61993C0011

Προτάσεις του γενικού εισαγγελέα Jacobs της 27ης Ιανουαρίου 1994. - SIEMENS NIXDORF INFORMATIONSSYSTEME AG ΚΑΤΑ HAUPTZOLLAMT AUGSBURG. - ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ: FINANZGERICHT MUENCHEN - ΓΕΡΜΑΝΙΑ. - ΚΟΙΝΟ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟ - ΕΓΧΡΩΜΗ ΟΘΟΝΗ - ΙΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. - ΥΠΟΘΕΣΗ C-11/93.

Συλλογή της Νομολογίας του Δικαστηρίου 1994 σελίδα I-01945


Προτάσεις του γενικού εισαγγελέα


++++

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι δικαστές,

1. Μεταξύ του 1989 και τέλους του 1991 η Siemens Nixdorf Informationssysteme (στο εξής: Siemens Nixdorf) εισήγαγε στη Γερμανία από τρίτη χώρα που δεν προσδιορίζεται "οθόνες (monitors) για συστήματα ηλεκτρονικής επεξεργασίας πληροφοριών, οι οποίες προορίζονταν για την απεικόνιση κειμένων και γραφικών παραστάσεων (graphics) στο πλαίσιο συστημάτων αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων μέσω υπολογιστών και οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες για την εμφάνιση εικόνων από σύνθετα σήματα βίντεο". Η γερμανική τελωνειακή αρχή (Hauptzollamt Augsburg) ενέταξε τα εμπορεύματα αυτά στην κλάση 8543 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και επέβαλε επ' αυτών δασμό ύψους 7 %. Η Siemens Nixdorf ισχυρίστηκε ότι τα εμπορεύματα θα έπρεπε να υπαχθούν στην κλάση 8471 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και συνεπώς ο επ' αυτών δασμός να είναι ύψους 4,9 %.

2. Η κλάση 8543 περιλαμβάνει "μηχανές και συσκευές ηλεκτρικές που έχουν δική τους λειτουργία, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού στο κεφάλαιο αυτό". Η κλάση 8471 περιλαμβάνει "αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών και μονάδες (στοιχεία) αυτών. Μαγνητικές ή οπτικές διατάξεις αναγνώσεως, μηχανές εγγραφής των πληροφοριών σε υπόθεμα με κωδικοποιημένη μορφή και μηχανές επεξεργασίας των πληροφοριών αυτών, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού". Δεν αμφισβητείται ότι εμπορεύματα τα οποία εισάγονται μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΟΚ) 1288/91 της Επιτροπής, της 14ης Μαΐου 1991, περί της κατατάξεως ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία (1) πρέπει να υπαχθούν στην κλάση 8471. Το άρθρο 1 του κανονισμού, σε συνδυασμό με το στοιχείο 2 του πίνακα που συνάπτεται στον κανονισμό, αίρει κάθε σχετική αμφιβολία που πιθανόν υπήρχε προηγουμένως.

3. Η διαφορά μεταξύ των μερών αφορά μόνο τον προ της ενάρξεως της ισχύος του κανονισμού 1288/91 χρόνο. Το ζήτημα είναι εάν εμπορεύματα τα οποία εισήχθησαν κατά τον χρόνο εκείνο θα έπρεπε επίσης να είχαν υπαχθεί στην κλάση 8471, πράγμα που θα σήμαινε ότι ο κανονισμός 1288/91 απλώς αποσαφήνισε την κατάσταση και δεν τη μετέβαλε.

4. Αφού το Hauptzollamt αρνήθηκε να προβεί σε επιστροφή των τελωνειακών δασμών που είχαν καταβληθεί για εμπορεύματα τα οποία είχαν εισαχθεί προ της ενάρξεως της ισχύος του κανονισμού 1288/91, η Siemens Nixdorf προσέφυγε στο Finanzgericht Muenchen. Τούτο έκρινε ότι η έκβαση της υποθέσεως εξαρτάται από την ερμηνεία της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. Η σημείωση 5Β ορίζει τα εξής:

"Οι αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών μπορεί να παρουσιάζονται με μορφή συστημάτων που περιλαμβάνουν ποικίλο αριθμό χωριστών μονάδων, που είναι τοποθετημένες η καθεμία μέσα στο δικό της περίβλημα. Μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος του πλήρους συστήματος κάθε μονάδα που συγκεντρώνει ταυτόχρονα τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) που μπορεί να συνδεθεί με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας είτε απευθείας είτε μέσω μιας ή περισσοτέρων άλλων μονάδων

β) που είναι ειδικά κατασκευασμένη ως μέρος τέτοιου συστήματος (πρέπει, ιδίως, εφόσον δεν πρόκειται για μονάδα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, να μπορεί αυτή να δέχεται ή να παρέχει στοιχεία σε μορφή * κώδικα ή σημάτων * που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα).

'Οταν παρουσιάζονται ξεχωριστά, οι μονάδες του είδους αυτού υπάγονται επίσης στην κλάση 8471.

Οι μηχανές που ενσωματώνουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας πληροφοριών ή που εργάζονται σε συνδυασμό με μια τέτοια μηχανή και εκτελούν ειδικό έργο αποκλείονται από την κλάση 8471. Οι μηχανές αυτές κατατάσσονται στην αντίστοιχη με το έργο αυτό κλάση ή, αν δεν υπάρχει, σε υπολειμματική κλάση."

5. Με Διάταξη της 9ης Δεκεμβρίου 1992 το Finanzgericht Muenchen υπέβαλε στο Δικαστήριο το ακόλουθο ερώτημα:

"Είχε η συμπληρωματική σημείωση 5Β, τελευταία φράση, του κεφαλαίου 84 του Κοινού Δασμολογίου * Συνδυασμένη Ονοματολογία * πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός 1288/91, την έννοια ότι οι έγχρωμες οθόνες απεικονίσεως (monitor) που μπορούν να δέχονται αποκλειστικά και μόνο σήματα από κεντρική μονάδα αυτόματης μηχανής επεξεργασίας πληροφοριών, χωρίς να μπορούν να αναπαράγουν έγχρωμη εικόνα από σύνθετο σήμα εικόνας (Video-Composite-Signal) δεν επιτελούν 'ειδικό έργο' ;"

6. Η Συνδυασμένη Ονοματολογία για το Κοινό Δασμολόγιο περιέχεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού 2758/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το Κοινό Δασμολόγιο (2). Σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού, η Επιτροπή εκδίδει κάθε χρόνο κανονισμό που περιλαμβάνει "πλήρες το κείμενο της Συνδυασμένης Ονοματολογίας με τους αντίστοιχους αυτόνομους και συμβατικούς δασμούς του Κοινού Δασμολογίου, όπως αυτή προκύπτει από τα μέτρα που θεσπίζονται από το Συμβούλιο ή από την Επιτροπή". Την περίοδο κατά την οποία έγιναν οι επίδικες εισαγωγές, ισχύον κείμενο της Συνδυασμένης Ονοματολογίας ήταν αυτό που περιεχόταν στους ακόλουθους κανονισμούς της Επιτροπής: κανονισμός (ΕΟΚ) 3174/88 της 21ης Σεπτεμβρίου 1988 (3), κανονισμός (ΕΟΚ) 2886/89 της 2ας Αυγούστου 1989 (4) και κανονισμός (ΕΟΚ) 2472/90 της 31ης Ιουλίου 1990 (5). Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου οι όροι των κλάσεων 8471 και 8543 δεν μεταβλήθηκαν. Παρέμειναν όπως εκτίθενται ανωτέρω στην παράγραφο 2.

7. Η Siemens Nixdorf και η Επιτροπή υπέβαλαν έγγραφες παρατηρήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον συμφωνούν όσον αφορά τη δασμολογική κατάταξη των επιδίκων εμπορευμάτων.

8. Η Siemens Nixdorf ισχυρίζεται ότι τα εμπορεύματα έπρεπε να υπάγονται στην κλάση 8471, ακόμη και πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού 1288/91. Την άποψη αυτή θεμελιώνει στη διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. Η παράγραφος αυτή δεν αποκλείει την υπαγωγή του συγκεκριμένου τύπου οθονών στην κλάση 8471, εφόσον δεν προσφέρονται για ειδική λειτουργία. Οι οθόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον ως τμήμα συστήματος επεξεργασίας δεδομένων. Επιπλέον, αποτελούν συστατικό μέρος των περισσοτέρων προσωπικών υπολογιστών, οι οποίοι στερούνται πρακτικής χρησιμότητας χωρίς αυτές. Οι εν λόγω οθόνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη τηλεοπτικών προγραμμάτων ή για την προβολή ταινιών βίντεο.

9. Η Siemens Nixdorf δεν ισχυρίζεται ότι ο κανονισμός 1288/91 θα έπρεπε να εφαρμοστεί αναδρομικά, αλλά θεωρεί τη θέσπισή του ως στοιχείο που αποδεικνύει ότι η κλάση 8471 ήταν εν πάση περιπτώσει η ενδεδειγμένη.

10. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, οι κανονισμοί περί δασμολογικής κατατάξεως * όπως ο κανονισμός 1288/91 * δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά. Η Επιτροπή αναφέρεται συναφώς στην υπόθεση Biegi κατά Hauptzollamt Bochum (6). Η Επιτροπή προβάλλει ωστόσο τον ισχυρισμό ότι ο κανονισμός 1288/91 μπορεί ίσως να θεωρηθεί ότι απλώς επικύρωσε το προϊσχύσαν δίκαιο. Επισημαίνει ότι το παράρτημα του κανονισμού 1288/91 αναφέρει ότι "η κατάταξη καθορίζεται από (...) τη σημείωση 5Β του κεφαλαίου 84". Εντούτοις, η Επιτροπή παρατηρεί ότι το εθνικό δικαστήριο θεώρησε ότι ο κανονισμός 1288/91 δεν ασκεί επιρροή στην παρούσα υπόθεση και γι' αυτό τον λόγο υπέβαλε ερώτημα περί της ερμηνείας της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84. Ως εκ τούτου η Επιτροπή επικεντρώνεται στην ερμηνεία της σημειώσεως αυτής.

11. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι στην ερμηνεία της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 μπορούν να συμβάλλουν οι επεξηγηματικές σημειώσεις της ονοματολογίας του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας (εναρμονισμένο σύστημα). Η Επιτροπή αναφέρεται στο τμήμα Ε' των γενικών σημειώσεων του κεφαλαίου 84 και στο τμήμα Ι, στοιχεία Α' και Δ', των σημειώσεων της κλάσεως 8471. Η πρώτη από τις ανωτέρω διατάξεις έχει ως εξής:

"Ε) Μηχανές που ενσωματώνουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων ή που εργάζονται σε συνδυασμό με μια τέτοια μηχανή και επιτελούν ειδικό έργο

(...)

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τελευταίας παραγράφου της σημειώσεως 5 του κεφαλαίου 84, για τη δασμολογική κατάταξη μηχανών που ενσωματώνουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων ή που λειτουργούν σε συνδυασμό με μια τέτοια μηχανή και επιτελούν ειδικό έργο εφαρμόζονται οι ακόλουθες αρχές:

i) Μηχανές που ενσωματώνουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων ή που λειτουργούν σε συνδυασμό με μια τέτοια μηχανή και επιτελούν ειδικό έργο κατατάσσονται στην αντίστοιχη με το έργο αυτό κλάση ή, αν δεν υπάρχει, σε υπολειμματική κλάση, και όχι στην κλάση 8471.

ii) Μηχανές που διαθέτουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων και λειτουργούν σε συνδυασμό με αυτή προκειμένου να επιτελέσουν ειδικό έργο κατατάσσονται ως εξής:

η αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων κατατάσσεται χωριστά στην κλάση 8471 και οι άλλες μηχανές στην κλάση που αντιστοιχεί στο έργο που επιτελούν (...)"

12. Το τμήμα Ι, στοιχείο Α', των σημειώσεων της κλάσεως 8471 ορίζει συναφώς:

"Οι ψηφιακές μηχανές επεξεργασίας δεδομένων συνήθως αποτελούνται από περισσότερες μονάδες που στεγάζονται σε διαφορετικά μέρη και συνδέονται μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή σχηματίζουν 'σύστημα' .

