Βρυξέλλες, 17.10.2023

COM(2023) 591 final

2023/0361(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 80/2009, (ΕΕ) αριθ. 996/2010 και (ΕΕ) αριθ. 165/2014 όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους τομείς των οδικών και των αεροπορικών μεταφορών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: προοπτικές μετά το 2030»( 1 ), η Επιτροπή τόνισε τη σημασία ενός κανονιστικού συστήματος που διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί να δώσει νέα ώθηση για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, με απώτερο στόχο τη μείωση αυτού του φόρτου κατά 25 %, χωρίς να υπονομεύονται οι σχετικοί στόχοι πολιτικής.

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ορθής επιβολής και της ορθής παρακολούθησης της νομοθεσίας. Το κόστος τους αντισταθμίζεται συνολικά σε μεγάλο βαθμό από το όφελος που αποφέρουν, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με βασικά μέτρα πολιτικής. Ωστόσο, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων μπορούν επίσης να επιβάλλουν δυσανάλογο φόρτο στα ενδιαφερόμενα μέρη, επηρεάζοντας ιδίως τις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, λαμβανομένων επίσης υπόψη των οργανωτικών και των τεχνολογικών εξελίξεων που απαιτούν προσαρμογή των αρχικών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Η σώρευση τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περιττές, αλληλεπικαλυπτόμενες ή παρωχημένες υποχρεώσεις, αναποτελεσματικότητα ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο ή ακατάλληλες μεθόδους συλλογής.

Επομένως, ο εξορθολογισμός των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και η μείωση του διοικητικού φόρτου αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση των πρωτοβουλιών στον τομέα πολιτικής των μεταφορών, και ιδίως όσον αφορά τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές.

Με την πρόταση θα καταργηθούν ή θα εξορθολογιστούν οι ειδικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις δημόσιες αρχές ως εξής:

·Η πρόταση καταργεί την υποχρέωση που απορρέει από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 80/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2 , βάσει της οποίας οι πωλητές ηλεκτρονικών συστημάτων κράτησης θέσεων (στο εξής: ΗΣΚ) πρέπει να υποβάλλουν ανά τετραετία, και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, εκθέσεις στις οποίες εκτίθενται λεπτομερώς η διάρθρωση της ιδιοκτησίας και το πρότυπο διαχείρισής του. Η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων αποσκοπεί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του άρθρου 10 του εν λόγω κανονισμού, το οποίο θεσπίζει ειδικούς κανόνες για τους μητρικούς μεταφορείς. Οι κανόνες αυτοί έχουν ιδίως ως στόχο να αποτρέψουν τους μητρικούς μεταφορείς από το να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος ανταγωνιστικών ΗΣΚ και να αποτρέψουν τα ΗΣΚ που ανήκουν στους εν λόγω μεταφορείς από το να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μητρικών μεταφορέων άλλων ΗΣΚ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του εν λόγω κανονισμού που διενεργήθηκε το 2020 3 , η διάταξη αυτή φαίνεται να είναι περιττή, δεδομένου ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν διαθέτουν πλέον ΗΣΚ και, ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται πλέον η υποβολή λογιστικών εκθέσεων. Ωστόσο, η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει την υφιστάμενη εξουσία της να ζητεί την υποβολή τέτοιων εκθέσεων, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζει αποτελεσματικά το άρθρο 10, σε περίπτωση που μια αεροπορική εταιρεία αποκτήσει συμμετοχή σε ΗΣΚ στο μέλλον. Καταργείται επίσης η διάταξη που απαιτεί από τους πωλητές να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την ταυτότητα του ελεγκτή πριν από την επιβεβαίωση του διορισμού του και η οποία επιτρέπει στην Επιτροπή να ζητήσει την αντικατάστασή του.

·Διαγράφεται η υποχρέωση που απορρέει από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 996/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 4 όσον αφορά τη δημοσίευση, σε εθνικό επίπεδο, επιθεώρησης ασφαλείας. Η υποχρέωση αυτή είναι πλέον περιττή ενόψει της ετήσιας επισκόπησης της ασφάλειας που δημοσιεύει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA).

