Βρυξέλλες, 1.12.2021

COM(2021) 756 final

2021/0391(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

{SWD(2021) 390 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

·Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Εισαγωγή

Οι κοινές ομάδες έρευνας (ΚΟΕ) είναι ομάδες που συστήνονται για συγκεκριμένες ποινικές έρευνες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Συστήνονται από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσότερων κρατών μελών και ενδεχομένως χωρών εκτός ΕΕ (τρίτων χωρών), για να διεξαγάγουν από κοινού ποινικές έρευνες που εκτείνονται πέραν των εθνικών συνόρων. ΚΟΕ μπορεί να συσταθεί, ιδίως, όταν έρευνες για ποινικά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος προϋποθέτουν δύσκολες και απαιτητικές έρευνες που συνδέονται με άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες. Μπορεί επίσης να συσταθεί όταν διάφορα κράτη μέλη διεξάγουν έρευνες για ποινικά αδικήματα στα οποία οι περιστάσεις της υπόθεσης απαιτούν συντονισμένη και εναρμονισμένη δράση στα οικεία κράτη μέλη.

Η νομική βάση για τη σύσταση ΚΟΕ είναι το άρθρο 13 της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων 1 και η απόφαση-πλαίσιο 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τις κοινές ομάδες έρευνας 2 . Τρίτες χώρες μπορούν να συμμετέχουν σε ΚΟΕ εάν το επιτρέπει η νομική βάση. Για παράδειγμα, το άρθρο 20 του δεύτερου πρόσθετου πρωτοκόλλου της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1959 3 και το άρθρο 5 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή 4 .

Οι ΚΟΕ αποτελούν ένα από τα πλέον επιτυχημένα εργαλεία για διασυνοριακές έρευνες και διώξεις στην ΕΕ. Καθιστούν δυνατή την άμεση συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου διαφόρων κρατών για την οργάνωση των ενεργειών και των ερευνών τους με σκοπό την αποτελεσματική διερεύνηση διασυνοριακών υποθέσεων.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρόταση

Ωστόσο, από την πρακτική προκύπτει ότι οι ΚΟΕ αντιμετωπίζουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες που παρεμποδίζουν τόσο την αποδοτικότητά τους στο καθημερινό τους έργο όσο και την προώθηση των επιχειρήσεών τους. Οι κύριες δυσκολίες αφορούν την ασφαλή ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αρχείων), την ασφαλή ηλεκτρονική επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ΚΟΕ και τα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, όπως η Eurojust, η Ευρωπόλ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς και την από κοινού καθημερινή διαχείριση των ΚΟΕ.

Στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης για τις ΚΟΕ 5 , η οποία εκπονήθηκε το 2018 από το δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων για τις κοινές ομάδες έρευνας (στο εξής: δίκτυο ΚΟΕ), φορέα που συστάθηκε για τη στήριξη των κρατών μελών και για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών στον τομέα των ΚΟΕ, επισημάνθηκε ήδη ότι το έργο των ΚΟΕ θα μπορούσε να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί εάν υποστηριχθεί από ειδική πλατφόρμα ΤΠ. Η πλατφόρμα ΤΠ θα παρέχει στα μέλη της τη δυνατότητα να επικοινωνούν με ασφάλεια μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία. Η μελέτη για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 6 επιβεβαίωσε τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης και συνέστησε τη δημιουργία πλατφόρμας ΤΠ για τις ΚΟΕ, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοτικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία των ΚΟΕ.

Σε συνέχεια αυτών των πορισμάτων, η Επιτροπή ανακοίνωσε 7 ότι προτίθεται να προτείνει νομοθεσία για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας συνεργασίας για τη στήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας (στο εξής: πλατφόρμα).

Στόχοι της πρότασης

Γενικός στόχος της πρότασης είναι η παροχή τεχνολογικής υποστήριξης σε όσους συμμετέχουν σε ΚΟΕ για να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών ερευνών και διώξεων που διεξάγουν.

Οι ειδικοί στόχοι της πρότασης είναι οι εξής:

1)Διασφάλιση της ευχερέστερης ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΚΟΕ μεταξύ των μελών των ΚΟΕ και των συμμετεχόντων σε αυτές.

2)Διασφάλιση της ευχερέστερης και ασφαλέστερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών των ΚΟΕ και των συμμετεχόντων σε αυτές στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΚΟΕ.

3)Διευκόλυνση της από κοινού καθημερινής διαχείρισης των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και του συντονισμού παράλληλων δραστηριοτήτων, της ενισχυμένης ιχνηλασιμότητας των ανταλλασσόμενων αποδεικτικών στοιχείων και του συντονισμού με τρίτες χώρες, ιδίως όταν οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία είναι υπερβολικά δαπανηρές ή χρονοβόρες.

Η προτεινόμενη λύση

Για την επίτευξη των στόχων αυτών και την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων, προτείνεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας ΤΠ που θα αποτελείται τόσο από κεντρικά όσο και από αποκεντρωμένα στοιχεία — της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στις διαδικασίες των ΚΟΕ, δηλαδή οι εκπρόσωποι των κρατών μελών που ενεργούν ως μέλη μιας συγκεκριμένης ΚΟΕ, οι εκπρόσωποι τρίτων χωρών που καλούνται να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ΚΟΕ, καθώς και τα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης, όπως η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η OLAF.

Οι βασικές λειτουργίες, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς κατωτέρω, θα διευκολύνουν την ηλεκτρονική επικοινωνία, θα καταστήσουν δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όγκων δεδομένων, και θα διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των επιχειρήσεων των ΚΟΕ.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η τεχνική διαχείριση και η συντήρηση της πλατφόρμας θα ανατεθούν στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA), ο οποίος είναι ο οργανισμός της Ένωσης που είναι αρμόδιος για τα συστήματα ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η πλατφόρμα θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχές που συμμετέχουν στις ΚΟΕ θα έχουν πλήρη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν αν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για κάθε συγκεκριμένη ΚΟΕ. Επιπλέον, τα μέλη των ΚΟΕ και οι συμμετέχοντες σε αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλα εργαλεία ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσουν να διαβιβάσουν αποδεικτικά στοιχεία αυτοπροσώπως στο πλαίσιο συνεδρίασης εργασίας ή μέσω της εφαρμογής δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA), την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπόλ.

Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας θα καθιστά δυνατή τη δημιουργία (μη διαλειτουργικών) απομονωμένων συνεδριών, των «χώρων συνεργασίας ΚΟΕ», οι οποίοι θα είναι ειδικοί για κάθε ΚΟΕ και θα ανοίγουν μόνο για τη διάρκεια της ΚΟΕ. Δεν θα υπάρχουν οριζόντιες λειτουργίες ή αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων ΚΟΕ που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα θα στηρίζει τη λειτουργία των ΚΟΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρησιακών και μετεπιχειρησιακών τους φάσεων. Στην πράξη, θα είναι δυνατή η δημιουργία επιμέρους χώρου συνεργασίας ΚΟΕ στην πλατφόρμα μόλις υπογραφεί η συμφωνία ΚΟΕ από όλα τα ιδρυτικά μέρη. Ο χώρος θα κλείνει μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα παρέχεται μέσω υπολογιστών (επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών κ.λπ.) καθώς και μέσω φορητών συσκευών. Η διεπαφή της θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Από τεχνική άποψη, η πλατφόρμα θα αποτελείται από δύο διακριτά στοιχεία, i) ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών, το οποίο θα καθιστά δυνατή την προσωρινή κεντρική αποθήκευση δεδομένων, και ii) ένα λογισμικό επικοινωνίας, μια εφαρμογή για φορητές συσκευές, η οποία θα καθιστά δυνατή την επικοινωνία και την αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας τοπικά.

Από την άποψη της ασφάλειας, ενώ η πλατφόρμα θα λειτουργεί μέσω του διαδικτύου για να προσφέρει ευέλικτα μέσα πρόσβασης σε αυτήν, θα δοθεί έμφαση στη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας από τον σχεδιασμό. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση αξιόπιστων αλγορίθμων διατερματικής κρυπτογράφησης για την κρυπτογράφηση των δεδομένων υπό διαμετακόμιση ή των αδρανών δεδομένων (δηλ. των αποθηκευμένων σε φυσική μνήμη). Το χαρακτηριστικό αυτό έχει ζωτική σημασία για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των επαγγελματιών των ΚΟΕ οι οποίοι ασχολούνται με ευαίσθητα δεδομένα και πρέπει να μην ανησυχούν για κινδύνους ανεξέλεγκτης γνωστοποίησης. Επιπλέον, θα εφαρμόζονται κατάλληλοι μηχανισμοί ταυτοποίησης και επαλήθευσης ταυτότητας πολλαπλών σταδίων, ώστε να διασφαλίζεται ότι μόνο εξουσιοδοτημένα μέλη ΚΟΕ και εξουσιοδοτημένοι συμμετέχοντες σε ΚΟΕ έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Κατά τον σχεδιασμό της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίσει την τεχνική διαλειτουργικότητα με τη SIENA.

Βασικές λειτουργίες

Η πλατφόρμα θα προσφέρει τις ακόλουθες βασικές λειτουργίες:

·ασφαλή, μη ανιχνεύσιμη επικοινωνία που θα αποθηκεύεται τοπικά στις συσκευές των χρηστών, συμπεριλαμβανομένου εργαλείου επικοινωνίας που θα προσφέρει σύστημα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, λειτουργία συνομιλίας, ηχoδιάσκεψη/βιντεοδιάσκεψη και λειτουργία θα που αντικαθιστά τα συνήθη μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου·

·ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αρχείων, μέσω συστήματος αναφόρτωσης/καταφόρτωσης το οποίο θα είναι σχεδιασμένο ειδικά να αποθηκεύει τα δεδομένα κεντρικά μόνο για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τεχνική διαβίβαση των δεδομένων. Μόλις τα δεδομένα καταφορτωθούν από όλες τις διευθύνσεις, θα διαγράφονται αυτόματα από την πλατφόρμα·

·ιχνηλασιμότητα των αποδεικτικών στοιχείων — προηγμένος μηχανισμός καταγραφής ο οποίος θα καταγράφει κάθε ενέργεια των χρηστών και τον χρόνο εκτέλεσής της σχετικά με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας και θα υποστηρίζει την ανάγκη διασφάλισης του παραδεκτού των αποδεικτικών στοιχείων ενώπιον των δικαστηρίων.

Άλλες λειτουργίες

Πέραν των βασικών αυτών λειτουργιών, η πλατφόρμα θα προσφέρει επίσης τα ακόλουθα:

·λειτουργίες που θα σχετίζονται με την καθημερινή διαχείριση της ΚΟΕ κατά την επιχειρησιακή και τη μετεπιχειρησιακή φάση (αξιολόγηση)·

·υποστήριξη για τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες·

·διάφορες τεχνικές δυνατότητες υποστήριξης των επιχειρησιακών και διοικητικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης με τις σχετικές με τις ΚΟΕ ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φιλοξενούνται ήδη στη Eurojust και τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ, δηλαδή τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ΚΟΕ, την αξιολόγηση των ΚΟΕ και τον χώρο περιορισμένης πρόσβασης για τις ΚΟΕ, η οποία θα επιτρέπει την απόκτηση σχετικών πληροφοριών και εγγράφων χωρίς να απαιτείται χωριστή σύνδεση στην πλατφόρμα, καθώς και με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Γραμματεία ΚΟΕ.

Δικαιώματα πρόσβασης

Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα πρόσβασης στην πλατφόρμα. Ως αφετηριακή αρχή της πλατφόρμας, αρμόδιος/-οι για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης θα είναι ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στις ΚΟΕ. Τα εν λόγω πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα για τη χορήγηση πρόσβασης, κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής και της μετεπιχειρησιακής φάσης της ΚΟΕ, σε:

·εκπροσώπους των άλλων κρατών μελών που συμμετέχουν στην ΚΟΕ·

·εκπροσώπους τρίτων χωρών που είναι επίσης μέλη συγκεκριμένης ΚΟΕ·

·εκπροσώπους της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης· και

·εκπροσώπους της Γραμματείας ΚΟΕ.

Επιπλέον, ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ θα έχει/-ουν τη δυνατότητα να περιορίζει/-ουν την πρόσβαση σε τμήματα των πληροφοριών και των αποδεικτικών στοιχείων μόνο στα πρόσωπα τα οποία αφορούν, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αδειών μερικής πρόσβασης κατά περίπτωση. Ο περιορισμός αυτός θα αφορά όλους τους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, είτε πρόκειται για κράτη μέλη, τρίτες χώρες, αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης είτε για τη Γραμματεία ΚΟΕ.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο eu-LISA, ως πάροχος φιλοξενίας, δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αποθηκεύονται ή ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας. Επίσης, δεν θα συμμετέχει στη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης, εκτός από την αρχική διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων πρόσβασης στον/στους διαχειριστή/-ές χώρου ΚΟΕ με βάση την υπογεγραμμένη συμφωνία ΚΟΕ. Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας πρέπει να παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τα δικαιώματα πρόσβασης των αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης θα πρέπει να καθοριστούν με βάση την επιχειρησιακή στήριξη που παρέχουν στις ΚΟΕ, η οποία καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας ΚΟΕ έως το πέρας της φάσης αξιολόγησης. Όσον αφορά τη φάση αυτή, η πλατφόρμα πρέπει να προβλέπει δικαιώματα πρόσβασης για τη Γραμματεία ΚΟΕ, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Η Γραμματεία ΚΟΕ μπορεί επίσης να είναι αρμόδια για τη διοικητική υποστήριξη της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των δικαιωμάτων πρόσβασης, εφόσον ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ κάθε επιμέρους ΚΟΕ προβλέπουν τέτοιο ρόλο.

