61995C0067

Προτάσεις του γενικού εισαγγελέα La Pergola της 12ης Δεκεμβρίου 1996. - Rank Xerox Manufacturing (Nederland) BV κατά Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen. - Αίτηση για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως: Tariefcommissie - Κάτω Χώρες. - Κοινό Δασμολόγιο - Δασμολογικές κλάσεις - Συσκευές αντιγραφής και τηλεαντιγραφής - Κατάταξη στη Συνδυασμένη Ονοματολογία. - Υπόθεση C-67/95.

Συλλογή της Νομολογίας του Δικαστηρίου 1997 σελίδα I-05401


Προτάσεις του γενικού εισαγγελέα


I - Eισαγωγή

1 Με την παρούσα αίτηση για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, η Tariefcommissie ζητεί από το Δικαστήριο να πληροφορηθεί την ορθή δασμολογική κατάταξη συσκευών οι οποίες μπορούν να λειτουργούν συγχρόνως ως συσκευές αντιγραφής και τηλεαντιγραφής χάρη στη χρήση ψηφιακής μεθόδου.

II - Ιστορικό

2 Από τη διάταξη περί παραπομπής προκύπτει ότι τον Ιανουάριο του 1992 η προσφεύγουσα της κύριας δίκης εισήγαγε τις συσκευές που αποτελούν το αντικείμενο της κύριας δίκης - ήτοι τις συσκευές Rank Xerox 3010 και Rank Xerox 3010 Editor - υποδεικνύοντας, για τη δασμολογική κατάταξή τους, τη διάκριση 9009 21 00. H διάταξη περί παραπομπής διευκρινίζει ότι οι συσκευές αυτές μπορούν συγχρόνως να διαβιβάζουν τηλεαντίγραφα και να παράγουν αντίγραφα. Η συσκευή Xerox 3010 Editor παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα σελιδοποιήσεως των λαμβανομένων εικόνων. Ωστόσο, οι δύο συσκευές αντιγράφουν την εικόνα μέσω ενός scanner, ο οποίος σαρώνει τα στοιχεία του προς αναπαραγωγή εγγράφου και τα αποθηκεύει σε μνήμη υπό μορφή ψηφιακών μονάδων. Τα κατ' αυτόν τον τρόπο αποθηκευόμενα δεδομένα μπορούν να ανακτώνται προκειμένου να τυπωθούν επί χάρτου ευανάγνωστα.

3 Στη συνέχεια, η προσφεύγουσα της κύριας δίκης υπέβαλε ένσταση κατά της δικής της διασαφήσεως, ζητώντας τη δασμολογική κατάταξη των εν λόγω συσκευών στη διάκριση 8472 90 90 του Κοινού Δασμολογίου.

Στις 2 Ιουλίου 1992, με την προσβαλλομένη στηn κύρια δίκη απόφαση, το καθού της κύριας δίκης επικύρωσε ωστόσο την προηγουμένως προσδιορισθείσα δασμολογική κατάταξη. Η προσφεύγουσα της κύριας δίκης άσκησε στη συνέχεια ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου αίτηση ακυρώσεως κατά της εν λόγω αποφάσεως. Το αιτούν δικαστήριο έκρινε αναγκαίο να υποβάλει στο Δικαστήριο το εξής προδικαστικό ερώτημα:

«Ποια είναι η έννοια του Κοινού Δασμολογίου, όπως ισχύει βάσει του κανονισμού (ΕΟΚ) 2587/91, όσον αφορά τη δασμολογική κατάταξη των περιγραφομένων στο ιστορικό συσκευών Rank Xerox 3010 και Rank Xerox 3010 Editor;».

III - H εφαρμοστέα νομοθεσία

4 Ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2587/91 της Επιτροπής, της 26ης Ιουλίου 1991, που τροποποιεί το παράρτημα I του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (1), προβλέπει τις ακόλουθες κλάσεις:

«(...) Τμήμα XVI

(...) Κεφάλαιο 84 (...)

