29.6.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CI 214/1


Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και την ανάκαμψη του τομέα του αθλητισμού

(2020/C 214 I/01)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Η πανδημία COVID-19 έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, τις οικονομικές δραστηριότητες, την απασχόληση και την κοινωνική ζωή.

2.

Στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19, η διάσωση ζωών και η προστασία της υγείας των πολιτών μας παραμένει η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα.

3.

Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19, έχει θεσπιστεί πλειάδα μέτρων στα κράτη μέλη, ανάλογα με τη φάση της επιδημίας και άλλες ειδικές περιστάσεις. Σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές, ο αθλητικός τομέας αντέδρασε με άμεσο και ορατό τρόπο. Ο αθλητικός τομέας συνέβαλε στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού κατά την αρχική φάση της επιδημίας, με διάφορα μέτρα και συστάσεις που απευθύνονταν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών οργανώσεων των συλλόγων, των αθλητών, των προπονητών, του αθλητικού προσωπικού και των εθελοντών καθώς και των θεατών και των πολιτών.

4.

Ταυτόχρονα, ο αθλητικός τομέας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, μεταξύ άλλων και από οικονομική άποψη (1). Η πανδημία COVID-19 έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του τομέα σε όλα τα επίπεδα, ιδίως για τις αθλητικές οργανώσεις και συλλόγους, τα πρωταθλήματα, τα κέντρα γυμναστικής, τους αθλητές, τους προπονητές, το αθλητικό προσωπικό, τους εθελοντές στον χώρο του αθλητισμού και τις επιχειρήσεις στον χώρο του αθλητισμού (2), συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών αθλητικών εκδηλώσεων και των αθλητικών ειδησεογραφικών μέσων.

5.

Τα υγειονομικά μέτρα των υγειονομικών αρχών και οι συστάσεις για την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων έχουν επιπτώσεις στις οργανώσεις καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης, καθώς παρακωλύουν τη διενέργεια ελέγχων ντόπινγκ. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες προστασίας της ακεραιότητας του αθλητισμού.

6.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση του ιού οδήγησαν σε αποφάσεις για επίσημη ακύρωση ή αναβολή αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο (3). Οι αθλητικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα και η κανονική λειτουργία των αθλητικών οργανώσεων και συλλόγων περιορίστηκαν, διαταράχτηκαν ή διακόπηκαν.

7.

Η καθημερινή ζωή των πολιτών χρειάστηκε επίσης αναπροσαρμογές. Η παραμονή και η εργασία στο σπίτι, η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και οι περιορισμένες ευκαιρίες τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για τη συνολική ευεξία των πολιτών. Ο πλήρης και ο μερικός εγκλεισμός κατέδειξε ότι η παροχή δυνατοτήτων άθλησης και συνέχισης της σωματικής δραστηριότητας σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, παράλληλα με την παραμονή ή την εργασία στο σπίτι, είναι σημαντική για τη σωματική και την ψυχική υγεία. (4)

8.

Μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο για την προστασία και τη στήριξη του αθλητικού τομέα και τη διατήρηση της συμβολής του αθλητισμού στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών μας (5) και στην εξέλιξη της κοινωνίας μας κατά την υφιστάμενη πανδημία, καθώς και στο πλαίσιο των στρατηγικών εξόδου και επανεκκίνησης μετά την πανδημία.

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

9.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόηση σε όλα τα επίπεδα - μεταξύ των πολιτών, του αθλητικού κινήματος, του ιδιωτικού τομέα, των κρατών μελών, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών σε διάφορους τομείς - είναι αναγκαίες για τη διατήρηση δραστήριων και υγιών κοινοτήτων.

10.

Θα πρέπει να αναγνωριστούν και να προαχτούν τόσο η λειτουργία του αθλητισμού στην κοινωνία όσο και η δύναμή του να συμβάλλει στην ευεξία των πολιτών εν μέσω της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, ιδίως μέσω των αθλητικών οργανώσεων και της ενεργού συμμετοχής των αθλητών, με πολλαπλούς τρόπους και ως θετικά πρότυπα (6), καθώς επίσης μέσω της αφοσιωμένης δουλειάς των προπονητών που χρησιμοποιούν καινοτόμα εργαλεία, πλατφόρμες και νέες και ευέλικτες προπονητικές μεθόδους.

