91997E3380

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3380/97 του Carlos ROBLES PIQUER προς την Επ τροπή. Μετά το εύρω και τη διεύρυνση

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 174 της 08/06/1998 σ. 0049


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3380/97 υποβολή: Carlos Robles Piquer (PPE) προς την Επιτροπή (23 Οκτωβρίου 1997)

Θέμα: Μετά το εύρω και τη διεύρυνση

Πανίσχυρα μέσα ενημέρωσης, με ελάχιστα ευνοϊκή τοποθέτηση απέναντι στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά το παρελθόν, αποδέχονται σήμερα την καθιέρωσή του ως αναπόφευκτη. Δέχονται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρυνθεί με την ένταξη νέων κρατών μελών. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή.

Ταυτόχρονα, όμως, τα ίδια αυτά μέσα διατυπώνουν με σκαιότητα ένα ερώτημα που δημιουργεί ανησυχίες σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Το ερώτημα «εάν η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μελλοντική πραγματικότητα» (Robert Cohen στους New York Times 7 International Herald Tribune, 20-21 Σεπτεμβρίου 1997).

Αυτή η «μελλοντική πραγματικότητα» εμπεριέχει παραδείγματος χάριν τον σοβαρό κίνδυνο οι χώρες που θα χρησιμοποιούν το ευρώ «να δώσουν ριζικά διαφορετικές απαντήσεις στην πρόκληση της αναμόρφωσης του κράτους ευημερίας» σύμφωνα με την έκφραση του κ. Hans Tietmeyer, Διοικητού της γερμανικής Bundesbank. Και για να δώσουμε ένα ακόμη παράδειγμα υπάρχει κίνδυνος να κατατμηθεί ακόμη περισσότερο η ΕΕ μετά την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μετά την καλή δουλειά που έκανε με την Agenda 2000, προτίθεται η Επιτροπή να εκπονήσει νέα μελέτη σχετικά με τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ενότητα της Ένωσης, και των «χωρών - ευρώ» ιδιαίτερα, στο προσεχές μέλλον;

Απάντηση του κ. de Silguy εξ' ονόματος της Επιτροπής (15 Δεκεμβρίου 1997)

Ούτε το ευρώ ούτε η διεύρυνση πρόκειται να αλλάξουν το γεγονός ότι η αναμόρφωση του κράτους ευημερίας αποτελεί πράγματι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, μεσοπρόθεσμα, τα περισσότερα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι πρόκειται για τομέα ο οποίος υπάγεται εξ'ολοκλήρου στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν την ισορροπία και την ορθή λειτουργία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις επιλογές τους και τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, οι διατάξεις των άρθρων 104 έως 104-Γ της συνθήκης ΕΚ διασφαλίζουν την τήρηση της υποχρέωσης αυτής χωρίς να επηρεάζεται η σταθερότητα του ευρώ.

Η υποεκμετάλλευση του δυναμικού απασχόλησης στην Ευρώπη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη ισορροπίας στα συστήματα κοινωνικών παροχών, δεδομένου ότι η ανεργία οδηγεί σε αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ενώ παράλληλα συρρικνώνεται η φορολογική βάση και η βάση εισφορών. Το υψηλό επίπεδο χρέους ή ελλειμμάτων αποτελεί επίσης απειλή για τα κοινωνικά συστήματα, διότι η εξυπηρέτηση του χρέους αποκλείει άλλες δημόσιες δαπάνες και παραγωγικές επενδύσεις. Δεδομένου ότι η ΟΝΕ, ως καθεστώς μακροοικονομικής πολιτικής, αποδίδει προτεραιότητα στη σταθεροποίηση των τιμών και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο καλύτερος συνδυασμός των μέσων δράσης που θα προκύψει θα ευνοήσει τις πολιτικές που αποβλέπουν στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό σε περισσότερα άτομα την πρόσβαση σε αμειβόμενη θέση απασχόλησης. Συνεπώς, το ευρώ μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση μιας απαραίτητης προϋπόθεσης για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η διεύρυνση, αναμένεται ότι κατά κανόνα θα είναι θετικές για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν πόροι προκειμένου να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς, αν αυτή είναι η επιλογή των κρατών μελών.

Τόσο όσον αφορά την απασχόληση όσο και την αναμόρφωση του κράτους ευημερίας, η Επιτροπή έχει προσφέρει την συνδρομή της μέσω αναλυτικών μελετών, ερευνητικών εργασιών, λευκών ή πράσινων βιβλίων και ανακοινώσεων, λεπτομερή στοιχεία των οποίων πρόκειται να διαβιβαστούν απευθείας στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου καθώς και στη Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου.