Βρυξέλλες, 3.9.2020

COM(2020) 477 final

2020/0228(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων που αποδεσμεύονται από έργα στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την τροφοδότηση του μέσου στήριξης της ειρήνης στην Αφρική


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Το μέσο στήριξης της ειρήνης στην Αφρική (ΜΣΕΑ) θεσπίστηκε το 2003 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Κοτονού 1 για την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας του Κοτονού και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ), το οποίο δεν εμπίπτει στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Το ΜΣΕΑ έχει καταστεί ένα από τα βασικά μέσα για την υλοποίηση της συνεργασίας Αφρικής-ΕΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος 11ου ΕΤΑ, διατέθηκε αρχικά για το ΜΣΕΑ ποσό ύψους 750 εκατ. EUR για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό αυτό, το οποίο υπολογίστηκε με βάση τις αναλήψεις υποχρεώσεων του ΜΣΕΑ στο πλαίσιο του 10ου ΕΤΑ, δεν έλαβε επαρκώς υπόψη την απότομη αύξηση του όγκου χρηματοδότησης του ΜΣΕΑ μετά το 2012, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2015, όταν η Επιτροπή περιόρισε τη χρηματοδότησή του σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης (ΕΥΕ) στο 80 % του συντελεστή των Ηνωμένων Εθνών κατά την εν λόγω περίοδο για να καταβληθούν οι μισθοί στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των ΕΥΕ υπό αφρικανική ηγεσία. Η θέσπιση αυτού του ανώτατου ορίου είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση, αλλά όχι τη μείωση, των εκταμιεύσεων του ΜΣΕΑ, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε με τη θέσπιση του ανώτατου ορίου των συνεισφορών του ΜΣΕΑ σε μισθούς αντισταθμίστηκε από την αύξηση του συνολικού αριθμού των ΕΥΕ που χρηματοδοτήθηκαν. Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στη συνέχιση της χρηματοδότησης υφιστάμενων επιχειρήσεων (αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία - AMISOM), καθώς και στη θέσπιση νέων ΕΥΕ (αποστολή της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών στη Γουινέα Μπισάου - ECOMIB, πολυεθνική κοινή ειδική ομάδα κατά της Boko Haram - MNJTF, κοινή δύναμη της G5 Σαχέλ).

Ως εκ τούτου, μέχρι σήμερα το ΜΣΕΑ έχει τροφοδοτηθεί τέσσερις φορές με συνολικό ποσό 1 635 εκατ. EUR: δύο τροφοδοτήσεις ύψους 150 εκατ. EUR έκαστη (που αποφασίστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 2 και στις 2 Αυγούστου 2016 3 , αντίστοιχα) για το πρόγραμμα δράσης 2014-2016, μια τρίτη τροφοδότηση ύψους 535 εκατ. EUR (η οποία αποφασίστηκε επίσης στις 2 Αυγούστου 2016 4 ) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος δράσης 2017-2018, και μια τέταρτη τροφοδότηση ύψους 800 εκατ. EUR (η οποία αποφασίστηκε στις 11 Απριλίου 2019 5 ) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος δράσης 2019-2020. Τα κεφάλαια αυτά καθιστούν δυνατή την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του ΜΣΕΑ έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 6 και την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF) 7 , οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο του ΜΣΕΑ αναμένεται να αναληφθούν από τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI) και τον EPF από την 1η Ιανουαρίου 2021. Για να εξασφαλιστεί η συνεχής και αξιόπιστη στήριξη της ΕΕ στις δραστηριότητες ειρήνης και ασφάλειας υπό αφρικανική ηγεσία, θα πρέπει να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση μεταξύ του ΜΣΕΑ και των νέων αυτών μέσων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021 ή έως τη λήξη ισχύος της συμφωνίας του Κοτονού, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα.

Στόχος του παρόντος σχεδίου πρότασης απόφασης του Συμβουλίου είναι να ληφθεί η έγκριση του Συμβουλίου για τη χρήση αποδεσμευμένων κεφαλαίων από το 10ο ΕΤΑ για την τροφοδότηση του ΜΣΕΑ με συμπληρωματικό ποσό έως 129 εκατ. EUR. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της κλίμακας συνεισφοράς των κρατών μελών του 10ου ΕΤΑ 8 .

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η συνολική στρατηγική της ΕΕ 9 ορίζει την ειρήνη και την ασφάλεια ως ένα από τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και, επιπλέον, δηλώνει ότι η ασφάλεια στο εσωτερικό της Ευρώπης συνδέεται στενά με την ειρήνη στις γειτονικές και στις γύρω περιοχές. Η ανανεωμένη ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη 10 , που εγκρίθηκε το 2017, καθιερώνει την «ειρήνη» ως έναν από τους πέντε τομείς εστίασης και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για μια παγκόσμια τάξη βασιζόμενη σε κανόνες, με πυρήνα την πολυμερή προσέγγιση.

Το ΜΣΕΑ είναι ένα από τα βασικά μέσα για την υλοποίηση της συνεργασίας Αφρικής-ΕΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ που εγκρίθηκε στη Λισαβόνα το 2007. Κατά την 4η σύνοδο κορυφής Αφρικής-ΕΕ το 2014, επαναβεβαιώθηκε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια αποτελούν έναν από τους πέντε τομείς προτεραιότητας για την εφαρμογή της κοινής στρατηγικής. Κατά την 5η σύνοδο κορυφής Αφρικανικής Ένωσης-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΑΕ-ΕΕ) του Νοεμβρίου 2017, οι ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με τέσσερις κοινές στρατηγικές προτεραιότητες για την περίοδο που οδηγεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής, μία εκ των οποίων είναι η «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας και της διακυβέρνησης». Με βάση τη νέα ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη, η οποία υπενθυμίζει τη συνάρτηση μεταξύ ασφάλειας-ανάπτυξης και τη συνολική στρατηγική της ΕΕ όπου τονίζεται η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των συγκρούσεων, η συνεργασία στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας εξακολουθεί, συνεπώς, να βρίσκεται στο επίκεντρο της εταιρικής σχέσης Αφρικής-ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης υπέγραψαν στις 23 Μαΐου 2018 μνημόνιο συμφωνίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο για μια ενισχυμένη συνεργασία ΑΕ-ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ειρήνης και της ασφάλειας. Πιο πρόσφατα, αυτή η έμφαση στη συνεχή και ισχυρή συνεργασία με τους Αφρικανούς εταίρους για την ειρήνη και την ασφάλεια τονίστηκε στην κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ του Μαρτίου 2020 «Προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική με την Αφρική» 11 .

Καθιστώντας δυνατή τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΜΣΕΑ έως τα μέσα του 2021 ή μέχρι τη λήξη ισχύος της συμφωνίας του Κοτονού, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα, η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του ΣΒΑ 16 «προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για την αειφόρο ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και χωρίς αποκλεισμούς θεσμών σε όλα τα επίπεδα».

Το ΜΣΕΑ χρηματοδοτείται κατά κανόνα από το κονδύλιο του ΕΤΑ για τις χώρες ΑΚΕ και από περιφερειακά κονδύλια του ΕΤΑ. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με τα συμπληρωματικά κεφάλαια τα οποία διατίθενται για το ΜΣΕΑ από το αποθεματικό επίδοσης («réserve non-mobilisable») θα εξακολουθήσουν να συμβαδίζουν με τους γενικούς και τους ειδικούς για το ΜΣΕΑ στόχους που προβλέπονται στη στρατηγική μεταξύ των κρατών ΑΚΕ 12 .

Τα συμπληρωματικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για το 11ο ΕΤΑ. Ο προγραμματισμός αυτών των κεφαλαίων θα καθοριστεί με τροποποίηση του προγράμματος δράσης του ΜΣΕΑ για την περίοδο 2019-2020, με την προσθήκη της υλοποίησης δραστηριοτήτων από τον Ιανουάριο του 2021 ή έως τη λήξη ισχύος της συμφωνίας του Κοτονού, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα. Η εν λόγω τροποποίηση του προγράμματος δράσης του ΜΣΕΑ για την περίοδο 2019-2020 θα πρέπει να εγκριθεί από την COREPER προτού εγκριθεί από την Επιτροπή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 στοιχείο β) του κανονισμού εφαρμογής του 11ου ΕΤΑ 13 .

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Άρθρο 1 παράγραφος 4 της εσωτερικής συμφωνίας του 11ου ΕΤΑ 14 .

Το άρθρο 1 παράγραφος 4 της εσωτερικής συμφωνίας του 11ου ΕΤΑ προβλέπει ότι το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφασή του ομόφωνα.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Άνευ αντικειμένου.

