Βρυξέλλες, 2.12.2020

JOIN(2020) 22 final

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ένα νέο θεματολόγιο ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή


Ένα νέο θεματολόγιο ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή

1.Εισαγωγή

Η σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μοναδική και βασίζεται σε κοινή ιστορία, κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Η διατλαντική εταιρική σχέση γεννήθηκε από μια υπόσχεση συλλογικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ συνέβαλε στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων και των οικονομιών της Ευρώπης. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εξασφάλισε τη συλλογική μας ασφάλεια. Από κοινού, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την οικοδόμηση ενός πολυμερούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι διατλαντικοί δεσμοί αποτελούν ζωτικό στοιχείο για τις κοινωνίες, τις ταυτότητες, τις οικονομίες μας και την προσωπική ζωή μας.

Σήμερα, η συνδυασμένη παγκόσμια ισχύς και επιρροή μας παραμένει αδιαμφισβήτητη. Είμαστε οι δύο μεγαλύτεροι συνασπισμοί προηγμένων δημοκρατιών όπου κατοικούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα. Αναλογούμε περίπου στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και του παγκόσμιου εμπορίου και στο 60 % των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η πυκνότητα και ο ανοικτός χαρακτήρας του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και διαμορφώνουν μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίζουμε κανονισμούς και πρότυπα που αναπαράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της καινοτομίας και οι κολοσσοί της παγκόσμιας έρευνας, καθώς αναπτύσσουμε τεχνολογία που καλύπτει από τη 5G έως τα εμβόλια.

Αυτή η συνδυασμένη ισχύς και επιρροή είναι απαραίτητη για την εδραίωση της παγκόσμιας συνεργασίας στον 21ο αιώνα – είτε πρόκειται για την υγεία, την ασφάλεια, το κλίμα, το εμπόριο και την τεχνολογία, είτε για την πολυμερή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η κοινή μας δέσμευση είναι ουσιαστικής σημασίας σε έναν κόσμο όπου αυταρχικές δυνάμεις επιδιώκουν να ανατρέψουν τις δημοκρατίες, επιθετικοί παράγοντες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν περιφέρειες και θεσμούς, και κλειστές οικονομίες εκμεταλλεύονται τον ανοικτό χαρακτήρα από το οποίο εξαρτώνται οι κοινωνίες μας.

Ακριβώς όπως αυτή η ανάγκη συνεργασίας έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντική, το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση και την ανανέωση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης. Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μας δοκιμάστηκε από γεωπολιτικές μετατοπίσεις ισχύος, διμερείς εντάσεις και οπισθοδρόμηση σε μονομερείς πολιτικές.

Η αλλαγή διοίκησης στις ΗΠΑ, μια πιο δυναμική Ευρώπη και η ανάγκη σχεδιασμού ενός κόσμου μετά τον κορονοϊό μας προσφέρουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μία φορά στη διάρκεια μιας γενιάς για να σχεδιάσουμε ένα νέο διατλαντικό θεματολόγιο για παγκόσμια συνεργασία – με βάση τις κοινές μας αξίες, τα συμφέροντα και την παγκόσμια επιρροή μας. Το θεματολόγιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας εταίρων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχουν κοινές προοπτικές και προτεραιότητες όσον αφορά τα εθνικά και διεθνή θεματολόγια μεταξύ της επερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς αρχίζουμε να προσδιορίζουμε αυτό το νέο θεματολόγιο, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε σε μια νοσταλγική αναζήτηση της παγκόσμιας τάξης των τελευταίων δεκαετιών ή της διατλαντικής εταιρικής σχέσης των προηγούμενων γενεών. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και η δυναμική ισχύος και η γεωπολιτική και τεχνολογική πραγματικότητα.

Δεν θα πρέπει επίσης να πέσουμε στην παγίδα εσφαλμένων συζητήσεων που επιδιώκουν να αντιταχθούν σε μια ισχυρότερη Ευρώπη και σε μια ισχυρότερη διατλαντική εταιρική σχέση. Μια ενωμένη, ικανή και αυτόνομη ΕΕ είναι επωφελής για την Ευρώπη, επωφελής για τη διατλαντική εταιρική σχέση και επωφελής για το πολυμερές σύστημα — αλληλοενισχύονται, δεν αλληλοαποκλείονται.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΕ υποβάλλει πρόταση για ένα νέο, μακρόπνοο διατλαντικό θεματολόγιο για παγκόσμια συνεργασία, επικεντρωμένο στους τομείς στους οποίους τα συμφέροντά μας συγκλίνουν, η συλλογική μας επιρροή μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και στους οποίους απαιτείται μια παγκόσμια ηγεσία.

