Βρυξέλλες, 10.7.2023

COM(2023) 385 final

2023/0223(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας για συμπληρωματικούς κανόνες σχετικά με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τον Ιούνιο του 2018 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και των θεωρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων [COM(2018) 473].

Στις 7 Ιουλίου 2021 εκδόθηκε ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων για την περίοδο 2021-2027 (στο εξής: «κανονισμός για τη θέσπιση μέσου για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων» ή «κανονισμός ΜΔΣΘ»).

Σκοπός του κανονισμού ΜΔΣΘ είναι να εκφράσει την αλληλεγγύη μέσω της χρηματοδοτικής συνδρομής προς τα κράτη (μέλη) που εφαρμόζουν τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν για τα εξωτερικά σύνορα. Συνιστά εξέλιξη του κεκτημένου του Σένγκεν στην οποία συμμετέχουν οι χώρες που είναι συνδεδεμένες με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (στο εξής: «συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν» ή «συνδεδεμένες χώρες»).

Η Επιτροπή υπέβαλε επίσης πρόταση [COM(2018) 375] για τον καθορισμό πλαισίου κοινών διατάξεων που θα εφαρμόζονται σε επτά ταμεία επιμερισμένης διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του ΜΔΣΘ. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 (στο εξής: κανονισμός περί κοινών διατάξεων) εκδόθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η Ισλανδία κοινοποίησε την απόφασή της να αποδεχθεί το περιεχόμενο του κανονισμού ΜΔΣΘ και να το εφαρμόσει στην εσωτερική έννομη τάξη της. Η Επιτροπή υποβάλλει την παρούσα πρόταση προτού λάβει την κοινοποίηση της Ισλανδίας σχετικά με την εκπλήρωση των συνταγματικών της απαιτήσεων, ώστε να αποφευχθεί η συντόμευση του χρόνου πραγματικής εφαρμογής του κανονισμού ΜΔΣΘ στην Ισλανδία. Σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 75 του κανονισμού ΜΔΣΘ, η σύναψη της εν λόγω ρύθμισης θα πρέπει να πραγματοποιείται αφότου η ενδιαφερόμενη χώρα ενημερώσει εγγράφως για την εκπλήρωση όλων των εσωτερικών της απαιτήσεων.

Το άρθρο 7 παράγραφος 6 του κανονισμού ΜΔΣΘ προβλέπει ότι θα πρέπει να θεσπιστούν «ρυθμίσεις» για να προσδιοριστούν η φύση και οι τρόποι της συμμετοχής στο Μέσο χωρών που συνδέονται με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των αντίστοιχων συμφωνιών σύνδεσης. Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν τη μορφή συμφωνιών που συνάπτει η Ένωση με τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν σύμφωνα με το άρθρο 216 της ΣΛΕΕ.

Οι συμφωνίες θα πρέπει επίσης να καθορίζουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά των χωρών αυτών στον προϋπολογισμό της Ένωσης για το ΜΔΣΘ. Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κάθε συνδεδεμένης χώρας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος όλων των συμμετεχόντων κρατών.

Δυνάμει των συμφωνιών σύνδεσης Σένγκεν, οι συνδεδεμένες χώρες πρέπει να αποδεχθούν πλήρως τα μέτρα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού ΜΔΣΘ, τα οποία εξελίσσουν περαιτέρω ή βασίζονται στο κεκτημένο του Σένγκεν.

Ο προϋπολογισμός της Ένωσης που διατίθεται στο ΜΔΣΘ θα πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 (στο εξής: δημοσιονομικός κανονισμός). Οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν πρέπει επίσης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις που αφορούν τη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο οι οποίες προβλέπονται στη ΣΛΕΕ και στο ενωσιακό δίκαιο του οποίου η νομική βάση απορρέει από τη ΣΛΕΕ.

Όσον αφορά τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων, δεν σχετίζονται όλες οι διατάξεις και τα παραρτήματά του με το ΜΔΣΘ. Επιπλέον, η εφαρμογή των αρχών που ορίζονται σε ορισμένες διατάξεις του κανονισμού περί κοινών διατάξεων θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει το καθεστώς των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Οι συμφωνίες θεσπίζουν επίσης ειδικούς μηχανισμούς για την ταχεία προσαρμογή των συμφωνιών, σε περίπτωση αλλαγών στη βασική ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την εφαρμογή, όπως ο δημοσιονομικός κανονισμός και ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων.

Οι συμφωνίες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η ενδιάμεση επανεξέταση του ΜΔΣΘ θα λαμβάνει υπόψη την καθυστερημένη συμμετοχή των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς ελέγχους, τα κράτη μέλη υπόκεινται σε οριζόντιες υποχρεώσεις [για παράδειγμα στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Επιτροπής], οι οποίες είτε απορρέουν άμεσα από τη Συνθήκη είτε από το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού περί κοινών διατάξεων όπως προαναφέρθηκε. Οι υποχρεώσεις αυτές ισχύουν αυτοδικαίως στα κράτη μέλη και, ως εκ τούτου, δεν καθορίζονται στον κανονισμό ΜΔΣΘ. Κατά συνέπεια, οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να επεκταθούν στις συνδεδεμένες χώρες μέσω της συμφωνίας την οποία αφορά η παρούσα πρόταση.

