Βρυξέλλες, 15.12.2021

COM(2021) 805 final

2021/0423(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SEC(2021) 432 final} - {SWD(2021) 459 final} - {SWD(2021) 460 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει την Ένωση σε μια πορεία προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, μέσω της εκτεταμένης απανθρακοποίησης. Αποσκοπεί επίσης στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, δεύτερο μετά το διοξείδιο του άνθρακα ως προς τη συνολική συμβολή του στην κλιματική αλλαγή, και είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο περίπου της τρέχουσας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Παρότι παραμένει στην ατμόσφαιρα για μικρότερο χρονικό διάστημα από το διοξείδιο του άνθρακα (10-12 έτη πριν από την οξείδωση σε διοξείδιο του άνθρακα που συνεχίζει να παγιδεύει θερμότητα), σε μοριακό επίπεδο, το μεθάνιο είναι ένας πολύ ισχυρότερος κλιματικός ρύπος (με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 28 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα 100 ετών και 86 φορές σε διάστημα 20 ετών). Επιπλέον, το μεθάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο αποτελεί ισχυρό ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Περίπου το 60 % των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου είναι ανθρωπογενείς, των οποίων οι μεγαλύτερες πηγές, βάσει εκτιμήσεων, είναι η παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων (από ένα τέταρτο έως ένα τρίτο), τα απόβλητα (περίπου το ένα τέταρτο) και η γεωργία (περίπου το ήμισυ των συνολικών εκπομπών μεθανίου), ιδίως σε σχέση με την εντατική παραγωγή.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επισημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθούν ουσιαστικές μειώσεις των εκπομπών μεθανίου έως το 2030 ώστε ο κόσμος να επιτύχει τον στόχο διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 °C (ή ακόμη και 2 °C) έως το 2050 1 . Στην πιο πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογραμμίζεται ο ρόλος του μεθανίου ως ενός από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα επίπεδα μεθανίου βρίσκονται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα εκπομπών που είναι συμβατά με τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C. Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη για μεγάλη, ταχεία και σταθερή μείωση των εκπομπών μεθανίου ώστε να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι τα ορυκτά καύσιμα έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών μεθανίου τουλάχιστον από το 2007, παράλληλα με τη γεωργία (κυρίως την κτηνοτροφία) και τα λύματα.

Η εκτίμηση των επιπτώσεων του σχεδίου κλιματικών στόχων για το 2030 δείχνει ότι στην ΕΕ η οικονομικά αποδοτικότερη μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να επιτευχθεί στον τομέα της ενέργειας. Οι εκπομπές αυτές αποτελούν διασυνοριακό πρόβλημα και η μη συντονισμένη ρυθμιστική αντιμετώπιση μεταξύ των κρατών μελών και των τομέων δημιουργεί κενά και ανεπάρκειες και μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ενέργειας της Ένωσης. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται εντός της Ένωσης πραγματοποιούνται εκτός των συνόρων της, μόνο η ανάληψη κοινής δράσης από τα κράτη μέλη θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς στον εν λόγω τομέα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, η οποία αντιπροσωπεύει μια πολιτική δέσμευση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου σε όλους τους τομείς που εκπέμπουν μεθάνιο κατά 30 % έως το 2030 (από τα επίπεδα του 2020) και δρομολογήθηκε κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26) τον Νοέμβριο του 2021 στη Γλασκόβη. Περισσότερες από εκατό χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου, έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τη δέσμευση. Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μετάβαση προς τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων μεθοδολογιών απογραφής για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές υψηλών εκπομπών.

Γενικός στόχος του κανονισμού είναι, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και παράλληλα με τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην Ένωση, η προστασία και η βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών μεθανίου από την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που παράγεται ή καταναλώνεται στην Ένωση.

Οι ειδικοί στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

i)Βελτίωση της ακρίβειας των πληροφοριών σχετικά με τις κύριες πηγές εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται εντός της ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστούν η διαθεσιμότητα δεδομένων σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων και η αξιόπιστη ποσοτικοποίηση των εκπομπών και, συνακόλουθα, να αυξηθεί η ακρίβεια των μετρήσεων —συμπεριλαμβανομένης της υποβολής δεδομένων απογραφών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (στο εξής: UNFCCC)— καθώς και το περιθώριο εφαρμογής κατάλληλων μέτρων μετριασμού.

ii)Διασφάλιση περαιτέρω αποτελεσματικής μείωσης των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ. Ο ειδικός αυτός στόχος αντιμετωπίζει τις αδυναμίες της αγοράς που οδηγούν σε ανεπαρκή μετριασμό των εκπομπών μεθανίου από τις εταιρείες.

iii)Βελτίωση της διαθεσιμότητας πληροφοριών με σκοπό την παροχή κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που εισάγεται στην ΕΕ. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται εντός της ΕΕ πραγματοποιούνται εκτός της ΕΕ, ο συγκεκριμένος στόχος αποσκοπεί στον καθορισμό κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις χώρες εταίρους μέσω της δημιουργίας συνθηκών διαφάνειας στην αγορά.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 (στο εξής: ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα), η Ένωση κατοχύρωσε στη νομοθεσία τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στο σύνολο της οικονομίας έως το 2050 και θέσπισε επίσης δεσμευτική ενωσιακή δέσμευση για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (εκπομπές μετά την αφαίρεση των απορροφήσεων) κατά τουλάχιστον 55 % κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Η πρόταση βασίζεται στο σχέδιο κλιματικών στόχων της Ένωσης για το 2030 και στην εκτίμηση των επιπτώσεων που το συνοδεύει. Το σχέδιο κλιματικών στόχων κατέδειξε, βάσει μοντελοποιημένων σεναρίων, ότι η επίτευξη αυξημένου κλιματικού στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 είναι εφικτή και θα καταστήσει δυνατή μια ομαλή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να κλιμακωθεί η μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο σύνολο αλληλοενισχυόμενων μέτρων και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050. Η ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 2 αναφέρει ότι η απανθρακοποίηση του τομέα του φυσικού αερίου θα διευκολυνθεί, μεταξύ άλλων μέσω της αντιμετώπισης του ζητήματος των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή ενέκρινε στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου (στο εξής: στρατηγική για το μεθάνιο), η οποία καθορίζει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, και διεθνώς.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 (στο εξής: κανονισμός για τη διακυβέρνηση) υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικά συστήματα απογραφών για την εκτίμηση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εν λόγω εθνικές προβλέψεις. Η εν λόγω υποβολή εκθέσεων πραγματοποιείται με χρήση των κατευθυντήριων γραμμών της IPCC και συχνά βασίζεται σε προκαθορισμένους συντελεστές εκπομπών και όχι σε άμεσες μετρήσεις σε επίπεδο πηγής, γεγονός που συνεπάγεται αβεβαιότητες όσον αφορά την ακριβή προέλευση, τη συχνότητα και το μέγεθος των εκπομπών.

Οι εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν στο επίπεδο της εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και ορυκτού αερίου, της συλλογής και επεξεργασίας ορυκτών αερίων, της μεταφοράς, της διανομής, της υπόγειας αποθήκευσης και των τερματικών σταθμών υγροποιημένου ορυκτού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και των ανθρακωρυχείων σε λειτουργία και των κλειστών ή εγκαταλελειμμένων ανθρακωρυχείων, δεν αποτελούν αντικείμενο συγκεκριμένων ρυθμίσεων σε επίπεδο Ένωσης.

Η οδηγία 2010/75/ΕΕ (οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών), η οποία τελεί επί του παρόντος υπό αναθεώρηση, ρυθμίζει τις εκπομπές ρύπων από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ιδίως μέσω του καθορισμού οριακών τιμών εκπομπών βάσει βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών ως όρων της άδειας. Η οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών καλύπτει τη διύλιση πετρελαίου και αερίου αλλά όχι ορυκτού αερίου στο προηγούμενο, ενδιάμεσο και επόμενο στάδιο (ΥΦΑ, υπόγεια αποθήκευση, μεταφορά, διανομή αερίου) ή την εξόρυξη άνθρακα.

Σχετιζόμενος στενά με την οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 3 (ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, E-ΜΕΜΡ), επιβάλλει την υποβολή έκθεσης σχετικά με τις εκλύσεις ρύπων στο πλαίσιο της «υπόγειας εκμετάλλευσης και των συναφών εργασιών», συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου όταν υπερβαίνει την τιμή κατωφλίου κοινοποίησης των 100 000kg/έτος. Για τη μέτρηση των εκλύσεων μεθανίου, το προσάρτημα 3 του κατευθυντήριου εγγράφου για το E-ΜΕΜΡ 4 αναφέρεται σε πρότυπο ISO υπό εκπόνηση (από την ομάδα εργασίας 22 για το πρότυπο ISO/TC 146/SC 1). Το ευρωπαϊκό ΜΕΜΡ τελεί επίσης υπό αναθεώρηση. Κατά την αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών και του κανονισμού Ε-ΜΕΜΡ θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη αποφυγής διπλής ρύθμισης. Συνεπώς, η παρούσα πρόταση συμπληρώνει τις δύο εν λόγω πράξεις, καθώς αντιμετωπίζει το ζήτημα των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Στις 14 Ιουλίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά νομοθετικών προτάσεων που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ έως το 2050, συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου στόχου για καθαρή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, οι ακόλουθες πρωτοβουλίες παρουσιάζουν συναφείς συνδέσεις με τη μέτρηση και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου:

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 (στο εξής: κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών) περιλαμβάνει δεσμευτικούς ετήσιους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο χώρας για τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030 για τομείς όπως οι μεταφορές (εξαιρουμένων των αερομεταφορών), τα κτίρια, η γεωργία, τα απόβλητα, η βιομηχανία και τα τμήματα του ενεργειακού τομέα που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ (ΣΕΔΕ). Περιλαμβάνει το μεθάνιο στο πεδίο εφαρμογής του και αυτό διατηρείται στην πρόταση αναθεώρησης που εγκρίθηκε στις 14 Ιουλίου 2021. Η παρούσα πρωτοβουλία συμπληρώνει τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών, καθώς θεσπίζει ειδικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, δεδομένου ότι ο κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών δεν προβλέπει τέτοια μέτρα και αφήνει κάποιο περιθώριο στα κράτη μέλη σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο επίτευξης των απαιτούμενων μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων των κρατών μελών και μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας της επίτευξης των στόχων του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών λόγω του δυναμικού εμπορίας που προσφέρει ο συγκεκριμένος κανονισμός μεταξύ των κρατών μελών.

Η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 (στο εξής: κανονισμός LULUCF) στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55» θέτει έναν συνολικό στόχο της ΕΕ για τις απορροφήσεις άνθρακα από φυσικές καταβόθρες, ενώ οι εθνικοί στόχοι θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να μεριμνούν για τις καταβόθρες άνθρακα και να τις επεκτείνουν. Η πρόταση καθορίζει επίσης τον στόχο της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα για το 2035 στους τομείς της χρήσης γης, της δασοκομίας και της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων επίσης των γεωργικών εκπομπών εκτός του CO2, ήτοι των εκπομπών μεθανίου.

Η οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 (οδηγία για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, RED II) είναι η κύρια πράξη της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα διευκολύνει τη σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών πηγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, περιλαμβάνει προκαθορισμένες τιμές για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων των απωλειών μεθανίου κατά την παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα του βιοαερίου και του βιομεθανίου. Οι εν λόγω προκαθορισμένες τιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς στις εκθέσεις τους σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο πλαίσιο της παραγωγής τους ώστε να καταδείξουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις βιωσιμότητας της οδηγίας RED II και παρέχουν έμμεσα κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Οι εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν στις συσκευές θέρμανσης και ψύξης χώρων καλύπτονται από διάφορους κανονισμούς για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση, οι οποίοι προβλέπουν κανόνες για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων προϊόντων, όπως οι οικιακές συσκευές, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών ή η μηχανική.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης την αναθεώρηση της οδηγίας 2009/73/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάδυση απανθρακοποιημένων αγορών υδρογόνου και αερίου, μέσω της θέσπισης νέου σχεδιασμού της αγοράς, της διευκόλυνσης της πρόσβασης των αερίων από ανανεώσιμες πηγές και με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές σε αγωγούς, ώστε, αφενός, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας αγοράς υδρογόνου και, αφετέρου, να αρθούν τα εμπόδια για την απανθρακοποίηση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου. Η πρόταση είναι συμπληρωματική, καθώς θα βελτιώσει τις κλιματικές επιδόσεις του ορυκτού αερίου κατά την περίοδο κατά την οποία θα αντικατασταθεί σταδιακά από αέρια από ανανεώσιμες πηγές και με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει τη δράση που αναλαμβάνεται στους τομείς της γεωργίας και των αποβλήτων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Όσον αφορά τον γεωργικό τομέα, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» 5 αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Η Επιτροπή συνέστησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάλυση των μετρήσεων των εκπομπών μεθανίου σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του τομέα και τα κράτη μέλη, η Επιτροπή καταρτίζει κατάλογο βέλτιστων πρακτικών και διαθέσιμων τεχνολογιών για τη διερεύνηση και την προώθηση της ευρύτερης υιοθέτησης καινοτόμων δράσεων μετριασμού. Προκειμένου να προωθήσει τους υπολογισμούς του ισοζυγίου άνθρακα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, η Επιτροπή θα παράσχει έως το 2022 ένα ψηφιακό μοντέλο του εργαλείου παρακολούθησης και μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών (carbon navigator), καθώς και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με κοινές δυνατότητες ποσοτικού υπολογισμού των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Η Επιτροπή θα προωθήσει, από το 2021, την υιοθέτηση τεχνολογιών μετριασμού μέσω της ευρύτερης εφαρμογής της «ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας» στα κράτη μέλη και μέσω των στρατηγικών σχεδίων των κρατών μελών για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Στο στρατηγικό σχέδιο 2021-2024 του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Επιτροπή προτείνει τη διεξαγωγή στοχευμένης έρευνας σχετικά με τους διάφορους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας σε τεχνολογικές λύσεις και λύσεις που βασίζονται στη φύση, καθώς και στους παράγοντες που οδηγούν στη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει μέρος της κτηνοτροφίας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών, γεγονός που ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου του τομέα.

Οι εκπομπές μεθανίου στον τομέα των αποβλήτων καλύπτονται από υφιστάμενες και επικείμενες προγραμματισμένες επανεξετάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η οδηγία (ΕΕ) 2018/850 (στο εξής: οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων) απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης των χώρων υγειονομικής ταφής να διαχειρίζονται τα αέρια χώρων υγειονομικής ταφής, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας είτε καίγονται σε πυρσό. Κατά την επανεξέταση της οδηγίας για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2024, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης για να βελτιωθεί η διαχείριση των αερίων χώρων υγειονομικής ταφής, να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς κλιματικές επιπτώσεις τους και να αξιοποιηθούν τα δυνητικά ενεργειακά οφέλη τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της σε εξέλιξη επανεξέτασης της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο έγκρισης συμπερασμάτων σχετικά με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την υγειονομική ταφή, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα καλύπτουν τις εκπομπές μεθανίου. Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα (2018) εισήγαγαν την υποχρέωση χωριστής συλλογής των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων έως το 2024 και έθεσαν νέο στόχο σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2035, το ποσοστό των αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν θα υπερβαίνει το 10 %. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Όσον αφορά την επεξεργασία και τη χρήση λυμάτων και ιλύος καθαρισμού λυμάτων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένο τρόπο στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, και συγκεκριμένα της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων 6 και της οδηγίας για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων 7 . Ωστόσο, η εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων συνέβαλε στην πρόληψη σημαντικών εκπομπών μεθανίου λόγω της συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε αποδοτικές κεντρικές εγκαταστάσεις υψηλής απόδοσης. Η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων επανεξετάζεται επί του παρόντος. Η οδηγία για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων ρυθμίζει τη χρήση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, και ιδίως του εδάφους, από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μολυσμένης ιλύος κατά τη χρησιμοποίηση στη γεωργία.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της παρούσας πρωτοβουλίας είναι το άρθρο 194 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο εξουσιοδοτεί την Ένωση να θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης όσον αφορά την πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Η πρόταση αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης, όπως περιγράφονται στο άρθρο 194 παράγραφος 1, και ιδίως στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας μέσω της εναρμόνισης των κανόνων παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και μείωσης για το μεθάνιο, η οποία συμβάλλει στην προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Οι εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας αποτελούν διασυνοριακό πρόβλημα και διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της Ένωσης. Οι εκπομπές μεθανίου αφορούν όλα τα κράτη μέλη σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το ενεργειακό τους μείγμα και τους φυσικούς πόρους τους, π.χ. τον αριθμό των υπόγειων ανθρακωρυχείων σε λειτουργία ή των υπόγειων ανθρακωρυχείων που έχουν κλείσει και την ποσότητα ορυκτού αερίου που παράγεται ή μεταφέρεται. Η κλίμακα των υποδομών αερίου καταδεικνύει την ενωσιακή διάσταση του ζητήματος, με περίπου 190 000 χλμ. αγωγών μεταφοράς σε όλα τα κράτη μέλη.

Το επίπεδο υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές και το πεδίο εφαρμογής των μέτρων μετριασμού διαφέρουν ανά κράτος μέλος και υποτομέα. Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, ωστόσο, είναι ανεπαρκείς λόγω περιορισμών ως προς το πεδίο εφαρμογής, τη συμμετοχή και την εκτελεστότητα. Οι διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνέπειες στη ρυθμιστική αντιμετώπιση μεταξύ των κρατών μελών, αυξάνοντας τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη, παρεμποδίζοντας ενδεχομένως τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω της δημιουργίας φραγμών για τους φορείς εκμετάλλευσης, καθώς και περιπλέκοντας τη συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η πλειονότητα των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται εντός της Ένωσης πραγματοποιούνται εκτός των συνόρων της, η κοινή δράση των κρατών μελών είναι πιθανότερο να αποφέρει αποτελέσματα για τα εν λόγω τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και να διαφυλάξει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Με βάση τα ανωτέρω, η μείωση των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την Ένωση θα επωφεληθεί από μια ομοιογενή προσέγγιση πολιτικής σε επίπεδο Ένωσης. Οι επιπτώσεις των μέτρων που αποσκοπούν στη μέτρηση και τον μετριασμό του μεθανίου και οι σχετικές επιπτώσεις στην καινοτομία, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς απαιτούν συντονισμό πέραν των συνόρων των κρατών μελών. Οι συντονισμένες πολιτικές της Ένωσης έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας απ’ ό,τι οι κατακερματισμένες εθνικές προσπάθειες. Η συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ένωσης διευκολύνει περαιτέρω την πλήρη συνεκτίμηση των διαφόρων δυνατοτήτων ανάληψης δράσης μεταξύ των κρατών μελών και των ιδιωτικών φορέων. Παρέχει επίσης στους φορείς εκμετάλλευσης τα οφέλη ενός ενιαίου κανονιστικού καθεστώτος, διευκολύνοντας την τήρηση και μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με την εφαρμογή κατακερματισμένων κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη.

Η πολιτική για το μεθάνιο σε επίπεδο Ένωσης προσδίδει σημαντική αξία στη διεθνή δράση για το κλίμα. Αναπτύσσοντας νομοθεσία για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, η Ένωση στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε εξωτερικούς παράγοντες, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις των εκπομπών μεθανίου στο κλίμα. Το μήνυμα αυτό όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους εταίρους της Ένωσης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, αλλά θα οδηγήσει επίσης στη δημιουργία μιας διεθνούς εταιρικής σχέσης και, κατ’ επέκταση, θα επιτρέψει στην Ένωση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου.

Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών μεθανίου απαιτούν εναρμονισμένη και συντονισμένη προσέγγιση και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη μεμονωμένα. Συνεπώς, η ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης δικαιολογείται για λόγους επικουρικότητας σύμφωνα με το άρθρο 194 της ΣΛΕΕ.

Αναλογικότητα

Η πρόταση επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ, αφενός, της κανονιστικής αυτονομίας που διαθέτουν τα κράτη μέλη όσον αφορά τα εθνικά διορθωτικά μέτρα, τον καθορισμό κινήτρων για τεχνολογική καινοτομία ή τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το επίπεδο των ειδικών πόρων και, αφετέρου, της ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Ένωσης.

Όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 6 της εκτίμησης επιπτώσεων, το κόστος και οι κανονιστικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με την παρούσα πρόταση περιορίστηκαν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση δεν υπερβαίνουν τα όρια που είναι αναγκαία για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Το προβλεπόμενο κόστος για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη θεωρείται αποδεκτό, λαμβανομένων επίσης υπόψη των θετικών καθαρών οικονομικών επιπτώσεων που συνδέονται με ένα οικονομικά αποδοτικό από περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη επίπεδο μείωσης των εκπομπών.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ο κανονισμός είναι η ενδεδειγμένη νομική πράξη για την παρούσα νομοθετική πρόταση, διότι επιβάλλει σαφείς και λεπτομερείς κανόνες που δεν αφήνουν περιθώρια για αποκλίνουσα μεταφορά της πράξης στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών. Ο κανονισμός διασφαλίζει ότι οι νομικές απαιτήσεις εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ένωση και, συνεπώς, θα αποφευχθούν οι ανεπάρκειες και το κανονιστικό κόστος / οι κανονιστικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη μη συνεκτική εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον, ο κανονισμός είναι η κατάλληλη πράξη για την επιβολή άμεσων υποχρεώσεων στους οικονομικούς φορείς και τις εθνικές αρχές. Αυτό είναι απαραίτητο για να προβλεφθούν σαφείς υποχρεώσεις ποσοτικοποίησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης δεδομένων, καθώς και για να εφαρμοστούν μέτρα για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης επιβλαβών βιομηχανικών πρακτικών, όπως ο εξαερισμός και η καύση σε πυρσό.

