Βρυξέλλες, 24.7.2020

COM(2020) 282 final

2020/0151(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/2402 σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19





(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SWD(2020) 120}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 (στο εξής: κανονισμός για τις τιτλοποιήσεις 1 ) από κοινού με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (στο εξής: κανονισμός ΚΚΑ 2 ), θεσπίζουν ένα γενικό πλαίσιο της ΕΕ για την τιτλοποίηση και δημιουργούν ένα ειδικό πλαίσιο για απλή, διαφανή και τυποποιημένη (STS) τιτλοποίηση. Σκοπός του πλαισίου είναι η προώθηση μιας ασφαλούς, βαθιάς, ρευστής και εύρωστης αγοράς για τις τιτλοποιήσεις, η οποία θα είναι σε θέση να προσελκύσει ευρεία και σταθερή βάση επενδυτών προκειμένου να συμβάλει στη διάθεση χρηματοδότησης εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία για την οικονομία. Το νέο καθεστώς για τις τιτλοποιήσεις ισχύει από τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ΕΕ για τη θέσπιση Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ο σοβαρός οικονομικός κλυδωνισμός που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, προσωρινής παύσης λειτουργίας και μειωμένης ζήτησης. Οι δημόσιες αρχές σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη στήριξη των φερέγγυων επιχειρήσεων προς αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής αλλά προσωρινής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των ελλείψεων ρευστότητας που θα προκαλέσει.

Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 3 , υπάρχουν ενδείξεις πολύ βαθιάς ύφεσης, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και το πραγματικό ΑΕΠ για το 2020 στην ΕΕ συνολικά προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 8,3 %. Επομένως, το μέγεθος της οικονομικής κάμψης αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του 2009, ενώ οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν άνισες και αβέβαιες. Για τον λόγο αυτόν, τα άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να συμπληρώνονται με στοχευμένα μέτρα μεσοπρόθεσμης δράσης που μπορούν να στηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη.

Καθοριστικό παράγοντα θα εξακολουθήσει να αποτελεί η δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν να δανείζουν στις επιχειρήσεις και κατά τους επόμενους μήνες, αφού θα έχουν παρέλθει οι πρώτοι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η κρίση COVID-19. Επομένως, είναι σημαντικό να προετοιμαστούν ή να αναβαθμιστούν τυχόν εργαλεία που επιτρέπουν στις τράπεζες να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία, και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τιτλοποίηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτόν τον τομέα. Με τη μετατροπή των δανείων σε διαπραγματεύσιμους τίτλους, η τιτλοποίηση μπορεί να απελευθερώσει τραπεζικά κεφαλαία για περαιτέρω χορήγηση δανείων και να επιτρέψει σε ευρύτερο φάσμα επενδυτών να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Το υφιστάμενο πλαίσιο δεν αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του όσον αφορά δύο πτυχές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης: το πλαίσιο δεν προβλέπει την εντός ισολογισμού σύνθετη τιτλοποίηση και δεν είναι πλήρως κατάλληλο για τους σκοπούς της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

Το πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις θα αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικής επανεξέτασης με πιθανές νομοθετικές τροποποιήσεις, εφόσον απαιτείται, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η παρούσα πρόταση προβλέπει προς το παρόν στοχευμένες τροποποιήσεις, δεδομένης της χρησιμότητάς τους για την οικονομική ανάκαμψη. Η αναμονή ενόψει της επανεξέτασης του πλαισίου το 2022 και των πιθανών νομοθετικών τροποποιήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα τις επιθυμητές νομικές προσαρμογές πιθανότατα μετά την παρέλευση μερικών ετών, κατάσταση που θα δυσχέραινε την επίτευξη του στόχου για τη χρήση της τιτλοποίησης κατά τον πλέον αποδοτικό τρόπο για την προαγωγή της οικονομικής ανάκαμψης κατά τους επόμενους μήνες.

Η παρούσα πρόταση δεν αντικαθιστά ούτε υποβαθμίζει με οποιονδήποτε τρόπο το πεδίο εφαρμογής της προαναφερόμενης επανεξέτασης, η οποία αποσκοπεί στην ευρύτερη εξέταση των συνεπειών του νέου καθεστώτος, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως οι λεπτομέρειες της διατήρησης κινδύνου, οι ιδιωτικές τιτλοποιήσεις, ο αντίκτυπος του καθεστώτος δημοσιοποίησης και άλλα. Η επικείμενη επανεξέταση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του φόρουμ υψηλού επιπέδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών 4 σχετικά με την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποιήσεων.

Επιπλέον, οι εν λόγω στοχευμένες τροποποιήσεις δεν θα συμβάλλουν μόνο στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, αλλά θα συνεισφέρουν επίσης στην ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού συστήματός μας: με την επέκταση του πλαισίου STS και στις τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού, αναμένεται ότι ο χαρακτηρισμός STS με τις πρόσθετες απαιτήσεις που διασφαλίζουν χαμηλότερο βαθμό πολυπλοκότητας και μεγαλύτερη διαφάνεια θα χρησιμοποιείται για μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τιτλοποιήσεων της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση τιτλοποιήσεων εντός του άρτιου πλαισίου της ΕΕ για απλές, διαφανείς και τυποποιημένες τιτλοποιήσεις, και να συνδράμουμε τις τράπεζες κατά την αναζήτηση τρόπων επιμερισμού του κινδύνου με τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην κεφαλαιαγορά, στοιχείο που συνιστά και στόχο του έργου της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το πλαίσιο τιτλοποιήσεων της ΕΕ υφίσταται από τον Ιανουάριο 2019. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συνάδουν πλήρως με τις υφιστάμενες προβλέψεις πολιτικής στον τομέα των τιτλοποιήσεων. Οι προβλέψεις περιλαμβάνονται επίσης σε κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συνάδουν επιπλέον με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τα ιδρύματα και την εποπτεία τους.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος της ευρύτερης απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις τροποποιήσεις της οδηγίας MiFID και του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο που θεσπίζονται ταυτόχρονα με την παρούσα πρόταση (εισαγωγή ορθής παραπομπής). Συνάδει πλήρως με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές πτυχές της κρίσης του κορονοϊού που εκδόθηκε στις 13 Μαρτίου 2020 5 , με την ανακοίνωση «COVID-19 – Δέσμη οικονομικών μέτρων – Χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ» που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου 2020 6 , καθώς και με την ερμηνευτική ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του λογιστικού πλαισίου και του πλαισίου προληπτικής εποπτείας για τη διευκόλυνση της χορήγησης τραπεζικών δανείων στην ΕΕ (Στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών εν μέσω της COVID-19) 7 .

Το πλαίσιο τιτλοποίησης είναι ήδη ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής με σκοπό να διασφαλίζεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση της εξοικονόμησης με την ανάπτυξη και προσφέρει περισσότερες επιλογές και καλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές και τους επενδυτές. Προτίθεται να προσφέρει στις επιχειρήσεις περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και να διοχετεύσει επενδύσεις σε τομείς όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκές εταιρείες και έργα. Η σημερινή πρόταση ενισχύει και διευρύνει το παρόν πλαίσιο, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες. Οι παρούσες τροποποιήσεις συμβάλλουν στην παροχή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση της ικανότητας των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία, τη διαφοροποίηση των πηγών επενδύσεων, τη διεύρυνση της βάσης επενδυτών και τον επιμερισμό των κινδύνων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, ενώ αποφεύγονται παράλληλα οι υπερβολές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τέλος, η παρούσα πρωτοβουλία, ιδίως με την εξάλειψη των κανονιστικών εμποδίων για την τιτλοποίηση ΜΕΑ, συνάδει με το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη που ενέκρινε το Συμβούλιο ECOFIN τον Ιούλιο 2017 8 , καθώς και με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης 9 . Αμφότερα ζητούν την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία. Η ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των ΜΕΑ υπογραμμίστηκε επίσης σε ορισμένες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου προς κράτη μέλη.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση του κανονισμού STS είναι το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο αναθέτει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κατάλληλες διατάξεις με στόχο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εν λόγω κανονισμοί μπορούν να τροποποιηθούν, μεταξύ άλλων, μόνο με τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής τους σε προσωρινή βάση, από τον νομοθέτη της Ένωσης, στην προκειμένη περίπτωση βάσει του άρθρου 114 της Συνθήκης.

Επικουρικότητα

Οι τροποποιήσεις αφορούν μεταβολές σε κανόνες της Ένωσης ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και για να προάγουν την οικονομική ανάκαμψη. Οι στόχοι που επιδιώκονται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις μπορούν να επιτευχθούν καλύτερο σε επίπεδο Ένωσης παρά με διάφορες εθνικές πρωτοβουλίες. Η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του πλαισίου τιτλοποιήσεων της ΕΕ είχε θεσπιστεί σε επίπεδο Ένωσης. Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα των τιτλοποιήσεων, το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων κανόνων πρέπει να είναι επαρκώς ευθυγραμμισμένο, συνεκτικό και συνεπές σε επίπεδο Ένωσης προκειμένου να είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Η βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου δεν μπορεί να επιτευχθεί από αυτόνομη δράση των κρατών μελών. Η ικανότητα των κρατών μελών να θεσπίζουν εθνικά μέτρα είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι ο κανονισμός για τις τιτλοποιήσεις παρέχει ήδη ένα εναρμονισμένο σύνολο κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και οι αλλαγές σε εθνικό επίπεδο θα έρχονταν σε σύγκρουση με το ισχύον δίκαιο της Ένωσης Σε περίπτωση μη ανάληψης δράσης από την Ένωση, το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά τη στήριξη των διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται από τις δημόσιες αρχές, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και δεν θα ανταποκρινόταν τόσο ικανοποιητικά στις εξαιρετικές προκλήσεις της αγοράς. Εάν η Ένωση σταματούσε να ρυθμίζει τις πτυχές αυτές, η εσωτερική αγορά τιτλοποιήσεων θα υπόκειτο σε διαφορετικά σύνολα κανόνων, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και την υπονόμευση του πρόσφατα εκπονηθέντος ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τον εν λόγω τομέα. Αυτό θα δημιουργούσε άνισους όρους ανταγωνισμού και καταχρηστική επιλογή του ευνοϊκότερου καθεστώτος εποπτείας.

Επιπλέον, η δράση σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά μια πιο ευαίσθητη σε θέματα κινδύνων μεταχείριση για τις τιτλοποιήσεις, δεδομένου ότι η εν λόγω προληπτική μεταχείριση προβλέπεται ήδη από το δίκαιο της ΕΕ, ούτε μπορεί να διασφαλίσει τη συνοχή και την τυποποίηση των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες καλύπτονται επί του παρόντος από διαφορετικές νομικές πράξεις της ΕΕ, όπως αυτές που αφορούν τη γνωστοποίηση, τη δέουσα επιμέλεια και τη διατήρηση κινδύνου.

Αναλογικότητα

Η δράση της Ένωσης εν προκειμένω είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της επέκτασης της ικανότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ελευθερώνουν τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με παράλληλη διατήρηση της συνοχής του πλαισίου προληπτικής εποπτείας, μετά την κρίση COVID-19. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται σε όσες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και βασίζονται σε ήδη ισχύοντες κανόνες, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν απλώς και μόνον επιλεγμένες διατάξεις του πλαισίου τιτλοποιήσεων της Ένωσης για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων, στοχεύοντας αποκλειστικά στη λήψη μέτρων που διασφαλίζουν τη στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας κατά τους μήνες μετά την πρώτη κρίση της νόσου COVID-19. Επιπλέον, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται σε ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός του υφιστάμενου περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προτεινόμενες μεταβολές στους κανόνες είναι ανάλογες προς τους στόχους.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί τροποποίηση του κανονισμού για τις τιτλοποιήσεις και, ως εκ τούτου, είναι κανονισμός. Δεν επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικών μέσων —νομοθετικών ή επιχειρησιακών— για την επίτευξη των στόχων της παρούσας πρότασης.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση βασίζεται σε δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, και συγκεκριμένα στην έκθεση σχετικά με το πλαίσιο STS για τη σύνθετη τιτλοποίηση δυνάμει του άρθρου 45 παράγραφος 1 του κανονισμού για τις τιτλοποιήσεις (στο εξής: έκθεση για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις STS) 10 και στη γνώμη για την κανονιστική αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ (στο εξής: γνώμη ΜΕΑ) 11 .

Η έκθεση για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις STS προβλέπεται από το άρθρο 45 παράγραφος 1 του κανονισμού για τις τιτλοποιήσεις, με το οποίο ζητείται από την ΕΑΤ να αναλύσει τη θέσπιση πλαισίου για τη σύνθετη τιτλοποίηση STS, που θα περιορίζεται σε σύνθετες συναλλαγές εντός ισολογισμού.

Με βάση τη σχετική ανάλυση, η έκθεση για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις STS της ΕΑΤ διατυπώνει τρεις συστάσεις:

·τη θέσπιση διατομεακού πλαισίου για την απλή, διαφανή και τυποποιημένη σύνθετη τιτλοποίηση, που θα περιορίζεται στην τιτλοποίηση εντός ισολογισμού·

·η σύνθετη τιτλοποίηση να συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα κριτήρια για την απλότητα, την τυποποίηση και τη διαφάνεια, προκειμένου να είναι επιλέξιμη για τον χαρακτηρισμό STS·

·την εξέταση των κινδύνων και των οφελών από τη θέσπιση διαφοροποιημένης κεφαλαιακής αντιμετώπισης για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού.

Δυνάμει του άρθρου 45 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις τιτλοποιήσεις, η Επιτροπή κατάρτισε έκθεση σχετικά με τη θέσπιση ειδικού πλαισίου για την απλή, διαφανή και τυποποιημένη σύνθετη τιτλοποίηση, που θα περιορίζεται στη σύνθετη τιτλοποίηση εντός ισολογισμού. Η έκθεση της Επιτροπής συνοδεύει την παρούσα πρόταση. Η έκθεση της Επιτροπής συμφωνεί με την ανάλυση που διενήργησε η ΕΑΤ, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η θέσπιση προτύπων για τη σύνθετη τιτλοποίηση που θα επιτρέπουν τη μείωση των κύριων παραγόντων κινδύνου διάρθρωσης, όπως οι κίνδυνοι αντιπροσώπευσης και υποδείγματος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της παραδοσιακής τιτλοποίησης, δημιουργώντας, επομένως, ένα υποσύνολο σύνθετων τιτλοποιήσεων το οποίο θα είναι συγκρίσιμο με τις παραδοσιακές τιτλοποιήσεις STS. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η διάρθρωση της σύνθετης τιτλοποίησης συνεπάγεται εγγενώς υψηλότερες ζημίες από ό,τι η διάρθρωση της παραδοσιακής τιτλοποίησης. Η ανάλυση δεν ανέδειξε ουσιώδεις αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να οφείλονται στη θέσπιση ειδικού πλαισίου STS για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού.

Η γνώμη ΜΕΑ της ΕΑΤ εξέτασε τον ρόλο της τιτλοποίησης ως εργαλείου χρηματοδότησης για την αφαίρεση των ΜΕΑ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η ανάλυση της ΕΑΤ εντόπισε μια σειρά περιορισμών στον κανονισμό για τις τιτλοποιήσεις και στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που περιορίζουν την ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με αποτέλεσμα η αγορά να περιορίζεται κυρίως σε διμερείς πωλήσεις.

Όσον αφορά τον κανονισμό για τις τιτλοποιήσεις, οι περιορισμοί στις τιτλοποιήσεις ΜΕΑ οφείλονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των απαιτήσεων για τη διατήρηση κινδύνου και τα πρότυπα χορήγησης πιστώσεων. Η χρήση ονομαστικών αξιών για τους σκοπούς της διατήρησης κινδύνου υπερεκτιμά την προβλεπόμενη απαίτηση διότι δεν λαμβάνει υπόψη την μείωση της τιμής στην οποία μεταβιβάζονται τα υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού και η οποία αντιπροσωπεύει την πραγματική ζημία που συνδέεται με τον κίνδυνο για τους επενδυτές. Επιπροσθέτως, το κείμενο δεν επιτρέπει την εκπλήρωση της απαίτησης για τη διακράτηση κινδύνου από τον ειδικό διαχειριστή , ο οποίος έχει συνήθως πιο ουσιαστικό συμφέρον από τη μεταβιβάζουσα οντότητα όσον αφορά τη ρύθμιση των στοιχείων ενεργητικού και την ανάκτηση αξίας και, ως εκ τούτου, τα συμφέροντά του συνάδουν περισσότερο με τα συμφέροντα των επενδυτών. Τέλος, η τιτλοποίηση ΜΕΑ δεν αντιμετωπίζεται ούτε στην ισχύουσα απαίτηση για τα πρότυπα χορήγησης πιστώσεων του άρθρου 9 του κανονισμού για τις τιτλοποιήσεις. Η πρόταση αποσαφηνίζει τα καθήκοντα επαλήθευσης της μεταβιβάζουσας οντότητας ως προς την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στην πραγματικότητα, οι απαιτήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές περιστάσεις της αγοράς των στοιχείων ενεργητικού και το είδος της τιτλοποίησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να μην μπορεί να εξασφαλιστεί βεβαιότητα ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν τα στοιχεία ενεργητικού, ωστόσο εξακολουθεί να είναι δυνατή η διενέργεια δέουσας επιμέλειας όσον αφορά την ποιότητα και την απόδοση των στοιχείων ενεργητικού προκειμένου να ληφθεί λογική και τεκμηριωμένη επενδυτική απόφαση.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων. Ωστόσο, η ανάλυση του κύριου κόστους και των κύριων οφελών που προκύπτουν από τις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται σε χωριστό έγγραφο εργασίας. Επιπλέον, η παρούσα πρόταση βασίζεται στα δύο προαναφερόμενα έγγραφα της ΕΑΤ, την έκθεση για τις STS σύνθετες τιτλοποιήσεις και τη γνώμη ΜΕΑ, τα οποία αναλύουν αμφότερα λεπτομερώς την καταλληλότητα των προτεινόμενων τροποποιήσεων και αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενών συζητήσεων με τους συμφεροντούχους.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν αλλάζουν την ουσία του κανονισμού και, κατά συνέπεια, δεν επιβάλλουν πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν είναι πιθανό να έχει άμεσο αντίκτυπο στα δικαιώματα που προβλέπονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Δεδομένου ότι η προτεινόμενη νομοθετική πράξη είναι κανονισμός που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καταρτιστεί σχέδιο εφαρμογής. Έως τον Ιανουάριο του 2022 η νομοθετική πράξη που τροποποιείται θα υπόκειται σε πλήρη αξιολόγηση προκειμένου να εκτιμηθεί, μεταξύ άλλων, ο βαθμός αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς της ως προς την επίτευξη των στόχων της. Η αξιολόγηση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση, εφόσον απαιτείται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις επανεξέτασης και υποβολής εκθέσεων θα είναι ευθυγραμμισμένες, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Α) Αλληλεπίδραση και συνέπεια μεταξύ των στοιχείων της δέσμης μέτρων

Ο παρών κανονισμός συνιστά δέσμη νομοθετικών μέτρων μαζί με τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Όπως επισημάνθηκε από πολλούς συμφεροντούχους, η ανάπτυξη κριτηρίων επιλεξιμότητας STS για τις τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού και η αντιμετώπιση κανονιστικών εμποδίων που επηρεάζουν την τιτλοποίηση ΜΕΑ δεν θα ήταν επαρκείς για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά τη βελτιστοποίηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η τιτλοποίηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρέπει να συνοδεύονται από νέα αντιμετώπιση προληπτικής εποπτείας, μεταξύ άλλων στον τομέα των κεφαλαιακών απαιτήσεων, η οποία θα αποτυπώνει καλύτερα τα ειδικά χαρακτηριστικά των τιτλοποιήσεων αυτού του είδους.

Αντιμετώπιση ελλείψεων του κανονιστικού πλαισίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Ορισμός της τιτλοποίησης ΜΕΑ (άρθρο 2)

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά οι κανονιστικές ελλείψεις της τιτλοποίησης ΜΕΑ, η παρούσα πρόταση διατυπώνει ορισμό για την τιτλοποίηση ΜΕΑ, ο οποίος εναρμονίζεται με τις εργασίες της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας.

Διατήρηση κινδύνου (άρθρο 6)

Οι τιτλοποιήσεις ΜΕΑ πραγματοποιούνται υπό ειδικό καθεστώς όσον αφορά την εκπλήρωση της απαίτησης για διατήρηση κινδύνου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη με ορθότερο τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ειδικότερα, προτείνεται η απαίτηση για διακράτηση κινδύνου να υπολογίζεται με βάση τη μειωμένη αξία των ανοιγμάτων που μεταφέρονται στην οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση. Επιπροσθέτως, ο διαχειριστής της συναλλαγής ΜΕΑ μπορεί να αναλαμβάνει το μερίδιο διακράτησης κινδύνου, δεδομένου ότι η ιδιαίτερη θέση του στη συμφωνία διασφαλίζει ότι τα συμφέροντα του συνάδουν με τα συμφέροντα των επενδυτών.

Επαλήθευση προτύπων χορήγησης πιστώσεων (άρθρο 9)

Η πρόταση αποσαφηνίζει τα καθήκοντα επαλήθευσης της μεταβιβάζουσας οντότητας ως προς την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Δημιουργία ειδικού πλαισίου για σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού

Σε νέο τμήμα περιλαμβάνονται τα κριτήρια για την απλή, διαφανή και τυποποιημένη (στο εξής: STS) σύνθετη τιτλοποίηση εντός ισολογισμού. Όπως και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων STS μέσω «πραγματικής πώλησης», ο χαρακτηρισμός σύνθετη STS δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τιτλοποίηση χωρίς κίνδυνο, αλλά υπό την έννοια ότι το προϊόν πληροί μια σειρά κριτηρίων και ο επιμελής πωλητής και αγοραστής της προστασίας, καθώς και η εθνική αρμόδια αρχή, είναι σε θέση να αναλύσουν τον συναφή κίνδυνο. Τα προτεινόμενα κριτήρια είναι όσο το δυνατόν πιο ευθυγραμμισμένα με τα κριτήρια της παραδοσιακής τιτλοποίησης STS, αλλά λαμβάνουν παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του σύνθετου προϊόντος και τους διαφορετικούς στόχους των σύνθετων τιτλοποιήσεων, και επομένως επιχειρούν να διασφαλίσουν την προστασία τόσο της μεταβιβάζουσας οντότητας όσο και των επενδυτών (δεδομένου ότι η μεταβιβάζουσα οντότητα είναι ταυτόχρονα και επενδυτής στη συναλλαγή καθώς διατηρεί το τμήμα της τιτλοποίησης με την υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα).

2020/0151 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/2402 σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η πανδημία COVID-19 επηρεάζει σοβαρά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες των κρατών μελών. Η Επιτροπή, στην ανακοίνωση της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 27ης Μαρτίου 2020 με τίτλο «Η ώρα της Ευρώπης: ανασύνταξη και προετοιμασία για την επόμενη γενιά» 12 [1] τόνισε ότι η ρευστότητα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα αποτελούν διαρκή πρόκληση τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηριχθεί η ανάκαμψη από τον σοβαρό οικονομικό κλυδωνισμό που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 με τη θέσπιση στοχευμένων τροποποιήσεων σε διατάξεις της χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας. Η παρούσα δέσμη μέτρων θεσπίζεται υπό τον τίτλο «Δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών».

(2)Ο σοβαρός οικονομικός κλυδωνισμός που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, προσωρινής παύσης λειτουργίας και μειωμένης ζήτησης, ενώ τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με την ανεργία και τη μείωση του εισοδήματος. Οι δημόσιες αρχές σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών έχουν αναλάβει αποφασιστικές δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των φερέγγυων επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της σοβαρής αλλά προσωρινής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επακόλουθων ελλείψεων ρευστότητας.

(3)Είναι σημαντικό τα πιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις επενδύσεων (στο εξής: ιδρύματα) να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίο και το κανονιστικό πλαίσιο της Ένωσης διευκολύνει κάτι τέτοιο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα ιδρύματα λειτουργούν κατά συνετό τρόπο. Εκτός από την ευελιξία που προβλέπεται στους υφιστάμενους κανόνες, οι στοχευμένες μεταβολές στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/2402 θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το πλαίσιο τιτλοποιήσεων της Ένωσης παρέχει ένα πρόσθετο εργαλείο για την προαγωγή της οικονομικής ανάκαμψης στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

(4)Οι έκτακτες περιστάσεις της κρίσης COVID-19 και το πρωτοφανές μέγεθος των προβλημάτων που προκάλεσε απαιτούν άμεση δράση για να εξασφαλιστεί ότι τα ιδρύματα μπορούν να διοχετεύσουν επαρκή κεφάλαια σε επιχειρήσεις και με τον τρόπο αυτό να συμβάλουν στην απορρόφηση των οικονομικών κλυδωνισμών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

(5)Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (στο εξής: ΕΑΤ) στη γνώμη της για την κανονιστική αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 13 , οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα στοιχεία ενεργητικού που εξασφαλίζουν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) είναι οικονομικά διακριτοί από τους κινδύνους των τιτλοποιήσεων εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Τα ΜΕΑ τιτλοποιούνται με μείωση επί της ονομαστικής ή της ανεξόφλητης αξίας τους και αποτυπώνουν την εκτίμηση της αγοράς, μεταξύ άλλων, για την πιθανότητα η διαδικασία ρύθμισης του χρέους να παράγει επαρκείς ταμειακές ροές και ανάκτηση των στοιχείων ενεργητικού. Επομένως, ο κίνδυνος για τους επενδυτές συνίσταται στην πιθανότητα η ρύθμιση του χρέους να παράγει ανεπαρκείς ταμειακές ροές που να μην καλύπτουν την καθαρή αξία στην οποία αγοράστηκαν τα εν λόγω ΜΕΑ. Επομένως, ο πραγματικός κίνδυνος ζημίας για τους επενδυτές δεν αντανακλάται στην ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου, αλλά στη μειωμένη αξία, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης επί της τιμής στην οποία μεταβιβάζονται τα υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ, ενδείκνυται το ποσό της διατήρησης κινδύνου να υπολογίζεται με βάση τη μειωμένη αξία.

(6)Η απαίτηση διατήρησης κινδύνου εναρμονίζει τα συμφέροντα των εκδοτών και των επενδυτών στην απόδοση των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού. Κατά κανόνα, στις τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού, το κυρίαρχο συμφέρον από την πλευρά της πώλησης είναι το συμφέρον της μεταβιβάζουσας οντότητας, η οποία είναι συχνά και ο αρχικός δανειοδότης. Ωστόσο, στις τιτλοποιήσεις ΜΕΑ, οι μεταβιβάζουσες οντότητες επιδιώκουν να απομακρύνουν τα στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται σε αθέτηση από τους ισολογισμούς τους, δεδομένου ότι δεν επιθυμούν ενδεχομένως να συνδέονται με κανέναν τρόπο με τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται σε αθέτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ειδικός διαχειριστής των στοιχείων ενεργητικού έχει πιο ουσιαστικό συμφέρον στη ρύθμιση των στοιχείων ενεργητικού και την ανάκτηση της αξίας.

(7)Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ορισμένες δραστηριότητες τιτλοποίησης ακολουθούσαν το μοντέλο «δημιουργίας και διανομής δανείων» («originate to distribute»). Στο πλαίσιο του μοντέλου αυτού, στοιχεία ενεργητικού κατώτερης ποιότητας επιλέγονταν για τιτλοποίηση εις βάρος των επενδυτών, οι οποίοι κατέληγαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κίνδυνο που είχαν ενδεχομένως σκοπό να αναλάβουν. Η απαίτηση επαλήθευσης των προτύπων χορήγησης πιστώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού θεσπίστηκε για την αποφυγή τέτοιων πρακτικών στο μέλλον. Όσον αφορά, ωστόσο, τις τιτλοποιήσεις ΜΕΑ, η επαλήθευση των προτύπων χορήγησης πιστώσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις, μεταξύ άλλων, την αγορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και το είδος της τιτλοποίησης. Επομένως, είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί η επαλήθευση των προτύπων χορήγησης πιστώσεων ώστε ο επενδυτής να είναι σε θέση να διενεργεί δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την ποιότητα και την απόδοση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού προκειμένου να λάβει λογική και τεκμηριωμένη επενδυτική απόφαση.

(8)Η σύνθετη τιτλοποίηση εντός ισολογισμού περιλαμβάνει τη μεταφορά του πιστωτικού κινδύνου μιας ομάδας δανείων, συνήθως δάνεια σε μεγάλες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω μιας συμφωνίας πιστωτικής προστασίας με την οποία η μεταβιβάζουσα οντότητα αγοράζει πιστωτική προστασία από τον επενδυτή. Η πιστωτική προστασία επιτυγχάνεται με τη χρήση χρηματοοικονομικών εγγυήσεων ή πιστωτικών παράγωγων μέσων, ενώ η κυριότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει στη μεταβιβάζουσα οντότητα και δεν μεταβιβάζεται στην οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση, όπως συμβαίνει στις παραδοσιακές τιτλοποιήσεις. Ως αγοραστής προστασίας, η μεταβιβάζουσα οντότητα δεσμεύεται να καταβάλλει ασφάλιστρο πιστωτικής προστασίας, από το οποίο προκύπτει η απόδοση των επενδυτών. Ο επενδυτής ως πωλητής προστασίας δεσμεύεται, με τη σειρά του, να καταβάλει συγκεκριμένη πληρωμή πιστωτικής προστασίας σε περίπτωση επέλευσης προκαθορισμένου πιστωτικού γεγονότος.

(9)Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η συνολική πολυπλοκότητα των διαρθρώσεων των τιτλοποιήσεων και των συναφών κινδύνων αντιμετωπίζονται καταλλήλως και ότι δεν υπάρχουν κανονιστικά κίνητρα για τις μεταβιβάζουσες οντότητες ώστε να προτιμούν τις σύνθετες τιτλοποιήσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές τιτλοποιήσεις. Επομένως, οι απαιτήσεις για απλές, διαφανείς και τυποποιημένες (STS) σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού θα πρέπει να είναι εξαιρετικά συνεπείς με τα κριτήρια STS για τις παραδοσιακές τιτλοποιήσεις μέσω πραγματικής πώλησης.

(10)Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις για τις παραδοσιακές τιτλοποιήσεις STS οι οποίες δεν λειτουργούν για τις συναλλαγές σύνθετων τιτλοποιήσεων STS λόγω των εγγενών διαφορών των δύο ειδών τιτλοποίησης, και ειδικότερα επειδή στις σύνθετες τιτλοποιήσεις η μεταφορά του κινδύνου επιτυγχάνεται μέσω συμφωνίας πιστωτικής προστασίας και όχι μέσω πώλησης των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού. Κατά συνέπεια, τα κριτήρια STS θα πρέπει να προσαρμόζονται κατά περίπτωση ώστε να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι διαφορές. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητη η θέσπιση μιας σειράς νέων απαιτήσεων, ειδικά για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πλαίσιο STS στοχεύει μόνο σε σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού και ότι η συμφωνία πιστωτικής προστασίας είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύει επαρκώς τη θέση τόσο της μεταβιβάζουσας οντότητας όσο και του επενδυτή. Η νέα σειρά απαιτήσεων θα πρέπει να επιδιώκει την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου τόσο για τη μεταβιβάζουσα οντότητα όσο και για τον επενδυτή.

(11)Αντικείμενο της μεταφοράς του πιστωτικού κινδύνου θα πρέπει να αποτελούν ανοίγματα που έχουν μεταβιβαστεί ή αγοραστεί από ρυθμιζόμενο ίδρυμα της Ένωσης στο πλαίσιο της κύριας δραστηριότητας δανειοδότησης και τα οποία παραμένουν στον ισολογισμό του ή, σε περίπτωση διάρθρωσης ομίλου, στον ενοποιημένο ισολογισμό κατά την ημερομηνία κλεισίματος. Η απαίτηση διακράτησης των τιτλοποιημένων ανοιγμάτων εντός ισολογισμού της μεταβιβάζουσας οντότητας θα πρέπει να εξαιρεί τις τιτλοποιήσεις αρμπιτράζ από το πεδίο εφαρμογής του χαρακτηρισμού STS.

(12)Η μεταβιβάζουσα οντότητα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν αντισταθμίζει τον ίδιο πιστωτικό κίνδυνο περισσότερες από μία φορές με τη διασφάλιση πιστωτικής προστασίας επιπλέον της πιστωτικής προστασίας που προσφέρει η σύνθετη τιτλοποίηση. Για λόγους διασφάλισης της αρτιότητάς της, η συμφωνία πιστωτικής προστασίας θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις μείωσης του πιστωτικού κινδύνου που προβλέπεται στο άρθρο 249 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 14 τις οποίες πρέπει να πληρούν τα ιδρύματα που επιδιώκουν σημαντική μεταφορά κινδύνου μέσω της σύνθετης τιτλοποίησης.

(13)Για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ της μεταβιβάζουσας οντότητας και του επενδυτή, καθώς και για τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της πιστωτικής προστασίας που έχει αγοραστεί για τα υποκείμενα ανοίγματα, η εν λόγω πιστωτική προστασία θα πρέπει να αναφέρει σαφώς προσδιορισμένες υποχρεώσεις αναφοράς, που οδηγούν στα υποκείμενα ανοίγματα σαφώς προσδιορισμένων οντοτήτων ή υπόχρεων. Επομένως, οι υποχρεώσεις αναφοράς βάσει των οποίων γίνεται η αγορά της προστασίας θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια πάντα μέσω μητρώου αναφοράς και να διατηρούνται επικαιροποιημένες. Η απαίτηση αυτή θα πρέπει επίσης να αποτελεί εμμέσως μέρος του κριτηρίου βάσει του οποίου ορίζεται η τιτλοποίηση εντός ισολογισμού και να αποκλείει την τιτλοποίηση αρμπιτράζ από το πλαίσιο STS.

(14)Τα πιστωτικά γεγονότα που ενεργοποιούν τις πληρωμές δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον όσα αναφέρονται στο άρθρο 178 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Γεγονότα αυτού του είδους είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα από την οπτική της αγοράς και θα πρέπει να εξυπηρετούν τη διασφάλιση της συνέπειας με το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας. Τα μέτρα ρύθμισης, που αποτελούνται από παραχωρήσεις προς έναν πιστούχο ο οποίος αντιμετωπίζει ή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσχέρειες στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείουν την ενεργοποίηση του γεγονότος πιστωτικής προστασίας. Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξαιρείται ως πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση χρηματοοικονομικών εγγυήσεων, ώστε να αποφεύγεται η αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων ως παράγωγων μέσων σύμφωνα με τα σχετικά λογιστικά πρότυπα.

(15)Το δικαίωμα της μεταβιβάζουσας οντότητας ως αγοραστή προστασίας να εισπράττει εγκαίρως τις πληρωμές επί πραγματικών ζημιών θα πρέπει να προστατεύεται επαρκώς. Στο ίδιο πνεύμα, στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής θα πρέπει να προβλέπεται ορθή και διαφανής διαδικασία διακανονισμού για τον προσδιορισμό των πραγματικών ζημιών στο χαρτοφυλάκιο αναφοράς, ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα είσπραξης μικρότερης πληρωμής από τη μεταβιβάζουσα οντότητα. Δεδομένου ότι η ρύθμιση των ζημιών ενδέχεται να είναι χρονοβόρα διαδικασία, και προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη καταβολή των πληρωμών στη μεταβιβάζουσα οντότητα, θα πρέπει να διενεργούνται ενδιάμεσες πληρωμές το αργότερο έξι μήνες μετά την επέλευση πιστωτικού γεγονότος. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός τελικής αναπροσαρμογής ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ενδιάμεσες πληρωμές καλύπτουν τις πραγματικές ζημίες και να αποφεύγεται η υπερτίμηση των ενδιάμεσων ζημιών εις βάρος των επενδυτών. Ο μηχανισμός διακανονισμού ζημιών θα πρέπει επίσης να προσδιορίζει με σαφήνεια τη μέγιστη περίοδο παράτασης που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη διαδικασία ρύθμισης για τα εν λόγω ανοίγματα και η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη. Επομένως, ο εν λόγω μηχανισμός διακανονισμού ζημιών θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας από την πλευρά της μεταβιβάζουσας οντότητας και να παρέχει στους επενδυτές ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την ημερομηνία λήξης της υποχρέωσής τους για την καταβολή πληρωμών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

(16)Η ύπαρξη τρίτου φορέα επαλήθευσης αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στην αγορά, με την οποία διασφαλίζεται ασφάλεια δικαίου στη συναλλαγή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και μειώνεται κατά τον τρόπο αυτόν η πιθανότητα διαφορών και δικαστικών διαμαχών που θα μπορούσαν να προκύψουν σε σχέση με τη διαδικασία κατανομής ζημιών. Για την ενίσχυση της αρτιότητας του μηχανισμού διακανονισμού ζημιών, θα πρέπει να διορίζεται τρίτος φορέας επαλήθευσης για τη διενέργεια ουσιαστικής επανεξέτασης της ορθότητας και της ακρίβειας συγκεκριμένων πτυχών της πιστωτικής προστασίας όταν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός.

(17)Τα ασφάλιστρα πιστωτικής προστασίας θα πρέπει να εξαρτώνται μόνο από το ανεξόφλητο ποσό και τον πιστωτικό κίνδυνο του προστατευόμενου τμήματος της τιτλοποίησης. Τα ασφάλιστρα χωρίς προϋποθέσεις δεν θα πρέπει να επιτρέπονται στις τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να υπονομεύσουν την αποτελεσματική μεταφορά κινδύνου από τη μεταβιβάζουσα οντότητα ως αγοραστή προστασίας στους πωλητές προστασίας. Λοιπές συμφωνίες, όπως προκαταβολικές πληρωμές ασφαλίστρων, μηχανισμοί επιστροφής ή υπερβολικά πολύπλοκες δομές ασφαλίστρων, θα πρέπει επίσης να απαγορεύονται για τις τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού.

