Λέξεις κλειδιά
Περίληψη

Λέξεις κλειδιά

1. Προσέγγιση των νομοθεσιών — Διαδικασίες συνάψεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών — Οδηγία 93/36 — Πεδίο εφαρμογής

(Οδηγία 93/36 του Συμβουλίου)

2. Προσέγγιση των νομοθεσιών — Διαδικασίες συνάψεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών — Οδηγία 93/36 — Πεδίο εφαρμογής

(Οδηγίες του Συμβουλίου 93/36 και 93/38, άρθρο 13)

3. Προσέγγιση των νομοθεσιών — Διαδικασίες συνάψεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών — Οδηγία 93/36 — Πεδίο εφαρμογής

(Οδηγία 93/36 του Συμβουλίου)

Περίληψη

1. Η οδηγία 93/36 περί συντονισμού των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών απαγορεύει την απευθείας ανάθεση του αντικειμένου συμβάσεως προμηθειών ή υπηρεσιών, στην οποία η αξία των προμηθειών είναι μεγαλύτερη, σε ανώνυμη εταιρία της οποίας το διοικητικό συμβούλιο διαθέτει ευρείες εξουσίες διαχειρίσεως που μπορεί να ασκήσει αυτονόμως και της οποίας το κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, σε άλλη ανώνυμη εταιρία της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η αναθέτουσα αρχή.

Υπό τις περιστάσεις αυτές, δεν πληρούται η προϋπόθεση της μη εφαρμογής της οδηγίας 93/36, που αφορά το κατά πόσον η αναθέτουσα αρχή ασκεί στην εταιρία στην οποία ανέθεσε το αντικείμενο της επίδικης δημοσίας συμβάσεως έλεγχο ανάλογο εκείνου που ασκεί στις δικές της υπηρεσίες.

Για να εκτιμηθεί αν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, πρέπει να ληφθεί υπόψη το σύνολο των κρίσιμων νομοθετικών διατάξεων και πραγματικών περιστατικών. Από την εξέταση αυτή πρέπει να προκύψει ότι η συγκεκριμένη ανάδοχος εταιρία υπόκειται σε έλεγχο που επιτρέπει στην αναθέτουσα αρχή να επηρεάζει τις αποφάσεις της εν λόγω εταιρίας. Η δυνατότητα καθοριστικής επιρροής πρέπει να καλύπτει τόσο τους στρατηγικούς στόχους όσο και τις σημαντικές αποφάσεις της εταιρίας αυτής.

Τούτο δεν συμβαίνει στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος που ασκεί η αναθέτουσα αρχή συνοψίζεται κυρίως στο ευρύ περιθώριο που αναγνωρίζει το δίκαιο των εταιριών στην πλειονότητα των μετόχων, το οποίο περιορίζει σημαντικά την εξουσία της να επηρεάζει τις αποφάσεις των εταιριών αυτών. Επιπλέον, όταν η δυνητική επιρροή της αναθέτουσας αρχής ασκείται μέσω μιας εταιρίας holding, η παρέμβαση ενός τέτοιου διαμεσολαβητή μπορεί να αποδυναμώσει τον έλεγχο που ενδέχεται να ασκήσει η αναθέτουσα αρχή σε μια ανώνυμη εταιρία λόγω της απλής συμμετοχής της εν λόγω αρχής στο κεφάλαιο της εταιρίας.

(βλ. σκέψεις 36, 38-40, 47, διατακτ. 1)

2. Για την εκτίμηση της προϋποθέσεως της μη εφαρμογής της οδηγίας 93/36, περί συντονισμού των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση στην οποία ανατέθηκε απευθείας το αντικείμενο συμβάσεως προμηθειών πρέπει να πραγματοποιεί το κύριο μέρος της δραστηριότητάς της σε συνεργασία με τον οργανισμό από τον οποίο ελέγχεται, δεν πρέπει να εφαρμόζεται το άρθρο 13 της οδηγίας 93/38 περί συντονισμού των διαδικασιών συνάψεως συμβάσεων στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, το οποίο προβλέπει ότι η οδηγία αυτή δεν εφαρμόζεται στις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που συνήφθησαν με συνδεδεμένη επιχείρηση, όταν το 80 % τουλάχιστον του μέσου κύκλου εργασιών που πραγματοποίησε αυτή η επιχείρηση στην Κοινότητα κατά την τελευταία τριετία στον τομέα των υπηρεσιών προέρχεται από την παροχή αυτών των υπηρεσιών στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνδέεται. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται μόνον εφόσον η δραστηριότητα της εν λόγω επιχειρήσεως πραγματοποιείται κυρίως σε συνεργασία με τον(τους) οργανισμό(-ούς) από τον(τους) οποίο(-ους) ελέγχεται και κάθε άλλη ενέργειά της έχει επουσιώδη χαρακτήρα.

(βλ. σκέψεις 57, 63, 70, διατακτ. 2)

3. ΓΓ Για να εκτιμηθεί αν μια επιχείρηση ασκεί το κύριο μέρος της δραστηριότητάς της σε συνεργασία με τον οργανισμό από τον οποίο ελέγχεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εφαρμογή η οδηγία 93/36 περί συντονισμού των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι δραστηριότητες που η επιχείρηση αυτή ασκεί βάσει συμβάσεως που έχει συνάψει με την αναθέτουσα αρχή και τούτο ανεξαρτήτως του φορέα χρηματοδοτήσεως της εν λόγω δραστηριότητας, είτε πρόκειται για την αναθέτουσα αρχή, αυτή καθαυτήν, είτε για τον χρήστη των παρασχεθεισών υπηρεσιών, το δε έδαφος στο οποίο ασκείται η εν λόγω δραστηριότητα δεν ασκεί επιρροή.

(βλ. σκέψη 72, διατακτ. 3)