Λαμβανομένου υπόψη του αυξανόμενου ρόλου των τρίτων χωρών στην επιτυχή δίωξη του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η πλατφόρμα θα είναι επίσης διαθέσιμη σε αυτές, εάν αποτελούν μέρος συμφωνίας ΚΟΕ. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης θα εξαρτώνται από τον ρόλο που διαδραματίζουν σε συγκεκριμένη ΚΟΕ και θα πρέπει να καθορίζονται από τον/τους διαχειριστή/-ές χώρου ΚΟΕ για κάθε σχετική ΚΟΕ. Για να διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων, και σύμφωνα με τις εφαρμοστέες επί του παρόντος διαδικασίες, πριν από τη χορήγηση πρόσβασης σε συγκεκριμένη τρίτη χώρα, ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να αξιολογεί/-ούν ενδελεχώς τις πτυχές της προστασίας των δεδομένων με βάση τους εφαρμοστέους κανόνες, και ιδίως την οδηγία 2016/680 8 .

·Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η ενίσχυση των διασυνοριακών ποινικών ερευνών και διώξεων που διεξάγονται από ΚΟΕ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η παρούσα πρόταση εξαγγέλθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην ΕΕ 9 , στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στο να καταστεί δυνατή η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ δικαστηρίων, εθνικών αρχών και οργανισμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Αποτελεί επίσης μέρος της δέσμης μέτρων για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021 με τον τίτλο «Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία» 10 .

·Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πρόταση συνάδει με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας 11 , το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 12 και τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 13 .

Δεδομένου του εξαιρετικά ευαίσθητου χαρακτήρα των πληροφοριών που ανταλλάσσονται, είναι ουσιώδες η εφαρμογή της προσέγγισης «εργαλειοθήκης» για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων μέσω της παρούσας πρότασης, να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να εγγυάται ισχυρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Αυτό συνάδει με την προσέγγιση που περιγράφεται στη στρατηγική κυβερνοασφάλειας της ΕΕ και την πρόταση της Επιτροπής για οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (στο εξής: NIS2), με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, των αρμόδιων αρχών και της Ένωσης συνολικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας κρίσιμων υποδομών. Μολονότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης NIS2, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικά μέτρα που να διασφαλίζουν συγκρίσιμο επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

·Νομική βάση

Η νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ). Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών ή άλλων ισοδύναμων αρχών των κρατών μελών κατά την άσκηση ποινικών διώξεων. 

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 έως 3 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Ιρλανδία μπορεί να γνωστοποιήσει γραπτώς στον πρόεδρο του Συμβουλίου ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στη θέσπιση και εφαρμογή οποιωνδήποτε τέτοιων προτεινόμενων μέτρων, κατόπιν δε τούτου δικαιούται να το πράξει. Η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει εντός τριών μηνών από την υποβολή στο Συμβούλιο πρότασης ή πρωτοβουλίας βάσει του τρίτου μέρους τίτλος V της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, δράση σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνεται μόνο εφόσον οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη μεμονωμένα, μπορούν, όμως, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της ΕΕ. Επιπλέον, είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της φύσης και της έντασης ενός δεδομένου μέτρου με το πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί.

Η δημιουργία κοινής πλατφόρμας ΤΠ σε επίπεδο Ένωσης για τη στήριξη των ΚΟΕ, η οποία θα παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια τεχνολογική λύση που δεν θα εξαρτάται από την εθνική υποδομή ΤΠ, δεν μπορεί να επιτευχθεί μονομερώς σε επίπεδο κράτους μέλους ούτε σε διμερές επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών. Πρόκειται για έργο το οποίο, λόγω της φύσης του, πρέπει να εκτελεστεί σε επίπεδο ΕΕ. Ως εκ τούτου, εναπόκειται επίσης στην Ένωση να θεσπίσει νομικά δεσμευτική πράξη για τη δημιουργία του εν λόγω συστήματος και για τον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους θα λειτουργεί το σύστημα αυτό.

·Αναλογικότητα

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ, απαιτείται αναλογικότητα μεταξύ της φύσης και της έντασης ενός δεδομένου μέτρου και του προβλήματος που έχει διαπιστωθεί.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που περιγράφονται στο παρόν έγγραφο απαιτείται στήριξη σε επίπεδο ΕΕ. Η μεμονωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, για παράδειγμα με τη δημιουργία χωριστών εργαλείων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της επικοινωνίας, της έλλειψης μηχανισμού ανταλλαγής δεδομένων κ.λπ., θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή και θα δημιουργούσε διοικητικό φόρτο για τις ΚΟΕ. Η πλατφόρμα ΤΠ σε επίπεδο Ένωσης είναι ο μόνος τρόπος να παρασχεθεί στις ΚΟΕ μια κοινή σύγχρονη τεχνική λύση που θα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διεξάγουν αποδοτικότερα τις διασυνοριακές έρευνές τους.

Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ για τη δημιουργία της πλατφόρμας για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΚΟΕ είναι αναλογική προς τα διαπιστωθέντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚΟΕ στο καθημερινό τους έργο.

·Επιλογή της νομικής πράξης

Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση κανονισμού, καθώς η προτεινόμενη νομική πράξη δημιουργεί ένα κεντρικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ το οποίο θα διαχειρίζεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός eu-LISA. Η πρόταση τροποποιεί επίσης τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1726. Ο κανονισμός ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη και είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του. Επομένως, εγγυάται την κοινή εφαρμογή των κανόνων σε ολόκληρη την Ένωση και την ταυτόχρονη έναρξη ισχύος τους. Παρέχει ασφάλεια δικαίου αποφεύγοντας το ενδεχόμενο διαφορετικών ερμηνειών στα διάφορα κράτη μέλη και αποτρέπει έτσι τον νομικό κατακερματισμό.

 3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

·Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Αν και δεν πραγματοποιήθηκαν δημόσιες διαβουλεύσεις λόγω του ειδικού χαρακτήρα της πρότασης, η Επιτροπή διεξήγαγε εκτεταμένη στοχευμένη εκστρατεία διαβούλευσης για να διασφαλίσει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στην εκστρατεία συμμετείχαν:

·εισαγγελείς, δικαστές και εκπρόσωποι των αρχών επιβολής του νόμου από τα κράτη μέλη·

·οι εθνικές αρχές των κρατών μελών·

·εμπειρογνώμονες από το δίκτυο ΚΟΕ·

·ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες στον τομέα του ποινικού δικαίου της ΕΕ·

·εμπειρογνώμονες στον τομέα της προστασίας δεδομένων·

·εκπρόσωποι της Eurojust, της Ευρωπόλ και της OLAF.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω διμερών επαφών, συνεδριάσεων εμπειρογνωμόνων, διαδικτυακών ερευνών και γραπτών παρατηρήσεων.

Στις στοχευμένες διαβουλεύσεις, που διοργανώθηκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2021, συγκεντρώθηκαν απόψεις σχετικά με τα στοιχεία της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη που σχετίζονται με την πλατφόρμα, τις λειτουργίες που πρέπει να καλυφθούν από τη μελλοντική πλατφόρμα, καθώς και το/τα εφαρμοστέο/-α καθεστώς/-τα προστασίας των δεδομένων.

Πρώτον και κυρίως, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία και διατύπωσαν θετική γνώμη σχετικά με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ως απαραίτητο βήμα για την ψηφιοποίηση της συνεργασίας των ΚΟΕ.

Όσον αφορά τα οριζόντια θέματα, τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη επικεντρώθηκαν στα εξής:

·την απλότητα της πλατφόρμας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους σχετικούς επαγγελματίες — ένα υπερβολικά δυσκίνητο εργαλείο με πολύπλοκες ροές εργασίας θα δημιουργούσε προβλήματα στους χρήστες και θα αποτελούσε βασικό λόγο για τη μη χρήση του·

·την πρόληψη επιπτώσεων στις ουσιαστικές ή νομικές απαιτήσεις του έργου των ερευνητών, ώστε η πλατφόρμα να μη θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία των ΚΟΕ·

·την ασφάλεια της πλατφόρμας — το επίπεδο προστασίας έχει ζωτική σημασία προκειμένου οι επαγγελματίες να μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα των εθνικών ερευνών τους που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας δεν θα γνωστοποιούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ορισμένες συζητήσεις σχετικά με την οντότητα που θα είναι αρμόδια για τη μελλοντική ανάπτυξη και διαχείριση της πλατφόρμας. Εξετάστηκαν τα ακόλουθα σενάρια:

·η δημιουργία της πλατφόρμας από την Επιτροπή και η διάθεσή της στα κράτη μέλη για να τη θέτουν σε εφαρμογή όταν είναι αναγκαίο εντός της δικής τους υποδομής·

·η δημιουργία της πλατφόρμας και η εφαρμογή της από την Επιτροπή·

·η δημιουργία της πλατφόρμας και η εφαρμογή της από έναν από τους οργανισμούς ΔΕΥ που συμμετέχουν άμεσα στη στήριξη των αρχών των κρατών μελών για την καταπολέμηση του εγκλήματος (π.χ. Eurojust)·

·η δημιουργία της πλατφόρμας και η εφαρμογή της από τον eu-LISA.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένων της Eurojust και της Ευρωπόλ, υποστήριξαν την επιλογή της ανάθεσης της ανάπτυξης και της συντήρησης της πλατφόρμας στον eu-LISA. Όλα αναγνώρισαν την εμπειρογνωσία του eu-LISA στον εν λόγω τομέα, καθώς και την πείρα του στα συστήματα ΤΠ μεγάλης κλίμακας που πληρούν τα πλέον σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας. Επίσης, η επιλογή αυτή λαμβάνει υπόψη ότι ΚΟΕ μπορούν να διεξάγονται χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη ή την επιχειρησιακή συμμετοχή είτε της Eurojust είτε της Ευρωπόλ.

Αναμφίβολα, οι δύο βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας που συζητήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των στοχευμένων διαβουλεύσεων ήταν το ενδεχόμενο κάλυψης από την πλατφόρμα της διαδικασίας σύστασης ΚΟΕ και η κεντρική αποθήκευση.

Διοικητική διαδικασία για τη σύσταση ΚΟΕ

Σημείο αφετηρίας για τη συζήτηση αυτή ήταν η τελική έκθεση της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, στην οποία συνιστάται η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ να καλύπτει επίσης την προεπιχειρησιακή φάση των ΚΟΕ, δηλαδή τη διοικητική διαδικασία για τη σύσταση ΚΟΕ. Η λύση αυτή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

·τη δυνατότητα ασφαλούς και αποδοτικής ανταλλαγής εγγράφων σε διασυνοριακό επίπεδο, η οποία οδηγεί στην υπογραφή συμφωνίας ΚΟΕ·

·λειτουργία μηχανικής μετάφρασης·

·κατάλογο των διαδικασιών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία σύστασης ΚΟΕ·

·υποστήριξη διαφόρων ηλεκτρονικών υπογραφών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη διαπιστώθηκε ότι στα περισσότερα κράτη μέλη οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύστασης ΚΟΕ είναι εντελώς διαφορετικοί από τους φορείς που είναι μέλη των ΚΟΕ αφού συσταθούν. Επιπλέον, η απόφαση συμμετοχής σε ΚΟΕ λαμβάνεται πολύ συχνά από πρόσωπο το οποίο δεν θα είναι απαραιτήτως μέλος της ίδιας της ΚΟΕ, π.χ. από τον γενικό εισαγγελέα ή ακόμη και από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, για την ενσωμάτωση της διοικητικής διαδικασίας σύστασης ΚΟΕ στην πλατφόρμα θα απαιτούνταν πλήρης παρέκκλιση από το μοντέλο των απομονωμένων χώρων ΚΟΕ που περιγράφηκε ανωτέρω, καθώς και χωριστή ροή εργασίας για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης. Ένα τέτοιο σενάριο θα περιέπλεκε σε μεγάλο βαθμό τον προβλεπόμενο εύχρηστο χαρακτήρα της πλατφόρμας και θα απαιτούσε την εφαρμογή μάλλον ακατανόητων και χρονοβόρων διοικητικών ροών εργασίας.

Ως εκ τούτου, κατόπιν των στοχευμένων διαβουλεύσεων, το συνιστώμενο σενάριο είναι να καλυφθεί η διαδικασία σύστασης ΚΟΕ στο πλαίσιο του ψηφιακού συστήματος ανταλλαγής ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων (στο εξής: eEDES) που υλοποιείται επί του παρόντος από την Επιτροπή. Η λύση αυτή, αφενός, θα καλύψει τις διοικητικές ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών και, αφετέρου, δεν θα περιπλέξει την καθημερινή λειτουργία της μελλοντικής πλατφόρμας.

Κεντρική αποθήκευση

Μία από τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες της πλατφόρμας θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των μελών της ΚΟΕ και άλλων συμμετεχόντων σε αυτήν. Η λειτουργία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1)Λειτουργία απλής αναφόρτωσης/καταφόρτωσης — τα δεδομένα θα αναφορτώνονται στην πλατφόρμα από ένα μέλος / έναν συμμετέχοντα στην ΚΟΕ και θα αποθηκεύονται κεντρικά μόνο έως ότου καταφορτωθούν από τα άλλα μέλη / τους άλλους συμμετέχοντες στην ΚΟΕ.

2)Προσωρινή ευέλικτη αποθήκευση — επιπλέον της απλής αναφόρτωσης/καταφόρτωσης, τα δεδομένα θα μπορούν να αποθηκεύονται προαιρετικά στην πλατφόρμα για ορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μία εβδομάδα, έναν μήνα κ.λπ. Το μέλος / ο συμμετέχων που αναφορτώνει τα δεδομένα θα καθορίζει τη διάρκεια και τα δικαιώματα πρόσβασης.

3)Μόνιμη αποθήκευση — όλα τα ανταλλασσόμενα δεδομένα θα αποθηκεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της ΚΟΕ — τα ακριβή δικαιώματα πρόσβασης στα δεδομένα θα καθορίζονται από το μέλος / τον συμμετέχοντα που αναφορτώνει τα δεδομένα. Η επιλογή αυτή θα δημιουργεί «κοινό φάκελο υπόθεσης ΚΟΕ».

