ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΊΟΥ (δεύτερο τμήμα)

της 9ης Δεκεμβρίου 1999

Υπόθεση Τ-299/97

Vicente Alonso Morales

κατά

Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

«Υπάλληλοι — Προσφυγή ακυρώσεως — Προϋποθέσεις συμμετοχής σε διαγωνισμό — Πλήρεις πανεπιστημιακές σπουδές πιστοποιούμενες με δίπλωμα — Σπουδές τεχνικού μηχανικού πραγματοποιηθείσες στην Ισπανία»

Πλήρες κείμενο σιην ισπανική γλώσσα   II-1227

Αντικείμενο:

Προσφυγή που έχει ως αντικείμενο την ακύρωση της αποφάσεως της εξεταστικής επιτροπής του γενικού διαγωνισμού COM/A/1047 της 1ης Οκτωβρίου 1997, με την οποία απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του προσφεύγοντος σ' αυτό τον διαγωνισμό.

Απόφαση:

Το Πρωτοδικείο ακυρώνει την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής του γενικού διαγωνισμού COM/A/1047 της 1ης Οκτωβρίου 1997, με την οποία απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του προσφεύγοντος σ' αυτόν τον διαγωνισμό. Η Επιτροπή φέρει τα δικαστικά της έξοδα, καθώς και το σύνολο των εξόδων του προσφεύγοντος.

Περίληψη

  1. Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Διαγωνισμός βάσει τίτλων και εξετάσεων – Απαίτηση πανεπιστημιακών διπλωμάτων – Έννοια του πανεπιστημιακού διπλώματος – Εκτίμηση κατά τη νομοθεσία του κράτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές – Δυσμενής διάκριση λόγω ιθαγενείας – Δεν υφίσταται

  2. Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Διαγωνισμός βάσει τίτλων και εξετάσεων – Απαίτηση πανεπιστημιακών διπλωμάτων – Σύγκριση διπλωμάτων τα οποία χορηγήθηκαν εντός των διαφόρων κρατών μελών – Εξουσία εκτιμήσεως της διοικήσεως – Περιεχόμενο της οδηγίας 89/48 – Δικαστικός έλεγχος – Όρια

    (Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 27· οδηγία 89/48 του Συμβουλίου)

  3. Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Διαγωνισμός βάσει τίτλων και εξετάσεων – Προϋποθέσεις συμμετοχής – Καθορισμός με την προκήρυξη του διαγωνισμού – Προσθήκη από την εξεταστική επιτροπή όρων μη περιλαμβανομένων στην προκήρυξη του διαγωνισμού – Δεν επιτρέπεται

    (Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα III, άρθρο 5)

  4. Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Διαγωνισμός βάσει τίτλων και εξετάσεων – Απαίτηση πανεπιστημιακών διπλωμάτων-Έννοια του πανεπιστημιακού διπλώματος – Εκτίμηση κατά τη νομοθεσία του κράτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές

  1.  Η εκτίμηση των τίτλων σπουδών που υποβάλλουν οι υποψήφιοι σε διαγωνισμό προσλήψεως, κατά το δίκαιο του κράτους μέλους στο οποίο έχουν πραγματοποιήσει τις σπουδές τους, δεν συνιστά διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των υποψηφίων που έχουν την ιθαγένεια αυτών των διαφορετικών κρατών μελών. Πράγματι, όλοι οι υποψήφιοι που έχουν παρακολουθήσει τις ίδιες σπουδές αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς των κοινοτικών οργάνων, ανεξαρτήτως της ιθαγενείας τους ή της νομικής ισχύος του τίτλου σπουδών τους στη χώρα καταγωγής τους. Επομένως, η εκτίμηση της υποψηφιότητας του ενδιαφερομένου υπό το φως του εφαρμοστέου εθνικού δικαίου δεν συνεπάγεται αφ' εαυτής καμία παραβίαση εις βάρος του της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως.

    (βλ. σκέψη 30)

    Παραπομπή: ΠΕΚ, 11 Φεβρουαρίου 1992, Τ-16/90, Παναγιωτοπουλου κατά Κοινοβουλίου, Συλλογή 1992, σ. ΙΙ-89, σκέψη 55

  2.  Κάθε σύγκριση που πραγματοποιεί ένα κοινοτικό όργανο μεταξύ της επαγγελματικής καταρτίσεως που παρέχεται στα διάφορα κράτη μέλη, προκειμένου να καθορίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε διαγωνισμό, συνιστά περίπλοκη εκτίμηση στο πλαίσιο της οποίας το κοινοτικό όργανο διαθέτει ευρεία εξουσία εκτιμήσεως. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να γίνεται υπό το φως του άρθρου 27 του ΚΥΚ, το οποίο επιβάλλει στο κοινοτικό όργανο να προσλαμβάνει τους υπαλλήλους οι οποίοι διαθέτουν τα υψηλότερα προσόντα.

    Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η εναρμόνιση που πραγματοποιήθηκε με την οδηγία 89/48, περί γενικού συστήματος αναγνωρίσεως των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, που πιστοποιεί την επαγγελματική κατάρτιση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την εξουσία εκτιμήσεως που διαθέτει το κοινοτικό όργανο κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης αξίας των διπλωμάτων στο πλαίσιο της πολιτικής του περί προσλήψεως, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ΚΥΚ.

    Ο έλεγχος που ο κοινοτικός δικαστής καλείται να ασκήσει επί της ενδεχόμενης συγκρίσεως των διπλωμάτων στην οποία προέβη το κοινοτικό όργανο πρέπει να περιορίζεται στην εξακρίβωση τηρήσεως των διαδικαστικών κανόνων και της αιτιολογίας, την ακρίβεια των πραγματικών περιστατικών που έγιναν δεκτά προκειμένου να γίνει η αμφισβητούμενη επιλογή και η έλλειψη προφανούς σφάλματος στην εκτίμηση αυτών των περιστατικών ή καταχρήσεως εξουσίας.

    (βλ. σκέψεις 31 και 36)

    Παραπομπή: Παναγιωτοπούλου κατά Κοινοβουλίου, προπαρατεθείσα, σκέψη 39· ΠΕΚ, 5 Φεβρουαρίου 1997, Τ-207/95, Ibarra Gil κατά Επιτροπής, Συλλογή Υπ.Υπ. 1997, α. ΙΙ-31, σκέψη 66

  3.  Ο ουσιώδης ρόλος της προκηρύξεως του διαγωνισμού συνίσταται στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, κατά τρόπον όσον το δυνατό πιο ακριβή, σχετικά με τη φύση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κάλυψη της σχετικής θέσεως ώστε αυτοί να είναι σε θέση να σταθμίζουν, αφενός, αν πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και, αφετέρου, ποια είναι τα δικαιολογητικά που έχουν σημασία για το έργο της εξεταστικής επιτροπής και πρέπει, κατά συνέπεια, να επισυναφθούν στην αίτηση συμμετοχής τους.

    Το σύστημα του άρθρου 5, πρώτο εδάφιο, του παραρτήματος III του ΚΥΚ θα έχανε επομένως το περιεχόμενο του αν η εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού διέθετε την ευχέρεια να εφαρμόζει όρους που δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού και, επομένως, υπερβαίνουν τα όρια της συγκριτικής εξετάσεως των υποψηφιοτήτων βάσει των τίτλων που απαιτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Επομένως, η εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού βάσει τίτλων και εξετάσεων δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συμμετοχή ενός υποψηφίου στις εξετάσεις του διαγωνισμού λόγω του ότι δεν πληροί μια απαίτηση η οποία δεν περιλαμβανόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

    (βλ. σκέψεις 56 και 57)

    Παραπομπή: ΠΕΚ, 28 Νοεμβρίου 1991, Τ-158/89, Van Hecken κατά ΟΚΕ, Συλλογή 1991, α ΙΙ-1341, σκέψεις 23 έως 25

  4.  Ελλείψει οποιασδήποτε αντίθετης διατάξεως που να περιέχεται είτε σε κανονισμό ή οδηγία που έχει εφαρμογή στους διαγωνισμούς προσλήψεως, είτε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η απαίτηση κατοχής πανεπιστημιακού διπλώματος, από την οποία να εξαρτάται η πρόσβαση σε γενικό διαγωνισμό, πρέπει αναγκαστικώς να εκλαμβάνεται υπό την έννοια που δίνει στον όρο αυτό η εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ο υποψήφιος πραγματοποίησε τις σπουδές που επικαλείται.

    (βλ. σκέψη 60)

    Παραπομπή: ΠΕΚ, 3 Μαρτίου 1994, Τ-82/92, Cortés Jiménez κ.λπ. κατά Επιτροπής, Συλλογή Υπ.Υπ. 1994, σ. ΙΙ-237, σκέψη 34