Βρυξέλλες, 6.7.2021

COM(2021) 391 final

2021/0191(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SEC(2021) 390 final} - {SWD(2021) 181 final} - {SWD(2021) 182 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου θεματολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Θέτει τα θεμέλια για ένα κοινό πλαίσιο κανόνων σχετικά με τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» για ομόλογα που επιδιώκουν περιβαλλοντικά βιώσιμους στόχους κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 1 (στο εξής: κανονισμός για την ταξινόμηση). Θεσπίζει επίσης ένα σύστημα καταχώρισης και εποπτείας των εταιρειών που ενεργούν ως εξωτερικοί αξιολογητές για πράσινα ομόλογα που εναρμονίζονται με αυτό το πλαίσιο. Θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη διατάραξη των υφιστάμενων αγορών πράσινων ομολόγων και μειώνοντας τον κίνδυνο προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας. Η ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» είναι διαθέσιμη σε όλους τους εκδότες, εντός ή εκτός της Ένωσης, που πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας πρότασης.

Η παρούσα νομοθετική πρόταση αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενιαίας αγοράς και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών να συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της συμφωνίας του Παρισιού του 2016 για την κλιματική αλλαγή 2 , και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 3 .

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κατέστησε σαφές ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και την επίτευξη των στόχων της Ένωσης όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Κατά την περίοδο 2021-2030, η επίτευξη των σημερινών στόχων της Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτήσει επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα (εξαιρουμένων των μεταφορών) ύψους 336 δισ. EUR ετησίως (σε σταθερές τιμές του 2015), ποσό που ισοδυναμεί με 2,3 % του ΑΕΠ 4 . Σημαντικό μέρος αυτών των χρηματοοικονομικών ροών θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Για την κάλυψη αυτού του επενδυτικού χάσματος θα πρέπει να αναπροσανατολιστούν σημαντικά οι ροές ιδιωτικών κεφαλαίων προς περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, και απαιτείται ολοκληρωμένος ανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις να εντοπίζουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις και να διασφαλίζουν την αξιοπιστία τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με σαφείς επισημάνσεις για επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και με την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προτύπου πράσινων ομολόγων που θα διευκολύνει τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Παρά την έντονη ανάπτυξη της αγοράς, η έκδοση πράσινων ομολόγων παραμένει μικρό τμήμα της συνολικής έκδοσης ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4 % της συνολικής έκδοσης εταιρικών ομολόγων το 2020 5 . Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας θα αποτελέσει πηγή σημαντικών πράσινων επενδύσεων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην κάλυψη του επενδυτικού χάσματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για τον σκοπό αυτόν, στο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της 14ης Ιανουαρίου 2020 6 , ανακοινώθηκε η θέσπιση προτύπου πράσινων ομολόγων. Στα συμπεράσματά του, τον Δεκέμβριο του 2020, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 7 τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης κοινών, παγκόσμιων προτύπων για την πράσινη χρηματοδότηση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων έως τον Ιούνιο του 2021. Τέλος, στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2021, η Επιτροπή έδωσε έμφαση στην «οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων» ως προτεραιότητα και τόνισε τη σημασία της συνέχισης της προόδου όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση, κυρίως προτείνοντας τη θέσπιση ενός προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ 8 .

Λόγω της ευρέως διαδεδομένης χρήσης ιδιόκτητων πλαισίων της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα και παρά το γεγονός ότι θεωρείται κοινώς αποδεκτός ο ρόλος ορισμένων από αυτά τα πλαίσια στον καθορισμό προτύπων, μπορεί να είναι δαπανηρό και δύσκολο για τους επενδυτές να προσδιορίσουν τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επενδύσεων που βασίζονται σε ομόλογα και να συγκρίνουν διαφορετικά πράσινα ομόλογα στην αγορά. Για τους εκδότες, η έλλειψη κοινών ορισμών των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων προξενεί αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι θεμιτό να θεωρούνται πράσινες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκδότες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κινδύνους δυσφήμισης λόγω δυνητικών κατηγοριών για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, ιδίως σε μεταβατικούς τομείς. Επιπλέον, ο κατακερματισμός των πρακτικών στον τομέα της εξωτερικής αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει πρόσθετο κόστος γι’ αυτούς. Τα εμπόδια αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν την κερδοφορία έργων με σημαντικό κλιματικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσφορά τέτοιου είδους επενδυτικών ευκαιριών και παρεμποδίζοντας την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης.

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων με τον καθορισμό προτύπου για τα πράσινα ομόλογα υψηλής ποιότητας. Αυτό θα πρέπει: 1) να βελτιώσει την ικανότητα των επενδυτών να εντοπίζουν και να εμπιστεύονται πράσινα ομόλογα υψηλής ποιότητας, 2) να διευκολύνει την έκδοση των εν λόγω πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας, αποσαφηνίζοντας τους ορισμούς των πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων και μειώνοντας τους δυνητικούς κινδύνους δυσφήμισης για τους εκδότες σε μεταβατικούς τομείς, και 3) να τυποποιήσει την πρακτική της εξωτερικής αξιολόγησης και να βελτιώσει την εμπιστοσύνη στους εξωτερικούς αξιολογητές με τη θέσπιση ενός προαιρετικού καθεστώτος καταχώρισης και εποπτείας.

Η παρούσα πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο βασίζεται στον κανονισμό για την ταξινόμηση. Ο κανονισμός για την ταξινόμηση καθορίζει την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων ως περιβαλλοντικά βιώσιμων, μεταξύ άλλων ως ένα από τα καθοριστικά κριτήρια της πλήρους συμμόρφωσης με τις ελάχιστες κοινωνικές διασφαλίσεις. Το πλαίσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο αναφοράς για την ταξινόμηση μιας οικονομικής δραστηριότητας και, κατ’ επέκταση, των σχετικών περιουσιακών στοιχείων ή έργων ως πράσινων. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού για την ταξινόμηση 9 , η Ένωση πρέπει να εφαρμόζει τα κριτήρια της ταξινόμησης κατά τον καθορισμό τυχόν προτύπων για περιβαλλοντικά βιώσιμα εταιρικά ομόλογα 10 . Ως εκ τούτου, για τους σκοπούς των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, η Επιτροπή προτείνει ο κανονισμός για την ταξινόμηση και οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις του —όπως καταρτίζονται— να ορίζουν τι θεωρείται «πράσινο».

Η παρούσα πρόταση παρέχει ένα πλαίσιο για όλους τους εκδότες πράσινων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Το πλαίσιο προορίζεται επίσης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκδότες καλυμμένων ομολόγων καθώς και τιτλοποιήσεων, των οποίων οι τίτλοι εκδίδονται από φορέα ειδικού σκοπού 11 . Η σύνδεση με τον κανονισμό για την ταξινόμηση επιτρέπει τη χρήση των εσόδων από τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Με βάση τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές της αγοράς πράσινων ομολόγων, η παρούσα πρόταση παρουσιάζει πολλές πιθανές χρήσεις, όπως μια τράπεζα που εκδίδει ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο για τη χρηματοδότηση πράσινων ενυπόθηκων δανείων, μια βιομηχανία παραγωγής χάλυβα που εκδίδει ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο για τη χρηματοδότηση μιας νέας τεχνολογίας παραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές ή μια κρατική οντότητα που εκδίδει ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο για τη χρηματοδότηση ενός συστήματος επιδοτήσεων για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς, καθώς και στις παρατηρήσεις και τις συστάσεις που ελήφθησαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά. Στην έκθεση της εν λόγω ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018 12 , διατυπώθηκε σύσταση για την καθιέρωση επίσημου προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ, όπως αυτό αναφερόταν τότε. Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναπτύξει ένα πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ στο σχέδιο δράσης της για τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης 13 που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2018. Ανέθεσε στην ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων (TEG) για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, η οποία αποτελείται από συμμετέχοντες στην αγορά από διάφορους τομείς, να εκπονήσει συστάσεις για ένα πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ. Η TEG το έπραξε στην τελική της έκθεση τον Ιούνιο του 2019, την οποία ακολούθησε χρηστικός οδηγός για ένα σχέδιο προτύπου τον Μάρτιο του 2020. Τέλος, η Επιτροπή συγκέντρωσε περαιτέρω πληροφορίες και παρατηρήσεις σχετικά με τα πράσινα ομόλογα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσής της σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση (η οποία διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020) και της στοχευμένης διαβούλευσής της σχετικά με το πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ (η οποία διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020).

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρούν οι εκδότες πράσινων ομολόγων προκειμένου να αποκαλούν ένα ομόλογο «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB». Βασίζεται στις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές της αγοράς και θέτει σε εφαρμογή πρόσθετες απαιτήσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας που έχει ήδη θεσπιστεί. Οι απαιτήσεις αυτές συνάδουν με τους στόχους των ισχυουσών διατάξεων στον τομέα πολιτικής, και ειδικότερα με τον κανονισμό για την ταξινόμηση. Η παρούσα πρόταση απαιτεί από τους εκδότες ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου να διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από το ομόλογο διατίθενται σε περιουσιακά στοιχεία και δαπάνες σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού για την ταξινόμηση, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι το ίδιο το ομόλογο είναι πλήρως περιβαλλοντικά βιώσιμο. Η παρούσα πρόταση συνάδει επίσης με άλλες πρωτοβουλίες βιώσιμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της Επιτροπής για οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες 14 , η οποία θα προωθήσει την υποβολή πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα από όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις περισσότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενες αγορές, και η οποία, συνεπώς, αφορά επίσης πολλούς εκδότες ομολόγων.

Η παρούσα πρόταση συνάδει επίσης με την Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας των κεφαλαιαγορών της Ένωσης να κινητοποιούν και να διοχετεύουν επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρόταση συνάδει με τους πρωταρχικούς στόχους πολιτικής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η απάντηση της Ένωσης στις προκλήσεις όσον αφορά το κλίμα και το περιβάλλον οι οποίες καθορίζουν τη σημερινή γενιά. Αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της Ένωσης σε μια οικονομία σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική, στην οποία θα έχουν μηδενιστεί έως το 2050 οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 15 . Επιπλέον, η παροχή αξιόπιστου ρυθμιζόμενου περιβάλλοντος που θα στηρίζει την έκδοση και τη δημιουργία ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην προώθηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που συνίσταται στο να εξελιχθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ένωσης σε νέο κόμβο «πράσινης χρηματοδότησης», υποστηρίζοντας περαιτέρω, με τον τρόπο αυτόν, τις πράσινες επενδύσεις της ΕΕ 16 . Η Επιτροπή θα μπορούσε να παράσχει τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/240 17 για την προώθηση των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε εθνικό επίπεδο.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η παρούσα πρόταση εμπίπτει στον τομέα της συντρέχουσας αρμοδιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και βασίζεται στο άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, το οποίο αναθέτει την αρμοδιότητα θέσπισης κατάλληλων διατάξεων που έχουν ως στόχο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Το άρθρο 114 της ΣΛΕΕ επιτρέπει στην Ένωση να λαμβάνει μέτρα όχι μόνο για την εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και για την πρόληψη της πιθανής εμφάνισης τέτοιων εμποδίων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται επίσης τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο για τους συμμετέχοντες στην αγορά, όπως τους εκδότες πράσινων ομολόγων ή τους επενδυτές, να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς.

Η τρέχουσα αγορά πράσινων ομολόγων βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πρότυπα και πρακτικές που καθορίζονται από την αγορά, ενώ η διασφάλιση προς τους επενδυτές παρέχεται από εταιρείες που ενεργούν ως εξωτερικοί αξιολογητές. Τα υφιστάμενα αυτά πρότυπα καθορίζουν κατευθυντήριες γραμμές ή συστάσεις υψηλού επιπέδου βάσει διαδικασιών, αλλά οι υποκείμενοι ορισμοί των πράσινων έργων δεν είναι επαρκώς τυποποιημένοι, αυστηροί και περιεκτικοί. Αυτό εμποδίζει τους επενδυτές να εντοπίζουν εύκολα ομόλογα των οποίων τα έσοδα εναρμονίζονται με περιβαλλοντικούς στόχους ή συμβάλλουν σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C και της συνέχισης των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης αυτής σε 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού. Η κατάσταση αυτή περιορίζει επίσης την ικανότητα των εκδοτών να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα για τη μετάβαση των δραστηριοτήτων τους σε περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Επιπλέον, τα πρότυπα που βασίζονται στην αγορά τα οποία χρησιμοποιούνται επί του παρόντος δεν διασφαλίζουν επαρκώς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των εξωτερικών αξιολογητών και δεν υπάρχει διαρκής εποπτεία των εταιρειών που ενεργούν ως εξωτερικοί αξιολογητές. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν περαιτέρω δυσκολίες όσον αφορά τον εντοπισμό, την εμπιστοσύνη και τη σύγκριση περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων.

Ως εκ τούτου, συνυπάρχουν διαφορετικές πρακτικές σε ολόκληρη την Ένωση, γεγονός που καθιστά δαπανηρό για τους επενδυτές τον εντοπισμό γνήσιων πράσινων ομολόγων και ταυτόχρονα εμποδίζει την αγορά πράσινων ομολόγων να αναπτυχθεί σε βαθμό ανάλογο των δυνατοτήτων της.

Μέχρι στιγμής, κανένα κράτος μέλος δεν έχει νομοθετήσει ακόμη για τη θέσπιση επίσημου προτύπου πράσινων ομολόγων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, τα εθνικά συστήματα επισήμανσης προβλέπουν ήδη διάφορες απαιτήσεις για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απαιτήσεις για τα ομόλογα, για παράδειγμα στην περίπτωση των απαιτήσεων για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Όσον αφορά τη σύγκριση κρατικών πράσινων ομολόγων που εκδίδονται από κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχουν ήδη παραδείγματα στα οποία έχουν εφαρμοστεί αποκλίνοντες ορισμοί των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, λαμβανομένης υπόψη της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της αγοράς πράσινων ομολόγων και του ρόλου της στη χρηματοδότηση του είδους των πάγιων επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, είναι πιθανόν ορισμένα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας προτύπων ή θέσπισης κατευθυντήριων γραμμών σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος των εν λόγω εθνικών πρωτοβουλιών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει η προτεινόμενη πρωτοβουλία EuGB, αλλά τα αποτελέσματα ενδέχεται να αποκλίνουν μεταξύ κρατών μελών. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να ανακύψουν διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, να υπονομεύουν την ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιβαίνουν στους στόχους της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ως εκ τούτου, υπάρχει σαφής ανάγκη θέσπισης εναρμονισμένου προτύπου πράσινων ομολόγων που θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ένωση τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εκδότες πράσινων ομολόγων. Η έκδοση του παρόντος κανονισμού θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τις εν λόγω εναρμονισμένες απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, η κατάλληλη νομική βάση είναι το άρθρο 114 της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία μπορεί να αναληφθεί δράση σε επίπεδο Ένωσης μόνον εάν οι προβλεπόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνον από τα κράτη μέλη.

Η αγορά πράσινων ομολόγων έχει εγγενώς διεθνή χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες διαπραγματεύονται ομόλογα πέραν των εθνικών συνόρων. Οι εκδότες και οι επενδυτές χρηματοοικονομικών προϊόντων πρέπει να διαθέτουν κοινούς δείκτες μέτρησης και ορισμούς για να προσδιορίζουν ποια έργα και ποιες δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα/-ες και να τα/τις συγκρίνουν μεταξύ τους. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η ανάληψη νομοθετικής δράσης σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί στην αγορά πράσινων ομολόγων θα μπορούσε να έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς πράσινων ομολόγων.

Επιπλέον, η αγορά εξωτερικών αξιολογητών πράσινων ομολόγων είναι διασυνοριακή αγορά. Προκειμένου να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, απαιτείται ένα κεντρικό καθεστώς καταχώρισης και εποπτείας των εξωτερικών αξιολογητών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Ως εκ τούτου, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να περιορίζεται στο έδαφος ενός μόνο κράτους μέλους και απαιτείται συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ένωσης. Μόνον η παρέμβαση σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να καθορίσει συνεκτικές και τυποποιημένες απαιτήσεις για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και την πρόληψη των στρεβλώσεων της αγοράς.

Τέλος, δεδομένων των πολλών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της πρότασης για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων σε επίπεδο Ένωσης, όπως ο κανονισμός για την ταξινόμηση, μια ενωσιακή πράξη φαίνεται να είναι καταλληλότερη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η ομοιομορφία και η ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την άσκηση των ελευθεριών της Συνθήκης μπορούν να διασφαλιστούν καλύτερα με την ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων, καθώς επίσης και τα πλέον κατάλληλα.

Η θέσπιση εναρμονισμένου προτύπου προαιρετικής εφαρμογής για τα πράσινα ομόλογα σε επίπεδο Ένωσης θα αποτελέσει το κριτήριο αναφοράς για τα πράσινα ομόλογα υψηλής ποιότητας στις ευρωπαϊκές και, ενδεχομένως, στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς να επιβάλλει τη χρήση του προτύπου στους σημερινούς συμμετέχοντες στην αγορά. Επιτρέποντας την άρση ορισμένων εμποδίων στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας, ο παρών κανονισμός θα μπορούσε να συμβάλει στον προσανατολισμό των ροών κεφαλαίων προς περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα και να διευκολύνει τις διασυνοριακές πράσινες επενδύσεις. Δεδομένου του κινδύνου να οδηγήσει η αδράνεια σε κατακερματισμό της αγοράς και σύγχυση των επενδυτών, η παρούσα πρόταση θα εξασφαλίσει νομική σαφήνεια, διαφάνεια και συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε ολόκληρη την Ένωση.

Τόσο στις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών όσο και στην εκτίμηση επιπτώσεων για την παρούσα πρόταση προσδιορίστηκαν οι κύριοι παράγοντες του προβλήματος, δηλαδή η έλλειψη συνεπούς ορισμού των περιβαλλοντικά βιώσιμων τρόπων χρήσης των εσόδων των πράσινων ομολόγων, καθώς και η έλλειψη διαρκούς εποπτείας των εξωτερικών αξιολογητών. Η παρούσα πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την αντιμετώπιση και την επίλυση καθενός από αυτά τα ζητήματα, και συγκεκριμένα: 1) τη δημιουργία προτύπου προαιρετικής εφαρμογής για τα πράσινα ομόλογα το οποίο να απαιτεί η χρήση των εσόδων να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του κανονισμού για την ταξινόμηση και 2) την υποχρέωση των εκδοτών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων να λαμβάνουν αξιολόγηση πριν και μετά την έκδοση από εξωτερικό αξιολογητή που έχει καταχωριστεί και εποπτεύεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Οι κρατικοί ελεγκτές ή άλλες δημόσιες οντότητες που έχουν λάβει εντολή από κρατικούς εκδότες δεν υπόκεινται στις απαιτήσεις καταχώρισης και εποπτείας του παρόντος κανονισμού, δεδομένου ότι αποτελούν νομικές οντότητες που είναι αρμόδιες για την εποπτεία των δημόσιων δαπανών και κατά κανόνα διαθέτουν νομικά εγγυημένη ανεξαρτησία.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση κοινού συνόλου απαιτήσεων για ένα εναρμονισμένο πρότυπο για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, το οποίο θα απλουστεύσει περαιτέρω τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις και θα υποστηρίξει έναν συντονισμένο τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Ένας άμεσα εφαρμοστέος κανονισμός είναι απαραίτητος για την επίτευξη αυτών των στόχων πολιτικής και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επίτευξης της μέγιστης δυνατής εναρμόνισης, ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι αποκλίσεις που συνδέονται με την ανομοιόμορφη εφαρμογή.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Επί του παρόντος δεν υπάρχει νομικό καθεστώς σε επίπεδο ΕΕ για τα πράσινα ομόλογα.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή δρομολόγησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στις 8 Απριλίου 2020, η οποία διήρκεσε 16 εβδομάδες. Η διαβούλευση αυτή περιλάμβανε περισσότερες από 100 ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές σχετικά με τα πρότυπα και τα σήματα για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με το πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ, όπως ήταν γνωστό τότε. Η Επιτροπή έλαβε περισσότερες από 600 απαντήσεις στην εν λόγω διαβούλευση από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών. Στον ιστότοπο της Επιτροπής έχει δημοσιευθεί έγγραφο παρατηρήσεων με επισκόπηση των απαντήσεων που ελήφθησαν 18 .

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης στοχευμένη διαβούλευση στις 12 Ιουνίου 2020 για να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ (στο εξής: EU GBS). Η διαβούλευση αυτή διήρκεσε 16 εβδομάδες και ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020, αφού ελήφθησαν 167 απαντήσεις. Οι απαντήσεις έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο 19 . Το έγγραφο διαβούλευσης περιλάμβανε 19 ερωτήσεις συνολικά και επικεντρωνόταν σε δύο κύρια θέματα, συγκεκριμένα στο EU GBS και στα κοινωνικά ομόλογα και στη νόσο COVID-19. Ελήφθησαν απαντήσεις από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών / επιχειρηματικών οργανώσεων, ενώσεων επιχειρήσεων, οργανώσεων καταναλωτών, ΜΚΟ και δημόσιων αρχών. Από γεωγραφική άποψη, ελήφθησαν απαντήσεις από 20 κράτη μέλη, 2 άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 2 μη ευρωπαϊκές χώρες.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή διεξήγαγε δομημένες διεξοδικές συνεντεύξεις με 11 επιλεγμένα ενδιαφερόμενα μέρη από διάφορους τομείς και κράτη μέλη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

Επιπλέον, στο διάστημα μεταξύ της 2ας Δεκεμβρίου και της 23ης Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή διεξήγαγε σύντομη διαβούλευση με τους εθνικούς υπευθύνους διαχείρισης χρέους των κρατών μελών μέσω της ομάδας εργασίας για τα πράσινα ομόλογα στο πλαίσιο της υποεπιτροπής σχετικά με τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών χρεωστικών τίτλων (ESDM) της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ) του Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας στοχευμένο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε επίσης στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, και ζητήθηκε από τους απαντήσαντες να συντονίσουν τις απαντήσεις τους ανά κράτος μέλος. 17 κράτη μέλη υπέβαλαν παρατηρήσεις.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε επίσης τακτικές κλήσεις με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για να ζητήσει τη γνώμη και τις συμβουλές της, μεταξύ άλλων σχετικά με το ενδεχόμενο καθεστώς καταχώρισης και εποπτείας των εξωτερικών αξιολογητών σε επίπεδο Ένωσης.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής εκπόνησε διάφορες ακαδημαϊκές εργασίες, έγγραφα εργασίας και εκθέσεις σχετικά με τα πράσινα ομόλογα: 1) «Green bonds and companies’ environmental performance: a feasibility study» [Πράσινα ομόλογα και περιβαλλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων: μελέτη σκοπιμότητας]· 2) «Green bonds and use of proceeds reporting: what do we know from market data providers?» [Πράσινα ομόλογα και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των εσόδων: τι γνωρίζουμε από τους παρόχους δεδομένων της αγοράς;]· 3) «The pricing of green bonds. Are financial institutions special?» [Η τιμολόγηση των πράσινων ομολόγων. Αποτελούν ειδική περίπτωση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;]· 4) «Green Bonds as a tool against climate change» [Τα πράσινα ομόλογα ως εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής].

Η πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα έχει συζητηθεί σε τακτικές συνεδριάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά από το 2019: Τα κράτη μέλη ενημερώνονταν σε τακτική βάση και συμμετείχαν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα, όπως η σύνδεση με τον κανονισμό για την ταξινόμηση και η μορφή και η φύση μιας πιθανής πρωτοβουλίας για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Στην εκτίμηση επιπτώσεων εξετάστηκε σειρά επιλογών πολιτικής σε τρεις βασικές διαστάσεις πολιτικής, πέραν της βασικής κατάστασης στο πλαίσιο της οποίας δεν αναλαμβάνεται δράση σε επίπεδο Ένωσης:

1)Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του προτύπου για τους εκδότες πράσινων ομολόγων, οι επιλογές που εξετάστηκαν ήταν 1) μια προαιρετική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι εκδότες πράσινων ομολόγων θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα εναρμονιστούν ή όχι με τη μελλοντική πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και 2) μια υποχρεωτική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία όλα τα πράσινα ομόλογα που εκδίδονται στην ΕΕ ή από εκδότη με έδρα στην ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μελλοντική πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

2)Όσον αφορά τη ρυθμιστική αντιμετώπιση των εξωτερικών αξιολογητών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, οι επιλογές που εξετάστηκαν ήταν 1) η ανάθεση στην ESMA της αδειοδότησης των εξωτερικών αξιολογητών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, με περιορισμένη εποπτική εποπτεία και απαιτήσεις, και 2) η ανάθεση στην ESMA της αδειοδότησης και της εποπτείας των εξωτερικών αξιολογητών του EU GBS βάσει αυστηρότερου πλαισίου.

3)Όσον αφορά τη δυνητική ευελιξία που θα παρασχεθεί στους κρατικούς εκδότες που επιθυμούν να εκδώσουν ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, σε σύγκριση με τους μη κρατικούς εκδότες, οι επιλογές που εξετάστηκαν ήταν 1) καμία ευελιξία, 2) ευελιξία όσον αφορά τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τα ομόλογα, αλλά όχι όσον αφορά την εφαρμογή και υλοποίηση του κανονισμού για την ταξινόμηση, και 3) ευελιξία όσον αφορά τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τα ομόλογα και όσον αφορά τον κανονισμό για την ταξινόμηση.

Από τα αποτελέσματα δύο διαδικτυακών διαβουλεύσεων για το θέμα αυτό προέκυψε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών υποστήριξαν την ιδέα ενός προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ, όπως ήταν γνωστό τότε, όπως προτάθηκε από την ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για ένα πρότυπο προαιρετικής εφαρμογής. Μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία εξέφρασε την υποστήριξή της προς ένα υποχρεωτικό πρότυπο.

Η μεγάλη πλειονότητα των απαντησάντων εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς ένα ρυθμιστικό καθεστώς για τους εξωτερικούς αξιολογητές υπό την εποπτεία της ESMA, ενώ πολλοί ζήτησαν αναλογικό καθεστώς. Αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη θα προτιμούσαν κατά κύριο λόγο την επιλογή ενός καθεστώτος χαλαρότερης ή πιο στοχευμένης εποπτείας.