Μολονότι οι ΚΟΕ καθιστούν δυνατή την άμεση επικοινωνία, τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση, οι υποκείμενες εθνικές έρευνες παραμένουν χωριστές και ανεξάρτητες. Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας κοινού φακέλου υπόθεσης για τη συμπλήρωση των εθνικών ερευνών. Ως εκ τούτου, σχεδόν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη απέρριψαν την επιλογή της μόνιμης αποθήκευσης (επιλογή 3). Πράγματι, η δημιουργία ενός τέτοιου κοινού φακέλου θα έθετε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ποινικές διαδικασίες σε ορισμένα κράτη μέλη, δεδομένου ότι δεν ανταλλάσσονται απαραιτήτως όλες οι πληροφορίες της ΚΟΕ μεταξύ όλων των μελών της ΚΟΕ. Οι ερευνητές από μία χώρα συχνά δεν χρειάζονται πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες από την έρευνα της άλλης χώρας που συμμετέχει στην ίδια ΚΟΕ.

Αν και οι άλλες δύο επιλογές είχαν σχεδόν τον ίδιο βαθμό υποστήριξης από τους επαγγελματίες, η προτιμώμενη επιλογή είναι να εξοπλιστεί η πλατφόρμα με τη λειτουργία απλής αναφόρτωσης/καταφόρτωσης (επιλογή 1). Η λειτουργία αυτή δεν θα επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να προβάλουν τα δεδομένα πριν τα καταφορτώσουν. Δεν θα επιτρέπει επίσης την κεντρική αποθήκευση των ανταλλασσόμενων δεδομένων, δηλαδή τα δεδομένα θα αποθηκεύονται κεντρικά έως ότου καταφορτωθούν από το άλλο μέρος, αλλά για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες. Ο κύριος λόγος για την παράμετρο αυτή είναι ότι οποιαδήποτε αποθήκευση επιχειρησιακών δεδομένων η οποία βαίνει πέραν της τεχνικής απαίτησης για την αποστολή τους από το ένα μέρος στο άλλο θα δημιουργούσε τουλάχιστον έναν προσωρινό κοινό φάκελο και πιθανές συμπληρωματικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αιτήσεις πρόσβασης στον εν λόγω φάκελο. Ωστόσο, η παρούσα πράξη δεν θα πρέπει να μεταβάλει τις χωριστές έρευνες και τους χωριστούς εθνικούς φακέλους, για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι αντίστοιχοι εθνικοί κανόνες.

Παρόλο που η έλλειψη κεντρικής αποθήκευσης θα εμποδίσει την ενσωμάτωση στην πλατφόρμα διαφόρων πρόσθετων τεχνικών λειτουργιών, π.χ. διεπαφής με εργαλείο ανάλυσης εγκλημάτων, εργαλείου αναζήτησης, εργαλείου μετατροπής κειμένου σε ομιλία, εργαλείου μετατροπής ομιλίας σε κείμενο, οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων κ.λπ., τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν την άποψη ότι οι λειτουργίες αυτές θα αναπαρήγαγαν τα εργαλεία που παρέχονται ήδη από άλλους οργανισμούς (κυρίως από την Ευρωπόλ). Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, ακόμη και ελλείψει κεντρικής αποθήκευσης πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, ορισμένες βασικές πληροφορίες θα αποθηκεύονται κεντρικά, ώστε τα μέλη της ΚΟΕ να μπορούν να ιχνηλατούν τα ανταλλασσόμενα δεδομένα.

·Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση βασίζεται στα πορίσματα της μελέτης για την ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη 14 . Η μελέτη εξέτασε τις ανάγκες και τις επιλογές για τη δημιουργία ενός «έργου για τη διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη», δηλαδή ενός γρήγορου, αξιόπιστου και ασφαλούς οικοσυστήματος ΤΠ που θα επιτρέπει στις εθνικές εισαγγελικές αρχές των κρατών μελών να αλληλεπιδρούν με τους εθνικούς ομολόγους τους, τους οργανισμούς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (ΔΕΥ) και τα όργανα της ΕΕ στον τομέα της ΔΕΥ.

·Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, δεδομένου ότι η πρόταση αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία τεχνικής λύσης για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΚΟΕ, χωρίς να μεταβάλλονται οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζονται τα νομικά πλαίσια για τη σύσταση ΚΟΕ.

Η πρόταση συνοδεύεται από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής 15 , το οποίο περιέχει λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος και καθορίζει τους στόχους της πρότασης. Αναλύει επίσης την προτεινόμενη λύση ως προς την αποτελεσματικότητά της και επισημαίνει τα οφέλη της πρωτοβουλίας καθώς και τον δυνητικό αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής εξηγεί ότι η δημιουργία της πλατφόρμας αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας στο πλαίσιο των ΚΟΕ. Όλες οι μελλοντικές λειτουργίες της πλατφόρμας, από τα εργαλεία επικοινωνίας έως τον μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων και τη συνεργατική διαχείριση των ΚΟΕ, αποσκοπούν στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για όσους συμμετέχουν σε ΚΟΕ. Παρότι η πλατφόρμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αναμένεται ότι οι επαγγελματίες θα αντιληφθούν άμεσα την προστιθέμενη αξία της πλατφόρμας και θα τη χρησιμοποιούν συστηματικά σε διασυνοριακές υποθέσεις. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την επιτάχυνση της ροής πληροφοριών μεταξύ των χρηστών της, θα αυξήσει την ασφάλεια των ανταλλασσόμενων δεδομένων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Επιπλέον, αναμένεται να αποφέρει αποτελέσματα όσον αφορά την απλούστευση και τον διοικητικό φόρτο. Κατά συνέπεια, η αποδοτικότερη λειτουργία των ΚΟΕ θα βελτιώσει τη συνολική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση και τη δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος.

·Θεμελιώδη δικαιώματα

Δεν αναμένεται σημαντικός αντίκτυπος στα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο των ΚΟΕ δεν θα μεταβληθεί. Ωστόσο, όπως αναλύεται λεπτομερέστερα κατωτέρω, η προτεινόμενη λύση θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται, ιδίως, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 , συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμορφώνεται επίσης με την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, το διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, καθώς και τις άλλες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Δεδομένου ότι η δημιουργία της πλατφόρμας σε επίπεδο ΕΕ συνεπάγεται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων. Η πλατφόρμα θα συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων όσον αφορά τη νομιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων. H οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους. Θα εφαρμόζεται επίσης ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης. Οι εν λόγω νομικές εγγυήσεις θα πρέπει να συνδυαστούν με την ευθυγράμμιση της προσέγγισης για την προστασία των δεδομένων για τις ΚΟΕ με τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των δεδομένων, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή στις 20 Ιανουαρίου 2021 17 .

Όσον αφορά το κεντρικό στοιχείο της πλατφόρμας, δηλαδή τον μηχανισμό αναφόρτωσης/καταφόρτωσης που καθιστά δυνατή την προσωρινή αποθήκευση των επιχειρησιακών δεδομένων έως την καταφόρτωσή τους, ο αντίκτυπος στην προστασία των δεδομένων θεωρείται περιορισμένος διότι:

·τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα ανταλλάσσονται από μια πολύ περιορισμένη ομάδα προσώπων που συμμετέχουν σε απομονωμένο χώρο συνεργασίας ΚΟΕ·

·τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα αποθηκεύονται κεντρικά μόνο για τεχνικούς λόγους και θα διαγράφονται μόλις καταφορτωθούν από όλες τις διευθύνσεις·

·η περίοδος διατήρησης θα ορίζεται σε τέσσερις εβδομάδες κατ’ ανώτατο όριο και θα επιβάλλεται αυτόματα·

·η ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα περιορίζεται στην εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο αποκτήθηκαν·

·ο eu-LISA δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα και θα επιτελεί τον ρόλο του εκτελούντος την επεξεργασία δεδομένων·

·θα απαιτείται χωριστός υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων για κάθε οντότητα που αναφορτώνει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εκτός από τις τρίτες χώρες·

·για τις ανταλλαγές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που χαρακτηρίζονται ως διεθνείς διαβιβάσεις σε τρίτες χώρες και εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης ΚΟΕ θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση νομική βάση στο ενωσιακό δίκαιο ή στο δίκαιο κράτους μέλους που εφαρμόζεται στις εν λόγω διαβιβάσεις·

·τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναφορτώνονται στον χώρο συνεργασίας ΚΟΕ από τρίτες χώρες θα τελούν υπό την ευθύνη διαχειριστή χώρου ΚΟΕ, ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει τα δεδομένα αυτά προτού να είναι δυνατή η καταφόρτωσή τους από άλλους χρήστες.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία της πλατφόρμας προβλέπεται να δημιουργήσει τις ακόλουθες δαπάνες:

·ανάπτυξη της πλατφόρμας — εφάπαξ δαπάνη που βαρύνει τον eu-LISA·

·τεχνική συντήρηση και λειτουργία της πλατφόρμας — επαναλαμβανόμενες δαπάνες που βαρύνουν τον eu-LISA·

·ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνικών προσαρμογών των σχετικών συστημάτων ΤΠ που φιλοξενούνται στη Eurojust, δηλαδή χρηματοδότηση ΚΟΕ, αξιολόγηση ΚΟΕ και χώρος περιορισμένης πρόσβασης για τις ΚΟΕ, για τη μερική ενσωμάτωσή τους στην πλατφόρμα — εφάπαξ δαπάνη που βαρύνει τη Eurojust·

·τεχνική συντήρηση και εργασίες σχετικά με τις προσαρμογές των συστημάτων ΤΠ που φιλοξενούνται στη Eurojust — επαναλαμβανόμενες δαπάνες που βαρύνουν τη Eurojust·

·διοικητική υποστήριξη προς τους χρήστες της πλατφόρμας για λογαριασμό του/των διαχειριστή/-ών χώρου ΚΟΕ — επαναλαμβανόμενες δαπάνες που βαρύνουν τη Eurojust (Γραμματεία ΚΟΕ).

Όσον αφορά την πρόσβαση των κρατών μελών στην πλατφόρμα, δεν προβλέπονται τεχνικές δαπάνες λόγω του διαδικτυακού χαρακτήρα του κεντρικού στοιχείου της πλατφόρμας. Δεν θα απαιτηθούν προσαρμογές των εθνικών τεχνικών υποδομών. Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό επικοινωνίας, το οποίο θα πρέπει απλώς να καταφορτωθεί σε κάθε συσκευή των χρηστών της πλατφόρμας των ΚΟΕ. Η πρόσβαση των αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης στην πλατφόρμα θα διέπεται από τις ίδιες αρχές και δεν θα δημιουργήσει καμία δαπάνη για αυτά.

Οι δαπάνες για τον eu-LISA και τη Eurojust επεξηγούνται λεπτομερώς στο συνοδευτικό νομικό δημοσιονομικό δελτίο. Συνολικά, ο eu-LISA θα χρειαστεί τους ακόλουθους χρηματοδοτικούς και ανθρώπινους πόρους για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ:

·εφάπαξ δαπάνη κατασκευής — 8,4 εκατ. EUR·

·ετήσιες δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας — 1,7 εκατ. EUR·

·προσωπικό — 4 ΕΥ ΙΠΑ από το 2024, 4 ΕΥ ΙΠΑ από το 2025 και 2 ΣΥ ΙΠΑ από το 2026 (10 συνολικά).

Οι δαπάνες για τον eu-LISA ισχύουν για τη φιλοξενία της πλατφόρμας στην επιχειρησιακή του εγκατάσταση στο Στρασβούργο/Γαλλία και στην εφεδρική εγκατάσταση στο Sankt Johann/Αυστρία.

Συνολικά, η Eurojust (συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας ΚΟΕ) θα χρειαστεί τους ακόλουθους χρηματοδοτικούς και ανθρώπινους πόρους:

·για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία των απαιτούμενων τεχνικών προσαρμογών των συστημάτων ΤΠ της Eurojust, δηλαδή χρηματοδότηση ΚΟΕ, αξιολόγηση ΚΟΕ και χώρος περιορισμένης πρόσβασης για τις ΚΟΕ, προκειμένου να ενσωματωθούν εν μέρει στην πλατφόρμα: 0,250 εκατ. EUR το 2025 (εφάπαξ) και 1 ΙΠΑ — τεχνικό προφίλ — από το 2025 και μετά·

·για την παροχή διοικητικής υποστήριξης από τη Γραμματεία ΚΟΕ στους χρήστες της πλατφόρμας για λογαριασμό του/των διαχειριστή/-ών χώρου ΚΟΕ: 2 ΙΠΑ από το 2026 και μετά.

Οι δαπάνες αυτές θα βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό και των δύο οργανισμών.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

·Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ανάπτυξης και της τεχνικής λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ είναι ζωτικής σημασίας και θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στην κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς 18 .

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία θα επεξηγείται ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχεδιασμό και το κόστος.

Δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια σε ετήσια βάση, ο eu-LISA θα υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την τεχνική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλειά της.

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία, η Επιτροπή θα διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η Επιτροπή θα διαβιβάζει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

·Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Κεφάλαιο I Γενικές διατάξεις

Στο άρθρο 1 αναφέρεται το αντικείμενο του κανονισμού. Η «πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ» είναι μια κεντρική πλατφόρμα ΤΠ σε επίπεδο ΕΕ για όσους συμμετέχουν σε ΚΟΕ που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συνεργασίας, της ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ τους και της ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων. Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης κανόνες για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και του eu-LISA, του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να χορηγηθεί στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ. Θεσπίζει επίσης ειδικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων και για την παροχή συνολικού επαρκούς επιπέδου προστασίας των δεδομένων, ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των οικείων προσώπων.

Το άρθρο 2 ορίζει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Ο κανονισμός εφαρμόζεται στην επεξεργασία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας ΚΟΕ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η ανταλλαγή και αποθήκευση επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και μη επιχειρησιακών πληροφοριών. Ο παρών κανονισμός καλύπτει τις επιχειρησιακές και μετεπιχειρησιακές φάσεις των ΚΟΕ, από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ από τα μέλη της.

Το άρθρο 3 ορίζει τους όρους που χρησιμοποιούνται στον κανονισμό.

