19.1.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 27/4


ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 5ης Νοεμβρίου 2021

όσον αφορά πρόταση κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

(CON/2021/30)

(2022/C 27/04)

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 14 Οκτωβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα για τη διατύπωση γνώμης όσον αφορά πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα (1) (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός»).

Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα της ΕΚΤ βασίζεται στo άρθρο 127 παράγραφος 4 και στo άρθρο 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι ο προτεινόμενος κανονισμός περιέχει διατάξεις που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων, ιδίως, της εφαρμογής νομισματικής πολιτικής βάσει του άρθρου 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση και του άρθρου 282 παράγραφος 1 της Συνθήκης, της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων βάσει του άρθρου 127 παράγραφος 6 της Συνθήκης και της συμβολής στην εκ μέρους των αρμόδιων αρχών ομαλή άσκηση πολιτικών που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της αγοράς βάσει του άρθρου 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τον προτεινόμενο κανονισμό. Η επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στη συμφωνία του Παρισιού και κατοχυρώνονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (2) απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, σημαντικό μέρος των οποίων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα (3). Η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συναφώς, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να εντοπίζουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις και να προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους ως προς τη βιωσιμότητα. Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και σε υψηλό βαθμό ορατό τμήμα των προϊόντων βιώσιμης χρηματοδότησης: η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων με υψηλό βαθμό διαφάνειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη του χάσματος βιώσιμων επενδύσεων και στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για επενδυτές που επιδιώκουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και σχετικές με τη διακυβέρνηση (ESG) επενδύσεις. Για τον σκοπό αυτόν είναι ευπρόσδεκτο ένα σαφές και αξιόπιστο δημόσιο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα.

1.2

Στο γενικό πλαίσιο των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης, σε περίπτωση που υιοθετηθούν σε επίπεδο Ένωσης ή κράτους μέλους δημόσιες πολιτικές οι οποίες προκρίνουν την έκδοση πράσινων ομολόγων και άλλων τίτλων δημόσιου χρέους βασιζόμενων στη βιωσιμότητα έναντι της έκδοσης άλλων ειδών τίτλων δημόσιου χρέους, θα απαιτείται και για αυτές ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων (EuGB) στο οποίο θα μπορούν να βασίζονται.

1.3

Η ύπαρξη προτύπου EuGB θα ενθαρρύνει τη δημιουργία υποκείμενων βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων και έργων τα οποία συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ένωσης, ιδίως με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτή, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (EΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) (εφεξής ο «κανονισμός για την ταξινόμηση») (5). Υπό το πρίσμα αυτό, η σύνδεση του προτύπου EuGB με τον κανονισμό για την ταξινόμηση αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες αποκτούν την απαραίτητη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω χρεωστικών τίτλων. Η ενθάρρυνση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, όπως ορίζονται στον κανονισμό για την ταξινόμηση, μπορεί να στηρίξει την εξέλιξη της οικονομίας της Ένωσης προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων την Ένωσης.

1.4

Η ΕΚΤ στηρίζει τον στόχο του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένου πλαισίου για τα EuGB, καθώς θα αυξηθεί η βεβαιότητα ότι τα εν λόγω πράσινα ομόλογα συμβάλλουν πραγματικά στη στήριξη της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας και διαφάνειας των δεδομένων και στη βελτίωση της συγκρισιμότητας, αξιοπιστίας και, εν συνεχεία, της αποτελεσματικής τιμολόγησης των πράσινων ομολόγων. Επί του παρόντος η αγορά των πράσινων ομολόγων παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις. Ειδικότερα, τα υφιστάμενα βιομηχανικά πρότυπα για τα σήματα των πράσινων ομολόγων βασίζονται σε ορισμούς υποκείμενων πράσινων έργων οι οποίοι δεν είναι επαρκώς τυποποιημένοι, αυστηροί ή περιεκτικοί (6). Η εν λόγω έλλειψη αξιόπιστων, συγκρίσιμων και επαληθευμένων πληροφοριών βιωσιμότητας υποβαθμίζει την αξιοπιστία της αγοράς των πράσινων ομολόγων και, δυνητικά, την ικανότητά της να προωθήσει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, με αποτέλεσμα να μειώνει τη ζήτηση λόγω προβληματισμών σχετικά με την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας και πιθανών κινδύνων δυσφήμισης για εκδότες και επενδυτές (7). Επιπλέον, η απουσία κοινού πλαισίου αναφοράς και υποδειγμάτων υποβολής εκθέσεων αυξάνει το κόστος συναλλαγών για την έκδοση πράσινων ομολόγων, μειώνοντας την οικονομική ελκυστικότητά τους σε σχέση με τα εργαλεία συμβατικής χρηματοδότησης (8). Όλοι αυτοί οι διαρθρωτικοί περιορισμοί συμβάλλουν στον περιορισμό του μεγέθους και, κατ’ επέκταση, της ρευστότητας του εν λόγω τμήματος της αγοράς.

1.5

Η ύπαρξη αντικειμενικά επαληθεύσιμων και διαφανών απαιτήσεων για τον χαρακτηρισμό μέσων ως EuGB θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της εν λόγω κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, στη μείωση των κινδύνων δυσφήμισης για εκδότες και επενδυτές, στη μείωση της ανισομερούς πληροφόρησης, καθώς και στον περιορισμό της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (9). Όπως παρατηρείται στις αγορές, οι επενδυτές επιβραβεύουν τα πράσινα ομόλογα των οποίων οι εκδότες έχουν καλύτερη φήμη και υπόκεινται σε ελέγχους από τρίτους με αυστηρότερα περιθώρια (10). Η έκδοση EuGB με υψηλό επίπεδο διαφάνειας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση ορθότερης αντίληψης όσον αφορά τη σημασία των περιβαλλοντικών στόχων για τους συμμετέχοντες στην αγορά και τους εκδότες, βελτιώνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ικανότητα όλων των χρηματοπιστωτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να εντοπίζουν με αξιόπιστο τρόπο και να αξιολογούν περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα (11). Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω τμήματος της αγοράς και να παράσχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως προς τη συμβολή των πράσινων ομολόγων στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης, στηρίζοντας τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, με την ενίσχυση των πράσινων διαπιστευτηρίων και της αξιοπιστίας των EuGB, ο προτεινόμενος κανονισμός θα παράσχει ισχυρότερα εχέγγυα έναντι αιφνίδιων αναπροσαρμογών της αξίας των πράσινων ομολόγων ως επακόλουθο μεμονωμένων περιπτώσεων προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας. Αυτό θα ευνοήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

1.6

Ο προτεινόμενος κανονισμός αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πράσινης κεφαλαιαγοράς της Ένωσης, με βάθος και ρευστότητα, η οποία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (12). Περίπου το 60 % όλων των πράσινων μη εξασφαλισμένων ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που εκδόθηκαν παγκοσμίως το 2020 προέρχονται από την Ένωση (13). Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των πράσινων ομολόγων θα εντείνει τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της Ένωσης (14), ενώ μια Ένωση πράσινων Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ένωσης στις παγκόσμιες πράσινες κεφαλαιαγορές. Η οικοδόμηση ώριμων και ολοκληρωμένων πράσινων κεφαλαιαγορών της Ένωσης θα απαιτήσει, επίσης, περισσότερες προσπάθειες μεγάλου εύρους με σκοπό την ενδυνάμωση των κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένων της ευρύτερης εναρμόνισης της εποπτείας, των κανόνων περί αφερεγγυότητας και της προστασίας των επενδυτών. Εν προκειμένω, η ΕΚΤ επικροτεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των εξωτερικών αξιολογητών των EuGB σε ενωσιακό επίπεδο (15). Η παγίωση του ρόλου της Ένωσης ως παγκόσμιου κόμβου πράσινης χρηματοδότησης και η περαιτέρω ολοκλήρωση και ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της Ένωσης θα συμβάλουν στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ (16).