Οι συμφωνίες περιέχουν επίσης διάταξη σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS). Αυτό είναι αναγκαίο βάσει του άρθρου 86 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1077/2011, (ΕΕ) αριθ. 515/2014, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2016/1624 και (ΕΕ) 2017/2226, το οποίο ορίζει ότι τα έσοδα που προκύπτουν από το ETIAS και απομένουν μετά την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και συντήρησής του θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Για την ισότιμη εφαρμογή του άρθρου 86 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη στον εν λόγω κανονισμό, η συνεισφορά των συνδεδεμένων χωρών στο θεματικό μέσο του ΜΔΣΘ θα πρέπει να μειώνεται αναλογικά όταν και εφόσον τα εναπομένοντα έσοδα εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Η Ένωση θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με καθεμία από τις τέσσερις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Η παρούσα πρόταση αφορά τη συμφωνία με την Ισλανδία.

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης και της Ισλανδίας σχετικά με τη συνεισφορά της εν λόγω χώρας στο μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων για την περίοδο 2021-2027 και σχετικά με τους συμπληρωματικούς κανόνες που απαιτούνται για αυτή τη συμμετοχή. Αφορά την τρίτη γενιά αυτού του είδους ρυθμίσεων.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Άνευ αντικειμένου.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η παρούσα πρόταση για την υπογραφή της συμφωνίας βασίζεται στο άρθρο 77 παράγραφος 2 και το άρθρο 218 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1148, η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση είναι αναγκαία για την εφαρμογή της απαίτησης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 7 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1148, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται ρυθμίσεις με χώρες που συνδέονται με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, προκειμένου να προσδιοριστούν η φύση και οι τρόποι της συμμετοχής τους στο μέσο χρηματοδοτικής στήριξης στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της πολιτικής θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

Επιλογή της νομικής πράξης

Άνευ αντικειμένου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Άνευ αντικειμένου.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η πρόταση συνδέεται με τη διαχείριση του προγράμματος και έχει ως στόχο την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση τις οδηγίες διαπραγμάτευσης που καθόρισε το Συμβούλιο. Η Ισλανδία θα ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζονται στο κανονισμό που θεσπίζει το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, καθώς και στα εφαρμοστέα άρθρα του κανονισμού περί κοινών διατάξεων και του δημοσιονομικού κανονισμού, όπως και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Άνευ αντικειμένου.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στο άρθρο 10 και στο παράρτημα του σχεδίου συμφωνίας περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τις ετήσιες χρηματοδοτικές συνεισφορές της συνδεδεμένης χώρας στον προϋπολογισμό του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Όλες οι απαιτήσεις παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων, επιδόσεων και αξιολόγησης που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1048 (θα) ισχύουν για την Ισλανδία.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Δεν απαιτείται.  

Με βάση τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να αποφασίσει την υπογραφή της συμφωνίας εξ ονόματος της Ένωσης και να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου να ορίσει το/τα πρόσωπο/-α που είναι αρμόδιο/-α να υπογράψει/-ουν τη συμφωνία εξ ονόματος της Ένωσης.

Η Επιτροπή υπέβαλε χωριστή πρόταση για έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της επισυναπτόμενης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας για συμπληρωματικούς κανόνες σχετικά με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της πολιτικής θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων για την περίοδο 2021-2027 1 . Το Συμβούλιο εκδίδει την παρούσα απόφαση μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2023/0223 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας για συμπληρωματικούς κανόνες σχετικά με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 77 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 5,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις 2 με την Ισλανδία, το Βασίλειο της Νορβηγίας, την Ελβετική Συνομοσπονδία και το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές συνεισφορές των συνδεδεμένων χωρών και τους συμπληρωματικούς κανόνες που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και τις ελεγκτικές εξουσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες θα συναφθούν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 3 . Οι διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με τη μονογράφηση της συμφωνίας στις 14 Φεβρουαρίου 2023.

(2)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1148 βασίζεται στο κεκτημένο Σένγκεν, και η Δανία, σύμφωνα με το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να εφαρμόσει τον εν λόγω κανονισμό στο εθνικό της δίκαιο. Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση της παρούσας απόφασης και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στη εφαρμογή της.

(3)Η παρούσα απόφαση αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, στις οποίες δεν συμμετέχει η Ιρλανδία, σύμφωνα με την απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου 4 . Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(4)Επομένως, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί εξ ονόματος της Ένωσης, με την επιφύλαξη της σύναψής της σε μεταγενέστερη ημερομηνία,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας για συμπληρωματικούς κανόνες σχετικά με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της πολιτικής θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, για την περίοδο 2021-2027, με την επιφύλαξη της σύναψης της εν λόγω συμφωνίας.

