Βρυξέλλες, 26.8.2024

COM(2024) 386 final

2024/0213(NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2025 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (στο εξής: βασικός κανονισμός για την ΚΑΠ) 1 , η εκμετάλλευση των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (στο εξής: ΜΒΑ). Σημαντικό μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι ο ετήσιος καθορισμός αλιευτικών δυνατοτήτων με τη μορφή συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (στο εξής: «TAC») και ποσοστώσεων.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου (MAP) για τη Βαλτική θάλασσα 2 προσδιορίζει περαιτέρω τους στόχους για το εύρος των τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας. Αυτά τα εύρη χρησιμοποιούνται στην παρούσα πρόταση για την επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και, ειδικότερα, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ΜΒΑ.

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025 όσον αφορά τα πιο σημαντικά, από εμπορικής άποψης, αποθέματα ιχθύων στη Βαλτική θάλασσα. Αποσκοπεί επίσης στη ρύθμιση της θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας στον βαθμό που απαιτείται για τη διατήρηση των αποθεμάτων ιχθύων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό. Για την απλούστευση και αποσαφήνιση των ετήσιων αποφάσεων για τα TAC και τις ποσοστώσεις, οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική θάλασσα καθορίζονται, από το 2006 και μετά, με χωριστό κανονισμό.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση καθορίζει TAC και ποσοστώσεις σε επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ και του πολυετούς σχεδίου.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πρόταση συνάδει με τις λοιπές πολιτικές της Ένωσης, ιδίως δε με τις πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ).

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ. Συνεπώς, δεν έχει εφαρμογή η αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Με την παρούσα πρόταση κατανέμονται αλιευτικές δυνατότητες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους στόχους του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ και του πολυετούς σχεδίου. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφοι 6 και 7 και το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, τα κράτη μέλη αποφασίζουν, σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που καθορίζονται στα εν λόγω άρθρα, τον τρόπο κατανομής των αλιευτικών δυνατοτήτων που τους παραχωρούνται στα σκάφη που φέρουν τη σημαία τους. Συνεπώς, τα κράτη μέλη μπορούν να διαθέτουν την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια κατά την κατανομή των παραχωρηθέντων TAC, σύμφωνα με το κοινωνικό/οικονομικό υπόδειγμα που προτιμούν για την εκμετάλλευση των αλιευτικών δυνατοτήτων που τους έχουν κατανεμηθεί βάσει της πρότασης.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ο κανονισμός θεωρείται η πλέον κατάλληλη πράξη διότι καθιστά δυνατό τον καθορισμό απαιτήσεων που ισχύουν άμεσα για τα κράτη μέλη και τις σχετικές επιχειρήσεις. Τούτο θα συμβάλει στην έγκαιρη και εναρμονισμένη εφαρμογή των απαιτήσεων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών (ιδίως μέσω του γνωμοδοτικού συμβουλίου «Βαλτική Θάλασσα») με βάση την ανακοίνωσή της με τίτλο «Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και κατευθύνσεις για το 2025» [COM(2024) 235 final]. Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) παρείχε την επιστημονική βάση της πρότασης. Οι προκαταρκτικές απόψεις που διατυπώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη για το σύνολο των σχετικών αποθεμάτων ιχθύων ελήφθησαν υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο εφόσον δεν βρίσκονται σε διάσταση με τις υφιστάμενες πολιτικές ούτε προκαλούν υποβάθμιση της κατάστασης των ευπαθών πόρων.

Η επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με τους περιορισμούς των αλιευμάτων και την κατάσταση των αποθεμάτων αποτέλεσε επίσης αντικείμενο διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη στο περιφερειακό φόρουμ BALTFISH τον Ιούνιο του 2024.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη του ICES, η επιστημονική γνωμοδότηση του οποίου στηρίζεται σε πλαίσιο γνωμοδοτήσεων που έχουν αναπτύξει οι ομάδες εμπειρογνωμόνων και οι φορείς λήψης αποφάσεών του και εκδίδεται σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης που έχει συναφθεί με την Επιτροπή.

Η Ένωση ζητεί κάθε έτος επιστημονικές γνωμοδοτήσεις από το ICES σχετικά με την κατάσταση σημαντικών ιχθυαποθεμάτων. Η γνωμοδότηση καλύπτει όλα τα αποθέματα της Βαλτικής και προτείνει TAC για τα σημαντικότερα από εμπορική άποψη αποθέματα 3 .

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση η οποία συνίσταται στην κατάλληλη προσαρμογή και διατήρηση του επιπέδου αλίευσης ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Με την πάροδο του χρόνου, η προσέγγιση αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα: i) σταθερή αλιευτική πίεση· ii) υψηλότερες ποσοστώσεις· και, ως εκ τούτου, iii) βελτίωση των εισοδημάτων των αλιέων και των οικογενειών τους. Οι αυξημένες εκφορτώσεις αναμένεται να ωφελήσουν: τον αλιευτικό κλάδο, τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες, τον κλάδο μεταποίησης και λιανικής, καθώς και τους υπόλοιπους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική και την ερασιτεχνική αλιεία. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονιστεί η σχέση μεταξύ της βιώσιμης αλιείας και ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες, ιδίως το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιεία 4 .

Η παρούσα πρόταση επιδιώκει την αποφυγή βραχυπρόθεσμων προσεγγίσεων υπέρ της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Ως εκ τούτου, λαμβάνονται υπόψη οι πρωτοβουλίες των ενδιαφερόμενων μερών και των γνωμοδοτικών συμβουλίων, εφόσον έχουν επανεξεταστεί θετικά από το ICES και/ή την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ). Η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ βασίστηκε σε εκτίμηση επιπτώσεων [SEC(2011) 891] στην οποία κρίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της ΜΒΑ αποτελεί μεν απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, οι εν λόγω τρεις στόχοι δεν μπορούν ωστόσο να επιτευχθούν μεμονωμένα.

Μέχρι το 2019, χάρη στις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα, η θνησιμότητα λόγω αλιείας για όλα τα αποθέματα για τα οποία υπάρχει γνωμοδότηση για τη ΜΒΑ μπόρεσε να ευθυγραμμιστεί με τα εύρη τιμών της ΜΒΑ, τη στιγμή του καθορισμού των TAC, με εξαίρεση τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής. Επίσης, χάρη στις αποφάσεις αυτές, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε τόσο η ανασύσταση των αποθεμάτων όσο και η εξισορρόπηση της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ωστόσο, το 2019 διαπιστώθηκε ότι ο γάδος της Ανατολικής Βαλτικής υφίστατο σοβαρή πίεση. Οι εκτιμήσεις του ICES έχουν έκτοτε επισημάνει ότι το απόθεμα αυτό θα παραμείνει πιθανότατα κάτω από το σημείο αναφοράς διατήρησης Blim κατά τα επόμενα έτη. Το 2021 διαπιστώθηκε ότι και το απόθεμα γάδου της Δυτικής Βαλτικής βρισκόταν επίσης επί πολλά έτη κάτω από το σημείο αναφοράς διατήρησης Blim, το δε ICES επισήμανε ότι αρκετοί πληθυσμοί σολομού επίσης δεν βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Έως το 2020 το ICES εκτίμησε ότι η βιομάζα της ρέγγας της Κεντρικής Βαλτικής βρισκόταν κάτω από το σημείο αναφοράς Btrigger. Από το 2023 το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα κυμαίνεται στην πραγματικότητα περίπου στο Blim από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κάτω από το Blim εδώ και αρκετά έτη. Όσον αφορά το 2024, η βιομάζα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από το Blim. Το ICES ανέβαλε τη γνωμοδότησή του για τη ρέγγα του Βοθνιακού Κόλπου για τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, αλλά, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES για το 2023, η βιομάζα κυμαίνεται από το 2021 κάτω από το όριο Btrigger. Η βιομάζα της παπαλίνας έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το όριο Btrigger. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για την επίτευξη και τη διατήρηση της ΜΒΑ για το σύνολο των αποθεμάτων της Βαλτικής Θάλασσας.