Για να υπάρχουν συνεκτικά και συγκρίσιμα δεδομένα, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν εναρμονισμένες απαιτήσεις μέτρησης και υποβολής εκθέσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω κανονισμού, όπως καταδεικνύεται από σχετικές νομικές πράξεις της ΕΕ, όπως ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/757 8 , ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 ή ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/2066 9 . Σχετικά με αυτό το θέμα, το επίπεδο διακριτικής ευχέρειας που παρέχεται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο μιας οδηγίας θα ήταν ασύμβατο με την ανάγκη για συγκρίσιμα και, συνεπώς, εναρμονισμένα δεδομένα.

Επιπλέον, όσον αφορά τα μέτρα μετριασμού και την επιβολή περιορισμών σε βιομηχανικές πρακτικές, ο κανονισμός είναι η κατάλληλη πράξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διατάξεις στοχεύουν άμεσα τις εταιρείες και ότι δημιουργείται ένα ελάχιστο επίπεδο ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις εν λόγω πρακτικές.

Τέλος, ο κανονισμός καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος των εκπομπών μεθανίου με πιο άμεσο και ευνοϊκό τρόπο, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης όσον αφορά το κλίμα και του στόχου της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα, όπως επεξηγείται στο τμήμα 1 ανωτέρω.

Η επιλογή κανονισμού διασφαλίζει ότι τα προβλήματα και οι στόχοι που έχουν εντοπιστεί θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό, αποδοτικό και αναλογικό τρόπο. Διασφαλίζει προσεκτική ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ρυθμιστικής αυτονομίας των κρατών μελών όσον αφορά τα εθνικά διορθωτικά μέτρα, τον καθορισμό κινήτρων για τεχνολογική καινοτομία ή τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το επίπεδο των ειδικών πόρων και, αφετέρου, της ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Ένωσης.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας όσον αφορά τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων, η Επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη βάσει στρατηγικής διαβούλευσης που περιλάμβανε ευρύ φάσμα μεθόδων και εργαλείων. Ο στόχος της στρατηγικής διαβούλευσης είναι η διασφάλιση ότι όλα τα σχετικά στοιχεία λήφθηκαν υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σχετικά με τις δαπάνες, τον κοινωνικό αντίκτυπο και τα δυνητικά οφέλη της πρωτοβουλίας. Η στρατηγική σχεδιάστηκε σύμφωνα με το σκεπτικό της παρέμβασης και συνδύασε στοιχεία που αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον. Εφαρμόστηκαν διάφορα εργαλεία διαβούλευσης: διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση, στοχευμένη διαβούλευση σχετικά με το κόστος εφαρμογής του κανονισμού για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση με βάση την Oil and Gas Methane Partnership (Σύμπραξη των τομέων πετρελαίου και αερίου για το μεθάνιο) 10 , διεξοδικές συνεντεύξεις και (τρία) διαδικτυακά σεμινάρια ενδιαφερόμενων μερών.

Στο πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης λήφθηκαν 131 απαντήσεις, εκ των οποίων οι 126 υποβλήθηκαν με τουλάχιστον μερική συμπλήρωση του διαδικτυακού ερωτηματολογίου, και πέντε πρόσθετες απαντήσεις λήφθηκαν με τη μορφή υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) υπέβαλαν έρευνα μεταξύ των μελών τους ως άτυπη συνεισφορά στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ευρέως μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των εκπομπών μεθανίου, με βάση ιδίως την υποχρεωτική παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου».

Τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού προτύπου μέτρησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης για τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας. Στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση, το 78 % των απαντήσεων υποστήριξαν τη στήριξη του μέρους της πρότασης για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση που αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη μεθοδολογία της Oil and Gas Methane Partnership, η οποία έλαβε επίσης την υποστήριξη όλων των εμπορικών ενώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΕΕ. Υπήρξε επίσης ευρεία υποστήριξη, μεταξύ άλλων και από τη βιομηχανία άνθρακα, για τη συμπερίληψη διατάξεων για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση για τον άνθρακα (96 % των απαντήσεων στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση). Οι πτυχές αυτές περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση.

Υποστηρίχθηκε ευρέως η λήψη νομοθετικών μέτρων για τον μετριασμό των εκπομπών στους τομείς του πετρελαίου, του ορυκτού αερίου και του άνθρακα. Όλες οι ενώσεις του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που απάντησαν στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ενσωμάτωση στο δίκαιο της Ένωσης υποχρέωσης εντοπισμού και επισκευής διαρροών. Οι ΜΚΟ τάχθηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό υπέρ της θέσπισης αυτής της υποχρέωσης. Όλες οι ΜΚΟ και οι συμμετέχοντες από τη βιομηχανία στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση πιστεύουν ότι είναι εφικτό να καταργηθεί σταδιακά ο τακτικός εξαερισμός και η καύση σε πυρσό που σχετίζονται με την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται στην ΕΕ. Όσον αφορά τη συμπερίληψη μέτρων μετριασμού για το μεθάνιο από τα ανθρακωρυχεία, από τη δημόσια διαβούλευση προέκυψε ισχυρή υποστήριξη (80 % των απαντήσεων). Οι πτυχές αυτές περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση.

Το 92 % των απαντήσεων στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης ενωσιακής νομοθεσίας για τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα καλύπτει το πετρέλαιο και το αέριο που διατίθενται στην αγορά της Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 96 % των απαντήσεων υποστήριξαν την ανάπτυξη ενός εργαλείου διαφάνειας για το μεθάνιο σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται στην παρούσα πρόταση.

Σύμφωνα με το 72 % των απαντήσεων, η ενωσιακή νομοθεσία για τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να επεκτείνει τις υποχρεώσεις στις εταιρείες εισαγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση. Σύμφωνα με το 65 % των απαντήσεων, είναι εφικτή η επιβολή των ίδιων υποχρεώσεων σχετικά με τη μέτρηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση, τον εντοπισμό και την επισκευή διαρροών, καθώς και τον εξαερισμό και την καύση σε πυρσό, σε όλους τους φορείς της αλυσίδας αξίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνονται στην Ένωση. Για να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτήν την άποψη, η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης η οποία αναφέρεται ρητά στο προνόμιο της Επιτροπής να υποβάλλει τροποποιητικές νομοθετικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στους εισαγωγείς μόλις καθίστανται διαθέσιμα καλύτερα δεδομένα για τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση και η συνοδευτική εκτίμηση των επιπτώσεων βασίζονται σε στοιχεία από τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών στις εκτενείς διαβουλεύσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο αυτό, σε συγκεκριμένα εργαστήρια, καθώς και σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, ανάλυση και μοντελοποίηση. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα από διάφορες θεματικές μελέτες πάνω σε βασικά στοιχεία των κανονισμών για τις εκπομπές μεθανίου σε διάφορες χώρες και κράτη μέλη της ΕΕ, περιορίζοντας τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις αξιολογήσεις και τις εκτιμήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο άλλων σχετικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών εκτίμησης των επιπτώσεων, εξετάστηκαν μια σειρά από μέτρα σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση των προσδιορισμένων προβλημάτων και των παραγόντων τους με σκοπό την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας. Όλοι οι τομείς πολιτικής περιλάμβαναν μια επιλογή διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Προσδιορίστηκαν οι προτιμώμενες επιλογές για τρεις τομείς πολιτικής. Έπειτα από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής και της αναλογικότητάς τους, διαπιστώθηκε ότι μια δέσμη προτιμώμενων επιλογών είναι η πλέον κατάλληλη για να συμβάλει στην επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Η δέσμη των προτιμώμενων επιλογών περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές διατάξεις:

Ο τομέας πολιτικής 1 εξετάζει επιλογές για τη βελτίωση της ακρίβειας της μέτρησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, μέσω της επιβολής στους φορείς εκμετάλλευσης της υποχρέωσης να διενεργούν μετρήσεις σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων και να αναφέρουν τις άμεσες εκπομπές μεθανίου για οικονομικές δραστηριότητες στο έδαφος της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση για το πετρέλαιο και το αέριο, την υποχρεωτική παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση για το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα, καθώς και την υποχρεωτική παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση για το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα, καλύπτοντας επίσης τις έμμεσες εκπομπές.

Η προτιμώμενη επιλογή για τον τομέα πολιτικής 1 είναι να επιβληθεί λεπτομερής υποχρέωση μέτρησης (σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων) και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας της ΕΕ. Το βασικό όφελος είναι ότι αυτό θα βελτιώσει το επίπεδο υποβολής εκθέσεων για τις εν λόγω εκπομπές και θα βελτιώσει την κατανόηση των πηγών και του μεγέθους των εκπομπών αυτών, κάτι που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη μείωση των σχετικών εκπομπών.

Ο τομέας πολιτικής 2 περιλαμβάνει επιλογές για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ, μέσω μέτρων εντοπισμού και επισκευής διαρροών, καθώς και ορίων για τον εξαερισμό και την καύση σε πυρσό. Στόχος των εν λόγω επιλογών είναι να ενισχυθεί ο αποτελεσματικός μετριασμός των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα ενεργειακού εφοδιασμού. Οι επιλογές περιλαμβάνουν καθοδήγηση της Επιτροπής ή υποχρεωτικά μέτρα για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου και του ορυκτού αερίου, υποχρεωτικά μέτρα για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου, του ορυκτού αερίου και του άνθρακα, καθώς και των έμμεσων εκπομπών, και νομοθετικά μέτρα για την επίτευξη ορισμένης μείωσης των εκπομπών μεθανίου μέσω απαίτησης για τις επιδόσεις.

Η προτιμώμενη επιλογή για τον τομέα πολιτικής 2 είναι η επιβολή υποχρεώσεων για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας της ΕΕ μέσω της εφαρμογής μέτρων για τον εντοπισμό και την επισκευή διαρροών, και η απαγόρευση του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, με συναφή περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη όσον αφορά την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο τομέας πολιτικής 3 περιλαμβάνει επιλογές που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την εισαγόμενη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Περιλαμβάνει επιλογές για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ αλλά πραγματοποιούνται εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης διπλωματικής δράσης και εργαλείων διαφάνειας, της υποχρέωσης μέτρησης, υποβολής εκθέσεων και μετριασμού που ισχύει για όλες τις εκπομπές μεθανίου από ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται στην ΕΕ και καλύπτει την αλυσίδα αξίας, της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων διαφάνειας για τις εκπομπές μεθανίου και ενός παγκόσμιου εργαλείου παρακολούθησης των υψηλών εκπομπών μεθανίου, καθώς και της υποχρέωσης επίτευξης μιας ορισμένης ποσότητας μείωσης των εκπομπών μεθανίου που ισχύει για το σύνολο της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται στην ΕΕ και καλύπτει την αλυσίδα αξίας.

Η προτιμώμενη επιλογή για τον τομέα πολιτικής 3 είναι να προταθούν διάφορα μέσα για τη βελτίωση των πληροφοριών σχετικά με τις πηγές εκπομπών μεθανίου από τις εταιρείες που εξάγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ, καθώς και κίνητρα για τις χώρες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου τους. Όπως και στον τομέα πολιτικής 2, η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου θα έχει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρωτοβουλία συνάδει πλήρως με το άρθρο 37 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαιτεί την ενσωμάτωση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητάς του στις πολιτικές της Ένωσης και τη διασφάλισή τους σύμφωνα με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση περιλαμβάνει ορισμένες απαιτήσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Πρώτον, την υποχρέωση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταρτίζει και να δημοσιοποιεί ένα σύνολο δεικτών και αντίστοιχες τιμές αναφοράς για τη σύγκριση των επενδυτικών δαπανών ανά μονάδα που συνδέονται με τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου για συγκρίσιμα έργα, μία φορά ανά τριετία. Παρότι ο ACER δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με το κόστος των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων λόγω της μέτρησης, της υποβολής εκθέσεων και της μείωσης των εκπομπών μεθανίου, τα πρόσθετα καθήκοντα και ο φόρτος εργασίας που συνεπάγονται για τον ACER εκτιμάται ότι καλύπτονται επαρκώς από 1 επιπλέον ΙΠΑ.

Δεύτερον, την απαίτηση για την Ένωση να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια πλατφόρμα διαφάνειας για το μεθάνιο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, με επικαιροποιήσεις που πρέπει να παρέχονται ανά τρίμηνο, καθώς και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο εργαλείο παρακολούθησης του μεθανίου το οποίο θα δημοσιεύει τακτικά τα αποτελέσματα της εναέριας παρακολούθησης των μεγάλων παραγωγών εκπομπών μεθανίου από πηγές ενέργειας, με επικαιροποιήσεις που θα παρέχονται σε μηνιαία βάση. Τα πρόσθετα καθήκοντα και ο φόρτος εργασίας που συνεπάγονται για την Επιτροπή εκτιμάται ότι απαιτούν 2 επιπλέον υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Το τμήμα 3 του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου περιγράφει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης και τους απαιτούμενους ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επίτευξη προόδου προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ και για την παρακολούθηση της προόδου αυτής, στην οποία θα συμβάλλει η παρούσα πρόταση. Το γενικό πλαίσιο παρέχεται από το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα και ένα λεπτομερές ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων παρέχεται από τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα. Τα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού πρέπει να δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων δεικτών για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα.

Οι εθνικές πολιτικές και τα μέτρα των κρατών μελών για την επίτευξη των στόχων τους στο πλαίσιο του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών ελέγχονται από την Επιτροπή ανά πενταετία. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην πρόταση θα παρακολουθούνται επίσης στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου σύμφωνα με τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών. Οι μηχανισμοί ελέγχου που έχουν θεσπιστεί για την ποιότητα των εθνικών υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταστήσουν επίσης δυνατή την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διατάξεων της παρούσας πρότασης όσον αφορά την επίτευξη βελτιώσεων στην ακρίβεια των δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα καθορίζει τις απαιτήσεις για τα εθνικά και ενωσιακά συστήματα απογραφής για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις πολιτικές, τα μέτρα και τις προβλέψεις, ζητώντας τη συνεχή βελτίωσή τους. Η δημιουργία τέτοιων συστημάτων απαιτείται σε διεθνές επίπεδο και αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα όσον αφορά τη διάσταση της απανθρακοποίησης.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, μεταξύ άλλων όσον αφορά επιστημονικές εκστρατείες και εκστρατείες ενδιαφερόμενων μερών για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των εκπομπών. Υποστηριζόμενη από την αύξηση της χωρικής και χρονικής ανάλυσης των δορυφορικών δεδομένων, ο εν λόγω δημόσιος έλεγχος αποτελεί πολύτιμο πόρο για την παρακολούθηση του αντικτύπου της πρότασης και τον εντοπισμό ελλείψεων στην εφαρμογή.

Όσον αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των υποχρεώσεων που ορίζονται στην παρούσα πρόταση, την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων θα φέρουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Όσον αφορά την επαλήθευση των δεδομένων για τις εκπομπές, η παρούσα πρόταση προβλέπει τον ρόλο των ανεξάρτητων διαπιστευμένων ελεγκτών. Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου 11 θα παρέχει πρόσθετο έλεγχο των υποβαλλόμενων δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους με άλλες πηγές, όπως η δορυφορική απεικόνιση και τα προϊόντα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή της νομικής πράξης, ελέγχοντας την ορθή εφαρμογή των μέτρων από τα υπόχρεα μέρη και, εάν χρειάζεται, λαμβάνοντας μέτρα επιβολής. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση και την επανεξέταση του κανονισμού.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Ο προτεινόμενος κανονισμός αποτελείται από έξι κεφάλαια τα οποία περιλαμβάνουν 35 άρθρα.

Κεφάλαιο 1 — Γενικές διατάξεις

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται το πεδίο εφαρμογής και οι βασικοί όροι που χρησιμοποιούνται στον προτεινόμενο κανονισμό. Το κεφάλαιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που αναγνωρίζει το κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή του κανονισμού για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων.

Κεφάλαιο 2 — Αρμόδιες αρχές και ανεξάρτητη επαλήθευση

Στο κεφάλαιο αυτό καθορίζονται οι διατάξεις του κανονισμού όσον αφορά τη συμμόρφωση, επιπλέον των διατάξεων περί κυρώσεων του κεφαλαίου 6. Καθορίζονται τα καθήκοντα των αρμόδιων αρχών, ιδίως οι κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις και τις καταγγελίες, καθώς και ο ρόλος των ανεξάρτητων διαπιστευμένων ελεγκτών και οι διαδικασίες που ακολουθούν όσον αφορά την επαλήθευση των δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου που υποβάλλουν οι φορείς εκμετάλλευσης.

Κεφάλαιο 3 — Εκπομπές μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου

Το παρόν κεφάλαιο καθορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης και των κρατών μελών όσον αφορά τη μέτρηση και την υποβολή δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, καθώς και τις υποχρεώσεις για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις σχετικές εγκαταστάσεις.

Κεφάλαιο 4 — Εκπομπές μεθανίου στον τομέα του άνθρακα

Το κεφάλαιο αυτό διαιρείται σε τρία τμήματα για να καλύψει τα εξής: την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου σε λειτουργούντα ορυχεία· τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου σε λειτουργούντα υπόγεια ορυχεία και των εκπομπών μεθανίου σε κλειστά και εγκαταλελειμμένα υπόγεια ορυχεία.

Σε κάθε τμήμα καθορίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης και των κρατών μελών όσον αφορά τη μέτρηση και την υποβολή δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, καθώς και οι υποχρεώσεις για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις σχετικές εγκαταστάσεις.

Κεφάλαιο 5 — Εκπομπές μεθανίου που πραγματοποιούνται εκτός της Ένωσης

Το παρόν κεφάλαιο θεσπίζει εργαλεία διαφάνειας για τις εκπομπές μεθανίου που πραγματοποιούνται εκτός της Ένωσης: υποχρέωση ενημέρωσης από τους εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές μεθανίου, κατάλογο διαφάνειας των εταιρειών και των χωρών της Ένωσης και των εταιρειών που εξάγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις διεθνείς υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων όσον αφορά τις εκπομπές μεθανίου, καθώς και ένα παγκόσμιο εργαλείο παρακολούθησης για τη γνωστοποίηση του μεγέθους, της επανάληψης και της τοποθεσίας των παραγωγών εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, για να ληφθούν υπόψη οι εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, το κεφάλαιο καθορίζει απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για τους εισαγωγείς, καθώς και το προνόμιο της Επιτροπής να υποβάλλει τροποποιητικές νομοθετικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στους εισαγωγείς μόλις καθίστανται διαθέσιμα καλύτερα δεδομένα για τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης.

Κεφάλαιο 6 — Τελικές διατάξεις

Το εν λόγω κεφάλαιο προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, ένα σύστημα κυρώσεων: παρότι αναγνωρίζεται ότι η θέσπιση κυρώσεων αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, καθορίζονται καθοδηγητικές αρχές για τις κυρώσεις, ιδίως κριτήρια για τον καθορισμό κυρώσεων, τα είδη των παραβάσεων που θα επισύρουν κυρώσεις, κριτήρια για τα μέγιστα όρια, καθώς και η δυνατότητα επιβολής χρηματικών ποινών.

Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις εξουσιοδότησης για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων, καθώς και ρήτρα επανεξέτασης.

2021/0423 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 194 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 12 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 13 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι δεύτερο μετά το διοξείδιο του άνθρακα ως προς τη συνολική συμβολή του στην κλιματική αλλαγή και είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο περίπου της τρέχουσας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

(2)Σε μοριακό επίπεδο, παρότι το μεθάνιο παραμένει στην ατμόσφαιρα για μικρότερο χρονικό διάστημα (10 έως 12 έτη) από το διοξείδιο του άνθρακα (εκατοντάδες έτη), οι επιπτώσεις του στο κλίμα από την άποψη του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πιο σημαντικές, ενώ παράλληλα συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο αποτελεί ισχυρό ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε απότομα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία.

(3)Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον και του Συνασπισμού για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα, οι μειώσεις των εκπομπών μεθανίου κατά 45 % έως το 2030, με βάση διαθέσιμα στοχευμένα μέτρα και πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς στόχους προτεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών (στο εξής: ΗΕ), θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,3 °C έως το 2045.

(4)Σύμφωνα με τα δεδομένα των απογραφών αερίων του θερμοκηπίου της Ένωσης, ο τομέας της ενέργειας εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 19 % των εκπομπών μεθανίου εντός της Ένωσης. Το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές μεθανίου που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα της Ένωσης και οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της Ένωσης.

(5)Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο σύνολο αλληλοενισχυόμενων μέτρων και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050. Η ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 14 αναφέρει ότι η απανθρακοποίηση του τομέα του αερίου θα διευκολυνθεί, μεταξύ άλλων μέσω της αντιμετώπισης του ζητήματος των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή ενέκρινε στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου (στο εξής: στρατηγική για το μεθάνιο), η οποία καθορίζει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, και διεθνώς. Στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 15 (στο εξής: ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα), η Ένωση κατοχύρωσε στη νομοθεσία τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στο σύνολο της οικονομίας έως το 2050 και θέσπισε επίσης δεσμευτική ενωσιακή δέσμευση για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (εκπομπές μετά την αφαίρεση των απορροφήσεων) κατά τουλάχιστον 55 % κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι εκπομπές μεθανίου από τον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 58 % έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020.

(6)Οι εκπομπές μεθανίου περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των ενωσιακών στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 που ορίζονται στο ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα και των δεσμευτικών εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/842 16 . Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος νομικό πλαίσιο σε επίπεδο Ένωσης που να καθορίζει ειδικά μέτρα για τη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, μολονότι η οδηγία 2010/75/ΕΕ 17 περί βιομηχανικών εκπομπών καλύπτει τις εκπομπές μεθανίου από τη διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν καλύπτει άλλες δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας.

(7)Στο πλαίσιο αυτό, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την ανάντη εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και ορυκτού αερίου, τη συλλογή και επεξεργασία ορυκτού αερίου, τη μεταφορά, τη διανομή και την υπόγεια αποθήκευση αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου ορυκτού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και στα υπόγεια και επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία και στα κλειστά και εγκαταλελειμμένα υπόγεια ανθρακωρυχεία.