Οι κατευθυντήριες αρχές ενός νέου διατλαντικού θεματολογίου

·Η διατλαντική εταιρική σχέση θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση παγκόσμιων κοινών αγαθών, παρέχοντας μια στέρεη βάση για ισχυρότερη πολυμερή δράση και ισχυρότερους θεσμούς. Θα στηρίξει τη συμμετοχή όλων των εταίρων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις.

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν κοινά συμφέροντα και να αξιοποιήσουν τη συλλογική μας δύναμη για την επίτευξη αποτελεσμάτων όσον αφορά τις στρατηγικές μας προτεραιότητες.

·Θα πρέπει πάντα να αναζητούμε λύσεις που σέβονται τις κοινές μας αξίες της δικαιοσύνης, του ανοικτού χαρακτήρα και του ανταγωνισμού – ακόμα και όταν υπάρχουν διμερείς διαφορές.

2.Συνεργασία για έναν πιο υγιή κόσμο – COVID-19 και μετέπειτα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία βραχυπρόθεσμα από ό, τι για την αντιμετώπιση ενός ιού που εξακολουθεί να έχει τεράστιες προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κοινός στόχος της ανθρωπότητας είναι να προστατεύσει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και να ανοίξει εκ νέου τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας το ταχύτερο δυνατόν.

Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας απαιτεί ηγεσία και η ΕΕ ηγείται της παγκόσμιας αντίδρασης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η κρίση. Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κοινωνία των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε τη συνδρομή 40 χωρών οι οποίες συγκέντρωσαν πάνω από 16 δισ. EUR για την ανάπτυξη και τη δίκαιη διανομή διαγνωστικών τεστ, θεραπευτικών μέσων και εμβολίων μέσω του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-A).

Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην παγκόσμια αντίδραση και στον πυλώνα της που αφορά τα εμβόλια, τον μηχανισμό COVAX. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η δίκαιη διανομή ασφαλών εμβολίων στις περισσότερες από 180 συμμετέχουσες χώρες – οπουδήποτε και αν βρίσκονται και ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος που μπορούν να αναλάβουν. Στόχος είναι να διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του επόμενου έτους με ισότιμη πρόσβαση για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η συμμετοχή και η χρηματοδοτική συνεισφορά των ΗΠΑ στον μηχανισμό COVAX θα στείλουν ισχυρό μήνυμα, θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και θα βελτιώσουν τις συλλογικές μας πιθανότητες επιτυχίας.

Αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση ανθεκτικών, δίκαιων και ολοκληρωμένων δικτύων εφοδιαστικής για τη διανομή εμβολίων και ιατρικών εφοδίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ καλεί επίσης τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για το εμπόριο και την υγεία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την άμεση διευκόλυνση του εμπορίου βασικών ιατρικών προϊόντων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντλήσουν συλλογικά διδάγματα από αυτήν την πανδημία και να συνεργαστούν στενότερα για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων και γνώσεων, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και την αποθήκευση βασικού ιατρικού εξοπλισμού. Οι αντίστοιχοι οργανισμοί μας για τα φάρμακα, την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών και την βιοϊατρική έρευνα θα πρέπει να συντονιστούν ώστε να εξασφαλιστεί μια συνεκτική διατλαντική θέση και ροή πληροφοριών.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΕ προτείνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη ενός εγχειριδίου πανδημίας (playbook) για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημία. Το εν λόγω εγχειρίδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στενή εναρμόνιση των σχεδίων ετοιμότητας, των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης κρίσεων και των ειδικών πόρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υποβολή κοινής μεταρρυθμιστικής πρότασης για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητάς του.