'Ενα ψηφιακό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων, για να είναι πλήρες, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον:

1) Μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας, στην οποία κατά κανόνα είναι ενσωματωμένος ο χώρος αποθηκεύσεως των δεδομένων, τα αριθμητικά και λογικά στοιχεία και τα στοιχεία ελέγχου σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή χωριστών μονάδων.

2) Μια μονάδα εισόδου που υποδέχεται εισερχόμενα δεδομένα και τα μετατρέπει σε σήματα τα οποία η μηχανή μπορεί να επεξεργαστεί.

3) Μια μονάδα εξόδου που μετατρέπει τα σήματα που μεταβιβάζει η μηχανή σε κατανοητή μορφή (τυπωμένο κείμενο, γραφικές παραστάσεις, απεικονίσεις κ.λπ.) ή σε κωδικοποιημένα δεδομένα για περαιτέρω χρήση (επεξεργασία, έλεγχο κ.λπ.).

Δύο από τις μονάδες αυτές (για παράδειγμα, οι μονάδες εισόδου και εξόδου) μπορεί να συνδυάζονται στην ίδια μονάδα.

Τα συστήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μονάδες εισόδου και εξόδου εξ αποστάσεως, όπως π.χ. τερματικά δεδομένων."

13. Το τμήμα Ι, στοιχείο Δ', των σημειώσεων της κλάσεως 8471 ορίζει συναφώς:

"Δ) Μονάδες τοποθετημένες χωριστά

Η κλάση αυτή περιλαμβάνει επίσης χωριστά τοποθετημένες μονάδες που αποτελούν συστατικά μέρη συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Τέτοιες μονάδες θεωρούνται αυτές που ορίζεται στα μέρη Α και Β ότι είναι τμήματα ενός πλήρους συστήματος.

Πέραν από τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και τις μονάδες εισόδου και εξόδου, άλλα παραδείγματα τέτοιων μονάδων αποτελούν:

1) Πρόσθετες μονάδες εισόδου και εξόδου (μονάδες διάτρητων δελτίων ή χαρτοταινιών, εκτυπωτές, σχεδιογράφοι, τερματικά εισόδου-εξόδου κ.λπ.).

(...)"

14. Από τις παρατεθείσες διατάξεις η Επιτροπή συνάγει ότι χωριστά τοποθετημένες μονάδες που αποτελούν συστατικά μέρη συστήματος επεξεργασίας δεδομένων υπάγονται στην κλάση 8471 εάν, ως εκ του σχεδιασμού τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνον ως μέρη συστήματος επεξεργασίας δεδομένων. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι από τη Διάταξη περί παραπομπής σαφώς προκύπτει ότι οι έγχρωμες οθόνες απεικονίσεως που εισήγαγε η Siemens Nixdorf μόνον ως συστατικά μέρη συστήματος επεξεργασίας δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

15. Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει να δοθεί στο υποβληθέν ερώτημα η απάντηση ότι η τελευταία παράγραφος της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 έπρεπε να ερμηνευθεί, ακόμη και πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού 1288/91, με την έννοια ότι έγχρωμες οθόνες απεικονίσεως που μπορούν να δέχονται σήμα μόνο από την κεντρική μονάδα αυτόματης μηχανής επεξεργασίας δεδομένων και δεν μπορούν να αναπαράγουν έγχρωμη εικόνα από σύνθετα σήματα βίντεο δεν επιτελούν "ειδικό έργο".

16. Κατά τη γνώμη μου, η προσέγγιση που συνιστά η Επιτροπή είναι αναμφίβολα ορθή.

