Βρυξέλλες, 8.7.2021

COM(2021) 358 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

δυνάμει του άρθρου 14 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών




Πίνακας περιεχομένων

1.    ΕΙΣΑΓΩΓΗ    

2.    ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗ    

3.    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ    

4.    Επισκόπηση της ΠΡΟΟΔΟΥ    

Έκδοση εκτελεστικών διατάξεων    

Ανάπτυξη έργου — Συνεργασία με την ομάδα έργου    

Σχεδιασμός — Έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας    

Ορισμός του έργου — Έγγραφο γενικής θεώρησης    

5.    ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ    

6.    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ    

Παράρτημα I: Πολυετής στρατηγικός σχεδιασμός    

Παράρτημα ΙΙ: Χρονοδιάγραμμα βασικών φάσεων και σημαντικών ορόσημων του έργου    



ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας

Το έγγραφο που παρέχει αιτιολόγηση του έργου ΤΠ και ορίζει τις απαιτήσεις σε κονδύλια του προϋπολογισμού

Έγγραφο γενικής θεώρησης

Το έγγραφο γενικής θεώρησης εξετάζει διεξοδικά τις παραδοχές της έκθεσης επιχειρηματικής σκοπιμότητας. Καταγράφει τη σύμπραξη ιδιοκτήτη συστήματος/προμηθευτή συστήματος και την κατανόηση του συστήματος κατά τον χρόνο εγγραφής.

Σύστημα ΕΠΑ

Σύστημα εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών — το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών

TRACES

Σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές — η πολύγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιστοποίηση υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου

EU CSW-CERTEX

Ενιαία τελωνειακή θυρίδα της ΕΕ για την ανταλλαγή πιστοποιητικών

ΠΔΠ

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο· ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, διάρκειας από το 2021 έως το 2027



1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019 1 , σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών (στο εξής: κανονισμός) αποσκοπεί στην αποτροπή του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, ιδιαίτερα όταν αυτό συνεισφέρει στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, και στην απαγόρευση της εισαγωγής στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης πολιτιστικών αγαθών τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα από τρίτες χώρες.

Βάσει του κανονισμού, η εισαγωγή ορισμένων πολιτιστικών αγαθών τα οποία θεωρούνται ως ιδιαίτερα απειλούμενη κληρονομιά υπόκειται σε άδειες εισαγωγής και η εισαγωγή άλλων, τα οποία θεωρείται ότι απειλούνται λιγότερο, σε δηλώσεις εισαγωγέα, ενώ διασφαλίζεται η υποβολή τους σε ομοιόμορφο έλεγχο κατά την εισαγωγή τους στην Ένωση. Ορισμένες εισαγωγές πολιτιστικών αγαθών τα οποία προορίζονται για συγκεκριμένες χρήσεις (εκπαιδευτικές, επιστημονικές ή σχετικές με την έρευνα) εξαιρούνται από τις εν λόγω απαιτήσεις εγγράφων τεκμηρίωσης.

Η υποχρέωση που υπέχουν οι εισαγωγείς για την απόκτηση άδειας εισαγωγής ή τη σύνταξη και την υποβολή δήλωσης εισαγωγέα στο τελωνείο θα αρχίσει να ισχύει μόνο από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα (το σύστημα ΕΠΑ). Η Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει το σύστημα ΕΠΑ το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου 2025.

Το σύστημα δεν θα λειτουργεί μόνον για τη διεκπεραίωση διατυπώσεων από τους οικονομικούς φορείς, αλλά και ως μέσο αποθήκευσης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών οι οποίες είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του κανονισμού (τελωνειακές και πολιτιστικές αρχές).

Η ανάπτυξη και η λειτουργία του συστήματος ΕΠΑ συνδέεται στενά και με μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής στον τομέα των τελωνείων: το σύστημα ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για την ανταλλαγή πιστοποιητικών (EU CSW-CERTEX) 2 .

Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX διασυνδέει τα κεντρικά συστήματα της ΕΕ για ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις, με τα εθνικά τελωνειακά συστήματα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψηφιακή ανταλλαγή δικαιολογητικών εγγράφων, αποτελεσμάτων ελέγχων και αποτελεσμάτων τελωνειακών και μη τελωνειακών διαδικασιών.

Κάθε 12 μήνες από την έναρξη ισχύος του κανονισμού και έως ότου το σύστημα ΕΠΑ τεθεί σε λειτουργία, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποιείται όσον αφορά τη δημιουργία του εν λόγω ηλεκτρονικού συστήματος.

Η Επιτροπή υπέβαλε πέρυσι την πρώτη της ετήσια έκθεση προόδου 3 . Η έκθεση περιγράφει τη δράση που ανέλαβε η Επιτροπή κατά το πρώτο έτος μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, και συγκεκριμένα: α) τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την έκδοση των απαραίτητων εκτελεστικών διατάξεων και β) τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα τελωνειακά θέματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά, καθώς και μέσω της ομάδας έργου για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών. Όσον αφορά του πιθανούς κινδύνους για καθυστερήσεις στην παράδοση του συστήματος ΕΠΑ εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, η έκθεση προσδιόρισε την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το προσωπικό που διατίθεται για το έργο και τη χρηματοδότησή του από το ΠΔΠ.