Το άρθρο 4 περιγράφει την τεχνική αρχιτεκτονική της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ πρέπει να αποτελείται από κεντρικό σύστημα πληροφοριών, το οποίο να καθιστά δυνατή την προσωρινή κεντρική αποθήκευση δεδομένων· λογισμικό επικοινωνίας, το οποίο να καθιστά δυνατή την τοπική αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας· και σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία να υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ, να φιλοξενούνται στη Eurojust και να τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ.

Το άρθρο 5 καθορίζει τον σκοπό της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο οποίος έγκειται στη διευκόλυνση του συντονισμού και της διαχείρισης των ΚΟΕ σε καθημερινή βάση· της ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων· των ασφαλών επικοινωνιών· της ιχνηλασιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων· και της αξιολόγησης των ΚΟΕ. Το κεντρικό σύστημα πληροφοριών θα φιλοξενείται από τον eu-LISA στις τεχνικές εγκαταστάσεις του.

Κεφάλαιο ΙΙ: Ανάπτυξη και λειτουργική διαχείριση

Το άρθρο 6 αναθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για τον καθορισμό των όρων για την τεχνική ανάπτυξη και εφαρμογή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011. Η διαδικασία επιτροπολογίας που επιλέχθηκε είναι η διαδικασία εξέτασης. Το άρθρο 25 συμπληρώνει το άρθρο 6 σχετικά με την καθιέρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Το άρθρο 7 αναθέτει στον eu-LISA το καθήκον του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, δεδομένης της πείρας του στη διαχείριση συστημάτων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Η εντολή του θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τα εν λόγω νέα καθήκοντα. Στον eu-LISA θα πρέπει να χορηγηθούν η κατάλληλη χρηματοδότηση και το κατάλληλο προσωπικό για την εκπλήρωση των καθηκόντων του βάσει του παρόντος κανονισμού.

Το άρθρο 8 απαιτεί από τα κράτη μέλη να προβούν σε τεχνικές ρυθμίσεις ώστε οι αρμόδιες αρχές τους να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Το άρθρο 9 αναφέρει ότι τα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης πρέπει να προβούν σε τεχνικές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Επιπλέον, η Eurojust είναι υπεύθυνη για την τεχνική προσαρμογή των συστημάτων της ώστε να δημιουργηθεί σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ και τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ, σύμφωνα με το άρθρο 4 στοιχείο γ).

Το άρθρο 10 καθορίζει την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές ενός συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος που θα συσταθεί από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA. Το εν λόγω συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος πρέπει να διαχειριστεί δεόντως τη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Το άρθρο 11 καθορίζει την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές μιας συμβουλευτικής ομάδας που θα συσταθεί από τον eu-LISA. Η συμβουλευτική ομάδα θα παρέχει εμπειρογνωσία σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας του και της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του.

Κεφάλαιο ΙΙΙ: Πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ

Το άρθρο 12 ρυθμίζει την πρόσβαση των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ. Κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας ΚΟΕ, πρέπει να δημιουργείται για κάθε ΚΟΕ χώρος συνεργασίας ΚΟΕ εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Ο χώρος συνεργασίας ΚΟΕ πρέπει να δημιουργείται από τον/τους διαχειριστή/-ές χώρου ΚΟΕ, με την τεχνική υποστήριξη του eu-LISA. Βάσει της συμφωνίας ΚΟΕ, ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ πρέπει να καθορίζει/-ουν τα δικαιώματα πρόσβασης στον χώρο συνεργασίας ΚΟΕ.

Το άρθρο 13 ορίζει ότι ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ μπορεί/-ούν να αποφασίσει/-ουν να χορηγήσει/-ουν πρόσβαση στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ στα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης για την εκπλήρωση των εκ του νόμου καθηκόντων τους.

Το άρθρο 14 ορίζει ότι, για τους σκοπούς του άρθρου 5, ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ μπορεί/-ούν να αποφασίσει/-ουν να χορηγήσει/-ουν πρόσβαση στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει συγκεκριμένη συμφωνία ΚΟΕ. Ο/οι διαχειριστής/-ές χώρου ΚΟΕ πρέπει να διασφαλίζει/-ουν ότι οι ανταλλαγές επιχειρησιακών πληροφοριών με τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ περιορίζονται στον σκοπό και υπόκεινται στους όρους της συμφωνίας ΚΟΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι που ορίζονται στο κεφάλαιο V της οδηγίας 2016/680.

Κεφαλαίο IV: Ασφάλεια και ευθύνη

Το άρθρο 15 απαιτεί από τον eu-LISA να λαμβάνει τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίζει την ασφάλεια της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και την ασφάλεια των δεδομένων εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Το άρθρο 16 αναφέρεται στην ευθύνη των κρατών μελών ή των αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης και στις αξιώσεις αποζημίωσης έναντι αυτών.

Κεφάλαιο V: Προστασία δεδομένων

Το άρθρο 17 ρυθμίζει την περίοδο διατήρησης για την αποθήκευση των επιχειρησιακών δεδομένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 3. Τα εν λόγω επιχειρησιακά δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε όλοι οι χρήστες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταφόρτωσης. Η περίοδος διατήρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες. Με τη λήξη της εν λόγω περιόδου διατήρησης, το αρχείο δεδομένων πρέπει να διαγράφεται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα.

Το άρθρο 18 ρυθμίζει την περίοδο διατήρησης για την αποθήκευση των μη επιχειρησιακών δεδομένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 3. Τα μη επιχειρησιακά δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η περίοδος διατήρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε έτη. Με τη λήξη της εν λόγω περιόδου διατήρησης, το αρχείο δεδομένων πρέπει να διαγράφεται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα.

Το άρθρο 19 αφορά τους υπεύθυνους επεξεργασίας δεδομένων και τον εκτελούντα την επεξεργασία δεδομένων. Διευκρινίζει ότι η αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους και, κατά περίπτωση, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο θεσμικό ή άλλο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης είναι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων σύμφωνα με τους εφαρμοστέους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δεδομένων όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Ο eu-LISA πρέπει να θεωρείται εκτελών την επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και αποθηκεύονται σε αυτήν. Όταν τρίτη χώρα αναφορτώνει επιχειρησιακές πληροφορίες ή αποδεικτικά στοιχεία στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, οι εν λόγω πληροφορίες ή τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να ελέγχονται από διαχειριστή χώρου ΚΟΕ προτού να είναι δυνατή η καταφόρτωσή τους από άλλους χρήστες της πλατφόρμας.

Το άρθρο 20 περιορίζει τους σκοπούς της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εισάγονται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο για την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας και για την ανταλλαγή μη επιχειρησιακών δεδομένων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας για τη διαχείριση της ΚΟΕ. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ πρέπει να περιορίζεται στο εξουσιοδοτημένο προσωπικό των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και των αρχών τρίτων χωρών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης. Η πρόσβαση πρέπει επίσης να περιορίζεται στον βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων σύμφωνα με τον σκοπό που αναφέρεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 και σε ό,τι είναι αναγκαίο και ανάλογο προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Το άρθρο 21 ρυθμίζει την τήρηση αρχείων καταχωρίσεων. Ορίζει ότι ο eu-LISA πρέπει να διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών και όλες οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών καταχωρίζονται ώστε να ελέγχεται το παραδεκτό των αιτήσεων, να παρακολουθείται η ακεραιότητα και η ασφάλεια των δεδομένων, καθώς και η νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων, και να εξασφαλίζεται ο αυτοέλεγχος.

Κεφάλαιο VI: Τελικές διατάξεις

Το άρθρο 22 ορίζει τις υποχρεώσεις του eu-LISA και της Επιτροπής όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και την επανεξέταση. Τέσσερα έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία, η Επιτροπή θα διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Το άρθρο 23 ορίζει ότι οι δαπάνες για τη δημιουργία και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ πρέπει να βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Το άρθρο 24 καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ορίσει η Επιτροπή την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Το άρθρο 25 αφορά τη διαδικασία επιτροπολογίας που θα εφαρμοστεί, βάσει πάγιας διάταξης.

Το άρθρο 26 αφορά τις τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 όσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του eu-LISA.

Το άρθρο 27 προβλέπει ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   

2021/0391 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο δ),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η Ένωση έχει θέσει ως στόχο να παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, εντός του οποίου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Ταυτόχρονα, η Ένωση πρέπει να διασφαλίζει ότι ο κοινός αυτός χώρος παραμένει ασφαλής. Ο εν λόγω στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

(2)Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν το έγκλημα έχει διασυνοριακή διάσταση και εκτείνεται στο έδαφος περισσότερων κρατών μελών και/ή τρίτων χωρών. Σε τέτοιες καταστάσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να ενώνουν τις δυνάμεις και τις επιχειρήσεις τους ώστε να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή αποτελεσματικών και αποδοτικών διασυνοριακών ερευνών και διώξεων, για την οποία η ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων έχει ζωτική σημασία. Ένα από τα πλέον επιτυχημένα εργαλεία για την εν λόγω διασυνοριακή συνεργασία είναι οι κοινές ομάδες έρευνας (στο εξής: ΚΟΕ), οι οποίες καθιστούν δυνατή την άμεση συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου διαφόρων κρατών μελών και, ενδεχομένως, τρίτων χωρών, ώστε να οργανώνουν τις δράσεις και τις έρευνές τους με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Οι ΚΟΕ συστήνονται για συγκεκριμένο σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσότερων κρατών μελών και, ενδεχομένως, τρίτων χωρών, με σκοπό την από κοινού διεξαγωγή ποινικών ερευνών με διασυνοριακό αντίκτυπο.

(3)Το ενωσιακό κεκτημένο περιλαμβάνει δύο νομικά πλαίσια για τη σύσταση ΚΟΕ με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο κρατών μελών: την απόφαση-πλαίσιο 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου 19 και το άρθρο 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20 . Τρίτες χώρες μπορούν να συμμετέχουν σε ΚΟΕ ως μέρη όταν υπάρχει νομική βάση για την εν λόγω συμμετοχή, όπως το άρθρο 20 του δεύτερου πρόσθετου πρωτοκόλλου της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1959 21 και το άρθρο 5 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή 22 .

(4)Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια σε επίπεδο Ένωσης δεν καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι οντότητες που συμμετέχουν σε ΚΟΕ ανταλλάσσουν πληροφορίες και επικοινωνούν. Οι οντότητες αυτές καταλήγουν σε συμφωνία για την εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με βάση τις ανάγκες και τα διαθέσιμα μέσα. Ωστόσο, δεν υφίσταται ειδικός ασφαλής και αποτελεσματικός δίαυλος τον οποίο να μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι συμμετέχοντες και μέσω του οποίου να είναι δυνατή η ταχεία ανταλλαγή μεγάλου όγκου πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων ή η ασφαλής και αποτελεσματική επικοινωνία. Επιπλέον, δεν υφίσταται σύστημα που να υποστηρίζει την καθημερινή διαχείριση των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων που ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων.

(5)Δεδομένων των αυξανόμενων δυνατοτήτων διείσδυσης του εγκλήματος στα συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ), η τρέχουσα κατάσταση ενδέχεται να παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των διασυνοριακών ερευνών, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο και να επιβραδύνει τις εν λόγω έρευνες και διώξεις, καθιστώντας τις πιο δαπανηρές. Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου ιδίως πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα συστήματά τους είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και ότι όλα τα μέλη των ΚΟΕ μπορούν να συνδέονται και να αλληλεπιδρούν εύκολα, ανεξάρτητα από τα εθνικά τους συστήματα.

(6)Η ταχύτητα και η αποδοτικότητα των ανταλλαγών μεταξύ των οντοτήτων που συμμετέχουν σε ΚΟΕ θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας ΤΠ για την υποστήριξη της λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες για τη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ΤΠ (στο εξής: πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ) σε επίπεδο Ένωσης η οποία θα συνδράμει τις ΚΟΕ όσον αφορά τη συνεργασία, την ασφαλή επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων.

(7)Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν νομική βάση για την ΚΟΕ αποτελεί, μεταξύ άλλων, μία από τις ενωσιακές νομικές βάσεις. Για όλες τις ΚΟΕ που βασίζονται αποκλειστικά σε διεθνείς νομικές βάσεις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα, η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και αναπτύσσεται βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης. Ωστόσο, όταν τρίτη χώρα αποτελεί μέρος συμφωνίας ΚΟΕ στην οποία παρατίθεται, πέραν της διεθνούς νομικής βάσης, μία από τις ενωσιακές νομικές βάσεις, οι αρμόδιες αρχές της θα πρέπει να θεωρούνται μέλη της ΚΟΕ.

(8)Η χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας της για τις διασυνοριακές έρευνες, η χρήση της ενθαρρύνεται θερμά. Η χρήση ή η μη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ δεν θα πρέπει να θίγει ή να επηρεάζει τη νομιμότητα άλλων μορφών επικοινωνίας ή ανταλλαγής πληροφοριών και δεν θα πρέπει να μεταβάλλει τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης ή λειτουργίας των ΚΟΕ. Η δημιουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ δεν θα πρέπει να θίγει τις υποκείμενες νομικές βάσεις για τις ΚΟΕ ούτε την εφαρμοστέα εθνική δικονομική νομοθεσία σχετικά με τη συλλογή και τη χρήση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται. Η πλατφόρμα θα πρέπει μόνο να παρέχει ένα ασφαλές εργαλείο ΤΠ για τη βελτίωση της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας των ΚΟΕ.

(9)Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να καλύπτει τις επιχειρησιακές και μετεπιχειρησιακές φάσεις των ΚΟΕ, από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ από τα μέλη της έως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ΚΟΕ. Λόγω του γεγονότος ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύστασης ΚΟΕ είναι διαφορετικοί από τους φορείς που είναι μέλη της ΚΟΕ αφού συσταθεί, η διαδικασία σύστασης ΚΟΕ, και ιδίως η διαπραγμάτευση του περιεχομένου και η υπογραφή της συμφωνίας ΚΟΕ, δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης ύπαρξης ηλεκτρονικού εργαλείου για την υποστήριξη της διαδικασίας σύστασης ΚΟΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να καλύπτεται από το ψηφιακό σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων (eEDES).

