Βρυξέλλες, 11.3.2025

COM(2025) 100 final

2025/0052(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις κατέδειξαν ότι οι εξελίξεις στις αγορές ακινήτων μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας στο σύνολό της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ και την πρόληψη και τον μετριασμό του συστημικού κινδύνου, εντόπισε σημαντικά κενά στη διαθεσιμότητα συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τις τιμές, τα ενοίκια και τις νέες κατασκευές στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Αυτό εμποδίζει την ικανότητά του να παρέχει ορθή ανάλυση και να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους σε όλες τις χώρες. Στις συστάσεις του της 31ης Οκτωβρίου 2016 (ΕΣΣΚ/2016/14) ( 1 ) και της 21ης Μαρτίου 2019 (ΕΣΣΚ/2019/3) ( 2 ) σχετικά με την κάλυψη κενών στα στοιχεία που αφορούν ακίνητα, το ΕΣΣΚ ζήτησε ρητά από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την κάλυψη του κενού στα στοιχεία σχετικά με τα εμπορικά ακίνητα. Το Συμβούλιο έχει επίσης ενθαρρύνει την ανάπτυξη στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα στα συμπεράσματά του σχετικά με τις στατιστικές κατά τα τελευταία έτη.

Ενώ οι χρηματοπιστωτικές στατιστικές που καλύπτουν την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πιστώσεις εμπορικών ακινήτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, οι μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές όσον αφορά την πραγματική αγορά εμπορικών ακινήτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής (Eurostat) και του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση επικεντρώνεται στις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα και θα καλύψει ένα σημαντικό κενό ως προς τη διαθεσιμότητα των εν λόγω στατιστικών πληροφοριών που απαιτούνται για μακροπροληπτικούς σκοπούς. Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγες επίσημες πηγές μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, οπότε η διαθεσιμότητα περισσότερων στατιστικών θα ήταν ζωτικής σημασίας προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να αξιολογήσουν τους δυνητικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επί του παρόντος αγοράζονται από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή (Eurostat) και τα κράτη μέλη διερευνούν από κοινού τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα. Έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τις τιμές, τα ενοίκια και τις νέες κατασκευές, παρόλο που εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές πρακτικές και μεθοδολογικές προκλήσεις. Η πρόταση θα διασφαλίσει ότι οι στατιστικές αυτές είναι συγκρίσιμες και συνεπείς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Χωρίς την πρωτοβουλία αυτήν, οι στατιστικές θα μπορούσαν να παρέχονται σε εθελοντική βάση, αλλά η κάλυψη όσον αφορά τα κράτη μέλη θα παρέμενε περιορισμένη σε περίπτωση που ορισμένες χώρες δεν αποστείλουν στοιχεία, και δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα των στατιστικών μεταξύ των κρατών μελών.

Οι προσπάθειες της Eurostat και των κρατών μελών να αναπτύξουν μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές στον τομέα των στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα τεκμηριώθηκαν στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Final progress report on commercial real estate statistics» (Τελική έκθεση προόδου σχετικά με τις στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα) [SWD(2023) 434 final] ( 3 ). Ωστόσο, δεν σημειώθηκε η ίδια πρόοδος σε όλους τους δείκτες ή σε όλα τα κράτη μέλη, ιδίως στις περιπτώσεις που η λήψη μέτρων είναι προαιρετική. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν μεθοδολογικές προκλήσεις, καθώς οι πηγές δεδομένων και το μέγεθος των αγορών εμπορικών ακινήτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πηγών δεδομένων και της ανεπαρκούς ποιότητας των στατιστικών, οι δείκτες σχετικά με τους δείκτες απόδοσης μισθίου και τις επιφάνειες μίσθωσης που συνέστησε το ΕΣΣΚ δεν περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό. Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε μεθοδολογικές βελτιώσεις και στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τις εν λόγω στατιστικές.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση συνάδει πλήρως με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τις στατιστικές, ιδίως με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 4 ).

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της παρούσας πρότασης αποτελεί το άρθρο 338 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Η εν λόγω διάταξη ορίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, πρέπει να θεσπίζουν μέτρα για την εκπόνηση στατιστικών, αν αυτές απαιτούνται για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της ΕΕ.

Επιπλέον, το άρθρο 338 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ καθορίζει τις απαιτήσεις που αφορούν την εκπόνηση ευρωπαϊκών στατιστικών και απαιτεί τη συμμόρφωσή τους με πρότυπα αμεροληψίας, αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας, επιστημονικής ανεξαρτησίας, σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας και στατιστικού απορρήτου, χωρίς να επιβάλλει υπέρογκες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις («οικονομικοί παράγοντες»).

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και τη δημοσίευση επίσημων στατιστικών που καλύπτουν την επικράτειά του. Για να εξασφαλιστεί ότι οι εν λόγω στατιστικές μπορούν στη συνέχεια να συγκριθούν μεταξύ των κρατών μελών, απαιτείται συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ με τη μορφή νομοθεσίας και καθοδήγησης σχετικά με τους ορισμούς, τις πηγές και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται. Οι συγκρίσιμες στατιστικές είναι απαραίτητες για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι στόχοι του προτεινόμενου κανονισμού δεν δύνανται να επιτευχθούν πλήρως με μεμονωμένες ενέργειες των κρατών μελών. Η δράση θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, βάσει μιας ενωσιακής νομικής πράξης που θα διασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των στατιστικών πληροφοριών στον στατιστικό τομέα που καλύπτεται από την προτεινόμενη πράξη. Η ίδια η συλλογή στοιχείων, στο μεταξύ, πραγματοποιείται καλύτερα από τα κράτη μέλη.

Αναλογικότητα

Γενικός σκοπός της πρότασης είναι να καλυφθούν σημαντικά κενά όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα, οι οποίες απαιτούνται για μακροπροληπτικούς σκοπούς σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Οι στατιστικές αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη χάραξη δημοσιονομικής, νομισματικής και μακροπροληπτικής πολιτικής και για έρευνες στις αγορές ακινήτων. Θα διατίθενται δωρεάν στους χρήστες.

Όσον αφορά τον διοικητικό φόρτο, ο κύριος αντίκτυπος θα αφορά τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις στατιστικές θα προέρχονται από υφιστάμενες διοικητικές βάσεις δεδομένων και από κτηματομεσιτικούς οργανισμούς που συλλέγουν σχετικά δεδομένα, ή θα βασίζονται σε στατιστικές πληροφορίες που έχουν ήδη συλλεχθεί από επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει ελάχιστη έως μηδενική πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Η πρόταση δεν θα έχει σημαντικές άμεσες οικονομικές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις ούτε θα συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ο προτεινόμενος κανονισμός περιορίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου του και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για τον σκοπό αυτόν.

Επιλογή της νομικής πράξης

Δεδομένου ότι οι μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, είναι αναγκαίο να προταθεί μια νέα νομοθετική πράξη.

Οι πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις εξαρτώνται επίσης από συγκρίσιμες, εναρμονισμένες και υψηλής ποιότητας μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης αυτών των στατιστικών είναι μέσω κανονισμού, ο οποίος θα ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Στις 27 Νοεμβρίου 2023 η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων σχετικά με την πρωτοβουλία για πρόταση νομοθεσίας σχετικά με τις στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα στη διαδικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας» ( 5 ). Πέντε ευρωπαϊκές ενώσεις ακινήτων υπέβαλαν παρατηρήσεις σχετικά με την πρωτοβουλία, τονίζοντας γενικά την επείγουσα ανάγκη για εκπόνηση καλύτερων στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

Ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΕΣΣ) σχετικά με το σχέδιο πρότασης κατά τη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο του 2024. Η ΕΕΣΣ αναγνώρισε την αυξανόμενη ζήτηση των χρηστών για νέες συγκρίσιμες στατιστικές, οι οποίες είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για την παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη μακροπροληπτική εποπτεία και τη χάραξη δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ. Η ΕΕΣΣ εκφράζει την υποστήριξή της προς έναν κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα. Η ΕΕΣΣ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής αποσκοπεί στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αναγκών των χρηστών και της σκοπιμότητας, του κόστους και της επιβάρυνσης της παραγωγής αυτών των στατιστικών.

Οι διαβουλεύσεις αυτές ήταν πολύ σημαντικές διότι, από άποψη διοικητικού φόρτου, ο κύριος αντίκτυπος θα αφορά τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (ΕΣΥ). Θα χρειαστεί να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή των προβλεπόμενων στατιστικών. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις στατιστικές θα προέρχονται από υφιστάμενες διοικητικές βάσεις δεδομένων και από κτηματομεσιτικούς οργανισμούς που συλλέγουν σχετικά δεδομένα, ή θα βασίζονται σε στατιστικές πληροφορίες που έχουν ήδη συλλεχθεί από επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει ελάχιστη έως μηδενική πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση τροφοδοτήθηκε από εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων από: τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις στατιστικές σχετικά με τις τιμές των ακινήτων και για τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές για τις επιχειρήσεις)· τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Επιτροπής και τη Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών· την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου· και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πλήρης εκτίμηση των επιπτώσεων κρίθηκε περιττή λόγω του γεγονότος ότι η Επιτροπή δεν είχε στη διάθεσή της καμία επιλογή πολιτικής, δεδομένου ότι το ΕΣΣΚ τής ανέθεσε ειδικά στη σύσταση του 2019 να προτείνει νομοθεσία για την κάλυψη του υφιστάμενου κενού στα στοιχεία στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα ακίνητα. Επιπλέον, η νέα πρόταση θα έχει ελάχιστο κόστος (ιδίως για τις επιχειρήσεις), δεδομένου ότι θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε περαιτέρω χρήση υφιστάμενων δεδομένων πηγής σε διοικητικές ή ιδιωτικές βάσεις δεδομένων.