Το κείμενο της προς υπογραφή συμφωνίας επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου καταρτίζει την πράξη εξουσιοδότησης του προσώπου ή των προσώπων που θα ορίσει η Επιτροπή για την υπογραφή της συμφωνίας, με την επιφύλαξη της σύναψής της.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    COM(2023) 394
(2)    Απόφαση (ΕΕ) 2022/442 του Συμβουλίου της 21ης Φεβρουαρίου 2022 με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, το Βασίλειο της Νορβηγίας, την Ελβετική Συνομοσπονδία και το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν με σκοπό να συναφθούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εν λόγω χωρών συμφωνίες περί συμπληρωματικών κανόνων σχετικών με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, ως μέρος του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (ΕΕ 90 της 18.3.2022, σ. 116).
(3)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2021, για τη θέσπιση, ως μέρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (ΕΕ L 251 της 15.7.2021, σ. 48).
(4)    Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ 64 της 7.3.2002, σ. 20).

Βρυξέλλες, 10.7.2023

COM(2023) 385 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας για συμπληρωματικούς κανόνες σχετικά με το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ, εφεξής καλούμενη «Ένωση»,

και

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ,

εφεξής «τα μέρη»,

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ισλανδίας και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη σύνδεση των εν λόγω χωρών προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν 1 (στο εξής: συμφωνία σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία),

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

1)Η Ένωση θέσπισε το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων (στο εξής: ΜΔΣΘ), με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2 (στο εξής: κανονισμός ΜΔΣΘ), στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

2)Ο κανονισμός ΜΔΣΘ αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν κατά την έννοια της συμφωνίας σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

3)Το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, αποτελεί ειδικό μέσο στο πλαίσιο του κεκτημένου του Σένγκεν που αποσκοπεί αφενός στη διασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, και αφετέρου στη στήριξη της ομοιόμορφης εφαρμογής και του εκσυγχρονισμού της κοινής πολιτικής θεωρήσεων, ώστε να συμβάλει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες.

4)Το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού ΜΔΣΘ προβλέπει ότι το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 3 στοιχείο α) και οι πρόσθετοι πόροι που προβλέπονται στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού εκτελούνται με επιμερισμένη διαχείριση σύμφωνα με το άρθρο 63 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 3 (στο εξής: δημοσιονομικός κανονισμός) και τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1060 4 (στο εξής: ΚΚΔ).

5)Το άρθρο 7 παράγραφος 6 του κανονισμού ΜΔΣΘ προβλέπει ότι θεσπίζονται ρυθμίσεις για να προσδιοριστούν η φύση και οι λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Μέσο χωρών που συνδέονται με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν.

6)Το ΜΔΣΘ προσφέρει την ευκαιρία για την υλοποίηση δράσεων υπό καθεστώς επιμερισμένης, άμεσης και έμμεσης διαχείρισης, και η παρούσα συμφωνία θα πρέπει να καθιστά δυνατή την υλοποίηση στην Ισλανδία με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική διαχείριση και τον δημοσιονομικό έλεγχο.

7)Λόγω του sui generis χαρακτήρα του κεκτημένου του Σένγκεν και της σπουδαιότητας της ομοιόμορφης εφαρμογής του για την ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν, όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τη διαχείριση των εθνικών προγραμμάτων θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ισλανδία κατά τον ίδιο τρόπο όπως και για τα κράτη μέλη.

8)Για να διευκολυνθεί ο υπολογισμός και η χρήση των ετησίων συνεισφορών που οφείλονται από την Ισλανδία για το ΜΔΣΘ, οι συνεισφορές για την περίοδο 2021-2027 θα πρέπει να καταβληθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις από το 2023 έως το 2027. Από το 2023 έως το 2025, οι ετήσιες συνεισφορές καθορίζονται σε κατ’ αποκοπή ποσά, ενώ η συνεισφορά που οφείλεται για τα έτη 2026 και 2027 θα πρέπει να καθοριστεί το 2026 βάσει του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος όλων των κρατών που συμμετέχουν στο ΜΔΣΘ, λαμβανομένων υπόψη των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν.

9)Σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, η Ισλανδία θα πρέπει να επωφελείται από τυχόν πλεονάζοντα έσοδα, όπως ορίζονται στο άρθρο 86 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (στο εξής: κανονισμός ETIAS) 5 . Στο πλαίσιο του ΜΔΣΘ, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές που οφείλει η Ισλανδία στο ΜΔΣΘ μειώνονται αναλογικά.

10)Η νομοθεσία της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, καλύπτεται από τη συμφωνία για τον ΕΟΧ και έχει ενσωματωθεί στο παράρτημα XI αυτής. Ως εκ τούτου, η Ισλανδία εφαρμόζει τον εν λόγω κανονισμό.

11)Η Ισλανδία δεν δεσμεύεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι είναι συμβαλλόμενο μέρος αυτού και, ως εκ τούτου, τηρεί τα δικαιώματα και τις αρχές που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και τα Πρωτόκολλά της, καθώς και από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αναφορές που περιέχονται στους κανονισμούς ΜΔΣΘ και ΚΚΔ και στην παρούσα συμφωνία στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα πρέπει συνεπώς να νοούνται ως αναφορές στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα πρωτόκολλα που έχει κυρώσει η Ισλανδία, καθώς και στο άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

12)Η Ισλανδία, η οποία δεν δεσμεύεται από τις αναφορές στο περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμόσει το ΜΔΣΘ και την παρούσα συμφωνία σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Στην παρούσα συμφωνία καθορίζονται οι συμπληρωματικοί κανόνες που απαιτούνται για τη συμμετοχή της Ισλανδίας στο Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (στο εξής: ΜΔΣΘ) στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1148 (στο εξής: κανονισμός ΜΔΣΘ).

