Βρυξέλλες, 12.5.2023

COM(2023) 265 final

2023/0161(NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) του Συμβουλίου (ST 12532/21 INIT· ST 12532/21 ADD 1), της 3ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας

{SWD(2023) 142 final}


2023/0161 (NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) του Συμβουλίου (ST 12532/21 INIT· ST 12532/21 ADD 1), της 3ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 1 , και ιδίως το άρθρο 20 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Μετά την υποβολή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (στο εξής: ΣΑΑ) από την Εσθονία στις 18 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο τη θετική αξιολόγησή του. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θετική αξιολόγηση με την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021 2 .

(2)Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά κάθε κράτους μέλους για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη θα πρέπει να επικαιροποιείται έως τις 30 Ιουνίου 2022 σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προβλέπεται σε αυτόν. Στις 30 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή υπέβαλε τα αποτελέσματα της εν λόγω επικαιροποίησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

(3)Στις 9 Μαρτίου 2023 η Εσθονία υπέβαλε στην Επιτροπή τροποποιημένο εθνικό ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου για το REPowerEU σύμφωνα με το άρθρο 21γ του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

(4)Το τροποποιημένο ΣΑΑ λαμβάνει επίσης υπόψη την επικαιροποιημένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 και περιλαμβάνει αιτιολογημένο αίτημα προς την Επιτροπή για τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, σύμφωνα με το οποίο το ΣΑΑ δεν είναι πλέον εν μέρει εφικτό λόγω αντικειμενικών περιστάσεων. Οι τροποποιήσεις του ΣΑΑ που υπέβαλε η Εσθονία αφορούν 22 μέτρα.

(5)Στις 12 Ιουλίου 2022 το Συμβούλιο απηύθυνε συστάσεις προς την Εσθονία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ειδικότερα, το Συμβούλιο συνέστησε στην Εσθονία να επεκτείνει τις δημόσιες επενδύσεις της για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και για την ενεργειακή ασφάλεια, μεταξύ άλλων με τη χρήση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, του REPowerEU και άλλων ταμείων της ΕΕ. Το Συμβούλιο τής συνέστησε επίσης να ενισχύσει την κοινωνική προστασία, μεταξύ άλλων με την επέκταση της κάλυψης των παροχών ανεργίας, ειδικότερα σε άτομα που απασχολούνται για μικρές χρονικές περιόδους και σε άτυπες μορφές εργασίας. Της συνέστησε επίσης να βελτιώσει την οικονομική προσιτότητα και την ποιότητα της μακροχρόνιας περίθαλψης, ειδικότερα με τη διασφάλιση της βιώσιμης χρηματοδότησής της και την ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, το Συμβούλιο συνέστησε στην Εσθονία να μειώσει τη συνολική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων επιταχύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω του περαιτέρω εξορθολογισμού των διαδικασιών αδειοδότησης, της διασφάλισης επαρκούς δυναμικότητας των διασυνδέσεων και της ενίσχυσης του εγχώριου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το Συμβούλιο συνέστησε στην Εσθονία να αυξήσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, το Συμβούλιο κάλεσε την Εσθονία να εντείνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος μεταφορών, μεταξύ άλλων μέσω της ηλεκτροδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου και της αύξησης των κινήτρων για την ενθάρρυνση βιώσιμων και λιγότερο ρυπογόνων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του αποθέματος οδικών οχημάτων. Αφού αξιολόγησε την πρόοδο της εφαρμογής των εν λόγω ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τα έτη 2019, 2020 και 2021 κατά τον χρόνο υποβολής του τροποποιημένου εθνικού ΣΑΑ, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά τη σύσταση για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης για μείωση της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έχει επιτευχθεί περιορισμένη πρόοδος.

(6)Για την υποβολή του τροποποιημένου ΣΑΑ ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης, η οποία διενεργήθηκε σύμφωνα με το εθνικό νομικό πλαίσιο, με τη συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών αρχών, κοινωνικών εταίρων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεων νεολαίας και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων μερών. Η σύνοψη των διαβουλεύσεων υποβλήθηκε μαζί με το τροποποιημένο εθνικό ΣΑΑ. Δυνάμει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η Επιτροπή αξιολόγησε τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνοχή του τροποποιημένου ΣΑΑ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές αξιολόγησης που καθορίζονται στο παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού.

Επικαιροποιήσεις βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

(7)Το τροποποιημένο ΣΑΑ που υπέβαλε η Εσθονία καταργεί τρία μέτρα ώστε να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά. Η Εσθονία εξήγησε ότι, επειδή η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για την Εσθονία μειώθηκε από 969 299 213 EUR 3 σε 863 271 631 EUR 4 , δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση όλων των μέτρων του αρχικού ΣΑΑ της Εσθονίας. Η Εσθονία εξήγησε ότι ορισμένα μέτρα θα πρέπει να καταργηθούν λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και λαμβανομένων υπόψη των αυξήσεων του κόστους και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

(8)Το τροποποιημένο ΣΑΑ δεν περιλαμβάνει πλέον ορισμένα μέτρα στο πλαίσιο της συνιστώσας 5 (βιώσιμες μεταφορές) και της συνιστώσας 6 (υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία). Αυτό αφορά το μέτρο 5.2 (Επένδυση: Κατασκευή τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Tallinn-Rohuküla προς δυσμάς, το μέτρο 5.3 (Επένδυση: Κατασκευή του πολυτροπικού σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού της Βαλτικής στο Ταλίν) και το μέτρο 6.5 (Επένδυση: Ανάπτυξη ικανοτήτων για ιατρικά ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων). Το μέτρο 5.2 συνίσταται στην κατασκευή τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Tallinn-Rohuküla προς δυσμάς. Το μέτρο 5.3 συνίσταται στην κατασκευή του πολυτροπικού σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού της Βαλτικής στο Ταλίν, ενός έργου υποδομής σιδηροδρομικών μεταφορών σε αναξιοποίητη περιοχή που αποτελεί μέρος του διαδρόμου Βόρειας Θάλασσας – Βαλτικής Θάλασσας των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Το μέτρο 6.5 συνίσταται στην αγορά δύο πολυλειτουργικών ιατρικών ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένου βοηθητικού εξοπλισμού, προμηθειών συντήρησης και αρχικής εκπαίδευσης του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία των ελικοπτέρων, καθώς και στην κατασκευή βάσεων και τόπων προσγείωσης σε ιατρικά κέντρα έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, η περιγραφή των εν λόγω μέτρων και των σχετικών οροσήμων και στόχων θα πρέπει να διαγραφεί από την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021.

Τροποποιήσεις βάσει του άρθρου 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

(9)Οι τροποποιήσεις του ΣΑΑ που υπέβαλε η Εσθονία λόγω αντικειμενικών περιστάσεων αφορούν 19 μέτρα.

(10)Η Εσθονία εξήγησε ότι δύο μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Λόγω της επίθεσης, αποφασίστηκε η προσθήκη (υπόγειου) καταφυγίου στο νοσοκομείο που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του μέτρου 6.2 (Επένδυση: Ίδρυση του ιατρικού κέντρου της Βόρειας Εσθονίας). Η εν λόγω προσθήκη στην κατασκευή θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος, επιπλέον εκείνων που προκύπτουν από τον υψηλό πληθωρισμό και τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, και θα καθυστερήσει τις κατασκευαστικές εργασίες μετά το 2026. Αυτό συνεπάγεται επίσης την κατάργηση της πρόβλεψης ίδρυσης του ιατρικού κέντρου της Βόρειας Εσθονίας. Αυτό αφορά, αντίστοιχα, ορόσημα και στόχους με αύξοντες αριθμούς 99 έως 105 του μέτρου 6.2 (Επένδυση: Ίδρυση του ιατρικού κέντρου της Βόρειας Εσθονίας). Επιπλέον, η Εσθονία εξήγησε ότι η ονομασία του ορόσημου με αύξοντα αριθμό 94 του μέτρου 6.1 (Μεταρρύθμιση: Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία), στο πλαίσιο της συνιστώσας 6 (Υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία), έπρεπε να τροποποιηθεί διότι, με την κατάργηση της πρόβλεψης ίδρυσης του ιατρικού κέντρου της Βόρειας Εσθονίας, δεν ήταν πλέον αναγκαίο να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία ώστε να συμπεριληφθεί το κέντρο στον κατάλογο των νοσοκομείων. Επιπλέον, η Εσθονία εξήγησε επίσης ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν όλα τα στοιχεία του ορόσημου με αύξοντα αριθμό 96 του ίδιου μέτρου 6.1 (Μεταρρύθμιση: Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία), στο πλαίσιο της συνιστώσας 6 (Υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία), εντός του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος. Η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο νομοθετικό έργο και καθοδήγηση στους νοσηλευτές που παρείχαν στήριξη σε πρόσφυγες από την Ουκρανία και αφορά μόνο τη θέσπιση νέου συστήματος αποζημίωσης για νοσηλευτές. Οι τροποποιήσεις του συστήματος αποζημίωσης για τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς δεν επηρεάζονται από αυτήν την καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, το ορόσημο με αύξοντα αριθμό 96 χωρίστηκε σε δύο ορόσημα και η θέσπιση του συστήματος αποζημίωσης για νοσηλευτές αναβλήθηκε για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να τροποποιήσει δύο ορόσημα στο μέτρο 6.1 και να καταργήσει τα προαναφερθέντα ορόσημα και τους στόχους του μέτρου 6.2. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(11)Η Εσθονία εξήγησε ότι τρία μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά με το κόστος που εκτιμήθηκε στο αρχικό ΣΑΑ, διότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν αυξήσει σημαντικά το εκτιμώμενο κόστος των μέτρων. Ο πληθωρισμός ήταν υψηλός καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ενώ μάλιστα κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2022, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 25,2 %, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν ιδίως λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τιμές που έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, η αύξηση των τιμών κατασκευής επιταχύνθηκε σημαντικά το 2021, κυρίως λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό οικοδομικών υλικών, ενώ η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο τα πρώτα τρίμηνα του 2022 λόγω της έλλειψης οικοδομικών υλικών και εργατικού δυναμικού σε σχέση με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την Εσθονία, η κατάσταση αυτή έχει καταστήσει αδύνατη την παροχή προμηθειών για ορισμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ΣΑΑ στις τιμές που προβλέπονταν το 2020. Αυτό αφορά τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 74 και 75 του μέτρου 4.5 [Επένδυση: Πρόγραμμα για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η προστασία από τις καταιγίδες)], τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 76 και 77 του μέτρου 4.6 (Επένδυση: Πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας σε βιομηχανικές περιοχές) και τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 78 και 79 του μέτρου 4.7 (Επένδυση: Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας) στο πλαίσιο της συνιστώσας 4 (Ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα). Σε αυτήν τη βάση, αντί να μειώσει τους επιδιώξεις των αντίστοιχων στόχων σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, η Εσθονία διατήρησε τα εν λόγω μέτρα στο σχέδιο αντισταθμίζοντας το αυξημένο εκτιμώμενο κόστος τους με πόρους που ελευθερώθηκαν με την κατάργηση άλλων μέτρων δυνάμει του άρθρου 21 του κανονισμού 2021/241. Η περιγραφή των εν λόγω μέτρων και των σχετικών οροσήμων και στόχων παραμένει αμετάβλητη.

(12)Η Εσθονία εξήγησε ότι ένα μέτρο δεν είναι πλέον εφικτό εντός του χρονοδιαγράμματος ούτε με το κόστος που εκτιμήθηκε στο αρχικό ΣΑΑ, διότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στα κατασκευαστικά έργα και έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος του μέτρου. Αυτό αφορά τον στόχο με αύξοντα αριθμό 91 του μέτρου 5.4 (Επένδυση: Κατασκευή της γραμμής τραμ στο παλιό λιμάνι του Ταλίν) στο πλαίσιο της συνιστώσας 5 (Βιώσιμες μεταφορές). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και να χρησιμοποιήσει τους πόρους που ελευθερώθηκαν με την κατάργηση άλλων μέτρων δυνάμει του άρθρου 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 με σκοπό την κάλυψη της αύξησης των τιμών αυτού του μέτρου. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(13)Η Εσθονία εξήγησε ότι δύο μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθολογικών δαπανών και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της ΤΠ. Αυτό αφορά τον στόχο με αύξοντα αριθμό 6 του μέτρου 1.2 (Επένδυση: Ανάπτυξη ηλεκτρονικών κατασκευών) και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 8 και 9 του μέτρου 1.3 (Επένδυση: Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών) στο πλαίσιο της συνιστώσας 1 (Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία ζήτησε να μειωθούν οι αντίστοιχοι στόχοι των δύο αυτών μέτρων, σε σύγκριση με το αρχικό ΣΑΑ. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(14)Η Εσθονία εξήγησε ότι τέσσερα μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά, διότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και απρόβλεπτα προβλήματα και καθυστερήσεις στις δημόσιες συμβάσεις και τις διαδικασίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της εφαρμογής των μέτρων. Αυτό αφορά τον στόχο με αύξοντα αριθμό 61 του μέτρου 3.8 (Επένδυση: Κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας) στο πλαίσιο της συνιστώσας 3 (Ψηφιακό κράτος). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του εν λόγω στόχου. Στην περίπτωση μίας επένδυσης, εκτός από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η Εσθονία εξήγησε ότι το ορόσημο με αύξοντα αριθμό 42 του μέτρου 2.7 (Επένδυση: Δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις), δεν είναι πλέον εφικτό εντός του χρονοδιαγράμματος, διότι η Εσθονία πρέπει να επανασχεδιάσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων με βάση το τελικό περιεχόμενο της τροποποίησης του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (ΓΚΑΚ), η οποία εγκρίθηκε μετά τον σχεδιασμό της αρχικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από την Εσθονία. Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να παραταθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του εν λόγω ορόσημου. Στην περίπτωση μίας μεταρρύθμισης και μίας επένδυσης, εκτός από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η διοικητική ροή εργασίας έχει διαταραχθεί λόγω της ανάγκης ταχείας ένταξης των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό αφορά τον στόχο με αύξοντα αριθμό 14 του μέτρου 1.4 (Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων) στο πλαίσιο της συνιστώσας 1 (Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων) και τον στόχο με αύξοντα αριθμό 26 του μέτρου 2.2 (Επένδυση: Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων) στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις). Σε αυτή τη βάση, η Εσθονία ζήτησε να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο αυτών στόχων και να αλλάξει η ονομασία της πλατφόρμας ΤΠ για την καταχώριση των δραστηριοτήτων κατάρτισης που σχετίζονται με το μέτρο 1.4. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15)Η Εσθονία έχει ζητήσει επίσης να χρησιμοποιήσει τους υπόλοιπους πόρους που ελευθερώθηκαν με την κατάργηση των μέτρων δυνάμει του άρθρου 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 με σκοπό να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας δύο μέτρων και να συμπεριλάβει πέντε νέα μέτρα στο τροποποιημένο ΣΑΑ. Σε μία περίπτωση, το αυξημένο επίπεδο φιλοδοξίας λαμβάνει τη μορφή αυξημένων στόχων. Αυτό αφορά τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 35 και 36 του μέτρου 2.5 (Επένδυση: Ανάπτυξη οικολογικών τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων) στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να αυξηθούν οι προαναφερθέντες στόχοι. Σε μια άλλη περίπτωση, το αυξημένο επίπεδο φιλοδοξίας λαμβάνει τη μορφή ενός πρόσθετου στόχου. Αυτό αφορά τον στόχο με αύξοντα αριθμό 69α του μέτρου 4.3 (Επένδυση: Στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κατοικιών) στο πλαίσιο της συνιστώσας 4 (Ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να προστεθεί ο στόχος αυτού του μέτρου στο σχέδιο. Η συμπερίληψη πέντε νέων μέτρων αφορά τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 43α, 43β και 43γ του μέτρου 2.8 (Επένδυση: Επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού) στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις), τα ορόσημα με αύξοντες αριθμούς 80α, 80β και 80γ του μέτρου 4.8 (Επένδυση: Ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων) στο πλαίσιο της συνιστώσας 4 (Ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα), τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 84α και 85α του μέτρου 5.2α (Επένδυση: Πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας) και τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 86α και 87α του μέτρου 5.3α (Επένδυση: Κατασκευή των κοιλαδογεφυρών της σιδηροδρομικής γραμμής Βαλτικής) στο πλαίσιο της συνιστώσας 5 (Βιώσιμες μεταφορές) και τα ορόσημα και τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 99α και 100α του μέτρου 6.2α (Κατασκευή του TERVIKUM) στο πλαίσιο της συνιστώσας 6 (Υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία). Σε αυτήν τη βάση, η Εσθονία έχει ζητήσει να προστεθούν τα ορόσημα και οι στόχοι αυτών των πέντε μέτρων στο σχέδιο. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(16)Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι λόγοι που προέβαλε η Εσθονία δικαιολογούν την επικαιροποίηση σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 και την τροποποίηση σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού.

Διορθώσεις σφαλμάτων εκ παραδρομής

(17)Εντοπίστηκε ένα σφάλμα εκ παραδρομής στο κείμενο της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021, το οποίο επηρεάζει δύο στόχους ενός μέτρου. Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να διορθωθεί αυτό το σφάλμα εκ παραδρομής που δεν αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 18 Ιουνίου 2021, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής και της Εσθονίας. Το εν λόγω σφάλμα εκ παραδρομής αφορά τους στόχους με αύξοντες αριθμούς 39 έως 40 του μέτρου 2.6 (Επένδυση: Πράσινο Ταμείο) στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις). Οι διορθώσεις αυτές δεν επηρεάζουν την εφαρμογή του σχετικού μέτρου.

Το κεφάλαιο για το REPowerEU βάσει του άρθρου 21γ του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241

(18)Το κεφάλαιο για το REPowerEU περιλαμβάνει μία κλιμακούμενη μεταρρύθμιση και δύο νέες επενδύσεις. Η μεταρρύθμιση 8.1 αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, με βάση τη μεταρρύθμιση 4.4, η εν λόγω μεταρρύθμιση θα προσδιορίσει κατάλληλους τομείς για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, θα εξορθολογίσει το πλαίσιο αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην αιολική ενέργεια και θα ενισχύσει τις ικανότητες των αρχών αδειοδότησης. Η επένδυση 8.2 αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να αυξήσει την πρόσβαση των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο. Η επένδυση 8.3 έχει διττό σκοπό. Πρώτον, αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων ρυθμιστικών, οργανωτικών και οικονομικών συνθηκών για την αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου. Δεύτερον, η επένδυση 8.3 αποσκοπεί στην αύξηση της εγκατεστημένης ικανότητας παραγωγής βιώσιμου βιομεθανίου. Η συμβολή των μέτρων του REPowerEU στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων ενεργειακού εφοδιασμού και, ως εκ τούτου, στη μείωση του κινδύνου υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό αναμένεται να ωφελήσει όλους τους καταναλωτές, ακόμα και τους πλέον ευάλωτους. Η Εσθονία έχει αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποιεί πόρους από τον εθνικό της προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση στοχευμένων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

(19)Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που ορίζονται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

Ισορροπημένη απάντηση που συμβάλλει στους έξι πυλώνες

(20)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο α) και το κριτήριο 2.1 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, αντιπροσωπεύει, σε μεγάλο βαθμό (βαθμολόγηση Α), μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση και συμβάλλει έτσι κατάλληλα και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων προκλήσεων και της χρηματοδοτικής κατανομής για το οικείο κράτος μέλος.

(21)Η Επιτροπή θεωρεί ότι η τροποποίηση του σχεδίου μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU επηρεάζει μόνο την αξιολόγηση της συμβολής του ΣΑΑ στον πρώτο πυλώνα για την πράσινη μετάβαση. Όσον αφορά τους άλλους πυλώνες, η φύση και η έκταση των προτεινόμενων τροποποιήσεων του ΣΑΑ δεν έχουν αντίκτυπο στην προηγούμενη αξιολόγηση του σχεδίου, η οποία αντιπροσωπεύει, σε μεγάλο βαθμό, μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ούτε στη σημαντική συμβολή του και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Η τροποποίηση θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα της χώρας στον τομέα της υγείας, καθώς και την οικονομική, κοινωνική και θεσμική της ανθεκτικότητα, όπως ορίζεται στον πέμπτο πυλώνα. Ειδικότερα, η αντικατάσταση του ιατρικού κέντρου της Βόρειας Εσθονίας από το TERVIKUM θα συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της προσβασιμότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία. Όσον αφορά τη συνιστώσα των βιώσιμων μεταφορών, τα νέα μέτρα, όπως η κατασκευή των κοιλαδογεφυρών της σιδηροδρομικής γραμμής Βαλτικής και ενός πολυλειτουργικού σκάφους εργασίας, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μεταφορές στο πλαίσιο του πράσινου πυλώνα και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των μεταφορών στο πλαίσιο του τέταρτου πυλώνα για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, όπως θα είχαν συμβάλει τα προηγούμενα μέτρα για την κατασκευή του πολυτροπικού σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού της Βαλτικής στο Ταλίν και την κατασκευή τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Tallinn-Rohuküla προς δυσμάς.

(22)Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, το τροποποιημένο ΣΑΑ της Εσθονίας μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των πράσινων προκλήσεων, ιδίως στο πλαίσιο της συνιστώσας 2 (Πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων), της συνιστώσας 4 (Ενεργειακή αποδοτικότητα), της συνιστώσας 5 (Βιώσιμες μεταφορές) και της συνιστώσας 8 (Κεφάλαιο REPowerEU).

(23)Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο μιας νέας επένδυσης 2.8 στη συνιστώσα 2, η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της μετάβασης των βιομηχανικών εταιρειών από τη χρήση ενέργειας που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι επιλέξιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι η αιολική, η ηλιακή, το βιώσιμο βιοαέριο και η γεωθερμική ενέργεια, ο εξηλεκτρισμός και η σύνδεση με αποδοτικά συστήματα τηλεθέρμανσης. Η μετάβαση σε άλλα είδη καυσίμων θα έχει θετικό αντίκτυπο στο πλαίσιο του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας.

(24)Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται από το μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο πλαίσιο της συνιστώσας 4, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, ως εκ τούτου, αυξάνει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εσθονικό ενεργειακό μείγμα. Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα συμβάλει στη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

(25)Τα νέα μέτρα για τις βιώσιμες μεταφορές στο πλαίσιο της συνιστώσας 5 συμβάλλουν στην ανάπτυξη πιο οικολογικών τρόπων μεταφοράς, καθώς και στην αύξηση του μεριδίου των φιλικών προς το κλίμα τρόπων μεταφοράς, κυρίως με τη βοήθεια των σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών. Η κατασκευή πέντε κοιλαδογεφυρών της σιδηροδρομικής γραμμής Βαλτικής θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ ένα νέο πολυλειτουργικό σκάφος χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει, μεταξύ άλλων χρήσεων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν την Εσθονία να προωθήσει τη μετάβαση σε πιο φιλικούς προς το κλίμα τρόπους μεταφοράς και θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών.

(26)Τα μέτρα του κεφαλαίου για το REPowerEU συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης για το 2030 και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050, καθώς αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνιστώσας 8, η Εσθονία προτίθεται να λάβει μέτρα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αυξήσουν την πρόσβαση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θα αυξήσουν την παραγωγή και χρήση βιώσιμου βιομεθανίου. Τέσσερα από τα πέντε νέα μέτρα του τροποποιημένου σχεδίου και τα τρία μέτρα του κεφαλαίου για το REPowerEU αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, ή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από αυτήν.

Αντιμετώπιση όλων ή ενός σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις

(27)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο β) και το κριτήριο 2.2 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων (βαθμολόγηση Α) που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς την Εσθονία, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πτυχών τους, ή των προκλήσεων που εντοπίζονται σε άλλα σχετικά έγγραφα που έχουν εγκριθεί επίσημα από την Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ειδικότερα, το τροποποιημένο ΣΑΑ λαμβάνει υπόψη τη σχετική με την ενέργεια ειδική ανά χώρα σύσταση του 2022.

(28)Το τροποποιημένο ΣΑΑ περιλαμβάνει ένα εκτενές σύνολο αλληλοενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου ή σημαντικού υποσυνόλου των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων οι οποίες περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απηύθυνε το Συμβούλιο στην Εσθονία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2022. Ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, το Συμβούλιο συνέστησε να μειώσει τη συνολική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων επιταχύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω του περαιτέρω εξορθολογισμού των διαδικασιών αδειοδότησης, της διασφάλισης επαρκούς δυναμικότητας των διασυνδέσεων και της ενίσχυσης του εγχώριου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, στη διευκόλυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στην αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου διανομής, στον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης βιώσιμου βιομεθανίου. Κατά συνέπεια, τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν τη συνολική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συνιστάται στην Εσθονία στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2022. Το τροποποιημένο ΣΑΑ έχει αυξήσει επίσης το επίπεδο φιλοδοξίας στην επίτευξη υψηλότερων στόχων όσον αφορά τις επενδύσεις στην ανακαίνιση μικρών κατοικιών και στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων, σύμφωνα με την ειδική ανά χώρα σύσταση του 2022. Η Εσθονία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις όσον αφορά τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και τη διασφάλιση επαρκούς δυναμικότητας των διασυνδέσεων χωρίς πόρους από το ΣΑΑ. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, οι προσπάθειες της Εσθονίας της έδωσαν τη δυνατότητα να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο συνεργαζόμενη, για παράδειγμα, με τη Φινλανδία για τη δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Όσον αφορά τη δυναμικότητα διασύνδεσης, η Εσθονία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον συγχρονισμό του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η βιωσιμότητα του συστήματος μεταφορών θα βελτιωθεί με τις επενδύσεις στις κοιλαδογέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής Βαλτικής και σε ένα πολυλειτουργικό σκάφος, σύμφωνα με την ειδική ανά χώρα σύσταση του 2022 για τις μεταφορές χαμηλών εκπομπών. Η κατασκευή του TERVIKUM (ενός νέου κέντρου υγείας στην πόλη Viljandi) θα προωθήσει την παροχή υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών με ολοκληρωμένο τρόπο. Αυτό θα συμβάλει στην εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τη βελτίωση της παροχής υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών με ολοκληρωμένο τρόπο.

(29)Το σχέδιο παρέχει τη βάση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της υγείας, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στη μακροχρόνια περίθαλψη για όλα τα άτομα με ανάγκες φροντίδας, την επέκταση της κάλυψης των παροχών ανεργίας και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, ιδίως με την αύξηση της μισθολογικής διαφάνειας. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ΣΑΑ σε σχέση με την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές αφορούν κυρίως επενδύσεις. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, δεν αναμένεται να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για τη σταδιακή κατάργηση του σχιστολιθικού πετρελαίου στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα πριν από τα τέλη του 2025.

(30)Οι συστάσεις σχετικά με τη διασφάλιση ότι η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών συνάδει με έναν συνολικά ουδέτερο προσανατολισμό πολιτικής, λαμβανομένης υπόψη της συνεχιζόμενης προσωρινής και στοχευμένης στήριξης των πλέον ευάλωτων στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΣΑΑ της Εσθονίας, παρά το γεγονός ότι η Εσθονία προβλέπεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μη επιστρεπτέα στήριξη από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2023 για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης

(31)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και το κριτήριο 2.4 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, αναμένεται να διασφαλίσει ότι κανένα μέτρο (βαθμολόγηση Α) για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων που περιλαμβάνονται στο παρόν ΣΑΑ δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 5 (αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης»).

(32)Το τροποποιημένο σχέδιο αξιολογεί τη συμμόρφωση με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» σύμφωνα με τη μεθοδολογία που καθορίζεται στην τεχνική καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο πλαίσιο του κανονισμού για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (2021/C58/01). Η αξιολόγηση πραγματοποιείται συστηματικά για κάθε τροποποιημένη μεταρρύθμιση και επένδυση σύμφωνα με την προσέγγιση δύο σταδίων. Η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλα τα τροποποιημένα μέτρα είτε δεν υπάρχει κίνδυνος σημαντικής βλάβης είτε, όταν εντοπίζεται κίνδυνος, διενεργείται λεπτομερέστερη αξιολόγηση που αποδεικνύει την απουσία σημαντικής βλάβης.  Η Εσθονία έχει υποβάλει έκθεση σχετικά με τη λεπτομερή αξιολόγηση των νέων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU. Κανένα από τα μέτρα του κεφαλαίου για το REPowerEU δεν απαιτούσε παρέκκλιση από την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης». Όπου απαιτείται, οι απαιτήσεις της αξιολόγησης ως προς την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» κατοχυρώνονται στον σχεδιασμό ενός μέτρου και προσδιορίζονται σε ορόσημο ή στόχο του εν λόγω μέτρου. Βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι κανένα μέτρο δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852.

Συμβολή στην επίτευξη των στόχων του REPowerEU

(33)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο δα) και το κριτήριο 2.12 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το κεφάλαιο για το REPowerEU αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό (βαθμολόγηση Α) στην ενεργειακή ασφάλεια, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης, στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, στην αύξηση των ικανοτήτων αποθήκευσης ενέργειας ή στην απαιτούμενη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030.

(34)Η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU αναμένεται να συμβάλει κυρίως στη στήριξη των στόχων του άρθρου 21γ παράγραφος 3 στοιχεία β) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Η μεταρρύθμιση σχετικά με την αδειοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας και ένα μέτρο για το βιώσιμο βιομεθάνιο συμβάλλουν στον στόχο του άρθρου 21γ παράγραφος 3 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού, δηλαδή στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης με την αύξηση του μεριδίου και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιομεθανίου. Η επένδυση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ανταποκρίνεται στον στόχο του άρθρου 21γ παράγραφος 3 στοιχείο ε) του εν λόγω κανονισμού, δηλαδή στην αναγκαία μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, μέσω της βελτίωσης της εσωτερικής μεταφοράς, της άρσης των σημείων συμφόρησης κατά τη διανομή ενέργειας και της επιτάχυνσης της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

(35)Τα μέτρα του REPowerEU συνάδουν με το πλαίσιο πολιτικής της Εσθονίας που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, ενισχύουν τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ΣΑΑ για την αποθήκευση ενέργειας, την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς θα οδηγήσουν τελικά σε αύξηση των μεριδίων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

(36)Ως εκ τούτου, τα μέτρα του REPowerEU επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην Εσθονία να αυξήσει το μερίδιο των εγχώριων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη εισαγωγής πηγών καυσίμων και, ως εκ τούτου, θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Μέτρα με διασυνοριακή ή πολυκρατική διάσταση ή επίδραση

(37)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο δβ) και το κριτήριο 2.13 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU αναμένεται, σε μεγάλο βαθμό (βαθμολόγηση Α), να έχουν διασυνοριακή ή πολυκρατική διάσταση ή επίδραση. Κατά την έννοια του τροποποιημένου κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, και τα τρία μέτρα στο κεφάλαιο για το REPowerEU και, ως εκ τούτου, το 100 % του εκτιμώμενου κόστους τους έχουν διασυνοριακή ή πολυκρατική διάσταση ή επίδραση. Τα μέτρα του κεφαλαίου για το REPowerEU θα συμβάλουν άμεσα στην παραγωγή και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο. Ως εκ τούτου, θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι έχουν θετική διασυνοριακή επίδραση, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής στο πλαίσιο του REPowerEU.

Συμβολή στην πράσινη μετάβαση συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας

(38)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο ε) και το κριτήριο 2.5 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό (βαθμολόγηση Α) στην πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, ή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από αυτήν. Τα μέτρα για την υποστήριξη των στόχων για το κλίμα αντιστοιχούν σε ποσό που αναλογεί στο 59,4 % των συνολικών πιστώσεων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και στο 77,6 % του συνολικού εκτιμώμενου κόστους των μέτρων στο κεφάλαιο για το REPowerEU, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του παραρτήματος VI του εν λόγω κανονισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, συνάδει με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030.

(39)Εκτός από τα μέτρα για την πράσινη μετάβαση στις επιχειρήσεις, τις συνιστώσες της ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, και των βιώσιμων μεταφορών που περιλαμβάνονται στο αρχικό ΣΑΑ της Εσθονίας, το τροποποιημένο ΣΑΑ επεκτείνει τα μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, την αποθήκευση ενέργειας και την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Με τα νέα μέτρα, η Εσθονία δίνει έμφαση στην άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και παρέχει κίνητρα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις εταιρείες. Η προσθήκη επένδυσης σε ένα πολυλειτουργικό σκάφος ελέγχου της ρύπανσης δίνει επίσης προτεραιότητα στη βιοποικιλότητα, η οποία δεν καλυπτόταν ρητά από το αρχικό σχέδιο.

(40)Όσον αφορά τη συμβολή των μέτρων του κεφαλαίου για το REPowerEU του ΣΑΑ της Εσθονίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ευρύτερο επίπεδο, αφενός, και στην ανάπτυξη της παραγωγής βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου από τοπικούς πόρους ειδικότερα, αφετέρου. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνιστώσας 8, η Εσθονία έχει προβλέψει μέτρα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αυξήσουν την πρόσβαση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θα αυξήσουν την παραγωγή και τη χρήση βιώσιμου βιομεθανίου, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001.

(41)Τα μέτρα αυτά θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο, επιταχύνοντας τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Εσθονία. Θα μειώσουν σημαντικά την ένταση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Εσθονία και, ως εκ τούτου, θα συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας της Ένωσης έως το 2050.

(42)Δεδομένης της μειωμένης μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΣΑΑ της Εσθονίας και της συμπερίληψης νέων μέτρων που παρέχουν κίνητρα για την πράσινη μετάβαση, η συνεισφορά του σχεδίου στην επίτευξη των κλιματικών στόχων αυξήθηκε από 41,5 % σε 59,4 %.

Συμβολή στην ψηφιακή μετάβαση

(43)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο στ) και το κριτήριο 2.6 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή μετάβαση ή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από αυτήν. Τα μέτρα για τη στήριξη των ψηφιακών στόχων αντιπροσωπεύουν ποσό που αναλογεί στο 24,1 % των συνολικών πιστώσεων του τροποποιημένου ΣΑΑ, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του παραρτήματος VII του εν λόγω κανονισμού.

(44)Η θετική αξιολόγηση της συμβολής στην ψηφιακή μετάβαση, όπως προβλέπεται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021, εξακολουθεί να ισχύει. Το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει μικρές τροποποιήσεις σε τέσσερα μέτρα σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση, ενώ δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση.  

(45)Δεδομένης της μειωμένης μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΣΑΑ της Εσθονίας, η συνεισφορά του σχεδίου στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων, εξαιρουμένου του κεφαλαίου για το REPowerEU σύμφωνα με το άρθρο 21γ παράγραφος 5, αυξήθηκε από 21,5 % σε 24,1 %.

Παρακολούθηση και υλοποίηση

(46)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο η) και το κριτήριο 2.8 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, οι ρυθμίσεις που προτείνονται στο τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, είναι επαρκείς (βαθμολόγηση Α) για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική παρακολούθηση και υλοποίηση του ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος όσο και των οροσήμων και των στόχων, καθώς και των σχετικών δεικτών.

(47)Η φύση και η έκταση των προτεινόμενων τροποποιήσεων στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας δεν έχουν αντίκτυπο στην προηγούμενη αξιολόγηση της αποτελεσματικής παρακολούθησης και υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα ορόσημα και οι στόχοι που συνοδεύουν τα τροποποιημένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU, είναι σαφή και ρεαλιστικά, ενώ και οι προτεινόμενοι δείκτες για τα εν λόγω ορόσημα και τους στόχους είναι συναφείς, αποδεκτοί και άρτιοι.

Υπολογισμός του κόστους

(48)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο θ) και το κριτήριο 2.9 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η αιτιολόγηση που παρέχεται στο τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, σχετικά με το ύψος του εκτιμώμενου συνολικού κόστους του είναι, σε μέτριο βαθμό (βαθμολόγηση Β), εύλογη και βάσιμη, σύμφωνη με την αρχή της οικονομικής αποδοτικότητας και ανάλογη προς τον αναμενόμενο εθνικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

(49)Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, η αξιολόγηση των εκτιμήσεων κόστους για τις νέες επενδύσεις και τα μέτρα του REPowerEU δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι εύλογο και αληθοφανές, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαφορετικός βαθμός λεπτομέρειας και βάθους των υπολογισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοιχεία για τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκτιμήσεις κόστους ήταν περιορισμένα, εν μέρει λόγω του καινοφανούς χαρακτήρα των μέτρων, ή λιγότερο σαφή, εμποδίζοντας τη βαθμολόγηση Α βάσει αυτού του κριτηρίου αξιολόγησης. Επιπλέον, οι αλλαγές στις εκτιμήσεις κόστους για τα τροποποιημένα μέτρα ήταν δικαιολογημένες και αναλογικές και, ως εκ τούτου, ο εύλογος και αληθοφανής χαρακτήρας των εν λόγω εκτιμήσεων κόστους δεν μεταβλήθηκε σε σύγκριση με το αρχικό ΣΑΑ. Τέλος, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του τροποποιημένου ΣΑΑ είναι σύμφωνο με την αρχή της οικονομικής αποδοτικότητας και είναι ανάλογο προς τον αναμενόμενο εθνικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Συνοχή του σχεδίου

(50)Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχείο ια) και το κριτήριο 2.11 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, περιλαμβάνει, σε μέτριο βαθμό (βαθμολόγηση Β), μέτρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων δημόσιων επενδύσεων που αντιπροσωπεύουν συνεκτικές δράσεις.

(51)Οι τροποποιήσεις του ΣΑΑ χαρακτηρίζονται από συνοχή στο πλαίσιο κάθε συνιστώσας και εμφανίζουν θεματικές διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών, ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και το νέο κεφάλαιο για το REPowerEU. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU έχουν βελτιώσει περαιτέρω τη συνοχή, με την ενίσχυση των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ΣΑΑ όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας σε βιομηχανικές περιοχές. Ειδικότερα, τα μέτρα του REPowerEU συνίστανται σε μια μεταρρύθμιση και σε επενδύσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής και της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέτρο για τη στήριξη ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων σε ιδιωτικές κατοικίες έχει επίσης επεκταθεί σημαντικά σε σύγκριση με το αρχικό ΣΑΑ. Η νέα επένδυση για την τόνωση της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνδέεται στενά με τα υφιστάμενα μέτρα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την άρση των περιορισμών ύψους για τις ανεμογεννήτριες στον Κόλπο της Ρίγας και σε τρία νησιά, με αποτέλεσμα την πλήρη απελευθέρωση του δυναμικού της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Εσθονίας. Οι νέες επενδύσεις σε υποδομές υγείας εξασφαλίζουν ότι εξακολουθεί να διασφαλίζεται βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως προβλεπόταν στο αρχικό ΣΑΑ. Ταυτόχρονα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ορισμένοι από τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη συνοχή του αρχικού σχεδίου. Το τροποποιημένο σχέδιο παραμένει συνολικά ισχυρότερο όσον αφορά τις επενδύσεις σε σύγκριση με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η κοινωνική διάσταση του σχεδίου δεν έχει ενισχυθεί. Στο ΣΑΑ δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για τη σταδιακή κατάργηση του σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ αναμένεται να καθοριστούν μόνο στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα στο τέλος του 2025, ούτε έχουν προστεθεί ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως η πράσινη φορολογία.

Άλλα κριτήρια αξιολόγησης

(52)Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις που πρότεινε η Εσθονία δεν επηρεάζουν τη θετική αξιολόγηση του ΣΑΑ όπως παρατίθεται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021, όσον αφορά τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνοχή του ΣΑΑ με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπονται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 στοιχεία γ), ζ) και ι).

Διαδικασία διαβούλευσης

(53)Κατά την κατάρτιση του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, η Εσθονία έλαβε στήριξη βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (τίτλος έργου «Στήριξη του REPowerEU»). Στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης, η οποία παρείχε στοιχεία για τον σχεδιασμό των μέτρων στο πλαίσιο του REPowerEU, τα ενδιαφερόμενα μέρη συμμετείχαν χωρίς διακρίσεις.

(54)Κατά την εφαρμογή του τροποποιημένου σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, ζητείται η γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών για την θέσπιση των σχετικών εκτελεστικών πράξεων κάθε μέτρου, ενώ παράλληλα ενημερώνονται τακτικά σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής του σχεδίου στην ετήσια εκδήλωση της Εσθονίας για την εφαρμογή του ΣΑΑ της Εσθονίας. Για να εξασφαλιστεί η οικειοποίηση από τους σχετικούς φορείς, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχουν όλες οι τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU.

Θετική αξιολόγηση

(55)Σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης της Επιτροπής σχετικά με το τροποποιημένο ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο συμμορφώνεται ικανοποιητικά με τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 2 και το παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να καθοριστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά έργα που απαιτούνται για την υλοποίηση του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, τα σχετικά ορόσημα, οι στόχοι και οι δείκτες, καθώς και το ποσό που διατίθεται από την Ένωση, υπό μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης, για την υλοποίηση του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU.

Χρηματοδοτική συνεισφορά

(56)Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU της Εσθονίας, ανέρχεται σε 953 330 000 EUR. Δεδομένου ότι το ποσό του εκτιμώμενου συνολικού κόστους του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, είναι υψηλότερο από την επικαιροποιημένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται για την Εσθονία, η χρηματοδοτική συνεισφορά που υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 11 και διατίθεται για το τροποποιημένο ΣΑΑ της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU, θα πρέπει να ισούται με το συνολικό ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που διατίθεται για το τροποποιημένο ΣΑΑ της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για το REPowerEU. Το ποσό αυτό ισούται με 953 184 800 EUR. 

(57)Σύμφωνα με το άρθρο 21α παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 η Εσθονία υπέβαλε αίτηση για την κατανομή των εσόδων που αναφέρονται στο άρθρο 21α παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, τα οποία επιμερίζονται μεταξύ των κρατών μελών με βάση τους δείκτες που καθορίζονται στη μεθοδολογία του παραρτήματος IVα του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 21γ παράγραφος 3 στοιχεία β) έως στ) που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU ανέρχεται σε 90 040 000 EUR. Δεδομένου ότι το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από το μερίδιο κατανομής που διατίθεται για την Εσθονία, η πρόσθετη μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη που διατίθεται για την Εσθονία θα πρέπει να ισούται με το μερίδιο κατανομής. Το ποσό αυτό ισούται με 83 297 553 EUR.

(58)Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 4α του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1755, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 η Εσθονία υπέβαλε αιτιολογημένο αίτημα μεταφοράς του συνόλου της προσωρινής κατανομής της από τους πόρους του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit προς τον μηχανισμό, ύψους 6 615 616 EUR. Το ποσό αυτό θα πρέπει να διατεθεί για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στο κεφάλαιο για το REPowerEU ως πρόσθετη μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη.

(59)Η συνολική χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται στην Εσθονία θα πρέπει να ανέλθει σε953 184 800 EUR. 

Προχρηματοδότηση REPowerEU

(60)Η Εσθονία ζήτησε την ακόλουθη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του οικείου κεφαλαίου για το REPowerEU: μεταφορά ποσού ύψους 6 615 616 EUR από την προσωρινή κατανομή από τους πόρους του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit, και 83 297 553 EUR από τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών στο πλαίσιο της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(61)Για τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με το άρθρο 21δ του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, στις 9 Μαρτίου 2023 η Εσθονία ζήτησε προχρηματοδότηση ίση με το 20 % της αιτούμενης χρηματοδότησης. Με την επιφύλαξη των διαθέσιμων πόρων, η εν λόγω προχρηματοδότηση θα πρέπει να καταστεί διαθέσιμη στην Εσθονία με την επιφύλαξη της έναρξης ισχύος της συμφωνίας που που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και της Εσθονίας σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 και σύμφωνα με αυτήν (στο εξής: συμφωνία χρηματοδότησης).

(62)Η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2021, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας θα πρέπει επομένως να τροποποιηθεί αναλόγως. Για λόγους σαφήνειας, το παράρτημα της εν λόγω εκτελεστικής απόφασης θα πρέπει να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ), της 3ης Νοεμβρίου 2021, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας τροποποιείται ως εξής:

1) το άρθρο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 1

Εγκρίνεται η αξιολόγηση του τροποποιημένου ΣΑΑ της Εσθονίας με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Οι μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά έργα στο πλαίσιο του ΣΑΑ, οι ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης του ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών οροσήμων και στόχων, οι σχετικοί δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων, καθώς και οι ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.»·

2) στο άρθρο 2, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Η Ένωση διαθέτει στην Εσθονία χρηματοδοτική συνεισφορά με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης ύψους 953 184 800 EUR 6 . Η εν λόγω συνεισφορά περιλαμβάνει:

1. ποσό ύψους 759 545 893 EUR που διατίθεται για νομική δέσμευση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022·

2.ποσό ύψους 103 725 738 EUR που διατίθεται για νομική δέσμευση από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023·

3.ποσό ύψους 83 297 553 EUR 7 , σύμφωνα με το άρθρο 21α παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, αποκλειστικά για τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 21γ του εν λόγω κανονισμού, με εξαίρεση τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 21γ παράγραφος 3 στοιχείο α)·

4.ποσό ύψους 6 615 616 EUR, το οποίο μεταφέρθηκε από το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit προς τον μηχανισμό.

2. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης διατίθεται από την Επιτροπή στην Εσθονία σε δόσεις σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας απόφασης. Ποσό ύψους 126 008 898 EUR διατίθεται ως προχρηματοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

Ποσό ύψους 17 982 634 EUR διατίθεται ως προχρηματοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 21δ του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Η προχρηματοδότηση μπορεί να εκταμιευθεί από την Επιτροπή σε έως και δύο δόσεις.

Η προχρηματοδότηση και οι δόσεις μπορούν να εκταμιευθούν από την Επιτροπή εφάπαξ ή σε περισσότερες τμηματικές καταβολές. Το ύψος των τμηματικών καταβολών εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.»·

3) το παράρτημα αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Εσθονίας.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 17.
(2)    ST 12532/21 INIT· ST 12532/21 ADD 1.
(3)    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική κατανομή μετά την αφαίρεση του αναλογικού μεριδίου της Εσθονίας στις δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του άρθρου 11 του εν λόγω κανονισμού.
(4)    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική κατανομή μετά την αφαίρεση του αναλογικού μεριδίου της Εσθονίας στις δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του άρθρου 11 του εν λόγω κανονισμού.
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).
(6)    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική κατανομή μετά την αφαίρεση του αναλογικού μεριδίου της Εσθονίας στις δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του άρθρου 11 του εν λόγω κανονισμού.
(7)    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική κατανομή μετά την αφαίρεση του αναλογικού μεριδίου της Εσθονίας στις δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

Βρυξέλλες, 12.5.2023

COM(2023) 265 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης EKTEΛΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) του Συμβουλίου (ST 12532/21 INIT· ST 12532/21 ADD 1), της 3ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας


{SWD(2023) 142 final}


ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ

 

ΤΜΉΜΑ 1: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΊΟΥ ΑΝΆΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ 

1.Περιγραφή Μεταρρυθμίσεων και Επενδύσεων

Α. ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Στόχος αυτής της συνιστώσας του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εσθονικών εταιρειών και της ανταγωνιστικότητάς τους, ιδίως στις εξαγωγικές αγορές. Παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε εταιρείες όλων των τομέων, με έμφαση στις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε διάφορα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, καθώς και ειδικές συνεισφορές στην υιοθέτηση και την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων στους τομείς των κατασκευών και των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Επιπλέον, η συνιστώσα θα αντιμετωπίσει το βασικό ζήτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ευαισθητοποίησης των διευθυντών των ΜΜΕ και της στήριξης της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανεκπαίδευσης των ειδικών στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Οι δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη του εντοπισμού εξαγωγικών ευκαιριών και της προώθησης εσθονικών εταιρειών στο εξωτερικό υλοποιούνται σε συνέργεια με τις δραστηριότητες της Enterprise Estonia.

Η συνιστώσα στηρίζει την αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων σχετικά με τις επενδύσεις στην ψηφιακή μετάβαση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2020) και σχετικά με τις ελλείψεις δεξιοτήτων (ειδική ανά χώρα σύσταση 2 του 2019).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

Α.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

1.1.    Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Στόχος του μέτρου είναι η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το μέτρο συνίσταται στην παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε ΜΜΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Εσθονία από όλους τους τομείς για δραστηριότητες και επενδύσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η εν λόγω χρηματοδοτική στήριξη, η οποία συμπληρώνεται με τους ιδίους πόρους των εταιρειών, καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες πτυχές:

-την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών,

-την ανάπτυξη νέφους βιομηχανικών δεδομένων,

-βιομηχανικές δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμής και πιλοτικής εφαρμογής,

-μελέτες σκοπιμότητας, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες,

-κατάρτιση του προσωπικού.