8472 Άλλες μηχανές και συσκευές γραφείου (π.χ. πολύγραφοι εκτογραφικού τύπου ή μεμβρανών, μηχανές εκτύπωσης διευθύνσεων, αυτόματοι διανομείς τραπεζογραμματίων, μηχανές διαλογής, μετρήσεως ή συσκευασίας σε κυλίνδρους των κερμάτων, συσκευές για το ξύσιμο των μολυβιών, συσκευές για το τρύπημα ή τη σύνδεση εγγράφων):

8472 10 00 - Πολύγραφοι

(...)

8472 90 - Άλλα:

8472 90 10 - - Mηχανές διαλογής, μέτρησης και συσκευασίας σε κυλίνδρους των κερμάτων.

8472 90 90 - - Άλλα».

5 Ο κανονισμός 2587/91 προβλέπει εξάλλου:

«(...) Τμήμα XVIII

(...) Κεφάλαιο 90 (...)

9009 Συσκευές φωτοαντιγραφής με οπτικό σύστημα ή με επαφή και συσκευές θερμοαντιγραφής:

- Συσκευές φωτοαντιγραφής ηλεκτροστατικές:

9009 11 00 - - Που λειτουργούν με απ' ευθείας αναπαραγωγή της πρωτότυπης εικόνας στο αντίγραφο (άμεση μέθοδος)

9009 12 00 - - Που λειτουργούν με αναπαραγωγή της εικόνας του πρωτότυπου στο αντίγραφο με τη χρησιμοποίηση ενδιάμεσου υποθέματος (έμμεση μέθοδος)

- Άλλες συσκευές φωτοαντιγραφής:

9009 21 00 - - Με οπτικό σύστημα

9009 22 - - Με επαφή:

(...)

9009 30 00 - Συσκευές θερμοαντιγραφής (...)».

6 Οι προβλεπόμενοι από τον κανονισμό 2658/87 (κανονισμός της 23ης Ιουλίου 1987, ΕΕ L 256, σ. 1) γενικοί κανόνες (στο εξής: «γενικοί κανόνες»), οι οποίοι έχουν επίσης εφαρμογή στον κανονισμό 2587/91, αναφέρουν τα ακόλουθα:

«A. Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας

Η κατάταξη των εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

1. Το κείμενο των τίτλων των τμημάτων των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει μόνο ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι η κατάταξη καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων και σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες, εφόσον αυτοί δεν είναι αντίθετοι προς το κείμενο των εν λόγω κλάσεων και σημειώσεων.

2. (...)

3. Όταν τα εμπορεύματα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να καταταγούν σε δύο ή περισσότερες κλάσεις, σ' εφαρμογή του κανόνα 2 ββ, ή σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) Η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν κάθε μία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϋόν ή ένα σύνθετο είδος ή ένα μόνο τμήμα των ειδών, στην περίπτωση εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται, σε σχέση με αυτό το προϋόν ή αυτό το είδος, ως εξ ίσου εξειδικευμένες έστω και αν μία από αυτές δίνει μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή.

β) Τα αναμειγμένα προϋόντα, τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και τα εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3 αα, κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σ' αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα, όταν είναι δυνατός αυτός ο καθορισμός.

γ) Στις περιπτώσεις που η κατάταξη του εμπορεύματος δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον κανόνα 3 αα ή 3 ββ, τότε αυτό κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

4. Tα εμπορεύματα που η κατάταξή τους δεν μπορεί να γίνει με βάση τους παραπάνω αναφερόμενους κανόνες κατατάσσονται στην κλάση που αναφέρεται στα περισσότερο ανάλογα είδη.»

7 Oι σημειώσεις του τμήματος XVI του Κοινού Δασμολογίου, το οποίο προβλέπεται από τον κανονισμό 2587/91, ορίζουν:

«1. Το τμήμα αυτό δεν περιλαμβάνει:

(...)

μ) τα είδη του κεφαλαίου 90·

(...)

2. (...)

