Βρυξέλλες, 12.6.2024

SWD(2024) 251 final

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Επιχειρησιακός κατάλογος ελέγχου και κατάλογος εκτελεστικών και κατ' εξουσιοδότηση πράξεων της Επιτροπής που πρέπει να εγκριθούν για την εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο



που συνοδεύει το έγγραφο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Κοινό σχέδιο εφαρμογής του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

{COM(2024) 251 final}


Επιχειρησιακό ερωτηματολόγιο

Ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Ο παρών κατάλογος ελέγχου συνίσταται σε μια ενδεικτική και μη εξαντλητική περιγραφή των δράσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του Συμφώνου. Κατά περίπτωση, παρέχονται παραπομπές σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις.

Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

Σχόλια / λειτουργικός σύνδεσμος

Πολιτικό προοίμιο

Ενίσχυση μιας στρατηγικής προσέγγισης

Κοινό σχέδιο εφαρμογής 3 μήνες μετά την έναρξη ισχύος (άρθρο 84 του κανονισμού AMMR).

Υπόδειγμα για την εθνική στρατηγική (άρθρο 7 του κανονισμού AMMR).

Στρατηγική της ΕΕ (18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος) (άρθρο 8 του κανονισμού AMMR).

Εθνικά σχέδια εκτέλεσης 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος (άρθρο 84 του κανονισμού AMMR).

Εθνική στρατηγική (12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος) (άρθρο 7 του κανονισμού AMMR).

Διαπαραπομπή σε όλα τα δομικά στοιχεία και πέραν αυτών σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής.

Ειδική διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 8 σχετικά με τις καταστάσεις κρίσης (η στρατηγική θα επικαιροποιηθεί ένα έτος μετά την κατάσταση κρίσης).



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

1. Κοινό σύστημα πληροφοριών — Προετοιμασία του Eurodac για το σύμφωνο

Διασφάλιση της διαθεσιμότητας των βασικών λειτουργιών του Eurodac και της ετοιμότητας των συστημάτων των κρατών μελών να τις χρησιμοποιήσουν

Ρυθμιστικά

Σχέδιο εκτελεστικής πράξης σχετικά με τις διασυστημικές στατιστικές (Επιτροπή) (άρθρο 12 παράγραφος 3 του κανονισμού Eurodac).

Επικαιροποίηση 9 μη νομοθετικών πράξεων που καλύπτονται από άλλους κανονισμούς σχετικούς με το Eurodac / τη διαλειτουργικότητα.

Διοικητικά/Συντονιστικά

Σύγκληση της κανονιστικής επιτροπής Eurodac (εισάγεται στο Μητρώο Επιτροπολογίας).

Επιτροπή επαφών Eurodac.

Οργανισμοί της ΕΕ

eu-LISA

Έγκριση και κατάρτιση κεντρικού εγγράφου ελέγχου διασύνδεσης του Eurodac 1 , το οποίο αποτυπώνει τις νέες λειτουργίες του Eurodac (eu-LISA) (άρθρο 4 παράγραφος 1, άρθρο 63 παράγραφος 4 του κανονισμού Eurodac).

Προσδιορισμός και κάλυψη των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας του Eurodac. 

Υπόμνημα με την Επιτροπή σχετικά με τεχνικές λύσεις και βασικές λειτουργίες για τη μετάβαση.

Επικαιροποίηση του εγχειριδίου χειριστή.

Ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων ώστε να διασφαλίζεται η παροχή συνδρομής από τις ομάδες του Frontex και τις ομάδες υποστήριξης του EUAA για το άσυλο (αιτιολογική σκέψη 26 του κανονισμού Eurodac).

Ανάπτυξη και παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σχετικά με την τεχνική χρήση του Eurodac.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται (συμπεριλαμβανομένης της νομικής βάσης όσον αφορά την πρόσβαση των αρμόδιων αρχών στο σύστημα και την προστασία των δεδομένων).

Προσδιορισμός των εντεταλμένων αρχών και των αρχών επαλήθευσης για το Eurodac και γνωστοποίηση στην Επιτροπή έως τις 12.9.2024 (άρθρο 61 παράγραφος 1 του κανονισμού Eurodac).

Διοικητικά

Συμφωνία με τα κράτη μέλη και τον eu-LISA σχετικά με το έγγραφο ελέγχου διασύνδεσης (ICD) έως τις 12.12.24 (άρθρο 63 παράγραφος 4).

Συμφωνία με τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τις λειτουργίες που αποτελούν προτεραιότητα.

Εξέταση/λήψη απόφασης σχετικά με τη βαρύτητα των κεντρικών έναντι των εθνικών τεχνικών λύσεων.

Κατάρτιση/τροποποίηση των σχετικών SOP για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών και την καταχώριση πληροφοριών στο Eurodac.

Υλοποίηση των βασικών λειτουργιών του Eurodac για τη συλλογή και διαβίβαση πληροφοριών μέσω των εθνικών σημείων πρόσβασης (άρθρο 63 του κανονισμού Eurodac).

Ικανότητα

Ανθρώπινοι πόροι: εξασφάλιση επαρκούς εκπαιδευμένου προσωπικού για νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις (αιτιολογική σκέψη στον κανονισμό Eurodac). 

Εξασφάλιση έγκαιρης προμήθειας και παροχής επαρκούς εξοπλισμού (μηχανήματα Eurodac, συνδεσιμότητα, εικόνα προσώπου) (αιτιολογική σκέψη 49 του κανονισμού Eurodac).

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τέλος Ιουνίου του 2024, τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και ο eu-LISA θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία σχετικά με τις βασικές λειτουργίες του Eurodac, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω λειτουργίες θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή έως τις 12 Ιουνίου 2026.

Έως το τέλος Ιουνίου του 2024, τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και ο eu-LISA και η Επιτροπή θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία σχετικά με το είδος της τεχνικής λύσης που θα πρέπει να εφαρμοστεί (σε κεντρικό επίπεδο ή όχι).

Έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή θα πρέπει να συγκαλέσει την κανονιστική επιτροπή Eurodac.

Έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το έγγραφο ελέγχου διασύνδεσης του Eurodac.

Έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει συμφωνία σχετικά με τα σταθερά κείμενα των εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που απαιτούνται για τις βασικές λειτουργίες του Eurodac.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αναβαθμισμένο Eurodac.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 2 (νέο σύστημα για τα εξωτερικά σύνορα), για τον έλεγχο διαλογής και τις διαδικασίες στα σύνορα, στο δομικό στοιχείο 4 (διαδικασίες που συγκλίνουν), στο δομικό στοιχείο 6 (δίκαιο και αποδοτικό σύστημα: εξασφάλιση της λειτουργίας των νέων κανόνων περί ευθύνης), στο δομικό στοιχείο 7 (εξασφάλιση της λειτουργίας της αλληλεγγύης), και στο δομικό στοιχείο 10 σχετικά με την επανεγκατάσταση. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να εισαγάγουν τα νέα δεδομένα στο Eurodac. Περιλαμβάνει την κατάρτιση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τα δεδομένα που πρέπει να εισαχθούν και πότε.



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

2. Νέο σύστημα για τα σύνορα

Διασφάλιση ότι ο έλεγχος διαλογής και οι διαδικασίες στα σύνορα για το άσυλο και την επιστροφή λειτουργούν από κοινού στο πλαίσιο μιας απρόσκοπτης διαδικασίας με όλες τις εγγυήσεις

Ρυθμιστικά

Εκτελεστική πράξη της Επιτροπής για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας στις 12.8.24 (άρθρο 47 του κανονισμού APR).

Διοικητικά/Συντονιστικά

Σε συνεργασία με τον EUAA και τον Frontex, ανάπτυξη μοντέλων ροών εργασίας και υποθετικά μοντέλα επαρκούς ικανότητας, όπου αναλύονται ενδεικτικές απαιτήσεις στελέχωσης και υποδοχής για τον έλεγχο διαλογής και τις διαδικασίες στα σύνορα.

Επανεξέταση και, εφόσον απαιτείται, επικαιροποίηση του πρακτικού εγχειριδίου για τους συνοριοφύλακες.

Διοργάνωση κοινών συζητήσεων για τους συνοριοφύλακες, τους υπαλλήλους σε θέματα ασύλου και τους υπαλλήλους που είναι αρμόδιοι για υποθέσεις επιστροφής.

Λήψη μέτρων για τη στήριξη της διαδικασίας επιστροφής στα σύνορα (άρθρο 25α Διαδικασία θεώρησης· συντονιστής επιστροφών της ΕΕ· «στοχευμένες δράσεις επιστροφής»).

Ενσωμάτωση του ελέγχου διαλογής στον κύκλο πολιτικής της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων (στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων / αξιολόγηση Σένγκεν) (αιτιολογική σκέψη 23 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Οργανισμοί της ΕΕ

Κατευθυντήριες γραμμές του EUAA σχετικά με αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης (άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού RBPR).

Τακτικές εκθέσεις σύγκλισης που προσδιορίζουν το ποσοστό αναγνώρισης στην Ένωση και τις διακυμάνσεις.

Παρακολούθηση από τον EUAA προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις οικογένειες με ανηλίκους στο πλαίσιο της διαδικασίας στα σύνορα (άρθρο 45 παράγραφος 4 του κανονισμού APR, άρθρο 14 και άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού EUAA).

Καθοδήγηση/κατάρτιση από τον EUAA προς τις αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο διαλογής όσον αφορά τη διενέργεια των ελέγχων υγείας, ευαλωτότητας, ταυτότητας και ασφάλειας.

Ο EUAA προσαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές / ενότητες κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των ροών εργασίας για τον έλεγχο διαλογής, της εργαλειοθήκης ελέγχου διαλογής/ευαλωτότητας, του πρακτικού εργαλείου για τους υπαλλήλους στα σημεία πρώτης επαφής, και της επικαιροποίησης των κατευθυντήριων γραμμών για την εκτίμηση της ηλικίας.

Κατάρτιση και επιχειρησιακή υποστήριξη από τον Frontex σχετικά με τον έλεγχο διαλογής.

Ο Frontex πρέπει να συμπεριλάβει τον έλεγχο διαλογής στο παράρτημα της τεχνικής και επιχειρησιακής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται.

