Βρυξέλλες, 6.5.2022

COM(2022) 214 final

2022/0152(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας όσον αφορά ορισμένες τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Αντικείμενο της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης κατά την εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας σε σχέση με την προβλεπόμενη έκδοση απόφασης για την τροποποίηση του άρθρου 59 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (στο εξής: ΔΥΚ) (2005). Η απόφαση την οποία καλείται να εκδώσει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας καλύπτει επίσης τις σχετικές τεχνικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1 του ΔΥΚ (2005), οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59.

2.Πλαίσιο της πρότασης

2.1.O Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (στο εξής: ΠΟΥ) ιδρύθηκε ως εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία, κατά την έννοια του άρθρου 57 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο καταστατικός χάρτης 1 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου 1948 και ορίζει ως κύριο στόχο του οργανισμού την «επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας για όλους τους ανθρώπους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (στο εξής: Ένωση) έχει καθεστώς ανεπίσημου παρατηρητή στον ΠΟΥ. Αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε με ανταλλαγή επιστολών που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα στις 4 Ιανουαρίου 2001 2 . Η ανταλλαγή περιλάμβανε «Υπόμνημα αναφορικά με το πλαίσιο και τις ρυθμίσεις για τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΠΟΥ.

2.2.Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας είναι το κύριο διευθυντικό όργανο του ΠΟΥ. Συνεδριάζει ετησίως στη Γενεύη της Ελβετίας. Η εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του καταστατικού χάρτη του ΠΟΥ, κάθε μέλος του ΠΟΥ διαθέτει μία ψήφο στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των μελών του ΠΟΥ που είναι παρόντα και ψηφίζουν, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 60 του καταστατικού χάρτη του ΠΟΥ, στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Στην πράξη, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας με συναίνεση. Η Ένωση δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού χάρτη του ΠΟΥ, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισμούς που αφορούν, μεταξύ άλλων, υγειονομικές απαιτήσεις και απαιτήσεις καραντίνας, καθώς και άλλες διαδικασίες που αποσκοπούν στην πρόληψη της διεθνούς εξάπλωσης των νόσων.

2.3.Ο ΔYΚ (2005) και η προτεινόμενη αναθεώρησή του μέσω πιθανών τροποποιήσεων

Ο ΔYΚ εκδόθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 1969 3 , ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (International Sanitary Regulations) το 1951. Ο κανονισμός του 1969, ο οποίος αρχικά κάλυπτε έξι «νόσους που υπόκεινται σε καραντίνα» τροποποιήθηκε το 1973 4 και το 1981 5 , κυρίως για να μειωθεί ο αριθμός των καλυπτόμενων νόσων από έξι σε τρεις (κίτρινος πυρετός, πανώλη και χολέρα) και να σηματοδοτηθεί η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς.

Μετά την εμφάνιση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, προέκυψε συναίνεση σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης του ΔΥΚ. Ο ΔΥΚ (2005) εκδόθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στις 23 Μαΐου 2005 6 . Τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2007.

Τα τελευταία χρόνια, αρχικά μετά την επιδημική έξαρση του ιού Ebola και στη συνέχεια μετά την πανδημία COVID-19, πολλές ανεξάρτητες επιτροπές και ομάδες επανεξέτασης έχουν επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής, της συμμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του ΔΥΚ (2005) 7 .

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του ΔΥΚ (2005), τροποποιήσεις του κανονισμού μπορούν να προτείνονται από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο κράτος ή από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ και υποβάλλονται προς εξέταση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Το κείμενο κάθε προτεινόμενης τροποποίησης κοινοποιείται σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη από τον γενικό διευθυντή τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στην οποία προτείνεται η εξέτασή του.

Στις 20 Ιανουαρίου 2022 ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κοινοποίησε στα συμβαλλόμενα κράτη του ΔΥΚ (2005) πρόταση τροποποίησης που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 1 του ΔΥΚ (2005). Η πρόταση αφορά τροποποιήσεις των άρθρων 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 48, 49, 53 και 59 του ΔΥΚ (2005).