Ζητήθηκε από τους τρέχοντες και δυνητικούς κρατικούς εκδότες πράσινων ομολόγων στην Ένωση να διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη δυνητική ευελιξία των κρατικών εκδοτών, και εξέφρασαν μοιρασμένες απόψεις σχετικά με το ζήτημα του αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ευελιξία όσον αφορά τον κανονισμό για την ταξινόμηση. Ωστόσο, υποστηρίχθηκε σθεναρά η διατήρηση συνεκτικής προσέγγισης όσον αφορά τους κρατικούς και τους εταιρικούς εκδότες.

Βάσει ανάλυσης των διαφόρων επιλογών και των παρατηρήσεων που ελήφθησαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη, από την εκτίμηση των επιπτώσεων προσδιορίστηκε ως προτιμώμενη επιλογή:

1)να θεσπιστεί η πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα ως πρότυπο προαιρετικής εφαρμογής που εναρμονίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς και τον κανονισμό για την ταξινόμηση,

2)να ανατεθεί στην ESMA η αδειοδότηση των εξωτερικών αξιολογητών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, με περιορισμένες εποπτικές απαιτήσεις, και

3)να παρασχεθεί κάποια ευελιξία στους κρατικούς εκδότες σε σχέση με την επιβολή των απαιτήσεων για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, αλλά όχι όσον αφορά την εκ μέρους τους εφαρμογή και ερμηνεία του κανονισμού για την ταξινόμηση. 

Η προτιμώμενη επιλογή βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς στον τομέα της υποβολής εκθέσεων και της εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς και στην εναρμόνιση με τον κανονισμό για την ταξινόμηση. Τα στοιχεία αυτά θα αναδείξουν την πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα ως το κυριότερο πρότυπο όσον αφορά τη διαφάνεια και την περιβαλλοντική αξιοπιστία, σύμφωνα με τον στόχο της ανάπτυξης και στήριξης της αγοράς πράσινων ομολόγων υψηλότερης ποιότητας. Το προτεινόμενο πρότυπο προαιρετικής εφαρμογής σε συνδυασμό με μια προσέγγιση χαλαρής εποπτείας θα διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της Ένωσης με τον πλέον οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ένα πρότυπο προαιρετικής εφαρμογής θα προσελκύσει εκδότες πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, καθώς θα τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωστοποιούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια και τις δεσμεύσεις τους σε επενδυτές και άλλους. Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αποφυγή επιπτώσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις υφιστάμενες αγορές πράσινων ομολόγων, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά που θα καταστήσει δυνατή την προώθηση μελλοντικών εκδόσεων με γνώμονα τη ζήτηση των επενδυτών και όχι τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Μια προσέγγιση χαλαρότερης και στοχευμένης εποπτείας για τους εξωτερικούς αξιολογητές θα αυξήσει τη διαφάνεια των διαδικασιών εξωτερικής αξιολόγησης για τους εκδότες και τους επενδυτές, θα βελτιώσει την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών των διαφόρων προσεγγίσεων και θα επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με τις συγκρούσεις συμφερόντων, χωρίς να αποθαρρύνει τους υφιστάμενους παρόχους να καταχωριστούν στο πλαίσιο του καθεστώτος και να ενεργούν ως αξιολογητές για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

Εφαρμόζοντας την επιλογή της περιορισμένης ευελιξίας για τις κρατικές οντότητες, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να εκδίδουν ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα υπό ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τις εταιρείες, ενώ θα εξακολουθούν να επωφελούνται από κάποια ευελιξία που θα λαμβάνει υπόψη τις θεσμικές ιδιαιτερότητές τους. Όπως και για τους άλλους χρήστες, η απόφαση σχετικά με την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της πρωτοβουλίας για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα θα είναι προαιρετική για τις κρατικές οντότητες.

Συνολικά, το πρότυπο θα προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα από άποψη εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να μετουσιωθούν σε πλεονεκτήματα τιμολόγησης του ομολόγου και να παράσχουν στους εκδότες νέο κίνητρο για να το χρησιμοποιήσουν. Ομοίως, οι εκδότες μπορεί να επιθυμούν να επιδείξουν ισχυρότερη δέσμευση για πράσινες δραστηριότητες προβαίνοντας σε έκδοση βάσει του προτύπου.

Στους επενδυτές θα παρασχεθεί ένα τμήμα πράσινων ομολόγων που θα εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ακεραιότητας της αγοράς, διαφάνειας και συγκρισιμότητας, ενώ θα παρέχει κοινό ορισμό των πράσινων δραστηριοτήτων, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκρισιμότητα και την εμπιστοσύνη. Η πρωτοβουλία θα παράσχει στους επενδυτές περισσότερες επιλογές και θα ωφελήσει ειδικά τους επενδυτές με την ισχυρότερη δέσμευση για πράσινες δραστηριότητες, οι οποίοι εκτιμούν έναν αυστηρότερο ορισμό των πράσινων δραστηριοτήτων. Οι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν σαφώς να διαχωριστούν από την υπόλοιπη αγορά στρέφοντας τις επενδύσεις τους σε ομόλογα προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Οι εξωτερικοί αξιολογητές ενδέχεται να επιβαρυνθούν με πρόσθετες δαπάνες εάν επιθυμούν να συμμορφωθούν με το πρότυπο. Πέραν των εποπτικών τελών, τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο προς το παρόν, οι αξιολογητές θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με κάποιο άμεσο κόστος συμμόρφωσης και παροχής νομικών συμβουλών, καθώς και με οργανωτικές δαπάνες προκειμένου να λάβουν άδεια από την ESMA.

Οι εκδότες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκδίδουν πράσινα ομόλογα σύμφωνα με διαφορετικά πρότυπα της αγοράς. Το κόστος χρήσης του προτύπου συνίσταται κυρίως στο κόστος που μπορεί να μετακυλιστεί από τους εξωτερικούς αξιολογητές, καθώς και στο κόστος που σχετίζεται με την εφαρμογή της ταξινόμησης. Ωστόσο, το κόστος που σχετίζεται με την εφαρμογή της ταξινόμησης θα προέκυπτε ήδη στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών (π.χ. της οδηγίας 2014/95/ΕΕ για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών 20 ), που σημαίνει ότι μέρος αυτού του κόστους θα αντισταθμιζόταν.

Η πρωτοβουλία παρέχει σαφή ορισμό της «περιβαλλοντικής βιωσιμότητας» και διευκολύνει τον εντοπισμό πράσινων ομολόγων υψηλής ποιότητας στην αγορά. Η αύξηση της διαφάνειας αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα της αγοράς και να προωθήσει περισσότερες επενδύσεις σε πράσινα έργα και περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας, ειδικά σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις δημοσιοποίησης που απορρέουν από άλλα μέρη του ευρύτερου σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Επιπλέον, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε πλεονεκτήματα τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τη χρηματοδότηση περιουσιακών στοιχείων και έργων που εναρμονίζονται με την ταξινόμηση. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να μεταβεί ταχύτερα σε τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και συνολικά λιγότερο ρυπογόνες, επιφέροντας θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η παρούσα πρόταση δεν αποτέλεσε μέρος ελέγχου καταλληλότητας.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται, ιδίως, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση εξουσιοδοτεί την ESMA να ασκεί νέα καθήκοντα καταχώρισης και εποπτείας των εξωτερικών αξιολογητών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Αυτό συνεπάγεται την απαίτηση χρέωσης τελών στους εξωτερικούς αξιολογητές από την ESMA, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα διοικητικά έξοδα που βαρύνουν την ESMA για τις δραστηριότητές της σε σχέση με την καταχώριση και την εποπτεία εξωτερικού αξιολογητή.

Με βάση εκτίμηση για 0,2 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης ανά οντότητα και για υποβολή αίτησης καταχώρισης από συνολικά τρεις εξωτερικούς αξιολογητές κατά την πρώτη τετραετία 21 , η απαίτηση θα ήταν μόλις 0,6 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης για τη διενέργεια της καταχώρισης και της διαρκούς εποπτείας. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές δυνητικές συνέργειες με τις υφιστάμενες αρμοδιότητες της ESMA που απορρέουν από την επισκόπηση της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ΕΕΑ) για την οποία παρασχέθηκε στην ESMA πρόσθετο προσωπικό και δημοσιονομικοί πόροι 22 . Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του σχεδίου προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2022, όλοι οι οργανισμοί ενθαρρύνθηκαν να επιτύχουν εύλογη ετήσια βελτίωση της αποτελεσματικότητας μεταξύ 1 % και 2 %. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι ειδικά για την παρούσα πρόταση.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Κατά την αξιολόγηση της παρούσας πρωτοβουλίας, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις πηγές και τους δείκτες που αναφέρονται κατωτέρω και θα βασίζεται σε δημόσια διαβούλευση και συζητήσεις με την ESMA και τις αρμόδιες αρχές. Η αξιολόγηση διενεργείται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Δείκτες:

1)συνολικό ποσό που εκδόθηκε, συνολικό ανεξόφλητο ποσό, συνολικός όγκος, και τιμές των ομολόγων που χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» και των ομολόγων που χαρακτηρίζονται ως «πράσινα» (αλλά όχι κατ’ ανάγκη με τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο») που εκδίδονται ετησίως και είναι ανεξόφλητα [στην ΕΕ και παγκοσμίως]·

2)δεδομένα σχετικά με τη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων που χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα», ομολόγων που χαρακτηρίζονται ως «πράσινα» και άλλων ανεξόφλητων ομολόγων (ως δείκτης αναφοράς, δηλαδή από τους ίδιους/παρόμοιους εκδότες)·

3)αριθμός εξωτερικών αξιολογητών που έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

4)δεδομένα σχετικά με τα ρυθμιστικά τέλη που καταβάλλουν οι εν λόγω εξωτερικοί αξιολογητές·

5)καταγγελίες και/ή εποπτικές εκθέσεις σχετικά με τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

Πηγές:

1)βάση δεδομένων της ESMA για τους καταχωρισμένους εξωτερικούς αξιολογητές,

2)βάση δεδομένων της ESMA για τα ρυθμιστικά τέλη και χρεώσεις,

3)βάση δεδομένων της ESMA για τις κοινοποιήσεις και τις καταγγελίες,

4)εξωτερικές βάσεις δεδομένων που σχετίζονται με την αγορά ομολόγων,

5)άμεσες και συμβουλευτικές παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι επιλογές ανάπτυξης και δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της ΤΠ θα υπόκεινται σε προέγκριση από το συμβούλιο τεχνολογίας πληροφοριών και κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Στο άρθρο 1 του τίτλου I καθορίζεται το αντικείμενο του κανονισμού, δηλαδή οι ενιαίες απαιτήσεις για τους εκδότες ομολόγων που επιθυμούν οικειοθελώς να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» (στο εξής: ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα) για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους που διατίθενται σε επενδυτές στην Ένωση, καθώς και η θέσπιση συστήματος καταχώρισης και εποπτικού πλαισίου για τους εξωτερικούς αξιολογητές των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Στο άρθρο 2 παρατίθενται οι ορισμοί για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Στον τίτλο II του κανονισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB».

Το κεφάλαιο 1 καλύπτει τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τα ομόλογα.

Το άρθρο 3 περιορίζει τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» στους εκδότες ομολόγων που πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος τίτλου, έως τη ληκτότητα του ομολόγου. Το πλαίσιο προορίζεται επίσης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εκδότη ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών καλυμμένων ομολόγων καθώς και τιτλοποιήσεων, των οποίων οι τίτλοι εκδίδονται από φορέα ειδικού σκοπού. Επιπλέον, το πλαίσιο προορίζεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκδότες τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης, όταν καθιστούν διαθέσιμα ομόλογα σε επενδυτές της Ένωσης.

Το άρθρο 4 προβλέπει ότι οι εκδότες πρέπει να διαθέτουν τα έσοδα μόνο για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων πάγιων περιουσιακών στοιχείων, επιλέξιμων δαπανών ή επιλέξιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ή συνδυασμού αυτών. Το άρθρο αναφέρει ότι οι εκδότες ομολόγων δεν επιτρέπεται να αφαιρούν τα έξοδα από τα εισπραχθέντα έσοδα για τους σκοπούς της εν λόγω διάθεσης. Επιτρέπει επίσης στους κρατικούς εκδότες να διαθέτουν τα έσοδα των ομολόγων σε ορισμένα άλλα είδη δαπανών, πέραν εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

Το άρθρο 5 καθορίζει σε ποιες κατηγορίες πρέπει να ανήκουν τα επιλέξιμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, καθώς και ποια είδη περιουσιακών στοιχείων και δαπανών θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Το άρθρο 6 προβλέπει ότι κάθε χρήση των εσόδων από ομόλογα πρέπει να σχετίζεται με οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που καθορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, δηλαδή δραστηριότητες οι οποίες 1) συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 9 του εν λόγω κανονισμού, 2) δεν βλάπτουν σημαντικά κανέναν από αυτούς τους περιβαλλοντικούς στόχους, 3) ασκούνται σύμφωνα με τις ελάχιστες διασφαλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 18 του εν λόγω κανονισμού και 4) συμμορφώνονται προς τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που θεσπίζει η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 και το άρθρο 15 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού.

Λαμβανομένων υπόψη των αναμενόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 για τον καθορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου είναι πιθανό να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άρθρο 7 καθορίζει ποιες απαιτήσεις ταξινόμησης που αναφέρονται στα άρθρα 4 έως 6 πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους εκδότες.

Για τους σκοπούς του εν λόγω κεφαλαίου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» δεν θίγει τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 23 , του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 , του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 , του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2033 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 26 , της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 , της οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 28 , και της οδηγίας (ΕΕ) 2019/2034 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 . Επιπλέον, καμία διάταξη του παρόντος κανονισμού δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό την έννοια ότι περιορίζει τη δυνατότητα του εκδότη να χρησιμοποιεί τα ομόλογα για την κάλυψη ζημιών που προκύπτουν από άλλες δραστηριότητες, περιουσιακά στοιχεία ή τμήματα της οντότητας. Επίσης, καμία διάταξη του παρόντος κανονισμού δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό την έννοια ότι περιορίζει την εξουσία απομείωσης ή μετατροπής σχετικών κεφαλαιακών μέσων ή υποχρεώσεων ενός ιδρύματος σύμφωνα με την οδηγία 2014/59/ΕΕ, ή με την επέλευση γεγονότος ενεργοποίησης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 ή τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2033, κατά περίπτωση.

Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η απαίτηση διάθεσης των εσόδων των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων ή δαπανών δεν θα πρέπει να απαγορεύει στον εκδότη των εν λόγω ομολόγων να χρησιμοποιεί πάγια ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για το ομόλογο, ούτε θα πρέπει να απαγορεύει στους εκδότες αυτούς να συνδέουν την απόδοση που καταβάλλεται στους κατόχους του ομολόγου με την εκτέλεση του έργου που χρηματοδοτείται από το ομόλογο.

Το κεφάλαιο ΙΙ καθορίζει τις απαιτήσεις διαφάνειας και εξωτερικής αξιολόγησης για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

Στο άρθρο 8 διευκρινίζεται ότι το ομόλογο μπορεί να προσφερθεί στο κοινό στην Ένωση μόνο μετά την προηγούμενη δημοσίευση του δελτίου πληροφοριών για ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο, το οποίο καταρτίζεται σύμφωνα με το παράρτημα Ι, στον ιστότοπο του εκδότη, μαζί με την αξιολόγηση πριν από την έκδοση του δελτίου πληροφοριών για ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο από εξωτερικό αξιολογητή.

Το άρθρο 9 επιβάλλει στον εκδότη την υποχρέωση να συντάσσει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ, έως την πλήρη διάθεση των εσόδων του ομολόγου, και να τις δημοσιεύει το αργότερο τρεις μήνες μετά το τέλος του έτους αναφοράς. Ο εκδότης υποχρεούται επίσης να λαμβάνει αξιολόγηση μετά την έκδοση της πρώτης έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών, η οποία διενεργείται από εξωτερικό αξιολογητή, μετά την πλήρη διάθεση των εσόδων του ομολόγου.

Το άρθρο 10 προβλέπει την υποχρέωση του εκδότη να συντάσσει έκθεση αντικτύπου σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ μετά την πλήρη διάθεση των εσόδων τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια ζωής του ομολόγου.

Οι εκδότες που είναι κρατικές οντότητες μπορούν, σύμφωνα με το άρθρο 11, να λαμβάνουν επίσης αξιολογήσεις πριν από και μετά την έκδοση από κρατικό ελεγκτή ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια οντότητα που έχει λάβει εντολή από την κρατική οντότητα να αξιολογεί την εναρμόνιση με τον παρόντα κανονισμό.

Στο άρθρο 12 καθορίζονται απαιτήσεις για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για τα οποία πρέπει να εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο.

Στο άρθρο 13 καθορίζονται οι υποχρεώσεις των εκδοτών να διατηρούν στους ιστοτόπους τους, έως τη ληκτότητα των ομολόγων, όλα τα έγγραφα τα οποία καταρτίζει ο εκδότης όπως προβλέπεται στα άρθρα 8 έως 12, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων αξιολογήσεων πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση. Το ίδιο άρθρο θεσπίζει επίσης απαιτήσεις σχετικά με τη χρήση των γλωσσών και απαιτεί την κοινοποίηση στην ESMA ορισμένων εγγράφων που καταρτίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Στον τίτλο III του κανονισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την ανάληψη δραστηριοτήτων των εξωτερικών αξιολογητών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα. Ο εν λόγω τίτλος δεν ισχύει για τους κρατικούς ελεγκτές και άλλες δημόσιες οντότητες που έχουν λάβει εντολή από κρατικούς εκδότες να αξιολογούν τη συμμόρφωση με τον κανονισμό.

Το κεφάλαιο Ι θεσπίζει τις προϋποθέσεις για την ανάληψη δραστηριοτήτων των εξωτερικών αξιολογητών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η απαίτηση καταχώρισης και τήρησης των προϋποθέσεων καταχώρισης σε διαρκή βάση. Το άρθρο 15 προβλέπει την ανάθεση εντολών για την έκδοση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων και εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τον περαιτέρω καθορισμό ορισμένων κριτηρίων για την καταχώριση εξωτερικών αξιολογητών και ορισμένων τυποποιημένων εντύπων, υποδειγμάτων και διαδικασιών. Μετά την καταχώρισή του, ο εξωτερικός αξιολογητής μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης. Ο εξωτερικός αξιολογητής πρέπει να υποβάλει αίτηση καταχώρισης στην ESMA. Ο εξωτερικός αξιολογητής πρέπει να ενημερώνει την ESMA σε περίπτωση ουσιωδών αλλαγών στις προϋποθέσεις της αρχικής του καταχώρισης πριν από την εφαρμογή των εν λόγω αλλαγών. Η ESMA έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την καταχώριση εξωτερικού αξιολογητή σύμφωνα με το άρθρο 15 και να ανακαλέσει την καταχώρισή του υπό ορισμένες προϋποθέσεις δυνάμει του άρθρου 51. Το άρθρο 59 θεσπίζει την απαίτηση να διατηρεί η ESMA βάση δεδομένων στον ιστότοπό της με όλους τους καταχωρισμένους εξωτερικούς αξιολογητές, συμπεριλαμβανομένων όσων απαγορεύεται προσωρινά να ασκούν δραστηριότητες δυνάμει του παρόντος κανονισμού και των οποίων η καταχώριση έχει ανακληθεί.

Στο κεφάλαιο II καθορίζονται οι απαιτήσεις σχετικά με την οργάνωση, τις διαδικασίες και τα έγγραφα που αφορούν τη διακυβέρνηση των εξωτερικών αξιολογητών. Οι γενικές αρχές καθορίζονται στο άρθρο 18, όπου προβλέπεται η υποχρέωση του εξωτερικού αξιολογητή να χρησιμοποιεί κατάλληλα συστήματα, πόρους και διαδικασίες, καθώς και η υποχρέωση του εξωτερικού αξιολογητή να παρακολουθεί και να αξιολογεί τουλάχιστον σε ετήσια βάση την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των οικείων συστημάτων, μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και ρυθμίσεων και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων. Στα άρθρα 19 έως 28 καθορίζονται λεπτομερέστερα οι απαιτήσεις όσον αφορά τα ανώτερα διοικητικά στελέχη· τους αναλυτές, τους εργαζομένους και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα σε δραστηριότητες αξιολόγησης· τη λειτουργία συμμόρφωσης· τις εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες· τις μεθοδολογίες αξιολόγησης και τις χρησιμοποιούμενες πληροφορίες· τα σφάλματα στις μεθοδολογίες αξιολόγησης ή στην εφαρμογή τους· την εξωτερική ανάθεση· τις απαιτήσεις σχετικά με την τήρηση αρχείων· την αποφυγή των συγκρούσεων συμφερόντων· και την παροχή άλλων υπηρεσιών. Τα άρθρα 18 έως 23 και το άρθρο 25 προβλέπουν την ανάθεση εντολών για την έκδοση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τον περαιτέρω καθορισμό των κριτηρίων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των οργανωτικών απαιτήσεων, των διαδικασιών και των εγγράφων που αφορούν τη διακυβέρνηση των εξωτερικών αξιολογητών.

Το κεφάλαιο III καθορίζει τις απαιτήσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση. Το άρθρο 29 καθιστά σαφές ότι ούτε η αξιολόγηση πριν από την έκδοση ούτε η αξιολόγηση μετά την έκδοση μπορούν να αναφέρονται στην ESMA ή σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή κατά τρόπο που θα μπορούσε να δείχνει ή να υποδηλώνει ότι η ESMA ή οποιαδήποτε αρμόδια αρχή εγκρίνει ή προσυπογράφει το σχετικό έγγραφο ή τυχόν δραστηριότητες αξιολόγησης του εξωτερικού αξιολογητή. Το άρθρο 30 θεσπίζει απαιτήσεις για τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν δωρεάν οι εξωτερικοί αξιολογητές στους ιστοτόπους τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όλες τις αξιολογήσεις πριν και μετά την έκδοση δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

Το κεφάλαιο IV θεσπίζει κανόνες σχετικά με την παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών.

Στο κεφάλαιο Ι του τίτλου IV ορίζονται οι εξουσίες των εθνικών αρμόδιων αρχών να εποπτεύουν τους εκδότες ομολόγων ώστε να διασφαλίζουν την εφαρμογή των άρθρων 8 έως 13 του παρόντος κανονισμού. Περιλαμβάνονται επίσης διάφορες διατάξεις που προσδιορίζουν τις διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα που μπορούν να επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς και κανόνες για τη δημοσίευση και την υποβολή εκθέσεων στην ESMA σχετικά με τις εν λόγω κυρώσεις.

Στο κεφάλαιο ΙΙ του ίδιου τίτλου καθορίζονται οι εξουσίες της ESMA όσον αφορά την εποπτεία των εξωτερικών αξιολογητών. Αυτές περιλαμβάνουν την εξουσία να ζητούν πληροφορίες με απλή αίτηση ή με απόφαση, την εξουσία διεξαγωγής γενικών ερευνών, καθώς και την εξουσία διενέργειας επιτόπιων επιθεωρήσεων. Στο ίδιο κεφάλαιο καθορίζονται επίσης οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ESMA μπορεί να ασκεί τις εποπτικές της εξουσίες. Διάφορες διατάξεις καθορίζουν τα εποπτικά μέτρα, τα πρόστιμα και τις περιοδικές χρηματικές ποινές που μπορεί να επιβάλλει η ESMA. Επίσης, παρέχεται στην ESMA η δυνατότητα να χρεώνει τέλη καταχώρισης και εποπτικά τέλη.

Στον τίτλο V σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 60.

Ο τίτλος VI σχετικά με τις τελικές διατάξεις προβλέπει μεταβατική διάταξη για τους εξωτερικούς αξιολογητές κατά τους πρώτους 30 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

2021/0191 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 30 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο βιώσιμη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, κυκλική και δίκαιη είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ένωσης και της ευημερίας των λαών της. Το 2016 η Ένωση συνήψε τη συμφωνία του Παρισιού 31 . Το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της συμφωνίας του Παρισιού θέτει ως στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων, με το να καθιστά τις χρηματοδοτικές ροές συμβατές με την πορεία προς την επίτευξη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στις κλιματικές μεταβολές ανάπτυξη.

(2)Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της 14ης Ιανουαρίου 2020 32 , προβλέπει τη θέσπιση ενός προτύπου για περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα με σκοπό την περαιτέρω αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών και τη διευκόλυνση του εντοπισμού περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων μέσω σαφούς επισήμανσης. Στα συμπεράσματά του, τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα πρότυπο πράσινων ομολόγων 33 .

(3)Τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα είναι ένα από τα κύρια μέσα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτική χρήση των πόρων, καθώς και με βιώσιμες υποδομές μεταφορών και ερευνητικές υποδομές. Τέτοιου είδους ομόλογα μπορούν να εκδίδονται από χρηματοπιστωτικές ή μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ή κρατικές οντότητες. Διάφορες υφιστάμενες πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα δεν διασφαλίζουν κοινούς ορισμούς των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό εμποδίζει τους επενδυτές να εντοπίζουν εύκολα τα ομόλογα των οποίων τα έσοδα εναρμονίζονται με —ή συμβάλλουν σε— περιβαλλοντικούς στόχους όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού.

(4)Οι αποκλίνοντες κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των εξωτερικών αξιολογητών που αξιολογούν περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα, καθώς και σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για επιλέξιμα περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα, παρεμποδίζουν την ικανότητα των επενδυτών να εντοπίζουν, να εμπιστεύονται και να συγκρίνουν περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα, καθώς και την ικανότητα των εκδοτών να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα για τη μετάβαση των δραστηριοτήτων τους σε περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

(5)Προκειμένου να διασφαλιστεί η εναρμόνιση με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, και δεδομένων των υφιστάμενων αποκλίσεων και της απουσίας κοινών κανόνων, είναι πιθανό τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποκλίνοντα μέτρα και προσεγγίσεις, που θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και θα δημιουργήσουν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και θα είναι επιζήμια για τους εκδότες περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων. Η παράλληλη ανάπτυξη πρακτικών της αγοράς που βασίζονται σε προτεραιότητες εμπορικού χαρακτήρα με αποκλίνοντα αποτελέσματα προκαλεί κατακερματισμό της αγοράς και ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των ανεπαρκειών στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Τα αποκλίνοντα πρότυπα και οι πρακτικές της αγοράς δυσχεραίνουν τη σύγκριση διαφορετικών ομολόγων, δημιουργούν άνισες συνθήκες στην αγορά για τους εκδότες, προκαλούν πρόσθετους φραγμούς εντός της εσωτερικής αγοράς και ενέχουν τον κίνδυνο στρέβλωσης των επενδυτικών αποφάσεων.