(10)Για κάθε ΚΟΕ που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, τα μέλη της ΚΟΕ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διενεργούν αξιολόγηση της ΚΟΕ, είτε κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης της ΚΟΕ είτε μετά το κλείσιμό της, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχονται από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(11)Η συμφωνία ΚΟΕ θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Το περιεχόμενο όλων των μελλοντικών συμφωνιών ΚΟΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

(12)Από επιχειρησιακή άποψη, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να αποτελείται από απομονωμένους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ οι οποίοι θα δημιουργούνται για κάθε επιμέρους ΚΟΕ που φιλοξενείται από την πλατφόρμα.

(13)Από τεχνική άποψη, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να είναι προσβάσιμη μέσω ασφαλούς σύνδεσης μέσω του διαδικτύου και θα πρέπει να αποτελείται από ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών, προσβάσιμο μέσω διαδικτυακής πύλης, ένα λογισμικό επικοινωνίας για φορητές και επιτραπέζιες συσκευές, καθώς και από μια σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ και τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ.

(14)Σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση του συντονισμού και της διαχείρισης των ΚΟΕ σε καθημερινή βάση, η διασφάλιση της ανταλλαγής και προσωρινής αποθήκευσης επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, η παροχή ασφαλούς επικοινωνίας, η εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων και η υποστήριξη της διαδικασίας αξιολόγησης των ΚΟΕ. Όλες οι οντότητες που συμμετέχουν σε ΚΟΕ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιούν επί του παρόντος.

(15)Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ συμπληρώνει τα υφιστάμενα εργαλεία που καθιστούν δυνατή την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δικαστικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου, όπως η εφαρμογή δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA).

(16)Οι λειτουργίες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που αφορούν την επικοινωνία θα πρέπει να παρέχονται από λογισμικό το οποίο θα καθιστά δυνατή μη ανιχνεύσιμη επικοινωνία που θα αποθηκεύεται τοπικά στις συσκευές των χρηστών.

(17)Θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατάλληλη λειτουργία η οποία θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αρχείων, μέσω ενός μηχανισμού αναφόρτωσης/καταφόρτωσης ο οποίος θα είναι σχεδιασμένος να αποθηκεύει τα δεδομένα κεντρικά μόνο για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τεχνική διαβίβαση των δεδομένων. Μόλις τα δεδομένα καταφορτωθούν από όλες τις διευθύνσεις, θα πρέπει να διαγράφονται αυτόματα από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(18)Δεδομένης της πείρας του στη διαχείριση συστημάτων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, το καθήκον του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, με χρήση των υφιστάμενων λειτουργιών της SIENA και άλλων λειτουργιών της Ευρωπόλ για τη διασφάλιση της συμπληρωματικότητας και της διαλειτουργικότητας, θα πρέπει να ανατεθεί στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA), ο οποίος ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 23 . Ως εκ τούτου, η εντολή του θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τα εν λόγω νέα καθήκοντα και θα πρέπει να του χορηγηθούν η κατάλληλη χρηματοδότηση και το κατάλληλο προσωπικό για την εκπλήρωση των καθηκόντων του βάσει του παρόντος κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις αρμοδιότητες του eu-LISA ως Οργανισμού στον οποίο ανατίθεται η ανάπτυξη, η τεχνική λειτουργία και η συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(19)Κατά τον σχεδιασμό της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίσει την τεχνική διαλειτουργικότητα με τη SIENA.

(20)Από την ίδρυση του δικτύου εθνικών εμπειρογνωμόνων για τις κοινές ομάδες έρευνας (στο εξής: δίκτυο ΚΟΕ) σύμφωνα με το έγγραφο 11037/05 του Συμβουλίου 24 , η Γραμματεία ΚΟΕ υποστηρίζει το έργο του δικτύου ΚΟΕ διοργανώνοντας ετήσιες συνεδριάσεις, προγράμματα κατάρτισης, συλλέγοντας και αναλύοντας τις εκθέσεις αξιολόγησης των ΚΟΕ και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του προγράμματος χρηματοδότησης της Eurojust για τις ΚΟΕ. Από το 2011, η Γραμματεία ΚΟΕ φιλοξενείται από τη Eurojust ως χωριστή μονάδα. Για να είναι σε θέση η Γραμματεία ΚΟΕ να παρέχει υποστήριξη στους χρήστες όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς και τεχνική και διοικητική υποστήριξη στους διαχειριστές χώρων ΚΟΕ, θα πρέπει να παρασχεθεί στη Eurojust το κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει τη Γραμματεία ΚΟΕ.

(21)Δεδομένων των υφιστάμενων επί του παρόντος εργαλείων ΤΠ που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΚΟΕ, τα οποία φιλοξενούνται στη Eurojust και τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ, είναι αναγκαίο να συνδεθεί η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ με τα εν λόγω εργαλεία ΤΠ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των ΚΟΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Eurojust θα πρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνική προσαρμογή των συστημάτων της προκειμένου να δημιουργηθεί η σύνδεση αυτή. Στη Eurojust θα πρέπει να χορηγηθούν η κατάλληλη χρηματοδότηση και το κατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των σχετικών καθηκόντων της.

(22)Προκειμένου να διασφαλιστεί σαφής κατανομή δικαιωμάτων και καθηκόντων, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των όρων υπό τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ για επιχειρησιακούς σκοπούς.

(23)Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές εντός συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να συσταθεί από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος θα πρέπει να εξασφαλίσει την κατάλληλη διαχείριση της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές μιας συμβουλευτικής ομάδας που θα συσταθεί από τον eu-LISA με σκοπό τη συγκέντρωση εμπειρογνωσίας σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας του και της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του.

(24)Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με την πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ και τις αναγκαίες διασφαλίσεις. Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης στους επιμέρους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ. Τα εν λόγω πρόσωπα θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για τη χορήγηση πρόσβασης, κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής και της μετεπιχειρησιακής φάσης της ΚΟΕ, στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταβιβάζουν τον ρόλο τους στη Γραμματεία ΚΟΕ.

(25)Λαμβανομένης υπόψη της ευαισθησίας των επιχειρησιακών δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να εγγυάται υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ο eu-LISA θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίζει την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων με τη χρήση ισχυρών αλγορίθμων διατερματικής κρυπτογράφησης για την κρυπτογράφηση των δεδομένων υπό διαμετακόμιση και των αδρανών δεδομένων.

(26)Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ευθύνη των κρατών μελών, του eu-LISA, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης για υλική ή μη υλική ζημία που προκύπτει ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε πράξης που δεν συμβιβάζεται με τον παρόντα κανονισμό. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, οι ρήτρες ευθύνης για υλική ή μη υλική ζημία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες συμφωνίες ΚΟΕ.

(27)Επιπλέον, ο παρών κανονισμός προβλέπει ειδικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων, όσον αφορά τόσο τα επιχειρησιακά όσο και τα μη επιχειρησιακά δεδομένα, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων προστασίας των δεδομένων και για την εξασφάλιση επαρκούς συνολικού επιπέδου προστασίας των δεδομένων, ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των οικείων προσώπων.

(28)Στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες εθνικές αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους, εφαρμόζεται η οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 . Όσον αφορά την επεξεργασία από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 26 .

(29)Κατά περίπτωση, οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ σε τρίτες χώρες που είναι μέρη συμφωνίας ΚΟΕ. Κάθε διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο συμφωνίας ΚΟΕ πρέπει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του κεφαλαίου V της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680. Οι ανταλλαγές επιχειρησιακών δεδομένων με τρίτες χώρες θα πρέπει να περιορίζονται σε όσες είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της συμφωνίας ΚΟΕ.

(30)Όταν τρίτη χώρα αναφορτώνει επιχειρησιακές πληροφορίες ή αποδεικτικά στοιχεία σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ, ο διαχειριστής χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να επαληθεύει ότι οι εν λόγω πληροφορίες ή τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία παρέχονται για την εκπλήρωση των σκοπών της συμφωνίας ΚΟΕ, προτού να είναι δυνατή η καταφόρτωσή τους από άλλους χρήστες της πλατφόρμας.

(31)Σε περίπτωση που ΚΟΕ έχει περισσότερους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ, οι εν λόγω διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους, μόλις δημιουργηθεί ο χώρος συνεργασίας ΚΟΕ στον οποίο συμμετέχουν τρίτες χώρες, σχετικά με το ποιος από αυτούς θα είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων που αναφορτώνονται από τις εν λόγω τρίτες χώρες.

(32)Ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών και όλες οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών καταχωρίζονται για τους σκοπούς της παρακολούθησης της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, της νομιμότητας της επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και για τους σκοπούς του αυτοελέγχου.

(33)Ο παρών κανονισμός επιβάλλει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στον eu-LISA σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ με βάση τους στόχους που αφορούν τον σχεδιασμό, τις τεχνικές εκροές, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ τέσσερα έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία.

(34)Κάθε κράτος μέλος καθώς και η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και κάθε άλλο αρμόδιο θεσμικό ή άλλο όργανο και οργανισμός της Ένωσης θα πρέπει να βαρύνονται με τις δαπάνες τους που προκύπτουν από τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(35)Για να καθοριστούν οι όροι για την τεχνική ανάπτυξη και εφαρμογή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 .

(36)Η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ αφού εκδοθούν οι σχετικές εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και ο eu-LISA διενεργήσει ολοκληρωμένη δοκιμή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.

(37)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η διευκόλυνση της αποτελεσματικής και αποδοτικής συνεργασίας, επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των μελών των ΚΟΕ, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της OLAF και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, με τη θέσπιση κοινών κανόνων, να επιτευχθεί καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο εξής: ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(38)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(39)Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις ΧΧΧΧ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός:

α)θεσπίζει πλατφόρμα ΤΠ (στο εξής: πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ), η οποία θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών που συμμετέχουν σε κοινές ομάδες έρευνας (στο εξής: ΚΟΕ) οι οποίες έχουν συσταθεί βάσει του άρθρου 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βάσει της απόφασης-πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ·

β)θεσπίζει κανόνες για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

γ)καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ·

δ)θεσπίζει ειδικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων και για την εξασφάλιση επαρκούς συνολικού επιπέδου προστασίας των δεδομένων, ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των οικείων προσώπων.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην επεξεργασία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο ΚΟΕ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η ανταλλαγή και αποθήκευση επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και μη επιχειρησιακών πληροφοριών. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις επιχειρησιακές και μετεπιχειρησιακές φάσεις των ΚΟΕ, από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ από τα μέλη της.

2.Ο παρών κανονισμός δεν τροποποιεί ούτε θίγει με άλλον τρόπο τις ισχύουσες νομικές διατάξεις σχετικά με τη σύσταση, τη διεξαγωγή ή την αξιολόγηση των ΚΟΕ.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«κεντρικό σύστημα πληροφοριών»: κεντρικό σύστημα ΤΠ στο οποίο αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία δεδομένα σχετιζόμενα με τις ΚΟΕ·

2)«λογισμικό επικοινωνίας»: λογισμικό που διευκολύνει την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε συστήματα και την ανταλλαγή αρχείων και μηνυμάτων σε μορφή κειμένου, ήχου ή βίντεο μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

3)«αρμόδιες αρχές»: οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη σύσταση ΚΟΕ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 της απόφασης-πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ και στο άρθρο 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όταν ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 22, 23 και 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, καθώς και οι αρμόδιες αρχές τρίτης χώρας όταν οι αρχές αυτές είναι μέρη συμφωνίας ΚΟΕ βάσει πρόσθετης νομικής βάσης·

4)«μέλη της ΚΟΕ»: εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών που αναφέρονται στο σημείο 3 του παρόντος άρθρου·

5)«χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ»: τα μέλη της ΚΟΕ, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η OLAF και τα άλλα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης·

6)«χώρος συνεργασίας ΚΟΕ»: επιμέρους απομονωμένος χώρος για κάθε ΚΟΕ που φιλοξενείται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ·

7)«διαχειριστής χώρου ΚΟΕ»: εκπρόσωπος των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τον χώρο συνεργασίας ΚΟΕ·

8)«επιχειρησιακά δεδομένα»: πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που υποβάλλονται σε επεξεργασία από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης μιας ΚΟΕ προς υποστήριξη διασυνοριακών ερευνών και διώξεων·

9)«μη επιχειρησιακά δεδομένα»: διοικητικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, κυρίως για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της ΚΟΕ και της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Άρθρο 4

Τεχνική αρχιτεκτονική της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ αποτελείται από τα ακόλουθα:

α)κεντρικό σύστημα πληροφοριών, το οποίο καθιστά δυνατή την προσωρινή κεντρική αποθήκευση δεδομένων·

β)λογισμικό επικοινωνίας, το οποίο καθιστά δυνατή την τοπική αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας·

γ)σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ και τελούν υπό τη διαχείριση της Γραμματείας ΚΟΕ.

Άρθρο 5

Σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

1.Ο σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ είναι να διευκολύνει:

α)τον συντονισμό και τη διαχείριση των ΚΟΕ σε καθημερινή βάση, μέσω ενός συνόλου λειτουργιών που υποστηρίζουν τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες στο πλαίσιο της ΚΟΕ·

β)την ανταλλαγή και προσωρινή αποθήκευση επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αρχείων, μέσω μιας λειτουργίας αναφόρτωσης και καταφόρτωσης·

γ)την ασφαλή επικοινωνία, μέσω μιας λειτουργίας που καλύπτει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, τις διαδικτυακές συνομιλίες, τις ηχοδιασκέψεις και τις βιντεοδιασκέψεις·

δ)την ιχνηλασιμότητα των αποδεικτικών στοιχείων, μέσω μηχανισμού καταχώρισης δραστηριοτήτων που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

ε)την αξιολόγηση των ΚΟΕ, μέσω ειδικής συνεργατικής διαδικασίας αξιολόγησης.

