Βρυξέλλες, 10.10.2024

COM(2024) 448 final

2024/0247(NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 1 (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας (στο εξής: ΦΠΑ) ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 20 Μαρτίου 2024, η Αυστρία ζήτησε την άδεια να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας ΦΠΑ, με σκοπό την εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγαθά και υπηρεσίες των οποίων το ποσοστό χρησιμοποίησης από τον υποκείμενο στον φόρο για ιδιωτική χρήση ή για τις ανάγκες του προσωπικού του ή γενικότερα για μη επιχειρηματικούς σκοπούς ή μη οικονομικές δραστηριότητες είναι υψηλότερο του 90 %. Το αίτημα συνοδευόταν από έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω ειδικού μέτρου, η οποία περιείχε επανεξέταση του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 2 της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου 2 , όπως τροποποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1779 του Συμβουλίου 3 .

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 16ης Μαΐου 2024, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Αυστρία. Με επιστολή της 17ης Μαΐου 2024, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Αυστρία ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στο άρθρο 168 της οδηγίας ΦΠΑ προβλέπεται ότι ο υποκείμενος στον φόρο έχει το δικαίωμα να εκπίπτει τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγορές που πραγματοποιούνται και υπηρεσίες που λαμβάνονται για τις ανάγκες των φορολογούμενων πράξεών του. Στο άρθρο 168α παράγραφος 1 της οδηγίας ΦΠΑ προβλέπεται ότι ο ΦΠΑ που βαρύνει τις δαπάνες που συνδέονται με ακίνητο το οποίο αποτελεί μέρος της περιουσίας της επιχείρησης υποκειμένου στον φόρο και το οποίο χρησιμοποιείται από αυτόν ταυτόχρονα και για επιχειρηματικούς και για μη επιχειρηματικούς σκοπούς μπορεί να εκπίπτει μόνον κατ’ αναλογία του ποσοστού της χρησιμοποίησης του ακινήτου για τους σκοπούς των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Δυνάμει του άρθρου 168α παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη δύνανται επίσης να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα για τις δαπάνες που συνδέονται με άλλα αγαθά τα οποία αποτελούν μέρος της περιουσίας της επιχείρησης όπως αυτά ορίζουν.

Δυνάμει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, εφόσον έχουν λάβει έγκριση από το Συμβούλιο.

Η Αυστρία ζήτησε την άδεια να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας ΦΠΑ, ώστε να της επιτραπεί να εξαιρεί πλήρως από το δικαίωμα έκπτωσης τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγαθά και υπηρεσίες των οποίων το ποσοστό χρησιμοποίησής τους από υποκείμενο στον φόρο για ιδιωτική χρήση ή για μη επιχειρηματικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των μη οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι υψηλότερο του 90 %.

Το εν λόγω ειδικό μέτρο εγκρίθηκε αρχικά για την Αυστρία με την απόφαση 2004/866/ΕΚ του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2004 4 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και εκ νέου με την εκτελεστική απόφαση 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2009 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα είχε παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με την εκτελεστική απόφαση 2012/705/ΕΕ του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2012 5 , έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2428 του Συμβουλίου, της 10ης Δεκεμβρίου 2015 6 , έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1487 του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018 7 , και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1779 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2021.

Με το παρόν αίτημά της, η Αυστρία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η εφαρμογή του ειδικού μέτρου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την απλούστευση της είσπραξης του ΦΠΑ, δεδομένου ότι μειώνει το διοικητικό κόστος και αυξάνει την ασφάλεια δικαίου τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους. Όταν η χρήση των αγαθών και των υπηρεσιών για επιχειρηματικούς σκοπούς αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο από 10 %, δεν είναι ανάγκη να προσδιορίζεται η πραγματική χρήση. Σε διαφορετική περίπτωση, η ιδιωτική χρήση θα έπρεπε να τεκμηριώνεται και να προσδιορίζεται και να υπόκειται σε φορολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 26 της οδηγίας ΦΠΑ. Η ορθή φορολόγηση της ιδιωτικής χρήσης θα πρέπει να ελέγχεται από τη φορολογική διοίκηση. Χάρη στο ειδικό μέτρο, είναι δυνατό να αποφευχθεί η λήψη εκτεταμένων μέτρων τεκμηρίωσης, παρακολούθησης και επαλήθευσης, με αποτέλεσμα την ελάφρυνση του φόρτου τόσο για τις φορολογικές αρχές όσο και για τους φορολογούμενους.