(6)Η έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι εξωτερικοί αξιολογητές για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων και οι αποκλίνοντες ορισμοί των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων καθιστούν ολοένα και δυσκολότερη για τους επενδυτές την αποτελεσματική σύγκριση των ομολόγων σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς στόχους τους. Η αγορά περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων έχει εγγενώς διεθνή χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά διαπραγματεύονται ομόλογα και χρησιμοποιούν υπηρεσίες εξωτερικής αξιολόγησης από τρίτους παρόχους σε διασυνοριακό επίπεδο. Η ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων και υπηρεσιών εξωτερικής αξιολόγησης που σχετίζονται με τα ομόλογα, καθώς και να διασφαλίσει την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 34 στην αγορά των εν λόγω ομολόγων.

(7)Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστεί ενιαίο σύνολο ειδικών απαιτήσεων για τα ομόλογα που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικές ή μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ή κράτη που επιθυμούν οικειοθελώς να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» για τα εν λόγω ομόλογα. Ο καθορισμός απαιτήσεων ποιότητας για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα με τη μορφή κανονισμού θα πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη ενιαίων προϋποθέσεων για την έκδοση των εν λόγω ομολόγων, αποτρέποντας τυχόν αποκλίνουσες εθνικές απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μεταφορά μιας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, και θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν άμεσα για τους εκδότες των εν λόγω ομολόγων. Οι εκδότες που χρησιμοποιούν οικειοθελώς την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» θα πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες σε ολόκληρη την Ένωση ώστε να αυξάνουν την αποδοτικότητα της αγοράς μειώνοντας τις αποκλίσεις και, με τον τρόπο αυτόν, να μειώνουν επίσης το κόστος της αξιολόγησης των εν λόγω ομολόγων για τους επενδυτές.

(8)Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, και προκειμένου να παρέχονται στους επενδυτές σαφείς, ποσοτικοί, λεπτομερείς και κοινοί ορισμοί, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού για να προσδιοριστεί αν μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά βιώσιμη. Τα έσοδα των ομολόγων που φέρουν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες είτε είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και συνεπώς εναρμονίζονται με τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, είτε συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων ώστε να καταστούν περιβαλλοντικά βιώσιμες. Ωστόσο, τα ομόλογα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων με άμεσο τρόπο, μέσω της χρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων και δαπανών που σχετίζονται με οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, είτε με έμμεσο τρόπο, μέσω χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που χρηματοδοτούν οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις αυτές. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι κατηγορίες δαπανών και περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τα έσοδα των ομολόγων που χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB».

(9)Τα έσοδα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν διαρκή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτός ο διαρκής θετικός αντίκτυπος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Δεδομένου ότι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, ένας πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοποιούνται τα έσοδα των εν λόγω ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση ενσώματων παγίων ή άυλων παγίων περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πάγια περιουσιακά στοιχεία σχετίζονται με οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που καθορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 (στο εξής: απαιτήσεις ταξινόμησης). Δεδομένου ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων με διαρκή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ένας δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιούνται τα έσοδα αυτά για τη χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία διατίθενται σε οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης. Δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών μπορούν επίσης να έχουν μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών. Δεδομένου ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και επιλεγμένες δαπάνες λειτουργίας μπορούν να χρησιμοποιούνται για την απόκτηση, την αναβάθμιση ή τη διατήρηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ένας τρίτος τρόπος είναι να χρησιμοποιούνται τα έσοδα των εν λόγω ομολόγων για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών και δαπανών λειτουργίας που σχετίζονται με οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης ή που θα πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις εντός ευλόγως σύντομου χρονικού διαστήματος από την έκδοση του σχετικού ομολόγου, το οποίο μπορεί, ωστόσο, να παραταθεί όταν αυτό δικαιολογείται δεόντως λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι δαπάνες λειτουργίας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.

(10)Οι κρατικές οντότητες συχνά αποτελούν εκδότες περιβαλλοντικά βιώσιμων ομολόγων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει επίσης να τους επιτρέπεται να εκδίδουν «ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα», υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα των εν λόγω ομολόγων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση είτε περιουσιακών στοιχείων ή δαπανών που πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης, είτε περιουσιακών στοιχείων ή δαπανών που θα πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις εντός ευλόγως σύντομου χρονικού διαστήματος από την έκδοση του σχετικού ομολόγου, το οποίο μπορεί, ωστόσο, να παραταθεί όταν αυτό δικαιολογείται δεόντως λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων.

(11)Το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 απαιτεί από τα κράτη μέλη και την Ένωση να εφαρμόζουν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού για να προσδιορίσουν εάν μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά βιώσιμη, για τους σκοπούς οποιωνδήποτε μέτρων προβλέπουν απαιτήσεις για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τους εκδότες αναφορικά με χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα τα οποία διατίθενται ως «περιβαλλοντικά βιώσιμα». Συνεπώς, είναι λογικό τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 να καθορίζουν ποια πάγια περιουσιακά στοιχεία, ποιες δαπάνες και ποια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων. Λαμβανομένης υπόψη της αναμενόμενης τεχνολογικής προόδου στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 είναι πιθανό να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές αυτές, προκειμένου να παρέχεται ασφάλεια δικαίου στους εκδότες και τους επενδυτές και να αποφεύγεται ο αρνητικός αντίκτυπος των τροποποιήσεων των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου στην τιμή των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί, οι εκδότες θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζουν τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου όταν διαθέτουν τα έσοδα των εν λόγω ομολόγων σε επιλέξιμα πάγια περιουσιακά στοιχεία ή δαπάνες, έως τη ληκτότητα του ομολόγου. Για να εξασφαλιστεί ασφάλεια δικαίου για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα των οποίων τα έσοδα διατίθενται σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι οι υποκείμενες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που ίσχυαν κατά τη χρονική στιγμή της δημιουργίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Σε περίπτωση τροποποίησης των σχετικών κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, ο εκδότης θα πρέπει να διαθέτει τα έσοδα εφαρμόζοντας τις τροποποιημένες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός πέντε ετών.

(12)Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετατροπή ενός περιουσιακού στοιχείου, ώστε η οικονομική δραστηριότητα με την οποία σχετίζεται το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις ταξινόμησης, δεν θα πρέπει εύλογα να υπερβαίνει τα πέντε έτη, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα έτη. Για τον λόγο αυτόν, οι επιλέξιμες κεφαλαιουχικές δαπάνες θα πρέπει να σχετίζονται με οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν ή θα πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης εντός πέντε ετών από την έκδοση του ομολόγου, εκτός αν δικαιολογείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως δέκα ετών λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων.

(13)Θα πρέπει να παρέχονται στους επενδυτές όλες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων και για τη σύγκριση των ομολόγων αυτών μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένες και τυποποιημένες απαιτήσεις δημοσιοποίησης, οι οποίες να παρέχουν διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εκδότης προτίθεται να διαθέσει τα έσοδα του ομολόγου σε επιλέξιμα πάγια περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πράγματι διατέθηκαν τα εν λόγω έσοδα. Η διαφάνεια αυτή μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω δελτίων πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών. Για να ενισχυθεί η συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των σχετικών πληροφοριών, είναι αναγκαίο να καθοριστούν υποδείγματα για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών.

(14)Οι επενδυτές θα πρέπει να επωφελούνται από οικονομικά αποδοτική πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα. Ως εκ τούτου, οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων θα πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις με εξωτερικούς αξιολογητές προκειμένου να παρέχουν αξιολόγηση πριν από την έκδοση του δελτίου πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, καθώς και αξιολόγηση μετά την έκδοση των ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

(15)Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους έναντι των επενδυτών και να διαθέτουν τα έσοδα των ομολόγων τους εντός ευλόγως σύντομου χρονικού διαστήματος μετά την έκδοσή τους. Ταυτόχρονα, οι εκδότες δεν θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις για τη διάθεση των εσόδων των ομολόγων σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν πληρούν ακόμη τις απαιτήσεις ταξινόμησης, αλλά θα πληρούν τις απαιτήσεις αυτές εντός του διαστήματος των πέντε ετών (ή των δέκα ετών σε περίπτωση παράτασης). Οι εκδότες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαθέτουν όλα τα έσοδα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων τους πριν από τη ληκτότητα κάθε ομολόγου.

(16)Σε αντίθεση με τους εκδότες που είναι χρηματοπιστωτικές ή μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, οι κρατικοί εκδότες μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων για την έμμεση χρηματοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις ταξινόμησης μέσω της χρήσης προγραμμάτων φορολογικών δαπανών ή προγραμμάτων μεταβιβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι κρατικές οντότητες διασφαλίζουν ότι οι οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τα εν λόγω προγράμματα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων αυτών. Για τον λόγο αυτόν, κατά τις αξιολογήσεις πριν από και μετά την έκδοση των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που εκδίδονται από κρατικές οντότητες και των οποίων τα έσοδα διατίθενται σε φορολογικές δαπάνες ή επιδοτήσεις σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις ταξινόμησης, οι εξωτερικοί αξιολογητές δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να αξιολογούν την εναρμόνιση κάθε οικονομικής δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τα εν λόγω προγράμματα με την ταξινόμηση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αρκεί οι εξωτερικοί αξιολογητές να αξιολογούν την εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων με τις απαιτήσεις ταξινόμησης.

(17)Ορισμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν, για κάθε ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο, τα διακριτά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχουν διατεθεί τα έσοδα του εν λόγω ομολόγου. Αυτό οφείλεται στην αναντιστοιχία μεταξύ, αφενός, της υπολειπόμενης ληκτότητας και του όγκου χρηματοδότησης των εν λόγω ομολόγων και, αφετέρου, της υπολειπόμενης ληκτότητας και του όγκου των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της χρηματοπιστωτικής επιχείρησης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν στον ισολογισμό της επιχείρησης τη διάθεση των συνολικών εσόδων του χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκιο περιβαλλοντικά βιώσιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Οι εν λόγω χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει στη συνέχεια να καταδεικνύουν στις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών ότι τα σχετικά περιβαλλοντικά βιώσιμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις ταξινόμησης κατά τον χρόνο της δημιουργίας τους. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι όλα τα έσοδα από τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα διατίθενται σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να καταδεικνύουν ότι το ποσό αυτών των περιβαλλοντικά βιώσιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει ή ισούται με το ποσό των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που δεν έχουν ακόμη λήξει. Για να διασφαλίζεται ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες παραμένουν πλήρεις και επικαιροποιημένες, οι ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών θα πρέπει να αξιολογούνται κάθε έτος από εξωτερικό αξιολογητή. Ο εν λόγω εξωτερικός αξιολογητής θα πρέπει να επικεντρώνεται ιδίως στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονταν στον ισολογισμό του εκδότη στην έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών του προηγούμενου έτους.

(18)Για να βελτιωθεί η διαφάνεια, οι εκδότες θα πρέπει επίσης να δημοσιοποιούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ομολόγων τους μέσω της δημοσίευσης εκθέσεων αντικτύπου, οι οποίες θα πρέπει να δημοσιεύονται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια ζωής του ομολόγου. Προκειμένου να παρέχονται στους επενδυτές όλες οι πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, στις εκθέσεις αντικτύπου θα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς οι δείκτες μέτρησης, οι μεθοδολογίες και οι παραδοχές που εφαρμόζονται κατά την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου. Για να ενισχυθεί η συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των σχετικών πληροφοριών, είναι αναγκαίο να καθοριστούν υποδείγματα για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών.

(19)Οι κρατικοί ελεγκτές, ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια οντότητα που έχει λάβει εντολή από κρατική οντότητα να αξιολογεί αν τα έσοδα από τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα διατίθενται πράγματι σε επιλέξιμα πάγια περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, είναι νομικές οντότητες με αρμοδιότητα και εμπειρογνωσία στην εποπτεία των δημόσιων δαπανών και κατά κανόνα διαθέτουν νομικά εγγυημένη ανεξαρτησία. Ως εκ τούτου, οι κρατικές οντότητες που εκδίδουν ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους εν λόγω κρατικούς ελεγκτές ή οντότητες για τους σκοπούς της εξωτερικής αξιολόγησης των ομολόγων που εκδίδονται από τις εν λόγω κρατικές οντότητες. Οι εν λόγω κρατικοί ελεγκτές ή οντότητες δεν θα πρέπει να καταχωρίζονται ούτε να εποπτεύονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

(20)Για να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα της αγοράς ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, οι εκδότες θα πρέπει να δημοσιεύουν στους ιστοτόπους τους λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που εκδίδουν. Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των πληροφοριών και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, δημοσιεύουν επίσης την αξιολόγηση πριν από την έκδοση, καθώς και τυχόν αξιολογήσεις μετά την έκδοση.

(21)Για να βελτιωθεί η διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εξωτερικοί αξιολογητές καταλήγουν στα συμπεράσματά τους, να διασφαλιστεί ότι οι εξωτερικοί αξιολογητές διαθέτουν επαρκή προσόντα, επαγγελματική πείρα και ανεξαρτησία, και να μειωθεί ο κίνδυνος δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων και, ως εκ τούτου, να διασφαλιστεί επαρκής προστασία των επενδυτών, οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εξωτερικούς αξιολογητές, μεταξύ άλλων και από τρίτες χώρες, οι οποίοι έχουν καταχωριστεί και υπόκεινται σε διαρκή εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

(22)Για να ενισχυθεί η διαφάνεια έναντι των επενδυτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται η εναρμόνιση των ομολόγων με τις απαιτήσεις ταξινόμησης, οι εξωτερικοί αξιολογητές θα πρέπει να δημοσιοποιούν στους χρήστες των αξιολογήσεων πριν από την έκδοση και των αξιολογήσεων μετά την έκδοση τις μεθοδολογίες και τις βασικές παραδοχές που χρησιμοποιούν στις δραστηριότητες εξωτερικής αξιολόγησης που διενεργούν, με επαρκείς λεπτομέρειες, λαμβάνοντας παράλληλα δεόντως υπόψη την προστασία των δεδομένων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της διανοητικής ιδιοκτησίας.

(23)Οι εξωτερικοί αξιολογητές θα πρέπει να έχουν θεσπίσει ρυθμίσεις για τη δική τους χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αξιολογήσεις τους πριν από και μετά την έκδοση είναι ανεξάρτητες, αντικειμενικές και καλής ποιότητας. Ως εκ τούτου, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των εξωτερικών αξιολογητών θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή εμπειρογνωσία σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και περιβαλλοντικά θέματα και να διασφαλίζουν ότι η εξωτερική αξιολόγηση διενεργείται από επαρκή αριθμό εργαζομένων με τις απαραίτητες γνώσεις και την απαραίτητη πείρα. Για τον ίδιο λόγο, η λειτουργία συμμόρφωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρει τα πορίσματά της είτε σε εποπτικό όργανο είτε σε διοικητικό όργανο.

(24)Για να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των εξωτερικών αξιολογητών, οι εξωτερικοί αξιολογητές θα πρέπει να αποφεύγουν τις καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων και να διαχειρίζονται επαρκώς τις συγκρούσεις αυτές όταν είναι αναπόφευκτες. Ως εκ τούτου, οι εξωτερικοί αξιολογητές θα πρέπει να δημοσιοποιούν εγκαίρως τις συγκρούσεις συμφερόντων. Θα πρέπει επίσης να τηρούν αρχεία με όλες τις σημαντικές απειλές για την ανεξαρτησία τους, για την ανεξαρτησία των εργαζομένων τους και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης. Θα πρέπει επίσης να τηρούν αρχεία των διασφαλίσεων που εφαρμόζονται για τον μετριασμό των εν λόγω απειλών.

(25)Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν οι αποκλίνουσες εφαρμογές του παρόντος κανονισμού από τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να μειωθεί το κόστος συναλλαγών και λειτουργίας των εξωτερικών αξιολογητών, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ανατεθεί στην ESMA γενική αρμοδιότητα για την καταχώριση και τη συνεχή εποπτεία των καταχωρισμένων εξωτερικών αξιολογητών στην Ένωση. Η ανάθεση της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τα θέματα αυτά στην ESMA αναμένεται να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά τις απαιτήσεις καταχώρισης και τη συνεχή εποπτεία και να εξαλείψει τον κίνδυνο του ρυθμιστικού αρμπιτράζ σε όλα τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, η εν λόγω αποκλειστική αρμοδιότητα θα πρέπει να βελτιστοποιήσει την κατανομή των εποπτικών πόρων σε επίπεδο Ένωσης, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την ESMA κέντρο εμπειρογνωσίας και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της εποπτείας.

(26)Η ESMA θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητεί όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτεί τις εν λόγω πληροφορίες από εξωτερικούς αξιολογητές, πρόσωπα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες εξωτερικής αξιολόγησης, οντότητες που υπόκεινται σε αξιολόγηση και σχετιζόμενους με αυτές τρίτους, καθώς και τρίτους στους οποίους οι εξωτερικοί αξιολογητές έχουν αναθέσει επιχειρησιακές λειτουργίες και πρόσωπα που έχουν άλλη στενή και ουσιαστική σχέση ή σύνδεση με εξωτερικούς αξιολογητές ή με δραστηριότητες εξωτερικής αξιολόγησης.

(27)Για να μπορεί η ESMA να εκτελεί τα εποπτικά της καθήκοντα, και ειδικότερα να υποχρεώνει τους εξωτερικούς αξιολογητές να θέσουν τέλος σε μια παράβαση, να παράσχουν πλήρεις και ορθές πληροφορίες ή να συμμορφωθούν με έρευνα ή επιτόπια επιθεώρηση, η ESMA θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλλει κυρώσεις ή περιοδικές χρηματικές ποινές.

(28)Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων μπορούν να ζητούν πρόσβαση στις υπηρεσίες εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί καθεστώς τρίτης χώρας για τους εξωτερικούς αξιολογητές βάσει αξιολόγησης ισοδυναμίας, αναγνώρισης ή έγκρισης, στο πλαίσιο του οποίου οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικής αξιολόγησης.

(29)Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών ελλείψει απόφασης ισοδυναμίας, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί διαδικασία για την αναγνώριση, από την ESMA, των εξωτερικών αξιολογητών που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα.

(30)Προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών σε εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, θα πρέπει να θεσπιστεί καθεστώς έγκρισης, το οποίο θα επιτρέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους καταχωρισμένους εξωτερικούς αξιολογητές που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση να εγκρίνουν υπηρεσίες που παρέχονται από εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας. Ένας εξωτερικός αξιολογητής ο οποίος έχει εγκρίνει υπηρεσίες που παρέχονται από εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας θα πρέπει να ευθύνεται πλήρως για τις εν λόγω υπηρεσίες τις οποίες έχει εγκρίνει και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του εν λόγω εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

(31)Σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να καθορίσει τη διαδικασία για την άσκηση της εξουσίας επιβολής προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τα δικαιώματα υπεράσπισης, διατάξεων περί χρονικών ορίων, για την είσπραξη προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών, καθώς και λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις προθεσμίες παραγραφής για την επιβολή και την εκτέλεση των κυρώσεων και το είδος των τελών, τα θέματα για τα οποία επιβάλλονται τέλη, το ύψος τους και τον τρόπο καταβολής τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 35 . Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους θα πρέπει να έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(32)Δεδομένου ότι η ESMA είναι όργανο με υψηλό βαθμό εξειδικευμένης εμπειρογνωσίας, θα ήταν συμφέρον και σκόπιμο να της ανατεθεί η εκπόνηση των σχεδίων ρυθμιστικών και εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που δεν ενέχουν επιλογές πολιτικής, προς υποβολή στην Επιτροπή.

(33)Η ESMA θα πρέπει να λάβει εντολή να καταρτίσει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τον περαιτέρω προσδιορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων μπορεί να αξιολογήσει μια αίτηση καταχώρισης από εξωτερικό αξιολογητή και την παροχή πληροφοριών από τον εν λόγω εξωτερικό αξιολογητή προκειμένου να καθορίσει το επίπεδο συμμόρφωσής του με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού 36 .

(34)Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 37 .

(35)Η ESMA θα πρέπει να λάβει εντολή να καταρτίσει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για να καθορίσει τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για την παροχή πληροφοριών για την καταχώριση εξωτερικών αξιολογητών. Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εν λόγω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα με εκτελεστική πράξη δυνάμει του άρθρου 291 της ΣΛΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 38 .

(36)Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εξωτερικοί αξιολογητές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ο παρών κανονισμός θεσπίζει μεταβατικό καθεστώς για τους πρώτους 30 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(37)Οι στόχοι του παρόντος κανονισμού είναι διττοί. Αφενός, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ισχύουν ενιαίες απαιτήσεις για τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB». Από την άλλη πλευρά, αποσκοπεί στη θέσπιση απλού συστήματος καταχώρισης και εποπτικού πλαισίου για τους εξωτερικούς αξιολογητές, αναθέτοντας σε ενιαία εποπτική αρχή την καταχώριση και την εποπτεία των εξωτερικών αξιολογητών στην Ένωση. Και οι δύο στόχοι θα πρέπει να διευκολύνουν την άντληση κεφαλαίων για έργα που επιδιώκουν περιβαλλοντικά βιώσιμους στόχους. Δεδομένου ότι οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων αυτών,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Τίτλος Ι
Αντικείμενο και ορισμοί

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ενιαίες απαιτήσεις για τους εκδότες ομολόγων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους που τίθενται στη διάθεση των επενδυτών στην Ένωση, και θεσπίζει σύστημα καταχώρισης και εποπτικό πλαίσιο για τους εξωτερικούς αξιολογητές των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Άρθρο 2
Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«εκδότης»: κάθε νομική οντότητα που εκδίδει ομόλογα·

2)«χρηματοπιστωτική επιχείρηση»: ΔΟΕΕ όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 39 , εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 40 , πιστωτικό ίδρυμα όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 41 , επιχείρηση επενδύσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 2) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, ασφαλιστική επιχείρηση όπως ορίζεται στο άρθρο 13 σημείο 1) της οδηγίας 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42 ή αντασφαλιστική επιχείρηση όπως ορίζεται στο άρθρο 13 σημείο 4) της οδηγίας 2009/138/ΕΚ·

3)«κρατική οντότητα»: οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)η Ευρατόμ, η Ένωση και οποιοσδήποτε από τους οργανισμούς τους,

β)οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένου κυβερνητικού φορέα ή οργανισμού, ή φορέα ειδικού σκοπού του συγκεκριμένου κράτους,

γ)σε περίπτωση ομοσπονδιακού κράτους, ένα από τα μέλη που συγκροτούν την ομοσπονδία,

δ)περιφερειακή ή δημοτική οντότητα,

ε)συλλογική επιχείρηση περισσότερων κρατών υπό μορφή οργανισμού ή φορέα ειδικού σκοπού,

στ)εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που ανήκει εξ ολοκλήρου σε μία ή περισσότερες από τις οντότητες που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ε)·

4)«απαιτήσεις ταξινόμησης»: οι απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852·

5)«ρυθμιζόμενη αγορά»: ρυθμιζόμενη αγορά όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 21) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 43 .

Τίτλος ΙΙ
Προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB»

Κεφάλαιο I
Απαιτήσεις που σχετίζονται με τα ομόλογα

Άρθρο 3
Ονομασία

Η ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» χρησιμοποιείται μόνο για ομόλογα που πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος τίτλου έως τη ληκτότητά τους.

Άρθρο 4
Χρήση των εσόδων των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων

1.Πριν από τη ληκτότητα του ομολόγου, τα έσοδα των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων διατίθενται αποκλειστικά και πλήρως, χωρίς αφαίρεση του κόστους, στα ακόλουθα, ή σε συνδυασμό αυτών:

α)πάγια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών, που δεν είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία·

β)κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιουχικών δαπανών των νοικοκυριών·

γ)δαπάνες λειτουργίας που πραγματοποιήθηκαν λιγότερο από τρία έτη πριν από την έκδοση του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου·

δ)χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως αναφέρονται στο άρθρο 5.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως κεφαλαιουχικές δαπάνες νοούνται είτε η αύξηση ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου οικονομικού έτους προ αποσβέσεων και τυχόν επανεπιμετρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης που προκύπτει από αναπροσαρμογές και απομειώσεις για το σχετικό οικονομικό έτος, και εξαιρουμένης της εύλογης αξίας, είτε η αύξηση ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων που προκύπτει από συνενώσεις επιχειρήσεων.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως δαπάνες λειτουργίας νοούνται οι άμεσες μη κεφαλαιοποιημένες δαπάνες που σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τα μέτρα ανακαίνισης κτιρίων, τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, τη συντήρηση και την επισκευή, καθώς και κάθε άλλη άμεση δαπάνη που σχετίζεται με την καθημερινή συντήρηση ενσώματων ή άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της συνεχούς και αποτελεσματικής λειτουργίας αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

2.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, μια κρατική οντότητα μπορεί επίσης να διαθέτει τα έσοδα ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που έχει εκδώσει στα ακόλουθα, ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών:

α)πάγια περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 7.22 του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 44 ·

β)μη παραχθέντα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 7.24 του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013·

γ)φορολογικές ελαφρύνσεις που αναφέρονται στο σημείο 20.167 του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013, οι οποίες χορηγήθηκαν λιγότερο από τρία έτη πριν από την έκδοση του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου·

δ)επιδοτήσεις που αναφέρονται στο σημείο 4.30 του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013, οι οποίες μεταβιβάστηκαν λιγότερο από τρία έτη πριν από την έκδοση του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου·

ε)κεφαλαιουχικές δαπάνες που αναφέρονται στο σημείο 20.104 του παραρτήματος Α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013.