Η χρηματοδότηση διατίθεται μέσω ανοικτών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: I) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 1 · II) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 2 · III) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 3 και εγκαταστάσεις μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας 4 · και iv) δραστηριότητες όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Οι όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

1.2.Επένδυση: Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Στόχος του μέτρου είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κατασκευαστικού τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητά του, να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να βελτιωθεί η ποιότητα των κτιρίων. Η επένδυση αυτή αναμένεται επίσης να προωθήσει την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Το μέτρο αποτελείται από τρία διαφορετικά σκέλη:

(I)την ανάπτυξη διεπαφών λογισμικού μεταξύ της εθνικής πλατφόρμας ηλεκτρονικής κατασκευής (η οποία αναπτύσσεται υπό την ευθύνη του Τμήματος Κατασκευών και Στέγασης του Υπουργείου Οικονομίας και Επικοινωνιών) και των υφιστάμενων δημόσιων και ιδιωτικών πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στον τομέα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αυτοματοποιηθούν οι επαληθεύσεις συμμόρφωσης των κτιρίων με διάφορες κανονιστικές απαιτήσεις, καθώς και η έκδοση πιστοποιητικών και εγκρίσεων· αυτό περιλαμβάνει την κατάρτιση των χρηστών της πλατφόρμας ηλεκτρονικής κατασκευής (συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού)·

(II)τη στήριξη της εισαγωγής διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την ψηφιοποίηση της κατασκευής και της συντήρησης των κτιρίων, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή συστήματος ταξινόμησης κατασκευαστικών δεδομένων, τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τα δομικά υλικά και τα δομικά προϊόντα, την εισαγωγή της BIM (μοντελοποίηση κτιριακών πληροφοριών) στον τομέα της συντήρησης ακινήτων·

(III)στήριξη έργων (που επιλέγονται μέσω ανοικτών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων) που αποσκοπούν στην εφαρμογή ψηφιακών κατασκευαστικών εργαλείων και στην ανάπτυξη (επίσης πρωτοτύπων) καινοτόμων ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών που συνδέονται με την εθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατασκευής.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

1.3.Επένδυση: Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος του μέτρου είναι η στήριξη της ψηφιοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών μέσω της εισαγωγής ψηφιακών φορτωτικών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/1056 για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (eFTI), συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Το μέτρο συνίσταται στη στήριξη:

(I)πάροχοι υπηρεσιών για τη δημιουργία πλατφορμών eFTI ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ψηφιακών φορτωτικών (eCMR — ηλεκτρονική φορτωτική),

(II)επιχειρήσεις μεταφορών και εφοδιαστικής στη διασύνδεση των συστημάτων και των διαδικασιών τους με τις πλατφόρμες eFTI, που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν ψηφιακές φορτωτικές (eCMR).

Τα αντίστοιχα έργα επιλέγονται μέσω δύο χωριστών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

1.4.Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας των επιχειρήσεων σε διοικητικό επίπεδο να κατευθύνουν και να προωθούν την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκών επαγγελματιών ΤΠΕ που διαθέτουν επικαιροποιημένες δεξιότητες και γνώσεις, ώστε οι εσθονικές εταιρείες να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή μετάβαση. Αποσκοπεί επίσης στην παροχή νέων ευκαιριών σταδιοδρομίας τόσο στους εργαζομένους όσο και στους ανέργους μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανεκπαίδευσης στις ΤΠΕ, καθώς και μέσω της καλύτερης αναγνώρισης των δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός της τυπικής μάθησης. Το μέτρο έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην κατάρτιση στον τομέα των ΤΠΕ και στα επαγγέλματα στον τομέα των ΤΠΕ.

Το μέτρο αποτελείται από τα ακόλουθα τέσσερα σκέλη:

(I)την κατάρτιση διευθυντικών στελεχών σε επιχειρήσεις (ιδίως ΜΜΕ), προκειμένου να αυξηθούν οι δεξιότητες και οι γνώσεις τους στον τομέα των ΤΠΕ και να αυξηθεί η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα δυνητικά οφέλη από τη χρήση των ΤΠΕ,

(II)αναθεώρηση του περιεχομένου και της οργάνωσης της κατάρτισης των εμπειρογνωμόνων ΤΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, την αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας και τις ανάγκες των εταιρειών,

(III)πιλοτικό σχέδιο για τον επανασχεδιασμό του πλαισίου προσόντων των ειδικών στις ΤΠΕ,

(IV)την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση των ειδικών σε θέματα ΤΠΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

1.5.Μεταρρύθμιση: Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των εσθονικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως εκείνων του τομέα των ΤΠΕ. Το μέτρο αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΜΜΕ. Αξιοποιεί επίσης τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία.

Το μέτρο αποτελείται από τρία επιμέρους μέτρα:

(I)την ανάπτυξη εξαγωγικών στρατηγικών που απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες ή περιφέρειες·

(II)τη δημιουργία επιχειρηματικών κέντρων που βρίσκονται σε βασικές εξαγωγικές αγορές·

(III)προώθηση εσθονικών προϊόντων και υπηρεσιών (ιδίως από τον τομέα των ΤΠΕ) μέσω φυσικών, εικονικών ή υβριδικών αποστολών και εκδηλώσεων.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

1.5.1.Επιμέρους μεταρρύθμιση: Εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Αυτή η επιμέρους μεταρρύθμιση συνίσταται στην ανάπτυξη μιας σειράς ολοκληρωμένων στρατηγικών εξαγωγών που απευθύνονται σε βασικές χώρες-στόχους και περιφέρειες, δηλαδή εκείνες που αντιπροσωπεύουν υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό για τις εσθονικές εταιρείες. Περιλαμβάνουν ειδικά κεφάλαια σχετικά με τις ευκαιρίες εξαγωγών για τον τομέα των ΤΠΕ και, γενικότερα, τις ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς εφαρμογής (όπως η διακυβέρνηση, η εκπαίδευση ή οι μεταφορές).

Οι στρατηγικές αυτές αποσκοπούν στην παροχή συμβουλών σε εταιρείες που εισέρχονται ή δραστηριοποιούνται ήδη στις σχετικές αγορές.

Οι χώρες και οι περιφέρειες που θα αποτελέσουν αντικείμενο των στρατηγικών θα προσδιοριστούν μέσω ανάλυσης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτού του επιμέρους μέτρου.

Η εφαρμογή του παρόντος μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε συνέργεια με τις δραστηριότητες της Enterprise Estonia, μεταξύ άλλων εταίρων.

1.5.2.Επιμέρους μεταρρύθμιση: Καινοτόμα επιχειρηματικά κέντρα σε βασικές εξαγωγικές αγορές

Αυτή η επιμέρους μεταρρύθμιση συνίσταται στη δημιουργία επιχειρηματικών κέντρων σε επτά ξένες χώρες (εντός και/ή εκτός της Ένωσης) που θεωρούνται σημαντικές εξαγωγικές αγορές. Τα εν λόγω επιχειρηματικά κέντρα περιέχουν κατάλληλο εξοπλισμό για φυσικές, εικονικές και υβριδικές συνεδριάσεις, δεξιώσεις και παρουσιάσεις που θα διοργανώνονται από εσθονικές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς που στοχεύουν στη συγκεκριμένη αγορά. Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εκτός των γεγονότων, για την εισαγωγή σε οποιονδήποτε δυνητικό πελάτη ενός συμπλέγματος (cluster) ή μιας συγκεκριμένης επιχείρησης στην Εσθονία. Τα επιχειρηματικά κέντρα συμβάλλουν στην προώθηση εσθονικών εταιρειών, τις στηρίζουν σε τοπικό επίπεδο στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες και συμβάλλουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Οι δραστηριότητες των επιχειρηματικών κέντρων διεξάγονται σε συνέργεια με τις δραστηριότητες της Enterprise Estonia, μεταξύ άλλων εταίρων.

Η τοποθεσία των επιχειρηματικών κέντρων προσδιορίζεται μετά από ανάλυση που πρέπει να διενεργηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του εν λόγω επιμέρους μέτρου.

1.5.3.Επιμέρους μεταρρύθμιση: Παγκόσμιες ομάδες αντικτύπου στις ηλεκτρονικές εξαγωγές και εικονικά στάδια

Η εν λόγω επιμέρους μεταρρύθμιση συνίσταται στη σύσταση ομάδων εκπροσώπων τόσο των δημόσιων αρχών όσο και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως ιδιωτικών εταιρειών, και στη στήριξη της προώθησης εσθονικών προϊόντων και υπηρεσιών (ιδίως από τον τομέα των ΤΠΕ) από τις εν λόγω ομάδες, μέσω αποστολών και συμμετοχής σε φυσικές, εικονικές ή υβριδικές εκδηλώσεις.

Η εφαρμογή αυτής της επιμέρους μεταρρύθμισης περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της προώθησης των εσθονικών προϊόντων και υπηρεσιών σε σημαντικές εκδηλώσεις με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Τα λεγόμενα «εικονικά στάδια» θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής για τα εσθονικά ενδιαφερόμενα μέρη και θα αναδείξουν εσθονικές ψηφιακές λύσεις. Αυτά τα «εικονικά στάδια» συνίστανται σε τεχνικές λύσεις που συνδυάζουν υλικά και ψηφιακά στοιχεία, ώστε είτε μια εκδήλωση που σχετίζεται με τις εξαγωγές στην Εσθονία να προσεγγίσει παγκόσμιο κοινό είτε οι Εσθονοί εξαγωγείς να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή του παρόντος μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε συνέργεια με τις δραστηριότητες της Enterprise Estonia, μεταξύ άλλων εταίρων.

Α.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Σχετικό

Μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

1

1.1 ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Ορόσημο

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων με κριτήρια ανάθεσης και όρους ανάθεσης

Δημοσίευση της προκήρυξης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, μαζί με τα κριτήρια ανάθεσης.

Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι όροι χορήγησης της στήριξης καθορίζονται βάσει ανάλυσης των αναγκών των εσθονικών εταιρειών και των αναμενόμενων επιπτώσεων του μέτρου.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας διασφαλίζουν επίσης ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

2

1.1 ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Στόχος

ΧΟΡΗΓΗΣΗ των επιδοτησεων

Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορήγηση

0

110

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Αριθμός επιχειρήσεων στις οποίες θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού τους σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

3

1.1 ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Στόχος

ΧΟΡΗΓΗΣΗ των επιδοτησεων

Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορήγηση

110

230

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός επιχειρήσεων στις οποίες θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού τους σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

4

1.2 ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Ορόσημο

Υιοθέτηση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον κατασκευαστικό τομέα

Υιοθέτηση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Οι εργασίες για την έγκριση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα των κατασκευών και της διαχείρισης των κτιρίων θα διευθύνονται και θα συντονίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, με την εισαγωγή συστήματος ταξινόμησης κατασκευαστικών δεδομένων, τη δημιουργία δημοσίως διαθέσιμης βάσης δεδομένων για τα δομικά υλικά και τα δομικά προϊόντα και την καθιέρωση της μοντελοποίησης κτιριακών πληροφοριών στον τομέα της συντήρησης ακινήτων.

5

1.2 ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Ορόσημο

Διαθεσιμότητα δημόσιων υπηρεσιών στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατασκευής

Θέση σε λειτουργία διεπαφών μεταξύ της πλατφόρμας e-construction και των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Οι δημόσιες υπηρεσίες που προβλέπονται στο αναπτυξιακό σχέδιο ηλεκτρονικής κατασκευής αναπτύσσονται, λειτουργούν και δημοσιοποιούνται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατασκευής. Στους χρήστες διατίθεται επίσης εκπαιδευτικό υλικό.

Αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον — όπως οικοδομικές και πολεοδομικές άδειες, κτιριακό μητρώο (ημερολόγιο πλοίου) και διαβατήριο ανακαίνισης.

6

1.2 ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Στόχος

Ολοκλήρωση των σχεδίων ανάπτυξης και κατασκευής πρωτοτύπων

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

0

102

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός ολοκληρωμένων έργων για την ανάπτυξη και/ή την υλοποίηση ψηφιακών κατασκευαστικών εργαλείων και πρωτοτύπων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων με βάση την πλατφόρμα e-construction.

7

1.3 ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

ανάπτυξη πλατφορμών ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τις εμπορευματικές μεταφορές (eFTI)

Αριθμός έργων που δρομολογήθηκαν

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2023

Αριθμός έργων που αναπτύσσουν πλατφόρμα eFTI και έχουν λάβει θετική απόφαση επιχορήγησης.

8

1.3 ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

ανάπτυξη διεπαφών ECMR (ηλεκτρονική σημείωση αποστολής)

Αριθμός έργων που δρομολογήθηκαν

0

200

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός έργων που επιτρέπουν στους φορείς μεταφορών και εφοδιαστικής να συνδέονται με πλατφόρμες eFTI και να χρησιμοποιούν την eCMR για τα οποία έχει ληφθεί θετική απόφαση επιχορήγησης.

9

1.3 ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

Συνολικός αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

0

205

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός έργων eFTI και eCMR που ολοκληρώθηκαν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ψηφιακών φορτωτικών.

10

1.3 ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Ορόσημο

Εκ των υστέρων αξιολόγηση της ανάπτυξης και της εφαρμογής των ψηφιακών φορτωτικών

Έγκριση έκθεσης εκ των υστέρων αξιολόγησης από το Υπουργείο Οικονομικών και Επικοινωνιών

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Εξωτερικός φορέας αναλύει τον αντίκτυπο του μέτρου στήριξης στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και υποβάλλει έκθεση αξιολόγησης, η οποία εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

11

Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων του 1.4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος παράγωγου δικαίου που καθορίζει τους όρους στήριξης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Έναρξη ισχύος του παράγωγου δικαίου

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Τίθεται σε ισχύ το παράγωγο δίκαιο που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή και τη χορήγηση της στήριξης. Οι όροι στήριξης καθορίζονται με υπουργικό διάταγμα, το οποίο συντονίζεται με το Υπουργείο Οικονομικών και το Κρατικό Κέντρο Επιμερισμένων Υπηρεσιών.

Η υπουργική απόφαση αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

-στόχος του μέτρου,

-περιγραφή των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων,

-δικαιούχοι και ομάδες-στόχοι,

-τους όρους εφαρμογής,

-επιλέξιμες δαπάνες και χρησιμοποιηθείσες απλουστεύσεις,

-τους όρους πληρωμής,

προϋποθέσεις για την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση.

12

Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων του 1.4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Εγγραφή σε δραστηριότητες κατάρτισης

Αριθμό συμμετεχόντων

0

500

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Αριθμός ατόμων που έχουν εγγραφεί σε δραστηριότητες κατάρτισης που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, οι οποίες συνίστανται στην ευαισθητοποίηση των διευθυντών των ΜΜΕ και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση των ειδικών στις ΤΠΕ. Τουλάχιστον το 35 % των συμμετεχόντων που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτές τις δραστηριότητες κατάρτισης είναι γυναίκες.

13

Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων του 1.4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων κατάρτισης

Αριθμό συμμετεχόντων

0

2000

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός ατόμων που ολοκλήρωσαν τα μαθήματα κατάρτισής τους μέσω των δραστηριοτήτων κατάρτισης που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης για τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, καθώς και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανεκπαίδευσης των ειδικών στις ΤΠΕ. Τουλάχιστον το 35 % των συμμετεχόντων που έχουν ολοκληρώσει τις εν λόγω δραστηριότητες κατάρτισης πρέπει να είναι γυναίκες.

14

Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων του 1.4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Αριθμός νέων ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

Αριθμός προγραμμάτων σπουδών που έχουν καταχωριστεί στο σύστημα πληροφόρησης για την εκπαίδευση ενηλίκων της Εσθονίας

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης που αναπτύχθηκαν με λεπτομερές περιεχόμενο κατάρτισης, δομή και εκπαιδευτικό υλικό για την παροχή κατάρτισης σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες. Τα νέα προγράμματα σπουδών που αναπτύσσονται για τις εν λόγω ενότητες καταχωρίζονται στο σύστημα πληροφόρησης για την εκπαίδευση ενηλίκων της Εσθονίας.

15

Μεταρρύθμιση των δεξιοτήτων του 1.4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Επανεξέταση των προτύπων προσόντων για ειδικούς σε θέματα ΤΠΕ.

Αριθμός προτύπων επαγγελματικών προσόντων που αναλύθηκαν και προσαρμόστηκαν ανάλογα με την περίπτωση

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός καθιερωμένων προτύπων προσόντων για ειδικούς ΤΠΕ από το εθνικό μητρώο προτύπων επαγγελματικών προσόντων, τα οποία έχουν αναλυθεί και προσαρμοστεί ανάλογα με την περίπτωση.

16

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.1 εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Ορόσημο

Προετοιμασία της ανάπτυξης στρατηγικών

Ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την κατάρτιση στρατηγικών εξαγωγών.

Τα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνουν:

-ανάλυση των εξωτερικών αγορών που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη στρατηγικών,

-ανάλυση των συμφερόντων των επιχειρήσεων,

χαρτογράφηση των αναγκών των εξαγωγικών επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στις εξαγωγικές αγορές, κατάταξη των αναγκών.

17

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.1 εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Ορόσημο

Προμήθεια μελετών

Υπογραφή συμβάσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2024

Οι προσφορές για την κατάρτιση στρατηγικών και δεσμών προϊόντων με σκοπό την απόκτηση λεπτομερών πληροφοριών για την αγορά του εξωτερικού διενεργούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι αντίστοιχες συμβάσεις υπογράφονται.

18

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.1 εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Στόχος

Αριθμός εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών εξαγωγών

Αριθμός στρατηγικών που δημοσιεύτηκαν

0

13

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός εθνικών και/ή περιφερειακών στρατηγικών εξαγωγών που θα αναπτυχθούν. Οι στρατηγικές αυτές θα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες αναλύσεις και θα παρέχουν προορατικές έξυπνες συμβουλές στις εταιρείες που εισέρχονται και δραστηριοποιούνται σε ξένες αγορές.

19

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.2 καινοτόμα επιχειρηματικά κέντρα σε βασικές εξαγωγικές αγορές

Ορόσημο

Προπαρασκευαστική ανάλυση για τον καθορισμό του περιεχομένου και της τοποθεσίας των επιχειρηματικών κέντρων

Υποβολή προπαρασκευαστικής ανάλυσης

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκπονεί προπαρασκευαστική ανάλυση που επιτρέπει τον καθορισμό του περιεχομένου και της τοποθεσίας των επιχειρηματικών κέντρων. Η ανάλυση πρέπει να αποκαλύπτει πού πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρηματικά κέντρα για την αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών εσθονικής καταγωγής στις εξαγωγικές αγορές.

20

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.2

Καινοτόμα επιχειρηματικά κέντρα σε βασικές εξαγωγικές αγορές

Στόχος

Αριθμός επιχειρηματικών κέντρων που άνοιξαν

Αριθμός επιχειρηματικών κέντρων

0

7

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός επιχειρηματικών κέντρων που άνοιξαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξη εταιρειών κατά την είσοδό τους σε σημαντικές εξαγωγικές αγορές και τη λειτουργία τους σε σημαντικές εξαγωγικές αγορές, καθώς και για να τις βοηθήσει να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες εσθονικής παραγωγής κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του τοπικού επιχειρηματικού πολιτισμού.

21

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.3 παγκόσμιες ομάδες αντικτύπου στις ηλεκτρονικές εξαγωγές και εικονικά στάδια

Ορόσημο

Συγκρότηση ομάδων αντικτύπου και επιλογή προορισμών για παγκόσμιες ψηφιακές αποστολές

Αποφάσεις σχετικά με τη σύνθεση των ομάδων αντικτύπου και τους προορισμούς των παγκόσμιων ψηφιακών αποστολών

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Βάσει ανάλυσης, το Υπουργείο Εξωτερικών επιλέγει παγκόσμιους ψηφιακούς προορισμούς αποστολών και ομάδες αντικτύπου για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εσθονικών εξαγωγών ψηφιακών υπηρεσιών, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας των εσθονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως οι εταιρείες ΤΠΕ, και την προσέλκυση πρόσθετων ξένων επενδύσεων για καινοτομία.

22

1.5 στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές

1.5.3 παγκόσμιες ομάδες αντικτύπου στις ηλεκτρονικές εξαγωγές και εικονικά στάδια

Στόχος

Αριθμός αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες παγκόσμιου αντικτύπου και αριθμός σημαντικών εκδηλώσεων στις οποίες εκπροσωπήθηκε η Εσθονία μέσω «εικονικών σταδίων»

Συνολικός αριθμός αποστολών και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν

0

29

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Τουλάχιστον 14 αποστολές πραγματοποιούνται από τις ομάδες παγκόσμιου αντικτύπου που συγκροτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εσθονικών εξαγωγών ψηφιακών υπηρεσιών, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας των εσθονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως οι εταιρείες ΤΠΕ, και την προσέλκυση πρόσθετων ξένων επενδύσεων για καινοτομία.

Η Εσθονία εκπροσωπείται μέσω «εικονικών σταδίων» σε τουλάχιστον 15 εκδηλώσεις.

B.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 2: Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις

Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

Στόχος της συνιστώσας του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στον επιχειρηματικό τομέα στην Εσθονία και η αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που αντιπροσωπεύει. Η συνιστώσα αποτελείται από δύο μεταρρυθμίσεις και έξι επενδύσεις και αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών, στην αύξηση των ικανοτήτων της πράσινης Ε & Α και καινοτομίας και της αποδοτικής χρήσης των πόρων, στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Τα μέτρα στο πλαίσιο αυτής της συνιστώσας αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση βασικών αδυναμιών της αγοράς και τη διευκόλυνση της τεχνολογικής και συμπεριφορικής προόδου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του επιχειρηματικού τομέα. Τα μέτρα στηρίζουν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η συνιστώσα στηρίζει την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τη στήριξη της ικανότητας καινοτομίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την εστίαση των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, τη διασφάλιση επαρκούς πρόσβασης σε χρηματοδότηση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2020), τις ελλείψεις δεξιοτήτων (ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2019) και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 του 2022).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

2.1. Μεταρρύθμιση: Πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της πράσινης μετάβασης στον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να έχει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, καθιστώντας τις υφιστάμενες επιχειρήσεις πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον (αποδοτική χρήση των πόρων, νέα πιστοποιητικά πράσινης μετάβασης και άδειες κυκλοφορίας για προϊόντα) και στηρίζοντας την εμφάνιση νέων εταιρειών πράσινης τεχνολογίας (ανάπτυξη και εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών, νέες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των βιολογικών πόρων).

Η μεταρρύθμιση συνίσταται στη σύσταση ειδικής ομάδας ευρείας βάσης για την πράσινη μετάβαση με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και στη θέσπιση της νομοθεσίας που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των πέντε συμπληρωματικών επενδύσεων: 1. Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων· 2. Προγράμματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας· 3 εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες· 4. Ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών με αποδοτική χρήση των πόρων· και 5. Πράσινο Ταμείο.

Η μεταρρύθμιση είναι αλληλένδετη με τη συνιστώσα 1, καθώς η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση συμβάλλουν στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και στην πράσινη μετάβαση στον επιχειρηματικό τομέα.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

2.2. Επένδυση: Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Στόχος της επένδυσης είναι να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα εμπειρογνωμοσύνης υψηλής ποιότητας για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις. Η επένδυση συνίσταται στην εισαγωγή επικαιροποιημένων προγραμμάτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης ενηλίκων και στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή πιο ευέλικτων προγραμμάτων κατάρτισης που προσφέρουν μικροδιαπιστευτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες της πράσινης οικονομίας.

Οι πράσινες δεξιότητες ορίζονται ως δεξιότητες που απαιτούνται για θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της αποδοτικής χρήσης των πόρων και περιλαμβάνουν ευρύτερη εισαγωγή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, επικαιροποιούνται τα επαγγελματικά πρότυπα και τα προφίλ δεξιοτήτων και, κατά περίπτωση, αναπτύσσονται νέα προφίλ, στα οποία προσδιορίζονται τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και επιλέγονται συγκεκριμένοι τομείς με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πράσινη μετάβαση. Παρέχονται ευκαιρίες επανακατάρτισης σε άτομα που εργάζονται σε τομείς που επηρεάζονται ήδη από την πράσινη μετάβαση (ενέργεια, μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων· νέες βιομηχανίες και τομείς με δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας που απορρέουν από την πράσινη μετάβαση ή συνδέονται με αυτήν) και σε εκείνους που επιθυμούν να αλλάξουν σταδιοδρομία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

2.3. Επένδυση: Προγράμματα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών

Η επένδυση έχει ως στόχο να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση των εταιρειών μέσω της προώθησης της ανάπτυξης και της διάδοσης καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών. Η επένδυση αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών υψηλής έντασης έρευνας στην αγορά και να στηρίξει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Η επένδυση συνίσταται στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών ανάπτυξης με έμφαση σε ολοκληρωμένες λύσεις πράσινης τεχνολογίας μέσω διαφόρων υπηρεσιών ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένων των επιταχυντών, της εκκόλαψης επιχειρήσεων, της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης πρωτοτύπων, της πιλοτικής εφαρμογής) και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων τύπων οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη).

