23.2.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 66/14


Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής

(2023/C 66/06)

Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

«Médoc»

PDO-FR-A0730-AM05

Ημερομηνία κοινοποίησης: 23.11.2022

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

1.   Επίσημος γεωγραφικός κώδικας

Ο κατάλογος των δήμων της γεωγραφικής περιοχής και της άμεσα γειτνιάζουσας περιοχής επικαιροποιήθηκε με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα του 2022.

Πρόκειται για αλλαγή της διατύπωσης που δεν τροποποιεί τη γεωγραφική περιοχή.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιήθηκε λόγω αυτής της αλλαγής στα σημεία 6 και 9.

2.   Ποικιλίες προσαρμογής

Οι ποικιλίες arinarnoa N, castets N, marselan N και touriga nacional N προστέθηκαν στις προδιαγραφές προϊόντος. Οι εν λόγω ποικιλίες είναι όψιμες ποικιλίες, χαρακτηριστικό το οποίο ενδεχομένως να αποτελεί πλεονέκτημα δεδομένων των συνθηκών της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέον, οι ποικιλίες αυτές παρουσιάζουν μειωμένη ευαισθησία τόσο στη σήψη, όσο και στο ωίδιο και στον περονόσπορο. Οι 4 αυτές ποικιλίες είναι κατάλληλες για την παραγωγή ισχυρών και δομημένων σύνθετων έγχρωμων οίνων, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ερυθρών οίνων της ονομασίας «Médoc».

Οι ποικιλίες αυτές περιορίζονται στο 5 % της ποικιλιακής σύνθεσης και στο 10 % του μείγματος.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.

3.   Απόσταση μεταξύ των πρέμνων

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς μειώνεται από 0,80 m σε 0,70 m.

Με το μέτρο αυτό αυξάνεται η πυκνότητα φύτευσης, που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των κλημάτων και καλύτερη ποιότητα των σταφυλιών.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.

4.   Κλάδεμα

Οι κανόνες κλαδέματος προσαρμόζονται για τα αμπέλια με απόσταση μεταξύ των πρέμνων από 0,70 m έως 0,80 m.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.

5.   Γεωργοπεριβαλλοντικές διατάξεις

Προστίθενται διάφορες περιβαλλοντικές διατάξεις:

Τα νεκρά πρέμνα πρέπει να απομακρύνονται από τα αμπελοτεμάχια· απαγορεύεται η αποθήκευση νεκρών πρέμνων στα αμπελοτεμάχια.

Πριν από κάθε νέα φύτευση, κάθε επιχείρηση πρέπει να διενεργεί φυσικοχημική ανάλυση του εδάφους του αγροτεμαχίου, ώστε να διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις αμπελουργικές συνθήκες και το δυναμικό τους.

Για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του φυσικού και βιολογικού περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του αμπελοτοπιού:

Απαγορεύεται η χημική ζιζανιοκτονία στα κεφαλάρια των αμπελοτεμαχίων.

Απαγορεύεται η ολική χημική ζιζανιοκτονία των αμπελοτεμαχίων.

Κάθε επιχείρηση υπολογίζει και καταγράφει τον οικείο δείκτη συχνότητας εφαρμογής.

Στόχος των τροποποιήσεων αυτών είναι να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη τόσο τα αιτήματα της κοινωνίας για μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και το περιβάλλον.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.

6.   Ωρίμαση

Η ελάχιστη ημερομηνία ωρίμασης αλλάζει από την 31η Μαΐου του έτους που ακολουθεί τη συγκομιδή στην 31η Μαρτίου του έτους που ακολουθεί τη συγκομιδή.

Αυτή η μείωση της δυνητικής ωρίμασης επιτρέπει την παραγωγή οίνων με πιο φρουτώδη χαρακτήρα και την ύπαρξη διαφορετικών τύπων, από ευκολόπιοτους οίνους έως πιο εξελιγμένους οίνους προς παλαίωση.

Αυτό επηρεάζει επίσης την ημερομηνία διάθεσης στην αγορά για τους καταναλωτές

και επιφέρει επίσης τροποποίηση του δεσμού.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 8.

