Στρασβούργο, 18.10.2022

COM(2022) 548 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα της Επιτροπής 2023
























Μια Ένωση που παραμένει σταθερή και ενωμένη


1.Μια Ένωση που παραμένει σταθερή και ενωμένη 

«[...]μια ολόκληρη ήπειρος ξεσηκώθηκε επιδεικνύοντας αλληλεγγύη [...] οι Ευρωπαίοι ούτε κρύφτηκαν ούτε δίστασαν.» Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ευρώπη και ο κόσμος βρέθηκαν αντιμέτωποι με επαλληλία κρίσεων. Η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τη φρικτή πραγματικότητα του πολέμου στην Ευρώπη. Καθώς ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον απόηχο της σύγκρουσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επακόλουθες ενεργειακές κρίσεις έχουν επιτείνει την ήδη κλιμακούμενη πίεση του κόστους ζωής, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την ισχυρή ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία. Παράλληλα, η παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες τίθεται υπό αμφισβήτηση με νέους τρόπους, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία με τους εταίρους μας, καθώς και για επενδύσεις και διπλωματικές επαφές με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό το μοναδικό σύνολο περιστάσεων χρησιμεύει ως πλαίσιο για το φετινό πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Πλαισιώνεται από τρεις συμπληρωματικές πραγματικότητες. Η πρώτη είναι ότι οι προκλήσεις τέτοιας κλίμακας μπορούν να αντιμετωπιστούν πραγματικά μόνο συλλογικά, ως μία Ένωση. Και η Ευρώπη έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε όσον αφορά τα εμβόλια, την οικονομική ανάκαμψη και τις κυρώσεις είτε όσον αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη έχει δείξει πόσα μπορεί να επιτύχει, πόσο φιλόδοξα μπορεί να ανταποκριθεί και πόσο γρήγορα μπορεί να δράσει όταν υπάρχει κοινή αίσθηση του σκοπού και ενιαία προσέγγιση. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για το έργο μας κατά το επόμενο έτος.

Η δεύτερη πραγματικότητα είναι ότι οι κρίσεις αυτές υπογραμμίζουν απλώς την ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει να επιταχύνει τον ριζικό μετασχηματισμό που προβλέπεται στην αρχή της τρέχουσας θητείας, είτε για την αντιμετώπιση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και των δημοκρατιών μας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών μας, για τη δικαιότερη αντιμετώπιση των κοινωνιών μας είτε για την ισχυροποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης. Το σκεπτικό του παρόντος προγράμματος, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις πολιτικές κατευθύνσεις, ήταν η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την επόμενη γενιά και η καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Αυτό ισχύει τόσο σήμερα όσο και τότε.

Η τρίτη πραγματικότητα είναι ότι αυτό το μοναδικό σύνολο κρίσεων, το οποίο γίνεται τόσο έντονα αισθητό στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προσέγγιση διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Θα υπάρξει ανάγκη για συνεχείς ταχείες αντιδράσεις, τόσο για την πρόβλεψη μελλοντικών προκλήσεων όσο και για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών. Στο πνεύμα αυτό, το έργο μας θα επικεντρωθεί στη στήριξη των Ευρωπαίων σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής για το επόμενο έτος —είτε με τη μείωση των τιμών της ενέργειας, τη διασφάλιση του κρίσιμου εφοδιασμού που απαιτείται για τη βιομηχανική μας ανταγωνιστικότητα και την επισιτιστική μας ασφάλεια, την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς μας είτε με τη μη χαλάρωση της αντίδρασής μας στην πανδημία COVID-19 που εξακολουθεί να είναι παρούσα σε ολόκληρη την Ένωση.

Αυτές οι τρεις πραγματικότητες διαμορφώνουν τις εργασίες που παρατίθενται στα παραρτήματα του παρόντος προγράμματος εργασίας και για τις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες. Βασίζεται στο έργο και στην πρόοδο που έχουμε ήδη σημειώσει για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων, ενώ παράλληλα διατηρεί την πορεία του σε μακροπρόθεσμη βάση. Το RePowerEU, το σχέδιο για να απαλλαγεί η Ευρώπη από την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, οδήγησε στη σταθερή μείωση του εφοδιασμού από τη Ρωσία που αντισταθμίστηκε από την αύξηση εναλλακτικών λύσεων χάρη στις επιτυχείς προσπάθειες προσέγγισης των διεθνών μας εταίρων. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά χάρη στον κανονισμό σχετικά με την αποθήκευση αερίου έχει καλυφθεί σχεδόν το 91 % της ικανότητας αποθήκευσης της ΕΕ και τα κράτη μέλη εφαρμόζουν σχέδια εξοικονόμησης αερίου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου. Το Συμβούλιο καθόρισε επίσης μέτρα παρέμβασης έκτακτης ανάγκης στην αγορά ενέργειας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων δραματικών αυξήσεων των τιμών και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους Ευρωπαίους και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Και θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση —τόσο ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όσο και για τη μείωση των εξαρτήσεών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την εργασία θα διαδραματίσει επίσης η ενίσχυση των ικανοτήτων ανθεκτικότητας και αντιμετώπισης των υποδομών ζωτικής σημασίας, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός σχεδίου πέντε σταδίων που ανακοίνωσε η πρόεδρος von der Leyen.

Για να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει τώρα να συνεχίσουμε τις εργασίες για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις μέσω του NextGenerationEU. Ομοίως, πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ. Για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας, και ιδίως να διαφυλάξουμε την ενιαία αγορά μας και το υψηλό επίπεδο απασχόλησης. Εκτός από τη διατήρηση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά μέσω σαφούς καθοδήγησης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, με γνώμονα τις γενικές αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, μια ενιαία και κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου κατακερματισμού της Ένωσης. Με το REPowerEU, η Επιτροπή πραγματοποίησε τα πρώτα σημαντικά βήματα αλληλεγγύης αλλά χρειάζονται περισσότερα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχύσουμε το REPowerEU με πρόσθετη χρηματοδότηση βάσει εκτίμησης των αναγκών και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα απορρόφησης επενδύσεων. Θα εξετάσουμε συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης για το REPowerEU και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, αξιοποιώντας επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τους μηχανισμούς οικονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ στο πλαίσιο του NextGenerationEU και άλλων επιτυχημένων μέσων.

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής εδώ στην ΕΕ, η στήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει το ίδιο σταθερή, αποφασιστική και ενωμένη όπως ήταν από τις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό που διακυβεύεται το επόμενο έτος είναι η Ουκρανία και το μέλλον της χώρας. Αλλά αφορά επίσης το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα αυτά που αντιπροσωπεύει: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και όλες τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Με πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, τα περισσότερα από 180 μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην εισβολή πλήττουν τη Ρωσία στο ευαίσθητο σημείο της, ενώ παράλληλα προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της. Από την έναρξη του πολέμου έως τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 19 δισ. EUR για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και επιπλέον 3,1 δισ. EUR στρατιωτικής στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Οι πολίτες και τα κράτη μέλη επέδειξαν συγκλονιστική εγκαρδιότητα και αλληλεγγύη όσον αφορά την υποδοχή των εκατομμυρίων Ουκρανών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη βία, με την ΕΕ να συμβάλει στη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε θέσεις εργασίας, στέγαση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ενεργοποιώντας την οδηγία για την προσωρινή προστασία.

Χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, πάνω από 70 000 τόνοι βοήθειας έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, στέγης, ενέργειας και υγειονομικής περίθαλψης. Έχουμε κινητοποιήσει ιατρικό και εξειδικευμένο εξοπλισμό για κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης rescEU. Μέσω της δράσης συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και της πρότασης για την ευέλικτη βοήθεια για εδάφη (FAST-CARE), διευκολύναμε τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να κινητοποιήσουν κονδύλια συνοχής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε τη μελλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα πρώτο βήμα είναι η παροχή 100 εκατ. EUR για την αποκατάσταση των ουκρανικών σχολείων που υπέστησαν ζημίες. Δεδομένου ότι το μέλλον της Ουκρανίας και του λαού της βρίσκεται εντός της Ένωσης, θα εργαστούμε επίσης για να διευκολύνουμε την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε, μεταξύ άλλων με τους συμμάχους μας, για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων, ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή οικονομική πίεση που ασκείται στη Ρωσία και να υπονομευθεί η ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η συνεχιζόμενη επισιτιστική κρίση, η οποία προκαλείται από την απότομη αύξηση των τιμών και από σοβαρές ξηρασίες και επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί άλλη μία σημαντική πρόκληση. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μέσω εναλλακτικών οδών, η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της, τα κράτη μέλη, τις ουκρανικές αρχές και υπευθύνους επιχειρήσεων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε λιπάσματα, η παραγωγή τροφίμων και το ανοικτό εμπόριο με στόχο την πρόληψη στρεβλώσεων του εφοδιασμού τροφίμων. Οι «λωρίδες αλληλεγγύης» μας επιτρέπουν στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά και άλλα προϊόντα της και να εισάγει τα αγαθά που χρειάζεται, από την ανθρωπιστική βοήθεια έως τα λιπάσματα. Κινητοποιήσαμε επίσης 600 εκατ. EUR από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για την αύξηση της στήριξης της επισιτιστικής ασφάλειας στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την εφαρμογή όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί και την υιοθέτηση όσων μένει ακόμη να συμφωνηθούν. Καταθέσαμε πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Προτείναμε κανόνες για την ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων με μια νέα γενιά ψηφιακών τεχνολογιών. Παρουσιάσαμε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς, προωθώντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Η παρούσα Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να προασπίζεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αναλάβαμε δράση για να διασφαλίσουμε την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και να ενισχύσουμε μια πλουραλιστική κοινωνία, ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι σημαντικό να δώσουμε επίσης μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων για τη μετατροπή των πολιτικών μας δεσμεύσεων σε νομοθετική πράξη. Χάρη στην ενότητα των θεσμικών οργάνων —είτε πρόκειται για πιστοποιητικό COVID-19 είτε για ψηφιακούς κανόνες είτε για τον κατώτατο μισθό— έχουν ήδη γίνει πολλά. Πρέπει να επιταχύνουμε αυτήν την προσέγγιση, ιδίως όσον αφορά φακέλους καίριας σημασίας για τη διττή μετάβαση, όπως η δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο ή για τους συσσωρευτές και η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών σε όλους τους τομείς πολιτικής. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και έχουν ενσωματωθεί στα εργαλεία μας για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Το 2023 η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη οικειοθελή αξιολόγηση της εφαρμογής των ΣΒΑ από την ΕΕ στο πλαίσιο του πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία έτη οι Ευρωπαίοι έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη διαφορά που μπορεί να κάνει ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Ωστόσο, οι πόροι και οι δυνατότητες ευελιξίας είναι περιορισμένες. Η ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2023, θα αποτελέσει ευκαιρία να επαναξιολογηθεί αν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει τα μέσα για κοινές απαντήσεις σε κοινές προκλήσεις.

Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης πρόταση για μια δεύτερη δέσμη νέων ιδίων πόρων, με βάση, μεταξύ άλλων, την πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη (BEFIT). Μαζί με μια πρώτη δέσμη προτάσεων, τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν πιο διαφοροποιημένα και ανθεκτικά είδη εσόδων και θα αποτρέψουν αδικαιολόγητες περικοπές στα προγράμματα της Ένωσης ή υπερβολικές αυξήσεις στις συνεισφορές των κρατών μελών, ενόψει της αποπληρωμής της συνιστώσας επιχορήγησης του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU.

2.Οι πολίτες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας 

Το φετινό πρόγραμμα εργασίας είναι επίσης το πρώτο μετά το τέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Λόγω του πλούτου των προτάσεων και της σημασίας της επίτευξης αποτελεσμάτων σε ό,τι θεωρούν σημαντικό οι πολίτες, πολλές από τις βασικές πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο παρόν πρόγραμμα εργασίας αποτελούν συνέχεια των φιλόδοξων προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης 1 αποτέλεσε μια μοναδική άσκηση συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα και έναν τρόπο βελτίωσης της χάραξης πολιτικής μας. Η Διάσκεψη κατόρθωσε να αναπτύξει ένα φιλόδοξο και εμπνευσμένο όραμα για την Ένωσή μας.

Το όραμα αυτό είναι μια Ευρώπη που διευκολύνει την καθημερινή ζωή των πολιτών της, είτε σε αγροτικές είτε σε αστικές περιοχές· που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις των γενεών μας· που είναι πιο αυτόνομη· και που προσφέρει ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους, από τα τρόφιμα που καταναλώνουν έως τον αέρα που αναπνέουν. Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δώσουν συνέχεια. Το παρόν πρόγραμμα εργασίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της Επιτροπής για την «υλοποίηση του οράματος με συγκεκριμένες δράσεις» 2 .

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει όσον αφορά τον τρόπο καλύτερης συμμετοχής των πολιτών στον καθορισμό προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών, καθώς και στον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάση την επιτυχία της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, οι ομάδες πολιτών αποτελούν πλέον μέρος της χάραξης πολιτικής της Επιτροπής σε ορισμένους βασικούς τομείς. Η νέα γενιά ομάδων πολιτών θα εξετάσει τις πρωτοβουλίες του επόμενου έτους για τα απόβλητα τροφίμων, τη μαθησιακή κινητικότητα και τους εικονικούς κόσμους.

3.Υλοποίηση των έξι πρωταρχικών φιλοδοξιών

3.1 Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, όπως αποδεικνύεται από τα φετινά ακραία κύματα καύσωνα, τις δασικές πυρκαγιές και τις πρωτοφανείς ξηρασίες. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση των οικονομιών μας και της ασφάλειάς μας. Επιπλέον, ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων απειλών και της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια με τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων. Η κλιματική κρίση ανέδειξε επίσης περαιτέρω την ανάγκη να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Οι περισσότερες από τις προτάσεις που είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έχουν ήδη υποβληθεί από την Επιτροπή και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρη στήριξη στους συννομοθέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Για το τρέχον έτος, η ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % είναι καίριας σημασίας.

Προς συμπλήρωση των μέτρων αυτών, εγκρίναμε νωρίτερα το 2022 μια πρωτοποριακή πρόταση για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ευρώπης που έχουν υποστεί ζημίες έως το 2050. Κατά τους προσεχείς μήνες θα εγκρίνουμε φιλόδοξες δέσμες περαιτέρω μέτρων για το κλίμα και το περιβάλλον, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις εκπομπές από τις μεταφορές και την πιστοποίηση της απορρόφησης άνθρακα, προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και του νερού, καθώς και βασικές πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία, που αφορούν ιδίως τη βιωσιμότητα των συσκευασιών και των πλαστικών, την αυξανόμενη πρόκληση της ρύπανσης από μικροπλαστικά, το δικαίωμα στην επισκευή και τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Θα ασκήσουμε επίσης πιέσεις για μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για τη φύση στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ (COP 15) αργότερα εντός του έτους και θα επιδείξουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ (COP 27).

Ταυτόχρονα, η Ένωσή μας πρέπει να βελτιώσει την ετοιμότητά της για καλύτερη αντιμετώπιση της μελλοντικής αστάθειας των τιμών, να διασφαλίσει οικονομικά προσιτούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να προβλέψει τον βαθύ βιομηχανικό μετασχηματισμό που απαιτείται για μια ήπειρο απανθρακοποιημένη και σε μεγάλο βαθμό εξηλεκτρισμένη έως το 2050. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε μια συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στις αρχές του 2023, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των επιπτώσεων των τιμών του αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας πράσινου υδρογόνου, θα δημιουργήσουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου που θα επενδύσει 3 δισ. EUR για την εκκίνηση μιας αγοράς υδρογόνου στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της αντιστοίχισης της προσφοράς με τη ζήτηση.

Το 2023 θα αναλάβουμε δράση για τη μείωση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποβλήτων, με έμφαση στα απόβλητα τροφίμων και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, ένα θέμα που προσδιορίστηκε κατά τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Περίπου το 20 % του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ σπαταλιέται, με αποτέλεσμα την εξάντληση των φυσικών πόρων, την υπονόμευση των οικοσυστημάτων και τη συμβολή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, θα λάβουμε μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στόχων για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Καθώς περίπου 11 kg προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας ανά άτομο ετησίως απορρίπτονται στην ΕΕ, θα αναλάβουμε επίσης δράση για να βελτιώσουμε την ανακύκλωση των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και να εξασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Θα δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων στην ΕΕ, ώστε η βιωσιμότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Θα αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της και να εξασφαλιστεί υψηλότερο επίπεδο καλής μεταχείρισης των ζώων. Αυτό ανταποκρίνεται στις συστάσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «End the Cage Age» (Τέλος στα κλουβιά).

Θα προτείνουμε νομοθεσία για νέες γονιδιωματικές τεχνικές, όπως η στοχευμένη μεταλλαξιογένεση ή η ενδογένεση (cisgenesis). Οι εν λόγω τεχνικές θα διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και του περιβάλλοντος και θα συμβάλουν σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων μέσω καινοτόμων φυτικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην πρόταση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Θα εργαστούμε επίσης για τον περαιτέρω οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές και η ρύπανση από τις μεταφορές, καθώς μεταβαίνουμε σε εξυπνότερη και πιο βιώσιμη κινητικότητα.

Ύστερα από διαβουλεύσεις με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, θα προτείνουμε στοχευμένη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καταχώριση, την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των χημικών προϊόντων (REACH) με στόχο την εξασφάλιση ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και καινοτομίας με την προώθηση βιώσιμων χημικών προϊόντων, την απλούστευση και τον εξορθολογισμό της κανονιστικής διαδικασίας, τη μείωση του φόρτου και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

3.2 Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

Η τελική έκθεση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν οι ψηφιακές λύσεις προσβάσιμες και διαθέσιμες σε όλους τους Ευρωπαίους και να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα καταστεί η ηγετική δύναμη για έναν ηθικό, διαφανή και ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιπλέον, στην έκθεση στρατηγικών προβλέψεων 2022 της Επιτροπής υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί παράλληλα η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Οι ψηφιακές λύσεις θα καταστήσουν την οικονομία μας αποδοτικότερη και λιγότερη απαιτητική σε πόρους, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, του αποτυπώματος των πόρων και του κλιματικού αποτυπώματος της ίδιας της ψηφιοποίησης. Για τον σκοπό αυτόν, θα προτείνουμε πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια και διαφοροποίηση στον εφοδιασμό για την ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης και την πράσινη μετάβαση, καθώς και για να δώσουμε προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Εκτός από τις συνεχείς κοινές μας προσπάθειες με τα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της ψηφιακής δεκαετίας, θα προτείνουμε εργαλεία για την ανάπτυξη ανοικτών ανθρωποκεντρικών εικονικών κόσμων, όπως το μετασύμπαν (metaverse). Οι κόσμοι αυτοί παρέχουν πληθώρα δυνατοτήτων για τις βιομηχανίες και τους τομείς υπηρεσιών, τις δημιουργικές τέχνες και τους πολίτες, καθώς και ευκαιρίες για την αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η υγεία και οι έξυπνες πόλεις.

