ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 29.3.2021
COM(2021) 147 final
2021/0073(NLE)
Πρόταση
EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
που επιτρέπει στη Μάλτα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Μάλτα ζήτησε την άδεια να αυξήσει το όριο ισχύοντος μέτρου παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας για τον ΦΠΑ, ώστε να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 30 000 EUR, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η Επιτροπή ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αίτημα, οι οποίες παρασχέθηκαν με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 17ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Μάλτα. Με επιστολή της 18ης Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Μάλτα ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Το κεφάλαιο 1 του τίτλου XII της οδηγίας ΦΠΑ παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να θεσπίζουν ειδικά καθεστώτα για τις μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απαλλάσσουν τους υποκείμενους στον φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών κατώτερο από ένα συγκεκριμένο όριο. Η εν λόγω απαλλαγή σημαίνει ότι ο υποκείμενος στον φόρο δεν οφείλει να χρεώνει ΦΠΑ για τις παραδόσεις ή παροχές που πραγματοποιεί και, συνεπώς, δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ επί των εισροών του.
Δυνάμει του άρθρου 287 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη που προσχώρησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1978 μπορούν να απαλλάσσουν τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με την αντίστοιχη αξία στο εθνικό νόμισμα των ποσών που καθορίζονται στην εν λόγω διάταξη, με βάση τον συντελεστή μετατροπής που ίσχυε την ημέρα της προσχώρησής τους. Η Μάλτα προσχώρησε στο EUR την 1η Ιανουαρίου 2008.
Δυνάμει του άρθρου 287 σημείο 13 της οδηγίας ΦΠΑ, η Μάλτα μπορεί να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τρεις κατηγορίες υποκείμενων στον φόρο: υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 37 000 EUR όταν η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην προμήθεια αγαθών, 24 300 EUR όταν η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές), και 14 600 EUR σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως παροχές υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές).
Μετά την προσχώρησή της, η Μάλτα έχει κάνει χρήση αυτής της διάταξης για να συνδράμει μικρές επιχειρήσεις και να ενθαρρύνει νέες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό το μέτρο απλούστευσης έχει αποδειχθεί χρήσιμο, διότι καταργεί πολλές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις που λειτουργούν κάτω από ορισμένο ετήσιο κύκλο εργασιών, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η επίπτωση στα έσοδα ήταν αμελητέα. Η κυβέρνηση της Μάλτας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα για την απλούστευση των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως καθορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις — Μια “Small Business Act” για την Ευρώπη».
Για τον σκοπό αυτό, με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/279, της 20ής Φεβρουαρίου 2018, επιτράπηκε στη Μάλτα να αυξήσει το ανώτατο όριο για την κατηγορία με τον χαμηλότερο κύκλο εργασιών, ήτοι 14 600 EUR, σε 20 000 EUR. Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1662 του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 2020, επιτράπηκε στη Μάλτα να παρατείνει την εφαρμογή αυτού του μέτρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η θέσπιση και η επακόλουθη μεταφορά του εν λόγω ειδικού μέτρου στην εθνική νομοθεσία την 1η Ιουλίου 2018 είχε ως αποτέλεσμα να ωφεληθούν από το αυξημένο όριο ετήσιου κύκλου εργασιών περισσότερες από 1262 μικρές επιχειρήσεις που ενέπιπταν στη σχετική κατηγορία του καθεστώτος απλούστευσης για τις ΜΜΕ.
Με την αύξηση του ορίου σε 30 000 EUR για υποκείμενους στον φόρο των οποίων η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές) ή στην παροχή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές), θεωρείται ότι το μέτρο θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για το καθεστώς, και ειδικότερα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, απαλλάσσοντάς τες από τις υποχρεώσεις ΦΠΑ τις οποίες υπέχουν βάσει του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, όπως η τήρηση βιβλίων ΦΠΑ ή η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.
