Υπόθεση 14/68

Walt Wilhelm και λοιποί

κατά

Bundeskartellamt

αίτηση του Kammergericht Βερολίνου για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως

   

   

Περίληψη της αποφάσεως

  1. ΕΟΚ – Κοινοτική έννομη τάξη – Ιδιάζων χαρακτήρας – Τάξη σε σχέση με τα εθνικά νομικά συστήματα – Υπεροχή των κοινοτικών κανόνων

  2. Πολιτική της ΕΟΚ – Κανόνες ανταγωνισμού – Συμπράξεις – Παράλληλη επέμβαση των κοινοτικών και των εθνικών αρχών – Επιτρέπεται με την επιφύλαξη σεβασμού του κοινοτικού δικαίου – Απαίτηση επιεικείας σε περίπτωση σωρεύσεως κοινοτικών και εθνικών κυρώσεων

    (Συνθήκη ΕΟΚ, άρθρο 85, παράγραφος 1, άρθρο 87, παράγραφος 2)

  3. Συνθήκη ΕΟΚ – Αρχές – Διάκριση λόγω ιθαγένειας – Απαγορεύεται – Διαφορές στη μεταχείριση που προκύπτουν από τη διάσταση μεταξύ των νομοθεσιών των κρατών μελών, που δεν καταλαμβάνονται από την απαγόρευση

    (Συνθήκη ΕΟΚ, άρθρο 7)

  1.  Η Συνθήκη ΕΟΚ ίδρυσε μία δική της έννομη τάξη που εντάσσεται στο έννομο συμφέρον των κρατών μελών και επιβάλλεται στα δικαστήρια τους. Θα ήταν αντίθετο στη φύση ενός τέτοιου συστήματος να γίνει δεκτό ότι τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν ή να διατηρήσουν σε ισχύ μέτρα ικανά να θίξουν την πρακτική αποτελεσματικότητα της Συνθήκης.

    Η αναγκαστική ισχύς της Συνθήκης και των πράξεων που εκδόθηκαν για την εφαρμογή της δεν μπορεί να ποικίλλει από κράτος σε κράτος από την ενέργεια εσωτερικών πράξεων, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του κοινοτικού συστήματος και να τίθεται σε κίνδυνο η πραγματοποίηση των σκοπών της Συνθήκης.

    Επομένως, οι συγκρούσεις μεταξύ κοινοτικών και εθνικών κανόνων πρέπει να επιλύονται κατ' εφαρμογή της αρχής της υπεροχής των κοινοτικών κανόνων.

  2.  Εφόσον δεν ορίζεται άλλως σε κανονισμό που εκδόθηκε δυνάμει του άρθρου 87, παράγραφος 2ε της Συνθήκης, οι εθνικές αρχές μπορούν να επέμβουν κατά μιας συμπράξεως, κατ' εφαρμογή του εσωτερικού τους δικαίου του ανταγωνισμού, ακόμη κι όταν η εξέταση της συμπράξεως αυτής βάσει του κοινοτικού δικαίου εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής, με την επιφύλαξη όμως ότι αυτή η θέση σε εφαρμογή του εθνικού δικαίου δεν μπορεί να βλάψει την πλήρη και ομοιόμορφη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και τ' αποτελέσματα των πράξεων εκτελέσεών του. Αν η ύπαρξη παραλλήλων διαδικασιών πρόκειται να οδηγήσει σε σώρευση κυρώσεων, μια γενική απαίτηση επιεικείας επιβάλλει να ληφθεί υπόψη προηγούμενη κατασταλτική απόφαση για τον καθορισμό μιας ενδεχόμενης κυρώσεως.

  3.  Το άρθρο 7 της Συνθήκης ΕΟΚ που απαγορεύει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει τη νομοθεσία του διαφορετικά, αναλόγως της ιθαγένειας των ενδιαφερομένων, δεν αφορά τις ενδεχόμενες διαφορές στη μεταχείριση και τις στρεβλώσεις που μπορούν να προκύψουν, για τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Κοινότητας, από τη διάσταση που υφίσταται μεταξύ των νομοθεσιών των διαφόρων κρατών μελών, εφόσον αυτές καταλαμβάνουν κάθε πρόσωπο που εμπίπτει στην εφαρμογή τους, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και ανεξαρτήτως της ιθαγενείας του.