Βρυξέλλες, 19.7.2022

COM(2022) 359 final

2022/0226(NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σκοπός της συνημμένης πρότασης κανονισμού είναι η προσωρινή αναστολή των δασμών του κοινού δασμολογίου που αναφέρονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, τα οποία επί του παρόντος κατατάσσονται στις διακρίσεις 2814 10 και 3102 10 της συνδυασμένης ονοματολογίας (ΣΟ).

Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για ορισμένες εισροές αζωτούχων λιπασμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε 2,9 εκατ. τόνους αμμωνίας και 4,7 εκατ. τόνους ουρίας για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά το 2021, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τους παραγωγούς λιπασμάτων της ΕΕ και, ως εκ τούτου, να μειωθεί το κόστος για τους γεωργούς της ΕΕ και να διευκολυνθεί ο κατάλληλος εφοδιασμός με τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ, είναι σκόπιμο να ληφθούν τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση. Προκειμένου να αυξηθεί η σταθερότητα του εφοδιασμού, είναι επίσης σκόπιμο να διευρυνθεί το γεωγραφικό πεδίο της μη προτιμησιακής καταγωγής, που επί του παρόντος επικεντρώνεται στη Ρωσία, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες. Πράγματι, και ιδίως σε μια περίοδο έλλειψης αζωτούχων λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές, η ύπαρξη δασμών κατά την εισαγωγή στην ΕΕ ενδιάμεσων εισροών όπως η αμμωνία και η ουρία αποτελεί αντικίνητρο για τον εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες αγορές στις οποίες δεν επιβάλλονται τέτοιοι εισαγωγικοί δασμοί. Δεδομένου ότι τα εμπορεύματα αυτής της κατηγορίας είναι κυρίως βασικά προϊόντα, αυτή η διαφορά στους δασμούς παρεμποδίζει τις προσπάθειες διαφοροποίησης των εισαγωγών της ΕΕ.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της 23ης Μαρτίου 2022 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων», η Επιτροπή σημειώνει ότι ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών στις αγορές βασικών προϊόντων, η οποία έγινε αισθητή στις γεωργικές αγορές με τις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και των λιπασμάτων και την επακόλουθη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Η εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια εκτόξευση των τιμών των βασικών προϊόντων οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στις αγορές γεωργικών προϊόντων και εκθέτουν τα τρωτά σημεία του συστήματος τροφίμων της Ένωσης, το οποίο εξαρτάται εν μέρει από τις εισαγωγές λιπασμάτων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, βραχυπρόθεσμα, το κόστος και η διαθεσιμότητα των ανόργανων λιπασμάτων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, εν αναμονή της μετάβασης στη χρήση βιώσιμων τύπων λιπασμάτων ή μεθόδων λίπανσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βιομηχανία λιπασμάτων στην ΕΕ πρέπει να έχει πρόσβαση στις αναγκαίες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εισροών για την παραγωγή λιπασμάτων εντός της ίδιας της ΕΕ.