Η επένδυση επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και την αποδοτική χρήση των πόρων, προωθώντας την κυκλική οικονομία, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Τα έργα που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της επένδυσης συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας των πόρων στην Εσθονία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

2.4. Επένδυση: Εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες

Στόχος της επένδυσης είναι η στήριξη της αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων στον τομέα της μεταποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των εσθονικών προϊόντων με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, μεταξύ άλλων με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών εταιρειών. Το μέτρο στηρίζει έργα εκσυγχρονισμού των επιχειρηματικών μοντέλων των μεταποιητικών εταιρειών που σχετίζονται με κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Τα έργα επιλέγονται βάσει πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: I) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 5 · II) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 6 · III) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 7 και εγκαταστάσεις μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας 8 · και iv) δραστηριότητες όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Οι όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

2.5. Επένδυση: Ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων

Στόχος της επένδυσης είναι η βελτίωση της αποδοτικής χρήσης των πόρων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των υποχρησιμοποιούμενων βιολογικών πόρων, όπως τα κατάλοιπα και τα υποπροϊόντα. Η επένδυση αποσκοπεί στη στήριξη της καινοτομίας στην τεχνολογία παραγωγής και στην ανάπτυξη προϊόντων στις επιχειρήσεις και συμβάλλει σε λύσεις κυκλικής οικονομίας.

Το μέτρο στηρίζει δύο είδη επενδύσεων:

-προώθηση πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων για βιομηχανικές εγκαταστάσεις·

-αξιοποίηση των βιολογικών πόρων.

Τα έργα επιλέγονται βάσει πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Τα κύρια κριτήρια για την επιλογή των έργων που θα λάβουν επιχορήγηση περιλαμβάνουν, ανάλογα με τη συνάφεια, την αποδοτικότητα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αποδοτικότητα των πόρων, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, τη μείωση των καταλοίπων και της παραγωγής αποβλήτων, την προστιθέμενη αξία για τους βιολογικούς πόρους και την ικανότητα καινοτομίας των λύσεων που θα αναπτυχθούν.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: I) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 9 · II) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 10 · III) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 11 και εγκαταστάσεις μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας 12 · και iv) δραστηριότητες όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Οι όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

2.6. Επένδυση: Πράσινο Ταμείο

Στόχος της επένδυσης είναι η παροχή κεφαλαίων για την ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων, οι μεταφορές και η εφοδιαστική, οι βιομηχανίες υλικών και χημικών προϊόντων. Το Πράσινο Ταμείο παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες και τομείς των οποίων τα προϊόντα, οι υπηρεσίες ή οι διαδικασίες χαρακτηρίζονται από πράσινες τεχνολογίες έντασης έρευνας και των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή τεχνολογιών που μειώνουν ή δεσμεύουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή καθοδηγούνται από απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε βιώσιμα έργα, λαμβανομένου υπόψη του κανονισμού της ΕΕ για την ταξινόμηση.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί ως χρηματοδοτικό μέσο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος πράσινης τεχνολογίας που παρέχει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες με τη μορφή άμεσων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου και μέσω εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου, τις οποίες διαχειρίζεται ο διαχειριστής δημόσιου ταμείου SmartCap.

Το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01). Η νομική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Εσθονίας και του SmartCap και η επακόλουθη επενδυτική πολιτική του Πράσινου Ταμείου:

I.απαιτούν την εφαρμογή της τεχνικής καθοδήγησης της Επιτροπής σχετικά με τον έλεγχο βιωσιμότητας για το ταμείο InvestEU· και

II.να απαιτήσουν από τις εταιρείες που άντλησαν περισσότερο από το 50 % των εσόδων τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος από τις ακόλουθες δραστηριότητες και/ή στοιχεία ενεργητικού να εγκρίνουν και να δημοσιεύσουν σχέδια πράσινης μετάβασης: I) δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 13 · II) δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) που επιτυγχάνουν προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 14 · III) δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 15 και εγκαταστάσεις μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας 16 · και iv) δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον· και

III.να απαιτεί από το SmartCap την επαλήθευση της συμμόρφωσης του δικαιούχου με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία για όλες τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαιρούνται από τον έλεγχο βιωσιμότητας.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

2.7. Επένδυση: Δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στόχος της επένδυσης είναι η στήριξη της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογής ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας υδρογόνου, από λύσεις παραγωγής και προμήθειας ενέργειας έως την τελική κατανάλωση σε διάφορους τομείς εφαρμογής.

Τα προς στήριξη έργα επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή για έργα από όλους τους οικονομικούς τομείς. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κατανάλωση πράσινου υδρογόνου πραγματοποιείται στην Εσθονία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: I) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 17 · II) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 18 · III) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 19 και εγκαταστάσεις μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας 20 · και iv) δραστηριότητες όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Οι όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

2.8. Επένδυση: Στήριξη επενδύσεων για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Στόχος της επένδυσης είναι η στήριξη της μετάβασης των επιχειρήσεων από τις ορυκτές πηγές ενέργειας σε εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Οι επιλέξιμες εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού είναι οι ακόλουθες:

·ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2011 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II)·

·εφαρμογές αποθήκευσης «εκτός του μετρητή»·

·ηλεκτροκίνηση· και

·σύνδεση με αποδοτικά συστήματα τηλεθέρμανσης σύμφωνα με την οδηγία 2012/27/ΕΕ (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση).

Οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την αγορά, την εγκατάσταση και τις σχετικές κατασκευαστικές εργασίες του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού, όπως αναφέρεται ανωτέρω.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων διασφαλίζουν ότι υποστηρίζονται μόνο οι εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού που αναφέρονται ανωτέρω. Οι υποστηριζόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνάδουν με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2011 και, ιδίως, όσον αφορά τη βιοενέργεια, τη βιωσιμότητα και τα κριτήρια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ορίζονται στα άρθρα 29-31, και τηρούνται οι κανόνες για τη βιοενέργεια που βασίζεται σε τρόφιμα και ζωοτροφές που ορίζονται στο άρθρο 26 της τελευταίας οδηγίας. Οιγεωθερμικές δραστηριότητες δεν περιλαμβάνουν την εξερεύνηση ή εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου ούτε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς αυτούς. Διασφαλίζεται ότι οι εκλύσεις μεθανίου ελαχιστοποιούνται και παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο των 20 000 τόνων ισοδυνάμου CO2 ετησίως. Τακριτήρια επιλεξιμότητας στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποκλείουν δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) που επιτυγχάνουν προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς. Όταν η δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Β.2 Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

23

2.1 πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Δημιουργία ειδικής ομάδας για την πράσινη μετάβαση με σκοπό την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πράσινης μετάβασης

Σύσταση ειδικής ομάδας και ομάδων εργασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μεταρρυθμίσει την υφιστάμενη ομάδα εργασίας για την πράσινη τεχνολογία (που συστάθηκε το 2020) στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας για την πράσινη μετάβαση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με σκοπό τον συντονισμό των μέτρων για την πράσινη μετάβαση των εταιρειών και τη βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου τομέα, των ενδιαφερόμενων μερών και των ομάδων συμφερόντων. Συγκροτούνται οι αναγκαίες ομάδες εργασίας για ειδικά μέτρα.

24

2.1 πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έγκριση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία από την ειδική ομάδα για την πράσινη μετάβαση

Έγκριση σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Η ειδική ομάδα για την πράσινη μετάβαση επανεξετάζει τις υφιστάμενες δραστηριότητες της κυκλικής οικονομίας και τα διάφορα σχέδια δράσης σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που θα ηγηθεί της μετάβασης της Εσθονίας στην κυκλική οικονομία.

25

2.2 πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος παράγωγου δικαίου που καθορίζει τους όρους στήριξης για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων

Έναρξη ισχύος του παράγωγου δικαίου

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Τίθεται σε ισχύ το παράγωγο δίκαιο που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή και τη χορήγηση της στήριξης. Περιλαμβάνει διατάξεις που διασφαλίζουν ότι κάθε δράση που υποστηρίζεται στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου επικεντρώνεται σε τομείς που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

26

2.2 πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Στόχος

Αριθμός ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

Αριθμός ενοτήτων

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερούς εκπαιδευτικού περιεχομένου, δομής και εκπαιδευτικού υλικού για την παροχή κατάρτισης σχετικά με πράσινες δεξιότητες.

27

2.2 πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Στόχος

Άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

Αριθμό συμμετεχόντων

0

2830

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός ατόμων που έχουν ολοκληρώσει ένα από τα μαθήματα κατάρτισης που υποστηρίζονται από το μέτρο αυτό.

28

Πρόγραμμα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών για το 2.3

Ορόσημο

Σύσταση ομάδας εργασίας για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος

Πρόσληψη διαχειριστή έργου και σύσταση ομάδας εργασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Προσλαμβάνεται διαχειριστής έργου και συγκροτείται ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων για τον συντονισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης των επενδύσεων. Ο ρόλος του διαχειριστή έργου καθορίζεται για τη συλλογή πληροφοριών από τους συμμετέχοντες στην αγορά και τον σχεδιασμό των αναγκαίων μέτρων στήριξης και προμηθειών. Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από μέρη που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναλαμβάνει να συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως για να προβαίνει σε απολογισμό των εξελίξεων στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις επενδύσεις και να διατυπώνει συστάσεις για περαιτέρω δράση. Η ομάδα εργασίας καταρτίζει διατάξεις σχετικά με την επιλογή των δράσεων που θα υποστηριχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε δράση συμβάλλει άμεσα είτε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είτε στη στήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

29

Πρόγραμμα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών για το 2.3

Ορόσημο

Θέσπιση του προγράμματος ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών

Συμβάσεις που υπογράφηκαν για όλους τους συνεργατικούς σχηματισμούς ανάπτυξης και μέτρα στήριξης που σχεδιάστηκαν και άνοιξαν

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2024

Οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων για τουλάχιστον 5 συνεργατικούς σχηματισμούς ανάπτυξης ολοκληρώνονται και οι συμβάσεις ανατίθενται στους νικητές. Τα μέτρα στήριξης σχεδιάζονται και οι πρώτοι γύροι τους ανοίγουν σε τουλάχιστον 10 νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι διαδικασίες επιλογής διασφαλίζουν ότι κάθε υποστηριζόμενη δράση συμβάλλει άμεσα είτε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είτε στη στήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

30

Πρόγραμμα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών για το 2.3

Στόχος

Αριθμός συνεργατικών σχηματισμών που υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

Αριθμός συσπειρώσεων

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός συσπειρώσεων που υποστηρίζονται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

31

Πρόγραμμα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών για το 2.3

Στόχος

Αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν στήριξη μέσω του προγράμματος πράσινης τεχνολογικής ανάπτυξης και οι οποίες έχουν λάβει ιδιωτικές επενδύσεις

Αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων

0

10

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα και οι οποίες έχουν λάβει πόρους από ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια ή μετά το πρόγραμμα ανάπτυξης.

32

2.4

Εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της επιχορήγησης

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Οι προϋποθέσεις χορηγήσεως της ενισχύσεως θεσπίζονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Οι απαιτήσεις που καθορίζονται περιλαμβάνουν κριτήρια επιλεξιμότητας ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω καταλόγου αποκλεισμού και συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα κριτήρια επιλογής/επιλεξιμότητας προσδιορίζουν ότι οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες και/ή επιχειρήσεις συμβάλλουν σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στην ανθεκτικότητα και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της κυκλικής οικονομίας, όπως η εσωτερική εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η μεταφορά των μεταφορών και της αποθήκευσης των εταιρειών σε νέα ιδρύματα.

33

2.4

Εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες

Στόχος

Αριθμός υποστηριζόμενων έργων

Αριθμός έργων

0

70

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Έργα που έχουν λάβει εκταμίευση επιχορήγησης σύμφωνα με τους όρους επιλεξιμότητας που καθορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την εισαγωγή επιχειρηματικών μοντέλων που στηρίζουν τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της κυκλικής οικονομίας.

34

2.5 ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών με αποδοτική χρήση των πόρων

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις

Δημοσίευση της προκήρυξης για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη στήριξη πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων και την αξιοποίηση των βιολογικών πόρων δημοσιεύεται και είναι ανοικτή για υποβολή αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων επιλεξιμότητας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω καταλόγου αποκλεισμού και συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα κριτήρια επιλογής/επιλεξιμότητας προσδιορίζουν ότι οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες και/ή επιχειρήσεις συμβάλλουν σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στην ανθεκτικότητα και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

35

2.5 ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών με αποδοτική χρήση των πόρων

Στόχος

Αριθμός έργων που έλαβαν επιχορηγήσεις μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Αριθμός έργων

0

36

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Χορήγηση επιχορηγήσεων σε 36 έργα που επελέγησαν στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, για πράσινες τεχνολογίες για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και για την αξιοποίηση των βιοπόρων, σύμφωνα με τους όρους εντολής.

36

2.5 ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών με αποδοτική χρήση των πόρων

Στόχος

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

Αριθμός έργων

0

36

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αριθμός ολοκληρωμένων έργων για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω της ενίσχυσης των πράσινων τεχνολογιών και των βιολογικών πόρων, βάσει προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και καθορισμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας.

37

2.6 πράσινο Ταμείο

Ορόσημο

Υπογραφή συμβατικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών και του SmartCap

Υπογραφή συμβατικής συμφωνίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών και του SmartCap υπογράφεται συμβατική συμφωνία για τη διαχείριση του Πράσινου Ταμείου, η οποία περιλαμβάνει:

-Επενδυτικοί στόχοι για επενδύσεις σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που συμβάλλουν σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ευαισθητοποίησης,

Κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμόρφωση με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) των υποστηριζόμενων δικαιούχων μέσω της χρήσης ελέγχου βιωσιμότητας, καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

38

2.6 πράσινο Ταμείο

Ορόσημο

Έγκριση του εγγράφου επενδυτικής πολιτικής από το SmartCap

Έγγραφο επενδυτικής πολιτικής που εγκρίθηκε από το SmartCap

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Το SmartCap εγκρίνει την επενδυτική πολιτική για το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με τη συμβατική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών και του SmartCap, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών στόχων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) των δικαιούχων που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου μέσω της χρήσης ελέγχου βιωσιμότητας, της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, και της απαίτησης για τους δικαιούχους που αντλούν περισσότερο από το 50 % των εσόδων τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος από δραστηριότητες ή στοιχεία ενεργητικού του καταλόγου αποκλεισμού να εγκρίνουν και να δημοσιεύουν σχέδια πράσινης μετάβασης.

39

2.6 πράσινο Ταμείο

Στόχος

Όγκος επενδύσεων σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις

Όγκος επενδεδυμένου κεφαλαίου (σε ευρώ)

0

55 000 000

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Τουλάχιστον 55 εκατ. EUR (εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών) επενδύονται από το Πράσινο Ταμείο σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επιχειρήσεις σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική.

40

2.6 πράσινο Ταμείο

Στόχος

Όγκος επενδύσεων σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις

Όγκος επενδεδυμένου κεφαλαίου (σε ευρώ)

55 000 000

90 000 000

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Τουλάχιστον 90 εκατ. EUR (εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών) επενδύονται από το Πράσινο Ταμείο σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επιχειρήσεις σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική.

41

2.7 δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της στήριξης

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Ανάπτυξη κριτηρίων επιλογής έργων και έναρξη ισχύος του υπουργικού διατάγματος σχετικά με τους όρους χορήγησης στήριξης για έργα που σχετίζονται με ολοκληρωμένες τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου. Οι όροι αναφοράς για την εν λόγω στήριξη περιλαμβάνουν κριτήρια επιλεξιμότητας που διασφαλίζουν ότι οι στόχοι των επιλεγμένων έργων συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

42

2.7 δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ορόσημο

Τεχνολογίες και εξοπλισμός για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Προμήθεια, εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας τεχνολογιών και εξοπλισμού

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2025

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αγοράζεται, εγκαθίσταται και τίθεται σε λειτουργία από τους φορείς υλοποίησης έργων που επιλέγονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

43

2.7 δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στόχος

Επιχορηγήσεις που διατίθενται σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 49.49 εκατ. EUR

ΕΥΡΏ

0

49 490 000

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Οι επιχορηγήσεις διατίθενται σε επενδύσεις σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική, οι οποίες αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 49.49 εκατ. EUR.

43α

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Ορόσημο

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις

Δημοσίευση της προκήρυξης για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιδοτήσεις

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Δημοσιεύεται πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη στήριξη επενδυτικών έργων για τη μετάβαση εταιρειών από ορυκτές πηγές ενέργειας σε εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία είναι ανοικτή σε αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων επιλεξιμότητας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω απαιτήσεων που σχετίζονται με τις υποστηριζόμενες επιλέξιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις υποστηριζόμενες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στην περιγραφή του μέτρου και τη συμμόρφωση με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

43β

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Στόχος

Αριθμός έργων που ανατέθηκαν μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Έργα που ανατέθηκαν

0

70

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Τουλάχιστον 70 έργα χορήγησαν στήριξη για επενδύσεις για τη μετάβαση επιχειρήσεων από ορυκτές πηγές ενέργειας σε εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Τα έργα συμμορφώνονται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

43γ

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Στόχος

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

Ολοκληρωθέντα έργα

0

70

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Ολοκληρώνονται τουλάχιστον 70 έργα για τη στήριξη των επενδύσεων για τη μετάβαση επιχειρήσεων από ορυκτές πηγές ενέργειας σε εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Τα έργα συμμορφώνονται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων.



C.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 3: Ψηφιακή κατάσταση

Με βάση την επιτυχή ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στην Εσθονία κατά τα τελευταία έτη, αυτή η συνιστώσα του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά την επικέντρωση στον χρήστη και την ανθεκτικότητα (μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των αυξανόμενων απειλών για την κυβερνοασφάλεια). Η συνιστώσα περιλαμβάνει μέτρα που επιτρέπουν την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι τελευταίες τεχνολογίες, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και σημαντικός επανασχεδιασμός τόσο των υπηρεσιών μετωπικής όσο και των υπηρεσιών παρασκηνίου. Ωφελούν τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Προβλέπονται ειδικές δράσεις για την ενίσχυση των ικανοτήτων της χώρας όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η στήριξη για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε αγροτικές περιοχές αναμένεται επίσης να διασφαλίσει ευρύτερη πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες και, γενικότερα, να συμβάλει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Η συνιστώσα στηρίζει την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων σχετικά με τις επενδύσεις στην ψηφιακή μετάβαση (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 του 2020) και σχετικά με το πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 του 2019 και ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2020).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

Γ.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

3.1.Μεταρρύθμιση: Δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Στόχος του μέτρου είναι η προώθηση της καλύτερης διαχείρισης των δεδομένων που συλλέγονται και τηρούνται από τις εσθονικές δημόσιες αρχές. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, στην αύξηση της χρήσης τους για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και στη διαθεσιμότητά τους ως ανοικτών δεδομένων, ώστε να μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το μέτρο αποτελείται από:

-τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας εντός της Στατιστικής Υπηρεσίας της Εσθονίας (του εσθονικού κρατικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για την παραγωγή επίσημων στατιστικών) για τον συντονισμό και τη στήριξη της ανάπτυξης της διακυβέρνησης δεδομένων σε άλλες δημόσιες αρχές,

-την ανάπτυξη της διακυβέρνησης δεδομένων και των εργαλείων κοινοχρησίας δεδομένων/συστημάτων πληροφοριών,

-την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που κατέχουν οι δημόσιες αρχές και στην αύξηση της διαθεσιμότητας ανοικτών δεδομένων.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

3.2.Μεταρρύθμιση: Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και προορατικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για ιδιώτες

Στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της παροχής δημόσιων υπηρεσιών και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες.

Το μέτρο συνίσταται στον επανασχεδιασμό μιας σειράς δημόσιων υπηρεσιών (και των υποκείμενων συστημάτων ΤΠ) προκειμένου να καταστεί δυνατή η αυτόματη και προορατική υλοποίησή τους με βάση τη ζωή ή τα επιχειρηματικά γεγονότα που βιώνουν οι πολίτες (όπως ο γάμος, η γέννηση παιδιού ή η δημιουργία επιχείρησης). Επιτρέπει ιδίως την καλύτερη ενοποίηση των συστημάτων ΤΠ μεταξύ των διαφόρων δημόσιων αρχών και συμβάλλει στην εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ».

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

3.3.Μεταρρύθμιση: Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες

Οι στόχοι του μέτρου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της παροχής δημόσιων υπηρεσιών και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους επιχειρηματίες.

Το μέτρο συνίσταται στη δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε επιχειρηματίες και στον επανασχεδιασμό μιας σειράς υπηρεσιών (και των υποκείμενων συστημάτων ΤΠ) με σκοπό τη διεπίδρασή τους με την πύλη, την υποστήριξη της φιλικότητας των υπηρεσιών προς τον χρήστη, την εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» και, όπου είναι δυνατόν, τη δυνατότητα προορατικής παροχής πληροφοριών βάσει γεγονότων που βιώνουν οι επιχειρήσεις.

Λαμβάνει υπόψη τις λύσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πληροφοριών, διαδικασιών και υπηρεσιών υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

3.4.Επένδυση: Πρόγραμμα #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση της φιλικότητας προς τον χρήστη και της προσβασιμότητας των δημόσιων υπηρεσιών στην Εσθονία.

Το μέτρο συνίσταται στην ανάπτυξη εικονικού βοηθού ΤΝ βασισμένου στην ταχύτητα και στο κείμενο για την πρόσβαση σε διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργασίες βασίζονται σε πιλοτικά σχέδια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2021.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

3.5.Επένδυση: Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των συστημάτων και υπηρεσιών ΤΠ των εσθονικών δημόσιων αρχών μέσω της μετάβασής τους σε ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος και μέσω ολοκληρωμένων δοκιμών ασφάλειας.

Το μέτρο αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

-τη δημιουργία νέου δημόσιου φορέα επιφορτισμένου με την κεντρική διαχείριση των βασικών υπηρεσιών και υποδομών ΤΠ των δημόσιων οργανισμών,

-Τη δημιουργία νέας ικανότητας δοκιμών ασφάλειας στο πλαίσιο της εσθονικής αρχής συστημάτων πληροφοριών (RIA),

-την προμήθεια ιδιωτικών πόρων υποδομής υπολογιστικού νέφους,

-τη μετάβαση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών στο ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος,

-ολοκληρωμένη δοκιμή της ασφάλειας των νέων συστημάτων πληροφοριών που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες αρχές, καθώς και των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών,

-την ανάπτυξη της ικανότητας της πρεσβείας δεδομένων (δηλαδή των ικανοτήτων φιλοξενίας ΤΠ που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό για τη διασφάλιση της συνέχειας της διαθεσιμότητας κρίσιμων βάσεων δεδομένων σε περίπτωση καταστροφής), με βάση το πιλοτικό σχέδιο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017 και 2020 στο Λουξεμβούργο,

-την επέκταση του ιδιωτικού νέφους στην πρεσβεία δεδομένων, ώστε τα συστήματα που μεταφέρονται στο υπολογιστικό νέφος να μπορούν επίσης να φιλοξενούνται και να λειτουργούν από την πρεσβεία δεδομένων,

-τη μετάβαση των κρίσιμων συστημάτων στην υποδομή της πρεσβείας δεδομένων.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

3.6.Μεταρρύθμιση: Για τη θέσπιση στρατηγικής ανάλυσης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Εσθονία

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών να εντοπίζει συστήματα και διαύλους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε πρώιμο στάδιο.