(18)Για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της συνέχειας της πιστωτικής προστασίας, η πρόωρη καταγγελία μιας σύνθετης τιτλοποίησης STS εντός ισολογισμού από τη μεταβιβάζουσα οντότητα θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε συγκεκριμένες, σαφώς καθορισμένες περιστάσεις. Μολονότι η μεταβιβάζουσα οντότητα θα πρέπει να έχει δικαίωμα να καλύψει την πιστωτική προστασία εγκαίρως σε περίπτωση επέλευσης συγκεκριμένων κανονιστικών γεγονότων, τα εν λόγω γεγονότα θα πρέπει να αποτελούν πραγματικές μεταβολές στη νομοθεσία ή τη φορολογία και να έχουν ουσιώδη δυσμενή επίπτωση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της μεταβιβάζουσας οντότητας ή στα οικονομικά της συναλλαγής σε σχέση με τις προσδοκίες των μερών κατά τον χρόνο σύναψης της συναλλαγής, και εφόσον οι μεταβολές αυτές δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Οι σύνθετες τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολύπλοκες ρήτρες καταγγελίας για τη μεταβιβάζουσα οντότητα, ιδίως πολύ μικρά χρονικά περιθώρια καταγγελίας με σκοπό την προσωρινή αλλαγή δήλωσης της κεφαλαιακής θέσης κατά περίπτωση.

(19)Το σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο εμφανίζεται ευρέως σε συγκεκριμένα είδη συναλλαγών και αποτελεί βοηθητικό μηχανισμό τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις μεταβιβάζουσες οντότητες, προκειμένου να μειώνουν το κόστος της πιστωτικής προστασίας και την έκθεση στον κίνδυνο αντίστοιχα. Υπό αυτή την έννοια, το σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο είναι απαραίτητο για συγκεκριμένες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού λιανικής, όπως οι δανειοδοτήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε καταναλωτές, που έχουν και υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερες πιστωτικές ζημίες από άλλες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, και για τις οποίες τα τιτλοποιημένα ανοίγματα παράγουν υπερβάλλον περιθώριο για να καλύψουν τις εν λόγω ζημίες. Ωστόσο, όταν το ποσό του σύνθετου υπερβάλλοντος περιθωρίου που έπεται της θέσης του επενδυτή είναι πολύ υψηλό, είναι πιθανόν ο επενδυτής να μην υποστεί ζημίες στις θέσεις τιτλοποίησης σε κανένα ρεαλιστικό σενάριο και, κατά συνέπεια, να μην υπάρχει αποτελεσματική μεταφορά κινδύνου. Για την αντιμετώπιση των εποπτικών ανησυχιών και την περαιτέρω τυποποίηση αυτού του διαρθρωτικού χαρακτηριστικού, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν αυστηρά κριτήρια για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού και να διασφαλιστεί η πλήρης γνωστοποίηση της χρήσης σύνθετου υπερβάλλοντος περιθωρίου.

(20)Μόνο οι συμφωνίες πιστωτικής προστασίας υψηλής ποιότητας θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για σύνθετες τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού. Σε περίπτωση μη χρηματοδοτούμενης πιστωτικής προστασίας, αυτό θα πρέπει να διασφαλίζεται με περιορισμό των αποδεκτών παρόχων προστασίας στις οντότητες που είναι αποδεκτοί πάροχοι σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και αναγνωρίζονται ως αντισυμβαλλόμενοι με συντελεστή στάθμισης κινδύνου 0 % σύμφωνα με τον τίτλο ΙΙ τρίτο μέρος κεφάλαιο 2 του εν λόγω κανονισμού. Σε περίπτωση χρηματοδοτούμενης πιστωτικής προστασίας, η μεταβιβάζουσα οντότητα ως αγοραστής προστασίας και οι επενδυτές ως πωλητές προστασίας θα πρέπει να έχουν δικαίωμα προσφυγής σε εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα πρέπει να αφορούν εξασφαλίσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί συντελεστής στάθμισης κινδύνου 0 % σύμφωνα με τον τίτλο ΙΙ τρίτο μέρος κεφάλαιο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, υπό την προϋπόθεση κατάλληλων συμφωνιών καταθέσεων ή θεματοφυλακής. Όταν η παρεχόμενη εξασφάλιση είναι σε μορφή μετρητών, θα πρέπει είτε να τηρείται σε τρίτο πιστωτικό ίδρυμα είτε να έχει κατατεθεί στον αγοραστή προστασίας, υπό την προϋπόθεση ελάχιστης πιστοληπτικής ικανότητας και στις δύο περιπτώσεις.

(21)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν αρμόδιες αρχές οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν οι σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού προκειμένου να μπορούν να χαρακτηριστούν STS. Η αρμόδια αρχή μπορεί να είναι η ίδια που έχει οριστεί για την εποπτεία της συμμόρφωσης των μεταβιβαζουσών οντοτήτων, των ανάδοχων οντοτήτων και των ΟΕΣΤ με τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι παραδοσιακές τιτλοποιήσεις για να χαρακτηριστούν STS. Όπως και στην περίπτωση των παραδοσιακών τιτλοποιήσεων, η αρμόδια αρχή μπορεί να είναι άλλη από την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη να εποπτεύει τη συμμόρφωση των μεταβιβαζουσών οντοτήτων, των αρχικών δανειοδοτών, των ΟΕΣΤ και των ανάδοχων οντοτήτων με τις υποχρεώσεις προληπτικής εποπτείας που περιλαμβάνονται στα άρθρα 5 έως 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/2402 και η συμμόρφωση των οποίων, δεδομένης της διάστασης προληπτικής εποπτείας των εν λόγω υποχρεώσεων, ανατέθηκε συγκεκριμένα στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την προληπτική εποπτεία των σχετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

(22)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(23)Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η επέκταση του πλαισίου τιτλοποιήσεων STS στις σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού και η εξάλειψη των κανονιστικών εμποδίων για την τιτλοποίηση ΜΕΑ με σκοπό την περαιτέρω αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας χωρίς υποβάθμιση των προτύπων προληπτικής εποπτείας για τον τραπεζικό δανεισμό, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων του, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να αποφασίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 τροποποιείται ως εξής:

(1)στο άρθρο 2 προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 24, 25, 26, 27 και 28:

«24) ως “τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ)” νοείται η τιτλοποίηση που εξασφαλίζεται από ομάδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 47α παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και η αξία των οποίων αποτελεί τουλάχιστον το 90 % της αξίας της ομάδας κατά τον χρόνο μεταβίβασης·

25) ως “συμφωνία πιστωτικής προστασίας” νοείται η συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ της μεταβιβάζουσας οντότητας και του επενδυτή για μεταφορά του πιστωτικού κινδύνου τιτλοποιημένων ανοιγμάτων από τη μεταβιβάζουσα οντότητα στον επενδυτή με χρήση πιστωτικών παράγωγων μέσων ή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων, στην οποία η μεταβιβάζουσα οντότητα δεσμεύεται να καταβάλει ασφάλιστρο πιστωτικής προστασίας στον επενδυτή και ο επενδυτής δεσμεύεται να καταβάλει πληρωμή πιστωτικής προστασίας στη μεταβιβάζουσα οντότητα σε περίπτωση επέλευσης ενός από τα συμβατικά προκαθορισμένα πιστωτικά γεγονότα·

26) ως “ασφάλιστρο πιστωτικής προστασίας” νοείται το ποσό που έχει δεσμευθεί δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας να καταβάλει η μεταβιβάζουσα οντότητα στον επενδυτή για την πιστωτική προστασία που έχει υποσχεθεί ο επενδυτής·

27) ως “πληρωμή πιστωτικής προστασίας” νοείται το ποσό που έχει δεσμευθεί δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας να καταβάλει ο επενδυτής στη μεταβιβάζουσα οντότητα σε περίπτωση που επέλθει κάποιο από τα πιστωτικά γεγονότα που έχουν οριστεί στη συμφωνία πιστωτικής προστασίας·

28) ως “σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο” νοείται το ποσό το οποίο έχει δεσμευθεί από τη μεταβιβάζουσα οντότητα στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής για την κάλυψη ζημιών του χαρτοφυλακίου αναφοράς οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.»

(2)το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Σε περίπτωση τιτλοποίησης ΜΕΑ, η απαίτηση της παρούσας παραγράφου μπορεί να εκπληρωθεί και από τον διαχειριστή.»·

β)παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος [3α]:

«3α.    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 στοιχεία β) έως ε), σε περίπτωση τιτλοποίησης ΜΕΑ, η διατήρηση σημαντικού καθαρού οικονομικού συμφέροντος για τους σκοπούς των εν λόγω στοιχείων δεν υπολείπεται του 5 % της καθαρής αξίας των τιτλοποιημένων ανοιγμάτων που θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σύμφωνα με το άρθρο 47α παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Η καθαρή αξία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προκύπτει με αφαίρεση της μη επιστρεπτέας μείωσης της τιμής αγοράς που έχει συμφωνηθεί κατά τον χρόνο μεταβίβασης από την ονομαστική αξία του ανοίγματος ή, κατά περίπτωση, από την ανεξόφλητη αξία κατά τον ίδιο χρόνο.»·

(3)στο άρθρο 9 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Η απαίτηση που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο δεν ισχύει για τα υποκείμενα ανοίγματα που αποτελούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σύμφωνα με το άρθρο 47α παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 κατά τον χρόνο αγοράς τους από το σχετικό τρίτο μέρος από τη μεταβιβάζουσα οντότητα.»·

(4)στο άρθρο 18 πρώτο εδάφιο, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)    η τιτλοποίηση πληροί όλες τις απαιτήσεις του τμήματος 1, του τμήματος 2 ή του τμήματος 2α του παρόντος κεφαλαίου, και έχει γίνει η σχετική κοινοποίηση στην ΕΑΚΑΑ, σύμφωνα με το άρθρο 27, παράγραφος 1·»·

(5)το άρθρο 19 τροποποιείται ως εξής:

α)ο τίτλος του άρθρου αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Απλή, διαφανής και τυποποιημένη παραδοσιακή τιτλοποίηση»·

β)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Οι τιτλοποιήσεις οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 20, 21 και 22, με εξαίρεση τα προγράμματα ABCP και τις συναλλαγές ABCP και τις εντός ισολογισμού τιτλοποιήσεις, λογίζονται ως STS.»·

(6)παρεμβάλλεται το ακόλουθο τμήμα 2α:

«Τμήμα 2α Απαιτήσεις για απλές, διαφανείς και τυποποιημένες εντός ισολογισμού τιτλοποιήσεις

Άρθρο 26α

Απλή, διαφανής και τυποποιημένη εντός ισολογισμού τιτλοποίηση

1.Οι τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού είναι σύνθετες τιτλοποιήσεις που πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 26β έως 26ε.

2.Η ΕΑΤ, σε στενή συνεργασία με την ΕΑΚΑΑ και την ΕΑΑΕΣ, δύναται να εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010, κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για την εναρμονισμένη ερμηνεία και εφαρμογή των απαιτήσεων που προβλέπονται στα άρθρα 26β έως 26ε.

Άρθρο 26β

Απαιτήσεις σχετικά με τον απλό χαρακτήρα

1.Η μεταβιβάζουσα οντότητα είναι οντότητα με εξουσιοδότηση ή άδεια λειτουργίας στην Ένωση. Πρόκειται για τη μεταβιβάζουσα οντότητα όσον αφορά τα υποκείμενα ανοίγματα.

Η μεταβιβάζουσα οντότητα που αγοράζει τα ανοίγματα τρίτου για λογαριασμό της ίδιας και κατόπιν τα τιτλοποιεί εφαρμόζει στα αγορασμένα ανοίγματα τρίτου πολιτικές όσον αφορά την πίστωση, την είσπραξη, τη ρύθμιση και την εξυπηρέτηση του χρέους που δεν είναι λιγότερο αυστηρές από τις πολιτικές που εφαρμόζει η μεταβιβάζουσα οντότητα σε συγκρίσιμα ανοίγματα που δεν έχουν αγοραστεί.

2.Τα υποκείμενα ανοίγματα μεταβιβάζονται ως μέρος της κύριας δραστηριότητας της μεταβιβάζουσας οντότητας.

3.Κατά την ημερομηνία κλεισίματος, τα υποκείμενα ανοίγματα διατηρούνται στον ισολογισμό της μεταβιβάζουσας οντότητας ή μιας οντότητας του ίδιου ομίλου στον οποίον ανήκει η μεταβιβάζουσα οντότητα.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, όμιλος είναι ένα από τα ακόλουθα:

α)όμιλος νομικών οντοτήτων που υπόκεινται σε εποπτική ενοποίηση σύμφωνα με το πρώτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013·

β)όμιλος όπως ορίζεται στο άρθρο 212 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας 2009/138/ΕΚ.