Σε συνέχεια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του άρθρου 225 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή θα προτείνει σύσταση σχετικά με την πειρατεία ζωντανού περιεχομένου, η οποία θα προσφέρει μια εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση της παράνομης ζωντανής μετάδοσης εκδηλώσεων σε συνεχή ροή, ιδίως αθλητικών εκδηλώσεων.

Όσον αφορά την κινητικότητα, η ψηφιοποίηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αδιάλειπτη πολυτροπικότητα και τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Θα προτείνουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων κινητικότητας για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του τομέα της κινητικότητας και την ενθάρρυνση καινοτόμων λύσεων. Για να προετοιμαστούμε για αναδυόμενες λύσεις κινητικότητας, θα προτείνουμε επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για το σύστημα hyperloop ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν τη λύση μεταφορών υψηλής ταχύτητας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρωτοβουλία μας για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο θα ενισχύσει τη διαφάνεια γύρω από τις εταιρείες στην ενιαία αγορά, θα απλουστεύσει τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή επέκταση των εταιρειών.

Το αβέβαιο γεωπολιτικό κλίμα, καθώς και οι πρόσφατες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, κατέδειξαν την τεράστια σημασία της μοναδικής μας ενιαίας αγοράς για την ενίσχυση της οικονομικής βάσης της Ευρώπης. Μια δυναμική εσωτερική αγορά που λειτουργεί εύρυθμα αποτελεί το θεμέλιο της Ένωσής μας για πλούτο και σταθερότητα. Με την ευκαιρία της 30ής επετείου της, θα εκδώσουμε ανακοίνωση για την ενιαία αγορά στην οποία θα αναδεικνύονται τα σημαντικά οφέλη, ενώ παράλληλα θα προσδιορίζονται τα κενά εφαρμογής και οι μελλοντικές προτεραιότητες ώστε η ενιαία αγορά να συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ένωσής μας.

Για να συμβάλουμε στη διασφάλιση ενός σταθερού κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μας, θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων για την αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Θα εργαστούμε για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης τυποποιημένων βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των κατόχων και των φορέων εφαρμογής τους, και θα θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για την υποχρεωτική χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η ενιαία αγορά μας αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ένωση έχουν προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, θα δώσουμε συνέχεια στο νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρόταση για τον έλεγχο, την καταγραφή και την παρακολούθηση του αμιάντου. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη θα αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους όσον αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης ουσίας.

Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα εξαρτάται απ’ αυτό. Πρέπει να εξαλείψουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να εμποδίζουν τις μικρές επιχειρήσεις μας, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μακράς ιστορίας της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜΜΕ. Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών ώστε να μειωθεί ο φόρτος για τις ΜΜΕ.

Για να ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό με τις απαιτούμενες δεξιότητες και να προαχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, ιδίως των ΜΜΕ, και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, το 2023 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ώστε να επιτύχουμε την απαραίτητη επανειδίκευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μας και να προσελκύσουμε τις κατάλληλες δεξιότητες στην ήπειρό μας.

3.3 Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Αποφασίζουμε για το παρόν πρόγραμμα εργασίας σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να το επαναξιολογήσουμε μετά τον χειμώνα, ιδίως τα μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε μια συγκυρία που αυτή υφίσταται ριζικούς μετασχηματισμούς. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα ισχυρό σύνολο στρατηγικών ελέγχων του εμπορίου και των επενδύσεων για την ενίσχυση της οικονομικής μας ασφάλειας, ενώ παράλληλα πρέπει να εργαστούμε για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων αξίας.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τον κανονισμό της ΕΕ για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) με βάση τη διετή εμπειρία, προκειμένου να προσδιοριστούν, σύμφωνα με τις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας, οι αναγκαίες τροποποιήσεις που θα ενισχύσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του. Θα αξιοποιήσουμε επίσης την εμπειρία από το ισχύον καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, καθώς και από την εφαρμογή κυρώσεων στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για να ενισχύσουμε τους στρατηγικούς ελέγχους των εξαγωγών μας, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας. Επιπλέον, θα εξετάσουμε κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία όσον αφορά τους ελέγχους των εξερχόμενων στρατηγικών επενδύσεων.

Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό μας μοντέλο κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το κοινωνικό θεματολόγιο, όπως καθορίστηκε από την κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο τον Μάιο του 2021, ώστε να εξασφαλίσουμε μια κοινωνικά δίκαιη διττή μετάβαση. Έχουμε προτείνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα παρουσιάσουμε μια πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας για τη στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει εργασίες για το ESSPASS (Ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης).

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, θα επικαιροποιήσουμε επίσης το ποιοτικό μας πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η δίκαιη αμοιβή και η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία.

Σε συνέχεια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του άρθρου 225 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποβάλουμε νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το καταστατικό των ευρωπαϊκών διασυνοριακών ενώσεων, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις ελευθερίες που προσφέρει η ενιαία αγορά. Οι ενώσεις αυτές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ, καθώς και στη συμβολή στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατία.

Θα προτείνουμε σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη συνθηκών-πλαισίου για την κοινωνική οικονομία, ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν καλύτερα τις πολιτικές και τη νομοθεσία τους στις ειδικές ανάγκες των φορέων της κοινωνικής οικονομίας.

Με σκοπό την επιστροφή της συνιστώσας επιχορήγησης του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, η Επιτροπή υπέβαλε μια πρώτη δέσμη προτάσεων για νέους ιδίους πόρους, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση με τους συννομοθέτες. Ωστόσο, όπως τονίζεται στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η Ένωση πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για μια δεύτερη δέσμη νέων ιδίων πόρων, με βάση την πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη (BEFIT).

Από κοινού, τα μέτρα αυτά θα εξασφαλίσουν πιο διαφοροποιημένα και ανθεκτικά είδη εσόδων και θα αποτρέψουν αδικαιολόγητες περικοπές σε προγράμματα της Ένωσης ή υπερβολικές αυξήσεις των συνεισφορών των κρατών μελών. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Θα ασκήσουμε επίσης πιέσεις για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μέλλον της βιομηχανίας θα είναι στην Ευρώπη.

Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε τις κατευθύνσεις της Επιτροπής μετά την επανεξέταση της οικονομικής μας διακυβέρνησης για να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για τις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψη την πολύτιμη συμβολή της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Θα υποβάλουμε επίσης μια πρόταση σχετικά με τον τρόπο εμβάθυνσης και ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας. Αυτό θα διευκολύνει καλύτερες συνέργειες μεταξύ των εργαλείων της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση των ικανοτήτων, ιδίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα καταστήσει επίσης δυνατή την καλύτερη διαχείριση των επενδύσεων και των μετασχηματισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.

Οι αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές και η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη, καθώς και για τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση του ηγετικού παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ. Η Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά κανονιστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των επενδύσεων, της κοινοποίησης πληροφοριών, καθώς και στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Τώρα θα επιδιώξουμε περαιτέρω πρόοδο στην οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης δέσμη μέτρων για τη διευκόλυνση των λιανικών επενδύσεων, ενώ η πρόσβαση σε δεδομένα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα βελτιωθεί περαιτέρω με πρωτοβουλία για ένα πλαίσιο ανοικτής χρηματοδότησης. Θα αναθεωρήσουμε επίσης την οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, ώστε να στηρίξουμε την καινοτομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευκολότερη και ασφαλέστερη χρήση των επιγραμμικών υπηρεσιών πληρωμών και την καλύτερη προστασία των χρηστών από απάτη και κατάχρηση.

Για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό νόμισμα της Ένωσης είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή, θα υποβάλουμε πρόταση για τον καθορισμό των αρχών του ψηφιακού ευρώ πριν από την πιθανή έκδοσή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

3.4 Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Μολονότι η πολυμερής προσέγγιση και η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη θα παραμείνουν οι βασικές κατευθυντήριες αρχές μας, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εποχή συστημικής αντιπαλότητας σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Ως κορυφαίος χορηγός αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας, η ΕΕ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο διάστημα συνεχίζεται η επίθεση κατά της Ουκρανίας και η παράνομη κατοχή/προσάρτηση ουκρανικού εδάφους. Θα επικαιροποιήσουμε επίσης την εργαλειοθήκη μας για την επιβολή κυρώσεων, ώστε να συμπεριληφθεί η διαφθορά.

Η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Σε συνέχεια της στρατηγικής πυξίδας της ΕΕ, το 2023 θα παρουσιάσουμε τη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και την επικαιροποιημένη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα. Θα ξεκινήσουμε επίσης διάλογο με τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής ώστε να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά στα ευρωπαϊκά αποθέματα εξοπλισμού.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενόψει της μελλοντικής προσχώρησής τους στην Ένωση. Θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη Νότια Γειτονία. Επιπλέον, θα συμβάλουμε ενεργά και θα τροφοδοτήσουμε το έργο της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας για την προσέγγιση των χωρών της Ευρώπης πέραν της διαδικασίας προσχώρησης.

Για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της ΕΕ και να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, θα ασκήσουμε πιέσεις για την πλήρη επικύρωση των εμπορικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, με το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με άλλους σημαντικούς εταίρους, όπως η Αυστραλία, η Ινδία και η Ινδονησία. Θα προτείνουμε επίσης ένα νέο θεματολόγιο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση κρίσεων σε άλλα μέρη του κόσμου και στην προώθηση ουσιαστικών πολυμερών λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις, ιδίως μέσω της επανεξέτασης του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσω της ενίσχυσης των σχέσεών μας με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με την αύξηση των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών, οι ανθρωπιστικές ανάγκες εντείνονται, ενώ το χρηματοδοτικό κενό διευρύνεται. Η βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στην παροχή βοήθειας παραμένει ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των ικανοτήτων της ίδιας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης. Μεταξύ άλλων δράσεων, θα διπλασιάσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσής μας πριν από την περίοδο δασικών πυρκαγιών του 2023 και θα προσθέσουμε 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα στον στόλο μας.