11.

Δεδομένων των απαιτήσεων τήρησης κοινωνικών αποστάσεων, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις δυνατότητες σωματικής δραστηριότητας των πολιτών που συνήθως συμμετέχουν σε αθλήματα εσωτερικού χώρου, αθλήματα με σωματική επαφή και ομαδικά αθλήματα. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενασχόληση με τον αθλητισμό κατ’ οίκον ή την ατομική άσκηση, θα ήταν σημαντικό να αξιολογηθούν, σε συνεργασία με το αθλητικό κίνημα, οι πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στη σωματική δραστηριότητα των πολιτών και στην άθληση σε αθλητικά σωματεία, καθώς και στην κινητοποίηση εθελοντών.

12.

Στον τομέα του αθλητισμού, υπό το πρίσμα των εθνικών τους συνθηκών και λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει διάφορα μέτρα για να στηρίξουν τον αθλητικό τομέα και να παρακινήσουν τους πολίτες να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι.

13.

Υπό αυτές τις αβέβαιες και μεταβαλλόμενες συνθήκες και αντιμετωπίζοντας παρόμοιες προκλήσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνώρισαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις εγχώριες συνθήκες τους, προβλέποντας μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, δυνατότητες προπόνησης των αθλητών και σωματικής δραστηριότητας των πολιτών. Η ανταλλαγή ιδεών σχετικά με δυνητικές στρατηγικές εξόδου και επανεκκίνησης και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επιτυχή επανενεργοποίηση του αθλητικού τομέα είναι παραδείγματα για το πώς η από κοινού εργασία μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία.

14.

Για την περαιτέρω αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν στον αθλητικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19, απαιτείται ευρεία διατομεακή συνεργασία (7). Εν προκειμένω θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία όλων των σχετικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού κινήματος, σε όλα τα επίπεδα.

15.

Οι δραστηριότητες του αθλητικού τομέα πρέπει να ξαναρχίσουν υπό ασφαλείς και προστατευμένες συνθήκες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η χαλάρωση των ειδικών μέτρων που ελήφθησαν στον αθλητικό τομέα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19 θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά και σταδιακά, με εκτίμηση των πιθανών κινδύνων ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη άρση των μέτρων περιορισμού.

16.

Δεδομένου ότι ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την κρίση λόγω της νόσου COVID-19 και ασφαλώς θα έχουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μετά την πανδημία, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης είναι καθοριστικά για το μέλλον του τομέα του αθλητισμού.

17.

Λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα του αθλητισμού να συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων, και με την επιφύλαξη της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη μέλη, η ελεύθερη κυκλοφορία και η κινητικότητα των αθλητών, των προπονητών και των οπαδών μας θα πρέπει να αποκατασταθεί κατά τρόπο ασφαλή και, όπου είναι δυνατό, με συντονισμένο τρόπο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ιδιαίτερη φύση του αθλητισμού.

18.

Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις εθνικές προσπάθειες για την παροχή της αναγκαίας στήριξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στον τομέα του αθλητισμού.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

19.

Να εξασφαλίσουν την κατάλληλη καθοδήγηση, να στηρίξουν την ανάκαμψη και να ενθαρρύνουν την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του αθλητικού τομέα.

20.

Να προωθήσουν τις δυνατότητες για παροχή στήριξης στον αθλητικό τομέα μέσω των διαθέσιμων και επιλέξιμων προγραμμάτων και ταμείων της ΕΕ, μεταξύ άλλων του προγράμματος Erasmus+, του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, των ταμείων της πολιτικής για τη συνοχή και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

21.

Να διερευνήσουν, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τις δυνατότητες που προβλέπουν τα σχετικά οριζόντια μέτρα και οι σχετικές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (CRII), η πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού + (CRII+), η προσωρινή στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις καθώς και άλλες πρωτοβουλίες ανάκαμψης της ΕΕ. Η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών για τη στήριξη του τομέα του αθλητισμού θα πρέπει να οργανωθεί με διάφορους τρόπους, όπως δραστηριότητες μάθησης μεταξύ ομοτίμων ή συνεδριάσεις των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

22.

