Βρυξέλλες, 12.8.2021

COM(2021) 477 final

2021/0270(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης για τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις βάσει του δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 1 σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ορίζει ότι τα κράτη μέλη διεξάγουν ενοποιημένες έρευνες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις το 2020, το 2023 και το 2026.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο (δηλ. την κατανομή του προϋπολογισμού) για το σύνολο της διάρκειας του σχετικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (στο εξής: ΠΔΠ). Περιλαμβάνει διάταξη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για συλλογές στοιχείων σχετικά με τις έρευνες που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023 και το 2026. Το άρθρο 14 του κανονισμού ορίζει ότι, μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ΠΔΠ 2021-2027, το ποσό για την περίοδο μετά το 2020 θα πρέπει να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Το κείμενο δημοσιονομικής αναφοράς της παρούσας πρότασης είναι ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου 2 , ο οποίος καθορίζει το ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέγιστη χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ ύψους 75 % των επιλέξιμων δαπανών [λαμβανομένων υπόψη των μέγιστων ποσών που καθορίζονται στο άρθρο 13 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091] για το κόστος διεξαγωγής των ερευνών. Το ποσό για την περίοδο μετά το 2020 θα πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔΠ.

Η παρούσα νομοθετική πρόταση ορίζει προϋπολογισμό ύψους 40 000 000,00 EUR για την περίοδο 2021-2027 (εκ των οποίων 36 400 000,00 EUR προορίζονται για επιχορηγήσεις στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και τις άλλες εθνικές αρχές).

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 θα πρέπει να παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 ή τον κανονισμό σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Οι στατιστικές πρέπει να είναι αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό να μπορούν να λαμβάνουν κατάλληλες τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Η στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές του 2020 περιλαμβάνει τους ακόλουθους βασικούς στόχους:

·παραγωγή στατιστικών υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό·

·βελτίωση της εναρμόνισης και της συνοχής των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών.

Η παρούσα πρόταση ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτούς τους στόχους.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παροχή ποιοτικών στατιστικών για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών αποτελεί βασικό στόχο για τις ευρωπαϊκές στατιστικές στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενιαία αγορά 3 . Οι περιβαλλοντικές και γεωργικές στατιστικές είναι ένας από τους τρεις τομείς συλλογής στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρξει έγκαιρη παροχή κατάλληλων στοιχείων για την κοινή γεωργική πολιτική (στο εξής: ΚΓΠ).

Η παρούσα πρωτοβουλία υλοποιεί αυτόν τον στόχο για την περίοδο 2021-2026.

Το ευρωπαϊκό σύστημα γεωργικών στατιστικών θα συμβάλει επίσης σε τουλάχιστον δύο από τις έξι προτεραιότητες της Επιτροπής von der Leyen, συγκεκριμένα στις εξής:

·μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τις υποκείμενες στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και για τη βιοποικιλότητα, και

·μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

παρέχοντας καλύτερα στοιχεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του τομέα που καλύπτει το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τις περιφέρειες και την οικονομία. Οι γεωργικές στατιστικές είναι επίσης χρήσιμες για άλλες προτεραιότητες της ΕΕ ή των κρατών μελών οι οποίες επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

Οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να υποστηρίζονται από υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμες και αξιόπιστες στατιστικές πληροφορίες σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, εδαφική και περιβαλλοντική κατάσταση σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν το ευρύ κοινό να κατανοήσει και να συμμετάσχει στα κοινά και στον δημοκρατικό διάλογο σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ. Όσον αφορά τις γεωργικές στατιστικές, δίνεται έμφαση στην έγκαιρη παροχή συναφών στοιχείων για τις ανάγκες της ΚΓΠ, της κοινής αλιευτικής πολιτικής και άλλων πολιτικών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την επισιτιστική ασφάλεια και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Οι γεωργικές στατιστικές παρέχουν τα υψηλής ποιότητας στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της ΚΓΠ. Η ΚΓΠ αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην ΕΕ. Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης —αναπόσπαστο μέρος της ΚΓΠ— αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής πέραν των κοινωνικών της στόχων. Η ΚΓΠ αντιπροσώπευε περισσότερο από το 37 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΔΠ 2014-2020.

