ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 28.11.2023
COM(2023) 724 final
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
σχετικά με τις δραστηριότητες του EURES, Ιούλιος 2020 - Ιούνιος 2022
Υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/589
Πίνακας περιεχομένων
Συνοπτική παρουσίαση
Βασικά ακρωνύμια
1Εισαγωγή
2Κύριες δραστηριότητες του δικτύου EURES: Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2022
2.1
Δραστηριότητες στις χώρες του EURES
2.1.1
Γενικές υπηρεσίες υποστήριξης για εργαζόμενους και εργοδότες
2.1.2
Ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης
2.1.3
Πόροι και διακυβέρνηση
2.2
Δραστηριότητες οριζόντιας στήριξης από το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού του EURES
2.2.1
Στήριξη σε θέματα συντονισμού και διακυβέρνησης
2.2.2
Λειτουργία και ανάπτυξη της πύλης EURES και της συναφούς υποστήριξης ΤΠ
2.2.3
Κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη
2.2.4
Δικτύωση, ανταλλαγή ορθών πρακτικών και αμοιβαία μάθηση
2.2.5
Δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας
2.2.6
Ανάλυση γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας
2.2.7
Ανάπτυξη κατάλληλης δομής συνεργασίας και αντιστάθμισης προσφοράς για θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης
2.2.8
Οικονομικοί πόροι
3ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ
3.1
Σύνθεση του δικτύου και οργανωτικά ζητήματα
3.1.1
Εφαρμογή
3.1.2
Προκλήσεις
3.2
Διακυβέρνηση και αλληλεπίδραση με οργανισμούς εκτός του δικτύου EURES
3.2.1
Εφαρμογή
3.2.2
Προκλήσεις
3.3
Διεύρυνση του δικτύου
3.3.1
Εφαρμογή
3.3.2
Προκλήσεις
3.4
Ανταλλαγές κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων
3.4.1
Εφαρμογή
3.4.2
Προκλήσεις
3.5
Υπηρεσίες υποστήριξης
3.5.1
Εφαρμογή
3.5.2
Προκλήσεις
3.6
Ανταλλαγή πληροφοριών, προγραμματισμός και μέτρηση των επιδόσεων
3.6.1
Εφαρμογή
3.6.2
Προκλήσεις
3.7
Συστάσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς
4Εφαρμογή του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού
4.1
Απαιτήσεις βάσει του κανονισμού
4.2
Εφαρμογή
4.3
Προκλήσεις
4.4
Συστάσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς
5Συμπεράσματα και συστάσεις
5.1
Συμπεράσματα
5.2
Συστάσεις προς το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
5.3
Βασικά συμπεράσματα για την Επιτροπή
|
Συνοπτική παρουσίαση
Στην παρούσα διετή έκθεση παρέχεται επισκόπηση των δραστηριοτήτων του δικτύου EURES από την 1η Ιουλίου του 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2022, καθώς και περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2016/589 για το EURES έως τον Ιούνιο του 2022, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33 του εν λόγω κανονισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος που καλύπτεται από την έκθεση επηρεάστηκε από την πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων, αρκετά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιορισμούς στα ταξίδια.
Το EURES, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994, είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), των εθνικών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης (ΔΥΑ) και άλλων οργανισμών που γίνονται δεκτοί, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στην Ελβετία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία και, σε τμήματα της περιόδου αναφοράς, στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο εξής: χώρες του EURES). Ο κύριος στόχος του δικτύου EURES είναι η προώθηση της δίκαιης υποστήριξης της εργασιακής κινητικότητας εντός της ΕΕ. Οι υπηρεσίες του EURES παρέχονται μέσω του προσωπικού του EURES σε όλες τις χώρες του EURES, καθώς και μέσω της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα (στο εξής: πύλη EURES).
Όπως απαιτείται από τον κανονισμό για το EURES, η Επιτροπή δημοσίευσε το 2021 εκ των υστέρων αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του EURES και των αποτελεσμάτων του εν λόγω κανονισμού. Στην αξιολόγηση αυτήν εντοπίστηκαν αρκετοί τομείς προς βελτίωση και η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να παράσχει επισκόπηση της προόδου που σημειώθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το δίκτυο EURES υπήρξε πολύ δραστήριο από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022. Το προσωπικό του δικτύου EURES διαχειρίστηκε και διεκπεραίωσε 445 206 αιτήσεις εργασίας και 718 168 κενές θέσεις εργασίας, ενώ διοργανώθηκαν 18 935 εκδηλώσεις σε ολόκληρο το δίκτυο.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι κύριες δραστηριότητες των χωρών του EURES κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου εφαρμογής επικεντρώθηκαν στην παροχή γενικών υπηρεσιών στήριξης σε εργοδότες και άτομα που αναζητούν εργασία. Επιπλέον, μέσω του δικτύου έχουν παρασχεθεί ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης σχετικά με θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης, συνδρομή μετά την πρόσληψη και προγράμματα κινητικότητας. Κατά την περίοδο αναφοράς, η λειτουργία του ευρωπαϊκού γραφείου συντονισμού (ECO) του EURES μεταβιβάστηκε από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας μετά τη δημιουργία της τελευταίας. Ωστόσο, η Επιτροπή παραμένει αρμόδια για τις νομοθετικές και πολιτικές πτυχές του EURES, καθώς και για τους μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του EURES.
Σε κανονιστικό επίπεδο, οι χώρες του EURES ανέφεραν διάφορες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού για το EURES, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:
•
Οι περισσότερες χώρες του EURES έχουν θεσπίσει ένα σύστημα εισδοχής πιθανών νέων μελών και εταίρων, προκειμένου να διευρύνουν το δίκτυό τους, ενώ επίσης έχουν γίνει δεκτά αρκετά νέα μέλη και εταίροι. Ο κανονισμός για το EURES προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών υπηρεσιών απασχόλησης και συναφών υπηρεσιών ως εταίρων στο δίκτυο. Ωστόσο, η πρόοδος όσον αφορά το άνοιγμα του δικτύου σε άλλους εταίρους παραμένει περιορισμένη.
•
Όλες οι χώρες του EURES είναι συνδεδεμένες για να διαβιβάζουν κενές θέσεις εργασίας στην πύλη EURES, ενώ επίσης οι περισσότερες χώρες διαβιβάζουν βιογραφικά σημειώματα από το εθνικό επίπεδο στην πύλη EURES. Ωστόσο, η διαβίβαση θέσεων πρακτικής άσκησης και μαθητείας στην πύλη EURES περιορίζεται στις μισές χώρες του EURES.
•
Σχεδόν όλες οι χώρες του EURES κατάφεραν να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων (ESCO) ή να χαρτογραφήσουν τις εθνικές τους ταξινομήσεις στην ESCO και ορισμένες χώρες του EURES άρχισαν να διαβιβάζουν στην πύλη EURES κενές θέσεις εργασίας και αιτήσεις εργασίας κωδικοποιημένες με βάση την ESCO.
Στην παρούσα έκθεση αναλύεται αν —και με ποιον τρόπο— έχει πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του κανονισμού για το EURES. Ορισμένες προκλήσεις και εμπόδια που εξετάζονται στην παρούσα έκθεση δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί από τα εθνικά γραφεία συντονισμού (ΕΓΣ). Ειδικότερα, η διεύρυνση του δικτύου με την εισδοχή νέων μελών και εταίρων επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας COVID-19. Υπάρχει επίσης περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα του EURES σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, απαιτείται περαιτέρω (αυτοματοποιημένη) διαβίβαση των κενών θέσεων εργασίας, καθώς και αυξημένη συμμόρφωση των βιογραφικών σημειωμάτων και των αιτήσεων εργασίας που διαβιβάζονται στην πύλη EURES με τις κανονιστικές απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό για το EURES.
Όσον αφορά το απώτερο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κανονισμού για το EURES και να διασφαλιστεί περαιτέρω η δίκαιη εργασιακή κινητικότητα εντός της ΕΕ, συστήνεται στις χώρες του EURES να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εισδοχή νέων μελών και εταίρων. Λαμβανομένης υπόψη της αύξησης του μεγέθους του δικτύου EURES, οι χώρες του EURES θα πρέπει να εξετάσουν τους μηχανισμούς εσωτερικής διακυβέρνησης και συντονισμού τους για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου δικτύου. Σε μια περίοδο υψηλών ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, το EURES δεν αξιοποιεί ακόμη τις δυνατότητές του όσον αφορά την παροχή λύσεων από την ΕΕ στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς και περιφέρειες. Προκειμένου να είναι σε θέση να διασφαλίσουν κατάλληλη, αποτελεσματική και αποδοτική διασυνοριακή αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης εργασίας, οι χώρες του EURES πρέπει επίσης να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την αυτοματοποίηση της διαβίβασης κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων, ενώ παράλληλα η ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη χαρτογράφησης των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης σύμφωνα με την ESCO θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το δίκτυο.
|
Βασικά ακρωνύμια
|
Ακρωνύμιο
|
Περιγραφή
|
|
ΔΥΑ
|
Δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης
|
|
ΕΓΣ
|
Εθνικό γραφείο συντονισμού
|
|
ΕΕ
|
Ευρωπαϊκή Ένωση
|
|
ΕΚΤ+
|
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+
|
|
ΕΟΧ
|
Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος
|
|
ΙΠΑ
|
Ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης
|
|
ΠΔΠ
|
Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
|
|
Πύλη EURES
|
Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα
|
|
2FA
|
Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων
|
|
API
|
Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών
|
|
CBP
|
Διασυνοριακές συμπράξεις
|
|
CV
|
Βιογραφικό σημείωμα
|
|
EaSI
|
Πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία
|
|
EC
|
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
|
|
ECG
|
Ομάδα συντονισμού του EURES
|
|
ECO
|
Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού
|
|
ELA
|
Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας
|
|
EOJD
|
Ευρωπαϊκές διαδικτυακές ημερίδες για την απασχόληση
|
|
ESCO
|
Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων
|
|
JV
|
Κενή θέση εργασίας
|
|
PC
|
Κύκλος προγραμματισμού
|
|
PMS
|
Σύστημα μέτρησης των επιδόσεων
|
|
SDG
|
Ενιαία ψηφιακή πύλη
|
|
TMS
|
Στοχευμένα προγράμματα κινητικότητας
|
|
UK
|
Ηνωμένο Βασίλειο
|
|
YFEJ
|
Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES
|
1Εισαγωγή
Στην παρούσα διετή έκθεση παρέχεται επισκόπηση των δραστηριοτήτων του δικτύου EURES από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022, καθώς και περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2016/589 για το EURES (στο εξής: κανονισμός) με βάση τις κοινοποιήσεις των κρατών μελών έως τον Ιούνιο του 2022, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33 του εν λόγω κανονισμού.
Κατά την περίοδο αναφοράς, οι δραστηριότητες του EURES επηρεάστηκαν σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας COVID-19 και τα ενδιαφερόμενα μέρη χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν συνθήκες όπως τα κλειστά σύνορα, οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και ο περιορισμός των ταξιδιών για παρατεταμένες περιόδους, που προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα και πίεση σε όλα τα μέρη. Δεύτερον, στις 4 Μαρτίου 2022, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των κρατών μελών, ενεργοποιήθηκε η οδηγία για την προσωρινή προστασία για τα άτομα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προσέφερε προστασία σε εκατομμύρια εκτοπισθέντα άτομα και τους παρείχε πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και στην υγειονομική περίθαλψη. Σε ορισμένες χώρες του EURES, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (ΔΥΑ) έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα σε καθήκοντα που αφορούσαν την υποδοχή ατόμων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην επικράτειά τους. Τρίτον, από οργανωτική άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1149, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού γραφείου συντονισμού (ECO) του EURES μεταβιβάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA) και η μετάβαση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021. Τέλος, μια εκτενής εκ των υστέρων αξιολόγηση του EURES, όπως απαιτείται από τον κανονισμό, ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή το 2021 πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.