(8)Οι κανόνες για την ακριβή μέτρηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα, καθώς και για τη μείωση των εν λόγω εκπομπών, μεταξύ άλλων μέσω ερευνών εντοπισμού και επισκευής διαρροών, καθώς και της επιβολής περιορισμών στον εξαερισμό και την καύση σε πυρσό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλο ενωσιακό νομικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κίνητρα για ευρύτερη υιοθέτηση λύσεων για τον μετριασμό του μεθανίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

(9)Για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό είναι πιθανόν να απαιτηθούν επενδύσεις από τους φορείς εκμετάλλευσης που υπόκεινται σε ρυθμίσεις και το κόστος που συνδέεται με τις εν λόγω επενδύσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον καθορισμό των τιμολογίων, με την επιφύλαξη των αρχών της αποδοτικότητας.

(10)Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να διορίσει τουλάχιστον μία αρμόδια αρχή η οποία θα επιβλέπει την αποτελεσματική συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με τον εν λόγω διορισμό και τυχόν σχετικές αλλαγές. Οι ορισθείσες αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Λαμβανομένου υπόψη του διασυνοριακού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του τομέα της ενέργειας και των εκπομπών μεθανίου, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και με την Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να συγκροτήσουν από κοινού ένα δίκτυο δημόσιων αρχών που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό για την προώθηση της στενής συνεργασίας, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, και τη διασφάλιση της δυνατότητας διαβουλεύσεων.

(11)Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης 18 , παρέχοντας εξατομικευμένη τεχνική εμπειρογνωσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προωθούν τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας. Η τεχνική υποστήριξη, για παράδειγμα, περιλαμβάνει την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, την εναρμόνιση των νομοθετικών πλαισίων και την ανταλλαγή σχετικών βέλτιστων πρακτικών.

(12)Για να διασφαλιστεί η εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα που προσδιορίζονται από τις αρμόδιες αρχές εντός της περιόδου που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή οποιασδήποτε άλλης περιόδου που συμφωνείται με τις αρμόδιες αρχές.

(13)Ο κύριος μηχανισμός που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι οι επιθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης εγγράφων τεκμηρίωσης και αρχείων, των μετρήσεων εκπομπών και των επιτόπιων ελέγχων. Οι επιθεωρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά, βάσει εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου που διενεργείται από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, θα πρέπει να διενεργούνται επιθεωρήσεις για τη διερεύνηση τεκμηριωμένων καταγγελιών και περιπτώσεων μη συμμόρφωσης και για να διασφαλίζεται ότι οι επισκευές ή η αντικατάσταση κατασκευαστικών στοιχείων πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Όταν διαπιστώνουν σοβαρή παραβίαση των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εκδίδουν ανακοίνωση των διορθωτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τον φορέα εκμετάλλευσης. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τηρούν αρχείο των επιθεωρήσεων και οι σχετικές πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 19 .

(14)Δεδομένης της εγγύτητας ορισμένων πηγών εκπομπών μεθανίου σε αστικές ή οικιστικές περιοχές, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ζημιώνονται από παραβιάσεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν δεόντως τεκμηριωμένες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Οι καταγγέλλοντες θα πρέπει να τηρούνται ενήμεροι για τη διαδικασία και τις αποφάσεις που λαμβάνονται και θα πρέπει να λαμβάνουν την τελική απόφαση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την υποβολή της καταγγελίας.

(15)Ένα ισχυρό πλαίσιο επαλήθευσης μπορεί να βελτιώσει την αξιοπιστία των υποβαλλόμενων δεδομένων. Επιπλέον, το επίπεδο λεπτομέρειας και η τεχνική πολυπλοκότητα των μετρήσεων των εκπομπών μεθανίου απαιτούν κατάλληλη επαλήθευση των δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου που υποβάλλουν οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων. Παρότι η αυτοεπαλήθευση είναι εφικτή, η επαλήθευση από τρίτους διασφαλίζει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια. Επιπλέον, επιτρέπει ένα εναρμονισμένο σύνολο ικανοτήτων και επίπεδο εμπειρογνωσίας, τα οποία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε όλους τους δημόσιους φορείς. Η διαπίστευση των ελεγκτών θα πρέπει να πραγματοποιείται από φορείς διαπίστευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 20 . Συνεπώς, οι ανεξάρτητοι διαπιστευμένοι ελεγκτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εκθέσεις εκπομπών που καταρτίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων είναι ορθές και σύμφωνες με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Θα πρέπει να ελέγχουν τα δεδομένα των εκθέσεων εκπομπών για να αξιολογούν την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την ακρίβειά τους με βάση ελεύθερα προσβάσιμα και δημόσια διαθέσιμα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από ανεξάρτητους φορείς και καθίστανται εφαρμοστέα από την Επιτροπή. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις με σκοπό την ενσωμάτωση και τον καθορισμό της εφαρμογής τέτοιων ευρωπαϊκών ή διεθνών προτύπων. Οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι από τις αρμόδιες αρχές και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τους φορείς εκμετάλλευσης και τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων, οι οποίοι θα πρέπει να τους παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή ώστε να καθίσταται δυνατή ή να διευκολύνεται η εκτέλεση των δραστηριοτήτων επαλήθευσης, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στους χώρους και την υποβολή τεκμηρίωσης ή αρχείων.

(16)Οι πληροφορίες που περιέχονται στις εκθέσεις εκπομπών που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή ενόψει του ρόλου επαλήθευσης που θα ανατεθεί στο Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου (IMEO), ιδίως όσον αφορά τις μεθοδολογίες συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων και επαλήθευσης των μεθοδολογιών και των στατιστικών διαδικασιών που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την ποσοτικοποίηση των δεδομένων που υποβάλλουν σχετικά με τις εκπομπές τους. Τα σχετικά κριτήρια αναφοράς μπορούν να περιλαμβάνουν τα πρότυπα και τα έγγραφα καθοδήγησης της OGMP. Οι πληροφορίες που παράγονται από το IMEO θα πρέπει να διατίθενται στο κοινό και η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων που εντοπίζονται όσον αφορά τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου.

(17)Το IMEO συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την Ένωση σε συνεργασία με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, τον Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, και δρομολογήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Οκτώβριο του 2021. Το IMEO έχει επιφορτιστεί με τη συλλογή, την αντιπαραβολή, την επαλήθευση και τη δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τις ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το IMEO αποτελεί μέρος του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, το οποίο σύναψε μνημόνιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας για την επαλήθευση των δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας και θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες σχέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανάθεση καθηκόντων επαλήθευσης. Δεδομένου ότι το IMEO δεν είναι οργανισμός της Ένωσης και δεν υπόκειται στο δίκαιο της Ένωσης, είναι σημαντικό να προβλεφθεί ότι το IMEO λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της.

(18)Ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και της συμφωνίας του Παρισιού, η Ένωση οφείλει να υποβάλλει ετησίως έκθεση απογραφής των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία αποτελεί ένα συγκεντρωτικό σύνολο των εθνικών απογραφών αερίων του θερμοκηπίου των κρατών μελών, οι οποίες καταρτίζονται με τη χρήση μεθοδολογιών ορθής πρακτικής που είναι αποδεκτές από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

(19)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 21 απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν δεδομένα απογραφής αερίων του θερμοκηπίου στην Επιτροπή και να υποβάλλουν τις εθνικές προβλέψεις τους. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, η υποβολή εκθέσεων πρέπει να πραγματοποιείται με χρήση των κατευθυντήριων γραμμών της UNFCCC για την υποβολή εκθέσεων και συχνά βασίζεται σε προκαθορισμένους συντελεστές εκπομπών και όχι σε άμεσες μετρήσεις σε επίπεδο πηγής, γεγονός που συνεπάγεται αβεβαιότητες σχετικά με την προέλευση, τη συχνότητα και το μέγεθος των εκπομπών.

(20)Τα δεδομένα ανά χώρα που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις της UNFCCC για την υποβολή εκθέσεων υποβάλλονται στη γραμματεία της UNFCCC σύμφωνα με τις διάφορες βαθμίδες υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της IPCC. Στο πλαίσιο αυτό, η IPCC προτείνει γενικά τη χρήση μεθόδων υψηλότερης βαθμίδας για τις πηγές εκπομπών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική απογραφή αερίων του θερμοκηπίου μιας χώρας όσον αφορά το απόλυτο επίπεδο, την τάση ή την αβεβαιότητα.

(21)Μια βαθμίδα αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο μεθοδολογικής πολυπλοκότητας. Υπάρχουν διαθέσιμες τρεις βαθμίδες. Οι μέθοδοι της βαθμίδας 1 χρησιμοποιούν συνήθως προκαθορισμένους συντελεστές εκπομπών της IPCC και απαιτούν τα πιο βασικά και λιγότερο αναλυτικά δεδομένα δραστηριότητας. Οι υψηλότερες βαθμίδες χρησιμοποιούν συνήθως πιο σύνθετες μεθόδους και ειδικούς ανά πηγή, ειδικούς ανά τεχνολογία, ειδικούς ανά περιφέρεια ή ειδικούς ανά χώρα συντελεστές εκπομπών, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε μετρήσεις, και απαιτούν συνήθως πιο αναλυτικά δεδομένα δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, η βαθμίδα 2 απαιτεί τη χρήση ειδικών ανά χώρα, αντί προκαθορισμένων, συντελεστών εκπομπών, ενώ η βαθμίδα 3 απαιτεί δεδομένα ή μετρήσεις ανά μονάδα και περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρής αξιολόγησης από τη βάση προς την κορυφή ανά τύπο πηγής σε επίπεδο μεμονωμένης εγκατάστασης. Η μετάβαση από τη βαθμίδα 1 στη βαθμίδα 3 αντιπροσωπεύει αύξηση της βεβαιότητας των μετρήσεων των εκπομπών που σχετίζονται με το μεθάνιο 22 .

(22)Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά το επίπεδο βαθμίδας στο οποίο υποβάλλουν τις εκπομπές μεθανίου τους που σχετίζονται με την ενέργεια στην UNFCCC. Η υποβολή εκθέσεων στη βαθμίδα 2 για τις μεγάλες πηγές εκπομπών είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της IPCC για την υποβολή εκθέσεων, δεδομένου ότι η βαθμίδα 2 θεωρείται μέθοδος υψηλότερης βαθμίδας. Κατά συνέπεια, οι μεθοδολογίες εκτίμησης και η υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με την ενέργεια διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών και η υποβολή εκθέσεων στη χαμηλότερη βαθμίδα, στη βαθμίδα 1, εξακολουθεί να αποτελεί συχνή επιλογή σε αρκετά κράτη μέλη για τις εκπομπές μεθανίου από τον άνθρακα, το αέριο και το πετρέλαιο.

(23)Επί του παρόντος, οι εθελοντικές βιομηχανικές πρωτοβουλίες εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πορεία δράσης για την ποσοτικοποίηση και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου σε πολλές χώρες. Μια βασική πρωτοβουλία του ενεργειακού τομέα είναι η σύμπραξη των τομέων πετρελαίου και αερίου για το μεθάνιο (Oil and Gas Methane Partnership, στο εξής: OGMP), μια εθελοντική πρωτοβουλία για τη μέτρηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου που δημιουργήθηκε το 2014 από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) και τον Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα (CCAC), στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου εκπροσωπείται η Επιτροπή. Η OGMP επικεντρώνεται στην καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας παγκόσμιων πληροφοριών σχετικά με την ποσοτικοποίηση και τη διαχείριση των εκπομπών μεθανίου, καθώς και για την προώθηση δράσεων μετριασμού για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν προσχωρήσει στην OGMP, καλύπτοντας το 30 % της παγκόσμιας παραγωγής και περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και αερίου σε πέντε ηπείρους. Στις εργασίες της OGMP για την ανάπτυξη προτύπων και μεθοδολογιών συμμετέχουν κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και επιχειρήσεις. Το πλαίσιο 2.0 της OGMP αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση ενός δυναμικού προτύπου για τις εκπομπές μεθανίου και μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη βάση για την ανάπτυξη προτύπων για τις εκπομπές μεθανίου, με βάση αξιόπιστους επιστημονικούς κανόνες.

(24)Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η μέτρηση και η ποιότητα των υποβαλλόμενων δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις κύριες πηγές εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται εντός της Ένωσης. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστούν η διαθεσιμότητα δεδομένων σε επίπεδο πηγής και η αξιόπιστη ποσοτικοποίηση των εκπομπών ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της υποβολής εκθέσεων, καθώς και το περιθώριο εφαρμογής κατάλληλων μέτρων μετριασμού.

(25)Για να είναι αποτελεσματικές οι μετρήσεις και η υποβολή εκθέσεων, οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να υποχρεούνται να εκτελούν μετρήσεις και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου ανά πηγή, καθώς και να θέτουν στη διάθεση των κρατών μελών συγκεντρωτικά δεδομένα, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια των εκθέσεων απογραφής τους. Επιπλέον, είναι αναγκαία η αποτελεσματική επαλήθευση των δεδομένων που υποβάλλουν οι εταιρείες και, για να ελαχιστοποιηθεί ο διοικητικός φόρτος για τους φορείς εκμετάλλευσης, η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να οργανώνεται σε ετήσια βάση.

(26)Ο παρών κανονισμός βασίζεται στο πλαίσιο 2.0 της OGMP στον βαθμό που πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 24 και 25, προκειμένου να συμβάλει στη συλλογή αξιόπιστων και έγκυρων δεδομένων που θα αποτελέσουν επαρκή βάση για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου και, εάν χρειαστεί, στην ανάπτυξη πρόσθετων δράσεων για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών μεθανίου.

(27)Το πλαίσιο 2.0 της OGMP διαθέτει πέντε επίπεδα υποβολής εκθέσεων. Η υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο πηγής αρχίζει στο επίπεδο 3, το οποίο θεωρείται συγκρίσιμο με τη βαθμίδα 3 της UNFCCC. Καθιστά δυνατή τη χρήση γενικών συντελεστών εκπομπών. Η υποβολή εκθέσεων στο επίπεδο 4 του πλαισίου 2.0 της OGMP απαιτεί άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής. Καθιστά δυνατή τη χρήση ειδικών συντελεστών εκπομπών. Η υποβολή εκθέσεων στο επίπεδο 5 του πλαισίου 2.0 της OGMP απαιτεί την προσθήκη συμπληρωματικών μετρήσεων σε επίπεδο εγκατάστασης. Επιπλέον, το πλαίσιο 2.0 της OGMP απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλουν άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου εντός τριών ετών από την προσχώρηση στο πλαίσιο 2.0 της OGMP για τα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία και εντός πέντε ετών για τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία. Με βάση την προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο 2.0 της OGMP όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο πηγής και λαμβανομένου υπόψη ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών της Ένωσης είχαν ήδη προσχωρήσει στο πλαίσιο 2.0 της OGMP το 2021, θα πρέπει να επιβληθεί στους φορείς εκμετάλλευσης της Ένωσης η υποχρέωση να εκτελέσουν άμεσες μετρήσεις των εκπομπών τους σε επίπεδο πηγής εντός 24 μηνών για τα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία και εντός 36 μηνών για τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία. Εκτός από την ποσοτικοποίηση σε επίπεδο πηγής, η ποσοτικοποίηση σε επίπεδο εγκατάστασης καθιστά δυνατή την αξιολόγηση, την επαλήθευση και την αντιπαραβολή των εκτιμήσεων σε επίπεδο πηγής συγκεντρωτικά ανά εγκατάσταση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα υποβαλλόμενα δεδομένα για τις εκπομπές. Όπως και στο πλαίσιο 2.0 της OGMP, ο παρών κανονισμός απαιτεί την εκτέλεση μετρήσεων σε επίπεδο εγκατάστασης για αντιπαραβολή με τις μετρήσεις σε επίπεδο πηγής.

(28)Σύμφωνα με δεδομένα από την απογραφή αερίων του θερμοκηπίου της Ένωσης, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των άμεσων εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας οφείλεται σε ακούσια έκλυση εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση του πετρελαίου και του αερίου, αυτό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών μεθανίου.

(29)Ακούσιες διαρροές μεθανίου στην ατμόσφαιρα μπορούν να προκύψουν κατά τη γεώτρηση, την εξόρυξη, καθώς και κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή στους καταναλωτές τελικής χρήσης. Μπορούν επίσης να προκύψουν σε ανενεργά φρέατα πετρελαίου ή αερίου. Ορισμένες εκπομπές οφείλονται σε ατέλειες ή συνήθη φθορά τεχνικών κατασκευαστικών στοιχείων, όπως συναρμογές, φλάντζες και βαλβίδες, ή σε κατεστραμμένα κατασκευαστικά στοιχεία, για παράδειγμα στην περίπτωση ατυχημάτων. Η διάβρωση ή οι ζημιές μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαρροές από τα τοιχώματα εξοπλισμού υπό πίεση.

(30)Παρότι ο εξαερισμός μεθανίου είναι κατά κανόνα σκόπιμος, λόγω διαδικασιών ή δραστηριοτήτων και συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό, μπορεί επίσης να είναι ακούσιος, όπως στην περίπτωση δυσλειτουργίας.

(31)Προκειμένου να μειωθούν οι εν λόγω εκπομπές, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους για να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές μεθανίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους.

(32)Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές μεθανίου από διαρροές μειώνονται συνήθως με έρευνες για τον εντοπισμό και την επισκευή διαρροών μεθανίου (στο εξής: LDAR), οι οποίες διενεργούνται για τον εντοπισμό διαρροών και ακολουθούνται από την επισκευή τους. Συνεπώς, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να διενεργούν τουλάχιστον περιοδικές έρευνες LDAR, οι οποίες θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τον έλεγχο των κατασκευαστικών στοιχείων που εξαερίζουν το μεθάνιο, ώστε να διερευνάται το ενδεχόμενο ακούσιου εξαερισμού μεθανίου.

(33)Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης στην Ένωση. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστες απαιτήσεις για τις έρευνες LDAR, αφήνοντας παράλληλα επαρκή βαθμό ευελιξίας στα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να καταστεί δυνατή η καινοτομία και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων LDAR ώστε να αποτραπεί ο εγκλωβισμός σε συγκεκριμένες τεχνολογίες εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξακολουθούν να εμφανίζονται νέες τεχνολογίες και μέθοδοι εντοπισμού και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την καινοτομία στον συγκεκριμένο τομέα ώστε να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση των ακριβέστερων και οικονομικά αποδοτικότερων μεθόδων.

(34)Οι υποχρεώσεις σχετικά με τις έρευνες LDAR θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν ορισμένες ορθές πρακτικές. Οι έρευνες LDAR θα πρέπει να αποσκοπούν πρωτίστως στον εντοπισμό και την επισκευή των διαρροών και όχι στην ποσοτικοποίησή τους, και οι περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο διαρροών θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα· η συχνότητα των ερευνών θα πρέπει να καθορίζεται όχι μόνο με γνώμονα την ανάγκη επισκευής των κατασκευαστικών στοιχείων από τα οποία διαφεύγει μεθάνιο πάνω από το όριο εκπομπών μεθανίου, αλλά και με βάση επιχειρησιακές παραμέτρους, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για την ασφάλεια. Συνεπώς, όταν εντοπίζεται υψηλότερος κίνδυνος για την ασφάλεια ή υψηλότερος κίνδυνος απωλειών μεθανίου, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνιστούν υψηλότερη συχνότητα διενέργειας ερευνών για τα σχετικά κατασκευαστικά στοιχεία· όλες οι διαρροές ανεξαρτήτως μεγέθους θα πρέπει να καταγράφονται και να παρακολουθούνται, καθώς μικρές διαρροές μπορούν να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες· οι επισκευές διαρροών θα πρέπει να ακολουθούνται από επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς τους· προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση πιο προηγμένων τεχνολογιών εντοπισμού εκπομπών μεθανίου στο μέλλον, θα πρέπει να προσδιοριστεί το ελάχιστο μέγεθος απώλειας μεθανίου για το οποίο δικαιολογείται η επισκευή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιτρέπεται στους φορείς εκμετάλλευσης να επιλέγουν τη συσκευή εντοπισμού. Κατά περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχής παρακολούθηση στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

(35)Ο εξαερισμός συνίσταται στην έκλυση άκαυστου μεθανίου στην ατμόσφαιρα είτε εκούσια από διαδικασίες ή δραστηριότητες ή συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό, είτε ακούσια σε περίπτωση δυσλειτουργίας. Λόγω της ισχυρής επίδρασης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο εξαερισμός θα πρέπει να απαγορεύεται, εκτός από τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δυσλειτουργίας ή κατά τη διάρκεια ορισμένων συγκεκριμένων συμβάντων όπου είναι αναπόφευκτος κάποιος εξαερισμός.

(36)Η καύση σε πυρσό είναι η ελεγχόμενη καύση μεθανίου με σκοπό τη διάθεσή του σε συσκευή που έχει σχεδιαστεί για την εν λόγω καύση. Όταν πραγματοποιείται κατά την κανονική παραγωγή πετρελαίου ή ορυκτού αερίου και ως αποτέλεσμα ανεπαρκών εγκαταστάσεων ή γεωλογικών συνθηκών που προσφέρονται για την επανέγχυση μεθανίου, την επιτόπια χρήση του ή τη μεταφορά του σε αγορά, θεωρείται συνήθης καύση σε πυρσό. Η συνήθης καύση σε πυρσό θα πρέπει να απαγορευτεί. Η καύση σε πυρσό θα πρέπει να επιτρέπεται μόνον όταν αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση στον εξαερισμό και όταν δεν απαγορεύεται ο εξαερισμός. Ο εξαερισμός είναι πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από ό,τι η καύση σε πυρσό, καθώς το εκλυόμενο αέριο περιέχει συνήθως υψηλά επίπεδα μεθανίου, ενώ η καύση σε πυρσό οξειδώνει το μεθάνιο σε διοξείδιο του άνθρακα.

(37)Η χρήση της καύσης σε πυρσό ως εναλλακτικής λύσης αντί του εξαερισμού απαιτεί οι συσκευές καύσης σε πυρσό να είναι αποδοτικές στην καύση μεθανίου. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί απαίτηση για την απόδοση της καύσης για τις περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η καύση σε πυρσό. Θα πρέπει επίσης να απαιτείται η χρήση οδηγού καυστήρα, οι οποίοι παρέχουν πιο αξιόπιστη ανάφλεξη, καθώς δεν επηρεάζονται από τον άνεμο.