Διοικητικά

Επανεξέταση της διοικητικής διαδικασίας, των ροών εργασίας και της τυποποιημένης διαδικασίας λειτουργίας, ώστε οι συνοριακοί έλεγχοι και οι διαδικασίες ασύλου/επιστροφής να μπορούν να οργανωθούν ως ενιαία ροή εργασιών και να προσαρμόζονται ανάλογα με τα όρια και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων (άρθρο 51, άρθρο 49, άρθρο 50 του κανονισμού APR). Επανεξέταση/εξέταση της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών για τη συλλογή και την έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία της διαδικασίας στα σύνορα και για την παροχή πρόσβασης / δυνατότητας εισαγωγής δεδομένων σε όλες τις αρμόδιες αρχές για συναφείς σκοπούς.

Θέσπιση πρωτοκόλλων μέτρων / καθορισμός δράσεων για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των μεταναστών και την πρόληψη της διαφυγής τους, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης (άρθρο 43 παράγραφος 2 του κανονισμού APR).

Αποτύπωση του ελέγχου διαλογής στις εθνικές στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων.

Ενσωμάτωση των ελέγχων διαλογής (ταυτότητα, ασφάλεια, ευαλωτότητα, υγεία) στις υφιστάμενες ροές εργασιών σχετικά με τη σύλληψη/επιστροφή.

Ικανότητα

Προσδιορισμός των τοποθεσιών για τις εγκαταστάσεις διεξαγωγής των ελέγχων διαλογής και των διαδικασιών στα σύνορα (άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού APR). 

Επίτευξη επαρκούς ικανότητας για τον έλεγχο διαλογής και την επακόλουθη διαδικασία στα σύνορα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα πρότυπα και τους δείκτες του EUAA (άρθρο 4 παράγραφος 7, άρθρο 47 παράγραφος 5, άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού APR).

Προσδιορισμός και κάλυψη των αναγκών σε υποδομές ώστε να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της RCD και άλλες νομικές υποχρεώσεις βάσει όλων των σχετικών κανονισμών [π.χ. εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων για οικογένειες και παιδιά, κράτηση / εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης (άρθρα 10-13 της RCD), καθώς και συνδεσιμότητα]: εξέταση θεμάτων αξιολόγησης, προμήθειας/αγοράς/κατασκευής. 

Πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού, όπως συνοριοφύλακες, υπάλληλοι σε θέματα ασύλου, υπάλληλοι αρμόδιοι για υποθέσεις επιστροφής, διερμηνείς, ειδικοί σε θέματα ελέγχου ευαλωτότητας, ιατρικό προσωπικό για υγειονομικούς ελέγχους, προσωπικό ειδικευμένο στην εκτίμηση της ηλικίας, σύμβουλοι, υπεύθυνοι προστασίας παιδιών (άρθρο 8 παράγραφοι 1-2, άρθρο 8 παράγραφος 9, άρθρο 12, άρθρο 13 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Διασφάλιση της δικαστικής ικανότητας για την εξέταση προσφυγών στο πλαίσιο της διαδικασίας στα σύνορα (προσδιορισμός του δικαστικού συμβουλίου και του προσωπικού) (άρθρο 67, άρθρο 51 του κανονισμού APR).

Αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό (π.χ. μηχανήματα Eurodac, ιατρικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός και WASH — «ύδρευση, αποχέτευση και υγιεινή»).

Ανάπτυξη ικανότητας συλλογής δεδομένων για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την επαρκή ικανότητα (άρθρο 49 του κανονισμού APR). 

Διασφάλιση ότι οι δεόντως εξουσιοδοτημένες αρχές ελέγχου διαλογής έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ και της Ιντερπόλ, καθώς και στα δεδομένα της Ευρωπόλ (άρθρο 8 παράγραφος 9 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως τις 12 Αυγούστου 2024, η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει την εκτελεστική πράξη για τον καθορισμό της επαρκούς ικανότητας για κάθε κράτος μέλος.

Έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024, ο EUAA θα πρέπει να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις απαιτήσεις για το προσωπικό στη διαδικασία στα σύνορα και τις κατευθυντήριες γραμμές του EUAA σχετικά με διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας στα σύνορα.

Έως τις 11 Απριλίου 2026 (δηλαδή δύο μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής): τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις τοποθεσίες διεξαγωγής των διαδικασιών στα σύνορα.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία της επαρκούς ικανότητάς τους.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 3 (Επαναπροσδιορισμός της υποδοχής), όσον αφορά τις διατάξεις της RCD.

Διαπαραπομπή στα δομικά στοιχεία 4 (διαδικασίες) και 6 (ευθύνη), δεδομένου ότι οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται ήδη κατά το στάδιο του ελέγχου διαλογής (μεταξύ άλλων, ώστε το κράτος μέλος να μπορεί να εφαρμόζει κανόνες για τη μη συμμόρφωση) και εάν διαπιστωθεί ότι ένα πρόσωπο συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, υπεύθυνο κράτος μέλος είναι το κράτος μέλος που διενεργεί τον έλεγχο ασφαλείας.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 7 (αλληλεγγύη), καθώς ο έλεγχος ασφαλείας πριν από τη μετεγκατάσταση θα πρέπει κανονικά να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαλογής.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 9 (διασφαλίσεις) σχετικά με τον έλεγχο διαλογής και τις διαδικασίες στα σύνορα (άσυλο και επιστροφή).



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

3.  Επαναπροσδιορισμός της υποδοχής

Εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους αιτούντες σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες.

Διοικητικά/Συντονιστικά

Υποστήριξη μέσω της επιτροπής επαφών για την υποδοχή με σκοπό τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και τη διευκόλυνση της κοινής ερμηνείας.

Οργανισμοί της ΕΕ

Δίκτυο υποδοχής του EUAA για τον προσδιορισμό ορθών πρακτικών.

Τυποποιημένο υπόδειγμα ενημέρωσης του EUAA (άρθρο 5 παράγραφος 1 της RCD)

EUAA: Καθοδήγηση σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης.

Αναθεώρηση του EUAA όσον αφορά τα πρότυπα και τους δείκτες, την πρακτική καθοδήγηση, τα εργαλεία και την κατάρτιση σχετικά με την υποδοχή, ώστε να συμβαδίζουν με τη νέα νομοθεσία (πρβλ. δομικά στοιχεία 2 και 9).

Ρυθμιστικά

 

Επανεξέταση των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων και έγκριση μέτρων για τη μεταφορά της RCD στο εθνικό δίκαιο έως τις 12 Ιουνίου 2026 (εξέταση νέων επιλογών στην RCD σχετικά με τη διαμονή και τη γεωγραφική κατανομή, παροχή εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης).

Διοικητικά 

Κοινοποίηση των κειμένων μεταφοράς της RCD στην Επιτροπή έως τις 12 Ιουνίου 2026 (άρθρο 35 της RCD).

Κοινοποίηση προς την Επιτροπή των αρχών που είναι αρμόδιες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την RCD (άρθρο 30 της RCD).

Επανεξέταση των υφιστάμενων συστημάτων και διαδικασιών, π.χ. προσαρμογή των επιλογών στέγασης, των υπηρεσιών, της συνδρομής προς το προφίλ των αιτούντων και των ευάλωτων σημείων.

Επανεξέταση/εξέταση της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα συλλογής και ανταλλαγής σχετικών ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τα επίπεδα ικανότητας υποδοχής (άρθρο 9 του κανονισμού AMMR), διευκόλυνση της αποτελεσματικής πρόσβασης σε υπηρεσίες.

Εξέταση διαδικασιών και διεργασιών που αντικατοπτρίζουν νέα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση δευτερογενών μετακινήσεων / κατάχρησης (υποχρέωση διαμονής, περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας, περιορισμός των υλικών συνθηκών υποδοχής) και σχετικές απαιτήσεις ενημέρωσης (άρθρα 5, 7-9, 21 και 23 της RCD). 

Αξιολόγηση/καθορισμός προβλεπόμενων αναγκών (συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας, στα σύνορα, για μετεγκαταστάσεις) για υλικές συνθήκες υποδοχής που αντιστοιχούν σε ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Ικανότητα 

Διασφάλιση υλικών συνθηκών υποδοχής σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών αναγκών υποδοχής. Εξέταση υποδομών, παροχής στέγης, οικονομικής βοήθειας, χρηματικού ποσού, τροφής, ρουχισμού, προσωπικής υγιεινής, κ.λπ. [άρθρο 2 σημείο 7) της RCD].

Καθορισμός και κάλυψη ικανοτήτων για εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης (άρθρο 10 παράγραφος 5 της RCD).

Διασφάλιση της ικανότητας παροχής επαρκούς και προσαρμοσμένης πρόσβασης σε περίθαλψη όσον αφορά τη σωματική και την ψυχική υγεία και της πρόσβασης των ανηλίκων στην εκπαίδευση (άρθρα 16 και 22 της RCD).

Διασφάλιση της ικανότητας για ταχύτερη εφαρμογή των προενταξιακών μέτρων [εκπαίδευση / πρόσβαση στην αγορά εργασίας / γλωσσική–επαγγελματική κατάρτιση (άρθρα 16-18 της RCD), αξιολόγηση δεξιοτήτων, στήριξη της πρόσβασης στην απασχόληση, όπως η αντιστοίχιση δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας], μεταξύ άλλων μέσω πιθανών συμπράξεων.

Εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, π.χ. διερμηνέων, μεταφραστών, κοινωνικών λειτουργών, ιατρικού προσωπικού, υπευθύνων προστασίας παιδιών (άρθρο 20 παράγραφος 8, άρθρο 25 παράγραφος 2, άρθρο 26 παράγραφος 6, άρθρο 28 παράγραφος 2, άρθρο 33 παράγραφος 2 της RCD)

Διασφάλιση ότι η κατάρτιση περιλαμβάνει βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος για το άσυλο σχετικά με την υποδοχή (άρθρο 33 παράγραφος 1 της RCD).

Εξέταση/αναζήτηση εταιρικών σχέσεων υλοποίησης με τοπικές/περιφερειακές αρχές, την κοινωνία των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς (άρθρο 33 παράγραφος 2 της RCD).

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τέλος του 2025, ο EUAA θα πρέπει να παράσχει τυποποιημένο υπόδειγμα ενημέρωσης.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεταφέρει στην εθνική τους νομοθεσία τις απαιτήσεις της αναδιατυπωμένης οδηγίας σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να κοινοποιήσουν νωρίτερα από την απαιτούμενη νόμιμη προθεσμία με σκοπό τη διευκόλυνση των επαφών με την Επιτροπή για σκοπούς υλοποίησης.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 2 (σύνορα) σε σχέση με την υποχρέωση επαρκούς δυναμικότητας στα σύνορα με σκοπό τη συμμόρφωση με την RCD ώστε οι συνθήκες να θεωρούνται επαρκείς, καθώς και συμμόρφωση με την RCD και κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαλογής για τους αιτούντες άσυλο.