17. 'Οσον αφορά, πρώτον, το αν έχει εν προκειμένω εφαρμογή ο κανονισμός 1288/91 ή όχι, από την υπόθεση Biegi (7) σαφώς προκύπτει ότι κανονισμοί αυτού του είδους δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή. Ωστόσο, όπως προβάλλουν η Siemens Nixdorf και η Επιτροπή, η έκδοση του κανονισμού 1288/91 αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα επίδικα εμπορεύματα ενδεικνυόταν εν πάση περιπτώσει να υπαχθούν στην κλάση 8471. Η παράγραφος 3 της στήλης 3 του παραρτήματος του κανονισμού ορίζει ότι η κατάταξη εγχρώμων οθονών "που μπορούν να δέχονται σήμα μόνο από την κεντρική μονάδα αυτόματης μηχανής επεξεργασίας δεδομένων" και "δεν μπορούν να αναπαράγουν έγχρωμη εικόνα από σύνθετα σήματα βίντεο" καθορίζεται "από τις διατάξεις των γενικών κανόνων 1 και 6 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 και το κείμενο των κωδίκων ΣΟ 8471, 8471 92 και 8471 92 90". Αυτό ασφαλώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντάκτες του κανονισμού θεωρούσαν ότι από την προϋπάρχουσα νομοθεσία συνάγεται ότι οι έγχρωμες οθόνες της επίδικης κατηγορίας υπάγονται στην κλάση 8471.

18. Δεν είναι ωστόσο απαραίτητο να ασχοληθούμε διά μακρών με τη δυνατότητα εφαρμογής του κανονισμού 1288/91 προκειμένου να καταλήξουμε στην ορθή ερμηνεία της προϋπάρχουσας νομοθεσίας, εφόσον είναι σαφές, κατά τη γνώμη μου, ότι οι έγχρωμες οθόνες της επίδικης κατηγορίας θα υπάγονταν στην κλάση 8471 ακόμη και εάν αγνοούσαμε τελείως τον κανονισμό αυτό.

19. Ακόμη και χωρίς τις επεξηγηματικές σημειώσεις που αναφέρει η Επιτροπή, η διατύπωση της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Η παράγραφος 1 της σημειώσεως 5Β ορίζει ότι αυτόματες μηχανές επεξεργασίας δεδομένων μπορούν να έχουν τη μορφή συστημάτων που αποτελούνται από ποικίλο αριθμό "χωριστών μονάδων, που είναι τοποθετημένες η καθεμία στο δικό της περίβλημα" και ότι οι μονάδες αυτές πρέπει να θεωρούνται μέρη του συνολικού συστήματος, εάν μπορούν να συνδεθούν με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και έχουν ειδικά σχεδιαστεί ως μέρη του συστήματος αυτού, με την έννοια ότι πρέπει να είναι σε θέση να δεχθούν ή να μεταδώσουν δεδομένα σε μορφή που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα, δηλαδή κωδικοποιημένα ή υπό τη μορφή σήματος. Εάν πάρουμε τις λέξεις αυτές με τη φυσική σημασία τους, έπεται ότι οι επίδικες έγχρωμες οθόνες προφανώς είναι "χωριστές μονάδες" που "μπορούν να συνδεθούν με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας", έχουν σχεδιαστεί "ειδικά ως μέρη του συστήματος" και "είναι σε θέση να δεχθούν ή να μεταδώσουν δεδομένα σε μορφή που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα, δηλαδή κωδικοποιημένα ή ως υπό τη μορφή σήματος".

20. Τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να προκύπτουν με βάση τη διατύπωση της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 θα οφείλονται στην τελευταία παράγραφο της σημειώσεως, η οποία ορίζει ότι η κλάση 8471 δεν περιλαμβάνει μηχανές που ενσωματώνουν αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων ή που λειτουργούν σε συνδυασμό με τέτοια μηχανή και επιτελούν ειδικό έργο. Ανακύπτει το ερώτημα ποια είναι η ακριβής έννοια του όρου "ειδικό έργο". Σημαίνει άραγε έργο που δεν συνδέεται με την επεξεργασία δεδομένων ή μπορεί να περιλαμβάνει και έργα που ανήκουν σε αυτό το πεδίο; Η απάντηση του ερωτήματος μάλλον βρίσκεται στο τμήμα Ε' της γενικής σημειώσεως περί του κεφαλαίου 84 των επεξηγηματικών σημειώσεων του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας, οι οποίες είναι αυθεντική πηγή ερμηνείας για τις κλάσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (8). Το ανωτέρω τμήμα Ε' καθιστά σαφές ότι μηχανή που ενσωματώνει αυτόματη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων ή που λειτουργεί σε συνδυασμό με τέτοια μηχανή θεωρείται ότι επιτελεί ειδικό έργο, και συνεπώς δεν υπάγεται στην κλάση 8471, μόνο εάν επιτελεί έργο "άλλο από την επεξεργασία δεδομένων". 'Εγχρωμη οθόνη η οποία μπορεί να δέχεται σήμα μόνον από την κεντρική μονάδα αυτόματης μηχανής επεξεργασίας δεδομένων και δεν μπορεί να αναπαράγει έγχρωμη εικόνα από σύνθετα σήματα βίντεο, όπως το θέτει το εθνικό δικαστήριο στο ερώτημά του, προφανώς δεν επιτελεί έργο άλλο από την επεξεργασία δεδομένων. Συνεπώς, η υπαγωγή τους στην κλάση 8471 ήταν η ορθή κατάταξη.

21. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια άλλη διάταξη των επεξηγηματικών σημειώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το τμήμα Ι, στοιχείο Α', των σημειώσεων της κλάσεως 8471 ορίζει ότι ένα πλήρες ψηφιακό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, "μονάδα εκροής που μετατρέπει τα σήματα που μεταβιβάζει η μηχανή σε κατανοητή μορφή (τυπωμένο κείμενο, γραφικές παραστάσεις, απεικονίσεις κ.λπ.)". Οι επίδικες στην παρούσα υπόθεση έγχρωμες οθόνες είναι κατά τεκμήριο μονάδες εκροής που μετατρέπουν τα σήματα που μεταβιβάζει η μηχανή σε κατανοητή μορφή, ήτοι σε εικόνες επί οθόνης. Σημειωτέον ότι η γερμανική μετάφραση των επεξηγηματικών σημειώσεων, η οποία εκδόθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά τεκμήριο δεν είναι αυθεντική (9), η λέξη "εμφάνιση" [displays] αποδίδεται ως "Bildschirmanzeigen", πράγμα που σαφώς δείχνει ότι πρόκειται για εμφάνιση πληροφοριών επί οθόνης.

22. Είναι εν πάση περιπτώσει αναμφίβολο, ενόψει των όρων των επεξηγηματικών σημειώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι ακόμη και πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού 1288/91 οι έγχρωμες οθόνες της επίδικης κατηγορίας δεν επιτελούσαν ειδικό έργο υπό την έννοια της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και ότι η ορθή δασμολογική τους κατάταξη ήταν η υπαγωγή τους στην κλάση 8471.

Συμπέρασμα

23. Συνεπώς, στα ερωτήματα που υπέβαλε προς το Δικαστήριο το Finanzgericht Muenchen, πρέπει κατά τη γνώμη μου να δοθεί η εξής απάντηση:

Η τελευταία παράγραφος της σημειώσεως 5Β του κεφαλαίου 84 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας του Κοινού Δασμολογίου έπρεπε να ερμηνευθεί, ακόμη και πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού 1288/91, υπό την έννοια ότι έγχρωμες οθόνες απεικονίσεως που μπορούν να δέχονται σήμα μόνον από την κεντρική μονάδα αυτόματης μηχανής επεξεργασίας δεδομένων και δεν μπορούν να αναπαράγουν έγχρωμη εικόνα από σύνθετα σήματα βίντεο, δεν επιτελούν "ειδικό έργο" και έπρεπε να υπαχθούν στην κλάση 8471.

(*) Γλώσσα του πρωτοτύπου: η αγγλική.

(1) - ΕΕ 1991, L 122, σ. 11.

(2) - ΕΕ 1987, L 256, σ. 1.

(3) - ΕΕ 1988, L 298, σ. 1.

(4) - ΕΕ 1989, L 282, σ. 1.

(5) - ΕΕ 1990, L 247, σ. 1.

(6) - Υπόθεση 158/78, Rec. 1979, σ. 1103.

(7) - 'Οπ.π., παράγραφος 10.

(8) - Υπόθεση 11/79, Cleton κατά Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, Rec. 1979, σ. 3069, σκέψη 9.

(9) - Οι επίσημες γλώσσες του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.