21.7.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 217/13


Προσφυγή της 25 Μαΐου 2012 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας

(Υπόθεση C-263/12)

2012/C 217/30

Γλώσσα διαδικασίας: η ελληνική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: M. Πατακιά και B. Stromsky)

Καθής: Ελληνική Δημοκρατία

Αιτήματα

1)

Να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, επειδή δεν έλαβε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή της ενίσχυσης που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε (C-28/2008 (πρώην ΝΝ 61/2008)) και κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη προς την κοινή αγορά, σύμφωνα με το άρθρο 1 της αποφάσεως της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2011 (Ε(2011) 1006 τελικό) ή, εν πάση περιπτώσει, δεν ενημέρωσε επαρκώς την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε σύμφωνα με το άρθρο, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 2,3 και 4 της εν λόγω αποφάσεως και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2)

Να καταδικαστεί Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

1)

Στις 23.2.2011 η Επιτροπή αποφάσισε ότι η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. Ευρώ, η οποία χορηγήθηκε παράνομα από την Ελλάδα κατά παράβαση του άρθρου 108 παράγραφος 3 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της καταβολής υποχρέωσης των συνδεόμενων φόρων, με σκοπό την προστασία της απασχόλησης και του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία κινήτρου για τους υποψήφιους αγοραστές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά (1). Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή ζήτησε από την Ελληνική Δημοκρατία την ανάκτηση της εν λόγω ενίσχυσης από τον αποδέκτη εντόκως. Η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεώθηκε επίσης να ενημερώσει ην Επιτροπή για τα μέτρα εκτέλεσης της εν λόγω απόφασης.

2)

Η Ελληνική Δημοκρατία ζήτησε παράταση της δίμηνης προθεσμίας για την παροχή πληροφοριών η οποία δεν της εδόθη από την Επιτροπή, εφόσον δεν προβλήθηκε καμιά δικαιολογία γι'αυτό.

3)

Παρά τις επιστολές υπενθύμισης της 19ης Μαΐου 2011 και 14ης Ιουλίου 2011 της Επιτροπής προς την Ελληνική Δημοκρατία, ουδεμία πληροφορία εδόθη στην Επιτροπή, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, σχετικά με λήψη μέτρων εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής.

4)

Στις 8 Μαΐου 2012, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή την επιστολή τους της 25ης Απριλίου 2012, με την οποία απαιτούσαν την επιστροφή της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. εντός 30 ημερών. Η Επιτροπή επισημαίνει εντούτοις ότι στην εν λόγω επιστολή δεν αναφέρεται το ποσόν που πρέπει να ανακτηθεί. Σημειωτέον ότι ακόμα και εάν το κύριο ποσόν της κρατικής ενίσχυσης έχει υπολογισθεί από την Επιτροπή στην προαναφερθείσα απόφασή της, οι ελληνικές αρχές δεν υπολόγισαν το ποσόν των τόκων, ως όφειλαν, και δεν το αναφέρουν στο αίτημά τους προς την εταιρεία. Εν πάση περιπτώσει, η πρώτη αυτή αντίδραση των ελληνικών αρχών, έλαβε χώρα 14 μήνες μετά από την απόφαση της Επιτροπής και έκτοτε η Επιτροπή δεν έχει καμιά άλλη πληροφορία σχετικά με την ανάκτηση της επίδικης κρατικής ενίσχυσης.


(1)  Άρθρο 1 της απόφασης της Επιτροπής της 23 Φεβρουαρίου 2011 σχετικά με την κρατική ενίσχυση αριθ. C 48/2008 (πρώην ΝΝ 61/2008) που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..