12.10.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 337/20


Προσφυγή-αγωγή της 14ης Ιουλίου 2015 — IMG κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-381/15)

(2015/C 337/22)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα-ενάγουσα: International Management Group (IMG) (Βρυξέλλες, Βέλγιο) (εκπρόσωποι: L. Levi και A. Tymen, δικηγόροι)

Καθής-εναγομένη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα-ενάγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την από 8 Μαΐου 2015 απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει, αφενός, στη λήψη ενισχυμένων μέτρων λογιστικού ελέγχου και εποπτείας και να προβεί σε προειδοποίηση επαλήθευσης βάσει της αποφάσεως της Επιτροπής, της 13ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα χρησιμοποιείται από τους διατάκτες της Επιτροπής και από τους εκτελεστικούς οργανισμούς, και να αρνηθεί, αφετέρου, να αναγνωρίσει στην IMG την ιδιότητα του διεθνούς οργανισμού στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κανονισμού·

να υποχρεώσει την καθής-εναγομένη να προβεί σε αποκατάσταση της υλικής ζημίας και σε ικανοποίηση της ηθικής βλάβης·

να καταδικάσει την καθής-εναγομένη στο σύνολο των δικαστικών εξόδων.

Λόγοι και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής-αγωγής, η προσφεύγουσα-ενάγουσα προβάλλει οκτώ λόγους που αφορούν διάφορες πτυχές της προσβαλλομένης αποφάσεως.

Ως προς το σύνολο της προσβαλλομένης αποφάσεως

1.

Ο πρώτος λόγος αντλείται από παράβαση του άρθρου 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) και από προσβολή του δικαιώματος ακροάσεως.

2.

Ο δεύτερος λόγος αντλείται από παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Ως προς την απόφαση περί αρνήσεως να αναγνωρισθεί στην προσφεύγουσα-ενάγουσα το καθεστώς του διεθνούς οργανισμού κατά την έννοια της δημοσιονομικής νομοθεσίας

3.

Ο τρίτος λόγος αντλείται από παράβαση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 966/2012 (1) και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 1268/2012 (2), καθώς και από πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, λαμβανομένου υπόψη ότι η Επιτροπή αποφάσισε ότι η προσφεύγουσα-ενάγουσα δεν εκπλήρωνε, πλέον, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ώστε να κατέχει την ιδιότητα του διεθνούς οργανισμού κατά την έννοια των προαναφερθέντων κανονισμών.

4.

Ο τέταρτος λόγος αντλείται από παράβαση της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως.

5.

Ο πέμπτος λόγος αντλείται από παραβίαση της αρχής της ασφαλείας δικαίου, στο μέτρο που η Επιτροπή, αφενός μεν, δεν εξηγεί για ποιον λόγο εκτιμά ότι η προσφεύγουσα-ενάγουσα δεν πληροί, πλέον, τα κριτήρια υπαγωγής στον ορισμό του διεθνούς οργανισμού, αφετέρου δε, επιπροσθέτως, δεν παραθέτει εξηγήσεις σχετικά με την ουσιώδη μεταβολή, στην οποία αυτή προχώρησε, όσον αφορά την εκ μέρους της ερμηνεία και εφαρμογή της δημοσιονομικής νομοθεσίας σε σχέση με μια πραγματική και νομική κατάσταση (ήτοι αυτήν της προσφεύγουσας-ενάγουσας) η οποία έχει παραμείνει αμετάβλητη.

6.

Ο έκτος λόγος αντλείται από παραβίαση της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, λαμβανομένου υπόψη ότι ο αποκλεισμός της προσφεύγουσας-ενάγουσας από την υπαγωγή της στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού έλαβε χώρα αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Ως προς την απόφαση να απευθυνθεί προειδοποίηση στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (SAP)

7.

Ο έβδομος λόγος αντλείται από έλλειψη νομιμότητας της αποφάσεως 2014/792/ΕΕ (3), στο μέτρο που δεν υφίσταται νομική βάση για την έκδοση της εν λόγω αποφάσεως.

8.

Ο όγδοος λόγος, ο οποίος προβλήθηκε επικουρικώς, αντλείται από παράβαση του άρθρου 41 του Χάρτη, από προσβολή του δικαιώματος ακροάσεως και από παράβαση της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως, καθώς και από πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298, σ. 1).

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 362, σ. 1).

(3)  Απόφαση 2014/792/EE της Επιτροπής, της 13ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα χρησιμοποιείται από τους διατάκτες της Επιτροπής και από τους εκτελεστικούς οργανισμούς (ΕΕ L 329, σ. 68).