ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έβδομο τμήμα)

της 22ας Ιουνίου 2023 ( *1 )

«Προδικαστική παραπομπή – Κοινό δασμολόγιο – Κατάταξη εμπορευμάτων – Συνδυασμένη Ονοματολογία – Κλάση 9403 – Είδη αποτελούμενα από μια κατασκευή, προοριζόμενα για γάτες, τα οποία αποκαλούνται “ξύστρες γάτας” – Εμπορεύματα αποτελούμενα από διάφορα υλικά – Εκτελεστικοί κανονισμοί (ΕΕ) 1229/2013 και (ΕΕ) 350/2014»

Στην υπόθεση C‑24/22,

με αντικείμενο αίτηση προδικαστικής αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ, που υπέβαλε το rechtbank Noord-Holland (πρωτοδικείο της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας, Κάτω Χώρες) με απόφαση της 7ης Ιανουαρίου 2022, η οποία περιήλθε στο Δικαστήριο στις 11 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της δίκης

PR Pet και BV

κατά

Inspecteur van de Belastingdienst/Douane, kantoor Eindhoven,

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (έβδομο τμήμα),

συγκείμενο από τους M. L. Arastey Sahún, πρόεδρο τμήματος, F. Biltgen (εισηγητή) και N. Wahl, δικαστές,

γενικός εισαγγελέας: G. Pitruzzella

γραμματέας: Α. Calot Escobar

έχοντας υπόψη την έγγραφη διαδικασία,

λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν:

η Ολλανδική Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τις K. Bulterman και A. Hanje,

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τον W. Roels και την M. Salyková,

κατόπιν της αποφάσεως που έλαβε, αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα, να εκδικάσει την υπόθεση χωρίς ανάπτυξη προτάσεων,

εκδίδει την ακόλουθη

Απόφαση

1

Η αίτηση προδικαστικής αποφάσεως αφορά, αφενός, την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ 1987, L 256, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1821 της Επιτροπής, της 6ης Οκτωβρίου 2016 (ΕΕ 2016, L 294, σ. 1) (στο εξής: ΣΟ), και, αφετέρου, το κύρος των εκτελεστικών κανονισμών (ΕΕ) 1229/2013 της Επιτροπής, της 28ης Νοεμβρίου 2013, σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία (ΕΕ 2013, L 322, σ. 8), και (ΕΕ) 350/2014 της Επιτροπής, της 3ης Απριλίου 2014, σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία (ΕΕ 2014, L 104, σ. 4).

2

Η αίτηση αυτή υποβλήθηκε στο πλαίσιο ένδικης διαφοράς μεταξύ της PR Pet BV και του Inspecteur van de Belastingdienst/Douane, kantoor Eindhoven (επιθεωρητή φορολογικών και τελωνειακών αρχών του τελωνείου του Eindhoven, Κάτω Χώρες, στο εξής: τελωνειακή υπηρεσία), σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη, στη ΣΟ, ειδών αποτελούμενων από μια κατασκευή, προοριζόμενων για γάτες, τα οποία αποκαλούνται «ξύστρες γάτας».

Το νομικό πλαίσιο

Το ΕΣ

3

Το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποίησης των εμπορευμάτων (στο εξής: ΕΣ) καταρτίστηκε από το Συμβούλιο Τελωνειακής Συνεργασίας, νυν Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (ΠΟΤ), το οποίο συστάθηκε με τη Σύμβαση για την ίδρυση Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας, που συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου 1950. Το ΕΣ θεσπίστηκε με τη Διεθνή Σύμβαση για το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποίησης των εμπορευμάτων, η οποία συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 1983 [Recueil des traités des Nations unies, τόμος 1503, σ. 4, αριθ. 25910 (1988)] και εγκρίθηκε, μαζί με το τροποποιητικό της πρωτόκολλο της 24ης Ιουνίου 1986, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, με την απόφαση 87/369/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1987 (ΕΕ 1987, L 198, σ. 1) (στο εξής: Σύμβαση για το ΕΣ).

4

Ο ΠΟΤ εγκρίνει, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 της Σύμβασης για το ΕΣ, τις επεξηγηματικές σημειώσεις και τις γνωμοδοτήσεις περί δασμολογικής κατάταξης που εκδίδει η επιτροπή του ΕΣ, η οποία συστάθηκε με το άρθρο 6 της σύμβασης αυτής.

5

Δυνάμει του άρθρου 3, παράγραφος 1, στοιχείο αʹ, της Σύμβασης για το ΕΣ, κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμόσει την ονοματολογία του δασμολογίου του και των στατιστικών του με το ΕΣ, πρώτον, χρησιμοποιώντας όλες τις κλάσεις και διακρίσεις του ΕΣ χωρίς προσθέσεις ή τροποποιήσεις, καθώς και τους σχετικούς αριθμητικούς κώδικες, δεύτερον, εφαρμόζοντας τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία του ΕΣ, καθώς και όλες τις σημειώσεις των τμημάτων, των κεφαλαίων και των διακρίσεων χωρίς να τροποποιεί το πεδίο εφαρμογής τους, και, τρίτον, ακολουθώντας την αρίθμηση του ΕΣ.

6

Η κατάταξη των εμπορευμάτων στη ΣΟ πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπουν οι γενικοί κανόνες για την ερμηνεία του ΕΣ.

7

Ο κανόνας 3 των γενικών κανόνων για την ερμηνεία του ΕΣ προβλέπει τα ακόλουθα:

«Όταν εμπορεύματα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να καταταγούν σε δύο ή περισσότερες κλάσεις, σε εφαρμογή του κανόνα 2 β), ή σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α)

Η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν καθεμία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϊόν ή ένα σύνθετο είδος ή ένα μόνο τμήμα των ειδών, στην περίπτωση εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται, σε σχέση με αυτό το προϊόν ή αυτό το είδος, ως εξίσου εξειδικευμένες, έστω και αν μία από αυτές δίνει μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή.

β)

Τα αναμεμειγμένα προϊόντα, τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και τα εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3α, κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σε αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα όταν είναι δυνατός αυτός ο καθορισμός·

γ)

Στις περιπτώσεις που η κατάταξη του εμπορεύματος δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον κανόνα 3 α) ή 3 β), τότε αυτό κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.»

8

Η επεξηγηματική σημείωση σχετικά με τον κανόνα 3, στοιχείο βʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία του ΕΣ ορίζει τα εξής:

«VI) Η δεύτερη αυτή μέθοδος κατατάξεως αφορά μόνον:

1)

αναμεμειγμένα προϊόντα·

2)

τεχνουργήματα και είδη αποτελούμενα από διάφορες ύλες:

[…]

VIII) Το γνώρισμα που προσδίδει σε ένα εμπόρευμα τον ουσιώδη χαρακτήρα του διαφέρει ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος. Παραδείγματος χάριν, ο ουσιώδης χαρακτήρας ενός εμπορεύματος μπορεί να προκύπτει από τη φύση της συστατικής του ύλης ή των συστατικών μερών του, από τον όγκο τους, την ποσότητά τους, το βάρος τους, την αξία τους ή τη σπουδαιότητα μιας από τις συστατικές ύλες για τη χρησιμοποίηση του εμπορεύματος.

