Βρυξέλλες, 27.10.2022

COM(2022) 480 final

2022/0288(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα») (αναδιατύπωση)

{SEC(2022) 330 final} - {SWD(2022) 298 final} - {SWD(2022) 299 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Οι παράνομες ροές πυροβόλων όπλων διευκολύνουν το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, καθώς επιτρέπουν βίαιες προσεγγίσεις για την επίτευξη εγκληματικών στόχων, στηρίζουν τις παράνομες επιχειρήσεις και τις προστατεύουν από τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, τα παράνομα πυροβόλα όπλα συμβάλλουν και σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η εμπορία ανθρώπων. Εκτιμάται ότι 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα (56 % του εκτιμώμενου συνόλου των πυροβόλων όπλων) ανήκαν σε πολίτες στην ΕΕ το 2017 1 . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ τα παράνομα πυροβόλα όπλα υπερέβαιναν σε αριθμό τα νόμιμα 2 .

Οι υφιστάμενοι ενωσιακοί κανόνες για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη διαμετακόμιση πυροβόλων όπλων περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος (στο εξής: πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα), και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και πυρομαχικά (στο εξής: κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα). Ο κανονισμός αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που σχετίζονται με τον εντοπισμό και την παράνομη διακίνηση μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, θεσπίζοντας κοινούς ορισμούς, κανόνες και αρχές για τις διαδικασίες εξαγωγής, εισαγωγής και διαμετακόμισης. Γενικός στρατηγικός στόχος του ήταν η μείωση του κινδύνου παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση, με τη διασφάλιση της συνοχής των κανόνων των κρατών μελών όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα.

Ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα ορίζει τις απαιτήσεις για τις διαδικασίες νόμιμης εξαγωγής και για τον εντοπισμό πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια διεθνών μεταφορών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι απευθύνεται σε άτομα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη αγορά, ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα προοριζόταν να έχει έμμεσο αντίκτυπο στην παράνομη διακίνηση. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα ρυθμίζει την άδεια εξαγωγής μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, καθώς και τη διαμετακόμιση και εισαγωγή των εν λόγω πυροβόλων όπλων. Επίσης, θεσπίζει τελωνειακές διατυπώσεις, απλουστευμένες διαδικασίες για τις εξαγωγές, κυρώσεις, υποχρεώσεις τήρησης αρχείων και την υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών και διοικητικής συνεργασίας.

Στην αξιολόγηση απειλών όσον αφορά το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα του 2021, που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ), επισημαίνεται ότι τα παράνομα πυροβόλα όπλα προέρχονται από το εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και από αποθέματα όπλων εκτός της ΕΕ 3 . Στο έργο «Μελέτη της απόκτησης παράνομων πυροβόλων όπλων από τρομοκράτες στην Ευρώπη» (SAFTE) διαπιστώνεται ότι, στην ΕΕ, οι εξωτερικοί δίαυλοι εφοδιασμού είναι πιο σημαντικοί από τους εσωτερικούς για την τροφοδότηση παράνομων αγορών πυροβόλων όπλων. Η διασυνοριακή διακίνηση πυροβόλων όπλων από τρίτες χώρες εντοπίστηκε ως ο σημαντικότερος μηχανισμός εφοδιασμού 4 . Η ανθεκτικότητα των πυροβόλων όπλων συνεπάγεται ότι, μετά την παράνομη εισαγωγή τους σε ένα κράτος μέλος, τα όπλα μπορούν να παραμείνουν εντός της ΕΕ για πολλά χρόνια και να κυκλοφορούν εύκολα σε διασυνοριακό επίπεδο 5 .

Πρόσφατη μελέτη του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) δείχνει επίσης ότι ο παραδοσιακός κλειστός χαρακτήρας της αγοράς παράνομων πυροβόλων όπλων στην ΕΕ διαβρώνεται λόγω της συνέχισης της διασυνοριακής διακίνησης πυροβόλων όπλων στην ΕΕ από χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις, της αυξημένης διαθεσιμότητας εύκολα επανενεργοποιούμενων ή μετατρεπόμενων όπλων και της αυξημένης πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα μέσω διαδικτυακών αγορών. Ως εκ τούτου, διάφοροι τύποι πυροβόλων όπλων έχουν καταστεί πιο εύκολα διαθέσιμοι σε εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών με τις σωστές εγκληματικές διασυνδέσεις 6 .

Επιπλέον, η καταστρατήγηση των κανόνων και η εκτροπή των πυροβόλων όπλων συμβάλλουν στη διακίνηση πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους. Μία από τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά τη διακίνηση πυροβόλων όπλων από εγκληματίες είναι η αναζήτηση αγορών, εντός και εκτός της ΕΕ, με λιγότερο περιοριστική νομοθεσία όσον αφορά την κατοχή πυροβόλων όπλων. Αποκτούν πυροβόλα όπλα νόμιμα σε μια χώρα προκειμένου να τα μεταφέρουν παράνομα σε άλλες χώρες για δικούς τους εγκληματικούς σκοπούς ή για περαιτέρω διανομή. 7

Όπως προαναφέρθηκε, η διακίνηση πυροβόλων όπλων στην ΕΕ από χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις αποτελεί μία από τις κύριες αλυσίδες εφοδιασμού. Τα παλιά όπλα από τις ένοπλες συγκρούσεις στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή διασυνοριακής διακίνησης πυροβόλων όπλων στην ΕΕ.

Οι συνέπειες της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο πέραν της Ουκρανίας, στις γειτονικές μας χώρες και στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Μολονότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πρότασης και της εξαγωγής πυροβόλων όπλων για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία, ο αναθεωρημένος κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα, όταν τεθεί σε ισχύ, θα μειώσει τον κίνδυνο καταστρατήγησης των εμπάργκο στην περίπτωση εξαγωγών πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση και θα αυξήσει τους ελέγχους των εισαγωγών μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων από τρίτες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που εξέρχονται από συγκρούσεις), οι οποίες εισαγωγές θα πρέπει να ιχνηλατούνται δεόντως.

Η πρόταση αποσκοπεί στην καταπολέμηση και την πρόληψη της διακίνησης πυροβόλων όπλων από και προς την ΕΕ, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των κινδύνων κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή. Κατά την εισαγωγή, οι δύο κύριοι κίνδυνοι συνδέονται με την καταστρατήγηση ασαφών κανόνων που επιτρέπουν την εισαγωγή «ημιτελών» πυροβόλων όπλων και συστατικών μερών. Αυτά τα ημιτελή πυροβόλα όπλα και τα συστατικά μέρη τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ιδιοκατασκευή πυροβόλων όπλων, τα οποία δεν φέρουν κατάλληλη σήμανση ούτε καταχωρούνται (τα λεγόμενα «μη ανιχνεύσιμα όπλα»). Επιπλέον, όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας που είναι μετατρέψιμα σε θανατηφόρα πυροβόλα όπλα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ σε εγκληματικό πλαίσιο. Κατά την εξαγωγή, ο κύριος κίνδυνος έγκειται στην εκτροπή μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων που αποστέλλονται σε τρίτη χώρα και επανεξάγονται σε χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο όπλων ή πωλούνται σε εγκληματίες και ένοπλες δυνάμεις λόγω έλλειψης ελέγχων και εποπτείας πριν από και μετά τη διαδικασία εξαγωγής. Αφού εκτραπούν, τα εν λόγω πυροβόλα όπλα μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση κοντά στα σύνορα της ΕΕ ή τελικά να διακινηθούν εκ νέου στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατή τη διενέργεια συντονισμένων ελέγχων μεταξύ των κρατών μελών και να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα των πυροβόλων όπλων. Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει την κατάλληλη καταγραφή των πληροφοριών σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, ανταποκρίνεται στην ανάγκη βελτίωσης του έργου των τελωνειακών αρχών για τον εντοπισμό παράνομων πυροβόλων όπλων, των συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, και περιορίζει την εισαγωγή ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών τους μόνο στους οπλοπώλες και τους μεσίτες όπλων, κάτι που αποτελεί βασική καινοτομία. Επιπλέον, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην αποσαφήνιση του ρόλου των αρχών αδειοδότησης. Ακόμη, αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου (συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών αρχών) και των αρχών αδειοδότησης, τόσο κατά τις εισαγωγές όσο και κατά τις εξαγωγές, προκειμένου να βελτιωθεί η ιχνηλασιμότητα των πυροβόλων όπλων, των συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους.

Η πρόταση αποσκοπεί, επίσης, στη βελτίωση της συστηματικής συλλογής δεδομένων σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση, καθώς και δεδομένων σχετικά με κατασχεθέντα πυροβόλα όπλα. Η απουσία κεντρικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο και η έλλειψη διαφάνειας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των δεδομένων εμποδίζουν τη συλλογή ποιοτικών δεδομένων. Με τη σειρά της, η έλλειψη δεδομένων εμποδίζει την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών και την έρευνα στον τομέα της διακίνησης πυροβόλων όπλων. Ως εκ τούτου, η πρόταση επικεντρώνεται στη λήψη ετήσιων δεδομένων από τα κράτη μέλη σχετικά με τον αριθμό των αδειών που χορήγησαν και που αρνήθηκαν, καθώς και τις ποσότητες και την αξία των εισαγωγών και εξαγωγών μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, ανά καταγωγή και προορισμό. Επιπλέον, η συστηματική συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κατασχέσεις είναι απαραίτητη για τη δημιουργία στοχευμένων πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διακίνησης πυροβόλων όπλων.

Επιπρόσθετα, η πρόταση αποσκοπεί στην εξισορρόπηση, αφενός, της ανάγκης για αυξημένη ασφάλεια και, αφετέρου, της διευκόλυνσης του νόμιμου εμπορίου πυροβόλων όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση αποσκοπεί στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους οικονομικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων, δεδομένου ότι οι οικονομικοί φορείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαφορετικούς εθνικούς κανόνες, διαδικασίες και πρακτικές όταν προσπαθούν να εξασφαλίσουν άδεια εξαγωγής ή εισαγωγής. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις της ΕΕ υπόκεινται σε διαφορετικές απαιτήσεις και διοικητικές διαδικασίες και, ως εκ τούτου, επιβαρύνονται με διαφορετικό κόστος ανάλογα με το κράτος μέλος στο οποίο δραστηριοποιούνται. Ακόμη, αντιμετωπίζουν επαχθείς έντυπες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, η πρόταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών με τη δημιουργία ενός σαφούς νομικού πλαισίου, με έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, και με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρχών αδειοδότησης για τη διευκόλυνση των διαδικασιών εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων, οι σχετικές διατάξεις διευκολύνουν τις προσωρινές μετακινήσεις πυροβόλων όπλων, καθώς αυτές δεν υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης· σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή, προβλέπεται απαλλαγή από τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής για κυνηγούς, αθλητές σκοποβολής και συλλέκτες.

Τέλος, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην επίλυση της υφιστάμενης γκρίζας ζώνης και στην αντιμετώπιση της αλληλεπικάλυψης μεταξύ του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα και του πεδίου εφαρμογής της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (στο εξής: κοινή θέση). Η εν λόγω αλληλεπικάλυψη αφήνει περιθώρια για αποκλίνουσες ερμηνείες και ασυνέπειες στην εφαρμογή του ορθού (στρατιωτικού ή μη στρατιωτικού) εξαγωγικού καθεστώτος σε είδη που εμπίπτουν στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η έλλειψη σαφών αντικειμενικών κριτηρίων, τόσο στον κανονισμό για τα πυροβόλα όπλα όσο και στην κοινή θέση, για τον καθορισμό του κατά πόσον τα πυροβόλα όπλα ή τα πυρομαχικά είναι στρατιωτικά ή μη στρατιωτικά είναι προβληματική. Στο πλαίσιο αυτό, το πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2021, σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (στο εξής: οδηγία για τα πυροβόλα όπλα) (συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας Α των πλέον επικίνδυνων πυροβόλων όπλων). Οι διακρατικές συναλλαγές (δηλαδή μεταξύ κυβερνήσεων), καθώς και οι απευθείας πωλήσεις προς τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία ή τις δημόσιες αρχές θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρωτοβουλίας και θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στην κοινή θέση. Όλες οι άλλες συναλλαγές θεωρούνται μη στρατιωτικού χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, υπόκεινται μόνο στους κανόνες και τις διαδικασίες που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση συνάδει με τις προτεραιότητες της στρατηγικής της EE για την Ένωση Ασφάλειας 8 , η οποία απαιτεί αξιολόγηση του κατά πόσον οι κανόνες σχετικά με την άδεια εξαγωγής και τα μέτρα εισαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Εξακολουθεί να δίνεται έμφαση στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των όπλων και στη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αδειοδότησης και επιβολής του νόμου.

Η παρούσα πρόταση αντικατοπτρίζει, επίσης, τις προτεραιότητες της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 9 , η οποία αναγνωρίζει τα πυροβόλα όπλα ως βασικό μέσο που διευκολύνει την αύξηση της βίας των εγκληματικών ομάδων, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να εκφοβίζουν τους αντιπάλους τους και να ελέγχουν τα μέλη τους και τις αγορές.

Επιπλέον, η παρούσα πρόταση αποτελεί συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά της διακίνησης πυροβόλων όπλων για την περίοδο 2020-2025 10 . Το εν λόγω σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τέσσερις βασικές προτεραιότητες, στις οποίες συμβάλλει, μεταξύ άλλων, η παρούσα πρόταση: διαφύλαξη της νόμιμης αγοράς και περιορισμός της εκτροπής, καλύτερη διαμόρφωση εικόνας σε επίπεδο πληροφοριών, αύξηση της πίεσης στις εγκληματικές αγορές, ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Ειδικότερα, η δράση 1.4 του σχεδίου δράσης προβλέπει ότι «Η Επιτροπή θα διενεργήσει εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για τους ελέγχους των εισαγωγών και των εξαγωγών πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση, με ειδικότερο σκοπό να εξετάσει τρόπους για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας (εναρμονισμένες σημάνσεις εισαγωγών), την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ώστε να αποφεύγεται η καταστρατήγηση των απαγορεύσεων εξαγωγών, και την αύξηση της ασφάλειας των διαδικασιών για τον έλεγχο των εξαγωγών και των εισαγωγών πυροβόλων όπλων (μεγαλύτερη σαφήνεια στις απλουστευμένες διαδικασίες). Θα εξετάσει τρόπους για να εξασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ του κανονισμού αριθ. 258/2012 και της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, έτσι ώστε, για παράδειγμα, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των εισαγωγών εύκολα μετατρέψιμων όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας ή να εφαρμοστούν έλεγχοι εξαγωγών σε όλα τα όπλα που ρυθμίζονται από την οδηγία. Για να διασφαλιστεί η αυστηρή επιβολή των κανόνων της, η Επιτροπή προτίθεται επίσης να καταστήσει εφαρμοστέο το καθεστώς προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος το οποίο θεσπίστηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 στα πρόσωπα που καταγγέλλουν παραβάσεις του κανονισμού αριθ. 258/2012, όπως τροποποιήθηκε.». Η παρούσα πρόταση αφορά όλα τα ανωτέρω θέματα.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρόταση λαμβάνει υπόψη τις σχετικές ενωσιακές πολιτικές που έχουν εγκριθεί ή δρομολογηθεί από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα. Αυτές περιλαμβάνουν τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (στο εξής: ΕΤΚ), ο οποίος επίσης τροποποιήθηκε πολλές φορές· τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2446 για τη συμπλήρωση του κανονισμού ΕΤΚ· και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/2447 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του ΕΤΚ. Επιπλέον, η πρόταση συνάδει με τη μετάβαση του ΕΤΚ σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό τελωνείο.

Όσον αφορά την τελωνειακή πολιτική της ΕΕ, η παρούσα πρόταση λαμβάνει υπόψη το σχέδιο δράσης για τα τελωνεία της ΕΕ 11 , το οποίο στηρίζει τα τελωνεία της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εσόδων, της ευημερίας και της ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η παρούσα πρωτοβουλία στηρίζει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση τελωνειακών κινδύνων 12 . Ορισμένοι από τους βασικούς στόχους της, όπως η βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι αποτελεσματικοί έλεγχοι, ο μετριασμός του κινδύνου και η διυπηρεσιακή συνεργασία, είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για την παρούσα πρόταση.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 207 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ) σχετικά με την κοινή εμπορική πολιτική της ΕΕ. Η νομοθεσία που θεσπίζεται στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ αναφέρεται σε μέτρα που καθορίζουν το πλαίσιο εφαρμογής της κοινής εμπορικής πολιτικής, τα οποία βασίζονται σε ενιαίες αρχές, ιδίως όσον αφορά τις μεταβολές δασμολογικών συντελεστών, τη σύναψη δασμολογικών και εμπορικών συμφωνιών σχετικά με τις ανταλλαγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και τις εμπορικές πτυχές της διανοητικής ιδιοκτησίας, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, την ενοποίηση των μέτρων ελευθέρωσης, την πολιτική των εξαγωγών και τα μέτρα εμπορικής άμυνας, στα οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων. Το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ αποτελεί επίσης τη νομική βάση για τον κανονισμό για τα πυροβόλα όπλα.

Εκτός από το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, η παρούσα πρόταση έχει επίσης ως νομική βάση το άρθρο 33 της ΣΛΕΕ, δεδομένου ότι αφορά πτυχές που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών, μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών αδειοδότησης, καθώς και μεταξύ των εν λόγω αρχών και της Επιτροπής.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Δεν απαιτείται έλεγχος της επικουρικότητας σε τομέα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ· ωστόσο, η ανάγκη για ενωσιακή δράση είναι σαφής. Στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό κενό που να διευκολύνει την παράκαμψη της ενωσιακής νομοθεσίας για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη και τα πυρομαχικά.

Αναλογικότητα

Η πρόταση είναι αναλογική σε σχέση με τους δεδηλωμένους πρωταρχικούς στόχους. Παρόλο που οι υποχρεώσεις των κρατών μελών ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεπάγονται πρόσθετο διοικητικό φόρτο (π.χ. σε περίπτωση που τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν ένα κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης, να ελέγχουν συστηματικά εάν τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα φέρουν κατάλληλη σήμανση και συνοδεύονται από πιστοποιητικό απενεργοποίησης ή να δηλώνουν ημιτελή πυροβόλα όπλα και ουσιώδη συστατικά μέρη), οι υποχρεώσεις αυτές αναμένεται να είναι γενικά περιορισμένες σε αριθμό ή να απαιτούν εφάπαξ επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά κράτη μέλη εφαρμόζουν ήδη πρακτικές και επιβάλλουν ορισμένες από τις υποχρεώσεις για τις μεταφορές εντός της ΕΕ που προβλέπονται στην πρόταση.

Συγκεκριμένες διατάξεις της πρότασης, όπως η καταχώριση πυροβόλων όπλων που θα πρέπει να ιχνηλατούνται και να καταγράφονται κατά την εξαγωγή, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αρχές αδειοδότησης και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι δυσανάλογες, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που αφορούν το όνομα του κατασκευαστή ή το εμπορικό σήμα, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό σειράς και το έτος κατασκευής αποτελούν ήδη μέρος της αποκλειστικής σήμανσης βάσει της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμες στα εθνικά συστήματα αρχειοθέτησης δεδομένων, καθώς και πάνω στα πυροβόλα όπλα που υπάρχουν στην ΕΕ. Μόνο η ανάγκη διασφάλισης ότι τα συστήματα αρχειοθέτησης δεδομένων για τις άδειες εξαγωγής περιλαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο.

Δεδομένου ότι όλες οι εξαγωγές συνοδεύονται από αντίστοιχη εισαγωγή σε τρίτη χώρα, η παροχή αντιγράφου της διασάφησης εισαγωγής δεν θα δημιουργήσει πρόσθετη επιβάρυνση, εκτός από χώρες με ενδημική διαφθορά ή ανεπαρκείς διοικητικές δομές. Η παροχή της δυνατότητας στα κράτη μέλη να εξουσιοδοτούν τρίτα μέρη όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων μετά την αποστολή εξ ονόματός τους θα διευκολύνει τους ελέγχους μετά την αποστολή χωρίς να δημιουργεί διοικητικό φόρτο για τις εθνικές διοικήσεις ή τους οικονομικούς φορείς.

Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, η πρόβλεψη υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με αρνήσεις χορήγησης σε κοινή βάση δεδομένων μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον διοικητικό φόρτο των αρχών αδειοδότησης σε σύγκριση με την απουσία κοινοποίησης, αλλά θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό, δεδομένου του μικρού αριθμού αρνήσεων χορήγησης κάθε χρόνο (περίπου 30 αρνήσεις ετησίως). Εάν το σύστημα αυτό είναι το ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τα είδη διπλής χρήσης (στο εξής: σύστημα DUeS), η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι οι περισσότερες αρχές έκδοσης αδειών εξαγωγής έχουν ήδη πρόσβαση στο DUeS. Ως εκ τούτου, η διάταξη αυτή δεν θα είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Όσον αφορά την υποχρέωση των αρχών έκδοσης αδειών εξαγωγής να ελέγχουν στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) κατά πόσον τα εξαγόμενα πυροβόλα όπλα έχουν αναφερθεί ως απολεσθέντα ή κλαπέντα σε άλλο κράτος μέλος, η εν λόγω υποχρέωση είναι επίσης αναλογική, δεδομένου ότι θα εφαρμόζεται μόνο σε ύποπτες περιπτώσεις και όχι στην περίπτωση όπλων που έχουν καταχωριστεί στο σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων του κράτους μέλους εξαγωγής ή στην περίπτωση νεοκατασκευασμένων πυροβόλων όπλων. Ο περιορισμός της εισαγωγής ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών μόνο σε εξουσιοδοτημένους οπλοπώλες και μεσίτες όπλων (και, αντιστρόφως, η απαγόρευσή τους για ιδιώτες) θα αυξήσει οριακά το κόστος επιβολής για τα τελωνεία. Λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου ποσοστού εισαγωγών πυροβόλων όπλων στο συνολικό εμπόριο και του γεγονότος ότι τα τελωνεία διενεργούν στοχευμένους ελέγχους βάσει εκτιμήσεων επικινδυνότητας, ο αντίκτυπος αυτός θεωρείται αμελητέος.

Συνολικά, οι απλουστεύσεις που εισάγονται με την παρούσα πρόταση (π.χ. σύνδεση με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής, περαιτέρω απλουστευμένες διαδικασίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, προσωρινές εξαγωγές) θα έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ορθή και πλήρη εφαρμογή του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα, αλλά και στον διοικητικό φόρτο των οικονομικών φορέων και των ιδιοκτητών πυροβόλων όπλων. Οι επενδύσεις και οι διοικητικές εργασίες για τη δημιουργία των ψηφιοποιημένων διαδικασιών και τη διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων είναι εφάπαξ και αναλογικές, λαμβανομένων υπόψη των πολύ θετικών αποτελεσμάτων τους.

Επιλογή της νομικής πράξης

Δεδομένου ότι η παρούσα πρόταση θα αναδιατυπώσει τον κανονισμό για τα πυροβόλα όπλα, η αναδιατύπωση πρέπει να λάβει την ίδια μορφή, δηλαδή κανονισμού. Η παρούσα αναδιατύπωση οφείλεται στον μεγάλο αριθμό νέων διατάξεων που εισάγει η παρούσα νομοθετική πρόταση. Η αναδιατύπωση θα εξασφαλίσει μια ευανάγνωστη και λογική δομή του κειμένου. Το παράρτημα V περιλαμβάνει πίνακα αντιστοιχίας.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα αποτέλεσε αντικείμενο αξιολόγησης το 2017, προκειμένου να αξιολογηθεί η εφαρμογή του όσον αφορά τη συνάφεια, τη συνοχή, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, την ενωσιακή προστιθέμενη αξία και τη βιωσιμότητά του. 13

Η αξιολόγηση εντόπισε κενά λόγω έλλειψης ομοιογενούς εφαρμογής. Συγκεκριμένα, στην αξιολόγηση τονίστηκε ότι η προστιθέμενη αξία του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα περιορίζεται από την απουσία πραγματικής εναρμόνισης των εθνικών κανόνων και διαδικασιών. Επιπλέον, ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα κρίθηκε αναποτελεσματικός όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, τη διασφάλιση της πλήρους ιχνηλασιμότητας των όπλων και τη διασφάλιση της κατάλληλης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών (ιδίως όσον αφορά τις αρνήσεις χορήγησης αδειών εξαγωγής). Στην έκθεση αξιολόγησης διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα ήταν αναποτελεσματικός όσον αφορά τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις εταιρείες. Επιπλέον, η αξιολόγηση έκρινε ότι ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα δεν ήταν συνεπής με άλλη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, ιδίως με την αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα όπλα και την κοινή θέση.

Μετά την αξιολόγηση εκδόθηκε σύσταση της Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2018, με την οποία ζητείται η ενίσχυση της εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της ασφάλειας των διαδικασιών ελέγχου των εξαγωγών και των εισαγωγών πυροβόλων όπλων, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων 14 .

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Για την κατάρτιση της παρούσας πρότασης, η Επιτροπή διαβουλεύτηκε με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, μεταξύ των οποίων είναι: οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, όπως οι διοικητικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής και οι αρχές επιβολής του νόμου (αστυνομία και τελωνεία), οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων (ιδίως οι αθλητές σκοποβολής, οι κυνηγοί και οι συλλέκτες) και οι οικονομικοί φορείς (ιδίως οι οπλοπώλες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών και των μεσιτών).

Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη πραγματοποιήθηκε με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων, μέσω: δυνατότητας υποβολής παρατηρήσεων από το κοινό σχετικά με την αρχική εκτίμηση επιπτώσεων 15 για την παρούσα πρόταση, διμερείς ανταλλαγές, δημόσια διαβούλευση 16 και εμπιστευτική έρευνα. Επιπλέον, ο εξωτερικός ανάδοχος που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία υποστήριξε την εκπόνηση της εκτίμησης επιπτώσεων, διεξήγαγε διαβουλεύσεις με πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, π.χ. μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με πρόσθετες γραπτές εισηγήσεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έδωσαν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια, τη συνέπεια και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία των υφιστάμενων διαδικασιών εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων (δηλαδή την κατάσταση αναφοράς), τα υφιστάμενα κενά και τις προκλήσεις, τις διάφορες επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να εξεταστούν για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων και τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που οι επιλογές αυτές εκτιμάται ότι θα είχαν. Συνολικά, υπήρξε συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης, ιδίως την ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση των ενωσιακών κανόνων και την αυξανόμενη ανάγκη ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση συμφώνησε ότι οι προκλήσεις που εντόπισε η Επιτροπή δημιουργούσαν υψηλή έως πολύ υψηλή επιβάρυνση για τη νόμιμη κυκλοφορία μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων. Όσον αφορά τις πιθανές επιλογές πολιτικής που συνδέονται με τη βελτίωση της νόμιμης εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, η πλειονότητα όσων απάντησαν ανέφερε ότι οι ψηφιακές άδειες εισαγωγής και εξαγωγής, οι σαφείς κανόνες για τις απλουστευμένες διαδικασίες και η δημοσίευση καταλόγου αρμόδιων αρχών θα έχουν μεγάλο έως πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Αντίθετα, η εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας αδειοδότησης για μη στρατιωτικά και για στρατιωτικά πυροβόλα όπλα δεν θεωρήθηκε καθόλου σημαντική ή μόνο σε μικρό βαθμό σημαντική για τη βελτίωση της νόμιμης εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την εν λόγω ανησυχία και περιόρισε τη νομοθετική πρόταση μόνο στα μη στρατιωτικά πυροβόλα όπλα. Οι απαντήσαντες στη δημόσια διαβούλευση εξέφρασαν επίσης ανησυχία σχετικά με τον περιορισμό της πώλησης ημιτελών συστατικών μερών. Ωστόσο, η παρούσα πρωτοβουλία περιορίζει την πώληση αυτών στους εξουσιοδοτημένους οπλοπώλες πυροβόλων όπλων. Ως εκ τούτου, οι αθλητές σκοποβολής και οι κυνηγοί θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να αγοράζουν ανταλλακτικά μέσω αδειοδοτημένων οπλοπωλών πυροβόλων όπλων στην ΕΕ.