Το ICES δημοσίευσε την επιστημονική γνωμοδότησή του για τα διάφορα αποθέματα της Βαλτικής στις 31 Μαΐου 2024, με εξαίρεση τη ρέγγα του Βοθνιακού Κόλπου, για την οποία η γνωμοδότηση αναβλήθηκε. Στη γνωμοδότησή του, το ICES εκτιμά ότι: i) η βιομάζα της ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής και του γάδου της Ανατολικής και της Δυτικής Βαλτικής παραμένει κάτω από το Blim· ii) η βιομάζα της ρέγγας της Κεντρικής Βαλτικής κυμαίνεται πάνω από το Blim αλλά παραμένει κάτω από το Btrigger. Η γνωμοδότηση για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής και τον σολομό του Κόλπου της Φινλανδίας βασίζεται στην προληπτική προσέγγιση. Για τα υπόλοιπα έξι αποθέματα διατυπώθηκε η ακόλουθη γνωμοδότηση για τη ΜΒΑ:

·η παπαλίνα, η ρέγγα του Κόλπου της Ρίγας και το φασί Ατλαντικού εκτιμάται ότι κυμαίνονται πάνω από το Btrigger·

·η ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάτω από το Btrigger·

·η ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάτω από το Blim·

·η κατάσταση των διαφόρων πληθυσμών σολομού στην κύρια λεκάνη εκτιμάται ότι εξακολουθεί να ποικίλλει έντονα (μεταξύ κάτω του Rlim και άνω του RMSY).

Συνεπώς, προτείνεται να διατηρηθεί η προσέγγιση που επελέγη για τον σολομό στην κύρια λεκάνη, με παράλληλη μείωση του TAC κατά – 36 % σε σύγκριση με το 2024. Η πρόταση θα μειώσει τις αλιευτικές δυνατότητες για τον σολομό του Κόλπου της Φινλανδίας κατά – 20 % και για την παπαλίνα κατά – 42 % σε σύγκριση με το 2024, ενώ θα τις αυξήσει για τη ρέγγα του Κόλπου της Ρίγας κατά + 20 % και την ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής κατά + 108 % σε σύγκριση με το 2024. Η πρόταση θα διατηρήσει αμετάβλητες τις αλιευτικές δυνατότητες για το φασί Ατλαντικού. Οι κατανομές παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τον γάδο της Ανατολικής και Δυτικής Βαλτικής και για τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής θα μειωθούν κατά – 68 %, – 73 % και – 50 % αντίστοιχα.

Η πρόταση δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις αλιευτικές δυνατότητες για τη ρέγγα του Βοθνιακού Κόλπου, οπότε ο αντίκτυπος της πρότασης στον συνολικό όγκο των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025 δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο παρόν στάδιο.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η πρόταση παραμένει ευέλικτη στην εφαρμογή των μηχανισμών ανταλλαγής ποσοστώσεων οι οποίοι έχουν ήδη καθοριστεί σε κανονισμούς προηγούμενων ετών σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική θάλασσα. Δεν προτείνονται νέοι κανόνες ή νέες διοικητικές διαδικασίες για τις ενωσιακές ή εθνικές δημόσιες αρχές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον διοικητικό φόρτο.

Η πρόταση αφορά ετήσιο κανονισμό που ισχύει για το 2025. Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνει ρήτρα αναθεώρησης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η παρακολούθηση και η συμμόρφωση θα διασφαλιστούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου 5 .

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Με την πρόταση καθορίζονται, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων ή ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2025.

Προκειμένου να καθοριστούν οι ποσοστώσεις της Ένωσης για τα αποθέματα στα οποία έχει μερίδιο η Ρωσική Ομοσπονδία, οι αντίστοιχες ποσότητες που αντιστοιχούν στο ιστορικό μερίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα εν λόγω αποθέματα αφαιρέθηκαν από τα προτεινόμενα κατά τη γνωμοδότηση του ICES αλιεύματα. Τα TAC και οι ποσοστώσεις που κατανέμονται στα κράτη μέλη παρατίθενται στο παράρτημα της πρότασης.

Όσον αφορά τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, λόγω περιορισμένων εισαγόμενων δεδομένων και ζητημάτων με το υπόδειγμα εκτίμησης, το ICES υποβάθμισε την εκτίμηση σε προληπτική γνωμοδότηση κατηγορίας 3 6 . Για 6ο συνεχόμενο έτος, το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα γάδου της Ανατολικής Βαλτικής. Το ICES δεν είναι πλέον σε θέση να προσδιορίσει τα περισσότερα από τα σημεία αναφοράς διατήρησης για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, αλλά εκτιμά ότι το μέγεθος του αποθέματος βρίσκεται κάτω από το Blim το 2024 και ότι θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα κάτω από το όριο αυτό, ακόμη και χωρίς καμία απολύτως αλιευτική δραστηριότητα. Επιπλέον, το ICES θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για είσοδο στο απόθεμα είναι αναξιόπιστες, αλλά ότι οι τάσεις όσον αφορά τη βιομάζα και τη θνησιμότητα λόγω αλιείας συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις. Λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει από το 2019 να απαγορευθεί η στοχευμένη αλιεία και να θεσπίσει διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες (εποχιακή απαγόρευση κατά την περίοδο αναπαραγωγής και απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας). Τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν έχουν διαρκέσει όσο απαιτείται για να βελτιώσουν την κατάσταση των αποθεμάτων και, ως εκ τούτου, η πρόταση αποσκοπεί στη διατήρησή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του πολυετούς σχεδίου και το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του εν λόγω κανονισμού. Όσον αφορά το επίπεδο TAC, το ICES δημοσίευσε το 2019 δύο ειδικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου της Ανατολικής Βαλτικής σε άλλους τύπους αλιείας, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου σε όλους τους τύπους αλιείας, αλλά το ICES δεν μπόρεσε να τα προσδιορίσει ποσοτικά 7 . Ως εκ τούτου, τα TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων από το 2019 έχουν καθοριστεί σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σενάριο ορίου παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που υποδεικνύει το ICES. Το 2024 το ICES επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να προσδιορίσει ποσοτικά τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα 8 . Χωρίς την κατανομή παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γάδου της Ανατολικής Βαλτικής, όλοι οι τύποι αλιείας στην περιοχή διαχείρισης του γάδου της Ανατολικής Βαλτικής θα πρέπει να απαγορευτούν. Προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την εν λόγω συνολική απαγόρευση και ελλείψει πρόσθετων πληροφοριών, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής σε 191 τόνους, που αντιστοιχεί στο επίπεδο των αναφερόμενων εκφορτώσεων στην περιοχή διαχείρισης του γάδου της Ανατολικής Βαλτικής το 2023.

Όσον αφορά τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής, το 2024 το ICES υποβάθμισε την εκτίμησή του σε προληπτική γνωμοδότηση κατηγορίας 3 και παρείχε γνωμοδοτήσεις για πολύ χαμηλά επίπεδα αλιευμάτων για το 2024 και το 2025 9 . Η βιομάζα αποθέματος κυμαίνεται κάτω από το Blim για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 15 ετών. Ως εκ τούτου, από το 2021 το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορευθεί η στοχευμένη αλιεία και να θεσπίσει διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες (εποχιακή απαγόρευση κατά την περίοδο αναπαραγωγής και απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας). Τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν έχουν διαρκέσει όσο απαιτείται για να επιτύχουν βελτίωση της κατάστασης των αποθεμάτων και, ως εκ τούτου, η πρόταση αποσκοπεί στη διατήρησή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του πολυετούς σχεδίου και το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του εν λόγω κανονισμού. Όσον αφορά το επίπεδο TAC, το ICES δεν έχει μπορέσει έως τώρα να προσδιορίσει ποσοτικά το επίπεδο των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γάδου της Δυτικής Βαλτικής σε άλλους τύπους αλιείας, αλλά υπάρχουν παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου της Δυτικής Βαλτικής σε όλους τους άλλους τύπους αλιείας 10 . Χωρίς την κατανομή παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γάδου της Δυτικής Βαλτικής, όλοι οι τύποι αλιείας στην περιοχή διαχείρισης του γάδου της Δυτικής Βαλτικής θα πρέπει να απαγορευτούν. Προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την εν λόγω συνολική απαγόρευση και ελλείψει πρόσθετων πληροφοριών, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής σε 93 τόνους, που αντιστοιχεί στο επίπεδο των αναφερόμενων εκφορτώσεων στην περιοχή διαχείρισης του γάδου της Δυτικής Βαλτικής το 2023.