7.   Μεταβατικά μέτρα

Τα μεταβατικά μέτρα που έχουν ήδη λήξει διαγράφηκαν.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.

8.   Κύρια σημεία ελέγχου

Ο πρόσθετος ατομικός όγκος προστίθεται στα κύρια σημεία ελέγχου.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.

9.   Αναφορά στον οργανισμό ελέγχου

Η αναφορά στον οργανισμό ελέγχου αναδιατυπώνεται προκειμένου να εναρμονιστεί με τη διατύπωση που χρησιμοποιείται στις άλλες προδιαγραφές προϊόντος. Πρόκειται για τροποποίηση καθαρά συντακτικού χαρακτήρα.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Ονομασία/-Ες

Médoc

2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

3.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντος

1.

Οίνος

4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για ερυθρούς μη αφρώδεις οίνους, με εξαιρετικές ικανότητες παλαίωσης. Οι οίνοι είναι πλούσιοι σε τανίνες, έχουν έντονο χρώμα και παράγονται κυρίως με βάση την ποικιλία cabernet-sauvignon N (παραδοσιακή ποικιλία), σε συνδυασμό με την ποικιλία merlot N και, σε μικρότερο βαθμό, τις ποικιλίες cabernet franc N και petit verdot N ή, πιο σπάνια, τις ποικιλίες cot N και carmenère N. Η ποικιλία cabernet-sauvignon N προσδίδει στους οίνους νότες μπαχαρικών. Η ποικιλία merlot N προσδίδει στους οίνους στρογγυλότητα, απαλότητα και αρώματα κόκκινων φρούτων. Η δομή και η αρωματική πολυπλοκότητα ενισχύονται μέσω της ανάμειξης με την ποικιλία cabernet franc N ή την ποικιλία petit verdot N, η οποία προσδίδει επίσης φρεσκάδα.

Ο ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13 %.

Ο φυσικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος τους είναι τουλάχιστον 11 %.

Κάθε παρτίδα οίνου που διατίθεται χύδην ή συσκευασμένη έχει:

περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γλυκόζη + φρουκτόζη) που δεν υπερβαίνει τα 3 g/l

περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ που δεν υπερβαίνει τα 0,2 g/l.

Οι οίνοι που διατίθεται χύδην ή συσκευασμένοι, πριν από την 1η Οκτωβρίου του έτους που έπεται του έτους της συγκομιδής, έχουν πτητική οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 12,25 meq/l. Μετά την εν λόγω ημερομηνία, οι οίνοι έχουν πτητική οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 16,33 meq/l.

Κάθε παρτίδα οίνου που διατίθεται χύδην έχει περιεκτικότητα σε θειώδη ανυδρίτη που δεν υπερβαίνει τα 140 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

13

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

16,33

Μέγιστη περιεκτικότητα σε ολικό θειώδη ανυδρίτη (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

5.   Οινοποιητικές πρακτικές

5.1.   Ειδικές οινολογικές πρακτικές

1.

Εμπλουτισμός

Ειδική οινολογική πρακτική

Επιτρέπεται η χρήση αφαιρετικών τεχνικών εμπλουτισμού με ανώτατο όριο συμπύκνωσης 15 %. Ο ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13 %.

2.

Μόρφωση των πρέμνων

Καλλιεργητική πρακτική

Πυκνότητα: η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των αμπέλων είναι 5 000 πρέμνα ανά εκτάριο. Η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι έως 2 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι τουλάχιστον 0,70 μέτρα.

Κανόνες κλαδέματος: το κλάδεμα είναι υποχρεωτικό και γίνεται το αργότερο στο στάδιο των φύλλων σε πλήρη έκταση (στάδιο 9 κατά Lorenz).

Οι αμπελώνες με απόσταση φύτευσης μεγαλύτερη από 0,80 μέτρα μεταξύ των πρέμνων της σειράς κλαδεύονται με τις ακόλουθες τεχνικές:

κλάδεμα σε δύο αμολητές, αμφίπλευρο Guyot ή μεντόκ (médocaine), με αριθμό 5 οφθαλμών ανά αμολητή·

κλάδεμα σε μονόπλευρο Guyot ή μεικτό Guyot, με μέγιστο αριθμό 7 οφθαλμών ανά πρέμνο,

βραχύ κλάδεμα, σε σχήμα παλμέτας με 4 βραχίονες ή 2 κορδόνια, με μέγιστο αριθμό 12 οφθαλμών ανά πρέμνο, ή με ένα κορδόνι με μέγιστο αριθμό 7 οφθαλμών ανά πρέμνο.

Για τα αμπέλια με απόσταση φύτευσης από 0,70 m έως 0,80 m στη σειρά, επιτρέπεται μόνο το κλάδεμα με ένα κορδόνι, σε σχήμα παλμέτας με 4 βραχίονες το πολύ και σε μονόπλευρο Guyot. Επιπλέον, το φορτίο των αμπελιών αυτών περιορίζεται σε 7 οφθαλμούς ανά πρέμνο.

5.2.   Μέγιστες αποδόσεις

65 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

6.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Η συγκομιδή των σταφυλιών, η οινοποίηση, η παρασκευή και η ωρίμαση των οίνων εκτελούνται στο έδαφος των ακόλουθων δήμων του νομού Gironde με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα της 1ης Ιανουαρίου 2022: Arcins, Arsac, Avensan, Bégadan, Blaignan-Prignac, Blanquefort, Castelnau-de-Médoc, Cissac-Médoc, Civrac-en-Médoc, Couquèques, Cussac-Fort-Médoc, Gaillan-en-Médoc, Grayan-et-l’Hôpital, Jau-Dignac-et-Loirac, Labarde, Lamarque, Lesparre-Médoc, Listrac-Médoc, Ludon-Médoc, Macau, Margaux-Cantenac, Moulis-en-Médoc, Naujac-sur-Mer, Ordonnac, Parempuyre, Pauillac, Le Pian-Médoc, Queyrac, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Germain-d’Esteuil, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Yzans-de-Médoc, Sainte-Hélène, Salaunes, Soulac-sur-Mer, Soussans, Le Taillan-Médoc, Talais, Valeyrac, Vendays-Montalivet, Vensac, Le Verdon-sur-Mer και Vertheuil.

7.   Οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

 

Cabernet franc N

 

Cabernet-Sauvignon N

 

Carmenère N

 

Cot N - Malbec

 

Merlot N

 

Petit Verdot N

8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

Η γεωγραφική περιοχή της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Médoc» βρίσκεται στον νομό Gironde στην αριστερή όχθη του ποταμού Garonne και, στη συνέχεια, του ποταμόκολπου Gironde, στα βόρεια του Μπορντό. Αυτό το αμπελουργικό τμήμα της χερσονήσου του Médoc εκτείνεται κατά μήκος περίπου 80 χιλιομέτρων από τα βόρεια προς τα νότια και σε απόσταση ελάχιστα μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων περίπου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και καλύπτει 50 δήμους.

Ιδιαιτερότητα των παραποτάμιων τμημάτων της περιοχής Médoc αποτελούν οι ήπιες εποχιακές διακυμάνσεις και οι πολύ αραιές βροχοπτώσεις παρά το ατλαντικό της κλίμα. Αν και η βόρεια θέση της γεωγραφικής περιοχής καθιστά το κλίμα της λιγότερο ζεστό σε σχέση με το νότιο τμήμα της χερσονήσου, οι βροχοπτώσεις που δέχεται είναι λιγότερες. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια οφείλονται στη θερμορυθμιστική δράση του Ατλαντικού Ωκεανού στα δυτικά και του ποταμόκολπου Gironde στα ανατολικά. Το ωκεάνιο κλίμα, που ορισμένες χρονιές συνοδεύεται από φθινοπωρινές υφέσεις με βροχοπτώσεις ή, αντιθέτως, από παράταση των θερινών περιόδων με ζέστη και ηλιοφάνεια, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εσοδεία (millésime).

Τα προκύπτοντα αμπελουργικά τοπία χαρακτηρίζονται από ήπιο ανάγλυφο (υψόμετρο μεταξύ 3 και 50 μέτρων), το οποίο οριοθετείται στα δυτικά από δάσος και στα ανατολικά από τον ποταμόκολπο Gironde. Από τα νότια προς τα βόρεια, τα αμπελουργικά υψώματα λατύπης διαδέχονται το ένα το άλλο και οριοθετούνται από τα υδατορεύματα («jalles») και πιο ελώδεις, μη αμπελουργικές εκτάσεις.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παγκοσμίου φήμης αμπελουργικών εκτάσεων του Médoc έχουν αξιοποιηθεί από γενιές οινοπαραγωγών. Με το πέρασμα του χρόνου, η βαθιά γνώση των αμπελουργών για τα εδάφη τους και η προσπάθειά τους να βελτιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των εδαφών μέσω της άριστης χρήσης των τεχνικών αποστράγγισης, οδήγησαν στην ανάπτυξη καλλιεργητικών πρακτικών πλήρως προσαρμοσμένων στην παραγωγή ερυθρών οίνων παλαίωσης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της φυτοπροστασίας και η εκμηχάνιση της αμπελοκαλλιέργειας δεν έχουν μεταβάλει τη βούληση των αμπελουργών να διατηρήσουν καλλιεργητικές πρακτικές που επιτρέπουν την παραγωγή ερυθρών οίνων με αναγνωρισμένα ιδιότυπα χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η ποικιλιακή σύνθεση της περιοχής Médoc βασίζεται κυρίως στην ποικιλία cabernet-sauvignon N, που ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε χαλικώδη εδάφη, στην ποικιλία merlot N, περιζήτητη για τον φρουτώδη χαρακτήρα της, στην ποικιλία cabernet franc N, που ευδοκιμεί σε κυρίως ασβεστολιθικά εδάφη, και στην ποικιλία petit verdot N, που ευδοκιμεί σε θερμά και διηθητικά εδάφη. Η πολυμορφία αυτή των ποικιλιών αμπέλου και των εδαφών της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Médoc» επιβάλλει την επιλεκτική μόρφωση του αμπελώνα.

Με τον εν λόγω τρόπο μόρφωσης του αμπελώνα λαμβάνονται πολύ ώριμα και υγιή σταφύλια, με ελεγχόμενη απόδοση. Καθίσταται έτσι δυνατή η διαβροχή για την παραγωγή των επιθυμητών συμπυκνωμένων οίνων. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ωρίμαση προκειμένου να αποκτήσουν μαλακότερη γεύση.

Οι οίνοι, πλούσιοι σε τανίνες και με έντονο χρώμα, παράγονται κυρίως με βάση την ποικιλία cabernet-sauvignon N, σε συνδυασμό με την ποικιλία merlot N και, σε μικρότερο βαθμό, με τις ποικιλίες cabernet franc N και petit verdot N ή, πιο σπάνια, τις ποικιλίες cot N και carmenère N. Η παραδοσιακή ποικιλία αμπέλου cabernet-sauvignon N προσδίδει στους οίνους «Médoc» νότες μπαχαρικών. Η ποικιλία αυτή, σε συνδυασμό με την ποικιλία merlot N, προσδίδει στους οίνους στρογγυλάδα, απαλότητα και αρώματα κόκκινων φρούτων. Όταν κυριαρχεί η ποικιλία merlot N, επιτυγχάνονται ταχύτερα τα επιθυμητά αρώματα εξέλιξης. Η δομή και η αρωματική πολυπλοκότητα ενισχύονται μέσω της ανάμειξης με την ποικιλία cabernet franc N ή την ποικιλία petit verdot N, η οποία προσδίδει επίσης φρεσκάδα.

Οι οίνοι διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες παλαίωσης.

Η αμπελουργική αυτή περιοχή με τη μακραίωνη ιστορία, την οποία διασχίζει ο «Δρόμος του Κρασιού», είναι κατάστικτη με «Châteaux», τεράστια κτήματα με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα οποία συνυπάρχουν με πολύ μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, των οποίων οι δραστηριότητες οινοποίησης, εμπορίας και προώθησης ενισχύονται από τα διάφορα συνεταιριστικά οινοποιεία.

Οι οίνοι με τη συγκεκριμένη ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης έχουν μακρόχρονη φήμη, η οποία βασίζεται στην έννοια του «Château». Με τον γάμο της Ελεονώρας, δούκισσας της Ακουιτανίας και του Ερρίκου Πλανταγενέτη, μελλοντικού βασιλιά της Αγγλίας το 1152, η ανάπτυξη του εμπορίου με την Αγγλία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φήμη των οίνων «Médoc» στο εξωτερικό.

Όταν το δημοτικό συμβούλιο του Μπορντό («Jurade de Bordeaux») εξέδιδε το 1647 την πρώτη ποιοτική κατάταξη των οίνων της επαρχίας Guyenne στην ιστορία, η φήμη των οίνων των ενοριών του «Médoc» είχε ήδη εδραιωθεί. Την εποχή του Λουδοβίκου ΙΕ΄, η εν λόγω κατάταξη έγινε λεπτομερέστερη ανά περιοχή, μέσω της διαίρεσής της αρχικά ανά ενορία και έπειτα ανά «cru». Οι διάφορες αυτές κατατάξεις οδήγησαν το 1855 στην κατάταξη των οίνων Bordeaux («Classement des vins de Bordeaux»), η οποία ανέδειξε τους οίνους του «Médoc» μεταξύ των οίνων του Gironde. Συμπληρωματικά, το 1932 δημοσιεύθηκε η κατάταξη των «Crus Bourgeois du Médoc».

9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)

Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, που ορίζεται κατά παρέκκλιση για την επεξεργασία και την ωρίμαση των οίνων, αποτελείται από το έδαφος των ακόλουθων δήμων του νομού Gironde με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα της 1ης Ιανουαρίου 2022: Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Les Artigues-de-Lussac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Les Billaux, Birac, Blaignac, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Le Bouscat, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, La Brède, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l’Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d’Albret, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Les Eglisottes-et-Chalaures, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Le Fieu, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Le Haillan, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jugazan, Juillac, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamothe-Landerron, La Lande-de-Fronsac, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Léogeats, Léognan, Lestiac-sur-Garonne, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l’Ile-du-Carnay, Lussac, Madirac, Maransin, Marcenais, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc,

Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή (συνέχεια 1)

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulon, Mourens, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Le Nizan, Noaillac, Noaillan, Omet, Paillet, Les Peintures, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Le Pian-sur-Garonne, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Le Pout, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Le Puy, Puybarban, Puynormand, Quinsac, Rauzan, Reignac, La Réole, Rimons, Riocaud, Rions, La Rivière, Roaillan, Romagne, Roquebrune, La Roquille, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l’Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d’Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Saint-Côme, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d’Aiguevives, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d’Illac, Saint-Laurent-d’Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan,

Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή (συνέχεια 2)

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d’Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, Saint-Pierre-d’Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l’Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Sainte-Colombe, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Eulalie, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Sainte-Radegonde, Sainte-Terre, Sallebœuf, Les Salles-de-Castillon, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, La Sauve, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulignac, Soussac, Tabanac, Taillecavat, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Le Tourne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val de Virvée, Vayres, Vérac, Verdelais, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac και Yvrac.

Ευρύτερη γεωγραφική ενότητα

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Στις ετικέτες μπορεί να αναγράφεται η ευρύτερη γεωγραφική ενότητα «Vin de Bordeaux – Médoc» ή «Grand Vin de Bordeaux – Médoc». Οι διαστάσεις των χαρακτήρων αυτής της ονομασίας δεν πρέπει να υπερβαίνουν, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος, τα δύο τρίτα των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται το όνομα της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή (συνέχεια 4)

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Sainte-Gemme, Sainte-Radegonde, Sainte-Terre, Sallebœuf, Les Salles-de-Castillon, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, La Sauve, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulignac, Soussac, Tabanac, Taillecavat, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Le Tourne, Tresses, Uzeste, Val de Virvée, Vayres, Vérac, Verdelais, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac και Yvrac.

Σύνδεσμος προς τις προδιαγραφές προϊόντος

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-c44a6487-9266-41d7-a328-1602d767c741


(1)  ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2.