Να ενθαρρύνουν τη συνέχιση των τακτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών χρηματοδότησης του αθλητισμού που ήδη εφαρμόζονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ιδίως για τις οργανώσεις μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

23.

Να προβάλουν τον ρόλο και την αξία του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας ως προς τη συμβολή τους στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, ιδίως σε περιόδους κρίσεως όπως με την πανδημία COVID-19 και τη μετέπειτα συνέχεια.

24.

Σε συνεργασία με το αθλητικό κίνημα, να ενισχύσουν τις συνέργειες με τους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της εργασίας στον τομέα της νεολαίας προκειμένου να προσφέρουν νέες ευκαιρίες σωματικής δραστηριότητας στους αθλητές και σε όλους τους πολίτες, μεταξύ άλλων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

25.

Να προωθήσουν τη διατομεακή συνεργασία και τις διαβουλεύσεις σε τομείς με σημασία για τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το αθλητικό κίνημα, τις επιχειρήσεις στον χώρο του αθλητισμού και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις τις οποίες δέχεται ο αθλητικός τομέας λόγω της πανδημίας COVID-19 και να ενισχυθεί η θέση του αθλητισμού στην κοινωνία.

26.

Να προαγάγουν την αλληλεγγύη στους κόλπους των αθλητικών ομοσπονδιών, των συλλόγων, των οργανώσεων και των αθλητών με σκοπό να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τομέα και να αναγνωριστεί το ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού (8) ως τέτοιο παράδειγμα που βασίζεται σε σύστημα αλληλεγγύης.

27.

Να προωθήσουν τον ρόλο του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας ως εργαλείων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προς πιο υγιείς και δραστήριες κοινότητες (9). Στο πλαίσιο αυτό, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές· να προβάλουν το πλήρες δυναμικό του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη των περιοχών· και να εκμεταλλευθούν κατάλληλα τις χρηματοδοτικές ροές, όπως τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του αθλητικού τομέα στο μέλλον.

28.

Να εξακολουθήσουν να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, ιδέες και εμπειρίες ώστε να εντοπίζουν και να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές και να καταστήσουν δυνατή την από κοινού εργασία για τις στρατηγικές εξόδου από την COVID-19 και επανεκκίνησης μετά την πανδημία, καθώς και για την αποτροπή και την προετοιμασία έναντι μελλοντικών κρίσεων, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του αθλητικού τομέα στην ΕΕ.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

29.

Να εξακολουθήσει να ανταλλάσσει τακτικά πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες για ευέλικτες ρυθμίσεις στην εφαρμογή των αθλητικών έργων του Erasmus+ στο πλαίσιο της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες, και να παράσχει, στα μελλοντικά ετήσια προγράμματα και τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, δυνατότητες για την υποστήριξη της ανάκαμψης του αθλητικού τομέα.

30.

Να εξετάσει τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα εισαγωγής περισσότερων μηχανισμών ευελιξίας στα μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα στον τομέα του αθλητισμού, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να ανταποκριθεί εγκαίρως στις συνέπειες της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19 και πιθανών μελλοντικών δυσχερών καταστάσεων.

31.

Να παρουσιάσει και να διαδώσει περαιτέρω πληροφορίες και τακτικές ενημερώσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις δυνατότητες στήριξης του αθλητικού τομέα με σκοπό τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, μεταξύ άλλων μέσω οριζόντιων μέτρων όπως η CRII, η CRII+, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες ανάκαμψης της ΕΕ και κατάλληλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, και να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών στην εφαρμογή των μηχανισμών που είναι διαθέσιμοι στον αθλητικό τομέα.

32.

Να διαδώσει πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή σωματική δραστηριότητα, κατά περίπτωση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και να προωθήσει εκστρατείες, όπως η #BeActive (10), προκειμένου να παρακινηθούν οι πολίτες να παραμένουν σωματικά δραστήριοι.

33.

Να διενεργήσει έρευνα και ανάλυση των επιπτώσεων της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, και να διαθέσει τα αποτελέσματά τους για την προετοιμασία του επόμενου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

34.

Να υποστηρίξει τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών σχετικών με τη συμμετοχή στον αθλητισμό και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, κατά περίπτωση μέσω του Ευρωβαρόμετρου και της Ευρωστάτ.