Η βελτίωση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε περίπτωση πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες για την παγκόσμια σύνοδο κορυφής της G20 με θέμα την υγεία που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος και την οποία συνδιοργανώνουν ο πρωθυπουργός κ. Κόντε και η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπό την ιταλική Προεδρία της G20. Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβολή των ΗΠΑ στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

Πρώτα βήματα:

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και τη δίκαιη διανομή σε παγκόσμια κλίμακα εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπευτικών μέσων - ξεκινώντας με την προσχώρηση και τη συμβολή στις πρωτοβουλίες ACT-A και COVAX.

·Να αναπτύξουν ένα εγχειρίδιο για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημία και να ενισχύσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών μας.

·Να συνεργαστούν για τη διευκόλυνση του εμπορίου βασικών ιατρικών προϊόντων, ξεκινώντας με την προσχώρηση στην πρωτοβουλία για το εμπόριο και την υγεία στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

·Να συνεργαστούν για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και για την κατάρτιση και την υποβολή κοινής μεταρρυθμιστικής πρότασης.

3.Συνεργασία για την προστασία του πλανήτη μας και της ευημερίας μας

Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι οι καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας. Απαιτούν συστημικές αλλαγές στις οικονομίες μας και παγκόσμια συνεργασία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στον κόσμο. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ δείχνει τον δρόμο. Πρόκειται για τη νέα στρατηγική μας για την ανάπτυξη, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εξετάζει τα πάντα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε, τρώμε και θερμαινόμαστε, δουλεύουμε και ταξιδεύουμε.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Από τη Νότια Κορέα έως τη Νότια Αφρική, από την Κίνα έως την Ιαπωνία, χώρες σε όλο τον κόσμο είναι πλέον έτοιμες να δεσμευτούν για ένα μέλλον μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών. Παρόμοια δέσμευση εκ μέρους των ΗΠΑ θα σήμαινε ότι θα συνυπολογιστούν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας και πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΕ χαιρετίζει θερμά τη δέσμευση του εκλεγέντος Προέδρου Biden να προσχωρήσει εκ νέου στη Συμφωνία του Παρισιού με μια φιλόδοξη επικαιροποιημένη συνεισφορά στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Μια κοινή διατλαντική δέσμευση για μια πορεία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050 θα καταστήσει την κλιματική ουδετερότητα νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς ενόψει της COP26, της επόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη το επόμενο έτος.

Μαζί με τους εταίρους μας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να ηγηθούν του κόσμου προς μια πράσινη, κυκλική, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις, καινοτομία και σωστά μηνύματα όσον αφορά τις τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά σε θέματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών και φορολογίας. Ειδικότερα, ο επικείμενος, συμβατός με τον ΠΟΕ, μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ για την αποφυγή της διαρροής άνθρακα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνεργασίας για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου υποδείγματος για τέτοιου είδους μέτρα.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης διατλαντικής ατζέντας για το πράσινο εμπόριο, που προτείνει να δρομολογήσει η Επιτροπή στα μέσα του 2021, η οποία θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει από κοινού μια πρωτοβουλία για το εμπόριο και το κλίμα στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί επίσης στη βιώσιμη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και καταβάλλει προσπάθειες για τη χρηματοδότηση του 30 % του σχεδίου ανάκαμψής μας, NextGenerationEU, μέσω πράσινων ομολόγων. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις επενδυτικές ανάγκες. Ως σημαντικοί χρηματοοικονομικοί κόμβοι και ρυθμιστικές αρχές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι πλέον κατάλληλοι για να ηγηθούν αυτού του έργου. Η διατλαντική συνεργασία για τον σχεδιασμό ενός κανονιστικού πλαισίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα στηρίξει σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα ώστε να γνωρίζει τί λογίζεται ως πράσινη επένδυση – ακριβώς στο ίδιο πνεύμα με την ταξινομία της ΕΕ.

Αυτή η ιδιωτική χρηματοδότηση θα είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις σωστές τεχνολογίες και για την παροχή του πλεονεκτήματος του πρωτοπόρου στους φορείς καινοτομίας και τις εταιρείες μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη τους μέσω μιας νέας συμμαχίας πράσινης τεχνολογίας για τη δημιουργία πρωτοπόρων αγορών και τη συνεργασία σε καθαρές και κυκλικές τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, οι μπαταρίες, το καθαρό υδρογόνο και η δέσμευση, αποθήκευση και χρήση διοξειδίου του άνθρακα. Η εν λόγω συμμαχία θα συμπληρώσει το έργο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, θα παράσχει πρόσφορο έδαφος για τις διατλαντικές επενδύσεις και θα στηρίξει τις χώρες εταίρους ώστε να εκπληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα.

