91996E3753

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3753/96 του Pierre MOSCOVICI προς την Επ τροπή. Είσπραξη συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους διακινούμενους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 091 της 20/03/1997 σ. 0088


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-3753/96 υποβολή: Pierre Moscovici (PSE) προς την Επιτροπή (11 Δεκεμβρίου 1996)

Θέμα: Είσπραξη συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους διακινούμενους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες που μετανάστευσαν από μια χώρα της ΕΕ σε μίαν άλλη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, συναντούν δυσκολίες με τους συνταξιοδοτικούς φορείς σε ό,τι αφορά την καταβολή των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων που συσσώρευσαν στη χώρα καταγωγής τους ενώ διαθέτουν βεβαίως αποδεικτικά στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα και την καταβολή των συνταξιοδοτικών εισφορών τους.

Ποιά είναι η νομοθετική βάση στην οποία πρέπει να βασισθούν για να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους;

Σε ποιά νομική βάση πρέπει να στηρίζεται τυχόν προσφυγή τους κατά οργανισμού -ή κράτους- με σκοπό τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους;

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για παρόμοιες διαφορές;

Απάντηση του κ. Flynn εξ ονόματος της Επιτροπής (10 Ιανουαρίου 1997)

Η Επιτροπή επιθυμεί να στρέψει την προσοχή του κ. βουλευτή στις διατάξεις των άρθρων 35 και επόμενα του κανονισμού (ΕΟΚ) 574/72 ((ΕΕ L 74 της 27.3.1972, ενοποιημένη έκδοση - ΕΕ C 325 της 10.12.1992. )) που αφορούν την υποβολή και την εξέταση των αιτήσεων για παροχές αναπηρίας, γήρατος και θανάτου όταν ο ενδιαφερόμενος είχε ασφαλιστεί σε πολλά κράτη μέλη.

Όταν πρόκειται για παροχές γήρατος, το άρθρο 36 του εν λόγω κανονισμού επιτρέπει ιδίως στον ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτηση είτε στο φορέα του τόπου κατοικίας του είτε στο φορέα άλλου ενδιαφερόμενου κράτους μέλους (βλέπε σχετικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 24ης Οκτωβρίου 1996 στην υπόθεση Picard, C-335/95). Εναπόκειται στο φορέα στον οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση, να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους φορείς των άλλων κρατών μελών όσον αφορά την εξέταση της αίτησης.

Εάν ο ενδιαφερόμενος θεωρεί ότι οι εν λόγω κοινοτικοί κανόνες δεν τηρούνται, μπορεί να καταθέσει προσφυγή στα εθνικά δικαστήρια και σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Άρα ενδέχεται το δικαστήριο στο οποίο θα κατατεθεί η προσφυγή αυτή, δυνάμει του άρθρου 177 της συνθήκης ΕΚ, να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα σχετικά με την ερμηνεία των εν λόγω διατάξεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.