Στρασβούργο, 19.10.2021

COM(2021) 645 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2022



















Μαζί κάνουμε ισχυρότερη την Ευρώπη






























































































































































































































































































































































































































































































































































1.Μαζί κάνουμε ισχυρότερη την Ευρώπη 

«Πιστεύω ότι στις δοκιμασίες είναι που λάμπει το πνεύμα σου —η ψυχή σου— πραγματικά» — Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ένωσή μας εξέρχεται από μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης. Έχοντας αντιμετωπίσει μια σειρά ανατρεπτικών παγκόσμιων γεγονότων, αποδείξαμε ότι ενεργώντας από κοινού, ενωμένοι/-ες και με μεγάλη φιλοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες προκλήσεις και να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα για τους/τις πολίτες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε γρήγορα σε προκλήσεις που ποικίλλουν από την αντίδραση στην πανδημία της COVID-19 έως την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής κρίσης, και από την ανάγκη να μεριμνήσουμε ώστε ένας ολοένα και πιο ψηφιακός κόσμος να υπηρετεί τους ανθρώπους έως την αντιμετώπιση μιας νέας παγκόσμιας γεωπολιτικής πραγματικότητας. Στην προσπάθειά μας αυτή, δημιουργήσαμε τα δομικά στοιχεία που είναι αναγκαία για ένα καλύτερο μέλλον. Όλα αυτά έγιναν σύμφωνα με το τολμηρό και μετασχηματιστικό θεματολόγιο μας που καλύπτει τις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες.

Το εφετινό πρόγραμμα εργασίας θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη δυναμική μας και να κάνουμε τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αυτή, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη νέα γενιά χάρη στην πρότασή μας να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 1 .

Πέρυσι, η Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοποριακή «δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 %» με σκοπό να επιτευχθούν με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στον καινοτόμο νόμο για το κλίμα. Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο – η επικείμενη COP 26 στη Γλασκόβη και η COP 15 στην Kunming θα αποτελέσουν κρίσιμες καμπές στην προσπάθεια αυτή καθώς θα αποτυπώσουν την εγγενή σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της βιοποικιλότητας. Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρουσιάσαμε επίσης το τολμηρό όραμά μας προς μια ανθρωποκεντρική, ψηφιακά ενδυναμωμένη Ευρώπη έως το 2030, με μια Ψηφιακή Πυξίδα για την υλοποίηση της φιλοδοξίας αυτής. Στο όραμά μας αυτό εγγράφεται η πρόταση σχετικά με κανόνες για την προστασία και ασφάλεια στο διαδίκτυο και για την κοινή ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρώπη. Εκδώσαμε το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και προτείναμε ένα σύνολο κοινωνικών στόχων για το 2030, το οποίο εγκρίθηκε από τους ηγέτες και τις ηγέτιδες της ΕΕ στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο. Για να ενισχυθεί περαιτέρω η ισότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείναμε μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και εντείναμε παράλληλα τις προσπάθειές μας για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Αναλάβαμε επίσης αποφασιστική δράση για την προάσπιση και την ενίσχυση του κράτους δικαίου, για την προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ένωσής μας και για την αύξηση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας όπως προσδιορίζεται στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Η πανδημία επισκίασε όλες αυτές τις προσπάθειές μας, καθώς κατέστησε αναγκαία την ανάληψη δράσης σε πρωτοφανή κλίμακα, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και για την ελαχιστοποίηση των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων. Ως άμεση αντίδραση, η Επιτροπή έλαβε περισσότερα από 2 326 μέτρα συνολικά. Χάρη στην επιτυχημένη στρατηγική εμβολιασμού που ακολουθήσαμε, η Ένωση μπόρεσε να εξασφαλίσει 4,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και να επιτύχει τον στόχο για πλήρη εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού. Η ΕΕ υπήρξε επίσης η κινητήρια δύναμη στην αντιμετώπιση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στον μηχανισμό COVAX.

Για να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και προετοιμασμένες ενόψει ενδεχόμενων πανδημιών στο μέλλον, επιταχύναμε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Για να στηρίξουμε την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, λάβαμε μέτρα όπως το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο συμφωνήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και χρησιμοποιείται πλέον από εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντιμετωπίσαμε τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, από κοινού με τα κράτη μέλη, με μια σειρά φιλόδοξων και εκτεταμένων προγραμμάτων και μέσων. Η συνδυασμένη ικανότητα παρέμβασης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης και της NextGenerationEU θα αποφέρει 2 018 τρισ. EUR για την τόνωση της οικονομίας μας και για την ανασυγκρότηση μιας πιο πράσινης, πιο δίκαιης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης μετά την πανδημία της COVID-19. Χάρη στην ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, τα κράτη μέλη μπόρεσαν να παράσχουν στήριξη στην οικονομία της τάξης του 6,6 % του ΑΕΠ το 2020 και του 7,1 % του ΑΕΠ το 2021, πράγμα που συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας και στη διασφάλιση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Θα μεριμνούμε ώστε ο προϋπολογισμός της ΕΕ να δαπανάται σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και με πλήρη προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Επιπλέον, έχουμε κινητοποιήσει μέχρι στιγμής κονδύλια ύψους 21 δισ. EUR στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και για την προστασία των θέσεων εργασίας, ενώ τα 50 δισ. EUR που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του REACT-EU έχουν λειτουργήσει ως γέφυρα για τα μέσα ανάκαμψης.

Το έργο μας για την ανάκαμψη της Ευρώπης αποδίδει ήδη καρπούς. Στο επίκεντρο του μέσου NextGenerationEU που διαθέτει κονδύλια άνω των 800 δισ. EUR, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μας παρέχει τώρα την ευκαιρία να ανοίξουμε τον δρόμο για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάκαμψη. Ο μετασχηματιστικός αντίκτυπος του μηχανισμού θα συνεχίσει να γίνεται αισθητός και να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ.

Το τελευταίο ενάμιση έτος μας έχει διδάξει πολλά, μεταξύ άλλων ότι δεν αρκεί να ανακάμψουμε απλώς από μια κρίση αυτού του μεγέθους, αλλά πρέπει να αναδυθούμε ισχυρότεροι/-ες και πιο ανθεκτικοί/-ές και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε κατά το προηγούμενο έτος. Πρέπει επίσης, τα επόμενα χρόνια, να ενθαρρύνουμε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς και μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτύχουμε στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Επιτροπή έχει τηρήσει τη δέσμευσή της να ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η δράση για το κλίμα και η βιοποικιλότητα, η προώθηση ενός ισχυρού, ανοικτού και δίκαιου εμπορικού θεματολογίου και η προάσπιση μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Εντείναμε τη συνεργασία της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια και ενισχύσαμε τις εταιρικές σχέσεις με τους ανατολικούς και νότιους γείτονές μας μέσω φιλόδοξων οικονομικών και επενδυτικών σχεδίων, καθώς και με την Αφρική.

Επιπλέον, θεσπίσαμε ένα νέο θεματολόγιο ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή, συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε μια διαφοροποιημένη και ισχυρή πολιτική έναντι της Κίνας, παγιώσαμε την προσέγγισή μας έναντι της Ρωσίας, αναπτύξαμε ένα εποικοδομητικό και ρεαλιστικό θεματολόγιο με την Τουρκία και προτείναμε στρατηγικές για να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική η πολυμερής συνεργασία και η ανθρωπιστική δράση.

Στο πνεύμα αυτό, παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας μας για το 2022, το οποίο καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ορθοποδήσουμε από την πανδημία έχοντας γίνει ισχυρότεροι/-ες από ό,τι στο παρελθόν, να επιταχύνουμε τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική και πιο συνεκτική κοινωνία, σύμφωνα το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και τη Συμφωνία του Παρισιού. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία επί βασικών νομοθετικών προτάσεων. Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αποκομίσουν τα οφέλη των κοινών μας προσπαθειών. Παράλληλα, θα υποβάλουμε προτάσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, όπως εκτίθενται στις ακόλουθες παραγράφους και παραρτήματα 2 του παρόντος προγράμματος εργασίας.

2.Υλοποίηση των έξι πρωταρχικών φιλοδοξιών

2.1.Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την πορεία που έχει αρχίσει με σκοπό έως το 2050 η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον πλανήτη. Θα προτείνουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα, για την κλιμάκωση της ανάπτυξης βιώσιμων απορροφήσεων άνθρακα και για τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα επιβραβεύει τις διαχειρίστριες και τους διαχειριστές γης που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Θα επανεξετάσουμε τα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα και θα θεσπίσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την εναρμονισμένη μέτρηση των εκπομπών από τις μεταφορές και την εφοδιαστική με σκοπό τη στήριξη της μετάβασης προς μια κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Επιπλέον, θα επανεξετάσουμε τους κανόνες της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές τους και να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για μια βιώσιμη Ευρώπη, τα πράσινα ομόλογα θα διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη χρηματοδότηση που απαιτείται για την απανθρακοποίηση της κοινωνίας μας.

Θα δώσουμε συνέχεια στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, μεταξύ άλλων στους τομείς, αφενός, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιφανειακών και υπόγειων ρύπων και, αφετέρου, της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε τα πρότυπα να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Επιπλέον, θα προτείνουμε μέτρα για τον περιορισμό της προσθήκης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τη μείωση της ελευθέρωσής τους στο περιβάλλον. Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα βιωσιμότητας των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών και θα προσδιορίσουμε πού θα μπορούσαν να είναι επωφελή για το περιβάλλον. Θα αναθεωρήσουμε επίσης τη νομοθεσία σχετικά με την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία και θα εργαστούμε περαιτέρω για μια στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού REACH με σκοπό την καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας και της φύσης.

Εκτός από τις πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο πολιτικής για βιώσιμα προϊόντα, θα ενισχύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών και των καταναλωτριών να επισκευάζονται σε λογικές τιμές τα προϊόντα που αγοράζουν, πράγμα που θα παρατείνει την ωφέλιμη ζωή των αγαθών και, ως εκ τούτου, θα προωθήσει τους στόχους της κυκλικής οικονομίας.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι η καλύτερη εξασφάλιση έναντι διαταραχών των τιμών όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας απλώς υπογράμμισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να στηρίξει τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου που τέθηκε τον Ιούλιο του 2021 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις αδειοδοτήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, η οποία θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές και θα αντιμετωπίζει τους υφιστάμενους φραγμούς.