Πρέπει επίσης να επικεντρώσουμε τις εργασίες μας στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος γενικότερα. Οι πιέσεις που ασκούνται στη φύση και στην άγρια πανίδα απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια. Θα καταστήσουν επίσης πιθανότερη την εμφάνιση πιο επικίνδυνων λοιμωδών νόσων και πανδημιών στο μέλλον. Η επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα – η COP15 – που θα πραγματοποιηθεί στο Kunming της Κίνας θα είναι εξίσου σημαντική για τη φύση όσο σημαντική είναι η COP21 για το κλίμα.

Η ΕΕ ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να προσχωρήσουν στη Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη σύναψη φιλόδοξης συμφωνίας με στόχο την προστασία του 30 % των εδαφών και του 30 % των θαλασσών του πλανήτη. Η σαφής σύγκλιση των δεσμεύσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ θα ήταν καίριας σημασίας για την επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με αυτόν τον στόχο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν για να ηγηθούν των προσπαθειών καταπολέμησης της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, περιορίζοντας την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων που την προκαλούν. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της νέας ατζέντας για το πράσινο εμπόριο, ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για την αποκατάσταση της φύσης και την αναδάσωση τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο ίδιο πνεύμα, πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας ως φυσικές πηγές οξυγόνου και ρυθμιστές του κλίματος μας. Η ΕΕ ηγείται των προσπαθειών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου παγκόσμιου πλαισίου για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά απορρίμματα. Με τον κίνδυνο να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στους ωκεανούς μας από ό, τι ψάρια έως το 2050, απαιτείται επειγόντως μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά και η ΕΕ θα καλέσει τις ΗΠΑ να συμβάλουν στις προσπάθειές της ενόψει της επόμενης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τον χαρακτηρισμό προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στον Νότιο Ωκεανό, η οποία θα είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις προστασίας της φύσης στην ιστορία.

Η πράσινη επανάσταση πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική πρόοδο σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σημαντικές συνεισφορές της ΕΕ και των ΗΠΑ στη δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιούν από κοινού 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020 για τη δράση για το κλίμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι καίριας σημασίας. Μέσω της κοινής μας στήριξης, πρέπει να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρήσουν με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Πρώτα βήματα:

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συντονίσουν τις θέσεις τους και να ηγηθούν των προσπαθειών για φιλόδοξες παγκόσμιες συμφωνίες κατά τις εμβληματικές συνόδους κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του προσεχούς έτους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα — ξεκινώντας με την κοινή δέσμευση για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050.

·Να προτείνουν μια νέα διατλαντική ατζέντα για το πράσινο εμπόριο, η οποία θα περιλαμβάνει μια πρωτοβουλία για το εμπόριο και το κλίμα στο πλαίσιο του ΠΟΕ και μέτρα για την αποφυγή της διαρροής άνθρακα.

·Να δημιουργήσουν μια διατλαντική συμμαχία πράσινης τεχνολογίας που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη συνεργασία για την ανάπτυξη καθαρών και κυκλικών τεχνολογιών και τη δημιουργία πρωτοπόρων αγορών.

·Να σχεδιάσουν από κοινού ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία της ταξινομίας της ΕΕ.

·Να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών – ξεκινώντας με κοινές προσπάθειες για τη σύναψη παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά και τον χαρακτηρισμό προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στον Νότιο Ωκεανό. 

4. Συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας, του εμπορίου και των προτύπων

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου και τα πρότυπα που καθορίζουμε αφορούν κάθε γωνιά του κόσμου. Οι κοινές μας αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών μας καθιστούν φυσικούς εταίρους για να αξιοποιήσουμε τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των ανταγωνιστικών συστημάτων ψηφιακής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό μας προσφέρεται μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να καθορίσουμε ένα κοινό τεχνολογικό θεματολόγιο ΕΕ-ΗΠΑ.