3. Εκτός από αντίθετες διατάξεις, οι συνδυασμοί μηχανών διαφόρων ειδών που προορίζονται να λειτουργούν μαζί και που αποτελούν ένα μόνο σώμα, καθώς και οι μηχανές που είναι κατασκευασμένες για να εξασφαλίζουν δύο ή περισσότερες διαφορετικές λειτουργίες, εναλλακτικές ή συμπληρωματικές, κατατάσσονται ανάλογα με την κύρια λειτουργία που χαρακτηρίζει το σύνολο.»

8 Το σημείο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΟΚ) 3417/88 της Επιτροπής, της 31ης Οκτωβρίου 1988, για την κατάταξη εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία (2), ορίζει τα εξής:

Περιγραφή εμπορευμάτων

Κατάταξη

(κωδικός ΣΟ)

Αιτιολογία

2. Ηλεκτρονικό σύστημα για την εκτύπωση από αριθμητικά δεδομένα

8472 90 90

Η κατάταξη καθορίζεται από τις διατάξεις του γενικού κανόνα 1 και από τα κείμενα των κωδικών ΣΟ 8472 και 8472 90 90.

Μία ακτίνα λέιζερ αφηλεκτρίζει επιλεκτικά μια ήδη φορτισμένη ηλεκτροευαίσθητη επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στην επιθυμητή εικόνα. Στη συνέχεια φορτισμένα αρνητικά σωματίδια μελάνης σε σκόνη επικάθηνται στον φωτολήπτη και προσκολλώνται στις θετικές ζώνες για να σχηματισθεί η προβλεπόμενη εικόνα. Αυτή η εικόνα μεταφέρεται κατόπιν σε φορτισμένο θετικά φύλλο χαρτιού και ακολούθως σταθεροποιείται με θερμική μέθοδο. Η κλάση 9009 δεν μπορεί κατά συνέπεια να εφαρμοσθεί γιατί δεν υπάρχει κανένα αρχικό έγγραφο.

9 To σημείο 6 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) 1165/95 της Επιτροπής, της 23ης Μαου 1995, για κατάταξη εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία (3), ορίζει:

Περιγραφή εμπορευμάτων

Κατάταξη

Κωδικός ΣΟ

Αιτιολογία

6. Συσκευή αντιγραφής με σύστημα οπτικής ανάγνωσης με ακτίνες λέιζερ (Laser copier) που περιλαμβάνονται στην ίδια θήκη, κυρίως μια διάταξη για ανίχνευση (Scanner), μια διάταξη ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και μια διάταξη εκτύπωσης (Laser printer).

Η διάταξη ανίχνευσης χρησιμοποιεί ένα οπτικό σύστημα που αποτελείται από λυχνία, καθρέπετες, φακούς και φωτοκυψέλες, με σκοπό την ανίχνευση της πρωτότυπης εικόνας, γραμμή προς γραμμή.

Tα αντίγραφα παράγονται ηλεκτροστατικώς μέσω ενός τυμπάνου στον εκτυπωτή λέιζερ χρησιμοποιώντας την έμμεση επεξεργασία.

Η εν λόγω συσκευή φέρει αρκετές επιπρόσθετες λειτουργίες για μετατροπή της πρωτότυπης εικόνας, π.χ. σμίκρυνση, μεγένθυση, διαβάθμιση χρώματος.

9009 12 00

Η κατάταξη καθορίζεται από τις διατάξεις των γενικών κανόνων 1 και 6 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, καθώς και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 9009 και 9009 12 00.