[…]»

9

Το τμήμα IX του ΕΣ, με τίτλο «Ξυλεία, ξυλοκάρβουνα και τεχνουργήματα από ξύλο. Φελλός και τεχνουργήματα από φελλό. Τεχνουργήματα σπαρτοπλεκτικής ή καλαθοποιίας», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο 44, με τίτλο «Ξυλεία, ξυλοκάρβουνα και τεχνουργήματα από ξύλο».

10

Η κλάση 4421 του ΕΣ, η οποία φέρει τον τίτλο «Άλλα τεχνουργήματα από ξύλο», περιλαμβάνει τις ακόλουθες διακρίσεις:

«4421.10 – Κρεμάστρες για ενδύματα

4421.9 – Άλλα

442191 – – Από μπαμπού

442199 – – Άλλα».

11

Το τμήμα XI του ΕΣ, το οποίο τιτλοφορείται «Υφαντικές ύλες και τεχνουργήματα από αυτές τις ύλες», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο 56, με τίτλο «Bάτες, πιλήματα και υφάσματα μη υφασμένα· νήματα ειδικά· σπάγκοι, σχοινιά και χοντρά σχοινιά· είδη σχοινοποιίας».

12

Η κλάση 5609 του ΕΣ, με τίτλο «Είδη από νήματα, λουρίδες ή παρόμοιες μορφές των κλάσεων 5404 ή 5405, σπάγκοι, σχοινιά ή χοντρά σχοινιά, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού», περιλαμβάνει τις ακόλουθες διακρίσεις:

« 5609.00 – Είδη από νήματα, λουρίδες ή παρόμοιες μορφές των κλάσεων 54.04 ή 54.05, σπάγκοι, σχοινιά ή χοντρά σχοινιά, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού».

13

Κατά την επεξηγηματική σημείωση σχετικά με την κλάση 5609 του ΕΣ:

«Η παρούσα κλάση περιλαμβάνει τα είδη που κατασκευάζονται από νήματα των κεφαλαίων 50 έως 55, με λουρίδες ή παρόμοιες μορφές των κλάσεων 54.04 ή 54.05 ή με σπάγκους, σχοινιά ή χοντρά σχοινιά της κλάσης 56.07 τα οποία δεν καλύπτονται ειδικότερα από άλλες κλάσεις της ονοματολογίας. […]»

14

Το τμήμα XI του ΕΣ περιλαμβάνει, επιπλέον, το κεφάλαιο 63, το οποίο τιτλοφορείται «Άλλα έτοιμα υφαντουργικά είδη· συνδυασμοί· Μεταχειρισμένα ενδύματα και άλλα μεταχειρισμένα είδη και ράκη».

15

Η κλάση 6307 του ΕΣ, η οποία φέρει τον τίτλο «Άλλα έτοιμα είδη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αχνάρια για ενδύματα (πατρόν)», περιλαμβάνει τις ακόλουθες διακρίσεις:

«6307.10 – Υφάσματα για τον καθαρισμό πατωμάτων, πιατόπανα, ξεσκονιστήρια τύπου δέρματος και παρόμοια είδη καθαρισμού

6307.20 – Σωσίβιες ζώνες και σωσίβια γιλέκα

6307.90 – Άλλα».

16

Το τμήμα XX του ΕΣ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εμπορεύματα και προϊόντα διάφορα», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο 94, το οποίο τιτλοφορείται «Έπιπλα, έπιπλα ιατροχειρουργικά. Είδη κλινοστρωμνής και παρόμοια. Φωτιστικά και συσκευές φωτισμού που δεν κατονομάζονται ή δεν περιλαμβάνονται αλλού. Λάμπες-ρεκλάμες, φωτεινά σήματα, φωτεινές ενδεικτικές πινακίδες και παρόμοια είδη. Προκατασκευασμένα κτίρια».

17

Οι γενικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις για το κεφάλαιο 94 του ΕΣ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«[…]

2. Τα είδη (άλλα από τα μέρη) που αναφέρονται στις κλάσεις 94.01 μέχρι 94.03 πρέπει να είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται στο δάπεδο.

Εξακολουθούν εντούτοις να περιλαμβάνονται στις κλάσεις αυτές, έστω και αν είναι κατασκευασμένα για να κρεμιούνται, να στερεώνονται στον τοίχο ή να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο:

α)

τα ντουλάπια, οι βιβλιοθήκες, τα άλλα έπιπλα με ράφια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα μονά ράφια που παρουσιάζονται με στηρίγματα για την τοποθέτησή τους στον τοίχο) και οι εταζέρες·

β)

τα καθίσματα και τα κρεβάτια.»

18

Η κλάση 94.01 του ΕΣ, με τίτλο «Καθίσματα (με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 94.02), έστω και αν μετατρέπονται σε κρεβάτια, και τα μέρη τους», περιλαμβάνει τις ακόλουθες διακρίσεις:

«[…]

9401.50 – Καθίσματα από καλάμι rotin, από λυγαριά, από μπαμπού ή από παρόμοιες ύλες

[…]

9401.60 – Άλλα καθίσματα, με σκελετό από ξύλο:

9401.61 – Παραγεμισμένα

[…]».

19

Η κλάση 94.03 του ΕΣ, με τίτλο «Άλλα έπιπλα και τα μέρη τους», έχει ως εξής:

«9403.10 – Έπιπλα από μέταλλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία

[…]

9403.40 – Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες

9403.50 – Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κρεβατοκάμαρες

[…]

9403.8 – Έπιπλα από άλλες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται το καλάμι rotin, η λυγαριά, το μπαμπού ή οι παρόμοιες ύλες:

940382 – – από μπαμπού

940383 – – από καλάμι rotin

940389 – – Άλλα

9403.90 – – Μέρη».

20

Κατά την επεξηγηματική σημείωση σχετικά με την κλάση 94.03 του ΕΣ:

«Μεταξύ των επίπλων της κλάσης αυτής, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνον τα είδη που δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες κλάσεις, αλλά και τα μέρη τους, πρέπει καταρχάς να αναφερθούν αυτά που είναι γενικώς κατάλληλα για χρήση σε διάφορους χώρους, όπως ερμάρια, προθήκες, τραπέζια, τηλεφωνικές βάσεις, γραφεία, σεκρετέρ, βιβλιοθήκες, εταζέρες.

Ακολουθούν τα ειδικά σχεδιασμένα είδη επίπλων:

1)

Για διαμερίσματα, ξενοδοχεία κ.λπ., όπως: κομοδίνα, καλάθια για άπλυτα, ψωμιέρες, σιφονιέρες, στήλες, τραπέζι μακιγιάζ, τραπέζι μπουντουάρ, βοηθητικό τραπεζάκι, ιματιοθήκη, έπιπλο με ράφια για πετσέτες, πορτμαντό, ομπρελοθήκες, μπουφέδες, κονσόλες, βιτρίνες για σερβίτσια, έπιπλο για τρόφιμα, κομοδίνα, κρεβάτια (συμπεριλαμβάνονται τα κρεβάτια τοίχου, τα κρεβάτια κατασκήνωσης, τα πτυσσόμενα κρεβάτια, οι κούνιες μωρού), τραπέζια εργασίας, πάγκοι και σκαμπό (συμπεριλαμβανομένων των ανακλινόμενων) για χρήση ως υποπόδια, σίτες τζακιού, παραβάν, σταχτοδοχεία βάθρου, βάσεις μουσικής, αναλόγια, παιδικά πάρκα, τροχήλατα τραπέζια (π.χ. για ορεκτικά, λικέρ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι εξοπλισμένα με θερμαντικά στοιχεία.