Όσον αφορά το φασί Ατλαντικού, το TAC αποτελεί συνδυασμό: i) της γνωμοδότησης ΜΒΑ για το απόθεμα στις υποδιαιρέσεις 21 έως 23· και ii) της γνωμοδότησης ΜΒΑ για το απόθεμα στις υποδιαιρέσεις 24 έως 32, την οποία η οποία το ICES αναβάθμισε το 2022 σε γνωμοδότηση ΜΒΑ κατηγορίας δεδομένων ICES 2 11 . Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES για το 2025, σημειώθηκε εξαιρετικά υψηλή είσοδος και στα δύο αυτά αποθέματα για αρκετά έτη από το 2019 και μετά. Επιπλέον, από το 2020-2021 οι συνολικές εκφορτώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ οι απορρίψεις έχουν αυξηθεί. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλών ειδών δεδομένου ότι ο γάδος είναι αναπόφευκτο παρεμπίπτον αλίευμα όταν αλιεύεται φασί Ατλαντικού και τα επίπεδα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων μπορεί να είναι σημαντικά, παρότι τα πιο επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία αναμένεται να καταστούν υποχρεωτικά το 2025 μέσω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής. Ελλείψει πρόσθετων πληροφοριών από το ICES και προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας συνέχισης αυτών των στοχευμένων τύπων αλιείας φασιού Ατλαντικού και της ελαχιστοποίησης των σχετικών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γάδου της Βαλτικής, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 του πολυετούς σχεδίου και να διατηρηθεί αμετάβλητο το επίπεδό του.

Όσον αφορά τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής, στη γνωμοδότησή του για το 2025 το ICES μείωσε σημαντικά το μέγεθος του αποθέματος και εκτιμά ότι, παρότι έχει αυξηθεί από το 2023, βρίσκεται μόλις στο 60 % του Blim το 2024 12 . Το ICES εκτιμά επίσης ότι η βιομάζα θα παραμείνει κάτω από το Blim τουλάχιστον έως το 2026, ακόμη και χωρίς καμία απολύτως αλιευτική δραστηριότητα. Η είσοδος στο απόθεμα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εδώ και περίπου 10 έτη. Δεδομένου ότι κανένα από τα σενάρια για τα αλιεύματα δεν θα αυξήσει τη βιομάζα της ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής πάνω από το Blim το 2026, το ICES επαναλαμβάνει στη γνωμοδότησή του, για έβδομο συνεχές έτος, τη σύσταση για μηδενικά αλιεύματα. Από το 2021, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να απαγορευθεί η στοχευμένη αλιεία, με εξαίρεση την αλιεία για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς και την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, και να καθοριστεί TAC για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα προκειμένου να αποφευχθεί η περιοριστική ποσόστωση για άλλους τύπους αλιείας. Τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν έχουν διαρκέσει ακόμη όσο απαιτείται για να επιτύχουν τη βελτίωση της κατάστασης των αποθεμάτων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 και το άρθρο 5 παράγραφος 2 του πολυετούς σχεδίου, να διατηρηθεί η απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας και να καταργηθεί η εξαίρεση για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας. Όσον αφορά το επίπεδο TAC, το ICES δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να προσδιορίσει ποσοτικά το επίπεδο των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής σε άλλους τύπους αλιείας, αλλά υπάρχουν παρεμπίπτοντα αλιεύματα ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής σε στοχευμένους τύπους αλιείας παπαλίνας 13 . Προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας παπαλίνας στην περιοχή διαχείρισης της ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής και ελλείψει πρόσθετων πληροφοριών, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής σε 394 τόνους.

Το ICES ανέβαλε την εκτίμησή του για τη ρέγγα του Βοθνιακού Κόλπου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024. Ως εκ τούτου, οι αλιευτικές δυνατότητες για το εν λόγω απόθεμα στην παρούσα πρόταση αναγράφονται ως «pm» (pro memoria). Μόλις καταστούν διαθέσιμες οι πλέον πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, η παρούσα πρόταση θα επικαιροποιηθεί μέσω ανεπίσημου εγγράφου των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Όσον αφορά τη ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής, η κατάσταση της βιομάζας του αποθέματος είναι αβέβαιη από το 2020. Ως εκ τούτου, το ICES εκπόνησε μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης το 2023. Το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα κυμαινόταν κάτω από το Blim κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 30 ετών, συμπεριλαμβανομένου του 2023, αλλά σημείωσε αύξηση πάνω από το Blim το 2024 14 . Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη των αποθεμάτων καταλήγει σε γνωμοδότηση για τα αλιεύματα σύμφωνα με την οποία το TAC σχεδόν τριπλασιάζεται σε σύγκριση με το 2024. Ωστόσο, οι προβλέψεις βασίζονται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για είσοδο στο απόθεμα και το ICES δηλώνει ρητά ότι είναι αβέβαιες. Επιπλέον, ακόμη και στο πλαίσιο αυτών των αισιόδοξων εκτιμήσεων για είσοδο στο απόθεμα και χωρίς καμία απολύτως αλιευτική δραστηριότητα, η πιθανότητα το απόθεμα να παραμείνει κάτω από το Btrigger το 2026 εξακολουθεί να είναι 55 %. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του πολυετούς σχεδίου, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC στο χαμηλότερο σημείο του FMSY.

Όσον αφορά τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας 15 , το απόθεμα υπερβαίνει την τιμή ΜΒΑ Btrigger και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό του TAC σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του πολυετούς σχεδίου.

Όσον αφορά την παπαλίνα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES για το 2025, η βιομάζα του αποθέματος εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το Btrigger, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ιστορικά χαμηλής εισόδου στο απόθεμα από το 2021 16 . Το ICES τονίζει επίσης ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των αποθεμάτων βασίζονται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για είσοδο στο απόθεμα, με αποτέλεσμα η βιομάζα του αποθέματος ενδεχομένως να μειωθεί κάτω από το Btrigger εάν η πραγματική είσοδος στο απόθεμα ήταν χαμηλότερη. Επιπρόσθετα, τα σενάρια αλιευμάτων του εύρους τιμών FMSY δεν διασφαλίζουν ότι η πιθανότητα πτώσης του αποθέματος κάτω από το Blim είναι μικρότερη από 5 %. Επομένως, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC κάτω από το χαμηλότερο σημείο του FMSY, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του πολυετούς σχεδίου.