(38)Η επανέγχυση, η χρήση επιτόπου ή η αποστολή του μεθανίου σε μια αγορά θα πρέπει πάντα να είναι προτιμότερες από την καύση σε πυρσό και, κατ’ επέκταση, από τον εξαερισμό του μεθανίου. Οι φορείς εκμετάλλευσης που πραγματοποιούν εξαερισμό θα πρέπει να αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές ότι δεν ήταν εφικτή ούτε η επανέγχυση, η επιτόπια χρήση ή η μεταφορά του μεθανίου σε αγορά ούτε η καύση σε πυρσό και οι φορείς εκμετάλλευσης που πραγματοποιούν καύση σε πυρσό θα πρέπει να αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές ότι δεν ήταν δυνατή η επανέγχυση, η επιτόπια χρήση ή η μεταφορά του μεθανίου σε αγορά.

(39)Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κοινοποιούν χωρίς καθυστέρηση στις αρμόδιες αρχές σημαντικά συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό και να υποβάλλουν πληρέστερες εκθέσεις για όλα τα συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός και οι συσκευές συμμορφώνονται με τα πρότυπα που ορίζονται στο δίκαιο της Ένωσης.

(40)Οι εκπομπές μεθανίου από ανενεργά φρέατα πετρελαίου και αερίου ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Συνεπώς, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υποχρεώσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων και τα εν λόγω φρέατα και οι τοποθεσίες φρεάτων θα πρέπει να ανακτηθούν και να αποκατασταθούν. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο, ιδίως όσον αφορά την κατάρτιση καταλόγων και σχεδίων μετριασμού.

(41)Τα δεδομένα απογραφής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ δείχνουν ότι οι εκπομπές μεθανίου από ανθρακωρυχεία αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας της Ένωσης. Το 2019 οι άμεσες εκπομπές από τον τομέα του άνθρακα αντιπροσώπευαν το 31 % των εκπομπών μεθανίου, ποσοστό περίπου ίσο με εκείνο των άμεσων εκπομπών μεθανίου από ορυκτό αέριο και πετρέλαιο συνδυαστικά, το οποίο ανερχόταν σε 33 %.

(42)Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί σε επίπεδο Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου από τον τομέα του άνθρακα, παρά τη διαθεσιμότητα ευρέος φάσματος τεχνολογιών μετριασμού. Δεν υπάρχει ενωσιακό ή διεθνές πρότυπο παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης ειδικά για τον άνθρακα. Στην Ένωση, η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία άνθρακα αποτελεί μέρος των εκθέσεων των κρατών μελών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα δεδομένα από υπόγεια ορυχεία περιλαμβάνονται επίσης στο ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 23 .

(43)Οι εκπομπές μεθανίου συνδέονται κυρίως με υπόγειες εξορυκτικές δραστηριότητες, τόσο σε ενεργά όσο και σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία 24 . Σε ενεργά υπόγεια ορυχεία, η συγκέντρωση μεθανίου στον αέρα ελέγχεται συνεχώς, καθώς συνιστά κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Στην περίπτωση των υπόγειων ανθρακωρυχείων, η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών μεθανίου οφείλεται σε συστήματα εξαερισμού και αποστράγγισης ή απαερίωσης, τα οποία αποτελούν τους δύο κύριους τρόπους μείωσης των συγκεντρώσεων μεθανίου στους αεραγωγούς ενός ορυχείου.

(44)Μετά τη διακοπή της παραγωγής και το κλείσιμο ή την εγκατάλειψη ενός ορυχείου, εξακολουθεί να εκλύεται μεθάνιο, το οποίο ονομάζεται μεθάνιο από εγκαταλελειμμένα ορυχεία (abandoned mine methane, AMM). Οι εκπομπές αυτές προκύπτουν συνήθως σε σαφώς καθορισμένες σημειακές πηγές, όπως σήραγγες εξαερισμού ή βαλβίδες εκτόνωσης αερίων. Με την αυξημένη φιλοδοξία για το κλίμα και τη μετατόπιση της παραγωγής ενέργειας σε πηγές ενέργειας χαμηλότερης έντασης άνθρακα, οι εκπομπές ΑΜΜ είναι πιθανό να αυξηθούν στην Ένωση. Εκτιμάται ότι ακόμη και 10 έτη μετά την παύση της εξόρυξης, εξακολουθεί να εκπέμπεται μεθάνιο από ορυχεία που δεν έχουν πλημμυρίσει σε επίπεδα που φτάνουν περίπου το 40 % των εκπομπών που είχαν καταγραφεί κατά τον χρόνο του κλεισίματος 25 . Επιπλέον, η αντιμετώπιση του ΑΜΜ παραμένει κατακερματισμένη λόγω των διαφορετικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν καταλόγους των κλειστών και εγκαταλελειμμένων περιουσιακών στοιχείων άνθρακα και, είτε τα ίδια είτε το προσδιοριζόμενο υπεύθυνο μέρος, θα πρέπει να υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συσκευές για τη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου.

(45)Τα επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία στην Ένωση παράγουν λιγνίτη και εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο απ’ ό,τι τα υπόγεια ανθρακωρυχεία. Σύμφωνα με την απογραφή αερίων του θερμοκηπίου της Ένωσης, το 2019 τα επιφανειακά ορυχεία σε λειτουργία εξέπεμψαν 166 χιλιάδες τόνους σε σύγκριση με 828 χιλιάδες τόνους για τα υπόγεια ανθρακωρυχεία 26 . Η μέτρηση των εκπομπών μεθανίου από τα επιφανειακά ανθρακωρυχεία συνιστά πρόκληση λόγω της διάχυτης φύσης τους σε εκτεταμένη περιοχή. Συνεπώς, και παρά τη διαθέσιμη τεχνολογία 27 , σπάνια μετρούνται οι εκπομπές από επιφανειακά ορυχεία. Οι εκπομπές μεθανίου από επιφανειακά ορυχεία μπορούν να υπολογιστούν με τη χρήση ειδικών ανά λεκάνη απορροής συντελεστών εκπομπών άνθρακα 28 και, με μεγαλύτερη ακρίβεια, με τη χρήση ειδικών ανά ορυχείο ή κοίτασμα συντελεστών εκπομπών, δεδομένου ότι οι λεκάνες απορροής άνθρακα έχουν κοιτάσματα με διαφορετική ικανότητα συγκέντρωσης μεθανίου 29 . Οι συντελεστές εκπομπών μπορούν να προκύψουν με τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε αέριο των φλεβών που αποτέλεσαν αντικείμενο δειγματοληψίας από πυρήνες γεώτρησης για εξερεύνηση 30 . Κατά συνέπεια, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων θα πρέπει να πραγματοποιούν μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επιφανειακά ανθρακωρυχεία χρησιμοποιώντας αυτούς τους συντελεστές εκπομπών.

(46)Συνεπώς, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων θα πρέπει να διενεργούν συνεχή μέτρηση και ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου από τις σήραγγες εξαερισμού σε υπόγεια ανθρακωρυχεία, συνεχή μέτρηση του μεθανίου που εξαερίζεται και καίγεται σε πυρσό σε σταθμούς αποστράγγισης, καθώς και να χρησιμοποιούν ειδικούς συντελεστές εκπομπών όσον αφορά τα επιφανειακά ανθρακωρυχεία. Θα πρέπει να υποβάλλουν τα εν λόγω δεδομένα στις αρμόδιες αρχές.

(47)Επί του παρόντος, ο μετριασμός των εκπομπών μεθανίου μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα στα υπόγεια ανθρακωρυχεία που είναι σε λειτουργία και κλειστά ή εγκαταλελειμμένα. Ο αποτελεσματικός μετριασμός των εκπομπών μεθανίου από τα επιφανειακά ορυχεία που είναι σε λειτουργία και κλειστά ή εγκαταλελειμμένα περιορίζεται επί του παρόντος από την τεχνολογία. Ωστόσο, προκειμένου να υποστηριχθεί η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών μετριασμού των εκπομπών αυτών στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική και λεπτομερής παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση της κλίμακας των εν λόγω εκπομπών.

(48)Τα υπόγεια ορυχεία είναι είτε θερμικά ανθρακωρυχεία ή ανθρακωρυχεία οπτανθρακοποίησης. Ο θερμικός άνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας και ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης χρησιμοποιείται ως καύσιμο και ως αντιδρών στη διαδικασία παραγωγής χάλυβα. Τόσο τα ανθρακωρυχεία οπτανθρακοποίησης όσο και τα θερμικά ανθρακωρυχεία θα πρέπει να υπόκεινται σε μέτρηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου.

(49)Για τα υπόγεια ανθρακωρυχεία σε λειτουργία, ο μετριασμός των εκπομπών μεθανίου θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της σταδιακής κατάργησης του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό. Για τα κλειστά ή εγκαταλελειμμένα υπόγεια ανθρακωρυχεία, ενώ η πλημμύρα του ορυχείου μπορεί να αποτρέψει τις εκπομπές μεθανίου, αυτό δεν γίνεται συστηματικά και ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο εξαερισμός και η καύση σε πυρσό στα ορυχεία αυτά θα πρέπει επίσης να καταργηθούν σταδιακά. Δεδομένου ότι οι γεωλογικοί περιορισμοί και οι περιβαλλοντικές παράμετροι δεν επιτρέπουν την εφαρμογή μιας ενιαίας προσέγγισης για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου από εγκαταλελειμμένα υπόγεια ανθρακωρυχεία 31 , τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν δικό τους σχέδιο μετριασμού, λαμβάνοντας υπόψη τους εν λόγω περιορισμούς και την τεχνική εφικτότητα του μετριασμού του ΑΜΜ.

(50)Κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, στις 28 Ιουνίου 2021 το Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα νομική βάση του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα 32 , η οποία προβλέπει την παροχή στήριξης για την έρευνα και την καινοτομία με σκοπό την αναπροσαρμογή των ανθρακωρυχείων που βρίσκονταν προηγουμένως σε λειτουργία ή των ανθρακωρυχείων που βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος και των σχετικών υποδομών σύμφωνα με τον γενικό στόχο της απομάκρυνσης από τον άνθρακα και τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους κύριους στόχους του νέου προγράμματος του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα για τα επόμενα έτη θα είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρακωρυχείων που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ιδίως όσον αφορά τις εκπομπές μεθανίου.

(51)Η Ένωση εξαρτάται από τις εισαγωγές για το 70 % της κατανάλωσης λιθάνθρακα, το 97 % της κατανάλωσης πετρελαίου και το 90 % της κατανάλωσης ορυκτού αερίου. Δεν υπάρχουν ακριβείς γνώσεις σχετικά με το μέγεθος, την προέλευση ή τη φύση των εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται στην Ένωση αλλά πραγματοποιούνται σε τρίτες χώρες.

(52)Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλούνται από τις εκπομπές μεθανίου είναι διασυνοριακές. Παρότι ορισμένες χώρες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αρχίζουν να ενεργούν σε εγχώριο επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον τομέα ενέργειάς τους, πολλοί εξαγωγείς δεν υπόκεινται σε κανονισμούς στις αντίστοιχες εγχώριες αγορές τους. Οι εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης χρειάζονται σαφή κίνητρα για να αναλάβουν δράση σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου και, συνεπώς, θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμες στις αγορές διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου.

(53)Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα ακριβή δεδομένα (βαθμίδα 3 της UNFCCC ή ισοδύναμη) σχετικά με τις διεθνείς εκπομπές μεθανίου. Πολλές χώρες εξαγωγής ορυκτών καυσίμων δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής πλήρη δεδομένα απογραφής στην UNFCCC. Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις των εκπομπών μεθανίου από δραστηριότητες παραγωγής πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως από 65 σε 80 Mt/έτος τα τελευταία 20 έτη 33 .

(54)Όπως ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο 34 , η Ένωση δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους εταίρους της στον τομέα της ενέργειας και με άλλες βασικές χώρες εισαγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενεργειακή διπλωματία για τις εκπομπές μεθανίου έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, η οποία αντιπροσωπεύει μια πολιτική δέσμευση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά 30 % έως το 2030 (από τα επίπεδα του 2020) και δρομολογήθηκε κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26) τον Νοέμβριο του 2021 στη Γλασκόβη. Περισσότερες από εκατό χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν στήριξη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου. Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μετάβαση προς τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων μεθοδολογιών απογραφής για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές υψηλών εκπομπών.

(55)Επιπλέον, το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου (IMEO) θα διαδραματίσει σημαντικό και ηγετικό ρόλο στην αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας. Το Συμβούλιο παρείχε στήριξη για τη σύσταση του IMEO στα συμπεράσματά του του Ιανουαρίου 2021 σχετικά με την κλιματική και την ενεργειακή διπλωματία 35 .

(56)Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το IMEO για τη κατάρτιση ενός «δείκτη εκπομπών μεθανίου από τον εφοδιασμό φυσικού αερίου», όπως αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο 36 . Θα παρέχει δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου από διάφορες πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο —μεταξύ άλλων από εκτιμήσεις και μετρήσεις σε επίπεδο πηγής, καθώς και από εναέρια/δορυφορική παρακολούθηση— παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους αγοραστές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς με βάση τις εκπομπές μεθανίου από πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

(57)Παράλληλα με τη συνέχιση του επιτυχημένου διπλωματικού έργου της για την υλοποίηση αυτών των παγκόσμιων δεσμεύσεων, η Ένωση ενθαρρύνει περαιτέρω τη σημαντική μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδίως στις χώρες που εφοδιάζουν την Ένωση με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

(58)Συνεπώς, οι εισαγωγείς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση θα πρέπει να υποχρεούνται να παρέχουν στα κράτη μέλη πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι εξαγωγείς για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή ρυθμιστικών ή εθελοντικών μέτρων για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως οι έρευνες για τον εντοπισμό και την επισκευή διαρροών ή μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό μεθανίου. Τα επίπεδα μέτρησης και υποβολής εκθέσεων που καθορίζονται στις απαιτήσεις ενημέρωσης που εφαρμόζονται στους εισαγωγείς αντιστοιχούν στα επίπεδα που πρέπει να απαιτούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης της Ένωσης στον παρόντα κανονισμό, όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 24 έως 26 και 46. Οι πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου δεν είναι πιο επαχθείς από αυτές που απαιτούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης της Ένωσης.

(59)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές στην Επιτροπή. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, η Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει και να διαχειριστεί μια βάση δεδομένων διαφάνειας για τις εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, στην οποία θα αναφέρεται λεπτομερώς αν οι εταιρείες εξαγωγής έχουν προσχωρήσει στην OGMP για τις εταιρείες πετρελαίου και αερίου και, στον βαθμό που έχει καταρτιστεί, ένα ισοδύναμο, διεθνώς ή ενωσιακό αναγνωρισμένο πρότυπο για τις εταιρείες άνθρακα. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να καταδεικνύουν τον βαθμό δέσμευσης των εταιρειών στις χώρες εξαγωγής όσον αφορά τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου τους σύμφωνα με τις μεθόδους της βαθμίδας 3 των κατευθυντήριων γραμμών της UNFCCC για την υποβολή εκθέσεων. Αυτή η βάση δεδομένων διαφάνειας θα χρησιμεύει ως πηγή πληροφοριών για τις αποφάσεις αγοράς των εισαγωγέων ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση, καθώς και για άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και το κοινό. Η βάση δεδομένων διαφάνειας θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εταιρείες στην Ένωση και οι εταιρείες που εξάγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση για τη μέτρηση και την υποβολή εκθέσεων, καθώς και για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου τους. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμιστικές δράσεις για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τον μετριασμό που αναλαμβάνουν οι χώρες στις οποίες παράγεται ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

(60)Επιπλέον, η Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα παγκόσμιο εργαλείο παρακολούθησης των παραγωγών εκπομπών μεθανίου, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, την επανάληψη και την τοποθεσία των πηγών υψηλών εκπομπών μεθανίου. Αυτό αναμένεται να ενθαρρύνει περαιτέρω τη διασφάλιση πραγματικών και αποδείξιμων αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των κανονισμών για το μεθάνιο και την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων μετριασμού από τις εταιρείες στην Ένωση και τις εταιρείες που εφοδιάζουν την Ένωση με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Το εργαλείο θα πρέπει να συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορους πιστοποιημένους παρόχους δεδομένων και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της συνιστώσας Copernicus του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ και του IMEO. Το εργαλείο θα πρέπει να τροφοδοτεί τους διμερείς διαλόγους της Επιτροπής με τις ενδιαφερόμενες χώρες για τη συζήτηση των διαφόρων σεναρίων που προβλέπονται για τις πολιτικές και τα μέτρα για τις εκπομπές μεθανίου.

(61)Συνδυαστικά, τα μέτρα που αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 58 έως 60 αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια για τους αγοραστές, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον εφοδιασμό και να βελτιώνουν τη δυνατότητα ευρύτερης χρήσης λύσεων για τον μετριασμό του μεθανίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, αναμένεται να παράσχουν περαιτέρω κίνητρα στις διεθνείς εταιρείες να υιοθετήσουν διεθνή πρότυπα μέτρησης και υποβολής εκθέσεων για το μεθάνιο, όπως τα πρότυπα της OGMP, ή να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα μέτρησης, υποβολής εκθέσεων και μετριασμού. Τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί ως βάση για μια σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση του επιπέδου αυστηρότητας των μέτρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να τροποποιεί ή να συμπληρώνει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων των εισαγωγέων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων και, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να υποβάλλει προτάσεις για επανεξέταση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στους εισαγωγείς και τη διασφάλιση συγκρίσιμου επιπέδου αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων, την επαλήθευση και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου. Η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εργασίες που αναλαμβάνει το IMEO, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη εκπομπών μεθανίου από τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, της βάσης δεδομένων διαφάνειας και του παγκόσμιου εργαλείου παρακολούθησης των παραγωγών εκπομπών μεθανίου. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να αυξήσει το επίπεδο αυστηρότητας των μέτρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.

(62)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι παραβάσεις του παρόντος κανονισμού επισύρουν την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμα και περιοδικές χρηματικές ποινές, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίζουν την εφαρμογή τους. Προκειμένου να έχουν σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα, οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλες για το είδος της παράβασης, για το πιθανό πλεονέκτημα για τον φορέα εκμετάλλευσης και για το είδος και τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής ζημίας. Κατά την επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η φύση, η σοβαρότητα και η διάρκεια της υπό εξέταση παράβασης. Η επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αναλογική και θα πρέπει να συνάδει με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, μεταξύ άλλων με τις ισχύουσες δικονομικές εγγυήσεις και τις αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

(63)Για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συνέπεια, θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος των ειδών παραβάσεων που θα πρέπει να υπόκεινται σε κυρώσεις. Για να διευκολυνθεί η συνεκτικότερη επιβολή των κυρώσεων, θα πρέπει να καθοριστούν κοινά μη εξαντλητικά και ενδεικτικά κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων. Το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων θα πρέπει να ενισχυθεί με τη δυνατότητα δημοσίευσης των πληροφοριών σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων που ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679 37 και (ΕΕ) 2018/1725 38 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(64)Ως αποτέλεσμα των διατάξεων που απαιτούν να λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης που υπόκεινται σε ρυθμίσεις κατά τον καθορισμό των τιμολογίων, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/942 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 39 θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ανατεθεί στον ACER το καθήκον να καταστήσει διαθέσιμο ένα σύνολο δεικτών και τιμών αναφοράς για τη σύγκριση των επενδυτικών δαπανών ανά μονάδα που συνδέονται με τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου για συγκρίσιμα έργα.

(65)Προκειμένου να καθοριστούν τα στοιχεία της σταδιακής κατάργησης του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό στα ανθρακωρυχεία οπτανθρακοποίησης, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό μέσω της θέσπισης περιορισμών στον εξαερισμό μεθανίου από τις σήραγγες εξαερισμού για τα ανθρακωρυχεία οπτανθρακοποίησης. Επιπλέον, για να καταστεί δυνατή η απαίτηση για παροχή περαιτέρω πληροφοριών από τους εισαγωγείς, εφόσον αποδειχθεί αναγκαίο, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό τροποποιώντας ή συμπληρώνοντας τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι εισαγωγείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(66)Για να εξασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τους κοινούς μορφότυπους για την υποβολή εκθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 40 .

(67)Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους εύλογο χρονικό διάστημα για να λάβουν τα αναγκαία προπαρασκευαστικά μέτρα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

(68)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η ακριβής μέτρηση, υποβολή εκθέσεων, επαλήθευση και μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί από τα κράτη μέλη μεμονωμένα και μπορεί, συνεπώς, λόγω της κλίμακάς του, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίζει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Κεφάλαιο 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την ακριβή μέτρηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας στην Ένωση, καθώς και για τη μείωση των εν λόγω εκπομπών, μεταξύ άλλων μέσω ερευνών εντοπισμού και επισκευής διαρροών και περιορισμών του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει επίσης κανόνες σχετικά με εργαλεία που διασφαλίζουν τη διαφάνεια των εκπομπών μεθανίου από εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση.

2.    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται:

α) στην ανάντη εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και ορυκτού αερίου και στη συλλογή και την επεξεργασία ορυκτού αερίου·

β) στους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς, διανομής, υπόγειας αποθήκευσης και υγροποιημένου αερίου (ΥΦΑ) που λειτουργούν με ορυκτό και/ή ανανεώσιμο μεθάνιο (βιομεθάνιο ή συνθετικό μεθάνιο)·

γ) στα υπόγεια και επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία και στα κλειστά και εγκαταλελειμμένα υπόγεια ανθρακωρυχεία.

3.    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις εκπομπές μεθανίου που πραγματοποιούνται εκτός της Ένωσης όσον αφορά τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για τους εισαγωγείς, τη βάση δεδομένων διαφάνειας για το μεθάνιο και το εργαλείο παρακολούθησης των παραγωγών εκπομπών μεθανίου.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)    «εκπομπές μεθανίου»: όλες οι άμεσες εκπομπές που προκύπτουν από όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία που αποτελούν δυνητικές πηγές εκπομπών μεθανίου, είτε ως αποτέλεσμα σκόπιμου ή ακούσιου εξαερισμού, ατελούς καύσης σε πυρσούς είτε από άλλα κατασκευαστικά στοιχεία και ακούσιες διαρροές·

2)    «διαχειριστής συστήματος μεταφοράς»: έχει την έννοια που του αποδίδεται στο [άρθρο 2 σημείο 4) της οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 41 ] [να προσαρμοστεί σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση αναδιατύπωσης

3)    «διαχειριστής συστήματος διανομής»: έχει την έννοια που του αποδίδεται στο [άρθρο 2 σημείο 6) της οδηγίας 2009/73/ΕΚ] [να προσαρμοστεί σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση αναδιατύπωσης

4)    «φορέας εκμετάλλευσης»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο εκμεταλλεύεται ή ελέγχει ένα περιουσιακό στοιχείο, ή, όταν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, στο οποίο έχει εκχωρηθεί αποφασιστική οικονομική εξουσία επί της τεχνικής λειτουργίας ενός περιουσιακού στοιχείου·

5)    «φορέας εκμετάλλευσης ορυχείου»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο εκμεταλλεύεται ή ελέγχει ένα ανθρακωρυχείο, ή, όταν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, στο οποίο έχει εκχωρηθεί αποφασιστική οικονομική εξουσία επί της τεχνικής λειτουργίας ενός ανθρακωρυχείου·

6)    «επαλήθευση»: οι δραστηριότητες που διεξάγει ένας ελεγκτής για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των εκθέσεων που διαβιβάζουν οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων·

7)    «ελεγκτής»: νομικό πρόσωπο διαφορετικό από τις αρμόδιες αρχές που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού, το οποίο διεξάγει δραστηριότητες επαλήθευσης και είναι διαπιστευμένο από εθνικό οργανισμό διαπίστευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ή φυσικό πρόσωπο εξουσιοδοτημένο με άλλον τρόπο, με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, κατά τον χρόνο έκδοσης δήλωσης επαλήθευσης·

8)    «πηγή»: κατασκευαστικό στοιχείο ή γεωλογική δομή που εκλύει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα είτε εκούσια είτε ακούσια, με διαλείποντα ή συνεχή τρόπο·

9)    «περιουσιακό στοιχείο»: επιχειρηματική ή λειτουργική μονάδα, η οποία μπορεί να αποτελείται από διάφορες εγκαταστάσεις ή χώρους, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του φορέα εκμετάλλευσης (ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία) και των περιουσιακών στοιχείων που δεν τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του φορέα εκμετάλλευσης (μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία)·

10)    «συντελεστής εκπομπών»: συντελεστής που ποσοτικοποιεί τις εκπομπές ή τις απορροφήσεις αερίου ανά δραστηριότητα μονάδας και ο οποίος συχνά βασίζεται σε ένα δείγμα δεδομένων μέτρησης και υπολογίζεται κατά μέσο όρο για την ανάπτυξη ενός αντιπροσωπευτικού ποσοστού εκπομπής για ένα δεδομένο επίπεδο δραστηριότητας υπό ένα δεδομένο σύνολο συνθηκών λειτουργίας·

11)    «γενικός συντελεστής εκπομπών»: τυποποιημένος συντελεστής εκπομπών για κάθε τύπο πηγής εκπομπών ο οποίος προκύπτει από απογραφές ή βάσεις δεδομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επαληθεύεται με άμεσες μετρήσεις·

12)    «ειδικός συντελεστής εκπομπών»: συντελεστής εκπομπών που προκύπτει από άμεσες μετρήσεις·

13)    «άμεση μέτρηση»: η άμεση ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής με συσκευή μέτρησης μεθανίου·

14)    «εκπομπές μεθανίου σε επίπεδο εγκατάστασης»: όλες οι πηγές εκπομπών εντός ενός περιουσιακού στοιχείου·

15)    «μέτρηση σε επίπεδο εγκατάστασης»: μέτρηση από την κορυφή προς τη βάση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αισθητήρων εγκατεστημένων σε κινητή πλατφόρμα, όπως οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αεροσκάφη, σκάφη και δορυφόροι ή άλλα μέσα για την πλήρη επισκόπηση των εκπομπών σε ολόκληρη την εγκατάσταση·

16)    «επιχείρηση»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τουλάχιστον μια από τις ακόλουθες δραστηριότητες: ανάντη εκμετάλλευση, εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και ορυκτού αερίου, συλλογή και επεξεργασία ορυκτού αερίου και μεταφορά, διανομή και υπόγεια αποθήκευση αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ΥΦΑ·

17)    «έρευνα εντοπισμού και επισκευής διαρροών»: έρευνα για τον προσδιορισμό πηγών εκπομπών μεθανίου, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών και του ακούσιου εξαερισμού·

18)    «εξαερισμός»: η έκλυση μεθανίου που δεν έχει υποστεί καύση στην ατμόσφαιρα είτε σκόπιμα από διαδικασίες, δραστηριότητες ή συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό, είτε ακούσια σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή γεωλογικών περιορισμών·

19)    «καύση σε πυρσό»: η ελεγχόμενη καύση μεθανίου με σκοπό τη διάθεσή του σε συσκευή που έχει σχεδιαστεί για την εν λόγω καύση·

20)    «έκτακτη ανάγκη»: προσωρινή, απροσδόκητη, σπάνια κατάσταση κατά την οποία η εκπομπή μεθανίου είναι αναπόφευκτη και αναγκαία για την πρόληψη άμεσων και σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει καταστάσεις που προκύπτουν ή σχετίζονται με τα ακόλουθα συμβάντα:

α) αδυναμία του φορέα εκμετάλλευσης να εγκαταστήσει κατάλληλο εξοπλισμό επαρκούς δυναμικότητας για τον αναμενόμενο ή πραγματικό ρυθμό και πίεση παραγωγής·

β) αδυναμία του φορέα εκμετάλλευσης να περιορίσει την παραγωγή όταν ο ρυθμός παραγωγής υπερβαίνει τη δυναμικότητα του σχετικού εξοπλισμού ή του συστήματος συγκέντρωσης, εκτός εάν η πλεονάζουσα παραγωγή οφείλεται σε κατάντη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυσλειτουργία ή μη προγραμματισμένη επισκευή και δεν διαρκεί περισσότερο από οκτώ ώρες από τη στιγμή της κοινοποίησης του ζητήματος σχετικά με την κατάντη δυναμικότητα·

γ) προγραμματισμένη συντήρηση·

δ) αμέλεια του φορέα εκμετάλλευσης·

ε) επανειλημμένες αστοχίες, δηλαδή τέσσερις ή περισσότερες αστοχίες εντός των τελευταίων 30 ημερών, του ίδιου εξοπλισμού·

21)    «δυσλειτουργία»: αιφνίδια, αναπόφευκτη αστοχία ή βλάβη του εξοπλισμού πέραν του εύλογου ελέγχου του χειριστή, η οποία διαταράσσει σημαντικά τις λειτουργίες, αλλά δεν περιλαμβάνει αστοχία ή βλάβη που προκαλείται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από κακή συντήρηση, απρόσεκτο χειρισμό ή άλλη αποτρέψιμη αστοχία ή βλάβη του εξοπλισμού·

22)    «συνήθης καύση σε πυρσό»: η καύση σε πυρσό κατά την κανονική παραγωγή πετρελαίου ή ορυκτού αερίου και ελλείψει επαρκών εγκαταστάσεων ή γεωλογίας που προσφέρονται για την επανέγχυση μεθανίου, την επιτόπια χρήση του ή τη μεταφορά του σε αγορά·

23)    «πυρσός καύσης»: συσκευή εξοπλισμένη με καυστήρα που χρησιμοποιείται για την καύση μεθανίου·

24)    «ανενεργό φρέαρ»: φρέαρ ή τοποθεσία φρεάτων πετρελαίου ή αερίου όπου οι δραστηριότητες εξερεύνησης ή παραγωγής έχουν παύσει για τουλάχιστον ένα έτος·

25)    «αποκατάσταση»: η διαδικασία καθαρισμού των μολυσμένων υδάτων και εδαφών·

26)    «ανάκτηση»: η διαδικασία επαναφοράς ενός φρέατος ή μιας τοποθεσίας φρεάτων σε συνθήκες εδάφους και βλάστησης παρόμοιες με εκείνες που υπήρχαν πριν από τη διατάραξή τους·

27)    «ανθρακωρυχείο»: εγκατάσταση όπου πραγματοποιείται ή έχει πραγματοποιηθεί εξόρυξη άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων γης, εκσκαφών, υπόγειων διαδρόμων, σηράγγων, πλαγιών, στοών και εργασιών, κατασκευών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, μηχανημάτων και εργαλείων που βρίσκονται στην επιφάνεια ή υπογείως και χρησιμοποιούνται ή προκύπτουν από τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη, υποασφαλτούχου άνθρακα, ασφαλτούχου άνθρακα ή ανθρακίτη από τα φυσικά του κοιτάσματα στη γη με οποιοδήποτε μέσο ή μέθοδο, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών προετοιμασίας του άνθρακα προς εξόρυξη·

28)    «ανθρακωρυχείο σε λειτουργία»: ανθρακωρυχείο του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη, υποασφαλτούχου άνθρακα, ασφαλτούχου άνθρακα ή ανθρακίτη, και για το οποίο ισχύει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η ανάπτυξη του ορυχείου βρίσκεται σε εξέλιξη·

β) ο άνθρακας έχει παραχθεί εντός των τελευταίων 90 ημερών·

γ) οι ανεμιστήρες εξαερισμού του ορυχείου λειτουργούν.

29)    «υπόγειο ανθρακωρυχείο»: ανθρακωρυχείο όπου ο άνθρακας παράγεται με διάνοιξη σηράγγων στη γη προς το κοίτασμα άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια εξορύσσεται με υπόγειο εξοπλισμό εξόρυξης, όπως μηχανήματα κοπής και μηχανήματα συνεχούς εξόρυξης με τη μέθοδο του ευθύγραμμου επιμήκους μετώπου (longwall and shortwall), και μεταφέρεται στην επιφάνεια·

30)    «επιφανειακό ανθρακωρυχείο»: ανθρακωρυχείο όπου ο άνθρακας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια και μπορεί να εξορυχθεί μέσω της απομάκρυνσης των στρωμάτων πετρωμάτων και εδάφους που τον καλύπτουν·

31)    «σήραγγα εξαερισμού»: κατακόρυφος διάδρομος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά καθαρού αέρα υπογείως ή για την απομάκρυνση μεθανίου και άλλων αερίων από υπόγειο ανθρακωρυχείο·

32)    «σταθμός αποστράγγισης»: σταθμός συλλογής μεθανίου από σύστημα αποστράγγισης αερίων ανθρακωρυχείου·

33)    «σύστημα αποστράγγισης»: σύστημα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές πηγές μεθανίου και το οποίο αποστραγγίζει αέριο πλούσιο σε μεθάνιο από φλέβες άνθρακα ή περιβάλλοντα στρώματα πετρωμάτων και το μεταφέρει σε σταθμό αποστράγγισης·

34)    «δραστηριότητες μετά την εξόρυξη»: οι δραστηριότητες που διεξάγονται μετά την εξόρυξη και τη μεταφορά του άνθρακα στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων του χειρισμού, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της μεταφοράς του άνθρακα·

35)    «συνεχής μέτρηση»: μέτρηση κατά την οποία η ένδειξη λαμβάνεται τουλάχιστον κάθε λεπτό·

36)    «μεθάνιο αέρα εξαερισμού»: μεθάνιο που εκπέμπεται από φλέβες άνθρακα και άλλα στρώματα που περιέχουν αέριο και το οποίο εισέρχεται στον αέρα εξαερισμού και εξατμίζεται από τη σήραγγα εξαερισμού·

37)    «κοίτασμα άνθρακα»: έκταση του εδάφους που περιέχει σημαντικά εξορύξιμες ποσότητες άνθρακα, η οποία ορίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κράτους μέλους για την καταγραφή των γεωλογικών κοιτασμάτων ορυκτών·

38)    «κλειστό ανθρακωρυχείο»: ανθρακωρυχείο με ταυτοποιημένο φορέα εκμετάλλευσης, ιδιοκτήτη ή κάτοχο άδειας το οποίο έχει κλείσει σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις αδειοδότησης ή άλλους κανονισμούς·

39)    «εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο»: ανθρακωρυχείο στο οποίο δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση φορέα εκμετάλλευσης, ιδιοκτήτη ή κατόχου άδειας ή το οποίο δεν έχει κλείσει με ρυθμιζόμενο τρόπο·

40)    «ανθρακωρυχείο οπτανθρακοποίησης»: ορυχείο του οποίου τουλάχιστον το 50 % της μέσης εκροής παραγωγής κατά τα τελευταία τρία διαθέσιμα έτη είναι άνθρακας οπτανθρακοποίησης, όπως ορίζεται στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1099/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42 ·

41)    «εισαγωγέας»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στην Ένωση, το οποίο, στο πλαίσιο μιας εμπορικής δραστηριότητας, διαθέτει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα από τρίτη χώρα στην αγορά της Ένωσης.

Άρθρο 3

Κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης που υπόκεινται σε ρύθμιση

1.    Κατά τον καθορισμό ή την έγκριση των τιμολογίων μεταφοράς ή διανομής ή των μεθοδολογιών που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, τους διαχειριστές συστημάτων διανομής, τους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών ΥΦΑ ή άλλες εταιρείες που υπόκεινται σε ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των φορέων εκμετάλλευσης υπόγειας αποθήκευσης αερίου, οι ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τις δαπάνες που προκύπτουν και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, στο μέτρο που αντιστοιχούν σε εκείνες ενός αποτελεσματικού και διαρθρωτικά συγκρίσιμου φορέα εκμετάλλευσης που υπόκειται σε ρύθμιση.

2.    Ανά τριετία, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει και δημοσιοποιεί ένα σύνολο δεικτών και αντίστοιχων τιμών αναφοράς για τη σύγκριση των επενδυτικών δαπανών ανά μονάδα που συνδέονται με τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου για συγκρίσιμα έργα.

Κεφάλαιο 2

Αρμόδιες αρχές και ανεξάρτητη επαλήθευση

Άρθρο 4

Αρμόδιες αρχές

1.    Κάθε κράτος μέλος ορίζει μία ή περισσότερες αρχές ως αρμόδιες για την παρακολούθηση και την επιβολή της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ονομασίες και τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών έως την … [3 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού]. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή σχετικά με κάθε μεταβολή στην ονομασία ή τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών.

2.    Η Επιτροπή δημοσιοποιεί κατάλογο των αρμόδιων αρχών και επικαιροποιεί τακτικά τον εν λόγω κατάλογο.

3.    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν επαρκείς εξουσίες και πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 5

Καθήκοντα των αρμόδιων αρχών

1.    Οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

2.    Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων παρέχουν στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία βοήθεια για να καταστεί δυνατή ή να διευκολυνθεί η εκτέλεση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στους χώρους και την υποβολή τεκμηρίωσης ή αρχείων.

3.    Οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται μεταξύ τους και με την Επιτροπή και, εφόσον απαιτείται, με τις αρχές τρίτων χωρών, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον παρόντα κανονισμό. Η Επιτροπή μπορεί να συγκροτήσει δίκτυο αρμόδιων αρχών για την προώθηση της συνεργασίας, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών και για τη διασφάλιση της δυνατότητας διαβουλεύσεων.

4.    Όταν οι εκθέσεις πρέπει να δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, οι αρμόδιες αρχές τις δημοσιοποιούν δωρεάν, σε καθορισμένο δικτυακό τόπο και σε ελεύθερα προσβάσιμο και επεξεργάσιμο μορφότυπο με δυνατότητα τηλεφόρτωσης.

Όταν οι πληροφορίες τηρούνται εμπιστευτικές σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ, οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν τον τύπο των πληροφοριών που κρίνονται εμπιστευτικές και τους λόγους του χαρακτηρισμού τους.

Άρθρο 6

Επιθεωρήσεις

1.    Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν περιοδικές επιθεωρήσεις για να ελέγχουν τη συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης ή των φορέων εκμετάλλευσης ορυχείων με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Η πρώτη επιθεώρηση ολοκληρώνεται έως την … [18 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

2.    Οι επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, επιτόπιους ελέγχους ή ελέγχους πεδίου, εξέταση τεκμηρίωσης και αρχείων που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, εντοπισμό εκπομπών μεθανίου και μετρήσεις συγκέντρωσης, καθώς και οποιαδήποτε μέτρα παρακολούθησης που λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή ή για λογαριασμό της για τον έλεγχο και την προώθηση της συμμόρφωσης των χώρων ή των εγκαταστάσεων με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Σε περίπτωση που κατά την επιθεώρηση διαπιστωθεί σοβαρή παραβίαση των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιες αρχές εκδίδουν ανακοίνωση των διορθωτικών μέτρων που πρέπει να λάβει ο φορέας εκμετάλλευσης ή ο φορέας εκμετάλλευσης ορυχείου, στο πλαίσιο της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 5.

3.    Μετά την πρώτη επιθεώρηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι αρμόδιες αρχές καταρτίζουν προγράμματα τακτικών επιθεωρήσεων. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των επιθεωρήσεων βασίζεται σε εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου και δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Σε περίπτωση που κατά την επιθεώρηση διαπιστωθεί σοβαρή παραβίαση των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού, η επόμενη επιθεώρηση πραγματοποιείται εντός ενός έτους.

4.    Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έκτακτες επιθεωρήσεις:

α) για να διερευνήσουν τεκμηριωμένες καταγγελίες που αναφέρονται στο άρθρο 7 και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης το συντομότερο δυνατόν μετά την ημερομηνία κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν γνώση των εν λόγω καταγγελιών ή περιπτώσεων μη συμμόρφωσης·

β) για να διασφαλίσουν ότι πραγματοποιήθηκαν επισκευές διαρροών ή αντικαταστάσεις κατασκευαστικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 14.

5.     Μετά από κάθε επιθεώρηση, οι αρμόδιες αρχές καταρτίζουν έκθεση στην οποία περιγράφονται η νομική βάση της επιθεώρησης, τα διαδικαστικά στάδια που ακολουθήθηκαν, τα σχετικά πορίσματα και συστάσεις για την ανάληψη περαιτέρω δράσης από τον φορέα εκμετάλλευσης ή τον φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου.

Η έκθεση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο φορέα εκμετάλλευσης και δημοσιοποιείται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής της επιθεώρησης. Όταν η έκθεση καταρτίζεται κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 7, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν τον καταγγέλλοντα μόλις η έκθεση δημοσιοποιηθεί.

Η έκθεση δημοσιοποιείται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες τηρούνται εμπιστευτικές σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ, οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν στην έκθεση τον τύπο των πληροφοριών που κρίνονται εμπιστευτικές και τους λόγους του χαρακτηρισμού τους.

6.    Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα που καθορίζονται στην έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 5 εντός της περιόδου που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή οποιασδήποτε άλλης περιόδου που έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες αρχές.

Άρθρο 7

Καταγγελίες που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές

1.    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θεωρεί ότι υπέστη ζημία ως αποτέλεσμα παραβίασης των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων μπορεί να υποβάλει γραπτή καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

2.    Οι καταγγελίες πρέπει να είναι δεόντως τεκμηριωμένες και να περιέχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εικαζόμενη παράβαση και τη ζημία που προκύπτει από αυτήν.

3.    Όταν καθίσταται προφανές ότι η καταγγελία δεν παρέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την κίνηση έρευνας, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν τον καταγγέλλοντα για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να μην κινήσουν έρευνα.

4.    Με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, οι αρμόδιες αρχές τηρούν ενήμερο τον καταγγέλλοντα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας και, κατά περίπτωση, τον ενημερώνουν σχετικά με τις κατάλληλες εναλλακτικές μορφές προσφυγής, όπως η προσφυγή σε εθνικά δικαστήρια ή οποιαδήποτε άλλη εθνική ή διεθνής διαδικασία υποβολής καταγγελίας.

5.    Με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και βάσει συγκρίσιμων διαδικασιών, οι αρμόδιες αρχές καθορίζουν και δημοσιοποιούν ενδεικτικές προθεσμίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με καταγγελίες.

Άρθρο 8

Δραστηριότητες επαλήθευσης και δήλωση επαλήθευσης

1.    Οι ελεγκτές αξιολογούν τη συμμόρφωση των εκθέσεων εκπομπών που τους υποβάλλουν οι φορείς εκμετάλλευσης ή οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Αξιολογούν τη συμμόρφωση των εκθέσεων με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και επανεξετάζουν όλες τις πηγές δεδομένων και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εγκυρότητας, της αξιοπιστίας και της ακρίβειάς τους, ιδίως όσον αφορά τα ακόλουθα σημεία:

α) την επιλογή και την εφαρμογή συντελεστών εκπομπών·

β) τις μεθοδολογίες, τους υπολογισμούς, τις δειγματοληψίες, τις στατιστικές κατανομές και τα επίπεδα σημαντικότητας που οδηγούν στον προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου·

γ) τυχόν κινδύνους ακατάλληλης μέτρησης ή αναφοράς·

δ) τυχόν σύστημα ποιοτικού ελέγχου ή διασφάλισης της ποιότητας που εφαρμόζεται από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων.

2.    Κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων επαλήθευσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι ελεγκτές χρησιμοποιούν δωρεάν και δημόσια διαθέσιμα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου, όπως καθίστανται εφαρμοστέα από την Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 5. Μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία η εφαρμογή των εν λόγω προτύπων καθορίζεται από την Επιτροπή, οι ελεγκτές χρησιμοποιούν υφιστάμενα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα για την ποσοτικοποίηση και την επαλήθευση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ελεγκτές μπορούν να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστώνουν την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πηγών δεδομένων και των μεθοδολογιών που χρησιμοποιήθηκαν.

3.    Οι ελεγκτές εκδίδουν δήλωση επαλήθευσης με την οποία επαληθεύεται η συμμόρφωση της έκθεσης εκπομπών και προσδιορίζονται οι εργασίες επαλήθευσης που πραγματοποιήθηκαν, μόλις η αξιολόγησή τους καταλήξει με εύλογη βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η έκθεση εκπομπών συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Οι ελεγκτές εκδίδουν τη δήλωση επαλήθευσης μόνον εφόσον έγκυρα, αξιόπιστα και ακριβή δεδομένα και πληροφορίες καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου με εύλογο βαθμό βεβαιότητας και εφόσον τα υποβαλλόμενα δεδομένα συνάδουν με τα εκτιμώμενα δεδομένα, είναι πλήρη και δεν παρουσιάζουν ανακολουθίες.

Εάν η αξιολόγηση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση εκπομπών δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, οι ελεγκτές ενημερώνουν σχετικά τον φορέα εκμετάλλευσης ή τον φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου και ο φορέας εκμετάλλευσης ή ο φορέας εκμετάλλευσης ορυχείου υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση αναθεωρημένη έκθεση εκπομπών στον ελεγκτή.

4.    Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων παρέχουν στους ελεγκτές κάθε αναγκαία βοήθεια για να καταστεί δυνατή ή να διευκολυνθεί η εκτέλεση των δραστηριοτήτων επαλήθευσης, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στους χώρους και την υποβολή τεκμηρίωσης ή αρχείων.

5.    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 31 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού μέσω της ενσωμάτωσης και του καθορισμού της εφαρμογής ευρωπαϊκών ή διεθνών προτύπων για την ποσοτικοποίηση και τη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 9

Ανεξαρτησία και διαπίστευση των ελεγκτών

1.    Οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι από τους φορείς εκμετάλλευσης και τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων και διεξάγουν τις δραστηριότητες που απαιτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Προς τούτο, ούτε οι ελεγκτές ούτε κανένα τμήμα της ίδιας νομικής οντότητας είναι φορέας εκμετάλλευσης ή φορέας εκμετάλλευσης ορυχείου, ιδιοκτήτης φορέα εκμετάλλευσης ή φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου ούτε ανήκουν στην ιδιοκτησία τέτοιων φορέων, και οι ελεγκτές δεν έχουν σχέσεις με φορείς εκμετάλλευσης ή φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους.

2.    Οι ελεγκτές είναι διαπιστευμένοι από εθνικό οργανισμό διαπίστευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008.

3.    Σε περίπτωση που ο παρών κανονισμός δεν περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη διαπίστευση των ελεγκτών, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008.

Άρθρο 10

Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου

1.    Υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύεται το συμφέρον της Ένωσης, το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου αναλαμβάνει ρόλο επαλήθευσης όσον αφορά τα δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου, ιδίως όσον αφορά τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)    συγκέντρωση δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου σύμφωνα με κατάλληλες στατιστικές μεθόδους·

β)    επαλήθευση των μεθοδολογιών και των στατιστικών διαδικασιών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την ποσοτικοποίηση των δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου·

γ)    ανάπτυξη μεθοδολογιών συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων σύμφωνα με την ορθή επιστημονική και στατιστική πρακτική για τη διασφάλιση υψηλότερου επιπέδου ακρίβειας των εκτιμήσεων εκπομπών, με κατάλληλο χαρακτηρισμό της αβεβαιότητας·

δ)    δημοσίευση συγκεντρωτικών δεδομένων που υποβάλλονται από εταιρείες ανά βασική πηγή και ανά επίπεδο αναφοράς, ταξινομημένων ανά ελεγχόμενο περιουσιακό στοιχείο και μη ελεγχόμενο περιουσιακό στοιχείο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις περί ανταγωνισμού και εμπιστευτικότητας·

ε)    αναφορά των πορισμάτων σχετικά με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πηγών δεδομένων.

2.    Η Επιτροπή μπορεί να υποβάλλει δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου στο Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου, όπως τίθενται στη διάθεσή της από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

3.    Οι πληροφορίες που παράγονται από το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου τίθενται στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής.

Κεφάλαιο 3

Εκπομπές μεθανίου στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου

Άρθρο 11

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται στις δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β).

Άρθρο 12

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.    Έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές έκθεση με τις εκτιμώμενες εκπομπές μεθανίου σε επίπεδο πηγής με τη χρήση γενικών αλλά ειδικών ανά πηγή συντελεστών εκπομπών για όλες τις πηγές.

2.    Έως τις … [24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν επίσης στις αρμόδιες αρχές έκθεση με άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής για τα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία. Η υποβολή εκθέσεων σε αυτό το επίπεδο μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μετρήσεων και δειγματοληψιών σε επίπεδο πηγής ως βάση για τον καθορισμό ειδικών συντελεστών εκπομπών που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των εκπομπών.

3.    Έως τις … [36 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Μαρτίου κάθε έτους, οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές έκθεση η οποία περιέχει άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής για τα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2, οι οποίες συμπληρώνονται από μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο εγκατάστασης, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δυνατή την αξιολόγηση και την επαλήθευση των εκτιμήσεων σε επίπεδο πηγής συγκεντρωτικά ανά εγκατάσταση.

Πριν από την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, οι φορείς εκμετάλλευσης διασφαλίζουν ότι οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο αξιολογούνται από ελεγκτή και περιλαμβάνουν δήλωση επαλήθευσης που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9.

4.    Έως τις … [36 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση υποβάλλουν επίσης στις αρμόδιες αρχές έκθεση που περιλαμβάνει άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής για τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία. Η υποβολή εκθέσεων σε αυτό το επίπεδο μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μετρήσεων και δειγματοληψιών σε επίπεδο πηγής ως βάση για τον καθορισμό ειδικών συντελεστών εκπομπών που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των εκπομπών.

5.    Έως τις … [48 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Μαρτίου κάθε έτους, οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές έκθεση που περιλαμβάνει άμεσες μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο πηγής για τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία όπως ορίζεται στην παράγραφο 4, οι οποίες συμπληρώνονται από μετρήσεις των εκπομπών μεθανίου σε επίπεδο εγκατάστασης, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δυνατή την αξιολόγηση και την επαλήθευση των εκτιμήσεων σε επίπεδο πηγής συγκεντρωτικά ανά εγκατάσταση.

Πριν από την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν ότι οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο αξιολογούνται από ελεγκτή και περιλαμβάνουν δήλωση επαλήθευσης που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9.

6.    Οι εκθέσεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο καλύπτουν το τελευταίο διαθέσιμο ημερολογιακό έτος και περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τον τύπο και την τοποθεσία της πηγής εκπομπών·

β) δεδομένα ανά λεπτομερή, επιμέρους τύπο πηγής εκπομπών·

γ) λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις μεθοδολογίες ποσοτικοποίησης που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου·

δ) όλες τις εκπομπές μεθανίου για τα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία·

ε) το μερίδιο ιδιοκτησίας και τις εκπομπές μεθανίου από μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία πολλαπλασιαζόμενες επί το μερίδιο ιδιοκτησίας·

στ) κατάλογο των οντοτήτων που έχουν επιχειρησιακό έλεγχο των μη ελεγχόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Η Επιτροπή καθορίζει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, υπόδειγμα υποβολής εκθέσεων για τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3, 4 και 5. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 32 παράγραφος 2.

7.    Για τις μετρήσεις σε επίπεδο εγκατάστασης που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 5, χρησιμοποιούνται κατάλληλες τεχνολογίες ποσοτικοποίησης που μπορούν να παράσχουν τέτοιες μετρήσεις.

8.    Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ των εκπομπών που ποσοτικοποιούνται με τη χρήση μεθόδων σε επίπεδο πηγής και εκείνων που προκύπτουν από μετρήσεις σε επίπεδο εγκατάστασης, πραγματοποιούνται πρόσθετες μετρήσεις εντός της ίδιας περιόδου αναφοράς.

9.    Οι μετρήσεις εκπομπών μεθανίου για υποδομές αερίου πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα κατάλληλα ευρωπαϊκά (CEN) ή διεθνή (ISO) πρότυπα για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου.

10.    Όταν οι πληροφορίες τηρούνται εμπιστευτικές σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 43 , οι φορείς εκμετάλλευσης αναφέρουν στην έκθεση τον τύπο των πληροφοριών που κρίνονται εμπιστευτικές και τους λόγους του χαρακτηρισμού τους.

11.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής εντός τριών μηνών από την υποβολή τους από τους φορείς εκμετάλλευσης και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Άρθρο 13

Γενική υποχρέωση μετριασμού

Οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών μεθανίου κατά τη λειτουργία τους.

Άρθρο 14

Εντοπισμός και επισκευή διαρροών

1.    Έως τις … [3 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές πρόγραμμα εντοπισμού και επισκευής διαρροών, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το περιεχόμενο των ερευνών που πρόκειται να διενεργηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να απαιτήσουν από τον φορέα εκμετάλλευσης να τροποποιήσει το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

2.    Έως τις … [6 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], οι φορείς εκμετάλλευσης διεξάγουν έρευνα σε όλα τα σχετικά κατασκευαστικά στοιχεία υπό την ευθύνη τους σύμφωνα με το πρόγραμμα εντοπισμού και επισκευής διαρροών που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Στη συνέχεια, οι έρευνες εντοπισμού και επισκευής διαρροών επαναλαμβάνονται κάθε τρεις μήνες.

3.    Κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν συσκευές που επιτρέπουν τον εντοπισμό απωλειών μεθανίου 500 μερών ανά εκατομμύριο και άνω από κατασκευαστικά στοιχεία.

4.    Οι φορείς εκμετάλλευσης επισκευάζουν ή αντικαθιστούν όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω.

Η επισκευή ή η αντικατάσταση των κατασκευαστικών στοιχείων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο πραγματοποιείται αμέσως μετά τον εντοπισμό ή το συντομότερο δυνατόν μετά τον εντοπισμό, αλλά το αργότερο εντός πέντε ημερών από τον εντοπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αποδείξουν ότι ζητήματα ασφάλειας ή τεχνικά ζητήματα δεν επιτρέπουν την ανάληψη άμεσης δράσης και ότι οι φορείς εκμετάλλευσης καταρτίζουν χρονοδιάγραμμα επισκευής και παρακολούθησης.

Τα ζητήματα ασφάλειας και τα τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ανάληψη άμεσης δράσης, όπως αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο, περιορίζονται στη συνεκτίμηση της ασφάλειας για το προσωπικό και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της συγκέντρωσης της απώλειας μεθανίου, της προσβασιμότητας σε κατασκευαστικά στοιχεία, της διαθεσιμότητας ανταλλακτικού του κατασκευαστικού στοιχείου. Στα ζητήματα που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνονται περιπτώσεις κατά τις οποίες η επισκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο επίπεδο εκπομπών μεθανίου απ’ ό,τι η μη επισκευή.

Όταν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του συστήματος πριν από την επισκευή ή την αντικατάσταση, οι φορείς εκμετάλλευσης ελαχιστοποιούν τη διαρροή εντός μίας ημέρας από τον εντοπισμό και επισκευάζουν τη διαρροή έως το τέλος της επόμενης προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας του συστήματος ή εντός ενός έτους, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

5.    Παρά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2, οι φορείς εκμετάλλευσης εξετάζουν τα κατασκευαστικά στοιχεία τα οποία διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε από τις προηγούμενες επιθεωρήσεις το συντομότερο δυνατόν μετά την επισκευή που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 και το αργότερο 15 ημέρες μετά την επισκευή.

Παρά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2, οι φορείς εκμετάλλευσης ερευνούν τα κατασκευαστικά στοιχεία τα οποία διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν λιγότερο από 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου, το αργότερο τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό των εκπομπών, προκειμένου να ελέγξουν αν έχει μεταβληθεί το μέγεθος της απώλειας μεθανίου.

Όταν εντοπίζεται υψηλότερος κίνδυνος για την ασφάλεια ή υψηλότερος κίνδυνος απωλειών μεθανίου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να συνιστούν τη συχνότερη διεξαγωγή ερευνών για τα σχετικά κατασκευαστικά στοιχεία.

6.    Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με την παράγραφο 7, οι φορείς εκμετάλλευσης καταγράφουν όλες τις διαπιστωθείσες διαρροές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, και διεξάγουν συνεχείς έρευνες για να διασφαλίσουν την επισκευή τους σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Οι φορείς εκμετάλλευσης τηρούν το αρχείο για τουλάχιστον δέκα έτη και παρέχουν τις πληροφορίες αυτές στις αρμόδιες αρχές κατόπιν αιτήματός τους.

7.    Εντός ενός μήνα μετά από κάθε επιθεώρηση, οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και χρονοδιάγραμμα επισκευής και παρακολούθησης, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκονται τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία. Η έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα I.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να απαιτήσουν από τον φορέα εκμετάλλευσης να τροποποιήσει την έκθεση ή το χρονοδιάγραμμα επισκευής και παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

8.    Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αναθέτουν οποιοδήποτε από τα καθήκοντα που ορίζονται στο παρόν άρθρο. Τα ανατιθέμενα καθήκοντα δεν θίγουν την ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης και δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές.

9.    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα καθεστώτα πιστοποίησης, διαπίστευσης ή ισοδύναμα καθεστώτα επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης, για τους παρόχους υπηρεσιών όσον αφορά τις έρευνες.

Άρθρο 15

Όρια στον εξαερισμό και την καύση σε πυρσό

1.    Ο εξαερισμός απαγορεύεται, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο. Η συνήθης καύση σε πυρσό απαγορεύεται.

2.    Ο εξαερισμός επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή δυσλειτουργίας· και

β) όταν είναι αναπόφευκτο και απολύτως αναγκαίο για τη λειτουργία, την επισκευή, τη συντήρηση ή τη δοκιμή κατασκευαστικών στοιχείων ή εξοπλισμού και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 16.

3.    Ο εξαερισμός σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β) περιλαμβάνει τις ακόλουθες ειδικές περιπτώσεις στις οποίες ο εξαερισμός δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως:

α) κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας ορισμένων κατασκευαστικών στοιχείων, υπό τον όρο ότι ο εξοπλισμός πληροί όλα τα καθορισμένα πρότυπα εξοπλισμού και συντηρείται σωστά και επιθεωρείται τακτικά για την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεθανίου·

β) για την εκφόρτωση ή τον καθαρισμό κλάσματος υγρού σε φρέαρ υπό ατμοσφαιρική πίεση·

γ) κατά τη μέτρηση ή τη δειγματοληψία σε δεξαμενή αποθήκευσης ή σε άλλο δοχείο χαμηλής πίεσης·

δ) κατά τη εκφόρτωση υγρών από δεξαμενή αποθήκευσης ή άλλο δοχείο χαμηλής πίεσης σε όχημα μεταφοράς σύμφωνα με ισχύοντα πρότυπα·

ε) κατά την επισκευή και τη συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εξοπλισμού απαέρωσης και αποσυμπίεσης για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης·

στ) κατά τη διάρκεια δοκιμής κεφαλής φρεατίου (bradenhead)·

ζ) κατά τη διάρκεια δοκιμής διαρροής του παρεμβύσματος·

η) κατά τη διάρκεια δοκιμής παραγωγής διάρκειας μικρότερης των 24 ωρών·

θ) όταν το μεθάνιο δεν πληροί τις προδιαγραφές του αγωγού συγκέντρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας εκμετάλλευσης διενεργεί ανάλυση δειγμάτων μεθανίου δύο φορές την εβδομάδα για να διαπιστώσει αν έχουν ικανοποιηθεί οι προδιαγραφές και διοχετεύει το μεθάνιο σε αγωγό συγκέντρωσης μόλις ικανοποιηθούν οι προδιαγραφές του αγωγού·

ι) κατά τη θέση σε λειτουργία αγωγών, εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων, μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για τον καθαρισμό εισαγόμενων προσμείξεων από τον αγωγό ή τον εξοπλισμό·

ια) κατά τη διάρκεια του καθαρισμού με χρήση ξέστρων, της απαέρωσης για την επισκευή ή του καθαρισμού αγωγού συγκέντρωσης για επισκευή ή συντήρηση, και μόνον όταν το αέριο δεν μπορεί να συγκρατηθεί ή να μεταφερθεί σε μη επηρεαζόμενο τμήμα του αγωγού.

4.    Όταν επιτρέπεται ο εξαερισμός σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3, οι φορείς εκμετάλλευσης εκτελούν εξαερισμό μόνον όταν η καύση σε πυρσό δεν είναι τεχνικά εφικτή ή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λειτουργιών ή του προσωπικού. Σε αυτήν την περίπτωση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 16, οι φορείς εκμετάλλευσης αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές την αναγκαιότητα επιλογής του εξαερισμού αντί της καύσης σε πυρσό.

5.    Η καύση σε πυρσό επιτρέπεται μόνον όταν η επανέγχυση, η επιτόπια χρήση ή η μεταφορά του μεθανίου σε αγορά δεν είναι εφικτές για λόγους άλλους από οικονομικές παραμέτρους. Σε αυτήν την περίπτωση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 16, οι φορείς εκμετάλλευσης αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές την αναγκαιότητα επιλογής της καύσης σε πυρσό αντί της επανέγχυσης, της επιτόπιας χρήσης ή της μεταφοράς του μεθανίου σε αγορά.

Άρθρο 16

Αναφορά συμβάντων εξαερισμού και καύσης σε πυρσό

1.    Οι φορείς εκμετάλλευσης κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές τα συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό:

α) που οφείλονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή δυσλειτουργία·

β) που έχουν συνολική διάρκεια 8 ωρών και άνω εντός 24 ωρών από ένα μεμονωμένο συμβάν.

Η κοινοποίηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση μετά το συμβάν και το αργότερο εντός 48 ωρών από την έναρξη του συμβάντος ή από τη στιγμή που ο φορέας εκμετάλλευσης έλαβε γνώση αυτού.

2.    Οι φορείς εκμετάλλευσης υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές τριμηνιαίες εκθέσεις για όλα τα συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και στο άρθρο 15, σύμφωνα με τα στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα II.

3.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής ετησίως και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Άρθρο 17

Απαιτήσεις για τα πρότυπα καύσης σε πυρσό

1.    Όταν μια εγκατάσταση κατασκευάζεται, αντικαθίσταται ή ανακαινίζεται, ή όταν εγκαθίστανται νέοι πυρσοί καύσης ή άλλες συσκευές καύσης, οι φορείς εκμετάλλευσης εγκαθιστούν μόνο συσκευές καύσης με αυτόματο αναφλεκτήρα ή πιλότο συνεχούς λειτουργίας και πλήρη απόδοση καταστροφής και απομάκρυνσης για υδρογονάνθρακες.

2.     Οι φορείς εκμετάλλευσης διασφαλίζουν ότι όλοι οι πυρσοί καύσης ή άλλες συσκευές καύσης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 1 έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

3.    Οι φορείς εκμετάλλευσης διενεργούν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις των πυρσών καύσης σύμφωνα με τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα III.

Άρθρο 18

Ανενεργά φρέατα

1.    Έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], τα κράτη μέλη καταρτίζουν και δημοσιοποιούν κατάλογο όλων των ανενεργών φρεάτων στο έδαφός τους ή υπό τη δικαιοδοσία τους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον των στοιχείων που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

2.    Έως τις … [18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], ο εξοπλισμός για τη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου εγκαθίσταται σε όλα τα ανενεργά φρέατα.

3.    Οι εκθέσεις που περιλαμβάνουν τις μετρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές έως τις … [24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Μαρτίου κάθε έτους και καλύπτουν το τελευταίο διαθέσιμο ημερολογιακό έτος. Πριν από την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο αξιολογούνται από ελεγκτή και περιλαμβάνουν δήλωση επαλήθευσης που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9.

4.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής εντός τριών μηνών από την υποβολή τους από τους φορείς εκμετάλλευσης και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

5.    Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3, εκτός εάν μπορεί να προσδιοριστεί υπεύθυνο μέρος, οπότε το εν λόγω μέρος φέρει την ευθύνη.

6.    Τα κράτη μέλη καταρτίζουν και εφαρμόζουν σχέδιο μετριασμού για την αποκατάσταση, την ανάκτηση και την οριστική σφράγιση των ανενεργών φρεάτων που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Τα σχέδια μετριασμού χρησιμοποιούν τις απογραφές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 για τον καθορισμό της προτεραιότητας των δραστηριοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

   α) αποκατάσταση, ανάκτηση και οριστική σφράγιση φρεάτων·

   β) ανάκτηση των σχετικών οδών πρόσβασης·

   γ) αποκατάσταση της γης, των υδάτων και των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τα φρέατα και τις προηγούμενες εργασίες·

   γ) διενέργεια ετήσιων ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται ότι τα σφραγισμένα φρέατα δεν αποτελούν πλέον πηγή εκπομπών μεθανίου.

Κεφάλαιο 4

Εκπομπές μεθανίου στον τομέα του άνθρακα

Τμήμα I

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σε ορυχεία σε λειτουργία

Άρθρο 19

Πεδίο εφαρμογής

1.    Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στα υπόγεια και επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία.

2.    Οι εκπομπές μεθανίου από υπόγεια ανθρακωρυχεία σε λειτουργία περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκπομπές:

α)    εκπομπές μεθανίου από όλες τις σήραγγες εξαερισμού που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης του ορυχείου·

β)    εκπομπές μεθανίου από σταθμούς αποστράγγισης και από το σύστημα αποστράγγισης μεθανίου, είτε οφείλονται σε σκόπιμο ή ακούσιο εξαερισμό είτε σε ατελή καύση σε πυρσούς·

γ)    εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μετά την εξόρυξη.

3.    Οι εκπομπές μεθανίου από επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκπομπές:

α)    εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν στο ανθρακωρυχείο κατά τη διαδικασία εξόρυξης·

β)    εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μετά την εξόρυξη.

Άρθρο 20

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.    Όσον αφορά τα υπόγεια ανθρακωρυχεία, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων εκτελούν συνεχή μέτρηση και ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου του αέρα εξαερισμού σε όλες τις σήραγγες εξαερισμού που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης του ορυχείου, χρησιμοποιώντας συσκευή με όριο ευαισθησίας για τη συγκέντρωση μεθανίου τουλάχιστον 100 μέρη ανά εκατομμύριο. Εκτελούν επίσης μηνιαίες μετρήσεις βάσει δείγματος.

2.    Οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης εκτελούν συνεχείς μετρήσεις των όγκων μεθανίου που εξαερώνεται και καίγεται σε πυρσό, ανεξάρτητα από τους λόγους της εν λόγω δραστηριότητας εξαερισμού και καύσης σε πυρσό.

3.    Όσον αφορά τα επιφανειακά ανθρακωρυχεία, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων χρησιμοποιούν ειδικούς ανά κοίτασμα συντελεστές εκπομπών μεθανίου από ανθρακωρυχεία για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών που προκύπτουν από εξορυκτικές δραστηριότητες. Οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων καθορίζουν τους εν λόγω συντελεστές εκπομπών σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με κατάλληλα επιστημονικά πρότυπα και λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές μεθανίου από τα περιβάλλοντα στρώματα.

4.    Οι μετρήσεις και η ποσοτικοποίηση που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3 πραγματοποιούνται σύμφωνα με κατάλληλο ευρωπαϊκό ή διεθνές πρότυπο.

Όσον αφορά τις συνεχείς μετρήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, όταν μέρος του εξοπλισμού μέτρησης δεν λειτουργεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, οι μετρήσεις που λαμβάνονται κατά τις περιόδους λειτουργίας του εξοπλισμού μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των δεδομένων κατ’ αναλογία για την περίοδο κατά την οποία ο εξοπλισμός δεν λειτουργούσε.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τις συνεχείς μετρήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 λειτουργεί για περισσότερο από το 90 % της περιόδου κατά την οποία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση εκπομπών, εξαιρουμένου του χρόνου διακοπής της λειτουργίας του που απαιτείται για την αναβαθμονόμηση.

5.    Οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων εκτιμούν τις εκπομπές άνθρακα μετά την εξόρυξη χρησιμοποιώντας συντελεστές εκπομπών άνθρακα μετά την εξόρυξη, οι οποίοι επικαιροποιούνται ετησίως, με βάση ειδικά ανά κοίτασμα δείγματα άνθρακα και σύμφωνα με κατάλληλα επιστημονικά πρότυπα.

6.    Έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Μαρτίου κάθε έτους, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων και οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές έκθεση με ετήσια δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου σε επίπεδο πηγής σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο του τελευταίου διαθέσιμου ημερολογιακού έτους και περιλαμβάνει τα στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα V μέρος 1 για τα υπόγεια ανθρακωρυχεία σε λειτουργία, στο παράρτημα V μέρος 2 για τα επιφανειακά ανθρακωρυχεία σε λειτουργία και στο παράρτημα V μέρος 3 για τους σταθμούς αποστράγγισης.

Πριν από την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων και οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης διασφαλίζουν ότι οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο αξιολογούνται από ελεγκτή και περιλαμβάνουν δήλωση επαλήθευσης που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9.

7.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής εντός τριών μηνών από την υποβολή τους από τους φορείς εκμετάλλευσης και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Τμήμα II

Μετριασμός των εκπομπών μεθανίου από υπόγεια ανθρακωρυχεία σε λειτουργία

Άρθρο 21

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στις εκπομπές μεθανίου από τα υπόγεια ανθρακωρυχεία που αναφέρονται στο άρθρο 19 παράγραφος 2.

Άρθρο 22

Μέτρα μετριασμού

1.    Ο εξαερισμός και η καύση μεθανίου σε πυρσό από σταθμούς αποστράγγισης απαγορεύονται από την [1η Ιανουαρίου 2025], εκτός από την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δυσλειτουργίας ή όταν αυτό είναι αναπόφευκτο και απολύτως αναγκαίο για τη συντήρηση. Στις περιπτώσεις αυτές, οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης εκτελούν εξαερισμό μόνον εάν η καύση σε πυρσό δεν είναι τεχνικά εφικτή ή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λειτουργιών ή του προσωπικού. Σε αυτήν την περίπτωση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 23, οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές την αναγκαιότητα επιλογής του εξαερισμού αντί της καύσης σε πυρσό.

2.    Ο εξαερισμός μεθανίου μέσω σηράγγων εξαερισμού σε ανθρακωρυχεία που εκπέμπουν πάνω από 0,5 τόνο μεθανίου ανά χίλιους τόνους εξορυσσόμενου άνθρακα, εκτός των ανθρακωρυχείων οπτανθρακοποίησης, απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου 2027.

3.    Έως τις ... [τρία έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 31 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού μέσω του καθορισμού περιορισμών στον εξαερισμό μεθανίου από τις σήραγγες εξαερισμού για τα ανθρακωρυχεία οπτανθρακοποίησης.

Άρθρο 23

Αναφορά συμβάντων εξαερισμού και καύσης σε πυρσό

1.    Από την [1η Ιανουαρίου 2025], οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών αποστράγγισης κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές όλα τα συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό:

α) που οφείλονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή δυσλειτουργία·

β) που προκύπτουν αναπόφευκτα λόγω συντήρησης του συστήματος αποστράγγισης.

Η εν λόγω κοινοποίηση πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση μετά το συμβάν και το αργότερο εντός 48 ωρών από την έναρξη του συμβάντος ή από τη στιγμή που ο φορέας εκμετάλλευσης έλαβε γνώση του συμβάντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα VI.

2.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις πληροφορίες που τους υποβάλλονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής ετησίως και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Τμήμα III

Εκπομπές μεθανίου από κλειστά και εγκαταλελειμμένα υπόγεια ανθρακωρυχεία

Άρθρο 24

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στις ακόλουθες εκπομπές μεθανίου από εγκαταλελειμμένα και κλειστά υπόγεια ανθρακωρυχεία στα οποία η παραγωγή άνθρακα έχει διακοπεί:

α) εκπομπές μεθανίου από όλες τις σήραγγες εξαερισμού που συνεχίζουν να εκπέμπουν μεθάνιο·

β) εκπομπές μεθανίου από τον εξοπλισμό εξόρυξης άνθρακα, η χρήση του οποίου έχει διακοπεί·

γ) εκπομπές μεθανίου από άλλες σαφώς καθορισμένες σημειακές πηγές εκπομπών, όπως περιγράφονται στο παράρτημα VII μέρος 1.

Άρθρο 25

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.    Έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] τα κράτη μέλη καταρτίζουν και δημοσιοποιούν κατάλογο όλων των κλειστών ανθρακωρυχείων και εγκαταλελειμμένων ανθρακωρυχείων στο έδαφός τους ή υπό τη δικαιοδοσία τους, σύμφωνα με τη μεθοδολογία και συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον των στοιχείων που καθορίζονται στο παράρτημα VII μέρος 1.

2.    Οι μετρήσεις συγκέντρωσης μεθανίου εκτελούνται σύμφωνα με κατάλληλα επιστημονικά πρότυπα και τουλάχιστον σε ωριαία βάση από όλα τα στοιχεία που απαριθμούνται στο παράρτημα VII μέρος 1 σημείο vi) και τα οποία διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν μεθάνιο.

Από τις … [18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού], εγκαθίσταται εξοπλισμός μέτρησης σε όλα τα στοιχεία που απαριθμούνται στο παράρτημα VII μέρος 1 σημείο v) για κλειστά ανθρακωρυχεία και εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία στα οποία οι δραστηριότητες έχουν παύσει από το … [50 έτη πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

Το όριο ευαισθησίας του εξοπλισμού μέτρησης που χρησιμοποιείται για τις μετρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι τουλάχιστον 10 000 μέρη ανά εκατομμύριο.

Ο εξοπλισμός μέτρησης πρέπει να λειτουργεί για περισσότερο από το 90 % της περιόδου κατά την οποία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των εκπομπών, εξαιρουμένου του χρόνου διακοπής της λειτουργίας που απαιτείται για την αναβαθμονόμηση.

3.    Οι εκθέσεις που περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των ετήσιων δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου σε επίπεδο πηγής υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές έως τις … [24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Μαρτίου κάθε έτους.

Οι εκθέσεις καλύπτουν το τελευταίο διαθέσιμο ημερολογιακό έτος και περιλαμβάνουν τα στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα VII μέρος 3.

Πριν από την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο αξιολογούνται από ελεγκτή και περιλαμβάνουν δήλωση επαλήθευσης που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9.

4.    Οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων είναι υπεύθυνοι για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 όσον αφορά τα κλειστά ορυχεία. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 όσον αφορά τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

5.    Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στη διάθεση του κοινού και της Επιτροπής εντός τριών μηνών από την υποβολή τους από τους φορείς εκμετάλλευσης και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

Άρθρο 26

Μέτρα μετριασμού

1.    Με βάση την απογραφή που αναφέρεται στο άρθρο 25, τα κράτη μέλη καταρτίζουν και εφαρμόζουν σχέδιο μετριασμού για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία.

Το σχέδιο μετριασμού υποβάλλεται στις αρμόδιες αρχές έως τις … [36 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού] και περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα VII μέρος 4.

2.    Ο εξαερισμός και η καύση σε πυρσό από τον εξοπλισμό που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 2 απαγορεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2030, εκτός εάν η χρήση ή ο μετριασμός δεν είναι τεχνικά εφικτή/-ός ή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την περιβαλλοντική ασφάλεια ή η ασφάλεια των λειτουργιών ή του προσωπικού. Σε αυτήν την περίπτωση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 25, οι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων ή τα κράτη μέλη αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επιλογής του εξαερισμού ή της καύσης σε πυρσό αντί της χρήσης ή του μετριασμού.

Κεφάλαιο 5

Εκπομπές μεθανίου που πραγματοποιούνται εκτός της Ένωσης

Άρθρο 27

Απαιτήσεις για τον εισαγωγέα

1.    Έως τις … [9 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, οι εισαγωγείς παρέχουν τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα VIII στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους εισαγωγής.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 31 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού μέσω της τροποποίησης ή της συμπλήρωσης των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από τους εισαγωγείς.

2.    Έως τις … [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού] και στη συνέχεια έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που τους παρέχουν οι εισαγωγείς.

Η Επιτροπή καθιστά τις πληροφορίες διαθέσιμες σύμφωνα με το άρθρο 28.

3.    Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 ή νωρίτερα αν η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, η Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη:

α)    την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα διαθέσιμα δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου που συλλέγονται στο πλαίσιο του παγκόσμιου εργαλείου παρακολούθησης των εκπομπών μεθανίου που αναφέρεται στο άρθρο 29·

β)    την ανάλυση δεδομένων για τις εκπομπές μεθανίου από το IMEO·

γ)    πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων, επαλήθευσης και μετριασμού των φορέων εκμετάλλευσης που είναι εγκατεστημένοι εκτός της Ένωσης και από τους οποίους εισάγεται ενέργεια στην Ένωση· και

δ)    την ασφάλεια του εφοδιασμού και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε περίπτωση πιθανών πρόσθετων υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών μέτρων, όπως πρότυπα ή στόχοι για τις εκπομπές μεθανίου, λαμβανομένων υπόψη των τομέων του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα χωριστά.

Κατά περίπτωση και με βάση τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την εξασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης, η Επιτροπή προτείνει τροποποιήσεις του παρόντος κανονισμού για την ενίσχυση των απαιτήσεων που ισχύουν για τους εισαγωγείς, με σκοπό να διασφαλιστεί συγκρίσιμο επίπεδο αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας.

Άρθρο 28

Βάση δεδομένων διαφάνειας για το μεθάνιο

1.    Έως τις … [18 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], η Επιτροπή δημιουργεί και διατηρεί βάση δεδομένων διαφάνειας για το μεθάνιο, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που της υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 27 και το άρθρο 12 παράγραφος 11, το άρθρο 16 παράγραφος 3, το άρθρο 18 παράγραφος 4, το άρθρο 20 παράγραφος 7, το άρθρο 23 παράγραφος 2 και το άρθρο 25 παράγραφος 5.

2.    Επιπλέον των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)    κατάλογο των χωρών στις οποίες παράγεται και εξάγεται ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση·

β)    για κάθε χώρα που αναφέρεται στο στοιχείο α), πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα σημεία:

i) αν διαθέτει υποχρεωτικά ρυθμιστικά μέτρα για τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, τα οποία καλύπτουν τα στοιχεία που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας·

ii) αν έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή·

iii) αν παρέχει εθνικές απογραφές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, κατά περίπτωση·

iv) αν οι εθνικές απογραφές που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνουν υποβολή εκθέσεων στη βαθμίδα 3 σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, κατά περίπτωση·

v) την ποσότητα των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με τις εθνικές απογραφές που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, κατά περίπτωση, και αν τα δεδομένα αποτέλεσαν αντικείμενο ανεξάρτητης επαλήθευσης·

vi) τον κατάλογο των εταιρειών που εξάγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση·

vii) κατάλογο εισαγωγέων ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ένωση.

2.    Η βάση δεδομένων διαφάνειας είναι διαθέσιμη στο κοινό στο διαδίκτυο, δωρεάν και τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα.

3.    Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων της οδηγίας (ΕΕ) 2016/943.

Άρθρο 29

Παγκόσμιο εργαλείο παρακολούθησης των παραγωγών εκπομπών μεθανίου

1.    Έως τις … [δύο έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], η Επιτροπή θεσπίζει παγκόσμιο εργαλείο παρακολούθησης του μεθανίου, το οποίο βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και στοιχεία από διάφορους πιστοποιημένους παρόχους δεδομένων και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της συνιστώσας Copernicus του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ.

Το εργαλείο διατίθεται στο κοινό και παρέχει τακτικές επικαιροποιήσεις τουλάχιστον σχετικά με το μέγεθος, την επανάληψη και την τοποθεσία των πηγών ενέργειας με υψηλές εκπομπές μεθανίου.

2.    Το εργαλείο αυτό τροφοδοτεί τους διμερείς διαλόγους της Επιτροπής σχετικά με τις πολιτικές και τα μέτρα για τις εκπομπές μεθανίου. Όταν το εργαλείο εντοπίζει μια νέα σημαντική πηγή εκπομπών, η Επιτροπή ειδοποιεί τη σχετική χώρα με σκοπό την προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης και αποκατάστασης.

3.    Το παρόν άρθρο υπόκειται στις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2016/943.

Κεφάλαιο 6

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 30

Κυρώσεις

1.    Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες περί κυρώσεων που εφαρμόζονται στις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για την εφαρμογή τους.

2.    Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές και είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν:

α)    πρόστιμα ανάλογα με την περιβαλλοντική ζημία, των οποίων το ύψος υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι στερούν ουσιαστικά από τους υπευθύνους τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις παραβάσεις τους, και αυξάνεται σταδιακά για επανειλημμένες σοβαρές παραβάσεις·

β)    περιοδικές χρηματικές ποινές που υποχρεώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης να τερματίσουν μια παράβαση, να συμμορφωθούν με απόφαση με την οποία διατάσσονται μέτρα αποκατάστασης ή διορθωτικά μέτρα, να παράσχουν πληροφορίες ή να υποβληθούν σε επιθεώρηση, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τους κανόνες περί κυρώσεων έως τις [3 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού]. Επιπλέον, τα κράτη μέλη κοινοποιούν χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση που επηρεάζει τους εν λόγω κανόνες.

3.    Επιβάλλονται κυρώσεις τουλάχιστον για τις ακόλουθες παραβάσεις:

α)     μη παροχή από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων στις αρμόδιες αρχές ή στους ελεγκτές της αναγκαίας συνδρομής για να καταστεί δυνατή ή να διευκολυνθεί η εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

β)    μη εφαρμογή από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων των μέτρων που καθορίζονται στην έκθεση επιθεώρησης που αναφέρεται στο άρθρο 6·

γ)    μη υποβολή από τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων των εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, όπως απαιτείται από τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης επαλήθευσης που εκδίδεται από ανεξάρτητους ελεγκτές σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9·

δ)    μη διεξαγωγή από τους φορείς εκμετάλλευσης έρευνας εντοπισμού και επισκευής διαρροών σύμφωνα με το άρθρο 14·

ε)    μη επισκευή ή μη αντικατάσταση κατασκευαστικών στοιχείων, μη διεξαγωγή συνεχούς ελέγχου των κατασκευαστικών στοιχείων και μη καταγραφή διαρροών από τους φορείς εκμετάλλευσης σύμφωνα με το άρθρο 14·

στ)    μη υποβολή έκθεσης από τους φορείς εκμετάλλευσης σύμφωνα με το άρθρο 14·

ζ)    εξαερισμός ή καύση σε πυρσό από φορείς εκμετάλλευσης ή φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στα άρθρα 15, 22 και 26, ανάλογα με την περίπτωση·

η)    συνήθης καύση σε πυρσό από τους φορείς εκμετάλλευσης·

θ)    μη απόδειξη από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων της αναγκαιότητας επιλογής του εξαερισμού αντί της καύσης σε πυρσό και μη απόδειξη της αναγκαιότητας επιλογής της καύσης σε πυρσό αντί της επανέγχυσης, της επιτόπιας χρήσης ή της μεταφοράς του μεθανίου σε αγορά, στην περίπτωση των φορέων εκμετάλλευσης, ή της χρήσης ή του μετριασμού, στην περίπτωση των φορέων εκμετάλλευσης ορυχείων, σύμφωνα με τα άρθρα 15, 22 και 26·

ι)    μη κοινοποίηση ή υποβολή έκθεσης από τους φορείς εκμετάλλευσης ή τους φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων σχετικά με συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό σύμφωνα με τα άρθρα 16, 23 και 26, ανάλογα με την περίπτωση·

ια)    χρήση πυρσών καύσης ή συσκευών καύσης κατά παράβαση των απαιτήσεων που ορίζονται στο άρθρο 17·

ιβ)    μη παροχή από τους εισαγωγείς των πληροφοριών που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 27 και το παράρτημα VIII.

4.    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα ενδεικτικά κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων, κατά περίπτωση:

α)    τη διάρκεια ή τα χρονικά αποτελέσματα, τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης·

β)    κάθε μέτρο που λαμβάνει η επιχείρηση, ο φορέας εκμετάλλευσης ή ο φορέας εκμετάλλευσης ορυχείου για τον έγκαιρο μετριασμό ή την αποκατάσταση της ζημίας·

γ)    το αν η παράβαση διαπράχθηκε εκ προθέσεως ή εξ αμελείας·

δ)    τυχόν προηγούμενες παραβάσεις της επιχείρησης, του φορέα εκμετάλλευσης ή του φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου·

ε)    τα άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη που αποκομίστηκαν ή τις ζημίες που αποφεύχθηκαν για την επιχείρηση, τον φορέα εκμετάλλευσης ή τον φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου εξαιτίας της παράβασης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία·

στ)    το μέγεθος της επιχείρησης, του φορέα εκμετάλλευσης ή του φορέα εκμετάλλευσης ορυχείου·

ζ)    τον βαθμό συνεργασίας με την αρχή·

η)    τον τρόπο με τον οποίο η αρχή πληροφορήθηκε την παράβαση, ειδικότερα εάν και κατά πόσον ο φορέας εκμετάλλευσης κοινοποίησε εγκαίρως την παράβαση·

θ)    κάθε άλλη επιβαρυντική ή ελαφρυντική περίσταση που είναι εφαρμοστέα στις συνθήκες της υπόθεσης.

5.    Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν ετησίως πληροφορίες σχετικά με το είδος και το μέγεθος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τις παραβάσεις και τους φορείς εκμετάλλευσης στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Άρθρο 31

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.    Η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 22 παράγραφος 3 και στο άρθρο 27 παράγραφος 1 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από την … [ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού].

3.    Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 5, στο άρθρο 22 παράγραφος 3 και στο άρθρο 27 παράγραφος 1 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.    Πριν εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.    Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.    Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 5, του άρθρου 22 παράγραφος 3 και του άρθρου 27 παράγραφος 1 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ενημερώσει αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 32

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή της Ενεργειακής Ένωσης που θεσπίζεται στο άρθρο 44 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

2.    Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 33

Επανεξέταση

1.    Ανά πενταετία, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού. Οι εκθέσεις δημοσιοποιούνται.

2.    Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες αρχές και λαμβάνει υπόψη ιδίως τις πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη στα ενοποιημένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, στις επικαιροποιήσεις των εν λόγω σχεδίων και στις εθνικές εκθέσεις προόδου τους για την ενέργεια και το κλίμα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999.

Άρθρο 34

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942

Στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5. Ανά τριετία, ο ACER καταρτίζει και δημοσιοποιεί ένα σύνολο δεικτών και αντίστοιχων τιμών αναφοράς για τη σύγκριση των επενδυτικών δαπανών ανά μονάδα που συνδέονται με τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου για συγκρίσιμα έργα. Εκδίδει συστάσεις σχετικά με τους δείκτες και τις τιμές αναφοράς για τις επενδυτικές δαπάνες ανά μονάδα για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον [παρόντα κανονισμό] σύμφωνα με το άρθρο 3 του [παρόντος κανονισμού]».

Άρθρο 35

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    IPCC, 2021: Summary for Policymakers (Περίληψη για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής). Στο: Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (Κλιματική αλλαγή 2021: τα δεδομένα των φυσικών επιστημών. Συμβολή της ομάδας εργασίας Ι στην έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή), Cambridge University Press. Υπό δημοσίευση.
(2)    COM(2019) 640 final.
(3)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006).
(4)    Κατευθυντήριο έγγραφο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ΜΕΜΡ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2006).
(5)    COM(2020) 381 final.
(6)    Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
(7)    Οδηγία 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1986, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία.
(8)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/757 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές και για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/16/ΕΚ (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 55).
(9)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/2066 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2018, για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 601/2012 της Επιτροπής (ΕΕ L 334 της 31.12.2018, σ. 1).
(10)    Η σύμπραξη Oil and Gas Methane Partnership (OGMP), η οποία δρομολογήθηκε το 2014, δημιουργήθηκε από τον Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα (Climate and Clean Air Coalition, CCAC) και το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) ως εθελοντική πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας στις εταιρείες όσον αφορά τη μέτρηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου. Η OGMP επικεντρώνεται στην καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας παγκόσμιων πληροφοριών σχετικά με την ποσοτικοποίηση και τη διαχείριση των εκπομπών μεθανίου, καθώς και για την προώθηση δράσεων μετριασμού για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν προσχωρήσει στην OGMP, καλύπτοντας το 30 % της παγκόσμιας παραγωγής και περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και αερίου σε πέντε ηπείρους.
(11)    https://www.unep.org/explore-topics/energy/what-we-do/international-methane-emissions-observatory
(12)    ΕΕ C  της , σ. .
(13)    ΕΕ C  της , σ. .
(14)    COM(2019) 640 final.
(15)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») ( ΕΕ L 243 της 9.7.2021).
(16)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ L 156 της 19.6.2018).
(17)    Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010).
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΕΕ L 57 της 18.2.2021).
(19)    Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003).
(20)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 (ΕΕ L 218 της 13.8.2008).
(21)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 663/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 98/70/ΕΚ, 2009/31/ΕΚ, 2009/73/ΕΚ, 2010/31/ΕΕ, 2012/27/ΕΕ και 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 2009/119/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 1).
(22)    IPCC (2019) 2019 Refinement to the 2006 IPCC guidelines for national greenhouse gas inventories (Βελτίωση του 2019 των κατευθυντήριων γραμμών της IPCC του 2006 για τις εθνικές απογραφές αερίων του θερμοκηπίου).
(23)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τηγια τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006).
(24)    (2020) N. Kholod et al. Global methane emissions from coal mining to continue growing even with declining coal production, Journal of Cleaner Production, Volume 256, 120489.
(25)    (2020) N. Kholod et al. Global methane emissions from coal mining to continue growing even with declining coal production, Journal of Cleaner Production, Volume 256, 120489.
(26)    Οι εκπομπές μεθανίου για τον τομέα της ενέργειας σε χιλιάδες τόνους, ανά πηγή κατηγορίας εκπομπών, όπως υποβλήθηκαν στην UNFCC τον Απρίλιο του 2021 από τον ΕΟΠ εξ ονόματος της ΕΕ.
(27)    Best Practice Guidance for Effective Management of Coal Mine Methane at National Level: Monitoring, Reporting, Verification and Mitigation, ECE Energy Series No. 71, UNECE 2021 (υπό δημοσίευση).
(28)    2006 IPCC guidelines for national greenhouse gas inventories (Κατευθυντήριες γραμμές της IPCC του 2006 για τις εθνικές απογραφές αερίων του θερμοκηπίου).
(29)    Bilans Zasobow Zloz Kopalin, stan na 31.12.2020’, State Geological Surowce mineralne (pgi.gov.pl) .
(30)    Best Practice Guidance for Effective Management of Coal Mine Methane at National Level: Monitoring, Reporting, Verification and Mitigation, ECE Energy Series No. 71, UNECE 2021 (υπό δημοσίευση).
(31)    Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (UNECE, 2019).
(32)    Απόφαση (ΕΕ) 2021/1094 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2021, για την τροποποίηση της απόφασης 2008/376/ΕΚ για την έγκριση του ερευνητικού προγράμματος του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα και σχετικά με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές πολυετούς διάρκειας για το πρόγραμμα (ΕΕ L 236/69). Απόφαση (ΕΕ) 2021/1207 του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2021, για την τροποποίηση της απόφασης 2003/77/ΕΚ για τον καθορισμό δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα. Απόφαση (ΕΕ) 2021/1208 του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2021, που τροποποιεί την απόφαση 2003/76/ΕΚ για τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που προσαρτάται στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όσον αφορά τις δημοσιονομικές συνέπειες της λήξης της συνθήκης για την ίδρυση της ΕΚΑΧ και σχετικά με το Ταμείο Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα (EE L 261/54).
(33)    Global Assessment of Oil and Gas Methane 1 Ultra-Emitters· T. Lauvaux, C. Giron, M. Mazzolini, A. d’Aspremont, R. Duren, D. Cusworth, D. Shindell, P. Ciais· Απρίλιος 2021.
(34)    COM(2020) 663 final.
(35)    5263/21 TI/eb 1 RELEX.1.C
(36)    COM(2020) 663 final.
(37)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(38)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(39)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/942 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, για την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ΕΕ L 158 της 14.6.2019).
(40)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(41)    Οδηγία 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 94).
(42)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008, για τις στατιστικές ενέργειας (ΕΕ L 304 της 14.11.2008, σ. 1).
(43)    Οδηγία (EE) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (ΕΕ L 157 της 15.6.2016).

Βρυξέλλες, 15.12.2021

COM(2021) 805 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/942


{SEC(2021) 432 final} - {SWD(2021) 459 final} - {SWD(2021) 460 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Χρονοδιαγράμματα εντοπισμού και επισκευής διαρροών και παρακολούθησης

Χρονοδιάγραμμα επισκευής

Το χρονοδιάγραμμα επισκευής που αναφέρεται στο άρθρο 14 πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

i)    κατάλογο και προσδιορισμό όλων των κατασκευαστικών στοιχείων που έχουν ελεγχθεί·

ii)    το αποτέλεσμα της επιθεώρησης όσον αφορά το αν εντοπίστηκε απώλεια μεθανίου και, εάν ναι, το μέγεθος της απώλειας·

iii)    για τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω, ένδειξη του αν η επισκευή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας LDAR και, εάν όχι, για ποιο λόγο, λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων όσον αφορά τα στοιχεία που μπορούν να ληφθούν υπόψη σε περίπτωση καθυστερημένης επισκευής, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4·

iv)    για τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω, προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα επισκευής στο οποίο αναφέρεται η προγραμματισμένη ημερομηνία επισκευής·

v)    για τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν λιγότερο από 500 μέρη ανά εκατομμύριο σε προηγούμενη έρευνα LDAR, αλλά διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω κατά την παρακολούθηση μετά τον LDAR, προκειμένου να ελεγχθεί αν το μέγεθος της απώλειας μεθανίου έχει εξελιχθεί, ένδειξη του αν η επισκευή πραγματοποιήθηκε αμέσως και, εάν όχι, γιατί όχι [σύμφωνα με το σημείο iii)], καθώς και το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμένων επισκευών στο οποίο αναφέρεται η προγραμματισμένη ημερομηνία επισκευής.

Πρέπει να ακολουθεί χρονοδιάγραμμα μετά την επισκευή, στο οποίο αναφέρεται πότε πραγματοποιήθηκαν όντως οι επισκευές.

Χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης

Το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 14 πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

i)    κατάλογο και προσδιορισμό όλων των κατασκευαστικών στοιχείων που έχουν ελεγχθεί·

ii)    το αποτέλεσμα της επιθεώρησης όσον αφορά το αν εντοπίστηκε απώλεια μεθανίου και, εάν ναι, το μέγεθος της απώλειας·

iii)    για τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν 500 μέρη ανά εκατομμύριο μεθανίου και άνω, τα αποτελέσματα της παρακολούθησης μετά την επισκευή για να ελεγχθεί αν η επισκευή ήταν επιτυχής·

iv)    για τα κατασκευαστικά στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν λιγότερο από 500 μέρη μεθανίου ανά εκατομμύριο μεθανίου, τα αποτελέσματα της παρακολούθησης μετά τον LDAR για να ελεγχθεί αν το μέγεθος της απώλειας μεθανίου έχει εξελιχθεί και να διατυπωθούν συστάσεις βάσει ευρημάτων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Αναφορά συμβάντων εξαερισμού και καύσης σε πυρσό

Σύμφωνα με το άρθρο 16, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το μεθάνιο που καίγεται σε πυρσό ή εξαερίζεται:

i)    επωνυμία του φορέα εκμετάλλευσης·

ii)    ονομασία και είδος του περιουσιακού στοιχείου·

iii)    σχετικός εξοπλισμός·

iv)    ημερομηνία/-ες και ώρα/-ες κατά την/τις οποία/-ες ανακαλύφθηκε ή άρχισε και σταμάτησε ο εξαερισμός ή η καύση σε πυρσό·

v)    μετρηθείς ή εκτιμώμενος όγκος του φυσικού αερίου που εξαερίστηκε ή κάηκε σε πυρσό·

vi)    αιτία και φύση του εξαερισμού ή της καύσης σε πυρσό·

vii)    μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διάρκειας και του μεγέθους του εξαερισμού ή της καύσης σε πυρσό·

viii)    διορθωτικά μέτρα που λήφθηκαν για την εξάλειψη της αιτίας και την αποτροπή της επανάληψης του εξαερισμού ή της καύσης σε πυρσό·

ix)    τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων επιθεωρήσεων των πυρσών καύσης που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 17.

 



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Επιθεωρήσεις πυρσών καύσης

Οι εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις πυρσών καύσης πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη ακουστική, οπτική και οσφρητική επιθεώρηση (συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής οπτικής επιθεώρησης των πυρσών καύσης, της ακρόασης για διαρροές πίεσης και υγρών και της οσμής για ασυνήθιστες και ισχυρές οσμές).

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να επιθεωρεί όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πυρσών καύσης, των οπών δειγματοληψίας, των κλειστών συστημάτων εξαερισμού, των αντλιών, των συμπιεστών, των διατάξεων εκτόνωσης της πίεσης, των βαλβίδων, των γραμμών, των φλαντζών, των συνδέσμων και των σχετικών σωληνώσεων για τον εντοπισμό ελαττωμάτων, διαρροών και εκλύσεων.

Στην έκθεση πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

i)    Στην περίπτωση αναμμένων πυρσών: εάν η καύση θεωρείται κατάλληλη ή ακατάλληλη. Η ακατάλληλη καύση ορίζεται ως πυρσός με ορατές εκπομπές που υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων ωρών.

ii)    Στην περίπτωση σβηστών πυρσών: εάν ο σβηστός πυρσός διαθέτει οπή εξαερισμού αερίου ή όχι. Εάν διαθέτει οπή εξαερισμού αερίου, η παρέμβαση για την αποκατάστασή του θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός 6 ωρών ή εντός 24 ωρών σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλων ακραίων συνθηκών.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Κατάλογοι αδρανών φρεάτων

Σύμφωνα με το άρθρο 18, οι κατάλογοι ανενεργών φρεάτων πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης, του ιδιοκτήτη ή του κατόχου της άδειας, κατά περίπτωση·

ii)    όνομα, είδος και διεύθυνση του φρέατος ή της τοποθεσίας φρεάτων·

iii)    χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται τα όρια του φρέατος ή της τοποθεσίας φρεάτων·

iv)    αποτελέσματα τυχόν μετρήσεων συγκέντρωσης μεθανίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Υποβολή εκθέσεων για ανθρακωρυχεία σε λειτουργία

Μέρος 1

Σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20, οι εκθέσεις για τα υπόγεια ορυχεία σε λειτουργία πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης του ορυχείου·

ii)    διεύθυνση του ορυχείου·

iii)    ποσότητα κάθε τύπου άνθρακα που παράγεται από το ορυχείο·

iv)    για όλες τις σήραγγες εξαερισμού που χρησιμοποιούνται από το ορυχείο

   1) ονομασία (εάν υπάρχει)·

   2) περίοδος χρήσης, εάν διαφέρει από την περίοδο αναφοράς·

   3) συντεταγμένες·

   4) σκοπός (εισαγωγή, εξάτμιση)·

5) τεχνικές προδιαγραφές της συσκευής μέτρησης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση και την ποσοτικοποίηση των εκπομπών μεθανίου και βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας που καθορίζονται από τον κατασκευαστή·

   6) αναλογία του χρόνου λειτουργίας της συσκευής συνεχούς μέτρησης·

   7) επιλογή ευρωπαϊκού ή διεθνούς προτύπου για:

       — θέση δειγματοληψίας της συσκευής μέτρησης μεθανίου·

       — μέτρηση των ρυθμών ροής·

       — μέτρηση των συγκεντρώσεων μεθανίου·

   8) εκπομπές μεθανίου που καταγράφηκαν από τη συσκευή συνεχούς μέτρησης (σε τόνους)·

9) εκπομπές μεθανίου που καταγράφηκαν μέσω μηνιαίας δειγματοληψίας (σε τόνους/ώρα) στις οποίες περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με:

       — την ημερομηνία δειγματοληψίας·

— την τεχνική δειγματοληψίας·

   — ενδείξεις των ατμοσφαιρικών συνθηκών (πίεση, θερμοκρασία, υγρασία), οι οποίες λήφθηκαν σε κατάλληλη απόσταση ώστε να αντικατοπτρίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η συσκευή συνεχούς μέτρησης·

11) εάν το ορυχείο συνδέεται με άλλο ορυχείο με οποιοδήποτε μέσο που επιτρέπει ροή αέρα μεταξύ των ορυχείων, όνομα του ορυχείου·

v)    συντελεστές εκπομπών μετά την εξόρυξη και περιγραφή της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό τους·

vi)    εκπομπές μετά την εξόρυξη (σε τόνους).

Μέρος 2

Σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20, οι εκθέσεις για τα επιφανειακά ορυχεία σε λειτουργία πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης του ορυχείου·

ii)    διεύθυνση του ορυχείου·

iii)    ποσότητα κάθε τύπου άνθρακα που παράγεται από το ορυχείο·

iv)    χάρτης όλων των κοιτασμάτων που χρησιμοποιούνται από το ορυχείο, με περιγραφή των ορίων των εν λόγω κοιτασμάτων·

v)    για κάθε κοίτασμα άνθρακα:

   1) όνομα (εάν υπάρχει)·

   2) περίοδος χρήσης, εάν διαφέρει από την περίοδο αναφοράς·

3) περιγραφή της πειραματικής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου που οφείλονται σε εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των εκπομπών μεθανίου από τα περιβάλλοντα στρώματα·

vi)    συντελεστές εκπομπών μετά την εξόρυξη και περιγραφή της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό τους·

vii)    εκπομπές μετά την εξόρυξη.

Μέρος 3

Σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20, οι εκθέσεις για τους σταθμούς αποστράγγισης πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης του ορυχείου·

ii)    ποσότητα μεθανίου που παρέχεται από σύστημα αποστράγγισης ορυχείου/-ων, ανά ορυχείο·

iii)    ποσότητα του μεθανίου που εξαερίστηκε·

iv)    ποσότητα του μεθανίου που κάηκε σε πυρσό·

v)    απόδοση του πυρσού·

vi)    χρήση του δεσμευμένου μεθανίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Αναφορά συμβάντων εξαερισμού και καύσης σε πυρσό σε σταθμούς αποστράγγισης

Σύμφωνα με το άρθρο 23, οι διαχειριστές σταθμών αποστράγγισης πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το μεθάνιο που καίγεται σε πυρσό ή εξαερίζεται:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης·

ii)    χρόνος κατά τον οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συμβάν·

iii)    αιτία του συμβάντος εξαερισμού και/ή καύσης σε πυρσό·

iv)    ποσότητα του μεθανίου που εξαερίστηκε και κάηκε σε πυρσό (ή εκτίμηση εάν δεν είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση).



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Κλειστά και εγκαταλελειμμένα ορυχεία

Μέρος 1

Σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25, για κάθε εγκατάσταση, ο κατάλογος κλειστών και εγκαταλελειμμένων ανθρακωρυχείων πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης, του ιδιοκτήτη ή του κατόχου της άδειας, κατά περίπτωση·

ii)    διεύθυνση της εγκατάστασης·

iii)    χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται τα όρια του ορυχείου·

iv)    σχέδια εργασιών του ορυχείου και η κατάστασή τους·

v)    τα αποτελέσματα της μέτρησης της συγκέντρωσης μεθανίου στα ακόλουθα στοιχεία:

   1) όλες τις σήραγγες εξαερισμού που χρησιμοποιούνται από το ορυχείο κατά τη λειτουργία του, συνοδευόμενες από:

       — συντεταγμένες σήραγγας·

       — ονομασία σήραγγας (εάν υπάρχει)·

       — κατάσταση σφράγισης και μέθοδος σφράγισης, εάν είναι γνωστές·

   2) σωλήνες εξαερισμού που δεν χρησιμοποιούνται·

   3) φρέατα αποστράγγισης αερίου που δεν χρησιμοποιούνται·

   4) επιφανειακές εμφανίσεις·

5) αναγνωρίσιμες ρωγμές στρωμάτων στο έδαφος του ορυχείου ή ρωγμές στρωμάτων που συνδέονται με το προηγούμενο κοίτασμα άνθρακά του·

   6) άλλες καταγεγραμμένες δυνητικές σημειακές πηγές εκπομπών.

Μέρος 2

Οι μετρήσεις που αναφέρονται στο μέρος 1 σημείο v) πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

i)    οι μετρήσεις πρέπει να εκτελούνται υπό ατμοσφαιρική πίεση ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός πιθανής διαρροής μεθανίου και σύμφωνα με τα κατάλληλα επιστημονικά πρότυπα.

ii)    οι μετρήσεις πρέπει να εκτελούνται με τη χρήση συσκευής με όριο ευαισθησίας τουλάχιστον 10 000 ppm, στην πλησιέστερη διαθέσιμη απόσταση από την πηγή των μετρούμενων εκπομπών.

iii)    οι μετρήσεις πρέπει να συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με:

   1) την ημερομηνία της μέτρησης·

   2) την ατμοσφαιρική πίεση·

   3) τεχνικές λεπτομέρειες του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση·

iv)    οι σήραγγες εξαερισμού που χρησιμοποιούνται ιστορικά από δύο ή περισσότερα ορυχεία πρέπει να αποδίδονται σε ένα μόνο ορυχείο, ώστε να αποφεύγεται ο διπλός υπολογισμός.

Μέρος 3

Η έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

i)    όνομα και διεύθυνση του φορέα εκμετάλλευσης, του ιδιοκτήτη ή του κατόχου της άδειας, κατά περίπτωση·

ii)    διεύθυνση της εγκατάστασης·

iii)    εκπομπές μεθανίου από όλα τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 25 παράγραφος 3, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

   1) τύπος στοιχείου·

2) τεχνικές λεπτομέρειες της συσκευής μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας·

   3) ποσοστό του χρόνου λειτουργίας της συσκευής μέτρησης·

   4) συγκέντρωση μεθανίου που καταγράφηκε από τη συσκευή μέτρησης·

   5) εκτιμήσεις των εκπομπών μεθανίου από το στοιχείο.

Μέρος 4

Το σχέδιο μετριασμού που προβλέπεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    κατάλογο όλων των στοιχείων που καλύπτονται από το άρθρο 25 παράγραφος 3·

ii)    τεχνική εφικτότητα του μετριασμού των εκπομπών μεθανίου από τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 25 παράγραφος 3·

iii)    χρονοδιάγραμμα για τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου από τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 25 παράγραφος 3.

 



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τους εισαγωγείς

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, ως «εξαγωγέας» νοείται ο συμβατικός αντισυμβαλλόμενος σε κάθε σύμβαση προμήθειας που συνάπτει ο εισαγωγέας για την παροχή ορυκτής ενέργειας στην Ένωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 27, οι εισαγωγείς πρέπει να παρέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

i)    όνομα και διεύθυνση του εξαγωγέα και, εάν διαφέρει από τον εξαγωγέα, όνομα και διεύθυνση του παραγωγού·

ii)    χώρα και περιφέρειες που αντιστοιχούν στο επίπεδο 1 της ενωσιακής ονοματολογίας των στατιστικών εδαφικών μονάδων (NUTS) και στις οποίες παράχθηκε η ενέργεια και χώρες και περιφέρειες που αντιστοιχούν στο επίπεδο 1 της ενωσιακής ονοματολογίας των στατιστικών εδαφικών μονάδων (NUTS) και μέσω των οποίων μεταφέρθηκε η ενέργεια έως τη διάθεσή της στην αγορά της Ένωσης·

iii)    όσον αφορά το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο, αν ο εξαγωγέας πραγματοποιεί μέτρηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου του, είτε ανεξάρτητα είτε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για υποβολή εθνικών απογραφών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), καθώς και αν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της UNFCCC ή με τα πρότυπα 2.0 της Oil and Gas Methane Partnership. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να συνοδεύονται από αντίγραφο της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον υπάρχουν, των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 6. Η μέθοδος ποσοτικοποίησης (όπως οι βαθμίδες της UNFCCC ή τα επίπεδα της OGMP) που χρησιμοποιείται για την υποβολή εκθέσεων πρέπει να προσδιορίζεται για κάθε τύπο εκπομπών·

iv)    όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο, αν ο εξαγωγέας εφαρμόζει κανονιστικά ή εθελοντικά μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου του, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως οι έρευνες εντοπισμού και επισκευής διαρροών ή μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό του εξαερισμού και της καύσης μεθανίου σε πυρσό. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από περιγραφή των εν λόγω μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον υπάρχουν, εκθέσεων από έρευνες εντοπισμού και επισκευής διαρροών και από συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό για το τελευταίο διαθέσιμο ημερολογιακό έτος·

v)    όσον αφορά τον άνθρακα, αν ο εξαγωγέας πραγματοποιεί μέτρηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου του, είτε ανεξάρτητα είτε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για υποβολή εθνικών απογραφών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), καθώς και αν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της UNFCCC ή με διεθνές ή ευρωπαϊκό πρότυπο για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να συνοδεύονται από αντίγραφο της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον υπάρχουν, των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 6. Η μέθοδος ποσοτικοποίησης (όπως οι βαθμίδες της UNFCCC ή τα επίπεδα της OGMP) που χρησιμοποιείται για την υποβολή εκθέσεων πρέπει να προσδιορίζεται για κάθε τύπο εκπομπών·

vi)    όσον αφορά τον άνθρακα, αν ο εξαγωγέας εφαρμόζει κανονιστικά ή προαιρετικά μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου του, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό του εξαερισμού και της καύσης μεθανίου σε πυρσό. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από περιγραφή των εν λόγω μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον υπάρχουν, εκθέσεων από συμβάντα εξαερισμού και καύσης σε πυρσό για το τελευταίο διαθέσιμο ημερολογιακό έτος·

vii)    επωνυμία της οντότητας που διενήργησε την ανεξάρτητη επαλήθευση των εκθέσεων που αναφέρονται στα σημεία iii) και v), εάν υπάρχουν.