Το ειδικό μέτρο έχει μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για τον σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων της Μάλτας που προαναφέρθηκε. Επιπλέον, η εφαρμογή του ειδικού μέτρου επέτρεψε στη Μάλτα να διαθέσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και για την ενίσχυση της επιβολής του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ.
Το μέτρο παρέκκλισης, το οποίο απλοποιεί τις υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων, συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μικρές επιχειρήσεις.
Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στη Μάλτα να εφαρμόσει το μέτρο παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Το μέτρο παρέκκλισης συνάδει με τη φιλοσοφία της οδηγίας (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου για την τροποποίηση των άρθρων 281 έως 294 της οδηγίας ΦΠΑ σχετικά με το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία προέκυψε από το σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, απλουστευμένου καθεστώτος για τις επιχειρήσεις αυτές. Συγκεκριμένα, το μέτρο στοχεύει στη μείωση, αφενός, του κόστους συμμόρφωσης με το καθεστώς ΦΠΑ και, αφετέρου, των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την επιβολή ορίου, καθώς και στη διευκόλυνση της συμμόρφωσης και της παρακολούθησης των επιχειρήσεων από τις φορολογικές διοικήσεις.
Επιπλέον, το όριο των 30 000 EUR συνάδει με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285, στον βαθμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τις 85 000 EUR (ή το αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα).
Ανάλογες παρεκκλίσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι υποκείμενοι στον φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, σύμφωνα με τα άρθρα 285 και 287 της οδηγίας ΦΠΑ, έχουν εγκριθεί και για άλλα κράτη μέλη. Για τις Κάτω Χώρες έχει εγκριθεί όριο 25 000 EUR· για την Ιταλία όριο 30 000 EUR· για το Λουξεμβούργο όριο 35 000 EUR· για τη Λετονία, την Πολωνία και την Εσθονία έχει εγκριθεί όριο 40 000 EUR· για την Κροατία όριο 45 000 και τη Λιθουανία 55 000 EUR· για την Ουγγαρία όριο 48 000 EUR· για τη Σλοβενία όριο 50 000 EUR· και για τη Ρουμανία όριο 88 500 EUR.
Όπως προαναφέρθηκε, οι παρεκκλίσεις από την οδηγία ΦΠΑ θα πρέπει πάντοτε να ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Η συμπερίληψη ημερομηνίας λήξης ισχύος του ειδικού μέτρου στις 31 Δεκεμβρίου 2024, όπως ζήτησε η Μάλτα, ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2025, της οδηγίας (ΕΕ) 2020/285 σχετικά με απλούστερους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Συνεπώς, το προτεινόμενο μέτρο είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η Επιτροπή τονίζει σταθερά στα ετήσια προγράμματα εργασίας της την ανάγκη θέσπισης απλούστερων κανόνων για τις μικρές επιχειρήσεις. Εν προκειμένω, το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 αναφέρεται σε μια «ειδική στρατηγική για τις ΜΜΕ, η οποία θα διευκολύνει τη λειτουργία, τη μεγέθυνση και την επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Το μέτρο παρέκκλισης είναι σύμφωνο με τους στόχους αυτούς, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνάδει συγκεκριμένα με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής του 2017, το οποίο αναφερόταν ειδικά στον ΦΠΑ τονίζοντας ότι ο διοικητικός φόρτος της συμμόρφωσης με το καθεστώς ΦΠΑ είναι μεγάλος για τις μικρές επιχειρήσεις και ότι οι τεχνικές καινοτομίες δημιουργούν νέες προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματική είσπραξη του φόρου, υπογράμμιζε δε την ανάγκη απλούστευσης του καθεστώτος ΦΠΑ για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Ομοίως, το μέτρο συνάδει με τη στρατηγική του 2015 για την ενιαία αγορά, στην οποία η Επιτροπή έθεσε ως στόχο να συνδράμει την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο που τις εμποδίζει να δρέψουν όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς. Επίσης, ακολουθεί τη φιλοσοφία της ανακοίνωσης της Επιτροπής του 2013 «Πρόγραμμα δράσης για την επιχειρηματικότητα 2020: Επιστροφή του επιχειρηματικού πνεύματος στην Ευρώπη», στην οποία τονίζεται η ανάγκη απλούστευσης της φορολογικής νομοθεσίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
Τέλος, το μέτρο συνάδει με τις πολιτικές της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως καθορίζονται στην ανακοίνωση του 2016 για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και στην ανακοίνωση του 2008 «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις – Μια “Small Business Act” για την Ευρώπη», η οποία καλεί τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ΜΜΕ κατά την εκπόνηση νομοθεσίας και, ως εκ τούτου, να απλουστεύσουν το υφιστάμενο ρυθμιστικό περιβάλλον.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Λαμβανομένης υπόψη της διάταξης της οδηγίας ΦΠΑ στην οποία βασίζεται, η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν έχει εφαρμογή η αρχή της επικουρικότητας.