1.7

Το πρότυπο EuGB θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο αναφοράς για ανοδική σύγκλιση σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της συμβολής των πράσινων ομολόγων στη στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσει τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης στην πράσινη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να αποβλέπει στην ευρεία αποδοχή της αγοράς και από κατοίκους τρίτων χωρών, λόγω της αυστηρότητας των μέτρων διασφάλισής του και της αξιοπιστίας του όσον αφορά την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, προκειμένου να καταστεί παγκόσμιο κριτήριο αναφοράς το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο μίμησης για άλλες χώρες. Η ελκυστικότητα του προτύπου EuGB σε σύγκριση με τα πρότυπα αγοράς και/ή τα νομοθετικώς προβλεπόμενα σήματα πράσινων ομολόγων άλλων χωρών θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά και να παρακολουθείται διαχρονικά. Αν και οι απαιτήσεις που είναι αυστηρότερες από τα εναλλακτικά πρότυπα δικαιολογούνται από την αυξημένη διαφάνεια και την αξιοπιστία που επιτυγχάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό η θέσπιση των EuGB να αποτρέψει τη στροφή των εκδοτών σε χώρες με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις και τη δημιουργία, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευκαιριών για διεθνές ρυθμιστικό αρμπιτράζ (17). Ελλείψει παγκόσμιου συντονισμού, αυτό θα μπορούσε τελικά να υποβαθμίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα των προϊόντων βιώσιμης χρηματοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, κυρίως στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας των G20 για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και της διεθνούς πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, θα είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της διεθνούς συνοχής προτύπων για τα πράσινα ομόλογα και για την αποφυγή του κινδύνου καθοδικής ανταγωνιστικής πορείας, ο οποίος θα μπορούσε να επιτείνει τον κίνδυνο προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας και να υποβαθμίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πράσινων ομολόγων.

1.8

Στο πλαίσιο της έκδοσης ομολόγων NextGenerationEU (NGEU) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, τα οποία θα ισοδυναμούν με έως και το 30 % της συνολικής έκδοσης. Δεδομένου ότι ο προτεινόμενος κανονισμός δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι τα εν λόγω πράσινα ομόλογα θα εκδοθούν βάσει πλαισίου πράσινων ομολόγων βασισμένου σε υφιστάμενο πρότυπο αγοράς (18). Η ΕΚΤ επικροτεί το γεγονός ότι το πλαίσιο πράσινων ομολόγων NGEU έχει, εντούτοις, ευθυγραμμιστεί, στο μέτρο του εφικτού, με το προτεινόμενο πρότυπο EuGB, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι νομικές και θεσμικές ιδιαιτερότητες του NGEU συνεπάγονται ότι η ικανότητα του εκδότη να υποβάλλει αναλυτικές εκθέσεις για τις υποκείμενες επενδύσεις θα εξαρτάται τελικά από την ακρίβεια, την πληρότητα και τον βαθμό ανάλυσης των δεδομένων που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη. Προς διασφάλιση της αξιοπιστίας της έκδοσης πράσινων ομολόγων NGEU η ΕΚΤ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποβάλλουν ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για την πρόοδο και τον αντίκτυπο των επενδυτικών έργων, συμβάλλοντας στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, και καλεί αυτά να διασφαλίσουν ότι η αρχή της «μη σημαντικής επιβάρυνσης» (19) τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης των σχεδίων τους για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (20). Επιπλέον, η ΕΚΤ ενθαρρύνει την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά και να διασφαλίζει ότι τα έσοδα από την έκδοση πράσινων ομολόγων NGEU χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών και για τη σύνταξη λεπτομερούς και ακριβούς έκθεσης αντικτύπου.

2.   Σημασία του προτεινόμενου κανονισμού για τους στόχους και τα καθήκοντα της ΕΚΤ και για το Ευρωσύστημα

2.1

Ο προτεινόμενος κανονισμός ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες εκτελούν τα καθήκοντά τους, όπως εκτίθεται κατωτέρω.

2.2

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική του, το Ευρωσύστημα έχει ήδη αγοράσει πράσινα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα (CSPP), του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABSPP) και του προγράμματος αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP) (21). Επιπλέον, η ΕΚΤ δέχεται πράσινα ομόλογα ως εξασφάλιση για πιστοδοτικές πράξεις. Ένας εναρμονισμένος ορισμός των πράσινων ομολόγων θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα στηρίξει την παροχή πράσινων χρεωστικών τίτλων.

2.3

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η απουσία σήμερα κοινού ορισμού και τυποποιημένου πλαισίου για τα πράσινα ομόλογα έχει δυσχεράνει την ανάλυση της χρηματοοικονομικής επίδοσης και του μακροπρόθεσμου αντικτύπου τους στη βιωσιμότητα. Αυτό, με τη σειρά του, εμποδίζει την αξιολόγηση της δυνατότητάς τους να αντιμετωπίζουν τους σχετικούς με το κλίμα κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος (22). Γενικότερα, μόνο οι λειτουργικές αγορές μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη χρηματοδότηση της μετάβασης και στη μείωση των σχετικών με το κλίμα κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία διαφορετικών βιομηχανικών προτύπων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενο κατακρήμνισης στην αγορά, επιφέροντας σημαντική ανατίμηση των πράσινων ομολόγων στην περίπτωση που οι επενδυτές αντιληφθούν ότι ορισμένα πράσινα ομόλογα είναι μη ικανοποιητικής ποιότητας. Αυτή η απότομη ανατίμηση ενδέχεται να επηρεάσει τα γνήσια πράσινα ομόλογα εάν υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το πρότυπο EuGB έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στην αγορά να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, να βελτιώσει την τιμολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και των βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εν λόγω κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

2.4

Τα πιστωτικά ιδρύματα είναι κυρίαρχοι παράγοντες στην αγορά πράσινων ομολόγων, τόσο ως εκδότες όσο και ως επενδυτές. Ως εκ τούτου, το πρότυπο EuGB είναι κρίσιμο από τη σκοπιά της προληπτικής εποπτείας, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των πιστωτικών ιδρυμάτων, τις πρακτικές δημοσιοποίησης που ακολουθούν και τον κίνδυνο αγοράς, καθώς και τους λειτουργικούς κινδύνους και τους κινδύνους δυσφήμισής τους. Από τη σκοπιά του επιχειρηματικού μοντέλου, ένα ενιαίο πρότυπο ενδέχεται να διευκολύνει την έκδοση πράσινων ομολόγων από τα πιστωτικά ιδρύματα, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει τις τράπεζες στο να κατευθύνουν τον δανεισμό τους προς περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες και να επηρεάσει θετικά το ποσοστό των πράσινων περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ολοένα αυστηρότερων απαιτήσεων διαφάνειας και δημοσιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων γνωστοποιήσεων του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού (23) και των απαιτήσεων να γνωστοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα την ευθυγράμμιση των οικείων χαρτοφυλακίων δανείων με τη συμφωνία του Παρισιού (24), τα EuGB αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων στην εκπλήρωση των νέων αυτών απαιτήσεων. Επιπλέον, όπως ήδη επισημάνθηκε στην παράγραφο 2.3, η ευρεία θέσπιση των EuGB έχει τη δυνατότητα να μετριάζει ενδεχόμενους κινδύνους αγοράς οι οποίοι θα μπορούσαν να προκύψουν από αιφνίδια επαναξιολόγηση της ποιότητας των υφιστάμενων πράσινων ομολόγων. Τέλος, η δυνητική επιβολή κύρωσης σε πιστωτικό ίδρυμα από την εθνική αρμόδια αρχή (25) λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του προτεινόμενου κανονισμού κατά την έκδοση EuGB εγείρει έναν επιπλέον λειτουργικό κίνδυνο και κίνδυνο δυσφήμισης που πρέπει να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στις εποπτικές δραστηριότητες που επηρεάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

2.5

Τέλος, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί μέρος του χαρτοφυλακίου ιδίων κεφαλαίων που διαθέτει για την επένδυση σε πράσινα ομόλογα, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των πράσινων ομολόγων στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο τα προσεχή έτη (26).

