Βρυξέλλες, 10.12.2020

COM(2020) 830 final

2020/0366(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403 όσον αφορά τις άδειες αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη της Ένωσης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενωσιακά ύδατα


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 1 («βασικός κανονισμός για την κοινή αλιευτική πολιτική»), τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη διαθέτουν ισότιμη πρόσβαση στα ύδατα και στους πόρους της Ένωσης, με την επιφύλαξη των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, η κοινή αλιευτική πολιτική θα παύσει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου (χωρικά ύδατα και παρακείμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη) δεν θα αποτελούν πλέον μέρος των υδάτων της Ένωσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας που έχει η αλιεία για την οικονομική επιβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα ρυθμίσεων με αντικείμενο τη συνέχιση της αμοιβαίας πρόσβασης από σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα της άλλης πλευράς, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την πρόσβαση αυτή.

Όπως προβλέπεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982 (εφεξής «UNCLOS») και στη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982, όσον αφορά τη διατήρηση και διαχείριση των αλληλοεπικαλυπτόμενων και των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων της 4ης Αυγούστου 1995 (εφεξής «UNFSA»), η διαχείριση ορισμένων κοινών, αλληλοεπικαλυπτόμενων και ιδιαίτερα αποδημητικών ειδών απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών στα ύδατα των οποίων απαντάται το απόθεμα (τα παράκτια κράτη) και των χωρών οι στόλοι των οποίων αλιεύουν το εν λόγω απόθεμα (τα αλιευτικά κράτη). Η εν λόγω συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο ειδικών ρυθμίσεων μεταξύ των χωρών που έχουν συμφέρον για τον εν λόγω τύπο αλιείας.

Οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 πρέπει να συμφωνηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα παρέχουν τη βάση για σταθερότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων και θα πρέπει να θεσπιστούν με πλήρη σεβασμό των απαιτήσεων των άρθρων 61 και 62 της UNCLOS. Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξασφάλιση της βιώσιμης εκμετάλλευσης των έμβιων θαλάσσιων πόρων και της σταθερότητας τόσο στα ενωσιακά ύδατα όσο και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κανονισμός 2017/2403 2 («κανονισμός για τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων») ορίζει τους κανόνες για τις αλιευτικές δραστηριότητες ενωσιακών αλιευτικών σκαφών σε ύδατα τρίτων χωρών καθώς και σκαφών τρίτων χωρών σε ενωσιακά ύδατα.

Για τις αλιευτικές δραστηριότητες ενωσιακών αλιευτικών σκαφών σε ύδατα τρίτης χώρας, ο κανονισμός για τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων προβλέπει ότι το κράτος μέλος σημαίας μπορεί να χορηγήσει απευθείας άδειες στην επιχείρηση και ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες για τη χορήγηση των εν λόγω αδειών. Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εν λόγω όροι και οι διαδικασίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις και αύξηση του διοικητικού φόρτου σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει σε σκάφη της ΕΕ να αλιεύουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν ειδικοί όροι και διαδικασίες που να διευκολύνουν την αδειοδότηση των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών από το Ηνωμένο Βασίλειο για την άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εν λόγω όροι και οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ισοδύναμες με τις απαιτήσεις αδειοδότησης που θεσπίζει ο κανονισμός για τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων για σκάφη τρίτων χωρών που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ενωσιακά ύδατα.

Οι ειδικοί κανόνες που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επομένη της λήξης της μεταβατικής περιόδου. Η χορήγηση αδειών υπόκειται στην αρχή της «αμοιβαιότητας», γίνεται δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τα ισχύοντα δικαιώματα πρόσβασης για τα σκάφη της ΕΕ ώστε αυτά να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ικανοποιητική βάση για την Ένωση. Ως εκ τούτου, οι άδειες θα χορηγούνται μόνον εάν και στον βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει άδειες στα σκάφη της Ένωσης να κάνουν χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που τους έχουν κατανεμηθεί.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Άνευ αντικειμένου

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση είναι το άρθρο 43 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επικουρικότητα

Η ΚΑΠ και ο έλεγχός της αποτελεί τομέα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 στοιχείο δ) της Συνθήκης και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Η προτεινόμενη πράξη θα τροποποιήσει τον κανονισμό (ΕE) 2017/2403 της Ένωσης, έτσι ώστε το δίκαιο της Ένωσης να προβλέπει τη δυνατότητα για τα σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ενωσιακά ύδατα, καθώς και απλουστευμένες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης αδειών για τα σκάφη που επιθυμούν να αλιεύουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η δράση σε ενωσιακό επίπεδο, και τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω δράσης σε επίπεδο κράτους μέλους, λόγω της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης.

