Βρυξέλλες, 25.4.2022

COM(2022) 187 final

2022/0130(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη συλλογή, τη διατήρηση και την ανάλυση, στη Eurojust, αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

O Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) συντονίζει τις έρευνες και τις διώξεις σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Ως κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, η Eurojust υποστηρίζει τις εθνικές αρχές για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία είναι αρμόδια να αντιμετωπίζει η Eurojust σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727 (στο εξής: κανονισμός για τη Eurojust). Η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου (στο εξής από κοινού επίσης: βασικά διεθνή εγκλήματα) είναι, μεταξύ άλλων, εγκλήματα τα οποία είναι αρμόδια να αντιμετωπίζει η Eurojust.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση κατά την Ουκρανίας. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στις 2 Μαρτίου 2022 ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κίνησε έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία 1 . Οι εισαγγελικές αρχές διαφόρων κρατών μελών καθώς και της Ουκρανίας έχουν επίσης κινήσει έρευνες για την τέλεση βασικών διεθνών εγκλημάτων, τις οποίες υποστηρίζει και συντονίζει η Eurojust. Η Eurojust διαθέτει την εμπειρογνωσία και την εμπειρία για την υποστήριξη ερευνών και διώξεων για βασικά διεθνή εγκλήματα, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τις δραστηριότητες των κοινών ομάδων έρευνας, όπως αυτή που συστάθηκε από ορισμένα κράτη μέλη και την Ουκρανία στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών. Η Eurojust συνεργάζεται επίσης με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι εθνικές αρχές συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για διεθνή εγκλήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. Λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, δεν μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στην Ουκρανία αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επειγόντως από την Ένωση χώρος τήρησης εφεδρικών αντιγράφων / αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, για τον συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη με στόχο τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένας χώρος κεντρικής αποθήκευσης, όπου θα μπορούν να αποθηκεύονται τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγουν οργανισμοί και όργανα της Ένωσης, καθώς και εθνικές και διεθνείς αρχές ή τρίτοι, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εντούτοις, αν και ο κανονισμός για τη Eurojust προβλέπει ότι η Eurojust στηρίζει τη δράση των κρατών μελών για την έρευνα και δίωξη σοβαρών αδικημάτων, δεν επιτρέπει ρητώς στη Eurojust να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει τέτοιου είδους αποδεικτικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Για την άσκηση των καθηκόντων της η Eurojust έχει συστήσει σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, το οποίο περιέχει δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού για τη Eurojust. Κύριος σκοπός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων είναι να υποστηρίζει τη διαχείριση και τον συντονισμό των ερευνών και διώξεων στις οποίες παρέχει συνδρομή η Eurojust. Ο κανονισμός για τη Eurojust περιορίζει τη σύσταση του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων σε προσωρινά αρχεία εργασίας, με στόχο την υποστήριξη της παρακολούθησης των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και σε έναν πίνακα 2 . Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων απαγορεύεται 3 . Στο πλαίσιο του συντονισμού και της στήριξης ερευνών και διώξεων, η Eurojust μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά και να ανταλλάσσει αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό.

Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πρόταση να ενισχυθεί η υφιστάμενη διάρθρωση του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust όσον αφορά τις δραστηριότητες της Eurojust που αφορούν έρευνες και διώξεις τρομοκρατικών εγκλημάτων. Την 1η Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη βελτίωση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού δικαστικού αντιτρομοκρατικού μητρώου στη Eurojust 4 . Στο πλαίσιο της πρότασης προβλέπονται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και η ψηφιοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και της Eurojust.

Τα πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατέδειξαν ακόμη περισσότερο την επιτακτική ανάγκη υπέρβασης του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust. Η υφιστάμενη αρχιτεκτονική επεξεργασίας δεδομένων στη Eurojust δεν της επιτρέπει τη συλλογή, διατήρηση και ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων για βασικά διεθνή εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πιθανόν διαπράττονται στην Ουκρανία, λόγω της κλίμακας των γεγονότων και του τεράστιου όγκου αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να αποθηκεύονται σε περίπτωση τέλεσης τέτοιων εγκλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται να επιτρέπεται στη Eurojust η συλλογή, διατήρηση και ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και συναφείς αξιόποινες πράξεις και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, να παρέχεται δυνατότητα ανταλλαγής τους ή να καθίστανται διαθέσιμα με άλλον τρόπο στις αρμόδιες εθνικές ή διεθνείς δικαστικές αρχές. Η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων δεν ισοδυναμεί με την ανάθεση εκτελεστικού ρόλου αρμόδιας αρχής ερευνών στη Eurojust, τον οποίο δεν θα κάλυπτε η εντολή της, αλλά έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Eurojust μπορεί να λαμβάνει και να αποθηκεύει κεντρικά τα αποδεικτικά στοιχεία από διάφορες πηγές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Eurojust μπορεί να υποστηρίζει με αποτελεσματικότερο τρόπο το έργο της προετοιμασίας υποθέσεων σε εθνικές και διεθνείς έρευνες και να παρέχει πρόσθετη στήριξη στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Για τον σκοπό αυτόν, η παρούσα πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των σχετικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η επεξεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, της διατήρησης, της ανάλυσης και της ανταλλαγής τους, πρέπει να συμμορφώνεται τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας δεδομένων και κυβερνοασφάλειας.

Τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για βασικά διεθνή εγκλήματα διατίθενται συνήθως, μεταξύ άλλων, σε μορφή ηχογραφήσεων, βίντεο και φωτογραφιών. Οι δορυφορικές εικόνες μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για την απόδειξη της τέλεσης τέτοιου είδους εγκλημάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παρούσα πρόταση έχει επίσης ως στόχο να διευρύνει τις κατηγορίες δεδομένων που μπορεί νομίμως να επεξεργάζεται η Eurojust, ώστε να περιλαμβάνουν βίντεο και ηχογραφήσεις καθώς και δορυφορικές εικόνες και τυχόν σχετικές φωτογραφίες. Προκειμένου να δοθεί δυνατότητα στις εθνικές και διεθνείς δικαστικές αρχές να επωφεληθούν από την πλήρη στήριξη που μπορεί να παράσχει η Eurojust στις υπό εξέλιξη έρευνες για βασικά διεθνή εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, είναι ανάγκη να θεσπιστούν επειγόντως οι τροποποιήσεις του κανονισμού για τη Eurojust που προβλέπει η παρούσα πρόταση.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για παροχή στους πολίτες της Ένωσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Η πρόταση εκδόθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς σύντομα κατέστη σαφές ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Eurojust απαιτεί στοχευμένες τροποποιήσεις ώστε να μπορεί η Eurojust να εκπληρώσει με βέλτιστο τρόπο τους στόχους για στήριξη και ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων που διαπράττονται από αντιμαχόμενα μέρη.

