91997E3281

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3281/97 του Xaver MAYER προς την Επ τροπή. Χρησιμοποίηση εναλλακτικών πρώτων υλών για την παραγωγή μαγιάς, μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 174 της 08/06/1998 σ. 0035


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3281/97 υποβολή: Xaver Mayer (PPE) προς την Επιτροπή (20 Οκτωβρίου 1997)

Θέμα: Χρησιμοποίηση εναλλακτικών πρώτων υλών για την παραγωγή μαγιάς, μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος

Κατά την παραγωγή μαγιάς με τη χρησιμοποίηση μελάσσας προκύπτουν κατάλειπα τα οποία πρέπει να απομακρύνονται. Αυτή η αποκομιδή πραγματοποιείται εν μέρει μέσω της διοχέτευσης των υγρών αποβλήτων σε κοινοτικές εγκαταστάσεις καθαρισμού των υδάτων. Η ισχυρή επιβάρυνση του δυναμικού καθαρισμού των δημόσιων εγκαταστάσεων οδηγεί σε δαπάνες που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που παράγουν μαγιά στη Γερμανία κατά τρόπο που να απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξή τους.

1. Θεωρεί η Επιτροπή, ότι η βιομηχανία μαγιάς στη Γερμανία λόγω των διαφορετικών νομοθεσιών που ισχύουν στον τομέα του περιβάλλοντος βρίσκεται σε μειοεκτική θέση από απόψεως ανταγωνισμού στην ΕΕ;

2. Πιστεύει η Επιτροπή, ότι η μαγιά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του κανονισμού αριθ. 1010/86; Ποιοί λόγοι σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής θα υπήρχαν για μία αντίθετη άποψη όσον αφορά αυτήν τη συμπερίληψη;

3. Η συμπερίληψη της μαγιάς στους κανονισμούς αριθ. 1009/86 και 1010/86 έχει συζητηθεί κατά τα περασμένα έτη στην διοικητική επιτροπή της ΕΕ για τη ζάχαρη; Εάν ναι με ποιό αποτέλεσμα;

Απάντηση του κ. Fischler εξ ονόματος της Επιτροπή (1η Δεκεμβρίου 1997)

Κατά την παραγωγή μαγιάς μπύρας στην Κοινότητα χρησιμοποιούνται αρκετές πρώτες ύλες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων, για παραγωγή μεγάλης κλίμακας, είναι η γλυκόζη, η μελάσα και η ζάχαρη. Μέχρι σήμερα, υπεύθυνος για την επιλογή των πρώτων υλών ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου, ο παραγωγός, ενώ η μελάσα ήταν η επικρατέστερη πρώτη ύλη, λόγω της χαμηλότερης τιμής της.

Ωστόσο, η ανωτέρω κατάσταση αλλάζει βαθμιαία, εξαιτίας, κυρίως, της μεταρρύθμισης που δρομολογήθηκε το1992 στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών και η οποία προκάλεσε την πτώση των τιμών των σιτηρών και, επομένως, και της γλυκόζης, ως παραγόμενου εξ αυτών προϊόντος. Παρά ταύτα, η διαδικασία προσαρμογής πραγματοποιείται με βραδείς ρυθμούς εξαιτίας των μακροπρόθεσμων και μεγάλης κλίμακας κεφαλαιουχικών δεσμεύσεων που απαιτούνται για μετάβαση από μια κατηγορία πρώτων υλών σε μια άλλη.

1. Η Επιτροπή, εδώ και πολυ καιρό, γνωρίζει τις επιπλέον δαπάνες σχετικά με την απόθεση ρευστών αποβλήτων, που αφορούν τη χρήση μελάσας ως πρώτης ύλης, και θα ήθελε να τονίσει ότι οι παραγωγοί μαγιάς μπύρας, όπως και το σύνολο των παραγωγών, πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των ενεργειών τους, παρέχοντας εγγυήσεις για την περιβαλλοντική προστασία.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη βελτίωση και την εναρμόνιση της περιβαλλοντικής κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, είναι ωστόσο αναπόφευκτο τα κράτη μέλη να επιδιώκουν να προχωρήσουν περαιτέρω, με την επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών προτύπων στις πιο ευπαθείς τους περιοχές.

Στην παραπάνω περίπτωση, οι παραγωγοί μαγιάς μπύρας βρίσκονται στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς των εν λόγω περιοχών, και η Επιτροπή δε δικαιολογεί τη χορήγηση ουδεμίας απαλλαγής.

2. Όταν το Συμβούλιο αποφάσισε τον Απρίλιο του 1995, με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1101/95 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1785/81 περί κοινής οργανώσεως των αγορών στον τομέα της ζάχαρης και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1010/86 που θεσπίζει τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στην επιστροφή στην παραγωγή για ορισμένα προϊόντα του τομέα της ζάχαρης τα οποία χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία ((ΕΕ L 94 της 09.04.1986 )), κατόπιν γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου, να επεκτείνει την κοινή οργάνωση αγοράς στον τομέα της ζάχαρης για ακόμη έξι χρόνια, ως τις 30 Ιουνίου 2001, εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η μαγιά μπύρας ως επιλέξιμο προϊόν για την είσπραξη της επιστροφή στην παραγωγή, η οποία χορηγείται για την παραγωγή ορισμένων προϊόντων της χημικής βιομηχανίας δυνάμει του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1010/86 για τον καθορισμό των γενικών κανόνων που εφαρμόζονται στην επιστροφή στην παραγωγή για ορισμένα προϊόντα του τομέα της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία ((ΕΕ L 110 της 17.05.1995 )).

Λόγω των σημαντικών επιπτώσεων, θετικών και αρνητικών, που θα είχε κάτι τέτοιο για τη λειτουργία του οργανισμού κοινής αγοράς στον τομέα της ζάχαρης, ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από οποιαδήποτε αλλαγή των διατάξεων σχετικά με την επιστροφή στην παραγωγή, το Συμβούλιο έκρινε ότι δε θα πρέπει να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής διαχείρισης του τομέα της ζάχαρης.

3. Η γνωμοδότηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1996, και η επιτροπή διαχείρισης του τομέα της ζάχαρης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενες διαταραχές της αγοράς κατά τις πωλήσεις γλυκόζης, μελάσας και ζάχαρης, το καταλληλότερο σχέδιο δράσης θα ήταν η αναβολή οποιασδήποτε απόφασης για τα επόμενα δύο έτη εμπορίας, μετά τα οποία θα τεθεί υπό νέα εξέταση. Ομοίως, οι διατάξεις για την επιστροφή στην παραγωγή που εφαρμόζονται στον τομέα των σιτηρών συνεχίζουν να μη θεωρούν τη μαγιά μπύρας ως επιλέξιμο προϊόν.