Στην εμπιστευτική έρευνα περιλαμβάνονταν λεπτομερέστερες ερωτήσεις σε σύγκριση με τη δημόσια, με ιδιαίτερη έμφαση στη διακίνηση πυροβόλων όπλων. Οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν, επίσης, τις προκλήσεις που θέτουν οι μη εναρμονισμένες διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής, οι οποίες αναφέρθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Η εμπιστευτική έρευνα επιβεβαίωσε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών δεν ήταν επαρκής, ιδίως όσον αφορά τη συστηματική χρήση της εφαρμογής δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) της Ευρωπόλ 17 , την επικοινωνία σχετικά με τις αρνήσεις χορήγησης, τη δημιουργία δελτίων πληροφοριών κινδύνου και τη χρήση του συστήματος διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων. Επιπλέον, η εμπιστευτική έρευνα επιβεβαίωσε τα κενά όσον αφορά τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τους ελέγχους ποινικού μητρώου, τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα και τα ημιτελή συστατικά μέρη. Η πλειονότητα όσων απάντησαν ανέφερε ότι οι επιλογές πολιτικής που προσδιορίστηκαν από την Επιτροπή και προτάθηκαν στην παρούσα πρωτοβουλία θα έχουν μεγάλο έως πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων.

Οι διμερείς διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς φορείς επικεντρώθηκαν στις απαντήσεις και των δύο διαβουλεύσεων. Συζητήθηκαν οι διάφορες επιλογές και παρατηρήσεις προκειμένου να κατανοηθούν σε βάθος οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες των διαφόρων παραγόντων.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, η Επιτροπή βασίστηκε σε εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη στο πλαίσιο διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων με τα κράτη μέλη, τους οικονομικούς φορείς και μεμονωμένους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε κατά την κατάρτιση της παρούσας πρότασης, διερευνήθηκαν διάφορες επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των γενικών και ειδικών προβλημάτων που περιγράφονται ανωτέρω. Εκτός από την κατάσταση αναφοράς, η οποία δεν συνεπάγεται αλλαγή σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, στις εν λόγω επιλογές περιλαμβάνονταν:

Επιλογή 1: προσέγγιση μη δεσμευτικών κανόνων. Θα δοθεί έμφαση στην πλήρη εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής του 2018 σχετικά με άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μέτρων που αφορούν την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση για πυροβόλα όπλα, εξαρτήματα και ουσιώδη συστατικά μέρη τους και πυρομαχικά, με τη δημιουργία ειδικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων.

Επιλογή 2: αποσαφήνιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Η αποσαφήνιση θα εξαλείψει τις ασάφειες στην ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας (π.χ. είδος των πληροφοριών που πρέπει να καταγράφονται, ταξινόμηση ορισμένων όπλων και συστατικών μερών τους ως πυροβόλων όπλων) και θα παράσχει νομική βάση ώστε να απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές να χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα συστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών, με την εναρμόνιση των υφιστάμενων απλουστευμένων διαδικασιών, την ευθυγράμμιση των προθεσμιών, την αποσαφήνιση των ρόλων των εισαγωγέων και των εξαγωγέων και την ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού με τους ενδοενωσιακούς κανόνες (ίδιες κατηγορίες όπλων, ίδιοι οικονομικοί φορείς). Η επιλογή αυτή θα μεταφέρει ουσιαστικά τα περισσότερα από τα μέτρα που αναφέρονται στην επιλογή 1 στο κείμενο του κανονισμού.

Επιλογή 3: νέες νομοθετικές διατάξεις. Η επιλογή αυτή θα βασίζεται και θα συμπληρώνει την επιλογή 2 και θα προσθέτει νέες νομοθετικές διατάξεις. Θα διασφαλίσει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των εισαγόμενων και εξαγόμενων πυροβόλων όπλων, όπως με την υποχρεωτική σήμανση εισαγωγής, τον περιορισμό των εισαγωγών ημιτελών συστατικών μερών στους οπλοπώλες, την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση δεδομένων, τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη για την εξαγωγή πυροβόλων όπλων που απαγορεύονται ή υπόκεινται σε άδεια (κατηγορίες Α και Β) και τους ελέγχους μετά την αποστολή. Θα απαιτήσει από τις εθνικές αρχές να ανταλλάσσουν στατιστικά στοιχεία και να βελτιώνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αρχών αδειοδότησης και των τελωνειακών αρχών. Θα θεσπίσει επίσης νέες απλουστεύσεις (προσωρινές εισαγωγές, γενικές άδειες εξαγωγής, ηλεκτρονικές διαδικασίες) και θα εξαλείψει τις αλληλεπικαλύψεις του πεδίου εφαρμογής με τους κανόνες της ΕΕ για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού (κοινή θέση), εφαρμοζόμενη αποκλειστικά σε όλες τις μη στρατιωτικές συναλλαγές.

Επιλογή 3α: νέες νομοθετικές διατάξεις, χωρίς αλλαγή στην αλληλεπίδραση με την κοινή θέση. Η επιλογή αυτή θα είναι ουσιαστικά παρόμοια με την επιλογή 3, με μία εξαίρεση: αντί να ακολουθεί τη λογική της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών συναλλαγών, ο κανονισμός για τα πυροβόλα όπλα θα διατηρήσει την αναφορά σε «πυροβόλα όπλα ειδικά σχεδιασμένα για στρατιωτική χρήση». Αυτό θα απαιτούσε τη θέσπιση των τεχνικών χαρακτηριστικών που θα καθορίζουν κατά πόσον τα πυροβόλα όπλα που ανήκουν σε αμάχους πρέπει να θεωρούνται στρατιωτικά ή μη στρατιωτικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με καθεμία από τις επιλογές, καθώς και την αξία τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την αναλογικότητα, η εκτίμηση επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτιμότερη επιλογή είναι η επιλογή 3. Οι επιλογές 1 και 2 δεν θα επέφεραν τις αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η επιλογή 3 έχει την υψηλότερη ενωσιακή προστιθέμενη αξία. Η πλήρης ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής με εκείνο της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα (που κωδικοποιήθηκε το 2021) θα σημάνει ότι ο κανονισμός θα διέπει όλες τις μη στρατιωτικές συναλλαγές πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του μη στρατιωτικού εμπορίου αυτόματων πυροβόλων όπλων, ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων με γεμιστήρες υψηλής χωρητικότητας ή ημιαυτόματων μακρύκαννων πυροβόλων όπλων με πτυσσόμενο ή τηλεσκοπικό κοντάκιο. Όπως και στην οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, οι συναλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων ή οι πωλήσεις προς τις στρατιωτικές ή τις ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τον κανονισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι ασφάλειας και απλούστευσης θα μπορούν να επιτευχθούν μόνο για τα μη στρατιωτικά πυροβόλα όπλα. Οι νέες απλουστεύσεις που εισάγονται θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ενδιαφερόμενων μερών (λιανοπωλητές όπλων, κατασκευαστές, κυνηγοί και αθλητές σκοποβολής) για ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου τους και παροχή ενιαίας προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ. Η επιλογή 3α δεν θεωρήθηκε αποτελεσματική και εφικτή, καθώς η κατάρτιση καταλόγου στρατιωτικών πυροβόλων όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές διαφορές.

Η εκτίμηση επιπτώσεων υποβλήθηκε σε έλεγχο από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (στο εξής: επιτροπή), η οποία εξέδωσε στις 8 Απριλίου 2022 θετική γνώμη με παρατηρήσεις. Η επιτροπή επισήμανε μια σειρά στοιχείων της εκτίμησης επιπτώσεων που θα πρέπει να εξεταστούν. Συγκεκριμένα, η επιτροπή ζήτησε να προστεθεί η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων ως ξεχωριστό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, να περιγραφεί καλύτερα η αναμενόμενη εξέλιξη των προβλημάτων, να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ο ρόλος της κοινής θέσης και να αποσαφηνιστεί η προστιθέμενη αξία της επιλογής μη δεσμευτικών κανόνων (επιλογή 1). Επιπλέον, η επιτροπή διαπίστωσε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του τμήματος σχετικά με τη μελλοντική παρακολούθηση και αξιολόγηση, ιδίως με την προσθήκη δεικτών των δεδομένων που πρέπει να συλλέγονται. Ακόμη, η επιτροπή ζήτησε να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι εκτιμήσεις όσον αφορά το διοικητικό κόστος και την εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Τέλος, όσον αφορά τη σύγκριση των επιλογών, η επιτροπή ζήτησε πρόσθετες διευκρινίσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνοχή. Αυτές και άλλες λεπτομερέστερες παρατηρήσεις που υπέβαλε η επιτροπή εξετάστηκαν στην τελική έκδοση της εκτίμησης επιπτώσεων. Οι παρατηρήσεις της επιτροπής ελήφθησαν επίσης υπόψη στην παρούσα πρόταση.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιτροπής για τη βελτίωση της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT), όλες οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αλλαγή υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να επιδιώκουν την απλούστευση και την επίτευξη των δεδηλωμένων στόχων πολιτικής με πιο αποδοτικό τρόπο. Από την ανάλυση των επιπτώσεων προκύπτει ότι η προτιμώμενη επιλογή αναμένεται να περιορίσει τη συνολική επιβάρυνση των κρατών μελών.

Οι βελτιωμένες ανταλλαγές πληροφοριών και οι στοχευμένοι έλεγχοι συνεπάγονται πρόσθετο φόρτο εργασίας, ιδίως για τις τελωνειακές αρχές, αλλά οι αρμόδιες αρχές που ερωτήθηκαν έκριναν ότι ο φόρτος εργασίας θα είναι μέτριος, λαμβανομένου ιδίως υπόψη του γεγονότος ότι οι έλεγχοι θα παραμείνουν στοχευμένοι, βάσει κινδύνου, και δεν θα είναι συστηματικοί. Εξάλλου, το εμπόριο μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων αποτελεί αμελητέο τμήμα των συνολικών εισαγωγών και εξαγωγών. Οι πρόσθετοι έλεγχοι των αρχών αδειοδότησης θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση για: συστηματικό έλεγχο των απορρίψεων χορήγησης που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη, έλεγχο του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν σε περίπτωση υποψίας, έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), απάντηση σε αίτηση για άδεια εισαγωγής εντός καθορισμένης προθεσμίας 60 ημερών (κατ’ εξαίρεση 90 ημερών) και υποβολή ετήσιων στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα για την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των αρμόδιων αρχών. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται: η θέσπιση απλουστευμένων διαδικασιών για τις προσωρινές εισαγωγές ή εξαγωγές, οι οποίες θα ελαφρύνουν τον φόρτο εργασίας των αρχών αδειοδότησης για αυτές τις απλές μετακινήσεις· η θέσπιση ενωσιακού πιστοποιητικού σε κεντρική βάση δεδομένων για την εισαγωγή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, για τη διευκόλυνση των ελέγχων από τις τελωνειακές αρχές· η δυνατότητα εξουσιοδότησης τρίτων μερών όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων μετά την αποστολή εξ ονόματος των αρμόδιων αρχών· η πλήρης ψηφιοποίηση των αδειών εισαγωγής και εξαγωγής, η οποία θα εξαλείψει την ανάγκη για χειροκίνητες καταχωρίσεις και ελέγχους των έντυπων αιτήσεων.

Συνολικά, η απλούστευση αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της πρότασης. Δεν δίνεται έμφαση μόνο στην ψηφιοποίηση, αλλά και στη δημιουργία ενός απλούστερου και πιο ενοποιημένου κανονιστικού πλαισίου, ιδίως με την αντιμετώπιση της γκρίζας ζώνης μεταξύ των μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων του κανονισμού και των πυροβόλων όπλων που είναι «ειδικά σχεδιασμένα για στρατιωτική χρήση» και υπόκεινται στις διαδικασίες της κοινής θέσης.

Η παρούσα πρόταση ισχύει για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 90 % του συνολικού αριθμού των εμπλεκόμενων οικονομικών φορέων. Ωστόσο, το 82 % του συνολικού κύκλου εργασιών κατασκευής πυροβόλων όπλων προέρχεται από μεγάλες εταιρείες και, ως εκ τούτου, οι ΜΜΕ θα επηρεαστούν μόνο οριακά από την πρόταση.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Όλες οι προβλεπόμενες επιλογές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο δικαίωμα στην ασφάλεια που κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς αντιμετωπίζουν την απειλή της διακίνησης πυροβόλων όπλων. Το άρθρο 16 του Χάρτη αναγνωρίζει την επιχειρηματική ελευθερία «σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές». Η παρούσα πρόταση δεν επηρεάζει το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία, καθώς ήδη μόνο αδειοδοτημένοι οπλοπώλες έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται πυροβόλα όπλα.

Κατά πάγια νομολογία, το δικαίωμα ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 του Χάρτη δεν είναι απόλυτο και υπόκειται σε αναλογικούς περιορισμούς προς εξυπηρέτηση σκοπών γενικού συμφέροντος. Καμία από τις προβλεπόμενες επιλογές δεν θα στερήσει από τους νόμιμους ιδιοκτήτες την ιδιοκτησία τους. Η διάταξη που θα καταστήσει παράνομη την εισαγωγή ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών από άλλους πέραν των εξουσιοδοτημένων οπλοπωλών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ (με την παραδοχή ότι τα ημιτελή πυροβόλα όπλα ή συστατικά μέρη που έχουν ήδη εισαχθεί έχουν δηλωθεί δεόντως σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο).

Επιπλέον, οι προβλεπόμενες επιλογές θα σέβονται πλήρως τους στόχους του άρθρου 45 του Χάρτη όσον αφορά το δικαίωμα κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ, δεδομένου ότι θα επιβεβαιώσουν τη δυνατότητά τους να εγκαταλείπουν προσωρινά την ΕΕ (και να επιστρέφουν) με το ατομικό τους πυροβόλο όπλο, όταν ταξιδεύουν για αθλητικούς ή κυνηγετικούς σκοπούς. Οι πρόσθετες απλουστεύσεις για τους συλλέκτες ή τα μουσεία θα διευκολύνουν επίσης το δικαίωμα κυκλοφορίας τους.

Τέλος, κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πραγματοποιείται πάντοτε σε συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 18 .

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η νομοθετική πρόταση έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Οι συνολικοί χρηματοδοτικοί πόροι που απαιτούνται για τη στήριξη της εφαρμογής της παρούσας πρότασης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 4,654 εκατ. EUR για την περίοδο 2022-2027, εκ των οποίων 2,904 εκατ. EUR θα δοθούν σε διοικητικές δαπάνες για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, 4 πρόσθετων ΙΠΑ που απαιτούνται για τη συνολική περίοδο του ΠΔΠ.

Αναλυτικότερες πληροφορίες παρέχονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την παρούσα πρόταση.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού θα επανεξεταστεί πρώτα μέσω ενδιάμεσης έκθεσης εφαρμογής εντός 5 ετών από την έναρξη ισχύος του. Η εν λόγω έκθεση θα αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη έλαβαν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τον κανονισμό. Δέκα έτη μετά την έναρξη ισχύος, θα αποσταλεί πλήρης έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Οι δύο αυτές εκθέσεις λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την πλήρη ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και τη διασύνδεση με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Οι εκθέσεις θα περιλαμβάνουν ειδική διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αξιολόγηση της επιτυχίας του κανονισμού. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαβούλευσης, τα αποτελέσματα της αντικατάστασης της άδειας σε παγκόσμιο επίπεδο με τη γενική άδεια εξαγωγής για εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, οι απλουστευμένες προσωρινές εξαγωγές και εισαγωγές, η σιωπηρή συναίνεση της τρίτης χώρας διαμετακόμισης ως εξ ορισμού επιλογή και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα αξιολογηθούν από τη σκοπιά του κλάδου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Κεφάλαιο I: Αντικείμενο, ορισμοί και πεδίο εφαρμογής (άρθρα 1-3)

Το άρθρο 1 ορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό του κανονισμού, ο οποίος εστιάζει στην εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Το άρθρο 2 παρέχει κατάλογο ορισμών που ισχύουν για τους σκοπούς του κανονισμού.

Το άρθρο 3 καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ορίζοντας τι εξαιρείται από το εν λόγω πεδίο εφαρμογής, δηλαδή οι διακρατικές συναλλαγές ή οι κρατικές μεταφορές· τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους, όταν προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία ή τις δημόσιες αρχές, και τα παλαιά πυροβόλα όπλα και τα αντίγραφά τους, όπως ορίζονται στο άρθρο. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα και του πεδίου εφαρμογής της κοινής θέσης. 

Κεφάλαιο II: Απαιτήσεις εισόδου και εισαγωγής (άρθρα 4-11)

Όλα τα άρθρα του παρόντος κεφαλαίου προστίθενται μέσω της παρούσας νομοθετικής πρότασης.

Το άρθρο 4 θεσπίζει παρεκκλίσεις από τις ενωσιακές τελωνειακές απλουστεύσεις και τα μειωμένα σύνολα δεδομένων για τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού. Δεδομένου ότι τα πυροβόλα όπλα είναι ευαίσθητα είδη, οι τελωνειακές διαδικασίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διεξοδικές προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα εκτίμησης επικινδυνότητας. Ως εκ τούτου, υφίσταται ανάγκη παρέκκλισης από τις ισχύουσες απλουστεύσεις.

Το άρθρο 5 καθορίζει τα καθήκοντα των οικονομικών φορέων κατά την εισαγωγή. Οι οικονομικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για μια σειρά καθηκόντων, όπως η επαλήθευση των εισαγόμενων προϊόντων, η τήρηση όλων των πιστοποιητικών και εγγράφων και η συνεργασία με τις αρχές σε περίπτωση υποψίας ή κατόπιν αιτήματός τους. Ο σαφής καθορισμός των καθηκόντων και των ρόλων είναι σημαντικός για τη διευκόλυνση της κατανόησης των αρμοδιοτήτων των διαφόρων παραγόντων στις διαδικασίες εισαγωγής.

Το άρθρο 6 ορίζει ότι κάθε πυροβόλο όπλο, συμπεριλαμβανομένων των απενεργοποιημένων, πρέπει να επισημαίνεται σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα πριν από την εισαγωγή του στην ΕΕ. Επιπλέον, εάν ένα πυροβόλο όπλο φέρει σήμανση σύμφωνα με το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όχι σύμφωνα με την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, το πυροβόλο όπλο μπορεί να επανεξαχθεί ή να υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς. Εάν ένα πυροβόλο όπλο δεν φέρει σήμανση σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα αλλά ούτε και σύμφωνα με το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να κατάσχεται και να καταστρέφεται. Η διάταξη αυτή διασφαλίζει τη σωστή σήμανση ενός πυροβόλου όπλου πριν από την εισαγωγή του στην ΕΕ και εμποδίζει επίσης την περαιτέρω διανομή πυροβόλων όπλων τα οποία φέρουν λανθασμένη σήμανση ή δεν φέρουν σήμανση σύμφωνα με το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων.

Το άρθρο 7 ορίζει ότι κάθε απενεργοποιημένο πυροβόλο όπλο πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό απενεργοποίησης, όπως ορίζεται στην οδηγία για τα πυροβόλα όπλα. Εάν το απενεργοποιημένο πυροβόλο όπλο δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό απενεργοποίησης, μπορεί να υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς ή να εισαχθεί ως πυροβόλο όπλο. Η διάταξη αυτή αποτρέπει την εισαγωγή πυροβόλων όπλων που δεν έχουν απενεργοποιηθεί ορθά. Πρόκειται για απειλή λόγω της πιθανότητας επανενεργοποίησης αυτών των απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων.

Το άρθρο 8 θεσπίζει τους κανόνες εισαγωγής όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, όπως η υποχρέωση αναγραφής της μη μετατρεψιμότητας τους στην άδεια εισαγωγής, με σκοπό τη συμμόρφωση με την εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/69. Επιπλέον, ρυθμίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών όσον αφορά τα μη μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας. Η διάταξη αυτή είναι σημαντική για την πρόληψη της εισαγωγής μετατρέψιμων όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί ως πυροβόλα όπλα.

Το άρθρο 9 ορίζει ποιος μπορεί να ζητήσει άδεια εισαγωγής. Επιπλέον, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη πρέπει να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις, τους λόγους απόρριψης και την ανάγκη ελέγχου του αιτούντος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή πυροβόλων όπλων από καταδικασθέντες. Επιπρόσθετα, περιορίζει την εισαγωγή ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών μόνο σε αδειοδοτημένους οπλοπώλες και μεσίτες, ένα ουσιαστικό νέο στοιχείο που μειώνει σημαντικά την απειλή των πυροβόλων όπλων ιδιοκατασκευής χωρίς σήμανση ή καταγραφή («μη ανιχνεύσιμα όπλα»). Επίσης, αναφέρει ότι δεν επιβάλλονται τέλη για την υποβολή και την επεξεργασία άδειας εισαγωγής. Η διάταξη αυτή θα διευκολύνει την εναρμόνιση των κανόνων για τις άδειες εισαγωγής στην ΕΕ.

Το άρθρο 10 θεσπίζει τη διοικητική απλούστευση για τις άδειες εισαγωγής, καθορίζοντας τις διαδικασίες εισαγωγής στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια εισαγωγής, καθώς και την επακόλουθη διαδικασία που συνδέεται με την τελωνειακή διασάφηση. Αυτό σημαίνει ότι για διάφορους λόγους, όπως κυνηγετικές αποστολές, αθλητικές εκδηλώσεις σκοποβολής και εκθέσεις πυροβόλων όπλων, οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων θα απαλλάσσονται από τις άδειες εισαγωγής και δεν θα χρειάζεται να καταχωρίζουν εκ των προτέρων τις προσωρινές μετακινήσεις ή να ζητούν προηγούμενη συμφωνία για τη διεξαγωγή των εν λόγω μετακινήσεων, εφόσον οι μετακινήσεις αυτές δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων θα πρέπει να συμμορφώνονται μόνο με τις σχετικές τελωνειακές διαδικασίες, οι οποίες θα επιτρέπουν στις τελωνειακές αρχές να ελέγχουν αν η ποσότητα και το είδος των πυροβόλων όπλων που εξήχθησαν προσωρινά από την ΕΕ είναι τα ίδια με εκείνα που επανεισάγονται. Η νέα αυτή διάταξη εισάγεται για να διευκολύνει την εναρμόνιση των κανόνων για τις διοικητικές απλουστεύσεις στην ΕΕ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κυνηγούς, τους αθλητές σκοποβολής, τους συλλέκτες ή τις μετακινήσεις που συνδέονται με εκθέσεις.

Τέλος, το άρθρο 11 θεσπίζει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της παραλαβής εισαγόμενων πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών και πυρομαχικών τους, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού. Η διάταξη αυτή επιτρέπει στις τρίτες χώρες εξαγωγής να ελέγχουν την πραγματική εισαγωγή των πυροβόλων όπλων προκειμένου να εντοπίζουν πιθανή εκτροπή σε περίπτωση μη εισαγωγής.

Κεφάλαιο III: Απαιτήσεις διαμετακόμισης (άρθρα 12-13)

Το άρθρο 12 καθορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και τα έγγραφα που πρέπει να ανταλλάσσονται για την ενδοενωσιακή διαμετακόμιση. Η διάταξη αυτή ενισχύει την εναρμόνιση των διαδικασιών κυκλοφορίας πυροβόλων όπλων στην ΕΕ και επιτρέπει στις τελωνειακές και άλλες αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν όλες τις κινήσεις πυροβόλων όπλων πριν από την πραγματική εισαγωγή τους στην ΕΕ. Μετά την εισαγωγή των πυροβόλων όπλων, η κυκλοφορία πυροβόλων όπλων ρυθμίζεται από την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα.

Το άρθρο 13 καθορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και τα έγγραφα που πρέπει να ανταλλάσσονται για την εξωτερική διαμετακόμιση 19 . Επιπλέον, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εθνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, καθώς και τις παραμέτρους που καλύπτονται από την κοινή θέση. Η διάταξη αυτή ενισχύει την εναρμόνιση των διαδικασιών κυκλοφορίας πυροβόλων όπλων στην ΕΕ και επιτρέπει στις τελωνειακές και άλλες αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν όλες τις κινήσεις πυροβόλων όπλων, παρόλο που τα εν λόγω πυροβόλα όπλα δεν εισάγονται στην πραγματικότητα στην ΕΕ.

Κεφάλαιο IV: Απαιτήσεις εξαγωγής (άρθρα 14-21)

Το άρθρο 14 ορίζει ποιός μπορεί να ζητήσει άδεια εξαγωγής. Επιπλέον, καθορίζει την πρόσθετη απαίτηση πιστοποιητικού τελικού χρήστη για πυροβόλα όπλα των κατηγοριών Α και Β του παραρτήματος I μέρος I και αναφέρει τις πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Επίσης, αναφέρει τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που τα προς εξαγωγή εμπορεύματα βρίσκονται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη διαφορετικά από εκείνο στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση για άδεια εξαγωγής. Η διάταξη αυτή θα διευκολύνει την εναρμόνιση των κανόνων για τις άδειες εξαγωγής στην ΕΕ. Επιπλέον, εισάγει το πιστοποιητικό τελικού χρήστη ως προληπτικό μέσο για την αντιμετώπιση της εκτροπής πυροβόλων όπλων κατά την εξαγωγή ή μετά από αυτήν. Η απαίτηση παροχής του πιστοποιητικού τελικού χρήστη δεν θα ισχύει για ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που επωφελούνται από τις διοικητικές απλουστεύσεις που προβλέπονται στα άρθρα 10 και 17, όπως κυνηγούς, αθλητές σκοποβολής και συλλέκτες που εμπίπτουν στην απαλλαγή από τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής.

Το άρθρο 15 ορίζει τι πρέπει να επαληθεύουν τα κράτη μέλη πριν από την έκδοση άδειας εξαγωγής: τις προθεσμίες για τη διαδικασία, τους κανόνες σχετικά με την ισχύ μοναδικής, πολλαπλής και ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής και την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικής διαδικασίας. Αναφέρει επίσης ότι ο εξαγωγέας πρέπει να παρέχει τα αναγκαία έγγραφα στα κράτη μέλη και ότι δεν χρεώνονται τέλη για την υποβολή και την επεξεργασία άδειας εξαγωγής. Επιπλέον, ορίζει ότι η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τη θέσπιση ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής. Η διάταξη αυτή ενισχύει την εναρμόνιση των κανόνων στην ΕΕ.

Το άρθρο 16 ορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνονται στην άδεια εξαγωγής και στην άδεια εισαγωγής που εκδίδει η τρίτη χώρα εισαγωγής. Επιπλέον, παραθέτει την υποχρέωση σήμανσης των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους πριν από την εξαγωγή τους. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων.

Το άρθρο 17 θεσπίζει τη διοικητική απλούστευση για τις άδειες εξαγωγής, καθορίζοντας τις διαδικασίες εξαγωγής στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια εξαγωγής, καθώς και την επακόλουθη διαδικασία που συνδέεται με τη διασάφηση εξαγωγής. Με τον τρόπο αυτό παρέχονται απλουστεύσεις στις διαδικασίες εξαγωγής ανάλογες με εκείνες που περιγράφονται ανωτέρω για το άρθρο 10 σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής, δηλαδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων θα απαλλάσσονται από τις άδειες εξαγωγής και θα πρέπει μόνο να συμμορφώνονται με τις σχετικές τελωνειακές διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να καταχωρίζουν εκ των προτέρων τις προσωρινές μετακινήσεις ή να ζητούν προηγούμενη συμφωνία για τη διεξαγωγή των εν λόγω μετακινήσεων, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Επιπλέον, θεσπίζει την υποχρέωση χρήσης ευρωπαϊκού δελτίου πυροβόλου όπλου σύμφωνα με την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα. Οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει ήδη να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα και, ως εκ τούτου, η διάταξη αυτή δεν θα συνεπάγεται πρόσθετες υποχρεώσεις για αυτούς. Μάλιστα, θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του κανονισμού για τα πυροβόλα όπλα και της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, παρέχοντας μεγαλύτερη σαφήνεια για τους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων. Επιπλέον, η διάταξη προβλέπει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία εξαγωγής και την προθεσμία για την παραλαβή αντιρρήσεων σχετικά με τη διαμετακόμιση από τρίτες χώρες. Παρόλο που ήδη υπάρχουν διοικητικές απλουστεύσεις στις διαδικασίες εξαγωγής στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού, η διάταξη αυτή εισάγει την εναρμόνιση των κανόνων για τις διοικητικές απλουστεύσεις στην ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους κυνηγούς, τους αθλητές σκοποβολής, τους συλλέκτες ή τις μετακινήσεις που συνδέονται με εκθέσεις.

Το άρθρο 18 ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες και τις υποχρεώσεις όταν αποφασίζουν εάν θα χορηγήσουν άδεια εξαγωγής. Αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη της καταστρατήγησης των εμπάργκο όπλων και στην αντιμετώπιση άλλων ανησυχιών για την ασφάλεια.

Το άρθρο 19 θεσπίζει τους λόγους για τους οποίους τα κράτη μέλη αρνούνται άδεια εξαγωγής, την απαίτηση ελέγχου του ECRIS και του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, την υποχρέωση κοινοποίησης των αρνήσεων χορήγησης μέσω του συστήματος που αναφέρεται στο άρθρο 30 και την υποχρέωση να ελέγχουν το εν λόγω σύστημα πριν από τη χορήγηση άδειας εξαγωγής. Επιπλέον, ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ελέγχουν σε ετήσια βάση τους όρους χορήγησης των αδειών. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη της κατάχρησης των αδειών εξαγωγής.

Το άρθρο 20 ορίζει ότι οι εξαγωγείς πρέπει να παρέχουν αποδεικτικό παραλαβής της αποστολής εντός δύο μηνών και αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν απουσιάζουν τα εν λόγω έγγραφα. Η διάταξη αυτή εισάγεται για να ελέγχεται αν μια εξαγωγή πράγματι εισήχθη στη χώρα όπως δηλώνεται στην άδεια εξαγωγής. Στόχος είναι η αποτροπή της εκτροπής πυροβόλων όπλων.

Το άρθρο 21 ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα διενεργούν ελέγχους μετά την αποστολή σε περίπτωση υποψίας και ότι οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να διενεργούνται από τρίτους. Η διάταξη αυτή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκτροπής μετά την εξαγωγή.

Κεφάλαιο V: Εποπτεία και έλεγχοι (άρθρα 22-25)

Το κεφάλαιο αυτό εισάγει πολλές νέες διατάξεις. Το άρθρο 22 επικεντρώνεται στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για την εφαρμογή του κανονισμού. Ορίζει ότι η συνολική επιβολή αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων αρχών και ότι οι τελωνειακές αρχές είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους που βασίζονται σε ανάλυση κινδύνου. Η διάταξη αυτή αποσαφηνίζει τους διαφορετικούς ρόλους των εθνικών αρμόδιων αρχών όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού.

Το άρθρο 23 θεσπίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρχών. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία καλύτερης σύνδεσης μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών αδειοδότησης.

Το άρθρο 24 ορίζει τις υποχρεώσεις του εισαγωγέα ή του εξαγωγέα να προσκομίζει απόδειξη της άδειας κατά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αναστείλουν τη διαδικασία εισαγωγής ή εξαγωγής για περίοδο 10 εργάσιμων ημερών. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση των τελωνειακών ελέγχων και της εκτίμησης επικινδυνότητας.

Το άρθρο 25 περιγράφει τις υποχρεώσεις των τελωνείων μετά από ελέγχους. Αναφέρει ότι όταν το τελωνείο ανακαλύπτει παράνομη μεταφορά, πρέπει να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Αναφέρει ποιες πληροφορίες πρέπει να ανταλλάσσονται μέσω της εφαρμογής δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) της Ευρωπόλ, σε περίπτωση υποψίας διακίνησης και για κατασχέσεις. Η διάταξη αυτή είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών αναφορικά με κατασχέσεις πυροβόλων όπλων που σχετίζονται με εισαγωγές και εξαγωγές.

Κεφάλαιο VI: Ψηφιοποίηση και διοικητική συνεργασία (άρθρα 26-29)

Η νομοθετική πρόταση ενισχύει σημαντικά την ψηφιοποίηση και τη διοικητική συνεργασία. Το άρθρο 26 θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να τηρούν τις πληροφορίες σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους για τουλάχιστον 20 έτη. Στόχος αυτού είναι η διευκόλυνση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων.

Το άρθρο 27 ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν ετήσια στατιστικά στοιχεία στην Επιτροπή και καθορίζει το περιεχόμενο των εν λόγω στοιχείων. Η διάταξη αυτή θα επιτρέψει τη συνεχή παρακολούθηση των τάσεων όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Μακροπρόθεσμα, θα επιτρέψει τον εντοπισμό απειλών και θα στηρίξει την ανάπτυξη πολιτικών.

Το άρθρο 28 ορίζει τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης και τη διασύνδεσή του με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνείων και των αρμόδιων αρχών, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής. Η διάταξη αυτή θεσπίζει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η οποία θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τους οικονομικούς φορείς και τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η καταχώριση των οικονομικών φορέων και των φυσικών προσώπων στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης θα απαιτείται μόνο σε περίπτωση που πρέπει να ζητήσουν άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής. Κατά συνέπεια, οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που επωφελούνται από τις διοικητικές απλουστεύσεις που προβλέπονται στα άρθρα 10 και 17, όπως οι κυνηγοί, οι αθλητές σκοποβολής ή οι συλλέκτες που εμπίπτουν στην απαλλαγή από άδειες εισαγωγής και εξαγωγής, δεν θα υποχρεούνται να καταχωρίζονται στο σύστημα.

Το άρθρο 29 περιγράφει τη δημιουργία ασφαλούς συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις αρνήσεις χορήγησης άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής. Η διάταξη αυτή θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης να εντοπίζουν άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ για την εξασφάλιση άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής.

Κεφάλαιο VII: Γενικές και τελικές διατάξεις (Άρθρα 29-40)

Το άρθρο 30 ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι οικείες διαδικασίες αδειοδότησης είναι ασφαλείς.

Το άρθρο 31 ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε οι αρμόδιες αρχές τους να είναι σε θέση να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να θεσπίζουν ελέγχους εισαγωγών και εξαγωγών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του κανονισμού.

Το άρθρο 32 ορίζει ότι τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης του παρόντος κανονισμού.

Το άρθρο 33 θεσπίζει τη συντονιστική ομάδα εισαγωγών και εξαγωγών και ορίζει ποιοι πρέπει να εκπροσωπούνται σ’ αυτήν και τα καθήκοντα της εν λόγω ομάδας.

Το άρθρο 34 ορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής του παρόντος κανονισμού που θεσπίζουν και να ενημερώνουν τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή σχετικά με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επίσης, καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση της εφαρμογής του κανονισμού.

Το άρθρο 35 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για ορισμένα θέματα. Το άρθρο 36 καθορίζει τις διαδικασίες για την έκδοση των εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Το άρθρο 37 καθορίζει τις διαδικασίες για την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων.

Το άρθρο 38 καθορίζει τις υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πριν από τη θέσπιση του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 και του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις αρνήσεις χορήγησης αδειών εισαγωγής και εξαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 29.

Το άρθρο 39 θεσπίζει την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 258/2012 και το άρθρο 40 θεσπίζει την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Παραρτήματα του παρόντος κανονισμού

Στο παράρτημα Ι απαριθμούνται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους, και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, καθώς και οι κωδικοί της συνδυασμένης ονοματολογίας (ΣΟ) των εμπορευμάτων 20 που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό. Στο παράρτημα II παρέχεται το υπόδειγμα για το έντυπο της άδειας εισαγωγής. Στο παράρτημα III παρέχεται το υπόδειγμα για το έντυπο της άδειας εξαγωγής. Στο παράρτημα IV απαριθμούνται οι πληροφορίες που πρέπει να περιέχονται στο πιστοποιητικό τελικού χρήστη και στο παράρτημα V παρέχεται πίνακας αντιστοιχίας.

🡻 (EΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

2022/0288 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 σχετικά με μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους  , για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»), και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και πυρομαχικά (αναδιατύπωση)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα άρθρα  33 και  207,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

 νέο

(1)Πρόκειται να επέλθει πλήθος τροποποιήσεων στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 21 . Για λόγους σαφήνειας, είναι σκόπιμη η αναδιατύπωση του εν λόγω κανονισμού.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 1 (προσαρμοσμένο)

(2)Σύμφωνα με την απόφαση 2001/748/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Οκτωβρίου 2001, για την εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπογραφή του πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών η Επιτροπή υπέγραψε, στις 16 Ιανουαρίου 2002, εξ ονόματος της Κοινότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εν λόγω πρωτόκολλο  των Ηνωμένων Εθνών   σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος  (εφεξής αναφερόμενο ως «στο εξής: πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»).

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 2 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(3)Το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα, στόχος του οποίου είναι η προώθηση, η διευκόλυνση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών προκειμένου να προληφθεί, να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί η παράνομη κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων, των μερών τους και των  ουσιωδών συστατικών μερών  εξαρτημάτων τους και των πυρομαχικών τους, τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου 2005.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 5 (προσαρμοσμένο)

Στην ανακοίνωσή της της 18ης Ιουλίου 2005 σχετικά με τα μέτρα που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά τα εκρηκτικά, τους πυροκροτητές, τον εξοπλισμό κατασκευής βομβών και τα πυροβόλα όπλα (5), η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει το άρθρο 10 του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να επιτρέψουν στην Ένωση να συνάψει το εν λόγω πρωτόκολλο

 νέο

(4)Η Ένωση εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 258/2012 για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα. Το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα κυρώθηκε από την Ένωση με την απόφαση 2014/164/ΕΕ του Συμβουλίου 22 .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 6

(5)Το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα απαιτεί από τα μέρη να θεσπίσουν ή να βελτιώσουν τις διοικητικές διαδικασίες ή τα συστήματα ώστε να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στην κατασκευή, τη σήμανση, την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 8 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(6)Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές που αφορούν πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά τους εξαρτήματα  ουσιώδη συστατικά μέρη τους  ή τα πυρομαχικά τους που προορίζονται ειδικά για στρατιωτικούς σκοπούς  για τις ένοπλες δυνάμεις . Τα μέτρα για την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να προβλέπονται απλουστευμένες διαδικασίες για τη μη στρατιωτική χρήση πυροβόλων όπλων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διευκολυνθεί η αδειοδότηση πολλαπλών αποστολών, τα μέτρα διαμετακόμισης, η προσωρινή αποδοχή και οι προσωρινές εξαγωγές για έννομους σκοπούς.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 9 (προσαρμοσμένο)

(7)Ο παρών κανονισμός δεν θίγει την εφαρμογή του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρεται στα ζωτικά συμφέροντα της ασφάλειας των κρατών μελών, ούτε έχει επιπτώσεις στην οδηγία 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας 23 , ή στην οδηγία 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 1991,   ή στην οδηγία (ΕΕ) 2021/555   σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (7). Εξάλλου, το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα και, κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζονται σε διακρατικές συναλλαγές ή σε κρατικές μεταφορές στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα έθιγε το δικαίωμα του συμβαλλόμενου μέρους να λάβει, με γνώμονα την εθνική ασφάλεια, μέτρα σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 10 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(8)Η οδηγία 91/477/ΕΟΚ  (EΕ) 2021/555  πραγματεύεται τις μεταφορές πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση εντός του εδάφους της Ένωσης, ενώ ο παρών κανονισμός αφορά κυρίως τα μέτρα που αφορούν  την εισαγωγή και  την εξαγωγή πυροβόλων όπλων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης προς τρίτες χώρες ή μέσω τρίτων χωρών.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 11 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(9)Τα πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους και πυρομαχικά,  τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας,  όταν εισάγονται από τρίτες χώρες, υπόκεινται στο δίκαιο της Ένωσης και, ειδικότερα, στις διατάξεις της οδηγίας 91/477/EΟΚ  (EΕ) 2021/555  .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 17 (προσαρμοσμένο)

(10)Ο παρών κανονισμός ισχύει με την επιφύλαξη του ενωσιακού συστήματος περί κοινοτικού ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης το οποίο θεσπίζεται από την Ένωση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου  με τον κανονισμό (EΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24  .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 18 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(11)Ο παρών κανονισμός  θα πρέπει να  συνάδει με τις λοιπές σχετικές διατάξεις περί πυροβόλων όπλων, των μερών τους, βασικών εξαρτημάτων  , των ουσιωδών συστατικών μερών  και των πυρομαχικών τους για στρατιωτικούς σκοπούς, στρατηγικών ασφάλειας, του παράνομου εμπορίου μικρών και ελαφρών όπλων και των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού 25   και της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2021/38 του Συμβουλίου 26 .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 15 (προσαρμοσμένο)

(12)Η Ένωση έχει θεσπίσει σειρά τελωνειακών διατάξεων που περιέχονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 1992, για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα,   (EΕ) αριθ. 952/2013 και τις διατάξεις εφαρμογής του, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής 27 ,. Θα πρέπει επίσης να εξετασθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας), οι διατάξεις του οποίου των οποίων είναι εφαρμοστέες σε διαφορετικές ημερομηνίες, που αναφέρονται στο άρθρο 188 288 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 952/2013. Καμία διάταξη του παρόντος κανονισμού δεν περιορίζει τις αρμοδιότητες που παρέχονται ή απορρέουν από τον ισχύοντα κοινοτικό τελωνειακό κώδικα και τις διατάξεις εφαρμογής του  κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής  .

 νέο

(13)Πολλοί ορισμοί αντιγράφονται απευθείας από την οδηγία (ΕΕ) 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 28 ή από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 .

 νέο

(14)Η προφορική διασάφηση πυροβόλου όπλου δεν είναι δυνατή σύμφωνα με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία.

(15)Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του δελτίου προσωρινής εισαγωγής (στο εξής: δελτίο ΑΤΑ). Το σύστημα ΑΤΑ επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων πέραν των συνόρων και την προσωρινή αποδοχή τους σε τελωνειακό έδαφος με απαλλαγή από δασμούς και φόρους. Τα εμπορεύματα καλύπτονται από ένα μόνο έγγραφο, γνωστό ως δελτίο ΑΤΑ, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνές εγγυοδοτικό σύστημα. Αυτή η απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη διαφάνεια.

 νέο

(16)Τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους θα πρέπει να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία μόνο εάν φέρουν την κατάλληλη σήμανση βάσει της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα. Εν αναμονή της εν λόγω σήμανσης, οι εισαγωγείς θα πρέπει να υπαγάγουν τα πυροβόλα όπλα σε άλλο τελωνειακό καθεστώς, όπως η τελωνειακή αποταμίευση ή οι ελεύθερες ζώνες, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να εφαρμόζουν την απαίτηση σήμανσης, είτε στις εγκαταστάσεις τους είτε σε άλλους εγκεκριμένους χώρους, όπως εθνικές τράπεζες ή οίκους δοκιμών, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία της Ένωσης.

(17)Όταν τα πυροβόλα όπλα και τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους δεν φέρουν κατάλληλη σήμανση βάσει του άρθρο 8 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυροβόλα όπλα ή βάσει της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να καταστρέψουν τα κατασχεθέντα πυροβόλα όπλα με έξοδα του εισαγωγέα.

(18)Τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα θα πρέπει να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία μόνο εάν συνοδεύονται από το πιστοποιητικό απενεργοποίησης και επισημαίνονται σύμφωνα με το άρθρο 5 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403. Εν αναμονή της παραλαβής του εν λόγω πιστοποιητικού ή της ορθής σήμανσης, οι εισαγωγείς θα πρέπει να υπαγάγουν τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα σε άλλο τελωνειακό καθεστώς, όπως η τελωνειακή αποταμίευση ή οι ελεύθερες ζώνες, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να ζητήσουν από τις αρχές ελέγχου, όπως ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 15 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555, να επαληθεύσουν την απενεργοποίηση και να εκδώσουν το πιστοποιητικό σύμφωνα με το άρθρο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Επιτροπής 30 .

(19)Μόνο τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας που συμμορφώνονται με τα πρότυπα της εκτελεστικής οδηγίας (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής 31 θα μπορούσαν να θεωρηθούν όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας και όχι πυροβόλα όπλα. Οι συσκευές που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυροβόλα όπλα θα πρέπει πάντα να ταξινομούνται ως πυροβόλα όπλα σύμφωνα με την τελωνειακή ονοματολογία και να αντιμετωπίζονται ως πυροβόλα όπλα από τις τελωνειακές αρχές. Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εκτροπής, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η συνοχή των πρακτικών των εθνικών τελωνειακών αρχών όσον αφορά την ταξινόμηση των συσκευών που δηλώνονται ως όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας κατά την εισαγωγή.

(20)Λόγω του υψηλού κινδύνου παράνομης κατασκευής πυροβόλων όπλων από εισαγόμενα ημιτελή και μη σημανθέντα προϊόντα, μόνο δεόντως αδειοδοτημένοι οπλοπώλες και μεσίτες όπλων θα πρέπει να επιτρέπεται να εισάγουν ημιτελή πυροβόλα όπλα και ουσιώδη συστατικά μέρη.

(21)Οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου του αιτούντος άδεια εισαγωγής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) που θεσπίστηκε με την απόφαση-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου 32 θα πρέπει να είναι εξίσου αυστηροί με τους ελέγχους για τις άδειες εξαγωγής. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει ιδίως να ελέγχουν αν τα εισαγόμενα πυροβόλα όπλα καταχωρίζονται ως απολεσθέντα, κλαπέντα ή άλλως αναζητούμενα για κατάσχεση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν και στη βάση δεδομένων iARMS της Ιντερπόλ.

(22)Το ποινικό μητρώο σχετικά με συμπεριφορά που συνιστά αδίκημα βάσει του καταλόγου του άρθρου 2 παράγραφος 2 της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου 33 θα πρέπει να αποτελεί λόγο απαγόρευσης της εισαγωγής πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους.

(23)Οι πληροφορίες σχετικά με τα πυροβόλα όπλα που δηλώνονται για προσωρινή αποδοχή θα πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια, ώστε να μπορούν οι τελωνειακές και οι αρμόδιες αρχές να προβαίνουν αποτελεσματικά στην εκκαθάριση και να περιορίζουν τον κίνδυνο παράνομης παραμονής πυροβόλων όπλων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

(1)Για λόγους διοικητικής διευκόλυνσης, η τελωνειακή διασάφηση για προσωρινή αποδοχή και επανεξαγωγή ή για προσωρινή εξαγωγή και επανεισαγωγή θα πρέπει να χρησιμεύει ως άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής για προσωρινή αποδοχή και επανεξαγωγή ή για επανεισαγωγή. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που επωφελούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από διοικητικές απλουστεύσεις θα απαλλάσσονται από τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής.

(25)Λόγω των κινδύνων εκτροπής, κατά την ενωσιακή εξωτερική διαμετακόμιση, των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους ή των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας που προέρχονται από τρίτες χώρες και προορίζονται για άλλη τρίτη χώρα, οι τελωνειακές αρχές και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αδειοδοτούν ρητά την εν λόγω εξωτερική διαμετακόμιση στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης πριν αυτή πραγματοποιηθεί στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

(26)Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια δικαίου και η προβλεψιμότητα, η συγκατάθεση της τρίτης χώρας διαμετακόμισης θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει δοθεί, εάν δεν έχουν ληφθεί αντιρρήσεις για τη διαμετακόμιση εντός 20 εργάσιμων ημερών. Η απόφαση των κρατών μελών να απαιτούν ρητή συγκατάθεση θα πρέπει να είναι διαφανής για όλους τους οικονομικούς φορείς.

(27)Είναι αναγκαίο να ενοποιηθούν οι κανόνες σχετικά με την απόδειξη εισαγωγής στην τρίτη χώρα προορισμού. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγείς θα πρέπει να παρέχουν στην αρμόδια αρχή, η οποία χορήγησε την άδεια εξαγωγής, αποδεικτικό παραλαβής της αποστολής πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών ή πυρομαχικών από την τρίτη χώρα εισαγωγής, η οποία παραλαβή θα πρέπει να διασφαλίζεται ιδίως με την προσκόμιση των σχετικών τελωνειακών εγγράφων εισαγωγής.

(28)Οι εξαγωγείς θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται από άδεια εξαγωγής που ισχύει για τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο, μεταξύ άλλων όταν καλύπτεται από διάφορες διαδοχικές βραχυπρόθεσμες άδειες εισαγωγής που εκδίδονται από τρίτες χώρες εισαγωγής.

(29)Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι όροι των αδειών εξαγωγής εξακολουθούν να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, όπως συμβαίνει με τις άδειες κατοχής ή απόκτησης πυροβόλου όπλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555.

(30)Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εκτροπής και, παράλληλα, να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν ύποπτες καταστάσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ζητούν επιβεβαίωση παραλαβής από τις αρχές της τρίτης χώρας προορισμού.

(31)Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των αρμόδιων αρχών όσον αφορά τους ελέγχους μετά την αποστολή. Ο διοικητικός φόρτος που συνεπάγονται οι εν λόγω έλεγχοι για τα κράτη μέλη μπορεί να δικαιολογήσει την εφαρμογή του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου 34 . Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης σε τρίτα μέρη της διενέργειας των ελέγχων μετά την αποστολή εξ ονόματος των κρατών μελών, ιδίως μέσω της εφαρμογής της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/2191 του Συμβουλίου 35 .

(32)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(33)Το άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1862 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 36 θεσπίζει την πρόσβαση των υπηρεσιών καταχώρισης πυροβόλων όπλων στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II). Για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να θεωρούνται αρχές αρμόδιες για την καταχώριση πυροβόλων όπλων.

(34)Προκειμένου να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχεται στα τελωνεία πρόσβαση στην εφαρμογή ασφαλούς δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) της Ευρωπόλ. Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 37 θα πρέπει να χορηγούν την εν λόγω πρόσβαση.

(35)Για να καταστεί δυνατή η προσέγγιση βάσει κινδύνου που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 6 για τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και εισέρχονται στην ενωσιακή αγορά ή εξέρχονται από αυτήν, και για να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί και διενεργούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή, οι αρμόδιες αρχές και οι τελωνειακές αρχές συνεργάζονται στενά και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 3 (προσαρμοσμένο)

(36)Προκειμένου να διευκολυνθεί η ιχνηλασία των πυροβόλων όπλων και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη διακίνησή τους, καθώς και των  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και των πυρομαχικών τους, επιβάλλεται να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη, ιδίως με την καλύτερη χρήση των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας.

 νέο

(37)Σύμφωνα με το άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, το τελωνείο πρώτης εισόδου θα πρέπει, πριν από την άφιξη των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, να διασφαλίζει ότι διενεργείται ανάλυση κινδύνου για σκοπούς ασφάλειας και προστασίας, με βάση τη συνοπτική διασάφηση εισόδου, και θα πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω ανάλυσης κινδύνου.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 4

(38)Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται στην οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (3), και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (4) στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 38 και στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 39 . 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 12

(39)Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνοχή των υφιστάμενων διατάξεων όσον αφορά την τήρηση αρχείων στο δίκαιο της Ένωσης.

 νέο

(40)Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ροή των πληροφοριών, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένες με το τελωνειακό σύστημα πληροφοριών (CIS) που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97, και τα δεδομένα που παράγουν ή ανταλλάσσουν οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι συμβατά και συγκρίσιμα μεταξύ τους.

(41)Το κεκτημένο του Σένγκεν περιλαμβάνει ιδίως την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, της 28ης Απριλίου 1999, σχετικά με την παράνομη διακίνηση όπλων [SCH/Com-ex (99) 10] 40 , σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη υποβάλλουν κάθε χρόνο και πριν από την 31η Ιουλίου τα εθνικά τους δεδομένα στον τομέα της παράνομης διακίνησης όπλων σχετικά με το προηγούμενο έτος, βάσει του κοινού ερωτηματολογίου. Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε το 2018 στα κράτη μέλη να συλλέγουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους σχετικά με τον αριθμό των αδειών και των αρνητικών αποφάσεων, τις ποσότητες και τις αξίες των εξαγωγών και των εισαγωγών πυροβόλων όπλων, αναλόγως της καταγωγής ή του προορισμού τους, και να υποβάλλουν τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία στην Επιτροπή 41 .

(42)Η συνολική επιβολή του παρόντος κανονισμού θα διευκολυνθεί από τη διασύνδεση μεταξύ του συστήματος ηλεκτρονικής αδειοδότησης που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό και του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία που θεσπίζεται με [να αναγραφεί ο αντίστοιχος τίτλος και όλες οι πληροφορίες στην υποσημείωση μόλις εγκριθεί]. Το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης θα προσφέρει ορισμένες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της καταχώρισης των οικονομικών φορέων και των φυσικών προσώπων που είναι αδειοδοτημένα, σύμφωνα με την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, να κατασκευάζουν, να αποκτούν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους ή τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας. Θα πρέπει να καταχωριστούν πριν ζητήσουν άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που επωφελούνται από διοικητικές απλουστεύσεις δεν θα υποχρεούνται να καταχωρίζονται στο σύστημα.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 13

(43)Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη χορήγηση στις αρμόδιες αρχές των ενδεδειγμένων εξουσιών.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 7 (προσαρμοσμένο)

(44)Για να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση με το πρωτόκολλο, απαιτείται επίσης να χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα η παράνομη κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων, των  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και των πυρομαχικών τους και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέπουν την κατάσχεση των ούτως κατασκευασθέντων ή διακινούμενων αντικειμένων.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 16

(45)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που θα ισχύουν για τις παραβάσεις του παρόντος κανονισμού και θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή τους. Οι εν λόγω κυρώσεις θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

 νέο

(46)Το καθεστώς προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος που θεσπίστηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42  θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στα πρόσωπα που καταγγέλλουν παραβιάσεις των κανόνων που συνδέονται με τις εισαγωγές και εξαγωγές πυροβόλων όπλων.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 14 (προσαρμοσμένο)

 νέο

(47)Προκειμένου  να καθοριστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ημιτελών πυροβόλων όπλων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους, να τροποποιηθούν τα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού και  να διατηρηθεί ο κατάλογος των πυροβόλων όπλων, των  ουσιωδών συστατικών  μερών τους,, των βασικών εξαρτημάτων και των πυρομαχικών τους  και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας,  για τα οποία απαιτείται άδεια βάσει του παρόντος κανονισμού, η εξουσία έγκρισης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανατίθεται στην Επιτροπή σε σχέση με την ευθυγράμμιση του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού με το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου 43 , της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (8), και το παράρτημα I της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ (ΕΕ) 2021/555  και σε σχέση με τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών τους και σε σχέση με την προσαρμογή των παραρτημάτων II και III του παρόντος κανονισμού στην ψηφιοποίηση και στις αλλαγές στις τελωνειακές διαδικασίες . Έχει ιδιαίτερη σημασία να διεξάγει η Επιτροπή τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού έργου της, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 44 . Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εν λόγω εμπειρογνώμονες έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.  

 νέο

(48)Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες σύμφωνα με το άρθρο 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 45 .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 19

(49)Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ενημερώνονται αμοιβαία για τα μέτρα που λαμβάνουν δυνάμει του παρόντος κανονισμού, καθώς και για άλλες συναφείς πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με τον παρόντα κανονισμό.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 αιτιολογική σκέψη 20 (προσαρμοσμένο)

(50)Ο παρών κανονισμός δεν  θα πρέπει να  εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους συνταγματικούς τους κανόνες σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα επίσημα έγγραφα, λαμβάνοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής 46 .

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 
ΣΤΟΧΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ  , ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 1
 Αντικείμενο 

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση άδειας  εισαγωγής και  εξαγωγής, καθώς και την εισαγωγή και τα μέτρα  εισαγωγής, εξαγωγής και  διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων,  των ουσιωδών συστατικών μερών τους, των πυρομαχικών τους   και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και των πυρομαχικών, με σκοπό την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος (στο εξής: «το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»).

Άρθρο 2
 Ορισμοί  

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού , ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί :

1.Ως «πυροβόλο όπλο» νοείται κάθε φορητό όπλο με κάννη το οποίο εξακοντίζει, είναι σχεδιασμένο να εξακοντίζει ή μπορεί να μετατραπεί ώστε να εξακοντίζει σφαίρα, βολίδα ή βλήμα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα I.