•Αναλογικότητα
Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και ουδόλως συνιστά υποχρέωση.
Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την απλούστευση της είσπραξης του φόρου προς όφελος των μικρών υποκείμενων στον φόρο, αλλά και της φορολογικής διοίκησης.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Ως νομική πράξη προτείνεται η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.
Βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, παρέκκλιση από τους κοινούς κανόνες ΦΠΑ είναι δυνατή μόνο κατόπιν έγκρισης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Καταλληλότερη νομική πράξη είναι η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, διότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε αίτημα της Μάλτας και αφορά μόνο το συγκεκριμένο κράτος μέλος.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.
•Εκτίμηση των επιπτώσεων
Η πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου αποσκοπεί στην αύξηση του υφιστάμενου ορίου απαλλαγής από 20 000 EUR σε 30 000 EUR. Η εν λόγω αύξηση του ορίου είναι ένα μέτρο απλούστευσης το οποίο καταργεί πολλές υποχρεώσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το ποσό των 30 000 EUR. Ως εκ τούτου, θα έχει δυνητικά θετικό αντίκτυπο στη μείωση του διοικητικού φόρτου ορισμένων υποκείμενων στον φόρο και, συνεπώς, της φορολογικής διοίκησης.
Σύμφωνα με στοιχεία για το έτος 2019, ο αριθμός των εν δυνάμει φορολογουμένων που θα επηρεαστούν από αυτήν την αύξηση ανέρχεται σε 1 764 για υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές) και 237 για υπηρεσίες με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές).
Οι αρχές της Μάλτας ανέφεραν ότι ο αριθμός των συναλλασσομένων που χρησιμοποιούν επί του παρόντος το καθεστώς ΜΜΕ και την απαλλαγή ανέρχεται σε 34 585, ενώ με την αύξηση του ορίου ο αριθμός θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί στους 36 586 φορολογουμένους.
Το ποσοστό των δυνητικών χρηστών του καθεστώτος ΜΜΕ που θα εφαρμόζουν το όριο των 30 000 EUR, ως προς τον συνολικό αριθμό φορολογουμένων στη Μάλτα, θα ανέλθει σε 34 %
Με βάση την απλουστευμένη δήλωση κύκλου εργασιών στο πλαίσιο του καθεστώτος ΜΜΕ το 2019, ο συνολικός εκτιμώμενος ΦΠΑ, υπολογιζόμενος με τον κανονικό συντελεστή, και θεωρούμενος ως μη εισπραχθείς (διότι ήταν κάτω από το όριο των 20 000 EUR), ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 11,4 εκατ. EUR, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,2 % του συνολικού ποσού εσόδων που εισπράχθηκε από τον ΦΠΑ στη Μάλτα το 2019 (944,7 εκατ. EUR) όπως αναφέρεται στα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία.
Με την αύξηση του ορίου σε 30 000 EUR τόσο για παροχές υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές) όσο και για παροχές υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές), ο ανείσπρακτος ΦΠΑ θα αυξηθεί δυνητικά κατά περίπου 3,3 εκατ. EUR, μεταβολή που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως αύξηση κατά 0,35 %.