4.Η μεταβιβάζουσα οντότητα δεν αντισταθμίζει δύο φορές τον πιστωτικό κίνδυνο των υποκείμενων ανοιγμάτων της συναλλαγής.

5.Η συμφωνία πιστωτικής προστασίας συμμορφώνεται με τους κανόνες μείωσης του πιστωτικού κινδύνου που προβλέπονται στο άρθρο 249 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 ή, όπου δεν έχει εφαρμογή το εν λόγω άρθρο, με απαιτήσεις που δεν είναι λιγότερο αυστηρές από τις απαιτήσεις του εν λόγω άρθρου.

6.Η μεταβιβάζουσα οντότητα προσκομίζει δηλώσεις και εγγυήσεις ότι πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

α)η μεταβιβάζουσα οντότητα ή μια οντότητα του ομίλου στον οποίον ανήκει η μεταβιβάζουσα οντότητα έχει πλήρη νόμιμο και έγκυρο τίτλο επί των υποκείμενων ανοιγμάτων και επί των συνδεδεμένων συναφών δικαιωμάτων τους·

β)όταν η μεταβιβάζουσα οντότητα είναι πιστωτικό ίδρυμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, ή ασφαλιστική επιχείρηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 13 σημείο 1) της οδηγίας 2009/138/ΕΚ, η μεταβιβάζουσα οντότητα ή μια οντότητα που περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής της εποπτείας σε ενοποιημένη βάση διατηρεί τον πιστωτικό κίνδυνο των υποκείμενων ανοιγμάτων στον ισολογισμό τους·

γ)κάθε υποκείμενο άνοιγμα συμμορφώνεται, κατά την ημερομηνία συμπερίληψής του στο τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το σύνολο των προϋποθέσεων, εκτός από την επέλευση πιστωτικού γεγονότος, όπως ορίζεται στο άρθρο 26ε, για πληρωμή πιστωτικής προστασίας·

δ)εξ όσων γνωρίζει η μεταβιβάζουσα οντότητα, η σύμβαση για κάθε υποκείμενο άνοιγμα περιλαμβάνει νόμιμη, έγκυρη, δεσμευτική και εκτελεστέα υποχρέωση του οφειλέτη να καταβάλει τα χρηματικά ποσά που ορίζονται στη σύμβαση·

ε)τα υποκείμενα ανοίγματα συμμορφώνονται με τα κριτήρια αναδοχής τα οποία δεν είναι λιγότερο αυστηρά από τα συνήθη κριτήρια αναδοχής που εφαρμόζει η μεταβιβάζουσα οντότητα σε παρόμοια ανοίγματα που δεν είναι τιτλοποιημένα·

στ)εξ όσων γνωρίζει η μεταβιβάζουσα οντότητα, κανένας από τους οφειλέτες δεν έχει παραβεί ουσιωδώς ή έχει αθετήσει κάποια από τις υποχρεώσεις του σε σχέση με το υποκείμενο άνοιγμα κατά την ημερομηνία συμπερίληψης του υποκείμενου ανοίγματος στο τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο·

ζ)εξ όσων γνωρίζει η μεταβιβάζουσα οντότητα, τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής δεν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των υποκείμενων ανοιγμάτων·

η)κατά την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας ή κατά τον χρόνο συμπερίληψης του υποκείμενου ανοίγματος στο τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, η σύμβαση μεταξύ του οφειλέτη και του αρχικού δανειοδότη σε σχέση με το υποκείμενο άνοιγμα δεν έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο που να επηρεάζει την εκτελεστότητα ή την εισπραξιμότητα των υποκείμενων ανοιγμάτων.

7.Τα υποκείμενα ανοίγματα πληρούν προκαθορισμένα, σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία δεν επιτρέπουν την ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου για τα εν λόγω ανοίγματα κατά διακριτική ευχέρεια.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η υποκατάσταση των υποκείμενων ανοιγμάτων που παραβαίνουν δηλώσεις ή εγγυήσεις, ή, όταν η τιτλοποίηση περιλαμβάνει περίοδο αναπλήρωσης, η προσθήκη ανοιγμάτων που πληρούν τις καθορισμένες προϋποθέσεις αναπλήρωσης δεν θεωρείται ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Οποιοδήποτε άνοιγμα προστίθεται μετά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία δεν είναι λιγότερο αυστηρά από τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στην αρχική επιλογή υποκείμενων ανοιγμάτων.

Ένα υποκείμενο άνοιγμα μπορεί να αφαιρεθεί από τη συναλλαγή όταν το υποκείμενο άνοιγμα:

α)έχει αποπληρωθεί ή λήξει με άλλον τρόπο·

β)έχει πωληθεί κατά τη συνήθη ροή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της μεταβιβάζουσας οντότητας, εφόσον η πώληση αυτή δεν συνιστά έμμεση υποστήριξη σύμφωνα με το άρθρο 250 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013·

γ)υπόκειται σε τροποποίηση που δεν βασίζεται στην πίστωση, όπως αναχρηματοδότηση ή αναδιάρθρωση του χρέους, και η οποία πραγματοποιείται κατά τη συνήθη ροή διαχείρισης του εν λόγω υποκείμενου ανοίγματος·

δ)δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας κατά τον χρόνο συμπερίληψής του στη συναλλαγή.

8.Η τιτλοποίηση υποστηρίζεται από ένα σύνολο υποκείμενων ανοιγμάτων που είναι ομοιογενή από την άποψη του τύπου των στοιχείων ενεργητικού, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με τις ταμειακές ροές του τύπου των στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά τους όσον αφορά τη σύμβαση, τον πιστωτικό κίνδυνο και την προπληρωμή. Οι ομάδες στοιχείων ενεργητικού περιλαμβάνουν μόνο έναν τύπο στοιχείων ενεργητικού.

Τα υποκείμενα ανοίγματα περιέχουν υποχρεώσεις που είναι συμβατικά δεσμευτικές και εκτελεστές, με πλήρη δικαιώματα προσφυγής για τους οφειλέτες και, όπου συντρέχει περίπτωση, τους εγγυητές.

Τα υποκείμενα ανοίγματα έχουν καθορισμένη ροή περιοδικών πληρωμών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ως προς το ύψος των δόσεων, σε σχέση με πληρωμές μισθωμάτων, κεφαλαίου ή τόκων ή με οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα απόκτησης εισοδήματος από στοιχεία ενεργητικού που υποστηρίζουν τις εν λόγω πληρωμές. Τα υποκείμενα ανοίγματα μπορούν επίσης να αποφέρουν έσοδα από την πώληση οποιωνδήποτε στοιχείων ενεργητικού τα οποία χρηματοδοτούνται ή τελούν υπό χρηματοδοτική μίσθωση.

Τα υποκείμενα ανοίγματα δεν περιλαμβάνουν κινητές αξίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 44 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ, πλην των εταιρικών ομολόγων που δεν έχουν εισαχθεί σε τόπο διαπραγμάτευσης.

9.Τα υποκείμενα ανοίγματα δεν περιλαμβάνουν θέσεις τιτλοποίησης.

10.Τα πρότυπα αναδοχής σύμφωνα με τα οποία δημιουργούνται τα υποκείμενα ανοίγματα καθώς και οποιεσδήποτε ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με προηγούμενα πρότυπα αναδοχής γνωστοποιούνται εξολοκλήρου στους δυνητικούς επενδυτές χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η αναδοχή των υποκείμενων ανοιγμάτων πραγματοποιείται με πλήρη δικαιώματα προσφυγής για οφειλέτες που δεν είναι ΟΕΣΤ. Κανείς τρίτος δεν συμμετέχει στις αποφάσεις πίστωσης ή αναδοχής που αφορούν τα υποκείμενα ανοίγματα.

Στην περίπτωση τιτλοποιήσεων όπου τα υποκείμενα ανοίγματα είναι στεγαστικά δάνεια, το σύνολο των δανείων δεν περιλαμβάνει δάνεια που διατίθενται στην αγορά και είχαν συναφθεί με την παραδοχή ότι ο αιτών δάνειο ή, κατά περίπτωση, οποιοσδήποτε μεσάζων, έχει ενημερωθεί ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες ενδέχεται να μην έχουν επαληθευθεί από τον δανειοδότη.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2008/48/ΕΚ ή στο άρθρο 18 παράγραφοι 1 έως 4, παράγραφος 5 στοιχείο α) και παράγραφος 6 της οδηγίας 2014/17/ΕΕ ή, κατά περίπτωση, ισοδύναμες απαιτήσεις τρίτων χωρών.

Η μεταβιβάζουσα οντότητα ή ο αρχικός δανειοδότης διαθέτει εμπειρογνωσία στη δημιουργία ανοιγμάτων παρόμοιων με εκείνα που τιτλοποιούνται.

11.Τα υποκείμενα ανοίγματα δεν περιλαμβάνουν, κατά τον χρόνο επιλογής των εν λόγω ανοιγμάτων, ανοίγματα σε αθέτηση, κατά την έννοια του άρθρου 178 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, ή ανοίγματα σε οφειλέτη ή εγγυητή με μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζει η μεταβιβάζουσα οντότητα ή ο αρχικός δανειοδότης:

α)έχει κηρυχθεί αφερέγγυος ή αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής απόφασης που παρέχει στους πιστωτές του οριστικό και τελεσίδικο δικαίωμα αναγκαστικής εκτέλεσης ή αποζημίωσης για υλικές ζημίες λόγω καθυστέρησης μιας πληρωμής εντός της τριετίας πριν από την ημερομηνία δημιουργίας ή έχει υποβληθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά του εντός της τριετίας πριν από την ημερομηνία επιλογής των υποκείμενων ανοιγμάτων, εκτός εάν:

i) κάποιο αναδιαρθρωμένο υποκείμενο άνοιγμα δεν έχει παρουσιάσει νέες καθυστερούμενες οφειλές από την ημερομηνία της αναδιάρθρωσης, η οποία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν από την ημερομηνία της επιλογής των υποκείμενων ανοιγμάτων·

ii) οι πληροφορίες που παρέχει η μεταβιβάζουσα οντότητα σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) και στοιχείο ε) σημείο i) αναφέρουν ρητώς το ποσοστό των αναδιαρθρωμένων υποκείμενων ανοιγμάτων, τον χρόνο και τις λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης, καθώς και την απόδοσή τους από την ημερομηνία της αναδιάρθρωσης και έπειτα·

β)περιλαμβανόταν, κατά τον χρόνο δημιουργίας του υποκείμενου ανοίγματος, κατά περίπτωση, σε δημόσιο μητρώο πιστώσεων για άτομα με δυσμενές πιστωτικό ιστορικό ή, εφόσον δεν υπάρχει δημόσιο πιστωτικό μητρώο του είδους αυτού, σε άλλο πιστωτικό μητρώο που είναι στη διάθεση της μεταβιβάζουσας οντότητας ή του αρχικού δανειοδότη·

γ)έχει πιστοληπτική αξιολόγηση ή κατάταξη πιστοληπτικής ικανότητας βάσει της οποίας προκύπτει ότι ο κίνδυνος αθέτησης συμβατικά συμφωνημένων οικονομικών υποχρεώσεων είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με συγκρίσιμα ανοίγματα που κατέχει η μεταβιβάζουσα οντότητα και τα οποία δεν έχουν τιτλοποιηθεί.

12.Κατά τον χρόνο συμπερίληψης των ανοιγμάτων στη συναλλαγή, οι οφειλέτες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία πληρωμή, εκτός εάν:

α)η τιτλοποίηση είναι ανακυκλούμενη τιτλοποίηση, που υποστηρίζεται από ανοίγματα καταβαλλόμενα σε μία δόση ή με ληκτότητα μικρότερη του ενός έτους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των μηνιαίων πληρωμών σε ανακυκλούμενες πιστώσεις·

β)το άνοιγμα αντιπροσωπεύει την αναχρηματοδότηση ανοίγματος που έχει ήδη συμπεριληφθεί στη συναλλαγή.

13.Η ΕΑΤ, σε στενή συνεργασία με την ΕΑΚΑΑ και την ΕΑΑΕΣ, καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων τα οποία καθορίζουν περαιτέρω ποια υποκείμενα ανοίγματα που αναφέρονται στην παράγραφο 8 θεωρείται ότι είναι ομοιογενή.

Η ΕΑΤ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος τροποποιητικού κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώσει τον παρόντα κανονισμό εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010.

Άρθρο 26γ

Απαιτήσεις σχετικά με την τυποποίηση

1.Η μεταβιβάζουσα οντότητα ή ο αρχικός δανειοδότης πληρούν τις απαιτήσεις περί διατήρησης κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 6.