3.Ένα ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί με την έκδοση νέου ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου.

Άρθρο 5
Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία

1.Ως χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο δ), νοούνται οποιαδήποτε από τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών:

α)χρέος,

β)μετοχικό κεφάλαιο.

2.Τα έσοδα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διατίθενται μόνο σε πάγια περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α), σε κεφαλαιουχικές δαπάνες όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β) ή σε δαπάνες λειτουργίας όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ).

3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, τα έσοδα του χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορούν να διατίθενται σε άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία διατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 2.

Άρθρο 6
Ευθυγράμμιση της χρήσης των εσόδων με την ταξινόμηση

1.Η χρήση των εσόδων που αναφέρονται στο άρθρο 4 αφορά οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης ή θα πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου, όπως προβλέπεται σε σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση.

Στο σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιγράφονται οι ενέργειες και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες προκειμένου μια οικονομική δραστηριότητα να πληροί τις απαιτήσεις ταξινόμησης εντός της καθορισμένης χρονικής περιόδου.

Η περίοδος που αναφέρεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη από την έκδοση του ομολόγου, εκτός εάν μεγαλύτερη περίοδος έως δέκα ετών δικαιολογείται από τα ειδικά χαρακτηριστικά των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως τεκμηριώνονται σε σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση.

2.Όταν τα έσοδα ενός ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου διατίθενται μέσω χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είτε σε κεφαλαιουχικές δαπάνες όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β), είτε σε δαπάνες λειτουργίας όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ), η καθορισμένη χρονική περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο αρχίζει από τη στιγμή της δημιουργίας του χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου.

Άρθρο 7
Εφαρμογή των απαιτήσεων ταξινόμησης

1.Οι εκδότες διαθέτουν τα έσοδα του ομολόγου στις χρήσεις που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ), στο άρθρο 4 παράγραφος 2 ή στο μετοχικό κεφάλαιο που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β), εφαρμόζοντας τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 και οι οποίες ίσχυαν τη χρονική στιγμή της έκδοσης του ομολόγου.

Σε περίπτωση τροποποίησης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, ο εκδότης διαθέτει τα έσοδα του ομολόγου στις χρήσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζοντας τις τροποποιημένες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός πέντε ετών από την έναρξη εφαρμογής τους.

2.Κατά τη διάθεση των εσόδων του ομολόγου στο χρέος που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α), οι εκδότες εφαρμόζουν τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 και οι οποίες ίσχυαν τη χρονική στιγμή της δημιουργίας του χρέους.

Εάν, τη στιγμή της δημιουργίας του χρέους που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, δεν ήταν σε ισχύ κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, οι εκδότες εφαρμόζουν τις πρώτες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852.

Σε περίπτωση τροποποίησης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 ή το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 μετά τη δημιουργία του χρέους που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο εκδότης διαθέτει τα έσοδα του ομολόγου στο χρέος που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζοντας τις τροποποιημένες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός πέντε ετών από την έναρξη εφαρμογής τους.

Κεφάλαιο II
Απαιτήσεις διαφάνειας και εξωτερικής αξιολόγησης

Άρθρο 8
Δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και αξιολόγηση πριν από την έκδοση του δελτίου πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

1.Πριν από την έκδοση ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου, οι εκδότες:

α)συμπληρώνουν το δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που παρατίθεται στο παράρτημα Ι·

β)διασφαλίζουν ότι το συμπληρωμένο δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση πριν από την έκδοση με θετική γνώμη εξωτερικού αξιολογητή.

2.Ένα δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες εκδόσεις ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

3.Η αξιολόγηση πριν από την έκδοση του δελτίου πληροφοριών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα:

α)αξιολόγηση της συμμόρφωσης του συμπληρωμένου δελτίου πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα με τα άρθρα 4 έως 7 του παρόντος κανονισμού και με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού·

β)τα στοιχεία που παρατίθενται στο παράρτημα IV.

Άρθρο 9
Εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών και αξιολόγηση μετά την έκδοση των εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών

1.Κάθε έτος και μέχρι την πλήρη διάθεση των εσόδων του σχετικού ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου, οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων καταρτίζουν έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙ, αποδεικνύοντας ότι τα έσοδα οποιωνδήποτε σχετικών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων από την ημερομηνία έκδοσής τους και έως το τέλος του έτους που αφορά η έκθεση έχουν διατεθεί σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 7.

2.Η έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες εκδόσεις ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

3.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων λαμβάνουν αξιολόγηση μετά την έκδοση, από εξωτερικό αξιολογητή, της έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών που καταρτίζεται μετά την πλήρη διάθεση των εσόδων του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 7.

4.Εάν, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο γ), διορθωθεί η διάθεση των εσόδων, οι εκδότες των σχετικών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων τροποποιούν την έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών και λαμβάνουν αξιολόγηση μετά την έκδοση, από εξωτερικό αξιολογητή, της εν λόγω τροποποιημένης έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών.

5.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, κάθε έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών από εκδότες οι οποίοι είναι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν έσοδα από χαρτοφυλάκιο περισσότερων ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 5, υπόκειται σε αξιολόγηση μετά την έκδοση από εξωτερικό αξιολογητή. Ο εξωτερικός αξιολογητής δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονταν σε καμία προηγουμένως δημοσιευμένη έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών.

6.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων υποβάλλουν τις εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών που αναφέρονται στις παραγράφους 3, 4 και 5 σε εξωτερικό αξιολογητή εντός 30 ημερών από το τέλος του έτους το οποίο αφορούν οι εκθέσεις επιμερισμού των κερδών. Η αξιολόγηση μετά την έκδοση πρέπει να δημοσιοποιείται εντός 90 ημερών από την παραλαβή της έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών.

7.Η αξιολόγηση μετά την έκδοση που αναφέρεται στις παραγράφους 3, 4 και 5 περιέχει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

α)αξιολόγηση του αν ο εκδότης έχει διαθέσει τα έσοδα του ομολόγου σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 7 βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν στον εξωτερικό αξιολογητή·

β)αξιολόγηση του αν ο εκδότης έχει συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη χρήση των εσόδων που παρατίθεται στο δελτίο πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν στον εξωτερικό αξιολογητή·

γ)τα στοιχεία που παρατίθενται στο παράρτημα IV.

8.Εάν τα έσοδα του ομολόγου διατίθενται σε φορολογικές ελαφρύνσεις όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ) ή επιδοτήσεις όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο δ), στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την έκδοση αξιολογείται μόνο η συμμόρφωση με τα άρθρα 4 έως 7 των όρων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες εκταμιεύθηκαν οι εν λόγω δαπάνες ή μεταφορές.

Άρθρο 10
Έκθεση αντικτύπου των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων

1.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, μετά την πλήρη διάθεση των εσόδων των εν λόγω ομολόγων και τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια ζωής του ομολόγου, καταρτίζουν έκθεση αντικτύπου ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης των εσόδων του ομολόγου χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα III.

2.Μία μόνο έκθεση αντικτύπου μπορεί να καλύπτει περισσότερες εκδόσεις ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Άρθρο 11
Κρατικές οντότητες ως εκδότες

Εκδότης που είναι κρατική οντότητα μπορεί να λάβει αξιολόγηση πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση από εξωτερικό αξιολογητή, ή από κρατικό ελεγκτή ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια οντότητα που έχει λάβει εντολή από την κρατική οντότητα να αξιολογήσει τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 12
Ενημερωτικό δελτίο για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

1.Όταν πρόκειται να δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129, το εν λόγω ενημερωτικό δελτίο αναφέρει σαφώς, εάν απαιτείται η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των εσόδων, ότι το ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο εκδίδεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2.Για τους σκοπούς του άρθρου 19 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, οι «ρυθμιζόμενες πληροφορίες» περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 13
Δημοσίευση στον ιστότοπο του εκδότη και κοινοποίηση στην ESMA και στις εθνικές αρμόδιες αρχές

1.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων δημοσιεύουν στον ιστότοπό τους, σε χωριστή ενότητα με τίτλο «Ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα», και διαθέτουν δωρεάν, τουλάχιστον έως τη ληκτότητα των σχετικών ομολόγων, όλα τα ακόλουθα:

α)το συμπληρωμένο δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που αναφέρεται στο άρθρο 8, πριν από την έκδοση του ομολόγου·

β)την αξιολόγηση πριν από την έκδοση που σχετίζεται με το δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που αναφέρεται στο άρθρο 8, πριν από την έκδοση του ομολόγου·

γ)τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που αναφέρονται στο άρθρο 9, κάθε έτος έως την πλήρη διάθεση των εσόδων του σχετικού ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου, το αργότερο τρεις μήνες μετά το τέλος του έτους το οποίο αφορά·

δ)τις αξιολογήσεις μετά την έκδοση των εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που αναφέρονται στο άρθρο 9·

ε)την έκθεση αντικτύπου ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που αναφέρεται στο άρθρο 10.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), γ) και ε) παρέχονται στην ακόλουθη γλώσσα ή στις ακόλουθες γλώσσες:

α)όταν τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα προσφέρονται στο κοινό ή είναι εισηγμένα σε αγορά σε ένα μόνο κράτος μέλος, σε γλώσσα αποδεκτή από την αναφερόμενη στο άρθρο 36 του παρόντος κανονισμού αρμόδια αρχή του συγκεκριμένου κράτους μέλους·

β)όταν τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα προσφέρονται στο κοινό ή είναι εισηγμένα σε αγορά σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, είτε σε γλώσσα αποδεκτή από την αναφερόμενη στο άρθρο 37 του παρόντος κανονισμού αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους, είτε σε γλώσσα ευρέως διαδεδομένη στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, κατ’ επιλογή του εκδότη.

3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, όταν πρόκειται να δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο για το ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), γ) και ε) παρέχονται στη γλώσσα ή στις γλώσσες του εν λόγω ενημερωτικού δελτίου.

4.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων κοινοποιούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εθνική αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 36 τη δημοσίευση όλων των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

5.Οι εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων κοινοποιούν στην ESMA τη δημοσίευση όλων των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εντός 30 ημερών.

Τίτλος III
Εξωτερικοί αξιολογητές για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

Κεφάλαιο I
Προϋποθέσεις για την ανάληψη δραστηριοτήτων εξωτερικού αξιολογητή για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

Άρθρο 14
Καταχώριση

1.Πριν αναλάβουν τις δραστηριότητές τους, οι εξωτερικοί αξιολογητές για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα καταχωρίζονται στην ESMA.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές που είναι καταχωρισμένοι στην ESMA πληρούν σε συνεχή βάση τις προϋποθέσεις καταχώρισης που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

3.Οι κρατικοί ελεγκτές και άλλες δημόσιες οντότητες που έχουν λάβει από κρατικούς εκδότες εντολή να αξιολογούν τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό δεν υπόκεινται στον τίτλο ΙΙΙ και στον τίτλο IV του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 15
Αίτηση καταχώρισης με την ιδιότητα του εξωτερικού αξιολογητή για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

1.Η αίτηση καταχώρισης με την ιδιότητα του εξωτερικού αξιολογητή για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα περιέχει όλες τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)το πλήρες όνομα του αιτούντος, τη διεύθυνση της καταστατικής έδρας εντός της Ένωσης, τον ιστότοπο του αιτούντος και, εφόσον υπάρχει, τον αναγνωριστικό κωδικό νομικής οντότητας (LEI)·

β)το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επικοινωνίας·

γ)το νομικό καθεστώς του αιτούντος·

δ)την ιδιοκτησιακή δομή του αιτούντος·

ε)την ταυτότητα των ανώτερων διοικητικών στελεχών του αιτούντος και το επίπεδο προσόντων, πείρας και κατάρτισής τους·

στ)τον αριθμό των αναλυτών, των εργαζομένων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε δραστηριότητες αξιολόγησης, το επίπεδο της πείρας και της κατάρτισής τους κατά την εργασία τους για τον αιτούντα, καθώς και το γενικό επίπεδο πείρας και κατάρτισής τους·

ζ)περιγραφή των διαδικασιών και μεθοδολογιών που εφαρμόζει ο αιτών για την έκδοση αξιολογήσεων πριν από την έκδοση, όπως αναφέρονται στο άρθρο 8, και αξιολογήσεων μετά την έκδοση, όπως αναφέρονται στο άρθρο 9·

η)τις πολιτικές ή τις διαδικασίες που εφαρμόζει ο αιτών για τον εντοπισμό, τη διαχείριση και τη γνωστοποίηση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων όπως αναφέρονται στο άρθρο 27·

θ)κατά περίπτωση, έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με τυχόν υφιστάμενες ή προγραμματισμένες ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης δραστηριοτήτων του εξωτερικού αξιολογητή που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με οντότητες που αναλαμβάνουν καθήκοντα εξωτερικής ανάθεσης·

ι)κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με άλλες δραστηριότητες που εκτελούνται από τον αιτούντα.

2.Η ESMA καταχωρίζει τον αιτούντα ως εξωτερικό αξιολογητή μόνον εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του αιτούντος:

i)έχουν επαρκώς καλή φήμη·

ii)διαθέτουν επαρκείς ικανότητες ώστε να διασφαλίζουν ότι ο αιτών μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα που απαιτούνται από τους εξωτερικούς αξιολογητές σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

iii)διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα·

iv)διαθέτουν πείρα στη διασφάλιση ποιότητας, στον ποιοτικό έλεγχο, στη διενέργεια αξιολογήσεων πριν από και μετά την έκδοση και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες·

β)ο αριθμός των αναλυτών, των εργαζομένων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε δραστηριότητες αξιολόγησης, καθώς και το επίπεδο πείρας και κατάρτισής τους, επαρκούν για την εκτέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται από τους εξωτερικούς αξιολογητές σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

γ)οι εσωτερικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου ΙΙ του παρόντος τμήματος είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές.

3.Η ESMA αξιολογεί αν η αίτηση είναι πλήρης εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της.

Εάν η αίτηση δεν είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα και ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο αιτών οφείλει να παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες.

Εάν η αίτηση είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα.

4.Η ESMA καταχωρίζει ή αρνείται να καταχωρίσει έναν αιτούντα εντός 45 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της πλήρους αίτησης.

Η ESMA μπορεί να παρατείνει την περίοδο που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο κατά 15 εργάσιμες ημέρες εάν ο αιτών προτίθεται να χρησιμοποιήσει εξωτερική ανάθεση για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του ως εξωτερικού αξιολογητή.

Η ESMA κοινοποιεί εγγράφως στον αιτούντα την καταχώρισή του ως εξωτερικού αξιολογητή ή την άρνησή της να καταχωρίσει τον αιτούντα. Η απόφαση καταχώρισης ή η άρνηση καταχώρισης είναι αιτιολογημένη και αρχίζει να ισχύει την πέμπτη εργάσιμη μέρα από την έκδοσή της.

5.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων με τα οποία εξειδικεύονται τα κριτήρια της παραγράφου 2 στοιχεία α) και β).

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

6.Η ESMA καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για να καθορίσει τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για την παροχή των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Κατά την κατάρτιση των σχεδίων εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, η ESMA λαμβάνει υπόψη ψηφιακά μέσα καταχώρισης.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 16
Ουσιώδεις αλλαγές σχετικές με την καταχώριση

1.Ο εξωτερικός αξιολογητής κοινοποιεί στην ESMA κάθε ουσιώδη αλλαγή στις πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 ή στα γεγονότα που αφορούν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 πριν από την εφαρμογή αυτών των αλλαγών.

Η ESMA αναλύει τις εν λόγω ουσιώδεις αλλαγές. Σε περίπτωση που η ESMA διαφωνεί με αυτές τις ουσιώδεις αλλαγές, ενημερώνει τον εξωτερικό αξιολογητή εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση των εν λόγω αλλαγών και αναφέρει τους λόγους των αντιρρήσεών της. Οι αλλαγές που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο μπορούν να εφαρμόζονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ESMA δεν διατυπώνει αντίρρηση για αυτές τις αλλαγές εντός της εν λόγω περιόδου.

2.Η ESMA καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για να καθορίσει τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για την παροχή των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Κατά την κατάρτιση των σχεδίων εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, η ESMA λαμβάνει υπόψη ψηφιακά μέσα καταχώρισης.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 17
Γλωσσικό καθεστώς

Ο εξωτερικός αξιολογητής υποβάλλει την αίτηση καταχώρισης που αναφέρεται στο άρθρο 15 σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Οι διατάξεις του κανονισμού αριθ. 1, της 15ης Απριλίου 1958, περί καθορισμού του γλωσσικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος 45 εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, σε κάθε άλλη επικοινωνία μεταξύ της ESMA και των εξωτερικών αξιολογητών και του προσωπικού τους.

Κεφάλαιο II
Οργανωτικές απαιτήσεις, διαδικασίες και έγγραφα σχετικά με τη διακυβέρνηση

Άρθρο 18
Γενικές αρχές

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές χρησιμοποιούν κατάλληλα συστήματα, πόρους και διαδικασίες για να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του παρόντος κανονισμού.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές παρακολουθούν και αξιολογούν τουλάχιστον σε ετήσια βάση την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων, των πόρων και των διαδικασιών τους που θεσπίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, λαμβάνουν δε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις.

3.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση της καταλληλότητας, της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων, των πόρων, των μηχανισμών και των διαδικασιών των εξωτερικών αξιολογητών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 19
Ανώτερα διοικητικά στελέχη

1.Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του εξωτερικού αξιολογητή εξασφαλίζουν όλα τα ακόλουθα:

α)την ορθή και συνετή διαχείριση του εξωτερικού αξιολογητή·

β)την ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων αξιολόγησης·

γ)τον ορθό εντοπισμό και την ορθή διαχείριση και κοινοποίηση των συγκρούσεων συμφερόντων·

δ)τη συμμόρφωση του εξωτερικού αξιολογητή με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού σε συνεχή βάση.

2.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση της ορθής και συνετής διαχείρισης του εξωτερικού αξιολογητή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α).

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία Εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 20
Αναλυτές και εργαζόμενοι των εξωτερικών αξιολογητών και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στις δραστηριότητες αξιολόγησης των εξωτερικών αξιολογητών

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές εξασφαλίζουν ότι οι αναλυτές και οι εργαζόμενοί τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο οι υπηρεσίες του οποίου τίθενται στη διάθεση ή υπό τον έλεγχό τους και το οποίο εμπλέκεται άμεσα στις δραστηριότητες αξιολόγησης, διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και πείρα για τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές διασφαλίζουν ότι δεν επιτρέπεται στα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 να κινούν ή να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις σχετικά με αμοιβές ή πληρωμές με οποιαδήποτε αξιολογούμενη οντότητα, σχετιζόμενο με αυτήν τρίτο ή κάθε άλλο πρόσωπο που συνδέεται μαζί της μέσω ελέγχου, άμεσα ή έμμεσα.

3.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των γνώσεων και της πείρας των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 21
Λειτουργία συμμόρφωσης

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές θεσπίζουν και διατηρούν μόνιμη και αποτελεσματική λειτουργία συμμόρφωσης για τις δραστηριότητες που εκτελούνται βάσει του παρόντος κανονισμού.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές διασφαλίζουν ότι η λειτουργία συμμόρφωσης:

α)διαθέτει τα μέσα για την ορθή και ανεξάρτητη εκτέλεση των καθηκόντων της·

β)διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη εμπειρογνωσία και πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες·

γ)δεν παρακολουθεί ούτε αξιολογεί τις δικές της δραστηριότητες·

δ)δεν αποζημιώνεται σε σχέση με τις επιχειρηματικές επιδόσεις του εξωτερικού αξιολογητή.

3.Τα πορίσματα της λειτουργίας συμμόρφωσης τίθενται στη διάθεση είτε εποπτικού οργάνου είτε, κατά περίπτωση, διοικητικού οργάνου του εξωτερικού αξιολογητή.

4.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση του αν η λειτουργία συμμόρφωσης διαθέτει τα μέσα για την ορθή και ανεξάρτητη εκτέλεση των καθηκόντων της, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α), και τα κριτήρια για την αξιολόγηση του αν η λειτουργία συμμόρφωσης διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και εμπειρογνωσία, καθώς και πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β).

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 22
Εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές θεσπίζουν και εφαρμόζουν εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που διασφαλίζουν ότι τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα δεν θίγουν την ανεξαρτησία ή την ακρίβεια των δραστηριοτήτων αξιολόγησης.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές θεσπίζουν και εφαρμόζουν άρτιες διοικητικές και λογιστικές διαδικασίες, μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και αποτελεσματικές ρυθμίσεις ελέγχου και προστασίας των συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών.

3.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση των άρτιων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών, των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και των αποτελεσματικών ρυθμίσεων ελέγχου και προστασίας των συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 23
Μεθοδολογίες αξιολόγησης και πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τις αξιολογήσεις πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές λαμβάνουν και εφαρμόζουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αξιολογήσεις τους πριν από την έκδοση, όπως αναφέρονται στο άρθρο 8, και οι αξιολογήσεις τους μετά την έκδοση, όπως αναφέρονται στο άρθρο 9, βασίζονται σε ενδελεχή ανάλυση όλων των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους και ότι, σύμφωνα με τις μεθοδολογίες τους, είναι συναφείς για την ανάλυσή τους.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές χρησιμοποιούν πληροφορίες επαρκούς ποιότητας και από αξιόπιστες πηγές όταν παρέχουν αξιολογήσεις πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση.

3.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση του αν οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι επαρκούς ποιότητας και αν οι πηγές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι αξιόπιστες.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 24
Σφάλματα στις μεθοδολογίες αξιολόγησης ή στην εφαρμογή τους

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές που λαμβάνουν γνώση σφαλμάτων στις μεθοδολογίες αξιολόγησής τους ή στην εφαρμογή τους τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αξιολόγηση πριν από την έκδοση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, ή σε αξιολόγηση μετά την έκδοση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9, κοινοποιούν αμέσως και εξηγούν τα σφάλματα αυτά στην ESMA και στους εκδότες των επηρεαζόμενων ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές δημοσιεύουν τα σφάλματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στους ιστοτόπους τους, καθώς και, κατά περίπτωση, αναθεωρημένη αξιολόγηση πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση. Τα αναθεωρημένα έγγραφα αναφέρουν τους λόγους των αλλαγών.

Άρθρο 25
Εξωτερική ανάθεση

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναθέτουν τις δραστηριότητες αξιολόγησής τους σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών διασφαλίζουν ότι κάθε τέτοιος τρίτος πάροχος υπηρεσιών έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να εκτελεί τις εν λόγω δραστηριότητες αξιολόγησης με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο. Οι εν λόγω εξωτερικοί αξιολογητές διασφαλίζουν επίσης ότι η εξωτερική ανάθεση δεν βλάπτει ουσιωδώς την ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου τους και την ικανότητα της ESMA να εποπτεύει τη συμμόρφωση των εν λόγω εξωτερικών αξιολογητών με τον παρόντα κανονισμό.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές δεν προβαίνουν σε εξωτερική ανάθεση της οικείας λειτουργίας συμμόρφωσης.

3.Οι εξωτερικοί αξιολογητές ενημερώνουν την ESMA σχετικά με τις δραστηριότητες αξιολόγησης που πρόκειται να ανατεθούν σε εξωτερικούς αναδόχους, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του επιπέδου των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που απαιτούνται για την εκτέλεση καθεμίας από τις εν λόγω δραστηριότητες.

4.Οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναθέτουν δραστηριότητες αξιολόγησης σε εξωτερικούς αναδόχους διασφαλίζουν ότι αυτή η εξωτερική ανάθεση δεν μειώνει ούτε περιορίζει την ικανότητα των ανώτερων διοικητικών στελεχών ή μελών του διοικητικού οργάνου του εξωτερικού αξιολογητή να εκτελούν τα καθήκοντα ή τους ρόλους τους.

5.Οι εξωτερικοί αξιολογητές διασφαλίζουν ότι οι τρίτοι πάροχοι υπηρεσιών συνεργάζονται με την ESMA σε σχέση με οποιεσδήποτε δραστηριότητες αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους.

6.Οι εξωτερικοί αξιολογητές παραμένουν υπεύθυνοι για κάθε δραστηριότητα που ανατίθεται σε εξωτερικούς αναδόχους και λαμβάνουν οργανωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τα ακόλουθα:

α)ότι αξιολογούν κατά πόσον οι τρίτοι πάροχοι υπηρεσιών εκτελούν τις δραστηριότητες που τους έχουν ανατεθεί αποτελεσματικά και σε συμμόρφωση με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και τις κανονιστικές απαιτήσεις, και ότι αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις αστοχίες που εντοπίζονται·

β)τον προσδιορισμό τυχόν δυνητικών κινδύνων σε σχέση με δραστηριότητες αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους·

γ)επαρκή περιοδική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους·

δ)επαρκείς διαδικασίες ελέγχου όσον αφορά τις δραστηριότητες αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εποπτείας των δραστηριοτήτων αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους και τυχόν δυνητικών κινδύνων εντός του τρίτου παρόχου υπηρεσιών·

ε)επαρκή επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων αξιολόγησης που ανατίθενται σε εξωτερικούς αναδόχους.

Για τους σκοπούς του στοιχείου ε), οι εξωτερικοί αξιολογητές λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις επιχειρησιακής συνέχειας τρίτων παρόχων υπηρεσιών, αξιολογούν την ποιότητά τους και ζητούν βελτιώσεις στις εν λόγω ρυθμίσεις, εάν είναι αναγκαίο.

