28.9.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 392/8


Δημοσίευση αίτησης για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος, η οποία δεν είναι ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2021/C 392/06)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟΪΟΝ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση για έγκριση τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

«HEUMILCH»/«HAYMILK»/«LATTE FIENO»/«LAIT DE FOIN»/«LECHE DE HENO»

Αριθ. ΕΕ: TSG-AT-1035-AM01 – 25 Φεβρουαρίου 2021

1.   Αιτουσα ομαδα και εννομο συμφερον

Όνομα της ομάδας

ARGE Heumilch Österreich

Διεύθυνση

Grabenweg 68

 

6020 Innsbruck

 

ÖSTERREICH

Τηλέφωνο

+43 512345245

E-mail

office@heumilch.at

Δήλωση σχετικά με το έννομο συμφέρον της ομάδας:

Η αίτηση τροποποίησης υποβάλλεται από την ομάδα παραγωγών που υπέβαλε την αίτηση καταχώρισης για το προϊόν «Heumilch».

Η αναγραφή της ονομασίας «Heumilch» στις γλώσσες των χωρών που έχουν παράδοση στην παραγωγή του «Heumilch» αποτελεί δέσμευση για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής και το εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η προστατευόμενη ονομασία «Heumilch», από την οποία επωφελείται επίσης η αιτούσα ομάδα.

2.   Κρατος μελος ή τριτη χωρα

Αυστρία

3.   Κεφαλαιο των προδιαγραφων προϊοντος που αφορουν οι τροποποιησεις

☒ Ονομασία του προϊόντος

☐ Περιγραφή του προϊόντος

☐ Μέθοδος παραγωγής

☐ Άλλο (να προσδιοριστεί)

4.   Τυπος τροποποιησης/-εων

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένου ΕΠΙΠ, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποιησεις

Προσθήκη της σλοβενικής ονομασίας του προϊόντος «Heumilch»:

Στο σημείο «3.1. Ονομασίες προς καταχώριση» [στις προδιαγραφές προϊόντος μετά το υπόδειγμα του παραρτήματος II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 668/2014, νυν σημείο 1. «Ονομασία(-ες) προς καταχώριση»], προστίθεται η σλοβενική ονομασία του προϊόντος «Heumilch»:

«Heumilch» (de) / «Haymilk» (en) / «Latte fieno» (it) / «Lait de foin» (fr) / «Leche de heno» (es) / «Seneno mleko» (sl)

Αιτιολόγηση: Δεδομένου ότι το προϊόν «Heumilch» παράγεται στη Σλοβενία σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής που ορίζεται στις προδιαγραφές του προϊόντος, η σλοβενική ονομασία θα πρέπει επίσης να προστατεύεται.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟΪΟΝ

«Heumilch»/«Haymilk»/«Latte fieno»/«Lait de foin»/«Leche de heno»/«Seneno mleko»

Αριθ. ΕΕ: TSG-AT-1035-AM01 – 25 Φεβρουαρίου 2021

«Αυστρία»

1.   Ονομασια/-ες

«Heumilch»/«Haymilk»/«Latte fieno»/«Lait de foin»/«Leche de heno»/«Seneno mleko»

2.   Τυπος προϊοντος

Κλάση 1.4. Λοιπά προϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά, μέλι, διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα πλην βουτύρου κ.λπ.)

3.   Αιτιολογηση της καταχωρισης

3.1.   Πρόκειται για προϊόν το οποίο:

παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο·

παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.

Η παραγωγή του προϊόντος «Heumilch» αποτελεί την πιο φυσική μορφή γαλακτοπαραγωγής. Το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε παραδοσιακές, βιώσιμες γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο συμβατικό γάλα και στο «Heumilch» και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του τελευταίου έγκεινται στο γεγονός ότι, όπως και στην αρχαιότερη μορφή γαλακτοπαραγωγής, τα ζώα δεν τρέφονται με ζωοτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Από τη δεκαετία του 1960, λόγω της μηχανοποίησης, η εκβιομηχάνιση της γεωργίας βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή ενσιρωμάτων (ζωοτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση) και η χρήση νωπών ζωοτροφών στην κτηνοτροφία έχει περιοριστεί. Επιπλέον, οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ζώων και ζωοτροφών που πρέπει να επισημαίνονται ως «γενετικά τροποποιημένα» σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η διαδικασία του ταΐσματος έχει προσαρμοστεί ανάλογα με την αλλαγή των εποχών. Κατά την περίοδο της βόσκησης, τα ζώα τρέφονται με χλωρά χόρτα και φύλλα, εν μέρει με σανό και με ζωοτροφές που επιτρέπονται σύμφωνα με το σημείο 4.2. Κατά τη χειμερινή περίοδο, τα ζώα τρέφονται με σανό και με άλλες ζωοτροφές που επιτρέπονται σύμφωνα με το σημείο 4.2.