Από τους τρεις κύριους τύπους λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς, το αζωτούχο λίπασμα υπόκειται σε δασμούς του κοινού δασμολογίου που εφαρμόζονται σε ενδιάμεσες εισροές οι οποίες είναι καίριας σημασίας για την παραγωγή του, σε αντίθεση με την ποτάσα και τον φωσφóρο, για τα οποία οι βασικές εισροές υπόκεινται ήδη σε μηδενικό δασμό του κοινού δασμολογίου. Τα αζωτούχα λιπάσματα είναι επίσης ο τύπος λιπασμάτων που καταναλώνεται ευρύτερα στην ΕΕ, καθώς και εκείνος για τον οποίο οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από το 2021. Ως εκ τούτου, τα προτεινόμενα μέτρα επικεντρώνονται στις εισροές για αζωτούχα λιπάσματα.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Επί του παρόντος, οι τρίτες χώρες που επωφελούνται από προτιμησιακή πρόσβαση χωρίς δασμούς στην αγορά της Ένωσης βάσει συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών είναι οι κύριοι προμηθευτές των εν λόγω εμπορευμάτων στην αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ εισάγει μεγάλο όγκο εισροών για αζωτούχα λιπάσματα καταγωγής χωρών οι οποίες υπόκεινται στο κοινό δασμολόγιο, με δασμολογικούς συντελεστές που κυμαίνονται επί του παρόντος μεταξύ 5,5 και 6,5 %. Για να αυξηθεί η σταθερότητα του εφοδιασμού, είναι σκόπιμο να διευρυνθεί προσωρινά το γεωγραφικό πεδίο των προμηθευτριών χωρών πέραν εκείνων που επωφελούνται από συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, δεδομένου ότι ο εφοδιασμός συγκεντρώνεται επί του παρόντος σε σχετικά μικρό αριθμό προτιμησιακών προμηθευτών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πρόσβαση μέσω προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών, τα προτεινόμενα μέτρα για αναστολές δασμών στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης είναι προσωρινά.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που περιέχονται στην παρούσα πρόταση αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι η προσωρινή αναστολή του κοινού δασμολογίου της Ένωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης που ορίζονται στο άρθρο 21 της ΣΕΕ και ότι οι διάφοροι τομείς εξωτερικής δράσης της Ένωσης, καθώς και η εξωτερική δράση της και άλλες πολιτικές της Ένωσης, παρουσιάζουν συνοχή μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εξαιρεθούν τα προϊόντα καταγωγής Ρωσίας και Λευκορωσίας από τη μείωση των δασμών, σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ένωση κατά των χωρών αυτών μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της παρούσας πρότασης κανονισμού είναι το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται, δεδομένου ότι η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης.

Αναλογικότητα

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι εξισορροπεί τα εμπορικά συμφέροντα των οικονομικών φορέων (παραγωγοί αζωτούχων λιπασμάτων και καταναλωτές). Η πρόταση προβλέπει την αναστολή των δασμών του κοινού δασμολογίου μόνο για τις δασμολογικές κλάσεις των εισροών λιπασμάτων για τις οποίες η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές είναι η υψηλότερη και οι αυξήσεις των τιμών ήταν πιο ακραίες. Επιπλέον, η αναστολή θα ισχύει μόνο για προσωρινή περίοδο. Η αναστολή δεν περιορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα κανενός· αντιθέτως, καταργεί προσωρινά την υποχρέωση καταβολής δασμών.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση είναι σύμφωνη με το άρθρο 207 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει μέτρα κοινής εμπορικής πολιτικής. Δυνάμει του άρθρου 31 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο καθορίζει τους δασμούς του κοινού δασμολογίου, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία βάσει πρότασης της Επιτροπής.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Άνευ αντικειμένου.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεδομένης της σημαντικής και αιφνίδιας αύξησης των τιμών των εισροών για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, η οποία επιδεινώνεται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας —η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αζωτούχων λιπασμάτων για την ΕΕ— στην αγορά λιπασμάτων, είναι σημαντικό ο κανονισμός να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να προωθηθεί η διαφοροποίηση του εφοδιασμού για τις εισροές που είναι αναγκαίες για την παραγωγή λιπασμάτων, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής, πριν από την προσεχή περίοδο φύτευσης/σποράς το φθινόπωρο του 2022. Επομένως, δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για το υπό εξέταση μέτρο. Ωστόσο, αναμένεται ότι το προτεινόμενο μέτρο θα μεταβάλει το προφίλ των προμηθευτών εισροών για αζωτούχα λιπάσματα στην ΕΕ και θα συμβάλει στην αποδέσμευση από τη Ρωσία.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Το μέτρο δεν συνεπάγεται αύξηση της κανονιστικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Άνευ αντικειμένου.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στις δαπάνες, αλλά έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα. Οι μη εισπραχθέντες τελωνειακοί δασμοί που αντιστοιχούν στην αναστολή θα ανέλθουν σε περίπου 15 εκατ. EUR ετησίως όταν το μέτρο θα έχει εφαρμοστεί για ένα πλήρες έτος. Η διάρκεια του μέτρου είναι λίγο μεγαλύτερη από δύο έτη, έως το τέλος του 2024.