Η παρούσα δεύτερη ετήσια έκθεση προόδου καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και παρουσιάζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την έκδοση των απαραίτητων εκτελεστικών διατάξεων και την παρουσίαση της φάσης 1 — «Σχεδιασμός» του έργου ΕΠΑ. Για λόγους πληρότητας, στην παρούσα έκθεση αναφέρονται εν συντομία οι στόχοι προς επίτευξη, η αρχιτεκτονική του έργου και η προσέγγιση σχεδιασμού, που περιγράφονται λεπτομερώς στην πρώτη ετήσια έκθεση προόδου. Η συνολική αξιολόγηση της προόδου που πραγματοποιήθηκε και των κινδύνων που προσδιορίστηκαν ως προς τις καθυστερήσεις συνοψίζονται στο τμήμα της παρούσας έκθεσης με τα συμπεράσματα.

2.ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗ

Το σύστημα ΕΠΑ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου 2025, καθώς από την εν λόγω ημερομηνία όλοι οι οικονομικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να αποκτούν άδειες εισαγωγής ή να υποβάλλουν δηλώσεις εισαγωγέα στις τελωνειακές αρχές μέσω του εν λόγω ηλεκτρονικού συστήματος προκειμένου να μπορούν να εισάγουν 4 νομίμως πολιτιστικά αγαθά στην Ένωση.

Ο κανονισμός ορίζει επίσης προθεσμία έως τις 28 Ιουνίου 2021 για την έκδοση εκτελεστικών διατάξεων που θεσπίζουν τους λεπτομερείς κανόνες για το ηλεκτρονικό σύστημα.

Μετά την έκδοση των εκτελεστικών διατάξεων και την έγκριση του εγγράφου γενικής θεώρησης θα ξεκινήσει η φάση ανάπτυξης του ηλεκτρονικού συστήματος. Στην τρίτη φάση θα υλοποιηθεί η διασύνδεση του συστήματος ΕΠΑ με την EU CSW-CERTEX, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιείται ανταλλαγή εγγράφων με τα τελωνειακά συστήματα των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, για την εξοικείωση των διοικητικών αρχών με τις επιχειρησιακές λειτουργίες του συστήματος ΕΠΑ, προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης.

Παράλληλα με άλλες δραστηριότητες της Επιτροπής στον τομέα των τελωνείων, το έργο σχετικά με την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών σχεδιάζεται επίσης διεξοδικά στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2019 του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου για τα ηλεκτρονικά τελωνεία 5 (MASP-C-αναθ. 2019). Απόσπασμα του MASP-C-αναθ. 2019 σχετικά με τον σχεδιασμό του έργου για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της παρούσας έκθεσης. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι το δελτίο του έργου θα επικαιροποιηθεί στην επόμενη αναθεώρηση του MASP-C, ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματική πρόοδο του έργου.

Τμήμα του έργου σχετικά με την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών αναπτύσσεται επίσης στο πλαίσιο του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία (MASP-C-αναθ. 2019, δελτίο 1.13), του οποίου βασικό σύστημα ΤΠ είναι η EU CSW-CERTEX. Απόσπασμα του MASP-C, δελτίο 1.13 σχετικά με τον σχεδιασμό της EU CSW-CERTEX περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της παρούσας έκθεσης.

3.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Όπως διευκρινίστηκε ήδη στην πρώτη ετήσια έκθεση προόδου, η αρχιτεκτονική του έργου βασίζεται στη μεθοδολογία που προβλέπεται στο MASP-C-αναθ. 2019 και στα παραρτήματά του, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διακυβέρνησης 6 , της πολιτικής μοντελοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών της ΕΕ για τα τελωνεία 7 και της στρατηγικής ΤΠ 8 . Το παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνει ολοκληρωμένο χάρτη πορείας, με τις βασικές φάσεις του έργου και τα σημαντικά ορόσημα.

Παρότι το έργο εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα ταυτόχρονα, μπορεί να διαιρεθεί σχηματικά σε τρεις φάσεις:

Φάση 1 — Σχεδιασμός: Αρχικά, εκπονείται έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας, η οποία παρέχει αιτιολόγηση του έργου και ορίζει τις απαιτήσεις σε κονδύλια του προϋπολογισμού. Ακολούθως, συντάσσεται έγγραφο γενικής θεώρησης με εφαρμογή μοντελοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών (ΜΕΔ), το οποίο παρέχει λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό του έργου ως προς την αρχιτεκτονική, το κόστος, το χρονικό πλαίσιο και τους κινδύνους, καθώς και άλλες πληροφορίες, όπως τα ορόσημα, τα παραδοτέα και η οργάνωση του έργου. Τα έγγραφα αυτά αντικατοπτρίζουν τις συνομιλίες και το περιεχόμενο της εκτελεστικής πράξης που πρέπει να εκπονήσει η Επιτροπή.

