11.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 93/67


Προσφυγή της 28ης Δεκεμβρίου 2018 — AG κατά Ευρωπόλ

(Υπόθεση T-756/18)

(2019/C 93/87)

Γλώσσα διαδικασίας: η γερμανική

Διάδικοι

Προσφεύγων: AG (εκπρόσωπος: C. Abrar, δικηγόρος)

Καθού: Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ)

Αιτήματα

Ο προσφεύγων ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την εκ μέρους του καθού σιωπηρή απόρριψη του από 2 Ιουλίου 2018 αιτήματός του·

να υποχρεώσει τον καθού να εκδώσει σε σχέση με τον προσφεύγοντα δεόντως αιτιολογημένη και σύννομη πράξη όσον αφορά την αξίωσή του επί μεριδίου του συνταξιοδοτικού ταμείου της Ευρωπόλ· καθώς και

να καταδικάσει τον καθού στο σύνολο των δικαστικών εξόδων.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής του, ο προσφεύγων προβάλλει τους ακόλουθους λόγους.

1.

Πρώτος λόγος ακυρώσεως: γενική παράβαση της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως

Στο πλαίσιο του πρώτου λόγου ακυρώσεως, προβάλλεται η σιωπηρή απόρριψη της αιτήσεως του προσφεύγοντος όσον αφορά i) την κοινοποίηση διοικητικής πράξεως για την εφαρμογή από τον καθού της αποφάσεως (ΕΕ) 2015/1889 (1) στην περίπτωση του προσφεύγοντος και ii) την αιτιολόγηση της εν λόγω διοικητικής πράξεως και τη διευκρίνιση του λόγου για τον οποίο μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του συνταξιοδοτικού ταμείου μεταβιβάστηκε στα κράτη μέλη.

Συναφώς, υποστηρίζεται ότι ο καθού παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των θεμελιωδών αρχών της βέλτιστης ευρωπαϊκής διοικητικής πρακτικής και του άρθρου 296 ΣΛΕΕ. Πέραν τούτου, ο προσφεύγων διαθέτει έννομο συμφέρον, καθώς μόνο μια αιτιολογημένη απόφαση όσον αφορά τα δικαιώματα που έλκει από το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρωπόλ θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εκτίμηση της νομιμότητας της μεταβίβασης και την άσκηση ενδεχόμενων περαιτέρω αξιώσεων.

2.

Δεύτερος λόγος ακυρώσεως: παρεμπίπτων έλεγχος της αποφάσεως (ΕΕ) 2015/1889

Στο πλαίσιο του δεύτερου λόγου ακυρώσεως, υποστηρίζεται ότι, στο πλαίσιο του κατά νόμον ελέγχου, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι η πιθανολογούμενη βάση της πράξεως την οποία παρέλειψε να εκδώσει το καθού ενέχει και κακή χρήση διακριτικής ευχέρειας και, για τον λόγο αυτό, είναι παράνομη. Εν προκειμένω, χρήζει ιδιαίτερης διευκρινίσεως ο λόγος για τον οποίο μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του συνταξιοδοτικού ταμείου της Ευρωπόλ μεταβιβάστηκε στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Υποστηρίζεται περαιτέρω ότι, για την οικονομία της διαδικασίας και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ενδίκων διαδικασιών, το Δικαστήριο θα μπορούσε να παράσχει στον καθού εκτιμήσεις όσον αφορά τον παράνομο χαρακτήρα αποφάσεως (ΕΕ) 2015/1889, καθόσον, ελλείψει αιτιολογημένης πράξεως, δεν είναι δυνατόν να διενεργηθεί παρεμπίπτων έλεγχος αυτής.


(1)  Απόφαση (ΕΕ) 2015/1889 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2015, για τη διάλυση του συνταξιοδοτικού ταμείου της Ευρωπόλ (ΕΕ L 276 της 21.10.2015, σ. 60).