2.3.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 68/47


Προσφυγή της 20ής Δεκεμβρίου 2019 – Nouryon Industrial Chemicals κ.λπ. κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-868/19)

(2020/C 68/56)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσες: Nouryon Industrial Chemicals BV (Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες), Knoell NL BV (Maarssen, Κάτω Χώρες), Grillo-Werke AG (Duisburg, Γερμανία), PCC Trade & Services GmbH (Duisburg) (εκπρόσωποι: R. Cana, G. David, δικηγόροι, και Z. Romata, Solicitor)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Οι προσφεύγουσες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να κρίνει την προσφυγή τους παραδεκτή και βάσιμη·

να ακυρώσει την προσβαλλόμενη απόφαση στο σύνολό της·

να καταδικάσει την καθής στα δικαστικά έξοδα της παρούσας διαδικασίας· και

να λάβει οποιοδήποτε άλλο ή περαιτέρω μέτρο απαιτείται κατά την κρίση του.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Με το δικόγραφο της προσφυγής τους, οι προσφεύγουσες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 16ης Οκτωβρίου 2019, σχετικά με τον έλεγχο συμμόρφωσης της καταχώρισης του διμεθυλαιθέρα, η οποία κοινοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων στην Επιτροπή, δυνάμει του άρθρου 51, παράγραφος 7, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (1).

Προς στήριξη της προσφυγής τους, οι προσφεύγουσες προβάλλουν εννέα λόγους ακυρώσεως.

1.

Στο πλαίσιο του πρώτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής ενήργησε καθ’ υπέρβαση των εξουσιών της και ότι παρέβη το άρθρο 51, παράγραφος 7, του κανονισμού REACH (2), καθόσον, ενώ το άρθρο 51, παράγραφος 7, του κανονισμού REACH επιτρέπει στην Επιτροπή να λαμβάνει απόφαση μόνο στην περίπτωση που η επιτροπή των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (στο εξής: ο «Οργανισμός») «δεν μπορέσει να καταλήξει σε ομόφωνη συμφωνία», η Επιτροπή έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση προκειμένου να καλυφθούν θέματα ως προς τα οποία η επιτροπή των κρατών μελών είχε ήδη καταλήξει σε ομόφωνη συμφωνία.

2.

Στο πλαίσιο του δευτέρου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως και ότι παρέβη το άρθρο 13, παράγραφος 3, του κανονισμού REACH, διότι η δοκιμή διμεθυλαιθέρα (στο εξής: η «ουσία») στις συγκεντρώσεις τις οποίες προβλέπει η προσβαλλόμενη απόφαση δεν είναι τεχνικώς εφικτή και αντιβαίνει προς τις μεθόδους δοκιμών που ορίζονται από μέτρα δυνάμει του άρθρου 13, παράγραφος 3, του κανονισμού REACH.

3.

Στο πλαίσιο του τρίτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, καθόσον ζήτησε τη διεξαγωγή δοκιμών από τις οποίες δεν μπορούν να προκύψουν πληροφορίες σχετικά με την ουσία.

4.

Στο πλαίσιο του τέταρτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως και ότι παρέβη τα οριζόμενα στη στήλη 2, του σημείου 8.7.3[.], του παραρτήματος X, του κανονισμού REACH, καθόσον ζήτησε την προσθήκη κοόρτης 2A/2B στη διευρυμένη μελέτη τοξικότητας για την αναπαραγωγή σε μία γενεά.

5.

Στο πλαίσιο του πέμπτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής ενήργησε καθ’ υπέρβαση των εξουσιών της και ότι παρέβη τα οριζόμενα στη στήλη Ι, του σημείου 8.7.3., του παραρτήματος X, του κανονισμού REACH, καθώς και το άρθρο 25 του κανονισμού REACH, καθόσον ζήτησε τη διεξαγωγή μελέτης για τον προσδιορισμό του εύρους των δόσεων.

6.

Στο πλαίσιο του έκτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής ενήργησε καθ’ υπέρβαση των εξουσιών της, καθώς και ότι παρέβη το άρθρο 41, του κανονισμού REACH και το παράρτημα XI του ίδιου κανονισμού, καθόσον δεν επέτρεψε στις προσφεύγουσες να θεραπεύσουν τη φερόμενη παράβαση των απαιτήσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό REACH, διότι, ενώ θα μπορούσε να τους ζητηθεί να προσαρμόσουν τις πληροφορίες τις οποίες είχαν υποβάλει ώστε να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις που προβλέπονται για τις δοκιμές, τους ζητήθηκε η εκ νέου διεξαγωγή των δοκιμών.

7.

Στο πλαίσιο του εβδόμου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής ενήργησε καθ’ υπέρβαση των εξουσιών της και ότι παρέβη το άρθρο 41 του κανονισμού REACH, καθόσον με την προσβαλλόμενη απόφαση διατύπωσε κρίση ως προς την πιθανή συγκριτική προσαρμογή.

8.

Στο πλαίσιο του ογδόου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, δεν έλαβε υπόψη κρίσιμες πληροφορίες και παρέβη τα οριζόμενα στη στήλη 2, του σημείου 8.7.2[.], του παραρτήματος IX του κανονισμού REACH, καθόσον ζήτησε τη διεξαγωγή μελέτης τοξικότητας για την προγεννητική ανάπτυξη (PNDT, μέθοδος δοκιμής: EU B.31/OECD TG 414) σε κουνέλια διά της αναπνευστικής οδού.

9.

Στο πλαίσιο του ενάτου λόγου ακυρώσεως προβάλλεται ότι η καθής παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας η οποία κατοχυρώνεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παρέβη το άρθρο 25 του κανονισμού REACH, καθόσον (α) ζήτησε τη διεξαγωγή δοκιμών οι οποίες δεν είναι αναγκαίες και κατάλληλες, διότι είναι τεχνικώς αδύνατο να διενεργηθούν με τον τρόπο που ζητήθηκε από την καθής και διότι, όταν διενεργηθούν, δεν θα παράγουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την ουσία, (β) ζήτησε τη διενέργεια μελέτης για τον προσδιορισμό του εύρους των δόσεων η οποία δεν είναι αναγκαία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η μελέτη θα οδηγούσε στην απώλεια ενός μεγάλου αριθμού ζώων, όπερ αντίκειται στις απαιτήσεις του άρθρου 25 του κανονισμού REACH και (γ) δεν επέλεξε τη λιγότερο επαχθή λύση.


(1)  C(2019) 7336 τελικό.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (ΕΕ 2006 L 396, σ. 1).