3.5 Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 πρόσφερε μια σειρά ευκαιριών, ώστε οι νέοι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να προωθήσουν τη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Η ισχυρή εστίαση στη νεολαία θα συνεχιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Δεδομένου ότι μόνο το 15 % των νέων έχουν πραγματοποιήσει σπουδές, κατάρτιση ή μαθητεία σε άλλη χώρα της ΕΕ, η Επιτροπή θα προτείνει την επικαιροποίηση του τρέχοντος πλαισίου μαθησιακής κινητικότητας της ΕΕ, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να μετακινούνται ευκολότερα μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων: ένα βασικό βήμα προς έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης για το 2025.

Στον τομέα της υγείας, η Επιτροπή θα συνεχίσει την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενός από τους πυλώνες μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Θα υποβάλουμε σύσταση για τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και θα προτείνουμε την επικαιροποίηση της σύστασης για περιβάλλον χωρίς καπνό.

Ένας άλλος βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που συνιστάται από τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία. Η ταχεία έγκριση και εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα ενισχύσει την ποιότητα και τη συνέχεια της υγειονομικής περίθαλψης και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών σε σχέση με τα δεδομένα υγείας τους. Η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σε μια άλλη πρόταση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία, ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που αναδείχτηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να προωθεί τον αθλητισμό και τα ψυχικά και σωματικά οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε ολόκληρη την κοινωνία και σε όλες τις γενιές, βασιζόμενη στην πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All και τα εργαστήρια ιδεών για τη νεολαία. 

Τα γεγονότα στο κατώφλι μας εξακολουθούν να επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους ένα σαφές και ισχυρό πλαίσιο για το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης κατά το προηγούμενο έτος όσον αφορά μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση —όπως ορίζεται στο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του κοινού χάρτη πορείας σχετικά με το Σύμφωνο, υιοθετώντας όλες τις προτάσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση πριν από το τέλος της θητείας της. Συμπληρωματικά, θα επιδιώξουμε να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής νόμιμη μετανάστευση, η οποία θα ενισχυθεί με μια νέα πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων υπηκόων τρίτων χωρών προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες στην ήπειρό μας, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023. Μια στοχευμένη πρωτοβουλία θα προωθήσει μία από τις πιο σημαντικές από στρατηγική άποψη δεξιότητες, μέσω μιας Ακαδημίας Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας και της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η Επιτροπή θα προτείνει αναθεώρηση της οδηγίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αυτό θα έχει ως στόχο τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τις τεχνολογικές αλλαγές και την ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη, η διερεύνηση και η δίωξη των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και η στήριξη και η προστασία των παιδιών-θυμάτων, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Η πρωτοβουλία θα συμπληρώσει την πρόσφατη πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η Ένωση Ασφάλειας θα ενισχυθεί επίσης με την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση νέων και πολύπλοκων απειλών κατά της ασφάλειας, μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει έναν ισχυρό και ανθεκτικό χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Οι αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι, τα ομαλά διεθνή ταξίδια και τα ζητήματα ασφάλειας θα συνδυαστούν μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης με την πρόοδο της υλοποίησης των νέων διαλειτουργικών συστημάτων και με μια νέα πρόταση για την ψηφιοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να παρέχει υποστήριξη στους συννομοθέτες για την ταχεία έγκριση του αναθεωρημένου κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

3.6 Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Η δημοκρατία μας, ο θεμέλιος λίθος της Ένωσής μας, βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από ποτέ άλλοτε. Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της Ένωσής μας εξαρτώνται σταθερά από την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και θεσμών μας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των κοινών αξιών μας, όπως η ισότητα και το κράτος δικαίου, ή στην προστασία των θεμελίων των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινωνιών μας, όπως η πολυφωνία και η ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Η συστηματική προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη αποτέλεσε στόχο που διατυπώθηκε από τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, και η τρίτη έκδοση της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου τον Ιούλιο του 2022 περιείχε για πρώτη φορά συστάσεις προς όλα τα κράτη μέλη. Το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία έχει καταστήσει την προστασία των βασικών δημοκρατικών πυλώνων κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή πρότεινε την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας με σκοπό την παροχή νομοθετικών εγγυήσεων για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Το 2023 η Επιτροπή θα υποβάλει δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας για την εμβάθυνση της δράσης στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με σκοπό την προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, την ενίσχυση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και τη στήριξη της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη του χώρου της κοινωνίας των πολιτών και της συμμετοχής των πολιτών ώστε ενισχυθεί η δημοκρατική ανθεκτικότητα εκ των έσω. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει προτάσεις για την προστασία των δημοκρατιών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης με την προάσπιση του δημοκρατικού μας συστήματος από εξωτερικά συμφέροντα. Θα προτείνουμε επίσης μέτρα για την επικαιροποίηση του νομοθετικού μας πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Επιτροπή έχει υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την υποστήριξη της ακεραιότητάς τους και την προώθηση μεγαλύτερης συμμετοχής μέσω κανόνων για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης, για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων και για τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων Ευρωπαίων. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους συννομοθέτες στις εργασίες τους σχετικά με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν νέο εκλογικό νόμο. Θα ήταν σημαντικό να θεσπιστούν όλοι αυτοί οι νέοι κανόνες που σχετίζονται με τις εκλογές έγκαιρα ενόψει των επόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να οικοδομεί μια Ένωση Ισότητας μέσω μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, προτείνοντας μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας που θα διασφαλίζει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σε όλα τα κράτη μέλη. Η Ένωση Ισότητας θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των συννομοθετών σχετικά με τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και τη μισθολογική διαφάνεια. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της για τη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, μεταξύ άλλων στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να προστατεύονται και να επιβάλλονται τόσο στις επιγραμμικές όσο και στις μη επιγραμμικές αγορές, η Επιτροπή θα προτείνει τροποποιήσεις στους κανόνες που διέπουν τη συνεργασία μεταξύ των αρχών προστασίας των καταναλωτών, ώστε να συμβάλει στην αποτροπή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών και να στηρίξει αποτελεσματικότερες έρευνες σχετικά με παραβάσεις του δικαίου για την προστασία των καταναλωτών.

Η Επιτροπή θα εξετάσει εργαλεία για την ενίσχυση του οικείου πλαισίου διαφάνειας, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στα έγγραφα.

Για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων όσον αφορά την επιβολή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, η Επιτροπή θα προτείνει την εναρμόνιση ορισμένων εθνικών διαδικαστικών πτυχών του έργου τους.

4.Βελτίωση της νομοθεσίας, εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ

4.1Βελτίωση της νομοθεσίας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη έχουν αναδείξει την ανάγκη τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής που βασίζεται σε στοιχεία και στις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Η Επιτροπή διαθέτει πλέον κανονιστικά εργαλεία που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα, όπως αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η βελτίωση της νομοθεσίας αφορά τη διασφάλιση ότι η νομοθεσία είναι αναγκαία και παρέχει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η προσέγγιση «μία (ρύθμιση) εντός, μία εκτός», η οποία έχει πλέον αναπτυχθεί πλήρως, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του κόστους των προτάσεων της Επιτροπής στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό συμπληρώνει τη συστηματική προσπάθεια για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και του περιττού κόστους στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT). Η πλατφόρμα «Fit-for-Future», μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, θα στηρίξει περαιτέρω την Επιτροπή στον προσδιορισμό δυνατοτήτων απλούστευσης και μείωσης των επιβαρύνσεων. Μια ομάδα υψηλού επιπέδου ενδιαφερόμενων μερών μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στον στοχευμένο εξορθολογισμό του κεκτημένου που επηρεάζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μια ενισχυμένη δοκιμή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται από την ενιαία αγορά χωρίς να καταβάλουν δυσανάλογο τίμημα. Το 2023 η Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει την προσέγγιση «μία (ρύθμιση) εντός, μία εκτός», ενώ παράλληλα θα αρχίσει να προβαίνει σε απολογισμό της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητάς της.

Το θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας αποτελεί βασικό στοιχείο για τη στήριξη της βιωσιμότητας. Ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στις αναλύσεις επιπτώσεων, με την εξέταση των σημαντικών επιπτώσεων στην ισότητα για όλους. Η ενσωμάτωση στρατηγικών προβλέψεων στη βελτίωση της νομοθεσίας και η μελλοντική θωράκιση της νομοθεσίας θα εφοδιάσουν την Επιτροπή με τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών αβεβαιοτήτων.

4.2Εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ 

Μόλις η Ένωση καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες, είναι ζωτικής σημασίας οι πρωτοβουλίες αυτές να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως, ώστε να δημιουργηθεί η αλλαγή στην πράξη που υποσχεθήκαμε. Η ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή έχει εμβαθύνει και αναπτύξει τις εργασίες της στον τομέα της επιβολής, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες με τα κράτη μέλη, τις εξειδικευμένες αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η πλήρης και συνεπής εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στα εθνικά θεσμικά όργανα και στην ΕΕ γενικότερα, ιδίως όσον αφορά τις κοινές μας αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η ορθή επιβολή των κανόνων της ΕΕ μεγιστοποιεί τα απτά οφέλη που αποφέρουν οι πολιτικές της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, οπουδήποτε και αν ζουν στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να τα στηρίξει στην ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, να επιλύει γρήγορα τυχόν προβλήματα όταν αυτά προκύπτουν και να ενεργεί αποφασιστικά σε περιπτώσεις παραβάσεων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση σημαντικών στόχων πολιτικής της ΕΕ ή που ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ.