Φάση 2 — Ανάπτυξη συστήματος: Σύμφωνα με τις διατάξεις της εκτελεστικής πράξης, μετά τη δημιουργία απαιτήσεων χρήστη και κατ’ εφαρμογή των λειτουργικών προδιαγραφών του συστήματος, αναπτύσσονται τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κατασκευαστεί το σύστημα. Αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές περιλαμβάνουν: την αρχιτεκτονική που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, τα μηνύματα που θα υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς, τις διασυνδέσεις με άλλα συστήματα, τα σχέδια δοκιμών κ.λπ.

Αφού εκπονηθεί το σχέδιο του συστήματος σε θεωρητικό επίπεδο και δημιουργηθούν τα παραδοτέα που απαριθμούνται στον πίνακα 1, ορόσημα 1 και 3 (βλ. παράρτημα Ι), ξεκινά μια διεξοδικότερη εργασία και λαμβάνονται υπόψη πιο τεχνικές παράμετροι στο πλαίσιο των εγγράφων σχετικά με τις προδιαγραφές εφαρμογής και υπηρεσίας και τις προδιαγραφές τεχνικού συστήματος, τα οποία συγκεκριμενοποιούν την έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας και το έγγραφο γενικής θεώρησης.

Φάση 3 — Ανάπτυξη και λειτουργίες: Ξεκινά η ουσιαστική φάση ανάπτυξης ΤΠ (φάση κατασκευής), που ακολουθείται από μια μεταβατική φάση, κατά την οποία παρουσιάζονται σταδιακά οι πρώτες εκδόσεις του συστήματος ΕΠΑ σε διαφορετικές ομάδες χρηστών και διενεργούνται δοκιμές ώστε να διασφαλιστεί ότι, έως τις 28 Ιουνίου 2025, οι οικονομικοί φορείς και οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν την ικανότητα και την κατάλληλη κατάρτιση για τη χρήση του συστήματος. Τη φάση αυτή θα ακολουθήσει μια εξάμηνη περίοδος μετεπιχειρησιακής επίβλεψης, κατά την οποία το σύστημα θα υποβληθεί σε βελτιώσεις ώστε να ανταποκρίνεται σε τυχόν επιχειρησιακές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν μόνο όταν το σύστημα ΤΠ καταστεί υποχρεωτικό, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι, έως τις 3 Μαρτίου 2025,το σύστημα ΕΠΑ θα διασυνδεθεί με τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών μέσω της EU CSW-CERTEX, κατόπιν της πρότασης της Επιτροπής για ένα περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία 9 , ώστε να είναι δυνατόν να διεξάγονται αυτοματοποιημένοι τελωνειακοί έλεγχοι των εγγράφων που εκδίδονται για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών. Η δράση αυτή θα απαιτήσει τη διενέργεια δοκιμών συμμόρφωσης.

4.Επισκόπηση της ΠΡΟΟΔΟΥ 

Έκδοση εκτελεστικών διατάξεων

Κατά την πρώτη φάση, η Επιτροπή εξέδωσε 10 τις απαραίτητες εκτελεστικές διατάξεις για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος. Με στόχο να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη από άποψη πρακτικής εφαρμογής, η Επιτροπή διενήργησε εκτενείς διαβουλεύσεις με αντιπροσώπους των κρατών μελών τόσο στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα τελωνειακά θέματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά όσο και στην επιτροπή πολιτιστικών αγαθών.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελεί ένα φόρουμ για τη συζήτηση ζητημάτων εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για τα πολιτιστικά αγαθά όσον αφορά τα τελωνεία και, ιδίως, του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 116/2009 σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών 11 . Ο τελευταίος κανονισμός αποτελεί μια δέσμη κανόνων της ΕΕ που επίσης προβλέπει ένα σύστημα χορήγησης αδειών —κατά την εξαγωγή— το οποίο εφαρμόζεται από το 1993 12 .

Η Επιτροπή ενημέρωνε τις εταιρείες της αγοράς έργων τέχνης σχετικά με την πρόοδο των εργασιών σε κάθε δυνατή ευκαιρία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή του κανονισμού στην πράξη προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς. Ως επίσημη ενέργεια της διαδικασίας έκδοσης, το σχέδιο εκτελεστικής πράξης διατέθηκε επίσης στο διαδίκτυο προς διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη για περίοδο 4 εβδομάδων (24.3.2021 – 21.4.2021).

Η εκτελεστική πράξη περιλαμβάνει πέντε τμήματα, το τελευταίο από τα οποία αφορά τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συστήματος ΕΠΑ.

Το σύστημα ΕΠΑ πρέπει να αναπτυχθεί ως ανεξάρτητη λειτουργική μονάδα του υφιστάμενου συστήματος TRACES, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Επιτροπής (ΓΔ SANTE). Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία, τη συντήρηση, την υποστήριξη του συστήματος, καθώς και κάθε αναγκαία επικαιροποίηση ή ανάπτυξή του.

Για τους σκοπούς της κατάρτισης των απαιτούμενων περιοδικών εκθέσεων και της διασφάλισης της ανάπτυξης, της λειτουργίας και της συντήρησης του συστήματος, η Επιτροπή πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο σύστημα ΕΠΑ. Θα διασφαλίσει επίσης τη διασύνδεση μεταξύ του συστήματος ΕΠΑ και των εθνικών τελωνειακών συστημάτων, χρησιμοποιώντας την EU CSW-CERTEX.

