91997E3941

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3941/97 του Nikitas KAKLAMANIS προς την Επ τροπή. Δημιουργία ελληνικού τμήματος στο Ευρωπαiκό Σχολείο 3

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 196 της 22/06/1998 σ. 0039


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3941/97 υποβολή: Nikitas Kaklamanis (UPE) προς την Επιτροπή (12 Δεκεμβρίου 1997)

Θέμα: Δημιουργία ελληνικού τμήματος στο Ευρωπαοκό Σχολείο 3

Οι εκπρόσωποι των γονέων του ελληνικού τμήματος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών 1 (UCCLE) έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και έχουν προβεί σε ενέργειες ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία επιπλέον ελληνικού τμήματος στο υπό κατασκευή 3ο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών. Η δημιουργία αυτού του τμήματος κρίνεται ως άκρως απαραίτητη, αφού στο ήδη υπάρχον ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών 1 παρατηρούνται φαινόμενα υπερπληθυσμού και διαχωρισμοί τάξεων, ενώ η κατάσταση αυτή ωθεί πολλά ελληνόπουλα στο να παρακολουθούν μαθήματα σε βελγικά σχολεία, κάτι που τα στερεί από τη δυνατότητα να διδαχθούν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.

Ασφαλώς το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, και άπτεται της ευαισθησίας που πρέπει να επιδεικνύει η πολυπολιτισμική Ευρώπη για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών που την απαρτίζουν.

Θα ήθελα να είχα την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, καθώς και για το αν προβλέπεται η δημιουργία πρόσθετου ελληνικού τμήματος στο υπό κατασκευή Ευρωπαϊκό Σχολείο, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο έχει ήδη προβλεφθεί για μαθητές άλλων εθνικοτήτων.

Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής (2 Φεβρουαρίου 1998)

Το Ανώτατο Συμβούλιο, διακυβερνητικό όργανο υπεύθυνο για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία, είναι το μόνο αρμόδιο να καθορίσει τον προσανατολισμό των σπουδών και την οργάνωσή τους. Συνεπώς εναπόκειται στο όργανο αυτό να αποφασίσει, σε εύθετο χρόνο, για τα γλωσσικά τμήματα που θα διαθέτει το τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών το οποίο είναι υπό κατασκευή. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το παιδαγωγικό καθεστώς των εν λόγω σχολείων.

Η Επιτροπή η οποία είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ορθή λειτουργία των Ευρωπαϊκών Σχολείων, θα φροντίσει για την τήρηση των εν λόγω αρχών.