35.

Να στηρίξει τη διατομεακή συνεργασία μεταξύ του αθλητικού τομέα και άλλων συναφών τομέων (11), ιδίως όσον αφορά τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών εργαλείων ώστε να γίνει ο αθλητισμός πιο ανθεκτικός απέναντι σε δυνητικές μελλοντικές κρίσεις.

36.

Να αρχίσει διάλογο με τα κράτη μέλη και το αθλητικό κίνημα σχετικά με μελλοντικές δραστηριότητες που θα συνδέουν τον αθλητισμό και την υγεία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας Αθλητισμού, τη συνέχεια στην έκκληση του Τάρτου για υγιεινό τρόπο ζωής και άλλες συναφείς αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

37.

Να αρχίσει διάλογο με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τα κράτη μέλη, σχετικά με τις δυνατότητες ασφαλούς συνέχισης των μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ:

38.

Να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, του ECDC (12) και των εθνικών υγειονομικών αρχών όσον αφορά την πρόληψη και τη διάδοση του ιού της COVID-19 και σχετικά με τα πρωτόκολλα επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων.

39.

Να παρακινήσει τους αθλητές και τους πολίτες να αθλούνται και να παραμένουν σωματικά δραστήριοι με ασφάλεια υπό πρωτόγνωρες και εξαιρετικές περιστάσεις.

40.

Να παροτρύνει τους πολίτες να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον τομέα του αθλητισμού εξετάζοντας τις δυνατότητες να παραμείνουν μέλη και να κρατήσουν τα εισιτήριά τους για αθλητικές εκδηλώσεις που ενδέχεται να αναπρογραμματιστούν.

41.

Να διερευνήσει ποιες λύσεις υπάρχουν για την αναπροσαρμογή των εθνικών προγραμμάτων αθλητικών εκδηλώσεων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή προγράμματα αθλητικών εκδηλώσεων.


(1)  Μελέτη του 2018 σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του αθλητισμού μέσω δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό δείχνει ότι ο αθλητισμός αντιστοιχεί στο 2,12 % του ΑΕγχΠ της ΕΕ, ενώ 5,67 εκατομμύρια άτομα (2,72 % της απασχόλησης στην ΕΕ) δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού.

(2)  Για τους σκοπούς των παρόντων συμπερασμάτων, ως «επιχειρήσεις στον χώρο του αθλητισμού» νοούνται οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αγαθά, υπηρεσίες, εκδηλώσεις, άτομα, εγκαταστάσεις, χώρους ή ιδέες από τον χώρο του αθλητισμού.

(3)  Για παράδειγμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο για το 2020 και το UEFA EURO 2020 αναβλήθηκαν για το 2021.

(4)  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, https://www.who.int/news-room/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---physical-activity

(5)  Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς (OJ C 354 της 4.12.2013, σ. 1).

(6)  Για παράδειγμα, «Οι αθλητές στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19» («Athletes at the forefront of the COVID-19 response») https://www.olympic.org/news/athletes-at-the-forefront-of-the-covid-19-response; «Στείλτε μήνυμα να διώξουμε τον κορωνοϊό» («Pass the message to kick out Coronavirus») https://www.who.int/news-room/detail/23-03-2020-pass-the-message-five-steps-to-kicking-out-coronavirus

(7)  Μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της νεολαίας, της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, της κινητικότητας και των μεταφορών, του πολεοδομικού σχεδιασμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος.

(8)  Αν και λόγω της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών αθλητικών δομών δεν υπάρχει κοινός ορισμός του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν αναγνωρίσιμο. Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται η πυραμιδοειδής δομή, το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, η μαζική λαϊκή προσέγγιση και αλληλεγγύη, ο ρόλος του στην εθνική ταυτότητα, οι δομές που βασίζονται στην εθελοντική δραστηριότητα και η κοινωνική και εκπαιδευτική του λειτουργία.

(9)  Για παράδειγμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SHARE – SportHub: Alliance for Regional development in Europe (Αθλητικός κόμβος: Συμμαχία για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη)

(10)  Ή υπό πρωτόγνωρες και εξαιρετικές περιστάσεις, #BeActiveAtHome

(11)  Συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της νεολαίας, του τουρισμού, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

(12)  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων