Βρυξέλλες, 1.12.2021

COM(2021) 757 final

2021/0393(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας

{SWD(2021) 391 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

O Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) συντονίζει τις έρευνες και τις διώξεις σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Ως ο κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, η Eurojust στηρίζει τις εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την έρευνα και τη δίωξη εγκλημάτων.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί μέρος της εντολής της Eurojust από τη σύστασή της το 2002 και παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητές της. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να ανταλλάσσουν αποδοτικά συναφείς πληροφορίες μεταξύ τους και με τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα 1 επισημαίνει ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητο να υπάρχουν όσο το δυνατόν πληρέστερες και οι πλέον επίκαιρες πληροφορίες. Η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή και ο πολύπλοκος χαρακτήρας της επιβάλλουν την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέγουν όλες τις συναφείς πληροφορίες που αφορούν και απορρέουν από ποινικές έρευνες που συνδέονται με τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία έχουν ή ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη και να τις διαβιβάζουν στην Ευρωπόλ 2 . Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέγουν όλες τις συναφείς πληροφορίες που αφορούν διώξεις και καταδίκες για τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία έχουν ή ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη και να τις διαβιβάζουν στην Eurojust. Κάθε κράτος μέλος πρέπει επίσης να καθιστά διαθέσιμες όλες τις συναφείς πληροφορίες που συλλέγουν οι αρμόδιες αρχές του σε σχέση με ποινικές διαδικασίες που συνδέονται με τρομοκρατικά εγκλήματα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να τίθενται ταχέως στη διάθεση των αρμόδιων αρχών άλλου κράτους μέλους, αν οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, η σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών καθώς και με την Ευρωπόλ και την Eurojust έχει, αν μη τι άλλο, καταστεί πιο εμφανής. Η οδηγία (ΕΕ) 2017/541 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 3 τροποποίησε την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρής απειλής που συνιστούν τα τρομοκρατικά εγκλήματα.

Μία από τις βασικές πτυχές του έργου της Eurojust στον τομέα αυτόν είναι το ευρωπαϊκό δικαστικό αντιτρομοκρατικό μητρώο. Το αντιτρομοκρατικό μητρώο τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2019, βάσει της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Για το αντιτρομοκρατικό μητρώο, τα κράτη μέλη παρέχουν πληροφορίες σχετικά με δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τρομοκρατικά εγκλήματα στη δικαιοδοσία τους. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται και διασταυρώνονται στο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών της Eurojust —το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust— κατά τον ίδιο τρόπο με τα επιχειρησιακά δεδομένα που σχετίζονται με τις υπό εξέλιξη υποθέσεις δικαστικής συνεργασίας που στηρίζονται από την Eurojust. Ο στόχος είναι ο εντοπισμός πιθανών δεσμών μεταξύ δικαστικών διαδικασιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πιθανών αναγκών συντονισμού που απορρέουν από τις εν λόγω διαδικασίες. Με βάση τα πορίσματα της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 4 , η βελτίωση της λειτουργίας του αντιτρομοκρατικού μητρώου προσδιορίστηκε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου.

Με την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης 5 (στο εξής: κανονισμός για την Eurojust) τον Δεκέμβριο του 2019, η Eurojust απέκτησε νέο νομικό πλαίσιο και μετατράπηκε σε οργανισμό της ΕΕ. Δεδομένου ότι ο κανονισμός για την Eurojust εκδόθηκε πριν από τη θέσπιση του αντιτρομοκρατικού μητρώου, το αντιτρομοκρατικό μητρώο και οι λειτουργίες του δεν προβλέφθηκαν στον κανονισμό για την Eurojust. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, ιδίως επειδή η σχέση μεταξύ της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου και του κανονισμού για την Eurojust είναι ασαφής.

Περαιτέρω προβλήματα υπάρχουν όσον αφορά τα δεδομένα που οι εθνικές αρχές ανταλλάσσουν με την Eurojust. Επί του παρόντος, η Eurojust συχνά δεν λαμβάνει τα απαραίτητα δεδομένα από τις εθνικές αρχές για τη διασταύρωση των πληροφοριών σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας σύμφωνα με την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου και σχετικά με σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού για την Eurojust. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Καταρχάς, η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου δεν είναι επαρκώς ακριβής, διότι προοριζόταν να έχει πολύ ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Μολονότι παρέχει κάποια καθοδήγηση σχετικά με το είδος των πληροφοριών που πρέπει να αποστέλλουν τα κράτη μέλη στην Eurojust, εξακολουθεί να μην είναι αρκετά συγκεκριμένη. Επιπλέον, συχνά δεν ανταλλάσσονται πληροφορίες λόγω της έλλειψης ασφαλών διαύλων επικοινωνίας και του διοικητικού φόρτου που οφείλεται στη χειρωνακτική εξαγωγή των πληροφοριών, καθώς δεν είναι δυνατή η πιο διαρθρωμένη και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων χωρίς περαιτέρω ψηφιοποίηση.

Επιπλέον, το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και το περιβάλλον επεξεργασίας δεδομένων περιορίζουν τη δυνατότητα της Eurojust να αναλάβει πιο προδραστικό ρόλο στην ψηφιοποιημένη δικαστική συνεργασία. Το τεχνικά παρωχημένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει κατάλληλα και να υποστηρίξει ένα καινοτόμο εργαλείο που απαιτεί ασφαλή ψηφιακή ανταλλαγή και διασταύρωση δεδομένων, όπως το αντιτρομοκρατικό μητρώο. Επιπλέον, ο τεχνικός σχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων αποτυπώνεται στον κανονισμό για την Eurojust. Ο κανονισμός για την Eurojust περιορίζει τη διάρθρωση του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων σε προσωρινά αρχεία εργασίας, που έχουν στόχο την υποστήριξη της διοικητικής μεταπαρακολούθησης των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και σε έναν πίνακα 6 . Δεν προβλέπει ρητά τη δημιουργία πρόσθετης βάσης δεδομένων του αντιτρομοκρατικού μητρώου εντός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων απαγορεύεται 7 . Ως εκ τούτου, η δημιουργία πρόσθετης βάσης δεδομένων του αντιτρομοκρατικού μητρώου εκτός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων δεν είναι ούτε νομικά εφικτή.

Υπάρχουν επίσης πρακτικές και νομικές προκλήσεις όσον αφορά τη συνεργασία με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες. Η Eurojust είχε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με 12 τρίτες χώρες 8 πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την Eurojust. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων, τις εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων και την πρακτική συνεργασία. Για να διευκολυνθεί η συνεργασία, καθιστούν δυνατή την απόσπαση εισαγγελέων-συνδέσμων στην Eurojust. Αυτοί οι εισαγγελείς-σύνδεσμοι συνεργάζονται στενά με τους συναδέλφους τους από τα κράτη μέλη της ΕΕ και παρέχουν στήριξη στις διασυνοριακές έρευνες στις οποίες εμπλέκεται η χώρα τους, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες συμφωνίες συνεργασίας. Ωστόσο, ο κανονισμός για την Eurojust δεν περιέχει καμία αναφορά στους εν λόγω εισαγγελείς-συνδέσμους ούτε στην πρόσβασή τους στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί αποδοτική και ασφαλής ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες σύμφωνα με τον κανονισμό για την Eurojust.

Για τον σκοπό αυτόν, η παρούσα πρόταση επιδιώκει να δώσει στην Eurojust τη δυνατότητα να εκπληρώνει τον ευρύτερο και πιο προδραστικό ρόλο της που προβλέπεται στον κανονισμό για την Eurojust όσον αφορά την υποστήριξη και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως των τρομοκρατικών εγκλημάτων, με τους ακόλουθους τρόπους:

·παρέχοντας στην Eurojust τη δυνατότητα να εντοπίζει πιο αποδοτικά δεσμούς μεταξύ παράλληλων διασυνοριακών ερευνών και διώξεων σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα και να παρέχει προδραστικά ανατροφοδότηση σχετικά με αυτούς τους δεσμούς στα κράτη μέλη·

·ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, της Eurojust και τρίτων χωρών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η πρόταση αποσκοπεί επίσης στην παροχή ασφάλειας δικαίου σχετικά με το ακριβές πεδίο εφαρμογής της υποχρέωσης ανταλλαγής πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας και τη σχέση με την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, στοιχείο που απαιτεί ουσιώδεις τροποποιήσεις στον κανονισμό για την Eurojust καθώς και στην απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση εξαγγέλθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην ΕΕ 9 , ως τμήμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με σκοπό να καταστεί δυνατή η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ των δικαστηρίων, των εθνικών αρχών και των οργανισμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βασίζεται στο e-CODEX 10 ως το εργαλείο αναφοράς για την ασφαλή ψηφιακή επικοινωνία σε διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και μαζί με την πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας και την πρωτοβουλία για την πλατφόρμα συνεργασίας των κοινών ομάδων έρευνας, αποτελεί μία από τις προτάσεις που απαριθμούνται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021 υπό τον τίτλο «Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία» 11 .

Η πρόταση λαμβάνει επίσης υπόψη την πρόταση της Επιτροπής για οδηγία (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 12 για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου με σκοπό την εναρμόνισή της με την οδηγία (ΕΕ) 2016/680 13 (οδηγία για την προστασία των δεδομένων στον τομέα της επιβολής του νόμου). Θα απαιτηθεί στενός συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η συνοχή των τροποποιήσεων.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η σημασία της βελτίωσης της ψηφιακής ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας και του εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust έχει τονιστεί σε πολλά έγγραφα υψηλού επιπέδου, όπως η στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας 14 , το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 15 και η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 16 . Στο τελευταίο αυτό έγγραφο, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, ώστε να τη βοηθήσει να παρέχει στοιχεία ανατροφοδότησης στις εθνικές αρχές και να εντοπίζει δικαστικούς δεσμούς μεταξύ ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πρόταση λαμβάνει επίσης πλήρως υπόψη την εντολή με την οποία το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί περαιτέρω συμφωνίες συνεργασίας για τη συνεργασία μεταξύ της Eurojust και 13 επιπλέον τρίτων χωρών 17 .

Λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεργασία της Eurojust με άλλα όργανα ή οργανισμούς της ΕΕ, και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 18 , την Ευρωπόλ, ως τον οργανισμό της ΕΕ που είναι αρμόδιος για την αστυνομική συνεργασία 19 , την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) 20 , και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) 21 , καθώς και τη σημασία της ασφαλούς ανταλλαγής δεδομένων και της καθιέρωσης συνδέσεων αντιστοιχίας / μη αντιστοιχίας (hit/no-hit) μεταξύ ορισμένων εξ αυτών.

Δεδομένου του εξαιρετικά ευαίσθητου χαρακτήρα των πληροφοριών που ανταλλάσσονται, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η υλοποίηση της προσέγγισης «εργαλειοθήκης» για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων μέσω της παρούσας πρότασης, να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να εγγυάται ισχυρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Η επιδίωξη αυτή συμβαδίζει με την προσέγγιση που περιγράφεται στη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια 22 και στην πρόταση οδηγίας της Επιτροπής σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (NIS2) 23 , με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας των δημόσιων και ιδιωτικών οντοτήτων, των αρμόδιων αρχών και της Ένωσης στο σύνολό της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας. Αν και η δικαστική εξουσία στα κράτη μέλη δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης NIS2, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικά μέτρα που θα διασφαλίζουν συγκρίσιμο επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της τροποποίησης του κανονισμού για την Eurojust είναι το άρθρο 85 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Σύμφωνα με το άρθρο 85 της ΣΛΕΕ, η δομή, η λειτουργία, το πεδίο δράσης και τα καθήκοντα της Eurojust καθορίζονται με κανονισμό. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ασφαλών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Eurojust, καθώς και τη συνεργασία της Eurojust με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες που είναι αποσπασμένοι στην Eurojust.

Όσον αφορά τις τροποποιήσεις της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου σχετικά με τη διαγραφή των αναφορών στην Eurojust, οι τροποποιήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα καθαρά επακόλουθο των τροποποιήσεων που αφορούν τον κανονισμό για την Eurojust. Ως εκ τούτου, μπορούν επίσης να βασιστούν στο άρθρο 85 της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας) 

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), δράση σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνεται μόνο όταν οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη μόνα τους, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της φύσης και της έντασης ενός δεδομένου μέτρου με το πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί.

Δεδομένου ότι τα τρομοκρατικά εγκλήματα έχουν συχνά διασυνοριακό χαρακτήρα, η δράση αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη επιλέγουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των απειλών που εγείρει η τρομοκρατία. Επιδιώκουν να συντονίζουν τη δικαστική αντίδρασή τους και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Η Eurojust, ως ο οργανισμός της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, μαρτυρεί απερίφραστα αυτή την προσπάθεια των κρατών μελών να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών τους μέσω της συνεργασίας.

Υπάρχει ειδική ανάγκη για δράση της ΕΕ, διότι τα προς έκδοση μέτρα έχουν εγγενή ενωσιακή διάσταση. Αποσκοπούν στη βελτίωση της ικανότητας της Eurojust να αναλαμβάνει δράση. Αποστολή της Eurojust είναι να υποστηρίζει και να ενισχύει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών δικαστικών αρχών σε σχέση με σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, τα οποία έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη ή απαιτούν δίωξη σε κοινές βάσεις. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο επίπεδο της ΕΕ, σε ευθυγράμμιση με την αρχή της επικουρικότητας. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να δημιουργήσουν μόνα τους καταλληλότερο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία του αντιτρομοκρατικού μητρώου και την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στην ΕΕ να θεσπίσει τα νομικά δεσμευτικά μέσα για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Αναλογικότητα

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ, είναι αναγκαίο να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της φύσης και της έντασης ενός δεδομένου μέτρου και του προβλήματος που έχει διαπιστωθεί. Όλα τα προβλήματα τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει η παρούσα πρόταση απαιτούν την παροχή στήριξης σε επίπεδο ΕΕ, ώστε τα κράτη μέλη να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Τα άρθρα 1 και 2 της πρότασης αποσκοπούν στην καλύτερη ενσωμάτωση του αντιτρομοκρατικού μητρώου στο νομικό και τεχνικό πλαίσιο της Eurojust και στη βελτίωση της συνεργασίας με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες. Χωρίς τις τροποποιήσεις αυτές, η Eurojust δεν είναι σε θέση να εντοπίζει δεσμούς μεταξύ ταυτόχρονων ερευνών και διώξεων. Δεν μπορεί να εκπληρώσει τον καίριο ρόλο της στη στήριξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών για την έρευνα και τη δίωξη των σοβαρών μορφών εγκλήματος, ιδίως της τρομοκρατίας. Για να μπορεί η Eurojust να εκπληρώνει πλήρως την κρίσιμη αποστολή της, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η συντονισμένη παρακολούθηση της δικαστικής εξέλιξης.

Λόγω του ολοένα και πιο διασυνοριακού χαρακτήρα του οργανωμένου εγκλήματος και των τρομοκρατικών οργανώσεων, που διευκολύνονται από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας, απαιτείται επίσης μια πιο συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τις τρίτες χώρες. Οι έρευνες και οι διώξεις συχνά αφορούν αρχές από χώρες εκτός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, σε ευθυγράμμιση με την αρχή της αναλογικότητας, η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επιλογή της νομικής πράξης

Το άρθρο 1 της πρότασης τροποποιεί τον κανονισμό για την Eurojust. Το άρθρο 85 της ΣΛΕΕ παρέχει τη νομική βάση για τον κανονισμό για την Eurojust. Ορίζει ότι η Eurojust διέπεται από κανονισμό που εκδίδεται σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

Το άρθρο 2 της πρότασης αποσκοπεί στην τροποποίηση απόφασης του Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009. Δεδομένου ότι οι τροποποιήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα καθαρά επακόλουθο των τροποποιήσεων του κανονισμού για την Eurojust, μπορούν να συμπεριληφθούν ως παρεπόμενο ζήτημα στον κανονισμό για την τροποποίηση του κανονισμού για την Eurojust.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη στοχευμένη διαβούλευση για να εξασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών στην εκπόνηση της πρότασης. Οι διαβουλεύσεις περιλάμβαναν διμερείς επαφές, συναντήσεις ενδιαφερόμενων μερών και εμπειρογνωμόνων, την υποβολή γραπτών παρατηρήσεων και έρευνα μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου.

Η Επιτροπή συγκέντρωσε ευρύ και ισορροπημένο φάσμα απόψεων επί του θέματος, παρέχοντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ειδικότερα, στη διαδικασία διαβούλευσης κλήθηκαν να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη, εθνικές αρχές, όπως οι εθνικοί ανταποκριτές για θέματα τρομοκρατίας, εισαγγελείς και δικαστές, η Eurojust, οι εθνικές της θυρίδες και η διοίκησή της, ο Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης, η Ευρωπόλ, πανεπιστημιακοί, καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη από τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των δεδομένων.

Επιπλέον, το θέμα συζητήθηκε, στις 17 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την ποινική πολιτική της ΕΕ, η οποία αποτελείται από πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες του ποινικού δικαίου της ΕΕ, και, στις 24 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε γενικές γραμμές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία και συμφώνησαν σχετικά με τους προβληματικούς τομείς που εντοπίστηκαν. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν αρκετά σαφή σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται με την Eurojust: θα πρέπει να είναι τα δεδομένα που είναι αναγκαία για την ταυτοποίηση των προσώπων που αποτελούν το αντικείμενο των ερευνών. Γενικά, οι απαντήσαντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την έκταση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του τρέχοντος υποδείγματος του αντιτρομοκρατικού μητρώου της Eurojust. 

Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για την καθιέρωση ασφαλών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών και της Eurojust. Η Eurojust θα προτιμούσε ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας για όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αποστέλλονται στην Eurojust. Πολλά ενδιαφερόμενα μέρη υπογράμμισαν ότι το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων δεν θα είναι σε θέση να εκτελεί τις λειτουργίες που προβλέπονται για το αντιτρομοκρατικό μητρώο.

Τα μέρη συμφώνησαν γενικά ότι οι εισαγγελείς-σύνδεσμοι θα πρέπει να έχουν επιχειρησιακή πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Τα κράτη μέλη και οι επαγγελματίες της Eurojust επισήμαναν ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας και, ως εκ τούτου, μπορούν να αποσπούν εισαγγελέα-σύνδεσμο στην Eurojust θα πρέπει να είναι σε θέση να κινούν και να περατώνουν υποθέσεις ανεξάρτητα.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση βασίζεται στα πορίσματα της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 24 . Η μελέτη εξέτασε τις ανάγκες και τις επιλογές για τη δημιουργία της «διασυνοριακής ψηφιακής ποινικής δικαιοσύνης», μιας ταχείας, αξιόπιστης και ασφαλούς υποδομής ΤΠ που θα επιτρέπει στις εθνικές εισαγγελικές αρχές των κρατών μελών να αλληλεπιδρούν με τους εθνικούς ομολόγους τους, τους οργανισμούς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (ΔΕΥ) και τα όργανα της ΕΕ στον τομέα της ΔΕΥ.

Εκτίμηση των επιπτώσεων

Δεν διενεργήθηκε εκτίμηση των επιπτώσεων, καθώς η πρόταση αποσκοπεί κυρίως στην καθιέρωση μιας επικαιροποιημένης τεχνικής λύσης για τη στήριξη των αρχών των κρατών μελών και της Eurojust, χωρίς να μεταβληθούν οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο νομικής συνεργασίας.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνέταξαν αναλυτικό υποβοηθητικό έγγραφο, υπό τη μορφή εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής 25 , το οποίο συνοδεύει την πρόταση. Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής περιέχει λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος, εξετάζει τους υποκείμενους παράγοντες και καθορίζει τους στόχους της πρότασης. Αναλύει την προτεινόμενη λύση υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας, αλλά και των δυνητικών επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στο αναλυτικό συνοδευτικό έγγραφο, τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν ότι η Eurojust δεν λαμβάνει από τις αρμόδιες εθνικές αρχές πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις, ότι το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust δεν υποστηρίζει τον αυτοματοποιημένο εντοπισμό των δεσμών και ότι η συνεργασία με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες δεν είναι αποδοτική. Ως λύση προτείνεται να αποσαφηνιστεί και να ενισχυθεί η υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών με την Eurojust σχετικά με τις υποθέσεις τρομοκρατίας, να εκσυγχρονιστεί το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust και να βελτιωθεί η νομική βάση για τη συνεργασία με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες.

Η βελτίωση της αποδοτικότητας της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εθνικών αρχών και της Eurojust, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ασφαλών διαύλων επικοινωνίας, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις ικανότητες της Eurojust να εντοπίζει δεσμούς μεταξύ διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαδικασιών που έχουν περατωθεί. Ο εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος επεξεργασίας δεδομένων της Eurojust έχει τον ίδιο στόχο. Ο εντοπισμός τέτοιων δεσμών αναμένεται να βοηθά τις δικαστικές αρχές σε διάφορα στάδια των εθνικών διαδικασιών για την επιτυχή ταυτοποίηση και δίωξη υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα ή όσων εμπλέκονται σε άλλα σοβαρά εγκλήματα και σχετίζονται με τους εν λόγω υπόπτους. Η παροχή της δυνατότητας στην Eurojust να στηρίζει τα κράτη μέλη με το πλήρες δυναμικό της αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη δικαστική αντίδραση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και άλλων μορφών σοβαρού εγκλήματος.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Δεδομένης της σημασίας που έχει η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς της επιβολής του νόμου και για τις δραστηριότητες στήριξης που παρέχει η Eurojust, η πρόταση αναδεικνύει την ανάγκη να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 26 και το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής 27 . Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η πρόταση αφορά την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν ποινικές έρευνες και καταδίκες, καθώς και βιομετρικών δεδομένων. Δεδομένου ότι ένας από τους κύριους στόχους της πρότασης είναι να δοθεί στην Eurojust η δυνατότητα να διαπιστώνει δεσμούς μεταξύ ερευνών που αφορούν υποθέσεις τρομοκρατίας, και ότι αυτό είναι δυνατόν μόνο αν η Eurojust λαμβάνει επαρκείς πληροφορίες, είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο όγκος των δεδομένων που αποστέλλονται στην Eurojust. Για τα δεδομένα αυτά, πρέπει να θεσπιστούν επαρκείς εγγυήσεις. Αυτό περιλαμβάνει αυστηρό περιορισμό του σκοπού, ιδίως όταν πρόκειται για βιομετρικά δεδομένα. Η χρήση ασφαλών διαύλων επικοινωνίας και το νέο εκσυγχρονισμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων θα συμβάλουν στην καλύτερη προστασία των δεδομένων που επεξεργάζεται η Eurojust. Κατά τον σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, θα δοθεί έμφαση στην προστασία των δεδομένων εξ ορισμού και από τον σχεδιασμό. Επιπλέον, η βασική αρχή του ελέγχου των δεδομένων από τα εθνικά μέλη και τις εθνικές αρμόδιες αρχές θα παραμείνει αμετάβλητη. Το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής αξιολογεί λεπτομερέστερα τις επιπτώσεις της πρότασης στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εγγυήσεις.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Eurojust και στις ανάγκες της σε προσωπικό. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 33 εκατ. EUR, όπως παρατίθεται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση.

Με βάση την ανάλυση της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 28 , οι δαπάνες για ένα νέο, ανασχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων υπολογίζονται σε 31 εκατ. EUR, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης για δύο έτη 29 . Η Eurojust έχει ήδη λάβει 9,5 εκατ. EUR μέσω μεταφοράς κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον Οκτώβριο του 2021, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς δαπάνες για το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων να εκτιμώνται σε 21,5 εκατ. EUR. Επιπλέον, θα χρειαστούν περίπου 11,5 εκατ. EUR για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε προσωπικό για την τετραετή περίοδο κατασκευής και λειτουργίας. Αυτές οι 25 επιπλέον θέσεις θα είναι μόνιμες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Eurojust διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Ως εκ τούτου, τα αυξημένα καθήκοντα της Eurojust βάσει της παρούσας πρότασης θα απαιτήσουν περισσότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από αυτούς που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (ΠΔΠ).

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, ασφαλών διαύλων επικοινωνίας και ενός εργαλείου επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων με διαρθρωμένο τρόπο βασίζονται στην ανάλυση της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 30 . Για το αντιτρομοκρατικό μητρώο, έπειτα από ένα προπαρασκευαστικό στάδιο διάρκειας έξι μηνών, θα χρειαστούν περίπου 20 μήνες για τη φάση της προμήθειας και της υλοποίησης. Ως εκ τούτου, η νέα τεχνική λύση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε δύο περίπου έτη μετά την έγκριση της πρότασης. Για τη δημιουργία των ασφαλών διαύλων επικοινωνίας, απαιτείται εκτελεστική πράξη.

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ψηφιοποίησης της επεξεργασίας δεδομένων από την Eurojust θα είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της και της συμμόρφωσής της με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση θα πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την Eurojust. Η Επιτροπή θα διενεργήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής του κανονισμού για την Eurojust και των δραστηριοτήτων της Eurojust έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024. Αξιολόγηση θα διενεργείται ανά πενταετία, ώστε να αξιολογούνται η εφαρμογή και ο αντίκτυπος του κανονισμού, καθώς και η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της Eurojust, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού για την Eurojust.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η πρόταση ορίζει ότι ο κανονισμός για την Eurojust και η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να αποσαφηνιστεί και να ενισχυθεί η νομική υποχρέωση των κρατών μελών να ανταλλάσσουν με την Eurojust δεδομένα σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι εισαγγελείς-σύνδεσμοι από τρίτες χώρες που είναι αποσπασμένοι στην Eurojust μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των δεδομένων. Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν ασφαλείς δίαυλοι επικοινωνίας και ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον επεξεργασίας δεδομένων.

Το άρθρο 1 του κανονισμού τροποποιεί τον κανονισμό για την Eurojust:

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Eurojust είναι σε θέση να επιτελεί τον ρόλο της στη συνεργασία με τρίτες χώρες, το άρθρο 1 σημείο 1) της πρότασης διευκρινίζει στο άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού για την Eurojust ότι η Eurojust μπορεί επίσης να παρέχει την υποστήριξή της σε υποθέσεις μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας ή κράτους μέλους και διεθνούς οργανισμού. Η τελευταία περίπτωση θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δυνητική συνεργασία με την Ιντερπόλ ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, π.χ. όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία από πεδία μάχης.

Το άρθρο 1 σημείο 2) της πρότασης, με την προσθήκη νέας παραγράφου 2α στο άρθρο 20 του κανονισμού για την Eurojust, εισάγει στον κανονισμό για την Eurojust υποχρέωση των κρατών μελών να ορίσουν έναν ή περισσότερους εθνικούς ανταποκριτές για την τρομοκρατία και να τους παράσχουν επαρκείς εξουσίες, υποχρέωση που προηγουμένως βασιζόταν στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Το άρθρο 1 σημείο 3) αποτελεί επακόλουθη τροποποίηση, σε συνέχεια της συμπερίληψης της υποχρέωσης παροχής πληροφοριών για υποθέσεις τρομοκρατίας στον κανονισμό για την Eurojust και της πρόβλεψης γενικότερης υποχρέωσης παροχής δεδομένων με διαρθρωμένο τρόπο στην Eurojust σε νέο άρθρο 22α.

Το άρθρο 1 σημείο 4) της πρότασης εισάγει νέο άρθρο 21α στον κανονισμό για την Eurojust. Το άρθρο 21α αποσαφηνίζει και ενισχύει την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με διαδικασίες που αφορούν υποθέσεις τρομοκρατίας, η οποία προηγουμένως βασιζόταν στο άρθρο 2 παράγραφος 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παράγραφος 5 της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Το άρθρο 21α καθορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ποινικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες για τρομοκρατικά εγκλήματα. Επιπλέον, προσδιορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια το στάδιο των ποινικών ερευνών και των εθνικών διαδικασιών και το είδος των πληροφοριών.

Το άρθρο 1 σημείο 5) της πρότασης προβλέπει, σε νέο άρθρο 22α, τη δημιουργία και τη χρήση ασφαλών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και της Eurojust κατά την ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων. Το άρθρο 22α υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να μεριμνούν για την ημιαυτόματη επικαιροποίηση δομημένων δεδομένων από εθνικές βάσεις δεδομένων. Ημιαυτόματος είναι ο τρόπος διαβίβασης που είναι εν μέρει αυτοματοποιημένος και εν μέρει ελεγχόμενος από τον άνθρωπο. Το άρθρο 22α και το άρθρο 22γ καθορίζουν πλαίσιο για την έκδοση από την Επιτροπή εκτελεστικών πράξεων.

Οι τροποποιήσεις του άρθρου 23 του κανονισμού για την Eurojust, οι οποίες περιέχονται στο άρθρο 1 σημείο 6) της πρότασης, έχουν ως στόχο να καταστήσουν κάπως πιο ευέλικτους τους κανόνες του κανονισμού για την Eurojust για την επεξεργασία δεδομένων. Αν και οι βασικές αρχές παραμένουν αμετάβλητες, θα είναι πλέον δυνατή η αποθήκευση των πληροφοριών που παρέχονται βάσει του άρθρου 21 σχετικά με σοβαρά εγκλήματα και βάσει του άρθρου 21α σχετικά με διαδικασίες σε υποθέσεις τρομοκρατίας σε διαφορετική δομή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στα σημερινά προσωρινά αρχεία εργασίας. Η πρόταση διαγράφει τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, ώστε να καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός του συστήματος. Ωστόσο, η αρχή της προσωρινής αποθήκευσης θα διατηρηθεί και για τα εν λόγω δεδομένα, αν και οι περίοδοι διατήρησης είναι ελαφρώς μεγαλύτερες για τις πληροφορίες του άρθρου 21α. Το αναθεωρημένο άρθρο 23 καθορίζει σαφέστερα τους σκοπούς του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

Το άρθρο 1 σημείο 6) τροποποιεί επίσης το άρθρο 24 του κανονισμού για την Eurojust, διατηρώντας την ισχύουσα αρχή της διαχείρισης των πληροφοριών στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Το άρθρο 24 παράγραφος 1 υπογραμμίζει τον έλεγχο και την ευθύνη των εθνικών μελών όσον αφορά τα δεδομένα στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2, τα εθνικά μέλη εξακολουθούν να αποφασίζουν σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης στις πληροφορίες που διαχειρίζονται. Το άρθρο 24 παράγραφος 3 εισάγει νομική βάση ώστε να δίνεται πιο αυτοματοποιημένη συνέχεια στις διασυνδέσεις, στην περίπτωση που οι εθνικές αρχές επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων με ορισμένα μέρη πριν από τον εντοπισμό δεσμού.

Τέλος, το άρθρο 1 σημείο 6) επιφέρει επακόλουθες τροποποιήσεις στο άρθρο 25 του κανονισμού για την Eurojust, οι οποίες απορρέουν από την απαλοιφή των τεχνικών λεπτομερειών από το άρθρο 23 του κανονισμού για την Eurojust.

Το άρθρο 1 σημείο 7) τροποποιεί το άρθρο 27 του κανονισμού για την Eurojust, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του χειρισμού δεδομένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας σε περιπτώσεις στις οποίες οι υποθέσεις περατώθηκαν βάσει του εθνικού δικαίου. Για να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός εντοπισμός δεσμών μεταξύ ερευνών και διώξεων, μπορεί επίσης να συνεχίζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα η επεξεργασία δεδομένων σχετικά με προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περατώθηκαν με αθώωση ή ολοκληρώθηκαν με άλλο τρόπο.

Το άρθρο 1 σημείο 8) εισάγει νέες, μεγαλύτερες περιόδους διατήρησης για τα δεδομένα που παρέχονται βάσει του άρθρου 21α του κανονισμού για την Eurojust, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται για χρονικό διάστημα επαρκώς μεγάλο ώστε να καθίσταται δυνατός ο αποτελεσματικότερος εντοπισμός διασυνδέσεων σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Τα δεδομένα που αφορούν υποθέσεις που δεν κατέληξαν σε καταδίκη διατηρούνται για συντομότερη περίοδο, ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.

Για να αποσαφηνιστεί η συνεργασία με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες που έχουν αποσπαστεί στην Eurojust, το άρθρο 1 σημείο 9) της πρότασης προβλέπει ένα νέο άρθρο 54α του κανονισμού για την Eurojust, το οποίο χορηγεί στους εισαγγελείς-συνδέσμους πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Ωστόσο, η διάταξη δεν θεσπίζει νομική βάση για την ανταλλαγή δεδομένων. Η διαβίβαση δεδομένων σε εισαγγελέα-σύνδεσμο συνιστά διαβίβαση δεδομένων προς τρίτη χώρα και, ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 56 του κανονισμού για την Eurojust.

Το άρθρο 1 σημείο 10) τροποποιεί το άρθρο 80 του κανονισμού για την Eurojust. Περιέχει μεταβατικές διατάξεις, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου δημιουργηθεί η αναγκαία τεχνική υποδομή.

Το άρθρο 1 σημείο 11) εισάγει ένα νέο παράρτημα ΙΙΙ, στο οποίο καθορίζονται οι πληροφορίες που πρέπει να διαβιβάζονται στη Eurojust βάσει του άρθρου 21α του κανονισμού για την Eurojust. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα βιομετρικά δεδομένα, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις φωτογραφίες, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιόπιστη ταυτοποίηση των υπόπτων, λαμβανομένης υπόψη της αναξιοπιστίας των αλφαριθμητικών πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών. Στις διαδικασίες που αφορούν υποθέσεις τρομοκρατίας, οι φωτογραφίες είναι συχνά το μόνο σημείο σύνδεσης με τους υπόπτους κατά το στάδιο της έρευνας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παρέχονται μόνο αν οι εθνικές δικαστικές αρχές έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Το άρθρο 2 τροποποιεί την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου στα ακόλουθα σημεία:

Για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου και του κανονισμού για την Eurojust, διαγράφονται οι αναφορές της απόφασης του Συμβουλίου στην Eurojust. Με το άρθρο 2 σημείο 1) και το άρθρο 2 σημείο 2) στοιχεία α) και γ) του προτεινόμενου κανονισμού απαλείφονται το άρθρο 1 στοιχείο γ) και το άρθρο 2 παράγραφοι 2 και 5 από την απόφαση. Με το άρθρο 2 σημείο 2) στοιχείο β), η πρόταση απαλείφει από το άρθρο 2 παράγραφος 3 της απόφασης την αναφορά στην Eurojust. 

2021/0393 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 85,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία 31 ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 32  ίδρυσε την Eurojust και καθορίζει τα καθήκοντά της, το πεδίο αρμοδιότητας και τις λειτουργίες της.

(2)Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ 33 του Συμβουλίου επισημαίνει ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητο να υπάρχουν όσο το δυνατόν πληρέστερες και οι πλέον επίκαιρες πληροφορίες. Υποχρεώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών να παρέχουν στην Eurojust πληροφορίες σχετικά με τις διώξεις και τις καταδίκες για τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία έχουν ή ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.

(3)Ανακολουθίες στην ερμηνεία της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ έχουν ως αποτέλεσμα η ανταλλαγή πληροφοριών να μην πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή, να μην ανταλλάσσονται οι κατάλληλες πληροφορίες ή οι πληροφορίες να μην ανταλλάσσονται καθόλου. Η Eurojust πρέπει να λαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για τον εντοπισμό δεσμών μεταξύ διασυνοριακών ερευνών.

(4)Η παροχή συνδρομής στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού συντονισμού των ερευνών και των διώξεων, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού δεσμών, αποτελεί σημαντικό καθήκον της Eurojust σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727. Επιτρέπει στην Eurojust να ακολουθεί πιο προδραστική προσέγγιση και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στα κράτη μέλη, για παράδειγμα προτείνοντας την έναρξη ερευνών και εντοπίζοντας ανάγκες συντονισμού, πιθανές περιπτώσεις εφαρμογής της αρχής ne bis in idem και κενά στην άσκηση διώξεων.

(5)Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Eurojust έθεσε σε λειτουργία το ευρωπαϊκό δικαστικό αντιτρομοκρατικό μητρώο βάσει της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ, με ειδικό στόχο τον εντοπισμό πιθανών δεσμών μεταξύ δικαστικών διαδικασιών κατά υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα και πιθανών αναγκών συντονισμού που απορρέουν από αυτές.

(6)Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό δικαστικό αντιτρομοκρατικό μητρώο δημιουργήθηκε μετά την έκδοση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727, δεν εντάσσεται καλά στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727 ούτε από τεχνική ούτε από νομική άποψη. Ως εκ τούτου, αυτό πρέπει να διορθωθεί.

(7)Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχει ζωτική σημασία η αποδοτική ανταλλαγή πληροφοριών για την έρευνα και τη δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οργανισμών της Ένωσης. Είναι σημαντικό να υπάρχουν όσο το δυνατόν πληρέστερες και οι πλέον επίκαιρες πληροφορίες. Η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή και η πολυπλοκότητα του φαινομένου επιβάλλουν ολοένα ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

(8)Δεδομένου ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές σοβαρών εγκλημάτων, όπως η εμπορία ανθρώπων, η διακίνηση ναρκωτικών ή η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, είναι επίσης αναγκαίο να πραγματοποιείται διασταυρούμενος έλεγχος των δικαστικών διαδικασιών για τέτοιου είδους σοβαρά εγκλήματα.

(9)Προκειμένου να δοθεί στην Eurojust η δυνατότητα να εντοπίζει διασυνδέσεις μεταξύ διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιών κατά υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα, καθώς και διασυνδέσεις μεταξύ δικαστικών διαδικασιών κατά υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα και πληροφοριών τις οποίες η ίδια επεξεργάζεται σχετικά με άλλες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, είναι κρίσιμης σημασίας η Eurojust να λαμβάνει επαρκείς πληροφορίες ώστε να μπορεί να διασταυρώνει αυτά τα δεδομένα.

(10)Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τι είδους πληροφορίες πρέπει να διαβιβάζουν στην Eurojust, σε ποιο στάδιο της εθνικής διαδικασίας και σε ποιες περιπτώσεις, προκειμένου να παρέχουν τα δεδομένα αυτά. Αυτό αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις πληροφορίες που λαμβάνει η Eurojust.

(11)Η οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 34 αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον ορισμό των τρομοκρατικών εγκλημάτων από τις εθνικές αρχές, όπως εφαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο.

(12)Για τον εντοπισμό διασυνδέσεων μεταξύ ερευνών και δικαστικών διαδικασιών για υποθέσεις τρομοκρατίας κατά υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα, η ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων ταυτοποίησης έχει ζωτική σημασία. Λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά τα αλφαριθμητικά δεδομένα, ιδίως για τους υπηκόους τρίτων χωρών, θα πρέπει να είναι δυνατή η ανταλλαγή βιομετρικών δεδομένων. Λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των βιομετρικών δεδομένων και των επιπτώσεων της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως κατοχυρώνονται στα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόλυτης αναγκαιότητας από τις αρμόδιες αρχές και την Eurojust σε κάθε περίπτωση.

(13)Δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με υφιστάμενες διασυνδέσεις με άλλες δικαστικές διαδικασίες είναι πιο χρήσιμες στο αρχικό στάδιο της έρευνας, είναι αναγκαίο οι αρμόδιες αρχές να παρέχουν πληροφορίες στην Eurojust μόλις εμπλακούν δικαστικές αρχές. Εάν οι αρμόδιες εθνικές αρχές γνωρίζουν ήδη την ύπαρξη διασυνδέσεων, θα πρέπει να ενημερώνουν την Eurojust σχετικά.

(14)Προκειμένου να διασφαλίζεται η ακρίβεια των δεδομένων στο ευρωπαϊκό δικαστικό αντιτρομοκρατικό μητρώο, να εντοπίζονται εγκαίρως οι διασυνδέσεις και να τηρούνται οι προθεσμίες, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να επικαιροποιούν τακτικά τις πληροφορίες που παρέχονται. Οι επικαιροποιήσεις αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις νέες πληροφορίες σχετικά με το υπό έρευνα πρόσωπο, με δικαστικές αποφάσεις, όπως αποφάσεις προσωρινής κράτησης ή έναρξης δικαστικών διαδικασιών, και με αιτήσεις δικαστικής συνεργασίας ή εντοπισθέντες δεσμούς με άλλες δικαιοδοσίες.

(15)Δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα των δικαστικών διαδικασιών κατά υπόπτων για τρομοκρατικά εγκλήματα, οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα στο αρχικό στάδιο. Οι εν λόγω παρεκκλίσεις από την υποχρέωση παροχής πληροφοριών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν εξαίρεση.

(16)Για τους σκοπούς της ανταλλαγής και επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και της Eurojust, για την προστασία των δεδομένων αυτών από τη χωρίς άδεια κοινολόγηση και τις κυβερνοεπιθέσεις, και με την επιφύλαξη των μελλοντικών τεχνολογικών εξελίξεων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ασφαλείς δίαυλοι επικοινωνίας, όπως οι ασφαλείς συνδέσεις επικοινωνίας που αναφέρονται στο άρθρο 9 της απόφασης 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου 35 ή το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 36 [Κανονισμός για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας]. Για την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων και την προστασία της ακεραιότητας της επικοινωνίας και της ανταλλαγής δεδομένων, το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τα εν λόγω ασφαλή συστήματα επικοινωνίας και να πληροί υψηλά πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

(17)Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τη δημιουργία και τη χρήση του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 37 [κανονισμός για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας], θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 38 .

(18)Η διαβίβαση μη δομημένων δεδομένων καθιστά αναγκαία τη χειρωνακτική παρέμβαση, δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό φόρτο και μειώνει την ποιότητα των αποτελεσμάτων της διασταύρωσης στοιχείων. Ως εκ τούτου, οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα κατά διαρθρωμένο τρόπο, τηρώντας παράλληλα τις ελάχιστες απαιτήσεις διαλειτουργικότητας που ορίζονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας 39 . Επιπλέον, η διαβίβαση δεδομένων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτοματοποιημένη, ώστε να μειώνεται ο διοικητικός φόρτος των εθνικών αρχών και να διασφαλίζεται η τακτική και ταχεία παροχή των απαραίτητων δεδομένων.

(19)Ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων είναι απαραίτητο προκειμένου η Eurojust να επεξεργάζεται με ασφάλεια τα ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Το νέο σύστημα πρέπει να ενσωματώσει και να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες του ευρωπαϊκού δικαστικού αντιτρομοκρατικού μητρώου και να βελτιώσει τις ικανότητες της Eurojust όσον αφορά τον εντοπισμό δεσμών.

(20)Είναι σημαντικό να διατηρηθούν ο έλεγχος και η ευθύνη των εθνικών μελών όσον αφορά τα δεδομένα τα οποία λαμβάνουν από τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Εξ ορισμού, τα επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν θα πρέπει να κοινοποιούνται σε άλλο κράτος μέλος. Επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να κοινοποιούνται μόνο εφόσον η ανταλλαγή δεδομένων επιτραπεί από τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Προκειμένου να ψηφιοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία με την οποία δίνεται συνέχεια σε πιθανούς δεσμούς, και παράλληλα να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος επί των δεδομένων, θα πρέπει να εισαχθούν κώδικες χειρισμού.

(21)Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες συχνά έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη. Η τρομοκρατία είχε ήδη στο παρελθόν ισχυρή διακρατική διάσταση. Ωστόσο, με τη χρήση και τη διαθεσιμότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η διακρατική συνεργασία μεταξύ των δραστών τρομοκρατικών ενεργειών έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, τα τρομοκρατικά εγκλήματα θα πρέπει να τεκμαίρονται διακρατικά από τη φύση τους, εάν δεν προκύπτει σαφώς από τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης αμιγώς εθνικός χαρακτήρας.

(22)Οι έρευνες και οι διώξεις σε υποθέσεις τρομοκρατίας συχνά παρεμποδίζονται από την έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών έρευνας και δίωξης. Για να καταστεί δυνατός ο διασταυρούμενος έλεγχος των νέων ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας και με προηγούμενες έρευνες και να μπορούν να διαπιστωθούν οι πιθανοί δεσμοί, είναι αναγκαίο να διατηρούνται τα δεδομένα σχετικά με τις τυχόν προηγούμενες έρευνες, όχι μόνο τις καταδίκες, και να παραταθούν οι προθεσμίες για τη διατήρηση των δεδομένων στο ευρωπαϊκό δικαστικό αντιτρομοκρατικό μητρώο. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο για σκοπούς δίωξης. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πέραν του εντοπισμού δεσμών με διεξαγόμενες έρευνες και διώξεις και για τη στήριξη των εν λόγω ερευνών και διώξεων.

(23)Η Eurojust έχει συνάψει δώδεκα συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν τη διαβίβαση επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την απόσπαση εισαγγελέα-συνδέσμου από την τρίτη χώρα στην Eurojust. Επιπλέον, η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου 40 επιτρέπει την απόσπαση εισαγγελέα-συνδέσμου. Τον Μάρτιο του 2021 το Συμβούλιο έδωσε στην Επιτροπή εντολή 41 να διαπραγματευθεί περαιτέρω συμφωνίες συνεργασίας για τη συνεργασία μεταξύ της Eurojust και δεκατριών επιπλέον τρίτων χωρών.

(24)Μολονότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 παρέχει νομική βάση για τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων με τρίτες χώρες, δεν περιέχει κανόνες σχετικά με τις τυπικές και τεχνικές πτυχές της συνεργασίας με τους εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες που είναι αποσπασμένοι στην Eurojust, ιδίως όσον αφορά την πρόσβασή τους στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 θα πρέπει να παρέχει ρητή νομική βάση για τη συνεργασία μεταξύ της Eurojust και των εισαγγελέων-συνδέσμων από τρίτες χώρες και την πρόσβασή τους στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust. Η Eurojust θα πρέπει να εξασφαλίζει επαρκείς εγγυήσεις και μέτρα ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσω της τεχνικής εγκατάστασης και εσωτερικών κανόνων.

(25)Για λόγους σαφήνειας, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών για υποθέσεις τρομοκρατίας και της Eurojust δυνάμει, αφενός, της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ και, αφετέρου, του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727. Ως εκ τούτου, οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να διαγραφούν από την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ και να προστεθούν στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727.

(26)Αν και οι αρμόδιες εθνικές αρχές ορισμένων κρατών μελών είναι ήδη συνδεδεμένες με την ασφαλή τηλεπικοινωνιακή σύνδεση που προβλέπεται στο άρθρο 9 της απόφασης 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου 42 , πολλές αρμόδιες αρχές δεν είναι ακόμη συνδεδεμένες με την ασφαλή τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ή με ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν επαρκή χρόνο για την παροχή τέτοιας σύνδεσης στις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να χορηγηθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής.

(27)[Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.] Ή [Σύμφωνα με το άρθρο 3 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιρλανδία γνωστοποίησε, με επιστολή τής […], την επιθυμία της να συμμετάσχει στην έκδοση και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.]

(28)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(29)Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις ΧΧ/XX 20ΧΧ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1727 τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 3, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5. Η Eurojust μπορεί επίσης να παρέχει την υποστήριξή της σε έρευνες ή διώξεις που αφορούν μόνο ένα κράτος μέλος και μια τρίτη χώρα ή ένα κράτος μέλος και έναν διεθνή οργανισμό, εφόσον έχει συναφθεί με την εν λόγω τρίτη χώρα ή τον εν λόγω διεθνή οργανισμό συμφωνία συνεργασίας ή ρύθμιση μέσω της οποίας θεσπίζεται συνεργασία δυνάμει του άρθρου 52 ή εφόσον, σε ειδική περίπτωση, υπάρχει ουσιώδες συμφέρον που επιβάλλει την παροχή της υποστήριξης αυτής.»·

2)στο άρθρο 20 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

«2α. Κάθε κράτος μέλος ορίζει μια αρμόδια εθνική αρχή ως εθνικό ανταποκριτή της Eurojust για θέματα τρομοκρατίας. Ο εν λόγω εθνικός ανταποκριτής για θέματα τρομοκρατίας είναι δικαστική ή άλλη αρμόδια αρχή. Αν απαιτείται από το εθνικό νομικό σύστημα, μπορούν να οριστούν περισσότερες από μία αρχές. Ο εθνικός ανταποκριτής για θέματα τρομοκρατίας έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 21α παράγραφος 1. Είναι αρμόδιος για τη συλλογή αυτών των πληροφοριών και για τη διαβίβασή τους στην Eurojust.»·

3)το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«9. Το παρόν άρθρο δεν θίγει τις λοιπές υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών στην Eurojust.»·

β)η παράγραφος 10 απαλείφεται·

4)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 21α:

«Άρθρο 21α

Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας

1.Οι αρμόδιες εθνικές αρχές ενημερώνουν τα εθνικά μέλη τους για τις διεξαγόμενες ή περατωθείσες ποινικές έρευνες υπό την εποπτεία δικαστικών αρχών, διώξεις, δικαστικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις για τρομοκρατικά εγκλήματα αμέσως μόλις εμπλακούν δικαστικές αρχές.

2.Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, τρομοκρατικά εγκλήματα είναι τα εγκλήματα που αναφέρονται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*. Η υποχρέωση της παραγράφου 1 ισχύει για όλα τα τρομοκρατικά εγκλήματα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη γνωστού δεσμού με άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα, εκτός εάν η υπόθεση, λόγω των ειδικών περιστάσεών της, σαφώς επηρεάζει μόνο ένα κράτος μέλος.

3.Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 περιλαμβάνουν τα επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και τα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ.

4.Οι αρμόδιες εθνικές αρχές ενημερώνουν αμελλητί το εθνικό τους μέλος σχετικά με τυχόν σχετικές αλλαγές στις εθνικές διαδικασίες.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, οι εθνικές αρχές επανεξετάζουν και επικαιροποιούν τις πληροφορίες που διαβιβάζονται βάσει της παραγράφου 1 τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.

5.Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται αν η παροχή πληροφοριών θα έθετε σε κίνδυνο τρέχουσες έρευνες ή την ασφάλεια φυσικού προσώπου ούτε αν θα αντέβαινε σε ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας του οικείου κράτους μέλους.

____________

* Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 31.3.2017, σ. 6).»·

5)προστίθενται τα ακόλουθα άρθρα 22α, 22β και 22γ:

«Άρθρο 22a

Ασφαλής ψηφιακή επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και της Eurojust

1.Η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και της Eurojust βάσει του παρόντος κανονισμού πραγματοποιείται μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου* [κανονισμός για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας].

2.Όταν η ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν είναι δυνατή λόγω μη διαθεσιμότητας του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ ή λόγω έκτακτων περιστάσεων, η ανταλλαγή πραγματοποιείται με τα ταχύτερα, πλέον πρόσφορα εναλλακτικά μέσα. Τα κράτη μέλη και η Eurojust διασφαλίζουν ότι τα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας είναι αξιόπιστα και παρέχουν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας.

3.Οι αρμόδιες εθνικές αρχές διαβιβάζουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 21α στην Eurojust με ημιαυτόματο τρόπο από τα εθνικά μητρώα και με διαρθρωμένο τρόπο που καθορίζεται από την Eurojust.

__________

*[Κανονισμός (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας] (ΕΕ L...).

Άρθρο 22β

Έκδοση εκτελεστικών πράξεων από την Επιτροπή

1.Η Επιτροπή εκδίδει τις εκτελεστικές πράξεις που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη χρήση του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ για την επικοινωνία βάσει του παρόντος κανονισμού, καθορίζοντας τα εξής:

α)τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν τις μεθόδους επικοινωνίας με ηλεκτρονικά μέσα για τους σκοπούς του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ·

β)τις τεχνικές προδιαγραφές των πρωτοκόλλων επικοινωνίας·

γ)τους στόχους ασφάλειας των πληροφοριών και τα σχετικά τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων ασφάλειας των πληροφοριών και υψηλού επιπέδου προτύπων κυβερνοασφάλειας για την επεξεργασία και την κοινοποίηση πληροφοριών στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ·

δ)τους στόχους ελάχιστης διαθεσιμότητας και τις ενδεχόμενες σχετικές τεχνικές απαιτήσεις για τις υπηρεσίες που παρέχει το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ·

ε)τη σύσταση διευθύνουσας επιτροπής απαρτιζόμενης από αντιπροσώπους των κρατών μελών για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συντήρησης του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του παρόντος κανονισμού.

2.Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκδίδονται έως τις [2 έτη μετά την έναρξη ισχύος] σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 22γ παράγραφος 2.

Άρθρο 22γ

Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*.

2.Όποτε γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Εάν η επιτροπή δεν διατυπώσει γνώμη, η Επιτροπή δεν εκδίδει το σχέδιο εκτελεστικής πράξης και εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

__________

* Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).»·

6)τα άρθρα 23, 24 και 25 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 23

Σύστημα διαχείρισης υποθέσεων

1.Η Eurojust δημιουργεί σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για την επεξεργασία των επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ, των δεδομένων που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ και των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα.

2.Σκοποί του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων είναι:

α)να υποστηρίζει τη διαχείριση και τον συντονισμό των ερευνών και διώξεων στις οποίες παρέχει συνδρομή η Eurojust·

β)να διασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διεξαγόμενες έρευνες και διώξεις·

γ)να καθιστά δυνατή τη διασταύρωση στοιχείων και τη διαπίστωση διασυνδέσεων·

δ)να καθιστά δυνατή την εξαγωγή δεδομένων για επιχειρησιακούς και στατιστικούς σκοπούς·

ε)να διευκολύνει την παρακολούθηση, ώστε να διασφαλίζεται η σύννομη επεξεργασία των επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των δεδομένων.

3.Το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων μπορεί να συνδεθεί με την ασφαλή τηλεπικοινωνιακή σύνδεση που προβλέπεται στο άρθρο 9 της απόφασης 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου* και με άλλους ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο της Ένωσης.

4.Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα εθνικά μέλη μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με τις επιμέρους υποθέσεις επί των οποίων εργάζονται, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ή άλλες εφαρμοστέες πράξεις.

Παρέχουν στον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων.

5.Για την επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η Eurojust δεν επιτρέπεται να δημιουργεί κανένα αυτοματοποιημένο αρχείο δεδομένων πλην του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

Τα εθνικά μέλη μπορούν, ωστόσο, να αποθηκεύουν προσωρινά και να αναλύουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να καθοριστεί αν αυτά τα δεδομένα είναι σχετικά με τα καθήκοντα της Eurojust και μπορούν να περιληφθούν στο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών δεδομένων. Τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να διατηρούνται για έως τρεις μήνες.

Άρθρο 24

Διαχείριση των πληροφοριών στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων

1.Το εθνικό μέλος αποθηκεύει τις πληροφορίες που του διαβιβάζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ή άλλες εφαρμοστέες πράξεις στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων.

Το εθνικό μέλος είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δεδομένων τα οποία επεξεργάζεται το εν λόγω εθνικό μέλος.

2.Το εθνικό μέλος αποφασίζει, κατά περίπτωση, αν θα περιορίσει την πρόσβαση στις πληροφορίες ή αν θα παράσχει πρόσβαση σε αυτές, εν όλω ή εν μέρει, σε άλλα εθνικά μέλη, σε εισαγγελείς-συνδέσμους που είναι αποσπασμένοι στην Eurojust, σε εξουσιοδοτημένα μέλη του προσωπικού της Eurojust ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο το οποίο εργάζεται για λογαριασμό της Eurojust και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη εξουσιοδότηση από τον διοικητικό διευθυντή.

3.Το εθνικό μέλος υποδεικνύει, με γενικούς ή ειδικούς όρους, τους τυχόν περιορισμούς όσον αφορά τον περαιτέρω χειρισμό, την πρόσβαση και τη διαβίβαση των πληροφοριών εάν έχει εντοπιστεί διασύνδεση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 23 παράγραφος 2 στοιχείο γ).

Άρθρο 25

Πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο

1.Στον βαθμό που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3 έχουν πρόσβαση μόνο:

α)στα δεδομένα που ελέγχονται από το εθνικό μέλος του κράτους μέλους τους, εκτός εάν το εθνικό μέλος το οποίο αποφάσισε να εισαγάγει τα δεδομένα στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων έχει αρνηθεί ρητά την πρόσβαση αυτή·

β)στα δεδομένα που ελέγχονται από εθνικά μέλη άλλων κρατών μελών και στα οποία έχει πρόσβαση το εθνικό μέλος του κράτους μέλους τους, εκτός εάν το εθνικό μέλος το οποίο ελέγχει τα δεδομένα έχει αρνηθεί ρητά την πρόσβαση αυτή.

2.Το εθνικό μέλος, εντός των ορίων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, αποφασίζει σχετικά με τον βαθμό πρόσβασης που παρέχεται στο κράτος μέλος του στα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3, στον βαθμό που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων.

3.Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει, έπειτα από διαβούλευση με το εθνικό του μέλος, ως προς τον βαθμό πρόσβασης που παρέχεται στο εν λόγω κράτος μέλος στα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3, στον βαθμό που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Eurojust και στην Επιτροπή την απόφασή τους όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου. Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τα λοιπά κράτη μέλη.

___________

* Απόφαση 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο (ΕΕ L 348 της 24.12.2008, σ. 130).»·

7)το άρθρο 27 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Η Eurojust μπορεί να επεξεργάζεται ειδικές κατηγορίες επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 76 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725. Αν τα δεδομένα αυτά αφορούν μάρτυρες ή θύματα κατά την έννοια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, η απόφαση για την επεξεργασία τους λαμβάνεται από τα οικεία εθνικά μέλη.»·

β)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5. Όταν διαβιβάζονται επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 21α, η Eurojust μπορεί να επεξεργάζεται τα επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ τα οποία αφορούν τα ακόλουθα πρόσωπα:

α)πρόσωπα για τα οποία, κατά το εθνικό δίκαιο του οικείου κράτους μέλους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι από τους οποίους συνάγεται ότι έχουν διαπράξει ή είναι έτοιμα να διαπράξουν ποινικό αδίκημα για το οποίο είναι αρμόδια η Eurojust·

β)πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τέτοιο αδίκημα.

Η Eurojust μπορεί να συνεχίσει την επεξεργασία των επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α) και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του οικείου κράτους μέλους, ακόμη και σε περίπτωση αθώωσης. Στις περιπτώσεις στις οποίες η διαδικασία δεν κατέληξε σε καταδίκη, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για τον εντοπισμό δεσμών με άλλες διεξαγόμενες ή περατωθείσες έρευνες και διώξεις κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 23 παράγραφος 2 στοιχείο γ).»·

8)το άρθρο 29 τροποποιείται ως εξής:

α)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α. Η Eurojust δεν διατηρεί επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 21α πέραν από την πρώτη ισχύουσα ημερομηνία μεταξύ των ακολούθων:

α)την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραγραφής της ποινικής δίωξης σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία αφορά η έρευνα και οι διώξεις·

β)5 έτη μετά την ημερομηνία κατά την οποία κατέστη αμετάκλητη η δικαστική απόφαση του τελευταίου των κρατών μελών τα οποία αφορά η έρευνα ή η δίωξη, 3 έτη στην περίπτωση αθώωσης.»·

β)οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Η τήρηση των προθεσμιών διατήρησης που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 1α του παρόντος άρθρου ελέγχεται μονίμως με κατάλληλη αυτοματοποιημένη επεξεργασία που διενεργείται από την Eurojust, ιδίως από τη στιγμή που η Eurojust παύει να παρέχει στήριξη.

Διενεργείται επίσης έλεγχος της ανάγκης διατήρησης των δεδομένων ανά τριετία μετά την εισαγωγή τους.

Εάν επιχειρησιακά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στο άρθρο 27 παράγραφος 4 διατηρούνται για περίοδο μεγαλύτερη των πέντε ετών, ενημερώνεται σχετικά ο ΕΕΠΔ.

3. Πριν λήξει μία από τις προθεσμίες διατήρησης που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 1α, η Eurojust ελέγχει αν είναι ανάγκη να συνεχιστεί η διατήρηση των επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν και για όσο αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Μπορεί να αποφασίσει να διατηρήσει, κατά παρέκκλιση, τα δεδομένα αυτά έως τον επόμενο έλεγχο. Παρέχονται και καταγράφονται οι λόγοι για τη συνέχιση της διατήρησης. Εάν δεν ληφθεί απόφαση για συνέχιση της διατήρησης των επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τη στιγμή του ελέγχου, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως.»·

9)στο τμήμα III, προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 54α:

«Άρθρο 54α

Εισαγγελείς-σύνδεσμοι από τρίτες χώρες

1.Είναι δυνατή η απόσπαση εισαγγελέα-συνδέσμου από τρίτη χώρα στην Eurojust βάσει συμφωνίας συνεργασίας που έχει συναφθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 μεταξύ της Eurojust και της εν λόγω τρίτης χώρας ή βάσει διεθνούς συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης και της τρίτης χώρας σύμφωνα με το άρθρο 218 της ΣΛΕΕ που επιτρέπει την απόσπαση εισαγγελέα-συνδέσμου.

2.Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του εισαγγελέα-συνδέσμου καθορίζονται στη συμφωνία συνεργασίας ή στη διεθνή συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ή σε συμφωνία συνεργασίας που συνάπτεται σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 3.

3.Στους εισαγγελείς-συνδέσμους που είναι αποσπασμένοι στην Eurojust παρέχεται πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων.

Διαβιβάσεις επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε εισαγγελείς-συνδέσμους από τρίτες χώρες μέσω του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο σύμφωνα με τους κανόνες και τους όρους που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, τη συμφωνία με την αντίστοιχη χώρα ή άλλες εφαρμοστέες νομικές πράξεις.

Το άρθρο 24 παράγραφος 1 δεύτερη περίοδος και το άρθρο 24 παράγραφος 2 εφαρμόζονται αναλογικά στους εισαγγελείς-συνδέσμους.

Το συλλογικό όργανο καθορίζει τους λεπτομερείς όρους πρόσβασης.»·

10)στο άρθρο 80, προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 8, 9 και 10:

«8. Η Eurojust μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων που αποτελείται από προσωρινά αρχεία εργασίας και πίνακα έως [την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο των δύο ετών από την έκδοση του παρόντος κανονισμού], εάν το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

9. Οι αρμόδιες αρχές και η Eurojust μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν άλλους διαύλους επικοινωνίας πέραν αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 22α παράγραφος 1 έως [την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο των δύο ετών από την έκδοση της εκτελεστικής πράξης που αναφέρεται στο άρθρο 22β του παρόντος κανονισμού], εάν οι εν λόγω δίαυλοι επικοινωνίας δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι για άμεση ανταλλαγή μεταξύ τους.

10. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν πληροφορίες με άλλους τρόπους πέραν του ημιαυτόματου τρόπου σύμφωνα με το άρθρο 22α παράγραφος 3 έως [την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο των δύο ετών από την έκδοση της εκτελεστικής πράξης που αναφέρεται στο άρθρο 22β του παρόντος κανονισμού], εάν δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη οι τεχνικές απαιτήσεις.»·

11)προστίθεται το ακόλουθο παράρτημα III:

«Παράρτημα III:

α)πληροφορίες για την ταυτοποίηση του υπόπτου, του κατηγορούμενου, του καταδικασθέντος ή του αθωωθέντος προσώπου:

επώνυμο·

ονόματα (κύριο όνομα, ψευδώνυμο)·

ημερομηνία γέννησης·

τόπος γέννησης (πόλη και κράτος)·

ιθαγένεια ή ιθαγένειες·

έγγραφο ταυτοποίησης·

φύλο·

β)πληροφορίες σχετικά με το τρομοκρατικό έγκλημα:

νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο·

σχετική μορφή σοβαρού εγκλήματος από τον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα Ι·

συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα·

είδος τρομοκρατίας, όπως τζιχαντιστική, αυτονομιστική, ακροαριστερή, ακροδεξιά·

σύντομη περίληψη της υπόθεσης·

γ)πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές διαδικασίες:

στάδιο της εθνικής διαδικασίας·

αρμόδια εισαγγελία·

αριθμός υπόθεσης·

ημερομηνία έναρξης επίσημης δικαστικής διαδικασίας·

δεσμοί με άλλες συναφείς υποθέσεις·

δ)πληροφορίες για την ταυτοποίηση του υπόπτου, σε περίπτωση που υπάρχουν, για τις αρμόδιες εθνικές αρχές:

δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχουν συλλεχθεί σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο κατά τις ποινικές διαδικασίες·

φωτογραφίες.».

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ

Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 1, το στοιχείο γ) απαλείφεται·

2)το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 2 απαλείφεται·

β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Κάθε κράτος μέλος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 4 σχετικά με ποινικές έρευνες για τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία έχουν ή ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη και οι οποίες συλλέγονται από την αρμόδια αρχή διαβιβάζονται στην Ευρωπόλ, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*.

_____________

* Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).»·

γ)η παράγραφος 5 απαλείφεται.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Περιεχόμενα

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα



1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1727 και της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Τομέας πολιτικής: Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα

Δραστηριότητα: Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

071007: Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Εurojust)

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

 νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 43  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Η Eurojust συστάθηκε ως διακυβερνητικό όργανο για τον συντονισμό των ερευνών για σοβαρά διασυνοριακά εγκλήματα στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης με την απόφαση 2002/187/ΔΕΥ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας κατήργησε τη δομή των πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναρμόνισε τον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης με το κοινοτικό κεκτημένο. Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1727 δημιουργήθηκε νέο νομικό πλαίσιο για έναν νέο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust), όπως απαιτείται βάσει του άρθρου 85 της ΣΛΕΕ.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας εμπίπτει στην εντολή της Eurojust από τη σύστασή της το 2002. Ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου της Eurojust στον τομέα αυτόν ήταν η δημιουργία του ευρωπαϊκού δικαστικού αντιτρομοκρατικού μητρώου τον Σεπτέμβριο του 2019. Η νομική βάση για το αντιτρομοκρατικό μητρώο είναι η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Δεδομένου ότι ο κανονισμός για την Eurojust σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε πριν από τη θέσπιση του αντιτρομοκρατικού μητρώου, το αντιτρομοκρατικό μητρώο και οι λειτουργίες του δεν προβλέφθηκαν στον κανονισμό για την Eurojust. Επιπλέον, το τεχνικά παρωχημένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει και να υποστηρίξει ένα προδραστικό εργαλείο όπως το αντιτρομοκρατικό μητρώο.

Ανταποκρινόμενο σε αυτές τις πιεστικές επιχειρησιακές ανάγκες, το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διασυνοριακές υποθέσεις τρομοκρατίας στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την ψηφιακή δικαστική συνεργασία.

Ο γενικός στόχος είναι να δοθεί στην Eurojust η δυνατότητα να εκπληρώνει τον ευρύτερο και πιο προδραστικό της ρόλο όσον αφορά την υποστήριξη των κρατών μελών στις έρευνές τους, ιδίως σε υποθέσεις τρομοκρατίας, σύμφωνα με την αποστολή της Eurojust να υποστηρίζει και να ενισχύει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών για την έρευνα και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Οι ειδικοί στόχοι απορρέουν από τον γενικό στόχο που περιγράφεται ανωτέρω:

Ειδικός στόχος αριθ. 1:

Να δοθεί στην Eurojust η δυνατότητα να εντοπίζει δεσμούς πιο αποδοτικά και να παρέχει με προδραστικό τρόπο ανατροφοδότηση στα κράτη μέλη.

Ειδικός στόχος αριθ. 2:

Να ενισχυθούν η αποδοτικότητα και η ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, της Eurojust και τρίτων χωρών.



1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να ενσωματώσει από νομική και τεχνική άποψη το αντιτρομοκρατικό μητρώο στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, ώστε η Eurojust να είναι σε θέση να εντοπίζει δεσμούς μεταξύ παράλληλων διασυνοριακών διαδικασιών σε υποθέσεις τρομοκρατίας και σε υποθέσεις άλλων σοβαρών εγκλημάτων και να παρέχει ανατροφοδότηση στα κράτη μέλη.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Ο όγκος των πληροφοριών που αποστέλλονται από κάθε κράτος μέλος για το αντιτρομοκρατικό μητρώο σε σχέση με τον συνολικό όγκο και την ποιοτική στάθμη των πληροφοριών που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη.

Ο αριθμός των δεσμών που διαπιστώνονται σε υποθέσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων.

Ο όγκος της ανατροφοδότησης που αποστέλλεται από την Eurojust στα κράτη μέλη.

Ο αριθμός των επιχειρησιακών υποθέσεων που έλαβαν στήριξη με τη συμμετοχή τρίτων κρατών.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Η σταδιακή υλοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας απαιτεί τεχνικά και διαδικαστικά μέτρα σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μόλις αρχίσει να ισχύει η αναθεωρημένη νομοθεσία.

Οι βασικές απαιτήσεις μετά την έναρξη ισχύος της πρότασης είναι οι εξής:

Η Eurojust να εφαρμόσει ένα νέο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, το οποίο να ενσωματώνει το αντιτρομοκρατικό μητρώο και να διασφαλίζει την ικανότητα σύνδεσης με ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας και την ικανότητα επεξεργασίας δομημένων δεδομένων.

Η Eurojust και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα ασφαλών διαύλων επικοινωνίας.

Τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα της αναγκαίας υποδομής για την αναφόρτωση δεδομένων με ημιαυτόματο και διαρθρωμένο τρόπο.

Με βάση τα πορίσματα της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη και λόγω της επείγουσας ανάγκης για ανανέωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, η Eurojust έχει ήδη προβεί στις πρώτες προκαταρκτικές ενέργειες για την ανανέωση. Ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης ανάλυσης της αγοράς για τη σε βάθος διερεύνηση της καταλληλότερης λύσης.

Στο τέλος του 2021 διατέθηκαν στην Eurojust μη δαπανηθέντα κονδύλια ύψους 9,5 εκατ. EUR από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της περαιτέρω ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Η Eurojust θα αναθέσει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της φάσης της ανάλυσης, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Για τις υπηρεσίες αυτές, η Eurojust προβλέπει δαπάνες ύψους 2,3 εκατ. EUR. Για την ακόλουθη αγορά υποδομής και διαθέσιμου στο εμπόριο λογισμικού και υπηρεσιών εγκατάστασης προβλέπονται δαπάνες ύψους 5,2 εκατ. EUR. Τέλος, η Eurojust έχει υπολογίσει ότι θα δαπανήσει 2 εκατ. EUR για συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης προγραμμάτων και έργων, διοικητικών αλλαγών και διακυβέρνησης.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες είναι σήμερα πιο σύνθετες, πιο διαφοροποιημένες και πιο παγκοσμιοποιημένες από ποτέ άλλοτε. Τα τρομοκρατικά και τα εγκληματικά δίκτυα μεγάλης κλίμακας αποτελούν σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και των πολιτών της. Η φύση των εγκληματικών δραστηριοτήτων καθίσταται όλο και περισσότερο πολυεγκληματική και διασυνοριακή. Οι εθνικές δικαστικές αρχές δεν μπορούν πλέον να εργάζονται μεμονωμένα, αλλά πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και με την Eurojust.

Για τη δίωξη της τρομοκρατίας, έχει ζωτική σημασία η αποδοτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οργανισμών της Ένωσης. Με τη νέα αύξηση των αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών, η σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Eurojust έχει καταστεί ακόμη πιο εμφανής.

Η σημερινή αποσύνδεση μεταξύ των υποθέσεων που διαχειρίζεται η Eurojust και των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του αντιτρομοκρατικού μητρώου εμποδίζει την Eurojust να παρέχει έγκαιρη και προδραστική ανατροφοδότηση στις εθνικές αρχές σε διασυνοριακές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται πιθανοί δεσμοί και αλληλεπικαλυπτόμενες έρευνες και διώξεις που θα πρέπει να συνδεθούν. Η αποσύνδεση αυτή μπορεί επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Eurojust να αποτρέπει συγκρούσεις δικαιοδοσίας και περιπτώσεις εφαρμογής της αρχής ne bis in idem.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στην Eurojust να εντοπίζει και να δίνει συνέχεια σε δεσμούς μεταξύ υποθέσεων τρομοκρατίας με πιο προδραστικό τρόπο και να παρέχει έγκαιρη ανατροφοδότηση στα κράτη μέλη. Αυτά τα καθήκοντα και οι υπηρεσίες μπορούν να εκτελεστούν μόνο σε επίπεδο ΕΕ λόγω του διακρατικού τους χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η Eurojust, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της, θα καταστήσει την Ευρώπη έναν ασφαλέστερο χώρο για όλους τους πολίτες.

Η πρόταση βασίζεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς εξελισσόμενες διακρατικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, πέραν του εθνικού επιπέδου. Έχει φανεί στην πράξη ότι για την αποτελεσματική ποινική δικαιοσύνη, η ταχεία και ασφαλής ανταλλαγή δεδομένων έχει ζωτική σημασία. Χωρίς την κατάλληλη υποδομή ΤΠ δεν είναι δυνατή ούτε η ασφαλής, διαρθρωμένη ανταλλαγή δεδομένων ούτε η ορθή διασταύρωση δεδομένων. Ως εκ τούτου, χωρίς ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας και σύγχρονο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, δεν είναι δυνατός ούτε ο διαρθρωμένος εντοπισμός δεσμών μεταξύ διασυνοριακών υποθέσεων. Η παρούσα πρόταση βασίζεται επίσης στα διδάγματα που έχουν αντληθεί και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού για την Eurojust το 2019. Αυτό επηρεάζει κυρίως τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Eurojust ως συνομιλητής μεταξύ των κρατών μελών και των τρίτων χωρών στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η πρόταση βασίζεται στην ανάγκη συντονισμού της δικαστικής αντίδρασης στο συνεχώς εξελισσόμενο διακρατικό έγκλημα πέραν του αποκλειστικά εθνικού επιπέδου.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ρευστό τοπίο στον τομέα της ασφάλειας, όπου οι απειλές εξελίσσονται και γίνονται διαρκώς πιο σύνθετες. Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι νέες τεχνολογίες, η παγκοσμιοποίηση και η κινητικότητα, όπως τη διασυνδεσιμότητα και το γεγονός ότι τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου είναι δυσδιάκριτα. Η κρίση της νόσου COVID-19 απλώς επιδείνωσε αυτήν την κατάσταση, καθώς οι εγκληματίες άδραξαν γρήγορα τις ευκαιρίες για εκμετάλλευση της κρίσης, προσαρμόζοντας τους τρόπους λειτουργίας τους ή αναπτύσσοντας νέες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η πανδημία κατέδειξε τη συνολική σημασία της ψηφιοποίησης της δικαστικής συνεργασίας για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Επιπλέον, η δικαστική συνεργασία με τρίτες χώρες στο πλαίσιο ποινικών ερευνών για τρομοκρατικά εγκλήματα και άλλα διεθνή βασικά

εγκλήματα κατέστη πιο σημαντική, ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα της Ντάες.