Το ΕΤΑ συστάθηκε με εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κρατών μελών και προβλέπει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αποδεσμευμένων κεφαλαίων, εφόσον έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο 15 .

Αναλογικότητα

Η πρόταση και ειδικότερα τα προτεινόμενα ποσά βασίζονται σε διεξοδική ανάλυση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την ΕΥΕΔ. Η πρόταση βασίζεται επίσης στην παραδοχή ότι και άλλοι εταίροι θα συμβάλουν στις χρηματοδοτικές προσπάθειες. Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν εθελοντικές συνεισφορές μέσω του ΜΣΕΑ.

Τον Ιούλιο του 2016 η Αφρικανική Ένωση εξέδωσε απόφαση για την εφαρμογή εισφοράς 0,2 % στις επιλέξιμες εισαγωγές για τη χρηματοδότησή της. Σκοπός της απόφασης είναι η παροχή αξιόπιστης και προβλέψιμης χρηματοδότησης για την ειρήνη και την ασφάλεια της ηπείρου μέσω του Ταμείου Ειρήνης της Αφρικανικής Ένωσης. Η εφαρμογή της αναγκαίας νομοθεσίας και των πρακτικών μέτρων προχωρεί, αν και με διαφορετικό ρυθμό μεταξύ των κρατών μελών της Αφρικανικής Ένωσης. Το διαθέσιμο ποσό χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ειρήνης της Αφρικανικής Ένωσης αυξάνεται σταθερά και έχει φθάσει σε επίπεδο που υπερβαίνει τα 160 εκατ. EUR.

Επιλογή της νομικής πράξης

Το ΕΤΑ είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης του ΜΣΕΑ σε επίπεδο της Ένωσης. Λόγω νομικών περιορισμών, τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις που έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές πτυχές ή για τη στήριξη δικαιούχων στρατιωτικών παρά μόνο για τη δημιουργία ικανοτήτων με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης και της ασφάλειας για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 της εσωτερικής συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 , το Συμβούλιο αποφασίζει βάσει πρότασης της Επιτροπής.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Άνευ αντικειμένου.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Άνευ αντικειμένου.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η ενίσχυση της διάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόληψη των συγκρούσεων, στη διαχείριση των κρίσεων και στις διαδικασίες που έπονται των συγκρούσεων είναι ένας από τους βασικούς τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του τομέα προτεραιότητας «Ειρήνη και ασφάλεια» της κοινής στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ (ΚΣΑΕ). Το μνημόνιο συμφωνίας ΑΕ-ΕΕ για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση, το οποίο υπογράφηκε τον Μάιο του 2018, τονίζει περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της έμφυλης βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην αφρικανική ήπειρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης ΜΣΕΑ για την περίοδο 2019-2020 17 , δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάσταση του φύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις σχετικές δράσεις. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει χρηματοδότηση στήριξης της Αφρικανικής Ένωσης και άλλων σχετικών φορέων για τη θέσπιση ενός ηπειρωτικού πλαισίου συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο θα ισχύει για όλες τις ΕΥΕ υπό αφρικανική ηγεσία.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Άνευ αντικειμένου.

Το ΕΤΑ δε συνιστά μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Οι ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων είναι αυτές που ισχύουν για το 11ο ΕΤΑ και εκείνες που προβλέπονται στο πρόγραμμα δράσης του ΜΣΕΑ για την περίοδο 2019-2020.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 παράγραφος 1 της πρότασης προβλέπει ότι αποδεσμευμένα κεφάλαια μέχρι ανώτατου ποσού 129 εκατ. EUR από έργα στο πλαίσιο του 10ου ΕΤΑ θα χορηγηθούν για την τροφοδότηση του ΜΣΕΑ με σκοπό την κάλυψη εκτιμώμενων χρηματοδοτικών αναγκών για διάστημα το οποίο καλύπτει έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το άρθρο 1 παράγραφος 2 ορίζει ότι θα είναι εφαρμοστέοι οι κανόνες του 11ου ΕΤΑ (εκτελεστικός και δημοσιονομικός κανονισμός 18 ).

Το άρθρο 2 προβλέπει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης.

2020/0228 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων που αποδεσμεύονται από έργα στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την τροφοδότηση του μέσου στήριξης της ειρήνης στην Αφρική

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19 , και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η συνεχιζόμενη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στην αφρικανική ήπειρο στο πλαίσιο του μέσου στήριξης της ειρήνης στην Αφρική (ΜΣΕΑ) θα πρέπει να διατηρηθεί έως το τέλος Ιουνίου 2021 ή έως τη λήξη της εφαρμογής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (στο εξής: ΑΚΕ), αφενός, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών αυτής, αφετέρου (στο εξής: συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ) 20 , ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα.

(2)Οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις του ΜΣΕΑ για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε ποσό έως 129 000 000 EUR.

(3)Είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν αποδεσμευμένα κεφάλαια από έργα στο πλαίσιο του 10ου ΕΤΑ για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΜΣΕΑ έως το τέλος του Ιουνίου 2021 ή έως τη λήξη της εφαρμογής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα.

(4)Τα εν λόγω συμπληρωματικά κεφάλαια αναμένεται ότι θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης υπό αφρικανική ηγεσία.

(5)Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το σχετικό πολυετές πρόγραμμα δράσης του ΜΣΕΑ και σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν για το 11ο ΕΤΑ, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2015/322 του Συμβουλίου, της 2ας Μαρτίου 2015, σχετικά με την εφαρμογή του 11ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης 21 και στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1877 του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης 22 ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Ποσό ύψους έως 129 000 000 EUR κατ’ ανώτατο όριο από τα κεφάλαια που αποδεσμεύονται από έργα στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) διατίθενται για την τροφοδότηση του ΜΣΕΑ από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Ιουνίου 2021 ή έως τη λήξη της εφαρμογής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα.

Τα εν λόγω κεφάλαια χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για το 11ο ΕΤΑ.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της έκδοσής της.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφετέρου, που υπογράφηκε στην Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000.
(2)    Απόφαση C(2015) 8627 της Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2015.
(3)    Απόφαση C(2016) 7258 της Επιτροπής της 17ης Νοεμβρίου 2016.
(4)    Απόφαση C(2017) 2579 της Επιτροπής, της 27ης Απριλίου 2017, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση C(2018) 1258 της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2018.
(5)    Απόφαση C(2019) 4070 της Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2019.
(6)    Πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, Μάιος 2018.
(7)    HR(2018)94 της 13ης Ιουνίου 2018.
(8)    Αυτό δεν συνιστά προηγούμενο όσον αφορά την πιθανή μελλοντική χρήση αποδεσμευμένων κεφαλαίων από προηγούμενα ΕΤΑ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τα κράτη μέλη κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1877 του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
(9)    Κοινό όραμα, κοινές δράσεις: Μία ισχυρότερη Ευρώπη. Μια συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Ιούνιος 2016.
(10)    Κοινή δήλωση του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ C 210 της 30.6.2017, σ. 1): Η νέα ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη - «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας», 7 Ιουνίου 2017.
(11)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική με την Αφρική, JOIN(2020) 4 της 9ης Μαρτίου 2020.
(12)    Απόφαση C(2015) 7766 της Επιτροπής, της 13ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με την έγκριση του εγγράφου στρατηγικής και του ενδεικτικού προγράμματος 2014-2020 για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών ΑΚΕ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας κρατών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού.
(13)    Κανονισμός (EΕ) 2015/322 του Συμβουλίου της 2ας Μαρτίου 2015.
(14)    Εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 210 της 6.8.2013, σ. 1).
(15)    Άρθρο 1 παράγραφος 4 της εσωτερικής συμφωνίας του 11ου ΕΤΑ και άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1877 του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
(16)    ΕΕ L 210 της 6.8.2013, σ. 1.
(17)    Απόφαση C(2019) 4070 της Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2019.
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/322 του Συμβουλίου, της 2ας Μαρτίου 2015, σχετικά με την εφαρμογή του 11ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και κανονισμός (ΕΕ) 2018/1877 του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
(19)    ΕΕ L 210 της 6.8.2013, σ 1.
(20)    Συμφωνία (ΕΕ L 317 της 15.12.2000, σ. 3), όπως τροποποιήθηκε με τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 25 Ιουνίου 2005 (ΕΕ L 209 της 11.8.2005, σ. 27) και με τη συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουαγκαντούγκου στις 22 Ιουνίου 2010 (ΕΕ L 287 της 4.11.2010, σ. 3).
(21)    ΕΕ L 58 της 3.3.2015, σ. 1.
(22)    ΕΕ L 307 της 3.12.2018, σ. 1.