Το EURES, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994, είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), των εθνικών Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ) και άλλων μελών και εταίρων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στην Ελβετία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία (στο εξής: χώρες του EURES). Το EURES διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, με την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών στήριξης για θέματα απασχόλησης σε εργαζομένους και εργοδότες, καθώς και με τη βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών μελών του.
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/589 για το EURES δημιούργησε ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο δίκτυο ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών, ώστε να καταστεί δυνατή η αποδοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αγορά εργασίας σε διασυνοριακό επίπεδο προς υποστήριξη των τοποθετήσεων σε θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και τον ΕΟΧ. Οι κύριες αλλαγές που θεσπίστηκαν με τον νέο κανονισμό για το EURES σε σύγκριση με την προηγούμενη νομική βάση συνδέονται με την ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της αύξησης του αριθμού των θέσεων εργασίας που αναρτώνται στην πύλη EURES, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης οι οποίες υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας, με τη βελτίωση της διαδικτυακής αντιστοίχισης κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων, με την παροχή μιας ελάχιστης συμφωνημένης δέσμης υπηρεσιών για τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες, και με την επέκταση του δικτύου. Ο κανονισμός υποστηρίζεται από έξι εκτελεστικές αποφάσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ενιαία εφαρμογή του σε όλες τις χώρες του EURES.
Μετά από σχεδόν 30 χρόνια επιτυχημένων δραστηριοτήτων, το EURES αποτελεί βασική συνιστώσα της δομής υποστήριξης της αγοράς εργασίας την οποία έχει αναπτύξει η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες για την υποστήριξη της δίκαιης κινητικότητας και τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών επιδόσεών της. Οι υπηρεσίες του EURES παρέχονται μέσω δύο συμπληρωματικών διαύλων, του δικτύου ανθρώπινου δυναμικού του EURES, το οποίο αποτελείται από προσωπικό του EURES σε ολόκληρο το δίκτυό του, και της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα (πύλη EURES) με μια σειρά διαθέσιμων διαδικτυακών εργαλείων εξυπηρέτησης.
Υπηρεσίες του EURES προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού για το EURES, το δίκτυο EURES αποτελείται από:
·Τα εθνικά γραφεία συντονισμού (ΕΓΣ) τα οποία ορίζονται από τις χώρες του EURES και
κατά κανόνα συνδέονται είτε με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (ΔΥΑ) είτε με το Υπουργείο Εργασίας της οικείας χώρας·
·το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού (ECO), το οποίο φιλοξενείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας και παρέχει οριζόντια στήριξη στα ΕΓΣ·
·άλλα μέλη και εταίρους του EURES που, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού για το EURES, είναι οι οργανισμοί που ασκούν επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο του δικτύου EURES, όπως ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, κοινωνικοί εταίροι και πανεπιστήμια.
Από κοινού, η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας και τα ΕΓΣ συναπαρτίζουν την ευρωπαϊκή ομάδα συντονισμού (ECG) του δικτύου EURES, η οποία έχει συντονιστικό ρόλο όσον αφορά τις δραστηριότητες και τη λειτουργία του δικτύου.
2Κύριες δραστηριότητες του δικτύου EURES: Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2022
Στην παρούσα ενότητα περιγράφονται οι κύριες δραστηριότητες του δικτύου EURES καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.
2.1Δραστηριότητες στις χώρες του EURES
Η συνεργασία με τους εργοδότες και τα άτομα που αναζητούν εργασία για την παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία πρόσληψης αποτελεί βασική δραστηριότητα των χωρών του EURES, η οποία αναλύεται σε γενικές και ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης.
2.1.1Γενικές υπηρεσίες υποστήριξης για εργαζόμενους και εργοδότες
2.1.1.1Εργασίες αντιστοίχισης και τοποθέτησης
Από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022 το προσωπικό του EURES διαχειρίστηκε και διεκπεραίωσε 445 206 αιτήσεις εργασίας και 718 168 κενές θέσεις εργασίας, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, κυρίως λόγω της έντονης επιβράδυνσης των δραστηριοτήτων του EURES κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της διάθεσης του προσωπικού του EURES σε άλλες δραστηριότητες των ΔΥΑ. Διοργανώθηκαν 18 935 εκδηλώσεις σε ολόκληρο το δίκτυο. Από αυτές, το 73 % ήταν ενημερωτικές εκδηλώσεις, το 9 % ήταν εκδηλώσεις πρόσληψης προσωπικού και το υπόλοιπο 18 % ήταν συνδυασμός δραστηριοτήτων πρόσληψης προσωπικού και ενημέρωσης.
Έως το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2022 93 186 άτομα που αναζητούσαν εργασία και 5 919 εργοδότες είχαν εγγραφεί στην πύλη EURES μέσω της λειτουργίας αυτοεξυπηρέτησης. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, το δίκτυο EURES διευκόλυνε 36 154 τοποθετήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, 24 463 τοποθετήσεις το 2021 και 25 163 τοποθετήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, τόσο μέσω της πύλης EURES όσο και μέσω των εθνικών δικτύων EURES.
2.1.1.2Πληροφόρηση και καθοδήγηση
Οι δραστηριότητες πληροφόρησης και καθοδήγησης για άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες οι οποίες παρέχονται από το προσωπικό του EURES περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών διά ζώσης και μέσω διαδικτύου, την παροχή συνδρομής στη σύνταξη αγγελιών για κενές θέσεις εργασίας και τη διοργάνωση εργαστηρίων, καθώς και διαδικτυακές εκδηλώσεις. Συνολικά, καταγράφηκαν 5 516 313 προσωπικές επαφές με εργαζομένους και 372 616 με εργοδότες από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022. Όσον αφορά τις επαφές με εργαζομένους και εργοδότες, οι περισσότερες επαφές των συμβούλων EURES πραγματοποιήθηκαν με εργαζομένους από άλλη χώρα του EURES (56 %) και το 27 % των επαφών με εργοδότες πραγματοποιήθηκαν από συμβούλους EURES με εργοδότες από άλλη χώρα του EURES. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν με εργαζομένους ήταν οι τοποθετήσεις προσωπικού (40 % των επαφών), ενώ η γενική ενημέρωση σχετικά με το EURES (39 % των επαφών) ήταν το δημοφιλέστερο θέμα που συζητήθηκε με εργοδότες.
2.1.2Ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης
2.1.2.1Παροχή υποστήριξης σε διασυνοριακές περιοχές
Κατά την περίοδο 2020-2022 οκτώ διασυνοριακές συμπράξεις επωφελήθηκαν από τη στήριξη του προγράμματος της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI)
. Οι διασυνοριακές συμπράξεις EURES είναι ομάδες μελών ή εταίρων του EURES και, κατά περίπτωση, άλλων ενδιαφερόμενων μερών εκτός του δικτύου EURES, οι οποίες δημιουργούν περιφερειακές δομές για μακροπρόθεσμη συνεργασία σε διασυνοριακές περιφέρειες με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στους τομείς της τοποθέτησης προσωπικού, της πρόσληψης προσωπικού και της ενημέρωσης για διασυνοριακούς μετακινούμενους εργαζομένους.
Το 2021 προκηρύχθηκε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία επέτρεψε σε επτά διασυνοριακές συμπράξεις να λάβουν επιχορηγήσεις από το σκέλος EaSI του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+) για την περίοδο 2022-2024. Οι διασυνοριακές συμπράξεις του EURES ανέφεραν συνολικά 162 160 προσωπικές επαφές με άτομα που αναζητούν εργασία, εκ των οποίων 39 022 επαφές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, 97 971 επαφές το 2021 και 25 167 επαφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι διασυνοριακές συμπράξεις του EURES ανέφεραν συνολικά 28 079 προσωπικές επαφές με εργοδότες, εκ των οποίων 8 096 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, 16 727 κατά τη διάρκεια του 2021 και 3 256 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η μείωση των επαφών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οφείλεται στο ότι δύο έργα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ στα έργα που έλαβαν πρόσφατα επιχορήγηση η ανάληψη των δραστηριοτήτων προχώρησε με αργούς ρυθμούς έως το φθινόπωρο του 2022. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 11 694 αντιστοιχίσεις χάρη στις διασυνοριακές συμπράξεις κατά την περίοδο που καλύπτει η παρούσα έκθεση. Οι δραστηριότητες των διασυνοριακών συμπράξεων επικεντρώθηκαν κυρίως στην παροχή πληροφοριών σε άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες, και τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο και με τις δύο ομάδες ήταν η κοινωνική ασφάλιση, οι τοποθετήσεις προσωπικού και γενικές ερωτήσεις σχετικά με το EURES.
2.1.2.2Στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας του EURES
Το 2019 η Επιτροπή δρομολόγησε μια ολοκληρωμένη δράση: το «στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας του EURES» για τη συγχώνευση δύο υπό εξέλιξη προγραμμάτων επαγγελματικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» (YFEJ) και «Reactivate», και τη διασφάλιση της συνέχειας και της περαιτέρω ανάπτυξής τους στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος κινητικότητας. Ο γενικός σκοπός του στοχευμένου προγράμματος κινητικότητας είναι να βοηθήσει, αφενός, τα άτομα που αναζητούν εργασία από την ΕΕ / τον ΕΟΧ (ιδίως τους ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες) να βρουν θέση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή χώρα του ΕΟΧ, και, αφετέρου, τους εργοδότες (ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν δυσκολία ως προς την πλήρωσή τους, προσλαμβάνοντας εργαζομένους από άλλες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ. Επί του παρόντος, η δράση υλοποιείται από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία ως επικεφαλής χώρες. Λόγω της πανδημίας COVID-19, η υλοποίηση των διαφόρων έργων είχε επιβραδυνθεί το 2020 και το 2021.
2.1.2.3Παροχή συνδρομής μετά την πρόσληψη
Στόχος της παροχής συνδρομής μετά την πρόσληψη είναι να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση των μετακινούμενων εργαζομένων στις νέες τους θέσεις στο εξωτερικό. Οι χώρες του EURES εστίασαν στην παροχή ενημέρωσης σε εργαζομένους και εργοδότες πριν από την υπογραφή σύμβασης εργασίας. Συνολικά, 18 χώρες του EURES ανέφεραν ότι διοργάνωσαν δραστηριότητες μετά την πρόσληψη το 2020 και το 2021, ενώ 24 χώρες του EURES είχαν προγραμματίσει να υλοποιήσουν τις εν λόγω δραστηριότητες το 2022, με βάση τα προγράμματα εργασίας τους. Οι περισσότερες δραστηριότητες συνίσταντο στην παροχή πληροφόρησης και καθοδήγησης σχετικά με θέματα φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και στην παροχή καθοδήγησης σχετικά με την εξεύρεση στέγης, θέσεων εργασίας για τους/τις συζύγους και σχετικά με την εκπαίδευση των μελών της οικογένειάς τους. Ορισμένες χώρες του EURES προχωρούν ακόμα περισσότερο και επιδιώκουν να διατηρήσουν τους εισερχόμενους εργαζομένους προσφέροντάς τους δωρεάν μαθήματα γλώσσας, καθώς και ηλεκτρονική μάθηση με στόχο την εξεύρεση θέσεων εργασίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προώθηση της ένταξής τους.