Το 2023 η Eurostat διεξήγαγε έρευνα μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ανάπτυξη δεικτών τιμών και μισθωμάτων για εμπορικά ακίνητα. Όσον αφορά τους δείκτες τιμών, 15 από τις 16 χώρες που είχαν αξιολογήσει τις διαθέσιμες πηγές δεδομένων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ή επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν πηγές διοικητικών δεδομένων, όπως μητρώα συναλλαγών επί ακινήτων ή μητρώα τιμών εκτίμησης. Μία χώρα είχε διεξαγάγει ειδική έρευνα.

Όσον αφορά τους δείκτες μισθωμάτων, 12 κράτη μέλη παρείχαν πληροφορίες: 5 από αυτά ανέφεραν τη χρήση πηγών διοικητικών δεδομένων, 2 χρησιμοποίησαν ιδιωτικές πηγές δεδομένων (π.χ. δεδομένα από κτηματομεσιτικούς οργανισμούς), 2 βασίστηκαν σε δεδομένα σχετικά με τα μισθώματα που είχαν ήδη συλλεχθεί για βραχυπρόθεσμες στατιστικές· και 3 χρησιμοποίησαν συνδυασμό αυτών των τύπων πηγών δεδομένων.

Επιπλέον, το 2022 η Eurostat συνέλεξε εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος που θα συνεπαγόταν για τα κράτη μέλη η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις νέες κατασκευές και την αποπεράτωση των κατασκευών. Η συλλογή δεδομένων για τις μεταβλητές αυτές θα αξιοποιήσει τα υφιστάμενα δεδομένα που συλλέγονται για τις οικοδομικές άδειες και θα βασιστεί πλήρως σε διοικητικά δεδομένα. Αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος ή επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα επηρεάσει μόνο τις (τοπικές) κτιριακές διοικήσεις.

Ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση υποβολής στοιχείων, κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023, πέντε ενώσεις επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής και την ευκαιρία να θεσπιστούν κοινοί ορισμοί και να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα στοιχείων σχετικά με τα εμπορικά ακίνητα. Μία ένωση εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά τον εκτιμώμενο ελάχιστο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Ο πρωταρχικός λόγος ήταν η έλλειψη ωριμότητας των υποκείμενων βάσεων δεδομένων που ενδέχεται να μην είναι επαρκώς ψηφιοποιημένες και να μην καλύπτουν τα εμπορικά και ταυτόχρονα τα οικιστικά ακίνητα. Η εν λόγω ένωση δήλωσε, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην τρέχουσα απουσία εναρμονισμένων ορισμών για τα εμπορικά ακίνητα.

Ως εκ τούτου, ο προτεινόμενος κανονισμός δεν θα έχει σημαντικές άμεσες οικονομικές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις ούτε θα συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες. Θα έχει ελάχιστο —αν όχι μηδενικό— αντίκτυπο στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επίσης μια ενισχυμένη βάση τεκμηρίωσης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και σε άλλους χρήστες.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης είναι αορίστου διάρκειας με περίοδο εκκίνησης διάρκειας 3 ετών, από το 2026 έως το 2028. Το νομοθετικό δημοσιονομικό και ψηφιακό δελτίο καλύπτει μόνο το υπόλοιπο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) ( 6 ). Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν για το επόμενο ΠΔΠ.

Για το 2026 και το 2027, η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα υφιστάμενα κονδύλια του προγράμματος, και δεν απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το σύνολο των πιστώσεων για το 2026 και το 2027 υπολογίζεται σε 3,6 εκατ. EUR. Οι αναλυτικές δημοσιονομικές επιπτώσεις προσδιορίζονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό και ψηφιακό δελτίο.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Ο προτεινόμενος κανονισμός αναμένεται να εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του 2025, ενώ τα εκτελεστικά μέτρα της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθούν λίγο αργότερα. Αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Η Επιτροπή (Eurostat) θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού από τα κράτη μέλη. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ποιότητα των στατιστικών όσον αφορά την πληρότητα, την αξιοπιστία, την επικαιρότητα και τη συγκρισιμότητά τους. Η Επιτροπή (Eurostat) θα παρακολουθεί επίσης το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη και την παραγωγή των στατιστικών.

Η Επιτροπή (Eurostat) θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης, τα οποία θα ισχύουν για το σύνολο των στατιστικών εκροών της Eurostat. Τα εργαλεία αυτά καθιστούν δυνατή την εκπόνηση μιας καλής ανάλυσης των μεταβολών στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της νέας στατιστικής πρωτοβουλίας και της ποιότητας των παραγόμενων στοιχείων.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 της πρότασης ορίζει τον στόχο του κανονισμού, ο οποίος ακολουθεί τη διατύπωση της σύστασης ΣΤ του ΕΣΣΚ — Θέσπιση κοινού ελάχιστου πλαισίου για την πραγματική αγορά εμπορικών ακινήτων (ΕΣΣΚ/2019/3). Το εν λόγω άρθρο διευκρινίζει επίσης ότι ο κανονισμός αφορά μόνο τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα (που αναφέρονται ως «δείκτες που αφορούν την πραγματική αγορά εμπορικών ακινήτων» από το ΕΣΣΚ).

Στο άρθρο 2 περιλαμβάνονται ορισμοί. Η πρόταση ενσωματώνει τους ορισμούς των εμπορικών ακινήτων που συνάδουν με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στη σύσταση του ΕΣΣΚ.

Το άρθρο 3 απαιτεί οι χρησιμοποιούμενες πηγές και μέθοδοι να πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας που καθορίζονται για τις εν λόγω στατιστικές.

Το άρθρο 4 περιγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών μελών και των κατόχων δεδομένων όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα, με αναφορά στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

Το άρθρο 5 παράγραφος 1 παραπέμπει στο παράρτημα της βασικής πράξης, το οποίο περιλαμβάνει τον κατάλογο των απαιτούμενων μεταβλητών. Αυτές είναι οι εξής:

·οικοδομικές άδειες (αριθμός κατοικιών, ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

·νέες κατασκευές και αποπεράτωση κατασκευών (ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

·δείκτες τιμών εμπορικών ακινήτων

·δείκτες μισθωμάτων εμπορικών ακινήτων

·αξία συναλλαγών εμπορικών ακινήτων.

Το άρθρο 5 παράγραφος 3 ορίζει ότι ο κατάλογος αυτός μπορεί να τροποποιηθεί με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9.

Το άρθρο 5 παράγραφος 4 απαριθμεί τα χαρακτηριστικά των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των κατανομών μεταβλητών, τα οποία η Επιτροπή μπορεί να απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρέχουν μέσω εκτελεστικών πράξεων (που εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10). Ορίζει επίσης ότι η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει μέτρα απλούστευσης, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος των αγορών εμπορικών ακινήτων σε διάφορες χώρες. Τα μέτρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαλάρωση ορισμένων απαιτήσεων υποβολής στοιχείων για χώρες με μικρές αγορές εμπορικών ακινήτων.

Το άρθρο 6 καθορίζει τα κριτήρια ποιότητας και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ποιότητας. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να διαβιβάζουν σε ετήσια βάση στην Επιτροπή (Eurostat) μεταδεδομένα, εκθέσεις ποιότητας και καταλόγους.

Το άρθρο 7 προβλέπει ότι μπορούν να διεξάγονται πιλοτικές μελέτες πριν από την έγκριση τυχόν νέων απαιτήσεων για δεδομένα στο μέλλον.

Το άρθρο 8 προβλέπει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ανάπτυξη των στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό μέσω επιχορηγήσεων, καθώς και για τις πιλοτικές μελέτες.

Το άρθρο 9 καθορίζει τη διαδικασία για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, ενώ το άρθρο 10 καθορίζει την αντίστοιχη διαδικασία για τις εκτελεστικές πράξεις.

Το άρθρο 11 προβλέπει τη δυνατότητα των κρατών μελών να υποβάλλουν αίτημα παρέκκλισης από ορισμένες από τις απαιτήσεις της βασικής πράξης ή εκτελεστικής πράξης. Παρεκκλίσεις είναι δυνατόν να χορηγούνται για μέγιστη περίοδο τριών ετών, και το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υποβάλλεται εντός 3 μηνών από την έκδοση της σχετικής πράξης.

Το άρθρο 12 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2152 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις ( 7 ), ώστε να αφαιρεθεί η μεταβλητή «οικοδομικές άδειες».

Στο άρθρο 13 ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος. Η προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 1η Ιανουαρίου 2026.