Διαπαραπομπή στα δομικά στοιχεία 2 και 6: παροχή πληροφοριών για τη μη χορήγηση δικαιώματος σε υλικές συνθήκες υποδοχής (μόνο βασικές ανάγκες) σε περίπτωση παρουσίας στο κράτος μέλος στο οποίο ο αιτών δεν θα πρέπει να βρίσκεται (συνέπεια της μη συμμόρφωσης).

Διαπαραπομπή στα δομικά στοιχεία 3 και 10 σε σχέση με την καταγραφή της ημερομηνίας καταχώρισης που απαιτείται για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας έως 6 μήνες.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 7 (αλληλεγγύη) όσον αφορά τη μετεγκατάσταση: Τα κράτη μέλη που συμβάλλουν στη μετεγκατάσταση πρέπει να διαθέτουν ικανότητα υποδοχής για τη μετεγκατάσταση και την υποβολή εκθέσεων, δεδομένου ότι τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα ικανότητας υποδοχής αποτελούν μέρος των δεικτών της ευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 8 (ετοιμότητα, σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση κρίσεων) σε σχέση με την υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 9 (διασφαλίσεις).

Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

4. Δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες που συγκλίνουν

Ταχεία λήψη απόφασης σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και σύγκλιση των πρακτικών λήψης αποφάσεων και των αποτελεσμάτων. 

Διοικητικά/Συντονιστικά

Οργάνωση ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις διαδικασίες ασύλου και τις ελάχιστες απαιτήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η κοινή ερμηνεία των νέων διατάξεων και να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός ορθών πρακτικών.

Οργανισμοί της ΕΕ

Ο EUAA θα δημιουργήσει δίκτυο υπεύθυνων μονάδων αρμόδιων αρχών για τον προσδιορισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Ο EUAA θα επικαιροποιήσει (και, όπου χρειάζεται, θα αναπτύξει νέες) κατευθυντήριες γραμμές, πρότυπα και δείκτες, πρακτικά εργαλεία και ενότητες κατάρτισης, μεταξύ άλλων για τις εθνικές διοικήσεις, τα δικαστήρια και τα λοιπά δικαιοδοτικά όργανα.

Ο EUAA θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη χώρα καταγωγής και καθοδήγηση ανά χώρα.

EUAA: Προσαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ετοιμότητας (EPS) στη νέα δέσμη μέτρων· έλεγχος της πληρότητας των υφιστάμενων δεικτών.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται.

Διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των νέων κανόνων (συμπεριλαμβανομένων των σταδίων, των χρονοδιαγραμμάτων, των προσφυγών και των μεταγενέστερων αιτήσεων).

Διοικητικά

Διασφάλιση της προσαρμογής της ανάθεσης νέων αρμοδιοτήτων στο νέο πλαίσιο και στα στάδια της διαδικασίας (παραλαβή, καταχώριση, υποβολή) (άρθρο 4 του κανονισμού APR).

Επανεξέταση/ανάπτυξη ροών εργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών εντός της χώρας και με άλλα κράτη μέλη (άρθρο 27 παράγραφος 3 και άρθρο 55 παράγραφος 2 του κανονισμού APR).

Ανάπτυξη/προσαρμογή των μεθόδων εργασίας και των SOP για τα διάφορα στάδια με πλήρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο κάθε διαδικασίας.

Επανεξέταση της οργάνωσης των υπηρεσιών ασύλου, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων προκλήσεων σε σχέση με τις καθυστερήσεις και της μέσης διάρκειας της διαδικασίας ασύλου.

Επανεξέταση της έκδοσης και της κοινοποίησης των αποφάσεων ασύλου (άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού APR)

Προσαρμογή, κατά περίπτωση, των διαδικασιών ώστε να συμπεριληφθούν νέα στοιχεία «αποτελεσματικής προστασίας» υπό το πρίσμα της ασφαλούς τρίτης χώρας / πρώτης χώρας ασύλου (άρθρο 36, άρθρο 37 και άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού APR).

Προσαρμογή των διαδικασιών ώστε να συμπεριληφθούν νέα στοιχεία στην εναλλακτική λύση της εγχώριας προστασίας και στην ανάκληση του καθεστώτος σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια / εγκληματικών πράξεων (άρθρα 14 και 19 του κανονισμού QR).

Ευαισθητοποίηση και διασφάλιση της χρήσης των πληροφοριών του EUAA ανά χώρα (ΠΧΚ) και της καθοδήγησης ανά χώρα, μεταξύ άλλων μεταξύ των δικαστών [άρθρο 11 παράγραφος 2 στοιχείο α), άρθρο 8 παράγραφος 4, άρθρο 7 παράγραφος 3, άρθρο 8 παράγραφος 3 και άρθρο 16 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού APR].

Ικανότητα

Εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού (εργαζόμενοι σε υποθέσεις ασύλου, διερμηνείς) λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες καθυστερήσεις και τις προβλεπόμενες ανάγκες, ιδίως για την εκτέλεση νέων υποχρεωτικών καθηκόντων, όπως η αξιολόγηση της εναλλακτικής εγχώριας προστασίας (άρθρο 8 του κανονισμού QR) και η ανάκληση του καθεστώτος πρόσφυγα [άρθρο 14 παράγραφος 1 στοιχεία δ) και ε) του κανονισμού QR συμπερίληψη των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το άσυλο στην κατάρτιση (άρθρο 4 παράγραφος 8 του κανονισμού APR)· διασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού για τις υπηρεσίες ασύλου (άρθρο 4 παράγραφος 7 του κανονισμού APR).

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία).

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως τις 12 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας και, κατά περίπτωση, να προτείνει τυχόν στοχευμένες τροποποιήσεις.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις αρχές που είναι αρμόδιες για την παραλαβή των αιτήσεων, την καταχώριση των αιτήσεων και την υποβολή των αιτήσεων δυνάμει του κανονισμού για τη διαδικασία ασύλου.

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν εθνικό σημείο επαφής για τους σκοπούς του εν λόγω κανονισμού για τις ελάχιστες απαιτήσεις και να κοινοποιήσουν τη διεύθυνσή του στην Επιτροπή. Η Επιτροπή γνωστοποιεί τις πληροφορίες αυτές στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 8 (ετοιμότητα, σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση κρίσεων) σχετικά με την υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου έκτακτης ανάγκης για προετοιμασμένα συστήματα ασύλου, υποδοχής και μετανάστευσης.



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

5. Αποτελεσματικές και δίκαιες επιστροφές

 

Επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής και δημιουργία στενής σύνδεσης μεταξύ της διαδικασίας ασύλου και της διαδικασίας επιστροφής.

Διοικητικά/Συντονιστικά

Στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο των εργασιών του συντονιστή επιστροφών της ΕΕ.

Συντονισμός της συνολικής προσέγγισης όσον αφορά τη διάσταση της επιστροφής.

Εκθέσεις του άρθρου 25α.

Προσανατολισμός για την ψηφιοποίηση του συστήματος επιστροφής της ΕΕ.

Οργανισμοί της ΕΕ

Κατευθυντήριες γραμμές του EUAA σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης (άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού RBPR).

Στήριξη του Frontex σε όλα τα στάδια των οικειοθελών και αναγκαστικών επιστροφών.

Στήριξη του Frontex μέσω του προγράμματος επανένταξης της ΕΕ.

Στήριξη του Frontex για την ταυτοποίηση και την παροχή συμβουλών σε θέματα επιστροφής.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται.

Πρόβλεψη διαδικασίας που να διασφαλίζει ότι οι αρνητικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου εκδίδονται ταυτόχρονα με τις αποφάσεις επιστροφής ή χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση (άρθρο 37 του κανονισμού APR)· δημιουργία δομών για κοινές προθεσμίες προσφυγής κατά αμφοτέρων των αποφάσεων (άρθρο 67 παράγραφος 1 του κανονισμού APR).

Διοικητικά

Επανεξέταση διαδικασιών και καθορισμός διαδικασιών και ροών εργασίας σχετικά με τη διαχείριση υποθέσεων, ώστε να καλύπτονται όλα τα στάδια από τη λήξη του δικαιώματος παραμονής έως τη στήριξη για την επανένταξη.

Δημιουργία/μετάβαση σε ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου και της επιστροφής, και σε ένα αποτελεσματικό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων επιστροφής.

Ικανότητα

Διασφάλιση επαρκούς και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού.

Επανεξέταση και κάλυψη των αναγκών σε υποδομές. 

Ανάπτυξη ικανοτήτων για την αποτελεσματική εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης.

Δημιουργία δομών παροχής συμβουλών σε θέματα επιστροφής.

Εφαρμογή προγραμμάτων διευκόλυνσης της εκούσιας επιστροφής και επανένταξης.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τέλος του 2024, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενεργά το ενωσιακό πρόγραμμα επανένταξης του Frontex.

Έως τον Ιανουάριο του 2025, ο Frontex, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμού, με επίκεντρο τρίτες χώρες βασικής προτεραιότητας.

Έως τον Ιούνιο του 2025, ο συντονιστής επιστροφών θα πρέπει να καταρτίσει ως «στοχευμένη δράση» ένα εγχειρίδιο για την καθοδήγηση των φορέων που συμμετέχουν στην επιστροφή εντός των κρατών μελών, ώστε να συνδέονται μέσω αποτελεσματικής ροής εργασιών.

Το 2025 η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη στήριξη των κρατών μελών που δεν εκδίδουν ακόμη αποφάσεις επιστροφής παράλληλα με τις αρνητικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου, ώστε να αναπτύξουν τις σχετικές ικανότητες.

Έως τα μέσα του 2026, ο Frontex, με βάση την ανάλυση ελλείψεων που θα εκπονήσει, θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων επιστροφής.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 9 σχετικά με τις ατομικές διασφαλίσεις.



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

6. Δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα: εξασφάλιση της λειτουργίας των νέων κανόνων περί ευθύνης

Διασφάλιση αποτελεσματικού και σταθερού επιμερισμού των ευθυνών σε ολόκληρη την Ένωση, με σκοπό τον περιορισμό των κινήτρων για δευτερογενείς μετακινήσεις

Ρυθμιστικά

Σύγκληση της κανονιστικής επιτροπής του κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης (άρθρο 77 του κανονισμού AMMR). 

Θέσπιση κανόνων για την αντικατάσταση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1560/2003 της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης των υποδειγμάτων DubliNet. 

Διοικητικά/Συντονιστικά

Σύγκληση της επιτροπής επαφών του Δουβλίνου για καθοδήγηση, εναρμόνιση κ.λπ.

Εκπόνηση υπομνήματος με τον eu-LISA σχετικά με τη σταδιακή αναβάθμιση του DubliNet.

Στήριξη κοινής δομής καταλόγων για διπλώματα και λοιπούς τίτλους, καθώς και για εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό τη στήριξη της εφαρμογής των νέων κριτηρίων ευθύνης (άρθρο 30 του κανονισμού AMMR).

Οργανισμοί της ΕΕ

EUAA: υπόδειγμα για υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογένεια + κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των μελών της οικογένειας (άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού AMMR).

EUAA: σύνταξη ενημερωτικών φυλλαδίων και υλικού, καθοδήγηση εξ αποστάσεως προσωπικής συνέντευξης (άρθρο 20 παράγραφος 2 του κανονισμού AMMR).

Ο EUAA θα προσαρμόσει το πεδίο εφαρμογής του δικτύου μονάδων του Δουβλίνου (άρθρο 54 του κανονισμού AMMR).

Ο EUAA επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των κανόνων περί ευθύνης.

eu-LISA: τεχνική και επιχειρησιακή αναβάθμιση του DubliNet (πρώτη φάση 2024-2026) και διασφάλιση της επάρκειας των εντύπων DubliNet και των τεχνολογικών αναβαθμίσεων και αναβαθμίσεων ασφάλειας.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται

(π.χ. αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας, μη χορήγηση δικαιώματος σε συνθήκες υποδοχής, νέες προθεσμίες).

Διοικητικά

Επανεξέταση/προσαρμογή της δομής, της λειτουργίας, των μεθόδων εργασίας και των SOP των μονάδων του Δουβλίνου με σκοπό την εφαρμογή νέων διαδικασιών και συντομότερων προθεσμιών (αιτήματα αναδοχής, κοινοποιήσεις εκ νέου ανάληψης, μετεγκαταστάσεις και αντισταθμίσεις ευθύνης) (άρθρα 36, 63, 67 του κανονισμού AMMR). Εξέταση του ενδεχομένου δημιουργίας εξειδικευμένων ομάδων (αιτιολογική σκέψη 8 του κανονισμού AMMR).

Επανεξέταση και προσαρμογή των δομών συντονισμού και των ροών εργασίας μεταξύ των μονάδων του Δουβλίνου και άλλων αρχών (π.χ. έλεγχος διαλογής, επιβολή του νόμου, υποδοχή).

Εξέταση/επανεξέταση/δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης υποθέσεων, μεταξύ άλλων για τη διασφάλιση της συλλογής και της ανταλλαγής σχετικών ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και πληροφοριών, κατά περίπτωση, εξέταση της πιθανής αυτοματοποίησης διαδικαστικών στοιχείων.

Εξέταση του καταλόγου διπλωμάτων και άλλων τίτλων και των εγκεκριμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το δεύτερο επίπεδο της Διεθνούς Πρότυπης Ταξινόμησης της Εκπαίδευσης και άνω, με σκοπό τη στήριξη της εφαρμογής των νέων κριτηρίων ευθύνης (άρθρο 30 του κανονισμού AMMR).

Πρόβλεψη για προτεραιότητα των παιδιών και των υποθέσεων που σχετίζονται με την οικογένεια σε κάθε στάδιο των διαδικασιών που σχετίζονται με την ευθύνη (άρθρο 23 παράγραφος 1, άρθρο 39 παράγραφος 1, άρθρο 40 παράγραφος 1, άρθρο 46 παράγραφος 1 του κανονισμού AMMR).

Εξέταση/επανεξέταση ρυθμίσεων για τον εντοπισμό οικογενειών και σχετικές εταιρικές σχέσεις (άρθρο 23 παράγραφοι 3 και 6, άρθρο 40 παράγραφος 1 του κανονισμού AMMR).

Ικανότητα

Εξασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών πόρων για τις αρχές, ιδίως για τις εθνικές μονάδες του Δουβλίνου που καλύπτουν νέες λειτουργίες, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα (άρθρο 52 παράγραφοι 1-2 του κανονισμού AMMR), συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της εξειδίκευσης που απαιτείται βάσει των νέων κανόνων (αιτιολογική σκέψη 8 του κανονισμού AMMR).

Διασφάλιση επαρκούς και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού (άρθρο 52 παράγραφος 3 του κανονισμού AMMR).

Διασφάλιση επαρκούς προσωπικού, υλικοτεχνικής υποστήριξης, υποδομών για την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων μεταφοράς (π.χ. περιορισμός του κινδύνου διαφυγής, βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών, αύξηση της ευελιξίας στο υπεύθυνο κράτος μέλος και στήριξη προς το κράτος μέλος που προβαίνει στη μεταφορά).

Διασφάλιση της επικαιροποίησης και της πλήρους λειτουργικότητας του DubliNet σε εθνικό επίπεδο.

Πρόβλεψη σχετικών εργαλείων και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείριση υποθέσεων, κατά περίπτωση.  

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία).

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή θα πρέπει να συγκαλέσει την κανονιστική επιτροπή του κανονισμού AMMR.

Έως τις 12 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή θα επιδιώξει να εκδώσει τις εκτελεστικές πράξεις που αντικαθιστούν τους κανόνες εφαρμογής του Δουβλίνου.

Έως τις 12 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή θα επιδιώξει να εκδώσει τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που απαιτούνται από τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή θα εκδώσει υπόμνημα σχετικά με τη σταδιακή αναβάθμιση του DubliNet.

Έως τον Απρίλιο του 2025, ο EUAA θα καταρτίσει το υπόδειγμα για τις υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογένεια και κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των μελών της οικογένειας.

Έως τις 12 Μαρτίου 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. Αμέσως μετά, η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει ενοποιημένο κατάλογο των εν λόγω αρχών.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του χάρτη πορείας του Δουβλίνου (https://home-affairs.ec.europa.eu/system/files/2023-11/SWD on Enhancing the effectiveness of the Dublin III Regulation identifying good practices in the Member States_en.pdf).

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 1 (κοινό σύστημα πληροφοριών) — τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να εισαγάγουν τα νέα δεδομένα στο Eurodac, ώστε να λειτουργήσουν οι νέοι κανόνες περί ευθύνης και αλληλεγγύης.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 2 (νέο σύστημα για τα σύνορα), δεδομένου ότι ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις πρέπει να παρέχονται ήδη στο στάδιο του ελέγχου διαλογής και στον έλεγχο ασφάλειας με αντίκτυπο στις διαδικασίες (εάν ο αιτών συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, το κράτος μέλος που διενεργεί τον έλεγχο είναι το υπεύθυνο κράτος μέλος).

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 3 (υποδοχή), συμμόρφωση με την RCD — υλικές συνθήκες υποδοχής· δυνατότητα δημιουργίας ειδικών θέσεων / κέντρων μόνο για μεταφορές βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου· δυνατότητα οργάνωσης του συστήματος υποδοχής προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διαφυγής, ιδίως για τα πρόσωπα που υπόκεινται σε μεταφορές βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, κανόνες σχετικά με τη μη χορήγηση δικαιώματος σε υλικές συνθήκες υποδοχής εάν οι αιτούντες δεν βρίσκονται στα κράτη μέλη στα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκονται.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 7 (αλληλεγγύη), δεδομένου ότι η ικανότητα διεκπεραίωσης υποθέσεων μετεγκατάστασης και αντισταθμίσεων ευθύνης ανήκει στις μονάδες του Δουβλίνου (προσωπικό, σύστημα διαχείρισης υποθέσεων).

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 9 (διασφαλίσεις).



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

7. Εξασφάλιση της λειτουργίας της αλληλεγγύης (AMMR):

Διασφάλιση ότι κανένα κράτος μέλος δεν μένει μόνο του όταν υφίσταται πίεση και ότι ο μόνιμος υποχρεωτικός αλλά ευέλικτος μηχανισμός αλληλεγγύης λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη μέλη

Ρυθμιστικά

Σύγκληση της κανονιστικής επιτροπής του κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης (σύμφωνα με το δομικό στοιχείο 6 ανωτέρω).

Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής και πρόταση της Επιτροπής για εκτελεστική πράξη του Συμβουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2025 (άρθρα 11 και 12 του κανονισμού AMMR).

Εκτελεστική πράξη της Επιτροπής για την προετοιμασία και την υποβολή πληροφοριών και εγγράφων (άρθρο 67 του κανονισμού AMMR).

Εκτελεστική πράξη της Επιτροπής σχετικά με τις χρηματοδοτικές συνεισφορές αλληλεγγύης (άρθρο 64 του κανονισμού AMMR).

Διοικητικά/Συντονιστικά

Δοκιμή («dry run») της ευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης για το άσυλο και τη μετανάστευση το 2024, με χρήση του δικτύου για την κατάρτιση του σχεδίου στρατηγικής.

Επιτροπή: 1) τακτικές εκθέσεις κατάστασης· 2) έγκριση της πρώτης ευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης για το άσυλο και τη μετανάστευση (άρθρο 9 του κανονισμού AMMR).

Διορισμός του συντονιστή αλληλεγγύης (συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων) και σύσταση και σύγκληση του φόρουμ αλληλεγγύης τεχνικού επιπέδου της ΕΕ, καθώς και συμμετοχή του EUAA (άρθρα 14 και 15 του κανονισμού AMMR).

Παροχή (με τον EUAA) εργαλείων ταυτοποίησης/αντιστοίχισης (άρθρο 67 του κανονισμού AMMR), τυποποιημένο έντυπο για τον έλεγχο ασφαλείας (άρθρο 67 του κανονισμού AMMR)· εντοπισμός και διάδοση ορθών πρακτικών. 

Διευρυμένες συνεδριάσεις της επιτροπής επαφών του Δουβλίνου για διευκρινίσεις και ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Οργανισμοί της ΕΕ

Ο EUAA, ο Frontex, η Ευρωπόλ, ο FRA, ο eu-LISA θα συλλέξουν και θα υποβάλουν σχετικά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, πληροφορίες και αναλύσεις (άρθρο 9 του κανονισμού AMMR).

EUAA: Κατάρτιση υποδειγμάτων και τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας για τις δεσμεύσεις και τις συνεισφορές αλληλεγγύης.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται.

Διοικητικά

Θέσπιση διαδικασιών/δομών για τη συμμετοχή στον μηχανισμό αλληλεγγύης· διορισμός εθνικού συντονιστή, δημιουργία εθνικού μηχανισμού συντονισμού.