Η πρόταση αποτελεί συνέχεια της πρότασης για τροποποίηση του κανονισμού για τη Eurojust και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021. Οι δύο προτάσεις έχουν ως κοινό στόχο να παράσχουν στη Eurojust τη δυνατότητα εκπλήρωσης του ισχυρότερου ρόλου που προβλέπεται στον κανονισμό για τη Eurojust για υποστήριξη και ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.

Οι δύο προτάσεις είναι συμπληρωματικές καθώς αφορούν διαφορετικές μορφές εγκληματικότητας (βασικά διεθνή εγκλήματα και τρομοκρατικά εγκλήματα) και προβλέπουν διαφορετικές τροποποιήσεις στην αρχιτεκτονική επεξεργασίας δεδομένων της Eurojust. Η πρόταση για το αντιτρομοκρατικό μητρώο στοχεύει στην καλύτερη ενσωμάτωση του εν λόγω μητρώου στο νομικό και τεχνικό πλαίσιο της Eurojust, προκειμένου η Eurojust να μπορεί να εντοπίζει σχέσεις μεταξύ ταυτόχρονων ερευνών και διώξεων τρομοκρατικών εγκλημάτων. Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στο να επιτρέπεται στη Eurojust η συλλογή, η διατήρηση, η ανάλυση και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, η ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων για βασικά διεθνή εγκλήματα, προβλέποντας τη δημιουργία μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Οι διαπραγματεύσεις και το κείμενο της πρότασης για το αντιτρομοκρατικό μητρώο θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παρούσα πρόταση.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η αντίδραση της Ένωσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε αντικείμενο διαφόρων ενωσιακών πολιτικών. Για παράδειγμα, η Ένωση θέσπισε γρήγορα μια ολοκληρωμένη και εύρωστη δέσμη περιοριστικών μέτρων. Έπαψε να παρέχει στη Ρωσία τη μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ανακοίνωσε δέσμη έκτακτων μέτρων ύψους σχεδόν 550 εκατ. EUR για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της εισβολής. Όλες αυτές οι δράσεις, καθώς και η παρούσα πρόταση, έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η Ένωση διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσει, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τις συνέπειες της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένης της ποινικής ευθύνης για βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο της σύγκρουσης). Απώτερος σκοπός όλων αυτών των δράσεων είναι η αποκατάσταση της ειρήνης, η προώθηση της οποίας αποτελεί τον κύριο στόχο της Ένωσης.

Η πρόταση συνάδει με τους συμπληρωματικούς ρόλους της Ευρωπόλ και της Eurojust. Η Ευρωπόλ στηρίζει και ενισχύει τη δράση των αρμόδιων για την επιβολή του νόμου αρχών των κρατών μελών και την αμοιβαία συνεργασία τους για την πρόληψη και καταπολέμηση της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, ενώ η Eurojust διαδραματίζει ανάλογο ρόλο όσον αφορά τις δικαστικές αρχές. Η Ευρωπόλ δημιούργησε επίσης το «έργο ανάλυσης “βασικά διεθνή εγκλήματα”». Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου ανάλυσης, η Ευρωπόλ αποσκοπεί στην παροχή στήριξης στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, σε τρίτα μέρη και οργανισμούς για την πρόληψη και την καταπολέμηση διεθνών εγκλημάτων όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου, μέσω, για παράδειγμα, της ανάλυσης πληροφοριών και στοιχείων για ανάλογα εγκλήματα. Η Eurojust και η Ευρωπόλ θα εργάζονται συντονισμένα και σε συνεργασία στο πλαίσιο των αντίστοιχων εντολών τους, μεταξύ άλλων μέσω της επικαιροποίησης της επιχειρησιακής συμφωνίας που υπέγραψαν το 2010 προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων που εμπίπτουν στις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους καθώς και να αποφευχθεί η επικάλυψη εργασιών και πόρων.

Επίσης, η πρόταση λαμβάνει υπόψη και σέβεται πλήρως το ενωσιακό κεκτημένο σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 85 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Το άρθρο 85 της ΣΛΕΕ αποτελεί τη νομική βάση του κανονισμού για τη Eurojust, στην τροποποίηση του οποίου αποσκοπεί η παρούσα πρόταση. Σύμφωνα με το άρθρο 85 της ΣΛΕΕ, η λειτουργία της Eurojust διέπεται από κανονισμό ο οποίος εγκρίνεται με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Ο κανονισμός για τη Eurojust θεσπίζει τους κανόνες για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Ο χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του οποίου εγκρίνεται η παρούσα πρόταση, είναι τομέας συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ένωσης και των κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που καθορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), δράση σε ενωσιακό επίπεδο θα πρέπει να αναλαμβάνεται μόνο όταν οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης.

Τα βασικά διεθνή εγκλήματα, ακόμη και όταν διαπράττονται μόνο σε μία χώρα και εκτός της Ένωσης, έχουν ευρείες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας, όταν ένα κράτος δεν είναι πρόθυμο ή δεν είναι πραγματικά σε θέση να διενεργήσει έρευνα ή δίωξη των εν λόγω εγκλημάτων παρότι έχει αρμοδιότητα να το πράξει, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δύναται να ερευνά και να διώκει τα εν λόγω εγκλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Συνεπώς, η δράση αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων. Είναι ανάγκη τα κράτη μέλη να συνεργάζονται για την έρευνα και τη δίωξή τους και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Μεταξύ αυτών, σημαντικές είναι οι προκλήσεις που συνδέονται με τη συλλογή, τη διατήρηση και την ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με βασικά διεθνή εγκλήματα, καθώς επίσης και οι προκλήσεις που αφορούν την πρόσβαση στα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία και την ανταλλαγή τους από εθνικές και διεθνείς αρχές που δύνανται να ερευνούν και να διώκουν τα σχετικά εγκλήματα. Η Eurojust, ως ο οργανισμός της Ένωσης που είναι αρμόδιος για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, αποτελεί ισχυρή έκφρασή αυτής της προσπάθειας των κρατών μελών να οδηγήσουν τους δράστες αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων ενώπιον της δικαιοσύνης μέσω της συνεργασίας. Η Eurojust είναι η πλέον κατάλληλη για να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, να καθιστά εφικτή την ανταλλαγή ή άλλως τη διάθεσή τους στις αρμόδιες εθνικές ή διεθνείς δικαστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό για τη Eurojust, στις εν λόγω δικαστικές αρχές περιλαμβάνονται οι εισαγγελικές αρχές.