7.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

α)τα κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας και της δυνατότητας τρίτων παρόχων υπηρεσιών να εκτελούν τις δραστηριότητες αξιολόγησης με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο·

β)τα κριτήρια για να διασφαλίζεται ότι η εκτέλεση των δραστηριοτήτων αξιολόγησης δεν βλάπτει ουσιωδώς την ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου των εξωτερικών αξιολογητών ή την ικανότητα της ESMA να εποπτεύει τη συμμόρφωση των εξωτερικών αξιολογητών με τον παρόντα κανονισμό.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 26
Απαιτήσεις σχετικά με την τήρηση αρχείων

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές τηρούν επαρκή αρχεία με όλα τα ακόλουθα:

α)την ταυτότητα των προσώπων που συμμετέχουν στον καθορισμό και την έγκριση των αξιολογήσεων πριν από την έκδοση που αναφέρονται στο άρθρο 8 και των αξιολογήσεων μετά την έκδοση που αναφέρονται στο άρθρο 9, καθώς και την ημερομηνία κατά την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις για την έγκριση των αξιολογήσεων πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση·

β)την τεκμηρίωση των καθιερωμένων διαδικασιών και μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν οι εξωτερικοί αξιολογητές για τη διενέργεια και την κατάρτιση των αξιολογήσεων πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση·

γ)τα εσωτερικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των μη δημόσιων πληροφοριών και των εγγράφων εργασίας, που χρησιμοποιούνται για να αποτελέσουν τη βάση οποιασδήποτε δημοσιευμένης αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση·

δ)καταγραφές των διαδικασιών και των μέτρων που εφαρμόζουν οι εξωτερικοί αξιολογητές για να συμμορφώνονται προς τον παρόντα κανονισμό·

ε)αντίγραφα των εσωτερικών και εξωτερικών επικοινωνιών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι οποίες ελήφθησαν και εστάλησαν από τον εξωτερικό αξιολογητή και τους εργαζομένους του.

2.Τα αρχεία και τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 φυλάσσονται για πέντε έτη και τίθενται στη διάθεση της ESMA κατόπιν αιτήματος.

3.Σε περίπτωση που η ESMA ανακαλέσει την καταχώριση εξωτερικού αξιολογητή σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1, ο συγκεκριμένος εξωτερικός αξιολογητής διασφαλίζει ότι τα αρχεία και τα έγγραφα τηρούνται για πέντε επιπλέον έτη. Τα αρχεία και τα έγγραφα που καθορίζουν τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις του εξωτερικού αξιολογητή και του εκδότη του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου βάσει συμφωνίας παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης φυλάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης με τον συγκεκριμένο εκδότη.

Άρθρο 27
Συγκρούσεις συμφερόντων και εμπιστευτικότητα των πληροφοριών

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές εντοπίζουν, εξαλείφουν, διαχειρίζονται και δημοσιοποιούν με διαφανή τρόπο κάθε πραγματική ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων, ανεξάρτητα από το αν η εν λόγω σύγκρουση συμφερόντων αφορά τους αναλυτές ή τους εργαζομένους τους, οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται συμβατικά με τους εξωτερικούς αξιολογητές και εμπλέκεται άμεσα σε δραστηριότητες αξιολόγησης, ή πρόσωπα που εγκρίνουν αξιολογήσεις πριν από την έκδοση και αξιολογήσεις μετά την έκδοση.

2.Τα τέλη που χρεώνουν οι εξωτερικοί αξιολογητές για τις υπηρεσίες αξιολόγησης δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση, ή από οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ή έκβαση της εκτελεσθείσας εργασίας.

3.Οι αναλυτές, οι εργαζόμενοι του εξωτερικού αξιολογητή και κάθε άλλο πρόσωπο που συνδέεται συμβατικά με τους εξωτερικούς αξιολογητές και εμπλέκεται άμεσα στις δραστηριότητες αξιολόγησης δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου.

4.Οι εξωτερικοί αξιολογητές διασφαλίζουν ότι οι αναλυτές και οι εργαζόμενοί τους ή κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που συνδέεται συμβατικά με τους εξωτερικούς αξιολογητές και εμπλέκεται άμεσα στις δραστηριότητες αξιολόγησης:

α)λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και των αρχείων που βρίσκονται στην κατοχή του εξωτερικού αξιολογητή από απάτη, κλοπή ή κατάχρηση, λαμβανομένων υπόψη της φύσης, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του καθώς και της φύσης και του φάσματος των δραστηριοτήτων αξιολόγησής του·

β)δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με αξιολογήσεις πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση και πιθανές μελλοντικές αξιολογήσεις πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση σε άλλα μέρη πλην των εκδοτών που έχουν ζητήσει την αξιολόγηση από τον εξωτερικό αξιολογητή·

γ)δεν χρησιμοποιούν ούτε ανταλλάσσουν εμπιστευτικές πληροφορίες για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τις δραστηριότητες αξιολόγησης.

Άρθρο 28
Παροχή άλλων υπηρεσιών

Οι εξωτερικοί αξιολογητές που παρέχουν άλλες υπηρεσίες εκτός των δραστηριοτήτων αξιολόγησης διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω άλλες υπηρεσίες δεν δημιουργούν συγκρούσεις συμφερόντων με τις δραστηριότητες αξιολόγησής τους που αφορούν τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα. Οι εν λόγω εξωτερικοί αξιολογητές γνωστοποιούν στις αξιολογήσεις τους πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση τυχόν άλλες υπηρεσίες που παρέχονται για την αξιολογούμενη οντότητα ή οποιοδήποτε συνδεόμενο τρίτο μέρος.

Κεφάλαιο III
Αξιολογήσεις πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση

Άρθρο 29
Αναφορές στην ESMA ή σε άλλες αρμόδιες αρχές

Στις αξιολογήσεις τους πριν από την έκδοση ή μετά την έκδοση, οι εξωτερικοί αξιολογητές δεν αναφέρονται στην ESMA ή σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή κατά τρόπο που θα μπορούσε να δείχνει ή να υποδηλώνει ότι η ESMA ή οποιαδήποτε αρμόδια αρχή εγκρίνει ή προσυπογράφει την εν λόγω αξιολόγηση ή τυχόν δραστηριότητες αξιολόγησης του εξωτερικού αξιολογητή.

Άρθρο 30
Δημοσίευση των αξιολογήσεων πριν από την έκδοση και μετά την έκδοση

1.Οι εξωτερικοί αξιολογητές δημοσιεύουν και διαθέτουν δωρεάν στους ιστοτόπους τους όλα τα ακόλουθα:

α)σε χωριστή ενότητα με τίτλο «Ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων – Αξιολογήσεις πριν από την έκδοση», τις αξιολογήσεις πριν από την έκδοση τις οποίες εξέδωσαν·

β)σε χωριστή ενότητα με τίτλο «Ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων – Αξιολογήσεις μετά την έκδοση», τις αξιολογήσεις μετά την έκδοση τις οποίες εξέδωσαν.

2.Οι αξιολογήσεις πριν από την έκδοση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) τίθενται στη διάθεση του κοινού εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς ή της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση του σχετικού ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου.

3.Οι αξιολογήσεις μετά την έκδοση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) τίθενται στη διάθεση του κοινού χωρίς καθυστέρηση μετά την αξιολόγηση των εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών από τον εξωτερικό αξιολογητή.

4.Οι αξιολογήσεις πριν από την έκδοση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) και οι αξιολογήσεις μετά την έκδοση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) παραμένουν στη διάθεση του κοινού τουλάχιστον μέχρι τη ληκτότητα του ομολόγου μετά τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο του εξωτερικού αξιολογητή.

5.Οι εξωτερικοί αξιολογητές που αποφασίζουν να διακόψουν την παροχή αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή αξιολόγησης μετά την έκδοση παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της απόφασης αυτής στις ενότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), χωρίς καθυστέρηση μετά την εν λόγω απόφαση.

Κεφάλαιο IV
Παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών

Άρθρο 31
Γενικές διατάξεις

1.Εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό σε εκδότες που εκδίδουν ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα όταν ο εν λόγω εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας είναι καταχωρισμένος στο μητρώο εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών που τηρεί η ESMA σύμφωνα με το άρθρο 59.

2.Η ESMA καταχωρίζει εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας που έχει υποβάλει αίτηση για την παροχή υπηρεσιών εξωτερικού αξιολογητή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό σε ολόκληρη την Ένωση σύμφωνα με την παράγραφο 1, μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)η Επιτροπή έχει εκδώσει απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1·

β)ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει καταχωριστεί ή έχει λάβει άδεια για την παροχή των υπηρεσιών εξωτερικής αξιολόγησης που πρόκειται να παρασχεθούν στην Ένωση και υπόκειται σε αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεών του που διασφαλίζουν πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ισχύουν στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα·

γ)έχουν συναφθεί συμφωνίες συνεργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 3.

3.Όταν εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας είναι καταχωρισμένος σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δεν επιβάλλονται πρόσθετες απαιτήσεις στον εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας για θέματα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

4.Ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 υποβάλλει την αίτησή του στην ESMA μετά την έκδοση από την Επιτροπή της απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 32, με την οποία κρίνεται ότι το νομικό και εποπτικό πλαίσιο της τρίτης χώρας στην οποία έχει καταχωριστεί ή έχει λάβει άδεια ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας είναι ισοδύναμο με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1.

5.Ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας υποβάλλει την αίτησή του που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο χρησιμοποιώντας τα έντυπα και τα υποδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο 15.

6.Ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας υποβάλλει στην ESMA όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την καταχώρισή του.

7.Εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της αίτησης, η ESMA εκτιμά αν η αίτηση είναι πλήρης. Εάν η αίτηση δεν είναι πλήρης, η ESMA ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο αιτών εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας οφείλει να παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες.

8.Η απόφαση καταχώρισης βασίζεται στις προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

9.Εντός 45 εργάσιμων ημερών από την υποβολή πλήρους αίτησης, η ESMA ενημερώνει εγγράφως και με πλήρη αιτιολόγηση τον αιτούντα εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας σχετικά με το αν η καταχώριση έχει εγκριθεί ή απορριφθεί.

10.Οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών που παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με το παρόν άρθρο, πριν από την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας σε σχέση με εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση, προσφέρουν τη δυνατότητα υποβολής οποιωνδήποτε διαφορών σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες στη δικαιοδοσία δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου κράτους μέλους.

Άρθρο 32
Απόφαση ισοδυναμίας

1.Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει απόφαση για μια τρίτη χώρα στην οποία δηλώνεται ότι οι νομικές και εποπτικές ρυθμίσεις της εν λόγω τρίτης χώρας διασφαλίζουν ότι οι εξωτερικοί αξιολογητές που έχουν καταχωριστεί ή έχουν λάβει άδεια στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα συμμορφώνονται με νομικά δεσμευτικές οργανωτικές απαιτήσεις και απαιτήσεις επιχειρηματικής συμπεριφοράς, οι οποίες έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στα εκτελεστικά μέτρα που εκδίδονται βάσει του παρόντος κανονισμού και ότι το νομικό πλαίσιο της εν λόγω τρίτης χώρας προβλέπει ένα ουσιαστικά ισοδύναμο σύστημα για την αναγνώριση εξωτερικών αξιολογητών που έχουν καταχωριστεί ή έχουν λάβει άδεια βάσει των νομικών καθεστώτων τρίτων χωρών.

2.Το οργανωτικό πλαίσιο και το πλαίσιο επιχειρηματικής συμπεριφοράς μιας τρίτης χώρας μπορεί να θεωρείται ότι έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα όταν το εν λόγω πλαίσιο πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικής αξιολόγησης στην εν λόγω τρίτη χώρα υπόκεινται σε καταχώριση ή αδειοδότηση και σε αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων σε συνεχή βάση·

β)οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικής αξιολόγησης υπόκεινται σε κατάλληλες οργανωτικές απαιτήσεις στον τομέα των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου· και

γ)οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικής αξιολόγησης υπόκεινται σε κατάλληλους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας.

3.Η ESMA συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με τις σχετικές αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών των οποίων το νομικό και εποπτικό πλαίσιο έχει αναγνωριστεί ως ουσιαστικά ισοδύναμο σύμφωνα με την παράγραφο 1. Στις εν λόγω συμφωνίες προσδιορίζονται όλα τα ακόλουθα:

α)ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ESMA και των αρμόδιων αρχών των αντίστοιχων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών που έχουν καταχωριστεί ή έχουν λάβει άδεια σε τρίτες χώρες, τις οποίες ζητεί η ESMA·

β)ο μηχανισμός άμεσης γνωστοποίησης στην ESMA, στις περιπτώσεις που η αρμόδια αρχή τρίτης χώρας κρίνει ότι ένας εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας, τον οποίο εποπτεύει και τον οποίο η ESMA έχει καταχωρίσει στο μητρώο που αναφέρεται στο άρθρο 59, παραβαίνει τους όρους της καταχώρισης ή της άδειάς του ή άλλη νομοθεσία την οποία υποχρεούται να τηρεί·

γ)οι διαδικασίες που αφορούν τον συντονισμό των εποπτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων, όταν χρειάζεται, των επιτόπιων επιθεωρήσεων.

4.Εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας που είναι εγκατεστημένος σε χώρα της οποίας το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο έχει αναγνωριστεί ως ουσιαστικά ισοδύναμο σύμφωνα με την παράγραφο 1 και είναι καταχωρισμένος στο μητρώο που αναφέρεται στο άρθρο 59, είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες που καλύπτονται από την καταχώριση σε εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε ολόκληρη την Ένωση.

5.Εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας δεν συνεχίζει να ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 31 αν η Επιτροπή ανακαλέσει την απόφασή της βάσει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου σε σχέση με την εν λόγω τρίτη χώρα.

Άρθρο 33
Ανάκληση της καταχώρισης εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας

1.Η ESMA ανακαλεί την καταχώριση εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας στο μητρώο που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 59, εφόσον πληρούται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)η ESMA έχει βάσιμους λόγους στηριζόμενους σε τεκμηριωμένα στοιχεία να θεωρεί ότι, κατά την παροχή των υπηρεσιών στην Ένωση, ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας ενεργεί με τρόπο σαφώς επιζήμιο για τα συμφέροντα των επενδυτών ή για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών·

β)η ESMA έχει βάσιμους λόγους στηριζόμενους σε τεκμηριωμένα στοιχεία να θεωρεί ότι, κατά την παροχή υπηρεσιών στην Ένωση, ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις των διατάξεων που ισχύουν για αυτόν στην τρίτη χώρα και βάσει των οποίων η Επιτροπή έχει εκδώσει την απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1·

γ)η ESMA έχει παραπέμψει το θέμα στην αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας και η εν λόγω αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των επενδυτών και για την ορθή λειτουργία των αγορών στην Ένωση ή δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει ότι ο συγκεκριμένος εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ισχύουν για αυτόν στην τρίτη χώρα·

δ)η ESMA έχει ενημερώσει την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας για την πρόθεσή της να ανακαλέσει την καταχώριση του εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ανάκληση.

2.Η ESMA ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 1 και δημοσιεύει την απόφασή της στον ιστότοπό της.

3.Η Επιτροπή εκτιμά κατά πόσον οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 εξακολουθούν να ισχύουν σε σχέση με τη συγκεκριμένη τρίτη χώρα.

Άρθρο 34
Αναγνώριση εξωτερικού αξιολογητή που βρίσκεται σε τρίτη χώρα

1.Έως ότου εκδοθεί απόφαση ισοδυναμίας σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1, ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει εκ των προτέρων αναγνωριστεί από την ESMA σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2.Ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας που προτίθεται να λάβει εκ των προτέρων αναγνώριση, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 15 έως 30 και στα άρθρα 47 έως 49.

3.Ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας που προτίθεται να λάβει την εκ των προτέρων αναγνώριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διαθέτει νόμιμο εκπρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση. Ο εν λόγω νόμιμος εκπρόσωπος:

α)είναι υπεύθυνος, από κοινού με τον εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας, να διασφαλίζει ότι η παροχή υπηρεσιών βάσει του παρόντος κανονισμού από τον εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και, στο πλαίσιο αυτό, λογοδοτεί στην ESMA για τη συμπεριφορά του εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας στην Ένωση·

β)ενεργεί εξ ονόματος του εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας ως το κύριο σημείο επαφής με την ESMA και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στην Ένωση όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εξωτερικού αξιολογητή βάσει του παρόντος κανονισμού·

γ)διαθέτει επαρκείς γνώσεις, εμπειρογνωσία και πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του βάσει της παρούσας παραγράφου.

4.Η αίτηση εκ των προτέρων αναγνώρισης από την ESMA, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, περιέχει όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να πεισθεί η ESMA ότι ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 και, κατά περίπτωση, αναφέρει την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του στην τρίτη χώρα.

5.Η ESMA αξιολογεί αν η αίτηση για εκ των προτέρων αναγνώριση από την ESMA είναι πλήρης εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της αίτησης.

Εάν η αίτηση δεν είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα και ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο αιτών οφείλει να παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες.

Εάν η αίτηση είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα.

Εντός 45 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της πλήρους αίτησης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου η ESMA επαληθεύει την τήρηση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις παραγράφους 2 και 3.

Η ESMA κοινοποιεί στον αιτούντα την αναγνώρισή του ως εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας ή την απόρριψη της αναγνώρισής του. Η απόφαση αναγνώρισης ή η απόρριψη αναγνώρισης είναι αιτιολογημένη και αρχίζει να ισχύει την πέμπτη εργάσιμη μέρα από την έκδοσή της.

6.Η ESMA αναστέλλει ή, όπου είναι σκόπιμο, ανακαλεί την αναγνώριση που χορηγείται σύμφωνα με την παράγραφο 5 αν έχει βάσιμους λόγους στηριζόμενους σε τεκμηριωμένα στοιχεία να θεωρεί ότι ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας ενεργεί κατά τρόπο σαφώς επιζήμιο για τα συμφέροντα των χρηστών των υπηρεσιών του ή για την ομαλή λειτουργία των αγορών ή ότι ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει υποπέσει σε σοβαρή παράβαση των σχετικών απαιτήσεων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό ή ότι ο εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας έχει προβεί σε ψευδείς δηλώσεις ή έχει χρησιμοποιήσει άλλα αντικανονικά μέσα για να επιτύχει την αναγνώριση.

7.Η ESMA καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προσδιορίζουν τις πληροφορίες και τη μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης που προβλέπεται στην παράγραφο 4.

Η ESMA υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 16 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 35
Έγκριση υπηρεσιών βάσει του παρόντος κανονισμού που παρέχονται σε τρίτη χώρα

1.Εξωτερικός αξιολογητής εγκατεστημένος στην Ένωση, ο οποίος έχει καταχωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 15 και έχει εγγραφεί στο μητρώο σύμφωνα με το άρθρο 59, μπορεί να ζητήσει από την ESMA να εγκρίνει τις υπηρεσίες που παρέχει εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας σε συνεχή βάση στην Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)ο εγκρίνων εξωτερικός αξιολογητής έχει επαληθεύσει και είναι σε θέση να επιδεικνύει σε συνεχή βάση στην ESMA ότι η παροχή των υπηρεσιών βάσει του παρόντος κανονισμού από τον εγκεκριμένο εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας πληροί, σε υποχρεωτική ή εθελοντική βάση, απαιτήσεις τουλάχιστον εξίσου αυστηρές με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού·

β)ο εγκρίνων εξωτερικός αξιολογητής διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωσία ώστε να παρακολουθεί αποτελεσματικά τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών βάσει του παρόντος κανονισμού από τον συγκεκριμένο εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας και να διαχειρίζεται τους σχετικούς κινδύνους·

γ)χρήση του εξωτερικού αξιολογητή τρίτης χώρας γίνεται για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους αντικειμενικούς λόγους:

i.ιδιαιτερότητες των υποκείμενων αγορών ή επενδύσεων·

ii.εγγύτητα του εγκεκριμένου αξιολογητή με αγορές, εκδότες ή επενδυτές τρίτων χωρών·

iii.εμπειρογνωσία του αξιολογητή τρίτης χώρας στην παροχή των υπηρεσιών εξωτερικής αξιολόγησης ή σε συγκεκριμένες αγορές ή επενδύσεις.

2.Ο εξωτερικός αξιολογητής που αιτείται την έγκριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να αποδείξει στην ESMA ότι, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της εν λόγω παραγράφου.

3.Η ESMA αξιολογεί αν η αίτηση έγκρισης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι πλήρης εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της αίτησης.

Εάν η αίτηση δεν είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα και ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο αιτών οφείλει να παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες.

Εάν η αίτηση είναι πλήρης, η ESMA ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα.

Εντός 45 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της πλήρους αίτησης, η ESMA εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση με την οποία είτε επιτρέπεται η έγκριση είτε απορρίπτεται.

Η ESMA κοινοποιεί στον αιτούντα την απόφασή της όσον αφορά την έγκριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η απόφαση είναι αιτιολογημένη και αρχίζει να ισχύει την πέμπτη εργάσιμη μέρα από την έκδοσή της.

4.Οι υπηρεσίες που παρέχονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού από εγκεκριμένο εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας θεωρούνται υπηρεσίες που παρέχονται από τον εγκρίνοντα εξωτερικό αξιολογητή. Ο εγκρίνων εξωτερικός αξιολογητής δεν χρησιμοποιεί την έγκριση με σκοπό την παράκαμψη των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού.

5.Ο εξωτερικός αξιολογητής που έχει εγκρίνει υπηρεσίες που παρέχονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού από εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας παραμένει πλήρως υπεύθυνος για τις εν λόγω υπηρεσίες και για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό.

6.Σε περίπτωση που η ESMA έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, έχει την εξουσία να ζητήσει από τον εγκρίνοντα εξωτερικό αξιολογητή να πάψει την έγκριση.

7.Ο εξωτερικός αξιολογητής που εγκρίνει υπηρεσίες που παρέχονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού από εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας δημοσιεύει στον ιστότοπό του τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 13.

8.Ο εξωτερικός αξιολογητής που εγκρίνει υπηρεσίες που παρέχονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού από εξωτερικό αξιολογητή τρίτης χώρας υποβάλλει ετήσια έκθεση στην ESMA σχετικά με τις υπηρεσίες που έχει εγκρίνει κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Τίτλος IV
Εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές και την ESMA

Κεφάλαιο 1
Αρμόδιες αρχές

Άρθρο 36
Εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές

Οι αρμόδιες αρχές που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 διασφαλίζουν την εφαρμογή των άρθρων 8 έως 13 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 37
Εξουσίες των αρμόδιων αρχών

1.Για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τις ακόλουθες εξουσίες εποπτείας και έρευνας:

α)να απαιτούν από τους εκδότες να περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα Ι στο δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα·

β)να απαιτούν από τους εκδότες να δημοσιεύουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών ή να περιλαμβάνουν στις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών τις πληροφορίες σχετικά με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ·

γ)να απαιτούν από τους εκδότες να δημοσιεύουν έκθεση αντικτύπου ή να περιλαμβάνουν στην έκθεση αντικτύπου τις πληροφορίες σχετικά με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙΙ·

δ)να απαιτούν από τους ελεγκτές και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του εκδότη να παρέχουν πληροφορίες και έγγραφα·

ε)να αναστέλλουν μια προσφορά ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων για μέγιστο διάστημα 10 διαδοχικών εργάσιμων ημερών εφάπαξ, εάν έχουν βάσιμους λόγους να υποψιάζονται παράβαση των άρθρων 8 έως 13 του παρόντος κανονισμού·

στ)να απαγορεύουν ή να αναστέλλουν τις διαφημίσεις ή να απαιτούν από τους εκδότες ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων ή τους οικείους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές να διακόψουν ή να αναστείλουν τις διαφημίσεις για μέγιστο διάστημα 10 διαδοχικών εργάσιμων ημερών εφάπαξ, εάν έχουν βάσιμους λόγους να θεωρούν ότι υπάρχει παράβαση των άρθρων 8 έως 13 του παρόντος κανονισμού·

ζ)να δημοσιοποιούν το γεγονός ότι ένας εκδότης ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των άρθρων 8 έως 13 του παρόντος κανονισμού·

η)να διενεργούν επιτόπιες επιθεωρήσεις ή έρευνες σε τοποθεσίες άλλες εκτός των ιδιωτικών κατοικιών φυσικών προσώπων και, για τον σκοπό αυτό, να εισέρχονται σε εγκαταστάσεις για να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα και λοιπά δεδομένα υπό οποιαδήποτε μορφή, στην περίπτωση που υφίστανται εύλογες υπόνοιες ότι τα έγγραφα και τα λοιπά δεδομένα σχετικά με το αντικείμενο της επιθεώρησης ή της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί παράβαση του παρόντος κανονισμού.

Εφόσον το κρίνει σκόπιμο δυνάμει του εθνικού δικαίου, η αρμόδια αρχή δύναται να ζητεί από την αρμόδια δικαστική αρχή να αποφασίζει για την άσκηση των εξουσιών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

2.Οι αρμόδιες αρχές ασκούν τα καθήκοντα και τις εξουσίες τους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 με οποιονδήποτε από τους εξής τρόπους:

α)άμεσα·

β)σε συνεργασία με άλλες αρχές·

γ)υπό την ευθύνη τους με μεταβίβαση εξουσιών στις εν λόγω αρχές·

δ)κατόπιν αίτησης προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

3.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι υφίστανται κατάλληλα μέτρα ώστε οι αρμόδιες αρχές να διαθέτουν όλες τις εξουσίες εποπτείας και έρευνας που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

4.Η γνωστοποίηση πληροφοριών στην αρμόδια αρχή από κάποιο πρόσωπο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό δεν θεωρείται ότι παραβιάζει κάποιον περιορισμό στη δημοσιοποίηση πληροφοριών που επιβάλλεται διά συμβολαίου ή διά νομοθετικής, κανονιστικής ή διοικητικής διάταξης, και δεν προκύπτει καμία απολύτως νομική ευθύνη σε σχέση με την εν λόγω γνωστοποίηση.

Άρθρο 38 
Συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών

1.Οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται μεταξύ τους για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Ανταλλάσσουν πληροφορίες, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, και συνεργάζονται σε δραστηριότητες έρευνας, εποπτείας και επιβολής του νόμου.