Επιπλέον, ελάχιστες μεταβολές της αναλογίας μεταξύ ιδιωτικής και επιχειρηματικής χρήσης ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας που χρησιμοποιείται μόνο οριακά για επιχειρηματικούς σκοπούς θα οδηγούσαν σε διακανονισμό της έκπτωσης του ΦΠΑ. Αυτός ο ήσσονος σημασίας διακανονισμός θα ήταν δυσανάλογος, τόσο από την πλευρά του φορολογουμένου όσο και από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης.

Η Αυστρία επισημαίνει περαιτέρω ότι το ειδικό μέτρο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό για την πρόληψη της φοροδιαφυγής ή της φοροαποφυγής, καθώς αποτρέπει την αδικαιολόγητη και δόλια έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών. Το ειδικό μέτρο συμβάλλει στην ενίσχυση της δικαιοσύνης μέσω της πρόληψης στρεβλώσεων που οφείλονται σε αδικαιολόγητα ταμειακά πλεονεκτήματα που αποκομίζει ο υποκείμενος στον φόρο ο οποίος χρησιμοποιεί ένα αγαθό ή μια υπηρεσία μόνο οριακά για επιχειρηματικούς σκοπούς και ο οποίος έχει δικαίωμα να εκπίπτει τον ΦΠΑ για αυτή την ήσσονος σημασίας επιχειρηματική χρήση σε σχέση με τον υποκείμενο στον φόρο που χρησιμοποιεί το αγαθό ή την υπηρεσία αποκλειστικά για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλε η Αυστρία, από την επανεξέταση του ελάχιστου ποσοστού επιχειρηματικής χρήσης αγαθών και υπηρεσιών που απαιτείται για την έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών προκύπτει ότι το όριο του 10 % για επιχειρηματικούς σκοπούς είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό ποσό του ΦΠΑ που πράγματι εισπράττεται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει αρνητικά τους ενωσιακούς ίδιους πόρους από τον ΦΠΑ.

Με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η Αυστρία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατανομή 10% / 90% μεταξύ επιχειρηματικής και μη επιχειρηματικής χρήσης εξακολουθεί να αποτελεί στέρεη βάση για τον προσδιορισμό των πράξεων σε σχέση με τις οποίες η επιχειρηματική χρήση μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Κατά συνέπεια, το εν λόγω ειδικό μέτρο διευκολύνει το έργο τόσο της φορολογικής διοίκησης όσο και των επιχειρήσεων, καθώς δεν χρειάζεται παρακολούθηση της μετέπειτα χρήσης των αγαθών και των υπηρεσιών επί των οποίων εφαρμόστηκε η εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο απόκτησής τους, ιδίως όσον αφορά την πιθανή φορολόγηση της ιδιωτικής χρήσης σύμφωνα με τα άρθρα 16 ή 26 της οδηγίας ΦΠΑ ή τον διακανονισμό των εκπτώσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άρθρων 184 έως 192 της εν λόγω οδηγίας. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η παράταση του ειδικού μέτρου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε παράταση θα πρέπει να περιορίζεται χρονικά, ώστε να εκτιμάται κατά πόσον το ειδικό μέτρο είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό και κατά πόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι συνθήκες στις οποίες έχει βασιστεί η παρέκκλιση. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθεί η παρέκκλιση έως το τέλος του 2027 και, σε περίπτωση που η Αυστρία επιδιώξει νέα παράταση μετά το 2027, να της ζητηθεί να συνυποβάλει με το αίτημα παράτασης, το αργότερο στις 31 Μαρτίου 2027, έκθεση που να περιλαμβάνει επανεξέταση του εφαρμοζόμενου ποσοστού κατανομής μεταξύ επιχειρηματικής και μη επιχειρηματικής χρήσης, στην οποία βασίζεται η εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης.

 

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Ανάλογη παρέκκλιση όσον αφορά την εξαίρεση του ΦΠΑ επί των εισροών για αγαθά και υπηρεσίες από το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ όταν το ποσοστό χρησιμοποίησής τους για τις ιδιωτικές ανάγκες του υποκείμενου στον φόρο ή του προσωπικού του, ή γενικότερα για μη επιχειρηματικούς σκοπούς ή μη οικονομικές δραστηριότητες, είναι υψηλότερο του 90 %, έχει εγκριθεί και για άλλο κράτος μέλος (Γερμανία 8 ).

Το άρθρο 176 της οδηγίας ΦΠΑ ορίζει ότι το Συμβούλιο καθορίζει τις δαπάνες οι οποίες δεν παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ. Έως τότε, επιτρέπεται στα κράτη μέλη να διατηρήσουν τις εξαιρέσεις που εφαρμόζονταν την 1η Ιανουαρίου 1979. Συνεπώς, υπάρχει ένας αριθμός διατάξεων «αναστολής» που περιορίζουν το δικαίωμα έκπτωσης για τους υποκείμενους στον φόρο.