Αναλογικότητα

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Η πρόταση κανονισμού είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας διότι αποσκοπεί —με τη θέσπιση όρων αμοιβαίας αδειοδότησης— στο να διασφαλιστεί η υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την πρόσβαση των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται σημαντικές διαταραχές και καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πράξη αποτελεί τροποποίηση κανονισμού.

Διαβίβαση της παρούσας πρότασης στα εθνικά κοινοβούλια

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο (αριθ. 1) σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στις Συνθήκες, τα σχέδια νομοθετικών πράξεων που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων της Επιτροπής, πρέπει να διαβιβάζονται στα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, πρέπει να τηρείται προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη στιγμή κατά την οποία ένα σχέδιο νομοθετικής πράξης κατατίθεται ενώπιον των εθνικών κοινοβουλίων έως την ημερομηνία κατά την οποία το σχέδιο εγγράφεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου με σκοπό είτε την έκδοση της πράξης είτε τον καθορισμό της θέσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο νομοθετικής διαδικασίας.

Ωστόσο, το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου επιτρέπει εξαιρέσεις σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, τα αίτια της οποίας πρέπει να εκτίθενται στην πράξη ή τη θέση του Συμβουλίου.

Δεδομένης της ανάγκης να προβλεφθούν διαδικασίες για την έγκριση βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης, το αργότερο κατά την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, και δεδομένης της ανάγκης να προβλεφθούν διαδικασίες για την έγκριση βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα ενωσιακά ύδατα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, το αργότερο έως την εν λόγω ημέρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα εν λόγω ύδατα, η έγκριση της παρούσας πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να θεωρηθεί επείγουσα. Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι ενδείκνυται να προβλεφθεί παρέκκλιση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που καθορίζεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Δεν εφαρμόζεται λόγω της έκτακτης, προσωρινής και εις άπαξ φύσεως του γεγονότος το οποίο επιτάσσει την παρούσα πρόταση που δεν σχετίζεται με τους στόχους της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Οι προκλήσεις που απορρέουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και οι πιθανές λύσεις έχουν επισημανθεί από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη του αλιευτικού κλάδου και από εκπροσώπους των κρατών μελών. Όλες οι επιχειρήσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αμοιβαιότητα βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου

Εκτίμηση επιπτώσεων

Εκτίμηση επιπτώσεων δεν είναι απαραίτητη, λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα της κατάστασης και των περιορισμένων αναγκών για την περίοδο κατά την οποία υλοποιείται η αλλαγή του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέραν της προτεινόμενης, δεν υπάρχουν διαθέσιμες διαφορετικές επιλογές πολιτικής από ουσιαστικής και νομικής άποψης.    

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την πρόταση.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Άνευ αντικειμένου

2020/0366 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403 όσον αφορά τις άδειες αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη της Ένωσης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενωσιακά ύδατα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβιβάσεως του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 3 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(2)Η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας («συμφωνία αποχώρησης») περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εφαρμογή διατάξεων του δικαίου της Ένωσης ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού. Η κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ) θα εφαρμόζεται ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δυνάμει της εν λόγω συμφωνίας, και θα παύσει να εφαρμόζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

(3)Όταν η ΚΑΠ παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου (χωρικά ύδατα και παρακείμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη) δεν θα αποτελούν πλέον μέρος των υδάτων της Ένωσης. Κατά συνέπεια, ελλείψει αλιευτικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τα σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύουν να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις αλιευτικές δυνατότητες που ενδέχεται να είναι διαθέσιμες για το 2021.

