91997E3921

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3921/97 του Paul LANNOYE προς την Επ τροπή. Μόλυνση από το μυκητοκτόνο μανκοζέμπ

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 174 της 08/06/1998 σ. 0154


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3921/97 υποβολή: Paul Lannoye (V) προς την Επιτροπή (11 Δεκεμβρίου 1997)

Θέμα: Μόλυνση από το μυκητοκτόνο μανκοζέμπ

Τον Οκτώβριο του 1995, πυρκαγιά στον κήπο του Ε.Τ.Α στο Κιγκαλί κατέστρεψε αποθήκη με 475 τόνους μυκητοκτόνου μανκοζέμπ.

Μετά από 11 μήνες, αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του Οργανισμοπύ Τροφίμων και Γεωργίας(FAO) εξέτασε επιτόπου το πρόβλημα(τον Σεπτέμβριο του 1996) και συνέστησε τη λήψη ορισμένου αριθμού επειγόντων μέτρων και την εξυγίανση της αποθήκης αυτής καθώς και του μολυσμένου εδάφους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κατάσταση δεν έχει σημειώσει εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες παρόλον ότι κρίνεται επείγουσα(το μανκοζέμπμ όταν μείνει αποθηκευμένο υπό κακές συνθήκες μετατρέπεται ταχέως σε ETU(αιθυλενοθειουρία)γνωστή ως καρκινογόνο ουσία).Αναλύσεις που έγιναν στη Γαλλία απέδειξαν ότι το μανκοζέμπ έχει ήδη μετατραπεί κατά 85% σε ETU..Απροσδιόριστη έκταση εδάφους γύρω από την αποθήκη αυτή έχει ήδη μολυνθεί από την ETU, είναι μάλιστα πολύ πιθανόν να έχει μολυνθεί και το πόσιμο νερό.

Ενθυμούμεθα ότι έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσό 500.000 ecu για την επανόρθωση της κατάστασης.

Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή σε τί διαβήματα έχει εντωμεταξύ προβεί ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα;

Απάντηση του κ. Pinheiro εξ ονόματος της Επιτροπής (14 Ιανουαρίου 1998)

Η Επιτροπή συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου για τους κινδύνους που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία η πυρκαγιά του μυκητοκτόνου μανκοζέμπ το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε βιομηχανική περιοχή του Κιγκαλί, στο πλαίσιο σχεδίου επισιτιστικής ασφάλειας, αν η σχετική απολύμανση δεν πραγματοποιηθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή, μόλις έλαβε γνώση της καταστροφής, η οποία συνέβη το Σεπτέμβριο του 1995, ζήτησε αμέσως τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, της οποίας τα συμπεράσματα έγιναν δεκτά από τις αρχές της Ρουάντα και την Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου 1995.

Λόγω διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων σχετικά με τη συνέχεια που έπρεπε να δοθεί για τον καθαρισμό των αποβλήτων, διενεργήθηκε, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, νέα πραγματογνωμοσύνη από κοινού με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Αφού έγιναν δεκτά από όλους τα σχετικά συμπεράσματα και οι συστάσεις, οι εργασίες άρχισαν τον Ιούλιο 1997, κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού.

Η Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση αυτή, προτίθεται να παρέμβει επιτόπου με όλα τα δυνατά μέσα δράσης, και με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών της Ρουάντα, για την ταχεία εξάλειψη των αποβλήτων.