Για τη διαχείριση, την ανάπτυξη, τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του συστήματος ΕΠΑ, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να ορίσουν σημεία επαφής.

Είναι πολύ σημαντικό οι υποβάλλοντες αίτηση/κάτοχοι άδειας εισαγωγής ή οι διασαφιστές (στις δηλώσεις εισαγωγέα) να προσδιορίζονται σωστά στο σύστημα ΕΠΑ. Για τον λόγο αυτόν, η εκτελεστική πράξη απαιτεί από τους οικονομικούς φορείς να ταυτοποιούνται χρησιμοποιώντας αριθμό EORI 13 .

Για την ολοκλήρωση των αιτήσεων αδειών εισαγωγής και των δηλώσεων εισαγωγέα, η εκτελεστική πράξη θεσπίζει στο παράρτημά της λεξικό δεδομένων, δηλαδή το είδος των πληροφοριών που οι αιτούντες και οι διασαφιστές θα υποχρεούνται να εισάγουν στο σύστημα ΕΠΑ προκειμένου να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τα σχετικά έντυπα.

Παρότι στη βασική πράξη γίνεται αναφορά σε «μορφότυπο», ο όρος αυτός δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται με την κυριολεκτική του έννοια, δεδομένου ότι οι προς συμπλήρωση φόρμες θα είναι ηλεκτρονικές και όχι τα συνήθη έντυπα έγγραφα. Θα παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης άδειας, δήλωσης ή γενικής περιγραφής, αλλά σε αντίθεση με τις προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στον κανονισμό για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών, η εκτύπωση αυτή θα είναι δυνατή σε οποιοδήποτε είδος χαρτιού (δηλαδή χωρίς υποχρεωτικές διαστάσεις σελίδας ή πάχους χαρτιού ή μοτίβα ενδοασφάλισης). Σε κάθε περίπτωση, όταν τα τελωνεία ή οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επαληθεύσουν μια άδεια ή δήλωση, θα το πράττουν ανακτώντας την ηλεκτρονικά από το σύστημα ΕΠΑ. Επιπλέον, τα εν λόγω ανακτημένα έγγραφα θα είναι αυτοτελή, δηλαδή η εγκυρότητα των ηλεκτρονικών υπογραφών και η ακεραιότητα του εγγράφου ελέγχονται κάθε φορά που παρέχεται πρόσβαση στο έγγραφο (ή σε αντίγραφο αυτού), σύμφωνα με το πρότυπο eIDAS 14 .

Δεδομένου ότι τα έγγραφα τεκμηρίωσης θα υπάρχουν στο σύστημα ΕΠΑ και θα διατίθενται ηλεκτρονικά στις τελωνειακές αρχές μέσω της EU CSW-CERTEX, δεν θα συντρέχει κίνδυνος παραποίησης, όπως συμβαίνει με τα έντυπα έγγραφα. Επιπλέον, η εκτελεστική πράξη παρέχει μια δέσμη εγγυήσεων, με τη μορφή ηλεκτρονικών σφραγίδων και υπογραφών, οι οποίες θα αποτρέπουν οποιαδήποτε παράνομη αλλοίωση του περιεχομένου και θα πιστοποιούν την ακριβή ώρα και ημερομηνία κατά την οποία ένα έντυπο υποβλήθηκε ή παραλήφθηκε από την αρμόδια αρχή.

Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές άδειες εισαγωγής θα υπογράφονται από τον διατάκτη της αρμόδιας αρχής μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής, θα σφραγίζονται με την προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της αρμόδιας αρχής έκδοσης και, κατόπιν, θα σφραγίζονται από το σύστημα ΕΠΑ μέσω προηγμένης ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας.

Επιπλέον, η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας, τυχόν αίτημα της αρμόδιας αρχής για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών, η υποβολή πρόσθετων πληροφοριών ή εγγράφων από τον αιτούντα, η απόφαση που έλαβε η αρμόδια αρχή, καθώς και η λήξη της προθεσμίας 90 ημερών χωρίς απόφαση της αρμόδιας αρχής, θα επισημαίνονται από το σύστημα ΕΠΑ με εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα.

Όσον αφορά την πρόσβαση στα έγγραφα του συστήματος ΕΠΑ, η εκτελεστική πράξη προβλέπει ότι τα τελωνεία και οι αρμόδιες αρχές θα έχουν πρόσβαση στις άδειες εισαγωγής για τις οποίες έχει ληφθεί απόφαση, καθώς και στις δηλώσεις εισαγωγέα και τις γενικές περιγραφές που έχουν υποβληθεί σε τελωνεία. Οι οικονομικοί φορείς θα έχουν πρόσβαση στις οικείες άδειες, δηλώσεις και γενικές περιγραφές. Προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο, μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στο σύστημα ΕΠΑ, στα ίδια αυτά έγγραφα, και σε άλλα μέρη (π.χ. σε υποψήφιους πελάτες, εμπειρογνώμονες κ.λπ.).

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα θεωρούνται υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων όσον αφορά τις πράξεις επεξεργασίας που απαιτούνται για τη δημιουργία του συστήματος ΕΠΑ. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία κοινής ευθύνης επεξεργασίας το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου 2022.

Προκειμένου να καθοριστούν οι πρακτικές απαιτήσεις για τη διαθεσιμότητα και τις επιδόσεις του συστήματος ΕΠΑ, καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων, η εκτελεστική πράξη προβλέπει τη σύναψη επιχειρησιακών συμφωνιών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.

Έχουν θεσπιστεί ορισμένες ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το σύστημα ΕΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμο για χρονικό διάστημα άνω των οκτώ ωρών, μολονότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί. Συγκεκριμένα, τα σημεία επαφής του συστήματος ΕΠΑ στα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν διαδικτυακό δημόσιο αποθετήριο που θα περιέχει επεξεργάσιμο ηλεκτρονικό υπόδειγμα όλων των εγγράφων που μπορούν να εκδοθούν στο σύστημα ΕΠΑ. Μόλις το σύστημα ΕΠΑ, ή η μη διαθέσιμη λειτουργία του, καταστεί εκ νέου διαθέσιμο/-η, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να χρησιμοποιούν τα έγγραφα που δημιουργήθηκαν στο διαδικτυακό αποθετήριο για να καταχωρίσουν τις ίδιες πληροφορίες στο σύστημα.

Τέλος, η εκτελεστική πράξη περιέχει ορισμένες διατάξεις ασφάλειας του συστήματος για τη διασφάλιση αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας, ιδίως για τον έλεγχο της πηγής δεδομένων και για την προστασία των δεδομένων από τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, απώλειας, αλλοίωσης ή καταστροφής. Κάθε καταχώριση, τροποποίηση και διαγραφή δεδομένων πρέπει να καταγράφεται μαζί με πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία και τον ακριβή χρόνο των ανωτέρω πράξεων και τα στοιχεία του προσώπου που τις εκτέλεσε. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνονται αμοιβαία, να ενημερώνουν την Επιτροπή και, όπου κρίνεται σκόπιμο, τον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα για κάθε πραγματική παραβίαση ή υπόνοια παραβίασης της ασφάλειας του συστήματος ΕΠΑ.

Ανάπτυξη έργου — Συνεργασία με την ομάδα έργου

Η Επιτροπή δημιούργησε μια «Ομάδα έργου για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο του προγράμματος για τα τελωνεία» (PGICG), η οποία λειτουργεί ως φόρουμ συζητήσεων για τους εμπειρογνώμονες των εθνικών τελωνειακών αρχών των κρατών μελών και των αρμόδιων (πολιτιστικών) αρχών, με εμπειρία στη διεκπεραίωση διαδικασιών χορήγησης αδειών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως με ψηφιακά μέσα. Η ομάδα συνεισέφερε στην κατάρτιση της εκτελεστικής πράξης και θα παρέχει βοήθεια στις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τον καθορισμό των παραμέτρων και την επεξεργασία των κριτηρίων για τις προδιαγραφές λειτουργίας του συστήματος ΕΠΑ.

Η ομάδα έργου 15 απαρτίζεται από 18 αντιπροσώπους από 11 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Γαλλία) και έχει συνεδριάσει εννέα φορές έως τώρα (τέσσερις φορές κατά την περίοδο αναφοράς 29.6.2020 – 28.6.2021).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς, η ομάδα έργου εργάστηκε κυρίως επί του καθορισμού του πεδίου εφαρμογής του συστήματος ΤΠ, των ελάχιστων λειτουργιών και των απαιτήσεων χρήστη. Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων αποτυπώθηκε αρχικά στην έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας και διευκρινίστηκε περαιτέρω στο έγγραφο γενικής θεώρησης.

Σχεδιασμός — Έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας

Η έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας εγκρίθηκε από το ITCB 16 στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 και από την ομάδα συντονισμού ηλεκτρονικών τελωνείων στις 16 Οκτωβρίου 2020 χωρίς παρατηρήσεις. Η έκθεση επιχειρηματικής σκοπιμότητας διερευνά τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις και επιβεβαιώνει ότι το σύστημα TRACES, το οποίο φιλοξενείται από τη ΓΔ SANTE, αποτελεί την πλέον κατάλληλη πλατφόρμα για την ανάπτυξη του συστήματος ΕΠΑ, δεδομένου ότι στην εν λόγω πλατφόρμα έχουν αναπτυχθεί με άρτιο τρόπο οι περισσότερες από τις λειτουργίες που απαιτούνται για τα συστήματα πιστοποίησης και χορήγησης αδειών.

Ορισμός του έργου — Έγγραφο γενικής θεώρησης

Το έγγραφο γενικής θεώρησης επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στην αρχική αξιολόγηση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης επιχειρηματικής σκοπιμότητας και περιγράφει λεπτομερώς τη μεθοδολογική προσέγγιση, τη διακυβέρνηση έργου και τις συνέργειες με άλλα έργα. Κατά συνέπεια, το σύστημα ΕΠΑ θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Επιτροπής (ΓΔ TAXUD) και της ΓΔ SANTE, αξιοποιώντας τη μακροπρόθεσμη συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των δύο αυτών Γενικών Διευθύνσεων για τη σύμπραξη μεταξύ των τελωνείων και των αρμόδιων αρχών-εταίρων, η οποία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα επιτυχής στον τομέα των ελέγχων κατά την εισαγωγή ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών. Το έγγραφο γενικής θεώρησης βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησής του και αναμένεται να εγκριθεί από την ομάδα συντονισμού ηλεκτρονικών τελωνείων έως το τέλος Ιουνίου 2021.

5.ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Περίληψη του έργου

Η Επιτροπή ανέλαβε το έργο της ανάπτυξης ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης αδειών και της διασύνδεσής του με τις εθνικές τελωνειακές αρχές εντός 6 ετών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Για την επίτευξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, απαιτείται η τοποθέτηση δύο υπαλλήλων διοίκησης (AD) στη ΓΔ TAXUD, όπως ορίζεται στο σχετικό νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο.

Τίτλος και περιγραφή κινδύνου

Η παράδοση του συστήματος ΕΠΑ εξαρτάται από την έγκριση επαρκούς χρηματοδότησης, καθώς και από τη διάθεση πόρων στη ΓΔ TAXUD, λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων προτεραιοτήτων που καλείται να αντιμετωπίσει η εν λόγω Γενική Διεύθυνση.

Κίνδυνος 1 — Διάθεση προσωπικού

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής δεν προέβλεπε τη δημιουργία συστήματος ΤΠ. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε αντίστοιχη διάθεση πόρων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και κατόπιν αιτήματος των συννομοθετών, η δημιουργία του συστήματος ΕΠΑ συμπεριλήφθηκε στον κανονισμό, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι, οι οποίοι δεν είχαν προβλεφθεί εν προκειμένω. Οι ανάγκες σε προσωπικό ανάπτυξης ΤΠ στη ΓΔ TAXUD για το συγκεκριμένο εξαετές έργο εκτιμήθηκαν κατά τον τελικό τριμερή πολιτικό διάλογο τον Δεκέμβριο του 2018 σε δύο θέσεις υπαλλήλων διοίκησης πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, μόνο ένας υπάλληλος διοίκησης πλήρους απασχόλησης ήταν δυνατόν να διατεθεί, από τα μέσα Ιουλίου 2020.

Κίνδυνος 2 — Πανδημία COVID-19

Πέραν των κινδύνων που προσδιορίζονται ανωτέρω, η κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου COVID-19 έχει έως έναν βαθμό αντίκτυπο στην ικανότητα της ομάδας να φέρει εις πέρας την αποστολή της και, ιδίως, στις δραστηριότητες έργου και στις συσκέψεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων και της ομάδας έργου με τα κράτη μέλη. Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, με μικρότερο θεματολόγιο και περιορισμένη αλληλεπίδραση. Επιπλέον, η κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας επέβαλε την αναδιοργάνωση των προτεραιοτήτων των κρατών μελών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ικανότητάς τους να παρέχουν συνεισφορά και ανατροφοδότηση όσον αφορά τον φάκελο. Οι εν λόγω συνέπειες είναι συνάρτηση της διάρκειας της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Κίνδυνος 3 — Πρόταση για ένα περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία

Η άρτια λειτουργία του συστήματος ΕΠΑ συνδέεται με την επιτυχία της πρότασης της Επιτροπής για ένα περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή νομικής βάσης για τη λειτουργία της EU CSW-CERTEX. Ο διακυβερνητικός (G2G) πυλώνας της εν λόγω πρότασης αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα τελωνεία και οι αρμόδιες αρχές-εταίροι θα ανταλλάσσουν δεδομένα με ψηφιακά μέσα. Επομένως, εάν οι συννομοθέτες καταλήξουν τελικά σε συμφωνία η οποία θα διαφοροποιείται σημαντικά από την προσέγγιση G2G, όπως κατοχυρώνεται στην πρόταση, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο διασύνδεσης μεταξύ του συστήματος ΕΠΑ και της EU CSW-CERTEX, ενώ θα έχει επίσης αντίκτυπο και στην εκτελεστική διάταξη για το σύστημα ΕΠΑ που περιγράφεται ανωτέρω.

Κίνδυνος 4 — Διαθεσιμότητα προϋπολογισμού

Η δημοσιονομική αβεβαιότητα λόγω των διαπραγματεύσεων για το νέο ΠΔΠ έθεσε σημαντικές προκλήσεις στην επίτευξη προόδου. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ έχει μετριάσει τον κίνδυνο αυτόν από τα τέλη του 2020 και ότι, από δημοσιονομική άποψη, η πρωτοβουλία αυτή καλύπτεται πλήρως στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Τελωνεία».

Μέτρα μετριασμού

Η καταγραφή των κινδύνων διενεργήθηκε από τη ΓΔ TAXUD.

6.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι κύριες δράσεις οι οποίες αναλήφθηκαν κατά την περίοδο που καλύπτει η παρούσα δεύτερη έκθεση προόδου προκειμένου να αναπτυχθεί ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών (σύστημα ΕΠΑ) είναι οι εξής: 1) η έκδοση εκτελεστικών διατάξεων για τους σκοπούς του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880· 2) οι εργασίες που πραγματοποίησε η ομάδα έργου, η οποία δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν· και 3) η προώθηση της έκθεσης επιχειρηματικής σκοπιμότητας και του εγγράφου γενικής θεώρησης για το έργο ΕΠΑ.