2.Το κεντρικό σύστημα πληροφοριών φιλοξενείται από τον eu-LISA στις τεχνικές εγκαταστάσεις του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Ανάπτυξη και λειτουργική διαχείριση

Άρθρο 6

Έκδοση εκτελεστικών πράξεων από την Επιτροπή

Η Επιτροπή εκδίδει το ταχύτερο δυνατό τις εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, και συγκεκριμένα πράξεις που διέπουν:

α)τον κατάλογο των λειτουργιών που απαιτούνται για τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας ΚΟΕ σε καθημερινή βάση·

β)τον κατάλογο των λειτουργιών που απαιτούνται για τις ασφαλείς επικοινωνίες·

γ)τις προδιαγραφές λειτουργίας της σύνδεσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 στοιχείο γ)· 

δ)την ασφάλεια σύμφωνα με το άρθρο 15·

ε)τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων σύμφωνα με το άρθρο 21·

στ)τα τεχνικά στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 22·

ζ)τις απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και τη διαθεσιμότητα της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 25.

Άρθρο 7

Αρμοδιότητες του eu-LISA

1.Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (στο εξής: eu-LISA) καθορίζει τον σχεδιασμό της φυσικής αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προδιαγραφών και της εξέλιξής της. Ο εν λόγω σχεδιασμός εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA, με την επιφύλαξη της ευνοϊκής γνώμης της Επιτροπής.

2.Ο eu-LISA είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με την αρχή της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού. Η ανάπτυξη συνίσταται στην εκπόνηση και εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών, τη διεξαγωγή δοκιμών και τον συνολικό συντονισμό του έργου.

3.Ο eu-LISA παρέχει το λογισμικό επικοινωνίας στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

4.Ο eu-LISA αναπτύσσει και θέτει σε εφαρμογή την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ το συντομότερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού και κατόπιν της έκδοσης από την Επιτροπή των εκτελεστικών πράξεων του άρθρου 6.

5.Ο eu-LISA διασφαλίζει ότι η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ λειτουργεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, με την εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 6, καθώς και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725.

6.Ο eu-LISA είναι αρμόδιος για τη λειτουργική διαχείριση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η λειτουργική διαχείριση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ συνίσταται σε όλα τα καθήκοντα που είναι αναγκαία για τη συνεχή λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, και ιδίως στις εργασίες συντήρησης και στις τεχνικές εξελίξεις που απαιτούνται για να διασφαλίζεται ότι η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

7.Ο eu-LISA διασφαλίζει την παροχή κατάρτισης σχετικά με την πρακτική χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

8.Ο eu-LISA δεν έχει πρόσβαση στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ.

9.Με την επιφύλαξη του άρθρου 17 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου 28 , ο eu-LISA εφαρμόζει τους δέοντες κανόνες περί επαγγελματικού απορρήτου ή άλλη ισοδύναμη υποχρέωση εχεμύθειας στο σύνολο του προσωπικού του που καλείται να ασχοληθεί με δεδομένα καταχωρισμένα στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και αφού το εν λόγω προσωπικό παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του ή να απασχολείται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή μετά τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του.

Άρθρο 8

Αρμοδιότητες των κρατών μελών

Κάθε κράτος μέλος προβαίνει στις τεχνικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να έχουν οι αρμόδιες αρχές του πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 9

Αρμοδιότητες των αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης

1.Η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και τα άλλα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης προβαίνουν στις τεχνικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.Η Eurojust είναι υπεύθυνη για την αναγκαία τεχνική προσαρμογή των συστημάτων της η οποία απαιτείται για τη δημιουργία της σύνδεσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 στοιχείο γ).

Άρθρο 10

Συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος

1.Πριν από τη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA συγκροτεί συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος.

2.Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος απαρτίζεται από δέκα μέλη ως εξής:

α)οκτώ μέλη που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο·

β)τον πρόεδρο της συμβουλευτικής ομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 11·

γ)ένα μέλος που διορίζεται από την Επιτροπή.

3.Το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA διασφαλίζει ότι τα μέλη που διορίζει στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα και εμπειρογνωσία στους τομείς της ανάπτυξης και της διαχείρισης συστημάτων ΤΠ που χρησιμοποιούνται από δικαστικές αρχές.

4.Ο eu-LISA συμμετέχει στις εργασίες του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος. Για τον σκοπό αυτόν, εκπρόσωποι του eu-LISA παρίστανται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος, προκειμένου να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εργασίες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς και άλλες συναφείς εργασίες και δραστηριότητες.

5.Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο και συχνότερα εφόσον αυτό απαιτείται. Διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος υποβάλλει τακτικά γραπτές εκθέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA, εφόσον είναι δυνατόν σε μηνιαία βάση, σχετικά με την πρόοδο του έργου. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος δεν έχει εξουσία λήψης αποφάσεων ούτε εντολή να εκπροσωπεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του eu-LISA.

6.Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει ιδίως κανόνες σχετικά με την προεδρία, τους τόπους συνεδριάσεων, την προετοιμασία των συνεδριάσεων, την αποδοχή εμπειρογνωμόνων στις συνεδριάσεις και σχέδια επικοινωνίας που διασφαλίζουν ότι τα μη συμμετέχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του eu-LISA τηρούνται πλήρως ενήμερα.

7.Την προεδρία του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος ασκεί κράτος μέλος.

8.Για τη γραμματεία του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος μεριμνά ο eu-LISA.

Άρθρο 11

Συμβουλευτική ομάδα

1.Ο eu-LISA συγκροτεί συμβουλευτική ομάδα προκειμένου να συγκεντρώσει εμπειρογνωσία σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας του και της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του.

2.Κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, η συμβουλευτική ομάδα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής και της Γραμματείας ΚΟΕ. Προεδρεύεται από τον eu-LISA. Η συμβουλευτική ομάδα:

α)συνεδριάζει τακτικά, εφόσον είναι δυνατόν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έως την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

β)υποβάλλει έκθεση ύστερα από κάθε συνεδρίαση στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος·

γ)παρέχει την τεχνική εμπειρογνωσία για την υποστήριξη των καθηκόντων του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ

Άρθρο 12

Πρόσβαση των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

1.Κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας ΚΟΕ, δημιουργείται για κάθε ΚΟΕ χώρος συνεργασίας ΚΟΕ εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.Ο χώρος συνεργασίας ΚΟΕ δημιουργείται από τον διαχειριστή ή τους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ, με την τεχνική υποστήριξη του eu-LISA.

3.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ καθορίζουν τα δικαιώματα πρόσβασης των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ στον χώρο συνεργασίας ΚΟΕ, με βάση τη συμφωνία ΚΟΕ.

Άρθρο 13

Πρόσβαση των αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

1.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν στη Eurojust, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας ΚΟΕ, πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 . Ιδίως, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν στη Γραμματεία ΚΟΕ πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τους σκοπούς της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης δικαιωμάτων πρόσβασης.

2.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν στην Ευρωπόλ πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 30 .

3.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν στην OLAF πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 31 .

4.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου.

5.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν σε άλλα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων που ορίζονται στις βασικές πράξεις τους.

Άρθρο 14

Πρόσβαση των αρμόδιων αρχών τρίτων χωρών στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

1.Για τους σκοπούς που παρατίθενται στο άρθρο 5, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ στις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών που έχουν υπογράψει συγκεκριμένη συμφωνία ΚΟΕ.

2.Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ διασφαλίζουν ότι οι ανταλλαγές επιχειρησιακών δεδομένων με τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ περιορίζονται στις αναγκαίες για τους σκοπούς της συμφωνίας ΚΟΕ και πραγματοποιούνται υπό τους όρους που καθορίζονται σε αυτήν.

3.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εκ μέρους τους διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι που ορίζονται στο κεφάλαιο V της οδηγίας 2016/680.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Ασφάλεια και ευθύνη

Άρθρο 15

Ασφάλεια

1.Ο eu-LISA λαμβάνει τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς και την ασφάλεια πληροφοριών των δεδομένων εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως προκειμένου να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των επιχειρησιακών και μη επιχειρησιακών δεδομένων που αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών.

2.Ο eu-LISA αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ και διασφαλίζει ότι τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που καλύπτονται από την αντίστοιχη εξουσιοδότηση πρόσβασης.

3.Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2, ο eu-LISA εκδίδει σχέδιο ασφάλειας, σχέδιο συνέχισης των δραστηριοτήτων και αποκατάστασης της λειτουργίας έπειτα από καταστροφή, για να διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση διακοπής, είναι δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος πληροφοριών.

4.Ο eu-LISA παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που αναφέρονται στο παρόν άρθρο και λαμβάνει τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα εσωτερικού ελέγχου και εποπτείας ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 16

Ευθύνη

1.Αν κράτος μέλος, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο θεσμικό και άλλο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης, λόγω μη συμμόρφωσής του με τις υποχρεώσεις του δυνάμει του παρόντος κανονισμού, προκαλέσει ζημία στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, το εν λόγω κράτος μέλος, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή το άλλο αρμόδιο θεσμικό και άλλο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης, αντίστοιχα, φέρει ευθύνη για την εν λόγω ζημία, στον βαθμό που ο eu-LISA δεν λάβει εύλογα μέτρα για την πρόληψη της ζημίας ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της.

2.Οι αξιώσεις αποζημίωσης κατά κράτους μέλους για τη ζημία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διέπονται από το δίκαιο του κράτους μέλους κατά του οποίου εγείρονται. Οι αξιώσεις αποζημίωσης κατά της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου θεσμικού ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης για τη ζημία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διέπονται από τις αντίστοιχες ιδρυτικές πράξεις τους.

   

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Προστασία δεδομένων

Άρθρο 17

Περίοδος διατήρησης για την αποθήκευση επιχειρησιακών δεδομένων

1.Τα επιχειρησιακά δεδομένα που αφορούν κάθε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών για όσο διάστημα απαιτείται ώστε όλοι οι σχετικοί χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταφόρτωσής τους. Η περίοδος διατήρησης δεν υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες.

2.Με τη λήξη της περιόδου διατήρησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το αρχείο δεδομένων διαγράφεται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα.

Άρθρο 18

Περίοδος διατήρησης για την αποθήκευση μη επιχειρησιακών δεδομένων

1.Όταν προβλέπεται αξιολόγηση της ΚΟΕ, τα μη επιχειρησιακά δεδομένα που αφορούν κάθε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ΚΟΕ. Η περίοδος διατήρησης δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη.

2.Με τη λήξη της περιόδου διατήρησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το αρχείο δεδομένων διαγράφεται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα.

Άρθρο 19

Υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων και εκτελών την επεξεργασία δεδομένων

1.Κάθε αρμόδια εθνική αρχή κράτους μέλους και, κατά περίπτωση, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο θεσμικό ή άλλο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης θεωρείται υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων σύμφωνα με τους εφαρμοστέους ενωσιακούς κανόνες προστασίας των δεδομένων όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει του παρόντος κανονισμού.

2.Όσον αφορά τα δεδομένα που αναφορτώνονται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ από τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών, ένας από τους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και αποθηκεύονται σε αυτήν.

3.Ο eu-LISA θεωρείται εκτελών την επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και αποθηκεύονται σε αυτήν.

4.Οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ είναι από κοινού υπεύθυνοι για τη διαχείριση των μη επιχειρησιακών δεδομένων στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

Άρθρο 20

Σκοπός της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.Τα δεδομένα που εισάγονται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

β)την ανταλλαγή μη επιχειρησιακών δεδομένων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, για τους σκοπούς της διαχείρισης της ΚΟΕ.

2.Η πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ περιορίζεται στο δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και τρίτων χωρών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των άλλων αρμόδιων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, στον βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τους σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1, και σε ό,τι είναι αναγκαίο και αναλογικό προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Άρθρο 21

Τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων 

1.Ο eu-LISA διασφαλίζει ότι τηρείται αρχείο καταχωρίσεων όλων των περιπτώσεων πρόσβασης στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών και όλων των πράξεων επεξεργασίας δεδομένων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών, σύμφωνα με την παράγραφο 2.

2.Τα αρχεία καταχωρίσεων αναφέρουν:

α)την ημερομηνία, τη ζώνη ώρας και την ακριβή ώρα πρόσβασης στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών·

β)το αναγνωριστικό σήμα του χρήστη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που προσπέλασε το κεντρικό σύστημα πληροφοριών·

γ)την ημερομηνία, τη ζώνη ώρας και την ώρα πρόσβασης της πράξης που εκτελέστηκε από τον χρήστη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

δ)την πράξη που εκτελέστηκε από τον χρήστη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

3.Τα αρχεία καταχωρίσεων προστατεύονται με κατάλληλα τεχνικά μέτρα έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και τηρούνται για τρία έτη ή για το τυχόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον τερματισμό των εν εξελίξει διαδικασιών παρακολούθησης.

4.Κατόπιν αιτήματος, ο eu-LISA θέτει τα αρχεία καταχωρίσεων στη διάθεση των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

5.Εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους και για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, οι εθνικές εποπτικές αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της νομιμότητας της επεξεργασίας δεδομένων έχουν πρόσβαση σε αρχεία καταχωρίσεων κατόπιν αιτήματος.

6.Εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του και για τον σκοπό της εκτέλεσης των εποπτικών καθηκόντων του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει πρόσβαση σε αρχεία καταχωρίσεων κατόπιν αιτήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 22

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.Ο eu-LISA θεσπίζει διαδικασίες για την παρακολούθηση της ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και το κόστος, καθώς και για την παρακολούθηση της λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τις τεχνικές εκροές, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.

2.Οι διαδικασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής τακτικών τεχνικών στατιστικών για σκοπούς παρακολούθησης.

3.Σε περίπτωση ουσιαστικών καθυστερήσεων στη διαδικασία ανάπτυξης, ο eu-LISA ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τους λόγους των καθυστερήσεων, καθώς και σχετικά με τις συνέπειές τους για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση.