Όσον αφορά τα ποτάμια αποθέματα σολομού, ήδη από τη δεκαετία του 1990, αν όχι πιο πριν, το ICES δήλωνε ότι η κατάσταση των αποθεμάτων αυτών στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας ήταν ανομοιογενής, καθώς ορισμένα ποτάμια αποθέματα σολομού βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ άλλα όχι. Έπειτα από μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης, το ICES δήλωσε από τη γνωμοδότησή του για το 2022 ότι θα πρέπει να παύσει κάθε εμπορική και ερασιτεχνική αλιεία σολομού στην κύρια λεκάνη, διότι αποτελεί εγγενώς μεικτό τύπο αλιείας σολομού από όλα τα ποτάμια αποθέματα. Επομένως, το ICES εξέτασε επίσης ταυτόχρονα ότι η συνέχιση της υφιστάμενης στοχευμένης αλιείας σε ορισμένες βόρειες παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια της θερινής μετανάστευσης σολομού θα εξακολουθούσε να είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, από το 2021 το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη στοχευμένη αλιεία σολομού στην κύρια λεκάνη και να καθορίσει το TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, με εξαίρεση την αλιεία για επιστημονικούς σκοπούς, διατηρώντας παράλληλα ανοικτή τη στοχευμένη αλιεία σολομού κατά τη θερινή περίοδο στις σχετικές βόρειες παράκτιες περιοχές. Από το 2021 το Συμβούλιο έχει επίσης θεσπίσει περαιτέρω διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες (απαγόρευση της χρήσης παραγαδιών και της αλιείας θαλάσσιας πέστροφας εκτός των παράκτιων περιοχών· ημερήσιο όριο αλιεύματος για έναν σολομό που έχει υποστεί αποκοπή λιπώδους πτερυγίου ανά αλιέα στις περισσότερες περιοχές). Η γνωμοδότηση του ICES για το 2025 ακολουθεί την ίδια προσέγγιση με τα προηγούμενα έτη 17 . Το ICES θεωρεί ότι η στοχευμένη αλιεία σολομού υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου στη θάλασσα Ώλαντ και στον Βοθνιακό Κόλπο (υποδιαιρέσεις ICES 29Β και 30), αλλά θα πρέπει να μειωθεί το επίπεδο των συνιστώμενων μέγιστων αλιευμάτων. Το ICES αναφέρει επίσης ότι το ποσοστό επιβίωσης των άγριων νεαρών σολομών μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2021 (το οποίο μπορεί να αποτελεί ακόμη και υπερεκτίμηση) και ότι η εκτίμηση για το 2022 είναι αβέβαιη. Επιπλέον, η σειρά αναπαραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά από το 2021 και συγκεκριμένα το 2023 ήταν η χαμηλότερη με μεγάλη διαφορά στη χρονοσειρά (μόλις το ένα τρίτο περίπου του 10ετούς μέσου όρου) για τον πιο παραγωγικό ποτάμιο απόθεμα σολομού. Τέλος, το ICES εκτιμά ότι η θνησιμότητα του άγριου σολομού μετά την ελευθέρωση στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας με συρτή για σολομούς που έχουν υποστεί αποκοπή λιπώδους πτερυγίου (δηλαδή εκτρεφόμενους) είναι 25 %, με αποτέλεσμα περίπου 2 000 νεκρούς άγριους σολομούς. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του εν λόγω κανονισμού, τα εξής: i) να επιτραπεί η στοχευμένη εμπορική παράκτια θερινή αλιεία του σολομού στις υποδιαιρέσεις ICES 29Β έως 31· ii) να προσαρμοστεί το TAC στο επίπεδο που συνιστά το ICES· iii) να διατηρηθούν τα ισχύοντα διορθωτικά μέτρα· iv) να διατηρηθεί η περιορισμένη ευελιξία μεταξύ των περιοχών ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση των δυνατοτήτων παράκτιας αλιείας στην υποδιαίρεση ICES 32· και v) να διακοπεί η δυνατότητα ερασιτεχνικής αλιείας σολομού, εκτός από τη διάρκεια της θερινής περιόδου στις παράκτιες περιοχές στις υποδιαιρέσεις ICES 29Β έως 31.

Όσον αφορά τον σολομό στον Κόλπο της Φινλανδίας, το ICES εξέδωσε προληπτική γνωμοδότηση για το 2025 18 . Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει TAC σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ. Με βάση την προηγούμενη κατανάλωση ποσοστώσεων, η Επιτροπή προτείνει να διατηρηθεί η περιορισμένη ευελιξία μεταξύ των περιοχών για τα δύο TAC σολομού.

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου θεσπίζονται περαιτέρω όροι για την ετήσια διαχείριση των TAC, περιλαμβανομένων, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4, διατάξεων όσον αφορά την ευελιξία για τα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά και αναλυτικά TAC αντίστοιχα. Το άρθρο 2 προβλέπει ότι το Συμβούλιο, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, πρέπει να αποφασίζει σε ποια αποθέματα δεν θα εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4, ιδίως με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων. Η Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθεί η ευελιξία από έτος σε έτος σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 για τα αναλυτικά αποθέματα με βιομάζα κάτω του Blim και για τα προληπτικά αποθέματα για τα οποία το ICES συνιστά είτε μηδενικά αλιεύματα είτε αναστολή της στοχευμένης αλιείας. Το άρθρο 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ θεσπίζει επίσης μηχανισμό ευελιξίας από έτος σε έτος για όλα τα αποθέματα που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την αρχή της ορθολογικής και υπεύθυνης εκμετάλλευσης των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας και θα δυσχέραινε την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζονται μόνο εάν τα κράτη μέλη δεν κάνουν χρήση της ευελιξίας από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ. Επιπλέον, η ευελιξία από έτος σε έτος για τις ποσοστώσεις βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού θα πρέπει επίσης να αποκλείεται εάν αυτό υπονομεύει την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, ιδίως για: i) αναλυτικά αποθέματα με βιομάζα κάτω του Blim για τα οποία επιτρέπονται μόνο παρεμπίπτοντα αλιεύματα ή αλιεία για επιστημονικούς σκοπούς· και ii) για προληπτικά αποθέματα για τα οποία θα επιτρέπονται μόνο οι εν λόγω τύποι αλιείας.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου για τον καθορισμό TAC για το σύκο Νορβηγίας, η αλιευτική περίοδος του οποίου αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2024. Το επίπεδο των TAC αναγράφεται ως «pm» (pro memoria) εν αναμονή της δημοσίευσης της γνωμοδότησης του ICES που προβλέπεται για την 11η Οκτωβρίου του 2024 και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

2024/0213 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2025 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Το Συμβούλιο πρόκειται να θεσπίσει μέτρα για τον καθορισμό και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όρων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές τις αλιευτικές δυνατότητες, ανάλογα με την περίπτωση. Βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 19 , οι αλιευτικές δυνατότητες απαιτείται να καθορίζονται σύμφωνα με τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) που παρατίθενται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σχετική σταθερότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων κάθε κράτους μέλους για κάθε απόθεμα ή τύπο αλιείας.

(2)Συνεπώς, τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) θα πρέπει να καθορίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, λαμβανομένων υπόψη των βιολογικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, με παράλληλη εξασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης μεταξύ των αλιευτικών κλάδων, καθώς και λαμβανομένων υπόψη των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

(3)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 20 θεσπίζει πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, το εν λόγω σχέδιο αποσκοπεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίοι απαριθμούνται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Ειδικότερα, το σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να αποφέρουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ). Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης να συμβάλει ώστε οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες μακροπρόθεσμα και η διαχείρισή τους να γίνεται με τρόπο συμβατό με τον στόχο της επίτευξης οικονομικών και κοινωνικών οφελών καθώς και οφελών για την απασχόληση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα επισιτιστικών πόρων. Οι στόχοι αυτοί, όπως προσδιορίζονται περαιτέρω στο άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, περιλαμβάνουν την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για βιώσιμη και ανταγωνιστική αλιεία, αλιευτική και μεταποιητική βιομηχανία, καθώς και χερσαίες δραστηριότητες που συνδέονται με την αλιεία. Επιπλέον, αποσκοπούν στην εξασφάλιση επαρκούς επιπέδου διαβίωσης για όσους εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη την παράκτια αλιεία και τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

(4)Στις 31 Μαΐου 2024 το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (στο εξής: ICES) δημοσίευσε την ετήσια γνωμοδότησή του σχετικά με τα αποθέματα της Βαλτικής Θάλασσας για το 2025. Σύμφωνα με το ICES, η συντριπτική πλειονότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα παρουσιάζει τουλάχιστον κάποιο βαθμό ανάμειξης μεταξύ των αποθεμάτων. Η ανάμειξη αυτή αφορά τόσο τα αποθέματα που τελούν υπό τη διαχείριση TAC όσο και τα αποθέματα που δεν τελούν υπό τη διαχείριση TAC. Ο σημαντικότερος βαθμός ανάμειξης παρατηρείται μεταξύ πελαγικών και βενθοπελαγικών ειδών αντίστοιχα.