5.Συμπέρασμα

Από την αρχή αυτής της θητείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει την ικανότητά της να παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες όσον αφορά τα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Ανταποκρίθηκε συλλογικά όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μοναδικές κρίσεις, ενώ παράλληλα διπλασίασε τον ριζικό μετασχηματισμό με τον οποίο είχε ήδη ξεκινήσει. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για το έργο μας κατά το επόμενο έτος.

Οι βασικές δράσεις μας για το επόμενο έτος παρατίθενται στα παραρτήματα της παρούσας ανακοίνωσης. Περιλαμβάνουν κατάλογο εκκρεμών προτάσεων προτεραιότητας βάσει των οποίων θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό να συμφωνήσουμε στην κοινή δήλωση για τις νομοθετικές προτεραιότητες έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μαζί θα διαμορφώσουμε μια Ένωση που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της φύσης έως τις πανδημίες και την περιφερειακή ασφάλεια. Μια ισχυρή Ένωση που προασπίζεται τις αξίες της και το κράτος δικαίου. Μια ακμάζουσα Ένωση που βασίζεται σε μια ισχυρή οικονομία, στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και στη μοναδική ενιαία αγορά, ενώ παράλληλα παρέχει πρωτοφανή κοινωνική προστασία. Μια αδιαίρετη Ένωση που έχει ισχυρή φωνή στον κόσμο και ενεργεί ως παγκόσμιος ηγέτης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των γενεών μας.

(1)

 Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, Έκθεση για το τελικό αποτέλεσμα .

(2)

Ανακοίνωση του Ιουνίου του 2022 με τίτλο «Υλοποίηση του οράματος με συγκεκριμένες δράσεις» [COM(2022) 404 final].


Στρασβούργο, 18.10.2022

COM(2022) 548 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής 2023






























Μια Ένωση που παραμένει σταθερή και ενωμένη


Παράρτημα I: Νέες πρωτοβουλίες 1

Πρωτοβουλία που δίνει άμεση ή έμμεση συνέχεια σε πρόταση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Αριθ.

Στόχος πολιτικής

Πρωτοβουλίες

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αναθεώρηση των κανόνων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ1/2023)

2.

Ανανεώσιμο υδρογόνο

Τράπεζα Υδρογόνου της ΕΕ (νομοθετική ή μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2023)

3.

Μείωση των αποβλήτων

Αναθεώρηση των πτυχών της οδηγίας-πλαισίου της ΕΕ για τα απόβλητα τροφίμων και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρα 191 και 192 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

4.

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Νομοθεσία για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές [νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ2/2023, ανταποκρίνεται στο άρθρο 241 της ΣΛΕΕ, απόφαση (ΕΕ) 2019/1904 του Συμβουλίου «με την οποία καλείται η Επιτροπή να υποβάλει μελέτη [...] σχετικά με το καθεστώς των νέων γονιδιωματικών τεχνικών βάσει του δικαίου της Ένωσης, καθώς και πρόταση, κατά περίπτωση με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης»]

5.

Καλή μεταχείριση των ζώων

Καλή μεταχείριση των ζώων — αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρα 43 και 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

6.

Βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Νομοθετικό πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ3/2023)

7.

Υγιή εδάφη

Πρωτοβουλία για την προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση και την αποκατάσταση των εδαφών της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2 2023)

8.

Δέσμη μέτρων για τον οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών

α) Διεθνείς εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές — αύξηση του μεριδίου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

9.

β) Αναθεώρηση της οδηγίας για τα βάρη και τις διαστάσεις (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

10.

γ) Αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνδυασμένες μεταφορές (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 91 και άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

11.

Βιώσιμες μεταφορές

Πρωτοβουλία για τον οικολογικό προσανατολισμό των εταιρικών στόλων (νομοθετική ή μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2023)

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

12.

Κρίσιμες πρώτες ύλες

Ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (νομοθετική και μη νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ1/2023)

13.

Ελάφρυνση για τις ΜΜΕ

Αναθεώρηση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

14.

Εικονικοί κόσμοι

Πρωτοβουλία για τους εικονικούς κόσμους, όπως το μετασύμπαν (metaverse) (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

15.

Δέσμη μέτρων για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας

α) Υποχρεωτική χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ2/2023)

16.

β) Τυποποιημένα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (νομοθετική και μη νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ2/2023)

17.

Δημόσια υγεία

Έλεγχος και καταγραφή του αμιάντου στα κτίρια (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ2/2023, ανταποκρίνεται στο άρθρο 225 της ΣΛΕΕ, ψήφισμα P9_TA(2021)0427 «Προστασία των εργαζομένων από τον αμίαντο»)

18.

Εσωτερική αγορά

Η ενιαία αγορά στα 30 χρόνια λειτουργίας της (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2023)·

19.

Διαχείριση φάσματος για την ψηφιακή δεκαετία

Νέο πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα (RSPP 2.0) (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

20.

Ψηφιοποίηση του εταιρικού δικαίου

Οδηγία για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 50 παράγραφοι 1 και 2 της ΣΛΕΕ, Τ1/2023)

21.

Δέσμη μέτρων για την κινητικότητα

α) Κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων κινητικότητας (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

22.

β) Κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για το σύστημα hyperloop (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

23.

Καταπολέμηση της πειρατείας

Σύσταση σχετικά με την πειρατεία ζωντανού περιεχομένου (μη νομοθετική, Τ2 2023, ανταποκρίνεται στο άρθρο 225 της ΣΛΕΕ, ψήφισμα P9_TA (2021) 0236 «Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων στο ψηφιακό περιβάλλον»)

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

24.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Επανεξέταση της λειτουργίας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αναθεώρηση (μη νομοθετική και/ή νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 312 και 295 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

25.

Οικονομική διακυβέρνηση

Επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης (νομοθετική ή μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2023)

26.

Ίδιοι πόροι

Δεύτερη δέσμη νέων ιδίων πόρων (νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 311 και 322 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

27.

Φορολογία εταιρειών

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη: πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT) (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 115 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

28.

Πρόσβαση σε δεδομένα στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

α) Πλαίσιο ανοικτής χρηματοδότησης (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

29.

β) Αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

30.

Ενίσχυση του ρόλου του ευρώ

γ) Ψηφιακό ευρώ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 133 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

31.

δ) Πεδίο εφαρμογής και έννομες συνέπειες του καθεστώτος νομίμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ (νομοθετική πράξη, άρθρο 133 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

32.

Δέσμη μέτρων για τις λιανικές επενδύσεις

Βελτίωση του πλαισίου των λιανικών επενδύσεων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ1/2023)

33.

Δέσμη μέτρων για την κοινωνική οικονομία

α) Σύσταση του Συμβουλίου για την ανάπτυξη συνθηκών-πλαισίου για την κοινωνική οικονομία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

34.

β) Νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τις διασυνοριακές δραστηριότητες των ενώσεων [νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023, ανταποκρίνεται στο άρθρο 225 της ΣΛΕΕ, ψήφισμα P9_TA(2022)0044 «Καταστατικό για τα ευρωπαϊκά διασυνοριακά σωματεία και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις»]

35.

Προώθηση βελτίωσης των περιόδων πρακτικής άσκησης

Ενισχυμένο πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης (μη νομοθετική και/ή νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

36.

Ανταγωνιστική και αποδοτική χρήση της χωρητικότητας αερολιμένων

Αναθεώρηση του κανονισμού για τον διαθέσιμο χρόνο χρήσης των αερολιμένων(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

37.

Η διάσταση ασφάλειας και άμυνας του διαστήματος

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

38.

Σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με ένα νέο θεματολόγιο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

39.

Ασφάλεια στη θάλασσα

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2023)

40.

Χρηστή διακυβέρνηση

Καθορισμός πλαισίου κυρώσεων που στοχεύουν στη διαφθορά (νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2 2023)

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

41.

Ψυχική υγεία

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2023)

42.

Νόμιμη μετανάστευση

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων υπηκόων τρίτων χωρών (μη νομοθετική και/ή νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2023)

43.

Ανθεκτικός χώρος Σένγκεν

Ψηφιοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων και διευκόλυνση των ταξιδιών [νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχεία β) και δ) της ΣΛΕΕ, Τ3/2023]

44.

Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αναθεώρηση της οδηγίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 82 παράγραφος 2 και άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

45.

Κυβερνοασφάλεια

Ακαδημία Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2023) 

46.

Μαθησιακή κινητικότητα

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με το επικαιροποιημένο πλαίσιο μαθησιακής κινητικότητας (μη νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 165, 166 και 292 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

47.

Δέσμη μέτρων για την πρόληψη

α) Αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό (μη νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 153, 168 και 292 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

48.

β) Σύσταση του Συμβουλίου για τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (μη νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 168 και 292 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

49.

Δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας

Δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης πρωτοβουλίας για την προστασία της δημοκρατικής σφαίρας της ΕΕ από συγκεκαλυμμένες ξένες επιρροές (νομοθετική και μη νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

50.

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς (νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

51.

Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 

Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, Τ4/2023)



Παράρτημα II: Πρωτοβουλίες του προγράμματος REFIT 2

Πρωτοβουλία που δίνει άμεση ή έμμεση συνέχεια σε πρόταση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Αριθ.