2.Οι κίνδυνοι επιτοκίου και συναλλαγματικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την τιτλοποίηση και οι πιθανές επιπτώσεις στις πληρωμές προς τη μεταβιβάζουσα οντότητα και τους επενδυτές περιγράφονται στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής. Οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται δεόντως και τυχόν μέτρα που λαμβάνονται για τον σκοπό αυτόν κοινοποιούνται. Τυχόν εξασφαλίσεις ως προς τις υποχρεώσεις του επενδυτή δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας είναι εκφρασμένες στο ίδιο νόμισμα στο οποίο είναι εκφρασμένη και η πληρωμή πιστωτικής προστασίας.

Σε περίπτωση τιτλοποίησης με χρήση ΟΕΣΤ, το ποσό των υποχρεώσεων της ΟΕΣΤ που αφορά καταβολές τόκων στους επενδυτές ισούται πάντα ή είναι μικρότερο από το έσοδο της ΟΕΣΤ από τη μεταβιβάζουσα οντότητα και τυχόν εξασφαλίσεις.

Με εξαίρεση τους σκοπούς της αντιστάθμισης κινδύνου επιτοκίου ή συναλλαγματικών κινδύνων των υποκείμενων ανοιγμάτων, το χαρτοφυλάκιο των υποκείμενων ανοιγμάτων δεν περιλαμβάνει παράγωγα μέσα. Η αναδοχή και η τεκμηρίωση των παραγώγων αυτών γίνεται σύμφωνα με τα συνήθη διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα.

3.Οποιεσδήποτε αναφερόμενες πληρωμές τόκων σε σχέση με τη συναλλαγή βασίζονται σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α)γενικά χρησιμοποιούμενα επιτόκια της αγοράς ή σε γενικά χρησιμοποιούμενα τομεακά επιτόκια που αντικατοπτρίζουν το κόστος των κεφαλαίων, αλλά δεν παραπέμπουν σε σύνθετους τύπους ή παράγωγα·

β)έσοδο που δημιουργείται από τις εξασφαλίσεις ως προς τις υποχρεώσεις του επενδυτή δυνάμει της συμφωνίας προστασίας.

Οποιεσδήποτε αναφερόμενες πληρωμές τόκων που οφείλονται στο πλαίσιο των υποκείμενων ανοιγμάτων βασίζονται σε γενικά χρησιμοποιούμενα επιτόκια της αγοράς ή σε γενικά χρησιμοποιούμενα τομεακά επιτόκια που αντικατοπτρίζουν το κόστος των κεφαλαίων και δεν παραπέμπουν σε σύνθετους τύπους ή παράγωγα.

4.Σε περίπτωση επέλευσης γεγονότος που συνεπάγεται αναγκαστική εκτέλεση ως προς τη μεταβιβάζουσα οντότητα, ο επενδυτής επιτρέπεται να λάβει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, να καταγγείλει τη συμφωνία πιστωτικής προστασίας ή αμφότερα.

Σε περίπτωση τιτλοποίησης με χρήση ΟΕΣΤ, όταν επιδίδεται ειδοποίηση αναγκαστικής εκτέλεσης ή καταγγελίας της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας, δεν πραγματοποιείται δέσμευση ποσών από την ΟΕΣΤ πέραν του αναγκαίου για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή λειτουργία της ΟΕΣΤ, η καταβολή των πληρωμών προστασίας για τα υποκείμενα ανοίγματα σε αθέτηση τα οποία βρίσκονταν ακόμη σε διαδικασία ρύθμισης κατά τον χρόνο καταγγελίας ή η ομαλή εξόφληση των επενδυτών σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους της τιτλοποίησης.

5.Οι ζημίες κατανέμονται στους κατόχους θέσης τιτλοποίησης σύμφωνα με την εξοφλητική προτεραιότητα των τμημάτων της τιτλοποίησης, αρχής γενομένης από το τμήμα με τη χαμηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα.

Σε όλα τα τμήματα της τιτλοποίησης εφαρμόζεται διαδοχική εξόφληση προκειμένου να καθοριστεί το ανεξόφλητο ποσό των τμημάτων τιτλοποίησης σε κάθε ημερομηνία πληρωμής, αρχής γενομένης από το τμήμα με την υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα.

Οι συναλλαγές που ενέχουν μη διαδοχική εξόφληση περιλαμβάνουν συμβάντα ενεργοποίησης βάσει της απόδοσης των υποκείμενων ανοιγμάτων που μεταβάλλουν την εξόφληση σε διαδοχική κατά εξοφλητική προτεραιότητα. Τα εν λόγω συμβάντα ενεργοποίησης βάσει απόδοσης περιλαμβάνουν την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας των υποκείμενων ανοιγμάτων κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Καθώς εξοφλούνται τμήματα της τιτλοποίησης, ποσό εξασφαλίσεων ίσο με το ποσό της εξόφλησης των εν λόγω τμημάτων επιστρέφεται στους επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές έχουν εξασφαλίσει τα εν λόγω τμήματα τιτλοποίησης.

Όταν έχει επέλθει πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με το άρθρο 26ε σε σχέση με υποκείμενα ανοίγματα και η διαδικασία ρύθμισης χρέους για τα εν λόγω ανοίγματα δεν έχει ολοκληρωθεί, το ποσό της πιστωτικής προστασίας που παραμένει σε κάθε ημερομηνία πληρωμής είναι τουλάχιστον ισοδύναμο με το ανεξόφλητο ονομαστικό ποσό των εν λόγω υποκείμενων ανοιγμάτων μετά την αφαίρεση τυχόν ενδιάμεσων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με τα εν λόγω υποκείμενα ανοίγματα.

6.Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής περιέχουν κατάλληλα συμβάντα που ενεργοποιούν την πρόωρη εξόφληση για τη λήξη της περιόδου ανακύκλωσης, εφόσον η τιτλοποίηση είναι ανακυκλούμενη τιτλοποίηση, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:

α)επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας των υποκείμενων ανοιγμάτων, ίση με ή κατώτερη από το προκαθορισμένο όριο·

β)αύξηση των ζημιών πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο·

γ)αδυναμία δημιουργίας επαρκών νέων υποκείμενων ανοιγμάτων που ανταποκρίνονται στα προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας για καθορισμένη περίοδο.

7.Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής καθορίζουν σαφώς:

α)τις συμβατικές υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τις ευθύνες του διαχειριστή, του καταπιστευματικού διαχειριστή, άλλων παρόχων βοηθητικών υπηρεσιών ή του τρίτου φορέα επαλήθευσης σύμφωνα με το άρθρο 26ε παράγραφος 4, κατά περίπτωση·

β)τις διατάξεις που διασφαλίζουν την αντικατάσταση του διαχειριστή, του καταπιστευματικού διαχειριστή, άλλων παρόχων βοηθητικών υπηρεσιών ή του τρίτου φορέα επαλήθευσης σύμφωνα με το άρθρο 26ε παράγραφος 4, σε περίπτωση αθέτησης ή αφερεγγυότητας οποιουδήποτε από τους εν λόγω παρόχους υπηρεσιών, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην συνεπάγεται την παύση παροχής των εν λόγω υπηρεσιών·

γ)τις διαδικασίες διαχείρισης που ισχύουν για τα υποκείμενα ανοίγματα κατά την ημερομηνία κλεισίματος και εφεξής, και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μπορούν να τροποποιηθούν οι διαδικασίες αυτές·

δ)τα πρότυπα διαχείρισης τα οποία οφείλει να τηρεί ο διαχειριστής κατά τη διαχείριση των υποκείμενων ανοιγμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της τιτλοποίησης.

8.Ο διαχειριστής διαθέτει πραγματογνωσία στη διαχείριση ανοιγμάτων παρόμοιας φύσης με αυτά που είναι τιτλοποιημένα και διαθέτει καλώς τεκμηριωμένες και κατάλληλες πολιτικές, διαδικασίες και ελέγχους διαχείρισης κινδύνου σχετικά με τη διαχείριση ανοιγμάτων.

Ο διαχειριστής εφαρμόζει στα υποκείμενα ανοίγματα διαδικασίες διαχείρισης οι οποίες είναι τουλάχιστον το ίδιο αυστηρές με τις διαδικασίες που εφαρμόζει η μεταβιβάζουσα οντότητα σε παρόμοια ανοίγματα που δεν είναι τιτλοποιημένα.

9.Η μεταβιβάζουσα οντότητα διατηρεί επικαιροποιημένο μητρώο αναφοράς για να εντοπίζει τα υποκείμενα ανοίγματα ανά πάσα στιγμή. Το εν λόγω μητρώο προσδιορίζει τους οφειλέτες αναφοράς, τις υποχρεώσεις αναφοράς από τις οποίες προκύπτουν τα υποκείμενα ανοίγματα και, για κάθε υποκείμενο άνοιγμα, το ονομαστικό ποσό που προστατεύεται και που παραμένει ανεξόφλητο.

10.Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής περιλαμβάνουν σαφείς διατάξεις που διευκολύνουν την έγκαιρη διευθέτηση διαφορών μεταξύ επενδυτών διαφορετικών κατηγοριών. Στην περίπτωση τιτλοποίησης με χρήση ΟΕΣΤ, τα δικαιώματα ψήφου προσδιορίζονται σαφώς και κατανέμονται σε ομολογιούχους και οι αρμοδιότητες του καταπιστευματικού διαχειριστή και άλλων οντοτήτων με καθήκοντα καταπιστευματοδόχου προς επενδυτές προσδιορίζονται σαφώς.

Άρθρο 26δ

Απαιτήσεις σχετικά με τη διαφάνεια

1.Η μεταβιβάζουσα οντότητα διαθέτει στους δυνάμει επενδυτές, πριν από την τιμολόγηση, δεδομένα σχετικά με τις στατικές και δυναμικές ιστορικές επιδόσεις ως προς την αθέτηση και τις ζημίες, όπως δεδομένα για τις καθυστερήσεις και την αθέτηση, για ανοίγματα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνα που τιτλοποιήθηκαν, και τις πηγές των δεδομένων αυτών καθώς και τη βάση για τον ισχυρισμό της ομοιότητας. Τα δεδομένα αυτά καλύπτουν ιστορική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

2.Ένα δείγμα των υποκείμενων ανοιγμάτων υποβάλλεται σε εξωτερική επαλήθευση πριν από το κλείσιμο της συναλλαγής από κατάλληλο και ανεξάρτητο φορέα, και επαληθεύεται, μεταξύ άλλων, ότι τα υποκείμενα ανοίγματα είναι επιλέξιμα για πιστωτική προστασία βάσει συμφωνίας πιστωτικής προστασίας.

3.Η μεταβιβάζουσα οντότητα διαθέτει στους εν δυνάμει επενδυτές, πριν από την τιμολόγηση της τιτλοποίησης, ένα μοντέλο ταμειακών ροών στοιχείων παθητικού το οποίο απεικονίζει επακριβώς τη συμβατική σχέση ανάμεσα στα υποκείμενα ανοίγματα και τις ροές πληρωμών μεταξύ της μεταβιβάζουσας οντότητας, των επενδυτών, άλλων τρίτων μερών και, κατά περίπτωση, της ΟΕΣΤ και, μετά την τιμολόγηση, διαθέτει το μοντέλο αυτό στους επενδυτές σε συνεχή βάση και στους εν δυνάμει επενδυτές κατόπιν αιτήματός τους.

4.Στην περίπτωση τιτλοποιήσεων όπου τα υποκείμενα ανοίγματα είναι στεγαστικά δάνεια ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτου ή χρηματοδοτικές μισθώσεις, η μεταβιβάζουσα οντότητα δημοσιοποιεί τις διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν την περιβαλλοντική απόδοση των στοιχείων ενεργητικού που χρηματοδοτούνται από τα εν λόγω στεγαστικά δάνεια ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτου ή χρηματοδοτικές μισθώσεις, ως μέρος των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α).

5.Η μεταβιβάζουσα οντότητα έχει την ευθύνη της συμμόρφωσης προς το άρθρο 7. Οι πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) διατίθενται στους εν δυνάμει επενδυτές, πριν από την τιμολόγηση, κατόπιν αιτήματος. Οι πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία β) έως δ) διατίθενται, πριν από την τιμολόγηση, τουλάχιστον υπό μορφή σχεδίου ή στην αρχική τους μορφή. Τα τελικά έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής διατίθενται στους επενδυτές το αργότερο εντός 15 ημερών από το κλείσιμο της συναλλαγής.

Άρθρο 26ε

Απαιτήσεις όσον αφορά τη συμφωνία πιστωτικής προστασίας, τον τρίτο φορέα επαλήθευσης και το σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο

1.Η συμφωνία πιστωτικής προστασίας προβλέπει τα ακόλουθα πιστωτικά γεγονότα:

α)αδυναμία αποπληρωμής από τον υποκείμενο οφειλέτη, η οποία περιλαμβάνει την αθέτηση σύμφωνα με το άρθρο 178 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013·

β)πτώχευση του υποκείμενου οφειλέτη, η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 178 παράγραφος 3 στοιχείο ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013·

γ)για συμφωνία πιστωτικής προστασίας εκτός από χρηματοοικονομική εγγύηση, αναδιάρθρωση του υποκείμενου ανοίγματος, που περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 178 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Όλα τα πιστωτικά γεγονότα τεκμηριώνονται.