Τούτο αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σύγκλιση απόψεων σχετικά με την τεχνολογική διακυβέρνηση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα δίκτυα 5G, 6G ή οι πόροι κυβερνοασφάλειας, που είναι καθοριστικές για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ευημερία μας – αλλά και τα δεδομένα, οι τεχνολογίες και ο ρόλος των επιγραμμικών πλατφορμών.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ως τεχνολογικοί σύμμαχοι για τη διαμόρφωση των τεχνολογιών, της χρήσης τους και του κανονιστικού τους περιβάλλοντος. Με βάση τη συνδυασμένη επιρροή μας, ένας διατλαντικός τεχνολογικός χώρος θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου συνασπισμού των δημοκρατιών που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με κοινό όραμα για την τεχνολογική διακυβέρνηση και κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση της.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς την υλοποίηση των δικών της τεχνολογικών στόχων και φιλοδοξιών στο πλαίσιο της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης για να ασκήσουν πίεση για ασφαλείς υποδομές 5G σε όλο τον κόσμο και να εγκαινιάσουν διάλογο για το 6G. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας για την ασφάλεια της ψηφιακής εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω αντικειμενικών αξιολογήσεων βάσει κινδύνου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης κοινό συμφέρον να συνεργαστούν για την οικοδόμηση ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, την αντίληψη της κατάστασης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Ο συντονισμός αυτός θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πιθανά περιοριστικά μέτρα κατά επιτιθεμένων από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) με βάση την κοινή μας πίστη σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και για την εξέταση ζητημάτων όπως η αναγνώριση προσώπου. Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΕ θα προτείνει να αρχίσουν οι εργασίες για μια διατλαντική συμφωνία ΤΝ, προκειμένου να καθοριστεί ένα σχέδιο στρατηγικής για περιφερειακά και παγκόσμια πρότυπα ευθυγραμμισμένα με τις αξίες μας.

Πρέπει επίσης να συζητήσουμε ανοιχτά τις αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη διακυβέρνηση των δεδομένων και να δούμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν εποικοδομητικά. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για την προώθηση της κανονιστικής σύγκλισης και τη διευκόλυνση της ελεύθερης ροής δεδομένων με εμπιστοσύνη βάσει υψηλών προτύπων και διασφαλίσεων.

Η ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας υπερβαίνει ζητήματα υλισμικού ή λογισμικού. Αφορά επίσης τις αξίες μας, τις κοινωνίες μας και τις δημοκρατίες μας. Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως προς το ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες και η τεχνολογία μεγάλης κλίμακας θέτουν ζητήματα που απειλούν τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, ιδίως μέσω επιβλαβών συμπεριφορών στην αγορά, παράνομου περιεχομένου ή διάδοσης της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης που τροφοδοτείται από αλγόριθμους.

Στο πνεύμα αυτό, η ΕΕ θα προτείνει νέο διατλαντικό διάλογο σχετικά με την ευθύνη των επιγραμμικών πλατφορμών, ο οποίος θα αποτελέσει το σχέδιο στρατηγικής για άλλες δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στενότερα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις ψηφιακές αγορές.

Ομοίως, η δίκαιη φορολόγηση στην ψηφιακή οικονομία απαιτεί καινοτόμες λύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για τη δημιουργία μιας δίκαιης και σύγχρονης οικονομίας, η οποία θα παρέχει αγορακεντρικές ανταμοιβές στις καλύτερες καινοτόμες ιδέες, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν ισχυρή δέσμευση για την έγκαιρη ολοκλήρωση των συζητήσεων για μια παγκόσμια λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της G20.

Πέρα από την τεχνολογία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση του ανοικτού και δίκαιου εμπορίου, ώστε να βελτιωθούν οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τη θέσπιση υψηλών προτύπων, να καταστούν πιο ανθεκτικές οι κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του προστατευτισμού και της μονομέρειας.