Το μέτρο συνίσταται στη δημιουργία ενός κέντρου στρατηγικής ανάλυσης εντός της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Το εν λόγω κέντρο στρατηγικής ανάλυσης αναμένεται να καταστήσει δυνατή την αποτελεσματικότερη πρόληψη και ανίχνευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η ομάδα του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανάπτυξη προδιαγραφών για ένα νέο εργαλείο ΤΠ με βάση δεδομένα που είναι διαθέσιμα από διάφορες πηγές. Το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης μπορεί επίσης να εντοπίσει τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

3.7.Επένδυση: Πληροφοριακό σύστημα για στρατηγική ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Με βάση την ανάλυση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του 3.6, η επένδυση αποσκοπεί στην παροχή στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών ενός νέου ειδικού συστήματος ΤΠ που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των δεδομένων που διατίθενται από διάφορες αρχές και τον εντοπισμό πιθανών συστημάτων και διαύλων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο. Το μέτρο συνίσταται στην ανάπτυξη του νέου συστήματος ΤΠ.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

3.8.Επένδυση: Κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Στόχος της επένδυσης είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), τα οποία προσφέρουν σύνδεση τουλάχιστον 100 Mbps, για τα νοικοκυριά και τα κοινωνικοοικονομικά σημαντικά ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Το μέτρο συνίσταται στην παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε περιοχές όπου η αγορά παρουσιάζει αδυναμίες (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του κανονισμού 651/2014 της Επιτροπής). Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής που χρησιμοποιούνται για την κατανομή της χρηματοδότησης εξασφαλίζουν κατάλληλη περιφερειακή ισορροπία.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Γ.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

44

3.1 δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Ορόσημο

Σύσταση ομάδας διαχείρισης δεδομένων στη Στατιστική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Οικονομίας και Επικοινωνιών και στην Αρχή Συστήματος Κρατικών Πληροφοριών

Δημιουργία της απαραίτητης οργανωτικής δομής για τον συντονισμό της διαχείρισης δεδομένων

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Δημιουργία ομάδας διαχείρισης δεδομένων στη Στατιστική Υπηρεσία της Εσθονίας μέσω της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού επιφορτισμένου με τον συντονισμό του πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων και τη στήριξη άλλων δημόσιων αρχών. Επιπλέον, δημιουργούνται θέσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Επικοινωνιών και στον Οργανισμό Κρατικού Συστήματος Πληροφοριών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Έως το τέλος του 2021, θα προσληφθούν τουλάχιστον πέντε άτομα στις τρεις οντότητες.

45

3.1 δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Στόχος

Ολοκλήρωση έργων βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων

Αριθμός έργων

0

430

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2025

Αριθμός ολοκληρωμένων έργων που συμβάλλουν στη βελτίωση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων από δημόσιους φορείς, με επικαιροποιημένες και ακριβείς περιγραφές των βάσεων δεδομένων και των συνόλων δεδομένων.

46

3.1 δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Στόχος

Δημοσίευση συνόλων δεδομένων στην εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων

Αριθμός δημοσιευμένων συνόλων δεδομένων

707

2600

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Ο αριθμός των συνόλων δεδομένων που δημοσιοποιούνται στην εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων και, ως εκ τούτου, διατίθενται από την πύλη ανοικτών δεδομένων της ΕΕ αυξάνεται από 707 την 13 Αυγούστου 2021 σε 2600.

47

3.2 ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και προορατικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για ιδιώτες

Στόχος

Έναρξη υπηρεσιών προσωπικών εκδηλώσεων και/ή προορατικών υπηρεσιών

Αριθμός υπηρεσιών που είναι λειτουργικές

0

2

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Αριθμός υπηρεσιών για εκδηλώσεις στη ζωή των πολιτών και/ή προδραστικών υπηρεσιών που δρομολογήθηκαν διαδικτυακά.

Οι αντίστοιχες λύσεις ΤΠ που επιτρέπουν την παροχή των υπηρεσιών είναι λειτουργικές τουλάχιστον στα βασικά μέρη μιας δεδομένης υπηρεσίας και υπόκεινται σε περαιτέρω ανάπτυξη κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Η επιλογή των σχετικών υπηρεσιών βασίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης για την προσωπική εκδήλωση και τις προορατικές υπηρεσίες.

48

3.2 ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και προορατικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για ιδιώτες

Στόχος

Έναρξη υπηρεσιών προσωπικών εκδηλώσεων και/ή προορατικών υπηρεσιών

Αριθμός υπηρεσιών που είναι λειτουργικές

2

10

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός υπηρεσιών για εκδηλώσεις στη ζωή των πολιτών και/ή προδραστικών υπηρεσιών που δρομολογήθηκαν διαδικτυακά.

Οι αντίστοιχες λύσεις ΤΠ που επιτρέπουν την παροχή των υπηρεσιών είναι λειτουργικές τουλάχιστον στα βασικά μέρη μιας δεδομένης υπηρεσίας και υπόκεινται σε περαιτέρω ανάπτυξη κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Η επιλογή των σχετικών υπηρεσιών βασίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης για την προσωπική εκδήλωση και τις προορατικές υπηρεσίες.

49

3.3 ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες

Στόχος

Ανάπτυξη των εξελίξεων ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης

Αριθμός έργων που έχουν αναπτύξει επιτυχώς νέες εξελίξεις στο διαδίκτυο

0

1

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Αριθμός έργων ανάπτυξης ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης που έχουν αναπτύξει επιτυχώς νέες εξελίξεις στο διαδίκτυο. Τα εν λόγω αναπτυξιακά έργα είτε συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες είτε με την ανάπτυξη υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν επιπλέον την ανάπτυξη διαφόρων σχετικών συστημάτων διασύνδεσης με την ψηφιακή πύλη. Ως αποτέλεσμα κάθε έργου ανάπτυξης, ολοκληρώνεται τουλάχιστον μια ελάχιστα λειτουργική λύση ΤΠ (δηλαδή, η λύση ΤΠ θα είναι λειτουργική τουλάχιστον στα βασικά μέρη για τους τελικούς χρήστες (επιχειρηματίες) και θα είναι σε θέση να παρέχει ανατροφοδότηση για περαιτέρω αναπτυξιακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης της μεταρρύθμισης ή αργότερα).

50

3.3 ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες

Στόχος

Ανάπτυξη των εξελίξεων ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης

Αριθμός έργων που έχουν αναπτύξει επιτυχώς νέες εξελίξεις στο διαδίκτυο

1

10

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός έργων ανάπτυξης ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης που έχουν αναπτύξει επιτυχώς νέες εξελίξεις στο διαδίκτυο. Τα εν λόγω αναπτυξιακά έργα είτε συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες είτε με την ανάπτυξη υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν επιπλέον την ανάπτυξη διαφόρων σχετικών συστημάτων διασύνδεσης με την ψηφιακή πύλη. Ως αποτέλεσμα κάθε έργου ανάπτυξης, ολοκληρώνεται τουλάχιστον μια ελάχιστα λειτουργική λύση ΤΠ (δηλαδή, η λύση ΤΠ θα είναι λειτουργική τουλάχιστον στα βασικά μέρη για τους τελικούς χρήστες (επιχειρηματίες) και θα είναι σε θέση να παρέχει ανατροφοδότηση για περαιτέρω αναπτυξιακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης της μεταρρύθμισης ή αργότερα).

51

Πρόγραμμα 3.4 #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας εικονικού βοηθού

Αριθμός δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που είναι προσβάσιμες μέσω του εικονικού βοηθού

0

1

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Αριθμός ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας του εικονικού βοηθού.

52

Πρόγραμμα 3.4 #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Εισαγωγή του εικονικού βοηθού Bürokratt σε περιβάλλοντα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών

Αριθμός περιβαλλόντων υπηρεσιών

0

18

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός περιβαλλόντων υπηρεσιών στα οποία λειτουργεί ο εικονικός βοηθός. Ο όρος «περιβάλλον υπηρεσιών» αναφέρεται σε ιστότοπο δημόσιων αρχών.

53

Πρόγραμμα 3.4 #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας εικονικού βοηθού

Αριθμός δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που είναι προσβάσιμες μέσω του εικονικού βοηθού

1

20

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας του εικονικού βοηθού.

54

3.5 αναδιαμόρφωση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Ορόσημο

Ανάπτυξη κεντρικά παρεχόμενων/κοινών υπηρεσιών βάσης ΤΠ

Άνοιγμα κοινών υπηρεσιών φιλοξενίας διακομιστή και σταθμών εργασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών στις δημόσιες αρχές

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2022

Οι βασικές υπηρεσίες ΤΠ που παρέχονται/ανταλλάσσονται κεντρικά είναι ανοικτές για συνδρομή από νέους χρήστες (υπουργεία και άλλες αρχές).

55

3.5 αναδιαμόρφωση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Ανάπτυξη εθνικών ιδιωτικών υποδομών υπολογιστικού νέφους από τις δημόσιες αρχές

Αριθμός συστημάτων πληροφοριών που μεταφέρθηκαν στο εθνικό ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος

0

10

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Αριθμός συστημάτων πληροφοριών για τα οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση στην ιδιωτική υποδομή υπολογιστικού νέφους.

56

3.5 αναδιαμόρφωση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Ορόσημο

Επέκταση της υποδομής υπολογιστικού νέφους στην πρεσβεία δεδομένων

Ολοκλήρωση της επέκτασης του εθνικού ιδιωτικού υπολογιστικού νέφους στις υποδομές της πρεσβείας δεδομένων της Εσθονίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Καθίσταται δυνατή η φιλοξενία και η λειτουργία συστημάτων πληροφοριών που μεταφέρονται στο ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος από την πρεσβεία δεδομένων. Για το σκοπό αυτό αποκτώνται και δημιουργούνται νέο υλισμικό και άδειες.

57

3.5 αναδιαμόρφωση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Μεταφορά κρίσιμων συστημάτων στην εθνική υποδομή υπολογιστικού νέφους της πρεσβείας δεδομένων

Αριθμός κρίσιμων συστημάτων

0

10

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός κρίσιμων συστημάτων που μεταφέρθηκαν στην υποδομή και την πλατφόρμα της εθνικής πρεσβείας υπολογιστικού νέφους. Τα συστήματα ζωτικής σημασίας είναι συστήματα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του κράτους.

58

3.5 αναδιαμόρφωση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Κεντρικές δοκιμές ασφάλειας των συστημάτων πληροφοριών των δημόσιων αρχών

Αριθμός δοκιμών που εκτελέστηκαν

0

16

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός ολοκληρωμένων δοκιμών ασφάλειας που διενεργήθηκαν από την αρχή του συστήματος πληροφοριών — τα αποτελέσματα των δοκιμών συνοψίζονται σε εκθέσεις.

59

3.6 για τη θέσπιση στρατηγικής ανάλυσης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της τροποποίησης του νόμου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων νομοθετικών, διοικητικών και συμβατικών αλλαγών που απαιτούνται για το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης

Διάταξη του νόμου που αναφέρει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποιημένης πράξης και έναρξης ισχύος άλλων νομοθετικών, διοικητικών και συμβατικών πράξεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Ολοκληρώνονται τα ακόλουθα βήματα ώστε το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης να έχει πρόσβαση και να επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τον εντοπισμό και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας:

(1)τροποποίηση του νόμου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δημοσιεύεται στη Riigi Teataja και τίθεται σε ισχύ,

(2)τίθενται σε ισχύ τροποποιήσεις του καταστατικού των σχετικών εθνικών συνόλων δεδομένων,

οι τροποποιήσεις των όρων και προϋποθέσεων των συμβάσεων ανταλλαγής δεδομένων της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα μέρη.

60

3.7 σύστημα πληροφοριών για στρατηγική ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ορόσημο

Ανάπτυξη του νέου συστήματος ανάλυσης ΤΠΕ σε πραγματικό χρόνο για το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης, και παράδοση στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών

Παράδοση του νέου συστήματος ΤΠΕ στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του συστήματος ΤΠΕ που επιτρέπει την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το σύστημα είναι λειτουργικό και χρησιμοποιείται από τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

61

3.8 κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Στόχος

Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας σε νέες τοποθεσίες

Αριθμός τοποθεσιών

0

4000

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Αριθμός νέων εγκαταστάσεων (κατοικίες, εταιρείες, εγκαταστάσεις) που καλύπτονται από το VHCN (και οι οποίες έχουν, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps) χάρη στο μέτρο.

62

3.8 κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Στόχος

Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας σε νέες τοποθεσίες

Αριθμός τοποθεσιών

4000

8097

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Αριθμός πρόσθετων εγκαταστάσεων (κατοικίες, εταιρείες, εγκαταστάσεις) που καλύπτονται από το VHCN (και οι οποίες έχουν, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps) χάρη στο μέτρο.

D.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 4: Ενέργεια και ενεργειακή απόδοση

Αυτή η συνιστώσα του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αντιμετωπίζει την πρόκληση της απαλλαγής του ενεργειακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι στόχοι της συνιστώσας είναι η μείωση της εξάρτησης από τον πετρελαιούχο σχιστόλιθο, η παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η συνιστώσα υποστηρίζει την εφαρμογή της ειδικής ανά χώρα σύστασης για την εστίαση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές και στην αποδοτική χρήση των πόρων και της ενέργειας, συμβάλλοντας στην προοδευτική απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019 και το 2020). Αναβαθμισμένα και νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ειδικής ανά χώρα σύστασης σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα μέσω της διευκόλυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 το 2022).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

Δ.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

4.1.Μεταρρύθμιση: Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθούν οι διοικητικοί φραγμοί στις ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις μέσω της παροχής συμβουλών σε ενώσεις διαμερισμάτων, ιδιωτικά νοικοκυριά και τοπικές κυβερνήσεις σχετικά με τη νομοθεσία, τις τεχνικές πτυχές και τη χρηματοδότηση των ανακαινίσεων. Η μεταρρύθμιση στηρίζει επίσης τη χρήση καινοτόμων λύσεων, όπως η ανακαίνιση με τη χρήση προκατασκευασμένων στοιχείων, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα ανακαίνισης και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του κτιριακού αποθέματος (εξοικονόμηση υλικών και διασφάλιση της ποιότητας). Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην αύξηση των ποσοστών ανακαίνισης σε περιοχές με χαμηλότερη αξία ακινήτων.

Το μέτρο συνίσταται στη δημιουργία περιφερειακού συμβουλευτικού δικτύου και στην κατάρτιση τεχνικών συμβούλων προκειμένου να παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες και να παρέχονται κίνητρα για ανακαινίσεις. Η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις διασφαλίζεται περαιτέρω με τη δημιουργία ειδικού δικτυακού τόπου και ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν την κατανόηση του αποτελέσματος της ανακαίνισης, του κόστους και των οφελών. Η συνιστώσα συνδέεται με μέτρο για την ψηφιοποίηση των κατασκευαστικών δεδομένων στο πλαίσιο της συνιστώσας 1 του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

4.2.Επένδυση: Στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση των ριζικών ανακαινίσεων πολυκατοικιών προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους. Στόχος είναι επίσης να αυξηθούν τα ποσοστά ανακαίνισης σε περιοχές με χαμηλότερη αξία ακινήτων.

Παρέχεται στήριξη σε ενώσεις διαμερισμάτων για ανακαινίσεις που επιτυγχάνουν βελτίωση τουλάχιστον μίας τάξης ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον της τάξης ενεργειακής απόδοσης Γ. Οι ανακαινίσεις αντιστοιχούν σε ανακαίνιση μεσαίου βάθους που αντιπροσωπεύει μέσο επίπεδο εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 %. Τα διαφοροποιημένα ποσοστά περιφερειακής στήριξης εφαρμόζονται: 30 % στο Ταλίν και στο Tartu, 40 % στις περιοχές γύρω από το Ταλίν και το Tartu με βάση την τιμή των ακινήτων και 50 % σε όλες τις άλλες περιοχές. Εκτός του Ταλίν και του Tartu, οι ενώσεις διαμερισμάτων μπορούν να εκτελούν εργασίες μερικής ανακατασκευής για την πρόληψη της υποβάθμισης της τεχνικής κατάστασης του κτιρίου, οπότε το ποσοστό στήριξης είναι χαμηλότερο. Επιπλέον, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων εθνικών στρατηγικών της, η Εσθονία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει συμπληρωματικά μέτρα ανακαίνισης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το REACT-EU.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

4.3.Επένδυση: Στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Στόχος του μέτρου είναι η προώθηση ριζικών ανακαινίσεων ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους. Στόχος είναι επίσης να αυξηθούν τα ποσοστά ανακαίνισης σε περιοχές με χαμηλότερη αξία ακινήτων.

Παρέχεται στήριξη σε ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανακαινίσεις που επιτυγχάνουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής ετικέτας Γ. Εφαρμόζονται διαφοροποιημένα ποσοστά περιφερειακής στήριξης: 30 % στο Ταλίν και στο Tartu, 40 % στις περιοχές γύρω από το Ταλίν και το Tartu με βάση την τιμή των ακινήτων και 50 % σε όλες τις άλλες περιοχές. Για τους σκοπούς του μέτρου, ως στέγαση (κατοικία) ορίζεται «η κατοικία ή οι κατοικίες σε ένα μόνο κτίριο ή σε χωριστό κτίριο που προορίζεται για ένα μόνο νοικοκυριό να ζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» (σύμφωνα με την Eurostat).

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2026.

4.4.Μεταρρύθμιση: Τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να συμβάλει στην απαλλαγή της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Εσθονία με την επικαιροποίηση των στόχων και των δράσεων της εσθονικής ενεργειακής πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαιούχου σχιστόλιθου) και με την άρση των διοικητικών φραγμών στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα επικαιροποιείται και περιλαμβάνει στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης από τον πετρελαιούχο σχιστόλιθο στον ενεργειακό τομέα της Εσθονίας και στόχους για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαιούχου σχιστόλιθου στον ενεργειακό τομέα συνολικά.

Η μεταρρύθμιση συνίσταται επίσης στη θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας και στη συγκέντρωση υλικού καθοδήγησης για την επιτάχυνση της εγκατάστασης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και δράσεων για την άμβλυνση των σχετικών με την άμυνα περιορισμών ύψους σε αιολικά πάρκα.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

4.5.Επένδυση: Πρόγραμμα για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η προστασία από καταιγίδες)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να συμβάλει στην απαλλαγή της εσθονικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της αύξησης της δυναμικότητας του δικτύου μεταφοράς, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση πρόσθετης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, οι επενδύσεις του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς στο δίκτυο μεταφοράς:

συγχρηματοδοτούνται με στόχο την προσθήκη πρόσθετης δυναμικότητας δικτύου τουλάχιστον 310 MW.

Η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

4.6.Επένδυση: Πρόγραμμα για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας στις βιομηχανικές περιοχές

Το μέτρο έχει ως στόχο να καταστήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πιο αποτελεσματικό, παρέχοντας κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην κατανάλωση. Το μέτρο παρέχει κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε βιομηχανικές περιοχές ή σε γειτονικές βιομηχανικές περιοχές μέσω της συγχρηματοδότησης της αναγκαίας σύνδεσης με το δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες για τη σύνδεση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο υποστηρίζονται μέσω επιχορηγήσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς για τις προσκλήσεις υποβολής έργων αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: I) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της κατάντη χρήσης 21 · II) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς 22 · III) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες 23 και εγκαταστάσεις μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας 24 · και iv) δραστηριότητες όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Οι όροι εντολής απαιτούν επιπλέον να επιλέγονται μόνο δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

4.7.Επένδυση: Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

Για να συμπληρωθούν τα ανωτέρω μέτρα, η σταδιακή κατάργηση του πετρελαιούχου σχιστόλιθου και η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα υποστηριχθούν έργα για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στόχος του μέτρου είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Εσθονία. Οι γνώσεις που αποκτώνται στο πλαίσιο του παρόντος πιλοτικού προγράμματος αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές επενδύσεις μηδενικών επιδοτήσεων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, χορηγούνται επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

4.8.Επένδυση: Ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η ανάθεση και η λειτουργία ενός ραντάρ και ενός παθητικού συστήματος/αισθητήρων ραντάρ που θα επιτρέπουν τη λειτουργία υπεράκτιων ανεμογεννητριών, ανεξάρτητα από το ύψος τους, στον Κόλπο της Ρίγας και στις εσθονικές νήσους Hiiumaa, Saaremaa και Vormsi.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2026.

Δ.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

63

4.1 προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Ορόσημο

Σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας που καθορίζει τους όρους συνεργασίας μεταξύ της ΕΑ

KredEx/Enterprise Estonia και περιφερειακά αναπτυξιακά κέντρα

Σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της SA KredEx/enterpise Estonia και των κομητειακών κέντρων ανάπτυξης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της SA KredEx/enterpise Estonia και των κομητειακών κέντρων ανάπτυξης μέσω της οποίας σε κάθε κομητεία της Εσθονίας SA KredEx/enterpise Estonia θα παρέχει τουλάχιστον έναν εκπαιδευμένο ειδικό στο κομητειακό κέντρο ανάπτυξης, ο οποίος θα παρέχει συμβουλές σχετικά με την ανακαίνιση.

64

4.1 προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Ορόσημο

Τα ψηφιακά εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης των αποτελεσμάτων της ανακαίνισης και της εκτίμησης του κόστους της ανακαίνισης έχουν καταστεί λειτουργικά

Λειτουργικός φιλικός προς τον χρήστη ιστότοπος ανακαίνισης και μοντέλα τιμολόγησης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Η SA KredEx/Enterprise Estonia επικαιροποιεί την αρχική σελίδα για τη στέγαση, ώστε να εξασφαλίζονται ταχείες, επικαιροποιημένες και επιχειρησιακές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται για την ανακαίνιση και για τους αιτούντες.

Διατίθενται διαδικτυακά ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν στα μέρη που ενδιαφέρονται για την ανακαίνιση να απεικονίσουν το πιθανό αποτέλεσμα και να υπολογίσουν το δυνητικό κόστος με και χωρίς καθεστώτα στήριξης κατά την προσθήκη των παραμέτρων του κτιρίου τους.

65

4.2 στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Ορόσημο

Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις ανακαίνισης κτιρίων κατοικιών

Δημοσίευση προσκλήσεων για επιχορηγήσεις ανακαίνισης κατοικιών

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Η SA KredEx/Enterprise Estonia δημοσιεύει προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Η στήριξη διαφοροποιείται μεταξύ των περιφερειών με βάση την αξία του ακινήτου, με υψηλότερο ποσοστό στήριξης σε περιοχές με χαμηλή μέση αξία ακινήτων.

Η στήριξη χορηγείται σε έργα ανακαίνισης που επιτυγχάνουν βελτίωση τουλάχιστον μίας τάξης ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον της τάξης ενεργειακής απόδοσης Γ. Οι ανακαινίσεις αντιστοιχούν σε ανακαινίσεις μεσαίου βάθους που αντιπροσωπεύουν μέσο επίπεδο εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 %, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα πιστοποιούνται με εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

66

4.2 στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

Αριθμός κατοικιών

0

2600

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Τουλάχιστον 2 600 κατοικίες ανακαινίζονται και επιτυγχάνουν βελτίωση τουλάχιστον μίας τάξης ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον της τάξης ενεργειακής απόδοσης Γ. Οι ανακαινίσεις αντιστοιχούν σε ανακαινίσεις μεσαίου βάθους που αντιπροσωπεύουν μέσο επίπεδο εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 %, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα πιστοποιούνται με εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

67

4.2 στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Στόχος

Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ά.Α.

τόνοι ισοδυνάμου CO2/έτος

0

2200

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Εξοικονομήθηκαν ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 2 200 τόνων ισοδύναμου CO2. Ο στόχος μετράται ως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως άθροισμα όλων των έργων ανακαίνισης που θα ολοκληρωθούν έως το 2024. Η τάξη ενεργειακής απόδοσης κάθε ανακαινιζόμενου κτιρίου μετράται το αργότερο έως το 2025· και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που εκτιμώνται σε αυτή τη βάση. Η γραμμή βάσης αναφέρεται στις εκτιμώμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του κτιρίου πριν από την ανακαίνιση. Αξιολογείται εάν οι δραστηριότητες του μέτρου στήριξης έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τους συλλόγους διαμερισμάτων (όπως Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, Έλεγχος). Ο υπολογισμός του αποτελέσματος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βασίζεται στο μοντέλο της SA Kredex/Enterprise Estonia για την κατανάλωση ενέργειας και σε άλλα σχετικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται επιτυγχάνονται στο τέλος των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.

68

4.3 στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Ορόσημο

Δημοσιευμένες προσκλήσεις για επιχορήγηση ανακαίνισης

Δημοσίευση προσκλήσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Η SA KredEx/Enterprise Estonia δημοσιεύει προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ιδιωτικών κτιρίων κατοικιών. Η στήριξη διαφοροποιείται μεταξύ των περιφερειών με βάση την αξία του ακινήτου, με υψηλότερο ποσοστό στήριξης σε περιοχές με χαμηλή μέση αξία ακινήτων.

Η στήριξη χορηγείται σε έργα ανακαίνισης που επιτυγχάνουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον στην τάξη ενεργειακής απόδοσης Γ. Τα αποτελέσματα πιστοποιούνται με εκ των προτέρων και εκ των υστέρων υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης SA KredEx.

69

4.3 στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

Αριθμός κατοικιών

0

80

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Τουλάχιστον 80 κατοικίες ανακαινίζονται και επιτυγχάνουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον της τάξης ενεργειακής απόδοσης Γ. Τα αποτελέσματα πιστοποιούνται με εκ των προτέρων και εκ των υστέρων υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης KredEx.