Θα κινητοποιήσουμε πόρους για να εξασφαλίσουμε μια πράσινη μετάβαση που θα είναι δίκαιη και επί ίσοις όροις σε κοινωνικό και σε διεθνές επίπεδο: παράλληλα με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το προτεινόμενο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που συνδέεται με την επέκταση της εμπορίας ανθρακούχων εκπομπών στις μεταφορές και τη στέγαση, θα διπλασιάσουμε την εξωτερική χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα και θα συμβάλουμε σημαντικά στη χρηματοδότηση για το κλίμα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και για όσους είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πιο πράσινη και πιο βιώσιμη γεωργία και να υλοποιούμε τις δράσεις που καθορίζονται στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». Το 2022, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη ώστε να συμφωνηθούν φιλόδοξα εθνικά στρατηγικά σχέδια που θα υλοποιούν τους στόχους της κοινής γεωργικής πολιτικής και της Πράσινης Συμφωνίας και θα προτείνει, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, αφενός νέους κανόνες για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσής τους κατά 50 % που έχει τεθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και αφετέρου αναθεώρηση των προδιαγραφών εμπορίας. Παράλληλα, η Επιτροπή θα επιδιώξει την κλιμάκωση των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών με την προώθηση της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας, τον επαναπροσδιορισμό των βιώσιμων τρόπων χρήσης της γεωργικής γης και της καλλιέργειας ψαριών και θαλασσινών, καθώς και μέσω της βελτιωμένης παρακολούθησης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης των δεικτών βιωσιμότητας.

2.2.Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της Ευρώπης και του κόσμου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την πορεία της προς την ψηφιακή δεκαετία με σκοπό να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΕ έως το 2030. Είμαστε αποφασισμένοι να πρωτοστατήσουμε στον παγκόσμιο αγώνα για αξιόπιστη, ασφαλή και ανθρωποκεντρική τεχνολογία. Επίσης, θα εργαστούμε, αφενός, για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις μας για την προστασία και ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα και την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη και, αφετέρου, για να υλοποιηθούν οι εν λόγω προτάσεις.

Η ενιαία αγορά παραμένει στον πυρήνα μιας καινοτόμου, ευημερούσας και μελλοντοστραφούς ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού και η επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού μπορούν να συμβάλουν σε μια ανθεκτική ανάκαμψη, καθώς και στη διττή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δρομολόγησε επανεξέταση της πολιτικής ανταγωνισμού για να εξασφαλίσει ότι τα διάφορα μέσα είναι κατάλληλα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Θα προτείνουμε επίσης ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά, το οποίο θα συμβάλει στην πρόληψη μελλοντικών διαταραχών.

Παρά τις πολλές προκλήσεις και διαταραχές, η Ευρώπη επιβίωσε της κρίσης σε μεγάλο βαθμό χάρη στις δεξιότητες καινοτομίας της, στην ισχυρή βιομηχανική της βάση και στις διαφοροποιημένες και ανταγωνιστικές αλυσίδες εφοδιασμού της. Ωστόσο, σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς, ήταν ευάλωτη λόγω μεγάλης εξάρτησης από πολύ περιορισμένο αριθμό προμηθευτών εκτός ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις πρώτες ύλες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα των ημιαγωγών. Η προμήθεια των μικροκυκλωμάτων αυτών που χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές λύσεις της Ευρώπης έχει καταστεί πραγματικό πρόβλημα για τη βιομηχανία της ΕΕ και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις επιβράδυνσης της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, θα εγκρίνουμε μια ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα με σκοπό την προώθηση ενός υπερσύγχρονου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος μικροκυκλωμάτων που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας μας και της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και στην ανάπτυξη νέων αγορών για την πρωτοποριακή ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Καθώς η οικονομία και η κοινωνία βασίζονται όλο και περισσότερο σε ψηφιακές λύσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αμυνθούμε σε έναν κόσμο που εκτίθεται όλο και περισσότερο στην αθέμιτη παρείσφρηση (χάκινγκ) συνδεδεμένων προϊόντων και συναφών υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτόν, θα προτείνουμε μια ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα με σκοπό τη θέσπιση κοινών προτύπων κυβερνοασφάλειας για τα προϊόντα. Θα αρχίσουμε επίσης την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου ασφαλούς διαστημικού συστήματος επικοινωνιών της ΕΕ με σκοπό την παροχή ευρυζωνικής συνδεσιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ —συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου δεν παρέχεται επί του παρόντος— και ασφαλών και ανεξάρτητων επικοινωνιών στα κράτη μέλη.

Δεδομένου ότι ο ενεργειακός τομέας θα έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, η Επιτροπή θα προτείνει σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα, η οποία απαιτείται για να εξασφαλιστούν η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συνδεδεμένη κινητικότητα, τα έξυπνα κτίρια και ένα πιο ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα με επίκεντρο τις καταναλώτριες και τους καταναλωτές. Οι διακοπές ευρείας κλίμακας του ενεργειακού εφοδιασμού στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κατά το προηγούμενο έτος καταδεικνύουν την ανάγκη για ανθεκτική και κυβερνοασφαλή ενέργεια.

Για να μπορούν οι Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες πολίτες να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή τεχνολογία, είναι καίριας σημασίας να διαθέτουν ισχυρές ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, κατά την οποία η εξ αποστάσεως μάθηση αποτέλεσε τον κανόνα, και προσδιορίζεται επίσης ως βασικός στόχος στην Ψηφιακή Πυξίδα. Για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις δεξιοτήτων και γνώσεων, θα προτείνουμε μέτρα για τη διευκόλυνση και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η έρευνα και η καινοτομία θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης, με βάση την οικονομική ανάπτυξη η οποία μπορεί να προωθήσει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό θα έχει ουσιαστική σημασία για τη δίκαιη οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των περιφερειών και των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη συνεχίζει να πρωτοστατεί στον τομέα της επιστήμης και ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή των νέων κυμάτων καινοτομίας.

Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν επίσης να συμβάλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη και βιώσιμη κινητικότητα. Θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία για τις υπηρεσίες πολυτροπικής ψηφιακής κινητικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα κενά της αγοράς όσον αφορά τη συνδυασμένη χρήση των μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών μεταφορών.

2.3.Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επανέρχεται στα προ της πανδημίας επίπεδα, πρέπει τώρα να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την οικονομία μας. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή ξεκινά εκ νέου τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις απόψεις που θα διατυπωθούν κατά τη δημόσια συζήτηση. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Επιτροπή θα παράσχει καθοδήγηση για τη δημοσιονομική πολιτική κατά την προσεχή περίοδο, με σκοπό τη διευκόλυνση του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών και την προετοιμασία των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών μελών. Η καθοδήγηση θα αντανακλά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους μέλους και τη συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Η Επιτροπή θα παράσχει κατευθύνσεις σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο την έγκαιρη επίτευξη ευρείας συναίνεσης, για το 2023, σχετικά με τη μελλοντική πορεία. Το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο εργαλείο και η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Για να εξασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίκαιες συνθήκες εργασίας και ευρεία κοινωνική προστασία και ότι μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ισορροπία στη ζωή τους, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο κλυδωνισμός που προκλήθηκε από την πανδημία ανέδειξε τη σημασία που έχουν τα ισχυρά κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Θα προτείνουμε σύσταση σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα για να στηρίξουμε τις πολιτικές των κρατών μελών.

Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης ανακοίνωση για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για να στηρίξει τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων στην προώθηση, αφενός, μιας δίκαιης οικονομικής, κοινωνικής και συνεκτικής ανάκαμψης και, αφετέρου, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και της μετάβασης της αγοράς εργασίας.

Θα υποβάλουμε επίσης πρόταση για τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Συμφωνούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση βάσει του άρθρου 225 της ΣΛΕΕ ότι το ζήτημα του αμιάντου προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι ψηφιακές συναλλαγές, και η Επιτροπή θα υλοποιήσει μια πρωτοβουλία για τις άμεσες πληρωμές με σκοπό την προώθηση της πλήρους υιοθέτησής τους στην ΕΕ.

Επιπλέον, η κρίση στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη για πλήρως ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Η ανάκαμψη απαιτεί μαζικές επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με δημόσιους πόρους και παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια. Η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, με την ενίσχυση της σύγκλισης και την εξάλειψη των αποκλίσεων, προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητα, να διευκολύνει τις διασυνοριακές επενδύσεις και να μειώσει τον φόρτο. Οι απαιτήσεις εισαγωγής σε χρηματιστηριακές αγορές θα απλουστευθούν ώστε να καταστούν ελκυστικότερες οι δημόσιες κεφαλαιαγορές για τις εταιρείες της ΕΕ και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια.

Στις 8 Οκτωβρίου, 136 περιοχές δικαιοδοσίας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, των μελών της G20 και των μελών του ΟΟΣΑ, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία σχετικά με την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία προβλέπεται παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο πραγματικής φορολόγησης (πυλώνας 2) και ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (πυλώνας 1). Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία το 2016, η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά την εν λόγω διεθνή προσπάθεια. Με τον ίδιο τρόπο, η Επιτροπή θα προσπαθήσει τώρα να δείξει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στη φορολογική δικαιοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας ταχεία και συνεπή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

2.4.Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αλλαγές υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η επιρροή της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και να υπερασπιστεί τις αξίες και τα συμφέροντά της.

Μέσω της νέας στρατηγικής παγκόσμιας πύλης, η οποία θα συντονίζεται στενά με την πρωτοβουλία «Build Back Better World» (B3W), θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων συνδεσιμότητας που προωθούν την ψηφιακή και την πράσινη αξιόπιστη συνδεσιμότητα με εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο ανέδειξαν το χάσμα μεταξύ των αναγκών και των διαθέσιμων πόρων και οι διάφορες παγκόσμιες κρίσεις επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις εταιρικές σχέσεις με συμμάχους. Θα παρουσιάσουμε μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ και θα επιδιώξουμε να επιταχυνθούν οι εργασίες για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.

Η Επιτροπή θα καταρτίσει δέσμη μέτρων για την άμυνα, η οποία θα περιλαμβάνει χάρτη πορείας για τις τεχνολογίες ασφάλειας και άμυνας με σκοπό την τόνωση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και τη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες και αξιακές αλυσίδες στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το επόμενο έτος, θα παρουσιάσουμε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών, εστιάζοντας παράλληλα στην υλοποίηση προηγούμενων δράσεων. Θα προτείνουμε έναν ενισχυμένο κανονισμό για τη νομοθεσία θωράκισης, με σκοπό την καλύτερη προστασία των οικονομικών φορέων της ΕΕ, είτε ιδιωτών είτε επιχειρήσεων, με την περαιτέρω αποτροπή και αντιμετώπιση της εξωεδαφικής εφαρμογής κυρώσεων από τρίτες χώρες. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα και την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Θα επιδιώξουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, των καθαρών τεχνολογιών και των ανοικτών αγορών. Αυτό θα αποτελέσει μέρος της νέας στρατηγικής για τη διεθνή δέσμευση στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός συστήματος καθαρής ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και των ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιών, με παράλληλη εγκατάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στροφή προς λύσεις πράσινης ενέργειας, καθώς και προώθηση μιας δίκαιης μετάβασης.

