4.8.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 275/45


Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2023/C 275/17)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης σύμφωνα με το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«Ayaş Domatesi»

Αριθ. ΕΕ: PDO-TR-02883 – 9.1.2023

ΠΟΠ (x) ΠΓΕ ( )

1.   Ονομασία/-ες

«Ayaş Domatesi»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Τουρκία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.6. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Η «Ayaş Domatesi» είναι μια λεπτόφλουδη και πολύ ζουμερή τομάτα που καλλιεργείται με σπόρους και σπορόφυτα από τοπικούς οικοτύπους στην περιφέρεια Ayaş της επαρχίας της Άγκυρας. Η «Ayaş Domatesi» είναι μεγάλη σε μέγεθος και σαρκώδης, ζυγίζει 250-300 g και ο φλοιός της έχει απαλό ροζέ-κόκκινο χρώμα. Στην εξωτερική επιφάνειά της φέρει ελαφρές αυλακώσεις. Όταν η τομάτα κόβεται στα δύο, παρατηρείται επίσης ένα λευκό τμήμα στη σάρκα της. Λόγω της υψηλής οξύτητάς της, έχει ελαφρώς αλατισμένη και λεμονάτη γεύση. Η «Ayaş Domatesi» έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, συγκεκριμένα περίπου 5916 mg/100 g.

Φυσικές και χημικές ιδιότητες της «Ayaş Domatesi»

Υδατοδιαλυτή ξηρή ύλη (oBx)

 

τουλάχιστον 4,20

Τιμή pH

 

4,20 – 4,70

Ολική οξύτητα (σε % κιτρικού οξέος)

 

τουλάχιστον 0,40  %

Χρωματική τιμή κατά Hunter (ελάχ.-μέγ.)

*L

28,0 – 29,0

*a

14,0 – 17,0

*b

8,0 – 12,0

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Όλα τα στάδια της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή είναι η διοικητική περιφέρεια Ayaş της επαρχίας της Άγκυρας στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η αίτηση για καταχώριση της ονομασίας προέλευσης «Ayaş Domatesi» βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιαίτερη ποιότητα και χαρακτηριστικά του προϊόντος, που είναι αποτέλεσμα των φυσικών παραγόντων που επενεργούν στη γεωγραφική περιοχή.

Η «Ayaş Domatesi» καλλιεργείται στην Ayaş από τη δεκαετία του 1960. Η «Ayaş Domatesi» είναι μια λεπτόφλουδη και πολύ ζουμερή τομάτα που καλλιεργείται με σπόρους και σπορόφυτα του τοπικού οικοτύπου. Είναι μεγάλη σε μέγεθος και σαρκώδης, ζυγίζει 250-300 g και ο φλοιός της έχει απαλό ροζέ-κόκκινο χρώμα. Στην εξωτερική επιφάνειά της φέρει ελαφρές αυλακώσεις. Όταν η τομάτα κόβεται στα δύο, παρατηρείται επίσης ένα λευκό τμήμα στη σάρκα της. Λόγω της υψηλής οξύτητάς της, έχει ελαφρώς αλατισμένη και λεμονάτη γεύση. Το σχήμα και η δομή του καρπού της «Ayaş Domatesi» εξαρτώνται από τους ντόπιους σπόρους και σπορόφυτα που περνούν από γενιά σε γενιά στη γεωγραφική περιοχή. Το σχήμα του φύλλου είναι στενό και το φυτό έχει νανώδη χαρακτήρα. Το ύψος του φυτού είναι περίπου 120 cm και η ανάπτυξή του είναι όψιμη. Τα φύλλα της τοματιάς φέρουν τριχίδια που έχουν έντονο άρωμα τομάτας, όπως και ο βλαστός. Τα φύλλα έχουν σύνθετο σχήμα και μεγάλο μέγεθος. Αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια, οι καρποί δεν «καίγονται» χάρη στα άφθονα μεγάλα φύλλα σε σχήμα λεπίδας της «Ayaş Domatesi».

Η διοικητική περιφέρεια Ayaş, που βρίσκεται στην Κεντρική Ανατολία, αποκλίνει από τα κλιματικά χαρακτηριστικά της εν λόγω περιοχής και παρουσιάζει χαρακτηριστικά μικροκλίματος. Το κλίμα αυτό επηρεάζει τις ιδιότητες του προϊόντος.

Στην Ayaş παρατηρούνται τα τυπικά χαρακτηριστικά του ηπειρωτικού κλίματος, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Το υψόμετρο είναι 910 m. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11,4 °C, και η μέση σχετική υγρασία 54 %. Η χαμηλότερη μέση θερμοκρασία του 0,5 °C παρατηρείται τον Ιανουάριο και η υψηλότερη μέση θερμοκρασία των 22,2 °C κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται τον Δεκέμβριο με 57,2 mm και τα μικρότερα τον Αύγουστο με 9,6 mm. Η «Ayaş Domatesi» επικονιάζεται ελεύθερα και έχει όψιμη ωρίμανση. Για να βλαστήσει επιτυχώς η «Ayaş Domatesi», απαιτούνται θερμοκρασίες επικονίασης τουλάχιστον 10 oC και άνω, ενώ το ποσοστό καρπόδεσης μειώνεται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15 oC κατά την ωρίμανση. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση της γύρης και την καρπόδεση είναι 18-26 °C και η σχετική ατμοσφαιρική υγρασία 50-80 %. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργείται πολύ λίγη γύρη και παράγονται μερικώς γονιμοποιημένοι άμορφοι καρποί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης του καρπού, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-26 °C. Η θερμοκρασία αυτή είναι επίσης ιδανική για τη σύνθεση των χρωστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και του λυκοπενίου. Η «Ayaş Domatesi» έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, συγκεκριμένα περίπου 5916 mg/100 g.

Το κλίμα της περιφέρειας Ayaş προσφέρει τις καταλληλότερες συνθήκες για την επικονίαση και την ανάπτυξη των καρπών. Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε απόσταση 50-60 cm για τις επιτραπέζιες τομάτες και σε απόσταση 25-30 cm αν το προϊόν προορίζεται για βιομηχανική χρήση, ενώ η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι 1,8-2,0 m. Αυτή η μέθοδος αραιής φύτευσης που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί σε συνδυασμό με το έδαφος της γεωγραφικής περιοχής με την υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και σίδηρο αυξάνει την απόδοση και, συνεπώς, το μέγεθος του καρπού, εξασφαλίζοντας κυκλοφορία του αέρα και έκθεση στον ήλιο.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών του προϊόντος

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.