Βρυξέλλες, 27.4.2022

COM(2022) 189 final

2022/0135(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή

(Κουβέιτ, Κατάρ)

{SWD(2022) 129 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνολικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Περσικού Κόλπου, η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει πιο στρατηγικό προσανατολισμό με την εν λόγω περιοχή αναπτύσσοντας μια ισχυρότερη, ολοκληρωμένη και πολυτομεακή εταιρική σχέση. Το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο περιοχών, καθώς διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των λαών και ενισχύει τις ήδη πυκνές πολιτικές, οικονομικές, ερευνητικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανταλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις χώρες του Περσικού Κόλπου που ενδιαφέρονται για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στην ΕΕ, με στόχο την επίτευξη πλήρους περιφερειακής συνοχής στο μέλλον βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1806 1 . Στο πλαίσιο των διαδικαστικών ενεργειών που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής και με μια πρώτη εκτίμηση που διενεργήθηκε, οι παρούσες προτεινόμενες απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης για υπηκόους του Κουβέιτ και του Κατάρ αποτελούν ένα βήμα προς την ισχυρότερη περιφερειακή συνοχή στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, κατόπιν της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2014, η οποία διευκόλυνε τις επαφές με τη συγκεκριμένη χώρα.

Τόσο το Κουβέιτ όσο και το Κατάρ έχουν αποδειχτεί βασικοί εταίροι της ΕΕ στη διαχείριση πρόσφατων κρίσεων. Αξιοσημείωτα παραδείγματα πρόσφατης συνεργασίας είναι ο επαναπατρισμός πολιτών της ΕΕ και οι προσπάθειες εμβολιασμού στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19, η εκκένωση πολιτών της ΕΕ μέσω της Ντόχα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η οικονομική στήριξη και οι «καλές υπηρεσίες» που παρείχε το Κουβέιτ προκειμένου να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, καθώς και οι προσπάθειες αντιμετώπισης των πρόσφατων υβριδικών απειλών κατά της Ευρώπης. Επιπλέον, το Κουβέιτ και το Κατάρ είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι της Ένωσης, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και δεδομένων των στόχων της ΕΕ για διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της 2 .

Οι τρίτες χώρες οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης καθορίζονται στη βάση κατά περίπτωση αξιολόγησης διαφόρων κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806. Τα προαναφερόμενα κριτήρια αφορούν, μεταξύ άλλων, «την παράνομη μετανάστευση, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης με τις οικείες τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και τις επιπτώσεις σε θέματα περιφερειακής συνοχής και αμοιβαιότητας».

Το Κουβέιτ και το Κατάρ παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, εντατικοποιούν τη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και εκδίδουν βιομετρικά διαβατήρια, απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στην ΕΕ. Το Κουβέιτ και το Κατάρ είναι σημαντικοί οικονομικοί και εμπορικοί εταίροι της ΕΕ, και εταίροι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, τόσο στη μετά την COVID-19 εποχή όσο και εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεων της επίθεσης αυτής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη στήριξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Κουβέιτ και του Κατάρ που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα ωφελούσε την οικονομία της ΕΕ, ιδίως δε τον κλάδο του τουρισμού. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στο Κουβέιτ και το Κατάρ συντελούνται διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα εργασιακά δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και τον διαθρησκειακό διάλογο. Η προοπτική βιώσιμων ταξιδιών με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης αναμένεται να ενισχύσει τις θετικές τάσεις στο Κουβέιτ και το Κατάρ όσον αφορά την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις στους εν λόγω τομείς.

Αναφορικά με την περιφερειακή συνοχή, η συνεχιζόμενη συνεργασία τους επόμενους μήνες με τις υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση θεώρησης, με τελικό στόχο την επίτευξη απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για όλες τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) όσον αφορά την ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει παρόμοιες θετικές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα ξεκινήσει σύντομα τεχνικές συζητήσεις με τους εν λόγω εταίρους σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βάσει του κανονισμού για τις θεωρήσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιτόπιας συνεργασίας Σένγκεν, θα επιδιωχθεί η θέσπιση ευνοϊκότερων κανόνων σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας (με διάρκεια ισχύος έως 5 έτη) όσον αφορά τους εν λόγω εταίρους, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 του κανονισμού 810/2009 για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό 2019/1155. Η πρόταση για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν θα καταστήσει τη διαδικασία θεωρήσεων άυλη και ανέπαφη σε μεγάλο βαθμό και, ως εκ τούτου, λιγότερο χρονοβόρα και περισσότερο οικονομικά αποδοτική για τους αιτούντες.

Επομένως, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 για την απαλλαγή των υπηκόων του Κουβέιτ και του Κατάρ από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών για διαμονή η συνολική διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 περιλαμβάνει τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ιρλανδία, καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ο κανονισμός εντάσσεται στην κοινή πολιτική της ΕΕ για τις θεωρήσεις για βραχεία διαμονή 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.

Επί του παρόντος, το Κουβέιτ και το Κατάρ περιλαμβάνονται στον κατάλογο του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 μεταξύ των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών. Θα πρέπει να διενεργούνται διεξοδικοί έλεγχοι όλων των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα με χρήση οικείων βάσεων δεδομένων 3 .

Το περιεχόμενο των καταλόγων τρίτων χωρών των παραρτημάτων I και II θα πρέπει να είναι και να παραμείνει συνεπές με τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 1 του κανονισμού (EΕ) 2018/1806 4 , τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, «την παράνομη μετανάστευση, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης με τις οικείες τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και τις επιπτώσεις σε θέματα περιφερειακής συνοχής και αμοιβαιότητας».

Μετά την εφαρμογή της προτεινόμενης απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, μπορούν να εφαρμοστούν οι μηχανισμοί αμοιβαιότητας και αναστολής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται πλήρης αμοιβαιότητα όσον αφορά τις θεωρήσεις ή σε περίπτωση που γίνει κατάχρηση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ή σε περίπτωση κατάχρησης λόγω απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης 5 . Μεταξύ έκαστης εκ των δύο χωρών και της ΕΕ θα πρέπει να συναφθεί συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, η οποία θα περιλαμβάνει εγγυήσεις σε σχέση με τα κριτήρια του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 που αιτιολογούν την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, ώστε η απαλλαγή να τεθεί σε ισχύ.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η προτεινόμενη απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κουβέιτ και το Κατάρ είναι συνεπής με τις προσπάθειες της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας ισχυρότερης, πιο στρατηγικής, ολοκληρωμένης και πολυτομεακής εταιρικής σχέσης με την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον Περσικό Κόλπο.

Το ενωσιακό σύστημα εισόδου-εξόδου, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2022, θα συμβάλει στην εξασφάλιση της έννομης χρήσης της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Επιπλέον, το σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ (ETIAS), η έναρξη λειτουργίας του οποίου προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2023, θα καταστήσει εφικτό τον προαναχωρησιακό έλεγχο για υπηκόους τρίτων χωρών που απολαμβάνουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου του Σένγκεν.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της πρότασης αποτελεί το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ο προτεινόμενος κανονισμός θα συνιστά ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν.

Επικουρικότητα, αναλογικότητα και επιλογή της νομικής πράξης

Η αναγκαία τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 πρόκειται να γίνει με κανονισμό. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ενεργούν μεμονωμένα για την επίτευξη του στόχου πολιτικής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες (μη νομοθετικές) εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη του στόχου πολιτικής.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για τις θεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με τη δυνατότητα αναθεώρησης των καταλόγων της ΕΕ με τις χώρες που απολαμβάνουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και τις χώρες των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης, καθώς και σχετικά με τη μεθοδολογία και το πεδίο εφαρμογής μιας τέτοιας αναθεώρησης. Οι απαιτήσεις για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ έχουν συζητηθεί με τις ενδιαφερόμενες χώρες και αμφότερες εκδήλωσαν, σε διάφορες περιστάσεις, το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στην ΕΕ.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα ισχύει άμεσα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος συμφωνίας περί απαλλαγής από τη θεώρηση, που θα συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κουβέιτ και του Κατάρ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 μετά την έναρξη ισχύος των συμφωνιών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Προτείνεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 να τροποποιηθεί με τη μεταφορά του Κουβέιτ και του Κατάρ από το παράρτημα I (κατάλογος των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών) στο παράρτημα II (κατάλογος των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών για διαμονή η συνολική διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).