Θα αναμορφώσουμε το θεματολόγιο του 2016 για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών και, στο πλαίσιο αυτό, θα υποβάλουμε κοινή ανακοίνωση σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε βασικές απειλές, όπως η ρύπανση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η απώλεια βιοποικιλότητας. Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά την υλοποίηση των παγκόσμιων δεσμεύσεων, όπως ορίζονται στο θεματολόγιο του 2030 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η περιοχή του Κόλπου αποτελεί βασικό εταίρο της ΕΕ. Για να εδραιώσουμε τη συνεργασία και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για τον πολιτικό μας διάλογο, θα παρουσιάσουμε κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο.

2.5.Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώνουν το μέλλον, εκείνοι διευθύνουν τον διάλογο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωσή μας πρέπει να διαθέτει ψυχή και όραμα που θα τους συγκινούν. Θα θέσουμε σε εφαρμογή την ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve), μια νέα πρωτοβουλία για τη συνδρομή των μειονεκτούντων νέων της Ευρώπης που βρίσκονται εκτός οιασδήποτε μορφής απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα βοηθήσει τους νέους αυτούς να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό με την απαραίτητη κοινωνική στήριξη. Απώτερος στόχος είναι η ενσωμάτωσή τους στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση ή την ποιοτική απασχόληση.

Για να αντιμετωπιστούν νέες και παλιές προκλήσεις, δημογραφικές ελλείψεις και ελλείψεις στην αγορά εργασίας, καθώς και για να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες ευθύνες μας, είναι ζωτικής σημασίας να εξευρεθεί κοινό ευρωπαϊκό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου. Τα πρόσφατα γεγονότα, μεταξύ άλλων στη Λευκορωσία και στο Αφγανιστάν, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ταχείας επίτευξης συμφωνίας στις εναπομείνασες νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το σύμφωνο, το οποίο παρουσιάστηκε από την Επιτροπή προ ενός έτους, περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα ισορροπημένο και ανθρώπινο σύστημα που θα λειτουργεί για όλα τα κράτη μέλη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για την περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δρομολόγηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υλοποιεί την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας και θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις για την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, μεταξύ άλλων για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί βασικών νομοθετικών φακέλων, ιδίως σε σχέση με τις τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες: διαχρονικό περιβάλλον ασφάλειας, αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών, προστασία των Ευρωπαίων από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα και ισχυρό ευρωπαϊκό οικοσύστημα ασφάλειας. Οι συνεχιζόμενες εργασίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να αποτελούν καίριο δομικό στοιχείο της Ένωσης Ασφάλειας. Συγχρόνως, συνεχίζονται οι εργασίες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, θα λάβουμε δε νέα μέτρα για τη βελτίωση της ασφαλούς ανταλλαγής βασικών πληροφοριών με τρίτες χώρες σε όσους παρέχουν ασφάλεια στην πρώτη γραμμή, παράλληλα με την επικαιροποίηση των κανόνων για τις εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες.

Η αντίδραση στην πανδημία απέδειξε για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη και η εκπαίδευση δεν είναι ανεκτίμητες μόνο για την προώθηση του τρόπου ζωής μας, αλλά και για τη διαφύλαξη της υγείας μας. Τη στιγμή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας προσαρμόζονται στην ψηφιακή επανάσταση, η κρίση έχει αποκαλύψει το πρόβλημα της ισότητας στην εκπαίδευση, πλήττοντας κάποιους μαθητές περισσότερο από άλλους. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της επόμενης γενιάς ευρωπαίων επιστημόνων και ακαδημαϊκών και να διατηρήσουμε την ηγετική θέση που κατέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενισχύοντας παράλληλα το έργο τους σε συνεργατική βάση. Για τον σκοπό αυτόν, θα παρουσιάσουμε τη στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και θα προτείνουμε τρόπους για την επίτευξη βαθύτερης και βιώσιμης διακρατικής συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του ψηφιακού περιβάλλοντος στη σχολική και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνοχή.

Έχοντας αντλήσει διδάγματα από την κρίση της νόσου COVID-19, θα παρουσιάσουμε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, η οποία απευθύνεται τόσο στους φροντιστές όσο και στους δέκτες φροντίδας, και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από την παιδική έως τη μακροχρόνια φροντίδα. Η στρατηγική θα καθορίσει ένα πλαίσιο για μεταρρυθμίσεις πολιτικής που θα καθοδηγούν την ανάπτυξη βιώσιμης μακροχρόνιας φροντίδας, η οποία θα εξασφαλίζει καλύτερη και, από οικονομική άποψη, πιο προσιτή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους. Θα αφορά επίσης τη σχολική εκπαίδευση και φροντίδα, αφιερώνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά με αναπηρίες και σε εκείνα που ανήκουν σε μειονεκτούσες ομάδες. Επιπλέον, θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απασχόληση, θα αυξήσει τη χειραφέτηση των γυναικών και θα συμβάλει στην ισότητα των φύλων, μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης.

Συνεχίζουμε τις εργασίες μας για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και θα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο για έναν δυναμικό φαρμακευτικό τομέα της ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες της ΕΕ, να προωθηθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα παρέχει ένα απλουστευμένο και αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον μέσω της καινοτόμου ψηφιοποίησης και, ως εκ τούτου, θα καταστεί εμβληματική για τη μείωση του φόρτου. Θα προωθήσουμε επίσης την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα φάρμακα για τα παιδιά και τις σπάνιες νόσους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και να διασφαλιστεί η άμεση διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών. Αμφότερες οι πρωτοβουλίες αποτελούν συνέχεια της φαρμακευτικής στρατηγικής για την Ευρώπη και θα συμβάλουν στην ανοικτή στρατηγική αυτονομία του ιατρικού τομέα, θα αξιοποιήσουν δε τις εμπειρίες που αποκομίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη ενός διαχρονικού και ανθεκτικού στις κρίσεις συστήματος φαρμάκων. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα ενισχυθούν από την πρόταση για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, με αξιόπιστη διακυβέρνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων. Αυτό θα δώσει έναυσμα στην έρευνα για την ανάπτυξη επαναστατικών φαρμάκων και θα παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στα δεδομένα για την υγεία τους.

Θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, που σώζουν ζωές, μέσω σύστασης σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, η οποία θα αποτυπώνει τα τελευταία διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ως μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

2.6.Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης σε πλήρη εξέλιξη, όλοι οι Ευρωπαίοι καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του κοινού μας μέλλοντος. Η διάσκεψη είναι μια άνευ προηγουμένου, ανοικτή και συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία, με μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Θα ακούσουμε προσεκτικά τις ιδέες και τις προτάσεις και θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συνέχεια στα συμφωνηθέντα κατά τη διάσκεψη. Για να διασφαλίσουμε την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας στο έπακρο, εφαρμόζουμε νέα και καινοτόμα εργαλεία ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε διάλογο με τους πολίτες μας. Τούτο θα συμβάλει στο να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι μπορούν να διευθύνουν τη συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει ήδη στους πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της Ένωσής μας καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νέα νομοθεσία. Επί του παρόντος, υπάρχουν έντεκα τέτοιες πρωτοβουλίες που συγκεντρώνουν δηλώσεις υποστήριξης, και η διαδικασία θα αρχίσει σύντομα για τρεις ακόμη.

Η διατήρηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης αποτελεί θεμέλιο των δημοκρατικών μας συστημάτων. Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανεξαρτησίας όσον αφορά δράσεις που επηρεάζουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης με την υποβολή μιας ευρωπαϊκής πράξης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Το κράτος δικαίου έχει καίρια σημασία για την ταυτότητα και τις αξίες μας ως Ευρωπαίων. Αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου κατέδειξε θετικές εξελίξεις στα κράτη μέλη, αλλά και περιπτώσεις οπισθοδρόμησης και εμφάνισης νέων ανησυχιών. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει τις εργασίες της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών διασφαλίζοντας τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προκλήσεων όσον αφορά το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της διατύπωσης ειδικών συστάσεων προς τα κράτη μέλη στην έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου. Θα λάβει επίσης τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. Επίσης, θα αξιοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων για τη διασφάλιση μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής προσέγγισης, μεταξύ άλλων με σκοπό την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εργάζεται για ένα κοινό νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική μεταφορά ποινικών διαδικασιών μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να ενισχυθεί η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Θα αξιολογήσουμε επίσης τρόπους επίτευξης σύγκλισης όσον αφορά την προσωρινή κράτηση και τις συνθήκες κράτησης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της βελτίωσης της διασυνοριακής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της για να διασφαλίσει ότι η Ένωση ισότητας θα γίνει πραγματικότητα για όλους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην διακατέχονται από τον φόβο διακρίσεων ή βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου, χαρακτηριστικών φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας ή ηλικίας. Οι φορείς ισότητας διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων και θα προτείνουμε μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας τους. Θα προτείνουμε μέτρα για τη βελτίωση της αναγνώρισης της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών και για την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας για την προστασία των ευάλωτων ενηλίκων σε διασυνοριακές καταστάσεις. Τα μέτρα που θα προτείνουμε για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών θα συμπληρωθούν το επόμενο έτος με μια πρωτοβουλία για τη στήριξη των κρατών μελών στη βελτίωση της πρόληψης και στη λήψη μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση επιβλαβών πρακτικών εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. 

Θα επιδιώξουμε την επίτευξη προόδου στον σχεδιασμό του νέου διοργανικού φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας να συνεργαζόμαστε στενά με τα άλλα θεσμικά όργανα για την εξεύρεση του απαραίτητου κοινού εδάφους σχετικά με το πεδίο δραστηριοτήτων, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του μελλοντικού φορέα. Είναι σκόπιμο να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε θεσμικού οργάνου, καθώς και οι διαφορετικές θεσμικές και δημοκρατικές ευθύνες και υποχρεώσεις τους βάσει των Συνθηκών. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί σημαντική συμβολή στην εν εξελίξει συζήτηση.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης πρωτοβουλία για τη διαρροή επιστημόνων και τον μετριασμό των προκλήσεων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού, η οποία θα εξετάζει τις διάφορες κινητήριες δυνάμεις, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς και πιθανές λύσεις για την παύση ή ακόμη και την αναστροφή της διαρροής επιστημόνων.