3.   Ειδικές παρατηρήσεις

3.1   Προαιρετικός χαρακτήρας και πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου κανονισμού

3.1.1

Βάσει του προτεινόμενου κανονισμού, η χρήση του προτύπου EuGB θα είναι οικειοθελής (27), γεγονός το οποίο θα παράσχει στους εκδότες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα βιομηχανικά πρότυπα για τα πράσινα ομόλογα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι πρόκειται για ισορροπημένη προσέγγιση βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι μια άμεση μετατόπιση σε ένα αυστηρά υποχρεωτικό πρότυπο ενδέχεται να οδηγήσει σε εκποίηση των πράσινων ομολόγων που δεν εναρμονίζονται με την ταξινόμηση και σε αιφνίδια πτώση στην έκδοση πράσινων ομολόγων στην Ένωση (28).

3.1.2

Παράλληλα, προκειμένου να υπάρξει μια αγορά πράσινων ομολόγων της Ένωσης η οποία συνάδει με την ταξινόμηση της Ένωσης και προκειμένου να μετριαστούν οι προβληματισμοί για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι σημαντικό να καταστεί το πρότυπο EuGB το κύριο πρότυπο πράσινων ομολόγων εντός της Ένωσης. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναγκαία μια σαφής δέσμευση να καταστεί το πρότυπο υποχρεωτικό για τα νεοεκδιδόμενα πράσινα ομόλογα εντός εύλογης χρονικής περιόδου, ενώ τα ανεξόφλητα πράσινα ομόλογα θα διατηρήσουν την ονομασία τους ως πράσινων ομολόγων για μεγαλύτερη χρονική περίοδο (29). Το να καταστεί το πρότυπο υποχρεωτικό θα δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ενώ θα μπορούσε επίσης να παράσχει κίνητρα στους εκδότες να εφαρμόσουν το πρότυπο EuGB προτού καταστεί υποχρεωτικό. Μια καλά σχεδιασμένη επέκταση της ταξινόμησης στη χρηματοδότηση της μετάβασης θα διευκολύνει τη μετάβαση προς ένα υποχρεωτικό πρότυπο, μειώνοντας τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στις πράσινες επενδύσεις οι οποίες έχουν θετική συμβολή στο περιβάλλον, αλλά υπολείπονται των κατώτατων ορίων σημαντικής συμβολής της ταξινόμησης.

3.1.3

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ο καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για να καταστεί το πρότυπο υποχρεωτικό δεν είναι, ασφαλώς, απλό ζήτημα. Ο κίνδυνος τυχόν εκποίησης των υφιστάμενων πράσινων ομολόγων, καθώς και οι αναταραχές και η αστάθεια στην αγορά που ενδεχομένως θα προκύψουν, πρέπει να σταθμιστούν με βάση την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση με σκοπό τη στήριξη της πράσινης μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων. Για τον λόγο αυτόν, προς αποφυγή ακούσιων συνεπειών για τις ροές των πράσινων επενδύσεων της Ένωσης και προς αποφυγή του κινδύνου να στραφούν οι εκδότες πράσινων ομολόγων σε χώρες με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό υποχρεωτικού προτύπου θα πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατάλληλη προσαρμογή του πλαισίου. Ο νομοθέτης της Ένωσης θα πρέπει να καλέσει την Επιτροπή να επανεξετάσει το πρότυπο EuGB με στόχο την αξιολόγηση του εν λόγω ζητήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εντός εύλογης χρονικής περιόδου σχετικά με την αναγωγή του προτύπου EuGB σε υποχρεωτικό, καθώς και με τις πρακτικές πτυχές της προσέγγισης αυτής, για παράδειγμα, τα ακριβή είδη βιώσιμων ομολόγων που εμπίπτουν στο εν λόγω πρότυπο. Επιπλέον, προς αποφυγή των πωλήσεων θα ήταν χρήσιμο να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι εκδότες θα πρέπει να μεταχειρίζονται τα πράσινα ομόλογα που εκδίδονται βάσει προτύπων προαιρετικής εφαρμογής που βασίζονται στην αγορά μετά τη θέσπιση του υποχρεωτικού προτύπου. Η Επιτροπή θα πρέπει να διεξαγάγει την επανεξέτασή της έπειτα από διαβούλευση με τα οικεία ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικότερα τους οργανισμούς οι οποίοι επί του παρόντος δημοσιεύουν πρότυπα για βιώσιμα ομόλογα που βασίζονται στην αγορά (30). Τέλος, το πρότυπο EuGB θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τα νεοεκδιδόμενα πράσινα ομόλογα εντός εύλογης χρονικής περιόδου, π.χ. εντός τριών έως πέντε ετών, ενώ η ακριβής μεταβατική περίοδος θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα της ανωτέρω εκτίμησης επιπτώσεων.

3.1.4

Εντωμεταξύ, η προαιρετική θέσπιση του προτύπου EuGB θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο από δημόσιες πολιτικές οι οποίες ενδεχομένως στηρίζουν τα ομόλογα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του EuGB. Πράγματι, λόγω της σύνδεσής του με τον κανονισμό για την ταξινόμηση μόνο το EuGB διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με τα έσοδα του ομολόγου συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης. Κατά την ΕΚΤ, όλα τα EuGB θα πρέπει να θεωρείται ότι εναρμονίζονται πλήρως με την ταξινόμηση και, ως εκ τούτου, να περιλαμβάνονται τόσο στον αριθμητή όσο και στον παρονομαστή των γνωστοποιήσεων ταξινόμησης (31). Η συμβολή των χαρτοφυλακίων EuGB στις γνωστοποιήσεις ταξινόμησης θα μπορούσε να παράσχει σημαντικό κίνητρο στους εκδότες και στους επενδυτές να προτιμήσουν τα EuGB έναντι των υφιστάμενων προτύπων, καθώς τούτο θα εξασφαλίσει αυτόματα εναρμόνιση με την ταξινόμηση χωρίς την ανάγκη εις βάθος αξιολόγησης της εναρμόνισης των υποκείμενων επενδύσεων, όπως συμβαίνει με άλλα πρότυπα. Η συμβολή των χαρτοφυλακίων EuGB στις γνωστοποιήσεις ταξινόμησης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη δημόσια ή ιδιωτική φύση του εκδότη, δηλαδή θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα EuGB του δημοσίου τομέα, τα οποία, βάσει της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8, επί του παρόντος εξαιρούνται τόσο από τον αριθμητή όσο και από τον παρονομαστή των γνωστοποιήσεων ταξινόμησης.