2.1.2.4 Υποστήριξη για τους νέους — θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης
Οι δραστηριότητες που συνδέονται με θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης οι οποίες υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας σημείωσαν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. 19 χώρες του EURES ανέφεραν ότι διοργάνωσαν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στήριξη θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης το 2020, 16 χώρες του EURES διοργάνωσαν τέτοιες δραστηριότητες το 2021 και 21 χώρες του EURES σχεδίαζαν να διοργανώσουν τέτοιες δραστηριότητες το 2022, με βάση τα προγράμματα εργασίας τους. Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένες χώρες του EURES δεν παρέχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι επειδή δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών ΔΥΑ της χώρας και/ή οι πρακτικές αυτές δεν είναι συνήθεις στη χώρα τους.
Σε ορισμένες χώρες, οι προσφορές θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης ανταλλάσσονται μέσω της πύλης EURES, όπου προσφέρθηκαν συνολικά 212 726 θέσεις μαθητείας και 17 001 θέσεις πρακτικής άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.
2.1.3Πόροι και διακυβέρνηση
2.1.3.1Ανθρώπινοι πόροι
Το προσωπικό του EURES περιλαμβάνει συμβούλους που εργάζονται τόσο στις εθνικές ή περιφερειακές ΔΥΑ όσο και σε άλλους οργανισμούς-μέλη ή οργανισμούς-εταίρους του EURES. Συνολικά, ο αριθμός των μελών του προσωπικού του EURES έχει αυξηθεί κατά 13 %, ενώ ο αριθμός των ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) έχει μειωθεί κατά 11 % κατά την περίοδο αναφοράς, στοιχείο που υποδηλώνει ότι διατέθηκαν μεν περισσότεροι σύμβουλοι στις εργασίες του EURES, αλλά ότι συνολικά διατέθηκαν λιγότεροι πόροι στο EURES από άποψη ΙΠΑ. Στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2020 το προσωπικό του δικτύου EURES περιλάμβανε 2 122 μέλη (1 311 ΙΠΑ). Στο τέλος του 2021 ο αριθμός των ενεργών μελών του προσωπικού του EURES αυξήθηκε σε 2 421, αλλά ο αριθμός των ΙΠΑ μειώθηκε σε 1 100. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο αριθμός των ενεργών μελών του προσωπικού του EURES μειώθηκε ελαφρώς σε 2 405 και ο αριθμός των ΙΠΑ αυξήθηκε σε 1 163.
2.1.3.2Οικονομικοί πόροι
Η σύνθεση του προϋπολογισμού εργασίας των ΕΓΣ και το μέγεθός τους διαφέρουν μεταξύ των χωρών του EURES. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στα προγράμματα εργασίας των ΕΓΣ, 7 χώρες του EURES ανέφεραν ότι έλαβαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εννέα χώρες του EURES ανέφεραν ότι έλαβαν μόνο εθνική χρηματοδότηση και τέσσερις ανέφεραν ότι έλαβαν μόνο «άλλα» είδη χρηματοδότησης. Οι υπόλοιπες χώρες του EURES ανέφεραν ότι έλαβαν συνδυασμό χρηματοδότησης από διάφορες πηγές.
Επιπλέον, διατίθενται χρηματοδοτικοί πόροι για έργα που υλοποιούνται στις χώρες του EURES στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI (από το 2021 ο άξονας EURES έχει καταστεί σκέλος στο πλαίσιο του ΕΚΤ+), όπως για το στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας και τις διασυνοριακές συμπράξεις.
2.1.3.3Υποδομές πληροφορικής
Η πανδημία COVID-19 επέβαλε την ευρεία υιοθέτηση της εργασίας εξ αποστάσεως, η οποία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του EURES. Εκτός από την παροχή εξοπλισμού ΤΠ που επιτρέπει στο προσωπικό του EURES να εκτελεί το έργο του εξ αποστάσεως, οι χώρες του EURES εξασφάλισαν επίσης πρόσβαση σε σχετικό λογισμικό για διαδικτυακές συνεδριάσεις και εκδηλώσεις. Επίσης, αυξήθηκε η τάση αναζήτησης θέσεων εργασίας / εργαζομένων στο διαδίκτυο από τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες του EURES έχουν επενδύσει στην επικαιροποίηση των εθνικών τους πλατφορμών/ιστοτόπων και στη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Αυτό επιταχύνθηκε επίσης από τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλει ο κανονισμός για την ενιαία ψηφιακή πύλη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διαλειτουργικότητα της πύλης EURES με τις εθνικές πλατφόρμες EURES.
Στον τομέα της διαλειτουργικότητας, οι χώρες του EURES εξακολούθησαν να εργάζονται για τη βελτίωση των υποδομών πληροφορικής τους όσον αφορά τη διαβίβαση κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων στην πύλη EURES. Για την αντιστοίχιση των κενών θέσεων εργασίας με τα σχετικά βιογραφικά σημειώματα, οι απαιτήσεις χαρτογράφησης της ευρωπαϊκής ταξινόμησης δεξιοτήτων/ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων (ESCO) θα λειτουργήσουν ως καταλύτης. Σε ορισμένες χώρες του EURES ήταν απαραίτητες κάποιες περαιτέρω αλλαγές στις υποδομές πληροφορικής προκειμένου να διευκολυνθεί η διεύρυνση του δικτύου και να ευθυγραμμιστούν οι υποδομές πληροφορικής των νέων μελών και εταίρων του EURES (π.χ. Γερμανία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες και Πορτογαλία).
2.1.3.4Διακυβέρνηση και συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Η επέκταση του δικτύου EURES υπήρξε ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του δικτύου, εξ ου και οι συνεχείς προσπάθειες ενθάρρυνσης άλλων ενδιαφερόμενων μερών να συμμετάσχουν στο δίκτυο κατά την περίοδο αναφοράς. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 κατέστησε δύσκολη τη διατήρηση επαφών και την προσέλκυση επιπλέον μελών και εταίρων. Για αρκετούς μήνες ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις με φυσική παρουσία για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του EURES σε νέα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ επίσης οι προτεραιότητες των ΔΥΑ και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της απασχόλησης μετατοπίστηκαν ώστε να επικεντρωθούν σε άλλα καθήκοντα που τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας για την αντιμετώπιση των σημαντικών μεταβάσεων τις οποίες επέβαλε η πανδημία στην αγορά εργασίας. Μόλις άρθηκαν τα μέτρα στα μέσα του 2021, κατέστη ευκολότερη η επανέναρξη των επαφών με δυνητικά ενδιαφερόμενα μέρη.
2.1.3.5Επικοινωνία στις χώρες του EURES
Κατά την περίοδο αναφοράς, πραγματοποιήθηκαν 12 887 εκδηλώσεις, οι οποίες προσέγγισαν 537 696 άτομα. Το συνηθέστερο είδος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν ενημερωτικές εκδηλώσεις, ακολουθούμενες από μεικτές εκδηλώσεις (οι οποίες συνδύαζαν την ενημέρωση και την πρόσληψη προσωπικού) και εκδηλώσεις που αφορούσαν αμιγώς την πρόσληψη προσωπικού. Ο αριθμός των ατόμων που προσεγγίστηκαν από τα διάφορα είδη εκδηλώσεων ακολούθησε το ίδιο μοτίβο. Όσο περισσότερες ήταν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απήχηση, με εξαίρεση το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ορισμένες εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο διοργανώθηκαν σε συνεργασία με άλλα δίκτυα της ΕΕ που είναι παρόντα επιτόπου. Η συνεργασία με άλλα δίκτυα αποτέλεσε εποικοδομητικό τρόπο δημιουργίας συνεργειών· παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας είναι οι ενημερωτικές συναντήσεις που απευθύνονται σε φοιτητές και διοργανώνονται από κοινού με τα κέντρα EUROPE DIRECT και το EURODESK.
Κατά την περίοδο 2020-2022 η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κυρίως με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, LinkedIn και Twitter), η δε απήχηση του EURES στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε σε όλα τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης κατά την περίοδο αναφοράς. Οι δραστηριότητες επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν γενικές ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τις υπηρεσίες του EURES, καθώς και επικοινωνιακές προσπάθειες με στόχο συγκεκριμένες ομάδες ή τομείς (για παράδειγμα, η Νορβηγία διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις για νέους που αναζητούν εργασία και η Ρουμανία φιλοξένησε ενημερωτικές εκδηλώσεις για εποχικούς εργαζομένους). Όσον αφορά τις γενικές ενημερωτικές εκστρατείες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας συντόνισε το 2021 την εκστρατεία με τίτλο «#Rights4AllSeasons» (δικαιώματα για όλες τις εποχές), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δίκτυο EURES, την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, τις χώρες της ΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους, εστιάζοντας στις δραστηριότητες επιβολής της νομοθεσίας και ενημέρωσης στον γεωργικό τομέα. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, το ECO δρομολόγησε επίσης εκστρατεία αφιερωμένη στη νεολαία, με στόχο την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις υπηρεσίες του EURES που βρίσκονται στη διάθεσή τους εάν αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ.
2.1.3.6Παρακολούθηση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων
Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/170 της Επιτροπής, θεσπίστηκαν προδιαγραφές για μια ενιαία προσέγγιση συλλογής και ανάλυσης δεδομένων για την παρακολούθηση των επιδόσεων του δικτύου EURES. Το σύστημα μέτρησης των επιδόσεων του EURES το οποίο καθιερώθηκε το 2018 θέσπισε ένα ενοποιημένο σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο και διευκόλυνε τη συλλογή δεδομένων εντός όλων των μελών και εταίρων του EURES. Έκτοτε, τα ΕΓΣ παρέχουν στοιχεία σχετικά με πέντε «βασικούς δείκτες» και 11 «δείκτες δικτύου» κάθε έξι μήνες. Ως εκ τούτου, από τότε είναι πλέον δυνατή η σύγκριση και η συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων σε ολόκληρο το δίκτυο.
Εκτός του συστήματος μέτρησης των επιδόσεων, ο κύκλος προγραμματισμού (δηλαδή, τα προγράμματα εργασίας όλων των χωρών του EURES) αποτελεί το κύριο εργαλείο παρακολούθησης για τις ετήσιες δραστηριότητες των χωρών του EURES. Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1256 της Επιτροπής θεσπίστηκαν οι ρυθμίσεις και τα πρότυπα που θα χρησιμοποιούνται στον κύκλο προγραμματισμού. Κάθε ΕΓΣ γνωστοποιεί τα προϊόντα και τα αποτελέσματα του εθνικού δικτύου EURES στο πλαίσιο μιας ετήσιας εθνικής έκθεσης δραστηριοτήτων έναντι των στόχων που καθορίζονται στο εθνικό πρόγραμμα εργασίας.
2.2Δραστηριότητες οριζόντιας στήριξης από το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού του EURES
2.2.1Στήριξη σε θέματα συντονισμού και διακυβέρνησης
Η εντολή του ECO είναι να επιβλέπει και να διευκολύνει τα διάφορα στάδια του κύκλου προγραμματισμού και να συντονίζει τον προγραμματισμό των ΕΓΣ. Όπως απαιτείται από το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1149, η λειτουργία του ECO μεταβιβάστηκε από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας τον Μάιο του 2021.
Η ομάδα συντονισμού του EURES (ECG) είναι η δομή διακυβέρνησης του κύριου φόρουμ που υποστηρίζει το δίκτυο EURES κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του. Συνεδριάζει ανά τακτά διαστήματα καθώς και σε ad hoc βάση για να κατευθύνει τις δραστηριότητες του δικτύου, να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση, να παρουσιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να ανταλλάξει πληροφορίες και ορθές πρακτικές. Στις συνεδριάσεις αυτές συμμετέχουν όλα τα ΕΓΣ, η Επιτροπή και το ECO. Κατά την περίοδο αναφοράς πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις της ECG.
2.2.2Λειτουργία και ανάπτυξη της πύλης EURES και της συναφούς υποστήριξης ΤΠ
Με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, η τελευταία κατέστη ο ιδιοκτήτης του συστήματος της πύλης EURES. Η Επιτροπή εξακολουθεί να διαχειρίζεται την τεχνική ανάπτυξη και τη συντήρηση της πύλης, σύμφωνα με τον κανονισμό για το EURES.
Η εισαγωγή λειτουργίας αυτοματοποιημένης αντιστοίχισης στην πύλη EURES (όπως απαιτείται από τον κανονισμό για το EURES) αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση της ESCO από τις χώρες του EURES ή, εναλλακτικά, για τη χαρτογράφηση των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης σύμφωνα με την ESCO. Ενώ στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχει ολοκληρωθεί αυτή η χαρτογράφηση, ορισμένες χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία χαρτογράφησης ή υιοθέτησης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παρέχει στήριξη για τη διασφάλιση της ποιότητας της χαρτογράφησης.
Επιπλέον, το ECO συνέχισε να διενεργεί έρευνες ικανοποίησης πελατών στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της εμπειρίας των χρηστών στην πύλη. Παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση της ικανοποίησης των χρηστών, καθώς το 80 % των χρηστών που απάντησαν στην έρευνα ήταν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της πύλης EURES, έναντι 95 % κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.
Η βελτίωση της φιλικότητας της πύλης EURES προς τον χρήστη αποτέλεσε βασική σύσταση που διατυπώθηκε στην εκ των υστέρων αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, το ECO συνέχισε να υλοποιεί αλλαγές στην πύλη EURES για να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση (π.χ. βελτιώσεις στα φίλτρα και στο μενού), αλλά τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω.
Από το 2011 το ECO διαχειρίζεται την πλατφόρμα «Ευρωπαϊκές (διαδικτυακές) ημερίδες για την απασχόληση» [E(O)JD] και υποστηρίζει τη διοργάνωση ημερίδων για την απασχόληση και εκδηλώσεων πρόσληψης προσωπικού. Κατά την περίοδο αναφοράς, οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κυρίως διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, μολονότι ορισμένες πραγματοποιήθηκαν σε υβριδική μορφή. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ανέλαβε τη διοργάνωση των ευρωπαϊκών (διαδικτυακών) ημερίδων για την απασχόληση από τον Απρίλιο του 2021 και διέθεσε 700 000 EUR για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας προϋπολόγισε 400 000 EUR για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών (διαδικτυακών) ημερίδων για την απασχόληση. Διοργανώθηκαν συνολικά 75 εκδηλώσεις, έναντι 65 κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.
2.2.3Κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη
Τον Ιανουάριο του 2022 εγκαινιάστηκε μια νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης EURES για το προσωπικό του EURES και εισήχθησαν νέα προγράμματα κατάρτισης για την κάλυψη των νέων αναγκών κατάρτισης.
Η βασική κατάρτιση εξακολούθησε να παρέχεται σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας δυνατή την προσέγγιση της εθνικής προοπτικής και ιδίως του τρόπου με τον οποίο είναι διαρθρωμένο το EURES σε κάθε οργανισμό/χώρα και παρέχει βασικές γνώσεις σχετικά με το EURES και τα διαθέσιμα εργαλεία του. Ακολουθεί μια φάση ενοποίησης, η οποία εισάγει την ευρωπαϊκή προοπτική στα προγράμματα κατάρτισης και αποτελείται από τρεις διαδοχικές μαθησιακές συνιστώσες: εργαλείο αυτοαξιολόγησης και κίνητρα· διαδικτυακό/επιτόπιο εργαστήριο μάθησης και δικτύωσης· εικονικές ενότητες. Τέλος, η Ακαδημία EURES διευρύνει τις ειδικές γνώσεις του προσωπικού του EURES μέσω εικονικής και διά ζώσης κατάρτισης, καθώς και μέσω δραστηριοτήτων δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων και εργαστηρίων. Τα προγράμματα κατάρτισης καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κατάρτιση σχετικά με τη χαρτογράφηση ESCO, οι υπηρεσίες προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες, τα εργαλεία επικοινωνίας και η πύλη EURES. Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022 διοργανώθηκαν 83 συνεδρίες κατάρτισης τις οποίες παρακολούθησαν 2 674 εργαζόμενοι του EURES.
Συνέχισε να παρέχεται υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για όλους τους χρήστες της πύλης EURES και τις υπηρεσίες της (π.χ. άτομα που αναζητούν εργασία, εργοδότες, προσωπικό των μελών και εταίρων του EURES, ΕΓΣ και επισκέπτες). Στο πλαίσιο της υπηρεσίας αυτής παρέχονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στην πύλη EURES, συμπεριλαμβανομένου του extranet, καθώς και με την επαγγελματική κινητικότητα εν γένει. Η υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης του EURES διεκπεραίωσε 23 678 ερωτήματα χρηστών κατά την περίοδο αναφοράς, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, κατά την οποία διεκπεραιώθηκαν 61 779 ερωτήματα χρηστών.
2.2.4Δικτύωση, ανταλλαγή ορθών πρακτικών και αμοιβαία μάθηση
Η δικτύωση, η αμοιβαία μάθηση και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών εξακολούθησαν να διευκολύνονται στο πλαίσιο του δικτύου EURES. Κατά την περίοδο αναφοράς αναπτύχθηκε μια νέα έκδοση του extranet του EURES. Αυτή είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη του προσωπικού που συμμετέχουν στο δίκτυο EURES. Η νέα έκδοση του extranet περιέχει βάση γνώσεων, αποθετήριο εγγράφων και διάφορα άλλα πρακτικά εργαλεία και βοηθητικά προγράμματα, αλλά έχει καταστεί ασφαλέστερη και φιλικότερη προς τον χρήστη.
Εκτός από τις τακτικές συνεδριάσεις της ECG, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αμοιβαίας μάθησης και ομάδες εργασίας με εκπροσώπους από όλες τις χώρες του EURES. Κατά την περίοδο αναφοράς διοργανώθηκαν πέντε εκδηλώσεις αμοιβαίας μάθησης: μία για τις ευρωπαϊκές (διαδικτυακές) ημερίδες για την απασχόληση, δύο για τον κύκλο προγραμματισμού και δύο για το σύστημα μέτρησης των επιδόσεων.
2.2.5Δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας
Το δίκτυο EURES καθόρισε μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική κατά την περίοδο αναφοράς, για την οποία η υλοποίηση από τα ΕΓΣ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με τη νέα αυτή στρατηγική, ο σκοπός είναι να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες του EURES μέσω δύο βασικών επικοινωνιακών στόχων: 1) να βελτιωθεί και να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και η αντίληψη για την εικόνα του EURES, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης νέου φυλλαδίου που θα δίνει στην εικόνα του EURES μια ολιστική παρουσίαση και αίσθηση και 2) να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η πιο ενεργός συνεργασία μεταξύ των μελών και των εταίρων του EURES, του ECO, των ΕΓΣ, της Επιτροπής και των ενδιαφερόμενων μερών εκτός του δικτύου. Καταρτίστηκε έγγραφο καθοδήγησης για τα ΕΓΣ με σκοπό τη στήριξη της εφαρμογής της πλήρους στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, ενώ προσφέρθηκε επίσης άμεση στήριξη από την ομάδα επικοινωνίας του ECO προς τα ΕΓΣ.
Το ECO διεξάγει εκτεταμένες δραστηριότητες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λογαριασμών του EURES στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 316 926 ακολούθους στο Facebook, 42 636 στο Twitter, 6 390 στο Instagram (από την έναρξη λειτουργίας του το 2021), 73 008 στο LinkedIn, καθώς και 9 000 συνδρομητές και 25 βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στο YouTube. Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν πάνω από 90 ειδησεογραφικά άρθρα στην πύλη EURES κατά την περίοδο αναφοράς, ενώ επίσης διανέμονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ενημερωτικά δελτία σε μηνιαία βάση.
Τα ΕΓΣ του EURES και τα μέλη και οι εταίροι που έγιναν δεκτοί προστέθηκαν στον χάρτη «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά μου» που φιλοξενεί η Επιτροπή. Ο χάρτης αυτός είναι ένα εργαλείο για τον εντοπισμό των κέντρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιφέρεια και για την ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν. Το επόμενο βήμα είναι να προστεθούν τα τοπικά σημεία εξυπηρέτησης, οι σύμβουλοι EURES.
2.2.6Ανάλυση γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού για το EURES, η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εντολής της να αναλύει τις τάσεις της γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας, έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ (το 2020 και το 2021), στις οποίες περιέχονται βασικά στοιχεία σχετικά με τις ροές και τα πρότυπα της εργασιακής κινητικότητας στις χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των μετακινούμενων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, καθώς και στη διάσταση του φύλου. Επιπλέον, με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τα ΕΓΣ, καθώς και ανάλυση της ευρωπαϊκής έρευνας για το εργατικό δυναμικό, δημοσιεύθηκαν δύο εκθέσεις μελετών σχετικά με τα πλεονάσματα και τις ελλείψεις το 2020 και το 2021.
2.2.7Ανάπτυξη κατάλληλης δομής συνεργασίας και αντιστάθμισης προσφοράς για θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, το ECO δεν κατέβαλε πρόσθετες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της δομής συνεργασίας και αντιστάθμισης για τις θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης, παρόλο που επρόκειτο για σύσταση που είχε διατυπωθεί στην προηγούμενη έκθεση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προτεραιότητα της επιχειρησιακής συνέχειας κατά τη μετάβαση του ECO στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Επιπλέον, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σε πολλές χώρες για τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της δομής αντιστάθμισης για τις θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης.
2.2.8Οικονομικοί πόροι
Μετά τη μεταβίβαση της λειτουργίας του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του EURES προέρχεται από διαφορετικές χρηματοδοτικές ροές, και το σύνολο της οριζόντιας στήριξης αποτελεί πλέον μέρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας. Δεδομένου ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας πραγματοποιήθηκε σταδιακά, δεν χρηματοδοτήθηκαν όλες οι δραστηριότητες από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Αυτό επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας να διαθέσει σχετικά χαμηλότερο προϋπολογισμό για τις δραστηριότητες του EURES σε σύγκριση με το 2022. Το 2021 διατέθηκαν 7,5 εκατ. EUR από αυτήν τη γραμμή του προϋπολογισμού, ποσό που αυξήθηκε σε 9,9 εκατ. EUR το 2022.
3ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ
Το παρόν κεφάλαιο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι κύριες αλλαγές που επήλθαν με τον νέο κανονισμό για το EURES σε σύγκριση με την προηγούμενη νομική βάση. Οι αλλαγές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη διαβίβαση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν, όλων των βιογραφικών σημειωμάτων για τα οποία έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους τα άτομα που αναζητούν εργασία, την κωδικοποίηση των κενών θέσεων εργασίας και των βιογραφικών σημειωμάτων με την ευρωπαϊκή ταξινόμηση, τη διεύρυνση του δικτύου EURES σε νέα μέλη και εταίρους, και τη μετάδοση προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης που υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Η ανάλυση στην παρούσα ενότητα βασίζεται σε δεδομένα τα οποία ελήφθησαν απευθείας από τα ΕΓΣ σε έρευνα και κατάλογο ελέγχου που διανεμήθηκαν για τους σκοπούς της παρούσας διετούς έκθεσης, και συμπληρώνεται από άλλες πηγές πληροφοριών που διατέθηκαν από το ECO. Καθεμία από τις κατωτέρω υποενότητες εξετάζει διαφορετικές πτυχές της εφαρμογής του κανονισμού για το EURES και ξεκινά με συνοπτικό πίνακα στον οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του καταλόγου ελέγχου υλοποίησης που διανεμήθηκε (βλ. το υπόμνημα κατωτέρω). Η Επιτροπή θα αναλύσει περαιτέρω τη συμμόρφωση των κρατών μελών με όλες τις απαιτήσεις του κανονισμού και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο.
Υπόμνημα των συνοπτικών πινάκων:
*Τα δεδομένα αναφέρονται ως μη διαθέσιμα
από το ΕΓΣ ή δεν υποβλήθηκαν δεδομένα.
3.1Σύνθεση του δικτύου και οργανωτικά ζητήματα
3.1.1Εφαρμογή
Όλες οι χώρες του EURES έχουν ορίσει ΕΓΣ και εκπροσώπους στην ευρωπαϊκή ομάδα συντονισμού, καθώς και ΔΥΑ ως μέλη του EURES. Μόνο ορισμένες επιμέρους δράσεις δεν θεωρούνται πλήρως ολοκληρωμένες για την Ελβετία και την Κροατία όσον αφορά το άρθρο 10.
3.1.2Προκλήσεις
Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένη πρόκληση από τις χώρες του EURES σχετικά με αυτό το σύνολο απαιτήσεων.
3.2Διακυβέρνηση και αλληλεπίδραση με οργανισμούς εκτός του δικτύου EURES
3.2.1Εφαρμογή
Από το 2020 έως το 2022 σχεδόν όλες οι χώρες του EURES έλαβαν διάφορα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με σειρά ενδιαφερόμενων φορέων, αρμόδιων αρχών και ενωσιακών υπηρεσιών πληροφόρησης και παροχής συμβουλών. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 κατέστησε δύσκολη τη διατήρηση των τακτικών επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η πανδημία έχει καταδείξει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των δομών και των δικτύων διακυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι σύμβουλοι EURES επέδειξαν ανθεκτικότητα και ευελιξία, καθώς προσαρμόστηκαν γρήγορα στον διαδικτυακό τρόπο εργασίας και στη μετατόπιση των προτεραιοτήτων στα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παροχής συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα για τη νόσο COVID-19 στους εργοδότες και στα άτομα που αναζητούν εργασία, με βάση τις συνεχώς μεταβαλλόμενες πληροφορίες.
Το EURES αποδείχθηκε επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο σε διασυνοριακές περιοχές όπου οι εργοδότες και τα άτομα που αναζητούν εργασία είχαν επείγουσες ανάγκες ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα για τη νόσο COVID-19. Για παράδειγμα, ορισμένοι σύμβουλοι EURES συμμετείχαν σε περιφερειακές ομάδες εργασίας για τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας. Τα ΕΓΣ ανέφεραν ότι, μολονότι η περίοδος αυτή ήταν δύσκολη, ενισχύθηκαν οι δεσμοί με άλλα μέρη (π.χ. διοίκηση, εμπορικά επιμελητήρια, εργαζομένους και επιχειρήσεις).
3.2.2Προκλήσεις
Όπως και νωρίτερα, οι μείζονες προκλήσεις τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι χώρες του EURES είναι εμπόδια που συνδέονται με την επικοινωνία με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία επιδεινώθηκαν από την πανδημία κατά την περίοδο αναφοράς (βλ. ενότητα ανωτέρω).
3.3Διεύρυνση του δικτύου
3.3.1Εφαρμογή
Έως το τέλος της περιόδου αναφοράς, 27 χώρες του EURES είχαν ενημερώσει την Επιτροπή ότι έχουν θεσπίσει σύστημα εισδοχής για τα μέλη και τους εταίρους, ενώ επτά βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής του. Μολονότι οι περισσότερες χώρες του EURES συνέχισαν να εργάζονται για τη διεύρυνση του δικτύου EURES, ορισμένες από αυτές δεν μπόρεσαν να αναγάγουν την προσπάθεια αυτή σε προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στο τέλος αυτής της περιόδου αναφοράς, το δίκτυο EURES έκανε δεκτά 26 μέλη από τον ιδιωτικό τομέα και 62 εταίρους επί συνόλου 238 δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Μολονότι οι περισσότερες χώρες είχαν ήδη θεσπίσει συστήματα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των μελών και των εταίρων του EURES, σε ορισμένες χώρες απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά.
3.3.2Προκλήσεις
Η αύξηση του αριθμού των νέων μελών και εταίρων ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη. Η τάση αυτή είχε ήδη επισημανθεί στην προηγούμενη διετή έκθεση και ήταν ακόμη πιο σημαντική κατά την τρέχουσα περίοδο αναφοράς λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία ανάγκασε τα ΕΓΣ να δώσουν προτεραιότητα σε άλλα καθήκοντα. Ορισμένες χώρες πρόσθεσαν επιπλέον απαιτήσεις για την αποδοχή οργανισμών ως μελών ή εταίρων του EURES, αλλά οι απαιτήσεις αυτές ενδέχεται να εμποδίσουν την ανάπτυξη του δικτύου EURES.
3.4Ανταλλαγές κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων
3.4.1Εφαρμογή
Οι διατάξεις του άρθρου 17 παράγραφος 1 του κανονισμού για το EURES ορίζουν ότι οι χώρες θα πρέπει να διαβιβάζουν στην πύλη EURES όλες τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιοποιούνται και όλες τις αιτήσεις εργασίας / τα βιογραφικά σημειώματα εφόσον ο εργαζόμενος έχει συναινέσει στην κοινοποίηση των πληροφοριών και στο EURES. Έως το τέλος της περιόδου αναφοράς, όλες οι χώρες του EURES είχαν δημιουργήσει συστήματα σε εθνικό επίπεδο για τη διαβίβαση κενών θέσεων εργασίας στην πύλη EURES. Όσον αφορά τα βιογραφικά σημειώματα, 28 χώρες του EURES δημιούργησαν / είχαν δημιουργήσει συστήματα σε εθνικό επίπεδο ώστε να καταστεί δυνατή η διαβίβασή τους στην πύλη EURES μέσω ενός ενιαίου συντονισμένου διαύλου.
Η υιοθέτηση ή η χαρτογράφηση της ESCO στα καθιερωμένα εθνικά συστήματα ταξινόμησης και η διαβίβαση των βιογραφικών σημειωμάτων και των κενών θέσεων εργασίας στον συμφωνημένο μορφότυπο βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μετά την τελευταία έκθεση, οι περισσότερες χώρες του EURES κατέβαλαν προσπάθειες για τη χαρτογράφηση ή την υιοθέτηση της ESCO. Τον Ιούνιο του 2022 18 χώρες του EURES είχαν ήδη χαρτογραφήσει την ESCO στα εθνικά τους συστήματα ταξινόμησης. Τέσσερις ακόμη χώρες του EURES είχαν ήδη υιοθετήσει την ESCO. Τρεις χώρες του EURES είχαν υλοποιήσει τη χαρτογράφηση ESCO στα εθνικά τους πλαίσια δεξιοτήτων. Άλλες τέσσερις χώρες του EURES την είχαν ήδη υιοθετήσει.
3.4.2Προκλήσεις
Όσον αφορά τις διαδικασίες υιοθέτησης/χαρτογράφησης της ESCO, δεν ήταν ακόμη όλες οι χώρες του EURES σε θέση να εκπληρώσουν τη νομική τους υποχρέωση. Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στην εκτελεστική απόφαση 2018/1021 για τη μορφοποίηση των πινάκων αντιστοίχισης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να καταστεί δυνατή η διαλειτουργικότητα εντός της κοινής πλατφόρμας ΤΠ του EURES. Η ποιότητα των καθιερωμένων χαρτογραφήσεων (μεταξύ των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης και της ESCO) ποικίλλει από χώρα σε χώρα και θα υπόκειται σε επανεξέταση. Η ορθή χρήση των προβλεπόμενων σχέσεων χαρτογράφησης αποτελεί πηγή ανησυχίας όσον αφορά την ομοιογένεια και τη συνέπεια, δεδομένου ότι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας χαρτογράφησης είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή της αυτοματοποιημένης αντιστοίχισης στην πύλη.
Όσον αφορά τη διαβίβαση βιογραφικών σημειωμάτων στην πύλη EURES, τα ΕΓΣ που δεν είχαν ακόμη υλοποιήσει τη διαβίβαση αυτήν επισήμαναν ότι αυτό οφείλεται συχνά σε ζητήματα ΤΠ σε εθνικό επίπεδο. Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των βιογραφικών σημειωμάτων και των κενών θέσεων εργασίας που διαβιβάστηκαν στην πύλη EURES, φαίνεται ότι ο όγκος, ιδίως για τα βιογραφικά σημειώματα που διαβιβάζονται από ορισμένα από τα ΕΓΣ, παραμένει χαμηλός.
3.5Υπηρεσίες υποστήριξης
3.5.1Εφαρμογή
Όλες οι χώρες του EURES ανέφεραν τις δραστηριότητες και τα μέτρα που λαμβάνουν για να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης για τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες μέσω της εθνικής τους ΔΥΑ. Στον τομέα της παροχής βοήθειας και πληροφοριών για εργαζομένους και εργοδότες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής και χρήσης της πύλης EURES, όλες οι χώρες του EURES διασφάλισαν ότι οι οργανισμοί που έγιναν πρόσφατα δεκτοί στο δίκτυο συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις όταν εντάχθηκαν στο δίκτυο. Αυτό ίσχυε επίσης για την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με την πύλη EURES, συμπεριλαμβανομένης της βάσης δεδομένων βιογραφικών σημειωμάτων, και σχετικά με το δίκτυο EURES, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας των σχετικών μελών και εταίρων του EURES σε εθνικό επίπεδο.
Οι υπηρεσίες υποστήριξης σε διασυνοριακές περιοχές παρέχονται επίσης μέσω των μελών και των εταίρων του EURES. Κατά την τρέχουσα περίοδο αναφοράς, ο αριθμός των χωρών του EURES που παρείχαν πληροφορίες σε διασυνοριακούς εργαζομένους αυξήθηκε από 14 σε 20, στοιχείο που συνάδει με μία από τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του EURES.
Σύμφωνα με τον κανονισμό για το EURES, 24 χώρες του EURES προσδιόρισαν ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας με σκοπό την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για τα άτομα που αναζητούν εργασία, τη βελτίωση της αντιστοίχισης προσφοράς και ζήτησης εργασίας και την παροχή βοήθειας για την αναζήτηση εργασίας στα άτομα που αναζητούν εργασία με βάση τα εν λόγω μέτρα. Ορισμένες εξασφάλισαν επίσης ότι τα εν λόγω μέτρα δεν περιορίζονται πλέον στη βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση εργασίας στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους. Δύο άλλες χώρες του EURES βρίσκονταν ακόμη στη διαδικασία δημιουργίας της δυνατότητας παροχής αυτής της βοήθειας.
3.5.2Προκλήσεις
Πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν δυσκολίες στη σύνδεση με την πύλη (π.χ. μέθοδοι σύνδεσης με κωδικό QR που δεν υποστηρίζονται σε κάθε χώρα), ενώ ορισμένες περιστασιακές διακοπές της λειτουργίας της πύλης επισημάνθηκαν επίσης ως ευκαιρίες βελτίωσης της πρόσβασης στην πύλη.
3.6Ανταλλαγή πληροφοριών, προγραμματισμός και μέτρηση των επιδόσεων
3.6.1Εφαρμογή
Στην έρευνα, όλες οι χώρες του EURES εκτός από μία ανέφεραν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας τους (συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων και των πλεονασμάτων). Ο βαθμός στον οποίο πραγματοποιείται η ανάλυση ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Οι κύριοι φορείς που διενεργούν αυτήν την ανάλυση της αγοράς εργασίας είναι, για παράδειγμα, οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες ή οι στατιστικές υπηρεσίες των ΔΥΑ. Η συλλογή των απαραίτητων δεδομένων πραγματοποιείται συχνά με χρήση των υποδειγμάτων και των μορφοτύπων που παρέχει το ECO. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες που συλλέγονται και αναλύονται κοινοποιούνται με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αναφόρτωσή τους στην πύλη EURES μαζί με την υποβολή των εκθέσεων δραστηριοτήτων.
Όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες, τα ΕΓΣ συλλέγουν και κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές χρησιμοποιώντας το σύστημα μέτρησης των επιδόσεων, καθώς και τα προγράμματα εργασίας και τις εκθέσεις δραστηριοτήτων του κύκλου προγραμματισμού. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη δομή του μοντέλου διακυβέρνησής τους, τα προσόντα και τον αριθμό του προσωπικού του EURES, καθώς και τους τομείς δραστηριότητάς τους. Κοινοποιούνται επίσης τα στοιχεία των νέων μελών και εταίρων. Επιπλέον, αρκετές χώρες του EURES ανέφεραν ότι διεξάγουν έρευνες ικανοποίησης πελατών προκειμένου να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις υπηρεσίες και τις εκδηλώσεις τους.
3.6.2Προκλήσεις
Ορισμένες χώρες του EURES ανέφεραν προβλήματα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και την υποβολή εκθέσεων τόσο για το σύστημα μέτρησης των επιδόσεων όσο και για τον κύκλο προγραμματισμού, επισημαίνοντας τον φόρτο εργασίας που συνδέεται με τις εν λόγω εκθέσεις. Στην περίπτωση ορισμένων από τους μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων, τα ΕΓΣ παρείχαν κατά προσέγγιση δεδομένα (π.χ. αριθμός επαφών, αριθμός πραγματικών τοποθετήσεων, χρόνος απόκρισης) λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων. Ωστόσο, ελήφθησαν μέτρα για τη βελτίωση των εσωτερικών συστημάτων ΤΠ.
3.7Συστάσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς
Η διετής έκθεση για την περίοδο 2018-2020 προσδιόρισε ορισμένες δράσεις ως προτεραιότητες για την τρέχουσα περίοδο αναφοράς. Η παρούσα ενότητα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αυτές εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο 2020-2022 και περιγράφει εν συντομία την πρόοδο που σημειώθηκε.
|
Αριθ. 1 Επανεκκίνηση του EURES
Προκειμένου να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες του EURES μετά την άρση των περιορισμών που είχε επιβάλει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα ΕΓΣ συνέβαλαν στην ενημέρωση σχετικά με το EURES και τις δραστηριότητές του μέσω της εκστρατείας με τίτλο «#EURESmovingforward» την οποία ανέπτυξε το ECO. Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και αποσκοπούσε στην ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη του EURES και τις δραστηριότητές του.
Αριθ. 2 Διεύρυνση του δικτύου
Όπως αναφέρεται στην ενότητα
3.3.1
, όλες οι χώρες του EURES, εκτός από δύο, έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία ενός συστήματος εισδοχής νέων μελών και εταίρων. Οι περισσότερες χώρες του EURES επιδιώκουν ενεργά να διευρύνουν το εθνικό τους δίκτυο EURES.
Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική συνέβαλε στις προσπάθειες επιτάχυνσης της επέκτασης του δικτύου EURES. Επιπλέον, το ECO συμπλήρωσε τον οδηγό για την επέκταση του δικτύου με σκοπό να συνδράμει τα ΕΓΣ στις προσπάθειές τους.
Αριθ. 3 Διαλειτουργικότητα και εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής
Στο τέλος της περιόδου αναφοράς, τον Ιούνιο του 2022, 22 χώρες του EURES είχαν συνδεθεί με τον ενιαίο συντονισμένο δίαυλο και ακόμα 7 χώρες του EURES βρίσκονταν σε διαδικασία δημιουργίας της απαραίτητης σύνδεσης. (11 το 2020). Με άλλα λόγια, 29 χώρες του EURES είτε είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία είτε εργάζονταν για την υλοποίησή της, σε σύγκριση με 23 κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.
Οι περισσότερες χώρες του EURES έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη χαρτογράφηση και την υιοθέτηση της ESCO. Η τελευταία διετής έκθεση ανέφερε ότι 16 χώρες του EURES (εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου) συμμορφώνονταν με την εκτελεστική πράξη βάσει του άρθρου 17 παράγραφος 8 του κανονισμού για το EURES και ότι ακόμα πέντε χώρες του EURES συμμορφώνονταν εν μέρει. Σήμερα, ο αριθμός των συμμορφούμενων χωρών του EURES έχει αυξηθεί σε 24. Όσον αφορά την ανταλλαγή βιογραφικών σημειωμάτων και κενών θέσεων εργασίας μέσω του ενιαίου συντονισμένου διαύλου, ο αριθμός των βιογραφικών σημειωμάτων που ανταλλάσσουν ορισμένες χώρες του EURES παραμένει χαμηλός.
Αριθ. 4 Ανάπτυξη των υπηρεσιών του EURES
Όπως αναφέρεται στην ενότητα
3.6.1
, καθεμία από τις χώρες του EURES συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας της. Παρότι ο βαθμός λεπτομέρειας και τα συγκεκριμένα δεδομένα που ανταλλάσσονται διαφέρουν για κάθε χώρα, όλο και περισσότερες χώρες ανταλλάσσουν τα δεδομένα αυτά με αυξανόμενο βάθος, στοιχείο που συνέβαλε στη μόχλευση των δραστηριοτήτων και των στόχων του EURES.
|
4Εφαρμογή του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού
Στο παρόν τμήμα παρέχεται επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ του κανονισμού για το EURES, όπως απαιτείται βάσει του άρθρου 33 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού για το EURES, με την εφαρμογή της ίδιας χρωματικής κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται στο τμήμα 3.
4.1Απαιτήσεις βάσει του κανονισμού
|
Τομείς δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού γραφείου συντονισμού
|
Κατάσταση
|
|
Παροχή δραστηριοτήτων οριζόντιας στήριξης προς όφελος του δικτύου EURES
|
V
|
|
Προπαρασκευή για την εφαρμογή του κανονισμού για το EURES
|
V
|
|
Διευκόλυνση της δικτύωσης, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών (άρθρο 8)
|
V
|
|
Δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με το δίκτυο EURES (άρθρα 1–8)
|
V
|
|
Παροχή προγράμματος κατάρτισης για τα ΕΓΣ και τα μέλη / τους εταίρους του EURES (άρθρο 8)
|
V
|
|
Στήριξη της διεύρυνσης του δικτύου και των συστημάτων εισδοχής (άρθρα 3 – 7 – 11)
|
V
|
|
Κύκλος προγραμματισμού και ανταλλαγή πληροφοριών για την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης κοινής ανάλυσης
|
V
|
|
Ανάπτυξη και λειτουργία της πύλης EURES (συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης) και της πλατφόρμας διαλειτουργικότητας
|
V
|
|
Μέτρηση των επιδόσεων και παρακολούθηση της προόδου
|
V
|
|
Διαχείριση και διάλογος σε επίπεδο ΕΕ
|
V
|
4.2Εφαρμογή
Εκτός από τη μετάβαση του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας κατά την περίοδο αναφοράς, το ECO συνέχισε να παρέχει οριζόντια στήριξη στο δίκτυο EURES, και ειδικότερα:
·Παροχή της απαραίτητης καθοδήγησης σε θέματα υλοποίησης στους οργανισμούς του EURES σε εθνικό επίπεδο, π.χ. κατάρτιση, εκδηλώσεις αμοιβαίας μάθησης, συναντήσεις συντονισμού και ομάδες εργασίας.
·Υποστήριξη σε θέματα δικτύωσης και μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης εκδηλώσεων αμοιβαίας μάθησης για διάφορα θέματα και της στήριξης της δικτύωσης και των διμερών συζητήσεων στο πλαίσιο των ετήσιων εργαστηρίων με θέμα τον κύκλο προγραμματισμού. Επιπλέον, το extranet του EURES ανανεώθηκε πλήρως προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των ειδικών πόρων και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη δικτύωση μεταξύ των ΕΓΣ.
·Παροχή δραστηριοτήτων κατάρτισης στα μέλη και στους εταίρους του EURES. Τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τα ΕΓΣ αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία προσαρμοσμένης κατάρτισης σε θέματα για τα οποία επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις.
·Αύξηση της αναγνωρισιμότητας του EURES μέσω δραστηριοτήτων ενημέρωσης και επικοινωνίας και με την παροχή επικοινωνιακής υποστήριξης στις χώρες του EURES. Το ECO ηγήθηκε των επικοινωνιακών προσπαθειών και θέσπισε μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική το 2021 για τη βελτίωση της εικόνας και της προβολής του EURES τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά (όπως συνιστάται στην εκ των υστέρων αξιολόγηση).
·Υποστήριξη για τη διεύρυνση του δικτύου μέσω εκδηλώσεων αμοιβαίας μάθησης, συνεδριών κατάρτισης, συζητήσεων στις συνεδριάσεις της ECG, καθώς και με τη σύσταση σχετικής ομάδας εργασίας με την εντολή να καταρτίσει σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και εργαλειοθήκης για το σύστημα εισδοχής, τη διαδικασία εισδοχής, την υποδοχή νέων μελών και εταίρων και την εργασία στο πλαίσιο ενός διευρυμένου δικτύου EURES.
·Βελτίωση της πύλης EURES μέσω επικαιροποιήσεων με στόχο την αύξηση της φιλικότητάς της προς τον χρήστη, της ασφάλειας και της προσαρμοστικότητάς της (κατ’ εφαρμογή μιας σύστασης που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της εκ των υστέρων αξιολόγησης). Ωστόσο, η υλοποίηση της αυτοματοποιημένης αντιστοίχισης και η δημιουργία της αναγκαίας τεχνικής υποδομής υστερούν. Οι εργασίες αυτές απαιτούνται ώστε τα μέλη και οι εταίροι του EURES να έχουν άμεση πρόσβαση στις κενές θέσεις εργασίας και στα βιογραφικά σημειώματα του EURES μέσω των δικών τους πλατφορμών.
·Παροχή καθοδήγησης στις χώρες του EURES που διαβίβασαν προσφορές για θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης στην πύλη EURES.
4.3Προκλήσεις
Η σταδιακή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ξεκίνησε παράλληλα με την πρώτη περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2020. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας εμπόδισε τις ομάδες να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση όπως είχε προγραμματιστεί. Δεδομένου ότι κανένα από τα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής από το ECO δεν μετέβη στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, ήταν σημαντικό να διοργανωθεί διεξοδική μεταφορά γνώσεων. Οι δύο ομάδες είχαν προγραμματίσει ότι τα μέλη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας θα παρακολουθούσαν διά ζώσης την ομάδα που εργαζόταν στο ECO εντός της Επιτροπής για αρκετούς μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια και να εξοικειωθούν με τα καθήκοντα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό εξαιτίας των περιορισμών λόγω της νόσου COVID-19. Οι ομάδες χρειάστηκε να οργανώσουν την ψηφιακή ένταξη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, η δε πρόσθετη πολυπλοκότητα την οποία προκάλεσε η κατάσταση της πανδημίας και η αδυναμία συγκέντρωσης των ομάδων διά ζώσης απαίτησε πολύ χρόνο και πόρους τόσο για την Επιτροπή όσο και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Στο τέλος της περιόδου αναφοράς, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας δήλωσε εξοικειωμένη με τα καθήκοντά της όσον αφορά το ECO και ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η μετάβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
4.4Συστάσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς
Στη δεύτερη διετή έκθεση του EURES για την περίοδο 2018-2020 επισημάνθηκαν ορισμένες δράσεις ως προτεραιότητες για το ECO. Στην έκθεση γινόταν διάκριση μεταξύ των δράσεων που θα έπρεπε να αναληφθούν από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, ανάλογα με το πού είχε τοποθετηθεί το ECO από οργανωτική άποψη. Οι ακόλουθες συστάσεις απευθύνθηκαν στο ECO εντός της Επιτροπής (πριν από τη μετάβαση) στο πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου αναφοράς:
|
Αριθ. 1 Μετάβαση του ECO στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας
Όπως αναφέρεται στην ενότητα περί εφαρμογής, η μετάβαση του ECO στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία.
Αριθ. 2 Στήριξη της επανέναρξης των δραστηριοτήτων του EURES
Για την έναρξη των δραστηριοτήτων του EURES μετά την άρση των περιορισμών που είχε επιβάλει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το ECO ανέπτυξε την εκστρατεία με τίτλο «Moving Forward» (πορεία προς τα εμπρός). Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 για την ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη του EURES και τις δραστηριότητές του. Η επικοινωνιακή εκστρατεία στέφθηκε με επιτυχία. Η εκστρατεία #EURESmovingforward προσέγγισε 12 εκατομμύρια άτομα και πάνω από 16 000 χρήστες συμμετείχαν στο κουίζ του EURES με τίτλο «Which European country is right for you?» (Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η κατάλληλη για εσάς;). Επιπλέον, δημιουργήθηκαν πέντε νέα βίντεο για το EURES και εγκαινιάστηκε το νέο κανάλι του EURES στο Instagram.
|
|
Αριθ. 3 Ενίσχυση της στήριξης των εργαζομένων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία
Εκτός από τη γενική εκστρατεία «Moving Forward», αναπτύχθηκαν επίσης επικοινωνιακές προσπάθειες με πιο ειδικό χαρακτήρα, οι οποίες απευθύνονταν σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Για παράδειγμα, για να συμβάλει στην προστασία των εποχικών εργαζομένων και στην άμβλυνση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν, το δίκτυο EURES συμμετείχε στην εκστρατεία «Rights4AllSeasons». Δρομολογήθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή, την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, τις χώρες της ΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους. Με την εκστρατεία αυτήν, το δίκτυο EURES συνέβαλε στην ενημέρωση σχετικά με τα υφιστάμενα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών που υπάρχουν για τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών για τις εποχικές προσλήψεις.
Αριθ. 4 Προώθηση και στήριξη της χρήσης του ΕΚΤ+ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του EURES
Για την περίοδο προγραμματισμού του ΕΚΤ+ 2021-2027, η Επιτροπή και το ECO προώθησαν εκτενώς τη χρήση του ΕΚΤ+ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του EURES.
Αριθ. 5 Συνέχιση της ανάπτυξης των εργαλείων υποβολής εκθέσεων
Τόσο η Επιτροπή όσο και το ECO αναγνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τα ΕΓΣ και τα μέλη και τους εταίρους συνεπάγονται επιβάρυνση για αυτά. Ωστόσο, η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητες του EURES αποτελεί βασική συνιστώσα του κανονισμού για το EURES και κρίθηκε αναγκαία από τον νομοθέτη. Για να μειωθεί μέρος αυτής της επιβάρυνσης, αναπτύχθηκε ένα νέο εργαλείο ΤΠ που επιτρέπει στα ΕΓΣ να συμπληρώνουν τα δεδομένα τους με πιο φιλικό προς τον χρήστη τρόπο. Συνεχίζονται επίσης περαιτέρω προβληματισμοί σχετικά με το θέμα (π.χ. σχετικά με την περαιτέρω εναρμόνιση/χαλάρωση των δραστηριοτήτων του συστήματος μέτρησης των επιδόσεων και του κύκλου προγραμματισμού).
Αριθ. 6 Ανάπτυξη της ευρείας ανταλλαγής θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης
Κατά την περίοδο αναφοράς, δεν αναλήφθηκε καμία συγκεκριμένη δράση για το θέμα αυτό, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη μετάβαση του ECO και απαιτήθηκαν όλα τα μέσα του ECO για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας. Ως εκ τούτου, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.
Αριθ. 7 Περαιτέρω βελτίωση της πύλης EURES
Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (μετά τη μετάβαση του ECO) συνέχισαν να υλοποιούν αλλαγές στην πύλη EURES για να βελτιωθεί η φιλικότητά της προς τον χρήστη. Δημιουργήθηκε επίσης διευθύνουσα επιτροπή ΤΠ με στόχο τη διευκόλυνση του συντονισμού, του σχεδιασμού και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε θέματα που σχετίζονται με την πύλη, προκειμένου να συμφωνηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις της πύλης EURES.
|
Οι ακόλουθες συστάσεις απευθύνθηκαν στο ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας:
|
Αριθ. 1 Ολοκλήρωση της μετάβασης του ECO
Όπως αναφέρεται στην ενότητα περί εφαρμογής, η μετάβαση του ECO στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.
Αριθ. 2 Υποστήριξη της δίκαιης κινητικότητας
Βασικός στόχος των δραστηριοτήτων του EURES είναι η αύξηση της δίκαιης κινητικότητας μεταξύ των χωρών του EURES. Η μεταβίβαση της λειτουργίας επιχειρησιακής υποστήριξης του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας αποτέλεσε ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης που παρέχεται στις χώρες του EURES, καθώς αυτό διευκολύνει το ECO να συνεργάζεται στενότερα με άλλες σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης προς τις χώρες και τους πολίτες για τους οποίους είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Κατά την περίοδο αναφοράς, διάφορα έργα και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τα ΕΓΣ για την υποστήριξη της δίκαιης κινητικότητας έλαβαν στήριξη από το ECO, όποτε ήταν αναγκαίο. Το ECO συνέβαλε επίσης και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο σε βασικές επικοινωνιακές προσπάθειες, όπως η εκστρατεία «Moving Forward», καθώς και σε εκστρατείες με πιο ειδικό χαρακτήρα (π.χ. Rights for all seasons).
Αριθ. 3 Περαιτέρω ενίσχυση της επικοινωνίας του EURES
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς, η ενίσχυση της επικοινωνίας του EURES ήταν ένα από τα βασικά σημεία εξέλιξης. Αναπτύχθηκε μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική και η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας διέθεσε πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αυξηθεί τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική αναγνωρισιμότητα του EURES και η ενημέρωση για τις δραστηριότητές του.
Αριθ. 4 Διάθεση επαρκών πόρων για τις εργασίες του EURES
Δεδομένου ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας πραγματοποιήθηκε σταδιακά, δεν χρηματοδοτήθηκαν όλες οι δραστηριότητες από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας σχετικά χαμηλότερο προϋπολογισμό για τις δραστηριότητες του EURES το 2021 σε σύγκριση με το 2022. Το 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας επένδυσε 7,5 εκατ. EUR στις δραστηριότητες του EURES, ποσό που ανήλθε σε 9,9 εκατ. EUR το 2022.
|
5Συμπεράσματα και συστάσεις
5.1Συμπεράσματα
Προκειμένου να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση του EURES και να διασφαλιστεί η δίκαιη εργασιακή κινητικότητα εντός της ΕΕ, ο κανονισμός για το EURES του 2016 θέσπισε μια σειρά από απαιτήσεις για το δίκτυο EURES. Παράλληλα με τις απαιτήσεις αυτές, το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1149 προέβλεπε τη μετάβαση του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας πριν από τον Αύγουστο του 2021. Όλοι αυτοί οι στόχοι επιδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, δεδομένων των περιορισμών που επέβαλε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι οποίοι επηρέασαν, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία και τα διασυνοριακά ταξίδια.
Η μετάβαση του ECO από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021 μετά από εντατική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Από την ολοκλήρωση της μετάβασης, το ECO υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας έχει καταστεί ο ιδιοκτήτης του συστήματος της πύλης EURES, ενώ η Επιτροπή παραμένει αρμόδια (από επιχειρησιακή άποψη) για την τεχνική λειτουργία και ανάπτυξη της πύλης EURES και των συναφών υπηρεσιών ΤΠ.
Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την επέκταση του δικτύου και την υποδοχή περισσότερων μελών και εταίρων.
5.2 Συστάσεις προς τις χώρες του EURES
Με βάση τα κύρια πορίσματα σχετικά με την κατάσταση υλοποίησης και τις εναπομείνασες προκλήσεις οι οποίες προσδιορίζονται στην παρούσα έκθεση, οι κύριες προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο αναφοράς συνοψίζονται ως εξής:
|
Αριθ. 1 Συνέχιση των επενδύσεων στη διεύρυνση του δικτύου
|
|
Η διεύρυνση του δικτύου αποτελεί προτεραιότητα για το δίκτυο EURES από την έναρξη ισχύος του τελευταίου κανονισμού. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη (δεν υπάρχει επαρκής προσέλκυση πιθανών μελών και εταίρων), τα ΕΓΣ θα πρέπει να καθορίσουν σαφείς στρατηγικές σχετικά με το τι σημαίνει η νέα σύνθεση του δικτύου EURES για το μοντέλο και τις λειτουργίες των υπηρεσιών τους, ποιους πρέπει να προσεγγίσουν και πώς θα διασφαλίσουν ότι η διεύρυνση του δικτύου θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες για τους δικαιούχους του EURES.
Αριθ. 2 Σαφής καθορισμός των διαύλων επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του EURES. Για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της επικοινωνίας του EURES, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιους διαύλους πρέπει να εστιάσουμε κατά τη διάδοση πληροφοριών. Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική αντιμετωπίζει ήδη το ζήτημα αυτό. Προκειμένου να συγκεντρωθούν λεπτομερέστερες παρατηρήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων διαύλων επικοινωνίας, οι εθνικές έρευνες οι οποίες αποστέλλονται σε άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ερώτηση σχετικά με το πώς έμαθαν για το έργο και τις υπηρεσίες του EURES. Αυτό όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση των μελλοντικών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και στην εστίαση της επικοινωνίας με βάση το στοχευόμενο κοινό.
Αριθ. 3 Ολοκλήρωση της υλοποίησης της χαρτογράφησης ESCO σε ολόκληρο το δίκτυο
Η υιοθέτηση/χαρτογράφηση της ESCO σημείωσε πρόοδο κατά την περίοδο αναφοράς. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες χώρες του EURES στις οποίες η απαιτούμενη χαρτογράφηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Δεδομένης της σημασίας αυτής της χαρτογράφησης για την αυτοματοποιημένη αντιστοίχιση, η υλοποίησή της θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κατά τους προσεχείς μήνες.
Αριθ. 4 Παγίωση της χρήσης του συστήματος EU Login
Το σύστημα EU Login ενισχύει την ασφάλεια στην πύλη EURES. Τον Ιανουάριο του 2022 το ECO απέστειλε διάφορες υπενθυμίσεις, συνοδευόμενες από βίντεο με οδηγίες – κατευθυντήριες γραμμές, για να ενθαρρύνει όλους τους χρήστες να αναβαθμίσουν τους λογαριασμούς τους μετά την τεχνική εφαρμογή του EU Login στην πύλη EURES. Ως εκ τούτου, όλα τα ΕΓΣ θα πρέπει, αφενός, να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα μέλη και τους εταίρους τους να το χρησιμοποιούν και, αφετέρου, να καταστήσουν διαθέσιμες τις οδηγίες στους εθνικούς ιστοτόπους.
Αριθ. 5 Διασφάλιση της διαβίβασης βιογραφικών σημειωμάτων στην πύλη EURES
Ο κανονισμός για το EURES απαιτεί από όλα τα μέλη και τους εταίρους του EURES να διαβιβάζουν στην πύλη EURES μέσω του ενιαίου συντονισμένου διαύλου τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιοποιούνται και τα βιογραφικά σημειώματα για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Ενώ οι κενές θέσεις εργασίας αναφορτώνονται από τα ΕΓΣ στην πύλη, μικρότερη φαίνεται να είναι η πρόοδος που σημειώνεται όσον αφορά τη διαβίβαση βιογραφικών σημειωμάτων. Η αύξηση της διαβίβασης βιογραφικών σημειωμάτων από τις χώρες στην πύλη EURES θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Αριθ. 6 Περαιτέρω ανάπτυξη της ευρείας ανταλλαγής θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης
Οι δραστηριότητες που συνδέονται με θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης οι οποίες υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τόσο με τις δραστηριότητες των συμβούλων EURES όσο και με την υποβολή των προσφορών στην πύλη EURES.
|
5.2Συστάσεις προς το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
Υπό το πρίσμα των προκλήσεων που αναφέρονται ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας θα πρέπει να παρέχει επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στο ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού (ECO) για το EURES στην Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, να στηρίζει τις δραστηριότητες του ECO και να επιδιώκει συνέργειες με τα άλλα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, με πλήρη σεβασμό της ανεξάρτητης διακυβέρνησης του EURES, όπως θεσπίστηκε με τον κανονισμό για το EURES του 2016. Το ECO υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις ακόλουθες πτυχές:
|
|
|
Αριθ. 1 Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον κανονισμό για το EURES
Η πλήρης συμμόρφωση με τη νομική βάση του EURES θα πρέπει να παραμείνει πρώτη προτεραιότητα για το ECO και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε όλες τις δραστηριότητες και τα καθήκοντά του. Τυχόν περαιτέρω εξελίξεις της πύλης θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται με τον κανονισμό για το EURES, ενώ επίσης θα αναπτυχθούν διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) ώστε να δοθεί στα μέλη και στους εταίρους η δυνατότητα να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε βιογραφικά σημειώματα και κενές θέσεις εργασίας, να υποστηριχθούν τα ΕΓΣ στη χαρτογράφησή τους σύμφωνα με την ESCO, να αναπτυχθεί ένα εργαλείο αντιστοίχισης βάσει δεξιοτήτων, καθώς και να παρασχεθούν παραδείγματα δράσεων στις οποίες θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το ECO εν προκειμένω.
Αριθ. 2 Εργασίες σχετικά με τις συνέργειες μεταξύ EURES–Europass
Με στόχο την προώθηση συνεργειών μεταξύ του EURES και του Europass για καλύτερες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του EURES, θα πρέπει να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί και συνδέσεις μεταξύ των δύο. Οι χρήστες της πύλης EURES θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πρόσβαση στο εργαλείο Europass στο πλαίσιο της διαδρομής που ακολουθούν ως χρήστες του EURES. Οι χρήστες του Europass θα πρέπει να επωφελούνται από τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρονται στην πύλη. Όπου είναι δυνατόν, εργασίες για την επιδίωξη πρόσθετων συνεργειών με την πύλη «Η Ευρώπη σου».
Αριθ. 3 Συνέχιση της στήριξης των ΕΓΣ στις προσπάθειές τους για τη διεύρυνση του δικτύου
Η διεύρυνση του δικτύου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το δίκτυο EURES από την ίδρυσή του. Οι προκλήσεις που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη διετή έκθεση και στην εκ των υστέρων αξιολόγηση παραμένουν, καθώς τα ΕΓΣ εξακολουθούν να δυσκολεύονται να παρουσιάσουν με σαφήνεια την προστιθέμενη αξία και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ιδιότητα μέλους του EURES με στόχο την πιθανή εισδοχή νέων μελών στο δίκτυο EURES. Ως εκ τούτου, το ECO θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τα ΕΓΣ στον καθορισμό μιας στρατηγικής σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης πιθανών νέων μελών και εταίρων και να συνεχίσει να αναπτύσσει υποστηρικτικό υλικό ή εκδηλώσεις αμοιβαίας μάθησης σχετικά με το θέμα της εισδοχής.
Αριθ. 4 Αναπροσανατολισμός της έκθεσης σχετικά με τις ελλείψεις και τα πλεονάσματα εργατικού δυναμικού και διασφάλιση του ότι το EURES συμβάλλει συστηματικά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στην κορυφή της ατζέντας των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης, καθώς διάφοροι οργανισμοί υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με τις τελευταίες τάσεις. Το ECO θα πρέπει να επιδιώξει συνέργειες με εκθέσεις και πρωτοβουλίες που εκπονούνται ή προωθούνται από την Επιτροπή και άλλους οργανισμούς της ΕΕ προς αποφυγή αλληλεπικαλύψεων και με στόχο να συμβάλει με την εμπειρογνωσία του. Ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων, για παράδειγμα στον τομέα των ευρωπαϊκών (διαδικτυακών) ημερίδων για την απασχόληση, θα μπορούσε να στοχεύει συστηματικά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Αριθ. 5 Διασφάλιση του βαθμού λεπτομέρειας της χαρτογράφησης ESCO
Κατά την τελευταία τετραετία έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για τη διασφάλιση της εφαρμογής της διακρατικής ταξινόμησης ESCO. Ωστόσο, οι χώρες του EURES εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη χαρτογράφηση στον κατάλληλο βαθμό λεπτομέρειας. Δεδομένου ότι η χαρτογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση της αντιστοίχισης βιογραφικών σημειωμάτων και προσφορών εργασίας στην πύλη EURES, είναι επιτακτική ανάγκη η χαρτογράφηση να περιλαμβάνει επαρκή διαφοροποίηση των δεξιοτήτων και των επαγγελμάτων. Ως εκ τούτου, το ECO, από κοινού με την Επιτροπή, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι χαρτογραφήσεις συμμορφώνονται με καθορισμένα κριτήρια ποιότητας και ότι ο απαιτούμενος βαθμός λεπτομέρειας αποτυπώνεται στα δεδομένα που παρέχονται στο EURES.
Αριθ. 6 Επένδυση στην κατάρτιση του προσωπικού του EURES
Το ECO θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά κατάρτισης για το προσωπικό του EURES, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ικανότητα και η περαιτέρω μάθησή του. Το πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς για σκοπούς ποιότητας, να αξιολογείται και να εξελίσσεται, καθώς οι ανάγκες του δικτύου και της αγοράς εργασίας μεταβάλλονται επίσης συνεχώς.
Αριθ. 7 Συνέχιση της υποστήριξης της διοργάνωσης των ευρωπαϊκών (διαδικτυακών) ημερίδων για την απασχόληση
Οι ευρωπαϊκές (διαδικτυακές) ημερίδες για την απασχόληση, ακόμα και πριν από την πανδημία COVID-19, ήδη διεξάγονταν διαδικτυακά ή με υβριδικό τρόπο. Δεδομένης της επιτυχίας που εξακολούθησαν να έχουν οι εν λόγω ημερίδες για την απασχόληση τόσο για τα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και για τους εργοδότες, το ECO καλείται να συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις και να αξιοποιήσει περαιτέρω την επιτυχία τους. Το ECO θα πρέπει να στοχεύει τις ευρωπαϊκές (διαδικτυακές) ημερίδες για την απασχόληση σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Αριθ. 8 Περαιτέρω βελτιστοποίηση των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων
Παρά τους νομικούς περιορισμούς, μία από τις εξελίξεις που ζητούν περισσότερο τα ΕΓΣ είναι η ενσωμάτωση του κύκλου προγραμματισμού και του συστήματος μέτρησης των επιδόσεων λόγω του διοικητικού φόρτου που αντιπροσωπεύουν για τα ΕΓΣ. Μέσω της ανάπτυξης νέων εργαλείων ΤΠ, το ECO θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τα ΕΓΣ, όποτε είναι δυνατόν, καθώς και να αναπτύσσει νέους τρόπους για τη διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων.
Αριθ. 9 Αύξηση της προβολής της πύλης EURES και της εικόνας του EURES, περαιτέρω διερεύνηση νέων διαύλων επικοινωνίας, ανάπτυξη στοχευμένων ΒΔΕ και ενίσχυση της συνεργασίας με την Επιτροπή
Η επικοινωνιακή στρατηγική την οποία ανέπτυξε το ECO συμβάλλει στην αύξηση της προβολής του δικτύου και των δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, μπορεί να επιδιωχθεί μια πιο μακροπρόθεσμη επικοινωνιακή στρατηγική, μέσω πολυετούς επικοινωνιακής εκστρατείας, προκειμένου να βελτιωθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προώθησης, αλλά και να ενισχυθεί η εικόνα του δικτύου με την πάροδο του χρόνου και να αυξηθεί η προβολή της πύλης EURES. Η εκστρατεία θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει περαιτέρω τα οφέλη της χρήσης νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως για τη στόχευση των νέων. Το ECO θα πρέπει να ενθαρρύνει τον εντοπισμό ορθών βασικών δεικτών επιδόσεων (ΒΔΕ) και τη μέτρηση της απήχησης της επικοινωνίας / των εκστρατειών και της συμμετοχής σ’ αυτές σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες δικτύου επικοινωνίας της Επιτροπής. Καθώς η Επιτροπή σχεδιάζει μια ευρύτερη πολυετή επικοινωνιακή εκστρατεία, το EURES και τα βασικά μηνύματα σχετικά με τις υπηρεσίες του θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν προκειμένου να αυξηθεί η προβολή του EURES σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, η εκστρατεία αυτή σχεδιάζει να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τις συνέργειες μεταξύ του EURES και του Europass. Ειδικότερα, το ECO θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συμβολή του στον χάρτη δικτύων της Επιτροπής για τα δίκτυα προβολής της ΕΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον ΕΟΧ.
Αριθ. 10 Παγίωση της χρήσης του συστήματος EU Login
Η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών απαιτεί πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πύλη EURES.
|
5.3Βασικά συμπεράσματα για την Επιτροπή
Για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις υλοποίησης που περιγράφονται ανωτέρω, η Επιτροπή θα μπορούσε να ακολουθήσει τις κατωτέρω συστάσεις:
|
Αριθ. 1 Συνέργειες EURES–Europass
Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ECO προκειμένου να απλουστευθεί για τους χρήστες της πύλης EURES η διαδρομή την οποία πρέπει να ακολουθούν, και να επωφεληθούν ενδεχομένως περαιτέρω από τις εντοπισθείσες συνέργειες με το Europass (βλ. σύσταση αριθ. 2 προς το ECO ανωτέρω).
Αριθ. 2 Πολυετής επικοινωνιακή εκστρατεία
Όπως αναφέρεται στη σύσταση αριθ. 10 προς το ECO ανωτέρω, μπορεί να επιδιωχθεί μια μακροπρόθεσμη επικοινωνιακή στρατηγική, μέσω πολυετούς επικοινωνιακής εκστρατείας, προκειμένου να βελτιωθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προώθησης του EURES, αλλά και να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του δικτύου. Ειδικότερα, το EURES θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη συνολική πολυετή επικοινωνιακή εκστρατεία που διοργανώνει η Επιτροπή προκειμένου να αυξηθεί η προβολή του δικτύου EURES και της πύλης EURES και να προωθηθούν οι υπηρεσίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προτείνεται από την Επιτροπή στην έκθεσή της σε συνέχεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Αριθ. 3 Αύξηση της χρηματοδότησης και της προβολής των στοχευμένων προγραμμάτων κινητικότητας και των διασυνοριακών συμπράξεων
Τα στοχευμένα προγράμματα κινητικότητας και οι διασυνοριακές συμπράξεις έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προωθούν την ένταξη και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων σε όλες τις χώρες του EURES, πέραν της αντιμετώπισης συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, η εξασφάλιση μελλοντικής χρηματοδότησης για τα εν λόγω προγράμματα κινητικότητας θα επιτρέψει τη συνέχιση της αξιοποίησης των εν λόγω οφελών και, ενδεχομένως, την υλοποίηση πιο καινοτόμων, φιλόδοξων και εκτεταμένων έργων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω τους εργαζομένους και τους εργοδότες, ιδίως με την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των εμποδίων στη διασυνοριακή εργασία.
|