Κατά παρέκκλιση από προηγούμενες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις κατηγορίες δαπανών που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμό όσον αφορά το δικαίωμα έκπτωσης 9 , η εν λόγω παρέκκλιση είναι σκόπιμη εν αναμονή της εναρμόνισης των εν λόγω κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.

Συνεπώς, το προτεινόμενο ειδικό μέτρο είναι σύμφωνο με τις υφιστάμενες διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Λαμβανομένης υπόψη της διάταξης της οδηγίας ΦΠΑ στην οποία βασίζεται η πρόταση, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και δεν συνιστά υποχρέωση.

Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ και την πρόληψη ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η παρέκκλιση είναι επίσης χρονικά περιορισμένη και θα πρέπει να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ειδικού μέτρου σε περίπτωση που η Αυστρία επιθυμεί να παρατείνει το ειδικό μέτρο.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ως νομική πράξη προτείνεται η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

Βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, παρέκκλιση από τις κοινές διατάξεις περί ΦΠΑ είναι δυνατή μόνο κατόπιν έγκρισης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Καταλληλότερη νομική πράξη είναι η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, διότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε αίτημα της Αυστρίας και αφορά μόνο το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Δεν υπήρξε ανάγκη εξωτερικής εμπειρογνωσίας.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου έχει σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ επιτρέποντας στην Αυστρία να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο που της επιτρέπει να εξαιρεί πλήρως από το δικαίωμα έκπτωσης τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγαθά και υπηρεσίες όταν το ποσοστό χρησιμοποίησής τους από υποκείμενο στον φόρο για ιδιωτική χρήση ή για μη επιχειρηματικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των μη οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι υψηλότερο του 90 %.

Σύμφωνα με την Αυστρία, το ειδικό μέτρο μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και τη φορολογική διοίκηση, καθώς δεν χρειάζεται παρακολούθηση της μετέπειτα χρήσης των αγαθών και των υπηρεσιών επί των οποίων εφαρμόστηκε η εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο απόκτησής τους, ιδίως όσον αφορά την πιθανή φορολόγηση της ιδιωτικής χρήσης ή τον διακανονισμό των εκπτώσεων.

Η αιτούμενη ελάχιστη χρήση αγαθών κατά τουλάχιστον 10 % για επιχειρηματικούς σκοπούς ώστε να επιτρέπεται η έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών είναι σχετικά χαμηλή. Σύμφωνα με την Αυστρία, η παράταση του εν λόγω ειδικού μέτρου θα έχει, επομένως, μικρή μόνο επίπτωση στο συνολικό ποσό των εσόδων από τον ΦΠΑ που εισπράττονται στο τελικό στάδιο της κατανάλωσης και, συνεπώς, δεν επηρεάζει αρνητικά τους ενωσιακούς ίδιους πόρους από τον ΦΠΑ.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πρόταση περιορίζεται χρονικά και περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος, η οποία έχει καθοριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Σε περίπτωση που η Αυστρία εξετάσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ειδικού μέτρου πέραν του 2027, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2027, έκθεση για την εφαρμογή του ειδικού μέτρου η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε, συνοδευόμενη από το αίτημα παράτασης.

2024/0247 (NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 10 , και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ διέπουν το δικαίωμα των υποκειμένων στον φόρο προς έκπτωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που επιβάλλεται σε αγαθά που τους παραδίδονται και υπηρεσίες που τους παρέχονται για τις ανάγκες των φορολογητέων πράξεών τους.

(2)Με την εκτελεστική απόφαση 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου 11 επιτράπηκε στην Αυστρία να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ προκειμένου να εξαιρεί πλήρως από το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγαθά και υπηρεσίες όταν το ποσοστό χρησιμοποίησής τους για τις ιδιωτικές ανάγκες του υποκείμενου στον φόρο ή του προσωπικού του υποκείμενου στον φόρο, ή γενικότερα για μη επιχειρηματικούς σκοπούς ή μη οικονομικές δραστηριότητες, είναι
υψηλότερο του 90 % (στο εξής: ειδικό μέτρο). Η άδεια εφαρμογής του ειδικού μέτρου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

(3)Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε από την Επιτροπή στις 20 Μαρτίου 2024, η Αυστρία ζήτησε την άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, να συνεχίσει να εφαρμόζει το ειδικό μέτρο.

(4)Σύμφωνα με το άρθρο 2 της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου, η Αυστρία υπέβαλε, μαζί με το αίτημα παράτασης, έκθεση για την εφαρμογή του ειδικού μέτρου, η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ.