3.1.5

Η ΕΚΤ χαιρετίζει το πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου κανονισμού, το οποίο θα καλύπτει εκδότες οι οποίοι είναι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κρατικοί εκδότες και εκδότες καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων στις οποίες οι τίτλοι εκδίδονται από φορέα ειδικού σκοπού (32). Επικροτεί, επιπλέον, το γεγονός ότι οι απαιτήσεις θα ισχύουν για όλους τους εκδότες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «EuGB» για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους που τίθενται στη διάθεση των επενδυτών στην Ένωση. Εντούτοις, η φράση «που τίθενται στη διάθεση των επενδυτών στην Ένωση» δεν ορίζεται στον προτεινόμενο κανονισμό και θα ήταν ωφέλιμη μια αποσαφήνιση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκδότες που διαθέτουν EuGB στην αγορά εκτός της Ένωσης εξακολουθούν να επωφελούνται από την ονομασία EuGB. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της διεθνούς θέσπισης του EuGB και, συναφώς, για την ενθάρρυνση της διεθνούς θέσπισης των προηγμένων προτύπων της Ένωσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς χρήσης των κριτηρίων της Ένωσης για την ταξινόμηση. Επιπρόσθετα, η αναφορά σε «νομικές οντότητες» ως εκδότες EuGB (33) φαίνεται να υποδηλώνει ότι ένας εκδότης EuGB πρέπει να έχει νομική προσωπικότητα, γεγονός που δεν ισχύει για όλους τους εκδότες ομολόγων σε ολόκληρη την Ένωση, για παράδειγμα, τους εκδότες τιτλοποιήσεων που εμπίπτουν στους εθνικούς νόμους ορισμένων κρατών μελών. Η απλή αναφορά σε «οντότητες» θα ήταν εξίσου αποτελεσματική. Τέλος, θα ήταν απαραίτητο να αποσαφηνιστεί, όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις, ο τρόπος εφαρμογής του προτεινόμενου κανονισμού, ώστε οι τιτλοποιήσεις πράσινης μετάβασης να μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης το πρότυπο EuGB όταν τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία δεν εναρμονίζονται με την ταξινόμηση, αλλά ο στόχος της χρηματοδότησης αφορά τεχνολογίες πράσινης μετάβασης (34). Για τις τιτλοποιήσεις πράσινης μετάβασης, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη μελλοντική συμμόρφωση με την ταξινόμηση είναι κρίσιμες για τον εκχωρητή, όχι για τον εκδότη–φορέα ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα, αυτό ενδέχεται να πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν, σε διαφορετική περίπτωση, οι υποχρεώσεις βαρύνουν τον εκδότη, όπως, για παράδειγμα, στο άρθρο 7 του προτεινόμενου κανονισμού.

3.2   Ευθυγράμμιση με τον κανονισμό για την ταξινόμηση

3.2.1

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι η χρήση των εσόδων από τα EuGB πρέπει να αφορά οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης ή θα τις πληρούν εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου (πέντε ετών ή δέκα ετών από την ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου, εάν δικαιολογείται από τα ειδικά χαρακτηριστικά των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων), όπως προβλέπεται σε σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση (35). Ως «απαιτήσεις ταξινόμησης» ορίζονται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 του κανονισμού για την ταξινόμηση. Συνεπώς, οι περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες πρέπει α) να συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού για την ταξινόμηση· β) να μην επιβαρύνουν σημαντικά κανέναν από τους εν λόγω περιβαλλοντικούς στόχους· γ) να ασκούνται σύμφωνα με τις ελάχιστες κοινωνικές διασφαλίσεις, και δ) να συμμορφώνονται προς τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που θεσπίζει η Επιτροπή.

3.2.2

Η ΕΚΤ χαιρετίζει την εν λόγω ευθυγράμμιση με τον κανονισμό για την ταξινόμηση, καθώς υπογραμμίζει την κεντρική θέση του κανονισμού για την ταξινόμηση στη στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης της Ένωσης και παρέχει αξιόπιστη βάση για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της χρήσης των εσόδων από την έκδοση EuGB (36). Ωστόσο, το γεγονός ότι αρκεί να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση με την ταξινόμηση εντός πέντε ή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δέκα ετών, εγείρει προβληματισμό. Μολονότι οι εκδότες δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για τη διάθεση εσόδων από ομόλογα σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες δεν πληρούν ακόμη τις απαιτήσεις ταξινόμησης, αλλά θα τις πληρούν εντός της εν λόγω καθορισμένης περιόδου (37), εντούτοις, υπάρχει ορισμένος κίνδυνος οι κυρώσεις που θεσπίζονται με τον προτεινόμενο κανονισμό να μην αρκούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εκδότη με το σχέδιο ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση. Το παράρτημα II του προτεινόμενου κανονισμού απαιτεί από τους εκδότες να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου ευθυγράμμισης με την ταξινόμηση στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων που υποβάλλουν σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών (38). Οι εθνικές αρμόδιες αρχές μπορούν να απαιτούν από τους εκδότες να δημοσιεύουν αυτές τις εκθέσεις και να περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες (39). Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν εξουσίες επιβολής κυρώσεων ή εποπτικές εξουσίες για την ευθυγράμμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων με τις απαιτήσεις ταξινόμησης αυτές καθεαυτές. Ειδικότερα, ο προτεινόμενος κανονισμός δεν προβλέπει διαδικασία για την ανάκληση του «σήματος» του EuGB, εκτός από τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί δήλωση στην αξιολόγηση μετά την έκδοση ότι το ομόλογο δεν πληροί τις απαιτήσεις του προτεινόμενου κανονισμού και ότι η ονομασία «EuGB» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό (40). Μολονότι η εφαρμογή των απαιτήσεων διαφάνειας καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η μη συμμόρφωση με το πρότυπο να αντικατοπτρίζεται στην τιμή του ομολόγου, εντούτοις, ενδέχεται να έχει περιορισμένο και έμμεσο μόνο αντίκτυπο στον εκδότη του EuGB, εάν στη συνέχεια αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά. Εν αναμονή της ενδεχόμενης ανάθεσης περαιτέρω καθηκόντων στις εθνικές αρμόδιες αρχές μετά την προγραμματισμένη επανεξέταση από την Επιτροπή των εξουσιών, εντολών και εργαλείων επιβολής της Ένωσης και των εθνικών αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (41), υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξουν συνέπειες για τους εκδότες των οποίων οι οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του EuGB αποδειχθεί ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ταξινόμηση.

3.3   Μεταγενέστερη τροποποίηση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων

3.3.1

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι οι εκδότες πρέπει να διαθέτουν τα έσοδα από τα ομόλογα εφαρμόζοντας τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (τεχνικά κριτήρια ελέγχου) τις οποίες εκδίδει η Επιτροπή σύμφωνα με ορισμένες διατάξεις του κανονισμού για την ταξινόμηση (42) και οι οποίες ίσχυαν τη χρονική στιγμή της έκδοσης του ομολόγου, ή, σε περίπτωση που τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε χρέος, τη χρονική στιγμή της δημιουργίας του χρέους (43). Περαιτέρω, ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση τροποποίησης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων μετά την έκδοση του ομολόγου (ή, σε περίπτωση που τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε χρέος, μετά τη δημιουργία του χρέους), ο εκδότης διαθέτει τα έσοδα του ομολόγου εφαρμόζοντας τις τροποποιημένες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός πέντε ετών από την έναρξη εφαρμογής τους (44). Μολονότι αναγνωρίζεται πλήρως ότι τα τεχνικά πρότυπα ενδέχεται να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου λόγω του δυναμικού, επιστημονικού χαρακτήρα της ταξινόμησης της Ένωσης, η οποία κατ’ ουσίαν εξυπηρετεί τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ένωσης, η μεταβολή των υποκείμενων μετρήσεων για τα EuGB που έχουν ήδη εκδοθεί και η απαίτηση συμμόρφωσης των υφιστάμενων ομολόγων εντός πενταετούς προθεσμίας με τις νέες απαιτήσεις, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αγορά. Ενδέχεται, για παράδειγμα, να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές να πωλήσουν πράσινα ομόλογα εν αναμονή πιθανής απώλειας της ονομασίας EuGB, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή των τιμών των επηρεαζόμενων ομολόγων. Επιπλέον, η διάταξη μπορεί να επιφέρει συνέπειες σχετικά με την κυκλικότητα των αγορών, καθώς οι εκδότες ομολόγων ενδέχεται να τείνουν να αναβάλουν την έκδοση EuGB εν αναμονή τροποποιήσεων στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Η διάταξη μπορεί επίσης να έχει παρεπόμενες συνέπειες στη διάρκεια των EuGB και στον χρονικό ορίζοντα των υποκείμενων επενδύσεων, δημιουργώντας δυνητικά μια διαρθρωτική προτίμηση για τα EuGB με μικρότερη ληκτότητα, προς αποφυγή των αρνητικών συνεπειών μιας αναμενόμενης τροποποίησης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Για τους λόγους αυτούς, αποκλειστικά από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς των EuGB, ενδεχομένως να είναι προτιμότερο να επιτρέπεται στους εκδότες να διαθέτουν τα έσοδα των ομολόγων εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που ίσχυαν τη χρονική στιγμή της έκδοσης του ομολόγου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Όπως αναφέρθηκε, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η προσαρμογή των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ενδέχεται να είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη λόγω εκτιμήσεων που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ένωσης, ιδίως την κλιματική αλλαγή. Δεδομένου ότι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των EuGB συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης, η εφαρμογή της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που ίσχυε τη χρονική στιγμή της έκδοσης του ομολόγου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του φαίνεται να είναι η προτιμώμενη επιλογή. Επιπλέον, η Επιτροπή θα είναι, ως εκ τούτου, ελεύθερη να τροποποιήσει τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο. Ειδικότερα, δεν θα χρειαστεί να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις των εν λόγω τροποποιήσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Ασφαλώς, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που ίσχυαν τη χρονική στιγμή της έκδοσης (ή της δημιουργίας του χρέους) θα ισχύουν για τυχόν νέα ομόλογα που εκδίδονται. Αυτή η συνολική λύση θα βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια δικαίου, η οποία επίσης αναγνωρίζεται ως στόχος στον προτεινόμενο κανονισμό (45).

3.4   Χρήση εσόδων

3.4.1

Ο προτεινόμενος κανονισμός ορίζει ότι τα έσοδα από τα EuGB μπορούν, μεταξύ άλλων, να διατίθενται σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Στον προτεινόμενο κανονισμό ως χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία νοούνται το χρέος, το μετοχικό κεφάλαιο ή συνδυασμός αυτών. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι σκοπός της εν λόγω διάταξης είναι να καλύψει, για παράδειγμα, καταστάσεις στις οποίες οι τράπεζες εκδίδουν EuGB για τη χρηματοδότηση πράσινων δανείων προς τους πελάτες τους. Ωστόσο, το χρέος δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο με τη λογιστική έννοια. Προκειμένου να ευθυγραμμιστεί ο ορισμός με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (46), ο όρος «χρέος» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον όρο «οικονομική απαίτηση».

3.5   Εναρμόνιση με άλλες νομοθεσίες της Ένωσης

3.5.1

Ο προτεινόμενος κανονισμός εστιάζει στη θέσπιση απαιτήσεων για τα EuGB από την οπτική του εκδότη των ομολόγων. Ορίζει επίσης ότι ένα EuGB μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί με την έκδοση νέου EuGB (47). Βάσει της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8, οι χρηματοπιστωτικές και οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρέπει να γνωστοποιούν τον βαθμό ευθυγράμμισης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων με τον κανονισμό για την ταξινόμηση. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να γνωστοποιούν έναν δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού, που εκφράζει το ποσοστό των ευθυγραμμισμένων με την ταξινομία δραστηριοτήτων σε σύγκριση με το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων (48). Εάν η Τράπεζα Α εκδώσει ένα EuGB και χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χορηγήσει δάνεια για δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση και η Τράπεζα Β αγοράσει το εν λόγω ομόλογο ως επενδυτής, αμφότερες οι τράπεζες μπορούν να προσμετρήσουν τα υποκείμενα δάνεια (Τράπεζα Α) και το EuGB (Τράπεζα Β) στους αντίστοιχους δείκτες πράσινων στοιχείων ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι εάν εκδοθεί από τράπεζα τιτλοποιημένη απαίτηση συνδεόμενη με πράσινα δάνεια ή καλυμμένο πράσινο ομόλογο και στη συνέχεια περιέλθει στην κατοχή άλλου πιστωτικού ιδρύματος, όπως στο ανωτέρω παράδειγμα, τόσο ο εκδότης όσο και ο κάτοχος του τίτλου θα μπορούν να προσμετρήσουν τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία και τον αντίστοιχο τίτλο στις αντίστοιχες οικείες γνωστοποιήσεις ταξινόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι εάν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκδίδει ένα EuGB και διακρατεί εν μέρει ή πλήρως το ομόλογο ή το κατέχει σε χωριστή επιχείρηση υπό την ίδια ενοποιημένη οντότητα παροχής στοιχείων, μόνο το καθαρό άνοιγμα του εκδότη έναντι του υποκείμενου πράσινου περιουσιακού στοιχείου προσμετράται στα περιουσιακά στοιχεία του που είναι ευθυγραμμισμένα με την ταξινόμηση στον δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού, και όχι η σωρευτική αξία των δανείων και του EuGB.

3.5.2

Επιπλέον, ο προτεινόμενος κανονισμός φαίνεται να παρέχει στους εκδότες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα έσοδα από νεοεκδοθέν EuGB για να αγοράσουν άλλο EuGB. Κατά τον προτεινόμενο κανονισμό, τα έσοδα του χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου μπορούν να διατίθενται σε άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα αυτά διατίθενται σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ευθυγραμμισμένα με την ταξινόμηση, κεφαλαιουχικές δαπάνες και δαπάνες λειτουργίας (49). Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι μια τέτοια συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά. Η εν λόγω ερμηνεία είναι πράγματι επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αλυσίδας εκδόσεων EuGB που χρησιμοποιούνται για την αγορά άλλων EuGB τα οποία επίσης εξασφαλίζονται από τα ίδια τα EuGB, γεγονός το οποίο θα διογκώσει το ποσό των πλασματικών πράσινων περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζονται από την ίδια πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Περαιτέρω, μια τέτοια αλυσίδα μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητή ενίσχυση του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού του εκδίδοντος πιστωτικού ιδρύματος μέσω διπλής προσμέτρησης, εάν το ίδρυμα αγοράσει EuGB το οποίο εξασφαλίζεται άμεσα ή έμμεσα από το δικό του EuGB.

3.5.3

Η αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού αναφέρει ότι η χρήση της ονομασίας «EuGB» δεν θίγει τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (50) (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, εφεξής «ΚΚΑ»). Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι η ονομασία «EuGB» δεν έχει αντίκτυπο στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας για τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τα ομόλογα που καλύπτονται από τον ΚΚΑ. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί ρητά ότι το πρότυπο EuGB δεν μπορεί να έχει την έννοια ότι εμποδίζει τα πιστωτικά ιδρύματα από το να εφαρμόζουν πλήρως τις απαιτήσεις του ΚΚΑ.

3.6   Απαιτήσεις διαφάνειας

3.6.1

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τις απαιτήσεις διαφάνειας για τους εκδότες EuGB, δηλαδή τις απαιτήσεις συμπλήρωσης δελτίου πληροφοριών για το EuGB, ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών και έκθεσης αντικτύπου, καθώς και της χρήσης υποδειγμάτων για τη γνωστοποίηση των εν λόγω πληροφοριών (51). Επιπλέον, η ΕΚΤ επικροτεί το γεγονός ότι το δελτίο πληροφοριών θα υπόκειται σε αξιολόγηση πριν από την έκδοση και οι εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών θα υπόκεινται σε αξιολόγηση μετά την έκδοση από εξωτερικό αξιολογητή εποπτευόμενο από την ΕΑΚΑΑ (52). Ακολουθώντας τον ίδιο στόχο διαφάνειας, όλα τα EuGB θα πρέπει να διαθέτουν διεθνή αριθμό αναγνώρισης τίτλων (ISIN) και οι εκδότες τους θα πρέπει να προσδιορίζονται με αναγνωριστικό κωδικό νομικής οντότητας (LEI).

3.6.2

Ο προτεινόμενος κανονισμός ορίζει ότι οι εκδότες θα πρέπει να δημοσιεύουν το δελτίο πληροφοριών, την αξιολόγηση πριν από την έκδοση, τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών, τις αξιολογήσεις μετά την έκδοση και την έκθεση αντικτύπου στον ιστότοπό τους (53). Οι εκδότες υποχρεούνται επίσης να κοινοποιούν στην εθνική αρμόδια αρχή και την ΕΑΚΑΑ τη δημοσίευση των εν λόγω εγγράφων (54). Ωστόσο, από το κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού προκύπτει ότι τα δεδομένα για τα EuGB δεν θα συλλέγονται συγκεντρωτικά. Η ΕΚΤ προτείνει να συμπεριληφθούν οι πληροφορίες που γνωστοποιούνται στο επικείμενο ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο πρόσβασης (ESAP) σε μηχαναγνώσιμη μορφή. Η συμπερίληψη πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα στο ESAP θα αποτελέσει «υπηρεσία μιας στάσης» για όλες τις κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν ορισμένη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τα EuGB που έχει εκδώσει η εταιρεία αυτή, και, ως εκ τούτου, θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα διευκολύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Οι εκθέσεις που προτείνονται στα παραρτήματα του προτεινόμενου κανονισμού θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα τέλη και τα έξοδα που βαρύνουν τους εκδότες των EuGB (για παράδειγμα, το κόστος που μετακυλίεται από τους εξωτερικούς αξιολογητές) με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της αγοράς. Για λόγους ακρίβειας και διευκόλυνσης της επεξεργασίας δεδομένων ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφέστερο ότι τα δελτία πληροφοριών, οι ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών και οι εκθέσεις αντικτύπου θα πρέπει να συντάσσονται για κάθε μεμονωμένο ομόλογο, ανεξαρτήτως της δυνατότητας από κοινού δημοσίευσης περισσότερων δελτίων πληροφοριών και εκθέσεων και της ύπαρξης ενότητας επισκόπησης όσον αφορά τη συνδυασμένη αξία όλων των EuGB που εκδίδει η ίδια οντότητα.

3.6.3

Όταν πρόκειται να δημοσιεύεται ενημερωτικό δελτίο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (55) (εφεξής ο «κανονισμός για το ενημερωτικό δελτίο»), ο προτεινόμενος κανονισμός συστήνει το εν λόγω ενημερωτικό δελτίο να αναφέρει σαφώς ότι το EuGB εκδίδεται σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό (56), εάν απαιτείται η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των εσόδων. Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει περαιτέρω ότι είναι δυνατή η ενσωμάτωση μέσω παραπομπής όσον αφορά τις πληροφορίες που περιέχονται στο δελτίο πληροφοριών για το EuGB (57). Τα βασικά χαρακτηριστικά του EuGB, δηλαδή οι πληροφορίες που περιέχονται στο δελτίο πληροφοριών, θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στο ενημερωτικό δελτίο με χρήση του τυποποιημένου υποδείγματος που παρέχεται στο παράρτημα I του προτεινόμενου κανονισμού. Αυτό θα βελτιώσει τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα των πληροφοριών για τα πράσινα ομόλογα και θα έχει την έννοια ότι οι πάροχοι χρηματοοικονομικών δεδομένων θα χρειάζεται απλώς να ανατρέξουν στα έγγραφα του ενημερωτικού δελτίου για να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα εν λόγω μέσα (58).

3.6.4

Από τη σκοπιά των πιστωτικών ιδρυμάτων που εκδίδουν EuGB για τη χρηματοδότηση πράσινων δανείων οι απαιτήσεις διαφάνειας θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω με την επιβολή υποχρέωσης στις τράπεζες να παρακολουθούν την ευθυγράμμιση των εσόδων από τα πράσινα δάνεια με τις απαιτήσεις ταξινόμησης.

3.7   Σύστημα καταχώρισης και εποπτικό πλαίσιο

3.7.1

Η ΕΚΤ χαιρετίζει το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θεσπίζει σύστημα καταχώρισης και εποπτικό πλαίσιο για τους εξωτερικούς αξιολογητές (59). Χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι η ΕΑΚΑΑ θα είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των εξωτερικών αξιολογητών.

3.7.2

Το άρθρο 36 του προτεινόμενου κανονισμού ορίζει ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εκδότες εφαρμόζουν τις απαιτήσεις διαφάνειας και εξωτερικής αξιολόγησης. Το άρθρο 36 αναφέρεται στη διάταξη του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο η οποία ορίζει ότι κάθε κράτος μέλος ορίζει μία μόνο αρμόδια διοικητική αρχή ως υπεύθυνη για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπει ο κανονισμός για το ενημερωτικό δελτίο (60). Η αρμόδια διοικητική αρχή που ορίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι, ως εκ τούτου, και η αρμόδια αρχή βάσει του προτεινόμενου κανονισμού. Ωστόσο, υπάρχει σειρά εξαιρέσεων από την υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου βάσει του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο (61). Συνεπώς, η ΕΚΤ προτείνει να διευκρινιστεί ότι το κράτος μέλος καταγωγής θα πρέπει να ορίζει εθνική αρμόδια αρχή για όλους τους υπόλοιπους εκδότες EuGB για τους οποίους ο κανονισμός για το ενημερωτικό δελτίο δεν θα ορίζει αυτόματα αρμόδια εποπτική αρχή, με εξαίρεση τους κρατικούς φορείς. Ο προτεινόμενος κανονισμός ορίζει ρητά ότι οι κρατικοί ελεγκτές και άλλες δημόσιες οντότητες που έχουν λάβει από κρατικούς εκδότες εντολή να αξιολογούν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του δεν υπόκεινται στους κανόνες για τους εξωτερικούς αξιολογητές και την εποπτεία από την ΕΑΚΑΑ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές (62). Ο νομοθέτης καλείται να εξετάσει κατά πόσον οι κρατικοί εκδότες θα πρέπει να υπόκεινται σε εποπτεία από τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας, εάν ο νομοθέτης προτίθεται να εξαιρέσει τους εν λόγω εκδότες από την εποπτεία, η εξαίρεση αυτή των κρατικών ελεγκτών και άλλων δημόσιων οντοτήτων που ενεργούν ως εξωτερικοί αξιολογητές θα μπορούσε να διατυπωθεί ρητά και σε αιτιολογική σκέψη του προτεινόμενου κανονισμού.

