Λέξεις κλειδιά
Περίληψη

Λέξεις κλειδιά

++++

1. Υπάλληλοι * Πρόσληψη * Διορισμός σε βαθμό και κατάταξη σε κλιμάκιο * Διορισμός στον ανώτερο βαθμό της σταδιοδρομίας * 'Ασκηση από τη διοίκηση της διακριτικής της ευχέρειας * Λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον της υπηρεσίας και η επαγγελματική πείρα του ενδιαφερομένου * Δικαστικός έλεγχος * 'Ορια

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως, άρθρα 31 PAR 2 και 32 εδ. 2)

2. Αναίρεση * Ισχυρισμοί * Παράβαση της υποχρεώσεως απαντήσεως στους ισχυρισμούς και στα αιτήματα των διαδίκων * Εσφαλμένη εκτίμηση από το Πρωτοδικείο της έννοιας ισχυρισμού που προβλήθηκε πρωτοδίκως * Βάσιμη αίτηση αναιρέσεως

(Οργανισμός ΕΟΚ του Δικαστηρίου, άρθρο 51)

3. Υπάλληλοι * Καθήκον αρωγής που έχει η διοίκηση * Περιεχόμενο

Περίληψη

1. Προκειμένου περί κατατάξεως σε βαθμό και κλιμάκιο κατά την πρόσληψη, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή απολαύει ευρείας διακριτικής ευχέρειας εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα άρθρα 31 και 32, δεύτερο εδάφιο, του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως. Κατά την άσκηση της ευχέρειας αυτής η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όχι μόνον το συμφέρον της υπηρεσίας αλλά και την προηγούμενη επαγγελματική πείρα του ενδιαφερομένου.

Ενόψει τόσο ευρείας διακριτικής ευχέρειας, ο δικαστικός έλεγχος δεν μπορεί να υποκαθίσταται στην εκτίμηση της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής, αλλά πρέπει να περιορίζεται στο ζήτημα αν η αρχή αυτή έκανε χρήση της εξουσίας της κατά τρόπο προδήλως εσφαλμένο. Τούτο δεν συνέβη στην περίπτωση που η αρχή αυτή, ενώ θεώρησε ότι είχε τη δυνατότητα να λάβει υπόψη την επαγγελματική πείρα του ενδιαφερομένου σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη κατά την άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας όλα τα κρίσιμα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρείλκε ο διορισμός του ενδιαφερομένου στον ανώτερο βαθμό της σταδιοδρομίας.

2. Εφόσον το Πρωτοδικείο παρενόησε έναν από τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος και για τον λόγο αυτό είτε κακώς κήρυξε τον ισχυρισμό αυτό απαράδεκτο είτε απέρριψε ως αβάσιμο διαφορετικό ισχυρισμό από αυτόν που είχε όντως προβληθεί, η αίτηση αναιρέσεως είναι βάσιμη και η προσβαλλόμενη απόφαση ή το κεφάλαιο αυτής που πάσχει από το σφάλμα αυτό πρέπει να ακυρωθούν.

3. Το καθήκον αρωγής που έχει η διοίκηση έναντι των μελών του προσωπικού απηχεί την ισορροπία αμοιβαίων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που δημιούργησε ο Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της δημόσιας αρχής και του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας. Η ισορροπία αυτή έχει κυρίως ως συνέπεια ότι η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, οσάκις λαμβάνει απόφαση σχετικά με την κατάσταση υπαλλήλου, λαμβάνει υπόψη το σύνολο των στοιχείων τα οποία είναι ικανά να καθορίσουν την απόφασή της και ότι, ενεργώντας κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνει υπόψη το συμφέρον όχι μόνο της υπηρεσίας αλλά και του οικείου υπαλλήλου.