Άρθρο 2

Δημοσιονομική διαχείριση και έλεγχος

1.Κατά την εφαρμογή του κανονισμού ΜΔΣΘ, η Ισλανδία θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις που αφορούν τη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο οι οποίες προβλέπονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») και στο ενωσιακό δίκαιο του οποίου η νομική βάση απορρέει από τη ΣΛΕΕ.

Οι διατάξεις στις οποίες αναφέρεται το πρώτο εδάφιο είναι οι ακόλουθες:

α)άρθρα 33, 36, 61, 63, 97-105, 106, 115-116, 125-129, 135-144, 154 και 155 παράγραφοι 1, 2, 4, 6 και 7, και άρθρα 180, 254-257 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 (στο εξής: δημοσιονομικός κανονισμός)·

β)ο κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου 6 ·

γ)ο κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 7 και ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 8 ·

δ)άρθρα 1-4, 7-9, 15-17, 21-24, 35-42, 44-107, 113-115 και 119 και τα σχετικά παραρτήματα σχετικά με το ΜΔΣΘ στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1060 (στο εξής: ΚΚΔ).

2.Σε περίπτωση τροποποίησης, κατάργησης, αντικατάστασης ή αναδιατύπωσης του δημοσιονομικού κανονισμού, η οποία αφορά το ΜΔΣΘ:

α)η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει σχετικά την Ισλανδία το συντομότερο δυνατόν και, κατόπιν αιτήματος της Ισλανδίας, παρέχει εξηγήσεις σχετικά με την τροποποίηση, την κατάργηση, την αντικατάσταση ή την αναδιατύπωση· 

β)κατά παρέκκλιση από το άρθρο 13 παράγραφος 4, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εξ ονόματος της Ένωσης) και η Ισλανδία μπορούν να καθορίσουν με κοινή συμφωνία οποιαδήποτε τροποποίηση της παραγράφου 1 εδάφιο 2 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου η οποία είναι αναγκαία για να ληφθεί υπόψη η εν λόγω τροποποίηση, κατάργηση, αντικατάσταση ή αναδιατύπωση του δημοσιονομικού κανονισμού.

3.Η Ισλανδία εφαρμόζει και, όπου απαιτείται, υλοποιεί:

α)κάθε νομική πράξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του ΚΚΔ, στον βαθμό που αυτή αφορά διατάξεις σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού ΜΔΣΘ·

β)κάθε εκτελεστική ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του ΚΚΔ, στον βαθμό που αυτή αφορά διατάξεις σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού ΜΔΣΘ.

Για να μπορέσει η Ισλανδία να πράξει τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α)ενημερώνει την Ισλανδία για όλες τις προτάσεις πράξεων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β) το συντομότερο δυνατόν και, κατόπιν αιτήματος της Ισλανδίας, παρέχει εξηγήσεις σχετικά με τις προτάσεις·

β)κοινοποιεί στην Ισλανδία όλες τις πράξεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α) ή β) το συντομότερο δυνατόν.

Η Ισλανδία μπορεί να κοινοποιήσει στην ΕΕ τη θέση της όσον αφορά τις προτάσεις το συντομότερο δυνατόν, η οποία θα εξεταστεί δεόντως από την Ένωση.

Η Ισλανδία κοινοποιεί στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση, την απόφασή της να αποδεχθεί τις πράξεις που κοινοποιούνται από την ΕΕ στην Ισλανδία δυνάμει του πρώτου εδαφίου στοιχείο α) ή β).

4.Νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ισλανδία μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το μέσο υπό όρους ισοδύναμους με εκείνους που ισχύουν για τις νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση.

Άρθρο 3

Ειδική εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού ΚΚΔ που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ)

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση της Ισλανδίας προς τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ):

α)οι αναφορές στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ νοούνται ως αναφορές στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα πρωτόκολλα που έχει κυρώσει η Ισλανδία, καθώς και στο άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου·

β)η Ισλανδία, η οποία δεν δεσμεύεται από αναφορές στο περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ένωσης, βεβαιώνει ότι θα εφαρμόζει το ΜΔΣΘ σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο 4

Ειδική εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού ΜΔΣΘ

1.Η Επιτροπή διαθέτει στην Ισλανδία πρόσθετο ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού ΜΔΣΘ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 14 παράγραφος 2 του κανονισμού ΜΔΣΘ 2 έτη μετά την έναρξη της συμμετοχής της Ισλανδίας στο μέσο.

2.Ως προθεσμίες που αναφέρονται στην έναρξη ισχύος του κανονισμού ΜΔΣΘ νοούνται η ημερομηνία από την οποία αρχίζει να ισχύει η παρούσα συμφωνία.