2022/0135 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή

(Κουβέιτ, Κατάρ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 6 περιλαμβάνει κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή.

(2)Οι τρίτες χώρες οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης καθορίζονται στη βάση κατά περίπτωση αξιολόγησης διαφόρων κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806. Τα κριτήρια αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, «την παράνομη μετανάστευση, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης με τις οικείες τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και τις επιπτώσεις σε θέματα περιφερειακής συνοχής και αμοιβαιότητας».

(3)Το Κουβέιτ και το Κατάρ παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης και εκδίδουν βιομετρικά διαβατήρια, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Η συνεργασία με τις χώρες αυτές στον τομέα της ασφάλειας έχει εντατικοποιηθεί κατά τα τελευταία έτη. Όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα, το Κουβέιτ και το Κατάρ είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι για την Ένωση, ιδίως δε στον τομέα της ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να εντοπίζονται δυσκολίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, το Κουβέιτ και το Κατάρ έχουν υποστεί κοινωνικό μετασχηματισμό και έχουν επιφέρει βελτιώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα εργασιακά δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και τον διαθρησκειακό διάλογο, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο και να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στην ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν τις θετικές τάσεις στους εν λόγω τομείς.

(4)Συνεπώς, οι υπήκοοι αυτών των χωρών θα πρέπει να απαλλαχτούν από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών και οι αναφορές σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806.

(5)Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για υπηκόους του Κουβέιτ και του Κατάρ δεν θίγει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ που εγκρίθηκαν βάσει του άρθρου 29 της ΣΕΕ και του άρθρου 215 της ΣΛΕΕ.

(6)Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους του Κουβέιτ και του Κατάρ δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τη σύναψη διμερών συμφωνιών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ της Ένωσης και του Κουβέιτ και του Κατάρ, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της πλήρους αμοιβαιότητας.

(7)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

(8)Ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στις οποίες δεν συμμετέχει η Ιρλανδία, σύμφωνα με την απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου 7 . Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(9)Όσον αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν κατά την έννοια της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 στοιχείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου 8 .

(10)Όσον αφορά την Ελβετία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 στοιχείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου 9 .

(11)Όσον αφορά το Λιχτενστάιν, ο παρών κανονισμός συνιστά ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν, κατά την έννοια του πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 στοιχείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου 10 .

(12)Ο παρών κανονισμός συνιστά πράξη που βασίζεται στο κεκτημένο του Σένγκεν ή που σχετίζεται άλλως με αυτό κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2003, του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2005 και του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2011, αντίστοιχα.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 τροποποιείται ως εξής:

α) στο παράρτημα I σημείο 1 («ΚΡΑΤΗ»), οι αναφορές στο Κουβέιτ και το Κατάρ διαγράφονται.

β) στο παράρτημα II, το σημείο 1 («ΚΡΑΤΗ») τροποποιείται ως εξής:

(i)    μεταξύ των αναφορών … και …., εισάγεται η εξής αναφορά:

«Κουβέιτ (*)(**)»

(*) Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος συμφωνίας περί απαλλαγής από τη θεώρηση, που θα συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(**) Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εφαρμόζεται μόνο στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

(ii)    μεταξύ των αναφορών … και …., εισάγεται η εξής αναφορά:

«Κατάρ (*)(**)»

(*) Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος συμφωνίας περί απαλλαγής από τη θεώρηση, που θα συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(**) Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εφαρμόζεται μόνο στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Η Πρόεδρος    O Πρόεδρος

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    O Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (ΕΕ 303 της 28.11.2018, σ. 39).
(2)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Ασφάλεια του εφοδιασμού και προσιτές τιμές ενέργειας» της 23ης Μαρτίου 2022 (COM/2022/138 final), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:52022DC0138.
(3)    Άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/458 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, ΕΕ 74 της 18.3.2017, σ. 1.
(4)    Αιτιολογική σκέψη 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806.
(5)    Άρθρα 7 και 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806, αντίστοιχα.
(6)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (ΕΕ L 303 της 28.11.2018, σ. 39).
(7)    Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20).
(8)    Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31).
(9)    Απόφαση 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1.
(10)    Απόφαση 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19).