Στις 26 Ιανουαρίου 2022, με την έκδοση της απόφασης EB150(3) 8 , η εκτελεστική επιτροπή του ΠΟΥ κάλεσε τα μέλη του ΠΟΥ και, κατά περίπτωση, περιφερειακούς οργανισμούς οικονομικής ολοκλήρωσης, όπως η Ένωση, να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξετάσουν πιθανές τροποποιήσεις του ΔΥΚ (2005).

Στις 3 Μαρτίου 2022, με την έκδοση της απόφασης 2022/451 του Συμβουλίου 9 , το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της Ένωσης για διεθνή συμφωνία σχετικά με την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες, καθώς και για συμπληρωματικές τροποποιήσεις του ΔΥΚ (2005). Η απόφαση ορίζει την Επιτροπή ως διαπραγματευτή εξ ονόματος της Ένωσης για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ένωσης και καθορίζει τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Μετά την υποβολή των προτεινόμενων τροποποιήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες διενεργήθηκε διαδικασία διαβούλευσης στο πλαίσιο του ΠΟΥ, ιδίως μέσω άτυπων διαπραγματευτικών συνόδων που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαρτίου, στις 5 Απριλίου και στις 3 Μαΐου 2022, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετείχε ως διαπραγματευτής της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών επιτεύχθηκε συναίνεση μεταξύ των μελών του ΠΟΥ όσον αφορά την έγκριση των τροποποιήσεων του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005) κατά την εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, η οποία θα αρχίσει στις 22 Μαΐου 2022. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59 απαιτούν επίσης τεχνικές τροποποιήσεις σε πρόσθετα άρθρα του ΔΥΚ (2005), δηλαδή στο άρθρο 55 παράγραφος 3, στα άρθρα 61 και 62 και στο άρθρο 63 παράγραφος 1, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59.

Οι διαπραγματεύσεις για τις άλλες τροποποιήσεις που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τυχόν πρόσθετες προτάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Μάιο του 2022, ενόψει της πιθανής έγκρισής τους κατά την εβδομηκοστή έκτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Μάιο του 2023.

2.4.Η προς έκδοση πράξη της εβδομηκοστής πέμπτης συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας

Τον Μάιο του 2022, κατά την εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδό της, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αναμένεται να εκδώσει απόφαση σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005). Οι τροποποιήσεις του άρθρου 59 έχουν ως στόχο τη συντόμευση της περιόδου που απαιτείται για την τροποποίηση των διατάξεων του ΔΥΚ (2005), ιδίως με τη μείωση της περιόδου έναρξης ισχύος τους από είκοσι τέσσερις σε δώδεκα μήνες.

Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη τροποποίηση του ΔΥΚ (2005) στο μέλλον.

Η εισαγωγή στο άρθρο 59 νέας παραγράφου η οποία προβλέπει περίοδο απόρριψης ή επιφυλάξεων σχετικά με τροποποίηση του ΔΥΚ (2005), απαιτεί επίσης τεχνικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59.

Η προς έκδοση πράξη θα καταστεί δεσμευτική για τα συμβαλλόμενα κράτη (Κράτη Μέρη) σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 3 του ΔΥΚ (2005) 10 .

3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης

Η Ένωση υποστηρίζει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005), οι οποίες έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα και επιτρέπουν την ταχύτερη περαιτέρω τροποποίηση του ΔΥΚ (2005) προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι μεταβαλλόμενες ανάγκες στους τομείς που καλύπτονται από τον ΔΥΚ. Η Ένωση υποστηρίζει, επίσης, τις προτεινόμενες τεχνικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1 του ΔΥΚ (2005), οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59.

3.1.Διαδικαστική νομική βάση

3.1.1.Αρχές

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.».

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν η Ένωση είναι μέλος του σχετικού οργάνου ή συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας 11 .

Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εκάστοτε όργανο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα που δεν έχουν μεν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 12 .

3.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας είναι όργανο που συστάθηκε με συμφωνία, και πιο συγκεκριμένα τον καταστατικό χάρτη του ΠΟΥ, ο οποίος υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουλίου 1943.

Η απόφαση που αφορά τις τροποποιήσεις του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005), καθώς και τις παρεπόμενες τεχνικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1, τις οποίες καλείται να εγκρίνει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, συνιστά πράξη που παράγει έννομα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του καταστατικού της ΠΟΥ, ο ΔΥΚ (2005) αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη βάσει του διεθνούς δικαίου. Η προς έκδοση πράξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, η οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση του ΔΥΚ (2005), θα είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη του ΠΟΥ σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 3 του ΔΥΚ (2005).

Η προς έκδοση πράξη δεν συμπληρώνει ούτε τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του ΔΥΚ (2005).

Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

3.2.Ουσιαστική νομική βάση

3.2.1.Αρχές

Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Εάν η προς έκδοση πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή έχει δύο συνιστώσες και εάν ένας από τους σκοπούς ή μία από τις συνιστώσες μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος/-α, ενώ ο/η άλλος/-η έχει απλώς παρεπόμενο χαρακτήρα, η απόφαση δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνο ουσιαστική νομική βάση, ήτοι εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή πρωτεύων σκοπός ή συνιστώσα.

3.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης αποσκοπούν στην καθιέρωση ταχύτερης διαδικασίας τροποποίησης του ΔΥΚ (2005), επιτρέποντας την πιο έγκαιρη τροποποίηση του ΔΥΚ (2005) ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής του ΔΥΚ (2005) είναι «η πρόληψη, η προστασία, ο έλεγχος και η παροχή υγειονομικής αντιμετώπισης στη διεθνή εξάπλωση νόσων στον τομέα της δημόσιας υγείας με τρόπους που είναι ανάλογοι και περιορίζονται στους κινδύνους δημόσιας υγείας, και που αποφεύγουν περιττές παρεμβάσεις στη διεθνή μετακίνηση και το εμπόριο».

Συνεπώς, η ουσιαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης είναι το άρθρο 168 παράγραφοι 1, 3 και 5 της ΣΛΕΕ.

3.3.Συμπέρασμα

Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 168 παράγραφοι 1, 3 και 5 της ΣΛΕΕ σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

2022/0152 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας όσον αφορά ορισμένες τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 168 παράγραφοι 1, 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (στο εξής: ΔΥΚ) (2005) εκδόθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (στο εξής: ΠΟΥ) στις 23 Μαΐου 2005 και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2007.

(2)Σύμφωνα με το άρθρο 60 στοιχείο β) του καταστατικού του ΠΟΥ, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία των μελών του ΠΟΥ που είναι παρόντα και ψηφίζουν.

(3)Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, κατά την εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδό της που αρχίζει στις 22 Μαΐου 2022, πρόκειται να εκδώσει απόφαση σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005) μαζί με τις σχετικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005).

(4)Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας όσον αφορά την απόφαση που καλείται να λάβει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του άρθρου 59 του ΔΥΚ (2005), προκειμένου να συντομευθεί η περίοδος που απαιτείται για την περαιτέρω τροποποίηση των διατάξεων του ΔΥΚ (2005), ιδίως με τη μείωση από είκοσι τέσσερις σε δώδεκα μήνες της περιόδου για την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεών του. Η παρούσα απόφαση καλύπτει επίσης τις σχετικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1 του ΔΥΚ (2005), οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των εν λόγω άρθρων με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 59.

(5)Η Ένωση υποστηρίζει αυτό τον στόχο, ο οποίος θα επιτρέψει την ταχύτερη αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών στους τομείς που καλύπτονται από τον ΔΥΚ (2005).

(6)Η θέση της Ένωσης πρέπει να εκφραστεί από τα κράτη μέλη της Ένωσης που είναι μέλη του ΠΟΥ, ενεργούντα από κοινού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας όσον αφορά ορισμένες τροποποιήσεις του ΔΥΚ (2005) είναι σύμφωνη με το παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη της Ένωσης και χωρίς περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου, μπορεί να εγκρίνει αλλαγές στις τροποποιήσεις που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου των ίδιων τροποποιήσεων.

Άρθρο 2

Η θέση που αναφέρεται στο άρθρο 1 εκφράζεται από τα κράτη μέλη της Ένωσης που είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία ενεργούν από κοινού εξ ονόματος της Ένωσης.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)     ΒΑΣΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (who.int).
(2)    ΕΕ C1 της 4.1.2001, σ. 7.
(3)    Βλ. επίσημα αρχεία της ΠΟΥ, αριθ. 176, 1969, ψήφισμα WHA22.46 και παράρτημα I.
(4)    Βλ. επίσημα αρχεία της ΠΟΥ, αριθ. 209, 1973, ψήφισμα WHA26.55.
(5)    Βλ. έγγραφο WHA34/1981/REC/1 ψήφισμα WHA34.13· βλ. επίσης επίσημα αρχεία της ΠΟΥ, αριθ. 217, 1974, ψήφισμα WHA27.45, και ψήφισμα EB67.R13, τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (1969).
(6)    Βλ. ψήφισμα WHA56.28.
(7)    Ιδίως σε σχέση με την πανδημία COVID-19: η ανεξάρτητη επιτροπή για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες, η επιτροπή επανεξέτασης της λειτουργίας του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού (2005), η ανεξάρτητη εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ και η επιτροπή παρακολούθησης της παγκόσμιας ετοιμότητας.
(8)     Ενίσχυση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005) με διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού μέσω πιθανών τροποποιήσεων (who.int) .
(9)    ΕΕ L 92 της 21.3.2022, σ. 1.
(10)    Σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 3 του ΔΥΚ (2005), «Οι τροποποιήσεις του παρόντος Κανονισμού που θα υιοθετούνται από τη Συνέλευση Υγείας κατ’ εφαρμογή του παρόντος Άρθρου θα τίθενται σε ισχύ για όλα τα Κράτη Μέρη υπό τους ίδιους όρους, και με την προϋπόθεση των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που προβλέπονται στο Άρθρο 22 του Καταστατικού του ΠΟΥ και στα Άρθρα 59 έως 64 του παρόντος Κανονισμού.»
(11)    Απόφαση του Δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψη 64.
(12)    Ό.π. σκέψεις 61 έως 64.

Βρυξέλλες, 6.5.2022

COM(2022) 214 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

Πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

για τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας όσον αφορά ορισμένες τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005)


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η Ένωση υποστηρίζει τις ακόλουθες τροποποιήσεις του άρθρου 59 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005), όπως επισημαίνονται με έντονους χαρακτήρες και διαγραφή:

Άρθρο 59 Έναρξη ισχύος· περίοδος απόρριψης ή επιφυλάξεων

1.Η περίοδος που προβλέπεται στη διατύπωση του άρθρου 22 του καταστατικού του ΠΟΥ για την απόρριψη ή για τη διατύπωση επιφυλάξεων σε σχέση με τον παρόντα Κανονισμό ή τυχόν τροποποιήσεις του, θα είναι 18 μήνες από την ημερομηνία της κοινοποίησης από τον Γενικό Διευθυντή της υιοθέτησης του παρόντος Κανονισμού ή της τροποποίησης του παρόντος κανονισμού από τη Συνέλευση Υγείας. Τυχόν απόρριψη ή επιφύλαξη που θα λάβει ο Γενικός Διευθυντής μετά την εκπνοή αυτής της περιόδου δεν θα έχει ισχύ.

Η περίοδος που προβλέπεται στη διατύπωση του άρθρου 22 του καταστατικού του ΠΟΥ για την απόρριψη ή για τη διατύπωση επιφυλάξεων σε σχέση με τον παρόντα Κανονισμό θα είναι 9 μήνες από την ημερομηνία της κοινοποίησης από τον Γενικό Διευθυντή της υιοθέτησης τροποποίησης του παρόντος Κανονισμού από τη Συνέλευση Υγείας. Τυχόν απόρριψη ή επιφύλαξη που θα λάβει ο Γενικός Διευθυντής μετά την εκπνοή αυτής της περιόδου δεν θα έχει ισχύ.

2.Ο παρών Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 24 μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος Άρθρου και οι τροποποιήσεις του παρόντος Κανονισμού θα τεθούν σε ισχύ 12 μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1α του παρόντος Άρθρου, με την εξαίρεση:

(...)

β)ενός Κράτους που έχει διατυπώσει μία επιφύλαξη, για την οποία ο παρών Κανονισμός ή μία τροποποίησή του θα τεθεί σε ισχύ όπως προβλέπεται στο άρθρο 62·

(...)

3.Εάν ένα Κράτος δεν είναι ικανό να προσαρμόσει πλήρως τις εθνικές του νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις με τον παρόντα Κανονισμό ή με μία τροποποίησή του εντός της περιόδου που ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος Άρθρου, ως περίοδος εφαρμογής, αυτό το Κράτος θα υποβάλει εντός της περιόδου εφαρμογής που προσδιορίζεται στην παράγραφο 1 ή 1α του παρόντος Άρθρου μία δήλωση στον Γενικό Διευθυντή σε σχέση με τις εκκρεμούσες ρυθμίσεις και θα τις επιτύχει το αργότερο 12 μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Κανονισμού για το συγκεκριμένο Κράτος Μέρος και το αργότερο 6 μήνες μετά τη θέση σε ισχύ μίας τροποποίησης του παρόντος Κανονισμού για το συγκεκριμένο Κράτος Μέρος.

Η Ένωση υποστηρίζει επίσης τις τεχνικές τροποποιήσεις του άρθρου 55 παράγραφος 3, των άρθρων 61 και 62 και του άρθρου 63 παράγραφος 1 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (2005). Οι τροποποιήσεις των άρθρων αυτών επισημαίνονται με έντονους χαρακτήρες και διαγραφή:

Άρθρο 55 Τροποποιήσεις

(...)

3.Οι τροποποιήσεις του παρόντος Κανονισμού που θα υιοθετούνται από τη Συνέλευση Υγείας κατ’ εφαρμογή του παρόντος Άρθρου θα τίθενται σε ισχύ για όλα τα Κράτη Μέρη υπό τους ίδιους όρους, και με την προϋπόθεση των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που προβλέπονται στο Άρθρο 22 του Καταστατικού του ΠΟΥ και στα Άρθρα 59 έως 64 του παρόντος Κανονισμού, με την επιφύλαξη των περιόδων που προβλέπονται στα εν λόγω Άρθρα όσον αφορά τις τροποποιήσεις του παρόντος Κανονισμού. 

Άρθρο 61 Απόρριψη

Εάν ένα Κράτος κοινοποιήσει στον Γενικό Διευθυντή την από μέρους του απόρριψη του παρόντος Κανονισμού ή κάποιας τροποποίησής του εντός της περιόδου εφαρμογής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 ή  του Άρθρου 59, ο παρών Κανονισμός ή η σχετική τροποποίηση δεν θα τεθεί σε ισχύ αναφορικά με αυτό το Κράτος. Τυχόν διεθνής υγειονομική συμφωνία ή Κανονισμοί από εκείνους που αναγράφονται στο Άρθρο 58, στους οποίους συμμετέχει ήδη αυτό το Κράτος, θα παραμείνουν σε ισχύ στον βαθμό που αφορά το συγκεκριμένο Κράτος.

Άρθρο 62 Επιφυλάξεις

1.Τα Κράτη μπορούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για τον παρόντα Κανονισμό ή για μία τροποποίησή του σύμφωνα με το παρόν Άρθρο. Αυτές οι επιφυλάξεις δεν θα είναι ασύμβατες με το αντικείμενο και τον σκοπό του παρόντος Κανονισμού.

2.Οι επιφυλάξεις για τον παρόντα Κανονισμό ή για μία τροποποίησή του θα κοινοποιούνται στον Γενικό Διευθυντή σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 1α του Άρθρου 59 και το Άρθρο 60, την παράγραφο 1 του Άρθρου 63 ή την παράγραφο 1 του Άρθρου 64, ανάλογα με την περίπτωση. Ένα Κράτος που δεν είναι Μέλος του ΠΟΥ θα κοινοποιεί στον Γενικό Διευθυντή τυχόν επιφυλάξεις του μαζί με την κοινοποίηση της αποδοχής του παρόντος Κανονισμού. Κράτη που διατυπώνουν επιφυλάξεις θα πρέπει να υποβάλλουν στον Γενικό Διευθυντή αιτιολόγηση των επιφυλάξεών τους.

3.Μία μερική απόρριψη του παρόντος Κανονισμού ή μίας τροποποίησής του θα θεωρείται επιφύλαξη.

4.Ο Γενικός Διευθυντής θα εκδίδει, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 65, κοινοποίηση κάθε επιφύλαξης που θα λαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος Άρθρου. Ο γενικός διευθυντής:

(…)

γ)εάν η επιφύλαξη διατυπώθηκε σχετικά με μία τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού, θα ζητά από τα Κράτη Μέρη να του κοινοποιήσουν εντός τριών μηνών τυχόν ενστάσεις για την επιφύλαξη. Κράτη Μέρη που ενίστανται σε μία επιφύλαξη σχετικά με μία τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού θα πρέπει να υποβάλλουν στον Γενικό Διευθυντή αιτιολόγηση της ένστασής τους.