3.2.   Πρόκειται για ονομασία η οποία:

χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος·

προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

4.   Περιγραφη

4.1.   Περιγραφή του προϊόντος το οποίο φέρει την ονομασία του σημείου 1, συμπεριλαμβανομένων των κύριων φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, από την οποία προκύπτει ο ιδιότυπος χαρακτήρας του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού)

Αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

4.2.   Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος που φέρει την ονομασία του σημείου 1, την οποία οφείλουν να ακολουθούν οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, του είδους και των χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών ή συστατικών, και της μεθόδου παρασκευής του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού)

Το γάλα τύπου «Heumilch» παράγεται σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνθήκες παραγωγής που συμμορφώνονται με το «Heumilchregulativ» (κανονισμοί για την παραγωγή του γάλακτος τύπου «Heumilch»). Η παραγωγή αυτού του γάλακτος χαρακτηρίζεται από την απαγόρευση, αφενός, της χρήσης ζωοτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα ενσιρώματα, και, αφετέρου, ζώων και ζωοτροφών που πρέπει να επισημαίνονται ως «γενετικά τροποποιημένα» σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

«Heumilchregulativ»

Το προϊόν «Heumilch» είναι αγελαδινό γάλα που λαμβάνεται από γαλακτοφόρες αγελάδες, το οποίο παράγεται από γαλακτοπαραγωγούς που έχουν δεσμευθεί να τηρούν τα ακόλουθα κριτήρια. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζώων ή ζωοτροφών που πρέπει να επισημαίνονται ως «γενετικά τροποποιημένα» σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η διαχείριση ολόκληρης της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες παραγωγής γάλακτος τύπου «Heumilch».

α)

Ωστόσο, μια εκμετάλλευση μπορεί να διαιρείται σε σαφώς καθορισμένες μονάδες παραγωγής, των οποίων η διαχείριση δεν χρειάζεται να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες. Οι μονάδες παραγωγής πρέπει να διαιρούνται ανάλογα με τους διαφορετικούς τομείς παραγωγής.

β)

Όταν, σύμφωνα με το στοιχείο α), δεν πραγματοποιείται η διαχείριση όλων των μονάδων της εκμετάλλευσης σύμφωνα με τους κανόνες για την παραγωγή γάλακτος τύπου «Heumilch», ο υπεύθυνος της εκμετάλλευσης οφείλει να διατηρεί τα ζώα που χρησιμοποιούνται στις μονάδες παραγωγής γάλακτος τύπου «Heumilch» χωριστά από τα ζώα που χρησιμοποιούνται στις άλλες μονάδες, και να τηρεί κατάλληλα μητρώα τα οποία αποδεικνύουν τον εν λόγω διαχωρισμό.

Επιτρεπόμενες ζωοτροφές

Κατά την περίοδο της βόσκησης, τα ζώα τρέφονται κυρίως με χλωρά χόρτα, ψυχανθή και φύλλα και, κατά τη χειμερινή περίοδο, με σανό.

Ως περαιτέρω χονδροειδής ζωοτροφή περιλαμβάνονται και επιτρέπονται τα ακόλουθα: η κτηνοτροφική ελαιοκράμβη, ο χλωρός αραβόσιτος, η χλωρή σίκαλη και τα κτηνοτροφικά τεύτλα, καθώς και συσσωματώματα με μορφή σβόλων από σανό, τριφύλλι και αραβόσιτο και ανάλογες ζωοτροφές.

Το ποσοστό της χονδροειδούς ζωοτροφής στο ετήσιο σιτηρέσιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 75 % επί της ξηράς ουσίας.