3.7.3

Ο προτεινόμενος κανονισμός περιέχει ειδικούς κανόνες για την παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς αξιολογητές τρίτων χωρών, πράγμα το οποίο καθιστά δυνατή την εποπτεία τους από την ΕΑΚΑΑ (63). Αντιθέτως, η άμεση εποπτεία των εκδοτών από τις εθνικές αρμόδιες αρχές φαίνεται να περιορίζεται στους εκδότες που είναι εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης (64), ενώ δεν είναι σαφές ότι θα οριστεί εθνική αρμόδια αρχή για τους εκδότες EuGB που είναι εγκατεστημένοι εκτός της Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εκδότες που είναι εγκατεστημένοι εκτός της Ένωσης θα μπορούν να εκδίδουν EuGB, καθιστώντας τα διαθέσιμα σε επενδυτές στην Ένωση, αλλά δεν θα υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιτόπιων επιθεωρήσεων και των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται στον προτεινόμενο κανονισμό (65). Αυτό θα αφήσει τους εκδότες που είναι εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης σε σαφώς μειονεκτικότερη θέση εκείνης των εγκατεστημένων εκτός της Ένωσης, οι οποίοι, πάντως, χρησιμοποιούν την ονομασία EuGB, καθώς ενδέχεται οι τελευταίοι να μην υπόκεινται σε κυρώσεις ακόμη και αν δεν πληρούν όλες τις απαιτήσεις του προτεινόμενου κανονισμού. Τελικά, η αξιοπιστία του προτύπου EuGB θα μπορούσε να υπονομευθεί σε περίπτωση μη υπαγωγής όλων των εκδοτών EuGB στο ίδιο εποπτικό καθεστώς. Υφίστανται ήδη λειτουργικά συστήματα τα οποία διασφαλίζουν ότι όλοι οι οικείοι εκδότες διαθέτουν εθνική αρμόδια αρχή για την εποπτεία βάσει άλλων κανονισμών, για παράδειγμα, βάσει του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο, όπου κάθε εκδότης τρίτης χώρας επιλέγει κράτος μέλος καταγωγής. Η ΕΚΤ προτείνει να εξεταστεί παρόμοιο καθεστώς βάσει του προτεινόμενου κανονισμού, ιδίως για τον ορισμό αρμόδιας αρχής για εκδότες τρίτων χωρών.

3.7.4

Περαιτέρω, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι έννοιες κράτος μέλος «καταγωγής» και κράτος μέλος «υποδοχής» (66), οι οποίες περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό, δεν συνδέονται με άλλες διατάξεις ούτε ορίζονται στον προτεινόμενο κανονισμό. Τούτο απαιτεί αποσαφήνιση.

Στις περιπτώσεις που η ΕΚΤ συνιστά την τροποποίηση του προτεινόμενου κανονισμού, συγκεκριμένη πρόταση διατύπωσης περιλαμβάνεται σε τεχνικό κείμενο εργασίας και συνοδεύεται από τη σχετική αιτιολογία. Το τεχνικό κείμενο εργασίας διατίθεται στην αγγλική γλώσσα στο EUR-Lex.

Φρανκφούρτη, 5 Νοεμβρίου 2021.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ

Christine LAGARDE


(1)  COM(2021) 391 final.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).

(3)  Βλέπε επίσης αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).

(5)  Βλέπε άρθρο 2 παράγραφος 4 του προτεινόμενου κανονισμού.

(6)  Βλέπε αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού. Βλέπε επίσης «Green Bond Funds – Impact Reporting Practices 2020» (Χρηματοδότηση για πράσινα ομόλογα – Πρακτικές υποβολής εκθέσεων αντικτύπου 2020), το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Environmental Finance (www.environmental-finance.com).

(7)  Βλέπε «Received contributions: Establishment of an EU Green Bond Standard» (Ληφθείσα συνεισφορά: Θέσπιση προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ), το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Επιτροπής (www.ec.europa.eu).

(8)  Βλέπε «Commission Staff Working Document Impact Assessment Report accompanying the document Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on European green bonds» (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων» που συνοδεύει το έγγραφο «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα»), SWD/2021/181 final.

(9)  Βλέπε σελίδα 12 «Eurosystem reply to the European Commission’s public consultations on the Renewed Sustainable Finance Strategy and the revision of the Non-Financial Reporting Directive» (Απάντηση του Ευρωσυστήματος στις δημόσιες διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την αναθεώρηση της οδηγίας για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών) (εφεξής η «απάντηση του Ευρωσυστήματος»), το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(10)  Βλέπε, π.χ., Bachelet, M.J., Becchetti, L. και Manfredonia, S., «The Green Bond Premium Puzzle: The Role of Issuer Characteristics and Third-Party Verification», Sustainability 2019, Τόμος 11, Αριθ. 4, 1098· Kapraun, J. et al.«(In)-Credibly Green: Which Bonds Trade at a Green Bond Premium?», Εκδήλωση στο Παρίσι, Δεκέμβριος 2019, σύνοδος EUROFIDAI – ESSEC για χρηματοοικονομικά θέματα.

(11)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 4 του προτεινόμενου κανονισμού.

(12)  Βλέπε «Towards a green capital markets union for Europe» (Προς μια ένωση πράσινων κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη), ομιλία της Christine Lagarde, Προέδρου της ΕΚΤ, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Επιτροπής σχετικά με την πρόταση οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες, Φρανκφούρτη, 6 Μαΐου 2021, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(13)  Ό.π.

(14)  Βλέπε κεφάλαιο 5.3 της Έκθεσης Νοεμβρίου 2020 της ΕΚΤ με τίτλο «Financial Stability Review», η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(15)  Βλέπε σελίδα 12 της απάντησης του Ευρωσυστήματος.

(16)  Βλέπε «The role of the euro in global green bond markets», The international role of the euro (Ο ρόλος του ευρώ στις παγκόσμιες αγορές πράσινων ομολόγων, Ο διεθνής ρόλος του ευρώ), ΕΚΤ, Ιούνιος 2020, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(17)  Βλέπε σελίδα 12 της απάντησης του Ευρωσυστήματος.

(18)  Βλέπε δελτίο Τύπου της Επιτροπής, της 7ης Σεπτεμβρίου 2021, «NextGenerationEU: Κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU ύψους 250 δισ. ευρώ», το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Επιτροπής (www.ec.europa.eu).

(19)  Βλέπε άρθρο 17 του κανονισμού για την ταξινόμηση.

(20)  Βλέπε κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 17).

(21)  Βλέπε «Purchases of green bonds under the Eurosystem’s asset purchase programme» (Αγορές πράσινων ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος), Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ, Έκδοση 7, EKT, 2018, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(22)  Βλέπε σελίδα 38 «Climate-related risk and financial stability» (Κίνδυνος που σχετίζεται με το κλίμα και χρηματοοικονομική σταθερότητα), Ομάδα έργου ΕΚΤ/ΕΣΣΚ σχετικά με την παρακολούθηση των κινδύνων για το κλίμα, Ιούλιος 2021, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(23)  Το άρθρο 8 του κανονισμού για την ταξινόμηση επιβάλλει στις μεγάλες επιχειρήσεις να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με τοv τρόπο και τον βαθμό στον οποίο οι δραστηριότητές τους συνδέονται με περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη διευκρινίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να γνωστοποιούν έναν δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού, με κλιμακωτή εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Βλέπε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη διευκρίνιση του περιεχομένου και της παρουσίασης των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιοπιούνται από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο άρθρο 19α ή στο άρθρο 29α της οδηγίας 2013/34/EΕ όσον αφορά τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, και τον καθορισμό της μεθοδολογίας για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση γνωστοποίησης, C(2021) 4987 final (εφεξής η «κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8»), ο οποίος πρέπει να ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τα παραρτήματά του.