Κράτη που ενίστανται σε μία επιφύλαξη θα πρέπει να υποβάλλουν στον Γενικό Διευθυντή αιτιολόγηση της ένστασής τους.

5.Ακολούθως αυτής της περιόδου, ο Γενικός Διευθυντής θα κοινοποιεί σε όλα τα Κράτη Μέρη τις ενστάσεις που έχει λάβει σχετικά με τις επιφυλάξεις. Σε περίπτωση διατύπωσης επιφύλαξης για τον παρόντα Κανονισμό, Εεκτός εάν, μέχρι την εκπνοή έξι μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου σε μία επιφύλαξη ενίσταται το ένα τρίτο των Κρατών που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου, η επιφύλαξη θα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή και ο παρών Κανονισμός θα τίθεται σε ισχύ για το επιφυλασσόμενο κράτος, με την προϋπόθεση αυτής της επιφύλαξης. Σε περίπτωση διατύπωσης επιφύλαξης σχετικά με μία τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού, εκτός εάν, μέχρι την εκπνοή τριών μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου σε μία επιφύλαξη ενίσταται το ένα τρίτο των Κρατών που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου, η επιφύλαξη θα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή και η τροποποίηση θα τίθεται σε ισχύ για το επιφυλασσόμενο Κράτος, με την προϋπόθεση αυτής της επιφύλαξης.

6.Εάν το ένα τρίτο τουλάχιστον των Κρατών που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου διατυπώσει ενστάσεις στην επιφύλαξη για τον παρόντα Κανονισμό μέχρι την εκπνοή έξι μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου, ή, σε περίπτωση επιφύλαξης σχετικά με μία τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού, μέχρι την εκπνοή τριών μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος Άρθρου, ο Γενικός Διευθυντής ενημερώνει το επιφυλασσόμενο Κράτος προκειμένου αυτό να εξετάσει την απόσυρση της επιφύλαξης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης από τον Γενικό Διευθυντή.

(...)

9.Ο Γενικός Διευθυντής θα υποβάλλει την επιφύλαξη, και τις απόψεις της Επιτροπής Ελέγχου, κατά περίπτωση, στη Συνέλευση Υγείας για την κρίση της. Εάν η Συνέλευση Υγείας, με πλειοψηφία, διατυπώσει ένσταση στην επιφύλαξη για τον λόγο ότι είναι ασύμβατη με το αντικείμενο και τον σκοπό του παρόντος Κανονισμού, η επιφύλαξη δεν θα γίνει δεκτή και ο παρών Κανονισμός ή μία τροποποίησή του θα τεθεί σε ισχύ για το επιφυλασσόμενο Κράτος μόνον αφού αποσύρει την επιφύλαξή του κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 63. Εάν η Συνέλευση Υγείας αποδεχθεί την επιφύλαξη, ο παρών κανονισμός ή μία τροποποίησή του θα τεθεί σε ισχύ για το επιφυλασσόμενο Κράτος, με την προϋπόθεση της επιφύλαξής του.

Άρθρο 63 Ανάκληση απόρριψης και επιφύλαξης

1.Μία απόρριψη που έχει γίνει σύμφωνα με το Άρθρο 61 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί από ένα Κράτος με σχετική κοινοποίηση προς τον Γενικό Διευθυντή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο παρών Κανονισμός ή μία τροποποίησή του, κατά περίπτωση, θα τίθεται σε ισχύ για αυτό το Κράτος με τη λήψη της κοινοποίησης από τον Γενικό Διευθυντή, με την εξαίρεση των περιπτώσεων που αυτό το Κράτος διατυπώσει επιφύλαξη κατά την ανάκληση της απόρριψής του, οπότε ο παρών Κανονισμός ή μία τροποποίησή του, κατά περίπτωση, θα τεθεί σε ισχύ όπως προβλέπεται στο Άρθρο 62. Σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί σε ισχύ ο παρών Κανονισμός σε σχέση με αυτό το Κράτος νωρίτερα από 24 μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 59 και σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί σε ισχύ μία τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού σε σχέση με αυτό το Κράτος νωρίτερα από 12 μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1α του άρθρου 59.

(...)