7.9.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 260/44


Προσφυγή της 5ης Ιουλίου 2013 — European Space Imaging κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-357/13)

2013/C 260/80

Γλώσσα διαδικασίας: η γερμανική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: European Space Imaging GmbH (Μόναχο, Γερμανία) (εκπρόσωπος: W. Trautner, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα της προσφεύγουσας

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την κοινοποιηθείσα με έγγραφο της 5ης Ιουνίου 2013 απόφαση περί ακυρώσεως της κλειστής διαδικασίας·

να ακυρώσει την κοινοποιηθείσα με έγγραφο της 5ης Ιουνίου 2013 απόφαση περί νέας προσκλήσεως για την υποβολή προσφορών με ανοικτή διαδικασία·

να καταδικάσει την καθής στα δικαστικά έξοδα.

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής η προσφεύγουσα προβάλλει δύο λόγους ακυρώσεως.

1)

Ο πρώτος λόγος αντλείται από παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας

Η προσφεύγουσα διατείνεται ότι, ακυρώνοντας τη διαδικασία αναθέσεως αναφορικά με την παροχή δεδομένων τηλεανιχνεύσεως μέσω δορυφόρου και συναφών υπηρεσιών προς στήριξη των ελέγχων που διενεργούνται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΕΕ 2012/S 183-299769), η Επιτροπή παραβίασε την κατοχυρωμένη στο άρθρο 89, παράγραφος 1, του δημοσιονομικού κανονισμού (1) αρχή της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει, μεταξύ άλλων, ότι η ενέργεια της Επιτροπής προσκρούει στη γενική αρχή κατά την οποία η ακύρωση μίας διαδικασίας αναθέσεως πρέπει να είναι η έσχατη λύση («ultima ratio»). Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η Επιτροπή όφειλε να έχει καλέσει τους συμμετέχοντες να υποβάλουν συγκεκριμένες προσφορές προτού αποφασίσει ότι δεν είχε πράγματι υποβληθεί καμία ελκυστική οικονομική προσφορά.

2)

Ο δεύτερος λόγος αντλείται από παραβίαση της αρχής της διαφάνειας

Η προσφεύγουσα διατείνεται, συναφώς, ότι, μη παρέχοντας σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους λόγους ακυρώσεως της διαδικασίας αναθέσεως, η Επιτροπή παραβίασε την κατοχυρωμένη στο άρθρο 89, παράγραφος 1, του δημοσιονομικού κανονισμού αρχή της διαφάνειας. Ειδικότερα, η προσφεύγουσα δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει κατά πόσον συντρέχουν οι προβληθέντες λόγοι. Επισημαίνει, επίσης, ότι η σχετική αγορά παρόχων δεδομένων τηλεανιχνεύσεως μέσω δορυφόρου είναι άκρως εξειδικευμένη και, επομένως, ο αριθμός των ενδεχόμενων υποψηφίων είναι πολύ περιορισμένος και επικρίνει το γεγονός ότι, προτού λάβει την απόφαση περί ακυρώσεως της διαδικασίας αναθέσεως, η Επιτροπή δεν άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μη επιτεύξεως ενός συγκεκριμένου αριθμού υποψηφίων θα ετίθετο ζήτημα ακυρώσεως της διαδικασίας.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 248, σ. 1).