Τα μέτρα ανοχής, όπως αναφέρονται στο παράρτημα V τμήμα 30 παράγραφοι 163 έως 183 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/227* της Επιτροπής και εφαρμόζονται στα υποκείμενα ανοίγματα, δεν αποκλείουν την ενεργοποίηση πιστωτικών γεγονότων.

2.Η πληρωμή πιστωτικής προστασίας κατόπιν επέλευσης πιστωτικού γεγονότος υπολογίζεται με βάση την πραγματική ζημία που υπέστη η μεταβιβάζουσα οντότητα ή ο δανειοδότης, όπως ρυθμίστηκε με τις συνήθεις πολιτικές και διαδικασίες ανάκτησης για τα συναφή είδη ανοιγμάτων και καταχωρίστηκε στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της πληρωμής. Η τελική πληρωμή πιστωτικής προστασίας είναι πληρωτέα εντός συγκεκριμένης περιόδου μετά τη λήξη της διαδικασίας ρύθμισης χρέους για το συναφές υποκείμενο άνοιγμα όταν η λήξη της διαδικασίας ρύθμισης επέρχεται πριν από την προγραμματισμένη νόμιμη λήξη ή πρόωρη καταγγελία της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας.

Η ενδιάμεση πληρωμή πιστωτικής προστασίας γίνεται το αργότερο έξι μήνες μετά την επέλευση ενός πιστωτικού γεγονότος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, σε περιπτώσεις που η ρύθμιση χρέους των ζημιών για το συναφές υποκείμενο άνοιγμα δεν έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εξάμηνης περιόδου. Η ενδιάμεση πληρωμή πιστωτικής προστασίας είναι τουλάχιστον το υψηλότερο από τα ακόλουθα ποσά:

α)η απομείωση που έχει καταχωρίσει η μεταβιβάζουσα οντότητα στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της σύμφωνα με το ισχύον λογιστικό πλαίσιο κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της ενδιάμεσης πληρωμής·

β)κατά περίπτωση, η ζημία σε περίπτωση αθέτησης όπως ορίζεται σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Όταν πραγματοποιείται μια ενδιάμεση πληρωμή πιστωτικής προστασίας, η τελική πληρωμή πιστωτικής προστασίας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο πραγματοποιείται με σκοπό να προσαρμοστεί ο ενδιάμεσος διακανονισμός των ζημιών στην πραγματική ζημία.

Η μέθοδος για τον υπολογισμό της ενδιάμεσης και της τελικής πληρωμής πιστωτικής προστασίας προσδιορίζεται στη συμφωνία πιστωτικής προστασίας.

Η πληρωμή πιστωτικής προστασίας είναι ανάλογη προς το μερίδιο του ανεξόφλητου ποσού του αντίστοιχου υποκείμενου ανοίγματος που καλύπτεται από τη συμφωνία πιστωτικής προστασίας.

Το δικαίωμα της μεταβιβάζουσας οντότητας να εισπράξει την πληρωμή πιστωτικής προστασίας είναι εκτελεστό. Τα πληρωτέα ποσά από τους επενδυτές δυνάμει της τιτλοποίησης καθορίζονται με σαφήνεια στη συμφωνία πιστωτικής προστασίας και είναι περιορισμένα. Ο υπολογισμός των εν λόγω ποσών είναι δυνατός σε όλες τις περιστάσεις. Η συμφωνία πιστωτικής προστασίας ορίζει με σαφήνεια τις περιστάσεις στις οποίες όλοι οι επενδυτές οφείλουν να προβούν σε πληρωμές. Ο τρίτος φορέας επαλήθευσης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 αξιολογεί αν έχουν επέλθει οι περιστάσεις.

Το ποσό της πληρωμής πιστωτικής προστασίας υπολογίζεται στο επίπεδο του εκάστοτε υποκείμενου ανοίγματος για το οποίο έχει επέλθει πιστωτικό γεγονός.

3.Η ρύθμιση πιστωτικής προστασίας προσδιορίζει τη μέγιστη περίοδο παράτασης που εφαρμόζεται στη διαδικασία ρύθμισης χρέους για τα υποκείμενα ανοίγματα για τα οποία έχει επέλθει πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με την παράγραφο 1, αλλά όταν η διαδικασία ρύθμισης χρέους δεν έχει ολοκληρωθεί έως την προγραμματισμένη νόμιμη λήξη ή πρόωρη καταγγελία της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας. Η περίοδος παράτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη. Η συμφωνία πιστωτικής προστασίας προβλέπει ότι έως το τέλος της περιόδου παράτασης πραγματοποιείται η τελική πληρωμή πιστωτικής προστασίας με βάση την τελική εκτίμηση ζημίας της μεταβιβάζουσας οντότητας, όπως την έχει καταχωρίσει στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της κατά τον χρόνο εκείνο.

Σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας, η διαδικασία ρύθμισης χρέους συνεχίζεται για κάθε πιστωτικό γεγονός που επήλθε πριν από την καταγγελία κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται στο πρώτο εδάφιο.

Τα ασφάλιστρα πιστωτικής προστασίας που πρέπει να καταβληθούν δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας διαρθρώνονται ως εξαρτώμενα από την απόδοση των υποκείμενων ανοιγμάτων και αποτυπώνουν τον κίνδυνο του προστατευόμενου τμήματος τιτλοποίησης. Για τους εν λόγω σκοπούς, η συμφωνία πιστωτικής προστασίας δεν ορίζει εγγυημένα ασφάλιστρα, προκαταβλητέες πληρωμές ασφαλίστρων, μηχανισμούς επιστροφών ή άλλους μηχανισμούς που ενδέχεται να αποφύγουν ή να μειώσουν την πραγματική κατανομή των ζημιών στους επενδυτές ή να επιστρέψουν μέρος των καταβληθέντων ασφαλίστρων στη μεταβιβάζουσα οντότητα μετά τη λήξη της συναλλαγής.

Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής περιγράφουν τον τρόπο υπολογισμού του ασφαλίστρου πιστωτικής προστασίας και τυχόν τοκομεριδίων γραμματίων, εφόσον υπάρχουν, για κάθε ημερομηνία πληρωμής καθ’ όλη τη διάρκεια της τιτλοποίησης.

Τα δικαιώματα των επενδυτών για είσπραξη ασφαλίστρων πιστωτικής προστασίας είναι εκτελεστά.

4.Η μεταβιβάζουσα οντότητα διορίζει τρίτο φορέα επαλήθευσης πριν από την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής. Για κάθε υποκείμενο άνοιγμα για το οποίο έχει δοθεί ειδοποίηση πιστωτικού γεγονότος, ο τρίτος φορέας επαλήθευσης επαληθεύει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

α)ότι το πιστωτικό γεγονός που αναφέρεται στην ειδοποίηση πιστωτικού γεγονότος είναι πιστωτικό γεγονός που ορίζεται στους όρους της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας·

β)ότι το υποκείμενο άνοιγμα συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκια αναφοράς κατά τον χρόνο επέλευσης του εν λόγω πιστωτικού γεγονότος·

γ)ότι το υποκείμενο άνοιγμα πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας κατά τον χρόνο συμπερίληψής του στο χαρτοφυλάκια αναφοράς·

δ)σε περίπτωση που ένα υποκείμενο άνοιγμα έχει προστεθεί στην τιτλοποίηση στο πλαίσιο αναπλήρωσης, ότι η αναπλήρωση πληροί τις προϋποθέσεις αναπλήρωσης·

ε)ότι η τελική ζημία συνάδει με τις ζημίες που έχει καταχωρίσει η μεταβιβάζουσα οντότητα στην κατάσταση αποτελεσμάτων της·

στ)ότι, κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της τελικής πληρωμής πιστωτικής προστασίας, οι ζημίες από τα υποκείμενα ανοίγματα έχουν κατανεμηθεί ορθά στους επενδυτές.

Ο τρίτος φορέας επαλήθευσης είναι ανεξάρτητος από τη μεταβιβάζουσα οντότητα και τους επενδυτές και, κατά περίπτωση, από την ΟΕΣΤ και έχει αποδεχθεί τον διορισμό του ως τρίτου φορέα επαλήθευσης πριν από την ημερομηνία κλεισίματος.

Ο τρίτος φορέας επαλήθευσης μπορεί να διενεργεί την επαλήθευση σε δειγματοληπτική βάση και όχι σε κάθε υποκείμενο άνοιγμα για το οποίο επιδιώκεται πληρωμή πιστωτικής προστασίας. Ωστόσο, οι επενδυτές ενδέχεται να ζητήσουν επαλήθευση για την επιλεξιμότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου υποκείμενου ανοίγματος εάν δεν τους ικανοποιήσει η επαλήθευση σε δειγματοληπτική βάση.

Η μεταβιβάζουσα οντότητα δεσμεύεται στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής να παρέχει στον τρίτο φορέα επαλήθευσης όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επαλήθευση των απαιτήσεων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο.

5.Η μεταβιβάζουσα οντότητα δεν μπορεί να καταγγείλει μια συναλλαγή πριν από την προγραμματισμένη λήξη της για κανέναν λόγο εκτός από τα ακόλουθα γεγονότα:

α)την αφερεγγυότητα του επενδυτή·

β)την αδυναμία του επενδυτή να πληρώσει τα ποσά που οφείλονται δυνάμει της συμφωνίας πιστωτικής προστασίας ή την παράβαση οποιασδήποτε ουσιώδους υποχρέωσης προβλέπεται στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής·

γ)σχετικά κανονιστικά γεγονότα, μεταξύ άλλων:

i) σχετικές αλλαγές στην Ένωση ή το ενωσιακό δίκαιο, σχετικές αλλαγές από τις αρμόδιες αρχές στις επίσημα δημοσιευμένες ερμηνείες νομοθετικών διατάξεων αυτού του είδους ή σχετικές αλλαγές στη φορολογική ή λογιστική αντιμετώπιση της συναλλαγής που έχουν ουσιώδη δυσμενή επίπτωση στο ποσό του κεφαλαίου που πρέπει να διακρατήσει η μεταβιβάζουσα οντότητα σε σχέση με την τιτλοποίηση ή τα υποκείμενα ανοίγματά της, σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με τις προσδοκίες κατά τον χρόνο σύναψης της συναλλαγής, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είχαν εύλογα προβλεφθεί κατά τον χρόνο εκείνο·

ii) απόφαση από αρμόδια αρχή ότι η μεταβιβάζουσα οντότητα ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη με αυτή οντότητα δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται πλέον να αναγνωρίζει σημαντική μεταφορά κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 245 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 σε σχέση με την τιτλοποίηση·

δ)άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για τερματισμό της συναλλαγής σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (χρονικός τερματισμός), όταν η χρονική περίοδος που μετράται από την ημερομηνία κλεισίματος είναι ίση ή μεγαλύτερη από τη σταθμισμένη μέση διάρκεια του αρχικού χαρτοφυλακίου αναφοράς κατά το κλείσιμο·

ε)άσκηση δικαιώματος τελικής επαναγοράς εκδοθέντων τίτλων όπως ορίζεται στο άρθρο 242 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής προσδιορίζουν εάν κάποια από τα δικαιώματα προαίρεσης των στοιχείων δ) και ε) περιλαμβάνονται στην υπό εξέταση συναλλαγή.

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), ο χρονικός τερματισμός δεν είναι διαρθρωμένος κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο καταλογισμός των ζημιών σε θέσεις πιστωτικής ενίσχυσης ή σε άλλες θέσεις που κατέχονται από επενδυτές στην τιτλοποίηση ούτε κατά τρόπο ώστε να παρέχει πιστωτική ενίσχυση.

6.Η μεταβιβάζουσα οντότητα μπορεί να δεσμεύσει σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο ως πιστωτική ενίσχυση για τους επενδυτές σε περίπτωση που πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)το ποσό του σύνθετου υπερβάλλοντος περιθωρίου το οποίο δεσμεύει η μεταβιβάζουσα οντότητα για να χρησιμοποιείται ως πιστωτική ενίσχυση σε κάθε περίοδο πληρωμής προσδιορίζεται στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής και εκφράζεται ως σταθερό ποσοστό επί του συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου του χαρτοφυλακίου στην αρχή της σχετικής περιόδου πληρωμής (σταθερό σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο)·

β)το σύνθετο υπερβάλλον περιθώριο που δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη πιστωτικών ζημιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο πληρωμής επιστρέφεται στη μεταβιβάζουσα οντότητα·

γ)για τις μεταβιβάζουσες οντότητες που χρησιμοποιούν την προσέγγιση ΠΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, το συνολικό δεσμευμένο ποσό ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις ετήσιες κανονιστικές αναμενόμενες ζημίες επί του υποκείμενου χαρτοφυλακίου των υποκείμενων ανοιγμάτων, υπολογισμένες σύμφωνα με το άρθρο 158 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013·

δ)για τις μεταβιβάζουσες οντότητες που δεν χρησιμοποιούν την προσέγγιση ΠΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων αναμενόμενων ζημιών επί του υποκείμενου χαρτοφυλακίου προσδιορίζεται με σαφήνεια στα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής·

ε)τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο.