Αυτό ξεκινά με την ανάληψη κοινής ηγεσίας για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην οικονομία του 21ου αιώνα και να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα, να προωθεί τη βιωσιμότητα και ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε τον διορισμό νέου γενικού διευθυντή και να διερευνήσουμε τρόπους αποκατάστασης των βασικών λειτουργιών επίλυσης διαφορών μέσω της μεταρρύθμισης του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου. Οι τριμερείς εργασίες μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-Ιαπωνίας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν για την εκπόνηση προτάσεων σχετικά με ζητήματα ίσων όρων ανταγωνισμού. Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευκολύνουμε τις διμερείς συναλλαγές μας και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε ρυθμιστικά θέματα και πρότυπα. Καθώς οι δασμοί μειώνονται παγκοσμίως, η πρόσβαση στις αγορές συναρτάται με τον καθορισμός και τη συμμόρφωση με πρότυπα και κανονισμούς. Παρόλο που εξακολουθούμε να είμαστε οι ρυθμιστικοί φορείς με τη μεγαλύτερη επιρροή, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από παράγοντες τρίτων χωρών. Όταν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, συνήθως ακολουθεί και ο κόσμος. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις προτάσεις για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ όσον αφορά τα πρότυπα και να αρχίσουμε πάλι τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης. Όπου είναι δυνατόν, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ευθυγραμμίζουν συστηματικά τις θέσεις τους στους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης.

Η ΕΕ προτείνει τη σύσταση νέου Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC). Στόχος θα είναι η από κοινού μεγιστοποίηση των ευκαιριών διατλαντικής συνεργασίας με γνώμονα την αγορά, η ενίσχυση της τεχνολογικής και βιομηχανικής μας υπεροχής και η επέκταση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Θα δοθεί έμφαση στη μείωση των εμπορικών φραγμών, στην ανάπτυξη συμβατών προτύπων και ρυθμιστικών προσεγγίσεων για τις νέες τεχνολογίες, στη διασφάλιση της κρίσιμης ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού, στην εμβάθυνση της ερευνητικής συνεργασίας και στην προώθηση της καινοτομίας και του θεμιτού ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί νέα κοινή έμφαση στην προστασία των τεχνολογιών καίριας σημασίας. Χρειαζόμαστε στενότερη συνεργασία σε θέματα όπως ο έλεγχος των επενδύσεων, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και οι έλεγχοι των εξαγωγών

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στενά για την επίλυση διμερών εμπορικών φραγμών που αποδυναμώνουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μας. Πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση γρήγορων λύσεων εστιάζοντας στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες διευθέτησης της διαφοράς Boeing/Airbus, καθώς και η άρση αδικαιολόγητων περιορισμών του άρθρου 232 ή άλλων μονομερών αποφάσεων.

Πρώτα βήματα:

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά για την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών μέσω λύσεων βάσει διαπραγματεύσεων και να ηγηθούν των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του ΠΟΕ.

·Να συστήσουν ένα νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ που θα συμβάλει στη διευκόλυνση του εμπορίου, στην ανάπτυξη συμβατών προτύπων και στην προώθηση της καινοτομίας.

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν διατλαντικό διάλογο σχετικά με την ευθύνη των επιγραμμικών πλατφορμών και της «υψηλής τεχνολογίας» (Βig Τech) - ξεκινώντας με τη συνεργασία για την εξεύρεση παγκόσμιων λύσεων για τη δίκαιη φορολόγηση και τις στρεβλώσεις της αγοράς στην ψηφιακή οικονομία.

·Να αναπτύξουν κοινή διατλαντική προσέγγιση για την προστασία των τεχνολογιών καίριας σημασίας υπό το πρίσμα των παγκόσμιων ανησυχιών για την οικονομία και την ασφάλεια – ξεκινώντας με τις συζητήσεις για το 5G.

·Να εργαστούν για τη σύναψη συμφωνίας ΤΝ και να εντείνουν τη συνεργασία για τη διευκόλυνση της ελεύθερης ροής δεδομένων με εμπιστοσύνη.

·Να ανανεώσουν τη συνεργασία όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις και τα πρότυπα, ξεκινώντας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης και την ευθυγράμμιση των θέσεων στους διεθνείς οργανισμούς.

5.Συνεργασία για έναν ασφαλέστερο, πιο ευημερούντα και πιο δημοκρατικό κόσμο

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν θεμελιώδες συμφέρον για την ενίσχυση της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαιρετίζουμε την πρόταση του εκλεγέντος Προέδρου Biden για μια σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία σε μια εποχή κατά την οποία η πανδημία αποτέλεσε την ευκαιρία για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τις αξίες.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία, τόσο με την εφαρμογή του πρόσφατου σχεδίου δράσης της για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ όσο και με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους για την ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, του αυταρχισμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τούτο με τη σειρά του θα συμβάλει στην ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος που αποτελεί πραγματική ραχοκοκαλιά της διεθνούς κοινότητας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται για την παγκόσμια ανάκαμψη, στα Ηνωμένα Έθνη, στην G7 και την G20. Πρέπει να επιδείξουμε κοινή ηγεσία για να στηρίξουμε άλλους στην πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους, και να αξιοποιήσουμε τις ισχυρές επιδόσεις μας όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να επιταχύνουν την εφαρμογή της ατζέντας του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη ως ζήτημα κοινής προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών ανάκαμψης, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για την από κοινού προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ΕΕ θα προτείνει την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας με στόχο την προώθηση της προσχώρησης παγκοσμίως στις σχετικές συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Μια στενότερη εταιρική σχέση σε διάφορα γεωπολιτικά μέτωπα θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των δημοκρατικών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας, της ευημερίας και της επίλυσης των συγκρούσεων.

Για την ΕΕ, η Κίνα αποτελεί διαπραγματευτικό εταίρο συνεργασίας, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο. Η προσέγγιση που περιγράφεται στις στρατηγικές προοπτικές ΕΕ-Κίνας παρέχει έναν ισχυρό χάρτη πορείας για την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων και αξιών. Ως ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες και οικονομίες αγοράς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν σχετικά με τη στρατηγική πρόκληση που αποτελεί η αυξανόμενη διεθνής δυναμική παρουσία της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα ως προς τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Ο νέος διάλογος ΕΕ-ΗΠΑ για την Κίνα θα αποτελέσει βασικό μηχανισμό για την προώθηση των συμφερόντων μας και τη διαχείριση των διαφορών μας.

Η αυξημένη εστίαση της ΕΕ στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού θα συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με ομοφρονούντες εταίρους στην περιοχή. Η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών μας στόχων και τη στήριξη της δημοκρατικής προόδου στην Ασία θα είναι ουσιαστικής σημασίας.

Η ΕΕ επικεντρώνεται στην εμβάθυνση της συμμαχίας της με την Αφρική ως ισότιμοι εταίροι. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο κύριος ξένος επενδυτής, εμπορικός, αναπτυξιακός, ανθρωπιστικός εταίρος και εταίρος στον τομέα της ασφάλειας. Πολλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τη στενότερη διατλαντική συνεργασία για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την περιφερειακή ολοκλήρωση και ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης κοινό στρατηγικό συμφέρον για μια σταθερή και ασφαλή Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και περιοχή του Σαχέλ. Αυτό σημαίνει συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών συγκρούσεων, του ανταγωνισμού ισχύος και της ανατρεπτικής συμπεριφοράς εξωτερικών παραγόντων σε αυτές τις περιοχές.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να καθορίσουμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική πολιτική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδίως μέσω της συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Τετραμερούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ασχολείται με την ασφάλεια στον Κόλπο, στηρίζοντας την αποκλιμάκωση, δημιουργώντας τις συνθήκες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς. Η επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ και ο τερματισμός των συγκρούσεων στη Συρία και την Υεμένη θα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της διατλαντικής συνεργασίας.

Στη Λιβύη, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να εντείνει τις κοινές προσπάθειές μας για τη στήριξη μιας λύσης υπό την ηγεσία της Λιβύης, με την υποστήριξη της ισχυρής ηγεσίας του ΟΗΕ. Η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την προώθηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή του Σαχέλ θα συμβάλει στη συνολική ασφάλεια στην Αφρική και την Ευρώπη.

1 Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ή την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2015. Η συμφωνία αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη μη διάδοση και πρέπει να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα επιτεύγματά της.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σε ένα σταθερό και ειρηνικό Αφγανιστάν και πρέπει να διασφαλίσουν τη διατήρηση της προόδου που επέτυχαν οι Αφγανοί κατά τα τελευταία έτη, προς υποστήριξη της διεξαγωγής και της έκβασης της ενδοαφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η διατλαντική συνεργασία για τη Ρωσία θα παραμείνει καίριας σημασίας, ιδίως όσον αφορά την προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενεργειακής ασφάλειας των ανατολικών εταίρων μας. Η Ουκρανία αποτελεί εταίρο προτεραιότητας και, ως εκ τούτου, η στήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την από κοινού προώθηση της ασφάλειας και ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Στη Λευκορωσία, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη στήριξή μας για μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση.