Μολονότι η Επιτροπή τηρεί προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα, έχουν προσδιοριστεί ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι για καθυστερήσεις στην παράδοση του συστήματος ΕΠΑ εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας. Ένας κίνδυνος αφορά την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη διάθεση προσωπικού για το έργο, δεδομένου ότι αυτή εξαρτάται από τα τρέχοντα δημοσιονομικά διαθέσιμα και τις συνολικές προτεραιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη ΤΠ για τα τελωνεία 17 . Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου COVID-19 επηρεάζει ελαφρώς την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά το έργο ΕΠΑ. Οι πλήρεις συνέπειες είναι συνάρτηση της διάρκειας της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας.



Παράρτημα I: Πολυετής στρατηγικός σχεδιασμός

Το MASP-C διασφαλίζει την αποτελεσματική και συνεκτική διαχείριση έργων ΤΠ, θέτοντας, αφενός, ένα στρατηγικό πλαίσιο και, αφετέρου, ορόσημα. Η τελική του έγκριση πραγματοποιείται από τα κράτη μέλη στην ομάδα τελωνειακής πολιτικής (CPG), με βάση τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων που παρέχει η ομάδα συντονισμού ηλεκτρονικών τελωνείων (ECCG) και τις διαβουλεύσεις με τον κλάδο του εμπορίου στο πλαίσιο της ομάδας εμπορικών επαφών (TCG).

Ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού συστήματος έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη και περιγράφεται λεπτομερώς στο δελτίο 1.18 του MASP-C-αναθ. 2019.

Στον πίνακα 1 κατωτέρω περιλαμβάνεται απόσπασμα του δελτίου 1.18 του MASP-C αναθ. 2019 σχετικά με τον σχεδιασμό του έργου για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

Πίνακας 1 — Απόσπασμα του MASP-C αναθ. 2019, δελτίο 1.18

Ορόσημα

Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης

1

Επιχειρηματική ανάλυση και επιχειρηματική μοντελοποίηση

Έγγραφο επιχειρηματικής σκοπιμότητας

τέταρτο τρίμηνο 2020

— Επίπεδο 3 (Απαιτήσεις χρήστη ΜΕΔ)

πρώτο τρίμηνο 2022

— Επίπεδο 4 (Λειτουργικές απαιτήσεις λεπτομερούς ΜΕΔ)

πρώτο τρίμηνο 2022

2

Νομοθετικές διατάξεις

— Υφιστάμενες διατάξεις που θεσπίστηκαν*

δεύτερο τρίμηνο 2019

— Μελλοντικές διατάξεις που πρόκειται να θεσπιστούν**

δεύτερο τρίμηνο 2021

3

Φάση έναρξης του έργου

— Έγγραφο γενικής θεώρησης

δεύτερο τρίμηνο 2021

— Απόφαση υλοποίησης

δεύτερο τρίμηνο 2021

4

Έργο ΤΠ

— Προδιαγραφές εφαρμογής και υπηρεσίας

δεύτερο τρίμηνο 2023

— Προδιαγραφές τεχνικού συστήματος

δεύτερο τρίμηνο 2023

Φάση κατασκευής

— Υλοποίηση κεντρικών υπηρεσιών

τρίτο τρίμηνο 2024

— Ενσωμάτωση της υπηρεσίας στα εθνικά συστήματα

Άνευ αντικειμένου

— Εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο

Άνευ αντικειμένου

Μεταβατική φάση

— Ανάπτυξη και παρουσίαση

τέταρτο τρίμηνο 2024

— Δοκιμές συμμόρφωσης

δεύτερο τρίμηνο 2025

5

Λειτουργία

— Επιτροπή, διοικητικές αρχές κρατών μελών και έμποροι

δεύτερο τρίμηνο 2025

— Χώρες εκτός ΕΕ και έμποροι εκτός ΕΕ (εφόσον απαιτείται)

Άνευ αντικειμένου

6

Στήριξη της υλοποίησης (κατάρτιση και ενημέρωση)

— Κατάρτιση και ενημέρωση που οργανώνεται σε κεντρικό επίπεδο

τέταρτο τρίμηνο 2024

— Κατάρτιση και ενημέρωση σε εθνικό επίπεδο

τέταρτο τρίμηνο 2024

*Οι υφιστάμενες διατάξεις αναφέρονται στον κανονισμό (EΕ) 2019/880

**Οι μελλοντικές διατάξεις αναφέρονται στις εκτελεστικές διατάξεις που πρόκειται να εκδοθούν βάσει του κανονισμού (EΕ) 2019/880



Ο πίνακας 2 περιέχει απόσπασμα του έργου EU CSW-CERTEX, με έμφαση στη συνιστώσα 2 του έργου EU CSW-CERTEX, για τη διασύνδεση του συστήματος ΕΠΑ.