Ένα αντικείμενο θεωρείται ικανό να μετατραπεί ώστε να εξακοντίζει σφαίρα, βολίδα ή βλήμα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης εάν:

α)έχει τη μορφή πυροβόλου όπλου, και

β)λόγω της κατασκευής του ή του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο, μπορεί να υποστεί τη μετατροπή αυτή·

2)Ως «μέρη» νοούνται τα στοιχεία ή ανταλλακτικά όπως αναφέρονται στο παράρτημα I που είναι ειδικά σχεδιασμένα για πυροβόλα όπλα και είναι ουσιώδη για τη λειτουργία τους, μεταξύ των οποίων η κάννη, ο σκελετός ή το δοχείο, ο ολκός ή ο κύλινδρος, η περόνη ή το κλείστρο, καθώς και οποιαδήποτε διάταξη είναι σχεδιασμένη ή προσαρμοσμένη ώστε να μειώνει τον θόρυβο που προκαλείται από τον πυροβολισμό με πυροβόλο όπλο·

 νέο

2.Ως «πανόμοια όπλα» νοούνται τα όπλα με πανόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον κατασκευαστή, την εμπορική επωνυμία ή τη μάρκα, τον τύπο, το μοντέλο, το υλικό, το διαμέτρημα και τη λειτουργία·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012

 νέο

3.Ως «βασικά εξαρτήματα» νοούνται ο μηχανισμός κλείστρου, η θαλάμη και η κάννη των πυροβόλων όπλων, Ως «ουσιώδη συστατικά μέρη» νοούνται η κάννη, ο σκελετός, ο υποδοχέας, είτε άνω είτε κάτω υποδοχέας, κατά περίπτωση, ο φορέας κλείστρου, το βύκιο, το κινητό ουραίο ή το κλείστρο  , τα οποία, ως μεμονωμένα αντικείμενα, περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με το πυροβόλο όπλο του οποίου αποτελούν ή προορίζονται να αποτελέσουν μέρη·

 new

4.Ως «ημιτελή πυροβόλα όπλα» νοούνται τα πυροβόλα όπλα που δεν είναι έτοιμα για άμεση χρήση και έχουν κατά προσέγγιση τη μορφή ή το περίγραμμα των τελικών πυροβόλων όπλων και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, για να ενσωματωθούν στο τελικό πυροβόλο όπλο·

5.Ως «ημιτελή ουσιώδη συστατικά μέρη» νοούνται τα ουσιώδη συστατικά μέρη που δεν είναι έτοιμα για άμεση χρήση και έχουν κατά προσέγγιση τη μορφή ή το περίγραμμα του τελικού ουσιώδους συστατικού μέρους και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, για την ολοκλήρωση του τελικού ουσιώδους συστατικού μέρους·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

64. Ως «πυρομαχικά» νοούνται τα πλήρη φυσίγγια ή τα συστατικά μέρη τους, συμπεριλαμβανομένων του κάλυκα, του εμπυρεύματος, της προωθητικής πυρίτιδας, των βολίδων ή βλημάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα πυροβόλο όπλο, όπως αναφέρεται στο παράρτημα I, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά υπόκεινται αυτοτελώς σε αδειοδότηση στο οικείο κράτος μέλος·

75. Ως «απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα» νοούνται αντικείμενα που αντιστοιχούν κατά τα άλλα στον ορισμό του πυροβόλου όπλου τα οποία έχουν καταστεί οριστικά ακατάλληλα προς χρήση μέσω απενεργοποίησης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλα τα ουσιώδη μέρη του πυροβόλου όπλου κατέστησαν οριστικά ακατάλληλα προς χρήση και μη δυνάμενα να αφαιρεθούν, να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή οποιαδήποτε ενδεχόμενη επανενεργοποίηση,  σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/2403  Τα κράτη μέλη προβαίνουν σε ρυθμίσεις για τα μέτρα αυτά απενεργοποίησης προκειμένου να εξακριβώνονται από μία αρμόδια αρχή. Τα κράτη μέλη προβλέπουν, στο πλαίσιο της εν λόγω επαλήθευσης, τη χορήγηση πιστοποιητικού ή εγγράφου που επιβεβαιώνει την απενεργοποίηση του πυροβόλου όπλου ή την απόθεση ευδιάκριτου σήματος για τον σκοπό αυτό επί του πυροβόλου όπλου·

 νέο

8. Ως «όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας» νοούνται οι συσκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να δέχονται και να πυροδοτούν μόνο αβολίδωτα φυσίγγια, ερεθιστικές ουσίες, άλλες ενεργές ουσίες ή πυροτεχνικά βλήματα σηματοδοσίας, και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν ώστε να εκτοξεύουν βολίδα ή βλήμα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης· 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012

97. Ως «πρόσωπο» νοείται ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ένωση προσώπων που έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, αλλά δεν είναι νομικό πρόσωπο·

109. Ως «τελωνειακό έδαφος της Ένωσης» νοείται το έδαφος κατά την έννοια του άρθρου 4 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

 νέο

11. Ως «ενωσιακά εμπορεύματα» νοούνται τα εμπορεύματα που υπάγονται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α)εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, χωρίς να ενσωματώνονται σε αυτά εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες ή εδάφη εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·

β)εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης από χώρες ή εδάφη εκτός του εν λόγω εδάφους και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία·

γ)εμπορεύματα που λαμβάνονται ή παράγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, είτε αποκλειστικά από εμπορεύματα που αναφέρονται στο στοιχείο β) είτε από εμπορεύματα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β)·

12. Ως «μη ενωσιακά εμπορεύματα» νοούνται εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 5 σημείο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 ή που έχουν απολέσει τον τελωνειακό τους χαρακτήρα ως ενωσιακών εμπορευμάτων·

13. Ως «τελωνειακές αρχές» νοούνται οι διοικήσεις και οι αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 5 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

14. Ως «τελωνείο» νοείται οποιαδήποτε υπηρεσία στην οποία μπορούν να γίνουν, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, οι διατυπώσεις που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία·

15. Ως «τελωνειακή νομοθεσία» νοείται το σύνολο των νομικών διατάξεων που αναφέρεται στο άρθρο 5 σημείο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

16. Ως «τελωνειακές διατυπώσεις» νοούνται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες οφείλουν να προβαίνουν ένα πρόσωπο και οι τελωνειακές αρχές για τη συμμόρφωση με την τελωνειακή νομοθεσία·

17. Ως «τελωνειακοί έλεγχοι» νοούνται συγκεκριμένες πράξεις των τελωνειακών αρχών με σκοπό την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με την τελωνειακή και λοιπή νομοθεσία που διέπει την είσοδο, την έξοδο, τη διαμετακόμιση, την κυκλοφορία, την αποθήκευση και τον ειδικό προορισμό εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και χωρών ή εδαφών εκτός αυτού του εδάφους, καθώς και την παρουσία και κυκλοφορία εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μη ενωσιακών εμπορευμάτων και εμπορευμάτων υπό το καθεστώς του ειδικού προορισμού·

18. Ως «τελωνειακή διασάφηση» νοείται η πράξη με την οποία ένα πρόσωπο δηλώνει, με τον πρέποντα τύπο και τρόπο, τη βούλησή του να υπαγάγει εμπορεύματα σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς, με αναφορά, ενδεχομένως, τυχόν ειδικών ρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν·

19. Ως «διασάφηση εισαγωγής» νοείται η πράξη με την οποία ένα πρόσωπο δηλώνει, με τον πρέποντα τύπο και τρόπο, ότι επιθυμεί να θέσει πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους υπό τελωνειακό καθεστώς εισαγωγής·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

2010. Ως «διασάφηση εξαγωγής» νοείται η πράξη με την οποία ένα πρόσωπο δηλώνει, με τον πρέποντα τύπο και τρόπο, ότι επιθυμεί να θέσει πυροβόλα όπλα, τα  ουσιώδη συστατικά  μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους και τα πυρομαχικά τους υπό τελωνειακό καθεστώς εξαγωγής·

 νέο

21. Ως «είσοδος» νοείται η είσοδος μη ενωσιακών εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο συνοπτικής διασάφησης εισόδου και με σκοπό τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία ή την υπαγωγή τους σε ειδικά καθεστώτα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013·  

22. Ως «εισαγωγή» νοείται η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, όπως ορίζεται στο άρθρο 201 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, ή η επανεισαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων μετά την προσωρινή εξαγωγή, όπως ορίζεται στο άρθρο 259 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

23. Ως «εισαγωγέας» νοείται κάθε πρόσωπο, εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, το οποίο υποβάλλει διασάφηση για εισαγωγή ή προσωρινή αποδοχή εξ ονόματός του ή εξ ονόματος άλλου προσώπου για το οποίο υποβάλλεται η εν λόγω διασάφηση·  

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012

246. Ως «εξαγωγή» νοείται:

α)η διαδικασία εξαγωγής κατά την έννοια του άρθρου 161 269 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

β)η επανεξαγωγή κατά την έννοια του άρθρου 182 270 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92, εξαιρουμένων των αγαθών που διακινούνται βάσει της διαδικασίας εξωτερικής διαμετακόμισης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 91 του κανονισμού αυτού όπου δεν επληρούντο οι διαδικασίες επανεξαγωγής όπως αναφέρεται στο άρθρο 182 παράγραφος 2 (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

 νέο

25. Ως «έξοδος» νοείται η έξοδος εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

268. Ως «εξαγωγέας» νοείται κάθε πρόσωπο, εγκατεστημένο  στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης,  το οποίο υποβάλλει διασάφηση για εξαγωγή ή προσωρινή εξαγωγή εξ ονόματός του ή εξ ονόματος άλλου προσώπου για το οποίο υποβάλλεται η εν λόγω διασάφηση  στην Ένωση, για το οποίο ή για λογαριασμό του οποίου υποβάλλεται διασάφηση εξαγωγής, δηλαδή το πρόσωπο το οποίο, κατά τον χρόνο που γίνεται δεκτή η διασάφηση, κατέχει τη σύμβαση με τον παραλήπτη στην τρίτη χώρα και έχει την εξουσία να αποφασίσει την αποστολή του είδους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης. Αν δεν έχει συναφθεί σύμβαση εξαγωγής ή αν ο κάτοχος της σύμβασης δεν ενεργεί για ίδιο λογαριασμό, ως εξαγωγέας νοείται το πρόσωπο που έχει εξουσία λήψης απόφασης για την αποστολή του είδους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·

 νέο

27. Ως «οικονομικός φορέας» νοείται:

α)κατασκευαστής, οπλοπώλης ή μεσίτης εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)εισαγωγέας, όταν ο κατασκευαστής δεν είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

γ)εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ο οποίος διαθέτει γραπτή εντολή από τον κατασκευαστή που ορίζει τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο να εκτελεί εξ ονόματος του κατασκευαστή τα καθήκοντα που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2·

28. Ως «διασαφιστής» νοείται το πρόσωπο που υποβάλλει διασάφηση εισαγωγής, διαμετακόμισης, εξαγωγής ή επανεξαγωγής ξ ονόματός του ή εξ ονόματος άλλου προσώπου για το οποίο υποβάλλεται η εν λόγω διασάφηση·

29. Ως «οπλοπώλης» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου η εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται εξολοκλήρου ή εν μέρει σε οποιοδήποτε από τα εξής:  

α)στην κατασκευή, εμπορία, ανταλλαγή, ενοικίαση, επισκευή, τροποποίηση ή μετατροπή πυροβόλων όπλων ή ουσιωδών συστατικών μερών·

β)στην κατασκευή, εμπορία, ανταλλαγή, τροποποίηση ή μετατροπή πυρομαχικών·

30. Ως «μεσίτης» νοείται οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εκτός του οπλοπώλη, του οποίου η εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται εξολοκλήρου ή εν μέρει σε οποιοδήποτε από τα εξής:

α)στη διαπραγμάτευση ή στον διακανονισμό συναλλαγών για την αγορά, πώληση ή προμήθεια πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών ή πυρομαχικών·

β)στον διακανονισμό της μεταφοράς πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών ή πυρομαχικών εντός κράτους μέλους, από ένα κράτος μέλος σε άλλο, από κράτος μέλος σε τρίτη χώρα ή από τρίτη χώρα σε κράτος μέλος·

31. Ως «άδεια εισαγωγής» νοείται:

α)η μοναδική άδεια που χορηγείται σε συγκεκριμένο εισαγωγέα ή διασαφιστή για ένα από τα ειδικά τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στο άρθρο 210 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, για την αποστολή ενός ή περισσότερων πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους για έναν εξακριβωμένο τελικό αποδέκτη ή παραλήπτη στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

β)η πολλαπλή άδεια που χορηγείται σε έναν συγκεκριμένο εισαγωγέα για πολλαπλές αποστολές ενός ή περισσότερων πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους για έναν εξακριβωμένο τελικό αποδέκτη ή παραλήπτη στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·

γ)η ενωσιακή γενική άδεια εισαγωγής στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης για εισαγωγείς, διαθέσιμη σε όλους τους εισαγωγείς που τηρούν τους όρους και τις απαιτήσεις που απαριθμούνται στο κεφάλαιο ΙΙ του παρόντος κανονισμού και στην εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 8 του παρόντος κανονισμού· 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

3214. Ως «άδεια εξαγωγής» νοείται:

α)η μοναδική άδεια ή η έγκριση που χορηγείται σε συγκεκριμένο εξαγωγέα για μια αποστολή ενός ή περισσότερων πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών τους για έναν εξακριβωμένο τελικό αποδέκτη ή παραλήπτη σε τρίτη χώρα· ή

β)η πολλαπλή άδεια ή έγκριση που χορηγείται σε συγκεκριμένο εξαγωγέα για πολλαπλές αποστολές ενός ή περισσότερων πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών τους για έναν εξακριβωμένο τελικό αποδέκτη ή παραλήπτη σε τρίτη χώρα· ή

γ)η ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής  άδεια ή έγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο που χορηγείται σε συγκεκριμένο εξαγωγέα για πολλαπλές αποστολές για έναν ή πλείονες εξακριβωμένους τελικούς αποδέκτες ή παραλήπτες και σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες τρίτες χώρες και καλύπτει ένα ή περισσότερα πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους και τα πυρομαχικά  που χορηγείται για εξαγωγές σε ορισμένες χώρες προορισμού, διαθέσιμη σε όλους τους εξαγωγείς που τηρούν τους όρους και τις απαιτήσεις που απαριθμούνται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού και στην εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 7  

3311. Ως «προσωρινή εξαγωγή» νοείται η μετακίνηση πυροβόλων όπλων,  των ουσιωδών συστατικών μερών τους, των πυρομαχικών τους και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας  που εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και προορίζονται για επανεισαγωγή εντός χρονικής περιόδου μη υπερβαίνουσας τους 24 μήνες·

 νέο

34. Ως «προσωρινή εισαγωγή» νοείται η μετακίνηση πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους, των πυρομαχικών τους και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και προορίζονται για επανεξαγωγή εντός περιόδου μη υπερβαίνουσας τους 24 μήνες·

35. Ως «τελειοποίηση προς επανεισαγωγή» νοείται η προσωρινή εξαγωγή κατά την έννοια του άρθρου 259 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

36. Ως «τελειοποίηση προς επανεξαγωγή» νοείται το καθεστώς χορήγησης πρόσβασης στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σε μη ενωσιακά εμπορεύματα που προορίζονται για επανεξαγωγή·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012

12. Ως «διαμετακόμιση» νοείται η πράξη μεταφοράς εμπορευμάτων που εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και διέρχονται από το έδαφος μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών με τελικό προορισμό σε άλλη, τρίτη χώρα·

 νέο

37. Ως «ενδοενωσιακή διαμετακόμιση» νοείται:

α)η μεταφορά μη ενωσιακών πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, τα οποία εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και διέρχονται από το έδαφος ενός ή περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ με τελικό προορισμό άλλο κράτος μέλος της ΕΕ· ή  

β)η μεταφορά ενωσιακών πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, τα οποία εξάγονται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ και διέρχονται από το έδαφος ενός ή περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ πριν εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης·  

38. Ως «εξωτερική διαμετακόμιση» νοείται η μεταφορά πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι από τρίτη χώρα μέσω του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και με τελικό προορισμό τρίτη χώρα, χωρίς την πραγματική εισαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων·

39. Ως «προσωρινή αποδοχή» νοείται το καθεστώς χορήγησης πρόσβασης στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σε μη ενωσιακά εμπορεύματα, στην προκειμένη περίπτωση σε πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους, καθώς και σε όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και προορίζονται για επανεξαγωγή·

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

4013. Ως «μεταφόρτωση» νοείται η διαμετακόμιση που συνεπάγεται τη φυσική εκφόρτωση των αγαθών πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους από το μεταφορικό μέσο εισαγωγής και, εν συνεχεία, τη φόρτωσή τους προς επανεξαγωγή, εν γένει σε άλλο μεταφορικό μέσο εξαγωγής·

4115. Ως «παράνομη διακίνηση» νοείται η εισαγωγή, εξαγωγή, πώληση, παράδοση, μετακίνηση ή μεταφορά πυροβόλων όπλων, των  ουσιωδών συστατικών  μερών και των βασικών εξαρτημάτων τους ή των πυρομαχικών τους από την επικράτεια ενός κράτους μέλους ή μέσω αυτής προς την επικράτεια τρίτης χώρας, εάν ισχύει οιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)το κράτος μέλος δεν την επιτρέπει σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού·

β)τα πυροβόλα όπλα,  τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους  δεν φέρουν σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 4 σημεία 1 και 2 της οδηγίας 91/477/EΟΚ (ΕΕ) 2021/555·

γ)τα εισαγόμενα πυροβόλα όπλα δεν φέρουν κατά τον χρόνο εισαγωγής τουλάχιστον απλή σήμανση που να επιτρέπει τον εντοπισμό της πρώτης χώρας εισαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή, στην περίπτωση που τα πυροβόλα όπλα δεν φέρουν σχετική σήμανση, ενιαία σήμανση για την αναγνώριση των εισαγόμενων πυροβόλων όπλων·

4216. Ως «ιχνηλασία» νοείται η συστηματική παρακολούθηση των πυροβόλων όπλων και, ει δυνατόν, των μερών και των βασικών εξαρτημάτων τους, καθώς  των ουσιωδών συστατικών μερών  και των πυρομαχικών τους, από τον κατασκευαστή έως τον αγοραστή, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να επικουρούνται στην ανίχνευση, διερεύνηση, και ανάλυση της παράνομης κατασκευής και της διακίνησης.

 νέο

43. Ως «ενωσιακή νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα» νοείται όλη η ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους, ιδίως η οδηγία (ΕΕ) 2021/555 και οι νομικές πράξεις που βασίζονται στην εν λόγω οδηγία·

44. Ως «αρμόδια αρχή» νοούνται οι εθνικές αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 34 του παρόντος κανονισμού·  

45. Ως «αρμόδια αρχή χώρας αποστολής» νοείται η αρμόδια αρχή στην περιοχή από την οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει ή εκκινεί η αποστολή·  

46. Ως «αρμόδια αρχή της χώρας προορισμού» νοείται η αρμόδια αρχή στην περιοχή στην οποία προγραμματίζεται, εισάγεται ή πραγματοποιείται η αποστολή·  

47. Ως «αρμόδια αρχή της χώρας διαμετακόμισης» νοείται η αρμόδια αρχή οποιασδήποτε χώρας πλην εκείνης της αρμόδιας αρχής της χώρας αποστολής ή προορισμού, μέσω της οποίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιείται η αποστολή·

48. Ως «παράνομη μεταφορά» νοείται κάθε αποστολή που δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό ή στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

49. Ως «ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων» νοείται το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 38 παράγραφος 3 του κανονισμού [για το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία], το οποίο περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές και τις τελωνειακές αρχές για την υπαγωγή πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, και όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς ή για επανεξαγωγή.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 3
 Πεδίο εφαρμογής 

1.    Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:

α)σε διακρατικές συναλλαγές ή κρατικές μεταφορές·

σε πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους και τα πυρομαχικά αν είναι ειδικά σχεδιασμένα για στρατιωτική χρήση και, σε κάθε περίπτωση, σε πυροβόλα όπλα πλήρως αυτόματης λειτουργίας,

βγ)    σε πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους  τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους  και τα πυρομαχικά τους όταν προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία ή τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών,·

δ) σε συλλέκτες και φορείς που ενδιαφέρονται για τα πυροβόλα όπλα, τα μέρη και τα βασικά εξαρτήματά τους και τα πυρομαχικά από πολιτιστική και ιστορική άποψη, η δε ιδιότητά τους αυτή αναγνωρίζεται για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού από το κράτος μέλος στην επικράτεια του οποίου είναι εγκατεστημένοι,

ε) σε απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα,

γστ)    σε παλαιά πυροβόλα όπλα και τα αντίγραφά τους όπως ορίζονται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι στα παλαιά πυροβόλα όπλα δεν περιλαμβάνονται όπλα που κατασκευάστηκαν μετά το 1899.

2.    Ο παρών κανονισμός ισχύει με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 (κοινοτικός τελωνειακός κώδικας), του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 (διατάξεις εφαρμογής του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα), του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 450/2008 (εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας) και του συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης που θεσπίζεται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 (κανονισμός για τα είδη διπλής χρήσης).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ 
 Απαιτήσεις εισόδου και εισαγωγής 

 νέο

Άρθρο 4 
Παρεκκλίσεις από τα ενωσιακά τελωνειακά καθεστώτα 

1.Τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού δεν:

α)υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς βάσει απλουστευμένης τελωνειακής διασάφησης που θεσπίζεται δυνάμει του άρθρου 166 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

β)υπόκεινται σε εγγραφή σε λογιστική καταχώριση του διασαφιστή σύμφωνα με το άρθρο 182 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

γ)υπόκεινται σε αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 185 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

δ)διασαφίζονται με τελωνειακή διασάφηση που περιέχει το ειδικό σύνολο δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 143α του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446·

ε)διασαφίζονται με τελωνειακή διασάφηση που περιέχει το περιορισμένο σύνολο δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 144 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446.

2.Όσον αφορά τις ενιαίες άδειες απλουστευμένων διαδικασιών που εξακολουθούν να ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 345 παράγραφος 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447, η παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζεται στα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού. 

3.Για τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους απαιτείται άδεια σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του παρόντος κανονισμού για το καθεστώς ενδοενωσιακής διαμετακόμισης και εξωτερικής διαμετακόμισης που ορίζεται στο άρθρο 226 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

Άρθρο 5 
Καθήκοντα των οικονομικών φορέων κατά την εισαγωγή

1.Οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης εισάγουν τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας μόνονεφόσον συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2.

2.Ο οικονομικός φορέας:

α)επαληθεύει ότι τα εισαγόμενα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας συμμορφώνονται με:

α)τους κανόνες περί σήμανσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555·

β)τους κανόνες περί μη μετατρεψιμότητας που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 3 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555·

γ)τους κανόνες περί απενεργοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 3 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555·

β)θέτει στη διάθεση των αρχών που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού όλα τα πιστοποιητικά σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου και τη σχετική τεκμηρίωση σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του παρόντος κανονισμού και διασφαλίζει ότι ο τεχνικός φάκελος τίθεται στη διάθεση των εν λόγω αρχών κατόπιν αιτήματος·

γ)κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος αρχής που αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 2, παρέχει στην εν λόγω αρχή όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους και των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, σε γλώσσα εύκολα κατανοητή από την εν λόγω αρχή·

δ)όταν έχει λόγους να πιστεύει ότι τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα, ενημερώνει σχετικά τις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

ε)συνεργάζεται με τις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται άμεσα και αναγκαία διορθωτικά μέτρα για την αποκατάσταση κάθε περίπτωσης μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα.

3.Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παράγραφο 2 δεν θίγουν τις υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας της Ένωσης για τα πυροβόλα όπλα.

Άρθρο 6 
Σήμανση κατά την εισαγωγή

1.Τα πυροβόλα όπλα ή τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους εισάγονται υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555.

2.Ελλείψει της απαιτούμενης σήμανσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, τα πυροβόλα όπλα ή τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους υπάγονται σε άλλο τελωνειακό καθεστώς.

3.Σύμφωνα με το άρθρο 8 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα πυροβόλα όπλα και τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους επισημαίνονται με μοναδική σήμανση που παρέχει το όνομα του κατασκευαστή, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής και τον αριθμό σειράς, ή με οποιαδήποτε εναλλακτική μοναδική σήμανση, φιλική προς τον χρήστη, με απλά γεωμετρικά σύμβολα σε συνδυασμό με αριθμητικό και/ή αλφαριθμητικό κωδικό, που επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση της χώρας κατασκευής.

4.Ελλείψει σήμανσης σύμφωνα με την παράγραφο 3, η επανεξαγωγή απαγορεύεται και τα πυροβόλα όπλα και τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους κατάσχονται και καταστρέφονται.

Άρθρο 7 
Απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα,

1.Τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα εισάγονται υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από την άδεια εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 9 του παρόντος κανονισμού και το πιστοποιητικό απενεργοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 15 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555.

2.Ελλείψει πιστοποιητικού απενεργοποίησης, το απενεργοποιημένο πυροβόλο όπλο υπάγεται σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή δηλώνεται ως πυροβόλο όπλο.

Άρθρο 8 
Όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

1.Τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας εισάγονται ως όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας υπό την προϋπόθεση ότι δηλώνεται στην άδεια εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 9 ότι είναι μη μετατρέψιμα και ότι διασαφίζονται ως τέτοια από τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Η εν λόγω άδεια εισαγωγής εκδίδεται χωρίς τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2.

2.Κατά την είσοδο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας που δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στο άρθρο 14 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555 ταξινομούνται ως πυροβόλα όπλα σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

3.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους, έκθεση σχετικά με τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας που ταξινομούνται ως μη μετατρέψιμα. Οι εκθέσεις αυτές συζητούνται στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού.

4.Σε περίπτωση αποκλινουσών εθνικών πρακτικών, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για την κατάρτιση καταλόγου μη μετατρέψιμων όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία επιτροπής στην οποία παραπέμπει το άρθρο 37.

Άρθρο 9 
Άδεια εισαγωγής

1.Η άδεια εισαγωγής είναι απαραίτητη για την εισαγωγή πυροβόλου όπλου, ουσιώδους συστατικού μέρους, πυρομαχικών και όπλου συναγερμού και σηματοδοσίας στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Η εν λόγω άδεια εισαγωγής εκδίδεται σύμφωνα με το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙ μέρος Ι. Η άδεια αυτή χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εισαγωγέας και εκδίδεται με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

2.Κάθε πρόσωπο που δικαιούται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζει, να αποκτά, να κατέχει, να διαθέτει ή να εμπορεύεται πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια εισαγωγής.

3.Μόνο οπλοπώλες και μεσίτες επιτρέπεται να εισάγουν ημιτελή πυροβόλα όπλα και ημιτελή ουσιώδη συστατικά μέρη.

4.Οι αρμόδιες αρχές διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για την έκδοση άδειας εισαγωγής εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τις 60 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές έλαβαν όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Όλως εκτάκτως για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί στις 90 εργάσιμες ημέρες.

5.Οι αρμόδιες αρχές αρνούνται τη χορήγηση άδειας εισαγωγής εάν:

α)ο αιτών δεν έχει λάβει άδεια για την απόκτηση και την κατοχή πυροβόλου όπλου, ουσιωδών συστατικών μερών του ή πυρομαχικών του, ή του έχει απαγορευθεί να το πράξει, σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555·

β)ο αιτών έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για πράξεις που συνιστούν αδίκημα το οποίο καταγράφεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ή σχετικά με οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά συνιστά αξιόποινο αδίκημα που τιμωρείται με μέγιστη ποινή τη φυλάκιση για τουλάχιστον τέσσερα έτη·

γ)το προς εισαγωγή πυροβόλο όπλο έχει καταχωριστεί ως απολεσθέν ή κλαπέν ή άλλως αναζητούμενο για κατάσχεση στις σχετικές ενωσιακές, εθνικές ή διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Το στοιχείο α) δεν αναιρεί αυστηρότερους κανόνες βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

6.Οι αρμόδιες αρχές ακυρώνουν, αναστέλλουν, τροποποιούν ή ανακαλούν άδεια εισαγωγής εάν δεν πληρούνται ή δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της. Όταν οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τις αποφάσεις αυτές, θέτουν τις σχετικές πληροφορίες στη διάθεση των τελωνειακών αρχών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

7.Για τους σκοπούς της παραγράφου 5, τα κράτη μέλη ελέγχουν την απουσία ποινικού μητρώου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου «ECRIS», καθώς και εάν το πυροβόλο όπλο έχει καταχωριστεί ως απολεσθέν, κλαπέν ή υπό έρευνα στις σχετικές ενωσιακές, εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων.

8.Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη για τη θέσπιση ενωσιακής γενικής άδειας εισαγωγής και για τον καθορισμό των όρων εισαγωγής πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους από εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς για λόγους ασφάλειας και προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2.

9.Ο εισαγωγέας δεν υποχρεούται να καταβάλει τέλος ή επιβάρυνση για την υποβολή αίτησης για άδεια εισαγωγής, εκτός από τα συνοδευτικά τέλη.

Άρθρο 10 
Διοικητικές απλουστεύσεις

1.Κατά παρέκκλιση από άλλες διατάξεις του παρόντος κανονισμού και της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555, δεν απαιτείται άδεια εισαγωγής για:

α)προσωρινή αποδοχή για αξιολόγηση ή έκθεση χωρίς πώληση, ή την τελειοποίηση με επισκευή προς επανεξαγωγή, υπό την προϋπόθεση ότι τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, παραμένουν στην ιδιοκτησία προσώπου εγκατεστημένου εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και ότι τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας επανεξάγονται στο εν λόγω πρόσωπο·

β)εισαγωγή μετά από προσωρινή εξαγωγή για σκοπούς αξιολόγησης, επισκευής και έκθεσης χωρίς πώληση, στο πλαίσιο τελωνειακών καθεστώτων τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή προσωρινής εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής με ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555·

γ)προσωρινή αποδοχή από κυνηγούς ή αθλητές σκοποβολής ως τμήμα των προσωπικών αντικειμένων τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν στις αρμόδιες αρχές τους λόγους του ταξιδιού τους, προσκομίζοντας ιδίως πρόσκληση ή άλλο αποδεικτικό για τις κυνηγητικές δραστηριότητες ή τις δραστηριότητες σκοποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά:

α)ένα ή περισσότερα πυροβόλα όπλα·

β)τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, εφόσον έχουν σημανθεί·

γ)τα σχετικά πυρομαχικά που περιορίζονται σε μέγιστο αριθμό 800 φυσιγγίων για κυνηγούς και 1 200 φυσιγγίων για αθλητές σκοποβολής·

δ)ένα ή περισσότερα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας.

2.Οι εισαγωγείς αναφέρουν σε ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων την κατηγορία για την οποία ζητούν το όφελος διοικητικής απλούστευσης, από τις τρεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Πρέπει να προσκομίζουν κάθε δικαιολογητικό έγγραφο που θα τους ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές.

3.Οι τελωνειακές αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου είναι τα τελωνεία ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 36 στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής.

4.Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία παρέχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Στο παράρτημα ΙΙ μέρος ΙΙ παρατίθενται οι απαιτούμενες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη διασάφηση εισαγωγής.

α)Όσον αφορά την παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου, ο εισαγωγέας δηλώνει στη διασάφηση εισαγωγής τον αριθμό αναφοράς της διασάφησης προσωρινής εξαγωγής.

β)Όταν τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, υπάγονται στο καθεστώς προσωρινής αποδοχής με τη χρήση του δελτίου ΑΤΑ που παρατίθεται στο προσάρτημα 1 του παραρτήματος Α της σύμβασης σχετικά με την προσωρινή αποδοχή 47 , οι τελωνειακές αρχές ενημερώνουν την αρμόδια αρχή με ηλεκτρονικά μέσα που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο.

Άρθρο 11 
Επιβεβαίωση παραλαβής

Κατόπιν αιτήματος τρίτης χώρας εξαγωγής που είναι κατά τον χρόνο εξαγωγής μέλος του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα, τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν την εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης παραλαβή των αποσταλέντων πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους ή των πυρομαχικών τους, η οποία καταρχήν διασφαλίζεται με την υποβολή των σχετικών τελωνειακών εγγράφων εισαγωγής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ 

Άρθρο 12 
Διαδικασίες για ενδοενωσιακή διαμετακόμιση

1.Για την ενδοενωσιακή διαμετακόμιση απαιτείται μόνο η άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής που αναφέρεται στα άρθρα 9 και 14. Οι άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής αναγράφουν τις προγραμματισμένες κινήσεις διαμετακόμισης. Οι αλλαγές στις προγραμματισμένες κινήσεις διαμετακόμισης κοινοποιούνται από τον οικονομικό φορέα στις αρμόδιες αρχές και οι εν λόγω αρχές τροποποιούν αναλόγως τη σχετική άδεια.

2.Ο διασαφιστής αναγράφει τον αριθμό αναφοράς της άδειας εισαγωγής στη διασάφηση διαμετακόμισης.

3.Ο διασαφιστής παρέχει αντίγραφο της δήλωσης διαμετακόμισης στις αρμόδιες αρχές αποστολής ή προορισμού, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

4.Μόλις η αποστολή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, εισαχθεί ή εξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, το τελωνείο εισαγωγής ή εξαγωγής ενημερώνει την αρμόδια αρχή της χώρας αποστολής ή προορισμού στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σχετικά με την ολοκλήρωση του καθεστώτος ενδοενωσιακής διαμετακόμισης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

Άρθρο 13 
Διαδικασίες για εξωτερική διαμετακόμιση

1.Για την εξωτερική διαμετακόμιση απαιτείται μόνο η άδεια εισαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 9. Οι άδειες εισαγωγής αναγράφουν τις προγραμματισμένες κινήσεις διαμετακόμισης. Σε περίπτωση αλλαγών στις προγραμματισμένες κινήσεις διαμετακόμισης. ή εάν πρόκειται να εισαχθούν τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και υπόκεινται στην άδεια, οι αλλαγές αυτές κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές και οι εν λόγω αρχές τροποποιούν αντίστοιχα τη σχετική άδεια.

2.Ο διασαφιστής αναγράφει τον αριθμό αναφοράς της άδειας εισαγωγής στην τελωνειακή διασάφηση διαμετακόμισης.

3.Τα κράτη μέλη, κατά τη λήψη απόφασης περί άδειας εισαγωγής για εξωτερική διαμετακόμιση δυνάμει του παρόντος κανονισμού, λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, ζητημάτων εθνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων εκείνων που καλύπτονται από την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ.

4.Ο διασαφιστής παρέχει αντίγραφο της τελωνειακής διασάφησης διαμετακόμισης στις αρμόδιες αρχές αποστολής και προορισμού, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

5.Μόλις η αποστολή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας εισέλθει ή εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο εισόδου ή εξόδου ενημερώνει την αρμόδια αρχή της χώρας αποστολής ή προορισμού στην Ένωση σχετικά με την ολοκλήρωση του καθεστώτος εξωτερικής διαμετακόμισης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 144 
 Άδεια εξαγωγής 

1. Κάθε πρόσωπο που αδειοδοτείται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζει, να αποκτά, να κατέχει ή να εμπορεύεται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους ή τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια εξαγωγής.  Η εν λόγω άδεια  θεσπίζεται Άδεια εξαγωγής σύμφωνα με τη μορφή που ορίζεται στο παράρτημα IIIII, μέρος I του παρόντος κανονισμού απαιτείται για την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, των μερών και των βασικών εξαρτημάτων τους και των πυρομαχικών που αναγράφονται στο παράρτημα I. . Η άδεια αυτή χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εξαγωγέας και εκδίδεται γραπτώς ή με ηλεκτρονικά μέσα  μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 του παρόντος κανονισμού . 

2. Στην περίπτωση που η εξαγωγή πυροβόλων όπλων, μερών τους, βασικών εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών απαιτεί άδεια εξαγωγής σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η δε άδεια αυτή υπόκειται στις απαιτήσεις έγκρισης σύμφωνα με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενιαία διαδικασία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τους επιβάλλονται βάσει του παρόντος κανονισμού και της εν λόγω κοινής θέσης.

 νέο

1.Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χορηγούν άδειες εξαγωγής για πυροβόλα όπλα των κατηγοριών Α και Β του παραρτήματος Ι μόνον εάν η αίτηση για την εν λόγω άδεια συνοδεύεται από πιστοποιητικό τελικού χρήστη που εκδίδεται από τις αρχές της χώρας τελικού προορισμού. Στο παράρτημα IV καθορίζεται το περιεχόμενο του πιστοποιητικού τελικού χρήστη.

2. Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη για τη θέσπιση ενιαίου πιστοποιητικού τελικού χρήστη. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

3.Στην περίπτωση που τα πυροβόλα όπλα, τα  ουσιώδη συστατικά  μέρη τους και τα βασικά εξαρτήματά τους και τα πυρομαχικά τους βρίσκονται σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη διαφορετικά από το κράτος μέλος όπου υποβλήθηκε η άδεια εξαγωγής, αυτό το στοιχείο αναγράφεται στην εν λόγω αίτηση. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους από το οποίο ζητήθηκε η έκδοση της άδειας εξαγωγής συνεννοούνται αμέσως με τις αρμόδιες αρχές του εν λόγω κράτους ή των εν λόγω κρατών μελών και τους παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία. Το κράτος ή τα κράτη μέλη των οποίων ζητήθηκε η γνώμη γνωστοποιούν εντός 10 εργάσιμων ημερών τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις τους για τη χορήγηση της άδειας, οι οποίες δεσμεύουν το κράτος μέλος στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Άρθρο 157 
 Διαδικασία άδειας εξαγωγής 

1.Πριν από την έκδοση άδειας εξαγωγής για πυροβόλα όπλα,  ουσιώδη συστατικά  μέρη και βασικά εξαρτήματά τους και πυρομαχικά τους, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος επαληθεύει  οι ενδιαφερόμενες αρμόδιες αρχές επαληθεύουν αν:

α)η τρίτη χώρα εισαγωγής έχει εγκρίνει τη σχετική εισαγωγή, και

β)οι τυχόν τρίτες χώρες διαμετακόμισης έχουν κοινοποιήσει γραπτώς, το αργότερο πριν από την αποστολή, ότι δεν εγείρουν αντίρρηση στη διαμετακόμιση. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει:

α)σε αποστολές διά θαλάσσης ή αέρος και μέσω λιμένων ή αερολιμένων τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται μεταφόρτωση ή αλλαγή μεταφορικού μέσου,

β)στην περίπτωση πρόσκαιρων εξαγωγών για επαληθεύσιμες νόμιμες χρήσεις, όπως κυνήγι, σκοποβολή, αξιολόγηση, εκθέσεις χωρίς πώληση και επισκευές.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι, απουσία αντιρρήσεων όσον αφορά τη διαμετακόμιση εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής από τον εξαγωγέα της γραπτής αίτησης μη διατύπωσης αντιρρήσεων όσον αφορά τη διαμετακόμιση, θεωρείται ότι η ερωτηθείσα τρίτη χώρα διαμετακόμισης δεν προβάλλει αντίρρηση στη διαμετακόμιση.

23.    Ο εξαγωγέας προσκομίζει στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την έκδοση της άδειας εξαγωγής τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η τρίτη χώρα εισαγωγής επέτρεψε την εισαγωγή και ότι η τρίτη χώρα διαμετακόμισης δεν πρόβαλε αντίρρηση στη διαμετακόμιση.

 νέο

3.Όσον αφορά τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα, ο εξαγωγέας παρέχει το πιστοποιητικό απενεργοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 15 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555 στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για την έκδοση της άδειας εξαγωγής.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

4.Τα κράτη μέλη διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για την έκδοση άδειας εξαγωγής εντός προθεσμίας που ορίζεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, και η οποία δεν υπερβαίνει τις 60 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές έλαβαν όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Όλως εκτάκτως για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί από τις αρμόδιες αρχές στις 90 εργάσιμες ημέρες.

5.Η περίοδος ισχύος της  μιας μοναδικής  άδειας εξαγωγής δεν υπερβαίνει την περίοδο ισχύος της άδειας εισαγωγής.  Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 στοιχείο α), η περίοδος ισχύος πολλαπλής ή ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.  Στην περίπτωση που η άδεια εισαγωγής δεν προσδιορίζει την περίοδο ισχύος, εκτός έκτακτων περιστάσεων για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, η περίοδος ισχύος της άδειας εξαγωγής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από εννέα μήνες.

6.Τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά έγγραφα για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων άδειας εξαγωγής.

 νέο

7.Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη για τη θέσπιση ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής και για τον καθορισμό των όρων εξαγωγής των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους από εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς για λόγους ασφάλειας και προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2. 

8.Ο εξαγωγέας δεν υποχρεούται να καταβάλει τέλος ή επιβάρυνση για την υποβολή αίτησης για άδεια εξαγωγής ή ενδοενωσιακής διαμετακόμισης, εκτός από τα συνοδευτικά τέλη. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 168 
 Ιχνηλασιμότητα πυροβόλων όπλων 

1.Για τους σκοπούς της ιχνηλασίας, η άδεια εξαγωγής, καθώς και η έγκριση εισαγωγής ή η άδεια εισαγωγής που εκδίδει η τρίτη χώρα εισαγωγής και τα συνοδευτικά έγγραφα τεκμηρίωσης περιλαμβάνουν, στο σύνολό τους, τις εξής πληροφορίες:

α)τις ημερομηνίες έκδοσης και λήξης,

β)τον τόπο έκδοσης,

γ)τη χώρα εξαγωγής,

δ)τη χώρα εισαγωγής,

ε)κατά περίπτωση, την τρίτη χώρα ή τρίτες χώρες διαμετακόμισης,

στ)τον παραλήπτη,

ζ)τον τελικό αποδέκτη, εάν είναι γνωστός κατά τον χρόνο της αποστολής,

η)τις ενδείξεις που επιτρέπουν τον εντοπισμό των πυροβόλων όπλων, των στοιχείων και βασικών εξαρτημάτων τους   ουσιωδών συστατικών μερών τους  και των πυρομαχικών τους, και την ποσότητα αυτών περιλαμβανομένης και της σήμανσης που φέρουν τα πυροβόλα όπλα  ή τα ουσιώδη συστατικά μέρη  , το αργότερο αμέσως πριν από την αποστολή.

2.Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εάν περιλαμβάνονται στην έγκριση ή άδεια εισαγωγής  που εκδίδεται από την τρίτη χώρα εισαγωγής  , παρέχονται εκ των προτέρων από τον εξαγωγέα στις τρίτες χώρες διαμετακόμισης και το αργότερο πριν από την αποστολή.

 νέο

3.Τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους εισάγονται υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 179 
 Διοικητικές απλουστεύσεις 

1.Οι απλουστευμένες  διοικητικές  διαδικασίες για την προσωρινή εξαγωγή ή την επανεξαγωγή πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών τους, βασικών εξαρτημάτων και πυρομαχικών τους εφαρμόζονται ως εξής:

α)δεν απαιτείται άδεια εξαγωγής για

i)    την προσωρινή εξαγωγή από κυνηγούς ή αθλητές σκοποβολής ως τμήμα των προσωπικών αντικειμένων τους, κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε τρίτη χώρα και υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές τους λόγους του ταξιδιού τους, προσκομίζοντας ιδίως μία πρόσκληση ή άλλη απόδειξη για τις κυνηγητικές δραστηριότητες ή τις δραστηριότητες σκοποβολής στην τρίτη χώρα προορισμού:

ένα ή περισσότερα πυροβόλα όπλα·

των βασικών εξαρτημάτων τους, εάν υπάρχουν, καθώς και μερών τους,  ουσιωδών συστατικών μερών τους, εάν φέρουν σήμανση  ,

των σχετικών πυρομαχικών που περιορίζονται σε μέγιστο αριθμό 800 φυσιγγίων για κυνηγούς και 1 200 φυσιγγίων για αθλητές σκοποβολής.

ii)    την επανεξαγωγή από κυνηγούς ή αθλητές σκοποβολής ως τμήμα των προσωπικών αντικειμένων τους, εν συνεχεία προσωρινής αποδοχής για κυνηγητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες σκοποβολής, υπό την προϋπόθεση ότι τα πυροβόλα όπλα παραμένουν στην ιδιοκτησία ατόμου εγκατεστημένου εκτός του τελωνειακού εδάφους της τελωνειακής επικράτειας της Ένωσης και τα πυροβόλα όπλα επανεξάγονται στο εν λόγω άτομο.

β)Οι κυνηγοί και οι αθλητές σκοποβολής, όταν εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης την τελωνειακή επικράτεια της ΕΕ μέσω άλλου κράτους μέλους σε σχέση με το κράτος μέλος διαμονής τους παρουσιάζουν στις αρμόδιες αρχές το ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου όπως προβλέπεται  που αναφέρεται στο  άρθρο 17  άρθρα 1 και 12 της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ (ΕΕ) 2021/555. Στην περίπτωση αεροπορικού ταξιδίου, το ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου προσκομίζεται στις αρμόδιες αρχές όπου τα σχετικά προϊόντα παραδίδονται στον αερομεταφορέα για τη μεταφορά τους εκτός τελωνειακού εδάφους τελωνειακής επικράτειας της Ένωσης. Οι κυνηγοί και οι αθλητές σκοποβολής, όταν εγκαταλείπουν την τελωνειακή επικράτεια της Ένωσης από το κράτος μέλος διαμονής τους, μπορούν αντί του ευρωπαϊκού δελτίου πυροβόλου όπλου να επιλέγουν την παρουσίαση άλλου εγγράφου που θεωρείται έγκυρο για τον σκοπό αυτό από τις αρμόδιες αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους.

γ)Οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 10 εργάσιμες ημέρες, αναστέλλουν τη διαδικασία εξαγωγής ή, εάν χρειασθεί, εμποδίζουν την έξοδο πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων ή πυρομαχικών από το τελωνειακό έδαφος την τελωνειακή επικράτεια της Ένωσης από το εν λόγω κράτος μέλος, όταν έχουν βάσιμες υποψίες ότι οι λόγοι τους οποίους προβάλλουν οι κυνηγοί ή οι αθλητές σκοποβολής δεν τηρούν τους σχετικούς όρους και τις σχετικές υποχρεώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 1018 του παρόντος κανονισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, η προθεσμία που εμφαίνεται στο παρόν σημείο δύναται να παραταθεί  από τις αρμόδιες αρχές  στις 30 εργάσιμες ημέρες.

2.Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο, θεσπίζουν απλουστευμένες διαδικασίες για:  Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 14, 15 και 16 του παρόντος κανονισμού, δεν απαιτείται άδεια εξαγωγής για:

α)την επανεξαγωγή πυροβόλων εν συνεχεία προσωρινής αποδοχής για αξιολόγηση ή για έκθεση χωρίς πώληση, ή για επισκευή στο εσωτερικό της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι τα όπλα παραμένουν στην ιδιοκτησία ατόμου εγκατεστημένου εκτός του τελωνειακού εδάφους της τελωνειακής επικράτειας της Ένωσης και τα πυροβόλα όπλα επανεξάγονται στο εν λόγω άτομο,

β)την επανεξαγωγή πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών τους και βασικών εξαρτημάτων και πυρομαχικών στην περίπτωση που φυλάσσονται προσωρινά από τη χρονική στιγμή που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος στην τελωνειακή επικράτεια της Ένωσης μέχρι την έξοδό τους,

γ)την προσωρινή εξαγωγή πυροβόλων όπλων για αξιολόγηση και επισκευή καθώς και έκθεση χωρίς πώληση υπό την προϋπόθεση ότι ο εξαγωγέας τεκμηριώνει τη νόμιμη κατοχή των πυροβόλων αυτών όπλων και τα εξάγει στο πλαίσιο της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή των προσωρινών τελωνειακών διαδικασιών που ελέγχουν τις εξαγωγές.

 νέο

3.Οι εξαγωγείς δηλώνουν στο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για ποια από τις τρεις κατηγορίες διεκδικούν το όφελος της διοικητικής απλούστευσης, από αυτές που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Προσκομίζουν κάθε δικαιολογητικό έγγραφο στις τελωνειακές αρχές, εφόσον τους ζητηθεί. Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία παρέχουν το εν λόγω ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28. Στο παράρτημα ΙΙΙ μέρος ΙΙ παρατίθενται οι απαιτούμενες πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διασάφηση εξαγωγής.

4.Όσον αφορά την παράγραφο 2 στοιχεία α) και β) του παρόντος άρθρου, ο εξαγωγέας αναφέρει στη διασάφηση εξαγωγής τον αριθμό αναφοράς της διασάφησης προσωρινής αποδοχής ή τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

5.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 15, εάν δεν ληφθούν αντιρρήσεις, εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής από τον εξαγωγέα της γραπτής αίτησης μη διατύπωσης αντιρρήσεων όσον αφορά τη διαμετακόμιση, σχετικά με τη διαμετακόμιση από τρίτη χώρα διαμετακόμισης, θεωρείται ότι η ερωτηθείσα τρίτη χώρα διαμετακόμισης δεν προβάλλει αντίρρηση στη διαμετακόμιση.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 1810 
 Υποχρεώσεις των κρατών μελών  

1.Τα κράτη μέλη, προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον θα εκδώσουν ή μη άδεια εξαγωγής, δυνάμει του παρόντος κανονισμού, λαμβάνουν υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα:

α)τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους ως μέρη των σχετικών διεθνών ρυθμίσεων ελέγχου των εξαγωγών ή δυνάμει σχετικών διεθνών Συνθηκών,

β)θέματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένων εκείνων που καλύπτονται από την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ,

γ)εκτιμήσεις όσον αφορά την προβλεπόμενη τελική χρήση, τον παραλήπτη, τον εξακριβωμένο τελικό αποδέκτη και τον κίνδυνο εκτροπής.

2.Επιπροσθέτως των σχετικών παραγόντων που καθορίζονται στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη, κατά την αξιολόγηση μιας αίτησης για χορήγηση άδειας εξαγωγής, λαμβάνουν υπόψη κατά πόσον ο εξαγωγέας εφαρμόζει αναλογικά και επαρκή μέσα και διαδικασίες για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις και τους στόχους του παρόντος κανονισμού και με τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας.

3.Κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με τη χορήγηση άδειας εξαγωγής δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη τηρούν τις υποχρεώσεις που υπέχουν στο πλαίσιο κυρώσεων που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου ή με απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή με δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως όσον αφορά τα εμπάργκο όπλων.

Άρθρο 1911 
Άρνηση χορήγησης άδειας εξαγωγής 

1.Τα κράτη μέλη:

α)αρνούνται να χορηγήσουν άδεια εξαγωγής εάν

i)    ο αιτών έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για πράξεις που συνιστούν αδίκημα το οποίο καταγράφεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών, ή σχετικά με οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά συνιστά αξιόποινο αδίκημα που τιμωρείται με μέγιστη στέρηση της ελευθερίας  ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών για τουλάχιστον τέσσερα έτη ή και αυστηρότερες ποινές·

 νέο

ii)    τα πυροβόλα όπλα που περιγράφονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού καταχωρίστηκαν ως απολεσθέντα, κλαπέντα ή άλλως αναζητούμενα για κατάσχεση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν ή σε οποιαδήποτε άλλη εθνική ή διεθνή βάση δεδομένων. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

β)ακυρώνουν, αναστέλλουν, τροποποιούν ή ανακαλούν άδειες εξαγωγής στην περίπτωση που δεν επληρούντο ή δεν πληρούνται πλέον οι όροι βάσει των οποίων εκδόθηκαν.

Η παράγραφος αυτή  Το πρώτο εδάφιο  δεν αναιρεί  δεν θίγει αυστηρότερους κανόνες βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

 νέο

2.Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου «ECRIS» την απουσία ποινικού μητρώου και στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν την απουσία του πυροβόλου όπλου. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

32.    Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη  οι αρμόδιες αρχές αρνούνται, ακυρώνουν, αναστέλλουν, τροποποιούν ή ανακαλούν άδειες εξαγωγής, ενημερώνουν σχετικά  καθιστούν αυτή την πληροφορία διαθέσιμη  στις αρμόδιες  τελωνειακές   αρχές των άλλων κρατών μελών και ανταλλάσσουν με αυτές τις σχετικές πληροφορίες. Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους έχουν αναστείλει άδεια εξαγωγής, η τελική αξιολόγησή τους κοινοποιείται στα κράτη μέλη στο τέλος της περιόδου αναστολής.  μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.  

 νέο

4.Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές έχουν αναστείλει άδεια εξαγωγής, η τελική αξιολόγησή τους κοινοποιείται στα κράτη μέλη στο τέλος της περιόδου αναστολής μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28.

5.Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές αρνηθούν να χορηγήσουν άδεια εξαγωγής, η τελική αξιολόγησή τους καταχωρίζεται στο σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο 29.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

63.    Προτού οι αρμόδιες αρχές ενός κράτους μέλους χορηγήσουν άδεια εξαγωγής δυνάμει του παρόντος κανονισμού, λαμβάνουν υπόψη όλες τις αρνήσεις που έχουν εκδοθεί βάσει του παρόντος κανονισμού και οι οποίες τους έχουν κοινοποιηθεί, στο σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο 29 του παρόντος κανονισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξε απόρριψη χορήγησης άδειας εξαγωγής από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους ή κρατών μελών για κατ’ ουσίαν ταυτόσημη συναλλαγή (που αφορούσε, αφενός, είδος με κατ’ ουσίαν ίδιες παραμέτρους ή τεχνικά χαρακτηριστικά και, αφετέρου, τον ίδιο εισαγωγέα ή παραλήπτη).

Πρώτα μπορούν να διαβουλεύονται με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους ή των κρατών μελών που εξέδωσαν αρνητικές αποφάσεις, ακυρώσεις, αναστολές, τροποποιήσεις ή ανακλήσεις όπως προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2,  3   και 5 . Αν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, μετά τις ως άνω διαβουλεύσεις, αποφασίσουν να χορηγήσουν άδεια, απευθύνουν κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή, παρέχοντας κάθε σχετική πληροφορία προκειμένου να εξηγήσουν την απόφασή τους.

74.    Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγραφος 2  23  σχετικά με την εμπιστευτικότητα.

 νέο

8.Οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν ετησίως αν πληρούνται οι όροι της άδειας καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να βασίζονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα όλων των ισχυουσών αδειών. Κάθε άδεια εξαγωγής ελέγχεται χωριστά τουλάχιστον ανά τριετία από τις αρμόδιες αρχές. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν έκθεση στη συντονιστική ομάδα σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και των επαληθεύσεων. Οι εκθέσεις συζητούνται στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 33.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 2013 
 Αποδεικτικό παραλαβής 

 νέο

1.Εντός δύο μηνών μετά την έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ο εξαγωγέας παρέχει στην αρμόδια αρχή, η οποία χορήγησε την άδεια εξαγωγής, αποδεικτικό παραλαβής της αποστολής πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών ή πυρομαχικών στην τρίτη χώρα εισαγωγής, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται ιδίως με την προσκόμιση των σχετικών τελωνειακών εγγράφων εισαγωγής.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

21.    Ελλείψει τέτοιου αποδεικτικού παραλαβής της αποστολής, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, εντός δύο μηνών από την έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ή σε περίπτωση υποψίας, η αρμόδια αρχή των κρατών μελών ζητεί αμέσως από τις τελωνειακές αρχές εξαγωγής να επιβεβαιώσουν ότι έχει υποβληθεί η διασάφηση εξαγωγής και ότι τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, και Τα κράτη μέλη, σε περίπτωση υποψίας,  ζητούν από την τρίτη χώρα εισαγωγής να επιβεβαιώσει την παραλαβή των αποσταλέντων πυροβόλων όπλων, των  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους ή των πυρομαχικών τους.

2.    Κατόπιν αιτήματος τρίτης χώρας εξαγωγής που είναι κατά τον χρόνο εξαγωγής μέλος του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα, τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν την εντός της τελωνειακής επικράτειας της Ένωσης παραλαβή των αποσταλέντων πυροβόλων όπλων, των μερών και βασικών εξαρτημάτων τους ή των πυρομαχικών, η οποία καταρχήν διασφαλίζεται με την υποβολή των σχετικών τελωνειακών εγγράφων εισαγωγής.

3.    Τα κράτη μέλη συμμορφώνονται προς τις παραγράφους 1 και 2 σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική τους νομοθεσία ή πρακτική. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εξαγωγές, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους δύναται να αποφασίσει είτε να απευθυνθεί στον εξαγωγέα είτε να επικοινωνήσει απευθείας με την τρίτη χώρα εισαγωγής.

 νέο

Άρθρο 21 
Έλεγχοι μετά την αποστολή

1.Η Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές που χορηγούν την άδεια εξαγωγής, σε περίπτωση υποψίας, διενεργούν ελέγχους μετά την αποστολή για να διασφαλίσουν ότι τα εξαγόμενα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πιστοποιητικό τελικού χρήστη, όπως ορίζεται στο παράρτημα IV.

2.Για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου, οι έλεγχοι μετά την αποστολή μπορούν να διενεργούνται από οποιοδήποτε τρίτο μέρος ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό από την Επιτροπή ή από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V 
ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 2218 
 Αρμοδιότητες και ευθύνες  

 νέο

1.Τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού και εισέρχονται, εξέρχονται ή διέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπόκεινται στους ελέγχους και τα μέτρα που προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο. Η εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου δεν θίγει άλλες διατάξεις του παρόντος κανονισμού και άλλες ενωσιακές νομοθετικές πράξεις που διέπουν την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων, ιδίως τα άρθρα 46, 47, 134 και 267 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, τα άρθρα 25 έως 28 του εν λόγω κανονισμού δεν εφαρμόζονται στους ελέγχους πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

21.    Τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέπουν ότι οι τελωνειακές διατυπώσεις,  όπως η τελωνειακή διασάφηση  για την  εισαγωγή ή  εξαγωγή πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους ή πυρομαχικών τους μπορούν να διεκπεραιώνονται μόνο σε τελωνεία ειδικώς εξουσιοδοτημένα.

32.    Τα κράτη μέλη τα οποία κάνουν χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στην παράγραφο 21  δημοσιεύουν την εν λόγω πληροφορία στην πύλη όπου μπορούν να ζητηθούν άδειες από τις αρμόδιες αρχές και γνωστοποιούν στην Επιτροπή τα δεόντως εξουσιοδοτημένα  τις ορισθείσες τελωνειακές  τελωνεία  αρχές ή μεταγενέστερες σχετικές αλλαγές. Η Επιτροπή δημοσιεύει και επικαιροποιεί τις πληροφορίες αυτές ετησίως στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά C,  και στις ιστοσελίδες της .

 νέο

4.Οι τελωνειακές αρχές διαθέτουν τις αρμοδιότητες και τους πόρους που απαιτούνται για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού. 

5.Οι αρμόδιες αρχές είναι υπεύθυνες για τη συνολική επιβολή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσία, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και εισέρχονται, εξέρχονται ή διέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.  

6.Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, οι τελωνειακές αρχές διενεργούν ελέγχους στην τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται σε σχέση με τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού και εισέρχονται, εξέρχονται ή διέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Οι έλεγχοι αυτοί βασίζονται πρωτίστως σε ανάλυση κινδύνου, όπως ορίζεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 2319 
 Ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία μεταξύ αρχών  

1.    Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή και σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2, λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την καθιέρωση άμεσης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

α)λεπτομερή στοιχεία για εξαγωγείς των οποίων η αίτηση άδειας απορρίπτεται ή για εξαγωγείς οι οποίοι είναι αντικείμενο αποφάσεων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 11,

β)δεδομένα όσον αφορά παραλήπτες ή άλλους παράγοντες που εμπλέκονται σε ύποπτες δραστηριότητες και, εφόσον είναι γνωστές, τις ακολουθούμενες διαδρομές.

 νέο

1.Η Επιτροπή, οι αρμόδιες αρχές και οι τελωνειακές αρχές συνεργάζονται στενά και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

2.Οι πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης κινδύνου καθώς και των αποτελεσμάτων ελέγχου, που σχετίζονται με την επιβολή του παρόντος κανονισμού και, ιδίως, με υποψίες διακίνησης πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους, και όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, ανταλλάσσονται μεταξύ των τελωνειακών αρχών και της Επιτροπής και υποβάλλονται σε επεξεργασία από αυτές:

α)μεταξύ των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013· και

β)μεταξύ των τελωνειακών αρχών και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

γ)μέσω του συστήματος που θεσπίστηκε με το άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2447/2015.

3.Όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν, όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, είτε βρίσκονται σε προσωρινή αποθήκευση είτε υπάγονται σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς, ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν συμμορφώνονται, εκτός από τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που περιγράφονται στο άρθρο 22, διαβιβάζουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

42.    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, περί της αμοιβαίας συνδρομής, και ιδίως οι διατάξεις αυτού περί εμπιστευτικότητας των πληροφοριών, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία  στα μέτρα του παρόντος άρθρου  , με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2417 
 Διαδικασίες κατά την εισαγωγή και εξαγωγή 

1.Κατά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων για  την εισαγωγή ή την  εξαγωγή πυροβόλων όπλων,  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους ή πυρομαχικών  στο τελωνείο   εισαγωγής ή   εξαγωγής ,  ο εισαγωγέας ή  ο εξαγωγέας  γνωστοποιεί τον αριθμό αναφοράς της άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής στις τελωνειακές αρχές κατά την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης. Ανάλογα με την περίπτωση, όταν χρησιμοποιείται πολλαπλή άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής, ο εισαγωγέας ή ο εξαγωγέας υποβάλλει αντίγραφο όλων των προηγούμενων διασαφήσεων εισαγωγής ή εξαγωγής που συνδέονται με την πολλαπλή άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28  προσκομίζει στο τελωνείο εξαγωγής αποδεικτικό ότι έχει λάβει κάθε αναγκαία άδεια εξαγωγής .

2.Μπορεί να ζητηθεί από τον εισαγωγέα ή τον εξαγωγέα να υποβάλει μετάφραση των αποδεικτικών εγγράφων σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση.

 νέο

3.Μετά την παραλαβή τελωνειακής διασάφησης για την εισαγωγή ή εξαγωγή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους, πυρομαχικών τους και όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, οι τελωνειακές αρχές επαληθεύουν την εγκυρότητα της άδειας χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28. Όταν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις και διατυπώσεις του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου σχετικά με την εισαγωγή ή την εξαγωγή, οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν την εισαγωγή ή την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους, πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

43.    Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται δυνάμει του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 (ΕΕ) αριθ. 952/2013, τα κράτη μέλη  οι τελωνειακές αρχές αναστέλλουν, επί χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 10 εργάσιμες ημέρες, τη διαδικασία  της εισαγωγής στο ή  της εξαγωγής από το έδαφός τους ή, εν ανάγκη, εμποδίζουν με άλλον τρόπο να  εισέλθουν στο ή να  εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης μέσω του εδάφους τους πυροβόλα όπλα,  ουσιώδη συστατικά μέρη  και βασικά εξαρτήματά τους ή πυρομαχικά τους που καλύπτονται από έγκυρη άδεια  εισαγωγής ή εξαγωγής, όταν έχουν λόγους να υποπτεύονται:

α)ότι κατά τη χορήγηση της άδειας δεν είχαν ληφθεί υπόψη σημαντικές πληροφορίες ή

β)ότι οι περιστάσεις έχουν αλλάξει σημαντικά αφότου χορηγήθηκε η άδεια.

Όλως εκτάκτως για δεόντως τεκμηριωμένους λόγους, το εν λόγω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί στις 30 εργάσιμες ημέρες.

 νέο

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αναστείλουν την εισαγωγή των εμπορευμάτων για το σχετικό τελωνειακό καθεστώς, εάν έχουν αμφιβολίες και, στην περίπτωση αυτή, ενημερώνουν με ηλεκτρονικά μέσα την αρμόδια εθνική αρχή, η οποία λαμβάνει την απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση των εμπορευμάτων. Εάν η αρμόδια εθνική αρχή δεν απαντήσει στην τελωνειακή αρχή εντός 10 εργάσιμων ημερών, τότε η τελωνειακή αρχή παραδίδει τα εμπορεύματα. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

54.    Εντός της προθεσμίας ή της παράτασής της που αναφέρονται στην παράγραφο 43, τα κράτη μέλη είτε εισάγουν τα πυροβόλα όπλα, τα  ουσιώδη συστατικά  μέρη και βασικά εξαρτήματά τους ή πυρομαχικά τους ή αναλαμβάνουν δράση βάσει του άρθρου 19  11 παράγραφος 1, στοιχείο β).

 νέο

Άρθρο 25  
Αποτελέσματα των ελέγχων

1.Όταν οι τελωνειακές αρχές ανακαλύπτουν παράνομη αποστολή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους, πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, ενημερώνουν αμελλητί σχετικά την αρμόδια αρχή της χώρας της τελωνειακής αρχής. Η εν λόγω αρμόδια αρχή:

α)ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή της χώρας προορισμού στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σχετικά με την παράνομη μεταφορά πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους, πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας·

β)σε περίπτωση ενδοενωσιακής διαμετακόμισης ή εξωτερικής διαμετακόμισης, ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή της χώρας αποστολής στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σχετικά με την παράνομη μεταφορά πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας.

Οι τελωνειακές αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν την παράνομη αποστολή πυροβόλων όπλων, συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους, κατάσχουν τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους ή τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, έως ότου η αρμόδια αρχή της χώρας προορισμού στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης λάβει διαφορετική απόφαση και κοινοποιήσει γραπτώς την εν λόγω απόφαση στην αρμόδια αρχή της χώρας της τελωνειακής αρχής στην οποία κρατείται η παράνομη αποστολή πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους, πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας.  

2.Σε περίπτωση υποψίας διακίνησης πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους ή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, οι πληροφορίες σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους που κατασχέθηκαν κατά τους τελωνειακούς ελέγχους κοινοποιούνται από την τελωνειακή αρχή στις αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού μέσω της εφαρμογής δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπόλ.

3.Τα δεδομένα κατάσχεσης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες, αν είναι διαθέσιμες:

α)τα στοιχεία του πυροβόλου όπλου, μεταξύ άλλων την επωνυμία του κατασκευαστή ή την εμπορική ονομασία, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό σειράς και το έτος κατασκευής, αν αυτό δεν περιλαμβάνεται ήδη στον αριθμό σειράς, το μοντέλο, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και τις ποσότητες·

β)την κατηγορία του πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με το παράρτημα Ι·

γ)πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, μεταξύ άλλων σχετικά με την επανενεργοποίηση απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων, τη μετατροπή όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα χειροποίητα πυροβόλα όπλα που κατασκευάζονται με προσθετική κατασκευή ή κάθε άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία·

δ)τη χώρα καταγωγής·

ε)τη χώρα προέλευσης·

στ)τη χώρα προορισμού·

ζ)το μεταφορικό μέσο και την εθνικότητα της μεταφορικής εταιρείας ή του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, μεταξύ άλλων το «εμπορευματοκιβώτιο», «φορτηγό ή ημιφορτηγό», «προσωπικό όχημα», «λεωφορείο ή πούλμαν», «σιδηρόδρομο», «εμπορική αεροπορία», «γενική αεροπορία» ή «ταχυδρομικό φορτίο και δέματα»·

η)τον τόπο και το είδος της κατάσχεσης, μεταξύ άλλων αν πραγματοποιήθηκε στο «εσωτερικό», σε «συνοριακό σημείο διέλευσης», στα «χερσαία σύνορα», σε «αερολιμένα» ή «θαλάσσιο λιμένα», ανάλογα με την περίπτωση.

4.Οι τελωνειακές αρχές ανταλλάσσουν, με κάθε ηλεκτρονικό μέσο που θεσπίζεται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία, τις κατάλληλες πληροφορίες κινδύνου και τα αποτελέσματα της ανάλυσης κινδύνου σε σχέση με τη διακίνηση πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 46 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI 
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 2612 
Αποθήκευση πληροφοριών για εισαγωγές και εξαγωγές 

1.    Βασιζόμενα στην ισχύουσα εθνική τους νομοθεσία ή πρακτική, τα κράτη μέλη τηρούν —το λιγότερο επί 20 έτη— όλες τις πληροφορίες σχετικά με πυροβόλα όπλα και, εφόσον είναι σκόπιμο και εφικτό, σχετικά με τα  ουσιώδη συστατικά  μέρη και βασικά εξαρτήματά τους και πυρομαχικά τους, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ιχνηλασία και την ταυτοποίηση των εν λόγω πυροβόλων όπλων, των  ουσιωδών συστατικών  μερών και βασικών εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών τους, καθώς και για την πρόληψη και τη διαπίστωση παράνομης διακίνησης των προϊόντων αυτών. Στις εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνεται ο τόπος, οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης της άδειας εξαγωγής, η χώρα εξαγωγής, η χώρα εισαγωγής, κατά περίπτωση, οι τρίτες χώρες διαμετακόμισης, ο παραλήπτης, ο τελικός αποδέκτης, εάν είναι γνωστός κατά τον χρόνο της αποστολής, και η περιγραφή και η ποσότητα των ειδών, περιλαμβανομένης της σήμανσης που αυτά φέρουν  της μοναδικής σήμανσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555 .

2.    Το παρόν άρθρο  Η παράγραφος 1 δεν ισχύει για εισαγωγές και τις εξαγωγές που αναφέρονται στο άρθρο  10 και  9  17 .

 νέο

Άρθρο 27 
Στατιστικά στοιχεία

1.Τα κράτη μέλη υποβάλλουν εμπιστευτικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Επιτροπή, έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, τα εθνικά ετήσια στοιχεία τους για το προηγούμενο έτος σχετικά με:

α)τον αριθμό των αδειών και των αρνήσεων, τις ποσότητες και την αξία των πραγματικών εισαγωγών και εξαγωγών πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους, ανά κατηγορία και υποκατηγορία όπως απαριθμούνται στο παράρτημα Ι, ανά χώρα καταγωγής και προορισμού·

β)τις πληροφορίες σχετικά με τις κατασχέσεις πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τουςκαι όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας που απαριθμούνται στο άρθρο 25 παράγραφος 3.

2.Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

3.Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των κανόνων και του μορφότυπου που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την παροχή ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων στην Επιτροπή, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 37.

Άρθρο 28 
Ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης

1.Η Επιτροπή θεσπίζει και διατηρεί ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης για τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής και τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 14 του παρόντος κανονισμού.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης παρέχει τις ακόλουθες λειτουργίες κατ’ ελάχιστον:

α)καταχώριση οικονομικών φορέων και φυσικών προσώπων που αδειοδοτούνται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζουν, να αποκτούν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους ή τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, πριν από τη θέση υπό τελωνειακό καθεστώς «εισαγωγής» ή «εξαγωγής» των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους, των πυρομαχικών τους ή των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού· στο προφίλ καταχώρισής τους περιλαμβάνεται ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (EORI), όπως έχει αποδοθεί από την τελωνειακή αρχή κατά την καταχώριση για τελωνειακούς σκοπούς σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

β)δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης, χορήγησης και έκδοσης άδειας εισαγωγής και εξαγωγής·

γ)διασύνδεση με τις εθνικές τελωνειακές αρχές μέσω του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, που αναφέρεται στο άρθρο 4 του κανονισμού [κανονισμός για την ενιαία θυρίδα — να προστεθεί ο αριθμός και μια υποσημείωση· ο εν λόγω κανονισμός δεν έχει ακόμη εκδοθεί και μπορεί να εισαχθεί μόνο μετά την έγκρισή του από τους συννομοθέτες]·

δ)δυνατότητα κατάρτισης προφίλ κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές, τις τελωνειακές αρχές και την Επιτροπή όσον αφορά τους οικονομικούς φορείς, οι οποίοι αποτελούν πρόσωπα που αδειοδοτούνται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζουν, να αποκτούν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους ή τα πυρομαχικά τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, καθώς και όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους και τα πυρομαχικά τους και τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, με σκοπό τον εντοπισμό φορτίων υψηλού κινδύνου σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου του άρθρου 25 του παρόντος κανονισμού·

ε)δυνατότητα διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και της Επιτροπής για την ανταλλαγή πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης·

στ)δυνατότητα επικοινωνίας, με σκοπό την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, μεταξύ αρμόδιων αρχών, οικονομικών φορέων και προσώπων που αδειοδοτούνται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζουν, να αποκτούν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους ή τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού·

2.Η Επιτροπή θεσπίζει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κανόνες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένων κανόνων σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα συστήματα ΤΠ. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 37.

3.Η Επιτροπή παρέχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης στις τελωνειακές αρχές, τις αρμόδιες αρχές, τους οικονομικούς φορείς και τα πρόσωπα που αδειοδοτούνται, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555, να κατασκευάζουν, να αποκτούν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται τα πυροβόλα όπλα, τα ουσιώδη συστατικά μέρη τους, τα πυρομαχικά τους ή τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, ανάλογα με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

4.Η Επιτροπή προβλέπει τη διασύνδεση μεταξύ του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης και των εθνικών ηλεκτρονικών συστημάτων αδειοδότησης, αν υπάρχουν.

 
Άρθρο 29 
Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την άρνηση χορήγησης αδειών εισαγωγής ή εξαγωγής

1.Η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τη συντονιστική ομάδα που συγκροτείται βάσει του άρθρου 33, αναπτύσσει ή επιλέγει ένα ασφαλές και κρυπτογραφημένο σύστημα για την υποστήριξη της άμεσης συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις αρνήσεις χορήγησης αδειών εισαγωγής ή εξαγωγής.

2.Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγραφος 23 σχετικά με την εμπιστευτικότητα.

3.Η Επιτροπή θεσπίζει, με εκτελεστικές πράξεις, κανόνες για τη λειτουργία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις αρνήσεις χορήγησης αδειών εισαγωγής ή εξαγωγής. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 37 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIIV 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 3014 
Ασφαλείς διαδικασίες 

1.Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα μέτρα που κρίνουν αναγκαία προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι διαδικασίες χορήγησης αδειών είναι ασφαλείς και ότι η αυθεντικότητα των εγγράφων αδειοδότησης μπορεί να επαληθευτεί ή να κυρωθεί.

2.Η επαλήθευση και η κύρωση δύνανται να εξασφαλισθούν, κατά περίπτωση, διά της διπλωματικής οδού.

Άρθρο 3115 
 Καθήκοντα αρμόδιων αρχών 

1.Προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα που είναι αναγκαία και αναλογικά, ώστε να είναι οι αρμόδιες αρχές τους σε θέση:

α)να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε παραγγελία ή συναλλαγή που αφορά πυροβόλα όπλα,  ουσιώδη συστατικά  μέρη και βασικά εξαρτήματά τους, καθώς και πυρομαχικά· και

β)να εξακριβώνουν την ορθή διενέργεια των ελέγχων των εισαγωγών και των εξαγωγών, έχοντας μεταξύ άλλων πρόσβαση στους επαγγελματικούς χώρους των προσώπων τα οποία αφορά εξαγωγική συναλλαγή.

Άρθρο 3216 
 Επιβολή του κανονισμού 

1.    Τα κράτη μέλη καθορίζουν το σύστημα κυρώσεων που επιβάλλουν στις παραβάσεις του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλισθεί η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

 νέο

2.Το καθεστώς προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος που θεσπίστηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 εφαρμόζεται στα πρόσωπα που αναφέρουν παραβιάσεις του παρόντος κανονισμού. 

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Άρθρο 3320 
 Συντονιστική ομάδα 

1.Συγκροτείται συντονιστική ομάδα  εισαγωγών και  εξαγωγών πυροβόλων όπλων (στο εξής: «συντονιστική ομάδα») υπό την προεδρία εκπροσώπου της Επιτροπής. Κάθε κράτος μέλος ορίζει έναν εκπρόσωπο σε αυτή.  Απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρχών που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 στοιχείο α). 

2.Η συντονιστική ομάδα εξετάζει κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, το οποίο εγείρει είτε ο πρόεδρος είτε ο εκπρόσωπος ενός κράτους μέλους  μιας από τις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 στοιχείο α) . Διέπεται από τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97.

3.Ο πρόεδρος της συντονιστικής ομάδας ή η συντονιστική ομάδα, όποτε είναι απαραίτητο, συμβουλεύεται οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία αφορά ο παρών κανονισμός.

Άρθρο 3421 
Εκτελεστικά καθήκοντα 

1.Κάθε κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που θεσπίζει κατ’ εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 3316.

2. Το αργότερο έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού,   Έως τη 19η Απριλίου 2012, κάθε κράτος μέλος ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή όσον αφορά τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των άρθρων 7, 9, 11 και 17.

 νέο

α)όσον αφορά την εθνική αρχή σε κάθε κράτος μέλος που είναι αρμόδια για τον ολοκληρωμένο έλεγχο των πυροβόλων όπλων και τον συντονισμό των διαφόρων αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων (εθνικά σημεία επαφής για τα πυροβόλα όπλα)·  

β)σε περίπτωση που δεν είναι οι ίδιες, όσον αφορά τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των άρθρων 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17 και 19.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

 νέο

Βάσει των πληροφοριών αυτών, η Επιτροπή δημοσιεύει και ενημερώνει ετησίως κατάλογο των αρχών αυτών  στην ιστοσελίδα της  στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

3.Έως την 19ή Απριλίου 2017 και εφεξής,  Κατόπιν αιτήματος της συντονιστικής ομάδας και εν πάση περιπτώσει ανά δεκαετία, η Επιτροπή επανεξετάζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει προτάσεις για την τροποποίησή του. Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλα τα κατάλληλα στοιχεία για την εκπόνηση της εν λόγω έκθεσης, περιλαμβανομένων των πληροφοριών για τη χρήση της ενιαίας διαδικασίας που προβλέπεται βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 2.  Η Επιτροπή δημοσιεύει την πρώτη ενδιάμεση έκθεση εφαρμογής εντός 5 ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού  .  

Άρθρο 355 
Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις 

1.Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 366  του παρόντος κανονισμού  για

α)την τροποποίηση του παραρτήματος I  του παρόντος κανονισμού  βάσει των τροποποιήσεων του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 και βάσει των τροποποιήσεων του παραρτήματος I της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ (ΕΕ) 2021/555·

 νέο

β)τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού·

γ)την τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού·  

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 366 
 Εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων 

1.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.Η προβλεπόμενη στο άρθρο 355 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο αόριστης διάρκειας.

3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 355 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5.Μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 355 τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός διμήνου από την κοινοποίησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Το διάστημα αυτό παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

 νέο

Άρθρο 37 
Διαδικασία επιτροπής

Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 38

Μεταβατική περίοδος

1.Έως ότου καθοριστούν οι λειτουργικές δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β), εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις:

α)για την εφαρμογή του άρθρου 9 παράγραφος 1, παραμένουν σε ισχύ τα εθνικά συστήματα αδειών εισαγωγής·

β)για την εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 3, αντίγραφο της τελωνειακής διασάφησης διαμετακόμισης παρέχεται στις αρμόδιες αρχές με ηλεκτρονικά μέσα που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο·

γ)για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 4, αντίγραφο της τελωνειακής διασάφησης διαμετακόμισης παρέχεται στις αρμόδιες αρχές με ηλεκτρονικά μέσα που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο·

δ)για την εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος 1 και του άρθρου 15 παράγραφος 6, παραμένουν σε ισχύ τα εθνικά συστήματα αδειών εξαγωγής.

2.Έως ότου καθοριστούν οι λειτουργικές δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο γ), εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις:

α)για την εφαρμογή του άρθρου 9 παράγραφος 6, η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο·

β)για την εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 4, οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στις αρμόδιες αρχές αντίγραφο της τελωνειακής διασάφησης με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο και οι εν λόγω αρμόδιες αρχές το καθιστούν διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28·

γ)για την εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, ο εισαγωγέας επισυνάπτει αντίγραφο της διασάφησης προσωρινής εξαγωγής στη διασάφηση εισαγωγής·

δ)για την εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 2, ο διασαφιστής επισυνάπτει αντίγραφο της άδειας εισαγωγής στην τελωνειακή διασάφηση·

ε)για την εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 4, η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο·

στ)για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 2, ο διασαφιστής επισυνάπτει αντίγραφο της άδειας εισαγωγής στην τελωνειακή διασάφηση·

ζ)για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 5, η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο·

η)για την εφαρμογή του άρθρου 17 παράγραφος 3, οι τελωνειακές αρχές παρέχουν στις αρμόδιες αρχές αντίγραφο της τελωνειακής διασάφησης με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο και οι εν λόγω αρμόδιες αρχές το καθιστούν διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28·

θ)για την εφαρμογή του άρθρου 17 παράγραφος 4, ο εξαγωγέας επισυνάπτει στη διασάφηση εξαγωγής αντίγραφο της διασάφησης προσωρινής εισαγωγής·

ι)για την εφαρμογή του άρθρου 19 παράγραφος 3, η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο·

ια)για την εφαρμογή του άρθρου 24 παράγραφος 1, ο εισαγωγέας ή εξαγωγέας επισυνάπτει αντίγραφο της άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής στη διασάφηση εισαγωγής ή εξαγωγής·

ιβ)για την εφαρμογή του άρθρου 24 παράγραφος 3, οι τελωνειακές αρχές ελέγχουν τα αντίγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο ια) του παρόντος άρθρου πριν επιτρέψουν την εισαγωγή ή την εξαγωγή των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους ή των πυρομαχικών τους που απαριθμούνται στο παράρτημα I.

3.Όταν καθοριστούν οι λειτουργικές δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο γ), με εξαίρεση την πρόσθετη ψηφιακή συνεργασία που αναφέρεται στο άρθρο 12 του κανονισμού [κανονισμός για την ενιαία θυρίδα], εφαρμόζεται η ακόλουθη διάταξη.

α)Για την εφαρμογή του άρθρου 17 παράγραφος 4 στοιχείο α), ο εξαγωγέας επισυνάπτει στη διασάφηση εξαγωγής αντίγραφο της διασάφησης προσωρινής εισαγωγής.

4.Έως ότου θεσπιστεί το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις αρνήσεις χορήγησης αδειών εισαγωγής ή εξαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 29, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 19 παράγραφοι 5 και 6.

Άρθρο 39

Κατάργηση

Ο κανονισμός (EE) αριθ. 258/2012 καταργείται.

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος V του παρόντος κανονισμού.

🡻 (ΕΕ) αριθ. 258/2012 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 4022 
 Τελικές διατάξεις 

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Ωστόσο, οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 13 εφαρμόζονται από την τριακοστή ημέρα μετά τη θέση σε ισχύ του πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την υπογραφή του, δυνάμει του άρθρου 218 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    O Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»), και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012.

Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Ασφάλεια

Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

 νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 48  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

Στόχοι

Γενικοί στόχοι

Οι υφιστάμενοι κανόνες για τα πυροβόλα όπλα καταστρατηγούνται, κάτι που οδηγεί στη διακίνηση πυροβόλων όπλων στην ΕΕ. Τα εν λόγω παράνομα πυροβόλα όπλα αποτελούν μέσα για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Κατά την εξαγωγή, υπάρχει κίνδυνος εκτροπής των πυροβόλων όπλων, η οποία τροφοδοτεί την παγκόσμια παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων και συμβάλλει στην αστάθεια και στο οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως. Κατά την εισαγωγή, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθούν μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα και ημιτελή συστατικά μέρη χωρίς τις κατάλληλες άδειες. Επιπλέον, στην αξιολόγηση του κανονισμού τονίζεται ότι η προστιθέμενη αξία του περιορίζεται από την απουσία πραγματικής εναρμόνισης των εθνικών κανόνων και διαδικασιών. Οι οικονομικοί φορείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διοικητικό φόρτο στις εισαγωγές και εξαγωγές μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων.

Γενικός στόχος της πρότασης είναι η εναρμόνιση των εθνικών κανόνων σχετικά με τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής και τη διαμετακόμιση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων και των συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους σε μη στρατιωτικές συναλλαγές, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος των οικονομικών φορέων και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των πυροβόλων όπλων και η καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους.

Ειδικοί στόχοι

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η επίτευξη των ακόλουθων ειδικών στόχων:

-    Ο πρώτος στόχος είναι η βελτίωση και η συστηματοποίηση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση, καθώς και των δεδομένων κατάσχεσης. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη ετήσιων δεδομένων από τα κράτη μέλη σχετικά με τον αριθμό των αδειών που χορήγησαν, τις αρνήσεις χορήγησης, τις ποσότητες και την αξία των εξαγωγών και εισαγωγών μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, ανά καταγωγή ή προορισμό. Επιπλέον, η λήψη δεδομένων κατάσχεσης θα επιτρέψει την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διακίνησης πυροβόλων όπλων.

-    Ο δεύτερος στόχος είναι να καταστεί δυνατή η διενέργεια συντονισμένων ελέγχων και εκτιμήσεων επικινδυνότητας. Αυτό προϋποθέτει τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων. Ως ιχνηλασία νοείται η συστηματική παρακολούθηση των πυροβόλων όπλων και, ει δυνατόν, των εξαρτημάτων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους, καθώς και των πυρομαχικών τους, από τον κατασκευαστή έως τον αγοραστή, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να επικουρούνται στην ανίχνευση, διερεύνηση, και ανάλυση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης. Το ισχύον πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την εξαγωγή, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί κενά τόσο στις εισερχόμενες όσο και στις εξερχόμενες κινήσεις. Αυτό ισχύει ιδίως για την ορθή καταγραφή των πληροφοριών σχετικά με τα πυροβόλα όπλα και για την ανάγκη βελτίωσης του έργου των τελωνειακών αρχών όσον αφορά τον εντοπισμό τέτοιων πυροβόλων όπλων, ενώ κατά την εξαγωγή αφορά περισσότερο το έργο των αρχών αδειοδότησης εξαγωγών. Και για τα δύο είδη κινήσεων, θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου (συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών αρχών) και των αρχών αδειοδότησης.

-    Ο τρίτος ειδικός στόχος είναι η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους οικονομικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου και του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυροβόλα όπλα, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι οικονομικοί φορείς έρχονται αντιμέτωποι με 27 διαφορετικά είδη κανόνων και έλλειψη ασφάλειας δικαίου παρά την εφαρμογή του ισχύοντος κανονισμού.

Οι στόχοι αυτοί είναι πλήρως συμβατοί με άλλες ενωσιακές πολιτικές και με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Εναρμονίζονται πλήρως με τη δέσμευση της ΕΕ να «συνεχίσει να προωθεί τον υπεύθυνο και αποτελεσματικό έλεγχο των εξαγωγών όπλων στη γειτονία της, σύμφωνα με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ σχετικά με τα όπλα για στρατιωτική χρήση και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 258/2012 σχετικά με τα πυροβόλα όπλα για μη στρατιωτική χρήση». Επιπλέον, συμμορφώνονται με την προσέγγιση εκσυγχρονισμού του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών για είδη διπλής χρήσης βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821.

Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει τον διοικητικό φόρτο των οικονομικών φορέων, μέσω της εναρμόνισης των εθνικών κανόνων σχετικά με τις άδειες εισαγωγής και εξαγωγής πυροβόλων όπλων. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα των αρμόδιων αρχών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διακίνησης και της εκτροπής πυροβόλων όπλων.

Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Η Επιτροπή θεσπίζει και διατηρεί, έως την ημερομηνία που ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό, όπως αναφέρεται στην πρόταση του παρόντος κανονισμού, σύστημα πληροφοριών μητρώου το οποίο περιέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες που διατίθενται σύμφωνα με τα αντίστοιχα άρθρα της πρότασης του παρόντος κανονισμού.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης και των επιδόσεων των ειδικών στόχων θα είναι εφικτή με βάση τους ακόλουθους βασικούς δείκτες:

   αριθμός αδειών εισαγωγής και εξαγωγής (στόχοι 1 και 3)

   αριθμός αρνήσεων (στόχοι 1 και 2)

   ποσότητες και αξία πραγματικών εισαγωγών και εξαγωγών (στόχοι 1, 2 και 3)

   αριθμός κατασχέσεων (στόχοι 1 και 2)

   αριθμός αναζητήσεων στο ECRIS (στόχος 2)

   αριθμός ελέγχων στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν και στη βάση δεδομένων iArms της Ιντερπόλ σχετικά με απολεσθέντα και κλαπέντα πυροβόλα όπλα (στόχος 2)

   αριθμός τελωνειακών αρχών που συνδέονται με την εφαρμογή SIENA (στόχος 2)

   αριθμός δελτίων πληροφοριών κινδύνου που έχουν καταχωριστεί στο CRMS (στόχος 2)

   αριθμός κρατών μελών που διαθέτουν πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα αδειοδότησης (στόχος 3)

   αριθμός ελέγχων που διενεργούνται μετά την αποστολή (στόχος 2)

   αριθμός διασαφήσεων προσωρινής εισαγωγής και εξαγωγής που χορηγήθηκαν (στόχος 3)

   αριθμός φορέων που έχουν λάβει γενική άδεια εξαγωγής (στόχος 3)

Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Η εφαρμογή του κανονισμού θα προϋποθέτει την έγκριση ορισμένων λεπτομερών ζητημάτων μέσω εκτελεστικών ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σε χρονικό ορίζοντα 2-5 ετών από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου κανονισμού, προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων του.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει τις ακόλουθες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις:

   για τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των ημιτελών πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών, σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος κανονισμού,

   για την τροποποίηση του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού βάσει των τροποποιήσεων του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2685/87 και βάσει των τροποποιήσεων του παραρτήματος I της οδηγίας (ΕΕ) 2021/555,

   για την τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει τις ακόλουθες εκτελεστικές πράξεις:

   για την κατάρτιση καταλόγου μη μετατρέψιμων όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού·

   για τη θέσπιση ενωσιακής γενικής άδειας εισαγωγής και εξαγωγής και για τον καθορισμό των όρων εισαγωγής και εξαγωγής πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους από εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς για λόγους ασφάλειας και προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

   για την ανάπτυξη ή την επιλογή ασφαλούς και κρυπτογραφημένου συστήματος σύμφωνα με το άρθρο 28 του παρόντος κανονισμού και για τον καθορισμό των όρων και του χρονοδιαγράμματος για τη χρήση του·

   για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και εντύπων για τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

   για την ανάπτυξη ή την επιλογή ασφαλούς και κρυπτογραφημένου συστήματος σύμφωνα με το άρθρο 29 του παρόντος κανονισμού·

   για τον καθορισμό των κριτηρίων για ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου και, ειδικότερα, των κριτηρίων κινδύνου, των προτύπων και των τομέων ελέγχου προτεραιότητας, με βάση τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, καθώς και τις ενωσιακές και διεθνείς πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές·

   για τη θέσπιση των τεχνικών κανόνων για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Τελωνειακού Συστήματος Πληροφοριών που θεσπίστηκε με το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97·

   για τη θέσπιση των κανόνων και του μορφοτύπου που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για τη διαβίβαση ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων στην Επιτροπή σχετικά με τις διασαφήσεις και τις παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 27 του παρόντος κανονισμού.

Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Λόγοι για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων)

Ως χώρος χωρίς εσωτερικά σύνορα, στον οποίο τα εμπορεύματα και τα πρόσωπα κυκλοφορούν ελεύθερα, η ύπαρξη κοινών κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους είναι ουσιαστικής σημασίας. Τα προαναφερθέντα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι η ποικιλομορφία των εθνικών νομοθεσιών επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα και την ομοιόμορφη ερμηνεία του εσωτερικού ενωσιακού δικαίου (δηλαδή της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα). Οι κανονιστικές αποκλίσεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν νομικά κενά, από τα οποία επωφελούνται οι εγκληματίες.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στις διαδικασίες έκδοσης αδειών εξαγωγής, εισαγωγής και διαμετακόμισης, καθώς και στους ελέγχους, έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια της αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο.

Συνοπτικά, κατά την εκτίμηση επιπτώσεων εντοπίστηκαν τρία κύρια προβλήματα: απουσία κεντρικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο, απειλή διακίνησης πυροβόλων όπλων από και προς την ΕΕ και διοικητικός φόρτος των οικονομικών φορέων στις δραστηριότητες εξαγωγής και εισαγωγής μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων.

Αναμενόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων)

Η προστιθέμενη αξία της Ένωσης συνίσταται στην πλήρη ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής με εκείνο της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα και θα σημάνει ότι ο κανονισμός θα διέπει όλες τις μη στρατιωτικές συναλλαγές πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του μη στρατιωτικού εμπορίου αυτόματων πυροβόλων όπλων, ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων με γεμιστήρες υψηλής χωρητικότητας ή ημιαυτόματων μακρύκαννων πυροβόλων όπλων με πτυσσόμενο ή τηλεσκοπικό κοντάκιο.

Όπως και στην οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, οι συναλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων ή οι πωλήσεις προς τις στρατιωτικές ή τις ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τον κανονισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι ασφάλειας και απλούστευσης θα μπορούν να επιτευχθούν μόνο για τα μη στρατιωτικά πυροβόλα όπλα.

Οι νέες απλουστεύσεις που εισάγονται θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ενδιαφερόμενων μερών για ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου τους και παροχή ενιαίας προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να παρέχουν ετήσια στοιχεία.

Η προστιθέμενη αξία ανά ειδικό στόχο θα είναι:

Πρώτος ειδικός στόχος (συλλογή δεδομένων): υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω της υποχρεωτικής συλλογής δεδομένων και της ψηφιοποίησης.

Δεύτερος ειδικός στόχος (ασφάλεια): υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω της συμπερίληψης όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, ημιτελών συστατικών μερών, πιστοποιητικών τελικού χρήστη κ.λπ., που ενισχύουν ιδίως την ιχνηλασιμότητα των πυροβόλων όπλων.

Τρίτος ειδικός στόχος (απλούστευση): υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω των νέων απλουστεύσεων που θεσπίζονται με βάση τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων μερών. Η αλληλεπικάλυψη με την κοινή θέση θα επιλυθεί.

Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η πρόταση αντλεί διδάγματα από την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»), και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και πυρομαχικά, καθώς και από την αξιολόγησή του [COM(2020) 608].

Επιπλέον, στην εκτίμηση επιπτώσεων εξετάστηκε η εφαρμογή από τα κράτη μέλη της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μέτρων που αφορούν την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση για πυροβόλα όπλα, μέρη και βασικά εξαρτήματά τους και πυρομαχικά, η οποία δημοσιεύτηκε το 2018 [C(2018) 2197 final].

Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Ο γενικός στόχος της πρότασης είναι σύμφωνος με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, στην οποία αναφέρεται ότι η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των όπλων είναι ουσιαστικής σημασίας, με παράλληλη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αδειοδότησης και επιβολής του νόμου, ενώ προβλέπεται η αξιολόγηση των κανόνων σχετικά με την άδεια εξαγωγής και τα μέτρα εισαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων.

Η αναθεώρηση του κανονισμού ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης πυροβόλων όπλων 2020-2025 στο πλαίσιο της προτεραιότητας 1: η διαφύλαξη της νόμιμης αγοράς και ο περιορισμός της εκτροπής, καθώς και η παρούσα αναθεώρηση, είχαν συμπεριληφθεί στο παράρτημα II του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2021.

Οι επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο ΕΕ είναι συμβατές με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, με χρηματοδότηση που παρέχεται στο πλαίσιο του τομέα «Ασφάλεια και άμυνα».

Το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης θα αναπτυχθεί ως ειδική ενότητα του συστήματος ηλεκτρονικής αδειοδότησης, το οποίο επί του παρόντος διαχειρίζεται η ΓΔ TRADE. Το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και έχει εγκριθεί επί του παρόντος από ορισμένα κράτη μέλη, και επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να υποβάλλουν αίτηση για οποιαδήποτε άδεια προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821, ο οποίος διέπει το ενωσιακό σύστημα ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης.

Μόλις εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη, το σύστημα πληροφοριών μητρώου θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τα ακόλουθα καθήκοντα που περιλαμβάνονται στην πρόταση κανονισμού:

   καταχώριση των φορέων εκμετάλλευσης, των εμπόρων και των κατόχων μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων (εάν επιθυμούν να εισάγουν ή να εξάγουν όπλο),

   καταχώριση των εθνικών αρμόδιων αρχών (για τη χορήγηση αδειών),

   υποβολή αίτησης για άδειες εισαγωγής και εξαγωγής και χορήγηση ή απόρριψή τους από τις αρμόδιες αρχές,

   αναζήτηση πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές κράτους μέλους που είναι υπεύθυνες για αρνήσεις, ακυρώσεις, αναστολές, τροποποιήσεις ή ανακλήσεις αδειών εξαγωγής και εισαγωγής σχετικά με το αν έχει απορριφθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους ή κρατών μελών για κατ’ ουσίαν ταυτόσημη συναλλαγή,

   διοικητική συνδρομή και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και της Επιτροπής για την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων,

   παραγωγή στατιστικών στοιχείων, στα οποία περιλαμβάνονται: ο αριθμός των αδειών και των αρνήσεων, οι ποσότητες και η αξία των πραγματικών εισαγωγών και εξαγωγών πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών τους και πυρομαχικών τους, ανά κατηγορία και υποκατηγορία όπως απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του κανονισμού, ανά χώρα καταγωγής και προορισμού·

   δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών και φορέων εκμετάλλευσης και εμπόρων για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού,

   αποθήκευση όλων των χορηγηθεισών αδειών εισαγωγής και εξαγωγής με ειδικό αριθμό αναφοράς, καθώς και των αιτημάτων που παραλήφθηκαν για προσωρινή εξαγωγή και εισαγωγή,

   παροχή δυνατότητας στις εθνικές αρμόδιες αρχές να ανταλλάσσουν δεδομένα με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών σχετικά με τις χορηγηθείσες άδειες και με τις μετακινήσεις αποστολών.

Θα αναπτυχθούν συνέργειες όσον αφορά τη διασύνδεση με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία (EU SWE-C).

Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής



Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 49  

Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

   από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

◻ στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

◻ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Οι ρυθμίσεις εργασίας για την ανάπτυξη του «συστήματος πληροφοριών μητρώου» θα αρχίσουν το αργότερο ένα έτος μετά την έγκριση της πρότασης από την Επιτροπή, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης της συγκεκριμένης ενότητας στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση για οποιαδήποτε άδεια προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2021/821, ο οποίος διέπει το σύστημα ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης της ΕΕ.

Οι ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας εισαγωγών και εξαγωγών που συστάθηκε με τον ισχύοντα κανονισμό.

Θα υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της ΓΔ HOME και της ΓΔ TRADE για τις ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τους ανθρώπινους πόρους.

Οι ρυθμίσεις εργασίας για τη διασύνδεση του «συστήματος πληροφοριών μητρώου» και του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία (EU SWE-C) θα ξεκινήσουν το αργότερο ένα έτος μετά την έγκριση του προτεινόμενου κανονισμού.

Θα υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της ΓΔ HOME και της ΓΔ TAXUD για τις ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τους ανθρώπινους πόρους.

Οι ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας εισαγωγών και εξαγωγών που συστάθηκε με τον ισχύοντα κανονισμό.

Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του ειδικού μέσου της Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας [COM(2018) 472 final]: Η Επιτροπή διενεργεί ενδιάμεση αξιολόγηση και αναδρομική αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με τον ΚΚΔ. Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται ιδίως στην ενδιάμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων που θα υποβληθεί στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Η ΓΔ HOME δεν αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους σφαλμάτων στα προγράμματα δαπανών της. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τη συστηματική απουσία σημαντικών πορισμάτων στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

Ο λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης δηλώνεται από την Επιτροπή. Η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ HOME για το 2020 αναφέρει 1,16 % για τις επιχορηγήσεις άμεσης διαχείρισης και 7,32 % για τις συμβάσεις υπό άμεση διαχείριση.

Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του 2020 αναφέρθηκε σωρευτικό υπολειπόμενο ποσοστό σφάλματος 1,37 % για τα εθνικά προγράμματα ΤΑΜΕ/ΤΕΑ και σωρευτικό υπολειπόμενο ποσοστό σφάλματος 2,23 % για τις επιχορηγήσεις άμεσης διαχείρισης που δεν αφορούν ερευνητικά έργα.

Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Η ΓΔ HOME θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για την καταπολέμηση της απάτης σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (στο εξής: CAFS), προκειμένου να διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εσωτερικοί της έλεγχοι που άπτονται της καταπολέμησης της απάτης συνάδουν πλήρως με την CAFS και ότι η προσέγγισή της για τη διαχείριση του κινδύνου απάτης είναι προσανατολισμένη προς τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους υπάρχει κίνδυνος απάτης και προς την παροχή κατάλληλων απαντήσεων.

Η ΓΔ HOME έχει αναπτύξει και εφαρμόσει τη δική της στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης με βάση τη μεθοδολογία που παρέχει η OLAF.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος  
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 50 .

χωρών ΕΖΕΣ 51

υποψηφίων για ένταξη χωρών 52

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

5

12 02 01

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις (*)

Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

5

 

ΓΔ: HOME

 

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Σύνολο

Επιχειρησιακές πιστώσεις

12 02 01 — Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

 

0,000

0,330

0,580

0,490

0,350

1,750

12 02 01 — Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ)

Πληρωμές

 

0,000

0,212

0,452

0,440

0,300

1,404

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

 

 

12 01 01 — Δαπάνες στήριξης για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ)

ΠΑΥ=ΠΠ

 

 

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για ΓΔ HOME

Αναλήψεις υποχρεώσεων

 

0,000

0,330

0,580

0,490

0,350

1,750

Πληρωμές

 

0,000

0,212

0,452

0,440

0,300

1,404

ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

Αναλήψεις υποχρεώσεων

 

0,000

0,330

0,580

0,490

0,350

1,750

Πληρωμές

 

0,000

0,212

0,452

0,440

0,300

1,404

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,000

0,000

0,330

0,580

0,490

0,350

1,750

Πληρωμές

0,000

0,000

0,212

0,452

0,440

0,300

1,404

* Σημείωση: Οι ανάγκες της ΓΔ TAXUD και της ΓΔ TRADE περιλαμβάνονται στην επιχειρησιακή γραμμή του προϋπολογισμού της ΓΔ HOME: τα σχετικά ποσά θα μεταφερθούν μέσω συναρμοδιότητας από τη ΓΔ HOME στη ΓΔ TAXUD, καθώς και από τη ΓΔ HOME στη ΓΔ TRADE στη σχετική γραμμή του προϋπολογισμού για το ΤΕΑ.

Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός επιχειρησιακούς τομείς, επαναλάβετε το ανωτέρω τμήμα:

• ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(4)

Πληρωμές

(5)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

(6)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 6
 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 
(ποσό αναφοράς)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=4+ 6



Τομέας του πολυετούς
δημοσιονομικού πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

Αυτό το τμήμα θα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, καταρχάς, στο παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου (παράρτημα V του εσωτερικού κανονισμού), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ: HOME

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Σύνολο

Ανθρώπινοι πόροι

ΠΑΥ=ΠΠ

0,000

0,157

0,399

0,484

0,484

0,484

2,008

Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΠΑΥ=ΠΠ

0,000

0,000

0,263

0,263

0,185

0,185

0,896

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ HOME

ΠΑΥ=ΠΠ

0,000

0,157

0,662

0,747

0,669

0,669

2,904

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του ΠΔΠ

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,000

0,157

0,662

0,747

0,669

0,669

2,904

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 του ΠΔΠ

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,000

0,157

0,992

1,327

1,159

1,019

4,654

Πληρωμές

0,000

0,157

0,874

1,199

1,109

0,969

4,307



Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

 

 

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

Φάση

Τύπος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2: να καταστεί δυνατή η διενέργεια συντονισμένων ελέγχων και εκτιμήσεων επικινδυνότητας.

Αποτέλεσμα

Αρχική δημιουργία

Πλήρης ανάπτυξη του «συστήματος πληροφοριών μητρώου» ως ενότητας της τρέχουσας ηλεκτρονικής αδειοδότησης που διαχειρίζεται η ΓΔ TRADE

 

0,000

 

0,000

 

0,250

 

0,000

 

0,000

 

0,000

 

0,250

Αποτέλεσμα

Συντήρηση

Επαναλαμβανόμενες δαπάνες του «συστήματος πληροφοριών μητρώου»

 

 

 

 

 

 

 

0,050

 

0,050

 

0,050

 

0,150

Αποτέλεσμα

 

Ενσωμάτωση στο περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία

 

 

 

 

 

0,080

 

0,530

 

0,440

 

0,300

 

1,350 53

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

 

0,000

 

0,000

 

0,330

 

0,580

 

0,490

 

0,350

 

1,750

ΣΥΝΟΛΑ

 

0,000

 

0,000

 

0,330

 

0,580

 

0,490

 

0,300

 

1,750

Τύπος = Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).

ΕΣ = Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»

Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

 

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 του ΠΔΠ

 

 

 

 

 

 

 

Ανθρώπινοι πόροι

0,000

0,157

0,399

0,484

0,484

0,484

2,008

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,000

0,000

0,263

0,263

0,185

0,185

0,896

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 7 του ΠΔΠ

0,000

0,157

0,662

0,747

0,669

0,669

2,904

Εκτός ΤΟΜΕΑ 7 του ΠΔΠ

 

 

 

 

 

 

 

Ανθρώπινοι πόροι

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Υποσύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 7 του ΠΔΠ

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

ΣΥΝΟΛΟ

0,000

0,157

0,662

0,747

0,669

0,669

2,904

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

 

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

0

0

2

2

2

2

2

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

 

 

 

 

 

 

 

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

2

2

2

2

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

0

0

2

4

4

4

4

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Όλα αυτά συνιστούν πρόσθετους ανθρώπινους πόρους που πρέπει να προσληφθούν.

Το πρόγραμμα προσλήψεων προβλέπει τα εξής:

2023: +1 AD στη ΓΔ HOME: υπεύθυνος/-η πολιτικής αρμόδιος/-α για τον κανονισμό, τη διαδικασία έγκρισης της πρότασης, την παρακολούθηση της εφαρμογής του κανονισμού στα κράτη μέλη και τη σύνταξη εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων (2 κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων και 8 εκτελεστικών πράξεων).

2023: +1 AST του/της υπευθύνου/υπεύθυνης πολιτικής στη ΓΔ HOME.

2024: +2 CA FG IV στη ΓΔ TAXUD 54 : υπεύθυνος/-η πολιτικής αρμόδιος/-α για τη διασύνδεση, την ενοποίηση και τη διαχείριση του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία με το σύστημα πληροφοριών μητρώου.

Εξωτερικό προσωπικό

Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων θα αντισταθμιστούν από τη μείωση των προγραμματισμένων δαπανών στο θεματικό μέσο του ΤΕΑ.

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N 55

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 



Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 56

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

[…]

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

[…]

(1)    Small Arms Survey, «Estimating Global Civilian-held Firearms Numbers», ενημερωτικό έγγραφο, Ιούνιος 2018. Το σύνολο δεδομένων διατίθεται στη διεύθυνση http://www.smallarmssurvey.org/fileadmin/docs/Weapons_and_Markets/Tools/Firearms_holdings/SAS-BPCivilian-held-firearms-annexe.pdf .
(2)    Τα εν λόγω κράτη μέλη είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία.
(3)    Αξιολόγηση απειλών όσον αφορά το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2021 (SOCTA της ΕΕ 2021), σ. 57.
(4)    Duquet, N. και Goris, K. (2018), έργο SAFTE, σ. 104 ( σύνδεσμος ).
(5)    Mancuso (M) και Savona (E) ed. (2017), Final report of Project FIRE – Fighting Illicit firearms trafficking Routes and actors at European level (Τελική έκθεση του έργου FIRE — Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων, διαδρομές και παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο), σ. 21 ( σύνδεσμος ).
(6)    UNODC, Illicit Trafficking in Firearms their Parts, Components and Ammunition to, from and across the European Union; regional analysis report (Παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων, συστατικών μερών τους, εξαρτημάτων και πυρομαχικών προς, από και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση· έκθεση περιφερειακής ανάλυσης), 2020, σ. 17 https://www.unodc.org/documents/firearms-protocol/2020/UNODC-EU-Report-A8_FINAL.pdf .
(7)    Frontex (2021), Εγχειρίδιο για τα πυροβόλα όπλα για συνοριοφύλακες και τελωνειακούς υπαλλήλους.
(8)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας [COM(2020) 605].
(9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 2021-2025 [COM(2021) 170].
(10)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της διακίνησης πυροβόλων όπλων για την περίοδο 2020-2025 [COM(2020) 608].
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μετάβαση της τελωνειακής ένωσης στο επόμενο στάδιο: σχέδιο δράσης [COM(2020) 581].
(12)    COM(2014) 527 final.
(13)    COM(2017) 737,  https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2017:0737:FIN:EL:PDF .
(14)    C(2018) 2197, https://home-affairs.ec.europa.eu/system/files/2018-04/20180417_commission-recommendation-immediate-steps-improve-security-firearms-ammunition_en.pdf. 
(15)    Οι διαβουλεύσεις για την αρχική εκτίμηση επιπτώσεων είναι διαθέσιμες εδώ .
(16)    Βλ. ΓΔ HOME, weOnlibiste .
(17)    Η εφαρμογή δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) είναι μια πλατφόρμα που ανταποκρίνεται στις επικοινωνιακές ανάγκες των αρχών επιβολής του νόμου στην ΕΕ. Η πλατφόρμα επιτρέπει την ταχεία και φιλική προς τον χρήστη ανταλλαγή επιχειρησιακών και στρατηγικών πληροφοριών σχετικά με το έγκλημα.
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ.
(19)    Ως «εξωτερική διαμετακόμιση» νοείται η μεταφορά των πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι από τρίτη χώρα μέσω του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και με τελικό προορισμό τρίτη χώρα, χωρίς την πραγματική εισαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων.
(20)    Συνδυασμένη Ονοματολογία εμπορευμάτων, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία, και το κοινό δασμολόγιο.
(21)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα»), και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και πυρομαχικά ( ΕΕ 94 της 30.3.2012, σ. 1).
(22)    Απόφαση 2014/164/ΕΕ του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2014, για τη σύναψη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την παράνομη κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος (ΕΕ 89 της 25.3.2014, σ. 7).
(23)    Οδηγία 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (ΕΕ L 146 της 10.6.2009, σ. 1).
(24)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης (ΕΕ 206 της 11.6.2021, σ. 1).
(25)    Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99).
(26)    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/38 του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2021, για τη θέσπιση κοινής προσέγγισης ως προς τα στοιχεία των πιστοποιητικών τελικού χρήστη στο πλαίσιο της εξαγωγής φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους (ΕΕ 14 της 18.1.2021, σ. 4).
(27)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).
(28)    Οδηγία (ΕΕ) 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2021, σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (ΕΕ L 115 της 6.4.2021, σ. 1).
(29)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).
(30)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2403 της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών για τα πρότυπα και τις τεχνικές απενεργοποίησης, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα καθίστανται αμετάκλητα ακατάλληλα για χρήση (ΕΕ L 333 της 19.12.2015, σ. 62).
(31)    Εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής, της 16ης Ιανουαρίου 2019, για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας δυνάμει της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (ΕΕ L 15 της 17.1.2019, σ. 22).
(32)    Απόφαση-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2009, σχετικά με τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών (ΕΕ 93 της 7.4.2009, σ. 23).
(33)    Απόφαση-πλαίσιο 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών μελών (ΕΕ L 190 της 18.7.2002, σ. 1).
(34)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (ΕΕ L 82 της 22.3.1997, σ. 1).
(35)    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2019/2191 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2019, για την υποστήριξη της δημιουργίας παγκόσμιου μηχανισμού αναφοράς για τα παράνομα συμβατικά όπλα και τα πυρομαχικά τους προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκτροπής ή παράνομης μεταφοράς τους (iTrace IV) (ΕΕ L 330 της 20.12.2019, σ. 53).
(36)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1862 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1986/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2010/261/ΕΕ της Επιτροπής (ΕΕ L 312 της 7.12.2018, σ. 56).
(37)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).
(38)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(39)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(40)    ΕΕ L 239 της 22.9.2000, σ. 469.
(41)    Σύσταση C(2018) 2197 final της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2018, σχετικά με άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μέτρων που αφορούν την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση για πυροβόλα όπλα, μέρη και βασικά εξαρτήματά τους και πυρομαχικά.
(42)    Οδηγία (EE) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2019, σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης (ΕΕ L 305 της 26.11.2019, σ. 17).
(43)    Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).
(44)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(45)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(46)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (EE 145 της 31.5.2001, σ. 43).
(47)    ΕΕ L 130 της 27.5.1993, σ. 4
(48)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(49)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(50)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(51)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(52)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(53)    Οι συνολικές επιχειρησιακές πιστώσεις για την ενσωμάτωση στο περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία αποτελούνται από συνολικό ποσό 1,580 εκατ. EUR για την περίοδο από το 2024 έως το 2028, ακολουθούμενο από ετήσια συνεισφορά 0,100 εκατ. EUR για τη συντήρηση από το 2029 και μετά.    
(54)    Προβλέπονται ΙΠΑ στο πλαίσιο του διοικητικού προϋπολογισμού της ΓΔ HOME, η οποία θα τα ζητήσει ως πρόσθετους ανθρώπινους πόρους, και κάθε χρόνο, κατά την περίοδο 2024-2027, θα μεταφέρεται διοικητικός προϋπολογισμός από τη ΓΔ HOME στη Διεύθυνση Β της ΓΔ TAXUD για την κάλυψη 2 ΙΠΑ (CA FG IV), με σκοπό τη διασύνδεση του συστήματος πληροφοριών μητρώου με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία.
(55)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(56)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.

Βρυξέλλες, 27.10.2022

COM(2022) 480 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της πρότασης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων, των ουσιωδών συστατικών μερών τους και των πυρομαχικών τους, για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα») (αναδιατύπωση)

{SEC(2022) 330 final} - {SWD(2022) 298 final} - {SWD(2022) 299 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

I: Κατάλογος πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/555.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΟ

Κατηγορία Α — Απαγορευμένα πυροβόλα όπλα

(1)

Εκρηκτικοί στρατιωτικοί μηχανισμοί και εκτοξευτές.

9301 10 00

9301 20 00

9306 90 10

(2)

Αυτόματα πυροβόλα όπλα.

9301 90 00

(3)

Πυροβόλα όπλα που έχουν τη μορφή άλλου αντικειμένου.

ex 9302 00 00

ex 9303 10 00

ex 9303 90 00

9301 90 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

(4)

Πυρομαχικά με διατρητικές, εκρηκτικές ή εμπρηστικές σφαίρες καθώς και τα βλήματα γι’ αυτά τα πυρομαχικά.

9306 30 30

9306 90 10

ex 9306 21 00

(5)

Πυρομαχικά για πιστόλια και περίστροφα με διαστελλόμενα βλήματα καθώς και τα βλήματα αυτά, εκτός από τα κυνηγετικά όπλα και τα όπλα σκοποβολής για τα πρόσωπα που έχουν σχετική άδεια να χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά.

ex 9306 30 10

9306 30 30

(6)

Αυτόματα πυροβόλα όπλα που έχουν μετατραπεί σε ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα.

9301 90 00

ex 9302 00 00

(7)

Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με κεντρική επίκρουση:

(a)βραχύκαννα πυροβόλα όπλα ικανά για περισσότερες από 21 βολές χωρίς επαναγέμιση, εάν:

γεμιστήρας χωρητικότητας μεγαλύτερης των 20 φυσιγγίων αποτελεί μέρος του εν λόγω πυροβόλου όπλου· ή

σε αυτό εισάγεται αφαιρούμενος γεμιστήρας χωρητικότητας μεγαλύτερης των 20 φυσιγγίων·

ex 9302 00 00

(b)μακρύκαννα πυροβόλα όπλα ικανά για περισσότερες από 11 βολές χωρίς επαναγέμιση, εάν:

γεμιστήρας χωρητικότητας μεγαλύτερης των 10 φυσιγγίων αποτελεί μέρος του εν λόγω πυροβόλου όπλου· ή

σε αυτό εισάγεται αφαιρούμενος γεμιστήρας χωρητικότητας μεγαλύτερης των 10 φυσιγγίων.

ex 9303 30 00

9301 90 00

ex 9303 90 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

(8)

Ημιαυτόματα μακρύκαννα πυροβόλα όπλα, δηλαδή πυροβόλα όπλα που προβλέπεται αρχικά να πυροδοτούνται από τον ώμο, των οποίων το μήκος μπορεί να μειωθεί κάτω των 60 cm, χωρίς απώλειες όσον αφορά τη λειτουργικότητα, με αναδιπλούμενο ή τηλεσκοπικό κοντάκι ή με κοντάκι που μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς εργαλεία.

9301 90 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(9)

Οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο αυτής της κατηγορίας που έχει μετατραπεί είτε σε όπλο που εκτοξεύει αβολίδωτα φυσίγγια, ερεθιστικές ουσίες, άλλες ενεργές ουσίες ή πυροτεχνικά βλήματα, είτε σε όπλο χαιρετισμού ή κρότου.

9301 90 00

ex 9302 00 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

Κατηγορία Β — Πυροβόλα όπλα για τα οποία απαιτείται άδεια

(1)

Βραχύκαννα επαναληπτικά πυροβόλα όπλα

ex 9302 00 00

(2)

Βραχύκαννα πυροβόλα όπλα μίας βολής με κεντρική επίκρουση.

ex 9302 00 00

(3)

Bραχύκαννα πυροβόλα όπλα μίας βολής, με περιφερειακή επίκρουση, συνολικού μήκους μικρότερου από 28 cm.

ex 9302 00 00

(4)

Μακρύκαννα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα των οποίων ο γεμιστήρας και η θαλάμη μπορούν να φέρουν μαζί πάνω από τρία φυσίγγια στην περίπτωση των πυροβόλων όπλων με περιφερειακή επίκρουση, και πάνω από τρία αλλά κάτω από 12 φυσίγγια στην περίπτωση των πυροβόλων όπλων με κεντρική επίκρουση.

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(5)

Βραχύκαννα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα που δεν παρατίθενται στο σημείο 7 στοιχείο α) της κατηγορίας Α.

ex 9302 00 00

(6)

Mακρύκαννα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα που παρατίθενται στο σημείο 7 στοιχείο β) της κατηγορίας Α των οποίων ο γεμιστήρας και η θαλάμη δεν μπορούν να φέρουν μαζί πάνω από τρία φυσίγγια, σε περίπτωση που ο γεμιστήρας είναι αφαιρούμενος ή σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιο ότι τα όπλα δεν μπορεί να μετατραπούν, με συνήθη εργαλεία, σε όπλα των οποίων ο γεμιστήρας και η θαλάμη μπορούν να φέρουν μαζί πάνω από τρία φυσίγγια.

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(7)

Μακρύκαννα επαναληπτικά και ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με λεία κάννη η οποία δεν υπερβαίνει τα 60 cm.

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

(8)

Οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο αυτής της κατηγορίας που έχει μετατραπεί είτε σε όπλο που εκτοξεύει αβολίδωτα φυσίγγια, ερεθιστικές ουσίες, άλλες ενεργές ουσίες ή πυροτεχνικά βλήματα, είτε σε όπλο χαιρετισμού ή κρότου.

ex 9302 00 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00 

(9)

Ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα για μη στρατιωτική χρήση που έχουν τη μορφή όπλου με αυτόματο μηχανισμό εκτός εκείνων που παρατίθενται στα σημεία 6, 7 ή 8 της κατηγορίας Α.

ex 9302 00 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

Κατηγορία Γ — Πυροβόλα όπλα και όπλα για τα οποία απαιτείται δήλωση

(1)

Μακρύκαννα επαναληπτικά πυροβόλα όπλα εκτός από εκείνα που παρατίθενται στο σημείο 7 της κατηγορίας Β.

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(2)

Μακρύκαννα πυροβόλα όπλα μίας βολής με ραβδωτή κάννη.

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(3)

Μακρύκαννα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα εκτός από εκείνα που παρατίθενται στην κατηγορία Α ή Β.

ex 9303 30 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 90 00

(4)

Bραχύκαννα πυροβόλα όπλα μίας βολής, με περιφερειακή επίκρουση, συνολικού μήκους μεγαλύτερου ή ίσου των 28 cm.

ex 9302 00 00

(5)

Οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο αυτής της κατηγορίας που έχει μετατραπεί είτε σε όπλο που εκτοξεύει αβολίδωτα φυσίγγια, ερεθιστικές ουσίες, άλλες ενεργές ουσίες ή πυροτεχνικά βλήματα, είτε σε όπλο χαιρετισμού ή κρότου.

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

ex 9303 30 00

ex 9303 90 00

(6)

Πυροβόλα όπλα που κατατάσσονται στην κατηγορία Α ή Β ή στην παρούσα κατηγορία και έχουν απενεργοποιηθεί σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/2403.

ex 9304 00 00

(7)

Μακρύκαννα πυροβόλα όπλα μίας βολής με λεία κάννη που διατίθενται στην αγορά στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 ή μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

9303 10 00

ex 9303 20 10

ex 9303 20 95

II: Πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά πέραν αυτών που απαριθμούνται στο μέρος Ι και ουσιώδη συστατικά μέρη.

(1)

Τεμάχια συλλογών και συλλεκτών με ιστορικό ενδιαφέρον

Αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας με ηλικία ανώτερη των 100 ετών.

ex 9705 10 00

ex 9706 10 00

ex 9706 90 00

(2)

Πυρομαχικά: τα πλήρη φυσίγγια ή τα συστατικά μέρη τους, συμπεριλαμβανομένων του κάλυκα, του καψυλλίου, της προωθητικής πυρίτιδας, των βολίδων ή βλημάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα πυροβόλο όπλο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά υπόκεινται αυτοτελώς σε αδειοδότηση στο οικείο κράτος μέλος.

ex 3601 00 00

9306 21 00

ex 9306 29 00

ex 9306 30 10

ex 9306 30 30

ex 9306 30 90

ex 9306 90 10

ex 9306 90 90

(3)

Οποιαδήποτε ουσιώδη συστατικά μέρη πυροβόλων όπλων, ακόμη και ημιτελή.

ex 9305 10 00

ex 9305 20 00

ex 9305 91 00

ex 9305 99 00

III: Μη μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας.

(1)

Μη μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

ex 9303 90 00

ex 9304 00 00

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, νοούνται ως:

(a)«βραχύκαννο πυροβόλο όπλο»: το πυροβόλο όπλο η κάννη του οποίου δεν υπερβαίνει τα 30 cm ή το συνολικό μήκος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 60 cm·

(b)«μακρύκαννο πυροβόλο όπλο»: το κάθε πυροβόλο όπλο εκτός από τα βραχύκαννα·

(c)«αυτόματο πυροβόλο όπλο»: το πυροβόλο όπλο, το οποίο, μετά από κάθε βολή, οπλίζεται εκ νέου μόνο του και μπορεί να βάλλει με ριπές κάθε φορά που πιέζεται η σκανδάλη·

(d)«ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο»: το πυροβόλο όπλο το οποίο, μετά από κάθε βολή, οπλίζεται εκ νέου αυτόματα και δεν μπορεί να βάλλει περισσότερες από μία φορά κάθε φορά που πιέζεται η σκανδάλη·

(e)«επαναληπτικό πυροβόλο όπλο»: το πυροβόλο όπλο το οποίο, μετά από κάθε βολή, οπλίζεται εκ νέου με χειρισμό που συνίσταται στην εισαγωγή μέσα στην κάννη φυσιγγίου που λαμβάνεται από αποθήκη και μεταφέρεται με τη βοήθεια μηχανισμού·

(f)«όπλο μίας βολής»: το όπλο χωρίς αποθήκη φυσιγγίων, το οποίο οπλίζεται πριν από κάθε βολή με εισαγωγή του φυσιγγίου με το χέρι στη θαλάμη ή σε χώρο που έχει προβλεφθεί σχετικά στην είσοδο της κάννης.

(1)Με βάση τη Συνδυασμένη Ονοματολογία εμπορευμάτων, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο.

(2)Όταν των κωδικών ΣΟ προηγείται ένα «ex», το πεδίο εφαρμογής πρέπει να καθορίζεται με την εφαρμογή από κοινού του κωδικού ΣΟ και της αντίστοιχης περιγραφής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Μέρος I

(υπόδειγμα εντύπου για άδεια εισαγωγής)

(αναφέρεται στο άρθρο 9 του παρόντος κανονισμού)

Κατά τη χορήγηση αδειών εισαγωγής, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να δηλώνεται εμφανώς η φύση της άδειας στο εκδοθέν έντυπο.

Η παρούσα αποτελεί άδεια εισαγωγής που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την ημερομηνία λήξης της.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΟΠΛΩΝ [κανονισμός (ΕΕ)...]

Τύπος άδειας

Μοναδική πολλαπλή

Υφίσταται ενδοενωσιακή διαμετακόμιση πριν από την εισαγωγή; Ναι Υφίσταται εξωτερική διαμετακόμιση; Ναι

Μη μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα

1

1. εισαγωγέας αριθ.

(αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

2. αριθμός ταυτοποίησης της άδειας 1

3. ημερομηνία λήξης

Άδεια

4. στοιχεία σημείου επαφής

5. παραλήπτης/-ες (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

6. εκδούσα αρχή

7. εκτελωνιστής/-ές / εκπρόσωπος/-οι αριθ.

(εάν διαφέρει/-ουν από τον εισαγωγέα) (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

8. χώρα/-ες εισαγωγής

Κωδικός 2

9. χώρα/-ες εξαγωγής και αριθμός/-οί άδειας/-ών εξαγωγής

Κωδικός²

10. τελικός/-οί αποδέκτης/-ες (εάν είναι γνωστός/-οί κατά τον χρόνο της αποστολής) (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

11. τρίτες χώρες διαμετακόμισης (κατά περίπτωση)

Κωδικός²

12. κράτος/-η μέλος/-η τελωνειακού καθεστώτος εισαγωγής

Κωδικός²

13. περιγραφή των ειδών

14. εναρμονισμένο σύστημα ή κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

17. τελική χρήση

18. ημερομηνία σύμβασης (κατά περίπτωση)

19. τελωνειακή διαδικασία εισαγωγής

20. άλλες πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας (προσδιορίζονται στο έντυπο)

Χώρος διαθέσιμος για προεκτυπωμένες πληροφορίες

στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών

Συμπληρώνεται από την εκδούσα αρχή

Υπογραφή

Σφραγίδα

Εκδούσα αρχή

Τόπος και ημερομηνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

1α. (συμπληρώνεται ξεχωριστό υπόδειγμα για κάθε παραλήπτη)

1. εισαγωγέας

2. αριθμός ταυτοποίησης

9. χώρα εισαγωγής και αριθμός άδειας εισαγωγής

Άδεια

5. παραλήπτης

13.1 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.2 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.3 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.4 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.5 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.6 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

Σημείωση: κάθε παραλήπτης συμπληρώνει ξεχωριστό υπόδειγμα σύμφωνα με το υπόδειγμα 1α. Στο μέρος Α της στήλης 22 αναγράφεται η ποσότητα που μένει διαθέσιμη και στο μέρος 2 της στήλης 22 αναγράφεται η ποσότητα που αφαιρέθηκε τη συγκεκριμένη φορά.

21. καθαρή ποσότητα/αξία (καθαρή μάζα ή άλλη μονάδα, με ένδειξη της μονάδας)

24. τελωνειακό έγγραφο (τύπος και αριθμός) ή απόσπασμα (αριθ.) και ημερομηνία αφαίρεσης

25. κράτος μέλος, όνομα και υπογραφή, σφραγίδα της αφαίρεσης

22. αριθμητικώς

23. ολογράφως για την αφαιρούμενη ποσότητα/αξία

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

Μέρος II

(αναφέρεται στο άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού)

Η διασάφηση εισαγωγής για προσωρινή αποδοχή πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τα οικεία πυροβόλα όπλα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν ιδίως:

τα στοιχεία του πυροβόλου όπλου, μεταξύ άλλων την επωνυμία του κατασκευαστή ή την εμπορική ονομασία, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό σειράς και το έτος κατασκευής, αν αυτό δεν περιλαμβάνεται ήδη στον αριθμό σειράς, το μοντέλο, όπου αυτό είναι εφικτό·

την ημερομηνία και τον μοναδικό αριθμό αναφοράς της άδειας ιδιοκτησίας ή κατοχής πυροβόλου όπλου και της άδειας εξαγωγής από την τρίτη χώρα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Μέρος I

(υπόδειγμα εντύπου για άδεια εξαγωγής)

(αναφέρεται στο άρθρο 14 του παρόντος κανονισμού)

Κατά τη χορήγηση αδειών εξαγωγής, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να δηλώνεται εμφανώς η φύση της άδειας στο εκδοθέν έντυπο.

Η παρούσα αποτελεί άδεια εξαγωγής που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την ημερομηνία λήξης της.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΟΠΛΩΝ [κανονισμός (ΕΕ)...]

Τύπος άδειας

Μοναδική πολλαπλή

Υφίσταται ενδοενωσιακή διαμετακόμιση μετά την εξαγωγή; ναι

Μη μετατρέψιμα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα

1

1. εξαγωγέας αριθ.

(αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

2. αριθμός ταυτοποίησης της άδειας 3

3. ημερομηνία λήξης

Άδεια

4. στοιχεία σημείου επαφής

5. παραλήπτης/-ες (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

6. εκδούσα αρχή

7. εκτελωνιστής/-ές / εκπρόσωπος/-οι αριθ.

(εάν διαφέρει/-ουν από τον εξαγωγέα) (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

8. χώρα/-ες εξαγωγής

Κωδικός 4

9. χώρα/-ες εισαγωγής και αριθμός/-οί άδειας/-ών εισαγωγής

Κωδικός 4

10. τελικός/-οί αποδέκτης/-ες (εάν είναι γνωστός/-οί κατά τον χρόνο της αποστολής) (αριθμός EORI εφόσον υπάρχει)

11. τρίτες χώρες διαμετακόμισης (κατά περίπτωση)

Κωδικός 4

12. κράτος/-η μέλος/-η τελωνειακού καθεστώτος εξαγωγής

Κωδικός 4

13. περιγραφή των ειδών

14. εναρμονισμένο σύστημα ή κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

17. τελική χρήση

18. ημερομηνία σύμβασης (κατά περίπτωση)

19. τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής

20. άλλες πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας (προσδιορίζονται στο έντυπο)

Χώρος διαθέσιμος για προεκτυπωμένες πληροφορίες

στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών

Συμπληρώνεται από την εκδούσα αρχή

Υπογραφή

Σφραγίδα

Εκδούσα αρχή

Τόπος και ημερομηνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

1α. (συμπληρώνεται ξεχωριστό υπόδειγμα για κάθε παραλήπτη)

1. εξαγωγέας

2. αριθμός ταυτοποίησης

9. χώρα εισαγωγής και αριθμός άδειας εισαγωγής

Άδεια

5. παραλήπτης

13.1 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.2 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.3 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.4 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.5 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

13.6 περιγραφή των ειδών

14. κωδικός βασικού προϊόντος (αν υπάρχει, με 8 ψηφία)

13α. σήμανση

15. νόμισμα και αξία

16. ποσότητα των ειδών

Σημείωση: κάθε παραλήπτης συμπληρώνει ξεχωριστό υπόδειγμα σύμφωνα με το υπόδειγμα 1α. Στο μέρος Α της στήλης 22 αναγράφεται η ποσότητα που μένει διαθέσιμη και στο μέρος 2 της στήλης 22 αναγράφεται η ποσότητα που αφαιρέθηκε τη συγκεκριμένη φορά.

21. καθαρή ποσότητα/αξία (καθαρή μάζα ή άλλη μονάδα, με ένδειξη της μονάδας)

24. τελωνειακό έγγραφο (τύπος και αριθμός) ή απόσπασμα (αριθ.) και ημερομηνία αφαίρεσης

25. κράτος μέλος, όνομα και υπογραφή, σφραγίδα της αφαίρεσης

22. αριθμητικώς

23. ολογράφως για την αφαιρούμενη ποσότητα/αξία

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

1

2

Μέρος II

(αναφέρεται στο άρθρο 17 του παρόντος κανονισμού)

Η διασάφηση εξαγωγής για προσωρινές εξαγωγές και για επανεξαγωγές πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τα οικεία πυροβόλα όπλα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν ιδίως:

τα στοιχεία του πυροβόλου όπλου, μεταξύ άλλων την επωνυμία του κατασκευαστή ή την εμπορική ονομασία, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό σειράς και το έτος κατασκευής, αν αυτό δεν περιλαμβάνεται ήδη στον αριθμό σειράς, το μοντέλο, όπου αυτό είναι εφικτό·

την ημερομηνία και τον μοναδικό αριθμό αναφοράς της άδειας ιδιοκτησίας ή κατοχής πυροβόλου όπλου και της άδειας εξαγωγής από την τρίτη χώρα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Πιστοποιητικό τελικού χρήστη

Το πιστοποιητικό τελικού χρήστη πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

(a)στοιχεία του εξαγωγέα (μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, εμπορική επωνυμία και, αν υπάρχει, αριθμό μητρώου της εταιρείας)·

(b)στοιχεία του τελικού χρήστη (μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, εμπορική επωνυμία και, αν υπάρχει, αριθμό μητρώου της εταιρείας). Στην περίπτωση εξαγωγών προς ιδιωτική εταιρεία που μεταπωλεί τα εμπορεύματα σε τοπική αγορά, η εν λόγω εταιρεία λογίζεται ως ο τελικός χρήστης για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Αυτό δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να αξιολογούν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής σε μεταπωλητές κατά τρόπο διαφορετικό σε σχέση με τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής σε τελικούς χρήστες·

(c)χώρα τελικού προορισμού·

(d)περιγραφή των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου, εάν υπάρχει, του αριθμού σύμβασης ή του αριθμού παραγγελίας·

(e)κατά περίπτωση, ποσότητα ή αξία των εμπορευμάτων που προορίζονται για εξαγωγή·

(f)υπογραφή, ονοματεπώνυμο/επωνυμία και ιδιότητα του τελικού χρήστη·

(g)επωνυμία της αρμόδιας κρατικής αρχής στη χώρα τελικού προορισμού·

(h)πιστοποίηση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με την εθνική πρακτική (μεταξύ άλλων με την ημερομηνία, το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και την υπογραφή του/της υπαλλήλου που τη χορηγεί)·

(i)ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού τελικού χρήστη·

(j)κατά περίπτωση, μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός ή αριθμός σύμβασης που σχετίζεται με το πιστοποιητικό τελικού χρήστη·

(k)δέσμευση ότι τα σχετικά προϊόντα δεν θα επανεξαχθούν χωρίς τη ρητή συμφωνία του κράτους μέλους που εκδίδει την άδεια εξαγωγής, καθώς και δέσμευση ότι τα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για μη στρατιωτικούς σκοπούς·

(l)κατά περίπτωση, στοιχεία του σχετικού μεσίτη (μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, εμπορική επωνυμία και, αν υπάρχει, αριθμό μητρώου της εταιρείας).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Πίνακας αντιστοιχίας

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 258/2012

Παρών κανονισμός

Άρθρο 1

Άρθρο 1

Άρθρο 2 εισαγωγική φράση

Άρθρο 2 εισαγωγική φράση

Άρθρο 2 σημείο 1

Άρθρο 2 σημείο 1

Άρθρο 2 σημείο 2

-

-

Άρθρο 2 σημείο 2

Άρθρο 2 σημείο 3

Άρθρο 2 σημείο 3

-

Άρθρο 2 σημείο 4

-

Άρθρο 2 σημείο 5

Άρθρο 2 σημείο 4

Άρθρο 2 σημείο 6

Άρθρο 2 σημείο 5

Άρθρο 2 σημείο 7

-

Άρθρο 2 σημείο 8

Άρθρο 2 σημείο 7

Άρθρο 2 σημείο 9

Άρθρο 2 σημείο 9

Άρθρο 2 σημείο 10

-

Άρθρο 2 σημείο 11

-

Άρθρο 2 σημείο 12

-

Άρθρο 2 σημείο 13

-

Άρθρο 2 σημείο 14

-

Άρθρο 2 σημείο 15

-

Άρθρο 2 σημείο 16

-

Άρθρο 2 σημείο 17

-

Άρθρο 2 σημείο 18

-

Άρθρο 2 σημείο 19

Άρθρο 2 σημείο 10

Άρθρο 2 σημείο 20

-

Άρθρο 2 σημείο 20

-

Άρθρο 2 σημείο 21

-

Άρθρο 2 σημείο 22

-

Άρθρο 2 σημείο 23

Άρθρο 2 σημείο 6

Άρθρο 2 σημείο 24

-

Άρθρο 2 σημείο 25

Άρθρο 2 σημείο 8

Άρθρο 2 σημείο 26

-

Άρθρο 2 σημείο 27

-

Άρθρο 2 σημείο 28

-

Άρθρο 2 σημείο 29

-

Άρθρο 2 σημείο 30

-

Άρθρο 2 σημείο 31

Άρθρο 2 σημείο 14

Άρθρο 2 σημείο 32

Άρθρο 2 σημείο 11

Άρθρο 2 σημείο 33

-

Άρθρο 2 σημείο 34

-

Άρθρο 2 σημείο 35

Άρθρο 2 σημείο 36

Άρθρο 2 σημείο 12

-

-

Άρθρο 2 σημείο 37

-

Άρθρο 2 σημείο 38

-

Άρθρο 2 σημείο 39

Άρθρο 2 σημείο 13

Άρθρο 2 σημείο 40

Άρθρο 2 σημείο 15

Άρθρο 2 σημείο 41

Άρθρο 2 σημείο 16

Άρθρο 2 σημείο 42

-

Άρθρο 2 σημείο 43

-

Άρθρο 2 σημείο 44

-

Άρθρο 2 σημείο 45

-

Άρθρο 2 σημείο 46

-

Άρθρο 2 σημείο 47

-

Άρθρο 2 σημείο 48

-

Άρθρο 2 σημείο 49

Άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία α), γ) και στ)

Άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ)

Άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία β), δ) και ε)

-

Άρθρο 3 παράγραφος 2

-

-

Άρθρο 4

-

Άρθρο 5

-

Άρθρο 6

-

Άρθρο 7

-

Άρθρο 8

-

Άρθρο 9

-

Άρθρο 10

-

Άρθρο 11

-

Άρθρο 12

-

Άρθρο 13

-

Άρθρο 14 παράγραφος 1 πρώτη περίοδος

Άρθρο 4 παράγραφος 1 πρώτη και δεύτερη περίοδος

Άρθρο 14 παράγραφος 1 δεύτερη και τρίτη περίοδος

-

Άρθρο 14 παράγραφος 1 τέταρτη περίοδος

Άρθρο 4 παράγραφος 2

-

-

Άρθρο 14 παράγραφος 2

-

Άρθρο 14 παράγραφος 3

Άρθρο 4 παράγραφος 3

Άρθρο 14 παράγραφος 4

Άρθρο 5

Άρθρο 35 παράγραφος 1 εισαγωγική φράση και στοιχείο α)

-

Άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ)

Άρθρο 6

Άρθρο 36

Άρθρο 7 παράγραφος 1

Άρθρο 15 παράγραφος 1

Άρθρο 7 παράγραφος 2

-

Άρθρο 7 παράγραφος 3

Άρθρο 15 παράγραφος 2

-

Άρθρο 15 παράγραφος 3

Άρθρο 7 παράγραφος 4

Άρθρο 15 παράγραφος 4

Άρθρο 7 παράγραφος 5 πρώτη περίοδος

Άρθρο 15 παράγραφος 5 πρώτη περίοδος

-

Άρθρο 15 παράγραφος 5 δεύτερη περίοδος

Άρθρο 7 παράγραφος 5 δεύτερη περίοδος

Άρθρο 15 παράγραφος 5 τρίτη περίοδος

Άρθρο 7 παράγραφος 6

Άρθρο 15 παράγραφος 6 πρώτη περίοδος

-

Άρθρο 15 παράγραφος 7

-

Άρθρο 15 παράγραφος 8

Άρθρο 8

Άρθρο 16 σημεία 1 και 2

-

Άρθρο 16 παράγραφος 3

Άρθρο 9

Άρθρο 17 σημεία 1 και 2

-

Άρθρο 17 σημείο 3

Άρθρο 10

Άρθρο 18

Άρθρο 11 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο α) πρώτο μέρος

-

Άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο α) δεύτερο μέρος

Άρθρο 11 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 11 παράγραφος 1 τελευταία περίοδος

Άρθρο 19 παράγραφος 1 τελευταία περίοδος

-

Άρθρο 19 παράγραφος 2

Άρθρο 11 παράγραφος 2

Άρθρο 19 παράγραφος 3

-

Άρθρο 19 παράγραφος 4

-

Άρθρο 19 παράγραφος 5

Άρθρο 11 παράγραφος 3

Άρθρο 19 παράγραφος 6

Άρθρο 11 παράγραφος 4

Άρθρο 19 παράγραφος 7

-

Άρθρο 19 παράγραφος 8

Άρθρο 12 πρώτη και δεύτερη περίοδος

Άρθρο 26 παράγραφος 1

Άρθρο 12 τρίτη περίοδος

Άρθρο 26 παράγραφος 2

-

Άρθρο 20 παράγραφος 1

-

Άρθρο 20 παράγραφος 2 πρώτη περίοδος

Άρθρο 13 παράγραφος 1

Άρθρο 20 παράγραφος 2 τελευταία περίοδος

Άρθρο 13 παράγραφοι 2 και 3

-

-

Άρθρο 21

Άρθρο 14

Άρθρο 30

Άρθρο 15

Άρθρο 31

Άρθρο 16

Άρθρο 32 παράγραφος 1

-

Άρθρο 32 παράγραφος 2

Άρθρο 17 παράγραφος 1

Άρθρο 24 παράγραφος 1 πρώτη περίοδος

-

Άρθρο 24 παράγραφος 1 δεύτερη και τρίτη περίοδος

Άρθρο 17 παράγραφος 2

Άρθρο 24 παράγραφος 2

-

Άρθρο 24 παράγραφος 3

Άρθρο 17 παράγραφος 3

Άρθρο 24 παράγραφος 4

-

Άρθρο 24 παράγραφος 4 δύο τελευταίες περίοδοι

Άρθρο 17 παράγραφος 4

Άρθρο 24 παράγραφος 4

-

Άρθρο 22 παράγραφος 1

Άρθρο 18 παράγραφος 1

Άρθρο 22 παράγραφος 2

Άρθρο 18 παράγραφος 2

Άρθρο 22 παράγραφος 3

-

Άρθρο 22 παράγραφος 4

-

Άρθρο 22 παράγραφος 5

-

Άρθρο 22 παράγραφος 6

Άρθρο 19 παράγραφος 1

-

-

Άρθρο 23 παράγραφοι 1, 2 και 3

Άρθρο 19 παράγραφος 2

Άρθρο 23 παράγραφος 4

-

Άρθρο 25

-

Άρθρο 27

-

Άρθρο 28

-

Άρθρο 29

Άρθρο 20

Άρθρο 33

Άρθρο 21 παράγραφος 1

Άρθρο 34 παράγραφος 1

Άρθρο 21 παράγραφος 2 πρώτο μέρος της πρώτης περιόδου

Άρθρο 34 παράγραφος 2 εισαγωγική φράση

-

Άρθρο 34 παράγραφος 2 στοιχείο α)

-

Άρθρο 34 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Άρθρο 21 παράγραφος 2 δεύτερη περίοδος

Άρθρο 34 παράγραφος 2 τελευταία περίοδος

Άρθρο 21 παράγραφος 3

Άρθρο 34 παράγραφος 3

-

Άρθρο 34 παράγραφος 3 τελευταία περίοδος

-

Άρθρο 37

-

Άρθρο 38

-

Άρθρο 39

Άρθρο 22 πρώτη περίοδος

Άρθρο 40 πρώτη περίοδος

Άρθρο 22 δεύτερη και τρίτη περίοδος

-

Άρθρο 22 τελευταία περίοδος

Άρθρο 40 τελευταία περίοδος

Παράρτημα I

Παράρτημα I

-

Παράρτημα II

Παράρτημα II

Παράρτημα III πρώτο μέρος

-

Παράρτημα III δεύτερο μέρος

-

Παράρτημα IV

-

Παράρτημα V

(1)    Συμπληρώνεται από την αρμόδια αρχή.
(2)    Βλ. κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1172/95 του Συμβουλίου (ΕΕ L 118 της 25.5.1995, σ. 10).
(3)    Συμπληρώνεται από την αρμόδια αρχή.
(4)    Βλ. κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1172/95 του Συμβουλίου (ΕΕ L 118 της 25.5.1995, σ. 10).