(5)Για το 2025, το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής, γάδου της Ανατολικής Βαλτικής και σολομού στις υποδιαιρέσεις ICES 22-31. Επιπλέον, το ICES συνιστά χαμηλά επίπεδα αλιευμάτων για τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής για το 2025. Επομένως, εάν τα TAC για τα εν λόγω αποθέματα καθορίζονταν στα συνιστώμενα από το ICES επίπεδα, η υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων των εν λόγω αποθεμάτων στους μεικτούς τύπους αλιείας, θα οδηγούσε στο φαινόμενο των ειδών με περιοριστική ποσόστωση. Ο γάδος αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα σε όλους τους τύπους αλιείας, η ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα στο πλαίσιο στοχευμένου τύπου αλιείας παπαλίνας και ο σολομός μπορεί να αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα σε πολλούς τύπους αλιείας. Μια κατάσταση περιοριστικής ποσόστωσης θα επηρέαζε ιδιαίτερα τα σκάφη που αλιεύουν πλατύψαρα και παπαλίνα, αναγκάζοντάς τα ενδεχομένως να διακόψουν τις αλιευτικές δραστηριότητες το 2025, με αποτέλεσμα την πρόωρη απαγόρευση των εν λόγω τύπων αλιείας. Με βάση τα στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου αγοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA), η αξία πρώτης πώλησης της αλιείας φασιού Ατλαντικού και παπαλίνας, των οποίων η αλίευση επιτρέπεται εντός των ορίων των προτεινόμενων TAC και τα οποία αναμένεται να αλιευθούν στη σχετική αντίστοιχη περιοχή, εκτιμάται σε 19,9 εκατ. EUR και 0,4 εκατ. EUR αντίστοιχα. Πολλοί τύποι αλιείας, κυρίως η παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας για είδη που δεν τελούν υπό τη διαχείριση TAC, θα πρέπει επίσης να διακόψουν τις αλιευτικές δραστηριότητες το 2025. Προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση της αλιείας, λόγω των δυνητικά σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που θα είχε η αντίθετη περίπτωση, και στην ανάγκη επίτευξης καλής βιολογικής κατάστασης των εν λόγω αποθεμάτων, και λαμβανομένης υπόψη της δυσκολίας της αλίευσης όλων των αποθεμάτων στο πλαίσιο μεικτού τύπου αλιείας με επίτευξη ΜΒΑ, ενδείκνυται η διατήρηση των TAC αποκλειστικά για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα για τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής, τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής και τον σολομό της κυρίας λεκάνης.

(6)Όσον αφορά το απόθεμα γάδου της Ανατολικής Βαλτικής, το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα για το εν λόγω απόθεμα το 2025 για 6ο συνεχόμενο έτος. Επιπλέον, το ICES υποβάθμισε την εκτίμησή του σε προληπτική εκτίμηση κατηγορίας 3 λόγω περιορισμένων δεδομένων και ασυνεπειών σε ορισμένες εκτιμήσεις βάσει μοντέλων. Ωστόσο, το ICES παραμένει πεπεισμένο για τις τάσεις βιομάζας του αποθέματος γάδου της Ανατολικής Βαλτικής, οι οποίες παρουσίασαν ελαφρά αύξηση. Η βιομάζα του αποθέματος αναπαραγωγής παραμένει πάντως πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς διατήρησης (Blim), κάτω από το οποίο ενδέχεται να υπάρχει μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139 και το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, ενδείκνυται να διατηρηθεί η αναστολή της στοχευμένης αλιείας και άλλα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θα πρέπει επίσης να καθοριστούν σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προέκυπταν από τον μηδενισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων.

(7)Όσον αφορά το απόθεμα γάδου της Δυτικής Βαλτικής, το ICES υποβάθμισε τη γνωμοδότησή του πέρυσι σε προληπτική γνωμοδότηση λόγω συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων στη γνωμοδότηση και συνέστησε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλιευμάτων για το 2024 και το 2025. Επιπλέον, το ICES εκτίμησε ότι το 2021 το απόθεμα μειώθηκε κάτω από το Blim πριν από 15 έτη και έκτοτε παρέμεινε κάτω από το εν λόγω σημείο αναφοράς διατήρησης, με αποτέλεσμα να σημειώσει ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2022. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139 και το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, ενδείκνυται να διατηρηθεί η αναστολή της στοχευμένης αλιείας και άλλα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θα πρέπει επίσης να καθοριστούν σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προέκυπταν από τον μηδενισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων.

(8)Όσον αφορά τον σολομό στις υποδιαιρέσεις ICES 22 έως 31, το ICES διατήρησε τη γνωμοδότησή του για μηδενικά αλιεύματα, εξετάζοντας παράλληλα για το 2025 τη δυνατότητα συνέχισης της στοχευμένης εμπορικής και ερασιτεχνικής παράκτιας θερινής αλιείας και πάλι στην περιοχή βόρεια του γεωγραφικού πλάτους 59° 30′ Β (υποδιαιρέσεις ICES 29Β έως 31) σε σύγκριση με την υποδιαίρεση ICES 31 το 2024. Ωστόσο, το ICES μείωσε τη γνωμοδότησή του για τα αλιεύματα, διότι η επιβίωση του νεαρού σολομού μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2021 και είναι αβέβαιη για το 2022, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του αποθέματος. Επίσης, η σειρά αναπαραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά από το 2021, και το 2023 ήταν η χαμηλότερη στη χρονοσειρά για το μακράν πιο παραγωγικό ποτάμιο απόθεμα σολομού. Επιπλέον, υπάρχει επίσης θνησιμότητα του άγριου σολομού μετά την ελευθέρωση στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας για σολομό που έχει υποστεί αποκοπή λιπώδους πτερυγίου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για την ΚΑΠ, είναι σκόπιμο να προσαρμοστούν η αλιευτική περιοχή και το επίπεδο των αλιευτικών δυνατοτήτων σε σύγκριση με το 2024 σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES, και να διατηρηθούν τα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά, ενώ παράλληλα να καταργηθεί η δυνατότητα ερασιτεχνικής αλιείας εκτός από την παράκτια θερινή αλιεία βόρεια του γεωγραφικού πλάτους 59° 30′ Β.

(9)Για να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση των παράκτιων αλιευτικών δυνατοτήτων για τον σολομό στην υποδιαίρεση ICES 32, ενδείκνυται να διατηρηθεί η περιορισμένη ευελιξία μεταξύ των περιοχών για τον σολομό ανάμεσα στις υποδιαιρέσεις ICES 22 έως 31 και την υποδιαίρεση ICES 32 που θεσπίστηκε το 2019.

(10)Η απαγόρευση της αλιείας θαλάσσιας πέστροφας πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης και ο περιορισμός των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων της θαλάσσιας πέστροφας στο 3 % των συνδυασμένων αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση των μέχρι πρότινος υψηλών επιπέδων εσφαλμένων αναφορών αλιευμάτων στην αλιεία σολομού, ιδίως ως αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί ώστε να συνεχιστεί η διασφάλιση χαμηλών επιπέδων εσφαλμένων αναφορών.

(11)Τα μέτρα για την ερασιτεχνική αλιεία γάδου και σολομού, καθώς και τα μέτρα για τη διατήρηση των αποθεμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού θα πρέπει να ισχύουν με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

(12)[θέση για τη ρέγγα του Βοθνιακού Κόλπου].

(13)Όσον αφορά τη ρέγγα της Δυτικής Βαλτικής, το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα για το εν λόγω απόθεμα για 7ο συνεχόμενο έτος. Το ICES αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιομάζα του αποθέματος αναπαραγωγής προς τα κάτω για τα προηγούμενα έτη και εκτιμά ότι η βιομάζα εξακολουθεί να ανέρχεται μόλις στο 60 % του Blim το 2024, ακόμη και αν αυξάνεται συνεχώς από το 2020. Επιπλέον, η είσοδος στο απόθεμα παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η βιομάζα δεν αναμένεται να ανακάμψει πάνω από το Blim το 2026. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 και το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο να διατηρηθεί η αναστολή της στοχευόμενης αλιείας και να καταργηθεί η εξαίρεση για τους αλιείς μικρής κλίμακας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 2 παράγραφος 5 στοιχεία γ) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θα πρέπει επίσης να καθοριστούν σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα προέκυπταν από τον μηδενισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων.

