Λέξεις κλειδιά
Περίληψη

Λέξεις κλειδιά

1. Διαδικασία - ροβολή νέων ισχυρισμών κατά τη διάρκεια της δίκης - ροϋποθέσεις - Νέος ισχυρισμός - Έννοια

(Κανονισμός Διαδικασίας του ρωτοδικείου, άρθρα 44, παράγραφος 1, στοιχ. γ_, και 48 § 2)

2. Συμβούλιο - Επιτροπή - Δικαίωμα προσβάσεως του κοινού στα έγγραφα των κοινοτικών αυτών οργάνων - Αποφάσεις 93/731 και 94/90 - Εξαιρέσεις από την αρχή της προσβάσεως στα έγγραφα - Μερική πρόσβαση στα στοιχεία που δεν καλύπτονται από τις εξαιρέσεις - Όρια

(Απόφαση 93/731 του Συμβουλίου, άρθρο 4 § 1· απόφαση 94/90 της Επιτροπής)

3. Συμβούλιο - Επιτροπή - Δικαίωμα προσβάσεως του κοινού στα έγγραφα των κοινοτικών αυτών οργάνων - Αποφάσεις 93/731 και 94/90 - Εξαιρέσεις από την αρχή της προσβάσεως στα έγγραφα - Υποχρέωση εξετάσεως της αιτήσεως προσβάσεως εν όψει κάθε εγγράφου που ζητείται - Έκταση - Όρια

(Απόφαση 93/731 του Συμβουλίου, άρθρο 4 § 1· απόφαση 94/90 της Επιτροπής)

4. ράξεις των οργάνων - Αιτιολογία - Υποχρέωση - εριεχόμενο - Αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα του Συμβουλίου και της Επιτροπής

(Άρθρο 235 ΕΚ· απόφαση 93/731 του Συμβουλίου, άρθρο 4 § 1· απόφαση 94/90 της Επιτροπής)

Περίληψη

1. Από τον συνδυασμό των άρθρων 44, παράγραφος 1, στοιχείο γ_, και 48, παράγραφος 2, του Κανονισμού Διαδικασίας του ρωτοδικείου προκύπτει ότι το δικόγραφο της προσφυγής πρέπει να περιλαμβάνει το αντικείμενο της διαφοράς και συνοπτική έκθεση των προβαλλόμενων λόγων και ότι απαγορεύεται η προβολή νέων ισχυρισμών κατά τη διάρκεια της δίκης, εκτός αν στηρίζονται σε νομικά και πραγματικά στοιχεία που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία. Εντούτοις, ισχυρισμός ο οποίος αποτελεί ανάπτυξη λόγου που προεβλήθη προηγουμένως, άμεσα ή έμμεσα, με το εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο και συνδέεται στενά με τον λόγο αυτό πρέπει να θεωρείται παραδεκτός.

( βλ. σκέψη 32 )

2. Αν το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν την υποχρέωση να εξετάζουν αν πρέπει να επιτρέψουν τη μερική πρόσβαση στα στοιχεία που δεν καλύπτονται από τις εξαιρέσεις από την αρχή της προσβάσεως στα έγγραφα, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι, με βάση την αρχή της χρηστής διοικήσεως, η απαίτηση να επιτραπεί μερική πρόσβαση δεν πρέπει να συνεπάγεται δυσανάλογη διοικητική προσπάθεια σε σχέση με το συμφέρον του αιτούντος να λάβει γνώση των στοιχείων αυτών. Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν, εν πάση περιπτώσει, το δικαίωμα να μην επιτρέψουν τη μερική πρόσβαση σε περίπτωση που από την εξέταση των εν λόγω εγγράφων προκύπτει ότι η εν λόγω μερική πρόσβαση θα στερούνταν παντελώς νοήματος, διότι τα αποσπάσματα των εγγράφων αυτών, αν κοινολογούνταν, ουδόλως θα ήταν χρήσιμα στον αιτούντα την πρόσβαση.

( βλ. σκέψη 69 )

3. Καίτοι είναι αληθές ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν έχουν το δικαίωμα να αρνούνται συλλήβδην την πρόσβαση στα αιτούμενα από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο έγγραφα, τα θεσμικά αυτά όργανα υποχρεούνται, πριν αποφανθούν επί αιτήσεως για πρόσβαση στα έγγραφα, να εξετάσουν, σε σχέση με κάθε έγγραφο που ζητείται, αν, ενόψει των πληροφοριών που διαθέτουν, η κοινολόγηση μπορεί να αποβεί εις βάρος κάποιου από τα προστατευόμενα δημόσια συμφέροντα. Εντούτοις, η υποχρέωση αυτή δεν συνεπάγεται ότι τα όργανα αυτά υποχρεούνται, σε κάθε περίσταση, να αναφέρουν, όσον αφορά κάθε έγγραφο, τους επιτακτικούς λόγους που δικαιολογούν την εφαρμογή της αντλούμενης από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος εξαιρέσεως, διότι άλλως θα μπορούσε να διακυβευθεί η ουσιώδης λειτουργία της εν λόγω εξαιρέσεως. ράγματι, θα μπορούσε να αποδειχθεί αδύνατη η αναφορά των λόγων που δικαιολογούν την εχεμύθεια αναφορικά με κάθε έγγραφο, χωρίς την κοινολόγηση του περιεχομένου του με συνέπεια να στερηθεί η εξαίρεση του ουσιώδους της σκοπού.

( βλ. σκέψη 87 )

4. Σκοπός της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως είναι να επιτρέψει, αφενός, στους ενδιαφερόμενους να γνωρίζουν τους λόγους που δικαιολογούν το ληφθέν μέτρο ώστε να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους και, αφετέρου, στον κοινοτικό δικαστή να ασκήσει τον έλεγχο της νομιμότητας της αποφάσεως. Επιπλέον, από την αιτιολογία πρέπει να καταφαίνεται, κατά τρόπο σαφή και μη επιδεχόμενο παρερμηνεία, η συλλογιστική της κοινοτικής αρχής που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής περί αρνήσεως της προσβάσεως σε ορισμένα έγγραφα, οι οποίες στηρίζονται στην εξαίρεση λόγω προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στον τομέα των διεθνών σχέσεων, που προβλέπει το άρθρο 4, παράγραφος 1, της αποφάσεως 93/731 σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Συμβουλίου και η απόφαση 94/90, σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα της Επιτροπής, τα θεσμικά αυτά όργανα υποχρεούνται να αναφέρουν, τουλάχιστον κατά κατηγορία εγγράφων, τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι τα διαλαμβανόμενα στις προς αυτά αιτήσεις έγγραφα εμπίπτουν στην εξαίρεση αυτή, διευκρινίζοντας για ποιο λόγο η κοινολόγηση των εγγράφων αυτών μπορεί να αποβεί εις βάρος του συμφέροντος αυτού και τηρώντας τις γενικές απαιτήσεις αιτιολογίας.

( βλ. σκέψεις 91-92, 94 )