Καθορισμός εσωτερικής διαδικασίας για την έγκαιρη ανάληψη δεσμεύσεων για λήψη απόφασης στο φόρουμ υψηλού επιπέδου της ΕΕ για την αλληλεγγύη (άρθρο 13 και άρθρο 57 παράγραφος 3 του κανονισμού AMMR) (π.χ. διυπουργικός συντονισμός, διαβούλευση με σχετικούς φορείς).

Ανάπτυξη των απαραίτητων τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας και δομών συντονισμού για την έγκαιρη και πλήρη συλλογή και διαβίβαση πληροφοριών/δεδομένων για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης για το άσυλο και τη μετανάστευση έως την 1η Ιουνίου, επικαιροποίηση την 1η Σεπτεμβρίου (άρθρο 9 του κανονισμού AMMR).

Ανάπτυξη των απαραίτητων τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας και εσωτερικών ροών εργασίας για την υλοποίηση τυχόν επιλεγμένης μετεγκατάστασης ως επωφελούμενο ή συνεισφέρον κράτος μέλος εντός των νόμιμων προθεσμιών (άρθρο 67 του κανονισμού AMMR). Εξέταση της ταυτοποίησης των επιλέξιμων προσώπων· απαιτήσεις πληροφοριών, αξιολογήσεις του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού / διασφαλίσεις, έλεγχοι ασφαλείας και επαλήθευση.

Ανθρώπινοι πόροι και υποδομές

Διασφάλιση της ικανότητας (στελέχωση, επεξεργασία δεδομένων) για την ποιοτική και έγκαιρη υποβολή δεδομένων, για την ευρωπαϊκή ετήσια έκθεση για το άσυλο και τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συνεδριάσεις για την κατάρτιση σχεδίου στρατηγικής τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2025 (άρθρα 6 και 9 του κανονισμού AMMR).

Διασφάλιση της ικανότητας α) εντοπισμού των αναγκών και β) αποτελεσματικής απορρόφησης των συνεισφορών αλληλεγγύης (εντοπισμός πιθανών αναγκών που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το χρηματοδοτικό απόθεμα) (άρθρο 6, άρθρο 11 παράγραφος 1, άρθρο 58 παράγραφος 2, άρθρο 59 παράγραφος 2, άρθρο 64 παράγραφος 2 του κανονισμού AMMR).

Επανεξέταση/καθορισμός ικανοτήτων (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμός) για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης ως επωφελούμενα και συνεισφέροντα κράτη μέλη εντός της αυστηρής προθεσμίας του 1,5 μήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης: (άρθρα 6, 67 του κανονισμού AMMR). Συγκεκριμένα:

Επαρκής παροχή υπαλλήλων που διενεργούν συνεντεύξεις και διερμηνέων, αστυνομικών αρχών και αρχών ασφαλείας και υποδοχής, κοινωνικών λειτουργών, εκπροσώπων, μονάδας Δουβλίνου).

Υποδομές / υλικοτεχνική υποστήριξη: μεταφορές· ικανότητα υποδοχής / πιθανά κέντρα μετεγκατάστασης / εγκαταστάσεις (εξ αποστάσεως) συνεντεύξεων.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως τις 30 Οκτωβρίου 2024, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη δοκιμή που θα διενεργηθεί για την ευρωπαϊκή ετήσια έκθεση για το άσυλο και τη μετανάστευση και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στον μηχανισμό της ΕΕ για την ετοιμότητα αντιμετώπισης και τη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων.

Έως τις αρχές του 2025, η Επιτροπή θα διορίσει τον συντονιστή αλληλεγγύης και θα διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του.

Έως τις αρχές Μαΐου του 2025, η Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της ΕΕ τις απαραίτητες πληροφορίες με σκοπό την έναρξη του πρώτου ετήσιου κύκλου διαχείρισης της μετανάστευσης την 1η Ιουνίου 2025.

Έως τις 12 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή θα επιδιώξει να εκδώσει τις δύο εκτελεστικές πράξεις που προβλέπονται σε σχέση με την αλληλεγγύη (για τη μετεγκατάσταση και τις χρηματοδοτικές συνεισφορές αντίστοιχα).

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 2 (σύστημα διαχείρισης συνόρων), καθώς ο έλεγχος ασφαλείας πριν από τη μετεγκατάσταση θα πρέπει κανονικά να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαλογής.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 3 (υποδοχή) όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, καθώς τα κράτη μέλη που συνεισφέρουν στη μετεγκατάσταση πρέπει να διαθέτουν ικανότητα υποδοχής για τη μετεγκατάσταση.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 6 (ευθύνη), δεδομένου ότι η ικανότητα διεκπεραίωσης υποθέσεων μετεγκατάστασης και αντισταθμίσεων ευθύνης ανήκει στις μονάδες του Δουβλίνου (προσωπικό, σύστημα διαχείρισης υποθέσεων) και σχετίζεται με το αν υπάρχουν συστημικές ελλείψεις όσον αφορά την ευθύνη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 8 (ετοιμότητα, σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση κρίσεων), δεδομένου ότι η έννοια της καλής προετοιμασίας περιλαμβάνει σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης, ενώ τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στην Επιτροπή σχετικά με την ετοιμότητα για την κατάρτιση της ευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης για το άσυλο και τη μετανάστευση.



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

8. Ετοιμότητα, σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση κρίσεων

Διασφάλιση ότι η ετοιμότητα και ο σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της εξέλιξης της μεταναστευτικής κατάστασης, μειώνουν τον κίνδυνο καταστάσεων κρίσης και στηρίζουν την ταχεία, αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση σε περίπτωση μεταναστευτικής κρίσης.

Διοικητικά/Συντονιστικά

Στήριξη κατόπιν αιτήματος για την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με τον EUAA.

Μηχανισμός της ΕΕ για την ετοιμότητα και τη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων (ανταλλαγή γνώσεων/ορθών πρακτικών), σε συνεργασία με τον EUAA.

Παροχή από τον EUAA υποδείγματος για τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης σχετικά με την υποδοχή (και το άσυλο) (άρθρο 32 παράγραφος 2 της RCD).

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων όπου απαιτείται (π.χ. μεταφορά της RCD στο εθνικό δίκαιο όσον αφορά τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης).

Διοικητικά

Κατάρτιση εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή (και το άσυλο) με βάση το υπόδειγμα του EUAA έως τις 12 Απριλίου 2025 (άρθρο 32 της RCD).

Θέσπιση/επανεξέταση διοικητικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του διυπουργικού συντονισμού, με σκοπό τη διασφάλιση του σχεδιασμού, της έγκρισης, της εφαρμογής και της τακτικής επανεξέτασης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση και το άσυλο (διαδικασίες).

Διασφάλιση της συλλογής και της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών. (άρθρα 9 και 10 του κανονισμού AMMR).

Ενδεχόμενο συστημικών επανεξετάσεων σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Ικανότητα

Διασφάλιση της ικανότητας αναβάθμισης/συρρίκνωσης των απαιτούμενων πόρων, όπως

του προσωπικού,

του εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πληροφορικής),

της υλικοτεχνικής υποστήριξης,

της ικανότητας υποδοχής,

λοιπών υποδομών.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τέλος του 2024, ο EUAA θα αναπτύξει υπόδειγμα για τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Έως τις 12 Απριλίου 2025, τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τα οικεία εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και να τα κοινοποιήσουν στον EUAA.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 7 (αλληλεγγύη) ότι η ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος ενός καλά προετοιμασμένου συστήματος ασύλου, υποδοχής και μετανάστευσης και η δομή συντονισμού / επιχειρησιακής λειτουργίας του κανονισμού AMMR χρησιμοποιείται επίσης σε καταστάσεις κρίσης.

Διαπαραπομπή στο δομικό στοιχείο 3 (υποδοχή) όσον αφορά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή και τις διαφορετικές υλικές συνθήκες υποδοχής σε εξαιρετικές περιπτώσεις (και διαδικασίες ασύλου — δομικό στοιχείο 2).



Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

2.6.

9. Ενισχυμένες διασφαλίσεις για τους αιτούντες άσυλο και τα ευάλωτα άτομα και αυξημένη παρακολούθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Διασφάλιση γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών, με παράλληλη προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του πραγματικού και αποτελεσματικού δικαιώματος ασύλου, μεταξύ άλλων και για τα πλέον ευάλωτα άτομα. Αποτροπή της δικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Διοικητικά/Συντονιστικά

Συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων και συντονισμός των σχετικών δικτύων και προσδιορισμός βέλτιστων πρακτικών (π.χ. δίκτυο της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, συντονιστές της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά, Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο για αστικές και εμπορικές υποθέσεις).

Ειδική συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τα παιδιά-μετανάστες.

Οργανισμοί της ΕΕ

Κατευθυντήριες γραμμές του EUAA σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης (άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού RBPR).

Ο EUAA θα εκπονήσει υπόδειγμα για την παροχή πληροφοριών (άρθρο 5 παράγραφος 1 της RCD).

Ο FRA θα εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων (FRA) [άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής, άρθρο 43 παράγραφος 4 του κανονισμού APR].

Αναθεώρηση των προτύπων και δεικτών ευαλωτότητας από τον EUAA με σκοπό την ευθυγράμμιση με τη νέα νομοθεσία, στήριξη μέσω ενοτήτων κατάρτισης, καθοδήγησης, ενημερωτικού υλικού.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του FRA σχετικά με τους ανηλίκους / την κηδεμονία.

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται, ιδίως όσον αφορά την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών σε όλες τις διαδικασίες· εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης· εγγυήσεις για την προστασία των παιδιών (π.χ. διεπιστημονική εκτίμηση της ηλικίας / εκπροσώπηση / κηδεμονία για ασυνόδευτους ανηλίκους).

Διασφάλιση του νομικού πλαισίου για ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων για τον έλεγχο διαλογής και τη διαδικασία στα σύνορα (άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής, άρθρο 43 παράγραφος 4 του κανονισμού APR).