Οι γεωργικές στατιστικές είναι ολοένα και πιο απαραίτητες για άλλες κύριες πολιτικές της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι πολιτικές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς και η εμπορική, κοινωνική και περιφερειακή πολιτική.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 338 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) παρέχει τη νομική βάση για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, θεσπίζουν μέτρα για την εκπόνηση στατιστικών, εφόσον αυτές απαιτούνται για την εκπλήρωση του ρόλου της ΕΕ. Το άρθρο 338 καθορίζει τις απαιτήσεις που αφορούν τις ευρωπαϊκές στατιστικές και απαιτεί τη συμμόρφωσή τους με πρότυπα αμεροληψίας, αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας, επιστημονικής ανεξαρτησίας, σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας και στατιστικού απορρήτου. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 4 θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας) 

Δεδομένου ότι η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας. Το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ) παρέχει μια υποδομή στατιστικών πληροφοριών. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες πολλαπλών χρηστών και να υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε δημοκρατικές κοινωνίες. Η πρόταση για τον παρόντα κανονισμό καταρτίστηκε με σκοπό την προστασία των βασικών δραστηριοτήτων των εταίρων του ΕΣΣ και, παράλληλα, την καλύτερη διασφάλιση της ποιότητας και της συγκρισιμότητας των γεωργικών στατιστικών.

Στα βασικά κριτήρια για τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται η συνεκτικότητα και η συγκρισιμότητα. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιτύχουν την αναγκαία συνεκτικότητα και συγκρισιμότητα χωρίς ένα σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο, δηλαδή ενωσιακή νομοθεσία η οποία θα καθορίζει τις κοινές στατιστικές έννοιες, μορφότυπους για την υποβολή των εκθέσεων και απαιτήσεις ποιότητας. Η απαίτηση της συγκρισιμότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τις γεωργικές στατιστικές λόγω της ΚΓΠ.

Οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν πλήρως από τα κράτη μέλη όταν ενεργούν μεμονωμένα. Η δράση θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, βάσει μιας ενωσιακής νομικής πράξης που θα διασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των στατιστικών πληροφοριών στους στατιστικούς τομείς που καλύπτονται από την προτεινόμενη πράξη. Η ίδια η συλλογή στοιχείων, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται καλύτερα από τα κράτη μέλη.

Αναλογικότητα

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας για τους ακόλουθους λόγους:

Θα διασφαλίσει την ποιότητα και τη συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών που συλλέγονται και καταρτίζονται με την εφαρμογή των ίδιων αρχών σε όλα τα κράτη μέλη. Ομοίως, θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές παραμένουν επίκαιρες και προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών. Ο κανονισμός θα καταστήσει την παραγωγή στατιστικών οικονομικά αποδοτικότερη, με σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συστημάτων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ο προτεινόμενος κανονισμός περιορίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου του και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για τον σκοπό αυτό.

Επιλογή της νομικής πράξης

Προτεινόμενη νομική πράξη: κανονισμός.

Δεδομένων των στόχων και του περιεχομένου της πρότασης, η τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού είναι η πλέον κατάλληλη νομική πράξη.

Βασικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η ΚΓΠ, εξαρτώνται από συγκρίσιμες, εναρμονισμένες και υψηλής ποιότητας γεωργικές στατιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές μπορούν να διασφαλιστούν μέσω κανονισμών, που είναι άμεσα εφαρμοστέοι στα κράτη μέλη και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν πρώτα στο εθνικό δίκαιο. Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 προβλέπει ήδη την τροποποίηση.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η αξιολόγηση του ευρωπαϊκού συστήματος γεωργικών στατιστικών για τη στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα [SWD(2017) 96 final] κατέδειξε την ανάγκη για μια πιο συστηματική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα.

Από την αξιολόγηση του συστήματος γεωργικών στατιστικών προέκυψε ότι:

·Η ισχύουσα νομοθεσία για τις γεωργικές στατιστικές δεν καλύπτει επαρκώς τις νέες και αναδυόμενες ανάγκες σε στοιχεία, διότι οι εν λόγω στατιστικές δεν περιλαμβάνονται ως απαίτηση στις νομικές πράξεις. Οι νομικές πράξεις δεν είναι αρκετά ευέλικτες και ολοκληρωμένες ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις αναδυόμενες ανάγκες.

·Το ευρωπαϊκό σύστημα γεωργικών στατιστικών δεν είναι αρκετά ευέλικτο και δεν ανταποκρίνεται αρκετά γρήγορα στις αναδυόμενες ανάγκες. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της φύσης της συλλογής στατιστικών στοιχείων, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο θεσπίστηκαν οι κανονισμοί και της έλλειψης δημοσιονομικών και ανθρώπινων πόρων.