(5)Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή διαβίβασε το αίτημα που υποβλήθηκε από την Αυστρία στα άλλα κράτη μέλη με επιστολή της 16ης Μαΐου 2024.

(6)Με επιστολή της 17ης Μαΐου 2024, η Επιτροπή κοινοποίησε στην Αυστρία ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκτίμηση του αιτήματος.

(7)Σύμφωνα με την Αυστρία, το ειδικό μέτρο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό για την απλούστευση της είσπραξης του ΦΠΑ και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Το ειδικό μέτρο μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και τη φορολογική διοίκηση, καθώς δεν χρειάζεται παρακολούθηση της μετέπειτα χρήσης των αγαθών και των υπηρεσιών επί των οποίων εφαρμόστηκε η εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο απόκτησής τους.

(8)Με βάση την έκθεση που υπέβαλε η Αυστρία, το ελάχιστο ποσοστό κατανομής 10 % της επιχειρηματικής χρήσης αγαθών και υπηρεσιών που απαιτείται για την έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό ποσό του ΦΠΑ που πράγματι εισπράττεται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης.

(9)Λαμβάνοντας υπόψη τον θετικό αντίκτυπο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση, η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμο να παραταθεί το ειδικό μέτρο.

(10)Το ειδικό μέτρο θα πρέπει να περιορίζεται στον αναγκαίο χρόνο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του και της καταλληλότητας του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ. Θα πρέπει, συνεπώς, να επιτραπεί στην Αυστρία να συνεχίσει να εφαρμόζει το ειδικό μέτρο για περαιτέρω χρονικό διάστημα τριών ετών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

(11)Το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τους επιδιωκόμενους στόχους, δηλαδή την απλούστευση των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, δεδομένου ότι περιορίζεται ως προς τον χρόνο και το πεδίο εφαρμογής.

(12)Σε περίπτωση που η Αυστρία κρίνει αναγκαία την παράταση του ειδικού μέτρου πέραν του 2027, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου 2027, συνοδευόμενο από έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ειδικού μέτρου η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε.

(13)Το ειδικό μέτρο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

(14)Συνεπώς, η εκτελεστική απόφαση 2009/1013/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 2 της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Κάθε αίτημα για την παράταση του μέτρου παρέκκλισης που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση υποβάλλεται στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου 2027.

Κάθε τέτοιο αίτημα συνοδεύεται από έκθεση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού κατανομής που εφαρμόστηκε επί του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ βάσει της παρούσας απόφασης.».

Άρθρο 2

H παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο/Η Πρόεδρος

(1)    ΕΕ 347 της 11.12.2006, σ. 1.
(2)    Εκτελεστική απόφαση 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2009, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας, ΕΕ L 348 της 29.12.2009, σ. 21.
(3)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1779 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2021, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 360 της 11.10.2021, σ. 120.
(4)    Απόφαση 2004/388/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2004, που εξουσιοδοτεί τη Δημοκρατία της Αυστρίας να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 17 της έκτης οδηγίας 77/388/ΕΟΚ περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με τους φόρους κύκλου εργασιών, ΕΕ L 371 της 18.12.2004, σ. 47 .
(5)    Εκτελεστική απόφαση 2012/705/ΕΕ του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2012, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/791/ΕΚ και της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ ώστε να επιτραπεί στη Γερμανία και στην Αυστρία, αντιστοίχως, να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 319 της 16.11.2012, σ. 8 .
(6)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2428 του Συμβουλίου, της 10ης Δεκεμβρίου 2015, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/791/ΕΚ και της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ ώστε να επιτραπεί στη Γερμανία και στην Αυστρία, αντιστοίχως, να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 334 της 22.12.2015, σ. 8 .
(7)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1487 του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2009/1013/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 251 της 5.10.2018, σ. 33 .
(8)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1776 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2021, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/791/ΕΚ, με την οποία επιτρέπεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 360 της 11.10.2021, σ. 112 .
(9)    COM(2004) 728 final — Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που τροποποιεί την οδηγία 77/388/ΕΟΚ με σκοπό την απλούστευση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το φόρο προστιθεμένης αξίας (ΕΕ C 24 της 29.1.2005, σ. 10), που αποσύρθηκε στις 21 Μαΐου 2014 (ΕΕ C 153 της 21. 5. 2014, σ. 3).
(10)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/112/oj .
(11)    Εκτελεστική απόφαση 2009/1013/ΕΕ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2009, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Αυστρίας να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας, ( ΕΕ L 348 της 29.12.2009, σ. 21 , ELI:   http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2009/1013/oj ).