69α

4.3 στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

Αριθμός κατοικιών

80

900

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2026

Τουλάχιστον 900 κατοικίες ανακαινίζονται και επιτυγχάνουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή, στην περίπτωση ολοκληρωμένων ανακαινίσεων, τουλάχιστον της τάξης ενεργειακής απόδοσης Γ. Τα αποτελέσματα πιστοποιούνται με εκ των προτέρων και εκ των υστέρων υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης KredEx.

70

4.4 τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Κυβερνητική απόφαση σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται για την άμβλυνση των σχετικών με την άμυνα περιορισμών ύψους σε αιολικά πάρκα

Έκδοση της απόφασης της κυβέρνησης

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2021

Η κυβέρνηση εκδίδει απόφαση σχετικά με την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για την ελάφρυνση των σχετικών με την άμυνα περιορισμών ύψους στα αιολικά πάρκα.

71

4.4 τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έκδοση της απόφασης της κυβέρνησης σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου του ενεργειακού τομέα, τον ορισμό των υπευθύνων και τις προθεσμίες

Έκδοση της απόφασης της κυβέρνησης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Εγκρίνεται η κυβερνητική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου του Ενεργειακού Τομέα, με τον καθορισμό του (των) αρμόδιου (-ων) φορέα (-ών) και τον καθορισμό των σχετικών προθεσμιών. Το αναπτυξιακό σχέδιο καλύπτει, μεταξύ άλλων, τους στόχους της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της ενεργειακής απόδοσης και της διατήρησης και βελτίωσης της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και της παύσης της χρήσης του πετρελαιούχου σχιστόλιθου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2035 και της σταδιακής κατάργησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου έως το 2040.

72

4.4 τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της σχετικής πρωτογενούς και/ή παράγωγης νομοθεσίας και δημοσίευση υλικού καθοδήγησης για την άμβλυνση των φραγμών στην εγκατάσταση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας

Διάταξη του νόμου που αναφέρει την έναρξη ισχύος του σχετικού πρωτογενούς και/ή έναρξης ισχύος του παράγωγου δικαίου και τη δημοσίευση καθοδηγητικού υλικού

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Δημοσιεύεται υλικό καθοδήγησης που είναι αναγκαίο για τη διευκόλυνση και την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και τίθεται σε ισχύ σχετική πρωτογενής και/ή παράγωγη νομοθεσία για την άρση των φραγμών στην εγκατάσταση εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και άλλων σχετικών εμποδίων που έχουν εντοπιστεί.

73

4.4 τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα από την Κυβέρνηση

ΕΓΓΡΑΦΟ που ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ απο την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα εγκρίνεται από την Κυβέρνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει τις δράσεις που σχετίζονται με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης πετρελαιούχου σχιστόλιθου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2035 και της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου έως το 2040. Περιλαμβάνει επίσης στόχους για την αντικατάσταση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

74

Πρόγραμμα 4.5 για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η προστασία από καταιγίδες)

Ορόσημο

Υπογραφή σύμβασης συγχρηματοδότησης επενδύσεων στο δίκτυο με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς

Υπογραφή σύμβασης με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2022

Μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Επικοινωνιών και της Elering AS συνάπτεται συμφωνία συγχρηματοδότησης για επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η σύμβαση ορίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις προθεσμίες.

75

Πρόγραμμα 4.5 για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι των καταιγίδων)

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα δικτύου που δημιουργείται μέσω επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς

Πρόσθετη δυναμικότητα δικτύου (MW)

0

310

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Αύξηση της δυναμικότητας του εσθονικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 310 MW.

76

Πρόγραμμα 4.6 για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας στις βιομηχανικές περιοχές

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα τόνωσης της παραγωγής ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Επενδύσεων δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση για τη στήριξη του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο επιχειρήσεων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η πρόσκληση βασίζεται σε κριτήρια επιλογής έργων και όρους ανάθεσης που διασφαλίζουν ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

77

Πρόγραμμα 4.6 για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας στις βιομηχανικές περιοχές

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα σύνδεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εντός ή πλησίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων συνδεδεμένων με το δίκτυο

Δημιουργηθείσα δυναμικότητα σύνδεσης (MW)

0

28

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Πρόσθετη δυναμικότητα σύνδεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εντός ή πλησίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων κατασκευασμένων για τουλάχιστον 28 MW.

78

Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας 4.7

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Επενδύσεων δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Η πρόσκληση βασίζεται σε κριτήρια επιλογής έργων και όρους ανάθεσης που διασφαλίζουν ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα κριτήρια επιλογής/επιλεξιμότητας προσδιορίζουν ότι οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες και/ή επιχειρήσεις συμβάλλουν στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της κυκλικής οικονομίας.

79

Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας 4.7

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα αποθήκευσης θερμότητας που προκύπτει από επενδυτική στήριξη

Εγκατεστημένη ισχύς (m³)

0

35 000

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Το καθεστώς στήριξης των επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση αποθήκευσης θερμότητας τουλάχιστον 35 000 m³ σε συστήματα τηλεθέρμανσης.

80

Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας 4.7

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από επενδυτική στήριξη

Εγκατεστημένη ισχύς (MW)

0

4

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Το καθεστώς στήριξης των επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 4 MW.

80α

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Επιλεγμένοι ανάδοχοι για το ραντάρ και το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ και υπογραφείσες συμβάσεις

Υπογραφείσες συμβάσεις

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Υπογράφηκαν συμβάσεις για τον λεπτομερή σχεδιασμό, το ραντάρ επιτήρησης αέρα, το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ, τις κατασκευαστικές εργασίες πολιτικού μηχανικού και τις κατασκευαστικές εργασίες ραντάρ. Οι αντισυμβαλλόμενοι επιλέγονται βάσει πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

80β

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Το ραντάρ και το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ τίθενται σε λειτουργία

Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2026

Το ραντάρ και το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ πρέπει να είναι σε λειτουργία.

80γ

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Άρση του περιορισμού ύψους στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στον Κόλπο της Ρίγας και στις εσθονικές νήσους Hiiumaa, Saaremaa, Vormsi

Ανακοίνωση

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2026

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του, στην οποία αναφέρεται ότι οι περιορισμοί ύψους στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες έχουν αρθεί στον κόλπο της Ρίγας και στα εσθονικά νησιά Hiiumaa, Saaremaa και Vormsi.

E.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 5: Βιώσιμες μεταφορές

Η συνιστώσα του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της απαλλαγής του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι στόχοι της συνιστώσας είναι η μείωση των εκπομπών και η παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.

Η μεταρρύθμιση και οι επενδύσεις της συνιστώσας στηρίζουν την ανάπτυξη του διασυνοριακού έργου Σιδηροδρομικής Βαλτικής, συνδέοντας τις τρεις πρωτεύουσες και χώρες της Βαλτικής με την Πολωνία και την υπόλοιπη Ένωση. Τα μέτρα της συνιστώσας αποσκοπούν στη σύνδεση της σιδηροδρομικής Βαλτικής με άλλους εθνικούς σιδηρόδρομους και άλλους κόμβους ΔΕΔ-Μ (αερολιμένας του Τάλιν και παλαιός λιμένας) και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις τοπικές στάσεις του πεζού ή με ποδήλατο.

Η συνιστώσαυποστηρίζει την εφαρμογή της ειδικής ανά χώρα σύστασης για την εστίαση των επενδύσεων στην αποδοτική χρήση των πόρων και τις βιώσιμες μεταφορές, συμβάλλοντας στην απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές (ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2019 και το 2020). Τα νέα μέτρα αντιστοιχούν επίσης στην ειδική ανά χώρα σύσταση για την ενίσχυσητων προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος μεταφορών, μεταξύ άλλων μέσω του εξηλεκτρισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και της αύξησης των κινήτρων για την ενθάρρυνση βιώσιμων και λιγότερο ρυπογόνων μεταφορών (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 του 2022).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

Ε.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

5.1.Μεταρρύθμιση: Ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση των εκπομπών CO2 του τομέα των μεταφορών και η παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.

Το μέτρο συνίσταται στην έγκριση και εφαρμογή του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας και του σχετικού Σχεδίου Εφαρμογής. Το σχέδιο επικεντρώνεται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων μεταφορών και περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη διασυνδεδεμένης και κοινής κινητικότητας σε αστικές περιοχές εις βάρος των ιδιωτικών αυτοκινήτων και την προώθηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ελαφράς κινητικότητας (πεζή ή ποδήλατο) σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το σχέδιο περιλαμβάνει σιδηροδρομικές επενδύσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της ταχύτητας και της ασφάλειας των διαδρομών και στην προσθήκη συνδέσεων τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Οι βασικές δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος σχεδίου που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν την κατασκευή και την επέκταση του ηλεκτροδοτημένου σιδηροδρόμου από το Ταλίν στο Tartu και την εναρμόνιση του συστήματος δημόσιων μεταφορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Τάλιν (συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και τιμολόγηση).

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

5.2.[διαγράφεται]

5.2.α    Επένδυση: Πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας

Στόχος της επένδυσης είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η κατάσταση των πλωτών οδών που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των θαλάσσιων μεταφορών, να καταστεί δυνατή η εκτέλεση εργασιών κατά της ρύπανσης και να αυξηθεί η ερευνητική ικανότητα για περιβαλλοντικές μελέτες. Για τους σκοπούς αυτούς, κατασκευάζεται σκάφος χαμηλών εκπομπών με ερευνητική ικανότητα, ικανότητα εγκατάστασης σημαντήρων και ικανότητα ελέγχου της ρύπανσης.

Το σκάφος είτε είναι ηλεκτρικό είτε κινείται με καύσιμα (υδρογόνο ή συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο ή βιώσιμο βιομεθάνιο) που πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μη πρόκληση σημαντικής βλάβης (2021/C58/01):

a.Όσον αφορά το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο, παράγονται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συμμορφώνονται με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) και τις σχετικές εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, και επιτυγχάνουν απαίτηση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κατά 73,4 % για το υδρογόνο [με αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής να είναι χαμηλότερες από 3 τόνους CO2e/tH2] και κατά 70 % για συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο σε σχέση με συγκριτικό ορυκτό καύσιμο 94 g CO2e/MJ κατ’ αναλογία με την προσέγγιση που ορίζεται στο άρθρο 25 παράγραφος 2 και στο παράρτημα V της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001·

b.Όσον αφορά το βιομεθάνιο, συνάδουν με τα κριτήρια αειφορίας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των άρθρων 29-31 και τους κανόνες για τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από τρόφιμα και ζωοτροφές που ορίζονται στο άρθρο 26 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDII), και τις σχετικές εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

5.3.[διαγράφεται]

5.3.α    Επένδυση: Κατασκευή των μονοπατιών της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση του μεριδίου της βιώσιμης κινητικότητας στην Εσθονία μέσω της συμβολής στο έργο Rail Baltic, το οποίο συνδέει τα τρία κράτη της Βαλτικής.

Η επένδυση συνίσταται στην κατασκευή πέντε οδοστρωμάτων στη διασταύρωση Kangru κοντά στο Τάλιν: Kangru viaduct, Raudalu viaduct, Raku viaduct, Männiku viaduct και φωτεινή σήραγγα Männiku.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2026.

5.4.Επένδυση: Κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση του μεριδίου της βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή του Τάλιν. Για τον σκοπό αυτό, το μέτρο αποσκοπεί στη σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής με θαλάσσιες συνδέσεις με τις σκανδιναβικές χώρες μέσω του παλαιού λιμένα του Τάλιν.

Παρέχεται στήριξη στην αρχή μεταφορών της πόλης του Τάλιν, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των δημόσιων μεταφορών στο Τάλιν, για την κατασκευή νέας γραμμής τραμ μήκους περίπου 2 km, η οποία θα συνδέει τον αερολιμένα του Τάλιν, τον κόμβο της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής, το κέντρο της πόλης, τον παλαιό λιμένα και τον περιφερειακό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

5.5    Επένδυση: Επενδύσεις των δήμων σε ποδήλατα και πεζοδρόμια

Στόχος του μέτρου είναι η μείωση της εξάρτησης από τα αυτοκίνητα και η αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας σε περιοχές εκτός των τριών μεγάλων αστικών κέντρων (Ταλίν, Tartu, Pärnu), όπου η οικονομική ικανότητα των δήμων αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη ασφαλών και φιλικών προς το κλίμα διαδρόμων ποδηλάτων και πεζών.

Παρέχεται στήριξη στους δήμους για την κατασκευή υποδομών ποδήλατων και πεζοδρόμων μήκους 24 χλμ., ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και βιώσιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών, και στους χώρους εργασίας. Θα δοθεί επίσης προσοχή στις τοπικές στάσεις της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής και στη σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλασίας και πεζών.

Το μέτρο συμπληρώνει παρόμοιο μέτρο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠΑ, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας με ποδήλατο στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα του Ταλίν, του Tartu και του Pärnu.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ε.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Σχετικό

Μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

81

5.1 ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035 από την Κυβέρνηση

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2022

Το Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035 εγκρίνεται από την Κυβέρνηση. Περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινού συστήματος μεταφορών της περιφέρειας της πρωτεύουσας του Τάλιν, δράσεις για τη διευκόλυνση της υιοθέτησης του τοπικού βιομεθανίου, δράσεις για την ανάπτυξη βιώσιμης και ενεργού αστικής κινητικότητας σε μεγαλύτερες πόλεις σύμφωνα με τη λογική των ολοκληρωμένων διαδρόμων μεταφορών, σχεδιασμό πολυτροπικών υποδομών, αύξηση των συνδέσεων, της ταχύτητας και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του οικολογικού χαρακτήρα του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και πολυτροπική σύνδεσή του, ανάπτυξη ταχύτερων και ασφαλέστερων οδικών μεταφορών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 700 000 τόνους (ή 30 %) σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018 και επίτευξης μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενέργεια που καταναλώνεται στον τομέα των μεταφορών της τάξης του 24 % έως το 2035.

82

5.1 ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Έγκριση του σχεδίου εφαρμογής για την ανάπτυξη πράσινων βιώσιμων δημόσιων μεταφορών του σχεδίου ανάπτυξης μεταφορών και κινητικότητας 2021-2035

Έγκριση του σχεδίου εφαρμογής

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Το σχέδιο εφαρμογής εγκρίνεται από τη Διευθύνουσα Επιτροπή του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035. Περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινού συστήματος μεταφορών της περιφέρειας της πρωτεύουσας του Τάλιν, δράσεις για τη διευκόλυνση της υιοθέτησης του τοπικού βιομεθανίου, δράσεις για την ανάπτυξη βιώσιμης και ενεργού αστικής κινητικότητας σε μεγαλύτερες πόλεις σύμφωνα με τη λογική των ολοκληρωμένων διαδρόμων μεταφορών, σχεδιασμό πολυτροπικών υποδομών, αύξηση των συνδέσεων, της ταχύτητας και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, καθιστώντας τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών πιο ανταγωνιστικό, οικολογικότερο και πολυτροπικό, αναπτύσσοντας ταχύτερες και ασφαλέστερες οδικές μεταφορές. Το σχέδιο εφαρμογής περιλαμβάνει ετήσια υποχρέωση υποβολής εκθέσεων στον αρμόδιο υπουργό προς την κυβέρνηση.

83

5.1 ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035

Ολοκλήρωση της εφαρμογής διαφόρων βασικών μέτρων του σχεδίου ανάπτυξης μεταφορών και κινητικότητας 2021-2035

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή των βασικών μέτρων του σχεδίου ανάπτυξης μεταφορών και κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και επέκτασης των ηλεκτροδοτημένων σιδηροδρομικών γραμμών από το Ταλίν στο Tartu και της εναρμόνισης του συστήματος δημόσιων μεταφορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Τάλιν (συμπεριλαμβανομένων των κοινών συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων και τιμολόγησης).

84α

5.2.ένα πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας

Ορόσημο

Υπογραφή σύμβασης για τη ναυπήγηση του πλοίου

Υπογραφή σύμβασης

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2024

Η σύμβαση κατασκευής του πολυλειτουργικού πλοίου εργασίας υπογράφεται από τον ανάδοχο και τον εθνικό στόλο (Riigilaevastik). Η σύμβαση περιλαμβάνει προσδιορισμό των καυσίμων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από το σκάφος σύμφωνα με τις απαιτήσεις «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» που ορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης.

85α

5.2.ένα πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας

Ορόσημο

Παραδοθέν σκάφος

ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Το πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας παραδίδεται σύμφωνα με την περιγραφή, τα κριτήρια και τους όρους που καθορίζονται στην περιγραφή της επένδυσης και γίνεται δεκτό από τον εθνικό στόλο (Riigilaevastik).

86α

5.3.α κατασκευή του σιδηροδρόμου της Βαλτικής

Ορόσημο

Συμβάσεις έργων για την κατασκευή μονοπατιών της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής

Υπογραφείσες συμβάσεις έργων

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2023

Υπογραφείσες συμβάσεις έργων για τα ακόλουθα κυκλώματα σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής: Kangru viaduct, Raudalu viaduct, Raku viaduct, Männiku viaduct και φωτεινή σήραγγα Männiku.

87α

5.3.αΚατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής

Στόχος

Ολοκληρωθείσες οδοντωτές οδοντοστοιχίες

Αριθμός οδοντωτών ακίδων

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2026

Έχει ολοκληρωθεί και γίνει αποδεκτή από την αναθέτουσα αρχή η κατασκευή των ακόλουθων μονοπατιών Σιδηροδρομικής Βαλτικής: Kangru viaduct, Raudalu viaduct, Raku viaduct, Männiku viaduct και φωτεινή σήραγγα Männiku.

89

5.4 κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Ορόσημο

Ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου κατασκευής τραμ

Έγκριση του σχεδιασμού του έργου

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Το Συμβούλιο Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας του Ταλίν εγκρίνει τον σχεδιασμό του έργου κατασκευής τραμ.

90

5.4 κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Ορόσημο

Ανάθεση της σύμβασης έργων

Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής του τραμ

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Σύμβαση έργου συναφθείσα μεταξύ του Οργανισμού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Επιχειρήσεων του Τάλιν και του αναδόχου για την κατασκευή της γραμμής τραμ μεταξύ της οδού Gonsiori και της Põhja Puiestee

91

5.4 κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Στόχος

Νέα γραμμή τραμ σε λειτουργία

Μετρητές γραμμής τραμ

0

2500

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Το τμήμα τραμ μήκους 2500 μέτρων συμπληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία σύμφωνα με την άδεια που εκδίδει ο Δήμος του Ταλίν.

92

Επενδύσεις 5.5 δήμων σε ποδήλατα και πεζοδρόμια

Ορόσημο

Προσκληση ΥΠΟΒΟΛΗΣ προτασεων για ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση της προκήρυξης για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιδοτήσεις

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Δημοσιεύεται ανοικτή πρόσκληση για επενδύσεις από τους δήμους σε ποδήλατα και πεζοδρόμια.

93

Επενδύσεις 5.5 δήμων σε ποδήλατα και πεζοδρόμια

Στόχος

Ολοκλήρωση υποδομών ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων

Χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων

0

24

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Τουλάχιστον 24 χιλιόμετρα ποδηλάτων και πεζοδρόμων κατασκευάζονται ως αποτέλεσμα του καθεστώτος στήριξης. Πρόκειται γενικά για νέους τρόπους. Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, επιτρέπεται η ανακατασκευή των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, όπως εάν το πλάτος της υπάρχουσας πεζοδρόμησης δεν πληροί τα πρότυπα, καθιστώντας αδύνατη για τους πεζοδρόμους και τους ποδηλάτες την ταυτόχρονη μετακίνηση με ασφαλή και χωρίς παρεμβολές τρόπο.

F.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 6: Υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία

Αυτή η συνιστώσα του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σε αυτό, την επάρκεια του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, την προσβασιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και την ανεργία των νέων. Οι στόχοι των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συνιστώσα είναι: αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, παράταση της διάρκειας του επιδόματος ασφάλισης ανεργίας σε περιόδους υψηλής ανεργίας, βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες, αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Η συνιστώσα στηρίζει την εφαρμογή της ειδικής ανά χώρα σύστασης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών προϊόντων κρίσιμης σημασίας (ειδική ανά χώρα σύσταση 1 το 2020), τη βελτίωση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, την αύξηση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες με ολοκληρωμένο τρόπο (ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2019, ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2020 και ειδική ανά χώρα σύσταση 3 το 2022) και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της μισθολογικής διαφάνειας (ειδική ανά χώρα σύσταση 2 το 2019).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

ΣΤ.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

6.1.Μεταρρύθμιση: Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας του εσθονικού συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση κρίσεων, διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρη την Εσθονία. Η μεταρρύθμιση αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

(I)Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα εγκριθεί χάρτης πορείας για την ανάπτυξη νοσοκομειακού δικτύου, ο οποίος θα περιγράφει το ενοποιημένο νοσοκομειακό δίκτυο με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και των υποδομών και θα καθορίζει την εξειδίκευση των νοσοκομείων για τη μείωση του υψηλού ποσοστού μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης.

(II)Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζονται με τρία μέτρα:

a.Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα εγκριθεί στρατηγικό πλαίσιο το οποίο θα περιγράφει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους διάφορους τομείς της υγείας, ιδίως την εξειδικευμένη περίθαλψη, την κατανομή των φυσικών και ανθρώπινων πόρων και τον μηχανισμό χρηματοδότησης για τη διασφάλιση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης καλής ποιότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Έως το 2023, η εισαγωγή στην εκπαίδευση νοσοκόμων αυξάνεται κατά 5 % σε σύγκριση με το 2020.

b.Το σύστημα επιστροφής εξόδων για ιατρούς και φαρμακοποιούς τροποποιείται προκειμένου ναδοθούν κίνητρα στο εργατικό δυναμικό του τομέα της υγείας να εργάζεται σε απομακρυσμένες περιοχές.

c.Το σύστημα επιστροφής εξόδων για νοσηλευτές θεσπίζεται με σκοπό να τους δοθούν κίνητρα για να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

d.Η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και του Πανεπιστημίου του Tartu τροποποιείται προκειμένου να καθοριστούν οι απαιτήσεις για τη σταδιακή αύξηση της πρόσβασης σε ορισμένα επαγγέλματα με ελλείψεις, ιδίως σε γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους, εσωτερικές ασθένειες. Η τροποποίηση τίθεται σε ισχύ την 30 Ιουνίου 2026.

6.2.[διαγράφεται]

6.2.α    Επένδυση: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η επένδυση έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην παροχή υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης με ολοκληρωμένο τρόπο.

Η επένδυση συνίσταται στην κατασκευή ενός νέου κέντρου υγείας στην πόλη Viljandi. Η επένδυση αποτελείται από δύο μέρη, ένα Γενικό Νοσοκομείο και ένα Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

6.3.Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη γενική ιατρική περίθαλψη, να βελτιωθεί η συνέχεια της θεραπείας και να καταστεί η παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης πιο ευέλικτη και ανθρωποκεντρική. Η μεταρρύθμιση αποτελείται από τρία επιμέρους μέτρα. Πρώτον, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στην εξειδικευμένη περίθαλψη, η χρήση ηλεκτρονικών συμβουλών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη επεκτάθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, παρέχοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να συμβουλεύονται τους ασθενείς χωρίς να χρειάζεται να τους συμβουλεύονται διά ζώσης. Δεύτερον, η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την 31 Μαρτίου 2021 για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη με την αύξηση του επιπέδου υποστήριξης των γενικών ιατρών και με την τροποποίηση του μοντέλου χρηματοδότησης της γενικής ιατρικής περίθαλψης με σκοπό να καταστεί ελκυστικότερη η εργασία σε κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Τρίτον, τροποποιείται ο περί Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Νόμος όσον αφορά τη διαχείριση του καταλόγου των ασθενών, τη διασφάλιση της συνέχειας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επέκταση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών να συνταγογραφούν φάρμακα σε ασθενείς.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2023.

6.4.Μεταρρύθμιση: Ανανέωση της διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η επικαιροποίηση του πλαισίου διακυβέρνησης για την ηλεκτρονική υγεία με σκοπό την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του συστήματος υγείας και τη διασφάλιση της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στην Εσθονία. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου εθνικού μοντέλου διακυβέρνησης για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών του υφιστάμενου συστήματος υγείας, ώστε να διαμορφωθεί ένα μακρόπνοο νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας και να προωθηθεί η κοινή κατανόηση μεταξύ των εταίρων όσον αφορά τον καταμερισμό των ρόλων και των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2023.