·Η συλλογή στοιχείων δεν είναι αρκετά εναρμονισμένη και συνεκτική. Αυτό συμβαίνει διότι αναδύονται νέες ανάγκες για στοιχεία, η νομοθεσία έχει αναπτυχθεί χωριστά κατά τη διάρκεια πολλών ετών και οι ορισμοί και οι έννοιες διαφέρουν ως έναν βαθμό μεταξύ των γεωργικών τομέων.

·Οι στατιστικές θα μπορούσαν να παράγονται αποτελεσματικότερα, αν η νομοθεσία προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων πηγών πληροφοριών και αν τα κράτη μέλη προσαρμοστούν στη σύγχρονη τεχνολογία.

Στο πλαίσιο της προπαρασκευής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, διεξήχθη δημόσια διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται λεπτομερώς σε ειδική έκθεση 5 .

Η σχετική στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γεωργικές στατιστικές πρέπει να σχεδιάζονται και να λειτουργούν ως σύστημα στο οποίο τα μέρη συνδυάζονται και καθιστούν την παραγωγή σημαντικότερη από το άθροισμά τους. Οι γεωργικές στατιστικές χρειάζεται επίσης να ενταχθούν απρόσκοπτα σε ολόκληρο το ΕΣΣ και οι πηγές στοιχείων χρειάζεται να διαφοροποιηθούν, καθώς και να χρησιμοποιούνται άλλες πηγές στοιχείων, όπου είναι δυνατόν. Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών και άλλες νέες τεχνολογίες (π.χ. μαζικά δεδομένα και καινοτομίες που βασίζονται στην έρευνα)·πρέπει να ενσωματωθούν στη συλλογή στοιχείων και η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μεθόδων συλλογής στοιχείων πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με τις ανάγκες σε στοιχεία και τα κριτήρια ποιότητας, ενώ τα υφιστάμενα σιλό δεδομένων θα πρέπει να καταρριφθούν.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Eurostat αναπτύσσει, παράγει και διαδίδει ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές χάρη στη στενή, συντονισμένη και τακτική συνεργασία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος και τη μακρά συνεργασία της με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (ΕΣΥ) και όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές.

Συνολικά και σύμφωνα με τη στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, οι κύριες ομάδες και τα άτομα που ενδιαφέρονται ή εμπλέκονται στις ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές είναι: οι παραγωγοί στοιχείων (οι ΕΣΥ, άλλες εθνικές αρχές και η Eurostat)· οι ερωτώμενοι (γεωργοί, οργανώσεις γεωργών και επιχειρήσεις)· και οι χρήστες (δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λήψης αποφάσεων, ιδίως άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής, ερευνητές και δημοσιογράφοι). Πραγματοποιήθηκαν ευρείες διαβουλεύσεις με τα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αλλαγές που θα επιθυμούσαν να επέλθουν, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους σε στοιχεία, τις πιθανές λύσεις πολιτικής, τον αντίκτυπο των προτεινόμενων δράσεων και τη στρατηγική αυτή καθαυτή.

Οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο συνεδριάσεων και σεμιναρίων της Μόνιμης Επιτροπής Γεωργικών Στατιστικών (CPSA) και της διαδόχου της, της Ομάδας Διευθυντών για τις Γεωργικές Στατιστικές (DGAS) (για τους διευθυντές των γεωργικών στατιστικών), όπου συχνά δίνεται το βήμα στις υπηρεσίες της Επιτροπής, στους διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις γεωργών, στο πλαίσιο συνεδριάσεων της επιτροπής του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (για τους γενικούς διευθυντές των ΕΣΥ), καθώς και στο πλαίσιο τακτικά προγραμματισμένων διαβουλεύσεων και ακροάσεων (για τις υπηρεσίες της Επιτροπής).

Τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων ελήφθησαν υπόψη στην προαναφερθείσα αξιολόγηση.

Επιπλέον, διεξήχθη διαβούλευση διάρκειας 4 εβδομάδων σχετικά με τον χάρτη πορείας για την πρόταση στην ιστοσελίδα «Πείτε την άποψή σας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Για την εκπόνηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, η Eurostat διεξήγαγε εκτενείς συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης με τις ΕΣΥ στο πλαίσιο των σχετικών ομάδων εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο διευθυντών.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Μια εκτίμηση των επιπτώσεων της στρατηγικής για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα [ SWD (2016) 430 ], αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν οι ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, έλαβε θετική γνώμη από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου 6 .