Άρθρο 5

Αναγκαστική εκτέλεση

1.Οι αποφάσεις της Επιτροπής που επιβάλλουν χρηματική υποχρέωση εις βάρος προσώπων, εκτός των κρατών, είναι εκτελεστές στο έδαφος της Ισλανδίας.

Η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από τις διατάξεις της πολιτικής δικονομίας που ισχύουν στην Ισλανδία. Ο εκτελεστήριος τύπος περιάπτεται στην απόφαση που λαμβάνει η εθνική αρχή χωρίς άλλη διατύπωση πέρα από τον έλεγχο της γνησιότητας της απόφασης.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ορίζει εθνική αρχή για τον σκοπό αυτόν και γνωστοποιεί τον εν λόγω διορισμό στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω διατυπώσεων κατ’ αίτηση της Επιτροπής, η Επιτροπή μπορεί να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σύμφωνα με το ισλανδικό δίκαιο, προσφεύγοντας απευθείας στην υπεύθυνη αρχή.

Η αναγκαστική εκτέλεση αναστέλλεται μόνο με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο έλεγχος της κανονικότητας των εκτελεστικών μέτρων ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων της Ισλανδίας.

2.Αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ρήτρας διαιτησίας περιεχομένης σε σύμβαση ή συμφωνία επιχορήγησης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας συμφωνίας είναι εκτελεστές στην Ισλανδία κατά τον ίδιο τρόπο με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 6

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.Η Ισλανδία:

α)καταπολεμά την απάτη και κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στην Ισλανδία·

β)λαμβάνει τα ίδια μέτρα καταπολέμησης της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με εκείνα που λαμβάνει για την προστασία των ιδίων οικονομικών συμφερόντων· και

γ)συντονίζει τη δράση της που αποσκοπεί στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2.Οι αρμόδιες αρχές της Ισλανδίας ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) χωρίς καθυστέρηση για κάθε περιστατικό ή υπόνοια που περιέρχεται στην αντίληψή τους σχετικά με παρατυπία, απάτη ή άλλη παράνομη δραστηριότητα που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Ενημερώνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όταν τα εν λόγω περιστατικά ή οι υπόνοιες αφορούν υπόθεση που ενδέχεται να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η Ισλανδία και η Ένωση εξασφαλίζουν αποτελεσματική αμοιβαία συνδρομή σε περιπτώσεις όπου διεξάγονται έρευνες ή δικαστικές διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές της Ένωσης ή της Ισλανδίας, σύμφωνα με το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο, σχετικά με την αμοιβαία προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους εντός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας συμφωνίας.

3.Η Ισλανδία θεσπίζει μέτρα ισοδύναμα με εκείνα που ενέκρινε η Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 325 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ τα οποία ισχύουν τη στιγμή της υπογραφής της παρούσας συμφωνίας.

4.Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της OLAF, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αρμόδιων αρχών της Ισλανδίας διεξάγεται λαμβανομένων δεόντως υπόψη των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στην ανταλλαγή πληροφοριών προστατεύονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Άρθρο 7

Επανεξετάσεις και λογιστικοί έλεγχοι από την Ένωση

1.Η Ένωση έχει το δικαίωμα να διενεργεί τεχνικές, οικονομικές ή άλλου είδους επανεξετάσεις και λογιστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις κάθε φυσικού προσώπου που διαμένει στην Ισλανδία ή νομικού προσώπου που είναι εγκατεστημένο στην Ισλανδία και λαμβάνει ενωσιακή χρηματοδότηση από το ΜΔΣΘ, καθώς και κάθε τρίτου μέρους που συμμετέχει στην εκτέλεση ενωσιακής χρηματοδότησης από το ΜΔΣΘ και διαμένει ή είναι εγκατεστημένο στην Ισλανδία, κατά τον ίδιο τρόπο όπως είναι δυνατόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω επανεξέταση και οι λογιστικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την OLAF και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2.Οι αρχές της Ισλανδίας διευκολύνουν τις επανεξετάσεις και τους λογιστικούς ελέγχους και, εφόσον το επιθυμούν, συμμετέχουν και οι ίδιες στη διενέργειά τους.

3.Οι επανεξετάσεις και οι λογιστικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται, επίσης μετά την αναστολή των δικαιωμάτων νομικών προσώπων εγκατεστημένων στην Ισλανδία που απορρέουν από την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, ή την καταγγελία της παρούσας συμφωνίας, σχετικά με οποιαδήποτε νομική δέσμευση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης η οποία έχει αναληφθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της αναστολής ή της καταγγελίας.

Άρθρο 8

Επιτόπιοι έλεγχοι και εξακριβώσεις

Η OLAF εξουσιοδοτείται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις στο έδαφος της Ισλανδίας όσον αφορά το ΜΔΣΘ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96, όπως συμπληρώθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 883/2013.

Οι αρχές της Ισλανδίας διευκολύνουν τους επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις και, εφόσον το επιθυμούν, συμμετέχουν και οι ίδιες στη διενέργειά τους.