(14)Όσον αφορά τη ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής, το ICES εκτιμά ότι το απόθεμα κυμαινόταν κάτω από το Blim κατά τα περισσότερα από τα προηγούμενα 30 έτη. Για το 2024 το ICES εκτιμά ότι, λόγω της αύξησης του βάρους ανά ηλικία και της έντονης εισόδου στο απόθεμα το 2022, το απόθεμα αυξήθηκε πάνω από το Blim, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του Btrigger. Η γνωμοδότηση για τα αλιεύματα προβλέπει αύξηση σε σύγκριση με το 2024, αλλά το ICES υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις για την είσοδο στο απόθεμα για το 2023 και το 2024 είναι αβέβαιες. Επιπλέον, η πιθανότητα το απόθεμα να παραμείνει κάτω από το Btrigger το 2026 εξακολουθεί να είναι 55 % ακόμη και χωρίς καμία απολύτως αλιευτική δραστηριότητα και παρά τις εκτιμώμενες θετικές προβλέψεις. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο να καθοριστούν αναλόγως οι αλιευτικές δυνατότητες.

(15)Όσον αφορά τη ρέγγα του Κόλπου της Ρίγας, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα κυμαίνεται πάνω από το Btrigger, η δε αλιευτική πίεση βρίσκεται στο FMSY. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο να καθοριστούν αναλόγως οι αλιευτικές δυνατότητες.

(16)Όσον αφορά το φασί Ατλαντικού, σύμφωνα με το ICES, ο γάδος αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα κατά την αλιεία φασιού Ατλαντικού. Επιπλέον, το ποσοστό απορρίψεων φασιού Ατλαντικού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη οι εν λόγω παράγοντες και να καθοριστούν αναλόγως οι αλιευτικές δυνατότητες για το φασί Ατλαντικού.

(17)Όσον αφορά την παπαλίνα, το ICES εκτιμά ότι, ενώ η βιομάζα εξακολουθεί να υπερβαίνει το Btrigger, η βιομάζα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των ιστορικά χαμηλών εισόδων στο απόθεμα από το 2021 και μετά. Επιπλέον, το ICES υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μια αισιόδοξη και αβέβαιη εκτίμηση για την είσοδο στο απόθεμα. Επιπρόσθετα, κανένα από τα σενάρια αλιευμάτων εντός του εύρους τιμών FMSY δεν διασφαλίζει ότι η πιθανότητα η βιομάζα του αποθέματος να σημειώσει πτώση κάτω από το Blim το 2026 είναι μικρότερη από 5 %. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο να καθοριστούν αναλόγως οι αλιευτικές δυνατότητες.

(18)Η χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό υπόκειται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου 21 , και ιδίως στο άρθρο 33 σχετικά με την καταγραφή των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας και στο άρθρο 34 σχετικά με την κοινοποίηση στην Επιτροπή των στοιχείων σχετικά με την εξάντληση των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει τους κωδικούς που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη κατά την αποστολή στοιχείων στην Επιτροπή σχετικά με τις εκφορτώσεις αποθεμάτων που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.

(19)Τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου 22 προβλέπουν ευελιξία από έτος σε έτος για ποσοστώσεις που αφορούν αποθέματα τα οποία υπόκεινται σε προληπτικά και αναλυτικά TAC. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού, το Συμβούλιο, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, αποφασίζει σε ποια αποθέματα δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4, ιδίως με βάση τη βιολογική κατάστασή τους. Επιπρόσθετα, το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 εισήγαγε τον μηχανισμό ευελιξίας από έτος σε έτος για όλα τα αποθέματα που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, η ευελιξία από έτος σε έτος για ποσοστώσεις δυνάμει των άρθρων 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σωρευτικά. Επιπλέον, η ευελιξία από έτος σε έτος δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 θα πρέπει, κατά περίπτωση, να αποκλείεται με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων.

(20)Η βιομάζα του γάδου της Ανατολικής Βαλτικής, του γάδου της Δυτικής Βαλτικής και της ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής βρίσκεται κάτω από το Blim. Για όλα αυτά τα αποθέματα επιτρέπονται μόνο τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και η επιστημονική αλιεία το 2025. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της σχετικά χαμηλής ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος της Βαλτικής Θάλασσας, τα κράτη μέλη που διαθέτουν μερίδιο ποσόστωσης των σχετικών TAC έχουν δεσμευτεί να μην εφαρμόσουν το 2025 στα εν λόγω αποθέματα την ευελιξία από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, ώστε τα αλιεύματα να μην υπερβούν τα σχετικά TAC το 2025. Περαιτέρω, νότια του γεωγραφικού πλάτους 59° 30′ Β, η βιομάζα του συνόλου σχεδόν των ποτάμιων αποθεμάτων σολομού βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο αναφοράς για την παραγωγή νεαρών σολομών (Rlim) και επιτρέπονται μόνο τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και η επιστημονική αλιεία το 2025. Συνεπώς, τα σχετικά κράτη μέλη έχουν αναλάβει παρόμοια δέσμευση για την ευελιξία από έτος σε έτος όσον αφορά τα αλιεύματα σολομού της κύριας λεκάνης το 2025.

(21)[θέση για το σύκο Νορβηγίας: Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου 23 καθορίζει αλιευτικές δυνατότητες για το σύκο Νορβηγίας έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 στη διαίρεση ICES 3a (Skagerrak-Kattegat), στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a (Βόρεια Θάλασσα). Η περίοδος αλίευσης του σύκου Νορβηγίας είναι από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Οκτωβρίου. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη της αλιείας την 1η Νοεμβρίου 2024, με βάση νέες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αναγκαίο να καθοριστεί προσωρινό TAC για το σύκο Νορβηγίας στη διαίρεση ICES 3a, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a από την 1η Νοεμβρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Αυτό το προσωρινό TAC θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES που δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2024.]

(22)[θέση για άλλες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου].

(23)Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(24)Για να αποφευχθεί η διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύκο Νορβηγίας στο Skagerrak-Kattegat και στη Βόρεια Θάλασσα για λόγους σαφήνειας από την 1η Νοεμβρίου 2024 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, διότι αυτή είναι η αλιευτική περίοδος για το σύκο Νορβηγίας. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά τη δημοσίευση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Με τον παρόντα κανονισμό καθορίζονται, για το 2025, οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων και τροποποιούνται ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα που καθορίζονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/257.

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής

1.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα αλιευτικά σκάφη της Ένωσης που ασκούν δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα.

2.Εφαρμόζεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία, όπου αυτή αναφέρεται ρητά στις συναφείς διατάξεις.

Άρθρο 3
Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«υποδιαίρεση»: υποδιαίρεση της Βαλτικής θάλασσας, του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), όπως ορίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 218/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 ·

2)«συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα (TAC)»:

α)σε τύπους αλιείας που υπόκεινται στην εξαίρεση από την υποχρέωση εκφόρτωσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφοι 4 έως 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να εκφορτώνεται από κάθε απόθεμα ετησίως·

β)σε όλους τους άλλους τύπους αλιείας, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να αλιεύεται από κάθε απόθεμα ετησίως·

3)«ποσόστωση»: η αναλογία του TAC που διατίθεται στην Ένωση, σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα·

4)«ερασιτεχνική αλιεία»: οι μη εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες, όπως για αναψυχή, τουρισμό ή αθλητισμό, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται εκμετάλλευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων·

5)«αναλυτική εκτίμηση»: ποσοτική αξιολόγηση των τάσεων που παρουσιάζει συγκεκριμένο απόθεμα, βασιζόμενη σε δεδομένα σχετικά με τη βιολογία και την εκμετάλλευση του αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων υποκατάστατων μεταβλητών, η ποιότητα των οποίων έχει κριθεί από την επιστημονική εξέταση επαρκής για την παροχή επιστημονικών γνωμοδοτήσεων·

6)«αναλυτικό TAC»: TAC για το οποίο υπάρχει αναλυτική εκτίμηση·

7)«προληπτικό TAC»: TAC για το οποίο δεν υπάρχει αναλυτική εκτίμηση και για το οποίο υπάρχει εκτίμηση με βάση την προληπτική προσέγγιση ή για το οποίο δεν υπάρχει εκτίμηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 4
TAC και κατανομές

Τα TAC, οι ποσοστώσεις και, κατά περίπτωση, τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτά, καθορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 5
Ειδικές διατάξεις σχετικά με την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων

1.Η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών, η οποία προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, δεν θίγει:

α)τις ανταλλαγές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

β)τις μειώσεις και τις ανακατανομές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·

γ)τις πρόσθετες εκφορτώσεις που επιτρέπονται βάσει του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

δ)τις ποσότητες που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και μεταφέρονται δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

ε)τις μειώσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα άρθρα 105, 106 και 107 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

2.Τα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά ή αναλυτικά TAC για τους σκοπούς της διαχείρισης των TAC από έτος σε έτος και των ποσοστώσεων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

3.Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζεται στα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικό TAC, το δε άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 καθώς και το άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού εφαρμόζονται στα αποθέματα που υπόκεινται σε αναλυτικό TAC.

4.Τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζονται όταν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί τη δυνατότητα ευελιξίας από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Άρθρο 6
Όροι για την εκφόρτωση κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων

Τα αποθέματα του είδους εκτός στόχου που βρίσκονται εντός ασφαλούς βιολογικού ορίου που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, στα οποία εφαρμόζεται η παρέκκλιση από την υποχρέωση καταλογισμού των αλιευμάτων στις αντίστοιχες ποσοστώσεις, προσδιορίζονται στον σχετικό πίνακα TAC στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 7
Απαγορεύσεις για την προστασία της αναπαραγωγής γάδου

1.Απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε είδος αλιευτικού εργαλείου στις υποδιαιρέσεις 25 και 26 από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου.

2.Η απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 ·

β)ενωσιακά αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, τα οποία αλιεύουν με απλάδια, δίχτυα εμπλοκής ή μανωμένα δίχτυα, παραγάδια βυθού, παραγάδια, παρασυρόμενα παραγάδια, καλαμίδια, πεταχτάρια και καθετές ή παρόμοια σταθερά εργαλεία, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 20 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές·

γ)ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στην υποδιαίρεση 25 για τα πελαγικά αποθέματα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο, με τη χρήση εργαλείων με μέγεθος ματιών 45 mm ή μικρότερο, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 50 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές και των οποίων οι εκφορτώσεις έχουν υποστεί διαλογή.

3.Απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε είδος αλιευτικού εργαλείου στις υποδιαιρέσεις 22 και 23 από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου και στην υποδιαίρεση 24 από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου.

4.Η απαγόρευση της παραγράφου 3 δεν ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών, εφόσον οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241·

β)ενωσιακά αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, τα οποία αλιεύουν με απλάδια, δίχτυα εμπλοκής ή μανωμένα δίχτυα, παραγάδια βυθού, παραγάδια, παρασυρόμενα παραγάδια, καλαμίδια, πεταχτάρια και καθετές ή παρόμοια σταθερά εργαλεία, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 20 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές·

γ)ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στην υποδιαίρεση 24 για τα πελαγικά αποθέματα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο, με τη χρήση εργαλείων με μέγεθος ματιών 45 mm ή μικρότερο, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 40 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές και των οποίων οι εκφορτώσεις έχουν υποστεί διαλογή·

δ)ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν με δράγες για δίθυρα μαλάκια στην υποδιαίρεση 22 σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο από 20 μέτρα σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές.

5.Οι πλοίαρχοι ενωσιακών αλιευτικών σκαφών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) ή γ) και στην παράγραφο 4 στοιχείο β), γ) ή δ), μεριμνούν ώστε οι αλιευτικές τους δραστηριότητες να μπορούν να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή από τις αρχές ελέγχου του αρμόδιου κράτους μέλους.

Άρθρο 8
Μέτρα σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία γάδου στις υποδιαιρέσεις 22 έως 26

Η ερασιτεχνική αλιεία γάδου απαγορεύεται στις υποδιαιρέσεις 22 έως 26.

Άρθρο 9
Μέτρα σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία σολομού στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31

1.Η ερασιτεχνική αλιεία σολομού απαγορεύεται στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31. Κάθε δείγμα σολομού που αλιεύεται εκ παραδρομής ελευθερώνεται αμέσως στη θάλασσα.

2.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σολομού βόρεια του γεωγραφικού πλάτους 59° 30′ Β στην υποδιαίρεση 31 από την 1η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου σε περιοχές εντός τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.

3.Το παρόν άρθρο ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Άρθρο 10
Μέτρα σχετικά με τη διατήρηση των αποθεμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού στις υποδιαιρέσεις 22 έως 32

1.Ενωσιακά αλιευτικά σκάφη δεν αλιεύουν θαλάσσια πέστροφα πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στις υποδιαιρέσεις 22 έως 32. Κατά την αλιεία σολομού πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στην υποδιαίρεση 32, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θαλάσσιας πέστροφας δεν υπερβαίνουν το 3 % των συνολικών αλιευμάτων σολομού και θαλάσσιας πέστροφας επί του σκάφους ανά πάσα στιγμή ή κατά την εκφόρτωση μετά από κάθε αλιευτικό ταξίδι.

2.Απαγορεύεται η αλιεία θαλάσσιας πέστροφας και σολομού με παραγάδια πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31.

3.Το παρόν άρθρο ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Άρθρο 11
Διαβίβαση δεδομένων

Όταν τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με ποσότητες αποθεμάτων που αλιεύθηκαν ή εκφορτώθηκαν δυνάμει των άρθρων 33 και 34 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, χρησιμοποιούν τους κωδικούς αποθεμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 12
Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257

O κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 τροποποιείται ως εξής:

1)Στο παράρτημα I-A μέρος Β, ο πίνακας 122 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«

Πίνακας 122

Είδος:

Σύκο Νορβηγίας και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα

 

Ζώνη:

3a· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενωσιακά ύδατα της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

 

Trisopterus esmarkii

 

(NOP/2A3A4.)

 

 

Έτος

2024

2025

 

Αναλυτικό TAC

 

Δανία

8226

(1)(3)

pro memoria (pm)

(1)(6)

Το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζεται.

Γερμανία

2

(1)(2)(3)

pm

(1)(2)(6)

Το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζεται.

Κάτω Χώρες

6

(1)(2)(3)

pm

(1)(2)(6)

Ένωση

8234

(1)(3)

pm

(1)(6)

Νορβηγία

2058

(4)

pm

(4)

Φερόες Νήσοι

0

(5)

pm

(5)

Ηνωμένο Βασίλειο

0

(2)(3)

pm

(2)(6)

Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC)

10292

 

 

 

 

 

(1)

Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα εγκλεφίνου και νταουκιού Ατλαντικού μπορούν να συνιστούν έως και το 5 % της ποσόστωσης (OT2/*2A3A4). Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα εγκλεφίνου και νταουκιού Ατλαντικού που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ειδών που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν υπερβαίνουν συνολικά το 9 % της ποσόστωσης.

(2)

Η ποσόστωση αυτή μπορεί να αλιεύεται μόνο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα των 2a, 3a και 4.

(3)

Μπορεί να αλιεύεται μόνο από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

(4)

Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής.

(5)

Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής. Περιλαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο το 15 % των αναπόφευκτων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων (NOP/*2A3A4), που πρέπει να καταλογίζονται στην ποσόστωση αυτή.

(6)

Μπορεί να αλιεύεται από την 1η Νοεμβρίου 2024 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

 

»

2)[θέση για άλλες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου].

Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο:

α)το άρθρο 12 σημείο 1) εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2024 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025·

β)[θέση για άλλες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου].

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 354 της 28.12.2013, σ. 22).
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 15.7.2016, σ. 1).
(3)     http://www.ices.dk/advice/Pages/Latest-Advice.aspx
(4)    COM(2023) 102 final της 21ης Φεβρουαρίου 2023.
(5)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ 343 της 22.12.2009, σ. 1).
(6)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019216  
(7)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.5276 · https://doi.org/10.17895/ices.advice.5649
(8)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.24799266  
(9)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.21820494  
(10)    Βλ. υποσημειώσεις 7 και 8.
(11)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019435 · https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019438  
(12)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019273  
(13)    Βλ. υποσημείωση 8.
(14)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.23310368  
(15)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019279
(16)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019687  
(17)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019630      
(18)     https://doi.org/10.17895/ices.advice.25019633      
(19)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 354 της 28.12.2013, σ. 22).
(20)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 15.7.2016, σ. 1). http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1139/oj).
(21)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως ενωσιακού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 ( ΕΕ 343 της 22.12.2009, σ. 1 , ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1224/oj).
(22)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 1996, περί θεσπίσεως συμπληρωματικών όρων για την ετήσια διαχείριση των TAC και των ποσοστώσεων (ΕΕ 115 της 9.5.1996, σ. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1996/847/oj).
(23)    Κανονισμός (ΕΕ) 2024/257 του Συμβουλίου, της 10ης Ιανουαρίου 2024, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L, 2024/257, 11.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/257/oj ).
(24)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 218/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με την υποβολή στατιστικών για τις ονομαστικές αλιεύσεις από τα κράτη μέλη που αλιεύουν στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό (ΕΕ 87 της 31.3.2009, σ. 70, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/218/oj).
(25)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με τη διατήρηση αλιευτικών πόρων και την προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου και των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, (ΕΕ) 2016/1139, (ΕΕ) 2018/973, (ΕΕ) 2019/472 και (ΕΕ) 2019/1022 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 894/97, (ΕΚ) αριθ. 850/98, (ΕΚ) αριθ. 2549/2000, (ΕΚ) αριθ. 254/2002, (ΕΚ) αριθ. 812/2004 και (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ 198 της 25.7.2019, σ. 105, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/1241/oj).

Βρυξέλλες, 26.8.2024

COM(2024) 386 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

πρόταση για ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2025 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2024/257 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα











ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

TAC ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ TAC ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι πίνακες που ακολουθούν καθορίζουν τα TAC και τις ποσοστώσεις (σε τόνους βάρους ζωντανών αλιευμάτων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά) ανά απόθεμα, καθώς και τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτά.

Οι αναφορές σε αλιευτικές ζώνες είναι αναφορές σε ζώνες ICES.

Τα ιχθυαποθέματα αναφέρονται σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά των επιστημονικών ονομασιών των ειδών.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, παρατίθεται ο ακόλουθος συγκριτικός πίνακας επιστημονικών και κοινών ονομασιών:

Επιστημονική ονομασία

Τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός

Κοινή ονομασία

Clupea harengus

HER

Ρέγγα

Gadus morhua

COD

Γάδος

Pleuronectes platessa

PLE

Φασί Ατλαντικού

Salmo salar

SAL

Σολομός του Ατλαντικού

Sprattus sprattus

SPR

Παπαλίνα

Πίνακας 1

Είδος:

Ρέγγα

 

 

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 30-31

 

 

Clupea harengus

 

 

(HER/30/31.)

 

Φινλανδία

 

pm

[ανάλογα με τη μελλοντική γνωμοδότηση του ICES]

Σουηδία

pm

Ένωση

pm

TAC

 

pm

 

 

 

 

 

Πίνακας

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Είδος:

Ρέγγα

 

 

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 22-24

 

 

Clupea harengus

 

 

(HER/3BC+24)

 

Δανία

 

55

(1)

Αναλυτικό TAC

 

 

Γερμανία

218

(1)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Φινλανδία

0

(1)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Πολωνία

51

(1)

Σουηδία

70

(1)

Ένωση

394

(1)

TAC

 

394

(1)

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

 

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τη ρέγγα υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

Πίνακας

3

Είδος:

Ρέγγα

 

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-27, 28.2, 29 και 32

 

Clupea harengus

 

 

(HER/3D-R30)

 

Δανία

 

1 845

Αναλυτικό TAC

 

 

Γερμανία

489

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Εσθονία

9 424

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Φινλανδία

18 395

Λετονία

2 326

Λιθουανία

2 449

Πολωνία

20 898

Σουηδία

28 055

Ένωση

83 881

TAC

 

Άνευ αντικειμένου

 

 

 

 

 

Πίνακας

4

Είδος:

Ρέγγα

 

 

Ζώνη:

Υποδιαίρεση 28.1

 

 

Clupea harengus

 

 

(HER/03D.RG)

 

Εσθονία

 

19 227

Αναλυτικό TAC

 

 

Λετονία

22 408

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

Ένωση

41 635

TAC

 

41 635

 

 

 

 

 

Πίνακας

5

Είδος:

Γάδος

 

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-32

 

Gadus morhua

 

 

(COD/3DX32.)

 

Δανία

 

44

(1)

Προληπτικό TAC

 

 

Γερμανία

17

(1)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Εσθονία

4

(1)

Φινλανδία

3

(1)

Λετονία

16

(1)

Λιθουανία

11

(1)

Πολωνία

52

(1)

Σουηδία

44

(1)

Ένωση

191

(1)

TAC

Άνευ αντικειμένου

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

 

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον γάδο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

Πίνακας

6

Είδος:

Γάδος

 

 

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 22-24

 

 

Gadus morhua

 

 

(COD/3BC+24)

 

Δανία

 

41

(1)

Προληπτικό TAC

 

 

Γερμανία

20

(1)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Εσθονία

1

(1)

Φινλανδία

1

(1)

Λετονία

3

(1)

Λιθουανία

2

(1)

Πολωνία

11

(1)

Σουηδία

14

(1)

Ένωση

93

(1)

TAC

93

(1)

(1)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

 

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον γάδο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

Πίνακας

7

Είδος:

Φασί Ατλαντικού

 

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

 

Pleuronectes platessa

 

 

(PLE/3BCD-C)

 

Δανία

 

8 105

Αναλυτικό TAC

 

 

Γερμανία

900

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

Πολωνία

1 697

Σουηδία

611

Ένωση

11 313

TAC

 

11 313

 

 

 

 

 

Πίνακας

8

Είδος:

Σολομός του Ατλαντικού

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-31

 

Salmo salar

 

 

(SAL/3BCD-F)

 

Δανία

 

7 209

(1)(2)

Αναλυτικό TAC

 

 

Γερμανία

802

(1)(2)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Εσθονία

733

(1)(2)(3)

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Φινλανδία

8 989

(1)(2)

Λετονία

4 585

(1)(2)

Λιθουανία

539

(1)(2)

Πολωνία

2 187

(1)(2)

Σουηδία

9 743

(1)(2)

Ένωση

34 787

(1)(2)

TAC

Άνευ αντικειμένου

(1)

Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.

 

 

 

(2)

Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον σολομό υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, η εν λόγω ποσόστωση επιτρέπεται για ενωσιακά αλιευτικά σκάφη βορείως του γεωγραφικού πλάτους 59° 30′ Β σε περιοχές εντός τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου.

(3)

Ειδικός όρος: κατ’ ανώτατο όριο στα ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32 (SAL/*3D32) μπορούν να αλιεύονται 450 δείγματα.

Πίνακας

9

Είδος:

Σολομός του Ατλαντικού

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32

 

Salmo salar

 

 

(SAL/3D32.)

 

Εσθονία

 

832

(1)

Προληπτικό TAC

 

 

Φινλανδία

7 285

(1)

Ένωση

8 117

(1)

TAC

Άνευ αντικειμένου

(1)

Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας

10

Είδος:

Παπαλίνα

 

 

Ζώνη:

ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

 

Sprattus sprattus

 

 

(SPR/3BCD-C)

 

Δανία

 

11 548

Αναλυτικό TAC

 

 

Γερμανία

7 316

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

Εσθονία

13 410

Φινλανδία

6 045

Λετονία

16 196

Λιθουανία

5 859

Πολωνία

34 371

Σουηδία

22 325

Ένωση

117 070

TAC

 

Άνευ αντικειμένου