Η στατιστική νομοθεσία αφορά, κατά κύριο λόγο, τους χρήστες στοιχείων σε επίπεδο διοίκησης (π.χ. τις υπηρεσίες πολιτικής της Επιτροπής), τους παραγωγούς στοιχείων (ΕΣΥ) και τους ερωτώμενους γι’ αυτά (γεωργούς)· ως εκ τούτου, οι άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της είναι περιορισμένες. Το κύριο άμεσο κόστος για τους ενδιαφερομένους σχετίζεται με την προσαρμογή σε νέα στατιστικά και τεχνικά συστήματα. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, τα μέτρα εκσυγχρονισμού αναμενόταν να μειώσουν ελαφρώς τη διοικητική επιβάρυνση, καθώς και το κόστος. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης κόστους θα οφείλεται στις μειωμένες απαιτήσεις κάλυψης του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091. Το κόστος της συλλογής στατιστικών στοιχείων πρέπει να σταθμίζεται έναντι των κοινωνικών οφελών τους, αλλά και έναντι του κόστους της ύπαρξης στατιστικών χαμηλής ποιότητας ή της παντελούς απουσίας στατιστικών.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η πρόταση αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών στατιστικών της ΕΕ που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη. Η στρατηγική υποστηρίζεται από την επιτροπή του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος και αποτελεί μέρος του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT), με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος γεωργικών στατιστικών (EASS).

Η παρούσα πρόταση καλύπτει τη χρηματοδότηση των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης είναι περιορισμένης διάρκειας και αφορούν τη συγχρηματοδότηση της συλλογής στοιχείων σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την περίοδο 2021-2027 (συλλογές στοιχείων του 2023 και του 2026).

Το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕE) 2018/1091 ορίζει τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού. Η παρούσα πρόταση ορίζει προϋπολογισμό ύψους 40 000 000,00 EUR για την περίοδο 2021-2027 (εκ των οποίων 36 400 000,00 EUR προορίζονται για επιχορηγήσεις στις ΕΣΥ).

Η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕE) 2018/1091 θα παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 ή τον κανονισμό σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Ο προτεινόμενος κανονισμός αναμένεται να εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν και η Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει τα εκτελεστικά μέτρα λίγο αργότερα. Ο κανονισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται σχέδιο εφαρμογής.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία στην Επιτροπή το 2024 και το 2027.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091, η Επιτροπή, αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ΕΣΣ, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά το άρθρο 13 παράγραφοι 4, 5 και 7 και το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, σχετικά με τον καθορισμό των μέγιστων ποσών που θα διατεθούν σε κάθε κράτος μέλος, καθώς και το ποσό και την πηγή του δημοσιονομικού κονδυλίου για την περίοδο 2021-2027.

2021/0270 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης για τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις βάσει του δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 338 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 7 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέξουν και να παράσχουν τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία (στο εξής: βασικά στοιχεία), καθώς και τα στοιχεία ενότητας που σχετίζονται με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για το 2023 και το 2026.

(2)Για την πραγματοποίηση των ερευνών για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την κάλυψη των απαιτήσεων πληροφόρησης της Ένωσης, απαιτείται σημαντικό ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη μέλη και από την Ένωση.

(3)Τα κράτη μέλη θα λάβουν μέγιστη χρηματοδοτική συνδρομή 75 % από την Ένωση για το κόστος της συλλογής βασικών στοιχείων και στοιχείων ενότητας για το 2023 και το 2026, λαμβανομένων υπόψη των μέγιστων ποσών που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091.

(4)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο για το σύνολο της διάρκειας του σχετικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και περιλαμβάνει διάταξη για τον καθορισμό του ποσού που πρέπει να χορηγηθεί για περαιτέρω συλλογές στοιχείων εντός του επόμενου ΠΔΠ, το οποίο καλύπτει τις έρευνες του 2023 και του 2026.

(5)Το εν λόγω επόμενο ΠΔΠ για τα έτη 2021-2027 καθορίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου 8 .

(6)Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091, το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης για τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο του ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027, θα πρέπει να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει πρότασης της Επιτροπής, μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093.

(7)Το προτεινόμενο ποσό για την περίοδο 2021-2027 θα πρέπει να χρηματοδοτεί μόνο τις έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που θα διεξαχθούν το 2023 και το 2026, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σχετικά με τη διαχείριση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την επεξεργασία των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη.

(8)Επιπλέον, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, είναι σκόπιμο να απαλειφθεί η αναφορά στο εν λόγω πρώην κράτος μέλος.

(9)Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 9 .

(10)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 τροποποιείται ως εξής:

(1)το άρθρο 13 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 4 τροποποιείται ως εξής:

i)η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Για τις συνδυασμένες δαπάνες της συλλογής βασικών στοιχείων και στοιχείων ενότητας του 2023 και του 2026, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης περιορίζεται στα ανώτατα ποσά που καθορίζονται στη συνέχεια:»·

ii)το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) 2 000 000 EUR αντιστοίχως για τη Βουλγαρία, για τη Γερμανία, για την Ουγγαρία και για την Πορτογαλία·»·

β)η παράγραφος 5 απαλείφεται·

γ)η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7. Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 ή μεταγενέστερο κανονισμό σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.»·

(2) στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Το δημοσιονομικό κονδύλιο της Ένωσης για την εφαρμογή του προγράμματος συλλογής στοιχείων για τα έτη αναφοράς 2023 και 2026, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων πιστώσεων για τη διαχείριση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των συστημάτων των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην Επιτροπή για την επεξεργασία των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ανέρχεται σε 40 000 000 EUR για την περίοδο 2021-2027, και καλύπτεται από το ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Περιεχόμενα

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Αναλογικότητα

Επιλογή της νομικής πράξης

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Εκτίμηση επιπτώσεων

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Θεμελιώδη δικαιώματα

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης για τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις βάσει του δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών.

Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη.

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

 νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 10  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Η παρούσα νομοθετική πρόταση ορίζει προϋπολογισμό ύψους 40 000 000,00 EUR για την περίοδο 2021-2027 (εκ των οποίων 36 400 000,00 EUR προορίζονται για επιχορηγήσεις στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και τις άλλες εθνικές αρχές).

Οι στατιστικές πρέπει να είναι αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό να μπορούν να λαμβάνουν κατάλληλες τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η παρούσα πρόταση αφορά δύο στόχους της στρατηγικής για τις γεωργικές στατιστικές του 2020:

παραγωγή στατιστικών υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό

βελτίωση της εναρμόνισης και της συνοχής των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Ειδικός στόχος αριθ. 1

χρηματοδότηση των ερευνών για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που θα διεξαχθούν το 2023, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σχετικά με τη διαχείριση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την επεξεργασία των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη για την περίοδο αναφοράς 2023 και βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (IFS) και του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) / δικτύου δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ)

Ειδικός στόχος αριθ. 2

χρηματοδότηση των ερευνών για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που θα διεξαχθούν το 2026, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σχετικά με τη διαχείριση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την επεξεργασία των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη για την περίοδο αναφοράς 2026 και βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (IFS) και του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ) / δικτύου δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ)

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Επιπτώσεις στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και άλλες αρχές: Η στατιστική νομοθεσία αφορά, κατά κύριο λόγο, τους χρήστες στοιχείων σε επίπεδο διοίκησης (π.χ. τις υπηρεσίες πολιτικής της Επιτροπής), τους παραγωγούς στοιχείων (ΕΣΥ) και τους ερωτώμενους γι’ αυτά (γεωργούς)· ως εκ τούτου, οι άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της είναι περιορισμένες. Το κύριο άμεσο κόστος για τους ενδιαφερομένους σχετίζεται με την προσαρμογή σε νέα στατιστικά και τεχνικά συστήματα. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, τα μέτρα εκσυγχρονισμού αναμένεται να μειώσουν τη διοικητική επιβάρυνση και το κόστος.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 προβλέπει ότι, για τα έτη αναφοράς 2023 και 2026, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν επικυρωμένα βασικά στοιχεία και στοιχεία ενότητας, καθώς και έκθεση ποιότητας στην Επιτροπή (Eurostat), εντός 12 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς.

Επιπλέον, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ΕΣΣ, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο (άρθρο 18).

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Σκοπός της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι παρέχεται περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με τον καθορισμό του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027.

Η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για την υποστήριξη της εθνικής συλλογής γεωργικών στατιστικών στοιχείων αναμένεται να συνεχιστεί στο νέο σύστημα σε επίπεδο και αναλογία συγκρίσιμα με την υφιστάμενη κατάσταση και οι εθνικές δαπάνες θα πρέπει να βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο με το σημερινό. Όταν υλοποιηθούν πλήρως, οι δράσεις μείωσης της επιβάρυνσης και του κόστους, καθώς και η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (βάσει των τάσεων που παρατηρήθηκαν) μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των αναγκών για τη συλλογή στοιχείων και, ως εκ τούτου, σε μειωμένο προϋπολογισμό.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας, της συγκρισιμότητας και της συνοχής των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό να μπορούν να λαμβάνουν κατάλληλες τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Καλύπτει τις γεωργικές στατιστικές για τη διάρθρωση και λαμβάνει τη μορφή βασικού κανονισμού-πλαισίου και εκτελεστικών πράξεων. Δεδομένου ότι πρόκειται για κανονισμό, εφαρμόζεται άμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ οι εκτελεστικές πράξεις καθορίζουν καταλόγους και περιγραφές μεταβλητών, καθώς και μεθοδολογικές απαιτήσεις. Κάθε κράτος μέλος θα ενσωματώσει τις μεταβλητές και άλλες απαιτήσεις στις εθνικές του βάσεις δεδομένων, σε ερωτηματολόγια κ.λπ. μόλις εκδοθούν οι πράξεις.

Η γεωργική απογραφή του 2020 είναι ήδη υπό εξέλιξη. Η συλλογή στοιχείων για το 2023 βρίσκεται υπό προετοιμασία και θα ακολουθήσει η συλλογή στοιχείων του 2026.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα διαθέτουν υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμες και συνεκτικές ευρωπαϊκές στατιστικές για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα συνεπάγονται αποδεκτή επιβάρυνση για τους ερωτώμενους για τα στοιχεία και τους παραγωγούς στοιχείων σε σύγκριση με τα οφέλη τους. Η τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία πολιτικών όπως η ΚΓΠ και αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση και την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην ΕΕ.

Η στατιστική νομοθεσία αφορά, κατά κύριο λόγο, τους χρήστες στοιχείων σε επίπεδο διοίκησης (π.χ. τις υπηρεσίες πολιτικής της Επιτροπής), τους παραγωγούς στοιχείων (εθνικές στατιστικές υπηρεσίες) και τους ερωτώμενους γι’ αυτά (γεωργούς)· ως εκ τούτου, οι άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της είναι περιορισμένες. Οι κύριες άμεσες δαπάνες για τα ενδιαφερόμενα μέρη αφορούν την προσαρμογή σε νέα στατιστικά, οργανωτικά και τεχνικά συστήματα, ωστόσο αναμένεται ότι οι εν λόγω δαπάνες και επιβαρύνσεις θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα μέσω της μείωσης της επιβάρυνσης της συλλογής στοιχείων και της ικανοποιητικής επίτευξης αποδοτικότητας και εξοικονόμησης πόρων.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Οι ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ΚΓΠ και πολλών άλλων βασικών πολιτικών της ΕΕ για πολλές δεκαετίες. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 σχεδιάστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στη γεωργία και να επιλύει τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού συστήματος γεωργικών στατιστικών (EASS). Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν τα εξής:

1. η προηγούμενη νομοθεσία για τις γεωργικές στατιστικές δεν ανταποκρινόταν επαρκώς στις νέες και τις αναδυόμενες ανάγκες για στοιχεία·

2. το EASS δεν ήταν αρκετά ευέλικτο και δεν ανταποκρινόταν αρκετά γρήγορα στις αναδυόμενες ανάγκες·

3. οι συλλογές στοιχείων δεν ήταν αρκετά εναρμονισμένες ή συνεκτικές·

4. η παραγωγή στατιστικών είχε ελλιπή αποτελεσματικότητα·

5. η επιβάρυνση της παροχής στοιχείων θεωρούνταν υψηλή.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Eurostat για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, που πρέπει να συμπληρωθεί με στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές (SAIO), καθώς και με έναν επικαιροποιημένο κανονισμό σχετικά με τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας (ΟΛΓ). Και οι τρεις κανονισμοί θα διαθέτουν κοινό πεδίο εφαρμογής και θα έχουν κοινή τεχνική και μεθοδολογική τεκμηρίωση. Από κοινού θα καλύπτουν όλες τις πτυχές των γεωργικών στατιστικών.

Σημαντικές κοινές πολιτικές της ΕΕ, όπως η ΚΓΠ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και για τη βιοποικιλότητα εξαρτώνται από συγκρίσιμες, εναρμονισμένες και υψηλής ποιότητας γεωργικές στατιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και από τη συμβατότητα/συμπληρωματικότητά τους με διάφορες σχετικές πηγές στοιχείων, όπως το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης. Αυτές μπορούν να διασφαλιστούν μέσω κανονισμών, που είναι άμεσα εφαρμοστέοι στα κράτη μέλη και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν πρώτα στο εθνικό δίκαιο.

Η τρέχουσα τροποποίηση προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 και αφορά μόνο τη χρηματοδότηση της συλλογής δεδομένων για τα έτη 2023 και 2026.

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Άνευ αντικειμένου

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από 1/1/2022 (προσωρινά) έως 31/12/2027

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2022 έως το 2025 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2024 έως το 2028 για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 11   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Άνευ αντικειμένου

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Οι αποδέκτες των επιχορηγήσεων πρέπει να παραδίδουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και τις αντίστοιχες εκθέσεις ποιότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, η Επιτροπή, αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ΕΣΣ, θα πρέπει να υποβάλει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Δεδομένου ότι η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας. Το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ) παρέχει μια υποδομή στατιστικών πληροφοριών. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες πολλαπλών χρηστών και να υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε δημοκρατικές κοινωνίες. Η πρόταση για τον παρόντα κανονισμό καταρτίστηκε με σκοπό την προστασία των βασικών δραστηριοτήτων των εταίρων του ΕΣΣ και, παράλληλα, την καλύτερη διασφάλιση της ποιότητας και της συγκρισιμότητας των γεωργικών στατιστικών.

Στα βασικά κριτήρια για τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται η συνεκτικότητα και η συγκρισιμότητα. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιτύχουν την αναγκαία συνεκτικότητα και συγκρισιμότητα χωρίς ένα σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο, δηλαδή ενωσιακή νομοθεσία η οποία θα καθορίζει τις κοινές στατιστικές έννοιες, μορφότυπους για την υποβολή των εκθέσεων και απαιτήσεις ποιότητας.

Οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν πλήρως από τα κράτη μέλη όταν ενεργούν μεμονωμένα. Η δράση θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, βάσει μιας ενωσιακής νομικής πράξης που θα διασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των στατιστικών πληροφοριών στους στατιστικούς τομείς που καλύπτονται από την προτεινόμενη πράξη. Η ίδια η συλλογή στοιχείων, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται καλύτερα από τα κράτη μέλη.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Στους κινδύνους που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται η ύπαρξη στοιχείων υποδεέστερης ποιότητας και η καθυστερημένη υποβολή στοιχείων.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα μετριαστούν με την εκ των προτέρων αποστολή τεχνικής και μεθοδολογικής τεκμηρίωσης και κατευθυντήριων οδηγιών στα κράτη μέλη, με αυτοματοποιημένους ελέγχους των στοιχείων, με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις προθεσμίες και με τον ενδελεχή έλεγχο των εκθέσεων ποιότητας για κάθε έρευνα.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από υπαλλήλους της Επιτροπής στο πλαίσιο των τακτικών τους καθηκόντων προκειμένου να αξιολογούνται η ποιότητα και η συγκρισιμότητα των στοιχείων. Το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου σφάλματος είναι χαμηλό, καθώς η συλλογή στοιχείων στις γεωργικές στατιστικές διεξάγεται στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας με τα κράτη μέλη από τη δεκαετία του 1950 και τα υπάρχοντα συστήματα έχουν εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα τεχνικά πρότυπα.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Εκτός από τους ρυθμιστικούς ελέγχους, η Eurostat θα εφαρμόσει στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης σύμφωνα με τη γενική πολιτική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η προσέγγιση της διαχείρισης του κινδύνου απάτης στοχεύει στον εντοπισμό τομέων κινδύνου απάτης και στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων. Θα αναπτυχθούν ομάδες δικτύωσης και κατάλληλα εργαλεία ΤΠ ειδικά σχεδιασμένα για την ανάλυση δυνητικών περιπτώσεων απάτης, όπου χρειάζεται.

Η Eurostat έχει αναπτύξει στρατηγική ελέγχου προκειμένου να συνοδεύει τις δαπάνες των κρατών μελών κατά τη συλλογή στοιχείων, με μέτρα και εργαλεία τα οποία είναι κατάλληλα για τον προτεινόμενο κανονισμό. Η μείωση της περιπλοκότητας, η εφαρμογή αποτελεσματικών από την άποψη του κόστους διαδικασιών παρακολούθησης, καθώς και η διενέργεια προκαταρκτικών και τελικών ελέγχων με βάση τον κίνδυνο αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση και την πρόληψη της απάτης. Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης και κατάρτιση σχετικά με την πρόληψη της απάτης.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος  
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 12

χωρών ΕΖΕΣ 13

υποψηφίων για ένταξη χωρών 14

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

3

08.02 06 03 – Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) – Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια

ΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψήφιων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.YY.YY.YY]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

3

08.02 06 03 – Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) – Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια

ΓΔ: AGRI

Έτος 
2021 15

Έτος 
2022

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

• Επιχειρησιακές πιστώσεις

08.02 06 03 16

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

20,000

20,000

40,000

Πληρωμές

(2α)

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

Γραμμή του προϋπολογισμού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1β)

Πληρωμές

(2β)

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 17  

Γραμμή του προϋπολογισμού

(3)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για τη ΓΔ AGRI

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1α+1β +3

20,000

20,000

40,000

Πληρωμές

=2α+2β

+3

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

 



ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(4)

20,000

20,000

40,000

Πληρωμές

(5)

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

• ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

(6)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
του ΤΟΜΕΑ 3 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=4+ 6

20,000

20,000

40,000

Πληρωμές

=5+ 6

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός επιχειρησιακούς τομείς, επαναλάβετε το ανωτέρω τμήμα:

• ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(4)

Πληρωμές

(5)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

(6)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 6 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 
(ποσό αναφοράς)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=4+ 6

Πληρωμές

=5+ 6





Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

Αυτό το τμήμα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, πρώτα, στο παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου (παράρτημα V του εσωτερικού κανονισμού), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2021

Έτος 
2022

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: ESTAT

• Ανθρώπινοι πόροι

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

5,426

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,030

0,530

0,280

0,280

0,280

0,280

0,030

0,210

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ ESTAT

Πιστώσεις

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

5,636

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

5,636

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2021 18

Έτος 
2022

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

5,426

Πληρωμές

0,030

0,530

0,280

0,280

0,280

0,280

0,030

0,210

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις 

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 
2021

Έτος 
2022

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Μετά το 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 19

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 20 : IFS2023

- Αποτέλεσμα

δεδομένα

9,100

9,100

18,200

- Αποτέλεσμα

άλλο

1,800

1,800

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

9,100

1,800

9,100

20,000

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2:

IFS2026

- Αποτέλεσμα

δεδομένα

9,100

9,100

18,200

- Αποτέλεσμα

άλλο

1,800

1,800

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

9,100

1,800

9,100

20,000

ΣΥΝΟΛΑ

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2021 21

Έτος 
2022

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

7

7

7

7

7

7

7

7

Ανθρώπινοι πόροι

0.775

0.775

0.775

0.775

0.775

0.775

0.775

5.426

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0.030

0.530

0.280

0.280

0.280

0.280

0.030

1.710

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0.805

1.305

1.055

1.055

1.055

1.055

0.805

7.136

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 22  
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

Άλλες δαπάνες  
διοικητικού χαρακτήρα

Μερικό σύνολο  
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

ΣΥΝΟΛΟ

0.805

1.305

1.055

1.055

1.055

1.055

0.805

7.136

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτος 
2021

Έτος 
2022

Έτος 2023

Έτος 2024

Έτος 2025

Έτος 2026

Έτος 2027

• Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 23

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

XX 01 xx yy zz   24

- στην έδρα

- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Τα προς εκτέλεση καθήκοντα περιλαμβάνουν:

— διαχείριση επιχορηγήσεων που αφορούν την πρωτοβουλία

— επικύρωση στοιχείων

— εργασίες υποστήριξης και μεθοδολογίας

— ανάλυση εκθέσεων

— διάδοση στοιχείων

Εξωτερικό προσωπικό

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά. Να υποβληθεί πίνακας Excel σε περίπτωση σημαντικού αναπρογραμματισμού.

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N 25

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 26

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Άνευ αντικειμένου

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

Άνευ αντικειμένου

(1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011 (ΕΕ L 200 της 7.8.2018, σ. 1).
(2)

   Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 11).

(3)

   Κανονισμός (ΕΕ) 2021/690 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση προγράμματος για την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά) και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 99/2013, (ΕΕ) αριθ. 1287/2013, (ΕΕ) αριθ. 254/2014 και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 (ΕΕ L 153 της 3.5.2021, σ. 1).

(4)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).
(5)    Ιστοσελίδα δημόσιας διαβούλευσης της Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/about/opportunities/consultations/eass    Έκθεση ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης:     http://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/6937766/Agricultural-Statistics-Strategy-2020-Report.docx .
(6)     Impact assessment , Impact assessment summary , Regulatory Scrutiny Board Opinion
(7)

   Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011 (ΕΕ L 200 της 7.8.2018, σ. 1).

(8)

   Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 11).

(9)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).
(10)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(11)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EL/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(12)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(13)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(14)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
(15)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(16)    Σύμφωνα με την επίσημη ονοματολογία του προϋπολογισμού.
(17)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(18)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(19)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(20)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(21)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(22)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(23)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(24)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(25)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(26)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.