[…]

Αποκλείονται από την παρούσα κλάση:

α)

Τα μπαούλα και οι κασέλες που δεν θεωρούνται έπιπλα (κλάση 42.02).

[…]»

Η ΣΟ

21

Η δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από τη ΣΟ, η οποία στηρίζεται στο ΕΣ.

22

Το πρώτο μέρος της ΣΟ, που περιέχει τις «[π]ροκαταρκτικές διατάξεις», περιλαμβάνει τον τίτλο I, στον οποίο παρατίθενται οι «[γ]ενικοί κανόνες» και του οποίου το σημείο A, με τίτλο «Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της [ΣΟ]», ορίζει τα εξής:

«Η κατάταξη των εμπορευμάτων στη [ΣΟ] πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

1.

Το κείμενο των τίτλων των τμημάτων, των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει μόνον ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι η κατάταξη καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων και σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες, εφόσον αυτοί δεν είναι αντίθετοι προς το κείμενο των εν λόγω κλάσεων και σημειώσεων.

2.

[…]

β)

Κάθε αναφορά σε μία ύλη μέσα σε ορισμένη κλάση καλύπτει την ύλη αυτή, είτε σε αμιγή κατάσταση είτε αναμεμειγμένη ή και συνδυασμένη με άλλες ύλες. Επίσης, κάθε αναφορά σε τεχνουργήματα από ορισμένη ύλη καλύπτει τα τεχνουργήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή μερικώς από την ύλη αυτή. Η κατάταξη των αναμεμειγμένων αυτών προϊόντων ή των συνθέτων αυτών ειδών γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στον κανόνα 3.

3.

Όταν εμπορεύματα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να καταταγούν σε δύο ή περισσότερες κλάσεις, σε εφαρμογή του κανόνα 2 β), ή σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α)

Η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν καθεμία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϊόν ή ένα σύνθετο είδος […], αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται, σε σχέση με αυτό το προϊόν ή αυτό το είδος, ως εξίσου εξειδικευμένες, έστω και αν μία από αυτές δίνει μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή.

β)

Τα αναμεμειγμένα προϊόντα, τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων […], στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3 α), κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σ’ αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα, όταν είναι δυνατός αυτός ο καθορισμός.

[…]»

23

Το δεύτερο μέρος της ΣΟ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Πίνακας δασμών», περιλαμβάνει το τμήμα IX, που επιγράφεται «Ξυλεία, ξυλοκάρβουνα και τεχνουργήματα από ξύλο. Φελλός και τεχνουργήματα από φελλό. Τεχνουργήματα σπαρτοπλεκτικής ή καλαθοποιίας». Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο 44 της ΣΟ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ξυλεία, ξυλοκάρβουνα και τεχνουργήματα από ξύλο».

24

Η κλάση 4421 της ΣΟ έχει ως εξής:

«4421

Άλλα τεχνουργήματα από ξύλο:

4421 10 00

– Κρεμάστρες για ενδύματα

 

– Άλλα:

4421 91 00

– – Από μπαμπού

4421 99

– – Άλλα:

4421 99 10

– – – Από πλάκες-διαφράγματα από ίνες

 

[…]»

25

Το δεύτερο μέρος της ΣΟ περιλαμβάνει επίσης το τμήμα XI, με τίτλο «Υφαντικές ύλες και τεχνουργήματα από αυτές τις ύλες», το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο 56 της ονοματολογίας, το οποίο επιγράφεται «Bάτες, πιλήματα και υφάσματα μη υφασμένα· νήματα ειδικά· σπάγκοι, σχοινιά και χοντρά σχοινιά· είδη σχοινοποιίας».

26

Η κλάση 5609 της ΣΟ έχει ως εξής:

«Είδη από νήματα, λουρίδες ή παρόμοιες μορφές των κλάσεων 5404 ή 5405, σπάγκοι, σχοινιά ή χοντρά σχοινιά, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού».

27

Το κεφάλαιο 63 της ΣΟ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Άλλα έτοιμα υφαντουργικά είδη. Συνδυασμοί. Μεταχειρισμένα ενδύματα και άλλα μεταχειρισμένα είδη και ράκη», περιλαμβάνεται επίσης στο τμήμα XI της ονοματολογίας.

28

Οι επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με το κεφάλαιο 63 της ΣΟ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«1.

Το τμήμα Ι, που περιλαμβάνει είδη από οποιοδήποτε ύφασμα, εφαρμόζεται μόνο στα έτοιμα είδη.

2.

Αυτό το τμήμα Ι δεν περιλαμβάνει:

α)

τα προϊόντα των κεφαλαίων 52 μέχρι 62·

[…]».

29

Η κλάση 6307 της ΣΟ έχει ως εξής:

«6307

Άλλα έτοιμα είδη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αχνάρια για ενδύματα (πατρόν)

[…]

[…]

6307 90

– Άλλα:

6307 90 10

– – Πλεκτά

 

– – Άλλα

6307 90 91

– – – Από πίλημα

[…]

[…]»

30

Το δεύτερο μέρος της ΣΟ περιλαμβάνει, επιπλέον, το τμήμα ΧΧ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εμπορεύματα και προϊόντα διάφορα» και στο οποίο περιέχεται το κεφάλαιο 94 που επιγράφεται «Έπιπλα, έπιπλα ιατροχειρουργικά. Είδη κλινοστρωμνής και παρόμοια. Συσκευές φωτισμού που δεν κατονομάζονται ή δεν περιλαμβάνονται αλλού. Λάμπες-ρεκλάμες, φωτεινά σήματα, φωτεινές ενδεικτικές πινακίδες και παρόμοια είδη. Προκατασκευασμένα κτίρια».

31

Κατά το σημείο 2 των επεξηγηματικών σημειώσεων του κεφαλαίου 94 της ΣΟ:

«Τα είδη (άλλα από τα μέρη) που αναφέρονται στις κλάσεις 9401 μέχρι 9403 πρέπει να είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται στο δάπεδο.

Εξακολουθούν εντούτοις να περιλαμβάνονται στις κλάσεις αυτές, έστω και αν είναι κατασκευασμένα για να κρεμιούνται, να στερεώνονται στον τοίχο ή να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο:

α)

τα ντουλάπια, οι βιβλιοθήκες, οι εταζέρες και τα έπιπλα με συμπληρωματικά στοιχεία·

β)

τα καθίσματα και τα κρεβάτια.»