Επομένως, υπάρχει ειδική ανάγκη για ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης. Η παρούσα πρόταση προβλέπει μέτρα που έχουν εγγενή ενωσιακή διάσταση. Έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ικανότητα της Eurojust να αναλαμβάνει δράση και να της παράσχουν τη δυνατότητα να εκπληρώνει τον βασικό της στόχο για στήριξη και ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών έρευνας και δίωξης σε υποθέσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο ενωσιακό επίπεδο, σε ευθυγράμμιση με την αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ, απαιτείται αναλογικότητα μεταξύ της φύσης και της έντασης ενός δεδομένου μέτρου και του προβλήματος που έχει διαπιστωθεί. Τα προβλήματα τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει η παρούσα πρόταση απαιτούν την παροχή στήριξης σε ενωσιακό επίπεδο, ώστε τα κράτη μέλη να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Η πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Eurojust, πέραν των υφιστάμενων καθηκόντων και εξουσιών της και με την επιφύλαξη αυτών, μπορεί επίσης να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, να τα ανταλλάσσει ή να καθιστά άλλως διαθέσιμα στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς δικαστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου· συνεπώς, δεν άπτεται όλων των άλλων μορφών σοβαρών εγκλημάτων των οποίων είναι αρμόδια να επιλαμβάνεται η Eurojust σύμφωνα με τον κανονισμό για τη Eurojust. Χωρίς τις τροποποιήσεις που εισηγείται η παρούσα πρόταση, η Eurojust πιθανόν να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τον βασικό της ρόλο για στήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών των κρατών μελών στην έρευνα και δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων.

Η παρούσα πρόταση εισάγει ελάσσονες τροποποιήσεις στον κανονισμό για τη Eurojust, οι οποίες δεν αναθεωρούν τη διάρθρωση της Eurojust ούτε μεταβάλλουν τη λειτουργία της. Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Eurojust δεν θίγονται. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ενισχύουν τον ρόλο της Eurojust, όπως ήδη προβλέπεται από τον κανονισμό, και λαμβάνουν υπόψη την ευαισθησία των προς επεξεργασία δεδομένων και την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας τους. Ως εκ τούτου, σε ευθυγράμμιση με την αρχή της αναλογικότητας, η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επιλογή της νομικής πράξης

H πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό για τη Eurojust. Το άρθρο 85 της ΣΛΕΕ είναι η νομική βάση του κανονισμού για τη Eurojust και προβλέπει ότι η λειτουργία της Eurojust διέπεται από κανονισμό ο οποίος εκδίδεται με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή προέβη σε επείγουσα έκδοση της παρούσας πρότασης έπειτα από αρκετές συζητήσεις —σε διμερή βάση ή στο πλαίσιο συλλογικών συνεδριάσεων— με τη Eurojust και με εθνικές αρχές που συμμετέχουν στις έρευνες για βασικά διεθνή εγκλήματα, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους φορείς της Ένωσης. Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη για κεντρική αποθήκευση των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τους υφιστάμενους περιορισμούς του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust και τον αντίκτυπο που έχουν στην ικανότητά της να στηρίζει και να ενισχύει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων όσων ενδεχομένως διαπράττονται στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το 2021 διενεργήθηκε εκτεταμένη διαβούλευση στο πλαίσιο της κατάρτισης της πρότασης για την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας 5 , η οποία επιβεβαίωσε την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust.

Έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρότασης, η Eurojust συμμετείχε και στις έξι συνεδριάσεις της ειδικής ομάδας «Δέσμευση και κατάσχεση» της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2022 με στόχο να διασφαλίσει τον συντονισμό μεταξύ κρατών μελών στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης κατά καταχωρισμένων προσώπων και εταιρειών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και να διερευνήσει την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ περιοριστικών μέτρων και μέτρων ποινικού δικαίου.

Η Επιτροπή συμμετείχε σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις του δικτύου για τη γενοκτονία —η γραμματεία του οποίου φιλοξενείται στη Eurojust— αφιερωμένες στην κατάσταση στην Ουκρανία (στις 11 Μαρτίου 2022 και στις 5 Απριλίου 2022), όπου εκφράστηκε επίσης η ανάγκη για κεντρική αποθήκευση των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν επίσης σε αρκετές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου και του εκτελεστικού συμβουλίου της Eurojust.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεδομένης της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης, δεν ήταν δυνατόν να διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων και η σχετική υποχρέωση ήρθη. Εντούτοις, η πρόταση αποσκοπεί αποκλειστικά στην περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας της Eurojust να εκπληρώνει τους στόχους της, οι οποίοι καθορίζονται στον κανονισμό για τη Eurojust, μέσω της δημιουργίας μιας σύγχρονης τεχνικής λύσης εντός της Eurojust με σκοπό την παροχή στήριξης στις αρχές των κρατών μελών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου. Η πρόταση δεν μεταβάλλει τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Eurojust και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις ούτε περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο τις υφιστάμενες εξουσίες και τα καθήκοντα της Eurojust. Οι αναμενόμενες επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι πολύ περιορισμένες, καθώς η πρόταση εισάγει απλώς ένα ειδικό πρόσθετο καθήκον για τη Eurojust. Επιτρέπει περιορισμένη λειτουργικότητα στην υφιστάμενη συνολική αρχιτεκτονική της Eurojust και αφορά μόνο μία από τις 30 μορφές σοβαρού εγκλήματος για τα οποία είναι αρμόδια η Eurojust. Στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού για την Eurojust θα διενεργηθεί αξιολόγηση της συνέπειας των συμπληρωματικών ρόλων της Eurojust και της Ευρωπόλ. Η Επιτροπή θα διενεργήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής του κανονισμού για τη Eurojust και των δραστηριοτήτων της Eurojust έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού για τη Eurojust.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Λόγω της σημασίας που έχει η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου και για τις δραστηριότητες υποστήριξης της Eurojust, η πρόταση υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης), ιδίως με το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 6 και το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής 7 . Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η πρόταση αφορά την επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με ποινικές έρευνες και διώξεις.

Η πρόταση διευκρινίζει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις του κανονισμού για τη Eurojust που καθορίζουν το ισχυρό καθεστώς προστασίας των δεδομένων στη Eurojust εφαρμόζονται στη μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων στην οποία θα αναλύονται και θα διατηρούνται αποδεικτικά στοιχεία για βασικά διεθνή εγκλήματα, με εξαίρεση τους κανόνες που σχετίζονται άμεσα με τον τεχνικό σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, δηλαδή τα προσωρινά αρχεία εργασίας και τον πίνακα. Περιλαμβάνουν επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού για τη Eurojust, οι διατάξεις σχετικά με την προστασία δεδομένων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725.

Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι η Eurojust θα πρέπει να προβαίνει σε προηγούμενη διαβούλευση με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) μετά την παραλαβή κοινοποίησης από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων, η οποία περιέχει τουλάχιστον γενική περιγραφή των προβλεπόμενων πράξεων επεξεργασίας, εκτίμηση των κινδύνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων, τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, εγγυήσεις και μέτρα ασφαλείας και μηχανισμούς, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να αποδεικνύεται η τήρηση του κανονισμού για τη Eurojust, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των υποκειμένων των δεδομένων και άλλων οικείων προσώπων. Θα ζητείται η γνώμη του ΕΕΠΔ.

Η πρόταση προβλέπει ότι η μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Eurojust και στις ανάγκες της σε προσωπικό. Σύμφωνα με το νομοθετικό οικονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15,705 εκατ. EUR για την περίοδο 2022-2027 ώστε η Eurojust να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντα που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση. Αυτό περιλαμβάνει τις δαπάνες για τη δημιουργία και τη διαχείριση της μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (περίπου 500 000 EUR ετησίως) και των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων για τη διαχείρισή της.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 16 πρόσθετες θέσεις, μεταξύ άλλων για εμπειρογνώμονες στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας, γλωσσομαθείς νομικούς, αναλυτές, νομικούς εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους ασφαλείας ΤΠΕ, υπάλληλους-συνδέσμους με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διοικητικούς υπαλλήλους. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η συλλογή, η διατήρηση και η ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων για βασικά διεθνή εγκλήματα διενεργείται συνήθως από ευρύ φάσμα διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών, όπως συμβαίνει επί του παρόντος στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ουκρανία: από εθνικές αρχές, όργανα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών ΔΕΥ, αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurojust θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώνει σε κεντρικό επίπεδο αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δημόσιες αρχές, εφαρμόζοντας, παράλληλα, τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας. Οι εν λόγω πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία (σε υλική και ηλεκτρονική μορφή) θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται τόσο σε ποινικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων όσο και σε διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή κάθε άλλο δικαστήριο ή μηχανισμό που συστήνεται για τον σκοπό αυτόν. Ωστόσο, η πρόταση δεν αποσκοπεί στη θέσπιση οποιασδήποτε υποχρέωσης ανταλλαγής των εν λόγω πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων για τις εθνικές αρχές.

Το άρθρο 1 παράγραφος 1 επεκτείνει ρητώς τα επιχειρησιακά καθήκοντα της Eurojust σε ό,τι αφορά τη συλλογή, την ανάλυση, τη διατήρηση και την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων για τη στήριξη ερευνών και διώξεων βασικών διεθνών εγκλημάτων, ιδίως γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού για τη Eurojust. Η παροχή αναλυτικής υποστήριξης είναι ένα από τα βασικά επιχειρησιακά καθήκοντα που ήδη ασκεί η Eurojust και ενισχύεται περαιτέρω με την παρούσα πρόταση. Η Eurojust μπορεί να στηρίζει τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στην ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση της γνησιότητας και της αξιοπιστίας αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο υπό εξέλιξη ερευνών και διώξεων, συμπεριλαμβανομένων όσων διεξάγονται με τη στήριξη της Eurojust, προκειμένου να διασφαλίζεται ακολούθως το παραδεκτό των εν λόγω αποδεικτικών στοιχείων σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια ή ανάλογους μηχανισμούς. Στο πλαίσιο του κανονισμού για τη Eurojust, η Eurojust δύναται να διαβιβάζει αποδεικτικά στοιχεία σε αρμόδιες εθνικές αρχές και σε διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις που καθορίζουν το πλαίσιο προστασίας δεδομένων της Eurojust, και να αποθηκεύει προσωρινά τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία προς υποστήριξη εθνικών ερευνών και διώξεων. Το άρθρο 1 παράγραφος 1 διευκρινίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμόζεται επίσης στα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται, αποθηκεύονται και αναλύονται στη μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

Δεδομένου ότι το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust δεν διαθέτει την τεχνική ικανότητα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων για βασικά διεθνή εγκλήματα με αποδοτικό και ασφαλή τρόπο, το άρθρο 1 παράγραφος 2 έχει ως στόχο να παράσχει στη Eurojust τα επιχειρησιακά μέσα για την άσκηση των οικείων καθηκόντων στήριξης και συντονισμού όσον αφορά τα εν λόγω εγκλήματα εν αναμονή της δημιουργίας και πλήρους λειτουργίας του νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Eurojust θα μπορεί να εκτελεί τα προαναφερθέντα καθήκοντα ακόμη και εκ των προτέρων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα βασικά διεθνή εγκλήματα που ενδέχεται να διαπράττονται στην Ουκρανία. Η διάταξη αυτή λαμβάνει υπόψη τον ευαίσθητο χαρακτήρα των προς επεξεργασία δεδομένων και την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας τους.

Κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με βασικά διεθνή εγκλήματα είναι συνήθως διαθέσιμα με τη μορφή ηχογραφήσεων και βίντεο. Οι δορυφορικές εικόνες μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για την απόδειξη της τέλεσης τέτοιου είδους εγκλημάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, κρίνεται αναγκαίο να διευρυνθούν οι κατηγορίες δεδομένων που μπορεί να επεξεργάζεται νομίμως η Eurojust και να τροποποιηθεί αναλόγως το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού για τη Eurojust (άρθρο 1 παράγραφος 3).

2022/0130 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη συλλογή, τη διατήρηση και την ανάλυση, στη Eurojust, αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 85,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 8  ίδρυσε τη Eurojust και καθορίζει τα καθήκοντά της, το πεδίο αρμοδιότητας και τις λειτουργίες της.

(2)Η Eurojust είναι αρμόδια για τις μορφές σοβαρών εγκλημάτων που παρατίθενται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727, στα οποία περιλαμβάνονται η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727, το πεδίο αρμοδιότητας της Eurojust καλύπτει επίσης αξιόποινες πράξεις συναφείς με τις αξιόποινες πράξεις που παρατίθενται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

(3)Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών.

(4)Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η Ένωση θα πρέπει να λάβει επειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την απόδοση ευθυνών σε όσους διαπράττουν τα εν λόγω εγκλήματα στην Ουκρανία.

(5)Οι εισαγγελικές αρχές σε αρκετά κράτη μέλη καθώς και στην Ουκρανία έχουν κινήσει έρευνες σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία, βασιζόμενες, κατά περίπτωση, στη στήριξη της Eurojust. Η Eurojust σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία στις 27 Ιουνίου 2016. Βάσει της συμφωνίας αυτής, ένας Ουκρανός εισαγγελέας-σύνδεσμος τοποθετείται στην Eurojust για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της Eurojust και της Ουκρανίας.

(6)Σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης 9 , το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει την εξουσία να ασκεί τη δικαιοδοσία του επί προσώπων που ευθύνονται για τα πλέον σοβαρά εγκλήματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρεται στο ίδιο το καταστατικό. Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι συμπληρωματική της δικαιοδοσίας των εθνικών ποινικών δικαστηρίων. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κίνησε έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία.

(7)Λόγω της εφαρμογής της αρχής της οικουμενικής δικαιοδοσίας σε αρκετά κράτη μέλη και του συμπληρωματικού χαρακτήρα που έχει η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός και ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των εθνικών αρχών έρευνας και δίωξης σε διαφορετικές έννομες τάξεις καθώς και με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ή άλλο δικαστήριο, δικαιοδοτικό όργανο ή μηχανισμό που συστάθηκε για τον εν λόγω σκοπό, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των ερευνών και διώξεων κατά γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου και συναφών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως διαπράττονται στην Ουκρανία στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών.

(8)Για να διασφαλιστεί η ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη δίωξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου με τις εθνικές και τις διεθνείς δικαστικές αρχές, η Eurojust θα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα ποινικά δικαστήρια, δικαιοδοτικά όργανα και μηχανισμούς που συστήνονται για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Για τον σκοπό αυτόν, η Eurojust θα πρέπει να καθιερώσει σχέση στενής συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κάθε άλλο δικαστήριο, δικαιοδοτικό όργανο ή μηχανισμό που στοχεύει στην καταπολέμηση εγκλημάτων που πλήττουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αντίστοιχα, η Eurojust θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τη διεκπεραίωση αιτήσεων δικαστικής συνεργασίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή ειδικά ποινικά δικαστήρια, δικαιοδοτικά όργανα ή μηχανισμούς όσον αφορά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και συναφείς αξιόποινες πράξεις.

(9)Τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να αποθηκεύονται με ασφάλεια στο έδαφος όπου συντελούνται οι εχθροπραξίες, όπως στην περίπτωση των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τις εξελισσόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η κεντρική αποθήκευση. Η ύπαρξη χώρου κεντρικής αποθήκευσης μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται από οργανισμούς και όργανα της Ένωσης και διεθνείς αρχές ή τρίτους, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

(10)Η Eurojust διαθέτει την εμπειρογνωσία και την εμπειρία για τη στήριξη ερευνών και διώξεων κατά διασυνοριακών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση, την ανάλυση και την αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά το παραδεκτό τους ενώπιον δικαστηρίων και την αξιοπιστία τους.

(11)Μέσω της συλλογής, της διατήρησης και της ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν βασικά διεθνή εγκλήματα, καθώς και της δυνατότητας ανταλλαγής τους, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, η Eurojust μπορεί να στηρίζει την προετοιμασία υποθέσεων σε εθνικές και διεθνείς έρευνες και να παρέχει πρόσθετη στήριξη στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές. Τα αποδεικτικά στοιχεία αυτού του είδους μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την εξακρίβωση της αξιοπιστίας μαρτυρικών καταθέσεων.

(12)Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα μονάδα προσωρινής αποθήκευσης, που επιτρέπει την εν λόγω αποθήκευση, ανάλυση και διατήρηση. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης αποθήκευσης ανάλογων αποδεικτικών στοιχείων, είναι απαραίτητο η αποθήκευσή τους από τη Eurojust να γίνεται σε μια μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, έως ότου το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων καταστεί πλήρως λειτουργικό. Οι γενικοί κανόνες που περιέχονται στο χωριστό κεφάλαιο του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου για την επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των ειδικών κανόνων προστασίας δεδομένων του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727. Η μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων θα πρέπει να ενσωματωθεί στο νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί βάσει της πρότασης κανονισμού για την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας 10 .

(13)Η αποθήκευση, η ανάλυση και η διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και συναφείς αξιόποινες πράξεις στη μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και η προσβασιμότητά τους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές όποτε είναι αναγκαίο και ενδείκνυται, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα κυβερνοασφάλειας και προστασίας των δεδομένων, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(14)Οι δορυφορικές εικόνες, οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι ηχογραφήσεις μπορεί να είναι χρήσιμα στοιχεία για την απόδειξη της διάπραξης γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων. Ως εκ τούτου, η Eurojust θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει τα εν λόγω στοιχεία για τον συγκεκριμένο σκοπό.

(15)Η Eurojust και η Ευρωπόλ θα πρέπει να συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των αντίστοιχων εντολών τους, ιδίως όσον αφορά την επεξεργασία και την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του υφιστάμενου και ειδικού συστήματος της Ευρωπόλ (που ονομάζεται έργο ανάλυσης) για διεθνή εγκλήματα, με στόχο τη στήριξη των αρμόδιων αρχών για την έρευνα και δίωξη γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων. Κατά συνέπεια, η Eurojust μπορεί να παραπέμπει σε πληροφορίες που έλαβε από την Ευρωπόλ κατά την άσκηση των καθηκόντων της σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ι) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727. Η συνεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτική κοινή αξιολόγηση επιχειρησιακών και τεχνικών ζητημάτων.

(16)[Σύμφωνα με τα άρθρα 1, 2 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.] Ή [Σύμφωνα με το άρθρο 3 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιρλανδία γνωστοποίησε την επιθυμία της να συμμετάσχει στην έκδοση και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.]

(17)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(18)Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις ΧΧ/XX 20ΧΧ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 4 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ι):

«ι) στηρίζει τη δράση των κρατών μελών για την καταπολέμηση της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμων και συναφών αξιόποινων πράξεων, μεταξύ άλλων μέσω της συλλογής, της διατήρησης και της ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις, καθώς και, όταν απαιτείται και ενδείκνυται, επιτρέποντας την ανταλλαγή τους ή άλλως καθιστώντας τα απευθείας διαθέσιμα στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς δικαστικές αρχές, ιδίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

2)στο άρθρο 80, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 8:

«8) Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 23 παράγραφος 6, η Eurojust δύναται να επεξεργάζεται επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ι) σε μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Η μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Η λειτουργία της μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων υπόκειται σε προηγούμενη διαβούλευση με τον ΕΕΠΔ. Ο ΕΕΠΔ γνωμοδοτεί εντός δύο μηνών από την παραλαβή κοινοποίησης από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων.

Η κοινοποίηση από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων περιέχει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α) γενική περιγραφή των προβλεπόμενων πράξεων επεξεργασίας·

β) εκτίμηση των κινδύνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων·

γ) τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων·

δ) τις εγγυήσεις, τα μέτρα και τους μηχανισμούς ασφάλειας για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την απόδειξη της συμμόρφωσης με τον παρόντα κανονισμό, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των υποκειμένων των δεδομένων και άλλων οικείων προσώπων.

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με την προστασία δεδομένων εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων στη μονάδα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων στον βαθμό που δεν αφορούν άμεσα την τεχνική διάρθρωση του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού. Τα δικαιώματα πρόσβασης και οι προθεσμίες για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων συνδέονται με την πρόσβαση στα προσωρινά αρχεία εργασίας, προς υποστήριξη των οποίων αποθηκεύονται τα δεδομένα.

Η παρέκκλιση που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο λήγει όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Η Επιτροπή καθορίζει την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων με απόφαση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

3)το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

α)το σημείο 1 στοιχείο ιδ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ιδ) προφίλ DNA που έχουν καταρτιστεί από μη κωδικοποιητικό τμήμα DNA, φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα και, όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο ι), βίντεο και ηχογραφήσεις.»

β)το σημείο 2) στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ) περιγραφή και φύση των αξιόποινων πράξεων στις οποίες εμπλέκεται το οικείο πρόσωπο, ημερομηνία και τόπος τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, ποινικός χαρακτηρισμός τους και, όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ι), στοιχεία σχετικά με την αξιόποινη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων, βίντεο, δορυφορικών εικόνων και φωτογραφιών, καθώς και πορεία των ερευνών·»

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

H Πρόεδρος    O Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ16

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας16

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής16

1.3.Η πρόταση αφορά16

1.4.Στόχοι16

1.4.1.Γενικοί στόχοι 16

1.4.2.Ειδικοί στόχοι 17

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις17

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων 17

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 17

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας17

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.17

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος18

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα19

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής19

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας20

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 20

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 21

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 21

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 21

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου21

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους22

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 22

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 22

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 23

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 23

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 24

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες 25

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις [του οργανισμού] 26

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους [του οργανισμού] 27

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 32

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 32

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 33

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη συλλογή, διατήρηση και ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Εurojust) που σχετίζονται με υποθέσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

Τομέας πολιτικής: Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα

Δραστηριότητα: Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

071007: Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Εurojust)

1.3.Η πρόταση αφορά

 νέα δράση

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 11  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι 

Η Eurojust συστάθηκε ως διακυβερνητικό όργανο για τον συντονισμό των ερευνών και διώξεων για σοβαρά διασυνοριακά εγκλήματα στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης με την απόφαση 2002/187/ΔΕΥ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας κατήργησε τη δομή των πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναρμόνισε τον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης με το κοινοτικό κεκτημένο. Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727 (κανονισμός για τη Eurojust), ο οποίος εγκρίθηκε βάσει του άρθρου 85 της ΣΛΕΕ, θεσπίστηκε νέο νομικό πλαίσιο για έναν νέο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Εurojust).

Ενεργώντας ως ο κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, η Eurojust στηρίζει τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, των οποίων είναι αρμόδια να επιλαμβάνεται η Eurojust σύμφωνα με τον κανονισμό για τη Eurojust. Η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου (αναφέρονται επίσης από κοινού ως «βασικά διεθνή εγκλήματα») συνιστούν, μεταξύ άλλων, εγκλήματα τα οποία είναι αρμόδια να επιλαμβάνεται η Eurojust.

Τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψαν την επιτακτική ανάγκη να επιτρέπεται στη Eurojust να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συναφείς αξιόποινες πράξεις και να τα διαβιβάζει στις αρμόδιες εθνικές ή διεθνείς αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, γενικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι να επιτρέπεται στη Eurojust να ασκεί αυτή την πρόσθετη αρμοδιότητα, μέσω της δημιουργίας μιας προσωρινής μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Ο ειδικός στόχος που απορρέει από τον γενικό στόχο που περιγράφεται ανωτέρω:

Ειδικός στόχος αριθ. 1: Να παρασχεθεί στη Eurojust δυνατότητα συλλογής, διατήρησης και ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, να επιτρέπεται η ανταλλαγή τους ή διαβίβασή τους με άλλον τρόπο στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Μέσω της πρωτοβουλίας αναμένεται η Eurojust να έχει τη δυνατότητα, σε νομικό και τεχνικό επίπεδο, συλλογής, διατήρησης, ανάλυσης και, εφόσον απαιτείται και ενδείκνυται, διαβίβασης αποδεικτικών στοιχείων για βασικά διεθνή εγκλήματα, μέσω της δημιουργίας μιας προσωρινής μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Ο όγκος των πληροφοριών που αποστέλλονται από μεμονωμένα άτομα, κράτη μέλη, τρίτες χώρες, ΜΚΟ και άλλους σχετικούς φορείς·

Ο αριθμός των διώξεων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που αποθηκεύονται στο σύστημα·

Ο όγκος των πληροφοριών που αποστέλλονται από τη Eurojust στα κράτη μέλη·

Ο αριθμός των επιχειρησιακών υποθέσεων που υποστηρίζονται.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Η σταδιακή υλοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας απαιτεί τεχνικά και διαδικαστικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μόλις αρχίσει να ισχύει η αναθεωρημένη νομοθεσία.

Οι βασικές απαιτήσεις μετά την έναρξη ισχύος της πρότασης είναι οι εξής:

Η Eurojust θα πρέπει να εφαρμόσει το νέο σύστημα που επιτρέπει την αποθήκευση και διαχείριση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται.

Η Eurojust θα πρέπει να λαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία από σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς (δηλ. κράτη μέλη, μεμονωμένα άτομα, τρίτες χώρες, ΜΚΟ...).

Η Eurojust θα πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση στα κράτη μέλη ώστε να χρησιμοποιούν τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία σε έρευνες και διώξεις γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων.

Λόγω της επείγουσας ανάγκης να διασφαλιστεί ότι η Eurojust μπορεί ήδη να ασκεί τα εν λόγω καθήκοντα σε σχέση με τα βασικά διεθνή εγκλήματα που ενδεχομένως διαπράττονται στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Eurojust θα εφαρμόσει τη βάση δεδομένων το 2022 και θα ξεκινήσει τη συλλογή και διαχείριση αποδεικτικών στοιχείων ήδη εντός του 2022.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στις 2 Μαρτίου 2022 ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι προέβη σε κίνηση διαδικασίας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι εισαγγελικές αρχές διαφόρων κρατών μελών καθώς και της Ουκρανίας έχουν επίσης κινήσει έρευνες για την τέλεση βασικών διεθνών εγκλημάτων, ορισμένες από τις οποίες στηρίζει και συντονίζει η Eurojust. Η Eurojust διαθέτει την εμπειρογνωσία και την εμπειρία για τη στήριξη ερευνών και διώξεων για βασικά διεθνή εγκλήματα, διευκολύνοντας, μεταξύ άλλων, τις δραστηριότητες των κοινών ομάδων έρευνας, όπως αυτή που συστάθηκε από ορισμένα κράτη μέλη και την Ουκρανία στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών.

Οι εθνικές αρχές συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για τα βασικά διεθνή εγκλήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από όλους τους εμπλεκόμενους στη σύρραξη. Λόγω των εξελισσόμενων εχθροπραξιών, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στην Ουκρανία. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος κεντρικής αποθήκευσης, όπου θα μπορούσαν να αποθηκεύονται αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγουν τόσο οργανισμοί και όργανα της Ένωσης όσο και εθνικές και διεθνείς αρχές ή τρίτοι, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αν και ο κανονισμός για τη Eurojust προβλέπει ότι η Eurojust στηρίζει τη δράση των κρατών μελών για έρευνα και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, δεν επιτρέπει ρητώς στη Eurojust να συλλέγει, να διατηρεί και να αναλύει αποδεικτικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η Επιτροπή εξέδωσε την παρούσα πρόταση έπειτα από αρκετές συζητήσεις —σε διμερή βάση ή στο πλαίσιο συλλογικών συνεδριάσεων— με τη Eurojust και με εθνικές αρχές που συμμετέχουν στις έρευνες για βασικά διεθνή εγκλήματα, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους φορείς της Ένωσης, όπως η συμβουλευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία. Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη για κεντρική αποθήκευση των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τους υφιστάμενους περιορισμούς του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust και τον αντίκτυπο που έχουν στον ρόλο της Eurojust να στηρίζει και να ενισχύει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων όσων ενδεχομένως διαπράττονται στο πλαίσιο των τρεχουσών εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Η παρούσα πρόταση είναι αναγκαία για τη δημιουργία μια μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης εντός της ΕΕ, με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων με ορθό και νόμιμο τρόπο, που επιτρέπει στις εθνικές αρχές να προβαίνουν σε διώξεις υποθέσεων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών αξιόποινων πράξεων.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η πρόταση βασίζεται στην ανάγκη να υπάρχει συντονισμένη δικαστική αντιμετώπιση των βασικών διεθνών εγκλημάτων και να αποφευχθεί κάθε είδους ατιμωρησία των δραστών των εν λόγω εγκλημάτων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ρευστό τοπίο ασφάλειας. Οι διεθνείς κρίσεις είχαν πάντοτε επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής καθώς και στα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων. Εγκλήματα όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου συγκαταλέγονται σε μια κατηγορία ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, οι δράστες των οποίων δεν θα πρέπει να παραμένουν ατιμώρητοι.

Η απονομή της δικαιοσύνης βασίζεται στο κράτος δικαίου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι δράστες ενός ποινικού αδικήματος διέφυγαν της δικαιοσύνης εξαιτίας παράνομων διαδικασιών συλλογής ή διαχείρισης αποδεικτικών στοιχείων.

Η παρούσα πρόταση στοχεύει στη θέσπιση ενός σαφούς πλαισίου για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Η ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις αποτελεί βασική συνιστώσα της δημιουργίας ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η παρούσα λύση έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία προκειμένου να επιτραπεί στη Eurojust να ασκεί τα προαναφερθέντα νέα καθήκοντα ήδη στο πλαίσιο των υφιστάμενων έκτακτων περιστάσεων που σχετίζονται με τις εξελισσόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Μόλις εγκριθεί η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τη Eurojust όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας, η νέα μονάδα αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020, υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και τη σημασία της συνεργασίας για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Η παρούσα πρόταση καταδεικνύει σαφώς ότι η μονάδα διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων είναι απαραίτητη για την προστασία ενός από τα σημαντικότερα δικαιώματα των πολιτών, του δικαιώματος στη ζωή.

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την Eurojust, η τάση είναι προς την αύξηση των ροών δεδομένων του οργανισμού και της ζήτησης των υπηρεσιών του.

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η Eurojust αντιμετωπίζει χρηματοδοτικούς περιορισμούς και ότι το συγκεκριμένο επείγον αίτημα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεπάγεται επιπτώσεις όσον αφορά τους πόρους.

Με την παρούσα πρόταση θα ενσωματωθούν νέα περιορισμένα καθήκοντα στον κανονισμό για τη Eurojust, με στόχο η Eurojust να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή και να μπορεί να εκπληρώσει τον ισχυρότερο ρόλο της που προβλέπεται στον κανονισμό για τη Eurojust όσον αφορά τη στήριξη και ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η παρούσα πρόταση δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς τις απαραίτητες ενισχύσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης και ανθρώπινων πόρων. 

Η εκτίμηση του κόστους ανέρχεται σε 15,705 εκατ. EUR, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το περιθώριο του τομέα 2β του ΠΔΠ.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 12   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή μέσω

   εκτελεστικών οργανισμών

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·

◻στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·

☑ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71·

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Παρατηρήσεις

Τα αριθμητικά στοιχεία για τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους περιλαμβάνουν το προβλεπόμενο συνολικό ποσό για την τεχνική υλοποίηση της μονάδας αυτοματοποιημένης διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων και τις λειτουργικές δαπάνες για ορισμένες από τις υποθέσεις που μπορούν να συνδεθούν με αυτή.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής της ψηφιοποίησης της ανταλλαγής δεδομένων του οργανισμού θα είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Eurojust. Η παρακολούθηση της πρότασης και η σχετική υποβολή εκθέσεων θα ακολουθούν τις αρχές που περιγράφονται στον κανονισμό για τη Eurojust 13 και θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς 14 .

Πέραν των οριζόντιων κανόνων διακυβέρνησης που ισχύουν για τους οργανισμούς, η Eurojust πρέπει ιδίως να αποστέλλει σε ετήσια βάση στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ένα ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού, το οποίο περιέχει τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εργασίας, καθώς και τον προγραμματισμό των πόρων. Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού καθορίζει τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων και των αποτελεσμάτων.

Η Eurojust υποβάλλει επίσης στοιχεία σχετικά με τις εργασίες της σε εμπεριστατωμένη ετήσια έκθεση. Η Eurojust διαβιβάζει την εν λόγω ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Eurojust ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτονται με τρίτους.

Η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού και των δραστηριοτήτων της Eurojust έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024 και στη συνέχεια ανά πενταετία, προκειμένου να αξιολογούνται η εφαρμογή και ο αντίκτυπος του κανονισμού και η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της Eurojust (σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού για την Eurojust).

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Δεδομένου ότι η πρόταση επηρεάζει την ετήσια συνεισφορά της ΕΕ στη Eurojust, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα εκτελείται μέσω έμμεσης διαχείρισης.

Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός της Eurojust εκτελείται βάσει αποτελεσματικού και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου.

Όσον αφορά τους εκ των υστέρων ελέγχους, η Eurojust, ως αποκεντρωμένος οργανισμός, υπόκειται κυρίως:

σε εσωτερικό έλεγχο από την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής·

στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν δήλωση που βεβαιώνει την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών και τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται·

σε ετήσια απαλλαγή που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·

σε πιθανές έρευνες που διεξάγει η OLAF για να διασφαλίσει, ιδίως, την ορθή χρήση των πόρων που διατίθενται στους οργανισμούς·

τέλος, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής παρέχει ένα περαιτέρω επίπεδο ελέγχου και λογοδοσίας της Eurojust.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Στο παρόν στάδιο δεν έχει εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος κίνδυνος στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου. Η Eurojust υπόκειται σε διοικητικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού ελέγχου, σε εσωτερικό έλεγχο, στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην ετήσια απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται ανωτέρω.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Ο λόγος του κόστους του ελέγχου προς την καταβολή των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης δηλώνεται από την Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ Δικαιοσύνης για το 2021 αναφέρεται ποσοστό 0,53 % για τον συγκεκριμένο λόγο σε σχέση με τις εντεταλμένες οντότητες και τους αποκεντρωμένους οργανισμούς έμμεσης διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της Eurojust.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα και την κανονικότητα των ετήσιων λογαριασμών της Eurojust για το 2020, γεγονός που σημαίνει ποσοστό σφάλματος κάτω του 2 %. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσοστό σφάλματος θα αυξηθεί τα προσεχή έτη.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Τα μέτρα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 75 του κανονισμού για τη Eurojust. Η Eurojust συμμετέχει ιδίως στις δραστηριότητες για την πρόληψη της απάτης τις οποίες αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, και ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή για τις περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης και άλλων οικονομικών παρατυπιών.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός

ΔΠ/ΜΔΠ 15

χωρών ΕΖΕΣ 16

υποψηφίων για ένταξη χωρών 17

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

071007

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.YY.YY.YY]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες 

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Αριθμός

Τομέας 2β — Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

Eurojust

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

1,081

2,204

2,248

2,293

2,339

2,386

12,551

Πληρωμές

(2)

1,081

2,204

2,248

2,293

2,339

2,386

12,551

Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

0,500

0,510

0,520

0,530

0,541

0,552

3,154

Πληρωμές

(3β)

0,500

0,510

0,520

0,530

0,541

0,552

3,154

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεωνγια τη Eurojust

Αναλήψεις υποχρεώσεων

= 1 + 1α + 3α

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705

Πληρωμές

= 2 + 2α

+ 3β

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705










Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος N

Έτος N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: <…….>

• Ανθρώπινοι πόροι

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <…….>

Πιστώσεις

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεωντου ΤΟΜΕΑ 7του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705

Πληρωμές

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις [του οργανισμού] 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Είδος 18

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 19

Παροχή στη Eurojust δυνατότητας αποθήκευσης, ανάλυσης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συναφείς αξιόποινες πράξεις

– Αποτέλεσμα

Αποθήκευση, ανάλυση και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

1,581

2,714

2,769

2,824

2,880

2,938

15,705

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους [του οργανισμού] 

3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

0,785

1,601

1,633

1,666

1,699

1,733

9,119

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

0,079

0,160

0,163

0,167

0,170

0,173

0,912

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

0,085

0,173

0,177

0,180

0,184

0,188

0,987

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

0,132

0,269

0,275

0,280

0,286

0,291

1,533

ΣΥΝΟΛΟ

1,081

2,204

2,248

2,293

2,339

2,386

12,551

Απαιτήσεις σε προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ):

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

10

10

10

10

10

10

10

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

1

1

1

1

1

1

1

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

2

2

2

2

2

2

2

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

3

3

3

3

3

3

3

ΣΥΝΟΛΟ

16

16

16

16

16

16

16

Οι ημερομηνίες πρόσληψης έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του έτους 2022. Δεν συμπεριλαμβάνονται παραδοχές για τον διορθωτικό συντελεστή που εφαρμόζεται στις Κάτω Χώρες παρά μόνο για πιθανή αύξηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε ποσοστό 2 %.

Λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του προσωπικού:

Ειδικός στόχος

Πρόσθετο προσωπικό

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1: Παροχή στη Eurojust δυνατότητας αποθήκευσης, ανάλυσης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συναφείς αξιόποινες πράξεις

3* Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας απαιτούνται για να διασφαλιστεί υπόβαθρο γνώσης σε θέματα διώξεων και άμεση εικόνα των σχετικών δικαστικών συστημάτων και των προτύπων παραδεκτού για τα αποδεικτικά στοιχεία.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +3

3* Οι γλωσσομαθείς νομικοί απαιτούνται για να διασφαλιστούν οι σχετικές γλωσσικές δεξιότητες για την υποστήριξη καθηκόντων μετάφρασης και ανάλυσης δεδομένων.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +3

3* Οι αναλυτές απαιτούνται για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων που αναμένεται, την υποστήριξη της εξόρυξης δεδομένων και τη διάρθρωση των πληροφοριών που λαμβάνονται από δηλώσεις μαρτύρων και θυμάτων.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +3

2* Οι νομικοί εμπειρογνώμονες απαιτούνται για τη διασφάλιση εμπειρογνωσίας όσον αφορά τα βασικά διεθνή εγκλήματα και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +2

2* Οι υπεύθυνοι ασφαλείας ΤΠΕ απαιτούνται για τη διαχείριση και τον μετριασμό του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +2

1* Ο υπάλληλος-σύνδεσμος με το ΔΠΔ απαιτείται για τον συντονισμό της σχέσης και των δραστηριοτήτων με το ΔΠΔ.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +1

1* Ο υπάλληλος-σύνδεσμος με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απαιτείται για τον συντονισμό της σχέσης και των δραστηριοτήτων με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +1

1* Ο υπάλληλος διοικητικής υποστήριξης απαιτείται για τη διαχείριση όλων των καθηκόντων διοικητικής υποστήριξης.

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2022: +1

3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για την αρμόδια ΓΔ

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

ΈτοςN

ΈτοςN+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 και 20 01 02 02 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 20

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

Γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)  21

– στην έδρα 22

– στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εξωτερικό προσωπικό

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο παράρτημα V τμήμα 3.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Η πρόταση απαιτεί τη χρήση του αδιάθετου περιθωρίου του τομέα 2β του ΠΔΠ ως εξής: στη ΓΠ 07.1007 — Eurojust — το 2022: 1,581 εκατ. EUR, το 2023: 2,714 εκατ. EUR, το 2024: 2,769 εκατ. EUR, το 2025: 2,824 εκατ. EUR, το 2026: 2,880 εκατ. EUR και το 2027: 2,938 εκατ. EUR.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. 23

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος N

Έτος N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

στους ιδίους πόρους

στα λοιπά έσοδα

να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 24

Έτος N

Έτος N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

(1)    Δήλωση του εισαγγελέα του ΔΠΠ, Karim A.A. Khan QC, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία: Παραλαβή παραπομπών από 39 συμβαλλόμενα κράτη και έναρξη έρευνας, 2 Μαρτίου 2022.
(2)    Άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού για τη Eurojust.
(3)    Άρθρο 23 παράγραφος 6 του κανονισμού για τη Eurojust.
(4)    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας [COM(2021) 757 final της 1.12.2021].
(5)    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας [COM(2021) 757 final της 1.12.2021].
(6)    Άρθρο 8 του Χάρτη.
(7)    Άρθρο 7 του Χάρτη.
(8)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(9)    Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
(10)    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας [COM(2021) 757 final της 1.12.2021].
(11)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(12)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EL/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(13)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727.
(14)     https://europa.eu/european-union/sites/default/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_el.pdf .
(15)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(16)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(17)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
(18)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(19)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(20)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(21)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(22)    Κυρίως για τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
(23)    Βλ. άρθρα 12 και 13 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 2093/2020 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027.
(24)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.