(4)Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας, και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας που έχει η αλιεία για την οικονομική επιβίωση πολλών κοινοτήτων της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η δυνατότητα ρυθμίσεων με αντικείμενο τη συνέχιση της αμοιβαίας πρόσβασης από σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα της άλλης πλευράς θα πρέπει να διατηρηθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αμοιβαία αυτή πρόσβαση.

(5)Το εδαφικό πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, καθώς και κάθε αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο που αυτός περιέχει, δεν περιλαμβάνει το Γιβραλτάρ.

(6)Οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 πρέπει να καθοριστούν από την Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με πλήρη σεβασμό των απαιτήσεων που ορίζονται στο άρθρο 61 και 62 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 4 . Για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων θαλάσσιων πόρων και η σταθερότητα στα ενωσιακά ύδατα και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι κατανομές ποσοστώσεων και μεριδίων για τα κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με το αντίστοιχο εφαρμοστέο δίκαιο της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

(7)Λαμβανομένων υπόψη των ήδη μακροχρόνιων αλιευτικών πρακτικών που ακολουθούν τα σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου στα ενωσιακά ύδατα και αντιστρόφως, και προκειμένου να επιτευχθεί αμοιβαία πρόσβαση στα ύδατα, η Ένωση θα πρέπει να προβλέψει μηχανισμό για την πρόσβαση των σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου στα ενωσιακά ύδατα μέσω χορήγησης αδειών, ώστε να είναι σε θέση να αλιεύουν τα μερίδια ποσοστώσεων που θα κατανεμηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα ενωσιακά σκάφη. Αυτές οι άδειες αλιείας θα πρέπει να χορηγούνται μόνον εάν και στον βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει άδειες στα σκάφη της Ένωσης ώστε να συνεχίζουν να αλιεύουν εντός των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

(8)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 5 ορίζει τους κανόνες για την έκδοση και τη διαχείριση αδειών αλιείας για ενωσιακά σκάφη σε ύδατα υπό την κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία τρίτης χώρας και για τα αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ενωσιακά ύδατα.

(9)Ειδικότερα, ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τις αλιευτικές δραστηριότητες ενωσιακών αλιευτικών σκαφών σε ύδατα τρίτης χώρας εκτός του πλαισίου συμφωνίας, και προβλέπει ότι το κράτος μέλος σημαίας μπορεί να χορηγήσει απευθείας άδειες και ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες για τη χορήγηση των εν λόγω αδειών. Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εν λόγω όροι και οι διαδικασίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις και αύξηση του διοικητικού φόρτου ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης ή αλιευτικής συμφωνίας. Είναι αναγκαίο συνεπώς να θεσπιστούν ειδικοί όροι και διαδικασίες που να διευκολύνουν την έκδοση, από το Ηνωμένο Βασίλειο, αδειών σε ενωσιακά αλιευτικά σκάφη για την άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

(10)Είναι αναγκαία η παρέκκλιση από τους κανόνες που ισχύουν για τα αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών και η θέσπιση ειδικών όρων και διαδικασιών για την έκδοση από την Ένωση αδειών σε αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου για την άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ενωσιακά ύδατα.

(11)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 θα πρέπει, επομένως, να τροποποιηθεί αναλόγως.

(12)Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου 6 , η παύση της εφαρμογής πράξεων σε ορισμένη ημερομηνία επέρχεται με την παρέλευση της τελευταίας ώρας της ημέρας που αντιστοιχεί στην ημερομηνία αυτή. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

(13)Δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ελλείψει συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο που να καλύπτει την αλιεία, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να εφαρμόζεται έως την προγενέστερη από τις ακόλουθες ημερομηνίες: την 31η Δεκεμβρίου 2021 ή την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να ισχύει ή να εφαρμόζεται προσωρινά συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου που θα διέπει την αλιεία.

(14)Δεδομένης της ανάγκης να εκδοθεί ο παρών κανονισμός πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού σύμφωνα με τα άρθρα 126 και 127 της συμφωνίας αποχώρησης, και δεδομένης της ανάγκης να προβλεφθούν διαδικασίες για την έγκριση βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας το αργότερο έως την εν λόγω ημερομηνία, προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων, κρίθηκε ότι ενδείκνυται να προβλεφθεί παρέκκλιση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που καθορίζεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

(15)Προκειμένου οι επιχειρήσεις της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να αλιεύουν, οι άδειες αλιείας για δραστηριότητες στα ενωσιακά ύδατα θα πρέπει να χορηγούνται σε σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου μόνον εάν και στον βαθμό που η Επιτροπή θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί δικαιώματα πρόσβασης των σκαφών της Ένωσης ώστε να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου σε αμοιβαία βάση,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1
Τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 τροποποιείται ως εξής:

(1)στον τίτλο II κεφάλαιο II, προστίθεται το ακόλουθο τμήμα 4:

«Τμήμα 4

Άδειες για ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου

Άρθρο 18α 
Πεδίο εφαρμογής

Κατά παρέκκλιση από το τμήμα 3, το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στις αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούν ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άρθρο 18β 
Ορισμός

Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, ως “ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου” νοούνται τα ύδατα υπό την κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν καθορισθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Άρθρο 18γ 
Διαδικασία για τη χορήγηση άδειας αλιείας από το Ηνωμένο Βασίλειο

1.Το κράτος μέλος σημαίας που έχει εξακριβώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 διαβιβάζει στην Επιτροπή την αντίστοιχη αίτηση ή τον κατάλογο αιτήσεων για χορήγηση άδειας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

2.Κάθε αίτηση ή κατάλογος αιτήσεων περιέχει τις πληροφορίες που ζητούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έκδοση της άδειας, με τον απαιτούμενο μορφότυπο, όπως κοινοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Επιτροπή.

3.Η Επιτροπή γνωστοποιεί στα κράτη μέλη τις πληροφορίες και τον μορφότυπο που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το κράτος μέλος σημαίας οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία απαιτείται ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τους όρους που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.

4.Εάν, με την παραλαβή της αίτησης ή τυχόν συμπληρωματικών πληροφοριών που ζητούνται σύμφωνα με την παράγραφο 3, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των παραγράφων 1 και 2, διαβιβάζει αμελλητί την αίτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5.Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο πληροφορήσει την Επιτροπή ότι αποφάσισε να εκδώσει άδεια ή να απορρίψει αίτηση άδειας που αφορά ενωσιακό σκάφος, η Επιτροπή πάραυτα ενημερώνει αναλόγως το κράτος μέλος σημαίας.

6.Το κράτος μέλος σημαίας μπορεί να εκδώσει άδεια αλιείας για αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου μόνον αφού ενημερωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εκδώσει άδεια στο περί ου ο λόγος ενωσιακό σκάφος.

7.Οι αλιευτικές δραστηριότητες δεν ξεκινούν προτού τόσο το κράτος μέλος σημαίας όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο εκδώσουν άδεια αλιείας.

8.Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πληροφορήσει την Επιτροπή ότι αποφάσισε να αναστείλει ή να ανακαλέσει άδεια αλιείας για ενωσιακό αλιευτικό σκάφος, η Επιτροπή πάραυτα ενημερώνει αναλόγως το κράτος μέλος σημαίας. Το κράτος μέλος αναστέλλει ή ανακαλεί αναλόγως την άδεια αλιείας που έχει εκδώσει για αλιευτικές δραστηριότητες σε ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

9.Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πληροφορήσει άμεσα το κράτος μέλος σημαίας ότι αποφάσισε να εκδώσει, να απορρίψει, να αναστείλει ή να ανακαλέσει άδεια αλιείας για ενωσιακό αλιευτικό σκάφος, το κράτος μέλος σημαίας πάραυτα ενημερώνει αναλόγως την Επιτροπή. Το κράτος μέλος αναστέλλει ή ανακαλεί αναλόγως την άδεια αλιείας που έχει εκδώσει για αλιευτικές δραστηριότητες σε ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άρθρο 18δ 
Παρακολούθηση

Η Επιτροπή παρακολουθεί την έκδοση αδειών αλιείας από το Ηνωμένο Βασίλειο για αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται από ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.»·

(2)Μεταξύ του τίτλου ΙΙΙ και του τίτλου IV παρεμβάλλεται ο ακόλουθος τίτλος ΙΙΙα:

«ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙα

ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΥΔΑΤΑ

Άρθρο 38α 
Πεδίο εφαρμογής

Κατά παρέκκλιση από τον τίτλο ΙΙΙ, ο παρών τίτλος εφαρμόζεται στις αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούν αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου στα ενωσιακά ύδατα.