Τίτλος

Στόχος/δυνατότητες απλούστευσης (σύντομη επεξήγηση του στόχου μείωσης του φόρτου και του στόχου απλούστευσης)

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Αναθεώρηση REACH: στοχευμένες τροποποιήσεις του κανονισμού EC/1907/2006 για την καταχώριση, την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των χημικών προϊόντων

Αυτή η στοχευμένη αναθεώρηση, η οποία ανακοινώθηκε στη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων και στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, έχει ως στόχο τη διασφάλιση ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και καινοτομίας μέσω της προώθησης βιώσιμων χημικών προϊόντων, της απλούστευσης και του εξορθολογισμού της ρυθμιστικής διαδικασίας, της μείωσης του φόρτου και της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2023)

2.

Αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ — βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα για χημικά προϊόντα και της διαθεσιμότητας, της ανταλλαγής και της επαναχρησιμοποίησης αυτών των δεδομένων για τους σκοπούς των αξιολογήσεων χημικής ασφάλειας

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ανακοινώθηκε στη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων και στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε δεδομένα για χημικά προϊόντα, με την άρση των τεχνικών και διοικητικών εμποδίων για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων και τη διεύρυνση των εννοιών των ανοικτών δεδομένων και της διαφάνειας, σύμφωνα με την αρχή ότι τα δεδομένα θα πρέπει κατά κανόνα να εντοπίζονται εύκολα, να είναι διαλειτουργικά και ασφαλή, να ανταλλάσσονται και να χρησιμοποιούνται περαιτέρω.

Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τη χρήση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και θα αυξήσει τη διαφάνεια. Θα δώσει τη δυνατότητα στις ενωσιακές και εθνικές αρχές να αναθέτουν, όταν είναι απαραίτητο, τη διεξαγωγή δοκιμών και την παρακολούθηση χημικών ουσιών στο πλαίσιο του κανονιστικού πλαισίου. Η πρωτοβουλία θα καταστήσει δυνατή τη συλλογή, τη χρήση και την ανταλλαγή υφιστάμενων πληροφοριών με αποτελεσματικότερο τρόπο, με στόχο τον εξορθολογισμό των ροών δεδομένων μεταξύ οργανισμών, της Επιτροπής, των κρατών μελών και της βιομηχανίας.

(νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2023)

3.

Αναθεώρηση της δέσμης μέτρων για τον τεχνικό έλεγχο

Η αναθεώρηση της δέσμης μέτρων, η οποία ανακοινώθηκε στη στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους με τα πρότυπα εκπομπών και ασφάλειας (δράση 7), περιλαμβάνει την αναθεώρηση τριών οδηγιών: της οδηγίας 2014/45/ΕΕ για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων· της οδηγίας 2014/47/ΕΕ σχετικά με τις τεχνικές οδικές επιθεωρήσεις οχημάτων επαγγελματικής χρήσεως· και της οδηγίας 1999/37/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/46/ΕΕ, σχετικά με τα έγγραφα κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι ειδικοί στόχοι της είναι να διασφαλίσει τη λειτουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών κατασκευαστικών στοιχείων ασφαλείας, προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού και αυτοματοποιημένων λειτουργιών κατά τη διάρκεια ζωής των οχημάτων, να διενεργεί ουσιαστικές δοκιμές εκπομπών κατά τους ελέγχους των οχημάτων και να βελτιώσει την ηλεκτρονική αποθήκευση και ανταλλαγή της σχετικής κατάστασης/δεδομένων του τεχνικού ελέγχου και της ταυτοποίησης οχημάτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και να διευκολύνει την ψηφιοποίηση των διοικητικών εγγράφων και πιστοποιητικών.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

4.

Αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τον κανονισμό για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προκειμένου να θεσπίσει προδιαγραφές για τη φυσική και ψηφιακή επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων παραμέτρων βιωσιμότητας και κυκλικότητας με βάση τις απαιτήσεις του προτεινόμενου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα. 

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2023)

5.

Αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις εναρμονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικής ναυσιπλοΐας

Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις εναρμονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικής ναυσιπλοΐας καθορίζουν ένα πλαίσιο διαλειτουργικότητας για τις ψηφιακές υπηρεσίες πληροφοριών στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο ισχύον πλαίσιο, θα απλουστεύσει τη διαδικασία καθορισμού τεχνικών προτύπων και θα λάβει υπόψη τις νέες εξελίξεις στην ψηφιοποίηση. Περιλαμβάνεται στη στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα (δράση 43).

Η εναρμονισμένη χρήση των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικής ναυσιπλοΐας σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται να μειώσει το κόστος (εξοικονόμηση χρόνου, κόστος συναλλαγών, διοικητική επιβάρυνση και κόστος ταλαιπωρίας) για τις εταιρείες μεταφορών με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, καλύτερος σχεδιασμός των πόρων, χαμηλότερο κόστος διεκπεραίωσης, ταχύτερη διαχείριση, ακρίβεια των δεδομένων, πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο και ανταλλαγή πληροφοριών.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ3/2023)

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

6.

Αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τα δικαιώματα των επιβατών

Η αναθεώρηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του πλαισίου για τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση κρίσης, προτείνοντας, κατά περίπτωση, τροποποιήσεις των υφιστάμενων κανονισμών για τη θέσπιση κατάλληλου συστήματος οικονομικής προστασίας για την προστασία των επιβατών αεροπορικών μεταφορών από τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας ή αφερεγγυότητας όσον αφορά την επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων και, εάν χρειαστεί, τον επαναπατρισμό τους. Θα περιλαμβάνει επίσης επιλογές για εισιτήρια πολυτροπικών μεταφορών, κανόνες μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών σχετικά με την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση κράτησης μέσω μεσάζοντος πωλητή εισιτηρίων, και κανόνες για το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που οι επιβάτες ακυρώνουν μόνοι τους την πτήση τους σε έκτακτες περιστάσεις. Θα έχει επίσης ως στόχο να διευκολύνει την καλύτερη επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στη στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα (δράσεις 63 και 64).

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 91 και άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

7.

Αναθεώρηση του πλαισίου τροποποιήσεων των φαρμάκων

Η αναθεώρηση του πλαισίου τροποποιήσεων των φαρμάκων ανακοινώθηκε στη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη. Οι αλλαγές, συμπληρωματικές εκείνων που σημειώθηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης της φαρμακευτικής νομοθεσίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για τη βιομηχανία και να απελευθερώσουν πόρους που επί του παρόντος απορροφώνται από τον μεγάλο αριθμό των τροποποιήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην επανεξέταση των ισχυόντων κανόνων που καθορίζουν τις διαδικασίες για τις αλλαγές μετά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας για φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Σκοπός είναι να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση του κύκλου ζωής των φαρμάκων.

(μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2023)

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

8.

Αναθεώρηση του πλαισίου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών για τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών

Ένα ισχυρό πλαίσιο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να επιλύουν τις διαφορές τους γρήγορα και με χαμηλό κόστος, εξωδικαστικά. Η αύξηση των επιγραμμικών αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξε ότι υπάρχει περιθώριο για συνολική απλούστευση, ιδίως όσον αφορά τις διασυνοριακές διαφορές και τα οικονομικά αποδοτικά μέτρα, π.χ. μέσω της μεγαλύτερης χρήσης ψηφιακών εργαλείων και μηχανισμών συλλογικής ΕΕΔ. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ΕΕΔ ενόψει της ταχείας ανάπτυξης των επιγραμμικών αγορών και της διαφήμισης και της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε δίκαια, ουδέτερα και αποτελεσματικά συστήματα επίλυσης διαφορών.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης των επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2023)



Παράρτημα III: Εκκρεμείς προτάσεις προτεραιότητας

Αριθ.

Πλήρης τίτλος

Παραπομπές

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115

COM(2022) 305 final
2022/0196 (COD)

22.6.2022

2.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αποκατάσταση της φύσης

COM(2022) 304 final
2022/0195 (COD)

22.6.2022

3.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) και της οδηγίας 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων

COM(2022) 156 final
2022/0104 (COD)

5.4.2022

4.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2009

COM(2022) 151 final
2022/0100 (COD)

5.4.2022

5.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014

COM(2022) 150 final
2022/0099 (COD)

5.4.2022

6.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας δομικών προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011

COM(2022) 144 final
2022/0094 (COD)

30.3.2022

7.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ όσον αφορά την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση μέσω καλύτερης προστασίας από αθέμιτες πρακτικές και καλύτερης ενημέρωσης

COM(2022) 143 final
2022/0092 (COD)

30.3.2022

8.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ

COM(2022) 142 final
2022/0095 (COD)

30.3.2022

9.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, και με τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα, ο οποίος τροποποιεί τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, (ΕΕ) 2017/1001 και (ΕΕ) 2019/787 και καταργεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

COM(2022) 134 final
2022/0089 (COD)

31.3.2022

10.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς

COM(2021) 813 final
2021/0419 (COD)

14.12.2021

11.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί των προσανατολισμών της Ένωσης για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 913/2010 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013

COM(2021) 812 final 
2021/0420 (COD) 
14.12.2021

12.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942

COM(2021) 805 final 
2021/0423 (COD) 
15.12.2021

13.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου (αναδιατύπωση)

COM(2021) 804 final 
2021/0424 (COD) 
15.12.2021

14.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου

COM(2021) 803 final 
2021/0425 (COD) 
15.12.2021

15.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (αναδιατύπωση)

COM(2021) 802 final 
2021/0426 (COD) 
15.12.2021

16.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις μεταφορές αποβλήτων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1257/2013 και (ΕΕ) 2020/1056

COM(2021) 709 final 
2021/0367 (COD) 
17.11.2021

17.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/1814 όσον αφορά την ποσότητα των δικαιωμάτων που πρόκειται να τοποθετούνται στο αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου της Ένωσης έως το 2030