·Καταργούνται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 5 , βάσει των οποίων τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή με τον κατάλογο των συνεργείων που δύνανται να διεξάγουν εγκαταστάσεις, ελέγχους και επισκευές ταχογράφων, και βάσει των οποίων η Επιτροπή πρέπει να δημοσιεύει τους εν λόγω καταλόγους. Οι κατάλογοι αυτοί έχουν το μειονέκτημα ότι παρέχουν μόνο μια περιορισμένη εικόνα των εγκεκριμένων συνεργείων. Οι υποχρεώσεις αυτές αντικαθίστανται από υποχρέωση σύμφωνα με την οποία τα μεν κράτη μέλη πρέπει να δημοσιεύουν τις εν λόγω πληροφορίες σε ιστότοπο διαθέσιμο στο κοινό και να τις επικαιροποιούν σε συνεχή βάση, η δε Επιτροπή πρέπει να δημοσιεύει κατάλογο των εν λόγω ιστοτόπων.

 

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας πρώτης δέσμης μέτρων για τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Πρόκειται για ένα βήμα σε μια συνεχή διαδικασία που εξετάζει διεξοδικά τις υφιστάμενες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, με σκοπό να αξιολογηθεί η συνεχιζόμενη συνάφειά τους και να καταστούν αποδοτικότερες.

Ο εξορθολογισμός που εισάγεται με τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσει την επίτευξη των στόχων στον τομέα πολιτικής, καθώς δεν παρεμποδίζουν τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις υποκείμενες υποχρεώσεις.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT), η Επιτροπή διασφαλίζει ότι η νομοθεσία της είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό, στοχεύει στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών και ελαχιστοποιεί τον φόρτο, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους της. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος του προγράμματος REFIT, καθώς μειώνει την πολυπλοκότητα του φόρτου υποβολής εκθέσεων που προκύπτει από το νομικό περιβάλλον της ΕΕ.

Παρότι ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων είναι απαραίτητες, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, αποφεύγοντας τις αλληλεπικαλύψεις, εξαλείφοντας περιττές επιβαρύνσεις και χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ψηφιακές και διαλειτουργικές λύσεις.

Η παρούσα πρόταση εξορθολογίζει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, καθιστώντας την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας πιο αποτελεσματική και λιγότερο επαχθή για τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009 είναι το άρθρο 71 και το άρθρο 80 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, νυν άρθρο 91 και άρθρο 100 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αντίστοιχα, ενώ η νομική βάση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014 είναι το άρθρο 91 της ΣΛΕΕ και η νομική βάση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010 είναι το άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Επομένως, η νομική βάση του προτεινόμενου κανονισμού θα πρέπει να είναι το άρθρο 91 και το άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα

Οι οικείες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων επιβάλλονται από το δίκαιο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο εξορθολογισμός τους θα πραγματοποιηθεί καλύτερα σε επίπεδο ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνέπεια της υποβολής εκθέσεων. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες θα επωφεληθούν από τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που απορρέει από την παρούσα πρόταση.

Αναλογικότητα

Ο εξορθολογισμός των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων απλουστεύει το νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή ελάχιστων αλλαγών στις υφιστάμενες απαιτήσεις, οι οποίες δεν επηρεάζουν την ουσία του ευρύτερου στόχου πολιτικής. Ως εκ τούτου, η πρόταση περιορίζεται στις αλλαγές που είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υποβολή εκθέσεων χωρίς να μεταβληθεί κανένα από τα ουσιώδη στοιχεία της σχετικής νομοθεσίας.

Επιλογή της νομικής πράξης

Με τον προτεινόμενο κανονισμό τροποποιούνται τρεις κανονισμοί που έχουν συμβατή νομική βάση και μόνο σε σχέση με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Επομένως, οι τροποποιήσεις αυτές είναι κατάλληλες για να συμπεριληφθούν σε μια ενιαία νομοθετική πρόταση.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Ά.A.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Ά.A.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η παρούσα πρόταση προσδιορίστηκε έπειτα από διαδικασία εσωτερικού ελέγχου των υφιστάμενων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και με βάση την εμπειρία από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα βήμα στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ, θα συνεχιστεί ο έλεγχος του φόρτου αυτού και του αντικτύπου του στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση αφορά περιορισμένες και στοχευμένες αλλαγές της νομοθεσίας με σκοπό τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Βασίζονται στην εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι αλλαγές δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική, αλλά διασφαλίζουν απλώς αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή. Λόγω του στοχευμένου χαρακτήρα τους και της έλλειψης σχετικών επιλογών πολιτικής, δεν χρειάζεται εκτίμηση επιπτώσεων.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Πρόκειται για πρόταση REFIT, η οποία αποσκοπεί στην απλούστευση της νομοθεσίας και στη μείωση του φόρτου για τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως για τις δημόσιες αρχές.