3.Βελτίωση της νομοθεσίας, εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ

3.1.Βελτίωση της νομοθεσίας

Το θεματολόγιό μας για τη βελτίωση της νομοθεσίας διασφαλίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τον επιτόπιο αντίκτυπο που θα έχουν, καθώς και τις απόψεις των πολιτών και των επιχειρήσεων που ενδέχεται να επηρεαστούν. Με τη βοήθεια της ανωτέρω προσέγγισης εξασφαλίζουμε ότι η νομοθεσία είναι στοχευμένη, εγγυάται εύκολη συμμόρφωση και δεν συνεπάγεται περιττές κανονιστικές επιβαρύνσεις. Στην ανακοίνωση του 2021 για τη βελτίωση της νομοθεσίας με τίτλο Συνένωση δυνάμεων για τη θέσπιση καλύτερων νόμων προσδιορίζονται βασικοί τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας και τη μεγιστοποίηση των οφελών της.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο φόρτος που συνδέεται με την επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ, η Επιτροπή θα αναπτύξει πλήρως την προσέγγιση «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση» (one in, one out) με το παρόν πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι, κατά τη θέσπιση νέων επιβαρύνσεων, θα επιδιώκουμε συστηματικά και προορατικά τη μείωση του φόρτου που επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το αναμενόμενο κόστος της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ θα ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη διαφάνεια, όπου αυτό είναι εφικτό και αναλογικό, και θα παρουσιάζεται συστηματικά στις εκτιμήσεις επιπτώσεων. Το διοικητικό κόστος θα αντισταθμίζεται. Στο μέτρο του δυνατού, θα ληφθούν άλλα μέτρα για την αντιστάθμιση του κόστους προσαρμογής. Η προσέγγιση «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση» θα συμπληρώσει το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT), το οποίο εντοπίζει και εξαλείφει συστηματικά τη γραφειοκρατία και το περιττό κόστος.

Η βελτίωση της νομοθεσίας είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για τη στήριξη της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι οικολογικές και ψηφιακές φιλοδοξίες της Επιτροπής και οι κοινωνικές και δίκαιες διαστάσεις τους, καθώς και η εστίασή της στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και στις αρχές της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» και του «εξ ορισμού ψηφιακού χαρακτήρα», θα είναι πιο εμφανείς στις αξιολογήσεις, τις εκτιμήσεις επιπτώσεων και τις διαβουλεύσεις μας. Η ισότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, καθώς και οι εξωτερικές επιπτώσεις των εσωτερικών πολιτικών θα λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια της χάραξης πολιτικής. Οι εκτιμήσεις εδαφικών επιπτώσεων και η αγροτική θωράκιση θα ενισχυθούν, έτσι ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών της ΕΕ. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον αντίκτυπο στη νέα γενεά. Η ενσωμάτωση της διερεύνησης προοπτικών στη χάραξη πολιτικής θα ενισχύσει επίσης τη μελλοντική βιωσιμότητα των κανονισμών μας.

3.2.Εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ

Η αποστολή μας δεν ολοκληρώνεται απλώς και μόνο με τη θέσπιση φιλόδοξης και καινοτόμου νομοθεσίας: η ορθή εφαρμογή είναι απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των εταιρειών στην Ένωση. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και να τα στηρίζει για να διασφαλίσει την ταχεία και πλήρη εφαρμογή των νέων και υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, και δεν θα διστάσει να διασφαλίσει την τήρηση του δικαίου της ΕΕ μέσω διαδικασιών επί παραβάσει, όταν αυτό απαιτείται. Η επίτευξη του ανωτέρω στόχου αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων πολιτικής μας σε τομείς όπως η ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς, η μετάβαση της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή, η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι υποθέσεις επί παραβάσει αποτελούν επίσης ουσιώδες μέρος της εργαλειοθήκης που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση.

4.Συμπέρασμα

Κατά το τελευταίο ενάμισι έτος, η Ένωσή μας και οι πολίτες της έχουν αποδείξει το σθένος, την αντοχή και την ενότητά τους απέναντι σε ένα πρωτοφανές φάσμα προκλήσεων. Ο κόσμος του σήμερα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ανατρεπτικά γεγονότα και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση. Ωστόσο, με την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν αυτές οι προκλήσεις και βασιζόμενοι στα θεμέλια που έχουμε θέσει, μπορούμε να επιτύχουμε τον κοινωνικό μετασχηματισμό που χρειάζεται η Ευρώπη και αξίζουν οι πολίτες.

Το παρόν πρόγραμμα εργασίας καθορίζει στοχευμένες δράσεις για τη συνέχιση της υλοποίησης των φιλοδοξιών που έθεσε η Επιτροπή κατά την έναρξη της θητείας της και την περαιτέρω καθοδήγηση της Ένωσης προς τη βιώσιμη ανάκαμψη. Απαριθμεί επίσης τις βασικές νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα στη νομοθετική διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία επιτόπια εφαρμογή. Ο κατάλογος θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί κοινής δήλωσης σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 3 .

Αποδείξαμε ότι, ενεργώντας από κοινού, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις των σημερινών γενεών και να προστατεύσουμε τη ζωή και τα μέσα βιοπορισμού μας.

Η ενότητα αυτή είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ — αλλά δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των φιλοδοξιών μας. Θα χρειαστούμε και τα δύο αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε την πορεία της οικοδόμησης μιας ανθεκτικής Ένωσης για ένα μέλλον που να χαρακτηρίζεται από ευημερία.

(1)

Θα παρουσιάσουμε επίσης ένα σχέδιο δράσης για τη νεολαία στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

(2)

 Το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στα παραρτήματα του παρόντος προγράμματος δεν επηρεάζει τις ευθύνες που καθορίζονται στις επιστολές ανάθεσης καθηκόντων που εστάλησαν σε κάθε μέλος του Σώματος από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν.

(3)

ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.


Στρασβούργο, 19.10.2021

COM(2021) 645 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2022









































































Μαζί κάνουμε ισχυρότερη την Ευρώπη


















































Παράρτημα I: Νέες πρωτοβουλίες 1

Αριθ.

Στόχος πολιτικής

Πρωτοβουλίες

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Δέσμη μέτρων για μηδενική ρύπανση

1)Αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

2)Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων – αναθεωρημένοι κατάλογοι ρύπων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

3)Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

2. 

Δέσμη μέτρων για το κλίμα

1)Επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

2)Πλαίσιο της ΕΕ για την εναρμονισμένη μέτρηση των εκπομπών από τις μεταφορές και την εφοδιαστική (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 και άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

3)Επανεξέταση των προτύπων για τις εκπομπές CO2 των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

4)Πιστοποίηση της απορρόφησης άνθρακα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

3.

Κυκλική οικονομία

Πρωτοβουλία για το δικαίωμα επισκευής (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ3/2022)

4.

Δέσμη μέτρων για τα πλαστικά

1)Πλαίσιο πολιτικής για τα βιολογικά, βιοαποικοδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

2)Περιορισμός των μικροπλαστικών (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2022)

3)Μέτρα για τη μείωση της έκλυσης μικροπλαστικών στο περιβάλλον (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

5.

Βιοποικιλότητα και στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων – αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ1/2022)

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

6..

Κυβερνοανθεκτικότητα

Ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ3/2022)

7.

Ημιαγωγοί

Ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα (νομοθετική ή μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

8.

Ασφάλεια και άμυνα

Χάρτης πορείας για τις τεχνολογίες ασφάλειας και άμυνας (μη νομοθετική, Τ1/2022)

9.

Διάστημα – καινοτομία και βιωσιμότητα

1)Οικοδόμηση ενός παγκόσμιου ασφαλούς διαστημικού συστήματος επικοινωνίας της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 189 της ΣΛΕΕ, Q2/2022)

2)Στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

10.

Ψηφιακός τομέας – εκπαίδευση και δεξιότητες

1)Σύσταση σχετικά με τη βελτίωση της παροχής ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2022)

2)Σύσταση σχετικά με τους παράγοντες που προάγουν την ψηφιακή εκπαίδευση (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2022)

11.

Ενιαία αγορά

Μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ1/2022)

12..

Πολυτροπική ψηφιακή κινητικότητα

Υπηρεσίες πολυτροπικής ψηφιακής κινητικότητας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

13.

Προστασία των εργαζομένων

Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 153 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

14.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

15.

Άμεσες πληρωμές

Πρωτοβουλία για τις άμεσες πληρωμές στην ΕΕ (νομοθετική ή μη νομοθετική, Τ2/2022)

16.

Εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Πρωτοβουλία για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του ουσιαστικού δικαίου περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας (νομοθετική ή μη νομοθετική, Τ3/2022)

17.

Δίκαιη φορολόγηση

Πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρο 115 της ΣΛΕΕ)

18.

Ελάχιστο εισόδημα

Σύσταση σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2022)

19.

Εξόχως απόκεντρες περιφέρειες

Ανανεωμένη στρατηγική εταιρική σχέση με τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

20.

Νομοθεσία θωράκισης

Τροποποίηση του κανονισμού για τη νομοθεσία θωράκισης (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2022)

21.

Διεθνής δέσμευση στον τομέα της ενέργειας

Νέα στρατηγική για τη διεθνή δέσμευση στον τομέα της ενέργειας (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2022)

22.

Διεθνής διακυβέρνηση των ωκεανών

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

23.

Εταιρική σχέση με τον Κόλπο

Κοινή ανακοίνωση για εταιρική σχέση με τον Κόλπο (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2022)

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

24.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα — Ανακοίνωση σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, συνοδευόμενη από την αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης και από πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για τη μακροχρόνια φροντίδα (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2022)

25.

Εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες

Υποχρέωση των μεταφορέων να κοινοποιούν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2022)

26.

Αμοιβαία πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια

Πλαίσιο για την αμοιβαία πρόσβαση των υπαλλήλων πρώτης γραμμής σε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια μεταξύ της ΕΕ και βασικών τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ4/2022)

27.

Προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου

Επικαιροποίηση της σύστασης σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2022)

28.

Δέσμη μέτρων για την εκπαίδευση

1)Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια (μη νομοθετική, Τ1/2022)

2)Γέφυρες αποτελεσματικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (μη νομοθετική, Τ1/2022)

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

29.

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

30.

Μεταφορά ποινικών διαδικασιών

Πρωτοβουλία για τη μεταφορά ποινικών διαδικασιών (νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 82 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

31.

Αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

Αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 81 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

32.

Φορείς ισότητας

Ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας των φορέων ισότητας (νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρα 19 και 157 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)



Παράρτημα II: Πρωτοβουλίες του προγράμματος REFIT 2

Αριθ.

Τίτλος

Στόχος/δυνατότητες απλούστευσης (σύντομη επεξήγηση του στόχου μείωσης του φόρτου και του στόχου απλούστευσης)

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Μετά την αξιολόγηση της οδηγίας προσδιορίστηκαν ορισμένοι τομείς που επιδέχονται βελτιώσεις: καλύτερη αντιμετώπιση της εναπομένουσας και αναδυόμενης ρύπανσης και βελτίωση της διακυβέρνησης του τομέα, καθώς και καλύτερη σύνδεσή του με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θα συμπεριληφθούν επίσης παράμετροι που αφορούν τη δημόσια υγεία (καλύτερη πρόληψη πανδημιών μέσω της επιτήρησης των λυμάτων).