Η αρνητική επίπτωση στους παραδοσιακούς ιδίους πόρους του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 11,25 εκατ. EUR (ήτοι 75 % του συνόλου). Στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο παρατίθενται λεπτομερέστερα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης.

Η απώλεια εσόδων που προέρχονται από τους παραδοσιακούς ίδιους πόρους θα αντισταθμιστεί από τις συνεισφορές ίδιων πόρων που καταβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός (ΑΕΕ) τους.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η ηλεκτρονική υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εξέλιξη των εισαγωγών εισροών για αζωτούχα λιπάσματα στην ΕΕ είναι διαθέσιμη μέσω ειδικών δικτυακών τόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Eurostat).

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην αγορά λιπασμάτων της Ένωσης, το μέτρο αποσκοπεί στην αύξηση των εμπορικών ροών και στην προώθηση της διαφοροποίησης, όσον αφορά τις εισαγωγές εισροών για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, με την προσωρινή αναστολή των εισαγωγικών δασμών που επιβάλλονται στα εν λόγω προϊόντα.

2022/0226 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 31,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για ορισμένες εισροές αζωτούχων λιπασμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε 2,9 εκατ. τόνους αμμωνίας και 4,7 εκατ. τόνους ουρίας για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά το 2021, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω κατά το τρέχον έτος.

(2)Επί του παρόντος, σημαντικό μέρος αυτών των εισροών για αζωτούχα λιπάσματα εισάγεται στην Ένωση από τρίτες χώρες οι οποίες επωφελούνται από προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά της Ένωσης και, ως εκ τούτου, οι εισαγωγές απαλλάσσονται από δασμούς. Παρόλα αυτά, η ΕΕ εισάγει μεγάλο όγκο εισροών για αζωτούχα λιπάσματα καταγωγής χωρών οι οποίες υπόκεινται στο κοινό δασμολόγιο, με δασμολογικούς συντελεστές που κυμαίνονται επί του παρόντος μεταξύ 5,5 και 6,5 %.

(3)Στην ανακοίνωση της 23ης Μαρτίου 2022 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων», η Επιτροπή σημειώνει ότι ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών στις αγορές βασικών προϊόντων, η οποία έγινε αισθητή στις γεωργικές αγορές με τις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και των λιπασμάτων και την επακόλουθη αύξηση των γεωργικών τιμών. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια εκτόξευση των τιμών των βασικών προϊόντων οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στις αγορές γεωργικών προϊόντων και εκθέτουν τα τρωτά σημεία του συστήματος τροφίμων της Ένωσης, το οποίο εξαρτάται εν μέρει από τις εισαγωγές λιπασμάτων. Αυτή η εξάρτηση αυξάνει το κόστος για τους παραγωγούς και επηρεάζει την τιμή των τροφίμων, εγείροντας ανησυχίες όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το εισόδημα των γεωργών της ΕΕ.

(4)Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, βραχυπρόθεσμα, το κόστος και η διαθεσιμότητα των ανόργανων λιπασμάτων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, εν αναμονή της μετάβασης στη χρήση βιώσιμων τύπων λιπασμάτων ή μεθόδων λίπανσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βιομηχανία λιπασμάτων στην ΕΕ πρέπει να έχει πρόσβαση στις αναγκαίες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εισροών για την παραγωγή λιπασμάτων εντός της ίδιας της ΕΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι τιμές των λιπασμάτων και ο εφοδιασμός των γεωργών θα παρακολουθούνται, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι προοπτικές για τη συγκομιδή στην ΕΕ.