IV - Ανάλυση

10 Η λύση του ζητήματος που το αιτούν δικαστήριο θέτει στο Δικαστήριο βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στο ίδιο το κείμενο του κανονισμού 1165/95, ο οποίος, μολονότι εκδόθηκε μετά τα πραγματικά περιστατικά της κύριας δίκης, μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί ως αυθεντική ερμηνεία (4) του κανονισμού 2587/91. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός 1165/95 έχει ως σκοπό να καθορίσει την κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων οι εν λόγω συσκευές, στο Κοινό Δασμολόγιο. Οι διατάξεις του κανονισμού αυτού, καθόσον εντάσσονται στο πλαίσιο αυθεντικής ερμηνείας εκ μέρους του νομοθέτη, δεσμεύουν και κάθε ερμηνευτή της Συνθήκης και του κοινοτικού δικαίου. Δυνάμει του κανονισμού 1165/95, οι συσκευές των οποίων η δασμολογική κατάταξη αμφισβητείται εν προκειμένω υπάγονται επομένως στη διάκριση 9009 12 00.

11 Για την περίπτωση που το Δικαστήριο δεν θα έκρινε ότι ο κανονισμός 1165/95 αποτελεί πράξη αυθεντικής ερμηνείας του κανονισμού 2587/91, θα εκθέσω κατωτέρω άλλους λόγους για την αποδοχή του προαναφερθέντος συμπεράσματος όσον αφορά τη δασμολογική κατάταξη των εν λόγω συσκευών.

Η επιχειρηματολογία της προσφεύγουσας της κύριας δίκης στηρίζεται κατ' ουσίαν σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την αδυναμία εξομοιώσεως των εν λόγω συσκευών με συσκευές φωτοαντιγραφής με οπτικό σύστημα, οπότε δεν μπορούν να εξομοιώνονται, ενόψει της λειτουργίας τους ως συσκευών αντιγραφής, με τις συσκευές που περιλαμβάνονται στην κλάση 9009.

Το δεύτερο σημείο συνίσταται στο ότι τα χαρακτηριστικά των εν λόγω συσκευών αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά της διακρίσεως 8472 90 90. Κατά την προσφεύγουσα της κύριας δίκης, από αυτό έπεται ότι ο γενικός ερμηνευτικός κανόνας 3, στοιχείο γγ, δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω. Επομένως, οι συσκευές των οποίων η δασμολογική κατάταξη μας ενδιαφέρει εν προκειμένω υπάγονται στη διάκριση 8472 90 90.

12 Κατά την προσφεύγουσα της κύριας δίκης, οι εν λόγω συσκευές δεν μπορούν να θεωρούνται συστήματα οπτικής αναπαραγωγής, διότι δεν πρόκειται για τις κλασικές συσκευές φωτοαντιγραφής. Οι συσκευές του τύπου Xerox 3010, κατά την προσφεύγουσα της κύριας δίκης, μετατρέπουν την εικόνα σε ψηφιακά στοιχεία και επομένως δεν μπορούν να εξομοιώνονται με το σύστημα που χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα φωτοαντιγραφικά.

Το επιχείρημα αυτό δεν είναι πειστικό. Όπως εξάλλου παρατηρεί η Επιτροπή, η κλάση 9009 περιλαμβάνει όχι μόνον τις συσκευές φωτοαντιγραφής με οπτικό σύστημα και απ'ευθείας αναπαραγωγή, όπως οι περιλαμβανόμενες στη διάκριση 9009 11 00, αλλά και τις άλλες συσκευές που επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα αυτό μέσω ενδιαμέσου υποθέματος και υπάγονται στη διάκριση 9009 12 00. Συγκεκριμένα, στην τελευταία αυτή περίπτωση, πρόκειται για συσκευές που παρέχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής εγγράφου με τη χρήση έμμεσης επεξεργασίας. Εν προκειμένω, αυτός ο έμμεσος χαρακτήρας της επεξεργασίας αναπαραγωγής προκύπτει από τη μετατροπή της εικόνας σε ψηφιακά στοιχεία. Συναφώς δεν έχει σημασία το ότι η έμμεση επεξεργασία που χαρακτηρίζει τις συσκευές Xerox 3010 και Xerox 3010 Editor χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, δεδομένου ότι, όπως έχει εξάλλου δεχθεί το Δικαστήριο (5), η εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών δεν τροποποιεί, αυτή καθαυτή, τη δασμολογική κατάταξη του εν λόγω προϋόντος.

Επομένως, οι συσκευές αυτές, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αναπαραγωγής των εγγράφων (τη λειτουργία τους ως συσκευών φωτοαντιγραφής), μπορούν ορθώς να κατατάσσονται στην κλάση 9009 και, ειδικότερα, στη διάκριση 9009 12 00.

13 Η δεύτερη πτυχή του ζητήματος που έχει εν προκειμένω σημασία αφορά το ενδεχόμενο να θεωρηθούν οι εν λόγω συσκευές αντίστοιχες εκείνων που μπορούν να κατατάσσονται στη διάκριση 8472 90 90. Πρόκειται για μηχανές γραφείου, τις οποίες καλύπτει η κλάση 8472 εν είδει υπολειμμάτων. Από την περιγραφή των μηχανών και συσκευών που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κλάση, όπως η περιγραφή αυτή γίνεται από το Κοινό Δασμολόγιο απλώς ως παράδειγμα, προκύπτει ότι οι συσκευές αυτές έχουν κυρίως μηχανική δομή και λειτουργία και, επομένως, δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα χαρακτηριστικά των μηχανών των οποίων η δασμολογική κατάταξη αμφισβητείται εν προκειμένω. Αντιθέτως, οι εν λόγω συσκευές αποτελούνται βεβαίως από στοιχεία ηλεκτρονικής φύσεως, των οποίων οι μηχανισμοί εν τέλει δεν είναι συγκρίσιμοι με την απλούστερη δομή που χαρακτηρίζει την υπολειμματική κατηγορία που καλύπτει η κλάση 8472. Εξάλλου, ακόμη και ο λειτουργικός προορισμός των εν λόγω μηχανών Xerox δεν φαίνεται να εξομοιώνεται πλήρως με εκείνον των μηχανών που καλύπτει η κλάση 8472.

14 Τέλος, η επίκληση από την προσφεύγουσα της κύριας δίκης του κανονισμού 3417/88 δεν μου φαίνεται λυσιτελής. Η κατάταξη που ορίζει το νομοθέτημα αυτό αφορά ειδικότερα ηλεκτρονικά συστήματα εκτυπώσεως από ψηφιακά δεδομένα και όχι τις συσκευές αναπαραγωγής φωτοτυπημένων εγγράφων. Είναι αφεαυτού σημαντικό ότι με την κατάταξη που επιβάλλει το νομοθέτημα αυτό αποδίδεται σημασία στην πηγή της εκτυπώσεως: αν η εκτύπωση γίνεται από απλά ψηφιακά δεδομένα και όχι από αρχικό έγγραφο, ο κανονισμός 3417/88 αποκλείει την κατάταξη στην κλάση 9009. Επομένως, από την επεξηγηματική σημείωση της κατατάξεως προκύπτει ότι, αν η εκτύπωση γίνεται, έστω και μέσω ψηφιακής παρεμβολής, από αρχικό έγγραφο, η οικεία δασμολογική κατάταξη δεν γίνεται στη διάκριση 8472 90 90, αλλά στην κλάση 9009. Μολονότι η περιγραφή στην κλάση 8472 είναι διατυπωμένη με γενικούς όρους, οι οποίοι δεν είναι απαλλαγμένοι ασαφειών, φρονώ ότι μπορώ κατά συνέπεια να αποκλείσω την περίπτωση να υπάγονται οι μηχανές του τύπου των μηχανών που μας αφορούν εν προκειμένω στην κλάση αυτή.

15 Εξάλλου, πρέπει να αναφέρω τη λειτουργία των εν λόγω μηχανών ως συσκευών τηλεαντιγραφής. Λαμβανομένης υπόψη αυτής της λειτουργίας, πρέπει, έστω και αν αυτό δεν είναι αποφασιστικό, όπως θα δούμε, για την κρίση του Δικαστηρίου, να συνεκτιμηθεί η κλάση 8517, περί ηλεκτρικών συσκευών για την ενσύρματη τηλεφωνία ή τηλεγραφία, μεταξύ των οποίων πρέπει να περιληφθούν και οι συσκευές τηλεαντιγραφής.

16 Κατά συνέπεια, σε ποια διάκριση πρέπει να γίνει η κατάταξη των συσκευών Xerox που αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας διαφοράς;

Πρέπει εξ αρχής να αποκλειστεί η θέση που προβάλλει η καθής της κύριας δίκης: συγκεκριμένα η διάκριση 9009 21 00 αφορά μέθοδο φωτοαντιγραφής αποκλειστικά οπτική και όχι ηλεκτροστατική, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά των εν λόγω συσκευών.

Επομένως, απομένει να καθοριστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας της Κοινότητας, ποια από τις άλλες προαναφερθείσες δυνατότητες κατατάξεως είναι η καταλληλότερη λύση στην προκειμένη περίπτωση.

17 Οι γενικοί κανόνες ερμηνείας του Κοινού Δασμολογίου παρέχουν χρήσιμα κριτήρια για την ορθή δασμολογική κατάταξη στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον γενικό κανόνα 3.

Η προσφεύγουσα της κύριας δίκης αποκλείει το ενδεχόμενο οι εν λόγω μηχανές, ενόψει της σύνθετης φύσεώς τους, να κατατάσσονται στη μία ή στην άλλη από τις ανωτέρω εξετασθείσες κατηγορίες οι οποίες αφορούν τις μηχανές φωτοαντιγραφής και τις συσκευές τηλεαντιγραφής αντιστοίχως. Η διάκριση 8472 90 90 του Κοινού Δασμολογίου είναι η μόνη κατάλληλη για την κατάταξή τους. Κατά συνέπεια, πάντοτε κατά την προσφεύγουσα της κύριας δίκης, αποκλείεται η επιλογή, όπως πρότεινε η Επιτροπή, της δυνατότητας εφαρμογής του γενικού κανόνα 3, στοιχείο γγ, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ένα προϋόν μπορεί να καταταγεί σε περισσότερες κλάσεις, πρέπει να ληφθεί υπόψη η τελευταία από αυτές.

Ειδικότερα, η προσφεύγουσα της κύριας δίκης θεωρεί ότι εν προκειμένω έχει εφαρμογή η σημείωση 3 του τμήματος XVI του Κοινού Δασμολογίου, η οποία λαμβάνει υπόψη την κύρια λειτουργία που επιτελούν οι μηχανές πολλαπλών λειτουργιών· οι εν λόγω συσκευές έχουν ως (κύριο) χαρακτηριστικό εκείνο που προσιδιάζει στις μηχανές γραφείου, οι οποίες δεν μπορούν να καταταγούν διαφορετικά.

Εντούτοις, κατά τη γνώμη μου, η προαναφερθείσα διάταξη του Κοινού Δασμολογίου δεν έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα, κατά τη σημείωση 1, στοιχείο μμ, του τμήματος XVI, το οποίο καλύπτει τη διάκριση 8472 90 90 αλλά όχι την κλάση 9009, το εν λόγω τμήμα δεν περιλαμβάνει τα είδη του κεφαλαίου 90. Επομένως αποκλείεται, όπως ήδη είδαμε, η δυνατότητα να θεωρηθεί ότι έχει εφαρμογή στις εν λόγω μηχανές η διάκριση 8472 90 90, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για είδη που ασφαλώς επιτελούν λειτουργίες φωτοαντιγραφής.

Κατά τα λοιπά, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η εξαίρεση που προβλέπει η σημείωση 1, στοιχείο μμ, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση και επομένως δεν είναι δυνατόν, για τη λύση της διαφοράς, να ληφθεί υπόψη η σημείωση 3, η δασμολογική κατάταξη των εν λόγω συσκευών θα πρέπει κατά συνέπεια να γίνει σύμφωνα με τον κανόνα περί προτεραιότητας που προβλέπεται στην προαναφερθείσα σημείωση 3. Η ειδική σημείωση 3 του τμήματος XVI δεν έχει ωστόσο εφαρμογή εν προκειμένω λόγω ακριβώς της αδυναμίας, όπως αυτή προκύπτει στην παρούσα μορφή της δικογραφίας, να προσδιοριστεί ποια είναι η κύρια λειτουργία των εν λόγω μηχανών. Κατά συνέπεια, ο ερμηνευτής εν πάση περιπτώσει καθοδηγείται στην επιλογή της οικείας κλάσεως από την αρχή που περιέχεται στον γενικό κανόνα 3.