Θα καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων (μετάβαση προς την ημιαυτόματη υποβολή εκθέσεων). Αυτό θα ωφελήσει τα κράτη μέλη και τους φορείς διαχείρισης λυμάτων, ιδιωτικούς ή δημόσιους. Ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά τη διαφάνεια, δεδομένου ότι θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση των επιδόσεων του τομέα.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

2.

Αναθεώρηση — Περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών στα ηλεκτρονικά είδη

Η αναθεώρηση θα ενισχύσει και θα απλουστεύσει τη νομοθεσία για την καλύτερη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η μετάβαση προς τη διαδικασία «μία ουσία — μία αξιολόγηση», θα παρέχεται μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την ιεράρχηση των δράσεων για την αντιμετώπιση των χημικών ουσιών και θα ενθαρρύνεται η καινοτομία για την ανάπτυξη ασφαλών και βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, όπως τονίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η αναθεώρηση θα έχει ως στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου όσον αφορά τη διαδικασία εξαιρέσεων.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. της εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

3.

GreenData4All — Αναθεώρηση της οδηγίας για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) και της οδηγίας για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες

Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα. Συνίσταται σε αναθεώρηση της οδηγίας για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην ΕΕ (INSPIRE), από κοινού με την οδηγία για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, μετά την αξιολόγησή τους το 2021. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εκσυγχρονίσει το καθεστώς των δεδομένων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της καινοτομίας, διευκολύνοντας τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ να στηρίξουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, και μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο. Αναμένεται να καλύψει τις υπηρεσίες επαναχρησιμοποιήσιμων δεδομένων σε ευρεία κλίμακα, ώστε να διευκολύνεται η συλλογή, η κοινοχρησία, η επεξεργασία και η ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις δράσεις προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο εξορθολογισμός της υποβολής εκθέσεων και η μείωση του φόρτου μέσω της καλύτερης επαναχρησιμοποίησης των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και η αυτόματη παραγωγή εκθέσεων μέσω εξόρυξης δεδομένων και επιχειρηματικών πληροφοριών.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. της εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

4.

Οριζόντια πρόταση για την ανακατανομή των τεχνικών και επιστημονικών εργασιών της ΕΕ σχετικά με τις χημικές ουσίες στους οργανισμούς της ΕΕ

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στον εξορθολογισμό, εντός των οργανισμών της ΕΕ, των αρμοδιοτήτων διεξαγωγής επιστημονικών και τεχνικών εργασιών σχετικά με τις χημικές ουσίες, που είναι επί του παρόντος διεσπαρμένες σε διάφορους φορείς (επιστημονικές επιτροπές, συμβούλους, υπηρεσίες της Επιτροπής), με βάση την αρχή «μία ουσία, μία αξιολόγηση».

Η παρούσα πρόταση θα μειώσει τον φόρτο για τα ενδιαφερόμενα μέρη διότι θα συγκεντρώσει τις επιστημονικές και τεχνικές εργασίες σχετικά με τις χημικές ουσίες στους οργανισμούς της ΕΕ. Η πρόταση θα μειώσει επίσης τον φόρτο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (την Επιτροπή και τους οργανισμούς), δεδομένου ότι η χρήση της εμπειρογνωσίας των οργανισμών στην αξιολόγηση της ασφάλειας των χημικών ουσιών, αντί των ειδικών επιτροπών και συμβούλων, θα οδηγήσει σε συνέργειες και βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

(νομοθετική πρωτοβουλία, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

5.

Αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη διάθεση στην αγορά απορρυπαντικών

Με την αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 θα αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση και θα προσαρμοστούν οι κανονιστικές απαιτήσεις για τα απορρυπαντικά με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις και τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες. Η αναθεώρηση θα αποτελέσει συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα με στόχο τη βιωσιμότητα.

Ένα βασικό ζήτημα που εντοπίστηκε κατά την αξιολόγηση ήταν ότι οι έννοιες και οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται στον κανονισμό για τα απορρυπαντικά δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένοι και συνεπείς με την έννοια που απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου και στην πράξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το κατά πόσον ορισμένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ή όχι (π.χ. μικροβιακά προϊόντα καθαρισμού).

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. της εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

6.

Αναθεώρηση της οδηγίας για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους και της οδηγίας σχετικά με την έγκριση τύπου οχημάτων με κινητήρα

Η αναθεώρηση θα προωθήσει μια πιο κυκλική προσέγγιση με τη σύνδεση των ζητημάτων σχεδιασμού με τα ζητήματα της επεξεργασίας στο τέλος του κύκλου ζωής, την εξέταση κανόνων σχετικά με το υποχρεωτικό ανακυκλωμένο περιεχόμενο για ορισμένα υλικά κατασκευαστικών στοιχείων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ανακύκλωσης. Η συγχώνευση των δύο οδηγιών σε μία ενιαία πράξη που θα καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα παράσχει νομική σαφήνεια στους οικονομικούς φορείς και τις διοικήσεις, σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια κατακερματισμένη προσέγγιση: τα αυτοκίνητα καλύπτονται από την οδηγία 2005/64/ΕΚ όταν διατίθενται στην αγορά, ενώ στο τέλος του κύκλου ζωής τους καλύπτονται από την οδηγία 2000/53/ΕΚ. Η μετάβαση σε διαδικτυακά εργαλεία και η χρήση ψηφιακών λύσεων θα συμβάλουν στη μείωση του περιττού διοικητικού φόρτου, ιδίως όσον αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων ή άλλες διαδικασίες, π.χ. συστήματα (απο)ταξινόμησης οχημάτων και κοινοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση της οδηγίας θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής σκοπιμότητας και της εφαρμογής της οδηγίας, καθώς και τη βελτιστοποίηση του διοικητικού φόρτου μέσω της καλύτερης χρήσης ψηφιακών λύσεων και της συνοχής με άλλες τομεακές πολιτικές και νομοθεσία, με βάση μια προσέγγιση κύκλου ζωής.

(νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 και/ή άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

7.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων προς σπορά και λοιπού φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για το φυτικό και δασικό αναπαραγωγικό υλικό, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή στρατηγική και τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ. Αποσκοπεί στην άρση των φραγμών στην εσωτερική αγορά και στη στήριξη των τεχνικών εξελίξεων, στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή αγροδιατροφικών συστημάτων και δασών, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυτικών και δασικών γενετικών πόρων. Με την πρωτοβουλία αυτή θα εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και θα μειωθεί ο φόρτος για τις αρμόδιες αρχές και τη βιομηχανία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού της ΕΕ.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 43 παράγραφος 2, άρθρο 114, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

8.

Αναθεώρηση του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία για τις κάθετες συμφωνίες και των κάθετων κατευθυντήριων γραμμών

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναθεώρηση των κανόνων για τις συμφωνίες μεταξύ μερών τα οποία δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα της ίδιας οικονομικής αλυσίδας εφοδιασμού, ώστε οι ανάγκες των επιχειρήσεων να καλύπτονται σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού. Θα συμβάλει στη μείωση του φόρτου, παρέχοντας στα ενδιαφερόμενα μέρη επικαιροποιημένη καθοδήγηση για ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο αναδιαμορφώνεται κυρίως από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

(μη νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 103 της ΣΛΕΕ και κανονισμός 19/65/ΕΟΚ, Τ2/2022)

9.

Αναθεώρηση του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία για τις οριζόντιες συμφωνίες και των οριζόντιων κατευθυντήριων γραμμών

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναθεώρηση των κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία της Επιτροπής σχετικά με συμφωνίες έρευνας και ανάπτυξης και συμφωνίες εξειδίκευσης, καθώς και στην αναθεώρηση των συνοδευτικών οριζόντιων κατευθυντήριων γραμμών. Στόχος της αναθεώρησης είναι να διασφαλιστεί η παροχή σαφούς καθοδήγησης στις εταιρείες σχετικά με τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας που μπορούν να συνάπτουν χωρίς κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, καθώς και να απλουστευτεί η διοικητική εποπτεία των συμφωνιών οριζόντιας συνεργασίας, την οποία ασκούν η Επιτροπή, οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού και τα εθνικά δικαστήρια.

(μη νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 103 της ΣΛΕΕ και κανονισμός 19/65/ΕΟΚ, Τ4/2022)

10.

Αναθεώρηση ορισμένων διαδικαστικών πτυχών του ελέγχου των συγκεντρώσεων στην ΕΕ

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου των συγκεντρώσεων στην ΕΕ, χωρίς να παρεμποδίζεται η αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας. Στόχος είναι να καταστεί ο έλεγχος των συγκεντρώσεων στην ΕΕ πιο αποδοτικός και λιγότερο επαχθής σε υποθέσεις που είναι απίθανο να εγείρουν προβλήματα ανταγωνισμού και να μπορέσει η Επιτροπή να αφιερώσει περισσότερους πόρους στις υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται λεπτομερής έρευνα. Για τον σκοπό αυτό, η πρωτοβουλία θα διερευνήσει επιλογές για την περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας, τόσο σε απλουστευμένες όσο και, όπου είναι δυνατό, σε μη απλουστευμένες υποθέσεις συγκεντρώσεων.

[μη νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 802/2004 της Επιτροπής και ανακοίνωση της Επιτροπής για την απλοποιημένη διαδικασία, Τ2/2022]

11.

Αναθεώρηση της ανακοίνωσης για τον ορισμό της αγοράς

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί ότι η ανακοίνωση παρέχει επικαιροποιημένη καθοδήγηση σχετικά με τις αρχές και τις βέλτιστες πρακτικές για τον ορισμό της αγοράς που εφαρμόζει η Επιτροπή σε υποθέσεις αντιμονοπωλιακών πρακτικών και σε υποθέσεις συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στις μεθοδολογίες και των εξελίξεων της αγοράς, όπως αυτές που συνδέονται με την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Η επικαιροποίηση της ανακοίνωσης θα μειώσει τον φόρτο για τις εταιρείες, αυξάνοντας την ασφάλεια δικαίου και παρέχοντας πιο επικαιροποιημένη καθοδήγηση σχετικά με την προσέγγιση της Επιτροπής για τον ορισμό της αγοράς, μεταξύ άλλων και σε τομείς που δεν καλύπτονται από την παρούσα ανακοίνωση, όπως οι ψηφιακές αγορές. Σε ένα σενάριο στο οποίο η καθοδήγηση θα απουσίαζε ή δεν θα ήταν επικαιροποιημένη, τόσο σε θέματα συγκεντρώσεων όσο και σε θέματα αντιμονοπωλιακών πρακτικών, οι εταιρείες θα έπρεπε να αφιερώνουν πρόσθετους εσωτερικούς πόρους για την εξέταση μεγάλου όγκου αποφάσεων της Επιτροπής, δικαστικών αποφάσεων και βιβλιογραφίας σχετικά με τον ορισμό της αγοράς, προκειμένου να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα όριζε πιθανόν τη/τις σχετική/-ές αγορά/-ές, καθώς και τα στοιχεία που θα λάμβανε υπόψη της. Η επικαιροποίηση της ανακοίνωσης θα μειώσει περαιτέρω τον φόρτο και θα αυξήσει τα οφέλη για την Επιτροπή και τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, μειώνοντας την ανάγκη επεξήγησης των βασικών αρχών για τον ορισμό της αγοράς στις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζουν το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, και παρέχοντας ένα εργαλείο αναφοράς για τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών που δεν διαθέτουν δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για τον ορισμό της αγοράς κατά την εφαρμογή του εθνικού δικαίου (κατά περίπτωση).