Πίνακας 2 — Απόσπασμα του MASP-C αναθ. 2019, δελτίο 1.13 – Συνιστώσα 2 «EU CSW- CERTEX»

Ορόσημα

Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης

1

Επιχειρηματική ανάλυση και επιχειρηματική μοντελοποίηση

Έγγραφο επιχειρηματικής σκοπιμότητας

πρώτο τρίμηνο 2017

— Παράρτημα έκθεσης επιχειρηματικής σκοπιμότητας

δεύτερο τρίμηνο 2023

— Επίπεδο 3 (Απαιτήσεις χρήστη ΜΕΔ)

πρώτο τρίμηνο 2024

— Επίπεδο 4 (Λειτουργικές απαιτήσεις λεπτομερούς ΜΕΔ)

πρώτο τρίμηνο 2024

2

Νομοθετικές διατάξεις

— Υφιστάμενες διατάξεις που θεσπίστηκαν*

Σε ισχύ

— Μελλοντικές διατάξεις που πρόκειται να θεσπιστούν**

2021

3

Φάση έναρξης του έργου

— Έγγραφο γενικής θεώρησης

τρίτο τρίμηνο 2017

— Παράρτημα εγγράφου γενικής θεώρησης

τρίτο τρίμηνο 2023

— Απόφαση υλοποίησης

τρίτο τρίμηνο 2023

4

Έργο ΤΠ

— Προδιαγραφές εφαρμογής και υπηρεσίας

δεύτερο τρίμηνο 2024

— Προδιαγραφές τεχνικού συστήματος

δεύτερο τρίμηνο 2024

Φάση κατασκευής

— Υλοποίηση κεντρικών υπηρεσιών

τρίτο τρίμηνο 2024

— Ενσωμάτωση της υπηρεσίας στα εθνικά συστήματα

Από το τέταρτο τρίμηνο 2024 και μετά

— Εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο

Από το τέταρτο τρίμηνο 2024 και μετά

Μεταβατική φάση

— Ανάπτυξη και παρουσίαση

τέταρτο τρίμηνο 2024

— Δοκιμές συμμόρφωσης

Από το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μετά

5

Λειτουργία

— Επιτροπή, διοικητικές αρχές κρατών μελών και έμποροι (σημείωση: Η ημερομηνία αυτή αφορά τις ενέργειες της Επιτροπής· τα κράτη μέλη θα διενεργήσουν δοκιμές συμμόρφωσης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020)

δεύτερο τρίμηνο 2025

— Χώρες εκτός ΕΕ και έμποροι εκτός ΕΕ (εφόσον απαιτείται)

Άνευ αντικειμένου

6

Στήριξη της υλοποίησης (κατάρτιση και ενημέρωση)

— Κατάρτιση και ενημέρωση που οργανώνεται σε κεντρικό επίπεδο

Άνευ αντικειμένου

— Κατάρτιση και ενημέρωση σε εθνικό επίπεδο

Άνευ αντικειμένου

*Οι υφιστάμενες διατάξεις αναφέρονται στον κανονισμό (EΕ) 2019/880

**Οι μελλοντικές διατάξεις αναφέρονται στις εκτελεστικές διατάξεις που πρόκειται να εκδοθούν βάσει του κανονισμού (EΕ) 2019/880

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Χρονοδιάγραμμα βασικών φάσεων και σημαντικών ορόσημων του έργου

(1)

ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 1.

(2)

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/electronic-customs/eu-single-window-environment-for-customs_en  

(3)

  COM(2020) 342 final .

(4)

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ως «εισαγωγή» ορίζεται η υπαγωγή των αγαθών στα ακόλουθα τελωνειακά καθεστώτα: θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία· αποθήκευση σε αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης ή σε ελεύθερες ζώνες· προσωρινή εισαγωγή· ειδικός προορισμός, συμπεριλαμβανομένης της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

(5)

Βλ. https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/electronic-customs_en .

(6)

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2019_masp_annex3_en.pdf  

(7)

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2019_masp_annex4_en.pdf  

(8)

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2019_masp_annex5_en.pdf  

(9)

Βλ. παράρτημα της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, COM(2020) 673 final.

(10)

Κατά τον χρόνο κατάρτισης της παρούσας έκθεσης, το σχέδιο κανονισμού είχε υπερψηφιστεί από την επιτροπή και προγραμματίστηκε να λάβει έγκριση από το Σώμα των Επιτρόπων τον Ιούνιο του 2021.

(11)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 116/2009 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών (ΕΕ L 39 της 10.2.2009, σ. 1).

(12)

Πριν από τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων για τους σκοπούς της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της επιτροπής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 116/2009. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται επί το πλείστον από τις ίδιες αρχές που συνεδριάζουν στο πλαίσιο της επιτροπής του εν λόγω κανονισμού.

(13)

Ο «αριθμός EORI» είναι ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 18 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής.

(14)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

(15)

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή και το έργο της ομάδας έργου, βλ. την πρώτη έκθεση προόδου της Επιτροπής COM(2020) 342 final .

(16)

Το συμβούλιο για την τεχνολογία των πληροφοριών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (Information Technology and Cybersecurity Board, ITCB) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια μόνιμη υποομάδα του συμβουλίου εσωτερικής διοίκησης. Διασφαλίζει ότι οι πόροι και οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών χρησιμοποιούνται με αποδοτικό τρόπο και ότι οι επιχειρηματικές ανάγκες υποστηρίζονται από αποδοτικά, ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, σύμφωνα με τις αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το ITCB επιβλέπει την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(17)

Όπως η διαδικασία ψηφιοποίησης για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (UCC).