Άρθρο 9

Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζεται στο άρθρο 287 παράγραφοι 1 και 2 της ΣΛΕΕ επεκτείνεται στα έσοδα και τις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του κανονισμού ΜΔΣΘ από την Ισλανδία, μεταξύ άλλων και στο έδαφος της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 287 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ και το μέρος I τίτλος XIV κεφάλαιο 1 του δημοσιονομικού κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ιδίως τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις οποιουδήποτε οργανισμού διαχειρίζεται έσοδα ή δαπάνες εξ ονόματος της Ένωσης στο έδαφος της Ισλανδίας όσον αφορά το ΜΔΣΘ, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που λαμβάνει πληρωμές από τον προϋπολογισμό.

Στην Ισλανδία, οι έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου ασκούνται σε συνεργασία με τα εθνικά ελεγκτικά όργανα, ή, αν αυτά δεν έχουν τις αναγκαίες αρμοδιότητες, με τις υπεύθυνες εθνικές υπηρεσίες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα εθνικά ελεγκτικά όργανα της Ισλανδίας συνεργάζονται με πνεύμα εμπιστοσύνης, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους. Τα εν λόγω όργανα ή υπηρεσίες γνωστοποιούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο αν προτίθενται να συμμετάσχουν στον έλεγχο.

Άρθρο 10

Χρηματοδοτικές συνεισφορές

1.Η Ισλανδία καταβάλλει ετήσιες πληρωμές στον προϋπολογισμό του ΜΔΣΘ σύμφωνα με τον τύπο που περιγράφεται στο παράρτημα I.

2.Κάθε έτος, η Επιτροπή δύναται να χρησιμοποιεί έως και το 0,75 % των πληρωμών που πραγματοποιεί η Ισλανδία προκειμένου να χρηματοδοτεί τις διοικητικές δαπάνες για μόνιμο ή εξωτερικό προσωπικό που είναι απαραίτητες για τη στήριξη της εφαρμογής του κανονισμού ΜΔΣΘ και της παρούσας συμφωνίας από την Ισλανδία.

3.Μετά την αφαίρεση των διοικητικών δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, το υπόλοιπο ποσό των ετήσιων πληρωμών κατανέμεται ως εξής:

α)70 % για την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων των κρατών μελών και των συνδεδεμένων κρατών·

β)30 % στο θεματικό μέσο που αναφέρεται στο άρθρο 8 του κανονισμού ΜΔΣΘ.

4.Ποσό ισοδύναμο με τις ετήσιες πληρωμές της Ισλανδίας χρησιμοποιείται για να συμβάλει στην ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

5.Η Ένωση παρέχει στην Ισλανδία πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της, όπως περιλαμβάνονται στις πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό, τη λογιστική, τις επιδόσεις και την αξιολόγηση που παρέχονται στις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές και στις αρμόδιες για την απαλλαγή αρχές της Ένωσης όσον αφορά το Μέσο.

Άρθρο 11

ETIAS

Το μερίδιο των εσόδων του ETIAS που ενδεχομένως απομένει μετά την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του ETIAS, όπως αναφέρεται στο άρθρο 86 του κανονισμού ETIAS (στο εξής: πλεόνασμα), αφαιρείται από την τελική χρηματοδοτική συνεισφορά της Ισλανδίας στο ΜΔΣΘ, σύμφωνα με τον τύπο που περιγράφεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 12

Εμπιστευτικότητα

Οι πληροφορίες που κοινοποιούνται ή αποκτώνται βάσει της παρούσας συμφωνίας, με οποιαδήποτε μορφή, καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο και απολαύουν της προστασίας που παρέχεται σε ανάλογες πληροφορίες από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τα όργανα της Ένωσης και από τη νομοθεσία της Ισλανδίας. Οι πληροφορίες αυτές δεν κοινοποιούνται σε πρόσωπα άλλα από εκείνα τα οποία, λόγω των καθηκόντων τους στα όργανα της Ένωσης, στα κράτη μέλη ή στην Ισλανδία, οφείλουν να τις γνωρίζουν, ούτε χρησιμοποιούνται για σκοπούς άλλους από τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των μερών.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος και διάρκεια

1.Τα μέρη εγκρίνουν την παρούσα συμφωνία σύμφωνα με τις οικείες διαδικασίες. Κοινοποιούν αμοιβαίως την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

2.Η παρούσα συμφωνία αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται της ημερομηνίας κατάθεσης της τελευταίας κοινοποίησης η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3.Για να διασφαλιστεί η συνέχεια στην παροχή στήριξης στον σχετικό τομέα πολιτικής και να καταστεί δυνατή η έναρξη της υλοποίησης από την αρχή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, τα μέτρα που καλύπτονται από τον κανονισμό ΜΔΣΘ μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και το νωρίτερο από την 1η Ιανουαρίου 2021.

4.Η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εγγράφως, με κοινή συναίνεση των μερών. Για την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων τηρείται η ίδια διαδικασία με αυτήν που εφαρμόζεται για την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

5.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η μεικτή επιτροπή που συστάθηκε βάσει του άρθρου 3 της συμφωνίας σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία εξουσιοδοτείται να διαπραγματευθεί και να εγκρίνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) σε περίπτωση κοινοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2, επειδή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2.