COM(2021) 571 final
2021/0202 (COD)

14.7.2021

18.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα

COM(2021) 568 final
2021/0206 (COD)

14.7.2021

19.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ ως προς την κοινοποίηση αντιστάθμισης όσον αφορά παγκόσμιο αγορακεντρικό μέτρο για φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών με έδρα στην Ένωση

COM(2021) 567 final
2021/0204 (COD)

14.7.2021

20.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα

COM(2021) 564 final
2021/0214 (COD)

14.7.2021

21.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την αναδιάρθρωση του ενωσιακού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας (αναδιατύπωση)

COM(2021) 563 final
2021/0213 (CNS)

14.7.2021

22.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές και για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/16/ΕΚ

COM(2021) 562 final
2021/0210 (COD)

14.7.2021

23.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές

COM(2021) 561 final
2021/0205 (COD)

14.7.2021

24.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και για την κατάργηση της οδηγίας 2014/94/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021) 559 final
2021/0223 (COD)

14.7.2021

25.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενεργειακή απόδοση (αναδιατύπωση)

COM(2021) 558 final 
2021/0203 (COD) 
14.7.2021

26.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 98/70/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου

COM(2021) 557 final
2021/0218 (COD)

14.7.2021

27.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/631 όσον αφορά την ενίσχυση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, σύμφωνα με την αυξημένη κλιματική φιλοδοξία της Ένωσης

COM(2021) 556 final
2021/0197 (COD)

14.7.2021

28.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/842 σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού

COM(2021) 555 final
2021/0200 (COD)

14.7.2021

29.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, την απλούστευση των κανόνων συμμόρφωσης, τον καθορισμό των στόχων των κρατών μελών για το 2030 και τη δέσμευση για συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2035 στον τομέα της χρήσης γης, της δασοπονίας και της γεωργίας, και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 όσον αφορά τη βελτίωση της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων, της παρακολούθησης της προόδου και της επανεξέτασης

COM(2021) 554 final
2021/0201 (COD)

14.7.2021

30.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ όσον αφορά τη συμβολή των αεροπορικών μεταφορών στον στόχο της Ένωσης για μείωση των εκπομπών στο σύνολο της οικονομίας και για την κατάλληλη εφαρμογή ενός παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου

COM(2021) 552 final
2021/0207 (COD)

14.7.2021

31.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης, της απόφασης (ΕΕ) 2015/1814 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς όσον αφορά το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, και του κανονισμού (ΕΕ) 2015/757

COM(2021) 551 final
2021/0211 (COD)

14.7.2021

32.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Αναδιατύπωση)

COM(2020) 579 final
22.9.2020

COM(2013) 410 final
2013/0186 (COD)

11.6.2013

33.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 όσον αφορά την αρμοδιότητα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας να ενεργεί ως φορέας επανεξέτασης των επιδόσεων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού

COM(2020) 577 final
2020/0264 (COD)

22.9.2020

34.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου και του κανονισμού αριθ. (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον έλεγχο της αλιείας

COM(2018) 368 final
2018/0193 (COD)

30.5.2018

35.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους

COM(2013) 130 final
2013/0072 (COD)

13.3.2013

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

36.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσαρμογή των κανόνων περί εξωσυμβατικής αστικής ευθύνης στην τεχνητή νοημοσύνη (οδηγία για την ευθύνη για την ΤΝ)

COM(2022) 496 final

2022/0303(COD)

28.9.2022

37.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με θέματα ευθύνης λόγω ελαττωματικών προϊόντων

COM(2022) 495 final

2022/0302 (COD)

28.9.2022

38.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέσου έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2679/98 του Συμβουλίου

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2016/424, (ΕΕ) 2016/425, (ΕΕ) 2016/426, (ΕΕ) 2019/1009 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011 όσον αφορά τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, την έγκριση κοινών προδιαγραφών και την εποπτεία της αγοράς λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ενιαία αγορά

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2000/14/ΕΚ, 2006/42/ΕΚ, 2010/35/ΕΕ, 2013/29/ΕΕ, 2014/28/ΕΕ, 2014/29/ΕΕ, 2014/30/ΕΕ, 2014/31/ΕΕ, 2014/32/ΕΕ, 2014/33/ΕΕ, 2014/34/ΕΕ, 2014/35/ΕΕ, 2014/53/ΕΕ και 2014/68/ΕΕ και για τη θέσπιση διαδικασιών έκτακτης ανάγκης για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, την έγκριση κοινών προδιαγραφών και την εποπτεία της αγοράς λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ενιαία αγορά

COM(2022) 459 final
2022/0278 (COD)

19.9.2022

COM(2022) 461 final

2022/0279 (COD)

19.9.2022

COM(2022) 462 final

2022/0280 (COD)

19.9.2022

39.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις οριζόντιες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020

COM(2022) 454 final
2022/0272 (COD)

15.9.2022

40.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πράξης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών

COM(2022) 349 final

2022/0219(COD)

19.07.2022

41.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση σε δεδομένα και τη δίκαιη χρήση τους (Πράξη για τα δεδομένα)

COM(2022) 68 final
2022/0047 (COD)

23.2.2022

42.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ενωσιακού προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας για την περίοδο 2023-2027

COM(2022) 57 final
2022/0039 (COD)

15.2.2022

43.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης (πράξη για τα μικροκυκλώματα)

COM(2022) 46 final
2022/0032 (COD)

8.2.2022

44.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες

COM(2021) 762 final
2021/0414 (COD)

9.12.2021

45.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 όσον αφορά τη θέσπιση πλαισίου για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

COM(2021) 281 final
2021/0136 (COD)

3.6.2021

46.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη) και για την τροποποίηση ορισμένων νομοθετικών πράξεων της Ένωσης

COM(2021) 206 final
2021/0106 (COD)

21.4.2021

47.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κατάργηση της οδηγίας 2002/58/ΕΚ (κανονισμός για την ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)

COM(2017) 10 final
2017/0003 (COD)

10.1.2017

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

48.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/148/ΕΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας

COM(2022) 489 final
2022/0298 (COD)

28.9.2022

49.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά της Ένωσης

COM(2022) 453 final
2022/0269 (COD)

14.9.2022

50.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (αναδιατύπωση)

COM(2022) 223 final
2022/0162 (COD)

16.5.2022

51.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 2018/1046 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης

COM(2022) 184 final
2022/0125 (COD)
 
22.4.2022

52.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 όσον αφορά τη συμμόρφωση προς τη διαδικασία διακανονισμού, τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, την εποπτική συνεργασία, την παροχή επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου και τις απαιτήσεις για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων τρίτων χωρών

COM(2022) 120 final
2022/0074 (COD)

16.3.2022

53.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937

COM(2022) 71 final
2022/0051 (COD)

23.2.2022

54.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση

COM(2021) 823 final
2021/0433 (CNS)

22.12.2021

55.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 και την κατάργηση 11 νομικών πράξεων στον τομέα των εθνικών λογαριασμών

COM(2021) 776 final
2021/0407 (COD)

10.12.2021

56.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία της Ένωσης και των κρατών μελών της από τον οικονομικό εξαναγκασμό από τρίτες χώρες

COM(2021) 775 final
2021/0406 (COD)

8.12.2021

57.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 όσον αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας των δεδομένων της αγοράς, την άρση των εμποδίων στην εμφάνιση ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, τη βελτιστοποίηση των υποχρεώσεων διαπραγμάτευσης και την απαγόρευση είσπραξης πληρωμής για τη διαβίβαση εντολών πελατών

COM(2021) 727 final 
2021/0385 (COD) 
25.11.2021

58.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων

COM(2021) 726 final 
2021/0384(COD) 
25.11.2021

59.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης το οποίο παρέχει κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις κεφαλαιαγορές και τη βιωσιμότητα

COM(2021) 723 final 
2021/0378 (COD) 
25.11.2021

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση ορισμένων κανονισμών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης

COM(2021) 724 final 
2021/0379 (COD) 
25.11.2021

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση ορισμένων οδηγιών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης

COM(2021) 725 final 
2021/0380 (COD) 
25.11.2021

60.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/760 όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου και τις απαιτήσεις διαφοροποίησης, τον δανεισμό ρευστών διαθεσίμων και άλλους κανόνες για τα κεφάλαια και όσον αφορά τις απαιτήσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών, τις επενδυτικές πολιτικές και τους όρους λειτουργίας των ευρωπαϊκών μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων

COM(2021) 722 final 
2021/0377 (COD) 
25.11.2021

61.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη χορήγηση δανείων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΔΟΕΕ, ΟΣΕΚΑ)

COM(2021) 721 final 
2021/0376 (COD) 
25.11.2021

62.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης, τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και το κατώτατο όριο κεφαλαιακών απαιτήσεων

COM(2021) 664 final 
2021/0342 (COD) 
27.10.2021

63.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ όσον αφορά τις εποπτικές εξουσίες, τις κυρώσεις, τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών και τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση κινδύνους, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ

COM(2021) 663 final 
2021/0341 (COD) 
27.10.2021

64.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2009/138/ΕΚ, (ΕΕ) 2017/1132 και των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012

COM(2021) 582 final
2021/0296 (COD)

22.9.2021

65.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/138/ΕΚ όσον αφορά την αναλογικότητα, την ποιότητα της εποπτείας, την υποβολή εκθέσεων, τα μέτρα μακροπρόθεσμων εγγυήσεων, τα μακροπροληπτικά εργαλεία, τους κινδύνους βιωσιμότητας, την εποπτεία σε επίπεδο ομίλου και τη διασυνοριακή εποπτεία

COM(2021) 581 final
2021/0295 (COD)

22.9.2021

66.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021) 579 final
2021/0297 (COD)

22.9.2021

67.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2021) 570 final
2021/0430 (CNS)

22.12.2021

68.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους μηχανισμούς που πρέπει να συγκροτήσουν τα κράτη μέλη για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τους σκοπούς της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και για την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849

COM(2021) 423 final
2021/0250 (COD)

20.7.2021

69.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύσταση της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1093/2010, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010, (ΕΕ) αριθ. 1095/2010

COM(2021) 421 final
2021/0240 (COD)

20.7.2021

70.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

COM(2021) 420 final
2021/0239 (COD)

20.7.2021

71.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

COM(2021) 391 final
2021/0191 (COD)

6.7.2021

72.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004

COM(2016) 815 final
2016/0397 (COD)

13.12.2016

73.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 με σκοπό τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων

COM(2015) 586 final
2015/0270 (COD)

24.11.2015

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

74.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης των Φερόων Νήσων, αφετέρου, σχετικά με τη συμμετοχή των Φερόων Νήσων σε προγράμματα της Ένωσης

COM(2022) 65 final 
2022/0045 (NLE) 
24.2.2022

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

75.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΚ) αριθ. 810/2009 και (ΕΕ) 2017/2226 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1683/95, (ΕΚ) αριθ. 333/2002, (ΕΚ) αριθ. 693/2003 και (ΕΚ) αριθ. 694/2003 του Συμβουλίου και της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν, όσον αφορά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων

COM(2022) 658 final
2022/0132 (COD)

27.4.2022

76.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος (αναδιατύπωση)

COM(2022) 655 final
2022/0131 (COD)

27.4.2022

77.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες (αναδιατύπωση)

COM(2022) 650 final
2022/0134 (COD)

27.4.2022

78.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων

COM(2022) 245 final
2022/0167 (COD)

25.5.2022

79.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

COM(2022) 209 final
2022/0155 (COD)

11.5.2022

80.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία

COM(2022) 197 final
2022/0140 (COD)

3.5.2022

81.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (Κουβέιτ, Κατάρ)

COM(2022) 189 final
2022/0135 (COD)

27.4.2022

82.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

COM(2022) 18 final
2022/0009 (COD)

12.1.2022

83.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα

COM(2021) 891 final 
2021/0428 (COD)

14.12.2021

84.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

COM(2021) 890 final
2021/0427 (COD)

14.12.2021

85.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για την αστυνομική συνεργασία («Prüm II»), την τροποποίηση των αποφάσεων 2008/615/ΔΕΥ και 2008/616/ΔΕΥ του Συμβουλίου και των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1726, 2019/817 και 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021) 784 final
2021/0410 (COD)

8.12.2021

86.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών και την κατάργηση της απόφασης-πλαισίου 2006/960/ΔΕΥ του Συμβουλίου

COM(2021) 782 final 
2021/0411 (COD)

8.12.2021

87.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή του [κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα], για την ταυτοποίηση παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων και σχετικά με αιτήσεις αντιπαραβολής με τα δεδομένα Eurodac που υποβάλλουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η Ευρωπόλ για σκοπούς επιβολής του νόμου (αναδιατύπωση)

COM(2020) 614 final
23.9.2020

COM(2016) 272 final
2016/0132 (COD)

4.5.2016

88.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

COM(2020) 613 final
2020/0277 (COD)

23.9.2020

89.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) 2017/2226, (ΕΕ) 2018/1240 και (ΕΕ) 2019/817

COM(2020) 612 final
2020/0278 (COD)

23.9.2020

90.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας στην Ένωση και την κατάργηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ

COM(2020) 611 final
23.9.2020

COM(2016) 467 final
2016/0224 (COD)

13.7.2016

91.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και την τροποποίηση της οδηγίας 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου και του προτεινόμενου κανονισμού (ΕΕ) XXX/XXX [Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης]

COM(2020) 610 final
2020/0279 (COD)

23.9.2020

92.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αναδιατύπωση)

COM(2018) 634 final
2018/0329 (COD)

12.9.2018

93.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 516/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2016) 468 final
2016/0225 (COD)

13.7.2016

94.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας και για την τροποποίηση της οδηγίας του Συμβουλίου 2003/109/ΕΚ, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες

COM(2016) 466 final
2016/0223 (COD)

13.7.2016

95.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση)

COM(2016) 465 final
2016/0222 (COD)

13.7.2016



Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

96.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινού πλαισίου ψηφιακών υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά (ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας) και την τροποποίηση της οδηγίας 2010/13/ΕΕ

COM(2022) 457 final
2022/0277(COD)

16.9.2022

97.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία των προσώπων που προβαίνουν σε ενέργειες συμμετοχής του κοινού από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες («στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού»)

COM(2022) 177 final
2022/0117 (COD)

27.4.2022

98.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας

COM(2022) 105 final
2022/0066 (COD)

8.3.2022

99.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου και την αντικατάσταση της οδηγίας 2008/99/ΕΚ

COM(2021) 851 final
2021/0422 (COD)

15.12.2021

100.

Μια πιο συμπεριληπτική και προστατευτική Ευρώπη: επέκταση του καταλόγου των εγκλημάτων της ΕΕ ώστε να περιλαμβάνει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους

COM(2021) 777 final
9.12.2021

101.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

COM(2021) 767 final
2021/0399 (COD)

1.12.2021

102.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/8/ΕΚ του Συμβουλίου, των αποφάσεων-πλαισίων 2002/465/ΔΕΥ, 2002/584/ΔΕΥ, 2003/577/ΔΕΥ, 2005/214/ΔΕΥ, 2006/783/ΔΕΥ, 2008/909/ΔΕΥ, 2008/947/ΔΕΥ, 2009/829/ΔΕΥ και 2009/948/ΔΕΥ του Συμβουλίου, και της οδηγίας 2014/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας

COM(2021) 760 final
2021/0395 (COD)

1.12.2021

103.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις και για την τροποποίηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας

COM(2021) 759 final
2021/0394 (COD)

1.12.2021

104.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας

COM(2021) 757 final
2021/0393 (COD)

1.12.2021

105.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

COM(2021) 756 final
2021/0391 (COD)

1.12.2021

106.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων (αναδιατύπωση)

COM(2021) 734 final 2021/0375 (COD)
25.11.2021

107.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί των λεπτομερών κανόνων άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (αναδιατύπωση)

COM(2021) 733 final
2021/0373 (CNS)

25.11.2021

108.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (αναδιατύπωση)

COM(2021) 732 final
2021/0372 (CNS)
 
25.11.2021

109.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης

COM(2021) 731 final
2021/0381 (COD)

25.11.2021

110.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την καταναλωτική πίστη

COM(2021) 347 final
2021/0171 (COD)

30.6.2021

111.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 87/357/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021) 346 final
2021/0170 (COD)

30.6.2021

112.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής

COM(2021) 93 final
2021/0050 (COD)

4.3.2021

113.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

COM(2018) 226 final
2018/0107 (COD)

17.4.2018

114.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής και την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις

COM(2018) 225 final
2018/0108 (COD)

17.4.2018

115.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων

COM(2018) 96 final
2018/0044 (COD)

12.3.2018

116.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού

COM(2008) 426 final
2008/0140 (CNS)

2.7.2008



Παράρτημα IV: Αποσύρσεις 3

Αριθ.

Παραπομπές

Τίτλος

Λόγοι απόσυρσης

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

1.

COM(2019) 208 final 2019/0101 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων

Παρωχημένη μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου C-177/19, C-178/19 και C-179/19 σχετικά με την έγκριση τύπου μηχανοκίνητων οχημάτων [κανονισμός (ΕΕ) 2016/646 της Επιτροπής, εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 6) — καθορισμός των μη υπερβάσιμων (NTE) τιμών για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά τις δοκιμές εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (RDE)].



Παράρτημα V: Κατάλογος προβλεπόμενων καταργήσεων

Αριθ.

Τομέας πολιτικής

Τίτλος

Λόγοι κατάργησης

1.

Μεταφορές

Οδηγία 89/629/ΕΟΚ για τον περιορισμό του θορύβου που προκαλείται από τα υποηχητικά αεριωθούμενα πολιτικά αεροπλάνα

Μετά την έκδοση και τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο από τα κράτη μέλη της οδηγίας 2006/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, για τη ρύθμιση της χρησιμοποίησης των αεροπλάνων που υπάγονται στο παράρτημα 16 της σύμβασης για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, τόμος 1, δεύτερο μέρος, κεφάλαιο 3, δεύτερη έκδοση (1988) (κωδικοποιημένη έκδοση), η οποία προβλέπει πιο εκτεταμένη και αυστηρότερη προσέγγιση, η οδηγία 89/629/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 4ης Δεκεμβρίου 1989, για τον περιορισμό του θορύβου που προκαλείται από τα υποηχητικά αεριωθούμενα πολιτικά αεροπλάνα έχει καταστεί περιττή.

(1)    Στο παρόν παράρτημα, η Επιτροπή παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον είναι διαθέσιμες, για τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες παρέχονται εντός παρενθέσεων δίπλα από κάθε πρωτοβουλία, είναι μόνον ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων.
(2)    Στο παράρτημα αυτό παρατίθενται οι σημαντικότερες αναθεωρήσεις REFIT που θα διενεργήσει η Επιτροπή το 2023.
(3)    Ο παρών κατάλογος περιλαμβάνει τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις που σκοπεύει να αποσύρει η Επιτροπή εντός έξι μηνών.