6.5.[διαγράφεται]

6.6.Επένδυση: Λήψη μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Στόχος της επένδυσης είναι να βοηθήσει τους νέους με μικρή εργασιακή εμπειρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Η νομοθεσία για το ανανεωμένο σύστημα «Η πρώτη μου δουλειά» (M1T) έχει δύο συνιστώσες: επιδότηση μισθού που καταβάλλεται στον εργοδότη και επιστροφή των δαπανών κατάρτισης ενός νέου. Επιδότηση μισθού και επίδομα κατάρτισης (έως 2 500 EUR) καταβάλλεται σε εργοδότη που απασχολεί νέο ηλικίας μεταξύ 16 και 29 ετών και έχει εγγραφεί ως άνεργος χωρίς ή με βραχυπρόθεσμη επαγγελματική πείρα. Το μέτρο M1T θα ενσωματωθεί σε άλλες υπηρεσίες, ιδίως με την υποστήριξη των νέων και των εργοδοτών μετά την έναρξη της σχέσης εργασίας. Ο σκοπός είναι, ιδίως, να αποφευχθεί η πρόωρη λήξη της σχέσης εργασίας και να προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τον εργοδότη και τον νέο, οι ανάγκες κατάρτισης του νέου. Έως τις 30 Ιουνίου 2022 θα υποβληθεί ενισχυμένο σχέδιο δράσης για τις εγγυήσεις για τη νεολαία, το οποίο θα στηρίξει την υλοποίηση της επένδυσης με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των νέων ανέργων. Ειδικότερα, περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων, τον καθορισμό δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, συμπεριλαμβανομένης της προβολής και της πρόληψης της κατάστασης ΕΑΕΚ, και τον καθορισμό των βασικών μερών και των ρόλων τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

6.7.Μεταρρύθμιση: Παράταση της διάρκειας των παροχών ασφάλισης ανεργίας

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια πρόκληση της βελτίωσης της επάρκειας του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στη θέσπιση μηχανισμού για την ενεργοποίηση της παράτασης της περιόδου των παροχών ασφάλισης ανεργίας κατά 60 ημέρες, ιδίως όταν το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει κατά σημαντικό ποσοστό τον μη επιταχυνόμενο πληθωρισμό/μισθολογικό ποσοστό ανεργίας (NAIRU/NAWRU). Ο μηχανισμός παράτασης και το περιθώριο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 2 %, συμφωνούνται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Το μέτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα να γεφυρώσουν μια μεγαλύτερη περίοδο ανεργίας υπό δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2023.

6.8.Μεταρρύθμιση: Μακροχρόνια περίθαλψη

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της παροχής μακροχρόνιας φροντίδας. Η μεταρρύθμιση αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

(I)Οι τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωνικής πρόνοιας καθορίζουν τον ορισμό της μακροχρόνιας φροντίδας και απαιτούν από τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη την αρχή ότι ένα άτομο πρέπει να είναι σε θέση να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι του, στο σύνηθες περιβάλλον του, με διαθέσιμες υπηρεσίες επαρκούς ποιότητας. Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ την 30 Ιουνίου 2022.

(II)Ένα σχέδιο δράσης για την παροχή κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης με ολοκληρωμένο τρόπο προβλέπει την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου περίθαλψης σε ολόκληρη την Εσθονία, καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και καθορίζει τη χρηματοδότηση του συστήματος. Το σχέδιο δράσης εγκρίνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

(III)Με διάταγμα του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών φροντίδας από τις τοπικές αρχές σε άτομα με χαμηλότερες ανάγκες φροντίδας, καθώς και οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους. Ειδικότερα, περιλαμβάνει επαρκείς επενδύσεις και ανάπτυξη υπηρεσιών από τις τοπικές αρχές για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων με χαμηλότερες ανάγκες φροντίδας και των ατόμων με αναπηρία για τη στήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης. Το διάταγμα του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

(IV)Οι νομοθετικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του συστήματος υποστήριξης για παιδιά με μεγαλύτερες ανάγκες φροντίδας προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση των υπηρεσιών για παιδιά με μεγαλύτερες ανάγκες φροντίδας. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης πρέπει να ενσωματωθούν προκειμένου να παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη στις οικογένειες που επιβαρύνονται από τη φροντίδα. Το ισχύον σύστημα στήριξης θα απλουστευθεί και οι εκτιμήσεις των αναγκών φροντίδας θα ενοποιηθούν, ώστε οι γονείς να έχουν ένα ασφαλές σημείο επαφής για την παροχή αρχικών συμβουλών και υποστήριξης. Οι νομοθετικές τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ την 31 Μαρτίου 2025.

6.9.Μεταρρύθμιση: Μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στην έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης της κοινωνικής πρόνοιας για την περίοδο 2023-2030 και στην εφαρμογή του, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Το σχέδιο ανάπτυξης της κοινωνικής πρόνοιας εγκρίνεται έως τις 31 Μαρτίου 2024 και καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας, της διασφάλισης της ισότητας των φύλων και της μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης, καθώς και της προώθησης της ίσης μεταχείρισης των ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες. Το αναπτυξιακό σχέδιο περιγράφει μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, ιδίως με την αύξηση της μισθολογικής διαφάνειας, τη μείωση της επικράτησης και του αρνητικού αντικτύπου των έμφυλων στερεοτύπων στη ζωή και τις αποφάσεις των γυναικών και των ανδρών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές και την επιβάρυνση της φροντίδας, και τη στήριξη της αποτελεσματικότερης εφαρμογής του νόμου για την ισότητα των φύλων.

Ένα ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων θα τεθεί σε εφαρμογή έως τις 31 Μαρτίου 2024, το οποίο θα προσφέρει στους εργοδότες ένα απλό και εύκολο εργαλείο για τη λήψη και ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και τους πιθανούς λόγους στους οργανισμούς τους, στηρίζοντάς τους με τον τρόπο αυτό στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2024.

ΣΤ.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

94

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος σχετικά με τον χάρτη πορείας για την ανάπτυξη δικτύου νοσοκομείων

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος το οποίο καθορίζει:

- τον κατάλογο των περιφερειακών, κεντρικών, τοπικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων αποκατάστασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης·

- τις απαιτήσεις, τους στόχους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εδραίωση του νοσοκομειακού δικτύου·

- τις αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή, ανακαίνιση και επαναπροσδιορισμό των νοσοκομείων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νοσοκομείων.

95

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έγκριση του στρατηγικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας

Έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας από τον Υπουργό Υγείας και Εργασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Το στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας περιγράφει:

-μέτρα για την οργάνωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους διάφορους τομείς της υγείας, ιδίως όσον αφορά την εξειδικευμένη περίθαλψη,

-διάθεση φυσικών και ανθρώπινων πόρων για τη διασφάλιση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την επικράτεια,

μηχανισμοί χρηματοδότησης, διακυβέρνησης και ανταλλαγής πληροφοριών που διασφαλίζουν τις επιδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

96

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των Διατάξεων του Υπουργού Υγείας και Εργασίας για την τροποποίηση του συστήματος αποζημίωσης ιατρών και φαρμακοποιών

Έναρξη ισχύος των Διατάξεων του Υπουργού Υγείας και Εργασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2023

Έναρξη ισχύος των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας και Εργασίας, τα οποία βελτιώνουν το σύστημα αποζημίωσης ιατρών και φαρμακοποιών για την παροχή κινήτρων στο εργατικό δυναμικό του τομέα της υγείας ώστε να εργάζεται σε απομακρυσμένες περιοχές.

96α

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας και τροποποίηση του Νόμου περί Οργανώσεων Υπηρεσιών Υγείας για τη θέσπιση συστήματος επιστροφής εξόδων για νοσηλευτές

Έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας και της τροποποίησης του Νόμου περί Οργανώσεων Υπηρεσιών Υγείας

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2024

Έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας και της τροποποίησης του Νόμου περί Οργανώσεων Υπηρεσιών Υγείας, με τον οποίο θεσπίζεται το σύστημα αποζημίωσης των νοσηλευτών ώστε να τους δοθούν κίνητρα για να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Το εν λόγω σύστημα επιστροφής εξόδων καλύπτει τους νοσηλευτές γενικής και προηγμένης πρακτικής άσκησης, στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και στα νοσοκομεία.

97

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Στόχος

Εισαγωγή στην εκπαίδευση νοσηλευτών

Ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που γίνονται δεκτά σε κατάρτιση νοσοκόμου

0

5

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2023

Ηεισδοχή ατόμων σε κατάρτιση νοσηλευτικής έχει αυξηθεί κατά 5 % σε σύγκριση με το 2020.

98

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και του Πανεπιστημίου του Tartu σχετικά με την έλλειψη ιατρών σε ορισμένες ειδικότητες

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης και της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και του Πανεπιστημίου του Tartu

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και του Πανεπιστημίου του Tartu, η οποία θα καθορίζει τις απαιτήσεις για τη σταδιακή αύξηση της εισαγωγής σε ορισμένα επαγγέλματα με ελλείψεις, ιδίως σε γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους, εσωτερικές ασθένειες.

99α

6.2.α

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ορόσημο

Υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της TERVIKUM

Υπογραφή της σύμβασης

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2023

Η Riigi Kinnisvara AS (εκπρόσωπος της Viljandi Haigla) και ο ανάδοχος θα υπογράψουν σύμβαση για την κατασκευή της TERVIKUM, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των τεχνικών συστημάτων κτιρίων, ιδίως του τεχνικού εξοπλισμού για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό, ζεστό νερό, φωτισμό και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα μέτρησης, παρακολούθησης και ελέγχου και εσωτερικά έργα.

100α

6.2.α κατασκευή του TERVIKUM

Ορόσημο

Κατασκευή TERVIKUM

Κατασκευή και εξοπλισμός του TERVIKUM

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Η κατασκευή του TERVIKUM, που αποτελείται από ένα Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ολοκληρώνεται και το κτίριο εφοδιάζεται με τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη λειτουργία του TERVIKUM.

106

6.3 ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης του εσθονικού ταμείου ασφάλισης υγείας σχετικά με την πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων του κυβερνητικού διατάγματος

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2020

Έναρξη ισχύος νομοθετικών τροποποιήσεων οι οποίες βελτιώνουν την πρόσβαση στην εξειδικευμένη περίθαλψη επεκτείνοντας τη χρήση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν συμβουλές από ειδικό χωρίς να χρειάζεται να τους συμβουλεύονται διά ζώσης.

107

6.3 ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του κυβερνητικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης του Εσθονικού Ταμείου Υγειονομικής Ασφάλισης σχετικά με τα έξοδα και τις υπηρεσίες των γενικών ιατρών

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων του κυβερνητικού διατάγματος

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2021

Τίθενται σε ισχύ νομοθετικές τροποποιήσεις που προβλέπουν τη χρηματοδότηση πάγιων δαπανών και υπηρεσιών για τους ιατρούς γενικής ιατρικής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανομή των πόρων για την πρωτοβάθμια ιατρική πρακτική εκτός των μητροπολιτικών περιοχών, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές, και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου.

108

6.3 ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου για την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας

Διάταξη του νόμου που αναφέρει την έναρξη ισχύος του νόμου

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2023

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του περί Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Νόμου, ο οποίος τροποποιεί τη διαχείριση του καταλόγου των ασθενών, διασφαλίζει τη συνέχεια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επεκτείνει τα δικαιώματα των νοσηλευτών να συνταγογραφούν φάρμακα σε ασθενείς.

109

Ανανέωση της διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας το 6.4

Ορόσημο

Έγκριση του πλαισίου διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας και του χάρτη πορείας για την εφαρμογή του

Έγκριση της πρότασης σχετικά με το πλαίσιο διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας και τον οδικό χάρτη εφαρμογής από τη διευθύνουσα επιτροπή της «Eesti Tervise IKT juhtimise raamistik»

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2023

Έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο διακυβέρνησης και του χάρτη πορείας εφαρμογής που επικαιροποιεί το πλαίσιο διακυβέρνησης για την ηλεκτρονική υγεία και τον συντονισμό της ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

113

6.6 παροχή μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του υπουργού Υγείας και Εργασίας για την ενίσχυση του προγράμματος «Η πρώτη μου δουλειά»

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2022

Έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας, το οποίο καθορίζει τα χαρακτηριστικά του συστήματος και τους όρους εφαρμογής του, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της ομάδας-στόχου. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία ή με μικρή εργασιακή εμπειρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

114

6.6 παροχή μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Ορόσημο

Εγγύηση για τη νεολαία

Σχέδιο δράσης

Έγκριση του ενισχυμένου σχεδίου δράσης «Εγγυήσεις για τη νεολαία» από την κυβέρνηση

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Η κυβέρνηση εγκρίνει τροποποιημένο σχέδιο δράσης «Εγγυήσεις για τη νεολαία» για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Το εν λόγω σχέδιο δράσης — περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων — καθορίζει δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, συμπεριλαμβανομένης της προβολής και της πρόληψης της κατάστασης των ΕΑΕΚ.

— καθορισμός των βασικών μερών και των ρόλων τους όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

115

6.6 παροχή μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Στόχος

Αριθμός νέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Η πρώτη μου δουλειά»

Αριθμό συμμετεχόντων

0

3178

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2025

Τουλάχιστον 3 178 νέοι ηλικίας 16-29 ετών έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Η πρώτη μου δουλειά» (συνολικός αριθμός εισερχόμενων).

116

6.7 παράταση της διάρκειας των παροχών ασφάλισης ανεργίας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων της

Νόμος περί υπηρεσιών και παροχών ανεργίας και

Νόμος περί ασφάλισης ανεργίας

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2023

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου που θεσπίζουν μόνιμο μηχανισμό για την ενεργοποίηση της παράτασης της διάρκειας των παροχών ασφάλισης ανεργίας κατά 60 ημέρες, ιδίως όταν το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει κατά σημαντικό ποσοστό τον μη επιταχυνόμενο πληθωρισμό/μισθολογικό ποσοστό ανεργίας. Ο μηχανισμός παράτασης και το περιθώριο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 2 %, συμφωνούνται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

117

6.8 μακροχρόνια φροντίδα

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί κοινωνικής πρόνοιας

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2022

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων του νόμου περί κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες καθορίζουν την έννοια της μακροχρόνιας φροντίδας και απαιτούν από τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη την αρχή ότι ένα άτομο πρέπει να είναι σε θέση να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι του, στο σύνηθες περιβάλλον του, με διαθέσιμες υπηρεσίες επαρκούς ποιότητας.

118

6.8 μακροχρόνια φροντίδα

Ορόσημο

Σχέδιο δράσης για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο περίθαλψης

Έγκριση του σχεδίου δράσης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνει σχέδιο δράσης που προβλέπει την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου περίθαλψης σε ολόκληρη την Εσθονία και τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των φορέων που συμμετέχουν στο μελλοντικό μοντέλο χρηματοδότησης του συστήματος.

119

6.8 μακροχρόνια φροντίδα

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Με το διάταγμα του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που παρέχονται από τις τοπικές αρχές σε άτομα με μικρότερες ανάγκες φροντίδας, καθώς και οι όροι εφαρμογής τους. Ειδικότερα, περιλαμβάνει επενδύσεις και ανάπτυξη υπηρεσιών από τις τοπικές αρχές για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων με χαμηλότερες ανάγκες φροντίδας και των ατόμων με αναπηρία για τη στήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης.

120

6.8 μακροχρόνια φροντίδα

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων του συστήματος στήριξης για παιδιά με υψηλές ανάγκες φροντίδας

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2025

Έναρξη ισχύος νομοθετικών τροποποιήσεων που προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση των υπηρεσιών για παιδιά με μεγαλύτερες ανάγκες φροντίδας. Ειδικότερα,

— οι υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης ενσωματώνονται προκειμένου να παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη στις οικογένειες που επιβαρύνονται από την παροχή φροντίδας, και

— το ισχύον σύστημα στήριξης πρέπει να απλουστευθεί και να παγιωθεί η εκτίμηση των αναγκών φροντίδας, ώστε οι γονείς να έχουν ένα ασφαλές σημείο επαφής για την παροχή αρχικών συμβουλών και υποστήριξης.

121

6.9 μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Πρόνοιας 2023-2030 από την κυβέρνηση

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Πρόνοιας

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2024

Το σχέδιο περιγράφει τα μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

122

6.9 μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Ανάπτυξη πρωτοτύπου εργαλείου για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2022

Θα αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο ενός εργαλείου για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων για τους εργοδότες, με στόχο να τους παρέχονται δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και τους πιθανούς λόγους στους κόλπους των οργανώσεών τους και, ως εκ τούτου, να υποστηρίζεται η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

123

6.9 μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2024

Το ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι διαθέσιμο στους εργοδότες με σκοπό να τους παρέχει δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και τους πιθανούς λόγους στους κόλπους των οργανώσεών τους και, ως εκ τούτου, να υποστηρίζει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

G.ΕΣΩΤΕΡΙΚΌΣ ΚΑΙ ΆΛΛΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ

Η.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Καθορίζει τους ρόλους που διαδραματίζουν οι σχετικοί δημόσιοι φορείς κατά την υλοποίηση του σχεδίου και τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω φορείς εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

124

Παρακολούθηση και εφαρμογή του σχεδίου

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού κανονισμού σχετικά με το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας.

Έναρξη ισχύος της κυβερνητικής ρύθμισης

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2021

Έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας πριν από την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής. Ο κανονισμός καθορίζει τουλάχιστον τις αρχές που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας και τα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων του Υπουργείου Οικονομικών, των τομεακών υπουργείων και του κρατικού κέντρου κοινών υπηρεσιών.

H.ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 8: REPowerEU

Το κεφάλαιο για το REPowerEU αντιμετωπίζει την πρόκληση της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι στόχοι της συνιστώσας είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· διευκόλυνση της απαλλαγής επιλεγμένων οικονομικών τομέων από τις ανθρακούχες εκπομπές· αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας· να ενισχυθεί η υιοθέτηση του βιώσιμου βιομεθανίου και να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το κεφάλαιο για το REPowerEU στηρίζει την εφαρμογή της ειδικής ανά χώρα σύστασης για τη μείωση της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω του περαιτέρω εξορθολογισμού των διαδικασιών αδειοδότησης και της ενίσχυσης του εγχώριου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ειδική ανά χώρα σύσταση 4 του 2022).

Αναμένεται ότι κανένα μέτρο αυτής της συνιστώσας δεν βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένης υπόψη της περιγραφής των μέτρων και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).

Η εφαρμογή του μέτρου για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μέτρο για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το μέτρο για την αύξηση της παραγωγής και της υιοθέτησης βιώσιμου βιομεθανίου αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει διασυνοριακή ή πολυεθνική διάσταση, ιδίως στην περιοχή της Βαλτικής και στη Φινλανδία, διότι συμβάλλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης στο σύνολό της. Η μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα θα δημιουργήσει επίσης ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς θα απελευθερώσει τον εφοδιασμό για άλλα κράτη μέλη, στην τρέχουσα κατάσταση των περιορισμών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, και έως ότου άλλα κράτη μέλη επιτύχουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Η.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη

8.1    Μεταρρύθμιση: Διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αιολικής ενέργειας. Η μεταρρύθμιση συνίσταται στα εξής:

·Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, αδειοδότησης και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα αιολικής ενέργειας.

·Η κυβέρνηση καθορίζει περιοχές ανάπτυξης με προτεραιότητα αιολικής ενέργειας βάσει τεχνικής έκθεσης στην οποία προσδιορίζονται περιοχές ανάπτυξης προτεραιότητας με συνολικό εκτιμώμενο δυναμικό παραγωγής 1 000 MW.

·Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν στήριξη για τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης, για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2026.

8.2.    Επένδυση: Πρόγραμμα για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Σκοπός της επένδυσης αυτής είναι η αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η έλλειψη δυναμικότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζει επί του παρόντος την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν εργασίες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου κατά 160 MW.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου 2026.

8.3.    Επένδυση: Αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ενισχυθεί η υιοθέτηση βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου σύμφωνα με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) και να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επένδυση συνίσταται σε επιμέρους επενδύσεις.

Η πρώτη επιμέρους επένδυση συνίσταται στη δημιουργία των αναγκαίων κανονιστικών, οργανωτικών και οικονομικών συνθηκών για την αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου. Η πρώτη επιμέρους επένδυση αποτελείται από δύο στοιχεία:

1.Η Εσθονία αναθέτει ανεξάρτητη έρευνα στην οποία προσδιορίζονται οι αναγκαίες ρυθμιστικές, οργανωτικές και οικονομικές παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν και να εφαρμοστούν για την αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου. Η έρευνα παρέχει αξιολόγηση των ιστορικών και τρεχόντων όγκων κατανάλωσης φυσικού αερίου, βιοαερίου και βιομεθανίου, καθώς και χάρτη πορείας για τη μελλοντική ζήτηση, ώστε να καταδειχθεί το δυναμικό της βιώσιμης παραγωγής βιοαερίου και του βιώσιμου βιομεθανίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου. Η τελική έκθεση της μελέτης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

2.Η κυβέρνηση εγκρίνει σχέδιο δράσης για την παραγωγή και την ανάπτυξη βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει κατάλογο των νομοθετικών αλλαγών και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής και της ανάπτυξης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου.

Η δεύτερη επιμέρους επένδυση συνίσταται στην κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής. Η στήριξη από το μέτρο αυξάνει την παραγωγική ικανότητα βιώσιμου βιομεθανίου κατά τουλάχιστον 4 000 000 κυβικά μέτρα. Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις για τη στήριξη της χρήσης βιομεθανίου περιλαμβάνει το κριτήριο επιλογής σύμφωνα με το οποίο ελαχιστοποιείται η κυκλοφορία φορτηγών που μεταφέρουν βιολογικά απόβλητα.

Η υλοποίηση της επένδυσης ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Η.2. Ορόσημα, στόχοι, δείκτες και χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

Ποιοτικοί δείκτες (για ορόσημα)

Ποσοτικοί δείκτες (για τιμές-στόχο)

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Περιγραφή κάθε ορόσημου και στόχου

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Γραμμή βάσης

Στόχος

Τρίμηνο

Έτος

125

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη στήριξη των τοπικών αρχών

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2023

Δημοσιεύεται πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη στήριξη των τοπικών αρχών στην πρόσληψη εμπειρογνωμόνων ή την προμήθεια υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης, για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

126

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων της σχετικής νομοθεσίας για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, σχεδιασμού και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2024

Τίθενται σε ισχύ νομοθετικές τροποποιήσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, σχεδιασμού και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα αιολικής ενέργειας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την τροποποίηση, στον βαθμό που απαιτείται, των ακόλουθων νόμων: ο οικοδομικός κώδικας, ο νόμος περί υδάτων, ο νόμος περί χωροταξίας, ο νόμος για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ο νόμος περί περιβαλλοντικών τελών και ο νόμος περί δασών.

127

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Κυβερνητική απόφαση για τον καθορισμό τομέων προτεραιότητας για την αιολική ενέργεια

Έκδοση κυβερνητικής απόφασης

ΤΡΊΜΗΝΟ 3

2024

Η κυβέρνηση εκδίδει απόφαση για τον καθορισμό των τομέων ανάπτυξης με προτεραιότητα στην αιολική ενέργεια. Η κυβέρνηση εκδίδει την απόφαση βάσει τεχνικής έκθεσης στην οποία προσδιορίζονται περιοχές ανάπτυξης προτεραιότητας με συνολικό εκτιμώμενο δυναμικό παραγωγής 1 000 MW.

128

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στόχος

Στήριξη των τοπικών αρχών

Αριθμός υποστηριζόμενων τοπικών αρχών

0

20

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2025

20 οι τοπικές αρχές έχουν λάβει στήριξη βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων ή την προμήθεια υπηρεσιών ή με τη χρήση υπηρεσιών που ανατίθενται σε κεντρικό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης, για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

129

Πρόγραμμα 8.2 για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Ορόσημο

Υπογραφή της συμφωνίας συγχρηματοδότησης για έργα δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Υπογεγραμμένη συμφωνία

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2024

Υπογραφή της σύμβασης συγχρηματοδότησης, για έργα δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Επικοινωνιών και της Elering AS με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 160 MW.

130

Πρόγραμμα 8.2 για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος

Ολοκλήρωση της κατασκευής και διαθέσιμη πρόσθετη δυναμικότητα 160 MW

 

MW διαθέσιμης πρόσθετης δυναμικότητας

0

160

ΤΡΊΜΗΝΟ 1

2026

Τα έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώνονται και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 160 MW.

131

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις με σκοπό τη στήριξη της χρήσης βιομεθανίου

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2024

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις με σκοπό τη στήριξη της χρήσης βιώσιμου βιομεθανίου σύμφωνα με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II). Η πρόσκληση περιλαμβάνει, μεταξύ των κριτηρίων επιλογής, την απαίτηση που ορίζεται στην περιγραφή της επένδυσης.