Η Ευρώπη έχει δώσει στα Δυτικά Βαλκάνια την προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ. Η συνέχιση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ και ο στενός συντονισμός στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδίως όσον αφορά τον διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Πρέπει να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε τη συμφιλίωση, να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση και να προωθήσουμε βασικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον για μια σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει να επιδιώξουμε μια συντονισμένη προσέγγιση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μεταξύ άλλων, με την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με τη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής ως ζωτικούς συμμάχους σε διεθνή φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να συντονίζουμε απόψεις και θέσεις σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε από κοινού όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Για τον σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό όσον αφορά τη χρήση κυρώσεων, μεταξύ άλλων και για την επιδίωξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα ακούσιες συνέπειες για τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και τη μονομερή χρήση εξωεδαφικών κυρώσεων.

***

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό σοβαρών διεθνικών απειλών, από υβριδικές και στρατιωτικές απειλές, βίαιο εξτρεμισμό και παγκόσμια τρομοκρατία, έως τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Κατά τα τελευταία έτη, η ΕΕ έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, με εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δυνατοτήτων και την παροχή κινήτρων για τις αμυντικές δαπάνες και τον επιμερισμό των βαρών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εκ νέου την κοινή μας δέσμευση για διατλαντική και διεθνή ασφάλεια. Η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των επενδύσεων στην ανάπτυξη ικανοτήτων, θα ωφελήσει το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συνεργασία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της και να εξασφαλίσει καλύτερο επιμερισμό των βαρών. Οι προτεραιότητες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις ικανότητες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν σε μεγάλο βαθμό.

Για να πλαισιωθεί η συνεργασία μας, θα πρέπει να καθιερωθεί διαρθρωμένος διάλογος ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια και την άμυνα, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ασφάλειας και σε ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγές σχετικά με τις δυνατότητες διατλαντικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αντίστοιχων πρωτοβουλιών ασφάλειας και άμυνας, διαχείρισης κρίσεων, στρατιωτικών επιχειρήσεων και διμερών θεμάτων ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν για την ουσιαστική βελτίωση και αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να προωθήσουν ένα φιλόδοξο διεθνές θεματολόγιο για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό.

Πρώτα βήματα:

·Η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει πλήρως στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία που πρότεινε ο εκλεγείς Πρόεδρος Biden, αναλαμβάνοντας κοινές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της αύξησης του αυταρχισμού, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφθοράς.

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συντονίσουν τις αντιδράσεις στις κοινές προκλήσεις για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας - ξεκινώντας με την ενίσχυση των πολιτικών στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και στη Μεσόγειο.

·Να ενισχύσουν την κοινή μας δέσμευση για διατλαντική και διεθνή ασφάλεια, ξεκινώντας με την καθιέρωση νέου διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια και την άμυνα.

·Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος με βάση τις κοινές μας αξίες.

7. Συμπέρασμα

Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει το παρόν σχέδιο και τα προτεινόμενα πρώτα βήματα ως χάρτη πορείας για ένα νέο διατλαντικό θεματολόγιο για παγκόσμια συνεργασία. Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος θα συνεργαστούν στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του.

Μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να δρομολογήσει αυτό το φιλόδοξο και συγκεκριμένο θεματολόγιο. Θα δώσει ένα σαφές μήνυμα για μια ανανεωμένη παγκόσμια ηγεσία και δέσμευση δύο αυτόνομων, απαραίτητων εταίρων και συμμάχων.

Όταν η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ισχυρή, τότε και η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες. Είναι καιρός να ξανασυνδεθούμε με ένα νέο θεματολόγιο διατλαντικής και παγκόσμιας συνεργασίας για τον σημερινό κόσμο.

(1)

Απόφαση 2231 ΣΑΗΕ (2015)