4.Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία επεξηγείται ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχεδιασμό και το κόστος, και αιτιολογούνται τυχόν αποκλίσεις.

5.Σε περίπτωση τεχνικής αναβάθμισης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές δαπάνες, ο eu-LISA ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν προβεί στην αναβάθμιση.

6.Δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια σε ετήσια βάση, ο eu-LISA υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την τεχνική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλειά της.

7.Τέσσερα έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία, η Επιτροπή διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση συνολικής αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

8.Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και κάθε άλλο αρμόδιο θεσμικό ή άλλο όργανο και οργανισμός της Ένωσης παρέχουν στον eu-LISA και στην Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες για την εκπόνηση των εκθέσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 7. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεθόδους εργασίας ούτε περιλαμβάνουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν πηγές, ονόματα μελών του προσωπικού ή έρευνες.

9.Ο eu-LISA παρέχει στην Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες για την εκπόνηση της συνολικής αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 7.

Άρθρο 23

Δαπάνες

Οι δαπάνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 24

Έναρξη λειτουργίας

1.Η Επιτροπή καθορίζει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, αφότου βεβαιωθεί ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)έχουν εκδοθεί οι σχετικές εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 6·

β)ο eu-LISA έχει διενεργήσει ολοκληρωμένη δοκιμή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα δοκιμής.

2.Όταν η Επιτροπή καθορίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας σύμφωνα με την παράγραφο 1, κοινοποιεί την ημερομηνία αυτή στα κράτη μέλη, στη Eurojust, στην Ευρωπόλ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην OLAF.

3.Η απόφαση της Επιτροπής για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.Οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ αρχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ από την ημερομηνία που καθορίζει η Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Άρθρο 25

Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή συνιστά επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.Όποτε γίνεται παραπομπή στο παρόν άρθρο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

3.Εάν η επιτροπή δεν διατυπώσει γνώμη, η Επιτροπή δεν εκδίδει το σχέδιο εκτελεστικής πράξης, και εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 26

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1726 τροποποιείται ως εξής:

1) στο άρθρο 1, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 4α:

«4α. Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη λειτουργική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εξελίξεων, της πλατφόρμας συνεργασίας των κοινών ομάδων έρευνας (ΚΟΕ)»·

2) προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 8β:

«Άρθρο 8β

Καθήκοντα σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ

Σε σχέση με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ο Οργανισμός εκτελεί:

α) τα καθήκοντα που του ανατίθενται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 20XX/ΧXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*·

β) καθήκοντα σχετικά με την κατάρτιση στην τεχνική χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού.

__________

* Κανονισμός (ΕΕ) 20XX/ΧXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L...).»·

3) στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Ο Οργανισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται στην έρευνα σχετικά με τη λειτουργική διαχείριση του SIS II, του VIS, του Eurodac, του ΣΕΕ, του ETIAS, του DubliNet, του ECRIS-TCN, του e-CODEX, της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και άλλων πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5.»·

4) στο άρθρο 19 παράγραφος 1, το στοιχείο λβ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«λβ) εγκρίνει εκθέσεις σχετικά με την τεχνική λειτουργία των ακόλουθων:

i) του SIS σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1861 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου* και το άρθρο 74 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1862 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου**·

ii) του VIS σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008 και το άρθρο 17 παράγραφος 3 της απόφασης 2008/633/ΔΕΥ·

iii) του ΣΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226·

iv) του ETIAS σύμφωνα με το άρθρο 92 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240·

v) του ECRIS-TCN και της εφαρμογής αναφοράς ECRIS σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/816 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου***·

vi) των συνιστωσών διαλειτουργικότητας σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και το άρθρο 74 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818·

vii) του συστήματος e-CODEX σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) XXX****·

viii) της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με το άρθρο xx του κανονισμού (ΕΕ) XXX***** [του παρόντος κανονισμού]·

__________

* Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1861 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων, την τροποποίηση της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν και την τροποποίηση και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 (ΕΕ L 312 της 7.12.2018, σ. 14).

** Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1862 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1986/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2010/261/ΕΕ της Επιτροπής (ΕΕ L 312 της 7.12.2018, σ. 56).

*** Κανονισμός (ΕΕ) 2019/816 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος εντοπισμού των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών (ECRIS-TCN) με σκοπό τη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 135 της 22.5.2019, σ. 1).

**** Κανονισμός (ΕΕ) XXX της... (ΕΕ L...).

***** Κανονισμός (ΕΕ) XXX της... (ΕΕ L...).»·

5) στο άρθρο 27 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δγ):

«δγ) συμβουλευτική ομάδα της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·».

Άρθρο 27

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Περιεχόμενα

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις της Eurojust

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις του eu-LISA

3.2.4.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους της Eurojust

3.2.5.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους του eu-LISA

3.2.6.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.7.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Τομέας πολιτικής: Δικαιοσύνη και καταναλωτές

Δραστηριότητα: Δικαιοσύνη

1.3.Η πρόταση αφορά: 

 νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 32  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Η παροχή τεχνολογικής υποστήριξης σε όσους συμμετέχουν σε ΚΟΕ για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών ερευνών και διώξεων που διεξάγουν.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1. Διασφάλιση της ευχερέστερης ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΚΟΕ μεταξύ των μελών των ΚΟΕ και των συμμετεχόντων σε αυτές.

2. Διασφάλιση της ευχερέστερης και ασφαλέστερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών των ΚΟΕ και των συμμετεχόντων σε αυτές στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΚΟΕ.

3. Διευκόλυνση της από κοινού καθημερινής διαχείρισης των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και του συντονισμού παράλληλων δραστηριοτήτων, της ενισχυμένης ιχνηλασιμότητας των ανταλλασσόμενων αποδεικτικών στοιχείων και του συντονισμού με τρίτες χώρες, ιδίως όταν οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία είναι υπερβολικά δαπανηρές ή χρονοβόρες.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις 

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους δικαιούχους / τις στοχοθετημένες ομάδες.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών ερευνών και διώξεων που διεξάγονται από ΚΟΕ.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Αριθμός ΚΟΕ που εγγράφονται στην πλατφόρμα ετησίως

Μέση διάρκεια φιλοξενίας ΚΟΕ στην πλατφόρμα

Αριθμός χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Αριθμός χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που εκπροσωπούν τρίτες χώρες

Αριθμός χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που εκπροσωπούν τα αρμόδια θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης

Αριθμός αξιολογήσεων ΚΟΕ που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας

Αριθμός επισκέψεων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών

Αριθμός καταφορτώσεων του λογισμικού επικοινωνίας

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Οι βασικές απαιτήσεις ύστερα από την έναρξη ισχύος του κανονισμού είναι οι εξής:

Συγκέντρωση απαιτήσεων και έναρξη διαδικασίας σύναψης συμβάσεων από τον eu-LISA — το 2024

Έναρξη της υλοποίησης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ από τον eu-LISA — το 2025

Έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ — 01/2026

Συντήρηση και λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ — από 01/2026 και μετά

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Η δημιουργία τυποποιημένης και ομοιογενούς πλατφόρμας ΤΠ για την υποστήριξη των ΚΟΕ, η οποία θα παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια τεχνολογική λύση που δεν εξαρτάται από την εθνική υποδομή ΤΠ, δεν μπορεί να επιτευχθεί μονομερώς σε επίπεδο κράτους μέλους ούτε σε διμερές επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών. Η πλατφόρμα σε επίπεδο Ένωσης είναι ο μόνος τρόπος να παρασχεθεί στις ΚΟΕ μια ενιαία σύγχρονη τεχνική λύση, η οποία θα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διεξάγουν τις διασυνοριακές έρευνές τους με αποδοτικότερο τρόπο.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Δεν υπάρχουν παρόμοια έργα σχετικά με την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης σε ΚΟΕ.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Η ενίσχυση των διασυνοριακών ποινικών ερευνών και διώξεων που διεξάγονται από ΚΟΕ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Συνάδει επίσης με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανακοίνωση για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης αναφέρεται στην παρούσα πρόταση ως τμήμα της συνολικής εργαλειοθήκης ευκαιριών για την περαιτέρω ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021.

1.5.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Οι δαπάνες που αφορούν τη δημιουργία και τη συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης και να αντικατοπτριστούν στον προϋπολογισμό των σχετικών οργανισμών — eu-LISA και Eurojust.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ανάπτυξης και της τεχνικής λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ είναι ζωτικής σημασίας και θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στην κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς.

Καταρχάς, ο eu-LISA και η Eurojust πρέπει να αποστέλλουν σε ετήσια βάση στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού, το να οποίο περιέχει τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εργασίας, καθώς και τον προγραμματισμό των πόρων. Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού καθορίζει τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων και των αποτελεσμάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία θα επεξηγείται ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, ιδίως όσον αφορά τον σχεδιασμό και το κόστος.

Δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στην συνέχεια σε ετήσια βάση, ο eu-LISA θα υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την τεχνική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλειά της.

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία, η Επιτροπή θα διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η Επιτροπή θα διαβιβάζει την έκθεση συνολικής αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Δεδομένου ότι η πρόταση επηρεάζει την ετήσια συνεισφορά της ΕΕ στον eu-LISA και στη Eurojust, ο προϋπολογισμός της Ένωσης θα εκτελείται μέσω έμμεσης διαχείρισης.

Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός και των δύο οργανισμών εκτελείται βάσει αποτελεσματικού και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου.

Όσον αφορά τους εκ των υστέρων ελέγχους, και οι δύο οργανισμοί υπόκεινται:

σε εσωτερικό έλεγχο από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής·

στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίες περιλαμβάνουν δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται·

σε ετήσια απαλλαγή που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·

σε πιθανές έρευνες που διεξάγει η OLAF για να διασφαλίσει, ιδίως, την ορθή χρήση των πόρων που διατίθενται στους οργανισμούς·

σε ένα περαιτέρω επίπεδο ελέγχου και λογοδοσίας από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Στο παρόν στάδιο δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι κίνδυνοι.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Ο λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης δηλώνεται από την Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ JUST για το 2020 αναφέρεται ποσοστό 0,74 % για τον συγκεκριμένο λόγο σε σχέση με τις εντεταλμένες οντότητες και τους αποκεντρωμένους οργανισμούς έμμεσης διαχείρισης.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 50 του κανονισμού για τον eu-LISA και στο άρθρο 75 του κανονισμού για τη Eurojust. Και οι δύο οργανισμοί συμμετέχουν στις δραστηριότητες για την πρόληψη της απάτης που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή σχετικά με περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης και άλλων οικονομικών παρατυπιών.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός

ΔΠ/ΜΔΠ 33

χωρών ΕΖΕΣ 34

υποψηφίων για ένταξη χωρών 35

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

1

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

2

Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

4

Μετανάστευση και έλεγχος των συνόρων

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

7

Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.YY.YY.YY]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

1

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία (γραμμή του προϋπολογισμού 02.04).

Οι πιστώσεις θα διατεθούν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» στο πλαίσιο της κατάρτισης των προγραμμάτων εργασίας για την περίοδο 2023-2027 και μέσω συμφωνίας συνεισφοράς βάσει του άρθρου 7 του δημοσιονομικού κανονισμού. Η τελική κατανομή τους θα εξαρτηθεί από την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της βασικής διαδικασίας έγκρισης και της συμφωνίας της αντίστοιχης επιτροπής προγράμματος.

eu-LISA

Έτος 2024 36

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

0,608

1,216

1,380

1,380

4,584

Πληρωμές

(2)

0,608

1,216

1,380

1,380

4,584

Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

3,000

2,900

1,700

1,700

9,300

Πληρωμές

(3β)

3,000

4,600

1,700

9,300

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τον eu-LISA

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α+3α

3,608

4,116

3,080

3,080

13,884

Πληρωμές

=2+2α

+3β

0,608

4,216

5,980

3,080

13,884

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

2

Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

Eurojust

Έτος 2024 37

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

0,086

0,346

0,519

0,951

Πληρωμές

(2)

0,086

0,346

0,519

0,951

Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

0,250

0,250

Πληρωμές

(3β)

0,250

0,250

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τη Eurojust

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α+3α

0,336

0,346

0,519

1,201

Πληρωμές

=2+2α

+3β

0,336

0,346

0,519

1,201



σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

4

Μετανάστευση και έλεγχος των συνόρων

eu-LISA

Έτος 2024 38

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

Πληρωμές

(2)

Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

2,500

2,500

Πληρωμές

(3β)

2,500

2,500

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τον eu-LISA

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α+3α

2,500

2,500

Πληρωμές

=2+2α

+3β

2,500

2,500



σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)



Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

7

Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

ΓΔ JUST

• Ανθρώπινοι πόροι

0,152

0,152

0,152

0,152

0,608

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ JUST

Πιστώσεις

0,152

0,152

0,152

0,152

0,608

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,152

0,152

0,152

0,152

0,608

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

3,760

7,104

3,578

3,751

18,193

Πληρωμές

0,760

4,704

8,978

3,751

18,193

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις της Eurojust 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Eurojust

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Είδος

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1

Ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνικών προσαρμογών των σχετικών συστημάτων ΤΠ της Eurojust

Ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνικών προσαρμογών των σχετικών συστημάτων ΤΠ της Eurojust

0,250

0,250

Εσωτερικό προσωπικό που απαιτείται για την ανάπτυξη των τεχνικών προσαρμογών

0,086

0,173

0,173

0,432

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

0,336

0,173

0,173

0,682

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2

Παροχή διοικητικής υποστήριξης στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Εσωτερικό προσωπικό που απαιτείται για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

0,173

0,346

0,519

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

0,173

0,346

0,519

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

1,201

   

   

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις του eu-LISA 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

eu-LISA

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Είδος

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1

Ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Επαγγελματικές υπηρεσίες — δαπάνες σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών (ανάδοχοι)

0,500

0,200

0,700

Σχεδιασμός, διαχείριση, δοκιμές και συμμόρφωση σχετικά με την ασφάλεια

1,000

1,000

Υποδομή (υλισμικό, λογισμικό και διατάξεις δικτύου)

0,500

4,500

5,000

Υποδομή — ανάπτυξη ελέγχων ασφάλειας, ανάλυση ικανοτήτων ασφάλειας, ενοποίηση και παρακολούθηση

1,000

0,700

1,700

Εσωτερικό προσωπικό που απαιτείται για την ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

0,608

1,216

1,824

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

3,608

6,616

10,224

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2

Συντήρηση και λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Υποδομή — έλεγχοι ασφάλειας

0,700

0,700

1,400

Ασφάλεια και διαχείριση

0,300

0,300

0,600

Διορθωτική και προσαρμοστική συντήρηση — συμπεριλαμβανομένων του λογισμικού, της αδειοδότησης και της φιλοξενίας, των διατάξεων ασφάλειας και των τεχνικών εξελίξεων

0,700

0,700

1,400

Εσωτερικό προσωπικό που απαιτείται για τη συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

1,380

1,380

2,760

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

3,080

3,080

6,160

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

3,608

6,616

3,080

3,080

16,384

3.2.4.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους της Eurojust 

3.2.4.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω 39 :

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Eurojust

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

0,086

0,346

0,519

0,951

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

0,086

0,346

0,519

0,951

Ανάγκες σε προσωπικό 40 (ΙΠΑ):

Eurojust

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

1

3

3

3

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

1

3

3

3

Οι ημερομηνίες πρόσληψης έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του έτους. Δεν έχουν γίνει παραδοχές για πιθανή αύξηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ή του διορθωτικού συντελεστή που εφαρμόζεται στις Κάτω Χώρες.