7.Οι συμφωνίες πιστωτικής προστασίας πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)η εγγύηση πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο τρίτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, βάσει των οποίων ο πιστωτικός κίνδυνος μεταφέρεται σε κάποια από τις οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 214 παράγραφος 2 στοιχεία α) έως δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, υπό την προϋπόθεση ότι τα ανοίγματα για τον επενδυτή είναι αποδεκτά για συντελεστή στάθμισης κινδύνου 0 % σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 2 του εν λόγω κανονισμού·

β)η εγγύηση πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο τρίτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και ωφελείται από αντεγγύηση που παρέχεται από οποιαδήποτε οντότητα του στοιχείου α) της παρούσας παραγράφου·

γ)άλλη πιστωτική προστασία που δεν αναφέρεται στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου σε μορφή εγγύησης, πιστωτικά παράγωγα μέσα ή ομόλογα συνδεδεμένα με τον πιστωτικό κίνδυνο υποκείμενου μέσου που πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 249 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, εφόσον οι υποχρεώσεις του επενδυτή είναι εξασφαλισμένες με εξασφαλίσεις που πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 9 και 10 του παρόντος άρθρου.

8.Η άλλη πιστωτική προστασία που αναφέρεται στην παράγραφο 7 στοιχείο γ) πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)το δικαίωμα της μεταβιβάζουσας οντότητας να χρησιμοποιήσει την εξασφάλιση για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πληρωμής προστασίας των επενδυτών είναι εκτελεστό και η εκτελεστότητά του διασφαλίζεται με κατάλληλες συμφωνίες εξασφαλίσεων·

β)το δικαίωμα των επενδυτών, όταν η τιτλοποίηση έχει πραγματοποιηθεί ή κατά την εξόφληση των τμημάτων της τιτλοποίησης, να επιστρέψουν τυχόν εξασφαλίσεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπλήρωση πληρωμών προστασίας είναι εκτελεστό·

γ)όταν οι εξασφαλίσεις έχουν επενδυθεί σε χρεόγραφα, τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής προβλέπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ρύθμισης της θεματοφυλακής για τα εν λόγω χρεόγραφα.

Τα έγγραφα τεκμηρίωσης της συναλλαγής προσδιορίζουν αν οι επενδυτές παραμένουν εκτεθειμένοι στον πιστωτικό κίνδυνο της μεταβιβάζουσας οντότητας.

Η μεταβιβάζουσα οντότητα λαμβάνει γνωμοδότηση ειδικού νομικού συμβούλου που επιβεβαιώνει την εκτελεστότητα της πιστωτικής προστασίας σε όλες τις συναφείς δικαιοδοσίες.

9.Όταν παρέχετε άλλη πιστωτική προστασία σύμφωνα με την παράγραφο 7 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου, η μεταβιβάζουσα οντότητα έχει δικαίωμα προσφυγής σε υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α)εξασφαλίσεις σε μορφή χρεωστικών τίτλων στους οποίους εφαρμόζεται συντελεστής στάθμισης κινδύνου 0 % σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, οι οποίοι πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)η μέγιστη υπολειπόμενη διάρκεια των εν λόγω χρεωστικών τίτλων δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες και αντιστοιχεί στις ημερομηνίες πληρωμής·

ii)οι εν λόγω χρεωστικοί τίτλοι μπορούν να εξαργυρωθούν σε μετρητά, σε ποσό ίσο με το ανεξόφλητο υπόλοιπο του προστατευμένου τμήματος της τιτλοποίησης·

iii)οι εν λόγω χρεωστικοί τίτλοι τηρούνται σε θεματοφύλακα ανεξάρτητο από τη μεταβιβάζουσα οντότητα και τους επενδυτές·

β)εξασφαλίσεις σε μορφή μετρητών που τηρούνται σε τρίτο πιστωτικό ίδρυμα ή σε μορφή κατάθεσης μετρητών στη μεταβιβάζουσα οντότητα, υπό την προϋπόθεση της ελάχιστης βαθμίδας πιστωτικής ποιότητας 2 σύμφωνα με το άρθρο 136 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

Για τους σκοπούς του στοιχείου β), όταν το τρίτο πιστωτικό ίδρυμα ή η μεταβιβάζουσα οντότητα δεν ικανοποιούν πλέον την ελάχιστη βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 2, οι εξασφαλίσεις μεταφέρονται αμέσως σε τρίτο πιστωτικό ίδρυμα με βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 2 ή ανώτερη ή οι εξασφαλίσεις επενδύονται σε χρεόγραφα που πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο στοιχεία α) της παρούσας παραγράφου. Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στο παρόν στοιχείο β) θεωρείται ότι έχουν εκπληρωθεί σε περίπτωση επενδύσεων σε ομόλογα συνδεδεμένα με τον πιστωτικό κίνδυνο υποκείμενου μέσου που έχουν εκδοθεί από τη μεταβιβάζουσα οντότητα, σύμφωνα με το άρθρο 218 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.

________________________________________

*    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/227 της Επιτροπής, της 9ης Ιανουαρίου 2015, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 680/2014 της Επιτροπής για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών από τα ιδρύματα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 48 της 20.2.2015, σ. 1).

(7)το άρθρο 27 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

i) στο πρώτο εδάφιο:

-    η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι μεταβιβάζουσες οντότητες και οι ανάδοχες οντότητες ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ από κοινού, μέσω του υποδείγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου, όταν μια τιτλοποίηση πληροί τις απαιτήσεις των άρθρων 19 έως 22 ή των άρθρων 23 έως 26 ή των άρθρων 26β έως 26ε (“κοινοποίηση STS”).»·

-    προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:

«Σε περίπτωση σύνθετης τιτλοποίησης εντός ισολογισμού, μόνο η μεταβιβάζουσα οντότητα είναι υπεύθυνη για την κοινοποίηση.»·

ii) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η κοινοποίηση STS περιλαμβάνει εξήγηση από τη μεταβιβάζουσα οντότητα και την ανάδοχη οντότητα σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης με καθένα από τα κριτήρια STS που ορίζονται στα άρθρα 20 έως 22 ή στα άρθρα 24 έως 26 ή στα άρθρα 26β έως 26ε.»·

β)η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

i)    στο πρώτο εδάφιο, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η μεταβιβάζουσα οντότητα, η ανάδοχη οντότητα ή η ΟΕΣΤ μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία τρίτου μέρους εξουσιοδοτημένου δυνάμει του άρθρου 28 να ελέγχει κατά πόσον μια τιτλοποίηση συμμορφώνεται με τα άρθρα 19 έως 22 ή τα άρθρα 23 έως 26 ή τα άρθρα 26β έως 26ε.»·

ii)    στο δεύτερο εδάφιο, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Σε περίπτωση που η μεταβιβάζουσα οντότητα, η ανάδοχη οντότητα ή η ΟΕΣΤ χρησιμοποιεί την υπηρεσία τρίτου μέρους εξουσιοδοτημένου δυνάμει του άρθρου 28 να αξιολογεί κατά πόσον μια τιτλοποίηση συμμορφώνεται με τα άρθρα 19 έως 22 ή τα άρθρα 23 έως 26 ή τα άρθρα 26β έως 26ε, η κοινοποίηση STS περιλαμβάνει δήλωση ότι η συμμόρφωση με τα κριτήρια STS επιβεβαιώθηκε από το εν λόγω εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος.»·

γ)η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.    Η μεταβιβάζουσα οντότητα και, κατά περίπτωση, η ανάδοχη οντότητα ειδοποιούν πάραυτα την ΕΑΚΑΑ και ενημερώνουν την αρμόδια αρχή τους όταν μια τιτλοποίηση παύει να πληροί τις απαιτήσεις των άρθρων 19 έως 22, των άρθρων 23 έως 26 ή των άρθρων 26β έως 26ε.»·

δ)στην παράγραφο 5, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η ΕΑΚΑΑ τηρεί στον επίσημο δικτυακό τόπο της κατάλογο όλων των τιτλοποιήσεων τις οποίες της κοινοποιούν οι μεταβιβάζουσες οντότητες και οι ανάδοχες οντότητες ως πληρούσες τις απαιτήσεις των άρθρων 19 έως 22, των άρθρων 23 έως 26 ή των άρθρων 26β έως 26ε.»·

ε)στην παράγραφο 6, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [6 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξη ισχύος του παρόντος τροποποιητικού κανονισμού].»·

στ)στην παράγραφο 7, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [6 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξη ισχύος του παρόντος τροποποιητικού κανονισμού].»·

(8)στο άρθρο 28 παράγραφος 1, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.    Το τρίτο μέρος που προβλέπεται στο άρθρο 27 παράγραφος 2 λαμβάνει άδεια από την αρμόδια αρχή να αξιολογήσει τη συμμόρφωση των τιτλοποιήσεων με τα κριτήρια STS που προβλέπονται στα άρθρα 19 έως 22, τα άρθρα 23 έως 26 ή τα άρθρα 26β έως 26ε.»·

(9)στο άρθρο 29 παράγραφος 5, η δεύτερη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και την ΕΑΚΑΑ για τον καθορισμό των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο έως τις [...].»·

(10)στο άρθρο 30 παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) για τιτλοποιήσεις STS εντός ισολογισμού, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα άρθρα 26β έως 26ε.»·

(11)στο άρθρο 32 παράγραφος 1, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε) μια τιτλοποίηση είναι χαρακτηρισμένη ως STS και η μεταβιβάζουσα οντότητα, η ανάδοχη οντότητα ή η ΟΕΣΤ της τιτλοποίησης αυτής δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των άρθρων 19 έως 22 ή των άρθρων 23 έως 26 ή των άρθρων 26β έως 26ε·»·

(12)παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 43α:

«Άρθρο 43a

Μεταβατική διάταξη για σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού

1.Όσον αφορά τις σύνθετες τιτλοποιήσεις εντός ισολογισμού των οποίων η συμφωνία πιστωτικής προστασίας τέθηκε σε ισχύ πριν από την [ημερομηνία έναρξης ισχύος], οι μεταβιβάζουσες οντότητες και οι ΟΕΣΤ μπορούν να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «STS» ή «απλή, διαφανής και τυποποιημένη» ή χαρακτηρισμό που παραπέμπει άμεσα ή έμμεσα στους εν λόγω όρους, μόνον εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 18 και υπάρχει συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου κατά τον χρόνο της κοινοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 1.

2.Έως την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο άρθρο 27 παράγραφος 6, και για τους σκοπούς της υποχρέωσης του άρθρου 27 παράγραφος 1 στοιχείο α), οι μεταβιβάζουσες οντότητες θέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες στη διάθεση της ΕΑΚΑΑ εγγράφως.»·

(13)το άρθρο 45 απαλείφεται.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση και σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 35).
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων.
(3)     https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-forecasts/summer-2020-economic-forecast-deeper-recession-wider-divergences_en .
(4)     https://ec.europa.eu/info/files/200610-cmu-high-level-forum-final-report_en .
(5)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωομάδα σχετικά με τη συντονισμένη οικονομική αντίδραση στην έξαρση της νόσου COVID-19, COM(2020) 112 final της 13.3.2020.
(6)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Αντιμετώπιση του κορονοϊού – Χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ με κάθε δυνατό τρόπο για την προστασία ανθρώπινων ζωών και των μέσων διαβίωσης, COM(2020) 143 final της 2.4.2020.
(7)    Ερμηνευτική ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του λογιστικού πλαισίου και του πλαισίου προληπτικής εποπτείας για τη διευκόλυνση της χορήγησης τραπεζικών δανείων στην ΕΕ (στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών εν μέσω κρίσης COVID-19)
(8)     https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/07/11/conclusions-non-performing-loans/ .
(9)    Ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της 11ης Οκτωβρίου 2017.
(10)     https://eba.europa.eu/eba-proposes-framework-sts-synthetic-securitisation .
(11)     https://eba.europa.eu/eba-publishes-opinion-regulatory-treatment-non-performing-exposure-securitisations .
(12) [1] COM(2020) 456 final της 27ης Μαΐου 2020.
(13)    Γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κανονιστική αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, EBA-OP-2019-13, δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019.
(14)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).