Επιτρέπονται τα παρακάτω σιτηρά, στη συνήθη τους εμπορεύσιμη μορφή, καθώς και αναμεμειγμένα με πίτουρα, συσσωματώματα με μορφή σβόλων κ.λπ.: σίτος, κριθάρι, βρώμη, τριτικάλ, σίκαλη και αραβόσιτος.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές: κουκιά, κτηνοτροφικά μπιζέλια, λούπινα, ελαιούχοι καρποί και ελαιοπλακούντας ή άλευρο ελαιοπλακούντων.

Απαγορευμένες ζωοτροφές

Απαγορεύονται τα ακόλουθα είδη ζωοτροφών: ενσιρώματα (ζωοτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση), υγρός σανός ή σανός που έχει υποστεί ζύμωση.

Απαγορεύεται η διατροφή των ζώων με υποπροϊόντα ζυθοποιίας, αποστακτηρίων ή έκθλιψης καρπών, ή με άλλα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, όπως π.χ. υγρά φυράματα ζυθοποιίας ή υγρά θρύμματα. Εξαιρούνται τα ξερά θρύμματα και η μελάσα ως υποπροϊόν της παραγωγής ζάχαρης και οι ξηρές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές που παράγονται κατά την επεξεργασία των σιτηρών.

Απαγορεύεται η διατροφή των γαλακτοφόρων ζώων με ζωοτροφές που έχουν διαβραχεί.

Απαγορεύεται η διατροφή των ζώων με ζωοτροφές ζωικής προέλευσης (γάλα, ορό γάλακτος, κρεατοστεάλευρα, κ.λπ.), με την εξαίρεση του γάλακτος και του ορού γάλακτος στα νεαρά βοοειδή.

Απαγορεύεται η διατροφή των ζώων με υπολείμματα κήπων, υπολείμματα φρούτων, γεώμηλα ή ουρία.

Όροι σχετικά με τη λίπανση

Σε όλες τις περιοχές τις οποίες αξιοποιούν γεωργικά οι προμηθευτές γάλακτος, απαγορεύεται η χρήση λυματολάσπης και των προϊόντων αυτής, καθώς και προϊόντων λιπασματοποίησης (κομπόστ) από δημοτικές μονάδες επεξεργασίας, με την εξαίρεση των φυτικών κομπόστ.

Οι προμηθευτές γάλακτος πρέπει να τηρούν ελάχιστο διάστημα αναμονής τριών εβδομάδων από τη διασπορά της κοπριάς έως τη χρήση της γης για βόσκηση των ζώων.

Χρήση χημικών βοηθητικών ουσιών

Σε όλες τις εκτάσεις της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης όπου παράγεται χλωρή χορτονομή, επιτρέπεται μόνο η επιλεκτική χρήση συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων υπό την τεχνική καθοδήγηση γεωπόνων με στόχευση συγκεκριμένων περιοχών.

Τα επιτρεπόμενα μέσα ψεκασμού για την καταπολέμηση των μυγών στους στάβλους των αγελάδων μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο κατά την απουσία των γαλακτοφόρων αγελάδων.

Απαγορεύσεις παράδοσης

Απαγορεύεται η παράδοση του γάλακτος με την ονομασία «Heumilch» νωρίτερα από την 10η ημέρα μετά τον τοκετό.

Όταν οι αγελάδες έχουν τραφεί με ενσιρώματα (ζωοτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση), πρέπει να τηρείται περίοδος αναμονής τουλάχιστον 14 ημερών.

Όσον αφορά τα ζώα αλπικών περιοχών που έχουν τραφεί με ενσιρώματα (ζωοτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση) στα αγροκτήματά τους, είτε πρέπει να ταΐζονται με τροφή χωρίς ενσίρωμα επί 14 ημέρες πριν οδηγηθούν στους αλπικούς βοσκοτόπους, είτε το γάλα τους μπορεί να χαρακτηριστεί «Heumilch» μόνον αφότου παραμείνουν επί 14 ημέρες στους αλπικούς βοσκοτόπους (ιδιοκτησίας του παραγωγού του γάλακτος τύπου «Heumilch»). Στους αλπικούς βοσκοτόπους δεν επιτρέπεται η παραγωγή ενσιρωμένων ζωοτροφών ή η χρήση τους ως ζωοτροφής.

Απαγόρευση γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών

Για να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του γάλακτος τύπου «Heumilch», απαγορεύεται η χρήση ζώων και ζωοτροφών που πρέπει να επισημαίνονται ως «γενετικά τροποποιημένα» σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Άλλες απαιτήσεις:

Δεν επιτρέπεται η παραγωγή και αποθήκευση ενσιρωμένων ζωοτροφών (ζωοτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση).

Δεν επιτρέπεται η παραγωγή ή η αποθήκευση μπαλών σανού κάθε είδους τυλιγμένων σε πλαστική μεμβράνη.

Δεν επιτρέπεται η παραγωγή υγρού σανού ή σανού που έχει υποστεί ζύμωση.

4.3.   Περιγραφή των κύριων στοιχείων που αποδεικνύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος (άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού)

Ιδιότυπος χαρακτήρας

Το γάλα τύπου «Heumilch» διαφέρει από το συμβατικό αγελαδινό γάλα λόγω των ειδικών συνθηκών παραγωγής του σύμφωνα με το σημείο 4.2 του «Heumilchregulativ».

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησαν ο Δρ Ginzinger και οι συνεργάτες του στο Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Αλπικής Γαλακτοκομίας (Bundesanstalt für alpenländische Milchwirtschaft) στο Rotholz, το 1995 και το 2001, το 65 % των δειγμάτων γάλακτος που είχε παραχθεί με χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών περιείχε πάνω από 1 000 σπόρια κλωστριδίου ανά λίτρο. Από ανάλυση γάλακτος που παραδόθηκε σε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής τυριού, προέκυψε ότι το 52 % των δειγμάτων περιείχε πάνω από 10 000 σπόρια κλωστριδίου ανά λίτρο. Μελέτες έδειξαν ότι το 85 % των δειγμάτων γάλακτος τύπου «Heumilch» που είχε παραχθεί χωρίς χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών περιείχε λιγότερα από 200 σπόρια κλωστριδίου ανά λίτρο, ενώ το 15 % των δειγμάτων περιείχε μεταξύ 200 και 300 σπόρια κλωστριδίου ανά λίτρο. Λόγω της ιδιαίτερης μεθόδου διατροφής των ζώων, το γάλα τύπου «Heumilch» εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σπόρια κλωστριδίου. Συνεπώς, κατά την παραγωγή σκληρών τυριών από νωπό γάλα τύπου «Heumilch» εμφανίζονται λιγότερα προβλήματα όσον αφορά τη γεύση και την εμφάνιση οπών.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου σχετικά με την «επίδραση των ενσιρωμένων ζωοτροφών στην ποιότητα του γάλακτος», εξετάστηκε η γεύση του γάλακτος που παράγεται με και χωρίς χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών (Ginzinger and Tschager, Bundesanstalt für alpenländische Milchwirtschaft, Rotholz, 1993). Στο 77 % των εξετασθέντων δειγμάτων γάλακτος που είχε παραχθεί με χρήση σανού ως ζωοτροφής δεν εντοπίστηκαν προβλήματα όσον αφορά τη γεύση. Το ποσοστό των δειγμάτων γάλακτος από ζώα που είχαν τραφεί με ενσιρωμένες ζωοτροφές (συμβατικό γάλα), το οποίο δεν παρουσίαζε προβλήματα όσον αφορά τη γεύση ήταν μόλις 29 %. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης σε αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα γάλακτος προερχόμενα από δεξαμενές οχημάτων συλλογής γάλακτος. Το 94 % των δειγμάτων γάλακτος τύπου «Heumilch» που είχε παραχθεί χωρίς χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών δεν παρουσίαζε προβλήματα όσον αφορά τη γεύση. Ωστόσο, στο γάλα που είχε παραχθεί με χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών, το ποσοστό που δεν παρουσίαζε προβλήματα όσον αφορά τη γεύση ήταν μόνο 45 %.

Σε διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Schreiner, Seiz και Ginzinger, 2011), αποδείχθηκε ότι το γάλα τύπου «Heumilch» έχει σχεδόν διπλάσια περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ σε σχέση με το συμβατικό γάλα, επειδή τα ζώα τρέφονται με χονδροειδή χορτονομή και σε βοσκότοπους που συνδέονται με το συγκεκριμένο είδος γάλακτος.

Παραδοσιακός χαρακτήρας

Η παραγωγή και μεταποίηση του γάλακτος τύπου «Heumilch» —όπως και η εκτροφή ζώων για την παραγωγή γάλακτος— ανάγεται περίπου στον 5ο αιώνα π.Χ. Ήδη κατά τον Μεσαίωνα, στους πρόποδες των Άλπεων και στα όρη του Τιρόλου, παραγόταν τυρί από γάλα τύπου «Heumilch» στα λεγόμενα «Schwaighöfe» (αγροκτήματα μικρής κλίμακας σε αλπικές περιοχές). Η λέξη «Schwaig» προέρχεται από τα μέσα άνω γερμανικά και αναφέρεται σε ειδική μορφή ανθρώπινης εγκατάστασης και, ιδίως, γεωργίας στις αλπικές περιοχές. Τα αγροκτήματα «Schwaighof» συχνά ιδρύονταν από τους γαιοκτήμονες ως μόνιμες εγκαταστάσεις και αποσκοπούσαν στην εκτροφή βοοειδών που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την παραγωγή γάλακτος (ιδίως για την παραγωγή τυριού). Τα αγροκτήματα αυτά υπάρχουν στο Tιρόλο και στο Σάλτσμπουργκ από τον 12ο αιώνα. Στις ορεινές περιοχές, το γάλα τύπου «Heumilch» συνδεόταν αρχικά με την παραγωγή σκληρών τυριών από νωπό γάλα. Ήδη γύρω στο 1900 ψηφίστηκαν κανονισμοί («Milchregulative») σχετικά με το γάλα που παράγεται χωρίς χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών και είναι κατάλληλο για την παραγωγή σκληρού τυριού. Στην Αυστρία, γύρω στο 1950, οι εν λόγω κανόνες αποτέλεσαν τη βάση για τους κανονισμούς για το γάλα («Milchregulative») των επαρχιών Vorarlberg, Τιρόλο και Σάλτσμπουργκ. Το 1975, οι εν λόγω κανονισμοί («Milchregulative») εναρμονίστηκαν και εγκρίθηκαν από τον οργανισμό παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστρίας ως κανόνες για το γάλα που είναι κατάλληλο για την παραγωγή σκληρών τυριών (βλ.: «Bestimmungen über die Übernahme von hartkäsetauglicher Milch», Österreichische Milchwirtschaft Heft 14, Beilage 6 Nr. 23c, 21 Ιουλίου 1975). Έως το 1993, ο τότε οργανισμός παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστρίας είχε ανακηρύξει ορισμένες περιοχές παραγωγής σε περιοχές απαγόρευσης ενσιρωμένων ζωοτροφών («Silosperrgebiete») ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή του γάλακτος τύπου «Heumilch» ως πρώτης ύλης (γνωστού και ως «γάλακτος παραγόμενου χωρίς χρήση ενσιρωμένων ζωοτροφών» ή «γάλακτος κατάλληλου για την παραγωγή σκληρού τυριού») για τους παραγωγούς τυριών που χρησιμοποιούν νωπό γάλα. Το 1995, η περιοχή απαγόρευσης ενσιρωμένων ζωοτροφών για την παραγωγή γάλακτος τύπου «Heumilch» προστατεύτηκε περαιτέρω με την ειδική οδηγία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας, Δασών, Υδάτων και Περιβάλλοντος για την προώθηση μεθόδων γεωργικής παραγωγής σύμφωνων με τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, την εκτατική καλλιέργεια και τη διατήρηση του φυσικού χώρου (αυστριακό πρόγραμμα για μια φιλική προς το περιβάλλον γεωργία, γνωστό ως «ÖPUL»).

Κατά παράδοση, στις αλπικές περιοχές τα ζώα τρέφονταν ανέκαθεν σύμφωνα με τα κριτήρια παραγωγής του γάλακτος τύπου «Heumilch». Ήδη από το 1544 υπάρχουν έγγραφα και πιστοποιητικά που αναφέρονται στην παραγωγή τυριού στις αλπικές περιοχές και προέρχονται από τον αλπικό βοσκότοπο Wildschönauer Holzalm στο Τιρόλο.

Επιπλέον, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ορισμένοι παραγωγοί γάλακτος τύπου «Heumilch» διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους σύμφωνα με βιολογικά/οικολογικά κριτήρια.


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.