Διασφάλιση θέσπισης διατάξεων του εθνικού δικαίου για τη διερεύνηση ισχυρισμών περί μη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σχέση με τον έλεγχο διαλογής και δέουσα παραπομπή σε διαδικασίες αστικού ή ποινικού δικαίου (άρθρο 10 παράγραφος 1 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Φορέας

Κατάρτιση ενημερωτικού υλικού και κατάλληλης ροής εργασιών διάδοσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι παρέχονται επαρκείς, κατανοητές νομικές και διαδικαστικές πληροφορίες σε όλες τις διαδικασίες και κατά τη διάρκεια της υποδοχής, οι οποίες καλύπτουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης, και προσαρμόζονται στα εκάστοτε ευάλωτα σημεία και στο προφίλ του αιτούντος (ειδικές διαδικαστικές ανάγκες ή ανάγκες υποδοχής), κατά περίπτωση. Οι ροές εργασιών πρέπει να περιλαμβάνουν επιβεβαίωση των πληροφοριών που ελήφθησαν (άρθρο 8 παράγραφοι 2 και 7 του κανονισμού APR, άρθρο 5 της οδηγίας RCD, άρθρα 19-20 του κανονισμού AMMR, άρθρο 42 του κανονισμού Eurodac, άρθρο 11 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Επανεξέταση και προσαρμογή των διαδικασιών και των SOP για τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση συγκεκριμένων διαδικαστικών αναγκών ή αναγκών υποδοχής εντός νέων προθεσμιών (άρθρο 20 παράγραφος 3 του κανονισμού APR, και άρθρο 25 παράγραφος 1 εδάφιο 4 της οδηγίας RCD).

Καθορισμός ειδικών ροών εργασίας και διαδικασιών ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία στα σύνορα δεν εφαρμόζεται / τερματίζεται όταν δεν μπορούν να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες και για να δοθεί υψηλότερη/χαμηλότερη προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, κατά περίπτωση, και ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαιρούνται από τη διαδικασία στα σύνορα, εκτός εάν, για σοβαρούς λόγους, συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη (αιτιολογική σκέψη 67, άρθρο 44 παράγραφοι 2-3, άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού APR).

Επανεξέταση/κατάρτιση οδηγιών ή πρωτοκόλλων για την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης και ατομικών αξιολογήσεων σχετικά με τη χρήση της κράτησης και πιθανών αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων (άρθρο 10 της οδηγίας RCD). 

Διασφάλιση της ενσωμάτωσης νέων χρονοδιαγραμμάτων για τη δικαστική επανεξέταση των αποφάσεων κράτησης στις σχετικές ροές εργασιών (άρθρο 11 της οδηγίας RCD). 

Παροχή οδηγιών, πρωτοκόλλων, διαδικασιών για τη διασφάλιση εγγυήσεων σχετικά με την κράτηση παιδιών (αποφυγή κράτησης κατά κανόνα, αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος) (άρθρο 13 της οδηγίας RCD).

Επανεξέταση/ανάπτυξη διεργασιών, διαδικασιών και SOP για τη διασφάλιση της παροχής νομικών συμβουλών σε όλες τις διαδικασίες σε όλα τα διοικητικά στάδια και όλες τις διαδικασίες, καθώς και της νομικής συνδρομής σε δεύτερο βαθμό (άρθρο 21 του κανονισμού AMMR, άρθρα 16-19 του κανονισμού APR).

Επανεξέταση / ανάπτυξη διεργασιών / διαδικασιών / SOP για τη διενέργεια της αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και τη διασφάλιση της προτεραιότητάς του σε όλες τις διαδικασίες και στο πλαίσιο της υποδοχής (άρθρο 26 παράγραφος 1 της οδηγίας RCD, άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού APR, άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού AMMR, άρθρο 20 παράγραφος 5 του κανονισμού QR, άρθρο 13 παράγραφος 1 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής, άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού Eurodac, αιτιολογική σκέψη 8 του κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, αιτιολογική σκέψη 5 του κανονισμού RBPR, άρθρο 4 του κανονισμού ΕURF).

Εξέταση του ενδεχομένου θέσπισης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων σε συνέργεια με εθνικές υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, συμπράξεις με διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επανεξέταση και προσαρμογή των διαδικασιών και των SOP ώστε να προβλέπεται διεπιστημονική εκτίμηση της ηλικίας (άρθρο 25 του κανονισμού APR).

Επανεξέταση/προσαρμογή του συστήματος διορισμού εκπροσώπων/επιτρόπων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους ώστε να πληρούνται οι νέες προθεσμίες και απαιτήσεις (π.χ. ποσοστά, εμπειρογνωμοσύνη, εποπτεία, εμπιστευτικότητα, καταγγελίες) (άρθρο 14 του κανονισμού Eurodac, άρθρο 27 της οδηγίας RCD, άρθρο 23 του κανονισμού AMMR, άρθρο 23 του κανονισμού APR, άρθρο 13 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής, άρθρο 33 του κανονισμού QR).

Ικανότητα

Ευάλωτα πρόσωπα

Αξιολόγηση και εξέταση της ικανότητας έγκαιρου εντοπισμού, αξιολόγησης και παρακολούθησης των ειδικών αναγκών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και της υποδοχής (άρθρο 25 της οδηγίας RCD, άρθρο 4 παράγραφος 8, άρθρο 13 παράγραφοι 5, 6 και 8, άρθρο 20 παράγραφος 5, άρθρο 22 παράγραφος 5, άρθρο 23 παράγραφος 9 και άρθρο 34 παράγραφος 3 του κανονισμού APR, άρθρο 12 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

Διασφάλιση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων, ιατρικού προσωπικού, υπευθύνων προστασίας παιδιών κ.λπ.

Διασφάλιση επαρκών εγκαταστάσεων για άτομα με ειδικές διαδικαστικές ανάγκες ή ειδικές ανάγκες υποδοχής, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διαδικασίας στα σύνορα, για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών για σωματική, ψυχική, διανοητική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη (εξέταση πρόσβασης σε υπηρεσίες, υποδομές, προσβασιμότητα, ιδιωτικότητα, ανοικτό χώρο, ειδικές διατάξεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Τήρηση απαιτήσεων για τα παιδιά σε περίπτωση κράτησης (βλ. άρθρα 13, 25, 26 και 27 της οδηγίας RCD).

Εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης:

Παροχή επαρκούς προσωπικού, πόρων και υποδομών με βάση προσδιορισμένες εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης και προβλεπόμενες ανάγκες.

Γενικές διασφαλίσεις 

Επανεξέταση και διασφάλιση ικανότητας ανάλογης προς τις ανάγκες δωρεάν παροχής νομικών συμβουλών και δωρεάν νομικής συνδρομής σε δεύτερο βαθμό, λαμβανομένων υπόψη των πόρων και των συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με ειδικευμένους τρίτους (άρθρο 21 του κανονισμού AMMR).

Εγγυήσεις για τα παιδιά

Διασφάλιση της ικανότητας σεβασμού των διασφαλίσεων για τα παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων) σε σχέση με την υποδοχή και την κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών στα σύνορα (π.χ. άρθρα 13, 16, 22, 26, 27 και άρθρο 32 παράγραφος 1 της οδηγίας RCD· άρθρο 23 του κανονισμού APR).

Εξέταση του ρόλου και της ενίσχυσης των ικανοτήτων των εθνικών υπηρεσιών προστασίας των παιδιών, για την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος και τη γενικότερη παρακολούθηση.

Αξιολόγηση των υφιστάμενων ικανοτήτων και εξασφάλιση επαρκώς εκπαιδευμένου προσωπικού σε όλες τις διαδικασίες, ιδίως ειδικός σε θέματα αξιολόγησης BIC, αξιολόγησης ευαλωτότητας, προσωπικής συνέντευξης [άρθρο 2 σημείο 13), άρθρο 26 παράγραφος 6, άρθρο 33 παράγραφος 1 της οδηγίας RCD, αιτιολογικές σκέψεις 47 και 61, άρθρο 22 παράγραφος 6, άρθρο 23 του κανονισμού AMMR, άρθρο 22 του κανονισμού APR, άρθρα 33 και 38 του κανονισμού QR].

Επανεξέταση και κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ικανοτήτων με σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση εντός των προθεσμιών και την επίτευξη των στόχων ποιότητας και ένταξης. Εξέταση ζητημάτων προσωπικού, εγκαταστάσεων, υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποδομών (άρθρο 16 της οδηγίας RCD).

Διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκούς ειδικευμένου προσωπικού για τη διεπιστημονική εκτίμηση της ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) (άρθρο 25 του κανονισμού APR).

Διασφάλιση επαρκών και ειδικευμένων εκπροσώπων/επιτρόπων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους σε όλα τα στοιχεία της διαδικασίας, καθώς και εποπτικής ικανότητας· επιδίωξη αδιάλειπτης φροντίδας όταν οι ανήλικοι γίνονται δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (άρθρο 27 της οδηγίας RCD, άρθρο 23 του κανονισμού APR, άρθρο 23 του κανονισμού AMMR, αιτιολογική σκέψη του κανονισμού QR).

Παροχή ικανότητας για συνεχή υποστήριξη και υπηρεσίες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους κατά την ενηλικίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της εξόδου από το σύστημα υποδοχής και της λήψης μέτρων έγκαιρης ένταξης.

Παρακολούθηση

Καθιέρωση της παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων (επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, δαπάνες συντήρησης, διοικητικές ρυθμίσεις, δεσμοί με διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις).

Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις δημοσιονομικές ανάγκες και να προσδιορίζουν τις πηγές χρηματοδότησης (εθνικές ή ενωσιακές) (οριζόντια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία)

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ο FRA θα εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την παρακολούθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Έως το τέλος του 2025, ο EUAA θα καταρτίσει υποδείγματα και υλικό παροχής πληροφοριών.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή σε όλα τα δομικά στοιχεία, δεδομένης της υποχρέωσης διασφάλισης της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα σε ολόκληρο το πλαίσιο εφαρμογής του συμφώνου.

Έγκαιρος εντοπισμός και προσαρμογή των συνθηκών υποδοχής ως βάση για αποτελεσματικότερη ένταξη όσων δικαιούνται διεθνή προστασία.

Αναφορά στη σημασία της στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την ενηλικίωσή τους.

Οριζόντια διάσταση της προστασίας των παιδιών, η οποία ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη και την ενίσχυση ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών με γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού [C(2024) 2680 final].

Δομικό στοιχείο και

γενικοί στόχοι

Απαιτούμενα μέτρα της ΕΕ

Απαιτούμενα μέτρα των κρατών μελών

10. Ένταξη και ενσωμάτωση και νόμιμες οδοί προς την προστασία

Διασφάλιση της αποτελεσματικής πρόσβασης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον κανονισμό QR.

Ενίσχυση των νόμιμων οδών προς την ΕΕ για μια ισορροπημένη προσέγγιση της μετανάστευσης, με την παροχή ασφαλών και νόμιμων οδών προς την προστασία των πλέον ευάλωτων προσφύγων.