(μη νομοθετική, Τ4/2022)

12.

Πρόταση για μια στρατηγική διαλειτουργικότητας των κυβερνήσεων της ΕΕ

Η πρωτοβουλία αυτή θα αξιολογήσει το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας και θα εκτιμήσει τη στήριξη που παρέχει στη δημιουργία διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Θα επεξεργαστεί επίσης την πρόταση σχετικά με τη στρατηγική διαλειτουργικότητας των κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία εξαγγέλθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης». Στόχος είναι η καθιέρωση κοινής διακυβέρνησης στον τομέα της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ο διασυνοριακός συντονισμός, να υποστηριχτεί η καινοτομία στον δημόσιο τομέα και να καθοριστούν ελάχιστες κοινές προδιαγραφές για ασφαλείς και χωρίς σύνορα ροές δεδομένων και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Η πρωτοβουλία θα επιδιώξει:

να δημιουργήσει σύστημα κοινής διακυβέρνησης στον τομέα της διαλειτουργικότητας με τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν την εντολή να κατευθύνουν την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων της ΕΕ·

·να διασφαλίσει ότι οι προτάσεις πολιτικής της ΕΕ είναι διαλειτουργικές, ψηφιακά συμβατές και σχεδιασμένες ώστε να είναι εξαρχής διαλειτουργικές και να προωθήσει συνέργειες για την εφαρμογή τους·

να παράσχει ελάχιστες κοινές ανοικτές προδιαγραφές και πρότυπα διαλειτουργικότητας για την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ·

·να στηρίξει και να προωθήσει την ανάπτυξη και την εκ νέου χρησιμοποίηση κοινών, ανοικτών, ανθρωποκεντρικών λύσεων και προδιαγραφών διαλειτουργικότητας από τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ·

·να ενισχύσει την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία μέσω της αμοιβαίας μάθησης και της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114, 172, 188 και/ή 197 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

13.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων, ώστε οι κανόνες αυτοί να επικαιροποιηθούν σύμφωνα με τις τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και να ληφθούν υπόψη οι νέοι στόχοι συνδεσιμότητας της ΕΕ, καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικής. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του 2020 με τίτλο «Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης», η συνδεσιμότητα Gigabit θεωρείται το πιο θεμελιώδες δομικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού, στοιχείο ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση του δυναμικού ψηφιακής ανάπτυξης της Ευρώπης. Αυτό επιβεβαιώνεται στις πρόσφατες παρατηρήσεις της Επιτροπής στην ανακοίνωση για την Ψηφιακή Πυξίδα 2030. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις ταχέως εξελισσόμενες απαιτήσεις για χωρητικότητα δικτύου, καθώς και την ανάγκη να εξασφαλιστούν βιώσιμες επενδύσεις σε δίκτυα ικανά να προσφέρουν ταχύτητες Gigabit για την κάλυψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων πέραν του 2025. Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα ευρυζωνικά δίκτυα για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς, καθώς και για την ανάκαμψη από την κρίση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Προκειμένου το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζεται στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων να ευθυγραμμιστεί με τις τεχνολογικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, απαιτείται στοχευμένη τροποποίηση των ισχυόντων κανόνων.

(μη νομοθετική, Τ2/2022)

14.

Αναθεώρηση της οδηγίας για τα σχέδια και υποδείγματα

Η προβλεπόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τα σχέδια και υποδείγματα και του κανονισμού για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα έπεται αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων. Στόχος της αναθεώρησης είναι να καταστήσει το πλαίσιο κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό στην ψηφιακή εποχή και να αυξήσει την ασφάλεια δικαίου και την προβλεψιμότητα προς όφελος μεμονωμένων σχεδιαστών, κλάδων που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό σχέδια και υποδείγματα, καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης θα εξεταστούν επίσης η καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους και, ως εκ τούτου, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων.

Η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού φόρτου (συμπεριλαμβανομένων των τελών που πρέπει να καταβάλλονται) συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και η αύξηση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων προστασίας στην ΕΕ μέσω περαιτέρω εναρμόνισης θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους και του διοικητικού φόρτου, τόσο για τους χρήστες της προστασίας των σχεδίων και υποδειγμάτων όσο και για τις δημόσιες διοικήσεις.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

15.

Αναθεώρηση του κανονισμού για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα

16.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας

Παρότι η νομοθεσία της ΕΕ για τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας (στο εξής: ΣΠΠ) είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό, ο κατακερματισμός της (η διαχείριση και η επιβολή των ΣΠΠ γίνεται σε εθνικό επίπεδο) παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά της. Η δημιουργία ενιαίας διαδικασίας χορήγησης ΣΠΠ, καθώς και ενιαίου ΣΠΠ, θα ενίσχυε την ενιαία αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και αγροχημικών και θα καθιστούσε τα ΣΠΠ κατάλληλα για τη στήριξη της διττής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους/φόρτου και σε αυξημένη ασφάλεια δικαίου για τους αιτούντες ΣΠΠ, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, αφού θα υπάρχει ένας κεντρικός μηχανισμός χορήγησης ως εναλλακτική λύση στις ισχύουσες 27 εθνικές διαδικασίες για τα ΣΠΠ. Η/οι νέα/-ες πρόταση/προτάσεις ενδέχεται να αντικαταστήσει/-ουν ή να τροποποιήσει/-ουν τους υφιστάμενους κανονισμούς όσον αφορά τα ΣΠΠ για τα φαρμακευτικά και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114 και 118 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

17.

Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τον πληθυσμό

Προκειμένου να μπορέσει η Ένωση να εκπληρώσει τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, απαιτούνται στατιστικές για το μέγεθος και τα δημογραφικά, κοινωνικά, εργασιακά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά και μεταναστευτικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Οι στατιστικές αυτές χρειάζονται μια αναθεωρημένη, σύγχρονη και ολοκληρωμένη νομική βάση για να εξασφαλιστούν η ποιότητα, η πληρότητα και η αξιοπιστία τους. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αναθεωρημένου νομικού πλαισίου για τις στατιστικές πληθυσμού με βάση διεθνή πρότυπα, το οποίο θα ενσωματώνει σε ενιαία νομική βάση τις υφιστάμενες ετήσιες στατιστικές για τη δημογραφική κατάσταση και τη μετανάστευση και τις δεκαετείς στατιστικές από την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, καθώς και τα περιφερειακά και γεωγραφικά δεδομένα για τον πληθυσμό, τα οποία επί του παρόντος καλύπτονται από χωριστούς κανονισμούς.

Η αναθεωρημένη ενιαία νομική βάση για τις στατιστικές πληθυσμού αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις διοικήσεις των κρατών μελών (κυρίως τις εθνικές στατιστικές αρχές), προωθώντας τη χρήση εναρμονισμένων και συναφών στατιστικών ορισμών σε όλους τους τομείς των στατιστικών για τον πληθυσμό, και αποφεύγοντας την αλληλεπικάλυψη εργασιών μεταξύ συναφών τομέων. Η πρωτοβουλία θα διευκολύνει την αυξανόμενη χρήση από τις διοικήσεις των κρατών μελών διοικητικών πηγών δεδομένων για την κατάρτιση στατιστικών για τον πληθυσμό. Η προσέγγιση αυτή θα είναι πιο αποδοτική ως προς το κόστος και, με την πάροδο του χρόνου, θα μειώσει την επιβάρυνση από άποψη πόρων που επωμίζονται οι διοικήσεις των κρατών μελών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την παραγωγή συχνότερων και λεπτομερέστερων στατιστικών στοιχείων για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών. Η αντικατάσταση ή η τροποποίηση της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας (δύο κανονισμοί του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταργηθούν και ένας θα τροποποιηθεί) με έναν ενιαίο κανονισμό-πλαίσιο θα οδηγήσει σε απλούστευση της νομοθεσίας της ΕΕ.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 338 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2/2022)

18.

Αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την πιστοποίηση του προσωπικού οδήγησης μηχανών έλξης και συρμών στο σιδηροδρομικό σύστημα της Κοινότητας

Από την αξιολόγηση της οδηγίας 2007/59/ΕΚ προέκυψε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο απλούστευσης και περαιτέρω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της οδηγίας. Πράγματι, ορισμένες από τις διατάξεις της είναι παρωχημένες, η διατύπωση είναι ενίοτε ασαφής και το πεδίο εφαρμογής της ενδέχεται να χρειαστεί προσαρμογή.

Η αναθεώρηση θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω βελτίωση της κινητικότητας των μηχανοδηγών μεταξύ επιχειρήσεων καθώς και μεταξύ κρατών μελών. Οι αρμοδιότητες και η κατανομή καθηκόντων μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στο σύστημα πιστοποίησης θα επανεξεταστούν προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος όλων των φορέων που συμμετέχουν στο σύστημα πιστοποίησης. Όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, η αναθεώρηση της οδηγίας θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος πιστοποίησης σε επίπεδο ΕΕ με τη δημιουργία ενός πραγματικά εναρμονισμένου πλαισίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα μειωθεί η αλληλεπικάλυψη δαπανών και προσπαθειών.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

19.

Αναθεώρηση της τελωνειακής νομοθεσίας της Ένωσης

Ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας αντιμετωπίζει καταστάσεις για τις οποίες δεν είχε σχεδιαστεί, ιδίως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η αναθεώρηση της τελωνειακής νομοθεσίας της Ένωσης θα έχει ως στόχο τη βελτίωση των ελέγχων του ηλεκτρονικού εμπορίου προς όφελος των φορολογουμένων (είσπραξη δασμών και φόρων) και των πολιτών (προστασία από μη συμμορφούμενα προϊόντα). Θα διευκολύνει τα καθήκοντα επιβολής των εθνικών αρχών και θα βελτιώσει τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους οικονομικούς φορείς, ιδίως με τη βοήθεια νέων φορέων, όπως οι πλατφόρμες. Σε άλλους τομείς, η αναθεώρηση θα προβλέπει καλύτερη κατανομή καθηκόντων και βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών και τομεακών αρχών, ώστε οι τελωνειακές αρχές και η Επιτροπή να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περισσότερα ηλεκτρονικά τελωνειακά δεδομένα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων τους όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς και μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των οικονομικών φορέων. Σε άλλους τομείς, θα προβλεφθούν ορισμένες απλουστεύσεις για τους οικονομικούς φορείς.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 33, 114 και 207 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

20.

Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή: αναθεώρηση της οδηγίας ΦΠΑ και του κανονισμού του Συμβουλίου για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα του ΦΠΑ

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων για τον ΦΠΑ, με την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για δίκαιη και απλή φορολόγηση τονίστηκε η ανάγκη προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις φορολογικές αρχές για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και πώς μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις, και σχετικά με το κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες για τον ΦΠΑ είναι προσαρμοσμένοι στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην ψηφιακή εποχή. Στο σχέδιο δράσης ανακοινώθηκε νομοθετική πρόταση για το 2022 υπό τον τίτλο «Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή», η οποία καλύπτει 1) τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και την ηλεκτρονική τιμολόγηση 2) τη μεταχείριση της οικονομίας πλατφορμών από πλευράς ΦΠΑ και 3) την ενιαία εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ της ΕΕ. Η δέσμη μέτρων αναμένεται να εναρμονίσει και να προωθήσει τη διασυνοριακή παροχή προμηθειών στην ενιαία αγορά και να συμβάλει στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και, ως εκ τούτου, στη διασφάλιση βιώσιμων εσόδων κατά την ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 113 της ΣΛΕΕ, Τ3/2022)

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

21.

Αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας

Η αναθεώρηση του γενικού φαρμακευτικού νομικού πλαισίου αποσκοπεί στη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικά, ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα στην ΕΕ. Αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας, μεταξύ άλλων σε τομείς στους οποίους δεν καλύπτονται οι ιατρικές ανάγκες (συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών) και στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, με παράλληλη προσαρμογή στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και μείωση του κανονιστικού φόρτου, όπου αυτό είναι δυνατόν. Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία COVID-19, θα στηρίξει ένα σύστημα φαρμάκων που θα είναι ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις και σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Η πρωτοβουλία θα απλουστεύσει τη νομοθεσία και θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων με τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την ψηφιοποίηση διεργασιών και διαδικασιών, με προσδοκώμενο θετικό αντίκτυπο στις ρυθμιστικές αρχές και στις επιχειρήσεις.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114 και 168 της ΣΛΕΕ, T4/2022)

22.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα φάρμακα για τα παιδιά και για σπάνιες νόσους

Η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπίσει μια σειρά ελλείψεων στη λειτουργία του υφιστάμενου πλαισίου οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την πρόσφατη αξιολόγηση των κανονισμών για τα φάρμακα για σπάνιες νόσους και για τα παιδιά. Η πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης προϊόντων σε τομείς με μεγάλες μη καλυπτόμενες ανάγκες για τους ασθενείς και τη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε αυτά. Θα εξασφαλίσει επίσης ότι η νομοθεσία είναι κατάλληλη για να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Τέλος, θα εξορθολογίσει και θα απλουστεύσει τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Η πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που συνδέονται με την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων για σπάνιες νόσους και για τα παιδιά, μειώνοντας έτσι τον φόρτο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις ρυθμιστικές αρχές.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114 και 168 της ΣΛΕΕ, T4/2022)

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

23.

Αναθεώρηση του κεκτημένου για τα δικαιώματα των θυμάτων

Η συνέχιση των εργασιών για τα δικαιώματα των θυμάτων θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση όσον αφορά τα δικαιώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποζημίωσης και καλύτερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τα θύματα όλων των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων έμφυλης βίας. Εκτός από την αξιολόγηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων, ενδέχεται να προταθεί, έως το τέλος του 2022, πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας ή άλλης νομοθετικής πράξης. Η πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων θα πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο στο πλαίσιο των θυμάτων έμφυλης βίας, αλλά και σε σχέση με τα θύματα κάθε εγκληματικής πράξης. Η σκοπιμότητα αναθεώρησης της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων θα αποσαφηνιστεί μετά την αξιολόγησή της και την ολοκλήρωση των εν εξελίξει συζητήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων στο πλαίσιο της τρέχουσας και της επερχόμενης Προεδρίας και της πλατφόρμας για τα δικαιώματα των θυμάτων.

Στόχος της ενδεχόμενης αναθεώρησης θα είναι η βελτίωση της πρόσβασης των θυμάτων στη δικαιοσύνη. Ειδικότερα, η πιθανή αναθεώρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσθετες διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των θυμάτων με τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για την έκδοση και τη λειτουργία των εντολών προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των επειγουσών διαταγών αποβολής από την οικία και απαγόρευσης εισόδου σε αυτήν. Άλλη πιθανή προσθήκη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση των δικαιωμάτων ενημέρωσης των θυμάτων σχετικά με τη διαθέσιμη κρατική αποζημίωση. Ωστόσο, μένει ακόμη να διευκρινιστεί και να αποφασιστεί κατά πόσον η αναθεώρηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων θα ήταν αναγκαία και θα αποτελούσε το πλέον αναλογικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των θυμάτων και των δικαιωμάτων ενημέρωσης των θυμάτων σχετικά με τη διαθέσιμη αποζημίωση.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 82 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

24.

Αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια — Προσαρμογή στο πλαίσιο της COVID-19

Όπως ανακοινώθηκε στο νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές του 2020 και στην έκθεση του 2021 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον η οδηγία διασφαλίζει την αξιόπιστη και ολοκληρωμένη προστασία των καταναλωτών ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας κατά της αφερεγγυότητας και των διδαγμάτων από τη νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη τις σχετικές δράσεις της στρατηγικής για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, ενδέχεται να υποβληθεί πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας στα τέλη του 2022.

Η αναθεώρηση θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα απλούστευσης ή εξορθολογισμού των κανόνων και των ορισμών σχετικά με τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και τη διάκρισή τους από τα οργανωμένα ταξίδια, ώστε να διευκολύνονται η βιομηχανία, οι καταναλωτές και οι αρχές επιβολής του νόμου να καθορίζουν ποιοι κανόνες ισχύουν για έναν συγκεκριμένο συνδυασμό υπηρεσιών. Θα εξετάσει τη δυνατότητα απλούστευσης των απαιτήσεων πληροφόρησης διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, αποσαφηνίζοντας ορισμένους άλλους κανόνες (π.χ. σχετικά με τα προαιρετικά κουπόνια) και εξορθολογίζοντας περαιτέρω την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια με τους κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

25.

Αναθεώρηση της οδηγίας για τις άδειες οδήγησης

Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει την ισχύουσα οδηγία 2006/126/ΕΚ για τις άδειες οδήγησης, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας. Η νέα πρωτοβουλία θα λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις για την κινητικότητα, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ που τέθηκαν με τη στρατηγική του 2020 για την έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα.

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 ΣΛΕΕ, Τ4/2022)

26.

Αναθεώρηση της οδηγίας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις σχετικές με την οδική ασφάλεια.

Η αναθεώρηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/413 θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να διερευνούν καλύτερα τις τροχαίες παραβάσεις που διαπράττονται από οδηγούς μη μόνιμους κατοίκους και να επιβάλλουν καλύτερα τις κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές, μέσω του εξορθολογισμού των διαδικασιών αμοιβαίας συνδρομής και αναγνώρισης, με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών (π.χ. με τη βελτίωση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών). Η αναθεώρηση θα ενισχύσει την ίση μεταχείριση των Ευρωπαίων οδηγών, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχει ταξινομηθεί το όχημά τους. Θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των φερόμενων ως παραβατών. 

(νομοθετική, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 ΣΛΕΕ, Τ4/2022)



Παράρτημα III: Εκκρεμείς προτάσεις προτεραιότητας

Αριθ.

Πλήρης τίτλος

Παραπομπές

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/1814 όσον αφορά την ποσότητα των δικαιωμάτων που πρόκειται να τοποθετούνται στο αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου της Ένωσης έως το 2030

COM(2021)571 final 
2021/0202 (COD) 
14.7.2021

2.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα

COM(2021)568 final 
2021/0206 (COD) 
14.7.2021

3.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ ως προς την κοινοποίηση αντιστάθμισης όσον αφορά παγκόσμιο αγορακεντρικό μέτρο για φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών με έδρα στην Ένωση

COM(2021)567 final 
2021/0204 (COD) 
14.7.2021

4.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα

COM(2021)564 final 
2021/0214 (COD) 
14.7.2021

5.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την αναδιάρθρωση του ενωσιακού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας (αναδιατύπωση)

COM(2021)563 final 
2021/0213 (CNS) 
14.7.2021

6.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές και την τροποποίηση της οδηγίας 2009/16/ΕΚ

COM(2021)562 final 
2021/0210 (COD) 
14.7.2021

7.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές

COM(2021)561 final 
2021/0205 (COD) 
14.7.2021

8.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και για την κατάργηση της οδηγίας 2014/94/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021)559 final 
2021/0223 (COD) 
14.7.2021

9.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 98/70/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου

COM(2021)557 final 
2021/0218 (COD) 
14.7.2021

10.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/631 όσον αφορά την ενίσχυση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, σύμφωνα με την αυξημένη κλιματική φιλοδοξία της Ένωσης

COM(2021)556 final 
2021/0197 (COD) 
14.7.2021

11.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/842 σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού

COM(2021)555 final 
2021/0200 (COD) 
14.7.2021

12.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, την απλούστευση των κανόνων συμμόρφωσης, τον καθορισμό των στόχων των κρατών μελών για το 2030 και τη δέσμευση για συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2035 στον τομέα της χρήσης γης, της δασοπονίας και της γεωργίας, και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 όσον αφορά τη βελτίωση της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων, της παρακολούθησης της προόδου και της επανεξέτασης

COM(2021)554 final 
2021/0201 (COD) 
14.7.2021

13.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ όσον αφορά τη συμβολή των αεροπορικών μεταφορών στον στόχο της Ένωσης για μείωση των εκπομπών στο σύνολο της οικονομίας και για την κατάλληλη εφαρμογή ενός παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου

COM(2021)552 final 
2021/0207 (COD) 
14.7.2021

14.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης, της απόφασης (ΕΕ) 2015/1814 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς όσον αφορά το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, και του κανονισμού (ΕΕ) 2015/757

COM(2021)551 final 
2021/0211 (COD) 
14.7.2021

15.