Προσωπικό που απαιτείται για τον ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ αριθ. 1 — ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνικών προσαρμογών των σχετικών συστημάτων ΤΠ της Eurojust:

Προφίλ

Αριθ.

Είδος

Υπεύθυνος ΤΠ — Αρχιτεκτονική

1

ΕΥ (AD)

ΣΥΝΟΛΟ

1

Προσωπικό που απαιτείται για τον ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ αριθ. 2 — παροχή διοικητικής υποστήριξης στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ:

Προφίλ

Αριθ.

Είδος

Διοικητική υποστήριξη

2

ΕΥ (AD)

ΣΥΝΟΛΟ

2

Περιγραφή των προφίλ:

Υπεύθυνος ΤΠ — Αρχιτεκτονική — συνεργασία με τους αναδόχους για τα έγγραφα σχεδιασμού και επικύρωση (σε επίπεδο λύσης και εφαρμογής). Επίσης, συμμετοχή σε τυχόν περιπτώσεις επιχειρησιακής χρήσης / αξιολογήσεις αρχιτεκτονικής και εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Διοικητική υποστήριξη — διαχείριση επιμέρους χώρων συνεργασίας ΚΟΕ για λογαριασμό των μελών ΚΟΕ, δημιουργία λογαριασμών, παροχή πρόσβασης σε πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από τις εθνικές αρχές, παροχή εκπαίδευσης και οδηγών χρήσης για τους χρήστες, αναφόρτωση εργαλείων και υλικού για την πλατφόρμα, υποστήριξη χρηστών.

3.2.5.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους του eu-LISA 

3.2.5.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω 41 :

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

eu-LISA

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

0,608

1,216

1,216

1,216

4,256

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

0,164

0,164

0,328

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

0,608

1,216

1,380

1,380

4,584

Ανάγκες σε προσωπικό 42 (ΙΠΑ):

eu-LISA

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

ΣΥΝΟΛΟ 2024-2027

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

4

8

8

8

8

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

2

2

2

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

ΣΥΝΟΛΟ

4

8

10

10

10

Οι ημερομηνίες πρόσληψης έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του έτους. Δεν έχουν γίνει παραδοχές για πιθανή αύξηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ή του διορθωτικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην Εσθονία και στη Γαλλία.

Προσωπικό που απαιτείται για τον ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ αριθ. 1 — ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ:

Προφίλ

Αριθ.

Είδος

Υπεύθυνος ΤΠ — Αρχιτεκτονική

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση δοκιμών

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση δικτύου

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση ασφάλειας

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση υποδομής

0,5

ΕΥ (AD)

Διαχείριση προγράμματος και έργου

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών

0,5

ΕΥ (AD)

Εγκάρσιες υπηρεσίες (Οικονομικά και δημόσιες συμβάσεις και ανθρώπινο δυναμικό)

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση επιχειρηματικών σχέσεων και ενδιαφερόμενων μερών

1

ΕΥ (AD)

ΣΥΝΟΛΟ

8

Προσωπικό που απαιτείται για τον ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ αριθ. 2 — συντήρηση και λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ:

Προφίλ

Αριθ.

Είδος

Υπεύθυνος ΤΠ — Αρχιτεκτονική

0,5

ΕΥ (AD)

Διαχείριση δοκιμών

0,5

ΕΥ (AD)

Διαχείριση εκδόσεων και αλλαγών

0,5 

ΕΥ (AD)

Διαχείριση δικτύου

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση ασφάλειας

1

ΕΥ (AD)

Υπάλληλος παροχής υποστήριξης πρώτου επιπέδου (24ωρης βάσης)

1

ΣΥ

Διοικητικός υπάλληλος παροχής υποστήριξης δευτέρου επιπέδου (24ωρης βάσης)

 1

ΣΥ

Διαχείριση υποδομής

0,5

ΕΥ (AD)

Ιδιοκτήτης προϊόντος/υπηρεσίας

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών

1

ΕΥ (AD)

Εγκάρσιες υπηρεσίες (Οικονομικά και δημόσιες συμβάσεις και ανθρώπινο δυναμικό)

1

ΕΥ (AD)

Διαχείριση επιχειρηματικών σχέσεων και ενδιαφερόμενων μερών

1

ΕΥ (AD)

ΣΥΝΟΛΟ

10

Περιγραφή των προφίλ:

Υπεύθυνος ΤΠ — Αρχιτεκτονική — συνεργασία με τους αναδόχους για τα έγγραφα σχεδιασμού και επικύρωση (σε επίπεδο λύσης και εφαρμογής). Επίσης, συμμετοχή σε τυχόν περιπτώσεις επιχειρησιακής χρήσης / αξιολογήσεις αρχιτεκτονικής και εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Διαχείριση δοκιμών — διενέργεια δοκιμών για το σύνολο της λύσης

Διαχείριση εκδόσεων και αλλαγών — διασφάλιση της διαχείρισης της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού (Software Development Lifecycle, SDLC)

Διαχείριση δικτύου — διαχείριση και αρχιτεκτονική του δικτύου

Διαχείριση ασφάλειας — επεξεργασία της αρχιτεκτονικής ασφάλειας και όλων των ελέγχων/λύσεων ασφάλειας που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων.

Υπάλληλος παροχής υποστήριξης πρώτου επιπέδου (24ωρης βάσης) — διασφάλιση της παροχής υποστήριξης πρώτου επιπέδου για την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών

Διοικητικός υπάλληλος παροχής υποστήριξης δευτέρου επιπέδου (24ωρης βάσης) — διασφάλιση της παροχής υποστήριξης δευτέρου επιπέδου για την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών

Διαχείριση υποδομής — αρμόδιος για την υποδομή

Διαχείριση προγράμματος και έργου — μέριμνα για τον συντονισμό της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος/έργου

Ιδιοκτήτης προϊόντος/υπηρεσίας — αρμόδιος για το προϊόν μόλις τεθεί σε λειτουργία

Διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών — μέριμνα για την ανάπτυξη της υποδομής (υλισμικό, λογισμικό, εφαρμογή) και περαιτέρω διαχείριση

Εγκάρσιες υπηρεσίες (Οικονομικά και δημόσιες συμβάσεις και ανθρώπινοι πόροι) — εργασία σχετικά με οριζόντιες πτυχές που σχετίζονται με τις εγκάρσιες υπηρεσίες.

Διαχείριση επιχειρηματικών σχέσεων και ενδιαφερόμενων μερών — εργασία σχετικά με τις επιχειρηματικές απαιτήσεις, τις εκτελεστικές πράξεις, τις συνεδριάσεις των ενδιαφερόμενων μερών (π.χ. συμβουλευτική ομάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων κ.λπ.).

3.2.5.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για την εποπτεύουσα ΓΔ

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Η εκτίμηση πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 και 20 01 02 02 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

1

1

1

1

20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 43

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

Γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)  44

- στην έδρα 45

- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

1

1

1

1

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

εκπροσώπηση της Επιτροπής στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος και στη συμβουλευτική ομάδα·

συγκέντρωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου·

κατάρτιση και διαπραγμάτευση των απαιτούμενων εκτελεστικών πράξεων·

διαχείριση των συνεδριάσεων της αντίστοιχης ομάδας εμπειρογνωμόνων·

παροχή συνδρομής στον eu-LISA καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης του έργου·

παρακολούθηση της λειτουργίας και της συντήρησης της πλατφόρμας.

Εξωτερικό προσωπικό

Ά.A.

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο παράρτημα V τμήμα 3.

3.2.6.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία μπορεί να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Όσον αφορά τις πιστώσεις για τον eu-LISA, η πρόταση απαιτεί τη χρήση του τομέα 1 του ΠΔΠ —του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (γραμμή του προϋπολογισμού 02.04)— καθώς και του περιθωρίου στο πλαίσιο του τομέα 4 του ΠΔΠ.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Όσον αφορά τις πιστώσεις για τη Eurojust, η πρόταση απαιτεί τη χρήση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του τομέα 2β του ΠΔΠ.

3.2.7.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος N

Έτος N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων



3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 46

Έτος
N

Έτος
N+1

Έτος
N+2

Έτος
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

(1)    ΕΕ C 197 της 12.7.2000, σ. 3.
(2)    ΕΕ L 162 της 20.6.2002, σ. 1.
(3)    Συλλογή Ευρωπαϊκών Συνθηκών αριθ. 182.
(4)    ΕΕ L 181 της 19.7.2003, σ. 34.
(5)     https://www.eurojust.europa.eu/sites/default/files/Partners/JITs/2018-02_2nd-Report-JIT-Evaluation_EN.pdf
(6)     https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1
(7)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση — Μια εργαλειοθήκη ευκαιριών» [COM(2020) 710 final της 2.12.2020].
(8)    Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.
(9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση — Μια εργαλειοθήκη ευκαιριών» [COM(2020) 710 final της 2.12.2020].
(10)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021: Μια Ένωση δύναμης σε έναν εύθραυστο κόσμο» [COM(2020) 690 final].
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας [COM(2020) 605 final].
(12)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας [COM(2020) 795 final].
(13)    Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 2021-2025 [COM(2021) 170 final].
(14)    Cross-border Digital Criminal Justice, Final Report (Διασυνοριακή ψηφιακή ποινική δικαιοσύνη, Τελική έκθεση), https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e38795b5-f633-11ea-991b-01aa75ed71a1/language-el .
(15)    SWD(2021) 390.
(16)    ΕΕ C 326 της 26.10.2012, σ. 391.
(17)    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/41/ΕΕ όσον αφορά την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα [COM(2021) 21 final].
(18)     https://europa.eu/european-union/sites/default/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_en.pdf .
(19)    Απόφαση-πλαίσιο 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τις κοινές ομάδες έρευνας (ΕΕ L 162 της 20.6.2002, σ. 1).
(20)    ΕΕ C 197 της 12.7.2000, σ. 3.
(21)    Συλλογή Ευρωπαϊκών Συνθηκών αριθ. 182.
(22)    ΕΕ L 181 της 19.7.2003, σ. 34.
(23)    Κανονισμός (EE) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99).
(24)    Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Outcome of Proceedings of Article 36 Committee on 7 and 8 July 2005, Item 7 of the Agenda: Joint Investigation Teams - Proposal for designation of national experts (Αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής του άρθρου 36 της 7ης και 8ης Ιουλίου 2005, σημείο 7 της ημερήσιας διάταξης: Κοινές ομάδες έρευνας — Πρόταση για τον διορισμό εθνικών εμπειρογνωμόνων), 11037/05.
(25)    Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).
(26)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(27)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(28)    Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου, της 29ης Φεβρουαρίου 1968, περί καθορισμού του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και περί θεσπίσεως ειδικών μέτρων προσωρινώς εφαρμοστέων στους υπαλλήλους της Επιτροπής (ΕΕ 56 της 4.3.1968, σ. 1).
(29)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(30)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).
(31)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
(32)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(33)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(34)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(35)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(36)    Το έτος 2024 είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης — σε συνέχεια της προγραμματισμένης έκδοσης το 2023.
(37)    Το έτος 2024 είναι το έτος έναρξης της υλοποίησης της πρότασης — σε συνέχεια της προγραμματισμένης έκδοσης το 2023.
(38)    Το έτος 2024 είναι το έτος έναρξης της υλοποίησης της πρότασης — σε συνέχεια της προγραμματισμένης έκδοσης το 2023.
(39)    Οι εκτιμήσεις δαπανών για το προσωπικό είναι σωρευτικές και πραγματοποιήθηκαν με βάση το μέσο κόστος για τους έκτακτους υπαλλήλους, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή βάσει του διορθωτικού συντελεστή που εφαρμόζεται για τις Κάτω Χώρες από τον Ιούλιο του 2020 (113,9 %).
(40)    Σωρευτικές. Ο αριθμός που αναφέρεται για κάθε έτος είναι ο αριθμός των παλαιών υπαλλήλων από το προηγούμενο έτος ή τα προηγούμενα έτη και των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων.
(41)    Οι εκτιμήσεις δαπανών για το προσωπικό είναι σωρευτικές και πραγματοποιήθηκαν με βάση το μέσο κόστος για τους έκτακτους και τους συμβασιούχους υπαλλήλους.
(42)    Σωρευτικές. Ο αριθμός που αναφέρεται για κάθε έτος είναι ο αριθμός των παλαιών υπαλλήλων από το προηγούμενο έτος ή τα προηγούμενα έτη και των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων.
(43)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(44)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(45)    Κυρίως για τα ταμεία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
(46)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.