18 Δοθέντος ότι το πρόβλημα τέθηκε υπ' αυτούς τους όρους, η διαφορά πρέπει να λυθεί με βάση τον γενικό κανόνα 3.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα 3 και ιδίως τις διατάξεις τού στοιχείου γγ, οι συσκευές που αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας διαφοράς υπάγονται στην τελευταία από τις διακρίσεις που θεωρητικώς μπορούν να έχουν εφαρμογή. Επομένως, αν θεωρηθεί ότι οι εν λόγω συσκευές μπορούν, τουλάχιστον εν μέρει, να υπαχθούν, λόγω των πολλαπλών λειτουργιών που επιτελούν, είτε στην κλάση 8517, η οποία καλύπτει τις ηλεκτρικές συσκευές για την ενσύρματη τηλεφωνία ή τηλεγραφία, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών τηλεαντιγραφής, είτε στην κλάση 9009, η οποία περιλαμβάνει τις μηχανές φωτοαντιγραφής, είτε ακόμη, εν ανάγκη, στη διάκριση 8472 90 90, την οποία επικαλείται η προσφεύγουσα της κύριας δίκης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί εν πάση περιπτώσει η κλάση 9009, και ειδικότερα η διάκριση 9009 12 00, για την ορθή δασμολογική κατάταξη των μηχανών που αποτελούν το αντικείμενο της κύριας δίκης, δεδομένου ότι είναι η τελευταία κατά σειρά αρίθμησης μεταξύ εκείνων που μπορούν να ληφθούν υπόψη.

V - Πρόταση

19 Ενόψει των ανωτέρω σκέψεων προτείνω στο Δικαστήριο να απαντήσει στο ερώτημα που υπέβαλε η Tariefcommissie ως εξής:

«Οι συσκευές Rank Xerox 3010 και Rank Xerox 3010 Editor υπάγονται στη διάκριση 9009 12 00 του Κοινού Δασμολογίου, όπως ισχύει με βάση τον κανονισμό (ΕΟΚ) 2587/91 της Επιτροπής, της 26ης Ιουλίου 1991, που τροποποιεί ο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το Κοινό Δσμολόγιο.»

(1) - EE L 259 σ. 1.

(2) - EE L 301, σ. 8.

(3) - EE L 117 σ. 15.

(4) - Όπως προκύπτει από τις αιτιολογικές σκέψεις του κανονισμού 1165/95, η έκδοσή του οφείλεται συγκεκριμένα στο γεγονός «ότι ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2658/87 έχει καθορίσει τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας· ότι οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επίσης σε κάθε άλλη ονοματολογία που την περιλαμβάνει, έστω και εν μέρει ή με την προσθήκη, ενδεχομένως, υποδιαιρέσεων, η οποία έχει συνταχθεί από ειδικούς κοινοτικούς νομοθετικούς κανόνες ενόψει της εφαρμογής δασμολογικών ή άλλων μέτρων στο πλαίσιο των εμπορικών ανταλλαγών [και] (...) ότι, κατ' εφαρμογή των εν λόγω γενικών κανόνων, το εμπόρευμα που περιγράφεται στη στήλη 1 του πίνακα του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού πρέπει να καταταγεί στους αντίστοιχους κωδικούς ΣΟ που σημειώνονται στη στήλη 2 βάσει των αιτιολογιών που αναφέρονται στη στήλη 3».

(5) - Bλ. συναφώς την απόφαση της 19ης Νοεμβρίου 1981, 122/80, Analog Devices (Συλλογή 1981, σ. 2781).