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 (αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Ε)

COM(2020)824 final 
2020/0360 (COD) 
15.12.2020

16.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 όσον αφορά την αρμοδιότητα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας να ενεργεί ως φορέας επανεξέτασης των επιδόσεων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού

COM(2020)577 final 
2020/0264 (COD) 
22.9.2020

17.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον έλεγχο της αλιείας

COM(2018) 368 final 
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

18.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Αναδιατύπωση)

COM(2013) 410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013 

COM(2020) 579 final 
22.9.2020

19.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους

COM(2013) 130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

20.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής των χρονοθυρίδων (slots) στους αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2011) 827 final 
2011/0391 (COD) 
1.12.2011

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

21.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/53/ΕΕ σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά

COM(2021)547 final 
2021/0291(COD) 
23.9.2021

22.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 όσον αφορά τη θέσπιση πλαισίου για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

COM(2021)281 final 
2021/0136 (COD) 
3.6.2021

23.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά

COM(2021)223 final 
2021/0114 (COD) 
5.5.2021

24.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη) και για την τροποποίηση ορισμένων νομοθετικών πράξεων της Ένωσης

COM(2021)206 final 
2021/0106 (COD) 
21.4.2021

25.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τα μηχανολογικά προϊόντα

COM(2021)202 final 
2021/0105 (COD) 
21.4.2021

26.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»

COM(2021)87 final 
2021/0048 (μη νομοθετική διαδικασία) 
23.2.2021

27.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με διεκδικήσιμες και δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα (πράξη για τις ψηφιακές αγορές)

COM(2020)842 final 
2020/0374 (COD) 
15.12.2020

28.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ

COM(2020)825 final 
2020/0361 (COD) 
15.12.2020

29.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση και για την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148

COM(2020)823 final 
2020/0359 (COD) 
16.12.2020

30.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση δεδομένων (Πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων)

COM(2020)767 final 
2020/0340 (COD) 
25.11.2020

31.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/43/ΕΚ, 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΕ, 2011/61/ΕΕ, 2013/36/ΕΕ, 2014/65/ΕΕ, (ΕΕ) 2015/2366 και (ΕΕ) 2016/2341

COM(2020) 596 final 
2020/0268 (COD) 
24.9.2020

32.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) αριθ. 909/2014 (DORA)

COM(2020) 595 final 
2020/0266 (COD) 
24.9.2020

33.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με πιλοτικό καθεστώς για υποδομές αγοράς που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού

COM(2020) 594 final 
2020/0267 (COD) 
24.9.2020

34.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις αγορές κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 (MICA)

COM(2020) 593 final 
2020/0265 (COD) 
24.9.2020

35.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων

COM(2019) 208 final 
2019/0101 (COD) 
14.6.2019

36.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κατάργηση της οδηγίας 2002/58/ΕΚ (κανονισμός για την ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)

COM(2017) 10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

37.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/138/ΕΚ όσον αφορά την αναλογικότητα, την ποιότητα της εποπτείας, την υποβολή εκθέσεων, τα μέτρα μακροπρόθεσμης εγγύησης, τα μακροπροληπτικά εργαλεία, τους κινδύνους βιωσιμότητας, την εποπτεία ομίλου και τη διασυνοριακή εποπτεία

COM(2021)581 final 
2021/0295 (COD) 
22.9.2021

38.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2002/47/EΚ, 2004/25/EΚ, 2009/138/EΚ, (ΕΕ) 2017/1132 και των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012

COM(2021)582 final 
2021/096 (COD) 
22.9.2021

39.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021)579 final 
2021/0297 (COD) 
22.9.2021

40.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους μηχανισμούς που πρέπει να θεσπίσουν τα κράτη μέλη για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τους σκοπούς της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και για την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849

COM(2021)423 final 
2021/0250 (COD) 
20.7.2021

41.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί των στοιχείων που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών και ορισμένων κρυπτοστοιχείων (αναδιατύπωση)

COM(2021)422 final 
2021/0241 (COD) 
20.7.2021

42.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύσταση της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1093/2010, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010, (ΕΕ) αριθ. 1095/2010

COM(2021)421 final 
2021/0240 (COD) 
22.7.2021

43.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

COM(2021)420 final 
2021/0239 (COD) 
20.7.2021

44.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

COM(2021)391 final 
2021/0191 (COD) 
6.7.2021

45.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες

COM(2021)189 final 
2021/0104 (COD) 
21.4.2021

46.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

COM(2020)682 final 
2020/0310 (COD) 
28.10.2020

47.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

COM(2020)673 final 
2020/0306 (COD) 
28.10.2020

48.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τους διαχειριστές πιστώσεων, τους αγοραστές πιστώσεων και την ανάκτηση εξασφαλίσεων

COM(2018) 135 final 
2018/0063A (COD) 
2018/0063B (COD) 
14.3.2018

49.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004

COM(2016) 815 final 
2016/0397 (COD) 
14.12.2016

50.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 με σκοπό τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων

COM(2015) 586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

51.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών τρίτων χωρών στην εσωτερική αγορά της Ένωσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών της Ένωσης στις αγορές δημοσίων συμβάσεων τρίτων χωρών

COM(2012) 124 final 
2012/0060 (COD) 
21.3.2012

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

52.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με πλαίσιο μέτρων για τη διασφάλιση της παροχής αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων ιατρικών αντιμέτρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης

COM(2021)577 final 
2021/0294 (μη νομοθετική διαδικασία) 
16.9.2021

53.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία μηχανισμού αξιολόγησης και παρακολούθησης για την επαλήθευση της εφαρμογής του κεκτημένου του Σένγκεν και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1053/2013

COM(2021)278 final 
2021/0140 (CNS) 
2.6.2021

54.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/816 για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος εντοπισμού των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών (ECRIS-TCN) με σκοπό τη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, και του κανονισμού (ΕΕ) 2019/818 για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, του ασύλου και της μετανάστευσης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1726, (ΕΕ) 2018/1862 και (ΕΕ) 2019/816, για τον σκοπό της θέσπισης ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα

COM(2021)96 final 
2021/0046 (COD) 
2.3.2021

55.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων

COM(2020)829 final 
2020/0365 (COD) 
16.12.2020

56.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/794 όσον αφορά τη συνεργασία της Ευρωπόλ με ιδιωτικούς φορείς, την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρωπόλ προς υποστήριξη ποινικών ερευνών και τον ρόλο της Ευρωπόλ στην έρευνα και την καινοτομία

COM(2020)796 final 
2020/0349 (COD) 
9.12.2020

57.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1862 σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις όσον αφορά την εισαγωγή καταχωρίσεων από την Ευρωπόλ

COM(2020)791 final 
2020/0350 (COD) 
9.12.2020

58.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ

COM(2020)727 final 
2020/0322 (COD) 
11.11.2020

59.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 851/2004 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

COM(2020)726 final 
2020/0320 (COD) 
11.11.2020

60.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

COM(2020)725 final 
2020/0321 (COD) 
11.11.2020

61.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

COM(2020) 613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

62.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ελέγχου των υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) 2017/2226, (ΕΕ) 2018/1240 και (ΕΕ) 2019/817

COM(2020) 612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

63.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΚ) 2003/109 του Συμβουλίου και του προτεινόμενου κανονισμού (ΕΕ) XXX/XXX [Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης]

COM(2020) 610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

64.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αναδιατύπωση)

COM(2018) 634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

65.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 516/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2016) 468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

66.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας στην Ένωση και την κατάργηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ

COM(2016) 467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016 

COM(2020) 611 final 
23.9.2020

67.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας και για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες

COM(2016) 466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

68.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση)

COM(2016) 465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016

69.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή του [κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα], για την ταυτοποίηση παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων και σχετικά με αιτήσεις αντιπαραβολής με τα δεδομένα Eurodac που υποβάλλουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η Ευρωπόλ για σκοπούς επιβολής του νόμου (αναδιατύπωση)

COM(2016) 272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016  

COM(2020) 614 final 
23.9.2020

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

70.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την καταναλωτική πίστη

COM(2021)347 final 
2021/0171 (COD) 
30.6.2021

71.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 87/357/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2021)346 final 
2021/0170 (COD) 
30.6.2021

72.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής

COM(2021)93 final 
2021/0050 (COD) 
4.3.2021

73.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

COM(2018) 226 final 
2018/0107 (COD) 18.4.2018

74.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής και την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις

COM(2018) 225 final 
2018/0108 (COD) 18.4.2018

75.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και συναφή μέτρα

COM(2012) 614 final 
2012/0299 (COD) 
14.11.2012

76.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού

COM(2008) 426 final 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Παράρτημα IV: Αποσύρσεις 3

Αριθ.

Παραπομπές

Τίτλος

Λόγοι απόσυρσης

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

1.

COM(2020)446 final 
2020/0109 (APP)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EE, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020

Άνευ αντικειμένου δεδομένου ότι ο κανονισμός (EE, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 δεν εφαρμόζεται πλέον από το τέλος του 2020

2.

COM(2020)404 final 
2020/0106 (COD)

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EE) 2015/1017 όσον αφορά τη δημιουργία Μέσου Στήριξης της Φερεγγυότητας

Άνευ αντικειμένου στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2021-2027) / της συμφωνίας για το NextGenerationEU

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

3.

COM(2020)461 final 
2020/0110 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1257/96, της 20ής Ιουνίου 1996, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια

Άνευ αντικειμένου στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2021-2027) / της συμφωνίας για το NextGenerationEU

4.

COM(2020)407 final 
2020/0107 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), της εγγύησης του ΕΤΒΑ και του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ

Άνευ αντικειμένου στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2021-2027) / της συμφωνίας για το NextGenerationEU

5.

COM(2019)125 final 
2019/0070 (COD)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου – το περιεχόμενό της έχει αντικατασταθεί από το COM/2020/220 για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

6.

COM(2014)340 final 
2014/0173 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 όσον αφορά τη θεσμοθέτηση Ελεγκτή διαδικαστικών εγγυήσεων

Άνευ αντικειμένου – το περιεχόμενό του έχει αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2223 για την τροποποίηση του «κανονισμού OLAF» (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020



Παράρτημα V: Κατάλογος προβλεπόμενων καταργήσεων

Αριθ.

Τομέας πολιτικής

Τίτλος

Λόγοι κατάργησης

1.

Ενέργεια

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 106/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 15ης Ιανουαρίου 2008, σχετικά με το κοινοτικό πρόγραμμα επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού γραφείου

Ο κανονισμός αυτός σχετίζεται με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την επισήμανση «Energy Star», η οποία έληξε το 2018.

(1)    Στο παρόν παράρτημα, η Επιτροπή παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον είναι διαθέσιμες, για τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες παρέχονται εντός παρενθέσεων δίπλα από κάθε πρωτοβουλία, είναι μόνον ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος της διαδικασίας εκτίμησης επιπτώσεων.
(2)    Στο παράρτημα αυτό παρατίθενται οι σημαντικότερες αναθεωρήσεις, αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας REFIT που θα διενεργήσει η Επιτροπή το 2022.
(3)    Ο παρών κατάλογος περιλαμβάνει τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις που σκοπεύει να αποσύρει η Επιτροπή εντός έξι μηνών