(5)Με βάση τα ανωτέρω, είναι σκόπιμο να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί λιπασμάτων της ΕΕ όταν εισάγουν τις εισροές που είναι αναγκαίες για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

(6)Επιπλέον, σε μια περίοδο έλλειψης αζωτούχων λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές, οι δασμοί κατά την εισαγωγή στην ΕΕ ενδιάμεσων εισροών όπως η αμμωνία και η ουρία αποτελούν αντικίνητρο για τον εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες αγορές στις οποίες δεν επιβάλλονται εισαγωγικοί δασμοί. Αυτή η διαφορά στους δασμούς παρεμποδίζει επίσης τις προσπάθειες διαφοροποίησης των εισαγωγών της ΕΕ.

(7)Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ανασταλούν προσωρινά οι δασμοί του κοινού δασμολογίου που αναφέρονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για ορισμένες εισροές αζωτούχων λιπασμάτων. Το προσωρινό μέτρο εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί η διαταραχή των τιμών στις αγορές ενέργειας και αζωτούχων λιπασμάτων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024.

(8)Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση μεριμνά για τη συνοχή μεταξύ των διαφόρων τομέων της εξωτερικής της δράσης, καθώς και μεταξύ της εξωτερικής της δράσης και των άλλων πολιτικών της Ένωσης.

(9)Η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει εξελιχθεί πολύ αρνητικά τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη επιδείνωση τους τελευταίους μήνες λόγω της αδιαφορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το διεθνές δίκαιο και ιδίως της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της στην Ουκρανία.

(10)Από τον Ιούλιο του 2014 η Ένωση έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στα συμπεράσματά του της 24ης Φεβρουαρίου 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

(11)Πιο πρόσφατα, στις 3 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο ενέκρινε έκτη δέσμη κυρώσεων 1 κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και των καταγγελλόμενων φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία.

(12)Επιπλέον, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Ένωση απαλλάσσεται, δυνάμει των εξαιρέσεων που ισχύουν βάσει της συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και ιδίως του άρθρου XXI της GATT 1994, από την υποχρέωση να παρέχει στα προϊόντα που εισάγονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία τα πλεονεκτήματα που χορηγούνται σε ομοειδή προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες (μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους).

(13)Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν σκόπιμο να επιτραπεί στις εισαγωγές από τη Ρωσική Ομοσπονδία να απολαμβάνουν δασμολογική ατέλεια και τη μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους όσον αφορά τα προϊόντα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

(14)Η κατάσταση μεταξύ της Ένωσης και της Λευκορωσίας έχει επίσης επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αδιαφορίας του καθεστώτος για το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, η Λευκορωσία στήριξε από την αρχή τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και στρατιωτικών μεταφορικών οχημάτων, επιτρέποντας στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προς την Ουκρανία, παρέχοντας σημεία ανεφοδιασμού και αποθηκεύοντας ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία.

(15)Από τον Οκτώβριο του 2020 η Ένωση έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας. Στις 2 Δεκεμβρίου 2021 το Συμβούλιο ενέκρινε πέμπτη δέσμη κυρώσεων για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Περαιτέρω δέσμες κυρώσεων εγκρίθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου, στις 2 Μαρτίου, στις 9 Μαρτίου και στις 3 Ιουνίου 2022, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στην αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Λευκορωσία δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ως εκ τούτου, η Ένωση δεν υποχρεούται, δυνάμει της συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να παρέχει σε προϊόντα από τη Λευκορωσία μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους. Επιπλέον, οι εμπορικές συμφωνίες επιτρέπουν ενέργειες που δικαιολογούνται με βάση τις ισχύουσες ρήτρες εξαίρεσης, ιδίως τις εξαιρέσεις για λόγους ασφάλειας, όπως έχει ήδη επισημανθεί.

(16)Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εξαίρεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το πεδίο εφαρμογής των αυτόνομων αναστολών δασμών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σκόπιμη και επιτρεπτή, κατ’ εφαρμογή των γενικών κανόνων σχετικά με τους δασμούς του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, και ιδίως του τμήματος 1 μέρος Β παράγραφος 1.

(17)Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές εισροών για αζωτούχα λιπάσματα καταγωγής Ρωσίας και Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να υπόκεινται στην αναστολή δασμών. Αντ’ αυτού, οι εισαγωγές των προϊόντων που αφορά ο παρών κανονισμός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπόκεινται στον εισαγωγικό δασμό στον οποίο υπόκειντο προηγουμένως.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.    Στο παράρτημα 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87, το κείμενο για τον κωδικό ΣΟ 2814 10 00 στη στήλη 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5,5 (*)

_________________

(*) Αυτόνομη αναστολή δασμού, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, με εξαίρεση τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις οποίες εφαρμόζεται συντελεστής 5,5 %, σύμφωνα με τον κανονισμό 2022/XXXX του Συμβουλίου [αριθμός του παρόντος κανονισμού].»·

2.    Στο παράρτημα 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87, το κείμενο για τους κωδικούς ΣΟ 3102 10 10 και 3102 10 90 στη στήλη 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6,5 (*)

_________________

(*) Αυτόνομη αναστολή δασμού, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, με εξαίρεση τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις οποίες εφαρμόζεται συντελεστής 6,5 %, σύμφωνα με τον κανονισμό 2022/XXXX του Συμβουλίου [αριθμός του παρόντος κανονισμού].».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος
   […]

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Κεφάλαιο και άρθρο: Κεφάλαιο 12, άρθρο 120

Ποσό εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό για το έτος 2022: 17 912 606 159

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ:

   Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις

Χ    Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στις δαπάνες, αλλά έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα από τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους, για τους ακόλουθους λόγους:

Το 2021 η συνολική αξία των εισαγωγών του κωδικού ΣΟ 2814 10 00 ανήλθε σε 1,3 δισ. EUR. Ο συμβατικός δασμολογικός συντελεστής για τον εν λόγω κωδικό ΣΟ είναι 5,5 %. Οι περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές (68 %) απαλλάσσονταν από δασμούς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών. Ένα επιπλέον ποσοστό 29 % ήταν εισαγωγές από τη Ρωσία, οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε δασμολογική μείωση. Ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενοι μη εισπραττόμενοι δασμοί ανέρχονται σε 2,1 εκατ. EUR (1,3 δισ. EUR x 3 % μερίδιο εισαγωγών x 5,5 %) ετησίως.

Το 2021 η συνολική αξία των εισαγωγών των κωδικών ΣΟ 3102 10 10 και 3102 10 90 ανήλθε σε 1,8 δισ. EUR. Ο συμβατικός δασμολογικός συντελεστής για τους εν λόγω κωδικούς ΣΟ είναι 6,5 %. Οι περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές (65 %) απαλλάσσονταν από δασμούς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών. Ένα επιπλέον ποσοστό 24 % ήταν εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε δασμολογική μείωση. Ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενοι μη εισπραττόμενοι δασμοί ανέρχονται σε 12,9 εκατ. EUR (1,8 δισ. EUR x 11 % μερίδιο εισαγωγών x 6,5 %) ετησίως.

Βάσει των ανωτέρω, ο αντίκτυπος στην απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που προκύπτει από τον παρόντα κανονισμό εκτιμάται σε 11,25 εκατ. EUR ετησίως [(12,9 εκατ. EUR + 2,1 εκατ. EUR = 15 εκατ. EUR, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων είσπραξης) x 0,75].

Για το 2022 ο αντίκτυπος στην απώλεια εσόδων από παραδοσιακούς ιδίους πόρους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτιμάται στο ένα τρίτο του ανωτέρω ποσού, ήτοι 3,8 εκατ. EUR.

Η απώλεια εσόδων που προέρχονται από τους παραδοσιακούς ίδιους πόρους θα αντισταθμιστεί από τις συνεισφορές ίδιων πόρων που καταβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός (ΑΕΕ) τους.

(1)    www.sanctionsmap.eu