Άρθρο 38β 
Αλιευτικές δραστηριότητες σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες σε ενωσιακά ύδατα, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην εφαρμοστέα ενωσιακή νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχεται πρόσβαση στα σκάφη της Ένωσης για την άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου σε αμοιβαία βάση.

Άρθρο 38γ 
Γενικές αρχές

1.Αλιευτικό σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιδίδεται σε αλιευτικές δραστηριότητες στα ενωσιακά ύδατα εκτός εάν του έχει χορηγηθεί άδεια αλιείας από την Επιτροπή. Σχετική άδεια εκδίδεται μόνον εφόσον το σκάφος πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στην παράγραφο 2.

2.Η Επιτροπή δύναται να εκδώσει άδεια αλιείας για σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν:

α)το αλιευτικό σκάφος διαθέτει έγκυρη άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί από την αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου·

β)το αλιευτικό σκάφος έχει εγγραφεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μητρώο στόλου προσιτό στην Επιτροπή·

γ)το αλιευτικό σκάφος και κάθε σχετικό σκάφος υποστήριξης εφαρμόζουν το σχετικό σύστημα αριθμού αναγνώρισης πλοίου του ΔΝΟ εφόσον είναι απαραίτητο βάσει του ενωσιακού δικαίου·

δ)το αλιευτικό σκάφος δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο σκαφών ΠΛΑ αλιείας εγκεκριμένο από ΠΟΔΑ και/ή από την Ένωση δυνάμει του κανονισμού ΠΛΑ·

ε)το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μη συνεργαζόμενων χωρών δυνάμει του κανονισμού ΠΛΑ ούτε χαρακτηρίστηκε ως χώρα που επιτρέπει τη διεξαγωγή μη βιώσιμης αλιείας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1026/2012·

στ)διατίθενται αλιευτικές δυνατότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3.Σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτει άδεια για αλιεία σε ενωσιακά ύδατα συμμορφώνεται με τους κανόνες που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες των ενωσιακών σκαφών στην αλιευτική ζώνη στην οποία δραστηριοποιείται.

Άρθρο 38δ 
Διαδικασία για τη χορήγηση αδειών αλιείας

1.Το Ηνωμένο Βασίλειο διαβιβάζει στην Επιτροπή την αίτηση ή τον κατάλογο αιτήσεων για χορήγηση άδειας στα αλιευτικά σκάφη του.

2.Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο τις συμπληρωματικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να επαληθεύσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 38γ παράγραφος 2.

3.Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38β και στο άρθρο 38γ παράγραφος 2, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει άδεια αλιείας και να ενημερώσει σχετικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη αμελλητί.

Άρθρο 38ε 
Διαχείριση αδειών αλιείας

1.Εάν δεν πληρούται πλέον οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις του άρθρου 38β και του άρθρου 38γ παράγραφος 2, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ άλλων τροποποιεί ή ανακαλεί την άδεια, και ενημερώνει σχετικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

2.Η Επιτροπή δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας ή να αναστείλει ή να ανακαλέσει την άδεια που έχει χορηγηθεί σε αλιευτικό σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)όταν έχει επέλθει θεμελιώδης αλλαγή των περιστάσεων, ιδίως όσον αφορά την αμοιβαία πρόσβαση των σκαφών της Ένωσης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου·

β)στην περίπτωση σοβαρής απειλής για τη βιώσιμη εκμετάλλευση, διαχείριση και διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων·

γ)όταν αυτό είναι απαραίτητο για την πρόληψη ή την καταστολή της ΠΛΑ αλιείας·

δ)όταν η Επιτροπή το κρίνει σκόπιμο με βάση τα πορίσματά της που απορρέουν από την παρακολούθηση που διεξάγει σύμφωνα με το άρθρο 18δ·

ε)όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αδικαιολόγητα απορρίπτει ή ανακαλεί την άδεια ενωσιακών σκαφών για τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

3.H Επιτροπή, σε περίπτωση άρνησης, αναστολής ή ανάκλησης της άδειας, ενημερώνει αμέσως το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την παράγραφο 2.