32

Η κλάση 9401 της ΣΟ έχει ως εξής:

«9401

Καθίσματα (με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 9402), έστω και αν μετατρέπονται σε κρεβάτια, και τα μέρη τους:

[…]

[…]

9401 40 00

[…]

 

– Καθίσματα από καλάμι rotin, από λυγαριά, από μπαμπού ή από παρόμοιες ύλες:

[…]

[…]

9401 61 00

– – Παραγεμισμένα

[…]

[…]»

33

Η κλάση 9403 της ΣΟ έχει ως εξής:

«9403

Άλλα έπιπλα και τα μέρη τους:

9403 10

– Έπιπλα από μέταλλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία:

[…]

[…]

9403 40

– Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες:

[…]

[…]

9403 50 00

– Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κρεβατοκάμαρες

[…]

[…]

9403 70 00

[…]

 

– Έπιπλα από άλλες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται το καλάμι rotin, η λυγαριά, το μπαμπού ή οι παρόμοιες ύλες:

[…]

[…]

9403 90

– Μέρη

9403 90 10

– – Από μέταλλο

9403 90 30

– – Από ξύλο

9403 90 90

– – Από άλλες ύλες»

Ο εκτελεστικός κανονισμός 1229/2013

34

Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της ΣΟ, η Επιτροπή εξέδωσε τον εκτελεστικό κανονισμό 1229/2013 ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο του 3, τέθηκε σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου 2013.

35

Σύμφωνα με το παράρτημά του, ο εκτελεστικός κανονισμός 1229/2013 κατέταξε ένα είδος αποτελούμενο από μια κατασκευή, προοριζόμενο για γάτες, το οποίο αποκαλείται «ξύστρα γάτας», στη διάκριση 63079098 της ΣΟ, μεταξύ άλλων, για τους ακόλουθους λόγους:

«Λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών χαρακτηριστικών του, το είδος προορίζεται για τις γάτες και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να τις προσελκύει και να τις απομακρύνει από τα έπιπλα τα οποία διαφορετικά θα χάραζαν με τα νύχια τους και θα καταλάμβαναν.

Η κατάταξη ως έπιπλο στην κλάση 9403 αποκλείεται διότι η κλάση αυτή καλύπτει προϊόντα διαφορετικού χαρακτήρα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα, εργαστήρια, κλπ. [βλ. επίσης τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Εναρμονισμένου Συστήματος (ΕΣΕΣ) για την κλάση 9403 του ΕΣ].

Η κατάταξη ως παιχνίδι στην κλάση 9503 επίσης αποκλείεται […]

[…]

Η υφαντική ύλη είναι ουσιώδους σημασίας για την προσέλκυση γατών (π.χ. για να ακονίζουν τα νύχια τους, να κάθονται σε αυτή και να παίζουν με αυτή) και, επομένως, για τη χρήση του είδους ως οργάνου ακονίσματος νυχιών και παιχνιδιού για γάτες. Συνεπώς, η υφαντική ύλη (όχι το ξύλο, το χαρτόνι ή το πλαστικό) είναι αυτή που προσδίδει στο είδος τον ουσιώδη χαρακτήρα του, κατά την έννοια του [κανόνα 3, στοιχείο βʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ]

[…]

Κατά συνέπεια, έτοιμο είδος που αποτελείται από ύφασμα σιζάλ, υφασμένο βελούδο και επενδυμένο με πίλημα ύφασμα από συνθετικές ίνες θα πρέπει να καταταγεί στην κλάση 6307.

Το είδος πρέπει συνεπώς να καταταγεί στον κωδικό ΣΟ 63079098 ως “άλλο έτοιμο υφαντουργικό είδος”.»

Ο εκτελεστικός κανονισμός 350/2014

36

Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της ΣΟ, η Επιτροπή εξέδωσε τον εκτελεστικό κανονισμό 350/2014 ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο του 3, τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου 2014.

37

Σύμφωνα με το παράρτημά του, ο κανονισμός αυτός κατέταξε ένα είδος αποτελούμενο από μια κατασκευή, προοριζόμενο για γάτες, το οποίο αποκαλείται «ξύστρα γάτας», στη διάκριση 630790 8 της ΣΟ για τους ακόλουθους λόγους:

«Λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών χαρακτηριστικών του, το είδος προορίζεται να προσελκύει τις γάτες και να τις απομακρύνει από τα έπιπλα, τα οποία διαφορετικά θα χάραζαν με τα νύχια τους και θα καταλάμβαναν.

Η κατάταξη ως έπιπλο στην κλάση 9403 αποκλείεται, επειδή η κλάση αυτή καλύπτει προϊόντα διαφορετικού χαρακτήρα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα, εργαστήρια κ.λπ. [βλέπε επίσης τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του [ΕΣ] για την κλάση 9403 του ΕΣ].

Η κατάταξη ως παιχνίδι στην κλάση 9503 επίσης αποκλείεται […]

[…]

Η υφαντική ύλη (το ύφασμα και το σχοινί από σιζάλ) είναι ουσιώδους σημασίας για τη σκοπούμενη χρήση του προϊόντος, επειδή προσελκύει τις γάτες, οι οποίες μπορούν, για παράδειγμα, να ακονίζουν τα νύχια τους, να κάθονται ή να κοιμούνται σε αυτή και να παίζουν με αυτή. Συνεπώς, η υφαντική ύλη (όχι το ξύλο ούτε το χαρτόνι) είναι αυτή που προσδίδει στο είδος τον ουσιώδη χαρακτήρα του, κατά την έννοια του [κανόνα 3, στοιχείο βʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ].

[…]

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αν είναι το σιζάλ ή το ύφασμα ο πιο ουσιώδης παράγοντας για την προσέλκυση της γάτας, θεωρείται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του υφάσματος και η μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρει στη γάτα προσδίδουν στο είδος τον ουσιώδη χαρακτήρα του κατά την έννοια του [κανόνα 3, στοιχείο βʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ] [βλέπε επίσης τις ΕΣΕΣ σχετικά με τον [κανόνα 3 β), (VIII)].

Κατά την έννοια της σημείωσης 7 στ) του τμήματος XI, το ύφασμα είναι ενωμένο με ραφή και, συνεπώς, πρόκειται για έτοιμο υφαντουργικό είδος από ύφασμα.

Το είδος πρέπει επομένως να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 63079098 ως “άλλο έτοιμο υφαντουργικό είδος”.»

Η διαφορά της κύριας δίκης και τα προδικαστικά ερωτήματα

38

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 12 Σεπτεμβρίου 2016 έως τις 28 Αυγούστου 2017, η PR Pet υπέβαλε επτά τελωνειακές διασαφήσεις για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ειδών αποτελούμενων από μια κατασκευή, που προορίζονται για γάτες και ονομάζονται «ξύστρες γάτας», (στο εξής: επίμαχα εμπορεύματα), τα οποία κατέταξε σε δύο διακρίσεις της κλάσης 4421 της ΣΟ.

39

Μετά από διοικητικό έλεγχο που διενεργήθηκε το 2017, η τελωνειακή υπηρεσία έκρινε ότι η δασμολογική κατάταξη των εν λόγω εμπορευμάτων ήταν εσφαλμένη και ότι, ανάλογα με τη φύση του υλικού με το οποίο ήταν επικαλυμμένα, έπρεπε να καταταγούν στις διακρίσεις ΣΟ 5609 000000 ή 6307 909890 της ΣΟ. Ως εκ τούτου, με απόφαση της 28ης Δεκεμβρίου 2017, η τελωνειακή υπηρεσία επέβαλε στην PR Pet να καταβάλει το ποσό των 10699,26 ευρώ για τελωνειακούς δασμούς και, με απόφαση της 22ας Νοεμβρίου 2018, απέρριψε τη διοικητική ένσταση της PR Pet κατά της εν λόγω πράξης επιβολής φόρου.

40

Η PR Pet άσκησε προσφυγή κατά της απορριπτικής αυτής απόφασης ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου, του rechtbank Noord-Holland (πρωτοδικείου της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας, Κάτω Χώρες), υποστηρίζοντας ότι, αντιθέτως προς όσα είχε δηλώσει με τις τελωνειακές διασαφήσεις της, τα επίμαχα εμπορεύματα έπρεπε, κατ’ εφαρμογήν του κανόνα 1 των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ, να χαρακτηριστούν ως «έπιπλα», κατά το κεφάλαιο 94 της ΣΟ, δεδομένου ότι προορίζονται για γάτες και έχουν ως λειτουργία τη διαρρύθμιση των χώρων κατοικίας. Ειδικότερα, τα εν λόγω εμπορεύματα πρέπει να κατατάσσονται ως «Άλλα έπιπλα και τα μέρη τους» ή ως «Καθίσματα» στις κλάσεις 9403 και 9401 της ΣΟ, αντίστοιχα. Διαφορετικά, τα εν λόγω εμπορεύματα πρέπει να θεωρηθούν ως «τεχνουργήματα από ξύλο» που υπάγονται στην κλάση 4421 της ΣΟ. Σύμφωνα με την PR Pet, η κατάταξη αυτή ενισχύεται από τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ) που εξέδωσαν οι βελγικές και οι γερμανικές τελωνειακές αρχές στις 25 Ιανουαρίου 2019 και στις 15 Ιανουαρίου 2020 αντίστοιχα, κατατάσσοντας προϊόντα συγκρίσιμα με τα επίμαχα εμπορεύματα στις διακρίσεις 9401 6100 και 4421 999999 της ΣΟ.

41

Η τελωνειακή υπηρεσία αμφισβητεί την επιχειρηματολογία αυτή υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται η κατάταξη των επίμαχων εμπορευμάτων κατ’ εφαρμογήν του κανόνα 1 των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ. Κατά την τελωνειακή υπηρεσία, τα εμπορεύματα αυτά δεν είναι της ίδιας φύσης με τα «έπιπλα» που εμπίπτουν στο κεφάλαιο 94 της ΣΟ, καθόσον προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από γάτες. Επομένως, πρέπει να καταταγούν, σύμφωνα με τον κανόνα 3, στοιχείο βʹ, των εν λόγω κανόνων και με τους εκτελεστικούς κανονισμούς 1229/2013 και 350/2014, αναλόγως του υλικού που τους προσδίδει τον ουσιώδη χαρακτήρα τους.

42

Το αιτούν δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η δασμολογική κατάταξη καθορίζεται νομίμως σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των διακρίσεων, των σημειώσεων των τμημάτων και των κεφαλαίων και των γενικών κανόνων κατατάξεως και ότι, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, χάριν της ασφάλειας δικαίου και προς διευκόλυνση των ελέγχων, το αποφασιστικό κριτήριο για τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων πρέπει κατά κανόνα να αναζητείται στα αντικειμενικά τους χαρακτηριστικά και στις αντικειμενικές τους ιδιότητες, όπως προσδιορίζονται στο γράμμα των κλάσεων της ΣΟ και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι ο προορισμός του προϊόντος μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό κριτήριο κατάταξης, εφόσον είναι συμφυής με το εν λόγω προϊόν, ο συμφυής δε αυτός χαρακτήρας πρέπει να μπορεί να εκτιμηθεί με γνώμονα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τις αντικειμενικές ιδιότητες του προϊόντος.

43

Εν προκειμένω, το αιτούν δικαστήριο επισημαίνει ότι τα επίμαχα εμπορεύματα αποτελούνται είτε από έναν ή περισσότερους στύλους που είναι τοποθετημένοι πάνω σε βάση ή σε κορμό είτε από κυλινδρικά σχήματα, περιτυλιγμένα με σχοινί ή τάπητα από σιζάλ. Στα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν, ανάλογα με την περίπτωση, ένα ή περισσότερα κουτιά επικαλυμμένα με χνουδωτό ύφασμα, ένας χώρος σε σχήμα σταγόνας ή ακόμη πολλά καλάθια ή πλατφόρμες. Μόνο ένα από τα επίμαχα εμπορεύματα δεν έχει στύλο ή κορμό και αποτελείται από κουτί με άνοιγμα, το οποίο έχει επικολλημένο χνουδωτό ύφασμα και είναι τοποθετημένο σε τρία ξύλινα πόδια. Το αιτούν δικαστήριο συνάγει εξ αυτού ότι, λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών χαρακτηριστικών τους, τα επίμαχα εμπορεύματα χρησιμεύουν για να παρέχουν στις γάτες έναν δικό τους αποκλειστικά χώρο σε ένα δωμάτιο, όπου μπορούν να ακονίσουν τα νύχια τους, να παραμείνουν ξαπλωμένες ή καθιστές, και πάνω στον οποίο ή μέσα σε αυτόν μπορούν να παίζουν.

44

Στο μέτρο που στην κλάση 9403 της ΣΟ διαλαμβάνονται τα «άλλα έπιπλα και τα μέρη τους» και οι επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ σχετικά με το κεφάλαιο 94 του συστήματος αυτού ορίζουν την έννοια του «επίπλου» κατά τρόπο πολύ ευρύ, οπότε η έννοια αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια βιβλιοθήκη, η λειτουργία της οποίας είναι να καθιστά δυνατή την τοποθέτηση των βιβλίων, το αιτούν δικαστήριο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα επίμαχα εμπορεύματα να αποτελούν «έπιπλα», υπό την έννοια της κλάσης αυτής, δεδομένου ότι προορίζονται επίσης να τοποθετηθούν σε χώρο κατοικίας και καθιστούν δυνατή την «τοποθέτηση» της γάτας, υπό την έννοια ότι της προσδιορίζουν τη θέση της στο δωμάτιο αυτό, και πρόκειται για κινητά αντικείμενα, μη περιλαμβανόμενα σε άλλη κλάση, τα οποία είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται στο έδαφος και προορίζονται για τη διακόσμηση, κυρίως με χρηστικό σκοπό, κατοικιών. Ο χαρακτηρισμός αυτός ενισχύεται, κατά το αιτούν δικαστήριο, από τους όρους που χρησιμοποιούνται στις διάφορες γλωσσικές αποδόσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του ΕΣ.

45

Το αιτούν δικαστήριο υπογραμμίζει, εντούτοις, ότι η κατάταξη των επίμαχων εμπορευμάτων στην κλάση 9403 της ΣΟ αντιβαίνει στο γράμμα των εκτελεστικών κανονισμών 1229/2013 και 350/2014, όπου αναφέρεται ρητώς ότι «η κατάταξη ως έπιπλο στην κλάση 9403 αποκλείεται, επειδή η κλάση αυτή καλύπτει προϊόντα διαφορετικού χαρακτήρα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες». Πάντως, οι εν λόγω εκτελεστικοί κανονισμοί αφορούν τη δασμολογική κατάταξη ειδών παρόμοιων με τα επίμαχα εμπορεύματα. Επομένως, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, οι εν λόγω κανόνες έχουν κατ’ αναλογίαν εφαρμογή στην περίπτωση της οποίας έχει επιληφθεί το δικαστήριο αυτό.

46

Το αιτούν δικαστήριο επισημαίνει ότι, μολονότι από την αιτιολογία του εκτελεστικού κανονισμού 350/2014 προκύπτει ότι οι «ξύστρες γάτας» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθεαυτές ως «έπιπλα», στο μέτρο που η λειτουργία τους συνίσταται στην προστασία των επίπλων, καθώς προτρέπει τις γάτες να χρησιμοποιούν την «ξύστρα γάτας» για να κάθονται και να ακονίζουν τα νύχια τους, η ερμηνεία αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα έπιπλα μπορούν να επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες και δεν απορρέει από το γράμμα των κλάσεων 9401 και 9403 της ΣΟ ή από τις σχετικές επεξηγηματικές σημειώσεις. Επομένως, ούτε από τους εκτελεστικούς κανονισμούς 1229/2013 και 350/2014 ούτε από το γράμμα των εν λόγω κλάσεων ή των σχετικών επεξηγηματικών σημειώσεων προκύπτει για ποιον λόγο τα επίμαχα εμπορεύματα είναι διαφορετικής φύσεως από τα έπιπλα που διαλαμβάνονται εκεί.

47

Υπό τις συνθήκες αυτές, το αιτούν δικαστήριο διερωτάται, αφενός, αν τα επίμαχα εμπορεύματα μπορούν να καταταγούν ως «έπιπλα» υπαγόμενα στην κλάση 9403 της ΣΟ ή αν, υπό το πρίσμα των εκτελεστικών κανονισμών 1229/2013 και 350/2014, αποκλείεται μια τέτοια κατάταξη. Αφετέρου, το αιτούν δικαστήριο διερωτάται αν, αναλόγως της απάντησης που θα δοθεί στα ερωτήματα αυτά, πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το κύρος των εν λόγω εκτελεστικών κανονισμών.

48

Υπό τις συνθήκες αυτές, το rechtbank Noord-Holland (πρωτοδικείο της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας, Κάτω Χώρες) αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία και να θέσει στο Δικαστήριο τα ακόλουθα προδικαστικά ερωτήματα:

«1)

Έχει η κλάση 9403 της [ΣΟ] την έννοια ότι ξύστρες για γάτες οι οποίες αποτελούνται από διάφορα υλικά και σχεδιάστηκαν για να τοποθετούνται στο δάπεδο δωματίων (κατοικιών) και να παραμένουν εκεί, προκειμένου οι γάτες να αναρριχώνται, να κάθονται και να ξαπλώνουν σε αυτά και να ακονίζουν τα νύχια τους, δεν εμπίπτουν στην εν λόγω κλάση της ΣΟ για τον λόγο ότι αποτελούν προϊόντα διαφορετικού χαρακτήρα κατά την έννοια [των εκτελεστικών κανονισμών 1229/2013 και 350/2014]; Εφόσον πρόκειται για προϊόν διαφορετικού χαρακτήρα, ο οποίος αποκλείει την κατάταξη στην κλάση 9403 της ΣΟ, σε τι συνίσταται ο διαφορετικός αυτός χαρακτήρας;

2)

Επηρεάζει η απάντηση στο πρώτο ερώτημα το κύρος [των εκτελεστικών κανονισμών 1229/2013 και 350/2014];»

Επί των προδικαστικών ερωτημάτων

Επί του πρώτου προδικαστικού ερωτήματος

49

Με το πρώτο προδικαστικό ερώτημα, το αιτούν δικαστήριο ζητεί, κατ’ ουσίαν, να διευκρινιστεί αν η ΣΟ έχει την έννοια ότι εμπίπτει στην κλάση 9403 της ονοματολογίας αυτής, ως «έπιπλο», είδος το οποίο αποτελείται από κατασκευή επικαλυμμένη με διάφορα υλικά κατά περίπτωση και προοριζόμενη να παρέχει στις γάτες έναν δικό τους αποκλειστικά χώρο, όπου μπορούν, μεταξύ άλλων, να εγκατασταθούν, να παίξουν και να ακονίσουν τα νύχια τους, και το οποίο αποκαλείται «ξύστρα γάτας».

50

Υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια νομολογία, όταν το Δικαστήριο επιλαμβάνεται αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως σε θέματα δασμολογικής κατάταξης, το έργο του συνίσταται μάλλον στην αποσαφήνιση των κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει το εθνικό δικαστήριο για να κατατάξει ορθώς τα επίμαχα προϊόντα στη ΣΟ παρά στο να προβεί το ίδιο στην κατάταξη αυτή, τούτο δε κατά μείζονα λόγο διότι το Δικαστήριο δεν διαθέτει κατ’ ανάγκην όλα τα απαραίτητα προς τούτο στοιχεία. Επομένως, είναι προφανές ότι το εθνικό δικαστήριο βρίσκεται εν πάση περιπτώσει σε καλύτερη θέση για να προβεί στην κατάταξη αυτή (απόφαση της 15ης Μαΐου 2019, Korado, C‑306/18, EU:C:2019:414, σκέψη 33 και εκεί μνημονευόμενη νομολογία).

51

Στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται συνεπώς να προβεί στην κατάταξη των επίμαχων στην υπόθεση της κύριας δίκης προϊόντων, αφού λάβει υπόψη του τις απαντήσεις του Δικαστηρίου στα υποβληθέντα ερωτήματα.

52

Προκειμένου να δοθεί χρήσιμη απάντηση στο αιτούν δικαστήριο, επισημαίνεται, εκ προοιμίου, ότι, κατά τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της ΣΟ, η κατάταξη των εμπορευμάτων καθορίζεται με γνώμονα το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων, ενώ το κείμενο των τίτλων των τμημάτων, των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει ενδεικτική μόνον αξία. Παρά το ότι οι επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ και της ΣΟ δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, συμβάλλουν ωστόσο σημαντικά στην ερμηνεία του πεδίου εφαρμογής των διαφόρων δασμολογικών κλάσεων (πρβλ. απόφαση της 15ης Μαΐου 2019, Korado, C‑306/18, EU:C:2019:414, σκέψη 35 και εκεί μνημονευόμενη νομολογία).

53

Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, χάριν της ασφαλείας δικαίου και προς διευκόλυνση των ελέγχων, το αποφασιστικό κριτήριο για τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων πρέπει κατά κανόνα να αναζητείται στα αντικειμενικά τους χαρακτηριστικά και στις αντικειμενικές τους ιδιότητες, όπως ορίζονται στο κείμενο της κλάσης της ΣΟ. Ο προορισμός του προϊόντος μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό κριτήριο κατάταξης εφόσον είναι συμφυής με το εν λόγω προϊόν, ο συμφυής δε αυτός χαρακτήρας πρέπει να μπορεί να εκτιμηθεί με γνώμονα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τις αντικειμενικές ιδιότητες του προϊόντος αυτού (πρβλ. απόφαση της 15ης Μαΐου 2019, Korado, C‑306/18, EU:C:2019:414, σκέψεις 36 και 37 και εκεί μνημονευόμενη νομολογία).

54

Από το γράμμα της κλάσης 9403 της ΣΟ προκύπτει ότι αυτή καλύπτει τα «έπιπλα και τα μέρη τους, εκτός από τα καθίσματα και τα έπιπλα για ιατρική, χειρουργική, οδοντιατρική ή κτηνιατρική χρήση», τα οποία εμπίπτουν, αντιστοίχως, στις κλάσεις 9401 και 9402 της ονοματολογίας αυτής.

55

Η κλάση 9403 της ΣΟ περιλαμβάνει τα έπιπλα από μέταλλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία (διάκριση 940310), τα άλλα έπιπλα από μέταλλο, όπως οι κλίνες (διάκριση 940320), τα ξύλινα έπιπλα των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία (διάκριση 940330), τα ξύλινα έπιπλα των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες (διάκριση 940340), τα ξύλινα έπιπλα των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κρεβατοκάμαρες (διάκριση 940350), τα άλλα έπιπλα από ξύλο, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις τραπεζαρίες και καθιστικούς χώρους ή στα καταστήματα (διάκριση 940360), τα έπιπλα από πλαστική ύλη (διάκριση 940370), τα έπιπλα από άλλες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται το καλάμι rotin, η λυγαριά, το μπαμπού ή οι παρόμοιες ύλες (διάκριση 940380), καθώς και τα μέρη των επίπλων αυτών (διάκριση 940390).

56

Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η διαπίστωση ότι τα προϊόντα που εμπίπτουν στην κλάση 9403 της ΣΟ έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι προορίζονται για την επίπλωση γραφείων, κουζινών, τραπεζαριών και καθιστικών χώρων ή καταστημάτων. Όμως, οι χώροι αυτοί έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

57

Επιπλέον, από την επεξηγηματική σημείωση του ΕΣ σχετικά με την κλάση 9403 του ΕΣ προκύπτει, κατ’ ουσίαν, ότι στα «έπιπλα» που εμπίπτουν στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται τα προϊόντα που είναι γενικώς κατάλληλα για χρήση σε διάφορα μέρη, όπως ερμάρια, τραπέζια, τηλέφωνα, γραφεία, βιβλιοθήκες ή ράφια, καθώς και τα είδη επίπλωσης που είναι ιδιαιτέρως σχεδιασμένα για διαμερίσματα, ξενοδοχεία ή άλλες κατοικίες, όπως οι συρταριέρες, τα σεντούκια ή οι ψωμιέρες, οι σιφονιέρες, τα κομοδίνα, οι μπουφέδες, τα κρεβάτια, οι πάγκοι και τα σκαμπό για χρήση ως υποπόδια. Ωστόσο, όλα αυτά τα προϊόντα προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

58

Επομένως, η κλάση 9403 της ΣΟ αφορά τα εμπορεύματα που προορίζονται για επίπλωση σε χώρο που διαμένουν άνθρωποι και για ανθρώπινη χρήση.

59

Εν προκειμένω, τα επίμαχα εμπορεύματα δεν προορίζονται για να «τοποθετηθούν» οι γάτες, όπως θα συνέβαινε με τα βιβλία σε μια βιβλιοθήκη, αλλά για να τους παράσχουν δικό τους χώρο, πάνω ή μέσα στον οποίο μπορούν να εγκατασταθούν, καθιστές ή ξαπλωμένες, να παίζουν ή ακόμη να ακονίζουν τα νύχια τους. Επομένως, τα εμπορεύματα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έπιπλα» υπαγόμενα στην κλάση 9403 της ΣΟ.

60

Πρέπει συνεπώς να δοθεί στο αιτούν δικαστήριο η δυνατότητα να προσδιορίσει σε ποια άλλη κλάση της ΣΟ μπορούν να καταταγούν τα επίμαχα εμπορεύματα.

61

Εν προκειμένω, από την αίτηση προδικαστικής αποφάσεως προκύπτει ότι τα επίμαχα εμπορεύματα είναι σύνθετα είδη.

62

Συναφώς, υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας 3 των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ προβλέπει τις μεθόδους κατάταξης που εφαρμόζονται όταν ένα είδος φαίνεται να εμπίπτει σε πλείονες κλάσεις του συστήματος αυτού. Τα στοιχεία αʹ έως γʹ του ως άνω κανόνα θέτουν ερμηνευτικούς κανόνες, έκαστος των οποίων έχει επικουρικό χαρακτήρα σε σχέση με τον προηγούμενο, υπό την έννοια ότι ένας από τους κανόνες αυτούς μπορεί να εφαρμοστεί μόνον αν δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί η δασμολογική κατάταξη του συγκεκριμένου είδους βάσει του προηγούμενου κατά αλφαριθμητική σειρά κανόνα.

63

Ο κανόνας 3, στοιχείο αʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία του ΕΣ ορίζει ότι η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν καθεμία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϊόν ή ένα σύνθετο είδος, αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται, σε σχέση με αυτό το προϊόν ή αυτό το είδος, ως εξίσου εξειδικευμένες, έστω και αν μία από αυτές δίνει μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή.

64

Από την απόφαση περί παραπομπής και από τη δικογραφία που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο προκύπτει ότι τα επίμαχα εμπορεύματα αποτελούνται από περισσότερα μέρη, των οποίων η ακριβής σύνθεση δεν προσδιορίζεται, και τα οποία καλύπτονται από διαφορετικές ύλες, δηλαδή από σχοινί σιζάλ, ύφασμα σιζάλ, σχοινί υδρόβιου υάκινθου ή από ύφασμα («χνουδωτό» ύφασμα, υφαντό ύφασμα, πολυεστέρας, πίλημα ή συνθετικές ίνες). Τα τελευταία αυτά υλικά εμπίπτουν σε διαφορετικές κλάσεις της ΣΟ. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι καθεμία από τις οικείες κλάσεις της ΣΟ αφορά μέρος μόνον των υλών που συνθέτουν τα επίμαχα εμπορεύματα, οπότε καμία από τις κλάσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η πλέον εξειδικευμένη, κατά την έννοια του κανόνα 3, στοιχείο αʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία του ΕΣ.

65

Αν το αιτούν δικαστήριο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όντως συντρέχει τέτοια περίπτωση, θα πρέπει, για τους σκοπούς της δασμολογικής κατάταξης των επίμαχων εμπορευμάτων, να εφαρμοστεί ο κανόνας 3, στοιχείο βʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ΣΟ, δυνάμει του οποίου τα αναμεμειγμένα προϊόντα, τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων, στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3, στοιχείο αʹ, της ονοματολογίας αυτής, κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σ’ αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα, όταν είναι δυνατός αυτός ο καθορισμός.

66

Βάσει του κανόνα 3, είναι αναγκαίο, για τη δασμολογική κατάταξη ενός προϊόντος, να εξακριβωθεί ποια από τις ύλες που το συνθέτουν είναι εκείνη η οποία του προσδίδει τον ουσιώδη χαρακτήρα του, για να γίνει δε η εξακρίβωση αυτή, μπορεί να τεθεί το ερώτημα αν το προϊόν, σε περίπτωση που στερούνταν κάποιο από τα συστατικά του, θα διατηρούσε ή όχι τις ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν. Όπως αναφέρει το σημείο VIII της επεξηγηματικής σημείωσης του ΕΣ σχετικά με τον κανόνα 3, στοιχείο βʹ, η οποία συμπληρώνει την αντίστοιχη σημείωση της ΣΟ, το γνώρισμα που προσδιορίζει τον ουσιώδη χαρακτήρα μπορεί, ανάλογα με το είδος του προϊόντος, να προκύπτει, παραδείγματος χάριν, από τη φύση της συστατικής του ύλης ή των συστατικών μερών του, από τον όγκο τους, την ποσότητά τους, το βάρος τους, την αξία τους ή τη σπουδαιότητα μιας από τις συστατικές ύλες για τη χρησιμοποίηση των προϊόντων αυτών (απόφαση της 3ης Ιουνίου 2021, BalevBio, C‑76/20, EU:C:2021:441, σκέψη 65 και εκεί μνημονευόμενη νομολογία).

67

Εν προκειμένω, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι, εφόσον τα υλικά που καλύπτουν τα επίμαχα εμπορεύματα, δηλαδή, σύμφωνα με τα υποδείγματα, το σχοινί από σιζάλ, το ύφασμα σιζάλ, το σχοινί υδρόβιου υάκινθου ή το ύφασμα («χνουδωτό» ύφασμα, υφαντό ύφασμα, πολυεστέρας, πίλημα ή συνθετικές ίνες), παρέχουν στις γάτες τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν, μεταξύ άλλων, για να αναρριχηθούν, να ακονίσουν τα νύχια τους, να παίξουν ή να ξεκουραστούν, το υλικό αυτό φαίνεται ότι προσδίδει σε αυτά τον ουσιώδη χαρακτήρα τους. Στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται να εξακριβώσει αν όντως συντρέχει τέτοια περίπτωση και, σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, να προσδιορίσει ποια είναι η φύση των υλικών αυτών, να διαπιστώσει ποιο από τα εν λόγω υλικά κυριαρχεί και να κατατάξει τα επίμαχα εμπορεύματα στην αντίστοιχη κλάση της ΣΟ. Αν τα εν λόγω υλικά βρίσκονται σε ίση αναλογία, θα πρέπει, κατ’ εφαρμογήν του κανόνα 3, στοιχείο γʹ, των γενικών κανόνων για την ερμηνεία του ΕΣ, τα επίδικα εμπορεύματα να καταταχθούν στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

68

Συνεπώς, στο πρώτο προδικαστικό ερώτημα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι η ΣΟ έχει την έννοια ότι δεν εμπίπτει στην κλάση 9403 της ΣΟ είδος το οποίο αποκαλείται «ξύστρα γάτας» και αποτελείται από μια κατασκευή επικαλυμμένη με διάφορα υλικά κατά περίπτωση, η οποία προορίζεται να παρέχει στις γάτες έναν δικό τους αποκλειστικά χώρο, όπου μπορούν, μεταξύ άλλων, να εγκατασταθούν, να παίξουν και να ακονίσουν τα νύχια τους. Το είδος αυτό πρέπει να καταταχθεί στην κλάση της ΣΟ που αντιστοιχεί στο υλικό που κυριαρχεί μεταξύ εκείνων που το επικαλύπτουν, πράγμα που εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να προσδιορίσει. Αν τα υλικά αυτά βρίσκονται σε ίση αναλογία, το είδος κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

Επί του δευτέρου προδικαστικού ερωτήματος

69

Με το δεύτερο προδικαστικό ερώτημα, το αιτούν δικαστήριο ζητεί, κατ’ ουσίαν, να διευκρινιστεί αν οι εκτελεστικοί κανονισμοί 1229/2013 και 350/2014 είναι έγκυροι.

70

Επισημαίνεται ότι οι ως άνω εκτελεστικοί κανονισμοί κατατάσσουν τα είδη που αποτελούνται από μια κατασκευή, προοριζόμενα για γάτες, τα οποία αποκαλούνται «ξύστρες γάτας», στη διάκριση 63079098 της ΣΟ ως «Άλλα έτοιμα είδη». Συναφώς, μολονότι τα είδη τα οποία αφορούν οι εν λόγω εκτελεστικοί κανονισμοί δεν προκύπτει ότι είναι καθ’ όλα πανομοιότυπα με τα επίμαχα εμπορεύματα, εντούτοις εμφανίζουν ομοιότητα με τα εμπορεύματα αυτά, οπότε δεν μπορεί, εκ προοιμίου, να αποκλειστεί η κατ’ αναλογίαν εφαρμογή των εν λόγω κανονισμών. Συγκεκριμένα, κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου, αν ένας κανονισμός περί κατατάξεως δεν έχει απευθείας εφαρμογή επί προϊόντων τα οποία δεν είναι πανομοιότυπα, αλλά απλώς ανάλογα με το προϊόν που αυτός αφορά, ο κανονισμός αυτός έχει κατ’ αναλογίαν εφαρμογή στα εν λόγω προϊόντα (απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2018, Kreyenhop & Kluge, C‑471/17, EU:C:2018:681, σκέψη 32 και εκεί μνημονευόμενη νομολογία).

71

Τούτου δοθέντος, ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι εκτελεστικοί κανονισμοί 1229/2013 και 350/2014 έχουν πράγματι εφαρμογή κατ’ αναλογίαν, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η εφαρμογή αυτή δεν είναι αναγκαία ούτε δυνατή όταν παρέχει, με την απάντησή του σε προδικαστικό ερώτημα, στο αιτούν δικαστήριο όλα τα αναγκαία στοιχεία για την κατάταξη ενός προϊόντος στην κατάλληλη κλάση της ΣΟ (πρβλ. απόφαση της 26ης Απριλίου 2017, Stryker EMEA Supply Chain Services, C‑51/16, EU:C:2017:298, σκέψη 62), πράγμα που συμβαίνει εν προκειμένω.

72

Κατά συνέπεια, παρέλκει να αποφανθεί το Δικαστήριο επί του κύρους των εκτελεστικών κανονισμών 1229/2013 και 350/2014.

Επί των δικαστικών εξόδων

73

Δεδομένου ότι η παρούσα διαδικασία έχει ως προς τους διαδίκους της κύριας δίκης τον χαρακτήρα παρεμπίπτοντος που ανέκυψε ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου, σ’ αυτό εναπόκειται να αποφανθεί επί των δικαστικών εξόδων. Τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν όσοι υπέβαλαν παρατηρήσεις στο Δικαστήριο, πλην των ως άνω διαδίκων, δεν αποδίδονται.

 

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (έβδομο τμήμα) αποφαίνεται:

 

Η Συνδυασμένη Ονοματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, όπως ίσχυε μετά την έκδοση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1821 της Επιτροπής, της 6ης Οκτωβρίου 2016,

 

έχει την έννοια ότι:

 

δεν εμπίπτει στην κλάση 9403 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας είδος το οποίο αποκαλείται «ξύστρα γάτας» και αποτελείται από κατασκευή επικαλυμμένη με διάφορα υλικά κατά περίπτωση, η οποία προορίζεται να παρέχει στις γάτες έναν δικό τους αποκλειστικά χώρο, όπου μπορούν, μεταξύ άλλων, να εγκατασταθούν, να παίξουν και να ακονίσουν τα νύχια τους. Το είδος αυτό πρέπει να καταταχθεί στην κλάση της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που αντιστοιχεί στο υλικό που κυριαρχεί μεταξύ εκείνων που το επικαλύπτουν, πράγμα που εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να προσδιορίσει. Αν τα υλικά αυτά βρίσκονται σε ίση αναλογία, το είδος κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

 

(υπογραφές)


( *1 ) Γλώσσα διαδικασίας: η ολλανδική.