Με την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009, οι πωλητές ΗΣΚ θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση να υποβάλλουν ανά τετραετία λογιστική έκθεση στην Επιτροπή και, ως εκ τούτου, από το σχετικό κόστος. Εξακολουθεί να ισχύει υποχρέωση υποβολής τέτοιων εκθέσεων, σε περίπτωση που το ζητήσει η Επιτροπή, αλλά δεν απαιτείται πλέον από τις επιχειρήσεις να κοινοποιούν εκ τον προτέρων στην Επιτροπή την ταυτότητα του ελεγκτή πριν από τον διορισμό του και δεν επιτρέπεται πλέον η Επιτροπή να ζητεί την αντικατάστασή του, διαδικασίες που ήταν αμφότερες επαχθείς και δυνητικά δαπανηρές.

Χάρη στην πρόταση για την κατάργηση της υποχρέωσης των εθνικών διοικήσεων να εκπονούν ετήσια επισκόπηση της ασφάλειας στον τομέα της αεροπορίας, οι εθνικές διοικήσεις απαλλάσσονται από διοικητικό φόρτο.

Όσον αφορά την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων που απορρέει από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 165/2014, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με εγκεκριμένα συνεργεία που δύνανται να διεξάγουν εγκαταστάσεις, ελέγχους και επισκευές ταχογράφων —και τις κάρτες που χορηγούν στα συνεργεία αυτά— το προτεινόμενο σύστημα είναι ορθολογικότερο και αποδοτικότερο, καθώς ο κατάλογος αυτών των συνεργείων θα επικαιροποιείται σε συνεχή βάση, προς όφελος των αρχών επιβολής του νόμου και των μεταφορέων. Πράγματι, το ισχύον σύστημα υποβολής εκθέσεων παρέχει μόνο μια περιορισμένη εικόνα των εγκεκριμένων συνεργείων, και ιδίως των καρτών που τους έχουν χορηγηθεί. Δεδομένου ότι οι κάρτες που χορηγούνται στα συνεργεία ισχύουν μόνο για ένα έτος, οι κατάλογοι που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή χάνουν σταδιακά την επικαιρότητά τους κατά το επόμενο έτος, προτού καταστούν σχεδόν εντελώς παρωχημένοι σχεδόν ένα έτος αργότερα. Η τήρηση επικαιροποιημένων καταλόγων διαθέσιμων στο κοινό μειώνει το κόστος εφαρμογής και επιβολής για τους οδηγούς και τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση στα εγκεκριμένα συνεργεία και στους εγκεκριμένους εφαρμοστές, ιδίως σε άλλα κράτη μέλη, καθώς και για τις αρχές επιβολής του νόμου, οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να ελέγχουν τους καταλόγους αυτούς για σκοπούς επιβολής της νομοθεσίας. Τα κράτη μέλη που διαθέτουν ήδη τέτοιο ιστότοπο δεν θα διαπιστώσουν καμία αλλαγή στον διοικητικό φόρτο της παρούσας πρότασης.

   Θεμελιώδη δικαιώματα

Ά.A.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ά.A.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Ά.A.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Άρθρο 1 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009

Το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009 προβλέπει επί του παρόντος ότι οι πωλητές ΗΣΚ πρέπει να υποβάλλουν ανά τετραετία, ή κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, λογιστική έκθεση βάσει ανεξάρτητου ελέγχου στην οποία εκτίθενται λεπτομερώς η διάρθρωση της ιδιοκτησίας και το πρότυπο διαχείρισής του. Επιπλέον, πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την ταυτότητα του ελεγκτή και η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάστασή του. Στο πλαίσιο της τροποποιημένης πρότασης, οι πωλητές θα υποχρεούνται να υποβάλλουν λογιστική έκθεση βάσει ανεξάρτητου ελέγχου μόνο κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής.

Άρθρο 2 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010

Το άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010 απαιτεί επί του παρόντος από τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν ετήσια επιθεώρηση ασφαλείας. Το άρθρο 2 της πρότασης διαγράφει τη διάταξη αυτή με την αιτιολογία ότι η ετήσια επισκόπηση της ασφάλειας δημοσιεύεται πλέον από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA).

Άρθρο 3 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014

Το άρθρο 24 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014 απαιτεί επί του παρόντος από τα κράτη μέλη να διαβιβάζουν στην Επιτροπή, σε ετήσια βάση, τον κατάλογο των εγκεκριμένων συνεργείων και των καρτών που τους έχουν χορηγήσει και απαιτεί επίσης από την Επιτροπή να δημοσιεύει τους εν λόγω καταλόγους. Το άρθρο 3 της πρότασης αντικαθιστά την εν λόγω παράγραφο με παράγραφο η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν σε ιστότοπο διαθέσιμο στο κοινό τους καταλόγους με τα εγκεκριμένα συνεργεία και τις κάρτες που τους έχουν χορηγήσει, και να επικαιροποιούν, σε συνεχή βάση, τους εν λόγω καταλόγους. Απαιτεί επίσης από την Επιτροπή να δημοσιεύει στον ιστότοπό της τον κατάλογο των εν λόγω εθνικών ιστοτόπων.



2023/0361 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 80/2009, (ΕΕ) αριθ. 996/2010 και (ΕΕ) αριθ. 165/2014 όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους τομείς των οδικών και των αεροπορικών μεταφορών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 91 και το άρθρο 100 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 6 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 7 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ορθής παρακολούθησης και της ορθής επιβολής της νομοθεσίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξορθολογιστούν οι εν λόγω απαιτήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι εκπληρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται και να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος.

(2)Οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 80/2009 8 , (ΕΕ) αριθ. 996/2010 9 και (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 10 περιέχουν ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους τομείς των οδικών και των αεροπορικών μεταφορών, οι οποίες θα πρέπει, ως εκ τούτου, να απλουστευθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: προοπτικές μετά το 2030» 11 .

(3)Ειδικότερα, το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009 απαιτεί από κάθε πωλητή συστήματος ηλεκτρονικών συστημάτων κράτησης θέσεων (στο εξής: ΗΣΚ) να υποβάλλει ανά τετραετία και, επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, λογιστική έκθεση βάσει ανεξάρτητου ελέγχου στην οποία εκτίθενται λεπτομερώς η διάρθρωση της ιδιοκτησίας και το πρότυπο διαχείρισής του.

(4)Η εν λόγω υποχρέωση ελέγχου και υποβολής εκθέσεων έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009, το οποίο θεσπίζει ειδικούς κανόνες για τους μητρικούς μεταφορείς. Οι κανόνες αυτοί έχουν ιδίως ως στόχο να αποτρέψουν τους μητρικούς μεταφορείς από το να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος ανταγωνιστικών ΗΣΚ και να αποτρέψουν τα ΗΣΚ που ανήκουν στους εν λόγω μεταφορείς από το να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος άλλων μεταφορέων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009 που διενεργήθηκε το 2020 12 , οι διατάξεις αυτές σχετικά με τους μητρικούς μεταφορείς ενδέχεται να είναι περιττές, δεδομένου ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν διαθέτουν πλέον ΗΣΚ, και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θα επιδίωκαν να τα αποκτήσουν αν δεν υπήρχαν οι εν λόγω κανόνες. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται πλέον η υποβολή, ανά τετραετία, λογιστικών εκθέσεων. Ωστόσο, η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει την εξουσία να ζητεί την υποβολή λογιστικών εκθέσεων, όταν είναι αναγκαίο, ώστε να είναι σε θέση να επιβάλλει αποτελεσματικά τους κανόνες για τους μητρικούς μεταφορείς, εφόσον απαιτείται.

(5)Το άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010 απαιτεί τη δημοσίευση, σε εθνικό επίπεδο, επιθεώρησης ασφαλείας σε ετήσια βάση, ώστε να ενημερώνεται το κοινό για το επίπεδο ασφάλειας της γενικής αεροπορίας. Η υποχρέωση αυτή αποσκοπούσε στη διασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά τη συνολική κατάσταση της ασφάλειας της αεροπορίας στα κράτη μέλη, και ιδίως όσον αφορά τη συμβολή των δραστηριοτήτων διερεύνησης ατυχημάτων στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού. Ωστόσο, έχει καταστεί περιττή λόγω της ετήσιας επισκόπησης της ασφάλειας που δημοσιεύεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 13 και καλύπτει ολόκληρο το σύστημα αεροπορίας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης ατυχημάτων.

(6)Το άρθρο 24 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014 απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να διαβιβάζουν στην Επιτροπή σε ετήσια βάση και, ει δυνατόν, ηλεκτρονικά, τους καταλόγους των εγκεκριμένων εφαρμοστών και των εγκεκριμένων συνεργείων που δύνανται να διεξάγουν εγκαταστάσεις, ελέγχους, επιθεωρήσεις και επισκευές ταχογράφων, και των καρτών που τους έχουν χορηγήσει. Η Επιτροπή δημοσιεύει στη συνέχεια τους εν λόγω καταλόγους στον ιστότοπό της.

(7)Το γεγονός ότι οι κάρτες συνεργείων ισχύουν για ένα έτος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή παρέχουν μόνο μια περιορισμένη εικόνα των εγκεκριμένων συνεργείων και των έγκυρων καρτών που τους έχουν χορηγηθεί, έχει ως αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο μέρος των καρτών συνεργείων που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Επιτροπής να μην ισχύουν πλέον κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις εν λόγω πληροφορίες σε ιστότοπο διαθέσιμο στο κοινό και να τις επικαιροποιούν σε συνεχή βάση. Η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει τον κατάλογο όλων των ιστοτόπων των κρατών μελών όπου είναι διαθέσιμες οι εν λόγω πληροφορίες. Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν ήδη τέτοιους ιστοτόπους. Ως εκ τούτου, η υποχρέωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη, και τη μείωση του κόστους επιβολής για τα ενδιαφερόμενα μέρη, εξασφαλίζοντας μια πιο επικαιροποιημένη και αποτελεσματικότερη διανομή των πληροφοριών.

(8)Επομένως, οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 80/2009, (ΕΕ) αριθ. 996/2010 και (ΕΕ) αριθ. 165/2014 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009

Το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 80/2009 του Συμβουλίου αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 12

Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από οποιονδήποτε πωλητή συστήματος να υποβάλει λογιστική έκθεση βάσει ανεξάρτητου ελέγχου, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς η διάρθρωση της ιδιοκτησίας και το πρότυπο διαχείρισής του. Οι δαπάνες που συνεπάγεται η λογιστική έκθεση βαρύνουν τον πωλητή συστήματος.»

Άρθρο 2

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010

Στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010, η παράγραφος 5 διαγράφεται.

Άρθρο 3

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014

Στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών δημοσιεύουν σε ιστότοπο διαθέσιμο στο κοινό τους καταλόγους εγκεκριμένων εφαρμοστών και συνεργείων και των καρτών που τους έχουν χορηγήσει, και μεριμνούν για την επικαιροποίηση των εν λόγω καταλόγων. Η Επιτροπή δημοσιεύει στον ιστότοπό της τον κατάλογο των εν λόγω εθνικών ιστοτόπων.»

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    COM(2023) 168.
(2)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 80/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιανουαρίου 2009, όσον αφορά κώδικα δεοντολογίας για τα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2299/89 του Συμβουλίου (ΕΕ L 35 της 4.2.2009, σ. 47).
(3)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=el
(4)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 996/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τη διερεύνηση και την πρόληψη ατυχημάτων και συμβάντων στην πολιτική αεροπορία και την κατάργηση της οδηγίας 94/56/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 35).
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 του Συμβουλίου σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών και τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών (ΕΕ L 60 της 28.2.2014, σ. 1).
(6)    ΕΕ C της , σ. .
(7)    ΕΕ C της , σ. .
(8)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 80/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιανουαρίου 2009, όσον αφορά κώδικα δεοντολογίας για τα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2299/89 του Συμβουλίου (ΕΕ L 35 της 4.2.2009, σ. 47).
(9)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 996/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τη διερεύνηση και την πρόληψη ατυχημάτων και συμβάντων στην πολιτική αεροπορία και την κατάργηση της οδηγίας 94/56/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 35).
(10)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 του Συμβουλίου σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών και τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών (ΕΕ L 60 της 28.2.2014, σ. 1).
(11)    COM(2023) 168.
(12)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=el
(13)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1).