Πλαίσιο για την επανεγκατάσταση

Ρυθμιστικά

Η Επιτροπή θα προτείνει και το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την έγκαιρη έγκριση του διετούς σχεδίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους (προς έγκριση ως εκτελεστική πράξη του Συμβουλίου).

Διοικητικά

Σύγκληση της επιτροπής υψηλού επιπέδου για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την επανεγκατάσταση με σκοπό τη διευκόλυνση της ανταλλαγής και τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών.

Οργανισμοί της ΕΕ

EUAA: Το δίκτυο επανεγκατάστασης και εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές, ενισχύει την ανάπτυξη ικανοτήτων και προωθεί τις επιχειρησιακές ανταλλαγές για τα κράτη μέλη και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο EUAA παρέχει επιχειρησιακή στήριξη για την εφαρμογή του κανονισμού EURF (άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού EURF).

Κανονισμός για τις ελάχιστες απαιτήσεις ασύλου

Συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με σκοπό τη διευκόλυνση της εφαρμογής των νέων διατάξεων, κατά περίπτωση, από κοινού μεταξύ των επιτροπών επαφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ασύλου και την υποδοχή.

Οργανισμοί της ΕΕ

Ο EUAA θα καταρτίσει/προσαρμόσει ενημερωτικά φυλλάδια και υλικό, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη της εφαρμογής των νέων κανόνων.

Πλαίσιο για την επανεγκατάσταση

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, εφόσον απαιτείται.

Διοικητικά

Ορισμός εθνικού σημείου επαφής για την εφαρμογή, ιδίως του σχεδίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους (άρθρο 10 παράγραφος 1 του κανονισμού EURF).

Επανεξέταση και προσαρμογή των εθνικών διαδικασιών και πρακτικών για την τήρηση των υποχρεώσεων (π.χ. επαλήθευση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και των λόγων άρνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας εισδοχής).

Ικανότητα

Πρόβλεψη επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία εισδοχής.

Κανονισμός για τις ελάχιστες απαιτήσεις ασύλου

Ρυθμιστικά

Επανεξέταση της ανάγκης προσαρμογής των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων.

Προσαρμογή των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων όπου απαιτείται (π.χ. για τις άδειες διαμονής και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, την ελεύθερη κυκλοφορία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις ρήτρες ίσης μεταχείρισης, τα «βασικά οφέλη» και την παροχή κοινωνικής πρόνοιας υπό τον πιθανό όρο της λήψης μέτρων ένταξης.

Μεταφορά του άρθρου 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο και παράγραφος 3α της οδηγίας 2003/109/ΕΚ (άρθρο 40 του κανονισμού QR).

Διοικητικά

Ορισμός εθνικού σημείου επαφής (άρθρο 37 του κανονισμού QR).

Επανεξέταση και προσαρμογή των διαδικασιών και των ροών εργασίας για την έκδοση αδειών διαμονής και ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να καταστεί δυνατός ο καθορισμός νέων προθεσμιών για την έκδοση· ενιαίοι μορφότυποι και πρότυπα και διάρκεια ισχύος (άρθρα 23-25 του κανονισμού QR).

Επανεξέταση/προσαρμογή της διάρθρωσης των τελών για τις άδειες διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις (άρθρο 24 του κανονισμού QR).

Πρόβλεψη «προσωρινών μέτρων» για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δικαιώματα σε περίπτωση που οι άδειες διαμονής δεν χορηγηθούν εντός των προθεσμιών και λήψη μέτρων για τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας κατά την έκδοση των αδειών (άρθρο 20 παράγραφος 3 του κανονισμού QR).

Επανεξέταση/προσαρμογή των διαδικασιών ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μη επιτρεπόμενη μετακίνηση δικαιούχων διεθνούς προστασίας για τον υπολογισμό της περιόδου διαμονής.

Επανεξέταση/ανάπτυξη ροών εργασίας για την έγκαιρη πρόσβαση σε μέτρα έγκαιρης ένταξης και στήριξη της μετάβασης μετά τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στους αιτούντες.

Επανεξέταση/θέσπιση διαδικασιών για την επικύρωση δεξιοτήτων (δηλαδή την αναγνώριση προηγούμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και τίτλων) (άρθρο 30 του κανονισμού QR). 

Εξέταση του ενδεχομένου χρήσης της ενωσιακής εργαλειοθήκης δεξιοτήτων για υπηκόους τρίτων χωρών.

Διασφάλιση ότι τυχόν υποχρεωτικά μέτρα ένταξης είναι δωρεάν (εκτός εάν ο αιτών/δικαιούχος διαθέτει επαρκή μέσα).

Ορισμός αρχών, παρόχων υπηρεσιών ή σημείων επαφής για την παροχή πληροφοριών, όπως ορίζεται στο παράρτημα 1 (άρθρο 27 του κανονισμού QR).

Ικανότητα

Διασφάλιση της ικανότητας να παρέχονται στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με το καθεστώς τους το συντομότερο δυνατόν μετά τη χορήγησή του και σύμφωνα με το παράρτημα I (άρθρο 22 του κανονισμού QR).

Διασφάλιση της ικανότητας, από την άποψη επάρκειας προσωπικού και εξοπλισμού, για την έκδοση αδειών διαμονής και ταξιδιωτικών εγγράφων εντός προθεσμιών ή πρόβλεψη μέτρων (προσωρινών αδειών) που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε δικαιώματα.

Επανεξέταση και προσαρμογή των ικανοτήτων ανάλογα με τις προβλεπόμενες ανάγκες ώστε να παρέχεται στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας πρόσβαση σε δικαιώματα που σχετίζονται με την ένταξη.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση συμφωνιών συνεργασίας, συμπράξεων και συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, τοπικές και περιφερειακές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και οργανώσεις μεταναστών.

Επανεξέταση των αρχείων εκπαίδευσης και των συμφωνιών ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη κατάρτιση και ο σεβασμός των συμφωνιών εμπιστευτικότητας για όλες τις αρχές και τους οργανισμούς που εμπλέκονται στα ανωτέρω.

Κάλυψη, ιδίως, των ικανοτήτων για:

πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σχετική ίση μεταχείριση με τους ημεδαπούς (άρθρο 28 του κανονισμού QR)

πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά και ενήλικες (άρθρο 29 του κανονισμού QR)

πρόσβαση σε / θέσπιση διαδικασιών για την αναγνώριση των προσόντων και την επικύρωση των δεξιοτήτων (άρθρο 30 του κανονισμού QR)

ίση μεταχείριση με τους ημεδαπούς όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική αρωγή (άρθρο 31 του κανονισμού QR)

ιατρική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους επιλεξιμότητας με τους ημεδαπούς, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς ιατρικής περίθαλψης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (άρθρο 32 του κανονισμού QR)

πρόσβαση σε κατάλυμα υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για άλλους υπηκόους τρίτων χωρών (άρθρο 34 του κανονισμού QR)

κατάλληλα μέτρα ένταξης, ιδίως μαθήματα γλώσσας, αγωγή του πολίτη, προγράμματα ένταξης και επαγγελματική κατάρτιση (άρθρο 35 του κανονισμού QR).

Ορόσημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Επιτροπή θα συγκαλέσει επιτροπή υψηλού επιπέδου για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Έως το 2025, η Επιτροπή θα εγκρίνει πρόταση για το πρώτο σχέδιο της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους (για την περίοδο 2026-2027).

Έως τις 12 Ιουνίου 2026, τα κράτη μέλη θα ορίσουν εθνικό σημείο επαφής για την εφαρμογή του κανονισμού για τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Σχόλια και λειτουργικοί σύνδεσμοι

Διαπαραπομπή δομικού στοιχείου 1 (Eurodac): Η επανεγκατάσταση είναι μία από τις κατηγορίες που πρέπει να μεταφορτωθούν στο Eurodac.

Διαπαραπομπή δομικού στοιχείου 3 (Υποδοχή): αξιοποίηση των μέτρων έγκαιρης ένταξης στο πλαίσιο της οδηγίας RCD για όσους καθίστανται δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.

Συντομογραφίες:

AMMR — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1351 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2021/1147 και (ΕΕ) 2021/1060 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013.

APR — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1348 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τη θέσπιση κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας στην Ένωση και την κατάργηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ.

EUAA — Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο.

EURF — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1350 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τη θέσπιση Πλαισίου της Ένωσης για την Επανεγκατάσταση και την Εισδοχή για Ανθρωπιστικούς Λόγους και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1147.

Eurodac — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1358 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή βιομετρικών δεδομένων προκειμένου να εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι κανονισμοί (ΕΕ) 2024/1351 και (ΕΕ) 2024/1350 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και η οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου και να ταυτοποιούνται οι παρανόμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι ανιθαγενείς και σχετικά με αιτήσεις αντιπαραβολής με τα δεδομένα Eurodac που υποβάλλουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η Ευρωπόλ για σκοπούς επιβολής του νόμου, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1240 και (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 603/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Frontex — Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

QR — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1347 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας, για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

RBPR — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1349 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τη θέσπιση περί επιστροφής διαδικασίας στα σύνορα και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1148.

RCD — Οδηγία (ΕΕ) 2024/1346 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

Κανονισμός για τον έλεγχο διαλογής — Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1356 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) 2017/2226, (ΕΕ) 2018/1240 και (ΕΕ) 2019/817.

Κατάλογος εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της Επιτροπής που πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

Πεδίο εφαρμογής: Πρόκειται για κατάλογο εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της Επιτροπής που προβλέπονται στα νομικά κείμενα του συμφώνου, οι οποίες αποσκοπούν στην προετοιμασία της εφαρμογής του συμφώνου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης αναφορά στις αναγκαίες τροποποιήσεις των υφιστάμενων εκτελεστικών πράξεων. Δεν περιλαμβάνονται πράξεις που προβλέπονται στο πλαίσιο κύκλου (π.χ. εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής στο πλαίσιο του κανονισμού AMMR για τον καθορισμό των κρατών μελών που υφίστανται μεταναστευτική πίεση, διατρέχουν κίνδυνο μεταναστευτικής πίεσης ή αντιμετωπίζουν σημαντική μεταναστευτική κατάσταση, διετές σχέδιο της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους στο πλαίσιο του κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση) ή πράξεις που μπορούν να εκδοθούν σε συγκεκριμένες περιστάσεις (π.χ. εκτελεστικές αποφάσεις δυνάμει του κανονισμού για τις καταστάσεις κρίσης).