Άρθρο 14

Επίλυση διαφορών

Σε περίπτωση διαφοράς όσον αφορά την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 11 της συμφωνίας σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Άρθρο 15

Αναστολή

1.Τα δικαιώματα νομικών οντοτήτων εγκατεστημένων στην Ισλανδία που απορρέουν από την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας μπορούν να ανασταλούν από την Ένωση σύμφωνα με τις παραγράφους 5-7 του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση α) πλήρους ή μερικής μη καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που οφείλει η Ισλανδία· β) μη συμμόρφωσης με το άρθρο 2 παράγραφος 3, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για τη μη αποδοχή πράξης που κοινοποιήθηκε δυνάμει της εν λόγω διάταξης· ή γ) όταν ο δημοσιονομικός κανονισμός αποτελεί αντικείμενο τροποποίησης, κατάργησης, αντικατάστασης ή αναδιατύπωσης σχετικής με το ΜΔΣΘ και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος της τροποποίησης, κατάργησης, αντικατάστασης ή αναδιατύπωσης του δημοσιονομικού κανονισμού.

2.Η Ένωση κοινοποιεί στην Ισλανδία την πρόθεσή της να αναστείλει τα δικαιώματα νομικών οντοτήτων εγκατεστημένων στην Ισλανδία που απορρέουν από την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας και, στην περίπτωση αυτή, το θέμα εισάγεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη της μεικτής επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 3 της συμφωνίας σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

3.Η μεικτή επιτροπή συγκαλείται και η συνεδρίαση πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Για την επίλυση του ζητήματος, η μεικτή επιτροπή διαθέτει προθεσμία 90 ημερών από την έγκριση της ημερήσιας διάταξης στην οποία έχει εγγραφεί το ζήτημα σύμφωνα με την παράγραφο 2. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 90 ημερών, παρατείνεται κατά 30 ημέρες με σκοπό την τελική επίλυση του ζητήματος.

4.Όταν το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μεικτή επιτροπή εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 3, η Ένωση μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα νομικών οντοτήτων εγκατεστημένων στην Ισλανδία που απορρέουν από την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 5-7.

5.Σε περίπτωση αναστολής, οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ισλανδία δεν δικαιούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες χορήγησης επιχορηγήσεων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί όταν αρχίσει να ισχύει η αναστολή. Η διαδικασία χορήγησης επιχορηγήσεων θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από την εν λόγω διαδικασία.

6.Η αναστολή δεν επηρεάζει τις νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ισλανδία πριν από την έναρξη ισχύος της αναστολής. Η παρούσα συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε αυτές τις νομικές δεσμεύσεις.

7.Κάθε πράξη που είναι αναγκαία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και για τη διασφάλιση της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας πριν από την αναστολή, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την αναστολή.

8.Η Ένωση ενημερώνει αμέσως την Ισλανδία μόλις εισπράξει το οφειλόμενο ποσό της χρηματοδοτικής ή επιχειρησιακής συνεισφοράς, όταν λήξει η μη συμμόρφωση με το άρθρο 2 παράγραφος 3 ή όταν διευθετηθεί το ζήτημα που σχετίζεται με τον δημοσιονομικό κανονισμό. Η αναστολή αίρεται αμέσως μετά την εν λόγω γνωστοποίηση.

9.Από την ημερομηνία κατά την οποία αίρεται η αναστολή, οι νομικές οντότητες της Ισλανδίας είναι εκ νέου επιλέξιμες σε διαδικασίες χορήγησης επιχορηγήσεων που ξεκίνησαν μετά την εν λόγω ημερομηνία και σε διαδικασίες χορήγησης επιχορηγήσεων που ξεκίνησαν πριν από την εν λόγω ημερομηνία, για τις οποίες δεν έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Άρθρο 16

Καταγγελία

1.Η Ένωση ή η Ισλανδία δύναται να καταγγείλει την παρούσα συμφωνία, κοινοποιώντας τη σχετική απόφαση στο άλλο μέρος. Η συμφωνία παύει να ισχύει 3 μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης αυτής.

2.H παρούσα συμφωνία παύει να ισχύει αυτομάτως μόλις καταγγελθεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4, το άρθρο 11 παράγραφος 3 ή το άρθρο 16 της συμφωνίας σύνδεσης με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

3.Σε περίπτωση καταγγελίας της παρούσας συμφωνίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή την παράγραφο 2, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι οι πράξεις στις οποίες οι νομικές δεσμεύσεις αναλήφθηκαν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, και πριν από την καταγγελία της παρούσας συμφωνίας, συνεχίζονται μέχρι την ολοκλήρωσή τους υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα συμφωνία.

4.Κάθε πράξη που είναι αναγκαία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και για τη διασφάλιση της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας πριν από την καταγγελία της, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την καταγγελία της παρούσας συμφωνίας.

5.Τα μέρη διευθετούν με κοινή συναίνεση τυχόν άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την καταγγελία της παρούσας συμφωνίας.