Κράτη μέλη τα οποία έχουν επιλέξει, σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 3, να θεσπίσουν ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις του παρόντος κανονισμού, διασφαλίζουν ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα ώστε οι αρμόδιες αρχές να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να συνεργάζονται με τις δικαστικές αρχές εντός της περιοχής δικαιοδοσίας τους όσον αφορά τη λήψη συγκεκριμένων πληροφοριών που σχετίζονται με έρευνες ή διώξεις ποινικής φύσης που έχουν κινηθεί για πιθανές παραβάσεις του παρόντος κανονισμού, και τις θέτουν στη διάθεση των υπόλοιπων αρμόδιων αρχών, ώστε να εκπληρώσουν την υποχρέωση αμοιβαίας συνεργασίας για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

2.Μια αρμόδια αρχή μπορεί να αρνηθεί να ενεργήσει κατόπιν αιτήματος πληροφόρησης ή αιτήματος συνεργασίας στο πλαίσιο έρευνας μόνο σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εξαιρετικές περιστάσεις:

α)εάν η συμμόρφωση με το αίτημα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις δικές της δραστηριότητες έρευνας ή επιβολής του νόμου ή μια ποινική έρευνα·

β)εάν έχει ήδη κινηθεί δικαστική διαδικασία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά και κατά των ιδίων προσώπων ενώπιον των αρχών του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται το αίτημα πληροφόρησης·

γ)όταν τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη κριθεί τελεσίδικα για τα ίδια πραγματικά περιστατικά στο κράτος μέλος στο οποίο υποβάλλεται το αίτημα πληροφόρησης.

3.Η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της αρμόδιας αρχής άλλου κράτους μέλους όσον αφορά επιτόπιες επιθεωρήσεις ή έρευνες.

Εάν μια αρμόδια αρχή λάβει αίτημα αρμόδιας αρχής άλλου κράτους μέλους για τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας ή επιθεώρησης, μπορεί να προβεί σε μία από τις κατωτέρω πράξεις:

α)να διενεργήσει η ίδια την επιτόπια επιθεώρηση ή την έρευνα·

β)να επιτρέψει στην αρμόδια αρχή που υπέβαλε το αίτημα να συμμετάσχει στην επιτόπια επιθεώρηση ή την έρευνα·

γ)να επιτρέψει στην αρμόδια αρχή που υπέβαλε το αίτημα να διενεργήσει η ίδια την επιτόπια επιθεώρηση ή έρευνα·

δ)να ορίσει ελεγκτές ή εμπειρογνώμονες για να διενεργήσουν την επιτόπια επιθεώρηση ή έρευνα·

ε)να μοιραστεί συγκεκριμένα καθήκοντα σχετικά με τις δραστηριότητες εποπτείας με τις άλλες αρμόδιες αρχές.

4.Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αναφέρουν στην ESMA περιπτώσεις κατά τις οποίες αίτημα συνεργασίας, ειδικότερα ανταλλαγής πληροφοριών, απορρίφθηκε ή δεν δόθηκε σε αυτό η απαιτούμενη συνέχεια εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Με την επιφύλαξη του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ, η ESMA, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της παρούσας παραγράφου, μπορεί να ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί βάσει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

5.Η ESMA εξουσιοδοτείται να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να προσδιορίσει τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ αρμόδιων αρχών σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

6.Η ESMA καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίσει τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 39 
Επαγγελματικό απόρρητο

1.Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ αρμόδιων αρχών δυνάμει του παρόντος κανονισμού και αφορούν επιχειρηματικές ή επιχειρησιακές συνθήκες και άλλες οικονομικές ή προσωπικές υποθέσεις θεωρούνται εμπιστευτικές και υπόκεινται στις απαιτήσεις τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, εκτός εάν η αρμόδια αρχή δηλώσει κατά τη στιγμή της επικοινωνίας ότι η πληροφορία αυτή μπορεί να γνωστοποιηθεί ή ότι η γνωστοποίησή της είναι αναγκαία στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών.

2.Η υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου ισχύει για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται ή έχουν εργασθεί για την αρμόδια αρχή και για οποιοδήποτε τρίτο μέρος στο οποίο η αρμόδια αρχή έχει αναθέσει τις εξουσίες της. Απαγορεύεται η κοινοποίηση των πληροφοριών που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή αρχή εκτός εάν προβλέπεται από τις διατάξεις του ενωσιακού ή εθνικού δικαίου.

Άρθρο 40
Προληπτικά μέτρα

1.Αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής που έχει σαφείς και εξακριβώσιμους λόγους να θεωρεί ότι έχουν διαπραχθεί παρατυπίες από εκδότη ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου ή ότι ο εν λόγω εκδότης έχει παραβεί τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του παρόντος κανονισμού παραπέμπει τις διαπιστώσεις αυτές στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής και στην ESMA.

2.Εάν, παρά τα μέτρα που έλαβε η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής, ο εκδότης ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου εξακολουθεί να παραβιάζει τον παρόντα κανονισμό, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής, αφού ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής και την ESMA, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία των επενδυτών και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και την ESMA χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

3.Όποια αρμόδια αρχή διαφωνεί με οποιοδήποτε από τα μέτρα που λαμβάνει άλλη αρμόδια αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 2 μπορεί να θέσει το θέμα υπόψη της ESMA. Η ESMA μπορεί να ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί βάσει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 41
Διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα

1.Με την επιφύλαξη των εξουσιών εποπτείας και έρευνας των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με το άρθρο 37 και το δικαίωμα των κρατών μελών να προβλέπουν και να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις και να λαμβάνουν άλλα κατάλληλα διοικητικά μέτρα που να είναι αποτελεσματικά, αναλογικά και αποτρεπτικά. Οι εν λόγω διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα ισχύουν για:

α)παραβάσεις των άρθρων 8 έως 13·

β)μη συνεργασία ή μη συμμόρφωση με έρευνα, επιθεώρηση ή αίτημα που καλύπτεται από το άρθρο 37.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μην θεσπίσουν κανόνες σχετικά με διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις οι οποίες αναφέρονται στο στοιχείο α) ή β) του εν λόγω εδαφίου υπόκεινται ήδη σε ποινικές κυρώσεις δυνάμει του εθνικού τους δικαίου έως τις [ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού]. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη κοινοποιούν αναλυτικά στην Επιτροπή και την ESMA τους σχετικούς κανόνες του ποινικού δικαίου.

Έως τις [ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] τα κράτη μέλη κοινοποιούν αναλυτικά τους κανόνες που αναφέρονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο στην Επιτροπή και στην ESMA. Κοινοποιούν χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή και στην ESMA οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

2.Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο, διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλλουν τις ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα σε σχέση με τις παραβάσεις που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 στοιχείο α):

α)δημόσια δήλωση η οποία αναφέρει το υπαίτιο φυσικό πρόσωπο ή την υπαίτια νομική οντότητα και τη φύση της παράβασης σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 1 στοιχείο ζ)·

β)εντολή με την οποία απαιτείται από το υπαίτιο φυσικό πρόσωπο ή την υπαίτια νομική οντότητα να παύσει τη συμπεριφορά που αποτελεί την παράβαση·

γ)ανώτατες διοικητικές χρηματικές κυρώσεις που ανέρχονται τουλάχιστον στο διπλάσιο του ποσού των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης, εάν το εν λόγω ποσό μπορεί να προσδιοριστεί·

δ)στην περίπτωση νομικού προσώπου, ανώτατες διοικητικές χρηματικές κυρώσεις ύψους τουλάχιστον [500 000] EUR ή, στα κράτη μέλη των οποίων νόμισμα δεν είναι το ευρώ, αντίστοιχης αξίας στο εθνικό νόμισμα στις [να εισαχθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος], ή τουλάχιστον ίσες με το 0,5 % του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό όργανο·

ε)στην περίπτωση φυσικού προσώπου, ανώτατες διοικητικές χρηματικές κυρώσεις ύψους τουλάχιστον [50 000] EUR ή, στα κράτη μέλη των οποίων νόμισμα δεν είναι το ευρώ, αντίστοιχης αξίας στο εθνικό νόμισμα στις [ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο είναι μητρική επιχείρηση ή θυγατρική της μητρικής επιχείρησης με υποχρέωση κατάρτισης ενοποιημένων οικονομικών λογαριασμών σύμφωνα με την οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 46 , ο σχετικός συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών είναι ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών ή το αντίστοιχο είδος εισοδήματος σύμφωνα με το σχετικό ενωσιακό δίκαιο περί λογιστικής με βάση τους τελευταίους διαθέσιμους ενοποιημένους λογαριασμούς που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό όργανο της τελικής μητρικής επιχείρησης.

3.Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν πρόσθετες κυρώσεις ή μέτρα και υψηλότερες διοικητικές χρηματικές κυρώσεις από τις προβλεπόμενες στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 42
Άσκηση εποπτικών εξουσιών και εξουσιών επιβολής κυρώσεων

1.Κατά τον καθορισμό του είδους και του επιπέδου των διοικητικών κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση:

α)η βαρύτητα και η διάρκεια της παράβασης·

β)ο βαθμός ευθύνης του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου·

γ)η χρηματοοικονομική ισχύς του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου, όπως προκύπτει από τον συνολικό κύκλο εργασιών του υπεύθυνου νομικού προσώπου ή το ετήσιο εισόδημα και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του υπεύθυνου φυσικού προσώπου·

δ)ο αντίκτυπος της παράβασης στα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών·

ε)η σημασία των κερδών που αποκτήθηκαν, των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την παράβαση ή των ζημιών για τρίτους που προκύπτουν από την παράβαση, στον βαθμό που μπορούν να προσδιοριστούν·

στ)το επίπεδο συνεργασίας του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου με την αρμόδια αρχή, με την επιφύλαξη της ανάγκης αποστέρησης των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το εν λόγω πρόσωπο·

ζ)οι προηγούμενες παραβάσεις του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου·

η)τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την παράβαση από τον υπεύθυνο της παράβασης για την αποφυγή της επανάληψής της.

2.Κατά την άσκηση των εξουσιών επιβολής διοικητικών κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 41, οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι οι ασκούμενες εποπτικές και ερευνητικές εξουσίες τους, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα που επιβάλλουν είναι αποτελεσματικά και κατάλληλα δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Συντονίζουν επίσης τη δράση τους για να αποφύγουν τον πιθανό διπλασιασμό και την αλληλοεπικάλυψη κατά την άσκηση των εποπτικών και ερευνητικών εξουσιών τους και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων σε διασυνοριακές υποθέσεις.

Άρθρο 43
Δικαίωμα προσφυγής

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει του παρόντος κανονισμού να αιτιολογούνται δεόντως και να υπόκεινται σε δικαίωμα προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου.

Άρθρο 44
Δημοσίευση αποφάσεων

1.Οι αποφάσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων ή άλλων διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις παραβάσεων του παρόντος κανονισμού δημοσιεύονται από τις αρμόδιες αρχές στους επίσημους δικτυακούς τόπους τους αμέσως μετά την ενημέρωση των προσώπων στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις σχετικά με την κάθε απόφαση. Η δημοσίευση περιλαμβάνει στοιχεία για το είδος και τον χαρακτήρα της παράβασης και την ταυτότητα των υπαιτίων. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις αποφάσεις επιβολής μέτρων στο πλαίσιο έρευνας.

2.Εάν η δημοσίευση της ταυτότητας των νομικών οντοτήτων ή της ταυτότητας ή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων θεωρηθεί δυσανάλογη από την αρμόδια αρχή, κατόπιν αξιολόγησης που διενεργείται κατά περίπτωση ως προς τον αναλογικό χαρακτήρα της δημοσίευσης αυτών των δεδομένων, ή σε περίπτωση που η δημοσίευση θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη διεξαγωγή τρέχουσας έρευνας, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι αρμόδιες αρχές να προβούν σε μία από τις ακόλουθες ενέργειες:

α)να αναβάλουν τη δημοσίευση της απόφασης για την επιβολή κύρωσης ή μέτρου έως ότου παύσουν να ισχύουν οι λόγοι μη δημοσίευσης·

β)να δημοσιεύσουν την απόφαση επιβολής κύρωσης ή μέτρου ανώνυμα και κατά τρόπο που συνάδει με το εθνικό δίκαιο, εφόσον η ανώνυμη αυτή δημοσίευση διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εμπλεκομένων·

γ)να μην δημοσιεύσουν την απόφαση επιβολής κύρωσης ή μέτρου, στην περίπτωση που θεωρείται ότι οι επιλογές που καθορίζονται στα στοιχεία α) και β) δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί:

i)ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών·

ii)ότι η δημοσίευση των αποφάσεων αυτών είναι αναλογική σε σχέση με μέτρα που θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Σε περίπτωση απόφασης δημοσίευσης κύρωσης ή μέτρου ανώνυμα, όπως αναφέρεται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου, η δημοσίευση των σχετικών δεδομένων μπορεί να αναβληθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον αναμένεται ότι εντός του διαστήματος αυτού οι λόγοι για την ανώνυμη δημοσίευση θα παύσουν να ισχύουν.

3.Στην περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής κύρωσης ή μέτρου ενώπιον των οικείων δικαστικών ή άλλων αρχών, οι αρμόδιες αρχές δημοσιεύουν επίσης αμέσως στον επίσημο ιστότοπό τους τα στοιχεία αυτά και τυχόν επακόλουθα στοιχεία σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας προσφυγής. Επιπλέον, δημοσιεύεται κάθε απόφαση που ακυρώνει προηγούμενη απόφαση επιβολής κύρωσης ή μέτρου.

4.Οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι κάθε δημοσίευση κατά το παρόν άρθρο θα παραμείνει στον επίσημο ιστότοπό τους τουλάχιστον για διάστημα πέντε ετών από τη δημοσίευση. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στη δημοσίευση διατηρούνται στον επίσημο ιστότοπο της αρμόδιας αρχής μόνο για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες περί προστασίας δεδομένων.

Άρθρο 45
Αναφορά κυρώσεων προς την ESMA

1.Η αρμόδια αρχή παρέχει ετησίως στην ESMA συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με όλες τις διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 41. Η ESMA δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές σε ετήσια έκθεση.

Όταν τα κράτη μέλη επιλέγουν, σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 3, να καθορίσουν ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις των διατάξεων που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο, οι αρμόδιες αρχές τους παρέχουν στην ESMA σε ετήσια βάση ανώνυμα συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις ποινικές έρευνες που έχουν αναλάβει και για τις ποινικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει. Η ESMA δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τις επιβαλλόμενες ποινικές κυρώσεις σε ετήσια έκθεση.

2.Αρμόδια αρχή που έχει γνωστοποιήσει διοικητικές κυρώσεις, άλλα διοικητικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις στο κοινό, αναφέρει ταυτόχρονα αυτές τις κυρώσεις ή τα μέτρα στην ESMA.

3.Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν την ESMA σχετικά με όλες τις διοικητικές κυρώσεις ή άλλα διοικητικά μέτρα που επιβλήθηκαν χωρίς να δημοσιευτούν σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ), συμπεριλαμβανομένων των σχετικών προσφυγών και της έκβασής τους. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν πληροφορίες και την τελική απόφαση για κάθε επιβαλλόμενη ποινική κύρωση, και τις υποβάλλουν στην ESMA. Η ESMA τηρεί κεντρική βάση δεδομένων με τις κυρώσεις που της κοινοποιούνται, με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Αυτή η βάση δεδομένων είναι προσβάσιμη μόνο στις αρμόδιες αρχές και ενημερώνεται βάσει των πληροφοριών που παρέχουν οι αρμόδιες αρχές.

Κεφάλαιο 2
ΕSMA

Άρθρο 46
Άσκηση των εξουσιών που αναφέρονται στα άρθρα 47, 48 και 49

Οι εξουσίες που ανατίθενται στην ESMA ή σε οποιονδήποτε υπάλληλό της ή άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτήν πρόσωπο δυνάμει των άρθρων 47, 48 και 49 δεν ασκούνται για να απαιτηθεί η δημοσιοποίηση πληροφοριών ή εγγράφων που υπόκεινται σε δικηγορικό απόρρητο.

Άρθρο 47
Αιτήσεις παροχής πληροφοριών

1.Η ESMA δύναται με απλή αίτηση ή με απόφαση να ζητήσει από τα ακόλουθα πρόσωπα να παρέχουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να μπορεί η ESMA να εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό:

α)πρόσωπα που ουσιαστικά ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του εξωτερικού αξιολογητή·

β)μέλη του εποπτικού οργάνου, του οργάνου διαχείρισης ή του διοικητικού οργάνου του εξωτερικού αξιολογητή·

γ)ανώτερα διοικητικά στελέχη του εξωτερικού αξιολογητή·

δ)κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται άμεσα στις δραστηριότητες αξιολόγησης του εξωτερικού αξιολογητή·

ε)νόμιμους εκπροσώπους και εργαζομένους οντοτήτων στις οποίες εξωτερικός αξιολογητής έχει αναθέσει ορισμένα καθήκοντα σύμφωνα με το άρθρο 25·

στ)πρόσωπα που έχουν άλλη στενή και ουσιαστική σχέση ή σύνδεση με τη διαδικασία διαχείρισης του εξωτερικού αξιολογητή·

ζ)κάθε πρόσωπο που ενεργεί ως εξωτερικός αξιολογητής ή ισχυρίζεται ότι είναι εξωτερικός αξιολογητής, χωρίς να έχει καταχωριστεί ως τέτοιος, και κάθε πρόσωπο που εκτελεί οποιοδήποτε από τα καθήκοντα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ) για το εν λόγω πρόσωπο.

2.Κατά τη διαβίβαση απλής αίτησης για παροχή πληροφοριών δυνάμει της παραγράφου 1, η ESMA:

α)παραπέμπει στο παρόν άρθρο ως νομική βάση της αίτησης·

β)αναφέρει τον σκοπό της αίτησης·

γ)προσδιορίζει τις πληροφορίες που ζητούνται·

δ)τάσσει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να παρασχεθούν οι πληροφορίες·

ε)πληροφορεί το πρόσωπο από το οποίο ζητούνται οι πληροφορίες ότι δεν υφίσταται υποχρέωση παροχής πληροφοριών, αλλά ότι, σε περίπτωση εκούσιας απάντησης στην αίτηση, οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές·

στ)αναφέρει το ενδεχόμενο πρόστιμο που προβλέπεται στο άρθρο 52, στην περίπτωση που οι απαντήσεις στα υποβληθέντα ερωτήματα είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές.

3.Όταν ζητεί την παροχή πληροφοριών σύμφωνα με την παράγραφο 1 με απόφαση, η ESMA:

α)παραπέμπει στο παρόν άρθρο ως νομική βάση της αίτησης·

β)αναφέρει τον σκοπό της αίτησης·

γ)προσδιορίζει τις πληροφορίες που ζητούνται·

δ)τάσσει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να παρασχεθούν οι πληροφορίες·

ε)αναφέρει τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 53 στην περίπτωση ελλιπούς παροχής των απαιτούμενων πληροφοριών·

στ)αναφέρει το πρόστιμο που προβλέπεται στο άρθρο 52, στην περίπτωση που οι απαντήσεις στα υποβληθέντα ερωτήματα είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές·

ζ)αναφέρει το δικαίωμα για προσβολή της απόφασης ενώπιον του συμβουλίου προσφυγών σύμφωνα με τα άρθρα 58 και 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 και για υποβολή αίτησης επανεξέτασης της απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα άρθρα 60 και 61 του εν λόγω κανονισμού.

4.Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή οι εκπρόσωποί τους και, στην περίπτωση νομικών προσώπων ή ενώσεων χωρίς νομική προσωπικότητα, τα εξουσιοδοτημένα από τον νόμο ή από το καταστατικό τους πρόσωπα που τους εκπροσωπούν παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίες. Τις πληροφορίες είναι δυνατόν να παρέχουν δεόντως εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι εξ ονόματος των πελατών τους. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να ευθύνονται πλήρως για την παροχή ελλιπών, ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

5.Η ESMA αποστέλλει αμελλητί αντίγραφο της απλής αίτησης ή της απόφασής της στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο κατοικούν ή είναι εγκατεστημένα τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και τα οποία αφορά η αίτηση παροχής πληροφοριών.

Άρθρο 48
Γενικές έρευνες

1.Για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ESMA μπορεί να διεξάγει τις αναγκαίες έρευνες προσώπων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 47 παράγραφος 1. Για τον σκοπό αυτό, οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ESMA έχουν την εξουσία:

α)να εξετάζουν οποιαδήποτε αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες και κάθε άλλο υλικό συναφές με την εκτέλεση των καθηκόντων της, ανεξαρτήτως του μέσου στο οποίο αποθηκεύονται·

β)να λαμβάνουν ή να αποκτούν επικυρωμένα αντίγραφα ή αποσπάσματα από τα εν λόγω αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες και άλλο υλικό·

γ)να καλούν και να ζητούν από οποιοδήποτε πρόσωπο αναφερόμενο στο άρθρο 47 παράγραφος 1 ή τους εκπροσώπους ή τα μέλη του προσωπικού του προφορικές ή γραπτές εξηγήσεις σχετικά με γεγονότα ή έγγραφα που αφορούν το αντικείμενο και τον σκοπό της επιθεώρησης και να καταγράφουν τις απαντήσεις·

δ)να εξετάζουν κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συναινεί να ερωτηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο της έρευνας·

ε)να ζητούν αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και διαβίβασης δεδομένων.

2.Οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται από την ESMA για τους σκοπούς των ερευνών κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 ασκούν τις εξουσίες τους επιδεικνύοντας έγγραφη εξουσιοδότηση που ορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό της έρευνας. Στην εν λόγω εξουσιοδότηση επισημαίνονται επίσης οι περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 53 σε περίπτωση που τα απαιτούμενα αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες ή άλλο υλικό, ή οι απαντήσεις σε ερωτήσεις που υποβάλλονται στα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 δεν παρέχονται ή είναι ελλιπείς, καθώς και τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 52, σε περίπτωση που οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλλονται στα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές.

3.Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 υποβάλλονται στις έρευνες που κινούνται βάσει απόφασης της ESMA. Η απόφαση προσδιορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό της έρευνας, τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 53, τα ένδικα μέσα που διατίθενται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, καθώς και το δικαίωμα επανεξέτασης της απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.Εγκαίρως πριν από την έρευνα, η ESMA ενημερώνει την αναφερόμενη στο άρθρο 36 αρμόδια εποπτική αρχή του κράτους μέλους στο οποίο πρόκειται να διεξαχθεί η έρευνα σχετικά με την έρευνα και την ταυτότητα των εξουσιοδοτημένων προσώπων. Οι υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής επικουρούν, κατόπιν αιτήματος της ESMA, τα εν λόγω εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής μπορούν επίσης να παρίστανται στις έρευνες, κατόπιν αιτήματος.

5.Εάν ένα αίτημα παροχής αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων ή διαβίβασης δεδομένων όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ε) προϋποθέτει μια αρμόδια αρχή να έχει άδεια εκ μέρους των δικαστικών αρχών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, η ESMA ζητεί επίσης την εν λόγω άδεια. Η ESMA μπορεί επίσης να ζητεί την άδεια αυτή ως προληπτικό μέτρο.

6.Όταν ζητείται η άδεια στην οποία αναφέρεται η παράγραφος 5, η εθνική δικαστική αρχή ελέγχει τη γνησιότητα της απόφασης της ESMA, καθώς και κατά πόσον τα σχεδιαζόμενα μέτρα καταναγκασμού δεν είναι ούτε αυθαίρετα ούτε υπερβολικά σε σχέση με το αντικείμενο των ερευνών. Κατά τον έλεγχο της αναλογικότητας των εν λόγω μέτρων καταναγκασμού, η εθνική δικαστική αρχή μπορεί να ζητήσει από την ESMA λεπτομερείς εξηγήσεις, ιδίως όσον αφορά τους λόγους που έχει η ESMA να υποπτεύεται ότι έχει διαπραχθεί παράβαση του παρόντος κανονισμού, καθώς και τη σοβαρότητα της εικαζόμενης παράβασης και τη φύση της συμμετοχής του προσώπου στο οποίο επιβάλλονται τα μέτρα καταναγκασμού. Ωστόσο, η εθνική δικαστική αρχή δεν επανεξετάζει την αναγκαιότητα διεξαγωγής της έρευνας, ούτε ζητεί να της παρασχεθούν οι πληροφορίες του φακέλου της ESMA. Η νομιμότητα της απόφασης της ESMA υπόκειται σε έλεγχο μόνον από το Δικαστήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 61 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 49
Επιτόπιες επιθεωρήσεις

1.Για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ESMA μπορεί να διεξάγει όλες τις αναγκαίες επιτόπιες επιθεωρήσεις στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, έκταση ή ιδιοκτησία των νομικών προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1. Εφόσον απαιτείται για την ορθή διεξαγωγή και την αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων, η ESMA μπορεί να διεξάγει την επιτόπια επιθεώρηση χωρίς προειδοποίηση.

2.Οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ESMA για τη διεξαγωγή επιτόπιας επιθεώρησης μπορούν να εισέρχονται σε οποιεσδήποτε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, έκταση ή ιδιοκτησία των νομικών προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση έρευνας από την ESMA, διαθέτουν δε όλες τις εξουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 48 παράγραφος 1. Διαθέτουν επίσης την εξουσία να σφραγίζουν οποιεσδήποτε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ιδιοκτησία και βιβλία ή αρχεία κατά την περίοδο της επιθεώρησης και στον βαθμό που είναι αναγκαίο για αυτήν.

3.Εγκαίρως πριν από την επιθεώρηση, η ESMA ενημερώνει για την επιθεώρηση την αρμόδια εποπτική αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση. Επιθεωρήσεις σύμφωνα με το παρόν άρθρο διενεργούνται υπό την προϋπόθεση ότι η αρμόδια αρχή έχει επιβεβαιώσει ότι δεν έχει αντίρρηση για τις εν λόγω επιθεωρήσεις.

4.Οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ESMA για τη διεξαγωγή επιτόπιας επιθεώρησης ασκούν τις εξουσίες τους επιδεικνύοντας έγγραφη εξουσιοδότηση που ορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό της επιθεώρησης, καθώς και τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 53, όταν τα οικεία πρόσωπα δεν δέχονται να υποβληθούν στην επιθεώρηση. Εγκαίρως πριν από την επιθεώρηση, η ESMA ενημερώνει για την επιθεώρηση την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση.

5.Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 υποβάλλονται σε επιτόπιες επιθεωρήσεις που διατάσσονται με απόφαση της ESMA. Η απόφαση προσδιορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό της επιθεώρησης, καθορίζει την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξής της και αναφέρει τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 53, τα ένδικα μέσα που διατίθενται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, καθώς και το δικαίωμα επανεξέτασης της απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ESMA λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις έπειτα από διαβούλευση με την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση.

6.Υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση, καθώς και εκείνοι που εξουσιοδοτούνται ή ορίζονται από αυτήν, επικουρούν ενεργά, κατόπιν αιτήματος της ESMA, τους υπαλλήλους και άλλα πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται από την ESMA. Για τον σκοπό αυτό, διαθέτουν τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2. Υπάλληλοι της εν λόγω αρμόδιας αρχής δύνανται επίσης να παρίστανται στις επιτόπιες επιθεωρήσεις, κατόπιν αιτήματος.

7.Η ESMA μπορεί επίσης να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να εκτελέσουν εκ μέρους της ειδικά ερευνητικά καθήκοντα και να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επιθεωρήσεις, όπως προβλέπεται στο παρόν άρθρο και στο άρθρο 48 παράγραφος 1. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν τις ίδιες εξουσίες με την ESMA, όπως ορίζονται στο παρόν άρθρο και στο άρθρο 48 παράγραφος 1.

8.Εάν οι υπάλληλοι και άλλα εξουσιοδοτημένα από την ESMA πρόσωπα που τους συνοδεύουν διαπιστώσουν ότι κάποιο πρόσωπο αντιτίθεται σε επιθεώρηση που έχει διαταχθεί σύμφωνα με το παρόν άρθρο, η αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους τούς παρέχει την αναγκαία συνδρομή, ζητώντας, κατά περίπτωση, τη συνδρομή της αστυνομίας ή ισότιμης αρχής επιβολής του νόμου, ώστε να τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την επιτόπια επιθεώρησή τους.

9.Εάν απαιτείται άδεια δικαστικής αρχής σύμφωνα με τους εφαρμοστέους εθνικούς κανόνες για την επιτόπια επιθεώρηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 ή για τη συνδρομή που προβλέπεται στην παράγραφο 8, η ESMA ζητεί επίσης την άδεια αυτή. Η ESMA μπορεί επίσης να ζητεί την άδεια αυτή ως προληπτικό μέτρο.

10.Όταν ζητείται η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 9, η εθνική δικαστική αρχή ελέγχει τη γνησιότητα της απόφασης της ESMA, καθώς και κατά πόσον τα σχεδιαζόμενα μέτρα καταναγκασμού δεν είναι ούτε αυθαίρετα ούτε υπερβολικά σε σχέση με το αντικείμενο του ελέγχου. Κατά τον έλεγχο της αναλογικότητας των εν λόγω μέτρων καταναγκασμού, η εθνική δικαστική αρχή μπορεί να ζητήσει από την ESMA λεπτομερείς εξηγήσεις. Το εν λόγω αίτημα παροχής λεπτομερών εξηγήσεων μπορεί να αφορά ιδίως τους λόγους που έχει η ESMA να υποπτεύεται ότι έχει διαπραχθεί παράβαση του παρόντος κανονισμού, καθώς και τη σοβαρότητα της εικαζόμενης παράβασης και τη φύση της συμμετοχής των οικείων προσώπων στα οποία επιβάλλονται τα μέτρα καταναγκασμού. Ωστόσο, η εθνική δικαστική αρχή δεν επανεξετάζει την αναγκαιότητα διεξαγωγής της έρευνας, ούτε ζητεί να της παρασχεθούν οι πληροφορίες του φακέλου της ESMA. Η νομιμότητα της απόφασης της ESMA υπόκειται σε έλεγχο μόνον από το Δικαστήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 61 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 50
Ανταλλαγή πληροφοριών

1.Οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 36, η ESMA και άλλες σχετικές αρχές ανταλλάσσουν μεταξύ τους χωρίς αναίτια καθυστέρηση τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

2.Οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 36, η ESMA, άλλες σχετικές αρχές και άλλοι φορείς ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού τις χρησιμοποιούν μόνον κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Άρθρο 51
Εποπτικά μέτρα από την ESMA

1.Εάν, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 8, η ESMA διαπιστώσει ότι ένα πρόσωπο έχει διαπράξει μία από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στο άρθρο 52 παράγραφος 2, προβαίνει τουλάχιστον σε μία από τις ακόλουθες ενέργειες:

α)ανακαλεί την καταχώριση εξωτερικού αξιολογητή·

β)ανακαλεί την αναγνώριση εξωτερικού αξιολογητή που βρίσκεται σε τρίτη χώρα·

γ)απαγορεύει προσωρινά στον εξωτερικό αξιολογητή να ασκεί τις δραστηριότητες βάσει του παρόντος κανονισμού σε ολόκληρη την Ένωση, έως τον τερματισμό της παράβασης·

δ)εκδίδει απόφαση βάσει της οποίας το πρόσωπο υποχρεούται να τερματίσει την παράβαση·

ε)εκδίδει απόφαση για την επιβολή προστίμων σύμφωνα με το άρθρο 52·

στ)εκδίδει απόφαση για την επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών σύμφωνα με το άρθρο 53·

ζ)εκδίδει δημόσιες ανακοινώσεις.

2.Η ESMA ανακαλεί την καταχώριση ή την αναγνώριση εξωτερικού αξιολογητή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)ο εξωτερικός αξιολογητής έχει παραιτηθεί ρητά από την καταχώριση ή την αναγνώριση ή δεν έχει κάνει χρήση της καταχώρισης ή της αναγνώρισης εντός 36 μηνών από τη χορήγηση της καταχώρισης ή της αναγνώρισης·

β)ο εξωτερικός αξιολογητής εξασφάλισε την καταχώριση ή την αναγνώριση βάσει ψευδών δηλώσεων ή με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό μέσο·

γ)ο εξωτερικός αξιολογητής δεν πληροί πλέον τους όρους βάσει των οποίων καταχωρίστηκε ή αναγνωρίστηκε·

Όταν η ESMA ανακαλεί την καταχώριση ή την αναγνώριση του εξωτερικού αξιολογητή, αιτιολογεί πλήρως την απόφασή της. Η ανάκληση παράγει άμεσα αποτελέσματα.

3.Όταν λαμβάνει τις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η ESMA λαμβάνει υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης, έχοντας κατά νου τα ακόλουθα κριτήρια:

α)τη διάρκεια και τη συχνότητα της παράβασης·

β)αν ένα οικονομικό έγκλημα προκλήθηκε, διευκολύνθηκε ή μπορεί κατ’ άλλον τρόπο να αποδοθεί στην παράβαση·

γ)αν η παράβαση διαπράχθηκε εκ προθέσεως ή εξ αμελείας·

δ)τον βαθμό ευθύνης του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου·

ε)τη χρηματοοικονομική ισχύ του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την παράβαση, όπως προκύπτει από τον συνολικό κύκλο εργασιών του υπεύθυνου νομικού προσώπου ή το ετήσιο εισόδημα και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του υπεύθυνου φυσικού προσώπου·

στ)τον αντίκτυπο της παράβασης στα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών·

ζ)τη σημασία των κερδών που αποκτήθηκαν, των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την παράβαση ή των ζημιών για τρίτους που προκύπτουν από την παράβαση, στον βαθμό που μπορούν να προσδιοριστούν·

η)το επίπεδο συνεργασίας του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου με την ESMA, με την επιφύλαξη της ανάγκης αποστέρησης των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το εν λόγω πρόσωπο·

θ)τις προηγούμενες παραβάσεις του υπεύθυνου για την παράβαση προσώπου·

ι)τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την παράβαση από τον υπεύθυνο της παράβασης για την αποφυγή της επανάληψής της.

4.Η ESMA κοινοποιεί χωρίς αναίτια καθυστέρηση κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνει βάσει της παραγράφου 1 στο υπεύθυνο για την παράβαση πρόσωπο και την ανακοινώνει στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στην Επιτροπή. Δημοσιοποιεί κάθε τέτοια ενέργεια στον ιστότοπό της, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης.

Η δημοσιοποίηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α)δήλωση με την οποία επιβεβαιώνεται το δικαίωμα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την παράβαση να προσβάλει την απόφαση·

β)κατά περίπτωση, δήλωση στην οποία επιβεβαιώνεται ότι έχει ασκηθεί προσφυγή και διευκρινίζεται ότι η εν λόγω προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα·

γ)δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι είναι δυνατόν το συμβούλιο προσφυγών της ESMA να αναστείλει την εφαρμογή της προσβαλλόμενης απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 52
Πρόστιμα

1.Εάν, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 8, η ESMA διαπιστώσει ότι ένας εξωτερικός αξιολογητής και τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 έχουν διαπράξει, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, μία ή περισσότερες από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στην παράγραφο 2, εκδίδει απόφαση για την επιβολή προστίμου σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

Θεωρείται ότι έχει διαπραχθεί εκ προθέσεως παράβαση εάν η ESMA διαπιστώσει αντικειμενικούς παράγοντες που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο ενήργησε εσκεμμένως προς διάπραξη της παράβασης.

2.Οι παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι οι ακόλουθες:

α)μη συμμόρφωση με τα άρθρα 18 έως 30·

β)υποβολή ψευδών δηλώσεων κατά την υποβολή αίτησης καταχώρισης ως εξωτερικού αξιολογητή ή χρήση οποιουδήποτε άλλου αντικανονικού μέσου για την εξασφάλιση της εν λόγω καταχώρισης·

γ)μη παροχή πληροφοριών ως απάντηση σε απόφαση με την οποία ζητούνται πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 47 ή παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών ως απάντηση σε αίτηση παροχής πληροφοριών ή σε απόφαση·

δ)παρεμπόδιση ή μη συμμόρφωση με έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ) ή ε)·

ε)μη συμμόρφωση με το άρθρο 49, λόγω μη παροχής εξηγήσεων σχετικά με γεγονότα ή έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο και τον σκοπό μιας επιθεώρησης ή λόγω παροχής ανακριβών ή παραπλανητικών εξηγήσεων·

στ)ανάληψη της δραστηριότητας του εξωτερικού αξιολογητή ή ισχυρισμός κατοχής της ιδιότητας του εξωτερικού αξιολογητή, χωρίς να έχει γίνει καταχώριση ως εξωτερικού αξιολογητή.

3.Το ελάχιστο ποσό του προστίμου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ανέρχεται σε 20 000 EUR. Το ανώτατο ποσό ανέρχεται σε 200 000 EUR.

Κατά τον προσδιορισμό του ύψους του προστίμου σύμφωνα με την παράγραφο 1, η ESMA λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 51 παράγραφος 3.

4.Όταν ένα πρόσωπο έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την παράβαση, το ύψος του προστίμου πρέπει να ισούται τουλάχιστον προς αυτό το οικονομικό όφελος.

5.Όταν μια πράξη ή παράλειψη συνιστά συνδυασμό περισσότερων παραβάσεων, εφαρμόζεται μόνο το πρόστιμο για την παράβαση στην οποία επιβάλλεται το υψηλότερο πρόστιμο.

Άρθρο 53
Περιοδικές χρηματικές ποινές

1.Η ESMA επιβάλλει, με απόφαση, περιοδική χρηματική ποινή, προκειμένου να υποχρεώσει:

α)ένα πρόσωπο να τερματίσει κάποια παράβαση, κατ’ εφαρμογή απόφασης που έχει ληφθεί δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 1 στοιχείο γ)·

β)ένα πρόσωπο το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 1:

i)να παράσχει πλήρεις πληροφορίες οι οποίες έχουν ζητηθεί με απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 47·

ii)να υποβληθεί σε έρευνα και ειδικότερα να παράσχει πλήρη αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες ή οποιοδήποτε άλλο απαιτούμενο υλικό, και να συμπληρώσει και να διορθώσει άλλες πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια έρευνας που έχει κινηθεί με απόφαση δυνάμει του άρθρου 48·

iii)να υποβληθεί σε επιτόπια επιθεώρηση που έχει διαταχθεί με απόφαση δυνάμει του άρθρου 49.

2.Το ποσό της περιοδικής χρηματικής ποινής επιβάλλεται για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

3.Το ποσό των περιοδικών χρηματικών ποινών ανέρχεται στο 3 % του μέσου όρου του ημερήσιου κύκλου εργασιών κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ή, στην περίπτωση φυσικών προσώπων, στο 2 % του μέσου όρου του ημερήσιου εισοδήματος κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Υπολογίζεται από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση με την οποία επιβάλλεται η περιοδική χρηματική ποινή.

4.Η περιοδική χρηματική ποινή επιβάλλεται για μέγιστη περίοδο έξι μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης της ESMA. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, η ESMA επανεξετάζει το μέτρο.

Άρθρο 54
Δημοσιοποίηση, φύση, επιβολή της εφαρμογής και κατανομή των προστίμων και των περιοδικών χρηματικών ποινών

1.Η ESMA δημοσιοποιεί κάθε πρόστιμο και περιοδική χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί σύμφωνα με τα άρθρα 52 και 53, εκτός εάν η δημοσιοποίηση αυτή θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή θα προκαλούσε δυσανάλογη ζημία στα εμπλεκόμενα μέρη. Η δημοσιοποίηση αυτή δεν περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

2.Τα πρόστιμα και οι περιοδικές χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 52 και 53 είναι διοικητικής φύσης.

3.Στις περιπτώσεις που η ESMA αποφασίζει να μην επιβάλει πρόστιμα ή χρηματικές ποινές, ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και εκθέτει τους λόγους για την απόφασή της.

4.Τα πρόστιμα και οι περιοδικές χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 52 και 53 είναι εκτελεστά.

Για τους σκοπούς της εκτέλεσης των προστίμων και των περιοδικών χρηματικών ποινών, η ESMA εφαρμόζει τις διατάξεις της πολιτικής δικονομίας που ισχύουν στο κράτος μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου πραγματοποιείται η εκτέλεση.

5.Τα ποσά των προστίμων και των περιοδικών χρηματικών ποινών διοχετεύονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 55
Διαδικαστικοί κανόνες σχετικά με τη λήψη εποπτικών μέτρων και την επιβολή προστίμων

1.Εάν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η ESMA διαπιστώσει σοβαρές ενδείξεις πιθανής ύπαρξης περιστατικών που μπορεί να συνιστούν διάπραξη μίας ή περισσότερων από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στο άρθρο 52 παράγραφος 2, διορίζει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα εντός της ESMA προκειμένου να ερευνήσει το θέμα. Ο πραγματογνώμονας δεν συμμετέχει ούτε πρέπει να έχει συμμετάσχει στην άμεση ή έμμεση εποπτεία ή διαδικασία καταχώρισης του σχετικού εξωτερικού αξιολογητή και ασκεί τα καθήκοντά του ανεξάρτητα από το συμβούλιο εποπτών της ESMA.

2.Ο πραγματογνώμονας ερευνά τις εικαζόμενες παραβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε παρατηρήσεις διατυπώσουν τα υπό έρευνα πρόσωπα, και υποβάλλει πλήρη φάκελο με τα πορίσματά του στο συμβούλιο εποπτών της ESMA.

3.Για την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο πραγματογνώμονας μπορεί να ασκεί την εξουσία να ζητεί πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 47 και να διενεργεί έρευνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις σύμφωνα με τα άρθρα 48 και 49. Κατά την άσκηση αυτών των εξουσιών, ο πραγματογνώμονας συμμορφώνεται με το άρθρο 46.

4.Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο πραγματογνώμονας έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες που συλλέγει η ESMA κατά την άσκηση των εποπτικών δραστηριοτήτων της.

5.Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας και πριν από την υποβολή του φακέλου των πορισμάτων του στο συμβούλιο εποπτών της ESMA, ο πραγματογνώμονας δίνει στα υπό έρευνα πρόσωπα τη δυνατότητα ακρόασης σχετικά με τα ζητήματα που ερευνώνται. Ο πραγματογνώμονας βασίζει τα πορίσματά του μόνο σε γεγονότα για τα οποία τα υπό έρευνα πρόσωπα είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις.

6.Τα δικαιώματα υπεράσπισης των ενδιαφερόμενων προσώπων διασφαλίζονται πλήρως κατά τη διεξαγωγή ερευνών δυνάμει του παρόντος άρθρου.

7.Κατά την υποβολή του φακέλου των πορισμάτων του στο συμβούλιο εποπτών της ESMA, ο πραγματογνώμονας γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στα υπό έρευνα πρόσωπα. Τα υπό έρευνα πρόσωπα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο, με την επιφύλαξη του έννομου συμφέροντος άλλων προσώπων για την προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου τους. Το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο δεν καλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τρίτους.

8.Βάσει του φακέλου που περιέχει τα πορίσματα του πραγματογνώμονα και, εφόσον ζητηθεί από τα υπό έρευνα πρόσωπα, κατόπιν ακρόασης των εν λόγω προσώπων σύμφωνα με το άρθρο 56, η ESMA αποφαίνεται εάν τα υπό έρευνα πρόσωπα έχουν διαπράξει μία ή περισσότερες από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στο άρθρο 52 παράγραφος 2 και, στην περίπτωση αυτή, λαμβάνει εποπτικό μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 51 και επιβάλλει πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 52.

9.Ο πραγματογνώμονας δεν συμμετέχει στις συσκέψεις του συμβουλίου εποπτών της ESMA ούτε παρεμβαίνει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του συμβουλίου εποπτών της ESMA.

10.Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 60 έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος], για να διευκρινίσει περαιτέρω τη διαδικασία για την άσκηση της εξουσίας επιβολής προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με το δικαίωμα υπεράσπισης, προσωρινών διατάξεων και διατάξεων για την είσπραξη προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών, καθώς και λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις προθεσμίες παραγραφής για την επιβολή και την εκτέλεση των ποινών.

11.Η ESMA παραπέμπει θέματα ποινικής δίωξης στις αρμόδιες εθνικές αρχές εάν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της δυνάμει του παρόντος κανονισμού, διαπιστώσει σοβαρές ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που ενδέχεται να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Επιπροσθέτως, η ESMA δεν επιβάλλει πρόστιμα ή περιοδικές χρηματικές ποινές, εάν προγενέστερη αθώωση ή καταδίκη βάσει πανομοιότυπων περιστατικών ή βάσει περιστατικών που είναι κατ’ ουσίαν τα ίδια έχει αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου κατόπιν ποινικής διαδικασίας βάσει του εθνικού δικαίου.

Άρθρο 56
Ακρόαση των προσώπων που υπόκεινται στις διαδικασίες

1.Πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης δυνάμει των άρθρων 51 έως 53, η ESMA παρέχει τη δυνατότητα ακρόασης, σχετικά με τα πορίσματά της, στα πρόσωπα που υπόκεινται στις διαδικασίες. Η ESMA βασίζει τις αποφάσεις της μόνο στα πορίσματα για τα οποία δόθηκε η δυνατότητα στα πρόσωπα που υπόκεινται στις διαδικασίες να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

2.Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται αν απαιτούνται επείγουσες ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 51 προκειμένου να προληφθεί σημαντική και επικείμενη ζημία στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ESMA μπορεί να εκδίδει προσωρινή απόφαση και να παρέχει στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τη δυνατότητα ακρόασης το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη της απόφασής της.

3.Τα δικαιώματα της υπεράσπισης των προσώπων που υπόκεινται στις διαδικασίες διασφαλίζονται πλήρως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα πρόσωπα αυτά έχουν το δικαίωμα να αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο της ESMA, με την επιφύλαξη του έννομου συμφέροντος άλλων προσώπων για την προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου τους. Το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο δεν εκτείνεται στις εμπιστευτικές πληροφορίες ή στα προπαρασκευαστικά έγγραφα εσωτερικής χρήσης της ESMA.

Άρθρο 57
Επανεξέταση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει απεριόριστη δικαιοδοσία για την επανεξέταση των αποφάσεων με τις οποίες η ESMA επιβάλλει πρόστιμο ή περιοδική χρηματική ποινή. Μπορεί να ακυρώσει, να μειώσει ή να αυξήσει το πρόστιμο ή την περιοδική χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί.

Άρθρο 58
Τέλη καταχώρισης και αναγνώρισης και εποπτικά τέλη

1.Η ESMA χρεώνει τους εξωτερικούς αξιολογητές για τις δαπάνες που σχετίζονται με την καταχώριση, την αναγνώριση και την εποπτεία τους, καθώς και για κάθε κόστος με το οποίο ενδέχεται να επιβαρυνθεί κατά την εκτέλεση εργασιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2.Κάθε τέλος που χρεώνει η ESMA σε αιτούντα εξωτερικό αξιολογητή ή καταχωρισμένο εξωτερικό αξιολογητή ή αναγνωρισμένο εξωτερικό αξιολογητή καλύπτει όλες τις διοικητικές δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε η ESMA για τις δραστηριότητές της σε σχέση με τον συγκεκριμένο αιτούντα ή εξωτερικό αξιολογητή. Κάθε τέλος πρέπει να είναι αναλογικό προς τον κύκλο εργασιών του σχετικού εξωτερικού αξιολογητή.

3.Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 60 έως τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί ημερομηνία 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος], για να καθορίσει το είδος των τελών, τα θέματα για τα οποία επιβάλλονται τέλη, το ύψος τους και τον τρόπο καταβολής τους.

Άρθρο 59
Μητρώο εξωτερικών αξιολογητών και εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών της ESMA

1.Η ESMA τηρεί στον ιστότοπό της προσβάσιμο στο κοινό μητρώο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα ακόλουθα:

α)όλοι οι εξωτερικοί αξιολογητές που είναι καταχωρισμένοι σύμφωνα με το άρθρο 15·

β)οι εξωτερικοί αξιολογητές στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η άσκηση δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 51·

γ)οι εξωτερικοί αξιολογητές των οποίων η καταχώριση έχει ανακληθεί σύμφωνα με το άρθρο 51·

δ)οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών στους οποίους επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 31·

ε)οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 34·

στ)οι εξωτερικοί αξιολογητές που είναι καταχωρισμένοι σύμφωνα με το άρθρο 15 και εγκρίνουν υπηρεσίες εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών σύμφωνα με το άρθρο 35·

ζ)οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών των οποίων η καταχώριση έχει ανακληθεί και οι οποίοι δεν κάνουν πλέον χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το άρθρο 31, όταν η Επιτροπή εκδίδει απόφαση ανάκλησης σε σχέση με την εν λόγω τρίτη χώρα που αναφέρεται στο άρθρο 32·

η)οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών των οποίων η αναγνώριση έχει ανασταλεί ή ανακληθεί και οι εξωτερικοί αξιολογητές που είναι καταχωρισμένοι σύμφωνα με το άρθρο 15 και οι οποίοι δεν εγκρίνουν πλέον υπηρεσίες εξωτερικών αξιολογητών τρίτων χωρών.

2.Το μητρώο περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας των εξωτερικών αξιολογητών, τους ιστοτόπους τους και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες τίθενται σε ισχύ οι αποφάσεις της ESMA σχετικά με τους εν λόγω εξωτερικούς αξιολογητές.

3.Για τους αξιολογητές τρίτων χωρών, το μητρώο περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών και τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας αρχής που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία τους στην τρίτη χώρα.

Τίτλος V
Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις

Άρθρο 60
Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που προβλέπεται στο άρθρο «Διαδικαστικοί κανόνες σχετικά με τη λήψη εποπτικών μέτρων και την επιβολή προστίμων», στο άρθρο «Τέλη καταχώρισης και αναγνώρισης και εποπτικά τέλη», στο άρθρο 55 παράγραφος 10 και στο άρθρο 58 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από τις [Υπηρεσία εκδόσεων: να συμπληρωθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος].

3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στα άρθρα «Διαδικαστικοί κανόνες σχετικά με τη λήψη εποπτικών μέτρων και την επιβολή προστίμων» και «Τέλη καταχώρισης και αναγνώρισης και εποπτικά τέλη» μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.Πριν εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται δυνάμει των άρθρων «Διαδικαστικοί κανόνες σχετικά με τη λήψη εποπτικών μέτρων και την επιβολή προστίμων» και «Τέλη καταχώρισης και αναγνώρισης και εποπτικά τέλη» τίθενται σε ισχύ μόνο αν δεν διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο, εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά [δύο μήνες] με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 61
Διαδικασία επιτροπής

Η Επιτροπή επικουρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κινητών Αξιών που έχει συσταθεί με την απόφαση 2001/528/ΕΚ της Επιτροπής 47 . Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 48 .

Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Τίτλος VΙ
Τελικές διατάξεις

Άρθρο 62
Μεταβατική διάταξη

1.Κάθε εξωτερικός αξιολογητής που προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό από την έναρξη ισχύος του έως τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία 30 μήνες μετά την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού], παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες μόνο αφού ενημερώσει σχετικά την ESMA και αφού παράσχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1.

2.Έως τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία 30 μήνες μετά την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 συμμορφώνονται με τα άρθρα 16 έως 30 με εξαίρεση τις απαιτήσεις που ορίζονται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 2, στο άρθρο 19 παράγραφος 2, στο άρθρο 20 παράγραφος 3, στο άρθρο 21 παράγραφος 4, στο άρθρο 22 παράγραφος 3, στο άρθρο 23 παράγραφος 3 και στο άρθρο 25 παράγραφος 7.

3.Μετά τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία μία ημέρα μετά τους 30 μήνες από την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό μόνον αφού καταχωριστούν σύμφωνα με το άρθρο 15 και εφόσον συμμορφώνονται με το άρθρο 14 και τα άρθρα 16 έως 30, όπως συμπληρώθηκαν με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

4.Μετά τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία μία ημέρα μετά τους 30 μήνες από την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] η ESMA εξετάζει κατά πόσον οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους εν λόγω παρόχους έως τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία 30 μήνες μετά την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Εάν η ESMA θεωρεί ότι ο εξωτερικός αξιολογητής ή οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η ESMA προβαίνει σε μία ή περισσότερες από τις ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 52.

Άρθρο 63
Μεταβατική διάταξη για εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών

1.Κάθε εξωτερικός αξιολογητής τρίτης χώρας που προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό από την έναρξη ισχύος του έως τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία 30 μήνες μετά την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού], παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες μόνο αφού ενημερώσει σχετικά την ESMA και αφού παράσχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1.