Χρονοδιάγραμμα έγκρισης: Εκτός εάν ορίζεται ρητά, τα νομικά κείμενα δεν ορίζουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εν λόγω πράξεων. Ωστόσο, πρέπει να εγκριθούν σε εύθετο χρόνο πριν από την έναρξη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών κειμένων του συμφώνου, μεταξύ άλλων για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προσαρμογή του Dublinet και του Eurodac.

1.Eurodac

1.Εκτελεστική πράξη για τον προσδιορισμό του περιεχομένου των μηνιαίων διασυστημικών στατιστικών (άρθρο 12 παράγραφος 3)

2.Πράξεις που εμπίπτουν σε άλλους κανονισμούς εκτός συμφώνου που πρέπει να τροποποιηθούν λόγω της ενσωμάτωσης του Eurodac στο ευρύτερο πλαίσιο διαλειτουργικότητας

Σύμφωνα με τους κανονισμούς για τη διαλειτουργικότητα 2 :

·C(2021) 4982 και C(2021) 4983 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμοί της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του κεντρικού αποθετηρίου για την υποβολή εκθέσεων και την κατάρτιση στατιστικών (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

·C(2021) 5052 και C(2021) 5053 Εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής για τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών των προφίλ για τους χρήστες της ευρωπαϊκής πύλης αναζήτησης, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac και του κανονισμού για τον έλεγχο διαλογής).

·C(2021) 5620 και C(2021) 5619 Εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής για τη θέσπιση τυποποιημένου εντύπου για την ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τη δημιουργία λευκού συνδέσμου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/817 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

·C(2021) 5988 και C(2021) 5989 Εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής για τη θέσπιση τυποποιημένου εντύπου για την ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τη δημιουργία κόκκινου συνδέσμου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/817 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

·C(2021) 6176 και C(2021) 6174 Εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής για τον καθορισμό των τεχνικών κανόνων για τη δημιουργία συνδέσμων μεταξύ δεδομένων από διαφορετικά συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και το άρθρο 28 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

·C(2022) 4775 και C(2022) 4759 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμοί της Επιτροπής και τα παραρτήματά τους για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον προσδιορισμό περιπτώσεων στις οποίες τα δεδομένα ταυτότητας θεωρούνται ίδια ή παρόμοια για τους σκοπούς του εντοπισμού πολλαπλών ταυτοτήτων (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

·C(2023) 645 και C(2023) 649 Εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής για τον καθορισμό και την ανάπτυξη του προτύπου ενιαίου μορφότυπου μηνυμάτων (UMF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/817 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

Σύμφωνα με τον κανονισμό ETIAS 3 :

·C(2023) 950 Κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση της Επιτροπής για τον καθορισμό των όρων για την αντιστοιχία μεταξύ των δεδομένων που υπάρχουν σε αρχείο, καταχώριση ή φάκελο των άλλων συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στα οποία πραγματοποιήθηκε αναζήτηση, αφενός, και του φακέλου της αίτησης ETIAS, αφετέρου (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac).

Σύμφωνα με τον κανονισμό VIS 4 :

·(Προς έκδοση σύντομα) Κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το εγχειρίδιο διαδικασιών και κανόνων που απαιτούνται για τις αναζητήσεις, επαληθεύσεις και αξιολογήσεις [για θεωρήσεις μικρής διάρκειας, θεωρήσεις μακράς διάρκειας και άδειες διαμονής], η οποία καταρτίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 9η και 22β (τροποποίηση λόγω του κανονισμού Eurodac)

3.Έλεγχος διαλογής

Δυνατότητα («εάν είναι απαραίτητο») έκδοσης εκτελεστικών πράξεων (χρονοδιάγραμμα έκδοσης: ανοικτό, θα αξιολογηθεί αν είναι αναγκαία η έκδοση των εν λόγω εκτελεστικών πράξεων):

·Για τον καθορισμό της λεπτομερούς διαδικασίας και των προδιαγραφών για την ανάκτηση δεδομένων (στο πλαίσιο της ανάκτησης δεδομένων σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα και άλλες μορφές σοβαρών αξιόποινων πράξεων στο ECRIS-TCN) (άρθρο 15 παράγραφος 5)

·Για τον καθορισμό της διαδικασίας συνεργασίας μεταξύ των αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διενέργεια του ελέγχου διαλογής, των εθνικών κεντρικών γραφείων της Ιντερπόλ και των εθνικών μονάδων Ευρωπόλ, αντιστοίχως, με σκοπό τον προσδιορισμό της απειλής για την εσωτερική ασφάλεια (άρθρο 16 παράγραφος 8)

4.Κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου

·Εκτελεστική πράξη για τον υπολογισμό του αριθμού που αντιστοιχεί στην επαρκή ικανότητα κάθε κράτους μέλους και τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού αιτήσεων που ένα κράτος μέλος οφείλει να εξετάζει στο πλαίσιο της διαδικασίας στα σύνορα ανά έτος. (χρονοδιάγραμμα έγκρισης: την πρώτη φορά εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του εν λόγω κανονισμού και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου ανά τρία έτη) (άρθρο 47 παράγραφος 1)

5.Κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης (AMMR)

Εκτελεστικές πράξεις σχετικά με:

·Τον καθορισμό υποδείγματος για τις εθνικές στρατηγικές (άρθρο 7 παράγραφος 6)

·Τον εντοπισμό των μελών της οικογένειας ή των συγγενών του ασυνόδευτου ανηλίκου που ζει στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένου υποδείγματος για την ανταλλαγή των ενδεδειγμένων πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών (άρθρο 23 παράγραφος 7)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για τη διαβούλευση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους (άρθρο 25 παράγραφος 7)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για τη διαβούλευση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί εξάρτησης (άρθρο 34 παράγραφος 4)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για την προετοιμασία και την υποβολή αιτημάτων αναδοχής (άρθρο 39 παράγραφος 3)

·Την κατάρτιση καταλόγων, όπου αναφέρονται τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και οι έμμεσες αποδείξεις για την εφαρμογή των κριτηρίων ευθύνης (άρθρο 40 παράγραφος 4)

·Την κατάρτιση τυποποιημένου εντύπου για τις απαντήσεις σε αιτήματα αναδοχής, συμπεριλαμβανομένων των αιτιολογημένων λόγων σε περίπτωση αρνητικής απάντησης (άρθρο 40 παράγραφος 8)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για την προετοιμασία και την υποβολή κοινοποιήσεων εκ νέου ανάληψης (άρθρο 41 παράγραφος 5)

·Τον καθορισμό του υποδείγματος της άδειας ελεύθερης διέλευσης που θα χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη όταν αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των μεταφορών (άρθρο 46 παράγραφος 1)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για τη διαβούλευση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως σε περίπτωση αναβολής ή καθυστέρησης μεταφορών, μεταφορών κατόπιν αυτόματης αποδοχής, μεταφορών ανηλίκων ή εξαρτώμενων προσώπων και ελεγχόμενων μεταφορών (άρθρο 46 παράγραφος 4)

·Υπόδειγμα για τη μεταφορά των δεδομένων που πρέπει να ανταλλάσσονται πριν από τη μεταφορά (άρθρο 48 παράγραφος 4)

·Κοινό πιστοποιητικό υγείας που είναι αναγκαίο για την ανταλλαγή δεδομένων υγείας πριν από την εκτέλεση μεταφοράς (άρθρο 50 παράγραφος 1)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων και πρακτικών ρυθμίσεων για την ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν την υγεία (άρθρο 50 παράγραφος 5)

·Τη θέσπιση ασφαλών διαύλων ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών των κρατών μελών και μεταξύ των εν λόγω αρχών και του Οργανισμού για το Άσυλο, προκειμένου να διαβιβάζονται οι πληροφορίες, τα βιομετρικά δεδομένα, τα αιτήματα, οι κοινοποιήσεις, οι απαντήσεις και τυχόν άλλη γραπτή αλληλογραφία, και να εξασφαλίζεται ότι οι αποστολείς λαμβάνουν αυτόματα ηλεκτρονική απόδειξη παραλαβής (άρθρο 52 παράγραφος 4)

·Κανόνες για τη λειτουργία των χρηματοδοτικών συνεισφορών (άρθρο 64 παράγραφος 3)

·Τον καθορισμό ενιαίων μεθόδων για την προετοιμασία και την υποβολή πληροφοριών και εγγράφων για τους σκοπούς της μετεγκατάστασης (άρθρο 67 παράγραφος 14)

Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με:

·Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 6 για τους ασυνόδευτους ανηλίκους όσον αφορά:

1.την ταυτοποίηση μελών της οικογένειας, αδελφών ή συγγενών των ασυνόδευτων ανηλίκων·

2.τα κριτήρια για τη διαπίστωση της ύπαρξης αποδεδειγμένων οικογενειακών δεσμών·

3.τα κριτήρια εκτίμησης της ικανότητας συγγενούς να φροντίζει ασυνόδευτο ανήλικο, μεταξύ άλλων και όταν τα μέλη της οικογένειας, οι αδελφοί ή οι συγγενείς του ασυνόδευτου ανηλίκου διαμένουν σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη.

·Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 3 για τα εξαρτώμενα πρόσωπα όσον αφορά:

1.τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να εκτιμηθεί η σχέση εξάρτησης·

2.τα κριτήρια για τη διαπίστωση της ύπαρξης αποδεδειγμένων οικογενειακών δεσμών·

3.τα κριτήρια εκτίμησης της ικανότητας του ενδιαφερόμενου προσώπου να φροντίζει το εξαρτώμενο πρόσωπο·

4.και τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να εκτιμηθεί η ανικανότητα του ενδιαφερόμενου προσώπου μετακίνησης επί σημαντικό χρονικό διάστημα.

(1)

Πρόκειται για τα πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει ο eu-LISA και τα οποία καθορίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του κεντρικού συστήματος (στον ιστότοπο του eu-LISA) και των εθνικών συστημάτων στα κράτη μέλη. 

(2)

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/817 για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα των συνόρων και θεωρήσεων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2017/2226, (ΕΕ) 2018/1240, (ΕΕ) 2018/1726 και (ΕΕ) 2018/1861 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και των αποφάσεων 2004/512/ΕΚ και 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου· και κανονισμός (ΕΕ) 2019/818 για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, του ασύλου και της μετανάστευσης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1726, (ΕΕ) 2018/1862 και (ΕΕ) 2019/816.

(3)

 Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1077/2011, (ΕΕ) αριθ. 515/2014, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2016/1624 και (ΕΕ) 2017/2226.

(4)

 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (Κανονισμός VIS).