132

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Ανεξάρτητη έρευνα για τον προσδιορισμό των αναγκαίων κανονιστικών, οργανωτικών και οικονομικών παρεμβάσεων

Δημοσίευση της τελικής έκθεσης σχετικά με την έρευνα

ΤΡΊΜΗΝΟ 4

2024

Η τελική έκθεση της ανεξάρτητης έρευνας για τον προσδιορισμό των αναγκαίων κανονιστικών, οργανωτικών και οικονομικών παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν για την αύξηση της παραγωγής και χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτίμηση του δυναμικού για βιώσιμο βιοαέριο και βιώσιμο βιομεθάνιο ως υποκατάστατο του φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου, με βάση ανάλυση των ιστορικών όγκων κατανάλωσης και της μελλοντικής ζήτησης.

133

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την παραγωγή και τη χρήση βιοαερίου και βιομεθανίου

Εγκεκριμένο σχέδιο

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2025

Η κυβέρνηση εγκρίνει το σχέδιο δράσης για την παραγωγή και την ανάπτυξη βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει κατάλογο των νομοθετικών αλλαγών και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής και της ανάπτυξης βιώσιμου βιοαερίου και βιώσιμου βιομεθανίου.

134

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Στόχος

Εγκατάσταση νέας παραγωγικής ικανότητας βιομεθανίου

Αύξηση της εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας βιώσιμου βιομεθανίου σε κυβικά μέτρα

0

4 000 000

ΤΡΊΜΗΝΟ 2

2026

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα για την παραγωγή βιώσιμου βιομεθανίου αυξάνεται κατά τουλάχιστον 4 000 000 κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του καθεστώτος στήριξης.

2.Εκτιμώμενο συνολικό κόστος του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του τροποποιημένου ΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου REPowerEU της Εσθονίας, ανέρχεται σε 953 330 000 EUR.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του κεφαλαίου για το REPowerEU ανέρχεται σε 90 040 000 EUR. Ειδικότερα, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 21γ παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2023/435 ανέρχεται σε 0 EUR, ενώ το κόστος των άλλων μέτρων στο κεφάλαιο για το REPowerEU ανέρχεται σε 90 040 000 EUR.

 

ΤΜΉΜΑ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΣΤΉΡΙΞΗ

1.Χρηματοδοτική συνεισφορά

Οι δόσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 οργανώνονται ως εξής:

Πρώτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

23

2.1. Πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Δημιουργία ειδικής ομάδας για την πράσινη μετάβαση με σκοπό την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πράσινης μετάβασης

28

2.3. Προγράμματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

Ορόσημο

Σύσταση ομάδας εργασίας για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος

37

2.6. Πράσινο Ταμείο

Ορόσημο

Υπογραφή συμβατικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών και του SmartCap

38

2.6. Πράσινο Ταμείο

Ορόσημο

Έγκριση του εγγράφου επενδυτικής πολιτικής από το SmartCap

44

3.1. Δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Ορόσημο

Σύσταση ομάδας διαχείρισης δεδομένων στη Στατιστική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Οικονομίας και Επικοινωνιών και στην Αρχή Συστήματος Κρατικών Πληροφοριών

70

4.4. Τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Κυβερνητική απόφαση σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται για την άμβλυνση των σχετικών με την άμυνα περιορισμών ύψους σε αιολικά πάρκα

71

4.4. Τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έκδοση της απόφασης της κυβέρνησης σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου του ενεργειακού τομέα, τον ορισμό των υπευθύνων και τις προθεσμίες

74

4.5. Πρόγραμμα για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η προστασία από καταιγίδες)

Ορόσημο

Υπογραφή σύμβασης συγχρηματοδότησης επενδύσεων στο δίκτυο με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς

81

5.1. Ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035 από την Κυβέρνηση

89

5.4. Κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Ορόσημο

Ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου κατασκευής τραμ

106

6.3. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης του εσθονικού ταμείου ασφάλισης υγείας σχετικά με την πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη

107

6.3. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του κυβερνητικού διατάγματος για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης του Εσθονικού Ταμείου Υγειονομικής Ασφάλισης σχετικά με τα έξοδα και τις υπηρεσίες των γενικών ιατρών

113

6.6. Λήψη μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του υπουργού Υγείας και Εργασίας για την ενίσχυση του προγράμματος «Η πρώτη μου δουλειά»

124

Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού κανονισμού σχετικά με το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Εσθονίας.

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Δεύτερη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

1

1.1. Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Ορόσημο

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων με κριτήρια ανάθεσης και όρους ανάθεσης

11

1.4. Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος παράγωγου δικαίου που καθορίζει τους όρους στήριξης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

16

1.5.1. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές — Εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Ορόσημο

Προετοιμασία της ανάπτυξης στρατηγικών

19

1.5.2. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε ξένες αγορές — Καινοτόμα επιχειρηματικά κέντρα σε βασικές εξαγωγικές αγορές

Ορόσημο

Προπαρασκευαστική ανάλυση για τον καθορισμό του περιεχομένου και της τοποθεσίας των επιχειρηματικών κέντρων

21

1.5.3. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε ξένες αγορές — Παγκόσμιες ομάδες αντικτύπου στις ηλεκτρονικές εξαγωγές και εικονικά στάδια

Ορόσημο

Συγκρότηση ομάδων αντικτύπου και επιλογή προορισμών για παγκόσμιες ψηφιακές αποστολές

25

2.2. Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος παράγωγου δικαίου που καθορίζει τους όρους στήριξης για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων

32

2.4. Εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της επιχορήγησης

34

2.5. Ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις

51

3.4. Πρόγραμμα #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας εικονικού βοηθού

54

3.5. Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Ορόσημο

Ανάπτυξη κεντρικά παρεχόμενων/κοινών υπηρεσιών βάσης ΤΠ

65

4.2. Στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Ορόσημο

Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις ανακαίνισης κτιρίων κατοικιών

68

4.3. Στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Ορόσημο

Δημοσιευμένες προσκλήσεις για επιχορήγηση ανακαίνισης

90

5.4. Κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Ορόσημο

Ανάθεση της σύμβασης έργων

114

6.6. Λήψη μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Ορόσημο

Σχέδιο δράσης «Εγγυήσεις για τη νεολαία»

117

6.8. Μακροχρόνια περίθαλψη

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί κοινωνικής πρόνοιας

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Τρίτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

7

1.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

ανάπτυξη πλατφορμών ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τις εμπορευματικές μεταφορές (eFTI)

24

2.1. Πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Ορόσημο

Έγκριση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία από την ειδική ομάδα για την πράσινη μετάβαση

41

2.7. Δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της στήριξης

47

3.2. Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και προορατικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για ιδιώτες

Στόχος

Έναρξη υπηρεσιών προσωπικών εκδηλώσεων και/ή προορατικών υπηρεσιών

49

3.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες

Στόχος

Ανάπτυξη των εξελίξεων ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης

63

4.1. Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Ορόσημο

Σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας που καθορίζει τους όρους συνεργασίας μεταξύ της SA Kredex/Enterprise Estonia και των κομητειακών κέντρων ανάπτυξης

76

4.6. Πρόγραμμα για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας στις βιομηχανικές περιοχές

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα τόνωσης της παραγωγής ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

78

4.7. Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

Ορόσημο

Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

82

5.1. Ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Έγκριση του σχεδίου εφαρμογής για την ανάπτυξη πράσινων βιώσιμων δημόσιων μεταφορών του σχεδίου ανάπτυξης μεταφορών και κινητικότητας 2021-2035

92

5.5. Επενδύσεις των δήμων σε ποδήλατα και πεζοδρόμια

Ορόσημο

Προσκληση ΥΠΟΒΟΛΗΣ προτασεων για ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

95

6.1. Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έγκριση του στρατηγικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας

96

6.1. Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των Διατάξεων τουΥπουργού Υγείας και Εργασίας για την τροποποίηση του συστήματος αποζημίωσης ιατρών και φαρμακοποιών 

99α

6.2.α κατασκευή του TERVIKUM

Ορόσημο

Υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της TERVIKUM

108

6.3. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου για την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας

109

6.4. Ανανέωση της διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας

Ορόσημο

Έγκριση του πλαισίου διακυβέρνησης της ηλεκτρονικής υγείας και του χάρτη πορείας για την εφαρμογή του

116

6.7. Παράταση της διάρκειας των παροχών ασφάλισης ανεργίας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νόμου περί υπηρεσιών και παροχών ανεργίας και του νόμου περί ασφάλισης ανεργίας

118

6.8. Μακροχρόνια περίθαλψη

Ορόσημο

Σχέδιο δράσης για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο περίθαλψης

122

6.9. Μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Τέταρτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

2

1.1. Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Στόχος

ΧΟΡΗΓΗΣΗ των επιδοτησεων

12

1.4. Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Εγγραφή σε δραστηριότητες κατάρτισης

17

1.5.1. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές — Εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Ορόσημο

Προμήθεια μελετών

29

2.3. Προγράμματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

Ορόσημο

Θέσπιση του προγράμματος ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών

35

2.5. Ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών με αποδοτική χρήση των πόρων

Στόχος

Αριθμός έργων που έλαβαν επιχορηγήσεις μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων

43α

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Ορόσημο

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις

55

3.5. Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Ανάπτυξη εθνικών ιδιωτικών υποδομών υπολογιστικού νέφους από τις δημόσιες αρχές

56

3.5. Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Ορόσημο

Επέκταση της υποδομής υπολογιστικού νέφους στην πρεσβεία δεδομένων

84α

5.2.ένα πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας

Ορόσημο

Υπογραφή σύμβασης για τη ναυπήγηση του πλοίου

86α

5.3.α κατασκευή του σιδηροδρόμου της Βαλτικής

Ορόσημο

Συμβάσεις έργων για την κατασκευή μονοπατιών της σιδηροδρομικής γραμμής της Βαλτικής

96α

6.1 συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας και Εργασίας και τροποποίηση του Νόμου περί Οργανώσεων Υπηρεσιών Υγείας για τη θέσπιση συστήματος επιστροφής εξόδων για νοσηλευτές

97

6.1. Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Στόχος

Εισαγωγή στην εκπαίδευση νοσηλευτών

121

6.9. Μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης Πρόνοιας 2023-2030 από την κυβέρνηση

123

6.9. Μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ορόσημο

Ψηφιακό εργαλείο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

125

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη στήριξη των τοπικών αρχών

126

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων της σχετικής νομοθεσίας για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, σχεδιασμού και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

129

Πρόγραμμα 8.2 για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Ορόσημο

Υπογραφή της συμφωνίας συγχρηματοδότησης για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

131

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις με σκοπό τη στήριξη της χρήσης βιομεθανίου

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Πέμπτη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

4

1.2. Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Ορόσημο

Υιοθέτηση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον κατασκευαστικό τομέα

8

1.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

ανάπτυξη διεπαφών ECMR (ηλεκτρονική σημείωση αποστολής)

14

1.4. Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Αριθμός νέων ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

15

1.4. Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Επανεξέταση των προτύπων προσόντων για ειδικούς σε θέματα ΤΠΕ.

26

2.2. Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Στόχος

Αριθμός ενοτήτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

39

2.6. Πράσινο Ταμείο

Στόχος

Όγκος επενδύσεων σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις

43β

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Στόχος

Αριθμός έργων που ανατέθηκαν μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων

57

3.5. Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Μεταφορά κρίσιμων συστημάτων στην εθνική υποδομή υπολογιστικού νέφους της πρεσβείας δεδομένων

58

3.5. Αναδιαμόρφωση των βασικών ψηφιακών υπηρεσιών και ασφαλής μετάβαση σε υποδομές υπολογιστικού νέφους

Στόχος

Κεντρικές δοκιμές ασφάλειας των συστημάτων πληροφοριών των δημόσιων αρχών

59

3.6. Για τη θέσπιση στρατηγικής ανάλυσης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της τροποποίησης του νόμου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων νομοθετικών, διοικητικών και συμβατικών αλλαγών που απαιτούνται για το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης

61

3.8. Κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Στόχος

Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας σε νέες τοποθεσίες

64

4.1. Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Ορόσημο

Τα ψηφιακά εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης των αποτελεσμάτων της ανακαίνισης και της εκτίμησης του κόστους της ανακαίνισης έχουν καταστεί λειτουργικά

66

4.2. Στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

69

4.3. Στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

72

4.4. Τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της σχετικής πρωτογενούς και/ή παράγωγης νομοθεσίας και δημοσίευση υλικού καθοδήγησης για την άμβλυνση των φραγμών στην εγκατάσταση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας

80α

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Επιλεγμένοι ανάδοχοι για το ραντάρ και το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ και υπογραφείσες συμβάσεις

94

6.1. Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του κυβερνητικού διατάγματος σχετικά με τον χάρτη πορείας για την ανάπτυξη δικτύου νοσοκομείων

119

6.8. Μακροχρόνια περίθαλψη

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος του διατάγματος του Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας

120

6.8. Μακροχρόνια περίθαλψη

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος των νομοθετικών τροποποιήσεων του συστήματος στήριξης για παιδιά με υψηλές ανάγκες φροντίδας

127

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ορόσημο

Κυβερνητική απόφαση για τον καθορισμό τομέων προτεραιότητας για την αιολική ενέργεια

128

8.1 διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στόχος

Στήριξη των τοπικών αρχών

132

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Ανεξάρτητη έρευνα για τον προσδιορισμό των αναγκαίων κανονιστικών, οργανωτικών και οικονομικών παρεμβάσεων

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Έκτη δόση (μη επιστρεπτέα ενίσχυση):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

3

1.1. Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Στόχος

ΧΟΡΗΓΗΣΗ των επιδοτησεων

5

1.2. Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Ορόσημο

Διαθεσιμότητα δημόσιων υπηρεσιών στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατασκευής

6

1.2. Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατασκευής

Στόχος

Ολοκλήρωση των σχεδίων ανάπτυξης και κατασκευής πρωτοτύπων

9

1.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Στόχος

Συνολικός αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

33

2.4. Εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεταποιητικές εταιρείες

Στόχος

Αριθμός υποστηριζόμενων έργων

42

2.7 δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ορόσημο

Τεχνολογίες και εξοπλισμός για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου 

45

3.1. Δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Στόχος

Ολοκλήρωση έργων βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων

46

3.1. Δημιουργία και ανάπτυξη κέντρου αριστείας για τη διακυβέρνηση δεδομένων και τα ανοικτά δεδομένα

Στόχος

Δημοσίευση συνόλων δεδομένων στην εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων

48

3.2. Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και προορατικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για ιδιώτες

Στόχος

Έναρξη υπηρεσιών προσωπικών εκδηλώσεων και προορατικών υπηρεσιών

50

3.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών εκδηλώσεων και ψηφιακής πύλης για επιχειρηματίες

Στόχος

Ανάπτυξη των εξελίξεων ΤΠ που συμβάλλουν στην υλοποίηση των υπηρεσιών επιχειρηματικών εκδηλώσεων και της πύλης

52

3.4. Πρόγραμμα #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Εισαγωγή του εικονικού βοηθού Bürokratt σε περιβάλλοντα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών

53

3.4. Πρόγραμμα #Bürokratt (εθνική πλατφόρμα εικονικού βοηθού και οικοσύστημα)

Στόχος

Πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας εικονικού βοηθού

62

3.8. Κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Στόχος

Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας σε νέες τοποθεσίες

73

4.4. Τόνωση της πράσινης μετάβασης στην ενεργειακή οικονομία

Ορόσημο

Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα από την Κυβέρνηση

91

5.4 κατασκευή της γραμμής τραμ του παλαιού λιμένα του Ταλίν

Στόχος

Νέα γραμμή τραμ σε λειτουργία

93

5.5. Επενδύσεις των δήμων σε ποδήλατα και πεζοδρόμια

Στόχος

Ολοκλήρωση υποδομών ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων

100α

6.2.α κατασκευή του TERVIKUM

Ορόσημο

Κατασκευή TERVIKUM

115

6.6. Λήψη μέτρων για την αγορά εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας των νέων

Στόχος

Αριθμός νέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Η πρώτη μου δουλειά»

133

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Ορόσημο

Ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την παραγωγή και τη χρήση βιοαερίου και βιομεθανίου

Ποσό δόσης

142 977 720 EUR

Έβδομη δόση (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Αύξων αριθμός

Συναφές μέτρο (Μεταρρύθμιση ή Επενδύσεις)

Ορόσημο/Στόχος

Όνομα

10

1.3. Ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακών φορτωτικών

Ορόσημο

Εκ των υστέρων αξιολόγηση της ανάπτυξης και της εφαρμογής των ψηφιακών φορτωτικών

13

1.4. Μεταρρύθμιση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στόχος

Ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων κατάρτισης

18

1.5.1. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις ξένες αγορές — Εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές

Στόχος

Αριθμός εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών εξαγωγών

20

1.5.2. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε ξένες αγορές — Καινοτόμα επιχειρηματικά κέντρα σε βασικές εξαγωγικές αγορές

Στόχος

Αριθμός επιχειρηματικών κέντρων που άνοιξαν

22

1.5.3. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε ξένες αγορές — Παγκόσμιες ομάδες αντικτύπου στις ηλεκτρονικές εξαγωγές και εικονικά στάδια

Στόχος

Αριθμός αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες παγκόσμιου αντικτύπου και αριθμός σημαντικών εκδηλώσεων στις οποίες εκπροσωπήθηκε η Εσθονία μέσω «εικονικών σταδίων»

27

2.2. Πράσινες δεξιότητες για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων

Στόχος

Άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

30

2.3. Προγράμματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

Στόχος

Αριθμός συνεργατικών σχηματισμών που υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

31

2.3. Προγράμματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας

Στόχος

Αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν στήριξη μέσω του προγράμματος ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίας και οι οποίες έχουν λάβει ιδιωτικές επενδύσεις

36

2.5. Ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης των πόρων

Στόχος

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

40

2.6. Πράσινο Ταμείο

Στόχος

Όγκος επενδύσεων σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις

43

2.7. Δημιουργία ευκαιριών για την υιοθέτηση τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στόχος

Επιχορηγήσεις που διατίθενται σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 49.49 εκατ. EUR

43γ

2.8 επενδυτική στήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Στόχος

Αριθμός έργων που ολοκληρώθηκαν

60

3.7. Πληροφοριακό σύστημα για στρατηγική ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ορόσημο

Ανάπτυξη του νέου συστήματος ανάλυσης ΤΠΕ σε πραγματικό χρόνο για το Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης, και παράδοση στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών

67

4.2. Στήριξη για την ανακαίνιση πολυκατοικιών

Στόχος

Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

69α

4.3 στήριξη για την ανακαίνιση μικρών κτιρίων κατοικιών

Στόχος

Κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση

75

4.5. Πρόγραμμα για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως η προστασία από καταιγίδες)

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα δικτύου που δημιουργείται μέσω επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς

77

4.6. Πρόγραμμα για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας στις βιομηχανικές περιοχές

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα σύνδεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εντός ή πλησίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων συνδεδεμένων με το δίκτυο

79

4.7. Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα αποθήκευσης θερμότητας που προκύπτει από επενδυτική στήριξη

80

4.7. Πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας

Στόχος

Πρόσθετη δυναμικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από επενδυτική στήριξη

80β

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Το ραντάρ και το παθητικό σύστημα/αισθητήρες ραντάρ τίθενται σε λειτουργία

80γ

4.8 ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ορόσημο

Άρση του περιορισμού ύψους στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στον Κόλπο της Ρίγας και στις εσθονικές νήσους Hiiumaa, Saaremaa, Vormsi

83

5.1. Ανάπτυξη ασφαλών, πράσινων, ανταγωνιστικών, βασισμένων στις ανάγκες και βιώσιμων υποδομών μεταφορών και ενέργειας

Ορόσημο

Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης Μεταφορών και Κινητικότητας 2021-2035

85α

5.2.ένα πολυλειτουργικό σκάφος εργασίας

Ορόσημο

Παραδοθέν σκάφος

87α

5.3.α κατασκευή του σιδηροδρόμου της Βαλτικής

Στόχος

Ολοκληρωθείσες οδοντωτές οδοντοστοιχίες

98

6.1. Συνολική αλλαγή στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Εσθονία

Ορόσημο

Έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και του Πανεπιστημίου του Tartu σχετικά με την έλλειψη ιατρών σε ορισμένες ειδικότητες

130

Πρόγραμμα 8.2 για την αύξηση της πρόσβασης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος

Ολοκλήρωση της κατασκευής και διαθέσιμη πρόσθετη δυναμικότητα 160 MW

134

8.3 αύξηση της παραγωγής και της χρήσης βιώσιμου βιοαερίου και βιομεθανίου

Στόχος

Εγκατάσταση νέας παραγωγικής ικανότητας βιομεθανίου

Ποσό δόσης

95 318 480 EUR

ΤΜΉΜΑ 3: ΠΡΌΣΘΕΤΕΣ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ

1.Ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η παρακολούθηση και η υλοποίηση του εσθονικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Το Υπουργείο Οικονομικών ως επικεφαλής υπουργείο και το Κρατικό Κέντρο Κοινών Υπηρεσιών διασφαλίζουν τον συνολικό συντονισμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το Κρατικό Κέντρο Επιμερισμένων Υπηρεσιών εκτελεί τα καθήκοντα της διαχειριστικής αρχής. Το τμήμα κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με το Κρατικό Κέντρο Κοινών Υπηρεσιών, εκτελεί τα καθήκοντα που σχετίζονται με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.

Τα τομεακά υπουργεία και οργανισμοί ασκούν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται, οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή του σχεδίου. Οι υπηρεσίες τους υποστηρίζουν επίσης την παρακολούθηση της προόδου των έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και διατηρούν στενή συνεργασία με το Κρατικό Κέντρο Κοινών Υπηρεσιών και το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται το υφιστάμενο λειτουργικό σύστημα των διαρθρωτικών ταμείων (SFOS) για την καταγραφή όλων των δεδομένων που σχετίζονται με την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου.

Το Τμήμα Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, η ελεγκτική αρχή, διενεργεί τακτικούς ελέγχους των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Καταρτίζει επίσης σύνοψη των λογιστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν για τις αιτήσεις πληρωμών. Η ελεγκτική αρχή φιλοξενεί επίσης τη συντονιστική υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης.

Όλες οι εθνικές και εξωτερικές πηγές εγγράφονται στον προϋπολογισμό σε τομεακά προγράμματα που επιτρέπουν τη διαφανή παρακολούθηση της τομεακής χρηματοδότησης και επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινδύνων και την πρόληψη της διπλής χρηματοδότησης.

2.Ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα υποκείμενα δεδομένα

Το Κρατικό Κέντρο Επιμερισμένων Υπηρεσιών, ως διαχειριστική αρχή, φέρει την ευθύνη για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τη σύνταξη της διαχειριστικής δήλωσης με την οποία πιστοποιεί ότι τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν, ότι οι πληροφορίες είναι πλήρεις, ακριβείς και αξιόπιστες και ότι το σύστημα ελέγχου παρέχει την αναγκαία διαβεβαίωση. Επιπλέον, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση διασφαλίζεται και από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Κρατικό Κέντρο Κοινών Υπηρεσιών. 

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την εφαρμογή και την παρακολούθηση του σχεδίου αποθηκεύονται στο υφιστάμενο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το λειτουργικό σύστημα των διαρθρωτικών ταμείων (SFOS). Το SFOS είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 για τη συλλογή δεδομένων, τις εκθέσεις προόδου και τις αιτήσεις πληρωμής, μεταξύ άλλων για τη συλλογή δεικτών και άλλων πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την απόδειξη και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων. Το SFOS χρησιμοποιείται από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου. Οι πληροφορίες στο SFOS επικαιροποιούνται συνεχώς σχετικά με την πρόοδο και τα αποτελέσματα του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων που εντοπίζονται και όλων των διορθωτικών μέτρων που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνηθέντων οροσήμων και στόχων στο τμήμα 2.1 του παρόντος παραρτήματος, η Εσθονία υποβάλλει στην Επιτροπή δεόντως αιτιολογημένο αίτημα για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η Εσθονία διασφαλίζει ότι, κατόπιν αιτήματος, η Επιτροπή έχει πλήρη πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης που τεκμηριώνουν τη δέουσα αιτιολόγηση της αίτησης πληρωμής, τόσο για την αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 όσο και για σκοπούς λογιστικού και άλλου ελέγχου.

(1)      Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(2)      Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(3)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(4)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(5)      Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(6)      Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(7)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(8)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(9)      Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(10)      Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(11)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(12)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(13)      Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(14)      Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(15)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(16)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(17)      Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(18)      Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(19)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(20)      Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(21) Εξαιρουμένων των έργων στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης «Μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
(22) Όταν η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται επεξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς που καθορίστηκαν για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.
(23) Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, όταν οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στη δέσμευση καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από τέφρες αποτέφρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.
(24) Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας, όπου οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή τη μετασκευή σε εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιολογικά απόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας χώνευσης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων· για τα οποία παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.