(24)  Στην πρόταση οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD), η Επιτροπή προτείνει οι μη χρηματοπιστωτικές και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες να δημοσιοποιούν περιγραφή των στόχων που αφορούν θέματα βιωσιμότητας και καθορίζονται από την επιχείρηση, καθώς και της προόδου που έχει σημειώσει η επιχείρηση για την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Βλέπε πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2021, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες, COM(2021) 189 final.

(25)  Βλέπε άρθρο 41 του προτεινόμενου κανονισμού.

(26)  Βλέπε δελτίο Τύπου της ΕΚΤ της 25ης Ιανουαρίου 2021«ECB to invest in Bank for International Settlements’ green bond fund» (Η ΕΚΤ επενδύει στο ταμείο επενδύσεων για πράσινα ομόλογα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών), το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(27)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 7 του προτεινόμενου κανονισμού.

(28)  Λιγότερο από το 5 % του κύκλου εργασιών, των κεφαλαιουχικών δαπανών και των λειτουργικών εξόδων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους (ΕΕ L 330 της 15.11.2014, σ. 1) εκτιμάται ότι είναι εναρμονισμένο με την ταξινόμηση. Βλέπε σελίδα 174 «Final Report: Advice on Article 8 of the Taxonomy Regulation» (Τελική Έκθεση: Συμβουλές για το άρθρο 8 του κανονισμού για την ταξινόμηση) της ΕΑΚΑΑ, της 26ης Φεβρουαρίου 2021, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΑΚΑΑ (www.esma.europa.eu). Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις αφορούν ολόκληρες βιομηχανίες και όχι πράσινα ομόλογα. Το ποσοστό των ανεξόφλητων πράσινων ομολόγων που έχουν ήδη εναρμονιστεί με την ταξινόμηση μπορεί να υποτεθεί ότι είναι σημαντικά υψηλότερο. Διάφορα υφιστάμενα πράσινα ομόλογα έχουν πιστοποιηθεί από εξωτερικούς αξιολογητές ως ήδη πλήρως εναρμονισμένα με την ταξινόμηση.

(29)  Βάσει της υποχρεωτικής προσέγγισης όλα τα πράσινα ομόλογα που εκδίδονται στην Ένωση ή από εκδότη με έδρα την Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ονομασία EuGB. Βλέπε αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού.

(30)  Δύο πρότυπα βιώσιμων ομολόγων που βασίζονται στην αγορά είναι οι Green Bond Principles (GBP) [(Αρχές πράσινου ομολόγου) (GBP)] που θεσπίστηκαν από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγορών (ICMA) και το Climate Bond Standard (CBS) [(Πρότυπο ομολόγου για το κλίμα) (CBS)] του Climate Bonds Initiative. Βλέπε ιστότοπο της ICMA (www.icmagrop.org) και του CBS (www.climatebonds.net).

(31)  Στις γνωστοποιήσεις ταξινόμησης ο παρονομαστής των βασικών δεικτών επιδόσεων αποτυπώνει το συνολικό οικονομικό μέγεθος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης που σχετίζονται με τις γνωστοποιήσεις ταξινόμησης. Ο αριθμητής αποτυπώνει ακριβώς το μέγεθος εκείνων των δραστηριοτήτων που είναι εναρμονισμένες με τα κριτήρια για την ταξινόμηση. Ο δείκτης που προκύπτει παρέχει πληροφορίες για το ποσοστό των οικονομικών δραστηριοτήτων της οικείας επιχείρησης οι οποίες είναι εναρμονισμένες με την ταξινόμηση. Στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8, η Επιτροπή πρότεινε ότι «λόγω της υφιστάμενης έλλειψης κατάλληλης μεθοδολογίας υπολογισμού, τα ανοίγματα έναντι κεντρικών κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και υπερεθνικών εκδοτών θα πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του αριθμητή και του παρονομαστή των βασικών δεικτών επιδόσεων».

(32)  Βλέπε άρθρο 1 και αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού.

(33)  Βλέπε άρθρο 2 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού.

(34)  Βλέπε σελίδα 8 «Eurosystem contribution to the European Commission’s targeted consultation on the functioning of the EU securitisation framework» (Συνεισφορά του Ευρωσυστήματος στη στοχευμένη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του πλαισίου τιτλοποιήσεων της ΕΕ), το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(35)  Βλέπε άρθρο 6 του προτεινόμενου κανονισμού.

(36)  Βλέπε σελίδα 12 της απάντησης του Ευρωσυστήματος.

(37)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 15 του προτεινόμενου κανονισμού.

(38)  Βλέπε σημείο 3.A του παραρτήματος II του προτεινόμενου κανονισμού.

(39)  Βλέπε τίτλο IV του προτεινόμενου κανονισμού.

(40)  Βλέπε παράρτημα IV σημείο 3 στοιχείο β) του προτεινόμενου κανονισμού.

(41)  Βλέπε ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 6ης Ιουλίου 2021: Στρατηγική χρηματοδότησης της μετάβασης προς τη βιώσιμη οικονομία, COM(2021) 390 final.

(42)  Βλέπε άρθρο 10 παράγραφος 3, άρθρο 11 παράγραφος 3, άρθρο 12 παράγραφος 2, άρθρο 13 παράγραφος 2, άρθρο 14 παράγραφος 2 και άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού για την ταξινόμηση.

(43)  Βλέπε άρθρο 7 του προτεινόμενου κανονισμού.

(44)  Βλέπε άρθρο 7 του προτεινόμενου κανονισμού. Οι συνέπειες των εν λόγω διατάξεων ενδεχομένως να πρέπει να διευκρινιστούν. Για παράδειγμα, το κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού δεν διευκρινίζει εάν αυτό σημαίνει ότι ο εκδότης θα χρειαστεί να διαθέσει εκ νέου τα έσοδα και/ή εάν μπορεί επίσης να προσαρμόσει τα υφιστάμενα έργα σε περίπτωση τροποποίησης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(45)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 11 του προτεινόμενου κανονισμού.

(46)  Βλέπε κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 2008, για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 320 της 29.11.2008, σ. 1 ).

(47)  Άρθρο 4 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού.

(48)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 5 της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8.

(49)  Άρθρο 5 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού. Η αναχρηματοδότηση μέσω νέου EuGB επιτρέπεται ρητά βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού.

(50)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

(51)  Βλέπε κεφάλαιο II του τίτλου II του προτεινόμενου κανονισμού.

(52)  Βλέπε κεφάλαιο 2 του τίτλου IV του προτεινόμενου κανονισμού.

(53)  Βλέπε άρθρο 13 του προτεινόμενου κανονισμού.

(54)  Βλέπε άρθρο 13 παράγραφοι 4 και 5 του προτεινόμενου κανονισμού.

(55)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 2003/71/ΕΚ (ΕΕ L 168 της 30.6.2017, σ. 12).

(56)  Άρθρο 12 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού.

(57)  Άρθρο 12 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού.

(58)  Βλέπε σελίδα 12 της απάντησης του Ευρωσυστήματος.

(59)  Βλέπε σελίδα 12 της απάντησης του Ευρωσυστήματος.

(60)  Βλέπε άρθρο 31 του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο.

(61)  Βλέπε άρθρο 1 παράγραφοι 2 έως 5 του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο.

(62)  Άρθρο 14 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού.

(63)  Βλέπε κεφάλαιο IV του τίτλου III και άρθρο 59 του προτεινόμενου κανονισμού.

(64)  Βλέπε κεφάλαιο 1 του τίτλου IV του προτεινόμενου κανονισμού.

(65)  Βλέπε κεφάλαιο 1 του τίτλου IV του προτεινόμενου κανονισμού.

(66)  Βλέπε άρθρο 40 του προτεινόμενου κανονισμού.