2025/0052 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 338 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Οι στατιστικές σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές ακινήτων είναι απαραίτητες για τη χάραξη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, για την παρακολούθηση του συστημικού κινδύνου και για την καθοδήγηση της χάραξης μακροπροληπτικής πολιτικής.

(2)Στη σύστασή του της 31ης Οκτωβρίου 2016 ( 8 ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) εντόπισε κενά στα στοιχεία που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τις αγορές οικιστικών και εμπορικών ακινήτων. Τα κενά στα στοιχεία παρεμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ.

(3)Ενώ οι χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τις αγορές ακινήτων αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, οι μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής (Eurostat) και του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος.

(4)Από μακροπροληπτική άποψη, τα οικιστικά ακίνητα αφορούν κάθε ακίνητο που προορίζεται ή χρησιμοποιείται για στεγαστικούς σκοπούς, είτε υφιστάμενο ή υπό κατασκευή, το οποίο αποκτάται από φυσικό πρόσωπο ή ανήκει σε φυσικό πρόσωπο. Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει ήδη στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα οικιστικά ακίνητα. Οι εναρμονισμένοι δείκτες τιμών κατοικιών καταρτίζονται και δημοσιεύονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/792 και, ανά δεκαετία, τα αποτελέσματα των απογραφών στέγασης διαβιβάζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 763/2008 ( 9 ). Επιπλέον, διατίθενται βραχυπρόθεσμες στατιστικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τα ακίνητα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2152.

(5)Στη σύστασή του της 21ης Μαρτίου 2019 ( 10 ), που τροποποιεί τη σύσταση της 31ης Οκτωβρίου 2016, το ΕΣΣΚ ζήτησε συγκεκριμένα τη θέσπιση ενωσιακής νομοθεσίας για τη θέσπιση κοινού ελάχιστου πλαισίου για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση μιας βάσης δεδομένων σε σχέση με τους δείκτες που αφορούν την πραγματική αγορά εμπορικών ακινήτων. Η ανάπτυξη της εν λόγω βάσης δεδομένων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του κενού στις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

(6)Στην ίδια σύσταση του 2019, το ΕΣΣΚ ορίζει ως εμπορικό ακίνητο κάθε υφιστάμενο ή υπό ανάπτυξη ακίνητο που παράγει εισόδημα, περιλαμβανομένων των μισθωμένων ακινήτων· ή υφιστάμενο ή υπό κατασκευή ακίνητο που χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες του για τη διενέργεια των επιχειρήσεων, την επίτευξη των σκοπών ή την άσκηση των δραστηριοτήτων τους· το οποίο δεν ταξινομείται ως οικιστικό ακίνητο· περιλαμβανομένων των κοινωνικών κατοικιών. Οι ορισμοί του παρόντος κανονισμού ευθυγραμμίζονται με εκείνους που συνέστησε το ΕΣΣΚ το 2019.

(7)Η Επιτροπή (Eurostat) και οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (ΕΣΥ), σε στενή συνεργασία με το ΕΣΣΚ, αξιολόγησαν τη σκοπιμότητα των δεικτών για τα εμπορικά ακίνητα, και συγκεκριμένα του δείκτη τιμών, του δείκτη μίσθωσης, του δείκτη απόδοσης μισθίου, των επιφανειών μίσθωσης και των νέων κατασκευών, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΣΣΚ. Επιβεβαιώθηκε η σκοπιμότητα της κατάρτισης του δείκτη τιμών, του δείκτη μίσθωσης, των νέων κατασκευών και της αποπεράτωσης των κατασκευών. Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πηγών δεδομένων και της ανεπαρκούς ποιότητας, οι δείκτες σχετικά με τους δείκτες απόδοσης μισθίου και τις επιφάνειες μίσθωσης δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον παρόντα κανονισμό και θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα, προστέθηκε ακόμα ένας σημαντικός δείκτης, της αξίας των συναλλαγών εμπορικών ακινήτων.

(8)Οι ΕΣΥ, άλλες εθνικές στατιστικές αρχές και η Επιτροπή (Eurostat) θα πρέπει να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις πηγές δεδομένων που απαιτούνται για την κατάρτιση των στατιστικών βάσει του παρόντος κανονισμού. Οι σχετικές πηγές δεδομένων για τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα μπορεί να είναι έρευνες, διοικητικά αρχεία, δεδομένα συναλλαγών ή άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου συνδυασμού αυτών.

(9)Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής στατιστικών του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (ΕΣΣ) και να μειωθεί η στατιστική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές ( 11 ) καθορίζει σειρά πηγών δεδομένων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για στατιστικούς σκοπούς. Ειδικότερα, οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές στατιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτούν πρόσβαση, να προβαίνουν σε χρήση και να ενσωματώνουν τα εν λόγω δεδομένα και τα σχετικά μεταδεδομένα, δωρεάν, εγκαίρως και με επαρκή συχνότητα και βαθμό λεπτομέρειας για τον σκοπό της ανάπτυξης, της παραγωγής και της διάδοσης μη χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με το άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/3018 12 .

(10)Οι ΕΣΥ και η Επιτροπή (Eurostat) θα πρέπει επίσης να έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν νέες πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών, για στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 17β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/3018. Κατόπιν αιτήματος, ο ιδιώτης κάτοχος δεδομένων θα πρέπει να διαθέσει δωρεάν τα δεδομένα και τα σχετικά μεταδεδομένα στις ΕΣΥ ή στην Επιτροπή (Eurostat), όταν τα ζητούμενα δεδομένα είναι απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση μη χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα και δεν μπορούν να αποκτηθούν με άλλα μέσα ή η περαιτέρω χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του φόρτου ανταπόκρισης για τους κατόχους δεδομένων και άλλες επιχειρήσεις.

(11)Παρότι διατηρείται η αρχή της παροχής στατιστικών όσον αφορά το σύνολο της αγοράς εμπορικών ακινήτων, οι απαιτήσεις όσον αφορά τα στοιχεία θα πρέπει να απλουστευθούν, στο μέτρο του δυνατού, με σκοπό την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των σχετικά μικρών κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Οι πρόσθετες απαιτήσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν δυσανάλογο διοικητικό φόρτο στους ερωτώμενους και στις ΕΣΥ.

(12)Οι κατάλογοι πηγών και μεθόδων και οι εκθέσεις ποιότητας είναι ουσιώδεις για την αξιολόγηση, τη βελτίωση και την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών στατιστικών. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΕΣΣ) έχει εγκρίνει την ενιαία ολοκληρωμένη δομή μεταδεδομένων (SIMS) ( 13 ) ως το πρότυπο του ΕΣΣ για τα μεταδεδομένα και την υποβολή εκθέσεων ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στην εκπλήρωση των απαιτήσεων στατιστικής ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 μέσω ενιαίων προτύπων και εναρμονισμένων μεθόδων. Ως εκ τούτου, το άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 θα πρέπει να εφαρμόζεται στις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

(13)Επιπλέον, η σύσταση (ΕΕ) 2023/397 της Επιτροπής, της 17ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τα μεταδεδομένα αναφοράς και τις εκθέσεις ποιότητας για το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα ( 14 ) καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχες ΕΣΥ τους εφαρμόζουν τις στατιστικές έννοιες που παρατίθενται στην τελευταία έκδοση της SIMS που έχει εγκριθεί από την ΕΕΣΣ, κατά την κατάρτιση μεταδεδομένων αναφοράς και εκθέσεων ποιότητας στους διάφορους στατιστικούς τομείς, καθώς και κατά την ανταλλαγή μεταδεδομένων αναφοράς και εκθέσεων ποιότητας στο ΕΣΣ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρείται η σύσταση (ΕΕ) 2023/397 της Επιτροπής, στον βαθμό που είναι συναφής, σε σχέση και με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

(14)Όταν απαιτείται η θέσπιση νέων απαιτήσεων δεδομένων ή βελτιώσεων στα σύνολα δεδομένων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να δρομολογούνται πιλοτικές μελέτες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγουν τις εν λόγω πιλοτικές μελέτες σε εθελοντική βάση, διασφαλίζοντας παράλληλα την εκπροσώπηση των χωρών σε επίπεδο ΕΕ.

(15)Τα διεθνή πρότυπα, όπως η πρωτοβουλία για την ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και μεταδεδομένων (SDMX), και τα στατιστικά ή τεχνικά πρότυπα που καταρτίζονται στο πλαίσιο του ΕΣΣ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στον βαθμό που σχετίζονται και με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

(16)Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να τροποποιηθεί ο κατάλογος των μεταβλητών που παρατίθενται στο παράρτημα Ι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιήσει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, καθώς και να διεξαχθούν οι εν λόγω διαβουλεύσεις σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου ( 15 ). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(17)Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες συνθήκες για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τις λεπτομέρειες των μεταβλητών, καθώς και τον μορφότυπο, τα μέτρα ασφαλείας και απορρήτου και τη διαδικασία για την ανταλλαγή απόρρητων στοιχείων, τις πρακτικές ρυθμίσεις για τη διαβίβαση, το περιεχόμενο και τις προθεσμίες για τη διαβίβαση των εκθέσεων για την ποιότητα και τα μεταδεδομένα, τα πρότυπα για τη διαβίβαση δεδομένων και μεταδεδομένων και τις παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού ή από τις εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 16 ).

(18)Αν η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ή των εκτελεστικών πράξεων που εκδίδονται δυνάμει αυτού, απαιτήσει σημαντικές προσαρμογές σε εθνικό στατιστικό σύστημα κράτους μέλους, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να χορηγήσει παρεκκλίσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Οι εν λόγω παρεκκλίσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές και να χορηγηθούν για μέγιστη διάρκεια τριών ετών. Η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει στήριξη στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να διεξαγάγουν τις απαιτούμενες προσαρμογές των στατιστικών τους συστημάτων, ώστε οι παρεκκλίσεις να τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν.

(19)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η θέσπιση κοινού πλαισίου στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, για λόγους εναρμόνισης και συγκρισιμότητας, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

(20)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής συνέπεια όλων των δεικτών εμπορικών ακινήτων, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον παρόντα κανονισμό ο δείκτης του θέματος «ακίνητα» που αναφέρεται στα παραρτήματα I και II του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152. Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/2152 θα πρέπει να τροποποιηθεί.

(21)Ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κοινό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές»: στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται σε μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την ταξινόμηση του παραρτήματος Α κεφάλαιο 7 σημείο 7.20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 ( 17

2)«εμπορικό ακίνητο»: κάθε ακίνητο που προορίζεται για κατοικία, το οποίο έχει αποκτηθεί ή ανήκει σε νομικό πρόσωπο, ή κάθε ακίνητο που δεν προορίζεται για κατοικία, το οποίο έχει αποκτηθεί ή ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και αποτελεί:

α)υφιστάμενο ή υπό κατασκευή ακίνητο που παράγει εισόδημα, περιλαμβανομένων των μισθωμένων ακινήτων·

β)υφιστάμενο ή υπό κατασκευή ακίνητο που δεν προορίζεται για κατοικία και χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες για τη διενέργεια των επιχειρήσεων, την επίτευξη των σκοπών ή την άσκηση των δραστηριοτήτων τους·

γ)κοινωνικές κατοικίες·

3)«νομικό πρόσωπο»: νοείται υπό την έννοια της ταξινόμησης του μέρους ΙΙ σημείο Α του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου ( 18

4)«ακίνητο»: κτίσμα μαζί με το οικόπεδο επί του οποίου βρίσκεται·

5)«οικιστικό ακίνητο»: ακίνητο που προορίζεται και χρησιμοποιείται για στεγαστικούς σκοπούς·

6)«μη οικιστικό ακίνητο»: ακίνητο που προορίζεται και χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς πέρα από τη στέγαση·

7)«ακίνητο που παράγει εισόδημα»: κάθε ακίνητο που παράγει εισόδημα μέσω μισθώματος ή κέρδους από την πώλησή του·

8)«ακίνητο υπό κατασκευή που παράγει εισόδημα»: κάθε υπό κατασκευή ακίνητο το οποίο με την αποπεράτωσή του πρόκειται να προσπορίζει στον ιδιοκτήτη του εισόδημα υπό μορφή μισθώματος από την εκμίσθωσή του ή κέρδους από την πώλησή του, με εξαίρεση κτίρια που κατεδαφίζονται ή ακίνητα που εκκενώνονται ενόψει πιθανής μελλοντικής αξιοποίησής τους·

9)«μισθωμένο ακίνητο»: κάθε οικιστικό ακίνητο το οποίο αποκτάται από νομικό πρόσωπο ή ανήκει σε νομικό πρόσωπο με πρωταρχικό σκοπό την εκμίσθωση·

10)«κοινωνική κατοικία»: κάθε οικιστικό ακίνητο το οποίο αποκτάται από νομικό πρόσωπο, ανήκει σε νομικό πρόσωπο ή το οποίο διαχειρίζεται νομικό πρόσωπο με πρωταρχικό σκοπό την εκμίσθωση, ιδίως σε άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ενοίκια χαμηλότερα από τα ισχύοντα στην αγορά, σύμφωνα με ειδικούς κανόνες και όχι μηχανισμούς της αγοράς.

Άρθρο 3
Πηγές δεδομένων και μέθοδοι

Για την παραγωγή των στατιστικών που απαιτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη προσπαθούν να χρησιμοποιούν διοικητικά δεδομένα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος ανταπόκρισης.

Όταν τα διοικητικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την παραγωγή στατιστικών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν επιπλέον οποιεσδήποτε άλλες σχετικές πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ερευνών και δεδομένων από ιδιώτες κατόχους δεδομένων, καθώς και επιστημονικά θεμελιωμένες, καλά τεκμηριωμένες και δημόσια διαθέσιμες μεθόδους ή καινοτόμες προσεγγίσεις, αποφεύγοντας παράλληλα τον υπερβολικό φόρτο για τους ερωτώμενους.

Άρθρο 4
Πρόσβαση στα δεδομένα

1.Οι πληροφορίες που απαιτούνται για την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα λαμβάνονται από στατιστικές μονάδες, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου, από κατόχους διοικητικών αρχείων, από ιδιώτες κατόχους δεδομένων ή από άλλες πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα συμμορφώνονται με τα κριτήρια ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

2.Οι στατιστικές μονάδες οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για εμπορικά ακίνητα συνεργάζονται στη συλλογή ή στην παροχή των πληροφοριών, όπως απαιτείται. Οι στατιστικές μονάδες παρέχουν επίκαιρες, ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες που απαιτούνται για την παραγωγή των στατιστικών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Οι στατιστικές μονάδες παρέχουν τις πληροφορίες αυτές στις εθνικές στατιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

3.Κατόπιν αιτήματος των εθνικών στατιστικών αρχών που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, οι στατιστικές μονάδες παρέχουν, εφόσον υπάρχουν, ηλεκτρονικά αρχεία των συναλλαγών στον βαθμό λεπτομέρειας που απαιτείται για την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

4.Οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές στατιστικές αρχές επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση, να προβαίνουν σε χρήση και να ενσωματώνουν τα δεδομένα και τα σχετικά μεταδεδομένα από διοικητικές πηγές δεδομένων, βάσεις δεδομένων, συστήματα διαλειτουργικότητας ή οποιαδήποτε συναφή και αναγκαία δεδομένα, δωρεάν, εγκαίρως και με επαρκή συχνότητα και βαθμό λεπτομέρειας για τον σκοπό της ανάπτυξης, της παραγωγής και της διάδοσης μη χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με το άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009. Η πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα και μεταδεδομένα από τις εθνικές στατιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα περιορίζεται στα διοικητικά αρχεία εντός των αντίστοιχων δημόσιων διοικητικών συστημάτων τους.

5.Μια ΕΣΥ ή η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί να ζητήσει από ιδιώτη κάτοχο δεδομένων να διαθέσει δωρεάν τα δεδομένα και τα σχετικά μεταδεδομένα, όταν τα ζητούμενα δεδομένα είναι απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα και δεν μπορούν να αποκτηθούν με άλλα μέσα ή η περαιτέρω χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του φόρτου ανταπόκρισης για τους κατόχους δεδομένων και άλλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 17β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

Άρθρο 5
Απαιτήσεις δεδομένων

1.Οι μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα καλύπτουν τις μεταβλητές που παρατίθενται στο παράρτημα.

2.Τα κράτη μέλη καταρτίζουν και διαβιβάζουν στην Επιτροπή (Eurostat) δεδομένα σχετικά με κάθε μεταβλητή που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 9 προκειμένου να τροποποιεί τον κατάλογο των μεταβλητών που παρατίθεται στο παράρτημα.

4.Η Επιτροπή μπορεί μέσω εκτελεστικών πράξεων να προσδιορίζει τα ακόλουθα στοιχεία των δεδομένων που πρέπει να διαβιβάζονται, καθώς και τους τεχνικούς ορισμούς τους και τις απλουστεύσεις τους:

α)μονάδα μέτρησης·

β)στατιστικός πληθυσμός·

γ)ταξινομήσεις και κατανομές·

δ)κατάρτιση του δείκτη·

ε)χρήση προσεγγίσεων και απαιτήσεις ποιότητας·

στ)περίοδος αναφοράς·

ζ)προθεσμία διαβίβασης των δεδομένων·

η)πρώτη περίοδος αναφοράς.

5.Όσον αφορά τις απλουστεύσεις, κατά την άσκηση της εξουσίας έκδοσης εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με την παράγραφο 4, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το μέγεθος των αγορών εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

6.Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 10.

Άρθρο 6
Απαιτήσεις ποιότητας και υποβολή εκθέσεων ποιότητας

1.Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την ποιότητα των μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα και των συναφών μεταδεδομένων που διαβιβάζονται.

2.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν τα κριτήρια ποιότητας που καθορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

3.Η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί την ποιότητα των δεδομένων και μεταδεδομένων που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη.

4.Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή (Eurostat) τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)ετήσια μεταδεδομένα αναφοράς και εκθέσεις ποιότητας·

β)καταλόγους πηγών και μεθόδων που επικαιροποιούνται κάθε έτος, οι οποίοι περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις πηγές δεδομένων, τους ορισμούς και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

5.Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις με τις οποίες να προσδιορίζονται οι πρακτικές ρυθμίσεις για τη διαβίβαση των δεδομένων, το περιεχόμενο και οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των μεταδεδομένων αναφοράς και των εκθέσεων ποιότητας, καθώς και για τη διαβίβαση των καταλόγων που αναφέρονται στην παράγραφο 4. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 10.

6.Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή (Eurostat) για κάθε πληροφορία ή αλλαγή όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των διαβιβαζόμενων δεδομένων.

7.Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος της Επιτροπής (Eurostat), τα κράτη μέλη παρέχουν κάθε πρόσθετη πληροφορία που είναι αναγκαία για την αξιολόγηση της ποιότητας των δεδομένων και των μεταδεδομένων.

Άρθρο 7
Πιλοτικές μελέτες

1.Όταν η Επιτροπή (Eurostat) εντοπίζει την ανάγκη για σημαντικές νέες απαιτήσεις σε δεδομένα, ή για βελτιώσεις στα δεδομένα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, δύναται να δρομολογήσει πιλοτικές μελέτες που θα πραγματοποιηθούν από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση, πριν από κάθε νέα συλλογή δεδομένων.

2.Οι πιλοτικές μελέτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διεξάγονται προκειμένου να αξιολογηθεί η συνάφεια και η σκοπιμότητα της εκπλήρωσης των νέων απαιτήσεων ή των βελτιώσεων στα δεδομένα. Η Επιτροπή, εφόσον ενδείκνυται και λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα των πιλοτικών μελετών, υποβάλλει προτάσεις για την εισαγωγή νέων απαιτήσεων σε δεδομένα.

3.Τα κράτη μέλη, από κοινού με την Επιτροπή (Eurostat), εξασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα των εν λόγω μελετών σε επίπεδο Ένωσης.

Άρθρο 8
Χρηματοδότηση

1.Για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, μπορεί να χορηγείται χρηματοδοτική συνεισφορά από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης στις ΕΣΥ και σε άλλες εθνικές αρχές που αναφέρονται στον κατάλογο που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009, για να καλυφθεί το κόστος των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

α)η ανάπτυξη των μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό·

β)η ανάπτυξη μεθοδολογιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα·

γ)η ανάπτυξη μεθοδολογιών που αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού και οικονομικού φόρτου που συνεπάγεται η παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών από τις μονάδες αναφοράς, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις·

δ)η συμμετοχή στις πιλοτικές μελέτες που αναφέρονται στο άρθρο 7·

ε)η ανάπτυξη ή η βελτίωση διαδικασιών, λογισμικών και παρεμφερών λειτουργιών υποστήριξης με σκοπό την παραγωγή στατιστικών υψηλότερης ποιότητας ή τη μείωση του διοικητικού και οικονομικού φόρτου.

2.Το ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του σχετικού προγράμματος χρηματοδότησης, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/690 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 19 ).

Άρθρο 9
Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.Η προβλεπόμενη στο άρθρο 5 παράγραφος 2 εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου των πέντε ετών. Η εξουσιοδότηση παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλει αντιρρήσεις, το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.Προτού εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνο αν δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 10
Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 ( 20 ).

2.Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 11
Παρεκκλίσεις

1.Αν η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ή των εκτελεστικών μέτρων που εκδίδονται βάσει αυτού απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο εθνικό στατιστικό σύστημα κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να χορηγήσει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, παρεκκλίσεις στο εν λόγω κράτος μέλος για μέγιστη διάρκεια τριών ετών.

2.Το οικείο κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή δεόντως αιτιολογημένο αίτημα για παρέκκλιση σύμφωνα με την παράγραφο 1, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής πράξης για την οποία ζητείται η παρέκκλιση.

3.Ο αντίκτυπος των παρεκκλίσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στη συγκρισιμότητα των στοιχείων των κρατών μελών ή στον υπολογισμό των απαιτούμενων έγκαιρων και αντιπροσωπευτικών ευρωπαϊκών συγκεντρωτικών μεγεθών περιορίζεται στο ελάχιστο. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την επιβάρυνση των ερωτώμενων κατά τη χορήγηση παρεκκλίσεων.

4.Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 10.

Άρθρο 12
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/2152 τροποποιείται ως εξής:

α)Το άρθρο 6 παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

i) το στοιχείο ιβ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «ιβ) εισροές Ε&Α»·

ii) το στοιχείο ιγ) απαλείφεται·

β)στο παράρτημα I, στον πίνακα «Τομέας 1. Βραχυπρόθεσμες στατιστικές για τις επιχειρήσεις», η τελευταία σειρά απαλείφεται·

γ)στο παράρτημα II, στον πίνακα «Τομέας 1. Βραχυπρόθεσμες στατιστικές για τις επιχειρήσεις», η τελευταία σειρά απαλείφεται.

Άρθρο 13

1.Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο/Η Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενες μέθοδοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Στατιστικές

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

 νέα δράση 

 νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο / προπαρασκευαστική ενέργεια 21  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Στόχος της πρότασης είναι η παροχή πλαισίου για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δημοσίευση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα και, ως εκ τούτου, η κάλυψη σημαντικού κενού στη διαθεσιμότητα των στατιστικών πληροφοριών που απαιτούνται για μακροπροληπτικούς σκοπούς.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Ειδικός στόχος αριθ.

1. Να προβλεφθεί η νομική υποχρέωση των κρατών μελών να παράγουν μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα, προκειμένου να καλύπτουν ολόκληρη την αγορά της ΕΕ·

2. Να θεσπιστεί πλαίσιο για συγκρίσιμες και υψηλής ποιότητας στατιστικές στον εν λόγω τομέα.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη και υψηλής ποιότητας βάση δεδομένων που θα καλύπτει μια σειρά στατιστικών δεικτών οι οποίοι είναι σημαντικοί για την παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για τη χάραξη γενικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Ο αριθμός των κρατών μελών που παράγουν μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

Ο αριθμός των δεικτών εμπορικών ακινήτων που παράγονται από κάθε κράτος μέλος.

Επιτυχής υποβολή στατιστικών μετά τη λήξη των παρεκκλίσεων που θα χορηγηθούν από την Επιτροπή.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες βασικές πληροφορίες από πηγές διοικητικών δεδομένων (όπως μητρώα κατασκευαστικών εργασιών, συμβολαιογραφικές πράξεις και οικοδομικές άδειες) ή δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Λόγοι για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων)

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και τη δημοσίευση επίσημων στατιστικών που καλύπτουν την επικράτειά του. Για να εξασφαλιστεί ότι οι στατιστικές αυτές μπορούν στη συνέχεια να συγκριθούν μεταξύ των κρατών μελών, απαιτείται συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ μέσω νομοθεσίας και καθοδήγησης σχετικά με τους ορισμούς, τις πηγές και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται.

Αναμενόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων)

Οι συγκρίσιμες στατιστικές είναι απαραίτητες για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη, καθώς και σε επίπεδο ΕΕ.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Δεν υπάρχει προηγούμενη πείρα από τη νομοθεσία στον εν λόγω στατιστικό τομέα.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν από τα κονδύλια που προβλέπονται ήδη στο ΠΔΠ 2021-2027 για την εφαρμογή του προγράμματος για την ενιαία αγορά.

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Άνευ αντικειμένου.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2026 (ενδεικτικά) έως το 2028,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενες μέθοδοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού 22   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς ή πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Άνευ αντικειμένου.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η συμμόρφωση των κρατών μελών με τις διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού θα παρακολουθείται συνεχώς και θα υποβάλλεται σχετική έκθεση σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει με όλους τους στατιστικούς κανονισμούς της ΕΕ. Επιπλέον, η ποιότητα των στατιστικών, όπως προβλέπεται στον προτεινόμενο κανονισμό, θα παρακολουθείται τακτικά από την Eurostat με βάση τις εκθέσεις ποιότητας, τα μεταδεδομένα και τους καταλόγους που απαιτούνται από τον κανονισμό.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Η μέθοδος άμεσης διαχείρισης είναι η τυπική προσέγγιση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της παραγωγής ευρωπαϊκών στατιστικών. Τα κράτη μέλη θα λάβουν στήριξη στις αναπτυξιακές τους δραστηριότητες μέσω επιχορηγήσεων, ενώ η Eurostat θα χρησιμοποιήσει τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό της για την παροχή τεχνικής βοήθειας και κατάρτισης στα κράτη μέλη, καθώς και για την ανάπτυξη μεθοδολογικής καθοδήγησης.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Δεδομένου ότι προβλέπεται μέθοδος άμεσης διαχείρισης, οι εγγενείς κίνδυνοι είναι εκείνοι που συνδέονται με τη διαχείριση των δημόσιων συμβάσεων και των επιχορηγήσεων.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζονται για τις διαδικασίες επιχορηγήσεων και ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων της Eurostat είναι αποτελεσματικά.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Η Eurostat έχει εγκρίνει τη «στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης για την περίοδο 2021-2024» σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης της 29ης Απριλίου 2019 (CAFS).

Η στρατηγική της Eurostat για την καταπολέμηση της απάτης θέτει τρεις στόχους: i) την ενίσχυση των ικανοτήτων και της ευαισθητοποίησης της Eurostat όσον αφορά την καταπολέμηση της απάτης στο πλαίσιο της ευρύτερης νοοτροπίας καταπολέμησης της απάτης που καλλιεργείται στους κόλπους της Επιτροπής· ii) τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση και ενσωμάτωση των εργαλείων και των λειτουργιών ΤΠ για την ενίσχυση της πρόληψης της απάτης· iii) τη διατήρηση της αποτελεσματικής συνεργασίας με την OLAF και το δίκτυο πρόληψης και ανίχνευσης της απάτης, ιδίως για να συνεχιστεί η βελτίωση της ποιότητας και της πληρότητας των δεδομένων με σκοπό τη στήριξη της καταπολέμησης της απάτης. Η στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης συνοδεύεται από σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της απάτης.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 23 .

χωρών ΕΖΕΣ 24

υποψήφιων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψήφιων μελών 25

άλλων τρίτων χωρών

άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

1

BGUE-BXXXX-03-020500-C1-ESTAT

ΔΠ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών και δυνάμει υποψηφίων χωρών

άλλων τρίτων χωρών

άλλα έσοδα για ειδικό προορισμό

Καμία

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

1

Ενιαία αγορά, έρευνα και καινοτομία

ΓΔ: ESTAT

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

• Επιχειρησιακές πιστώσεις

Γραμμή του προϋπολογισμού 26  03.02.05

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

1,250

1,250

2,500

Πληρωμές

(2α)

1,250

1,250

2,500

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 27  

Γραμμή του προϋπολογισμού

(3)

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για τη ΓΔ ESTAT

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1α+1β +3

1,250

1,250

2,500

Πληρωμές

=2α+2β

+3

1,250

1,250

2,500



ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(4)

1,250

1,250

2,500

Πληρωμές

(5)

1,250

1,250

2,500

• ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

(6)

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
του ΤΟΜΕΑ 1 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=4+ 6

1,250

1,250

2,500

Πληρωμές

=5+ 6

1,250

1,250

2,500





Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: ESTAT

• Ανθρώπινοι πόροι

0,550

0,550

1,100

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ ESTAT

Πιστώσεις

0,550

0,550

1,100

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,550

0,550

1,100

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1,800

1,800

3,600

Πληρωμές

1,800

1,800

3,600

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις 

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 28

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 29

— Αποτέλεσμα

— Αποτέλεσμα

— Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

— Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

ΣΥΝΟΛΑ

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2026  30

Έτος 
2027

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

0,550

0,550

1,100

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0

0

0

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0,550

0,550

1,100

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 31  
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

Άλλες δαπάνες  
διοικητικού χαρακτήρα

Μερικό σύνολο  
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

ΣΥΝΟΛΟ

0,550

0,550

1,100

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

• Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

2

2

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 32

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

2

2

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

XX 01 xx yy zz   33

— στην έδρα

— στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Μεθοδολογικές εργασίες για την ορθή εφαρμογή των εννοιών, των ορισμών και των στατιστικών μεθόδων

Εργασίες παραγωγής δεδομένων για τη λήψη, την επεξεργασία, την επικύρωση και τη δημοσίευση των δεδομένων και των μεταδεδομένων

Ανάλυση δεδομένων, δημοσιεύσεις και υποστήριξη χρηστών

Διοργανική και διεθνής συνεργασία σε στατιστικά θέματα

Εξωτερικό προσωπικό

Υποστήριξη των μεθοδολογικών εργασιών για την ορθή εφαρμογή των εννοιών, των ορισμών και των στατιστικών μεθόδων

ΤΠ και άλλες τεχνικές εργασίες που υποστηρίζουν την παραγωγή δεδομένων, την ανάλυση και τη διάδοση στατιστικών

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν από υφιστάμενες πιστώσεις του προγράμματος για την ενιαία αγορά, όπως προβλέπεται στον δημοσιονομικό προγραμματισμό του ΠΔΠ 2021-2027.

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N 34

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 35

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Άνευ αντικειμένου.

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

Άνευ αντικειμένου.

4. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

4.1.    Απαιτήσεις ψηφιακής σημασίας

Εάν η πρωτοβουλία πολιτικής εκτιμάται ότι δεν υπόκειται σε απαιτήσεις ψηφιακής σημασίας, να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακά μέσα

 

Διαφορετικά, να αναφερθούν οι απαιτήσεις ψηφιακής σημασίας στον παρακάτω πίνακα:

Παραπομπή στην απαίτηση

Περιγραφή απαίτησης

Φορέας ο οποίος επηρεάζεται από την απαίτηση ή τον οποίο αφορά η απαίτηση

Διαδικασίες υψηλού επιπέδου

Κατηγορία

Άρθρο 3

Πηγές δεδομένων και μέθοδοι

Κράτη μέλη (εθνικές στατιστικές αρχές αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα)

Συλλογή δεδομένων, Επεξεργασία δεδομένων, Κατάρτιση δεδομένων

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες·

Άρθρο 4 παράγραφος 1

Φορείς που πρέπει να παρέχουν πρόσβαση σε πηγές δεδομένων

Στατιστικές μονάδες, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου·

κάτοχοι διοικητικών αρχείων·

ιδιώτες κάτοχοι δεδομένων·

Συλλογή δεδομένων, Επεξεργασία δεδομένων

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες·

Άρθρο 4 παράγραφος 2·

Άρθρο 4 παράγραφος 3

Δεδομένα πηγής και πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι στατιστικές μονάδες οι οποίες ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου

Εθνικές στατιστικές αρχές αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα·

Στατιστικές μονάδες, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου·

Συλλογή δεδομένων

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες·

Άρθρο 4 παράγραφος 4

Χρήση δεδομένων πηγής

Οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές· Ιδιώτες κάτοχοι δεδομένων

Συλλογή δεδομένων· Περαιτέρω χρήση δεδομένων·

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες· Ψηφιακές λύσεις·

Άρθρο 4 παράγραφος 5

Πρόσβαση σε δεδομένα πηγής και χρήση τους

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Επιτροπή (Eurostat)

Ιδιώτης κάτοχος δεδομένων

Περαιτέρω χρήση δεδομένων· Επεξεργασία δεδομένων· Κατάρτιση δεδομένων

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες· Ψηφιακές λύσεις·

Άρθρο 5

Απαιτήσεις στατιστικών στοιχείων

Κράτη μέλη·

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επεξεργασία δεδομένων, Κατάρτιση δεδομένων· Διαβίβαση δεδομένων

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες· Ψηφιακές λύσεις·

Άρθρο 6

Απαιτήσεις ποιότητας και υποβολή εκθέσεων ποιότητας σχετικά με στατιστικές

Κράτη μέλη·

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ποιότητα δεδομένων· Συλλογή δεδομένων· Κατάρτιση δεδομένων· Διαβίβαση δεδομένων·

Δεδομένα, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες·

4.2.    Δεδομένα

Υψηλού επιπέδου περιγραφή των δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, και τυχόν σχετικά πρότυπα/προδιαγραφές

Είδος δεδομένων

Παραπομπή/-ές στην απαίτηση

Πρότυπο και/ή προδιαγραφή (κατά περίπτωση)

Μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα, οι οποίες καλύπτουν τους ακόλουθους δείκτες:

α)Οικοδομικές άδειες (αριθμός κατοικιών, ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

β)Νέες κατασκευές και αποπεράτωση κατασκευών (ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

γ)Δείκτες τιμών εμπορικών ακινήτων

δ)Δείκτες μισθωμάτων εμπορικών ακινήτων

ε)Αξία συναλλαγών εμπορικών ακινήτων.

Άρθρο 3· Άρθρο 4 παράγραφος 1· Άρθρο 4 παράγραφος 2· Άρθρο 4 παράγραφος 3· Άρθρο 5 Άρθρο 6

Μεταβλητές που παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού·

Με εκτελεστικές πράξεις της Επιτροπής, θα οριστούν πρόσθετα στοιχεία για τα δεδομένα που πρέπει να διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη στην Eurostat, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4.

Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο η απαίτηση ή οι απαιτήσεις ευθυγραμμίζεται/-ονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Η πρόταση κανονισμού απαιτεί την ανάπτυξη μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, με τη διασφάλιση ότι οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (ΕΣΥ) και άλλες αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών αρχείων και των δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα ο οποίος αφορά την ενίσχυση της διακυβέρνησης των δεδομένων και της πρόσβασης σ’ αυτά. Αυτό συνάδει επίσης με τα άρθρα 17α έως 17γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 όσον αφορά την πρόσβαση σε πηγές δεδομένων για τον σκοπό των ευρωπαϊκών στατιστικών.

Με την παροχή ενός πλαισίου για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα, ο κανονισμός στηρίζει τη βασιζόμενη στα δεδομένα καινοτομία στον τομέα των ακινήτων. Οι στατιστικές υψηλής ποιότητας μπορούν να τροφοδοτήσουν τη χάραξη πολιτικής, τις επενδυτικές αποφάσεις και την έρευνα, και να προωθήσουν έτσι την καινοτομία και την ανάπτυξη. Με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για την παραγωγή αυτών των στατιστικών, ο κανονισμός διευκολύνει τη σύγκριση και τον συνδυασμό δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα.

Η χρήση ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων για τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διαβίβαση στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητα και να μειώσει την επιβάρυνση για τους παρόχους δεδομένων, τις ΕΣΥ και την Επιτροπή (Eurostat).

Ευθυγράμμιση με την αρχή «μόνον άπαξ»

Να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη υπόψη η αρχή «μόνον άπαξ» και ο τρόπος με τον οποίο διερευνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης υφιστάμενων δεδομένων

Σύμφωνα με την αρχή της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009 και εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές στατιστικές, ο κανονισμός αποσκοπεί στην περαιτέρω χρήση των υφιστάμενων δεδομένων για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των παρόχων δεδομένων.

-Το άρθρο 3 του κανονισμού ορίζει ότι τα κράτη μέλη παράγουν τις στατιστικές χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πηγές δεδομένων, καθώς και επιστημονικά θεμελιωμένες, καλά τεκμηριωμένες και δημόσια διαθέσιμες μεθόδους.

-Το άρθρο 4 του κανονισμού προβλέπει ότι οι εθνικές στατιστικές αρχές έχουν πρόσβαση σε διοικητικές πηγές δεδομένων. Η πρόσβαση αυτή επιτρέπει την περαιτέρω χρήση υφιστάμενων δεδομένων, κάτι το οποίο μειώνει την ανάγκη για συλλογή πρωτογενών δεδομένων και στηρίζει την αρχή «μόνον άπαξ».

-Το άρθρο 4 παράγραφος 5 ορίζει ότι μια εθνική στατιστική αρχή ή η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί να ζητήσει από ιδιώτη κάτοχο δεδομένων να διαθέσει δεδομένα και τα σχετικά μεταδεδομένα δωρεάν, όταν τα ζητούμενα δεδομένα είναι απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα. 

Να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα νεοδημιουργηθέντα δεδομένα είναι ευρέσιμα, προσβάσιμα, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα, και πληρούν πρότυπα υψηλής ποιότητας

Τα άρθρα 3 και 6 του κανονισμού απαιτούν από τα κράτη μέλη να αξιολογούν την ποιότητα των πηγών δεδομένων, να εφαρμόζουν τα κριτήρια ποιότητας για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, όπως ορίζονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009, και να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με την ποιότητα των διαβιβαζόμενων δεδομένων στην Επιτροπή (Eurostat). Το άρθρο 6 απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να παρέχουν μεταδεδομένα σύμφωνα με την ενιαία ολοκληρωμένη δομή μεταδεδομένων (SIMS) και προωθεί τη χρήση τυποποιημένων μορφοτύπων δεδομένων, όπως το SDMX (Statistical Data and Metadata Exchange — ανταλλαγή στατιστικών δεδομένων και μεταδεδομένων), ώστε να διευκολύνεται η ανταλλαγή και η περαιτέρω χρήση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και οργανισμών.

Ροές δεδομένων

Είδος δεδομένων

Παραπομπή/-ές στην απαίτηση / στις απαιτήσεις

Φορέας που παρέχει τα δεδομένα

Φορέας που λαμβάνει τα δεδομένα

Έναυσμα για την ανταλλαγή δεδομένων

Συχνότητα (κατά περίπτωση)

Πληροφορίες που απαιτούνται για την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3

Στατιστικές μονάδες, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου·

κάτοχοι διοικητικών αρχείων·

ιδιώτες κάτοχοι δεδομένων

Εθνικές στατιστικές αρχές αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Κατόπιν αιτήματος των εθνικών στατιστικών αρχών που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Άνευ αντικειμένου

Δεδομένα πηγής από πηγές διοικητικών δεδομένων, βάσεις δεδομένων, συστήματα διαλειτουργικότητας κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών αρχείων συναλλαγών στο επίπεδο λεπτομέρειας που απαιτείται για την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3

Στατιστικές μονάδες

Εθνικές στατιστικές αρχές αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Κατόπιν αιτήματος των εθνικών στατιστικών αρχών που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Άνευ αντικειμένου

Δείκτες μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα για μεταβλητές που προσδιορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Κράτη μέλη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

//

Άνευ αντικειμένου

Ετήσια μεταδεδομένα αναφοράς και εκθέσεις ποιότητας και κατάλογοι που επικαιροποιούνται κάθε έτος και περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις πηγές δεδομένων, τους ορισμούς και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

Άρθρο 6 παράγραφος 4

Κράτη μέλη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής μπορούν να καθορίζονται σε εκτελεστικές πράξεις της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού

Άνευ αντικειμένου

Πληροφορίες ή αλλαγές όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των διαβιβαζόμενων δεδομένων.

Άρθρο 6 παράγραφος 6

Κράτη μέλη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

Κατόπιν συμβάντος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat)

Άνευ αντικειμένου

Κάθε πρόσθετη πληροφορία που είναι αναγκαία για την αξιολόγηση της ποιότητας των δεδομένων και των μεταδεδομένων.

Άρθρο 6 παράγραφος 7

Κράτη μέλη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος της Επιτροπής (Eurostat)

Άνευ αντικειμένου

4.3    Ψηφιακές λύσεις

Για κάθε ψηφιακή λύση, να παρασχεθεί/-ούν η/οι παραπομπή/-ές στην/στις σχετική/-ές απαίτηση/-ήσεις ψηφιακής σημασίας, περιγραφή της απαιτούμενης λειτουργίας της ψηφιακής λύσης, ο φορέας που θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν, και άλλες σχετικές πτυχές, όπως η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης και η προσβασιμότητα. Τέλος, να εξηγηθεί αν η ψηφιακή λύση αποσκοπεί στη χρήση τεχνολογιών ΤΝ. 

Ψηφιακή λύση

Παραπομπή/-ές στην απαίτηση / στις απαιτήσεις

Κύριες απαιτούμενες λειτουργίες

Αρμόδιος φορέας

Πώς εξυπηρετείται η προσβασιμότητα;

Πώς εξετάζεται η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης;

Χρήση τεχνολογιών ΤΝ (κατά περίπτωση)

Ευρωπαϊκά στατιστικά συστήματα που ασχολούνται με μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

Άρθρο 4· Άρθρο 5· Άρθρο 6

Λήψη, από τα κράτη μέλη, δεδομένων, μεταδεδομένων αναφοράς και εκθέσεων ποιότητας σχετικά με μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

Χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

Χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

Δεν προσδιορίζεται

Εθνικά στατιστικά συστήματα που ασχολούνται με μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

Άρθρο 4· Άρθρο 5· Άρθρο 6

Λήψη, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων πηγής και κατάρτιση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Κράτος μέλος

Χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

Χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

Δεν προσδιορίζεται

Για κάθε ψηφιακή λύση, να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο η ψηφιακή λύση συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις του πλαισίου κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, καθώς και με άλλες ισχύουσες ψηφιακές πολιτικές και νομοθετικές πράξεις (όπως eIDAS, ενιαία ψηφιακή θύρα κ.λπ.).

Ευρωπαϊκά στατιστικά συστήματα που ασχολούνται με μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

Ψηφιακή και/ή τομεακή πολιτική (κατά περίπτωση)

Επεξήγηση του τρόπου ευθυγράμμισης

Κανονισμός για την TN

Άνευ αντικειμένου

Πλαίσιο κυβερνοασφάλειας της ΕΕ

Με βάση την υφιστάμενη στατιστική υποδομή

eIDAS

Άνευ αντικειμένου

Ενιαία ψηφιακή θύρα και ΙΜΙ

Άνευ αντικειμένου

Άλλες

Πραγματοποιείται περαιτέρω χρήση σχετικών δεδομένων που καθορίζονται από τις τομεακές πολιτικές

Εθνικά στατιστικά συστήματα που ασχολούνται με μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

Ψηφιακή και/ή τομεακή πολιτική (κατά περίπτωση)

Επεξήγηση του τρόπου ευθυγράμμισης

Κανονισμός για την TN

Άνευ αντικειμένου

Πλαίσιο κυβερνοασφάλειας της ΕΕ

Με βάση την υφιστάμενη στατιστική υποδομή

eIDAS

Άνευ αντικειμένου

Ενιαία ψηφιακή θύρα και ΙΜΙ

Άνευ αντικειμένου

Άλλες

Πραγματοποιείται περαιτέρω χρήση σχετικών δεδομένων που καθορίζονται από τις τομεακές πολιτικές

4.4    Αξιολόγηση διαλειτουργικότητας

Περιγράψτε την/τις ψηφιακή/-ές δημόσια/-ες υπηρεσία/-ες που επηρεάζεται/-ονται από τις απαιτήσεις

Ψηφιακή δημόσια υπηρεσία ή κατηγορία ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών

Περιγραφή

Παραπομπή/-ές στην απαίτηση / στις απαιτήσεις

Λύση/-εις για τη διαλειτουργική Ευρώπη

(ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ)

Άλλη/-ες λύση/-εις διαλειτουργικότητας

Στατιστικές υπηρεσίες

Διαβίβαση και διάδοση μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα

Άρθρο 5· Άρθρο 6

Άνευ αντικειμένου 

Η Eurostat διατηρεί ένα ενιαίο σημείο εισόδου (eDAMIS) το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές για τη διαβίβαση δεδομένων στην Eurostat.

Η διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών πραγματοποιείται μέσω δημόσια διαθέσιμης και δωρεάν βάσης δεδομένων, η οποία διατίθεται στον ιστότοπο της Eurostat.

Να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της απαίτησης / των απαιτήσεων στη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα

Στατιστικές υπηρεσίες

Αξιολόγηση

Μέτρα

Πιθανά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν

Να αξιολογηθεί η ευθυγράμμιση με τις υφιστάμενες ψηφιακές και τομεακές πολιτικές

Να αναφερθούν οι εφαρμοζόμενες ψηφιακές και τομεακές πολιτικές που έχουν προσδιοριστεί

Ο παρών κανονισμός συνάδει με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Αποτελεί τομεακή νομοθεσία που εφαρμόζεται στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

Ο παρών κανονισμός ακολουθεί τις συστάσεις της σύστασης (ΕΕ) 2023/397 της Επιτροπής, της 17ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τα μεταδεδομένα αναφοράς και τις εκθέσεις ποιότητας για το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κοινό ελάχιστο πλαίσιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση βάσης δεδομένων σχετικά με δείκτες που αφορούν την πραγματική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Οι ΕΣΥ έχουν δικαίωμα να αποκτούν πρόσβαση και να προβαίνουν σε χρήση, άμεσα και δωρεάν, όλων των διοικητικών αρχείων σε εθνικό επίπεδο, και να τα ενσωματώνουν σε στατιστικές, στον βαθμό που απαιτείται για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη χρηματοπιστωτικών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα.

Κανένα

Να αξιολογηθούν τα οργανωτικά μέτρα για την ομαλή διασυνοριακή παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών

Να αναφερθούν τα προβλεπόμενα μέτρα διακυβέρνησης

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των στοιχείων των δεδομένων που πρέπει να διαβιβάζονται, καθώς και των τεχνικών ορισμών και των απλουστεύσεών τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται επίσης να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις με τις οποίες να ορίζονται οι λεπτομέρειες των μεταβλητών, καθώς και ο μορφότυπος, τα μέτρα ασφαλείας και απορρήτου και η διαδικασία για την ανταλλαγή απόρρητων στοιχείων, οι πρακτικές ρυθμίσεις για τη διαβίβαση, το περιεχόμενο και οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των εκθέσεων για την ποιότητα και τα μεταδεδομένα, τα πρότυπα για τη διαβίβαση δεδομένων και μεταδεδομένων και οι σχετικές παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Κανένα

Να αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση κοινής κατανόησης των δεδομένων

Να αναφερθούν τα μέτρα αυτά

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού, τα μεταδεδομένα αναφοράς και οι εκθέσεις ποιότητας θα είναι διαθέσιμα με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης των μη χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εμπορικά ακίνητα·

Προωθεί τη χρήση της ενιαίας ολοκληρωμένης δομής μεταδεδομένων (SIMS) και διεθνών προτύπων, όπως το Statistical Data and Metadata Exchange (ανταλλαγή στατιστικών δεδομένων και μεταδεδομένων — SDMX).

Κανένα

Να αξιολογηθεί η χρήση από κοινού συμφωνημένων ανοικτών τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων

Να αναφερθούν τα μέτρα αυτά

Προωθεί τη χρήση καθιερωμένων στατιστικών ή τεχνικών προτύπων και υποδομών που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, στον βαθμό που σχετίζονται με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα.

Κανένα



4.5    Μέτρα στήριξης της ψηφιακής εφαρμογής

Περιγραφή του μέτρου

Παραπομπή/-ές στην απαίτηση / στις απαιτήσεις

Ρόλος της Επιτροπής

(κατά περίπτωση)

Εμπλεκόμενοι φορείς

(κατά περίπτωση)

Αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα

(κατά περίπτωση)

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις προκειμένου να τροποποιεί τον κατάλογο των μεταβλητών που παρατίθεται στο παράρτημα

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων 

Άνευ αντικειμένου

Δεν έχει οριστεί προθεσμία.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των στοιχείων των δεδομένων που πρέπει να διαβιβάζονται, καθώς και των τεχνικών ορισμών και των απλουστεύσεών τους, που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4

Άρθρο 5 παράγραφος 4

Έκδοση εκτελεστικών πράξεων 

Επιτροπή (Eurostat)

Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος

Κράτη μέλη

Δεν έχει οριστεί προθεσμία. Η έκδοση της αρχικής εκτελεστικής πράξης αναμένεται λίγο μετά την έκδοση του παρόντος κανονισμού.

Δρομολόγηση πιλοτικών μελετών που θα πραγματοποιηθούν από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση

Άρθρο 7

Προσδιορισμός αναγκών για σημαντικές νέες απαιτήσεις δεδομένων ή βελτιώσεις στα δεδομένα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό

Κράτη μέλη

Άνευ αντικειμένου

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις με τις οποίες να προσδιορίζονται οι πρακτικές ρυθμίσεις για τη διαβίβαση των δεδομένων, το περιεχόμενο και οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των μεταδεδομένων αναφοράς και των εκθέσεων ποιότητας, καθώς και για τη διαβίβαση των καταλόγων.

Άρθρο 6 παράγραφος 5

Έκδοση εκτελεστικών πράξεων

Επιτροπή (Eurostat)

Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος

Κράτη μέλη

Δεν έχει οριστεί προθεσμία. Η έκδοση της αρχικής εκτελεστικής πράξης αναμένεται λίγο μετά την έκδοση του παρόντος κανονισμού.

Μπορεί να χορηγείται χρηματοδοτική συνεισφορά από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για την ανάπτυξη ή τη βελτίωση διαδικασιών, λογισμικών και παρεμφερών λειτουργιών υποστήριξης με σκοπό την παραγωγή στατιστικών υψηλότερης ποιότητας ή τη μείωση της διοικητικής και οικονομικής επιβάρυνσης.

Άρθρο 8

Παροχή χρηματοδότησης για την εφαρμογή του κανονισμού

Οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές που αναφέρονται στον κατάλογο που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άνευ αντικειμένου

(1)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 31ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με την κάλυψη κενών στα στοιχεία που αφορούν ακίνητα (ΕΣΣΚ/2016/14) (ΕΕ 31 της 31.1.2017, σ. 1).
(2)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 21ης Μαρτίου 2019, που τροποποιεί τη σύσταση ΕΣΣΚ/2016/14 σχετικά με την κάλυψη κενών στα στοιχεία που αφορούν ακίνητα (ΕΣΣΚ/2019/3) (ΕΕ 271 της 13.8.2019, σ. 1).
(3)     Μητρώο εγγράφων της Επιτροπής — SWD(2023) 434 (europa.eu) .
(4)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ 87 της 31.3.2009, σ. 164, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/223/oj ).    
(5)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13916-Commercial-real-estate-statistics_el    
(6)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ 433I της 22.12.2020, σ. 11, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/2093/oj ).
(7)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση 10 νομικών πράξεων στον τομέα των στατιστικών για τις επιχειρήσεις (ΕΕ 327 της 17.12.2019, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/2152/oj ).    
(8)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 31ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με την κάλυψη κενών στα στοιχεία που αφορούν ακίνητα (ΕΣΣΚ/2016/14) (ΕΕ 31 της 31.1.2017, σ. 1).
(9)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, σχετικά με τις απογραφές πληθυσμού και στέγασης (ΕΕ 218 της 13.8.2008, σ. 14, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/763/oj ).
(10)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 21ης Μαρτίου 2019, που τροποποιεί τη σύσταση ΕΣΣΚ/2016/14 σχετικά με την κάλυψη κενών στα στοιχεία που αφορούν ακίνητα (ΕΣΣΚ/2019/3) (ΕΕ 271 της 13.8.2019, σ. 1).
(11)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ 87 της 31.3.2009, σ. 164, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/223/oj ).
(12)    Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3018 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2024, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές (ΕΕ L, 6.12.2024, σ. 1).
(13)     https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/quality-monitoring/quality-reporting
(14)    ΕΕ 53 της 21.2.2023, σ. 104.
(15)    ΕΕ 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(16)    ΕΕ 55 της 28.2.2011, σ. 13.
(17)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 174 της 26.6.2013, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/549/oj ).
(18)    Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 1993, για τις στατιστικές μονάδες παρατήρησης και ανάλυσης του παραγωγικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ 76 της 30.3.1993, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/696/oj ).
(19)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/690 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση προγράμματος για την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά) και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 99/2013, (ΕΕ) αριθ. 1287/2013, (ΕΕ) αριθ. 254/2014 και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ 153 της 3.5.2021, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/690/oj ).
(20)    ΕΕ 55 της 28.2.2011, σ. 13.
(21)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(22)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx .
(23)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(24)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(25)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(26)    Σύμφωνα με την επίσημη ονοματολογία του προϋπολογισμού.
(27)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(28)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(29)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(30)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(31)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(32)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(33)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(34)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(35)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.

Βρυξέλλες, 11.3.2025

COM(2025) 100 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Μεταβλητές προς διαβίβαση για τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές για τα εμπορικά ακίνητα

α)Οικοδομικές άδειες (αριθμός κατοικιών, ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

β)Νέες κατασκευές και αποπεράτωση κατασκευών (ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου)

γ)Δείκτες τιμών εμπορικών ακινήτων

δ)Δείκτες μισθωμάτων εμπορικών ακινήτων

ε)Αξία συναλλαγών εμπορικών ακινήτων.