Οι εξελισσόμενες εγκληματικές δραστηριότητες απαιτούν την αποτελεσματική στήριξη του έργου των εθνικών δικαστικών αρχών σε επίπεδο ΕΕ. Οι δικαστικές αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη στήριξη και την εμπειρογνωσία που προσφέρει η Eurojust για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η παρούσα πρόταση βασίζεται επίσης στα διδάγματα που έχουν αντληθεί και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού του 2018 για την Eurojust και τη δημιουργία του αντιτρομοκρατικού μητρώου. Ο ρόλος που θα διαδραμάτιζαν οι τρίτες χώρες δεν μπορούσε να προβλεφθεί όταν οι συννομοθέτες διαπραγματεύθηκαν τον ισχύοντα κανονισμό για την Eurojust.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Η ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις αποτελεί βασική συνιστώσα της δημιουργίας ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η βελτίωση της ψηφιακής ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust συνάδουν με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας 44 , το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, 45 την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης 46 και τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 47 .

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020, υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και τη σημασία της συνεργασίας για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Το πρόσφατο θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβεβαίωσε ότι τα τρομοκρατικά εγκλήματα εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση για τις αρχές επιβολής του νόμου και τις εισαγγελικές αρχές των κρατών μελών και ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπόλ και της Eurojust. Στην ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, ώστε η Eurojust να βοηθηθεί να παρέχει στοιχεία ανατροφοδότησης στις εθνικές αρχές και να αναπτύσσει δικαστικούς δεσμούς μεταξύ ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης αναφέρεται στην παρούσα πρόταση ως τμήμα της συνολικής εργαλειοθήκης ευκαιριών για την περαιτέρω ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021. Η πρόταση σχετίζεται επίσης με την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση κανονισμού σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα επικοινωνίας σε διασυνοριακές αστικές και ποινικές διαδικασίες (e-CODEX) και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των συννομοθετών.

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την Eurojust, η τάση είναι προς την αύξηση των ροών δεδομένων του οργανισμού και της ζήτησης των υπηρεσιών του. Ωστόσο, οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν είχαν ποτέ συμπεριλάβει οικονομικούς πόρους για την αναμόρφωση του παρωχημένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust.

Η πρόταση θα εισαγάγει νέα καθήκοντα στον κανονισμό για την Eurojust και επίσης θα αποσαφηνίσει άλλα καθήκοντα, ώστε η Eurojust να είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή. Η υλοποίηση της ψηφιοποίησης της δικαστικής συνεργασίας δεν θα είναι δυνατή χωρίς ένα νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων, υποστηριζόμενο από ενισχύσεις σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. 

Στο τέλος του 2021 διατέθηκαν στην Eurojust μη δαπανηθέντα κονδύλια ύψους 9,5 εκατ. EUR από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την προετοιμασία της ανάπτυξης και της εφαρμογής του νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Οι υπόλοιπες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από το περιθώριο του τομέα 2β του ΠΔΠ.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   Με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 48   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

◻στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

☑ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Παρατηρήσεις

Τα αριθμητικά στοιχεία για τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους συνδυάζουν το προβλεπόμενο συνολικό ποσό για την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού μητρώου, του νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και άλλων απαιτήσεων που απορρέουν από την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2024-2027, μείον το ποσό των 9,5 εκατ. EUR που διατέθηκε ήδη στην Eurojust κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Περιλαμβάνει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για την τεχνική εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης), καθώς και τις απαιτήσεις σε προσωπικό. Οι δαπάνες για το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων περιλαμβάνουν το αντιτρομοκρατικό μητρώο, διότι το μητρώο αυτό πρόκειται να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Αυτή η τεχνική ενσωμάτωση του αντιτρομοκρατικού μητρώου είναι ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας. Επιπλέον, το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει π.χ. ένα επίπεδο ενσωμάτωσης το οποίο εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα, όπως απαιτείται από τη μελέτη για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη.

   

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής της ψηφιοποίησης της ανταλλαγής δεδομένων του οργανισμού θα είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Eurojust. Η παρακολούθηση της πρότασης και η σχετική υποβολή εκθέσεων θα ακολουθούν τις αρχές που περιγράφονται στον κανονισμό για την Eurojust 49 και θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς 50 .

Πέραν των οριζόντιων κανόνων διακυβέρνησης που ισχύουν για τους οργανισμούς, η Eurojust πρέπει ιδίως να αποστέλλει σε ετήσια βάση στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ένα ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού, το οποίο περιέχει τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εργασίας, καθώς και τον προγραμματισμό των πόρων. Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού καθορίζει τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων και των αποτελεσμάτων.

Η Eurojust υποβάλλει επίσης στοιχεία σχετικά με τις εργασίες της σε εμπεριστατωμένη ετήσια έκθεση. Η Eurojust διαβιβάζει την εν λόγω ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Eurojust ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτονται με τρίτους.

Η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού και των δραστηριοτήτων της Eurojust έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024 και στη συνέχεια ανά πενταετία, προκειμένου να αξιολογούνται η εφαρμογή και ο αντίκτυπος του κανονισμού και η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της Eurojust, σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 1 του κανονισμού για την Eurojust.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Δεδομένου ότι η πρόταση επηρεάζει την ετήσια συνεισφορά της ΕΕ στην Eurojust, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα εκτελείται μέσω έμμεσης διαχείρισης.

Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός της Eurojust εκτελείται βάσει αποτελεσματικού και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου.

Όσον αφορά τους εκ των υστέρων ελέγχους, η Eurojust, ως αποκεντρωμένος οργανισμός, υπόκειται κυρίως:

σε εσωτερικό έλεγχο από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής·

στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται·

σε ετήσια απαλλαγή που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·

σε πιθανές έρευνες που διεξάγει η OLAF για να διασφαλίσει, ιδίως, την ορθή χρήση των πόρων που διατίθενται στους οργανισμούς·

τέλος, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής παρέχει ένα περαιτέρω επίπεδο ελέγχου και λογοδοσίας της Eurojust.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Στο παρόν στάδιο δεν έχει εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος κίνδυνος στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου. Η Eurojust υπόκειται σε διοικητικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού ελέγχου, σε εσωτερικό έλεγχο, στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην ετήσια απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται ανωτέρω.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Ο λόγος του κόστους του ελέγχου προς την καταβολή των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης δηλώνεται από την Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ Δικαιοσύνης για το 2020 αναφέρεται ποσοστό 0,74 % για τον συγκεκριμένο λόγο σε σχέση με τις εντεταλμένες οντότητες και τους αποκεντρωμένους οργανισμούς έμμεσης διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της Eurojust.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα και την κανονικότητα των ετήσιων λογαριασμών της Eurojust για το 2019, γεγονός που σημαίνει ποσοστό σφάλματος κάτω του 2 %. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσοστό σφάλματος θα αυξηθεί τα προσεχή έτη. Για το 2020 επιβεβαιώνεται επίσης προσωρινά με βάση την επαλήθευση των ετήσιων λογαριασμών της Eurojust από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή. Η γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών υπόκειται στην επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου ελεγκτή και εξακολουθεί να εκκρεμεί.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Τα μέτρα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 75 του κανονισμού για την Eurojust. Η Eurojust συμμετέχει ιδίως στις δραστηριότητες για την πρόληψη της απάτης τις οποίες αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, και ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή για τις περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης και άλλων οικονομικών παρατυπιών.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος  
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 51 .

χωρών ΕΖΕΣ 52

υποψηφίων για ένταξη χωρών 53

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

071007

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.YY.YY.YY]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
πλαισίου

Αριθμός

Τομέας 7 — Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνική συνοχή και στις αξίες

[Οργανισμός]: Eurojust

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Τίτλος 1 Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

1,125

2,683

3,376

3,981

11,165

Πληρωμές

(2)

1,125

2,683

3,376

3,981

11,165

Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες 54

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

1,033

8,128

7,027

5,390

21,577

Πληρωμές

(3β)

0,578

4,780

6,458

9,771

21,577

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για την Eurojust

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α+3α

2,158

10,811

10,403

9,371

32,743

Πληρωμές

=2+2α

+3β

1,693

7,463

9,834

13,752

32,743



Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

   σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: JUST

• Ανθρώπινοι πόροι

0,238

0,238

0,238

0,238

0,952

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ JUST

Πιστώσεις

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,238

0,238

0,238

0,238

0,952

   σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024 55

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

2,396

11,049

10,641

9,609

33,695

Πληρωμές

1,931

7,701

10,072

13,99

33,695

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Είδος 56

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 57

Να παρασχεθεί στην Eurojust η δυνατότητα να εντοπίζει πιο αποδοτικά δεσμούς μεταξύ παράλληλων διασυνοριακών ερευνών και διώξεων σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα και να παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με αυτούς τους δεσμούς στα κράτη μέλη

- Αποτέλεσμα

Εντοπισμός δεσμών μεταξύ διασυνοριακών υποθέσεων που διαπιστώνονται από την Eurojust

1,835

9,190

8,843

7,965

27,832

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2

Να ενισχυθούν η αποδοτικότητα και η ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, της Eurojust και τρίτων χωρών.

- Αποτέλεσμα

Ασφαλής λήψη δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στην Eurojust

0,108

0,541

0,520

0,469

1,637

- Αποτέλεσμα

Διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με διαρθρωμένο, ημιαυτόματο τρόπο

0,108

0,541

0,520

0,469

1,637

- Αποτέλεσμα

Ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες

0,108

0,541

0,520

0,469

1,637

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

0,324

1,622

1,560

1,406

4,911

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

2,158

10,811

10,403

9,371

32,743

   

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω 58 :

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

0,952

2,337

2,943

3,289

9,521

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

0,173

0,346

0,433

0,0,692

1,644

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

1,125

2,683

3,376

3,981

11,165

Απαιτήσεις σε προσωπικό 59 (ΙΠΑ):

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

11

16

18

20

20

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

2

2

3

5

5

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

13

18

21

25

25

Οι ημερομηνίες πρόσληψης έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του έτους. Για κάθε νέο έτος, υπολογίστηκε το 50 % των δαπανών για το νεοπροσληφθέν προσωπικό. Δεν έχουν γίνει παραδοχές για πιθανή αύξηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ή του διορθωτικού συντελεστή που εφαρμόζεται στις Κάτω Χώρες.

Λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του προσωπικού:

Ειδικός στόχος

Πρόσθετο προσωπικό

Ειδικός στόχος αριθ. 1: Να δοθεί στην Eurojust η δυνατότητα να εντοπίζει δεσμούς πιο αποδοτικά και να παρέχει προδραστική ανατροφοδότηση στα κράτη μέλη.

Απαιτούνται 2* αναλυτές δεδομένων υποθέσεων για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων με τον κανονισμό για την Eurojust και τις σχετικές συμφωνίες (με κράτη μέλη, τρίτες χώρες, οργανισμούς) και με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ψηφιοποίηση και τη διαλειτουργικότητα

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1· 2025: +1

Απαιτούνται 2* υπεύθυνοι διαχείρισης δεδομένων για να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση και την επιλογή του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων, να υποστηρίξουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, τις φάσεις ανάλυσης και σχεδιασμού των απαιτήσεων, την εφαρμογή και την αποδοχή του νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και την ενοποίηση με άλλα συστήματα (π.χ. σύστημα αντιστοιχίας / μη αντιστοιχίας), έργα (π.χ. e-CODEX, e-EDES) και τα έργα του πλαισίου διαλειτουργικότητας (SIS II κ.λπ.) και για να διασφαλίσουν την εφαρμογή ορθών πολιτικών και διαδικασιών για τη διακυβέρνηση των δεδομένων που δημιουργούνται με την εφαρμογή νέων συστημάτων

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1· 2025: +1

Απαιτούνται 2* βοηθοί υποστήριξης υποθέσεων για τη διαχείριση της σημαντικής αύξησης του όγκου δεδομένων που αναμένεται, για την εκτέλεση της επεξεργασίας επιχειρησιακών δεδομένων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των μεταφράσεων), για τη διαχείριση της επισκόπησης του κύκλου ζωής των ανοικτών υποθέσεων και για την κατάρτιση ad hoc και τακτικών εκθέσεων (μηνιαίες, ετήσιες) και την παραγωγή στατιστικών στοιχείων

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2026: +1· 2027: +1

Απαιτείται 1* υπεύθυνος διαχείρισης δεδομένων για τη διεξαγωγή διαδικασιών ελέγχου της ποιότητας των δεδομένων με στόχο να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα της Eurojust είναι υψηλής ποιότητας, επίκαιρα, πλήρη, σαφώς κατανοητά, συνεπή και διαθέσιμα όταν απαιτείται

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2026: +1

Απαιτείται 1* αναλυτής δεδομένων υποθέσεων λόγω της αναμενόμενης αύξησης των κοινοποιήσεων που θα αποστέλλονται στην Eurojust για τον εντοπισμό δεσμών μεταξύ διεξαγόμενων δικαστικών διαδικασιών με βάση την ανάλυση των πληροφοριών που θα λαμβάνει η Eurojust από την Ευρωπόλ, την OLAF, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις εθνικές αρχές, και για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για σκοπούς δικαστικού συντονισμού

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2026: +1

Απαιτείται 1* αναλυτής δεδομένων υποθέσεων για τη σύνταξη (κοινών) αιτήσεων προς τα κράτη μέλη με βάση την ανάλυση των πληροφοριών που θα ανταλλάσσονται και θα καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού για την Eurojust, για τον εντοπισμό επαναλαμβανόμενων ζητημάτων όσον αφορά τη χρήση εργαλείων δικαστικής συνεργασίας, τη διατύπωση προτάσεων για την επέκταση υποθέσεων σε άλλα κράτη μέλη και την έκδοση γνωμοδοτήσεων σχετικά με επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις άρνησης ή δυσκολίες στη δικαστική συνεργασία και σχετικά με τον καλύτερο τόπο για την άσκησης δίωξης

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2027: +1

Απαιτούνται 1* διαχειριστής προγράμματος και 1* διαχειριστής έργου για τον καθορισμό της διακυβέρνησης και της διαχείρισης του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένων της επικοινωνίας και της διαχείρισης κινδύνων, της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων προόδου στο συμβούλιο του προγράμματος και τα ενδιαφερόμενα μέρη) από την έναρξη έως το κλείσιμο και για την υποστήριξη προληπτικής και αξιολογικής συντήρησης του νέου συστήματος

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +2

Απαιτείται 1* αρχιτέκτονας ΤΠ για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής υψηλού επιπέδου, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της υποδομής για την εφαρμογή του νέου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και για τη συντήρηση της τεχνικής αρχιτεκτονικής, των συνδέσεων και των συστημάτων που θα υποστηρίζουν το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1

Απαιτείται 1* επιχειρηματικός αναλυτής για τη διενέργεια της ανάλυσης απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης αρχών ανά τεχνική λύση, και για την υποστήριξη της προληπτικής και αξιολογικής συντήρησης του νέου συστήματος 

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1

Απαιτείται 1* υπεύθυνος ασφάλειας ΤΠΕ για τη διασφάλιση του ασφαλούς σχεδιασμού, εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και της ασφαλούς ανταλλαγής δεδομένων με εξωτερικά συστήματα

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1

Απαιτείται 1* ειδικός προστασίας δεδομένων για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και της εφαρμογής των κανόνων για την προστασία των δεδομένων στα επιχειρησιακά δεδομένα

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1

Απαιτούνται 3* υπεύθυνοι επιχειρήσεων ΤΠΕ για τη διαχείριση των εφαρμογών και της πολιτικής ΤΠ, για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό των διαδικασιών της Eurojust, την εκπόνηση εγχειριδίων (συμπεριλαμβανομένης της παροχής κατάρτισης στους χρήστες) και για τη διαχείριση των δικτύων, των βάσεων δεδομένων, των συστημάτων, των πλατφορμών εικονικοποίησης και των εφαρμογών της Eurojust

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +1· 2025: +2

Απαιτούνται 2* διοικητικοί υπάλληλοι για την κατάρτιση των περιγραφών καθηκόντων, τη διενέργεια των επιλογών και τη διαχείριση της ενσωμάτωσης των νέων υπαλλήλων, των αναγκών κατάρτισης και των δικαιωμάτων των νέων υπαλλήλων, για τη διαχείριση των διαδικασιών υποβολής προσφορών και για τη διασφάλιση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, του ελέγχου και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα κονδύλια που εισπράττονται

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +2

Ειδικός στόχος αριθ. 2: Να ενισχυθούν η αποδοτικότητα και η ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, της Eurojust και τρίτων χωρών.

Απαιτείται 1* βοηθός υποστήριξης υποθέσεων για τη διαχείριση της σημαντικής αύξησης του όγκου δεδομένων που αναμένεται, για την εκτέλεση της επεξεργασίας επιχειρησιακών δεδομένων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των μεταφράσεων), για τη διαχείριση της επισκόπησης του κύκλου ζωής των ανοικτών υποθέσεων και για την κατάρτιση ad hoc και τακτικών εκθέσεων (μηνιαίες, ετήσιες) και την παραγωγή στατιστικών στοιχείων

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2027: +1·

Απαιτείται 1* υπεύθυνος διαχείρισης δεδομένων για τη διεξαγωγή διαδικασιών ελέγχου της ποιότητας των δεδομένων με στόχο να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα της Eurojust είναι υψηλής ποιότητας, επίκαιρα, πλήρη, σαφώς κατανοητά, συνεπή και διαθέσιμα όταν απαιτείται

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2027: +1

Απαιτούνται 1* νομικός σύμβουλος και 1*υπεύθυνος πολιτικής για να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση διεθνών συμφωνιών από την Επιτροπή και για να διαπραγματεύονται και να εκπονούν στρατηγικές και/ή εκτελεστικές συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2024: +2·

Απαιτείται 1* νομικός σύμβουλος για τη διαπραγμάτευση, την κατάρτιση, την αξιολόγηση και την επανεξέταση των μέσων συνεργασίας / συμφωνιών συνεργασίας / μνημονίων συμφωνίας με οργανισμούς και φορείς-εταίρους

Εκτιμώμενα απαιτούμενα ΙΠΑ — Πρόσθετα ΙΠΑ που θα προσλαμβάνονται ετησίως (μη σωρευτικά):

2025: +1

   

3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 και 20 01 02 02 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

1

1

1

1

20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 60

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

1

1

1

1

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

Γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)  61

— στην έδρα 62  

— στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

2

2

2

2

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εκπροσώπηση της Επιτροπής στην εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού. Σύνταξη της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών και παρακολούθηση της υλοποίησής του. Παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παροχή συνδρομής στον οργανισμό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ, μεταξύ άλλων, μέσω συμμετοχής σε συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων.

Εξωτερικό προσωπικό

Οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι θα επικουρούνται στα παραπάνω καθήκοντα από έναν αποσπασμένο εθνικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα συνδράμει επίσης τον οργανισμό στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, σε συναντήσεις εμπειρογνωμόνων.

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο παράρτημα V τμήμα 3.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά. Να υποβληθεί πίνακας Excel σε περίπτωση σημαντικού αναπρογραμματισμού.

συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

Η πρόταση απαιτεί τη χρήση του αδιάθετου περιθωρίου του τομέα 2β του ΠΔΠ ως εξής: στη ΓΠ 07.1007 — Eurojust — το 2024 — 2,158 εκατ. EUR, το 2025 10,811 εκατ. EUR, το 2026 — 10,403 εκατ. EUR και το 2027 9,371 εκατ. EUR.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

  Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

 

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 63

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

[…]

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

[…]

 

(1)    Απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα (ΕΕ 253 της 29.9.2005, σ. 22).
(2)    Η Ευρωπόλ είναι ο ενωσιακός οργανισμός επιβολής του νόμου. Η Ευρωπόλ στηρίζει τις αρχές επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά τις δραστηριότητες καταπολέμησης του εγκλήματος σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην εντολή της.
(3)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 88 της 31.3.2017, σ. 6).
(4)    Cross-border Digital Criminal Justice, Final Report (Διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, Τελική έκθεση), https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1 .
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(6)    Βλ. άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού για την Eurojust.
(7)    Βλ. άρθρο 23 παράγραφος 6 του κανονισμού για την Eurojust.
(8)    Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Γεωργίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Νορβηγίας, της Ουκρανίας και της Σερβίας. Η Eurojust έχει συνάψει ακόμη μια συμφωνία συνεργασίας με τη Δανία, η οποία δεν είναι μέλος της Eurojust, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 22 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το τρίτο μέρος τίτλος IV της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, επίσης περιέχει διατάξεις σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Eurojust.
(9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Μια εργαλειοθήκη ευκαιριών» [COM(2020) 710 final της 2ας Δεκεμβρίου 2020].
(10)    Το e-CODEX είναι μια δέσμη λογισμικού που καθιστά εφικτή τη σύνδεση μεταξύ εθνικών συστημάτων, επιτρέποντας στους χρήστες, όπως σε δικαστικές αρχές, ασκούντες νομικά επαγγέλματα και μέλη του κοινού, να αποστέλλουν και να λαμβάνουν έγγραφα, νομικά έντυπα, αποδεικτικά στοιχεία και λοιπές πληροφορίες με γρήγορο και ασφαλή τρόπο. Το e-CODEX χρησιμοποιείται ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής ψηφιακών πειστηρίων (eEDES) και από ορισμένα πιλοτικά έργα. Η Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, έχει εκδώσει πρόταση για την ανάθεση της περαιτέρω ανάπτυξης και συντήρησης του συστήματος στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021: Μια Ένωση δύναμης σε έναν εύθραυστο κόσμο» [COM(2020) 690 final].
(12)    Οδηγία (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΕΕ L ...).
(13)    Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 119 της 4.5.2016, σ. 89).
(14)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας [COM(2020) 605 final].
(15)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας [COM(2020) 795 final].
(16)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 2021-2025 [COM(2021) 170 final].
(17)    Απόφαση (ΕΕ) 2021/7072 του Συμβουλίου, της 16ης Μαρτίου 2021.
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ 283 της 31.10.2017, σ. 1).
(19)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ 135 της 24.5.2016, σ. 53).
(20)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ 248 της 18.9.2013, σ. 1).
(21)    Κανονισμός (EE) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2019, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 και (ΕΕ) 2016/1624 (ΕΕ L 295 της 14.11.2019, σ. 1).
(22)    JOIN/2020/18 final.
(23)    COM 2020/823 final.
(24)    Cross-border Digital Criminal Justice, Final Report (Διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, Τελική έκθεση), https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1 .
(25)    SWD(2021) 391.
(26)    Άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης).
(27)    Άρθρο 7 του Χάρτη.
(28)    Cross-border Digital Criminal Justice, Final Report (Διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, Τελική έκθεση), https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1/language-en , σ. 244.
(29)    Η μελέτη υπολόγισε περίοδο συντήρησης και συνολικό ποσό 39 εκατ. EUR. Δεδομένου ότι ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ΠΔΠ) καλύπτει μόνο την περίοδο έως το 2027, τα έξοδα συντήρησης για τα έτη 2028 και 2029 αφαιρέθηκαν από το ποσό αυτό.
(30)    Cross-border Digital Criminal Justice, Final Report (Διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, Τελική έκθεση), https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1/language-en , σ. 265 και επ.
(31)    [….].
(32)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(33)    Απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα (ΕΕ 253 της 29.9.2005, σ. 22).
(34)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 88 της 31.3.2017, σ. 6).
(35)    Απόφαση 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο (ΕΕ 348 της 24.12.2008, σ. 130).    
(36)    Κανονισμός (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L...).
(37)    Κανονισμός (ΕΕ) [.../...] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L...).
(38)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(39)    https://joinup.ec.europa.eu/collection/nifo-national-interoperability-framework-observatory/european-interoperability-framework.
(40)    Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (ΕΕ 149 της 30.4.2021, σ. 10).
(41)    Απόφαση (ΕΕ) 2021/7072 του Συμβουλίου, της 16ης Μαρτίου 2021.
(42)    Απόφαση 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο (ΕΕ 348 της 24.12.2008, σ. 130).
(43)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(44)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας [COM(2020) 605 final].
(45)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας [COM(2020) 795 final].
(46)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Μια εργαλειοθήκη ευκαιριών» [COM(2020) 710 final της 2ας Δεκεμβρίου 2020].
(47)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 2021-2025 [COM(2021) 170 final].
(48)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(49)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1727.
(50)     https://europa.eu/european-union/sites/default/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_el.pdf  
(51)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(52)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(53)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(54)    Οι τεχνικές δαπάνες του τίτλου 3 περιλαμβάνουν τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, δεδομένου ότι όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων αναλαμβάνονται επί του παρόντος βάσει του τίτλου 3.
(55)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(56)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(57)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(58)    Οι εκτιμήσεις δαπανών για το προσωπικό είναι σωρευτικές και πραγματοποιήθηκαν με βάση το μέσο κόστος για τους έκτακτους και τους συμβασιούχους υπαλλήλους, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή βάσει του διορθωτικού συντελεστή για τις Κάτω Χώρες όπως ισχύει από τον Ιούλιο του 2020 (113,9 %).
(59)    Σωρευτικές. Ο αριθμός που αναφέρεται για κάθε έτος είναι ο αριθμός των παλαιών υπαλλήλων από το προηγούμενο έτος ή τα προηγούμενα έτη και των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων. Ο συνολικός αριθμός νέων υπαλλήλων (25) θα επιτευχθεί το 2027.
(60)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(61)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(62)    Κυρίως για τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
(63)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.