Άρθρο 38στ 
Απαγόρευση αλιευτικών δραστηριοτήτων

1.Όταν θεωρείται ότι έχουν εξαντληθεί οι αλιευτικές δυνατότητες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή πάραυτα ενημερώνει σχετικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις αρμόδιες αρχές επιθεώρησης των κρατών μελών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε μη εξαντλημένες αλιευτικές δυνατότητες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν και τις εξαντλημένες αλιευτικές δυνατότητες, η Επιτροπή ζητεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να της κοινοποιήσει τεχνικά μέτρα τα οποία αποτρέπουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις επί των εξαντλημένων αλιευτικών δυνατοτήτων.

2.Από την ημερομηνία ενημέρωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 οι άδειες αλιείας που έχουν εκδοθεί για σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ότι έχουν ανασταλεί για τις σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες και απαγορεύεται στα εν λόγω σκάφη να επιδίδονται σε αυτές τις αλιευτικές δραστηριότητες.

3.Οι άδειες αλιείας θεωρείται ότι έχουν ανακληθεί όταν η αναστολή των αδειών αλιείας σύμφωνα με την παράγραφο 2 αφορά όλες τις δραστηριότητες για τις οποίες χορηγήθηκαν οι άδειες αλιείας.

Άρθρο 38ζ 
Υπεραλίευση ποσοστώσεων στα ενωσιακά ύδατα

Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπερέβη τις ποσοστώσεις που του έχουν κατανεμηθεί για απόθεμα ή ομάδα αποθεμάτων, προβαίνει σε αφαιρέσεις από άλλες ποσοστώσεις που έχουν κατανεμηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το ύψος της μείωσης είναι ανάλογο με τις μειώσεις που επιβάλλονται στα κράτη μέλη σε παρόμοιες περιστάσεις.

Άρθρο 38η 
Έλεγχος και επιβολή της νομοθεσίας

1.Σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτει άδεια αλιείας σε ενωσιακά ύδατα συμμορφώνεται με τους κανόνες ελέγχου που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες των ενωσιακών σκαφών στην αλιευτική ζώνη στην οποία δραστηριοποιείται.

2.Σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτει άδεια αλιείας σε ενωσιακά ύδατα παρέχει στην Επιτροπή ή στον φορέα που αυτή ορίζει και, κατά περίπτωση, στο παράκτιο κράτος μέλος τα δεδομένα που απαιτείται να διαβιβάζουν τα ενωσιακά σκάφη στο κράτος μέλος σημαίας σύμφωνα με τον κανονισμό ελέγχου.

3.Η Επιτροπή ή ο φορέας που αυτή ορίζει διαβιβάζει στο παράκτιο κράτος μέλος τα δεδομένα που έλαβε σύμφωνα με την παράγραφο 2.

4.Σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτει άδεια αλιείας σε ενωσιακά ύδατα παρέχει, κατόπιν αιτήματος, στην Επιτροπή, ή στον φορέα που αυτή ορίζει, τις εκθέσεις των παρατηρητών που εκπονούνται στο πλαίσιο τρεχόντων προγραμμάτων παρατηρητών.

5.Το παράκτιο κράτος μέλος καταχωρίζει όλες τις παραβάσεις που διαπράττονται από αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις σχετικές κυρώσεις, στο εθνικό μητρώο που προβλέπεται στο άρθρο 93 του κανονισμού ελέγχου.

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, σύμφωνα με τα άρθρα 126 και 127 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως την προγενέστερη από τις ακόλουθες ημερομηνίες:

1)την 31η Δεκεμβρίου 2021·

2)την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει ή εφαρμόζεται προσωρινά συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου που διέπει την αλιεία.

Ωστόσο, ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται εάν η συμφωνία που αναφέρεται στο σημείο 2 της δεύτερης παραγράφου αρχίσει να ισχύει ή εφαρμόζεται προσωρινά έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22 -61).
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1006/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 81).    
(3)    ΕΕ C της , σ. .
(4)    Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 28 Ιουλίου 1994 για το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της εν λόγω σύμβασης (ΕΕ L 179 της 23.6.1998, σ. 3).
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1006/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 81).
(6)    Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων που εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).