Άρθρο 17

Γλώσσες

Η παρούσα συμφωνία συντάσσεται σε ένα μόνο πρωτότυπο στην αγγλική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ιρλανδική, ισλανδική, ισπανική, ιταλική, κροατική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική και φινλανδική γλώσσα, και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Τύπος για τον υπολογισμό των ετήσιων χρηματοδοτικών συνεισφορών για τα έτη 2021 έως 2027 και τρόποι πληρωμής

1.Για τον υπολογισμό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού ΜΔΣΘ.

2.Για την περίοδο 2023-2025, η Ισλανδία καταβάλλει ετήσιες πληρωμές στον προϋπολογισμό του ΜΔΣΘ, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

(Όλα τα ποσά σε EUR)

2023

2024

2025

Ισλανδία

1 820 230

1 820 230

1 820 230

Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο καταβάλλονται από την Ισλανδία ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισης του εθνικού προγράμματος που αναφέρεται στο άρθρο 23 του ΚΚΔ.

3.Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ισλανδίας στο ΜΔΣΘ υπολογίζεται ως εξής για τα έτη 2026 και 2027:

Για κάθε έτος, από το 2020 έως το 2024, τα αριθμητικά στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (στο εξής: ΑΕΠ) της Ισλανδίας που είναι διαθέσιμα στις 31 Μαρτίου του 2026 στη Eurostat (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές) διαιρούνται με το άθροισμα των ποσών για το ονομαστικό ΑΕΠ του συνόλου των κρατών που συμμετέχουν στο ΜΔΣΘ για κάθε αντίστοιχο έτος. Ο μέσος όρος των πέντε ποσοστών που προκύπτουν για τα έτη 2020 έως 2024 εφαρμόζεται:

·στο άθροισμα των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων από τον εγκριθέντα προϋπολογισμό και των μεταγενέστερων τροποποιήσεων ή μεταφορών που αναλήφθηκαν στο τέλος κάθε έτους για το ΜΔΣΘ για τα έτη 2021 έως 2025,

·στις ετήσιες πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων από τον εγκριθέντα προϋπολογισμό του ΜΔΣΘ για το έτος 2026 που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του έτους 2026, και

·στις ετήσιες πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΜΔΣΘ για το έτος 2027, όπως περιλαμβάνονται στο σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2027 που εγκρίθηκε από την Επιτροπή,

για να προκύψει το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η Ισλανδία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του ΜΔΣΘ.

Από το ποσό αυτό αφαιρούνται οι ετήσιες πράγματι καταβληθείσες πληρωμές της Ισλανδίας σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος παραρτήματος, ώστε να προκύψει το συνολικό ποσό των συνεισφορών της για τα έτη 2026 και 2027. Το ήμισυ του ποσού αυτού καταβάλλεται το 2026 και το υπόλοιπο το 2027.

4.Η χρηματοδοτική συνεισφορά καταβάλλεται σε ευρώ και ο υπολογισμός των οφειλόμενων ή των προς είσπραξη ποσών εκφράζεται σε ευρώ.

5.Η Ισλανδία καταβάλλει την αντίστοιχη οικονομική συνεισφορά της το αργότερο εντός 45 ημερών από την παραλαβή του χρεωστικού σημειώματος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς συνεπάγεται επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας επί του ανεξόφλητου ποσού, αρχής γενομένης από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής. Το επιτόκιο αντιστοιχεί στο επιτόκιο που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης, όπως δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά C, την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του μηνός της λήξης της προθεσμίας, προσαυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Τύπος υπολογισμού του ισλανδικού μεριδίου των εσόδων που ενδεχομένως απομένει, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του κανονισμού ETIAS

Για κάθε οικονομικό έτος κατά το οποίο προκύπτει πλεόνασμα όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του κανονισμού ETIAS και λήγει με το οικονομικό έτος 2026, τα αριθμητικά στοιχεία του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (στο εξής: ΑΕΠ) της Ισλανδίας που είναι διαθέσιμα στις 31 Μαρτίου στη Eurostat (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές) διαιρούνται με το άθροισμα των ποσών για το ονομαστικό ΑΕΠ του συνόλου των κρατών που συμμετέχουν στο ETIAS για το αντίστοιχο έτος.

Ο μέσος όρος των ποσοστών που προκύπτουν εφαρμόζεται στο σύνολο των παραγόμενων πλεονασμάτων. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ισλανδίας για το 2027 που προορίζεται για το θεματικό μέσο μειώνεται κατά το ποσό που προκύπτει.

(1)    ΕΕ 176 της 10.7.1999, σ. 36.
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2021, για τη θέσπιση, ως μέρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (ΕΕ L 251 της 15.7.2021, σ. 48).
(3)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ 193 της 30.7.2018, σ. 1).
(4)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΕΕ 231 της 30.6.2021, σ. 159).
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1077/2011, (ΕΕ) αριθ. 515/2014, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2016/1624 και (ΕΕ) 2017/2226 (ΕΕ 236 της 19.9.2018, σ. 1).
(6)    Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ 292 της 15.11.1996, σ. 2).
(7)    Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ 312 της 23.12.1995, σ. 1).
(8)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).