ΔΙΆΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΊΟΥ
της 23ης Νοεμβρίου 1994
Υπόθεση Τ-356/94 R
Sergio Vecchi
πατά
Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
«Υπάλληλοι — Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων — Προσωρινά μέτρα»
Πλήρες κείμενο στη γαλλική γλώσσα II-805
Αντικείμενο:
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο την αναστολή εκτελέσεως της αποφάσεως περί διορισμού του IC στη θέση προϊσταμένου της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Καζακστάν.
Αποτέλεσμα:
Απόρριψη.
Επιτομή της διατάξεως
Η Επιτροπή απορρίπτει την υποψηφιότητα του αιτούντος για τη θέση προϊσταμένου της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Καζακστάν. Διορίζει τον IC στην εν λόγω θέση. Ο αιτών ασκεί προσφυγή ακυρώσεως αυτής της αποφάσεως διορισμού και, oto πλαίσιο της υπό κρίση αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ζητεί να ανασταλεί η εκτέλεση της αποφάσεως αυτής.
Επί της αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως
Ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου υπενθυμίζει ότι ο δικάζων κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δικαστής πρέπει να εκτιμά το επείγον της ανάγκης να ληφθούν τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα, εξετάζοντας αν η εκτέλεση των επιδίκων πράξεων, πριν εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας, είναι ικανή να επιφέρει, για τον διάδικο που ζήτησε να διαταχθούν τα μέτρα αυτά, ανεπανόρθωτη ζημία μη δυνάμενη να αποκατασταθεί ακόμα και αν το Πρωτοδικείο ακυρώσει την προσβαλλόμενη απόφαση. Εν πάση περιπτώσει, παρά τον προσωρινό τους χαρακτήρα, τα ζητούμενα μέτρα δεν πρέπει να είναι δυσανάλογα προς το συμφέρον του καθού θεσμικού οργάνου να εκτελεστούν οι πράξεις του, ακόμα και αν αυτές αποτελούν το αντικείμενο ένδικης προσφυγής (σκέψη 17).
Παραπομπή: ΠΕΚ, 11 Μαρτίου 1994, Τ-589/93 R, Ryan-Sheridan κατά FEACVT, Συλλογή Υπ. Υπ. 1994, σ. Ι-Α-75, σκέψη 19
Ο Πρόεδρος επισημαίνει, λαμβανομένων υπόψη των στοιχείων της δικογραφίας, ιδίως δε των όρων της ανακοινώσεως κενής θέσεως και των δεδομένων που προκύπτουν από το βιογραφικό σημείωμα του Κ., ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί να είναι εκ πρώτης όψεως βάσιμος ο ισχυρισμός του αιτούντος ότι η Επιτροπή, διορίζοντας τον Κ., δεν τήρησε την ανακοίνωση κενής θέσεως. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των στοιχείων της δικογραφίας, δεν μπορεί ούτε να θεωρηθεί ως αποδεδειγμένο το ότι το αιτών πληροί όλους τους όρους της ανακοινώσεως κενής θέσεως (σκέψη 19).
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο δικάζων κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δικαστής δεν μπορεί να συναγάγει ότι υφίσταται τόσο κατάφωρο συμφέρον του αιτούντος, ώστε να είναι δυνατή η διαπίστωση ότι, αν δεν ανασταλεί η εκτέλεση της επίδικης αποφάσεως, η συνέχιση της διαδικασίας της κύριας δίκης είναι ικανή να προκαλέσει στον αιτούντα σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη (σκέψη 20).
Συγκεκριμένα, ακόμα και στην περίπτωση που το Πρωτοδικείο ακυρώσει την απόφαση διορισμού του Κ. και αυτός, εν τω μεταξύ, αποκτήσει ιδιαίτερη πείρα στον τομέα των σχέσεων με το Καζακστάν, ουδόλως έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες του αιτούντος να ευδοκιμήσει η υποψηφιότητα του στο πλαίσιο νέας διαδικασίας πληρώσεως της επίμαχης θέσεως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από τις πιθανότητες που είχε οτο πλαίσιο της επίδικης διαδικασίας (σκέψη 21).
Εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά τη στάθμιση των υφισταμένων συμφερόντων, ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου επισημαίνει ότι από την αναστολή εκτελέσεως της προσβαλλομένης αποφάσεως περί διορισμού θα προέκυπτε σημαντική βλάβη για τα συμφέροντα που η Επιτροπή οφείλει να υπηρετεί, λαμβανομένου υπόψη του συμφέροντος που συνδέεται με το ότι είχε όντως προβλεφθεί να καλυφθεί πάραυτα η επίμαχη θέση (σκέψη 22).
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς να κρίνει αναγκαίο να εξετάσει το εκ πρώτης όψεως βάσιμο των λοιπών ισχυρισμών και επιχειρημάτων που επικαλείται ο αιτών προς οτήριξη της αιτήσεως του (σκέψη 23).
Διατακτικό:
Απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.