2.Οι εξωτερικοί αξιολογητές τρίτων χωρών που αναφέρονται στην παράγραφο 1:

α)συμμορφώνονται με τα άρθρα 16 έως 30 με εξαίρεση τις απαιτήσεις που ορίζονται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 2, στο άρθρο 19 παράγραφος 2, στο άρθρο 20 παράγραφος 3, στο άρθρο 21 παράγραφος 4, στο άρθρο 22 παράγραφος 3, στο άρθρο 23 παράγραφος 3 και στο άρθρο 25 παράγραφος 7.

β)διαθέτουν νόμιμο εκπρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση, ο οποίος συμμορφώνεται με το άρθρο 34 παράγραφος 3 στοιχεία α) έως γ).

3.Μετά τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία μία ημέρα μετά τους 30 μήνες από την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] εφαρμόζονται τα άρθρα 32, 34 και 35.

4.Μετά τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία μία ημέρα μετά τους 30 μήνες από την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] η ESMA εξετάζει κατά πόσον οι εξωτερικοί αξιολογητές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους εν λόγω παρόχους έως τις [ΕΕ: να συμπληρωθεί ημερομηνία 30 μήνες μετά την πρώτη ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού] πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Εάν η ESMA θεωρεί ότι ο εξωτερικός αξιολογητής ή οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η ESMA προβαίνει σε μία ή περισσότερες από τις ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 52.

Άρθρο 64
Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο Για το Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).
(2)    Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4).
(3)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», COM(2019) 640 final.
(4)    Impact Assessment Accompanying the Communication “Stepping up Europe’s 2030 climate ambition Investing in a climate-neutral future for the benefit of our people” [Εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την ανακοίνωση «Ενίσχυση της κλιματικής φιλοδοξίας της Ευρώπης για το 2030 – Επενδύουμε σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον προς όφελος των πολιτών μας»]· SWD/2020/176 final .
(5)     2021 European Financial Stability and Integration Review [Επισκόπηση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ολοκλήρωσης 2021]
(6)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Επενδυτικό Σχέδιο “Βιώσιμη Ευρώπη” / Επενδυτικό Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», COM(2020) 21 final.
(7)    Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2020. (EUCO 22/20).
(8)    Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021, COM(2020) 690 final της 20.10.2020.
(9)    Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088.
(10)    Άρθρο 4 του κανονισμού για την ταξινόμηση της ΕΕ: «Τα κράτη μέλη και η Ένωση εφαρμόζουν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 3 για τον προσδιορισμό εάν μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά βιώσιμη, για τους σκοπούς οποιωνδήποτε μέτρων προβλέπουν απαιτήσεις για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τους εκδότες αναφορικά με χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα τα οποία διατίθενται ως “περιβαλλοντικά βιώσιμα”.»
(11)    Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να σημειωθεί ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/557 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2021, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402 σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19, απαιτεί από την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου βιώσιμης τιτλοποίησης, βάσει έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων έως την 1η Νοεμβρίου 2021. Η παρούσα πρόταση δεν προδικάζει την εν λόγω έκθεση. Ένα ειδικό πλαίσιο βιώσιμης τιτλοποίησης, εφόσον είναι επιθυμητό, θα μπορούσε να διαφέρει ως προς το πεδίο εφαρμογής και άλλες πτυχές από τους τίτλους που εκδίδονται στο πλαίσιο τιτλοποίησης οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως EuGB.
(12)    https://ec.europa.eu/info/publications/sustainable-finance-high-level-expert-group_en
(13)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Σχέδιο Δράσης: Χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης [COM(2018) 097 final της 8.3.2018].
(14)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:52021PC0189
(15)    Στις 4 Μαρτίου 2020, η Επιτροπή εξέδωσε την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 (ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα) [2020/0036 (COD)], προτείνοντας να καταστεί νομικά δεσμευτικός στην ΕΕ ο στόχος για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
(16)    Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας, COM(2021) 32 final της 19.1.2021.
(17)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 2021.
(18)    https://ec.europa.eu/info/consultations/finance-2020-sustainable-finance-strategy_en
(19)    https://ec.europa.eu/info/consultations/finance-2020-eu-green-bond-standard_en
(20)    Οδηγία 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους (ΕΕ L 330 της 15.11.2014, σ. 1).
(21)    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη CBI το 2018, στην αγορά εξωτερικής αξιολόγησης κυριαρχούσε μια ομάδα κυρίως Ευρωπαίων παρόχων υπηρεσιών που κατέχουν επί του παρόντος περισσότερο από το 90 % της αγοράς, ενώ έξι συγκεκριμένοι πάροχοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75 % της αγοράς — CICERO, Sustainalytics, Vigeo Eiris, EY, ISS-oekom και DNV GL. Η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι οι μισοί από αυτούς θα επιλέξουν να καταχωριστούν στην ESMA βάσει του πλαισίου EuGB, βλ. παράρτημα 9 της εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την εξωτερική αξιολόγηση.
(22)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32019R2175
(23)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).
(24)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως ενιαίων κανόνων και διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 (ΕΕ L 225 της 30.7.2014, σ. 1).
(25)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 2003/71/ΕΚ (ΕΕ L 168 της 30.6.2017, σ. 1).
(26)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2033 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας επιχειρήσεων επενδύσεων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1093/2010, (ΕΕ) αριθ. 575/2013, (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) αριθ. 806/2014.
(27)    Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 338).
(28)    Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 190).
(29)    Oδηγία (ΕΕ) 2019/2034 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2002/87/ΕΚ, 2009/65/ΕΚ, 2011/61/ΕΕ, 2013/36/ΕΕ, 2014/59/ΕΕ και 2014/65/ΕΕ.
(30)    ΕΕ C  της , σ. .
(31)    Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4).
(32)    COM(2020) 21 final.
(33)    EUCO 22/20.
(34)    Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).
(35)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(36)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(37)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(38)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(39)    Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1).
(40)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).
(41)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).
(42)    Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1).
(43)    Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).
(44)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 174 της 26.6.2013, σ. 1).
(45)    ΕΕ 17 της 6.10.1958, σ. 385/58.
(46)    Οδηγία 2013/34/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19).
(47)    2001/528/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 6ης Ιουνίου 2001, για τη σύσταση της ευρωπαϊκής επιτροπής κινητών αξιών.
(48)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή.

Βρυξέλλες, 6.7.2021

COM(2021) 391 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα



{SEC(2021) 390 final} - {SWD(2021) 181 final} - {SWD(2021) 182 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

1.Γενικές πληροφορίες

[Ημερομηνία δημοσίευσης του δελτίου πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα]

[Επίσημη επωνυμία του εκδότη] [εφόσον υπάρχει, αναγνωριστικός κωδικός νομικής οντότητας (LEI)], [διεύθυνση ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και αριθμός τηλεφώνου]

[Ονομασία του ομολόγου που δόθηκε από τον εκδότη] [εφόσον υπάρχουν, διεθνείς αριθμοί αναγνώρισης τίτλων (ISIN)]

[Ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας του εξωτερικού αξιολογητή, συμπεριλαμβανομένης διεύθυνσης ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας, και αριθμός τηλεφώνου]

2.Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

[Δήλωση από την οποία προκύπτει ότι ο εκδότης του συγκεκριμένου ομολόγου συμμορφώνεται οικειοθελώς με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού]

3.Περιβαλλοντική στρατηγική και σκεπτικό

[Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ομόλογο ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη περιβαλλοντική στρατηγική του εκδότη]

[Οι περιβαλλοντικοί στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2020/852 και επιδιώκονται με το ομόλογο]

4. Προβλεπόμενη διάθεση των εσόδων του ομολόγου

4.1Εκτιμώμενος χρόνος μέχρι την πλήρη διάθεση των εσόδων

[Περίοδος εντός της οποίας αναμένεται να διατεθούν τα έσοδα]

[Ημερομηνία μέχρι την οποία αναμένεται να διατεθούν πλήρως τα έσοδα]

[Εάν η ανωτέρω ημερομηνία υπερβαίνει τα πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου: αιτιολόγηση της μεγαλύτερης περιόδου, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, συνοδευόμενη από σχετική τεκμηρίωση σε παράρτημα]

4.2Διαδικασία επιλογής πράσινων έργων και εκτιμώμενος περιβαλλοντικός αντίκτυπος

[Περιγραφή των διαδικασιών με τις οποίες ο εκδότης θα προσδιορίσει τον τρόπο ευθυγράμμισης των έργων με τις απαιτήσεις ταξινόμησης]

[Περιγραφή των σχετικών τεχνικών κριτηρίων ελέγχου που αναφέρονται στα άρθρα 10 έως 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, και προσδιορισμός των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που λαμβάνονται υπόψη από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται βάσει του άρθρου 10 παράγραφος 3, του άρθρου 11 παράγραφος 3, του άρθρου 12 παράγραφος 2, του άρθρου 13 παράγραφος 2, του άρθρου 14 παράγραφος 2 και του άρθρου 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852]

[Εφόσον είναι διαθέσιμες: πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των βασικών δεικτών μέτρησης αντικτύπου σύμφωνα με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται βάσει του άρθρου 10 παράγραφος 3, του άρθρου 11 παράγραφος 3, του άρθρου 12 παράγραφος 2, του άρθρου 13 παράγραφος 2, του άρθρου 14 παράγραφος 2 και του άρθρου 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, καθώς και σχετικά με τυχόν πρόσθετους δείκτες μέτρησης αντικτύπου. Εάν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες, αυτό πρέπει να αιτιολογείται.]

[Κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με κάθε συναφή διαδικασία τυποποίησης ή πιστοποίησης κατά την επιλογή των έργων]

[Εφόσον είναι διαθέσιμη, εκτίμηση των αναμενόμενων θετικών και αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συγκεντρωτική μορφή. Εάν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες, αυτό πρέπει να αιτιολογείται.]

4.3 Προβλεπόμενα πράσινα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις

[Εφόσον βρίσκονται στη διάθεση του εκδότη, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες σε επίπεδο έργου, εκτός εάν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, παράμετροι που αφορούν τον ανταγωνισμό ή ο μεγάλος αριθμός υποκείμενων έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις περιορίζουν τον βαθμό λεπτομέρειας που μπορεί να διατεθεί, οπότε οι πληροφορίες παρέχονται τουλάχιστον σε συγκεντρωτικό επίπεδο, με επεξήγηση των λόγων για τους οποίους δεν παρέχονται πληροφορίες σε επίπεδο έργου:

Για τα προβλεπόμενα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις:

οι περιβαλλοντικοί στόχοι τους που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2020/852

οι τύποι και οι τομείς τους και οι αντίστοιχοι κωδικοί NACE σύμφωνα με τη στατιστική ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 1

οι χώρες τους

το αντίστοιχο ποσό που θα διατεθεί από τα έσοδα του ομολόγου και το ποσοστό των εσόδων που θα διατεθούν αντίστοιχα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν μετά την έκδοση του ομολόγου και σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν πριν από την έκδοση του ομολόγου

εάν ο εκδότης είναι κρατική οντότητα, και τα έσοδα του ομολόγου σχεδιάζεται να διατεθούν στη φορολογική ελάφρυνση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ), εκτίμηση του αναμενόμενου όγκου της απώλειας εσόδων που συνδέεται με την επιλέξιμη φορολογική ελάφρυνση

εάν ένα ομόλογο συγχρηματοδοτεί προβλεπόμενα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφορά του ποσοστού που χρηματοδοτείται από το ομόλογο

εφόσον είναι διαθέσιμοι, σύνδεσμοι προς ιστοτόπους με σχετικές πληροφορίες

εφόσον είναι διαθέσιμοι, σύνδεσμοι προς σχετικά δημόσια έγγραφα με αναλυτικότερες πληροφορίες]

4.4 Αδιάθετα έσοδα

[Πληροφορίες σχετικά με το πώς η προσωρινή χρήση αδιάθετων εσόδων δεν θα επηρεάσει την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων]

5.Πληροφορίες σχετικά με την υποβολή εκθέσεων

[Σύνδεσμος προς τον ιστότοπο όπου θα δημοσιεύονται οι εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών και οι εκθέσεις αντικτύπου]

[Αναφορά σχετικά με το αν οι εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών θα περιλαμβάνουν πληροφορίες ανά έργο όσον αφορά τα εκταμιευθέντα ποσά και τις αναμενόμενες θετικές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις]

6.Άλλες σχετικές πληροφορίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

[σε περίπτωση αναθεώρησης της έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών, αυτό αντικατοπτρίζεται στον τίτλο]

1.Γενικές πληροφορίες

[Ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών] [κατά περίπτωση, ημερομηνία δημοσίευσης της τελικής έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών ή ημερομηνία δημοσίευσης της αναθεωρημένης έκθεσης σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών]]

[Επίσημη επωνυμία του εκδότη] [εφόσον υπάρχει, LEI], [διεύθυνση ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και αριθμός τηλεφώνου]

[Ονομασία του ομολόγου που δόθηκε από τον εκδότη] [εφόσον υπάρχει, ISIN]

[Εάν η έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση μετά την έκδοση, ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας του εξωτερικού αξιολογητή, συμπεριλαμβανομένης διεύθυνσης ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και αριθμός τηλεφώνου]

2.Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

[Δήλωση από την οποία προκύπτει ότι τα έσοδα έχουν διατεθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού]

3. Διάθεση των εσόδων του ομολόγου

Α. Για εκδότες πλην των αναφερομένων στο στοιχείο Β κατωτέρω:

[Παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες σε επίπεδο έργου, εκτός εάν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, παράμετροι που αφορούν τον ανταγωνισμό ή ο μεγάλος αριθμός υποκείμενων έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις περιορίζουν τον βαθμό λεπτομέρειας που μπορεί να διατεθεί, οπότε οι πληροφορίες παρέχονται τουλάχιστον σε συγκεντρωτικό επίπεδο, με επεξήγηση των λόγων για τους οποίους δεν παρέχονται πληροφορίες σε επίπεδο έργου:

οι περιβαλλοντικοί στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2020/852

οι τύποι και οι τομείς των έργων, και οι αντίστοιχοι κωδικοί NACE σύμφωνα με τη στατιστική ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 2

οι χώρες στις οποίες έχουν διατεθεί τα έσοδα του ομολόγου

το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε από τα έσοδα του ομολόγου και το ποσοστό των εσόδων που διατέθηκαν αντίστοιχα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν μετά την έκδοση του ομολόγου και σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν πριν από την έκδοση του ομολόγου

εάν ο εκδότης είναι κρατική οντότητα, και τα έσοδα του ομολόγου διατίθενται στη φορολογική ελάφρυνση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ), εκτίμηση του όγκου της απώλειας εσόδων που συνδέεται με την επιλέξιμη φορολογική ελάφρυνση

εάν ένα ομόλογο συγχρηματοδοτεί έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφορά του ποσοστού που χρηματοδοτείται από το ομόλογο

για περιουσιακά στοιχεία τα οποία αφορά σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση: πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου κατά την περίοδο αναφοράς και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης

επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με το άρθρο 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 (ελάχιστες διασφαλίσεις)

αναφορά των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου της ταξινόμησης, καθώς και των ημερομηνιών εφαρμογής τους, από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 και το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852]

Β. Για εκδότες που είναι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τα έσοδα από χαρτοφυλάκιο περισσότερων ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων σε χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 5:

[Η ενότητα «Διάθεση των εσόδων του ομολόγου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

επισκόπηση όλων των ανεξόφλητων ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, με αναφορά της μεμονωμένης και συνδυασμένης αξίας τους.

επισκόπηση των επιλέξιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 5 στον ισολογισμό του εκδότη, όπου αναφέρονται τα εξής:

1)η συνολική αποσβεσμένη αξία τους,

2)οι περιβαλλοντικοί στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852,

3)οι τύποι, οι τομείς και οι χώρες τους,

4)εάν ένα ομόλογο συγχρηματοδοτεί έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφορά του ποσοστού που χρηματοδοτείται από το ομόλογο, εφόσον υπάρχει,

5)αναφορά των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου της ταξινόμησης, τουλάχιστον σε επίπεδο τομέα και χώρας, και, κατά περίπτωση, σε επίπεδο επιμέρους περιουσιακού στοιχείου, από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 και το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852,

6)κατά περίπτωση, η αξία κάθε περιουσιακού στοιχείου ή ομάδας περιουσιακών στοιχείων

σύγκριση της συνολικής αξίας των ανεξόφλητων ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων και της συνολικής αποσβεσμένης αξίας των επιλέξιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 5. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η δεύτερη είναι είτε ίση είτε υψηλότερη από την πρώτη.

για τους σκοπούς της ανωτέρω σύγκρισης, η συνολική ανεξόφλητη αξία των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων βασίζεται στον ετήσιο μέσο όρο των αξιών στο τέλος του τριμήνου των εν λόγω ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τον συγκεκριμένο εκδότη, και η συνολική αποσβεσμένη αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων βασίζεται στον ετήσιο μέσο όρο των αξιών στο τέλος του τριμήνου των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό του εκδότη.]

4.Περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εσόδων του ομολόγου

[Δεν απαιτούνται πληροφορίες σε αυτό τον τίτλο για την παρούσα έκθεση]

5.Άλλες σχετικές πληροφορίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

[σε περίπτωση αναθεώρησης της έκθεσης αντικτύπου, αυτό αντικατοπτρίζεται στον τίτλο.]

1.Γενικές πληροφορίες

[Ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης αντικτύπου] [κατά περίπτωση, ημερομηνία δημοσίευσης της αναθεωρημένης έκθεσης αντικτύπου]

[Επίσημη επωνυμία του εκδότη] [εφόσον υπάρχει, LEI], [διεύθυνση ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και αριθμός τηλεφώνου]

[Ονομασία του ομολόγου που δόθηκε από τον εκδότη] [εφόσον υπάρχει, ISIN]

[Εάν η έκθεση αντικτύπου έχει αξιολογηθεί από εξωτερικό αξιολογητή, ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας του εξωτερικού αξιολογητή, συμπεριλαμβανομένης διεύθυνσης ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και αριθμός τηλεφώνου]

2.Περιβαλλοντική στρατηγική και σκεπτικό

[Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ομόλογο ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη περιβαλλοντική στρατηγική του εκδότη όπως παρατίθεται στο δελτίο πληροφοριών]

[Κατά περίπτωση, επεξήγηση τυχόν αλλαγών στην ευρύτερη περιβαλλοντική στρατηγική του εκδότη μετά τη δημοσίευση του δελτίου πληροφοριών]

[Οι περιβαλλοντικοί στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2020/852 και επιδιώκονται με το ομόλογο]

3.Διάθεση των εσόδων του ομολόγου

[Παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες σε επίπεδο έργου, εκτός εάν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, παράμετροι που αφορούν τον ανταγωνισμό ή ο μεγάλος αριθμός υποκείμενων έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις περιορίζουν τον βαθμό λεπτομέρειας που μπορεί να διατεθεί, οπότε οι πληροφορίες παρέχονται τουλάχιστον σε συγκεντρωτικό επίπεδο, με επεξήγηση των λόγων για τους οποίους δεν παρέχονται πληροφορίες σε επίπεδο έργου:

οι περιβαλλοντικοί στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2020/852,

τα είδη και οι τομείς των έργων, καθώς και οι χώρες στις οποίες έχουν διατεθεί τα έσοδα του ομολόγου

το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε από τα έσοδα του ομολόγου και το ποσοστό των εσόδων που διατέθηκαν αντίστοιχα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν μετά την έκδοση του ομολόγου και σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν πριν από την έκδοση του ομολόγου

εάν ο εκδότης είναι κρατική οντότητα, και τα έσοδα του ομολόγου διατίθενται στη φορολογική ελάφρυνση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ), εκτίμηση του όγκου της απώλειας εσόδων που συνδέεται με την επιλέξιμη φορολογική ελάφρυνση

εάν ένα ομόλογο συγχρηματοδοτεί έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφορά του ποσοστού που χρηματοδοτείται από το ομόλογο

κατά περίπτωση, αναφορά των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αφορούσε σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση, η διάρκεια κάθε σχεδίου και η ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε περιουσιακού στοιχείου

αναφορά των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου της ταξινόμησης, καθώς και των ημερομηνιών εφαρμογής τους, από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 3, το άρθρο 12 παράγραφος 2, το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 14 παράγραφος 2 και το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852]

4.Περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εσόδων του ομολόγου

[Εκτίμηση των θετικών και αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συγκεντρωτική μορφή]

[Πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των έργων, εάν το δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα του ομολόγου δεν περιλάμβανε τις εν λόγω πληροφορίες]

[Πληροφορίες σχετικά με τις θετικές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων και, εφόσον υπάρχουν, σχετικοί δείκτες μέτρησης. Εάν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες σε επίπεδο έργου, αυτό πρέπει να αιτιολογείται]

5.Άλλες σχετικές πληροφορίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τίτλος «Αξιολόγηση πριν από την έκδοση» ή «Αξιολόγηση μετά την έκδοση» εμφανίζεται ευκρινώς στο επάνω μέρος της πρώτης σελίδας του εγγράφου.

1.Γενικές πληροφορίες

[Ημερομηνία δημοσίευσης της αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή της αξιολόγησης μετά την έκδοση]

[Επίσημη επωνυμία του εκδότη]

[Ονομασία του ομολόγου που δόθηκε από τον εκδότη] [εφόσον υπάρχει, ISIN]

[Ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας του εξωτερικού αξιολογητή, συμπεριλαμβανομένης διεύθυνσης ιστοτόπου που παρέχει στους επενδυτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας, και αριθμός τηλεφώνου]

[Ονοματεπώνυμο και τίτλος θέσης του επικεφαλής αναλυτή σε δεδομένη δραστηριότητα αξιολόγησης]

[Ονοματεπώνυμο και θέση του προσώπου που είναι κυρίως υπεύθυνο για την έγκριση της αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή της αξιολόγησης μετά την έκδοση]

[Η ημερομηνία κατά την οποία η αξιολόγηση πριν από την έκδοση ή η αξιολόγηση μετά την έκδοση δόθηκε για πρώτη φορά προς διανομή και, κατά περίπτωση, η ημερομηνία της τελευταίας επικαιροποίησής της]

2.Εισαγωγικές δηλώσεις

[Για τις αξιολογήσεις πριν από την έκδοση: 

δήλωση ότι εξωτερικός αξιολογητής αξιολόγησε το συμπληρωμένο δελτίο πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα που προβλέπεται στο παράρτημα Ι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

δήλωση ότι η εν λόγω αξιολόγηση πριν από την έκδοση αποτελεί ανεξάρτητη γνώμη του εξωτερικού αξιολογητή·

δήλωση ότι η ανεξάρτητη γνώμη της εξωτερικής αξιολόγησης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιορισμένο βαθμό]

[Για τις αξιολογήσεις μετά την έκδοση:

δήλωση ότι εξωτερικός αξιολογητής αξιολόγησε τη συμπληρωμένη έκθεση σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών που προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

δήλωση ότι η εν λόγω αξιολόγηση μετά την έκδοση αποτελεί ανεξάρτητη γνώμη του εξωτερικού αξιολογητή·

δήλωση ότι η ανεξάρτητη γνώμη της εξωτερικής αξιολόγησης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιορισμένο βαθμό]

3.Δηλώσεις σχετικά με τη συμμόρφωση με τον κανονισμό για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

[δήλωση σχετικά με τη συμμόρφωση του ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου με τον παρόντα κανονισμό, και ιδίως:

α)εάν η γνώμη του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι θετική, δήλωση ότι το ομόλογο πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και ότι η ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο·

β)εάν η γνώμη του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι αρνητική, δήλωση ότι το ομόλογο δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και ότι η ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο·

γ)εάν από τη γνώμη του ανεξάρτητου αξιολογητή προκύπτει ότι ο εκδότης δεν προτίθεται ή δεν θα είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τα άρθρα 3 έως 7, δήλωση ότι η ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο μόνον εάν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ομόλογο πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού]

4.Πηγές, μεθοδολογίες αξιολόγησης και βασικές παραδοχές

[Πληροφορίες σχετικά με τις πηγές στις οποίες βασίστηκε η κατάρτιση της αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή της αξιολόγησης μετά την έκδοση, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων προς τα δεδομένα μέτρησης και τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε, εφόσον είναι διαθέσιμοι]

[Επεξήγηση των μεθοδολογιών αξιολόγησης και των βασικών παραδοχών]

[Επεξήγηση των παραδοχών και των απαιτήσεων ταξινόμησης που χρησιμοποιήθηκαν, των ορίων και των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν και σαφής δήλωση ότι ο εξωτερικός αξιολογητής θεωρεί ότι η ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται από τον εκδότη ή από σχετιζόμενο με αυτόν τρίτο μέρος επαρκεί για τη διενέργεια της αξιολόγησης πριν από την έκδοση ή της αξιολόγησης μετά την έκδοση και ο βαθμός στον οποίο, κατά περίπτωση, ο εξωτερικός αξιολογητής επιχείρησε να επαληθεύσει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο]

5.Αξιολόγηση και γνώμη

[Για τις αξιολογήσεις πριν από την έκδοση:

αναλυτική αξιολόγηση του αν το συμπληρωμένο δελτίο πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα συμμορφώνεται με τα άρθρα 4 έως 7 του παρόντος κανονισμού

η γνώμη του εξωτερικού αξιολογητή σχετικά με την προαναφερθείσα αξιολόγηση]

[Για τις αξιολογήσεις μετά την έκδοση:

αναλυτική αξιολόγηση του αν ο εκδότης έχει διαθέσει τα έσοδα του ομολόγου σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 7 του παρόντος κανονισμού, βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν στον εξωτερικό αξιολογητή

αξιολόγηση του αν ο εκδότης έχει συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη χρήση των εσόδων που παρατίθεται στο δελτίο πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν στον εξωτερικό αξιολογητή

η γνώμη του εξωτερικού αξιολογητή σχετικά με τις δύο προαναφερθείσες αξιολογήσεις]

6.Άλλες πληροφορίες

[Κάθε άλλη πληροφορία την οποία ο αξιολογητής θεωρεί σημαντική για την αξιολόγησή του πριν από ή μετά την έκδοση]

(1)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE—αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3037/90 του Συμβουλίου και ορισμένων κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς (ΕΕ L 393 της 30.12.2006, σ. 1).    
(2)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE—αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3037/90 του Συμβουλίου και ορισμένων κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς (ΕΕ L 393 της 30.12.2006, σ. 1).