Οι υποκείμενοι στον φόρο των οποίων ο φορολογητέος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το όριο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, ο διοικητικός φόρτος τους θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του μέτρου, δεδομένου ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία ΦΠΑ ή να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ. Θα επιτευχθεί επίσης μείωση του φόρτου εργασίας των φορολογικών αρχών. Η πρόταση θα έχει δυνητικά θετικό αντίκτυπο στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους υποκείμενους στον φόρο που είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΦΠΑ στη Μάλτα και, κατ’ επέκταση, για τη φορολογική διοίκηση.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις όσον αφορά τα έσοδα ΦΠΑ για τη Μάλτα δεν είναι σημαντικές για τον προϋπολογισμό των εθνικών εσόδων.
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διότι η Μάλτα θα προβεί σε υπολογισμό της αντισταθμιστικής αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου.
2021/0073 (NLE)
Πρόταση
EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
που επιτρέπει στη Μάλτα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Δυνάμει του άρθρου 287 σημείο 13 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Μάλτα μπορεί να απαλλάσσει από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (στο εξής: ΦΠΑ) τρεις κατηγορίες υποκείμενων στον φόρο: εκείνους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 37 000 EUR όταν η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην προμήθεια αγαθών, εκείνους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 24 300 EUR όταν η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές), και εκείνους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 14 600 EUR σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως παροχές υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές).
(2)Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/279 του Συμβουλίου επιτρέπεται στη Μάλτα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ για απαλλαγή από τον ΦΠΑ των υποκείμενων στον φόρο των οποίων η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως σε παροχές υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές) και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις 20 000 EUR, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
(3)Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Μάλτα ζήτησε άδεια να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, με το οποίο επιτρέπεται στη Μάλτα να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές) ή στην παροχή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές) και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 30 000 EUR, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (στο εξής: μέτρο παρέκκλισης). Η Επιτροπή ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αίτημα, οι οποίες παρασχέθηκαν με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου 2020.
(4)Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή διαβίβασε το αίτημα της Μάλτας στα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 17ης Δεκεμβρίου 2020. Με επιστολή της 18ης Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Μάλτα ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την αξιολόγηση του αιτήματος.
(5)Δεδομένου ότι η αύξηση του ορίου αναμένεται να μειώσει τις υποχρεώσεις ΦΠΑ και άρα και τον διοικητικό φόρτο και το κόστος συμμόρφωσης για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και να απλουστεύσει την είσπραξη του ΦΠΑ για τις φορολογικές αρχές, και δεδομένου ότι ο αντίκτυπος στα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ που εισπράττει η Μάλτα στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης είναι αμελητέος, θα πρέπει να επιτραπεί στη Μάλτα να εφαρμόσει το μέτρο παρέκκλισης.
(6)Το μέτρο παρέκκλισης δεν θα έχει καμία επίπτωση στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ, διότι η Μάλτα θα προβεί σε υπολογισμό της αντισταθμιστικής αποζημίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου.
(7)Η άδεια εφαρμογής του μέτρου παρέκκλισης θα πρέπει να ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι επαρκές ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας του ορίου. Επιπλέον, το άρθρο 287 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλείφεται με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται απλούστεροι κανόνες ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στη Μάλτα να εφαρμόσει το μέτρο παρέκκλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
(8)Ως εκ τούτου, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/279 θα πρέπει να καταργηθεί,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 287 σημείο 13) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, παρέχεται στη Μάλτα η άδεια να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα συνίσταται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλή προστιθέμενη αξία (υψηλές εισροές) ή στην παροχή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (χαμηλές εισροές) και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι το πολύ ίσος με 30 000 EUR.
Άρθρο 2
Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/279 καταργείται.
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Άρθρο 4
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Μάλτας.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος